Huvud
Analyser

Än att behandla en exacerbation av en prostatit

Denna vanliga manliga sjukdom blir yngre varje år. Ibland, även i trettioåriga män, passerar prostatit i kronisk form. Det är hon som kännetecknas av stadierna av eftergift och återfall, det vill säga periodiska exacerbationer av sjukdomen. Hur man behandlar sådana manifestationer? Vilka faktorer bidrar till dem?

Orsaker och symtom på exacerbation av prostatit

Kronisk form av sjukdomen uppträder ofta utan uttalade tecken. Men återfallet kommer till följd av sådana faktorer:

 1. Höst-vårperiod. Vid denna tidpunkt är immuniteten alltid försvagad, det finns en förvärring av några kroniska sjukdomar.
 2. Användningen av alkohol och kryddig mat i stora mängder.
 3. Kontinuerlig hypotermi.
 4. Framväxten av pyelonefrit, andra infektioner i genitourinärsystemet.
 5. Överdriven fysisk aktivitet.
 6. Långvarig stagnation i det lilla bäckens kärl.

Som regel känner männa en förvärmning av prostatit omedelbart. Det manifesteras i ett antal funktioner. Bland dem: smärta och brännande i perineum, ljummen, rektum, urinröret; färgförändringar i urinen; lumbosakralkanyl eller coccyx; ökad uppmaning att urinera slemhinnor ur urinröret. Också symptom på akut prostatit kan vara stillastående eller urinretention, kraftig svettning, huvudvärk, sömnlöshet, svaghet, försämrad prestanda, plötsliga förändringar i kroppstemperatur, nervositet, ångest. En man känner smärta vid utlösning, hans sexuella upphetsning är instabil.

Förekomsten av ovanstående tecken är en signal för omedelbar medicinsk behandling.

Terapi av en exacerbation av en prostatit

Behandling av återkommande kronisk prostatit bör alltid baseras på vägran att dricka, avstå från kön, korrigera kosten. Mycket användbart under denna period är produkter som innehåller zink i deras komposition. Dessa är ärter, pumpa frön, nötter, bönor, flingor.

Du kan inte besöka bastu, badhus under sådana perioder. Den tidigare massagen av prostata med exacerbation av prostatit kräver avbokning.

Terapi av återfall bör alltid utföras på ett komplicerat sätt. Den innehåller:

 1. Antibakteriella medel. De mest effektiva har rekommenderats för kroniska prostatit antibiotika i kategorin fluorokinoloner. Detta är norfloxacin, ciprofloxacin. Antibiotika av tetracyklingruppen och makroliderna används också. Man måste emellertid ta hänsyn till att de, jämfört med de tidigare, har ett smalare handlingssätt. Av den anledningen tilldelas de dem när de diagnostiserar en viss infektionspatogen. Så, till exempel, metronidazol, verkar på klamydia, icke-bakteriella infektioner, ger ett bra resultat vid behandling av exacerbationer av kronisk prostatit. Varaktigheten av behandlingen med läkemedlet är minst två veckor.
 2. Antivirala och antifungala medel. De rekommenderas för användning efter antibakteriell behandling eller vid bestämning av patogener. Mycket användbart i detta fall är interferon som ett immunomodulerande medel.
 3. Antihistaminer av den senaste generationen. Till denna kategori av läkemedel hör ketotifen, primalan. Deras syfte är att lindra ödem i prostatavävnaden med någon form av prostatit.
 4. Läkemedel som förbättrar mikrocirkulationen: eskuzan, detraleks, trental. De är indicerade för icke-inflammatorisk prostatit. I detta syfte föreskriver urologer läkemedel för kategorin a-blockerare (prazosin, nicergolin).
 5. Fysioterapeutiska förfaranden. De syftar till att stimulera lokal blodcirkulation, öka resistens mot infektioner. Ofta ordinerar läkare elektrofores, magnetoterapi, laser, mikrovågsström. Sjukgymnastik är effektiv i alla former av prostatit.
 6. Förberedelser, normalisering av prostatakörteln. Den mest effektiva visade sig prostatilen, prostan, prostata, prostol.
 7. Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel ibuprofen, diclofenakurologer ordinerar för bäckensmärta.
 8. Icke-traditionella metoder (akupunktur, reflexologi).

När det gäller traditionell medicin, rekommenderas att dricka ett avkok av en matsked av mark eukalyptus blad, en tesked ört malört, samma mängd av grönt te, kokt i en minut till 300 gram vatten. Efter 15 minuters infusion ges läkemedelsvätskan och löses upp i den med 2 tabletter av mumi. Ta läkemedlet ska vara i tre uppdelade doser hela dagen. Varje dag i en vecka måste du förbereda en ny buljong på morgonen. Det är ett utmärkt antiinflammatoriskt och smärtstillande medel.

Förstöring av kronisk prostatit hos män: symtom och behandling

Kronisk prostatit har en cyklisk kurs. Uppsägningsperioderna följs av perioder av förvärmning. Symptomen på sjukdomen börjar bli mer levande under hösten våren, som i många andra kroniska sjukdomar. Även tecken visas ofta på vintern när lägre temperaturer och försvagning av kroppens immunförsvar observeras.

Förstöring av kronisk prostatit har sina egna orsaker och manifesterar sig i form av olika manifestationer.

För att minska sannolikheten för uppkomsten av akuta tecken på sjukdomen är det nödvändigt att behandla och följa regelbundet reglerna för förebyggande av sjukdomen.

Varför finns det exacerbationer?

Orsakerna till förvärring av kronisk prostatit kan vara mycket olika. Det finns flera huvudfaktorer som oftast leder till det:

 1. Prostatit kan förvärras på grund av en minskning av kroppens skyddsfunktioner under hypotermi. På grund av undertryckandet av immunförsvaret kan kroppen inte klara av skadliga mikroorganismer, så sjukdomen passerar in i den akuta fasen. Underkylning kan även erhållas i kallt vatten under sommaren. Men speciellt ses processen på hösten och vintern.
 2. Symtomatologi förbättras av förvaltningen av en stillasittande livsstil. I detta fall inträffar stagnation i bäckenområdet. Dessutom, med störd blodcirkulation minskar organismernas resistens mot olika patogena virus, bakterier, svampar.
 3. För att bli förvärrad kan prostatit vid penetration av en urogenital infektion. Ofta observeras denna situation vid oskyddad samlag.
 4. Den inflammatoriska processen i prostatakörteln kan manifestera sig om det finns en aktivering av någon annan kronisk sjukdom.
 5. Akut prostatit uppträder ofta vid överdriven användning av alkoholhaltiga drycker. Rökning bidrar också till detta.
 6. Undernäring kan leda till en förvärmning av sjukdomen.
 7. Sannolikheten för en exacerbation ökar dramatiskt i en stressig situation i en människas liv.

symtomatologi

Symtom på förvärring av kronisk prostatit hos män liknar dem i manifestationen av en akut form av sjukdomen. De är uppdelade i två stora grupper: specifika och icke-specifika.

Särskilda tecken på att prostatit försämras ser så här ut:

 1. Inledningsvis finns smärta i ljumsken, perineal och könsorgan på grund av det faktum att prostatan börjar bli inflammerad. I detta fall noterar mannen att hela urinröret skadar. Obehag och spänning observeras också i ländryggen och ändtarmen.
 2. Färgen och lukten av urinen förändras. Detta är omedelbart märkbart.
 3. Urinröret blir smärtsamt. Dessutom finns det slemhinnor ur urinröret.
 4. Defekation åtföljs av ett starkt smärtssyndrom.
 5. Det finns vanliga uppmaningar till urinering. Med detta får urinen en minimal mängd.
 6. Brottad sexuell funktion. Det är en försvagning av erektion, smärta i penis, för tidig utlösning.

Också skilja och ospecifika symtom på exacerbation. De uttrycks i försämringen av det allmänna tillståndet hos en mans kropp. Patienten kan markera utseendet:

 • svaghet;
 • ökad trötthet och förlust av styrka;
 • irritabilitet och nervositet
 • sömnlöshet;
 • ökad kroppstemperatur;
 • störningar i psykologiska tillstånd
 • ökad svettning, som åtföljs av en obehaglig lukt;
 • apati och svaghet i musklerna.

Tecken på exacerbation av kronisk prostatit kan vara olika, men det finns en som är unikt associerad med sjukdomen. Detta smärta omedelbart efter utlösning. Efter utlösning krymper prostata och, eftersom det är inflammerat, orsakar det ont.

Om det förekommer en exacerbation av prostatit, vad ska det då behandlas av en specialist? Han utvärderar den kliniska bilden av sjukdomen och föreskriver symptomatisk och allmän terapi.

behandling

När det förekommer en exacerbation av prostatit, syftar terapi till att eliminera dess manifestationer, såväl som allmän förbättring av kroppen. Därför är förutom läkemedelsbehandling obligatorisk och fysioterapi.

mediciner

Sjuka män undrar ofta hur man tar av och hur man behandlar en förvärmning av prostatit. Det är absolut oacceptabelt att ordinera mediciner till dig själv, eftersom detta kan förvärra situationen. Detta bör göras av den behandlande läkaren efter undersökning av patienten.

Först och främst för att eliminera inflammation krävs användning av antibakteriella medel. De ordineras endast med en bekräftad inflammatorisk process. Följande klasser av antibiotika används:

 • fluorokinoloner;
 • nitromidazoly;
 • makrolider;
 • tetracykliner.

Om inflammationen orsakas av svampar eller virus, är det nödvändigt att komplettera den antibakteriella behandlingen med lämpliga grupper av läkemedel.

När svullnad av vävnaderna är viktigt att ta antihistaminer. Det är bättre att använda droger av en ny generation. Effektiv effekt är Primalan, Ketotifen.

För att öka mikrocirkulationen krävs följande:

Dessa läkemedel ordineras om exacerbationen inte orsakas av bakterier och inte en inflammatorisk process.

Patienten kan också ordineras såsom alfa-blockerare som Nicergolin, Prazosin.

Om det finns en aktiv proliferation av prostata kan läkaren ordinera behandling med:

För att minska smärtssyndromet i det lilla bäckenet, är användningen av diklofenak, Ibufrofen och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel indikerade.

Vid kränkningar av kraft och negativa förändringar i sexuellt sfär kan stimulanser av blodcirkulation och erektioner förskrivas. Bland dem finns Viagra och Sealex.

sjukgymnastik

Vad ska man göra med exacerbation av andra prostatit än medicinska effekter? Naturligtvis behövs rehabiliteringsbehandling. För det är det möjligt att bära fysisk terapi.

Sjukgymnastik är en ytterligare metod för att bekämpa prostatit. Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen i bäckenets kärl och stärker antibiotikas funktion.

Bland de fysioterapeutiska metoderna används följande förfaranden mest:

 • elektrofores;
 • magnetisk terapi;
 • Mikrovågsströmmar;
 • laserterapi;
 • ultraljudsinflytande.

Mycket användbart är prostata massage, som kan vara manuell och hårdvara.

Mikroklyftare med medicinska lösningar används ofta. Lösningen kan beredas på basis av:

 • mineralvatten;
 • havtorn, persika, ricinolja, kakaosmör och hundrosa;
 • avkok av medicinska växter
 • infusioner av örter.

För att förhindra exacerbationen igen, och sjukdomen var stabil i remissionsfasen, är det nödvändigt att följa förebyggande åtgärder.

Orsaker, symtom och behandlingstaktik för förvärring av kronisk prostatit

Kronisk prostatit har länge varit på listan över de vanligaste sjukdomarna hos män efter trettio år. Orsaken till sjukdomen är vanligtvis infektionen av olika etiologier i prostatakörteln.

Inledningsvis uppstår sjukdomen i akut form med uttalade symptom, men många män lägger inte stor vikt vid dem och rusar inte för att se en läkare.

Någon börjar engagera sig i självmedicinering, vilket ofta leder till en försämring av tillståndet och utvecklingen av en konstant inflammatorisk process. Kronisk prostatit kännetecknas av mindre allvarliga symptom än i akut form, vilket inte orsakar allvarlig ångest och obehag.

Sjukdomen kombineras ofta med andra kroniska infektioner i könsorganen eller urinvägarna (klamydia, trichomoniasis, ureaplasmos, uretrit och andra). Kronisk form utvecklas ofta länge utan uppenbara kliniska symptom, men då kan problem förvärras under påverkan av olika faktorer. Detta leder till en ganska komplex behandling av sjukdomsförstärkning, det finns ofta fall av allvarligt återfall.

Orsaker till förvärring av kronisk prostatit hos män

Det finns två huvudtyper av inflammation i prostata:

 • infektiös - Anledningen är penetration av patogen mikroflora i oskyddad samlag eller efter överförd sjukdom
 • icke-infektiösa - uppstår på grund av hypotermi, stroke och andra icke-bakteriella faktorer.

Med båda typerna av sjukdomar blir det gradvis en kronisk form, men ibland kan det förvärras. Detta sker under hela sjukdomsförloppet, särskilt när en person inte får adekvat behandling.

Här är de främsta orsakerna till förvärring av prostatit hos män:

 • superkylning och katarralsjukdomar, vilket framkallar en uttalad kurs i processen;
 • användningen av alkohol, skarpa och mycket salta livsmedel;
 • infektionssjukdomar. Banan för penetration av mikroflora in i kroppen spelar ingen roll. Men oftast blir sjukdomen värre med sexuellt överförbara infektioner.
 • negativt psyko-emotionellt tillstånd, svår och långvarig stress;
 • associerade virus- och bakteriesjukdomar (vanligtvis dolda), i återfallet är den starkaste faktorn som framkallar en förvärring av kronisk prostatit.

Symtom och tecken på återfall

Det finns olika faktorer som berättar om återfallet som startat. Men symtomen på exacerbation kan vara specifika och icke-specifika. Oftast har de en plötslig säsongsbetonad natur och manifesterar sig under våren eller hösten mot bakgrund av avsevärt minskad immunitet.

De viktigaste särdrag:

 • smärtskärning i urinröret
 • känsla av bränning i perineum, i ändtarmen och i nedre delen av ryggen;
 • frekvent försvagande uppmaning att urinera med en minimal mängd urinproduktion;
 • minskning av erektion och smärta under sexuell upphetsning
 • slemhinnor, skarlet eller mörkt blod i urin och sperma.

För icke-specifika symptom kan vara lätt feber, ihållande svaghet, irritabilitet och sömnlöshet.

Behandling av kronisk prostatit i fasen av exacerbation

Behandling av denna sjukdom, särskilt i fasen av dess förvärring - en av de svåraste uppgifterna. För att lösa det tar det mycket tid och ansträngning, eftersom processen försummas, och även med full och pedantisk observation av läkarens rekommendationer är patienten inte immun mot komplikationer och återfall.

Eventuell behandling bör startas först efter en fullständig undersökning och förtydligande av alla anledningarna till att välja den optimala terapitaktiken, som inkluderar följande steg:

 • antibiotikabehandling, föreskriva användningen av antibiotika för att undertrycka patogen specifik infektion. Utnämnd av en läkare först efter att ha kontrollerat drogerna för känslighet för infektion, vilket orsakade en förvärmning av prostatit;
 • sjukgymnastik. Detta inkluderar laser och magnetoterermoterapi, vilket förbättrar cellproliferation, blodtillförsel och lindrar inflammation i prostatakörteln. Även fysioterapi innefattar lera terapi;
 • massor av prostata. Det är en av de bästa och prisvärda metoder för förebyggande och behandling av akuta exacerbationer av kronisk prostatit, prostatacancer blodflödes förstärkare. Med en terapeutisk massage förbättras näringen av vävnadsceller och stagnerande fenomen tas också bort.
 • övsterapi. Särskilda övningar bidrar till att stärka och förbättra blodflödet i bäckenhålan;
 • operativ terapi. När terapeutiska metoder misslyckas med att producera rätt resultat visas kirurgi, vilket är ett extremt mått.

Antibiotika och andra droggrupper

När exacerbationer av kronisk prostatit använder antibiotika så brett spektrum av verkan. Föreskriva vanligtvis preparat av gruppen fluorokinoloner: Ciprofloxacin, Ofloxacin, Moxifloxacin etc., liksom grupper av makrolider och tetracykliner.

Antibiotika ordineras av en läkare efter ett test för aktivitet och känslighet för mikrofloran. Typiskt tar läkemedelspatienterna 2-6 veckor, beroende på deras effektivitet och allmänna tillstånd.

Den används också vid behandling av prostatit alfablockerare, avslappnande muskler, eliminera kramper och därigenom underlätta urinering: Prazonin, fentolamin, amikacin.

Muskelavslappnande medel såsom baklofen, Mydocalm, metokarbamol, förbättra blodflödet att stimulera bäckenhålan och utflödet av prostatiska utsöndringar.

Immunostimulanter är nödvändiga, eftersom immunitet med långvarig användning av antibiotika minskar. Polyoxidonium används oftast.

Dessutom kan en läkare ordinera rektala suppositorier med antiinflammatoriska, antispasmodiska och immunostimulerande effekter: Prostopinum, Olesesinum, Prostatilen, Viferon.

Fysioterapeutiska förfaranden

Mycket användbart under exacerbation av prostatit laser och magnetisk terapi, lera terapi och massage av prostatan. Men dessa förfaranden utförs i kombination med andra metoder.

Rengör med mediciner i hemmet

En av de kända och mest effektiva metoderna att härda och förebygga exacerbationer i samband med kronisk prostatit är användningen av enemas med mediciner som alla kan göra på egen hand.

Enemans volym är 100 ml.

Först måste du sätta en förberedande rengörande enema och först injicera sedan läkemedlet. Som terapeutiska mikrocykler användes dekoktioner av olika örter, persika och havtornsolja, såväl som lösningar av olika läkemedel.

Prostatabehandling genom lämplig näring

Patienter med kronisk prostatit (speciellt med dess exacerbationer) bör strikt följa kosten, detta är den viktigaste komponenten vid sjukdomsbehandling.

Undvik utveckling av återfall genom att undanta följande produkter:

 • alla skarpa (vitlök, peppar);
 • sura (citroner, currants, tranbär);
 • fett kött
 • alkohol;
 • kolsyrade drycker;
 • svamp, särskilt saltad och syltad;
 • gasbildande produkter (bönor, blomkål);
 • rökt och konserverat produkter.

Hur mycket behandlas sjukdomen i akut form?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Moderna metoder för individuell terapi gör det möjligt för oss att snabbt stoppa inflammationsprocessen, särskilt i kliniska miljöer.

Behandlingstiden bestäms individuellt, eftersom det inte kan vara ett typiskt mall-tillvägagångssätt.

Allt beror på diagnosens korrekthet, valet av mediciner, överensstämmelse med kosten och uppfyllandet av alla recept och rekommendationer från läkaren.

Relaterade videoklipp

En urolog om orsakerna och metoderna för att förhindra förvärring av kronisk prostatit:

Förstöring av kronisk prostatit ger mycket besvär för människors hälsa, förvärrar livskvaliteten och orsakar allmänt obehag. Men moderna behandlingsmetoder, samtidigt som man observerar alla rekommendationer och utnämningar av en läkare, kan snabbt och effektivt effektivt stoppa den patologiska processen och med rätt önskan att fullständigt och framgångsrikt bota sjukdomen.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Hur och vad ska man hantera förföljelsen av kronisk prostatit?

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process av prostatas vävnader, som varar mer än tre månader. En viktig del av sjukdomen är dess asymptomatiska kurs hos nästan 70% av patienterna. 15% av männen noterar en periodisk förvärring av kronisk prostatit, som manifesteras av karakteristiska symptom. Behandlingen av sjukdomen är komplex och innefattar användning av farmakologiska medel och användningen av fysioterapiprocedurer.

Orsaker och tecken på förvärring av kronisk form

Orsakerna till exacerbation av prostatit är ganska olika. Ofta sker det på vår- och hösten årstider mot bakgrund av nedsatt immunitet. Förutom effekterna av låga temperaturer som leder till hypotermi, har användningen av alltför stora mängder alkohol, kryddig, salt mat en negativ effekt. Prostatit kan bli värre efter infektion under oskyddad samlag med virus och bakterier.

Symtom på exacerbation av prostatit är uppdelad i specifika och liknar symtomen på andra sjukdomar.

 • känsla av smärta, brännande i perineum, anus;
 • urinrörsårhet, utseende av slemhinnor;
 • smärtsam avföring, utseende av förstoppning, sprickor i anala slemhinna
 • snabb urinering i form av droppar;
 • konstant känsla av blåsans fullhet;
 • minskad erektion
 • minskning av sexuell intimitet, tidig utlösning, avsaknad av stimulering;
 • smärt syndrom under sexuell kontakt.

Tecken på en försvagning av ett icke-specifikt tecken:

 • ökad trötthet, impotens, muskelsmärta, en känsla av vridning av ben och leder
 • migrän;
 • sömnlöshet;
 • stressande tillstånd.

Manifestationer av sjukdomen är individuella för varje patient.

komplikationer

Prostatit i det akuta skedet är farligt på grund av involvering av ett antal vävnader och organ i den inflammatoriska processen. Komplikationer inkluderar följande sjukdomar:

 1. uretrit, som uppträder under bakteriell infektion och kännetecknas av närvaron av pus i urinen, svullnad i könsorganen, minskad erektion;
 2. cystit, som har egenskapen för exacerbation, manifesterad av urininkontinens, hematuri och temperaturinstabilitet;
 3. pyelonefrit, som förutom störande utsöndring av vätska från kroppen leder till akut njursvikt fram till döden;
 4. epididymit, vilket leder till en överträdelse av sexuell funktion.

Hos män, äldre kronisk prostatit i det akuta skedet har allvarliga konsekvenser i form av blockering plexus av vener, försena akut urinfluidförbindelse purulent skede.

De genomförda studierna bekräftar en stor procentandel av övergången av prostatit till onkologiska sjukdomar.

behandling

Under behandling av förvärring av kronisk prostatit innebär komplexa åtgärder som kombinerar användningen av läkemedel med fysioterapi och massage.

Antibiotikabehandling

Behandling med antibiotika är den huvudsakliga terapeutiska metoden. Antibiotika av olika grupper används:

 • penicilliner - Amoxicillin, Amoxiclav;
 • makrolider - azitromycin, erytromycin;
 • cefalosporiner - Cefotaxim, Ceftriaxon;
 • fluokinoloner - Moxifloxacin, Levofloxacin.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Preparat av denna grupp föreskrivs när sjukdomen försämras. De är första hjälpen i en medicinsk institution. De hjälper till att eliminera svullnad, smärtsam urinering, feberiska manifestationer. Använd icke-steroid läkemedel i injektioner, tabletter, men oftare i suppositorier: Ibuprofen, Indomethacin, Diclofenac.

Metaboliska droger

Dessa medel intensifierar blodcirkulationen, normaliserar ämnesomsättningen i prostatavävnaderna och återställer erektilfunktionen. Bland dem är Prostanorm, Vitaprost, Prostamol Uno.

Fysioterapeutiska förfaranden

Behandling av akut prostatit ofta kompletteras med olika fysioterapeut förfaranden: laserbestrålning, elektriska stimuleringspulser, effekterna av högfrekventa elektromagnetiska fältet.

massage

Den manuella metoden består i transrectal massage av en körtel, gjord av läkaren med hjälp av ett finger. Det kommer att lindra stagnation av den inflammerade hemliga vätskan, vilket leder till normalisering av sexuell aktivitet.

Under behandling av en exacerbation av kronisk prostatit är alla sexuella kontakter, inklusive oralsex, uteslutna.

Förstöring av kronisk prostatit är alltid en direkt följd av den avancerade formen av sjukdomen. Att utesluta en sådan situation är det viktigt att genomgå förebyggande undersökningar, och om de första tecknen på sjukdomen uppträder, gå till urologen och få rätt behandling.

Symtom på förvärring av kronisk prostatit och dess behandling

Viktigt!

Ingen mer temperatur och frekvent smärtsam urinering, bränning och urladdning ur urinröret, liksom andra symptom på PROSTATIT! Våra läsare tar råd från Rysslands ledande urolog. Läs mer >>>

Obehandlad akut prostatit förvandlas ofta till en kronisk form, vars symtom kanske inte känns länge. Men beroende på väderförhållandena och kroppens tillstånd kan kronisk prostatit förvärras.

Sjukdomen utvecklas med remissioner och med perioder med ökade symtom på sjukdomen. Som regel händer detta på våren eller hösten. Den främsta orsaken till exacerbationer är obehandlad akut prostatit. Ofta avbryter patienterna själva föreskrivna läkemedel.

Som ett resultat fortsätter sjukdomen obehandlad och blossar upp igen under de första omständigheterna som provocerar den. I det här fallet bör du konsultera en urolog, och för detta behöver du veta symtomen på förvärring av kronisk prostatit.

Symtom på förvärring

Det första symtomet på exacerbation av kronisk prostatit är puffiness i prostatakörteln. Detta beror på tillströmningen av lymf i prostata. Förstorad i storleken på järnpressar på de urogenitala kanalerna, vilket leder till frekventa uppmaningar på toaletten (speciellt på natten).

Förutom de urogenitala kanalerna, drabbas andra bäckenorgan från prostataförstoring. Störningar i utmatningsfunktionen leder till förgiftning av kroppen, vilket är ett annat symptom på en exacerbation av prostatit. Dessutom noteras patienter:

 1. Problem med matsmältningen - förstoppning, smärtsam tömning, irritation i tarmslimhinnan. Vid stillastående fenomen i bäckenregionen kan en man ha hemorrojder.
 2. Psykoterapeutiska tillståndets störningar - en tendens till stress och depression, ökad irritabilitet, brist på sexuell lust, sömnlöshet. Ofta är störningar i psyken på grund av en störning av sexuell funktion.
 3. Smärtsamma känslor i ljummen, i underlivet, i perineum, i anusområdet. Patienten observerar också en ökning av lokal temperatur.
 4. Orsaker i reproduktionssystemet - smärtsam utlösning, för tidig utlösning, minskad styrka eller fullständig frånvaro av det.
 5. Vanliga tecken på utveckling av inflammatorisk process - huvudvärk, svaghet, smärta i muskler och leder, brist på aptit.
 6. Problem med urinering - vätskan ändrar färg, purulenta trådar syns i den. Falsk uppmaning till toaletten börjar en känsla av att inte helt tömt blåsan börjar. Under urinering noterar patienten en brännande känsla i urinröret, smärta i testiklarna och i underlivet.

Alla ovanstående symtom minskar betydligt en mans arbetsförmåga, vilket påverkar hans självkänsla extremt negativt. För det första beror detta på en överträdelse av sexuell funktion och konstant smärta vid urinering. Först när dessa symptom märkbart förändrar en mans liv, går han med på att gå till en urolog. Oftast gör behandlingen svår. För att undvika komplikationer, kontakta urologen vid de första tecknen på en förvärmning av prostatit.

Förstörningar av prostatit förvirras ofta med förkylning. Faktum är att sjukdomen återföljs av en ökning i temperaturen till 37-38 grader. Sår i leder och muskler liknar också influensa eller kyla. Denna likhet stimulerar inte patienter att söka medicinsk hjälp i tid.

Komplikationer av kronisk prostatit

Inflammatorisk process i prostatakörteln utan ordentlig behandling sträcker sig till andra organ i det lilla bäckenet. I första hand lider ändtarmen och blåsan. Infektion från prostata väcker följande sjukdomar:

 • pyelonefrit. Sjukdomen uppstår på grund av nederlaget i njurens inflammatoriska process i prostatakörteln. Patienten klagar över smärta i ländryggen. Bristen på korrekt behandling bidrar till utvecklingen av sjukdomen, vilket leder till njursvikt.
 • cystit. När infektionen kommer in i blåsan utvecklar patienten blåsan. Sjukdomen åtföljs av förändringar i urinfärgen, genom problemlösning;
 • epididymit. Sjukdomen uppstår på grund av nederlag av testiklarna och bilagorna genom en inflammatorisk process. Patienten klagar över smärta vid utlösning och ökad storlek på pungen. Utan ordentlig behandling kan man utveckla manlig infertilitet.
 • uretrit. Sjukdomen uppträder efter infektion i urinröret. Patienterna klagar som regel på brännande smärta i penis under urinering, ejakulation. Från urinröret kan en vit vätska som liknar pus frisläppas.

Information om samtidiga sjukdomar och komplikationer av kronisk prostatit hjälper dig i tid att känna igen sjukdomens återfall eller utseende. Tidig behandling är mycket viktigt för en fullständig återhämtning. Oftast vänder män till en urolog efter att ha upptäckt problem med styrka som redan uppträder vid ett sent stadium av sjukdomen. I det här fallet botar det utan konsekvenser är redan mycket svårt.

Behandling av kronisk prostatit och dess exacerbationer

Vad ska jag göra om jag förvärrar kronisk prostatit? Hur behandlar sjukdomen korrekt? Beroende på graden av utveckling av sjukdomen behandlas den hemma och permanent. Under alla omständigheter ska behandlingen vara under överinseende av läkaren och i enlighet med hans rekommendationer.

Symtom på förvärring av prostatit hos män: hur man tar bort eller tar ut i husförhållanden, skälen och behandlingen

Prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna i det manliga reproduktionssystemet, vilket ofta sker i akut form.

Detta tillstånd försämrar livskvaliteten allvarligt och kan få negativa följder och kräver därför omedelbar behandling.

Typer av prostatit, som kan bli inflammerad

Om prostatakörteln började akut inflammatorisk process, indikerar det infektion genom kontakt med blod eller urinledaren, vilket händer mycket mindre ofta med prostatit.

Därför har en snabbt flytande sjukdom en infektiös etiologi och är uppdelad i följande sorter:

 • Trichomoniasis prostatit;
 • bakteriell prostatit;
 • Protozoal prostatit (dess källa är närvaron av en foki av inflammation i andra kroppssystem);
 • candidiasis prostatit;
 • gonorrheal prostatit;
 • chlamydial prostatit.

Symtom på förvärring av prostatit

Den akuta formen av prostatit förekommer ganska ofta, så vad är orsakerna till förvärring av prostatit?

Utvecklingen av den provoceras av följande faktorer:

 1. Hypotermi. Alla män ska klä sig för vädret på hösten och vintern, när även våta fötter kan orsaka återkomst av prostatit.
 2. Icke-iakttagande av de grundläggande reglerna för intim hygien. Patogener som finns i kroppen, inte faller in i prostatakörteln, är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt personlig hygien, och med täta byte av partner krävs för att använda kondom.
 3. Stagnation av blod i bäckenorganen. Det leder till en stillesittande livsstil, där det inte finns plats för sport, långsiktigt sexuellt avstående eller konstant övning av avbrutet samlag. Allt detta orsakar kränkningar av cirkulationen av lymf och blod i bäckenregionen - den främsta orsaken till förvärring av prostatit.
 4. Kronisk stress. De leder till försvagning av kroppen och mer intensiv aktivitet hos patogena bakterier.
 5. Missbruk av alkoholhaltiga drycker. Frekvent användning av alkohol stimulerar stark irritation i urinväg och kanaler i prostatakörteln.

Bestäm exacerbationen av sjukdomen kan vara på följande symtom:

 • smärtsamma förnimmelser, åtföljd av en brännande känsla och plötslig "lumbago" i ändtarmen, ländryggen, perineum;
 • för tidig utlösning och nedsatt erektion
 • frekvent uppmaning att urinera, förändring i färg och lukt av urin, och även dess lilla volym;
 • slemhinnor ur oförståeligt ursprung ur urinröret;
 • smärta i huvudet på penis under samlag
 • obehag under avföring.

Medicinsk hjälp

Om en man antar en akut prostatit, är det nödvändigt att besöka en läkare som kan göra en noggrann diagnos - prostatit.

Den bästa lösningen i detta fall är att göra en tid med en kvalificerad urolog och androlog som ska genomföra en grundlig rektal undersökning av prostata och ta prostata hemlighet för analys. Störa inte sådana studier som:

 • bakposev urin;
 • analyser för sexuellt överförbara infektioner;
 • transrektal ultraljud;
 • urodynamisk datorstudie av blåsans funktion och urinering
 • uretrocystoskopi etc.

Om det inte finns något sätt att kontakta en specialist-urolog kan generellt samråd om prostatit erhållas från en kirurg eller terapeut.

Allmänna behandlingsprinciper

När sjukdomen har övergått oväntat är det nödvändigt att vidta brådskande åtgärder.

Annars kan den akuta formen av prostatit provokera utvecklingen av adenom och prostatacancer, infertilitet, problem i könsorganet.

Än att behandla en exacerbation av en prostatit?

Idag finns det många effektiva sätt att hantera sjukdomen.

Hemma

Om det plötsligt fanns en förvärmning av prostatit, vad ska man göra före sjukhusvistelse eller besöka en läkare? Hur befriar förvärringen av prostatit i hemmet och gör det effektivt?

För att minska smärtaintensiteten gör du följande:

 1. Gå till en speciell diet som helt utesluter sura frukter, pickles, fett kött, alkohol, starkt te och kaffe. Preference ges till vitaminiserad protein mat. På dagen rekommenderas att man dricker minst 2 liter stillvatten eller örtteck.
 2. Ge tillfälligt upp sexuell aktivitet. Detta kommer att förhindra inträde av nya patogena mikroorganismer från partnern och undvika överarbete, vilket signifikant minskar immuniteten.
 3. För att återställa hela blodtillförseln i prostata, utför regelbundna regelbundna övningar - knep, cykelturer, sax. Men se till att du lyssnar på dina känslor och inte överdriver dig själv. Dessutom, med prostatit försöker gå mer.

Denna gymnastik hjälper till att stärka perineumets muskler och ser ut så här:

 1. Minska och dra åt skinkorna, dra muskelringen runt anusen med all sin kraft. Upprepa övningen ska vara 10-50 gånger 3 eller 4 gånger om dagen.
 2. Intensivt kontrakta bekkenbottens muskler och stanna i detta tillstånd i 5-7 sekunder (gradvis öka tiden). Sedan slappna av och gör övningen 10 fler gånger.
 3. Under en resa till toaletten försöker 5-7 gånger att avbryta urinering och återuppta det efter avkoppling. Mindre obehag och rezi i urinledaren, som ibland uppstår i detta fall, brukar gå igenom ett par dagar och förvärra inte patientens tillstånd med prostatit.

Folkmetoder

Traditionell medicin vet många sätt att lindra patientens tillstånd med prostatit. Dessa inkluderar:

 1. Douching med ett speciellt anti-inflammatoriskt avkok. För att göra det, ta 150 ml nykokt kallt vatten, 1 tesked ört malurt och grönt te, 1 matsked krossad eukalyptusblad och 3 tabletter mamma. Koka blandningen i ca 20 minuter och häll 100 ml varm lösning i ändtarmen i den bakre positionen.

 • Behandling med stenig olja. En halv tesked stenolja, späd i 3 liter varmt vatten och rör om.

  Efter att ha ätit ta 0,5 teskedar av drycken och observera om ditt tillstånd försämras.

  Att behandlas med sådana medel följer 1 månad och har sedan gjort en paus i 2 veckor.

  Doseringen ökar gradvis - inte mer än 1 gång i 3-4 dagar, vilket tar upp till 3 matskedar.

 • Behandling av kastanjetinktur. Häll av kastanjen och fyll den med 3 matskedar kokande vatten. Låt blandningen stå för natten, spänna på morgonen och låt smaka i 10-15 minuter i ett vattenbad. Buljongen är full 30 droppar tre gånger om dagen före måltiderna.
 • droger

  Ofta utan användning av medicinering under en exacerbation av prostatit är omöjlig på grund av risken för allvarliga komplikationer. Läkaren ordinerar vanligtvis följande droger:

  1. Antibiotika. De har en skadlig effekt på skadliga mikroorganismer, vilket orsakar inflammation i prostata. Ofta föreskriver specialisten pengar från gruppen fluorokinoloner: Ofloxacin, Ciprofloxacin, Moxifloxacin, Gatiloxacin, Lomefloxacin.
  2. Alfa-blockerare. Sådana mediciner är nödvändiga för att slappna av musklerna och eliminera spasmer, vilket gör det lättare att urinera. Denna grupp innefattar Prazonin, Fentolamin, Amikacin, Gentamicin.
  3. Miorelaxanter, som minskar tonen i släta muskler, stimulerar utflödet av prostats utsöndring och förbättrar blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Detta är Midokalm, Baclofen, Methocarbamol.
  4. Immunostimulerande läkemedel, varav mest effektiva är polyoxidonium.
  5. Rektala suppositorier, som föreskriver prostata inflammatoriska, kramplösande och immunstimulerande effekt: Prostatilen, Viferon, Olestezin, Bioprost, Prostopin.

  förebyggande

  För att göra prostatit stör dig så lite som möjligt borde du följa vissa regler:

  1. Missa inte alkohol - drick inte mer än 1 glas vin eller ett glas cognac även på semester.
  2. Överkolla inte: under kallperioden är det värt att ta hand om värmen på underkroppen och även på sommaren är det inte nödvändigt att sitta på kalla ytor eller simma i dammar med mycket kallt vatten.
  3. Håll ett regelbundet sexliv, helst med en partner.
  4. Att spendera mycket tid fysisk aktivitet: mycket att vara ute ute, gå, spela en favorit sport.

  Diet med förvärring av prostatit

  Kost med förvärring av prostatit - En händelse är inte bara nödvändig, utan även obligatorisk.

  Förhindra utvecklingen av akuta former kan elimineras från kosten:

  • rökt och konserverat produkter;
  • kolsyrade drycker;
  • fett kött och köttbuljong;
  • alkohol;
  • stekt och kryddig mat;
  • bakverk;
  • starkt kaffe och te;
  • lök, peppar, vitlök;
  • sura frukter (till exempel citron, svart vinbär, etc.);
  • svamp;
  • halvfabrikat;
  • produkter som förbättrar gasbildning - baljväxter, blomkål, etc.

  Förstöring av prostatit är ett extremt obehagligt tillstånd som leder till allvarliga konsekvenser för det manliga reproduktionssystemet. Dock kan detta tillstånd förhindras, och om nödvändigt - framgångsrikt botas.

  Förstöring av kronisk prostatit: symtom, diagnos och behandling

  Vittnesbördet i statistiken säger att 45% av männen efter 40 år lider av prostatit. Nyligen konstaterar urologer att sjukdomen är mycket yngre, men det manliga könet är inte vanligt att dela sina problem, så ofta på grund av brist på behandling blir den akuta formen kronisk. Och när en man fortfarande besöker en läkare är han intresserad av hur man behandlar en förvärring av prostatit, för att uppnå ett positivt resultat snabbare. Tyvärr är det svårt att uppnå ett snabbt resultat i sådana fall.

  Innehållet i artikeln

  Faktorer av exacerbation av prostatit

  Prostatit är en inflammation i prostatakörteln på grund av ingreppet av skadliga bakterier eller virus. Sjukdomen kan förekomma i två former: akut och kronisk. Symtom på förvärring av kronisk prostatit en man kommer att känna genast. Vilka faktorer provocerar det?

  Orsakerna till en exacerbation av en prostatit händer olika:

  1. Konstant hypotermi.
  2. Oregelbundet sexliv.
  3. Infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
  4. Dåliga vanor.

  Symtom på förvärring av prostatit

  Hos män med kronisk form av prostatit reduceras immuniteten väsentligt. Återkommande manifestationer är obetydligt annorlunda än den akuta sjukdomsförloppet. Ofta delar läkare symtomen i två former: specifika och icke-specifika.

  Specifika symtom på exacerbation av kronisk prostatit är:

  • Konstant uppmaning att urinera. En man i det normala tillståndet i genitourinary systemet kan gå på toaletten upp till 8 gånger om dagen. Men den inflammatoriska processen är väsentligen irriterande för blåsan, så en konstant känsla av fullblåsan uppträder. Ibland kan en man inte gå på toaletten alls, han hindras av en skarp smärta i ljummen under urinering.
  • Blod i urinen. Detta händer i sällsynta fall. Denna blödning är svår nog att sluta, detta kräver professionell vård.
  • Smärtsamma känslor vid utlösning.
  • Accelererad ejakulation.

  Nonspecifika tecken på exacerbation av kronisk prostatit:

  • en ständig känsla av svaghet;
  • depressivt tillstånd
  • förhöjd kroppstemperatur.

  Diagnos av prostatit

  Man måste komma ihåg att ospecifika symtom kan indikera förekomsten av andra sjukdomar. Många vet inte vad man ska göra vid försämring och hur man handlar ordentligt i den nuvarande situationen. Först måste du ta reda på den exakta orsaken, och för att genomgå en fullständig läkarundersökning, och fortsätt sedan till behandlingens gång.

  Hur man lindrar förvärringen av prostatit, kommer urologen att kunna berätta först efter att ha haft en fullständig anamnese. Sjukdomen i sig är inte svår att bestämma. Huvudprinciperna för undersökning är undersökning av en specialist, ultraljud av bäckenorgan, leverans av urin och blodprov.

  Med försvårandet av prostatit bör behandlingsförloppet vara omfattande, vars huvudsakliga tillstånd inte är att överge den behandling som har börjat, detta kan ytterligare förvärra situationen.

  Behandling av en exacerbation av en prostatit kan vara både medicinskt och med hjälp av folkmedicinska lösningar. Odragen smärta, oförmåga att urinera kan leda till allvarliga komplikationer. En sådan exacerbation kan bara avlägsnas med antibiotika.

  Behandling av prostatit med folkmekanismer

  Traditionell medicin kan avsevärt förbättra immuniteten och förstöra virus. Vid tillfällen av förvärring kan sådana metoder bli av med smärtsamma förnimmelser. Sedan antiken har olika healare försökt hitta ett botemedel mot inflammation i prostatakörteln. De mest populära medicinska örterna, frukter och växter. Olika infusioner och buljonger hjälpte män snabbt att bli av med problem med genitourinary systemet.

  Behandling av prostatit i hemmet av folkmekanismer är ganska effektiv och har använts aktivt i många år. Många av de gamla recepten används nu. Huvudkomponenterna för infusioner och buljonger är kamomill, kalendula och Johannesjurs, men de kan endast tas på rekommendation av behandlingsläkaren.

  medicinering

  För medicinsk behandling används följande:

  Detaljer om symptomen och behandlingen av förvärring av kronisk prostatit

  De flesta kroniska sjukdomar kännetecknas av växande perioder av förvärring och eftergift, kronisk prostatit hos män är inget undantag. Specialister har visat att den tidigare behandlingen påbörjas, ju tidigare kommer sjukdomen att gå in i eftergivningsperioden och personens liv kommer att återgå till den vanliga kursen. Därför är det önskvärt för varje man att känna till de första symptomen på exacerbation för att man ska kunna börja behandlingen i tid. Om vilka tecken på kronisk prostatit som finns och vilka läkemedel som hjälper till att snabbt avlägsna inflammation och bli av med en exacerbation kommer det att höras i artikeln.

  klinik

  Symtom på kronisk inflammation i prostata ligner en akut, första uppstartsprocess, men i de flesta fall finns det en situation med mindre svårighetsgrad. För det första är symtomen definitivt smärtsyndrom och problem med urinering. Smärtan, oavsett orsaken som orsakade processen, är lokaliserad i perineum, ljummen, underlivet och är otrevlig. Ibland uppträder ett smärtsyndrom under eller efter en tarmrörelse.

  Problem med urinering är heterogena. Ofta finns det klagomål om frekvent urinering i allmänhet och speciellt på natten. Samtidigt noterar de flesta män att urineringens natur förändras också. Önskningar uppstår med en liten mängd urin, urinströmmen är slap och efter tömning av urinblåsan kan det vara en känsla av ofullständig tömning.

  Om det finns en exacerbation av bakteriell kronisk prostatit, kan symtomen likna kliniken för den allmänna infektionsprocessen. Män kan ha:

  • Ökad kroppstemperatur.
  • Frossa.
  • Allmän sjukdom, manifesterad av svaghet, minskad effektivitet, trötthet.

  Också ett symptom på exacerbation av kronisk prostatit kommer att förändras i analysen av urin i samband med inflammation i prostatakörteln. I analysen kan en ökning av antalet leukocyter, bakteriuri (mikroorganismer i urinen), en stor mängd slem, röda blodkroppar detekteras. Symtom på förvärring av kronisk prostatit kan vara mukosal urladdning ur urinröret.

  Mot bakgrund av exacerbation av kronisk prostatit diagnostiseras ofta förändringen i känslomässig status hos män. Människor noterar ökad irritabilitet, känslomässig labilitet, sömnstörning. Situationen kan förvärras av en erektionsstörning: den kan bli instabil och under samlaget finns det smärtor som ger huvudet på penis och obehag.

  Vad kommer att bota

  Ökad fysisk aktivitet och gymnastik kommer att bidra till att mildra manifestationer av prostatit vid exacerbation

  För att behandla en regelbunden exacerbation av prostatit bör startas så snart som möjligt. För att bli av med processen, kommer farmakologiska och icke-medicinska metoder att hjälpa. Icke-farmakologisk behandling ger en korrigering av livsstil och kost. Naturligtvis är aktiva sportaktiviteter önskvärda att skjutas upp, men du behöver göra dagliga övningar eller gå till fots. Under en exacerbation och efter det är det möjligt och det är också nödvändigt att göra uppvärmning under arbetsdagen om arbetet är kopplat till ett långt sittande. Diet kan hjälpa till att bli av med en förvärring. Att göra fasta dagar är inte nödvändigt, men för att ge upp alkohol, fett kötträtter är övermålning önskvärt. Man borde leva i enlighet med reglerna för en hälsosam livsstil och observera måttlighet.

  Inte mindre viktigt behandlingspunkt är olika läkemedel som hjälper till att bli av med sjukdomen snabbare. Trots att försvärningen åtföljs av samma symptom, bör varje enskild man behandlas enligt individuella system. Till exempel, om en exacerbation provoceras av ett infektiöst medel, kommer antibiotika att bidra till att bli av med infektionen. De vanligast föreskrivna antibiotika från gruppen av fluorokinoloner, till exempel:

  1. Norfloxacin.
  2. Ofloxacin.

  Vad är det bästa läkemedlet att ta för att bota en exacerbation, kommer doktorn att berätta efter testen, inklusive bestämning av den patogena florans känslighet för effekterna av antibiotika. Särskilt lämpligt val av läkemedel, om det handlar om behandling av ureaplasma. För att behandla hos män är prostatit associerad med denna mikroorganism ganska svår. Ibland krävs det att man tar antibiotika under en längre tidsperiod, vilket beror på den egendomliga egenskapen av förekomsten av ureaplasma och närvaron av dess intra- och extracellulära form. Den vanligaste förvärringen av kronisk prostatit associerad med denna mikroorganism behandlas genom att förskriva tetracyklinantibiotika eller makrolider. Ta mediciner som hjälper till att bli av med ureaplasma, du måste strikt följa systemet. Därefter rekommenderas ett andra blodprov eller en tapp ur urinvägarna för närvaro av ett medel.

  Förstöring av ureaplasma, som orsakar prostatit, kommer att kräva ett särskilt noggrant val av medicin

  Behandling av exacerbation innebär ofta utnämning av antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel av denna grupp under behandlingen kommer att bidra till att minska inflammationens aktivitet, liksom minska svårighetsgraden av symtom, vilket underlättar efter att ha tagit en persons tillstånd. Applicera antiinflammatorisk utan att en doktors utnämning är nödvändig, särskilt om orsaken till prostatit inte är klar. Drogen har ett antal biverkningar som kan förvärra tillståndet hos en man. Till exempel:

  • Komplikationer från mag-tarmkanalen (gastropati, erosion, sår).
  • Komplikationer från hjärt-kärlsystemet (till exempel ökat blodtryck).

  Hjälp att bli av med svullnad kan antihistaminer. Bara de försöker behandla processen är inte värt det. Gruppen används som en del av komplex behandling. Även vid behandling av en exacerbation måste kärlmedicinska läkemedel nödvändigtvis tillsättas. Läkemedel förbättrar mikrocirkulationen, minskar allvaret av stillastående fenomen, och hjälper därför till att behandla prostatit. Vid behandling av exacerbation av prostatit kan man lägga till fysioterapimetoder, såsom mikrovågsström, laserterapi, magneter, men operationer med exacerbation av prostatit är sällsynta.

  Operationer på prostata utsetts huvudsakligen för att korrigera långtgående processer. Till exempel finns det operationer för att eliminera uretralspecifikationer som gör det svårt att urinera. Operationer kommer att utföras vid abscessbildning (purulent hålrum), vilket inte är acceptabelt för konservativ terapi, såväl som blödning, akut urinretention, njursvikt.

  Drift är den mest kardinalväggen att behandla prostatit, men det kan vara ganska smärtsamt

  Den vanliga förvärringen av prostatit är inte en ursäkt för att ta bort körteln, oavsett vilka symtom den medföljer. Operationer utförs vid misstanke om utvecklingen av tumörprocessen och med uttalade fibrotiska förändringar som påverkar prostatafunktionen.

  Många män är intresserade av huruvida sex är möjligt under behandling av förvärring av kronisk inflammation i prostatakörteln. Det är omöjligt att ge ett entydigt svar. Behandling i sig är inte en kontraindikation. Omvänt kommer kön med kronisk prostatit att bidra till att förbättra kroppens cirkulation och eliminera stillastående fenomen. Om emellertid förvärringen av prostatit beror på den smittsamma processen, ska personen ta hand om sexpartnern. Förebyggande rekommenderas för att förhindra överföring av ett sjukdomsmedel.