Huvud
Behandling

Vanlig och fri PSA

Ett test för att bestämma nivån av PSA i blodet är en av metoderna för att detektera prostatacancer (PCa), som inte manifesterar sig under en lång period och har inga karakteristiska symptom. För diagnos av tumörprocesser i prostata är allmän och fri PSA viktig.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Närvaron av en stor del av detta protein betyder inte alltid närvaron av en malign tumör, den kan också karakterisera inflammation och andra prostatakörtelfunktioner, urinvägsinfektioner.

Otillfredsställande resultat av PSA-screening är ett tillfälle för ytterligare observation eller behandling av patienten.

Vad är skillnaden mellan allmän och fri PSA

Avkodning av generell och fri PSA skiljer sig från varandra.
PSA (prostataspecifikt antigen) - organspecifik markör, som syntetiseras inte bara tumörceller utan även normal vävnad i prostatan, men i ett annat förhållande. Han är närvarande i prostata sekret och blod i små mängder, är involverad i att reducera viskositeten hos sperma, bevattning av urinröret under erektion, vilket hjälper till att främja manliga sexuella celler mot livmodern.

Den totala fraktionen av PSA (komplex) består av två former - associerad med chymotrypsin och fritt (ej kombinerat med proteinet). Den fria fraktionen står för 5 till 30% av den totala, de flesta (90-70%) är en bunden form och bestäms av ett laboratorietest. Båda formerna av antigenet beräknas med moderna testsystem, överkänsliga utvärderingsmetoder utvecklas, vilket medger att de avslöjar sina värden inom 0,001 ng / ml.

Metod för mätning av antigenkoncentration

Prostatacancer är asymptomatisk och kan bara visa sig som en dysurisk manifestation. Tidig upptäckt av en tumör gör det möjligt att göra en terapeutisk korrigering i tid och för att undvika allvarliga konsekvenser för livet.

PSA-testet är inte bara förenat med detektering av onkologi, men också med diagnosbekräftelsen karakteriserar tumörprocessens förekomst. Maligna prostata hos prostata producerar ett modifierat antigen som inte binder till proteiner och går in i denna form i blodet. Resultatet av en studie med sänkt poäng av bunden PSA indikerar därför ofta en malign sjukdom i prostata. I fallet med ett högt innehåll av bundna fraktioner kan man misstänka en godartad tumör i patienten.

Förberedelserna för undersökningen omfattar följande:

 • i 1-2 dagar är det viktigt att följa en strikt diet, i 10 timmar innan du tar blod för analys, du kan inte (endast dricksvatten);
 • Före analysen är fysisk aktivitet (cykling) oönskad;
 • uteslutning av kön 2 dagar före bloddonation
 • minskning i känslomässig belastning på dagen för studien
 • Det är lämpligt att inte röka en timme innan du tar blod för analys.
 • Du kan ta detta test inte tidigare än 7-10 dagar efter några effekter på prostata (även efter användning av rektala läkemedel);
 • otillräckliga är resultaten av en analys som utförs inom tre veckor efter biopsi, prostata massage, prostatektomi
 • För vidare övervakning av indikatorer på allmänna och fria markörer utförs analysen enligt en enhetlig metod i ett laboratorium.

Screeningstestet, till skillnad från fingerstudien och TrusU, är mycket känsligt för att bestämma bildandet av prostatacancer. Metodens diagnostiska betydelse är låg, dess huvudsakliga betydelse är i prognosen, spårning av dynamiken i patologins utveckling, och även för att avgöra om en biopsi ska genomföras. Tillväxten av markörvärden i blodet kan utse (förutsäga) i 2-17 veckor en klinisk definition av patologins progression. En minskning av värdet på denna markör indikerar en positiv dynamik i behandlingen.

Endast en biopsi eller annat kirurgiskt ingrepp kan korrekt diagnostisera maligna förändringar i prostata.

Det prostataspecifika antigenet cirkulerar i blodet och bestäms genom analysanalys av immunanalys eller radioimmunoanalys.

Indikationer för undersökningen är:

 • uteslutande av återfall av tumörmetastas (efter terapeutiska åtgärder);
 • prognos för utveckling av prostatacancer, bedömning av pågående behandling;
 • förebyggande undersökning av äldre män för onkologi (ålder över 50 år) och patienter i riskzonen:
 • med kliniska symptom hos män i äldre ålder
 • utföra en skillnad i symptomen på prostatit, prostatacancer, prostata adenom.

Med tanke på att koncentrationen av PSA ökar med åldern, är det åldersintervaller för män efter 40 år som behöver årligen testa storleken på den prostatiska specifika markören och genomföra en fingerprovning av prostata.

Grupp av genomsnittlig risk

Män efter 50 år utan en ärftlig anamnese.

Högriskgrupp

Män efter 45 års ålder, anhöriga till patienter med PCA av den första graden av släktskap (bror, far)

Den högsta riskgruppen

Män efter 40 års ålder, i närvaro av prostatacancer hos släktingar i någon grad av släktskap

Förhållandet mellan total och fri PSA

Vid denna tidpunkt finns det ingen klar, allmänt accepterad ram för PSA-screeningstest. Det handlar om sannolikheten för att utveckla tumörpatologier av människans "andra hjärta".

Proportionaliteten hos den totala och fria PSA, det vill säga jämförelsen av de två markörfraktionerna, utförs för en mer noggrann diagnos med en ökning av den totala formen av antigenet från 4 till 10 ng / ml. Dessa värden är föremål för diskussion och kallas gränsområdet.

Hos hälften av patienterna med godartad prostatatumör är serumantigenvärdet högre än den kända normen hos män. Storleken på den senare beror på storleken på körteln själv, graden av stenos eller blockering av urinröret.

Ökning av markörens koncentration observeras i sådana patologier:

 • adenom av prostata;
 • bakteriell prostatit;
 • prostatacancer;
 • aktiv manipulation av prostata;
 • impotens;
 • intensiv fysisk aktivitet
 • utlösning;
 • dysursfenomen.

Prostataspecifikt antigen - en mycket känslig tumörmarkör, är effektiv i att övervaka patienter som har genomgått lämplig behandling (strålbehandling, radikal prostatektomi). Screening testet upptäcker pålitligt status av tumören och har viktiga prognostiskt värde. För att observera dynamiken i den terapeutiska naturligtvis viktigt jämförelse med de tidigare PSA-värden av denna storleksordning, men inte med referensnumren.

Hur man beräknar korrekt

Hos vuxna män ökar PSA fritt med åldern, ju äldre patienten är, desto högre poäng, men den ska inte överstiga 4 ng / ml. En adekvat årlig ökning av antigen för män utan prostataadenom anses vara 0,04 ng / ml och 0,2 ng / ml för män över 60 år med förändringar i prostatakörteln. Storleken är relaterad till volymen av körteln själv (ju större dess storlek desto högre tolererbar markörnivå).

Tabellen innehåller genomsnittliga antigenvärden för olika åldersgrupper.

Antal patientår

Värdet av den gemensamma markören i blodet, ng / ml

Värdet på den fria markören i blodet

Kärnan i studien är att bestämma den allmänna och fria fraktionen av markören och beräkna deras förhållande (PSA-index), det uttrycks i procent och beräknas enligt följande:

(fri PSA / total PSA) * 100%

Så ser beräkningen ut: PSA totalt - 6,54; fri - 0,97; % av förhållandet = 14,8.

Vid malign process ökar delen av den bundna formen av markören i körteln, och andelen "total / fri" minskar. Därmed skillnaden i förhållandet mellan fraktioner för ett godartat och dåligt kvalitetsresultat.

antigenkomplex / antigenfri,%

Upp till 14,5 - negativ prognos

Mer än 14,5 - positiv prognos

Metoder för att minska PSA

Förutom prostata sjukdomar påverkar andra faktorer värdet på markören för prostata-specifikt antigen: intaget av hormonella droger, ålder och motion på en stationär cykel. För att minska nivån kommer naturliga metoder och väl valda läkemedel att fungera.

De naturliga metoderna för att bekämpa hög nivå på markören är baserade på korrigering av näring:

 • Det är nödvändigt att minska konsumtionen av mat rik på mättade fetter och protein, eftersom de ökar testosteronhalten och påverkar utvecklingen av prostata patologier negativt. Därför bör du begränsa mängden mejeriprodukter (ost, yoghurt), smör, fettkött (fläsk) på bordet till en dietskanin, kalkon.
 • Drinking Ration - 1,5 liter rent vatten per dag.
 • Minska risken att utveckla tumörformationer och nivån på denna antigenmatrik som är rik på antioxidanter, det här är frukter och grönsaker. Granat utmärker sig bland dem (rika på flavonoider, anthocyaniner och vitamin C) och tomat (innehåller karotenoider och lykopen); Detta inkluderar blåvioletta bär och mörka grönsaker.
 • Med ett ökat värde på markören är det viktigt att äta en tillräcklig mängd fisk, skaldjur, särskilt flod och röda fiskarter som innehåller omega-3-fettsyror.
 • Det är möjligt att ta kosttillskott av riktad åtgärd, innehållande ämnen med antioxidant och cancer mot cancer (medicinska örter, grönt te). Sådana livsmedelstillsatser innefattar Pomi-T, PC-SPES.
 • Örtmedicin kan också bidra till att lösa problemet med prostataspecifikt antigen. Eftersom höga värden av markörer som överensstämmer med testosteron, de passar örter och avgifter, minska sin nivå (Malört, mistel, nässla).

Undertryck tumörens tillväxt, eftersom orsaken till en ökning av antalet detekterbara proteiner, kommer att hjälpa följande växter: Chaga, Boligolov, Aconite.

Godkännande av läkemedel, med negativa testresultat diskuteras med behandlingsläkaren, alternativa metoder för forskning är möjliga. PSA-testet är inte definitivt för diagnos av prostatacancer.

Det finns ett antal droger som kan minska mängden antigen. Dessa inkluderar:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (aspirin). Denna grupp av läkemedel påverkar prostataens kontraktilitet och viskositeten hos blodet.
 • Läkemedel för att sänka blodkolesterol (Rosuvastatin, Simvastatin) har förmågan att minska PSA, men denna effekt kräver en lång kurs.
 • Långtidsanvändning av tiaziddiuretika ändrar också nivån av den prostataspecifika markören i mindre utsträckning.
 • Vissa läkemedel som används för att behandla prostatit och urinvägsinfektioner (5-alfa-reduktashämmare) kännetecknas av förmågan att minska prostata-specifika antigenvärden. Denna effekt ses emellertid inte hos alla patienter.

Idag är PSA-indexet, baserat på bestämningen av förhållandet mellan olika isoformer av oncomarkören, den mest prognostiskt signifikanta. På grund av hög känslighet och specificitet används tekniken av potentiella kliniker i många länder i världen.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

PSA-norm: Analysens huvudsakliga egenskaper och indikationer för leverans

Prostatiskt specifikt antigen (PSA) produceras av prostataceller.

Om dess värde överstiger de fastställda normerna, är detta en följd av patologiska processer i körteln, så PSA-testet hjälper till att diagnostisera organsjukdomar.

PSA-testet är det mest informativa bland andra test som avslöjar sjukdomar i prostatakörteln. Med hjälp av det kan inflammatoriska processer i prostata och godartad spridning av vävnad bestämmas, men huvudsyftet med PSA-studien är detektering av cancerceller.

När ett blodprov är ordinerat för PSA:

 • med symptom som är karakteristiska för en malign tumör i prostata;
 • Vid en ålder av femtio år utförs en årlig analys för att fastställa PSA-räntan.
 • årlig undersökning efter fyrtio år i närvaro av släktingar som har cancer;
 • med förstorad prostatakörtel
 • att identifiera scenen hos en cancerous tumör;
 • med syftet att övervaka behandlingsförloppet.

Fram till nyligen troddes att PSA-frekvensen var i intervallet upp till 4,0 ng / ml, men medicinsk praxis visade att cancer också kan utvecklas till lägre nivåer. Därför kan ett tecken på malign bildning vara en PSA som överstiger 2,5 ng / ml, men endast om det finns andra indirekta faktorer.

Totalt PSA

Det totala prostataspecifika antigenet är lika med summan av fri och bunden PSA.

Upptäckten av det totala PSA-indexet tillåter:

 • diagnostisera utvecklingen av patologi;
 • undersöka prostata för förebyggande
 • avslöja PSA-normen, för att utvärdera resultaten av behandlingen av prostatakörteln;
 • Om en man genomgick operation, hjälper den allmänna PSA-analysen att identifiera återfall.

Gratis och bunden PSA:

 • fri form - PSA är inte bundet till proteiner;
 • bunden form - PSA är associerad med alfa 1-anti-chymotrypsin.

Gratis PSA i kroppen hos en man är bara 10%. Analys av det fria antigenet gör det möjligt att skilja godartade formationer från maligna.

PSA-testet är en onkarkör som identifierar onkologiska förändringar i prostata, men en hög nivå av antigen kan indikera närvaron av andra sjukdomar i prostatakörteln. Om förhöjd PSA orsakas av prostatit eller ett adenom, säger de ett falskt positivt test.

För att undvika misstag i diagnosen använder läkaren PSA-förhållandet, vilket gör att man kan uppskatta förhållandet mellan fritt och bundet prostataspecifikt antigen. Om den associerade PSA är förhöjd, förespråkas cancer, och om fritt benign hyperplasi.

Hundens norm i människornas blod och avvikelsen från denna indikator

PSA hos män anses inte vara högre än 4,0 ng / ml. Om detta värde överskrids kan patienten få en biopsi-riktning, men förhöjd PSA är inte alltid ett tecken på cancer. Om misstänkt för en malign tumör ges patienten ytterligare tester.

Ökad PSA-nivå i blodet, normen är mer än 4.0ng / ml:

Överstiger normen tyder på att prostatakörteln påverkas av några processer, internt eller externt. Det stiger först när barriären mellan prostata cellerna och cirkulationssystemet är bruten.

Externa effekter på prostata:

 • undersökning av körteln genom palpation
 • massera prostata
 • långa cykelturer;
 • åker på en häst;
 • stormigt kön på kvällen för analysen;
 • utför cystoskopi;
 • placera katetern i blåsan;
 • åldrande av kroppen (åldersrelaterade avvikelser);
 • tar droger för att behandla godartad vävnadsproliferation och vissa droger.

Om det inte finns någon liknande yttre påverkan på prostata, så talar de om själva blodkärlens patologier eller andra interna problem.

Normen för PSA i blodet hos en man avviker från följande sjukdomar:

 • akut prostatit;
 • exacerbation av kronisk prostatit;
 • inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna;
 • ischemi av prostata;
 • förstorad prostata;
 • godartad hyperplasi
 • en hjärtinfarkt av prostata
 • malign tumör.

Minskad PSA-nivå i blodet, normen är mindre än 2,0 ng / ml:

Ett lågt PSA-index är normen, vilket indikerar att risken för att utveckla patologiska processer i körteln är minimal. Minskningen i prostata-specifikt antigen indikerar effekten av behandling av prostata sjukdomar.

Tolkning av resultatet

PSA-normen hos män karaktäriserar en hälsosam prostatakörtel. Om PSA är förhöjd, avgör läkaren indexen, medan det är mycket viktigt att ta två analyser samtidigt - fritt och vanligt. Det är förhållandet mellan indikatorerna som gör det möjligt att diagnostisera cancer och differentiera den från andra patologier som liknar symptomatologi till malign bildning.

Koncentrationen i blodet av den totala PSA varierar något, ökningen i indexet kan tala om både cancer och prostatit och adenom. Med malign utbildning är nivån på fri PSA låg, och med godartad hyperplasi eller inflammatoriska processer i prostata är hög. En specialist som tolkar dessa indikatorer kan konfidentiellt diagnostisera cancer eller utesluta en sådan tumör.

Värdet av fri PSA till summan bestäms i intervallet från 12 till 100 procent. Ju högre hastighet desto mindre är risken för cancer.

Om läkaren bestämmer cancer, utför sedan ytterligare studier för att bestämma lämplig behandling.

Den traditionella behandlingen för prostatacancer är som följer:

 1. Fjärr strålbehandling - Den vanligaste metoden att bekämpa cancer. Det består i bestrålning av det sjuka organet, organets projicering bestäms av MR.
 2. brakyterapi - är en typ av strålbehandling, som utförs i frånvaro av metastaser. Det anses vara den mest effektiva tekniken hittills, fördelen med operationen är att strålkällan levereras direkt till det drabbade organet, med undantag för skadliga effekter på andra vävnader.
 3. prostatektomi - Kirurgisk ingrepp för behandling av prostatacancer. En sådan radikal åtgärd användes om andra metoder inte är effektiva, som en följd av operationen, är prostata körteln, iliumlymfkörtlar och seminalblåsor helt borttagna.

Ett blodprov för PSA: åldersstandarden för män

För att veta nivån på PSA måste du donera blod för analys. Blodprovtagning utförs från venen på morgonen, det är viktigt att överföra analysen till 11 timmar, då risken för förstöring av blodkroppar i blodserum är minimal.

Innan du går igenom analysen måste du följa ett antal regler:

 • under dagen före testet kan du inte äta feta livsmedel;
 • På dagen för bloddonation bör nervös och fysisk överansträngning undvikas.
 • Det är inte lämpligt att röka minst 30 minuter innan du tar blod.
 • Du kan inte ta testet om det är mindre än 10 dagar efter prostata-massage;
 • För att undvika ett falskt positivt resultat, gör inte en analys om det finns inflammation i urinvägarna eller efter kateterisering.

Ju äldre en man, desto mer prostataspecifikt antigen i blodet, är det därför rekommenderat att äldre tar blod varje år för att bestämma PSA-indexet. Uppgifterna anges i tabellen och läkaren kan tydligt se hur indikatorerna förändras och om det finns skäl till oro.

Blodtestet för hunden är normen efter ålder (ng / ml):

 • upp till fyrtio - 1,4-2,5;
 • upp till femtio - 2,0-2,5;
 • upp till sextio - 3,1-3,5;
 • upp till sjuttio - 4,1-4,5;
 • efter sjuttio - 4,4-6,5.

Kvinnan har en PSA-nivå på 0,2 ng / ml och används inte för att upptäcka cancer.

Normen för fri PSA hos män efter ålder, orsaker och metoder för korrigering av avvikelser

PSA är ett prostatiskt specifikt antigen som prostatakörteln producerar. Men det är han som är huvudindikatorn för organets hälsotillstånd eller förekomsten av patologier i den.

Något överskott av normer indikerar sjukdomstillväxten. Ju högre indikatorn är desto allvarligare och farlig är naturen av de förändringar som äger rum.

Därför kan PSA-studien på ett tillförlitligt sätt diagnostisera de destruktiva processerna som förekommer i organets vävnader.

Vanligt och fritt prostataspecifikt antigen: skillnad och korrelation

PSA är ett protein som bildar prostata. Han fungerar som en oncomarkör och går in i blodet i två former: som fri och associerad med proteiner.

Förhållandet mellan den bundna formen och den fria formen är 9: 1. Indikatorn stiger när både godartade och maligna former uppstår.

Vid karcinom stiger endast det övergripande indexet, vilket minskar förhållandet mellan antalet fraktioner. Det viktigaste för att bestämma PSA-indexet är det allmänna indexet, ökat från 4 till 10 ng / ml.

För att korrekt dechiffrera resultaten av studien och sätta patienten korrekt diagnostiserad använder läkarna de allmänt accepterade normerna för korrelation. Förutsatt godartade förutsägelser är förhållandet mellan fri och total antigen 15-70%. Om prognosen är ogynnsam blir indikatorn mindre än 15%.

Framställning och leverans av analysen

Undersökningen av studien kräver preliminär beredning. Den sista måltiden ska hållas minst 12 timmar före analysen. Du kan bara dricka vatten.

Olika koffeinhaltiga och alkoholhaltiga drycker är strängt förbjudna före leverans av PSA. I 2 dagar före leverans av blod måste patienten följa kosten, förutom kött, pickles, rökt produkter, feta och stekta livsmedel.

Menyn ska innehålla grönsaker, frukt med neutral syra, samt porridge och grönsaksoppa. Några dagar före provet, ge upp fysisk träning (även måttlig) och från sexuell aktivitet.

Om du tidigare har genomgått några procedurer som påverkar prostata (massage, TRUS, biopsi och andra), var noga med att informera den behandlande läkaren. I sådana situationer utförs proceduren inte tidigare än en vecka efter den sista manipuleringen.

Gratis PSA: normalt hos män efter ålder

Liksom någon annan klinisk indikator har PSA några normer och gränser. I grund och botten är de baserade på en mans ålder. Även de enskilda egenskaperna hos organismen och befolkningsgruppen som patienten tillhör kan beaktas.

Om en specialist behöver bestämma den totala PSA-nivån, lägger han till de fria och totala värdena.

Hastigheten av total PSA

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

För den allmänna indikatorn finns det också vissa åldersnormer:

 • efter 40 år är normen en siffra mellan 0,5 och 2,5 ng / ml;
 • efter 50 norm anses vara en indikator som inte överstiger 3,5 ng / ml;
 • Efter 60 år anses normen vara 0,9-3,0 ng / ml (gränsvärdet är 4,5 ng / ml);
 • efter 70 är normen i antigenets blod 0,9-3,2 ng / ml med maximivärdena 6,5 ​​ng / ml.

Vid vilka sjukdomar i prostata ökar det fria PSA-indexet i blodet?

En ökning av PSA-nivån indikerar alltid loppet av inflammatoriska eller onkologiska processer i prostata. Endast närvaron av resultaten av studien räcker dock inte för en noggrann diagnos. Därför skickas patienten, vars analysdata inte överensstämmer med normen, i de flesta fall till ytterligare typer av undersökningar.

Men likväl kan de ökade parametrarna hos PSA vittna om förekomsten av sådana sjukdomar, som:

 • prostatit;
 • malign onkogenes;
 • hyperplasi eller hypertrofi av prostata;
 • inflammatoriska processer, vars orsak var infektioner i det genitourinära systemet.

Förhöjd PSA kan också indikera några andra avvikelser. Därför rekommenderas män med ålder regelbundna bloddonationer för förebyggande ändamål.

Hur sänker du kursen?

PSA i blodet kan minskas på två sätt: på naturliga sätt och med hjälp av mediciner.

För att sänka nivån av PSA i blodet naturligt, följ följande rekommendationer:

 1. observera en diet. Produkter som innehåller mättade fetter bidrar till utvecklingen av prostata patologier. Detta inkluderar fet kött, smör, mejeriprodukter. Därför bör de uteslutas från kosten. Köttet kan ersättas med en kalkon, kyckling eller fisk. Också i menyn bör man nödvändigtvis lägga till grönsaker, bär, druvor;
 2. ät granater. Denna frukt innehåller kraftfulla antioxidanter och C-vitamin, vilket hjälper till att sakta ner processen med farliga processer och stärka immuniteten.
 3. ät tomater. Dessa frukter innehåller en karotenoid. Detta ämne, som möjliggör en harmonisk fördelning av energiceller och undviker stress.
 4. använd kosttillskott. Biologiskt aktiva tillsatser kan också bidra till att eliminera prostata patologier. De bästa assistenterna i denna fråga kan vara sådana tillsatser som Pomi-T och PC-Spes. Båda föreningarna har vissa egenskaper som positivt påverkar nivån av PSA.

Om traditionell medicin är maktlös kan läkemedel alltid användas. Du kan inte ordinera läkemedel själv. Detta bör göras enbart av den behandlande läkaren.

Patienten kan ordineras enligt följande åtgärder:

 1. diuretika tiazid. Dessa är läkemedel som syftar till att sänka blodtrycket. Men förutsatt att de används under en längre tid kan de också normalisera nivån på PSA;
 2. hämmare av 5-alfa-reduktas. Sådana läkemedel innefattar Dutasterid, Finasterid. De ordineras vanligtvis för behandling av adenom och har en positiv effekt på PSA-nivån i blodet.
 3. droger som syftar till att minska kolesterol. Förutsatt långtidsadministration bidrar också till normaliseringen av PSA-indexet.

Relaterade videoklipp

Oavsett om det är nödvändigt att oroa sig, om PSA över norm eller sats:

En analys som syftar till att kontrollera nivån av PSA i blodet, rekommenderas att varje man över 60 år behandlas regelbundet. Även om din ålder är mindre, och du fick en liknande studie, försumma inte en sådan doktors initiativ. Tidig upptäckt av patologi kan vara nyckeln till att slutföra återhämtning och snabb bortskaffande, även från onkologiska formationer.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Blodtest för PSA: normer och transkript

PSA - det fullständiga namnet på denna oncomarker - ett prostatiskt specifikt antigen, i sin struktur är ett tvåkomponentprotein (glykoprotein). Isolerade epitelceller i prostatakörteln och i sammansättningen av dess saft kommer in i halvvätskan. Dess huvudsakliga funktion är utspädning av spermier för att ge funktionell rörlighet för spermier.

Allmänna PSA: dess betydelse vid diagnos av sjukdomar

I blodet är:

 • total PSA;
 • fri PSA;
 • relaterad PSA.

Mängden bunden och fri är lika med den totala PSA. Den fria formen tar normalt ca 20% av den totala PSA.

Diagnostiska värdet är huvudsakligen den allmänna nivån av PSA, vars värde ökar beroende på prostatans tillväxt.

Metoden är den mest specifika för identifiering av prostatacancer. Utsedd med närvaro av sjukdomar i urinering, särskilt - natt (nocturia).

Den används i samband med fingerforskning, ultraljud.

Observera: bestämning av PSA-nivå föreskrivs efter stimulering av prostata genom fingerforskning och även efter rektal suppositorieansökan inte tidigare än en vecka efter dessa förfaranden. Eftersom de kan snedvrida ett pålitligt resultat.

PSA blodprov: åldersnormer

En ännu längre period bör bibehållas efter:

 • metoder för prostata biopsi;
 • avlägsnande (resektion) av prostata;
 • mekanisk massage.

Det är viktigt att: både generell och fri PSA är nödvändig för att ta och bestämma från en tagit "del" av blod, använd en metod. Du behöver bara göra analysen i ett laboratorium.

Blod samlas på morgonen innan man äter. För blodprovtagning används armbågens armbåge.

Regler för att förbereda en patient för blodanalys för PSA

Den sista måltiden ska vara minst 12 timmar innan du tar blod. Du kan bara dricka vanligt vatten, inga andra drycker, speciellt innehållande koffein, kan inte dricka. Kategoriskt kontraindicerad alkohol.

Två dagar före studien bör patienten observera en diet som utesluter stekt, rökt, fet, för salt. Om möjligt, avstå från köttprodukter. För antagande av livsmedel rekommenderas kokta grönsaker, neutral i surhet av frukt. Du kan laga magert grönsaksoppa och spannmål.

I flera dagar är det värt att inte delta i sportaktiviteter, tungt fysiskt arbete, cykling rekommenderas inte. Det är också nödvändigt att vägra sexuell aktivitet.

Analysen av det totala prostatiska specifika antigenet (PSA)

Den totala PSA är ett vävnadsprostatatprotein, vilket är en del av excretory excretory prostate. I medicin är det en markör för tumörsjukdomar.

I vilka fall är analysen tilldelad för att bestämma värdena för total PSA:

 • diagnos av prostata adenom;
 • kontroll av adenombehandling
 • diagnos av prostatacancer, särskilt tidig upptäckt av tumören;
 • kontroll över behandlingen av den redan diagnostiserade maligna neoplasmen i prostata.

Normalt ligger den totala PSA i blodet från 0-4 ng / ml. Men om normerna finns det olika åsikter. Nyligen har ett antal forskare begränsats till 2 ng / ml.

I vilka fall är de ökade indikatorerna för total PSA:

 • i alla stadier av utveckling av prostata adenom;
 • efter kirurgisk ingrepp för avlägsnande av prostata adenom;
 • efter det att utlösningen inträffade före analysen;
 • vid problem med styrka;
 • med olika former av kränkningar av urinering
 • efter en lång åktur på en cykel, särskilt på en joltingsväg.

Observera: Om PSA-värdena (totalt) överstiger 30 ng / ml, bör detta faktum betraktas som ett fall av en eventuell utvecklad onkologisk process.

I avancerade etapper av cancer, med tillgänglig metastas kan de totala PSA-värdena nå 1000 ng / ml och högre.

Analys av fri prostataspecifik antigen PSA

Fritt prostatiskt specifikt antigen är en del av den totala PSA och är också en produkt av prostatens fysiologiska aktivitet.

Observera: Ju högre åldern är desto högre är värdet av detta antigen.

Under alla omständigheter bör nivån inte överstiga 4 ng / ml.

Data för denna markör bör bestämmas med tecken på prostatacancer.

Förutom indikatorn för fri PSA i urologisk-andrologisk praxis tillämpas definitionen av andelen gratis PSA till total PSA. Värdet uttrycks i procentuella termer.

Antalet av detta förhållande blir särskilt viktigt om PSA redan ligger över normen, men stiger inte till kritiska värden och ligger inom intervallet 4,0-10,0 ng / ml.

I det här fallet, om förhållandet mellan fri PSA / total PSA inte stiger över 15% kan godartad tillväxt misstas. Om man i den dynamiska övervakningen av nivån på denna indikator noterar sin gradvisa ökning, kan man dra slutsatser om möjlig malignitet i processen samt en liten effekt av både konservativa och kirurgiska åtgärder.

Om, på grund av behandlingen minskar nivån av förhållandet, kan man dra slutsatser om den positiva effekten av behandlingsprocessen.

En fri PSA anses vara normal 0,93 ng / ml.

Indikationer för gratis PSA:

 • dynamisk observation och kontroll av patienter med etablerad malign prostatbildning
 • dynamisk observation och övervakning av patienter med diagnos - "prostata adenom" med huvudsyftet med tidig diagnos av möjlig malignitet i processen;
 • differentialdiagnos av cancer, adenom och prostatit;
 • som profylaktisk analys hos män över 50 år.

I vilka fall ökar koncentrationen av fri PSA?

 • med existerande prostata adenom vid olika stadier av sjukdomen;
 • inflammatoriska proliferativa processer av prostatavävnad (prostatit);
 • malign patologi av prostata
 • tidiga termer av den postoperativa perioden i den kirurgiska behandlingen av prostata;
 • utlösning (ejaculation) några timmar före provet.

I prostatacancer är nivån av fri PSA mycket lägre än hos godartade hyperplastiska processer och inflammatoriska sjukdomar.

Det prognostiska värdet är förhållandet "PSA free / PSA general":

 • om indikatorn är mindre än 15% - då talar han om de allvarliga problem som finns och är ogynnsamt i den prognostiska respekten;
 • Om indikatorn är inom 15-70% är prognosen gynnsam.

Allmänna rekommendationer och anmärkningar

Hälsotillståndet beror i de flesta fall på personen själv. För att bestämma den utvecklande maligna processen i de tidiga stadierna är det nödvändigt att regelbundet genomgå förebyggande undersökningar.

Det är därför män, efter att de fyllt 50 år, och i vissa fall ännu tidigare (med prostata som befinner sig existerande), är det nödvändigt att ta PSA-analys minst en gång per år.

Om du hittar analysindikatorer som går utöver normens gränser, bör andrologen, urologen eller onkologen ses och genomgå en fullständig undersökning med syfte att tidigt diagnostisera en eventuell sjukdom.

Observera: inte i alla fall av frisläppande av analysfigurer utöver normerna finns det en patologisk process.

Detektion av malign sjukdom i ett tidigt skede gör att nästan 100% av fallen kan botas.

Mer detaljerad information om blodprovets metod för PSA och andra oncomarkers, liksom effektiviteten av dessa test kommer du att få genom att titta på videoredigering:

Alexander Lotin, medicinsk observatör

37 956 visningar totalt, 2 visningar idag

PSA är gratis, PSA är vanligt: ​​varför och hur gör dessa tester?

PSA-fri och PSA är vanliga komponenter i den allmänna formeln för prostata-specifik antigen (PSA) fraktion: antigenbunden + antigenfri = antigen gemensam. Vet inte alla män som förskrivs ett test för PSA totalt och proteinfritt, vad det är och varför det är gjort. Test för detektering av PSA-fraktioner i blodet används för att diagnostisera prostatacancer.

Mekanismen för PSA-frisättning och dess form

Det prostataspecifika antigenet är ett speciellt glykoprotein som minskar viskositeten hos den seminala sekretionen. Prostataceller producerar ett specifikt protein i körtelkanalerna, sedan fixeras det i blodet. Prostatiskt specifikt antigen i en viss volym utsöndras av prostata vävnaden även i frånvaro av patologier. Om förändringar i körteln utvecklas på grund av sjukdom tenderar PSA-nivån att öka. Det betraktas som en markör för prostatacancer.
Det finns tre antigenfraktioner:
1) fri PSA - prostata-antigenet har ingen koppling till andra proteiner;
2) bunden fraktion - det finns en koppling med a-1-antikymotrypsin;
3) Totalt PSA - totalt de två första formulären.
Inflammatorisk process (till exempel med prostatit) framkallar en kränkning av blodmikrocirkulationen i hanklippen, förändrar permeabiliteten hos kärlens väggar. Detta resulterar i en stor frisättning av ett specifikt protein i blodet. Med ett adenom eller tumör av malign natur komprimerar den övervuxna vävnaden prostata, vilket leder till en ökning av antigenens nivå i blodet.

Förteckning över faktorer för ökning i PSA

Ökningen i prostata-antigenets nivå beror på ett antal skäl. För det första är det en mängd olika faktorer mekanisk påverkan, som är utsatt för prostatan: en nyligen utlösning, kiropraktik forskning, transrektal ultraljud, cystoskopi, iscensätta urinrörskateter, biopsivävnad, etc. Ökad protein totalt och fritt efter 60 år - åldersfaktorn..
Skälen till ökningen av PSA i samband med patologi:

 • prostata adenom;
 • cancer - prostatakarcinom;
 • inflammatorisk infektiös process i körteln;
 • ischemi av prostata-kärlens kärl.

Upptäckt av PSA-indikatorn inte är korrekt, kräver en läkare att genomföra ytterligare en studie (en lista över laboratorie- och instrumentella förfaranden) för att vederlägga / bekräfta diagnosen "prostatacancer."

Huvudsyftet med PSA-analyserna

Män från riskkategorin för prostatacancerets illamående patologi (som har en familjehistoria, arbetar i farliga industrier etc.) bör screenas regelbundet.
PSA-analysen är generell och fri (dess norm kommer att anges nedan), strävar efter följande huvudmål:
1) övervakning av olika patologiska processer i prostatakörteln
2) preklinisk diagnos av spridningen av metastaser i fall av cancer;
3) utvärdering av effektiviteten av behandlingen för prostatakarcinom;
4) observation av patienter i vilka prostata adenom detekteras - ett precanceröst tillstånd - i syfte att tidigt diagnostisera degenerationen av godartad hypertrofi vid karcinom;
5) observation av patienter som genomgår radikal prostatektomi, strålning och hormonbehandling.
Experter rekommenderar att man utför sådana tester till alla män utan undantag efter 38 år minst en gång per år (förebyggande undersökning av prostata). Mycket känsliga tester gör att du kan bedöma hur olika PSA i blodet är fria från det allmänna, för att avslöja patologiska processer vid de första utvecklingsstadierna.

Prostatantigenvärden

Om du misstänker en prostata sjukdom eller under en förebyggande undersökning, gör ett standardtest - totalt PSA (eller totalt). Betydande i diagnosplanen är en kraftig ökning av antigenkoncentrationen.
Tabellen över referensvärden (normer) på PSA-nivån presenteras nedan i texten.

Sådana indikatorer betraktas som strikt bok. I reell urologisk övning beaktas en genomsnittlig PSA på 4 ng / ml hos män under 50 år. Samtidigt är fri PSA från 0,04 till 0,5 och bunden - från 3,5 till 3,96.
En viktig diagnostisk indikator är bara förhållandet mellan prostata-antigenformer. Förhållandet mellan total och fri PSA ger möjlighet att bestämma graden av predisposition till prostatacancer eller för att detektera en tumör. Beräkningsformeln används:

PSA fri / total fraktion * 100%

Resultatet är lägre än tio till femton procent bör varna, orsaka en tidpunkt för prostata ultraljud, en biopsi av dess vävnader. Vid cancer i körteln störs PSA-förhållandet som ett resultat av koncentrationen av fri antigenminskning - dess huvudvolym cirkulerar i en bunden form.

Förfarandet för bestämning av prostata-specifikt antigen

Patientens venösa blod undersöks. Dess staket är gjord av en kvalificerad hälsoarbetare enligt alla regler för antiseptika. Det resulterande biomaterialet skickas till ett laboratorium för studier.
Applicera tekniken för immunokemiluminescerande analys (förkortad - IHL). Denna metod anses vara den mest moderna och tillförlitliga. Forskningen baseras på en immunologisk reaktion. Vid detektionssteget av PSA är kemiska element, fosforer som lyser i ultraviolet, fästa vid den. Glödans intensitet är proportionell mot mängden av det önskade prostatiska antigenet, det bestäms med hjälp av en speciell enhet (luminometer).
Gör test för PSA generellt och gratis som i offentliga medicinska institutioner (polykliniker, sjukhus) och i privata medicinska centra. Priset för förfarandet beror på platsen. Till exempel, i det oberoende laboratoriet "Invitro" varierar kostnaden för testet för prostata-specifikt antigen inom 400 rubel.

Regler för genomförande och förberedelse av PSA-test

Testet är mycket känsligt. Därför är det hög sannolikhet att erhålla ett falskt positivt PSA-värde. För att analysdata ska vara tillförlitliga:
1. Blodprovtagning hos män ska utföras på en "tom" mage.
2. Frys inte blodprovet efter provtagning - antigenvärdet kan vara förvrängt.
3. Patienten informerar läkaren om vilka läkemedel han tar. Testresultatet påverkas av farmakologiska medel, såsom nitrater, askorbinsyra, gormonosoderzhaschie läkemedel, kemoterapi (Proscar, Finasta, Avodart, Finasterid, etc.).
4. Tänk på att en man har genomgått vissa medicinska och diagnostiska förfaranden. Många manipuleringar förändrar radikalt testresultatet för ett fritt och vanligt prostata-antigen:

Andelen dagliga fluktuationer i proteinhalten i blodet är obetydlig, men det är också önskvärt att ta hänsyn till det.
Innan blod tas i bruk för prostata-specifikt proteinantigen krävs en två-dagars abstinens från utlösning. På kvällen är det oönskat att äta mat rik på fett, att utsätta kroppen för tung känslomässig och fysisk stress. Om en man genomgår behandling för en inflammatorisk process utförs testet i slutet av den terapeutiska kursen (han kan betraktas som en faktor som ökar proteinhalten).

Tolkning av testresultat

Att korrekt utvärdera resultaten kan bara en erfaren specialist. Att göra snabba slutsatser på egen hand till patienten, om han såg en hög poäng i formuläret, är inte värt det.
Vad kan siffrorna i resultatformuläret visa för män?
1) PSA upp till 10 ng / ml - misstanke om körteln i körteln, bekräftelse på hög risk för malign tumör;
2) PSA 10 - 20 ng / ml - Risk för karcinombildning;
3) antigenkoncentration över 40 ng / ml - sannolikheten för metastasering
4) ett specifikt protein, ökade till 0,05 - 0,1 ng / ml efter avlägsnande av körteln till följd av tumörer (OK - under 1) - låga hastighetsorgan som började återfall.
Hos patienter som har både cancer och godartad tillväxt av körteln kan den fria antigenfraktionen ligga inom det normala området. Vid diagnostisering av sjukdomar används ett komplicerat tillvägagångssätt - endast ett test för proteinet i proteinet kan inte vara marken för den slutliga diagnosen.

rön

Undvik panik om testet visade ett överskattat resultat. Vad betyder detta? Det finns alltid möjlighet till falska positiva. Endast en praktiserande specialist (vanligtvis en urolog) kommer att kunna ge en kompetent utvärdering av forskningen. Om det behövs (om det första resultatet var falskt eller misstanke om en tumör) kommer han att tilldela ytterligare diagnostik.
Samtidigt bör vi inte ignorera eller underskatta vikten av förebyggande undersökningar. Periodiskt måste du ta PSA-analys. Detta gäller särskilt för män som är i riskzonen för prostatacancer. Upptäckande av ett åkomma i de tidiga stadierna gör det möjligt att starta rätt behandling i rätt tid, spara en persons liv.

Prostatic Specific Antigen (PSA)

Prostatic Specific Antigen (PSA) - är ett protein som produceras av prostituens epitel och ger utspädning av ejakulatet (spermier). Koncentrationen av PSA i ejakulatet är ungefär 1 miljoner μg / ml, medan i serum i frånvaro av prostata sjukdomar - högst 4 ng / ml. Koncentrationen av PSA kan förändras som svar på förändringar i prostatakörteln. PSA används vanligtvis för både primär diagnos av prostatacancer, d.v.s. är en oncomarker, och att utvärdera effektiviteten av behandlingen för prostatacancer.

Det finns flera former av PSA: total PSA, fri PSA, bunden PSA. Den vanligaste definitionen av total PSA.

Tillfällig ökning av PSA kan bero på:

 • inflammation (prostatit)
 • godartad prostatahyperplasi (adenom)
 • akut urinretention
 • utlösning (sexuell kontakt, som ägde rum före analysen)
 • den mekaniska verkan av prostatan (prostatamassage, prostata biopsi, uretrit cystoskopi, urinblåsa kateterisering, värme eller sjukgymnastik, sondering urinröret, prostatan ultraljudsstudie av en rektal sond (TRUS)

Den mest uttalade och stabila ökningen av PSA är vanligtvis förknippad med:

Av stor betydelse är den korrekta tolkningen av de erhållna värdena av den totala PSA, där den ytterligare taktiken för patientens undersökning beror. Hittills finns det ingen överenskommelse om den övre gränsen för PSA-standarden. Utseendet hos PSA gjorde det möjligt att mer exakt förutsäga prostatacancer, trots att PSA-tröskeln i 4 ng / ml saknas ungefär en tredjedel av tumörerna. Vid bedömning av resultatet av PSA beaktas patientens ålder, prostatavolym, digital rektal undersökning (PRI), ultraljud eller TRUS-data etc.

Värdet av normen för total PSA, med hänsyn till åldern

Ålder (år)

Medelvärde (ng / ml)

Den genomsnittliga gränsen (ng / ml)

Den rekommenderade gränsen (ng / ml)

Om du har förhöjd PSA, utförs ett ytterligare taktiskt steg för att diagnostisera prostatacancer en prostatabiopsi.

Ibland upptäcker prostata biopsi inte maligna celler, och PSA fortsätter att vara hög. I sådana situationer krävs en upprepad biopsi, vanligtvis inte tidigare än 3 månader. Tyvärr kan prostatabiopsi inte upptäcka en liten tumör i 100% av fallen. Upprepad biopsi ökar signifikant sannolikheten för att detektera en befintlig tumör.

Ökningen i PSA vid mycket höga värden (20 ng / ml och högre) är mycket specifik, även vid normal data för digital rektal undersökning (PRI). Därför är en prostata biopsi med höga siffror av total PSA obligatorisk. Vid höga PSA-figurer innehåller diagnosmetoder också metoder för att detektera metastaser (scintigrafi, bäcken i bäcken, leverns ultraljud).

Patienter som diagnostiseras med första, tidigare obehandlat prostatacancer, utan kliniska tecken på bendestruktion, är sannolikheten för detektering av metastatiska lesioner av ben i PSA av mindre än 20 ng / ml mycket låg, och när PSA mindre än 10 ng / ml praktiskt taget frånvarande.

totala PSA-nivå av 50 ng / ml indikerar malignitet spridning bortom prostatakapseln (extrakapsulär invasion) i 80% av fallen och den regionala lymfkörtlar skada i 66% av patienterna. Resultat av PSA mer än 100 ng / ml indikerar 100% metastas (regional eller fjärr).

PSA används som indikator för påvisande av återkommande prostatacancer (PCa) efter radikal prostatektomi och strålbehandling, samt under den medicinska behandlingen av prostatacancer.

Efter prostatektomi utförs PSA-analys efter 3 månader. Om PSA-nivån ligger vid normens övre gräns (0,1 ng / ml) eller över den, månatlig Definitionen av denna indikator för möjligheten till tidig behandling. Om PSA-nivån är under resten (0,05-0,1 ng / ml) bestäms denna indikator varje gång 4 månader i 1: a året efter operationen och i framtiden - var 6: e månad.

Man tror att PSA-nivån minskar inom 1 månad efter strålbehandling och borde ha en genomsnittlig 50% av baslinjen före behandling. Man tror att hos de flesta patienter med en stabil minskning av PSA efter strålbehandling i 6 månader. remission av sjukdomen observeras under de kommande 3-5 åren.

Med konservativ behandling med PSA övervakar den effektiviteten, utförs var tredje månad, möjliggör korrigering av behandlingen.

Andra markörer för diagnos av prostatakarcinom (cancer):

 • sarkosin,
 • PSMA-antigenpanelen + PSGR + PCAZ,
 • Proteomisk analys av seminal plasma,
 • PSA DT,
 • IGFII (eller somatomedin), IGFBP2, IGFBP3,
 • -2pro PSA - en form av fri PSA - tillåter att förutsäga graden av malignitet hos tumören, registrerad i Ryska federationen.
 • PCA3 - en förkortning som står för ett nytt molekylärt genetiskt test för tidig upptäckt av prostatacancer, vilket gör att analysera de maligna prostataceller i urinprovet direkt. När prostata celler börjar multiplicera okontrollerat ökar innehållet av PCA3 mRNA. Studier har visat att i maligna tumörer i prostatacancer producerar cellerna 60-100 gånger mer PCA3-mRNA än i godartade. PCA3-testet ersätter inte en biopsi. Det är dock ett bra kriterium för att bestämma lämpligheten hos en biopsi. Detta gäller särskilt för patienter som har förhöjda PSA-nivåer i blodet. För detta test krävs en preliminär massage av prostata, varefter urinen samlas in i ett speciellt rör.

Nackdelen med ovanstående metoder är den otillräckliga förekomsten i Ryska federationens territorium, den höga kostnaden för tester, till exempel kostnaden för analys av PCA3 från 9 000 till 15 000 rubel.

NB!

Denna information tillhandahålls för granskning, den slutliga tolkningen av uppgifterna produceras av bara din läkare!