Huvud
Förebyggande

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Strålbehandling för prostatacancer och dess konsekvenser

En av de mest effektiva och därför populära metoderna för att bli av med onkopatologi är strålbehandling av cancer. Den medger små konsekvenser för att stoppa ytterligare progression av tumörcentret, och även för att förstöra de muterade cellerna: med hjälp av en riktad strålningsstråle.

Monoterapi, strålbehandling för prostatacancer är användningen av tekniken som ett självständigt sätt att bli av med patologi. Men oftare fungerar det som ett effektivt komplement till en omfattande behandling som accelererar patientens återhämtning. Beslutet fattas av en högkvalificerad specialist, med beaktande av inte bara de otvivelaktiga fördelarna med denna metod, utan även eventuella negativa följder för patientens hela organism.

Strålterapiens syfte

Om en cancerväxt i strukturerna i prostatakörteln upptäcktes vid de allra första stadierna av bildningen - steg 1-2, är tekniken för riktad strålning den viktigaste varianten av kampen mot patologi. Snabbt avlägsnande av cancerfokus kan inte krävas alls.

Vid det tredje eller fjärde skedet av tumörskada krävs ett omfattande tillvägagångssätt för behandling av prostatacancer: som ett tillägg till kirurgisk excision och kemoterapi används strålningsexponering. Dosstrålning väljs alltid individuellt - beror direkt på strukturen, formen och storleken på det maligna fokuset.

Om patologin diagnostiserades redan vid spridningen av avlägsna metastaser, till exempel i bäckens benstrukturer, kan intensiv strålbehandling optimalt reducera svårighetsgraden av smärtimpulser.

Men förutom positiva effekter har tekniken många biverkningar som nödvändigtvis måste övervägas av en specialist. För att minimera risken för deras förekomst utförs olika diagnostiska tester - för att fastställa patientens initiala tillstånd, hans reaktion på ytterligare strålbehandling.

Principen om påverkan

Med strålbehandling av prostata skickas strålningsbalkar till de vatteninnehållande strukturerna hos atypiska celler. Efter deras verkan bildas negativa radikaler, såväl som väteperoxid. De inaktiverar helt den vitala aktiviteten hos de muterade elementen i orgelet - ytterligare reproduktion upphör.

Aktiviteten hos ovanstående komponenter är ju högre ökningen av metabolism i tumörfokus. Ju mer kraftfulla systemet med blodkärl, genom vilka näringsämnen tränger in i cancertumören, desto mer skadlig är den lokala påverkan av strålning.

Bestrålningsterapi kan användas vid varje skede av cancerorganskador - oavsett närvaron av avlägsna metastaser. Det finns också en förebyggande variant av applicering - efter radikal operativ excision av en tumör för att förhindra återfall.

klassificering

För närvarande finns det flera typer av sådan behandling i onkologernas arsenal:

 • brakyterapi;
 • fjärr;
 • proton;
 • kontakt.

Den optimala varianten väljs individuellt av specialisten - baserat på formen av den maligna lesionen som diagnostiseras, dess struktur, storlek, närvaron av metastaser i andra organ, det ursprungliga tillståndet för människors hälsa, dess mottaglighet för terapin.

Fjärrbestrålning

Efter att ha bestämt den exakta platsen och storleken på cancerfokuset - med hjälp av CT, MR-diagnostik, använder specialister ofta fjärralternativet för investeringar. Det viktigaste målet är att bevara integriteten hos omgivande organ och vävnader som ännu inte påverkats av mutationen.

Förfaranden utförs vanligtvis i ambulansinställningar. Varaktigheten av en behandlingskurs är inte mindre än 7,5-8 veckor. Därefter analyseras patientens hälsotillstånd, en paus utförs - för att återställa friska vävnader.

Av de främsta fördelarna med fjärrbestrålning kan du ange:

 • minimerad risk för allvarliga konsekvenser och komplikationer;
 • möjligheten att utföra procedurer på poliklinisk basis
 • utmärkt patienttolerans.

Det finns emellertid också nackdelar som tvingar specialister att tvivla på att sådan terapi är lämplig:

 • hög risk för strålskador intill prostataorganen och systemen;
 • bildande av strålsår
 • eventuellt misslyckande i blodkoagulationssystemet.

Det sista ordet förblir alltid hos den behandlande läkaren - efter en noggrann analys av all information från de preliminära diagnosprocedurerna fattar de beslut att genomföra eller vägra exponering på avstånd.

brakyterapi

Detta är en annan utbredd och mycket effektiv metod för strålbehandling. Har en minimal grad av traumatism som omger prostataorganen.

Efter att ha avslöjat strukturen och storleken på cancerfokuset, är den radioaktiva komponenten installerad i den - strålningens spridning till omgivande organ och vävnader minimeras. Hittills kan intrakavitär, intravaskulär eller interstitiell brachyterapi användas.

Några av alternativen minimerar risken för negativa effekter och allvarliga komplikationer. Tålmodigt tolereras av patienter, även den avancerade ålderskategorin.

Tillfällig brachyterapi kan utföras - en ihålig nål sätts in i körteln, som sedan fylls med radioaktiv vätska. Efter 5-12 minuter avlägsnas nålen och återstående vätska kommer i nära kontakt med organets muterade element. Ett antal liknande manipuleringar utförs i 3,5-4 dagar.

Långvarig brachyterapi är också möjlig - under sträng kontroll av ultraljudsapparaten sätts ett radioaktivt implantat in i orgeln. Höga riktade stråldoser utövar sin påverkan endast lokalt i den önskade regionen av körteln, utan att påverka intilliggande vävnader.

Fördelarna med metoden är:

 • hög överlevnad - upp till 75-80%;
 • Utan tvekan effektivitet;
 • minimal risk för konsekvenser
 • kort rehabiliteringstid
 • Du kan gå hem nästa dag efter procedurens slut.

Eventuella nackdelar med tekniken innefattar:

 • framväxten av dysursjukdomar;
 • Vid urinering kan det inte vara för intensivt brinnande;
 • Urininkontinens eller viss obstruktion med urinering
 • mindre ofta - blödning från anusen.

Utnämningen av brachyterapi - mycket av en högkvalificerad specialist. Det faktum att denna procedur är ett utmärkt alternativ till prostatektomi, som tidigare betraktades som den enda metoden för att bekämpa cancerorganskador, betonas.

Strålbehandling efter operationen

Med sen behandling av patienten till en onkolog, när prostatacancer diagnostiseras i steg 3-4 är den enda effektiva metoden för att bekämpa patologi radikal prostatektomi. Dess väsen reduceras till operativ excision av inte bara tumörcentret i sig utan även dess bilagor och till och med omgivande vävnader.

För att minska risken för återkommande sjukdom rekommenderas patienten att utföra strålterapi för prostatacancer, konsekvenserna i detta fall kommer att bli mycket mindre.

Hittills tilldelas onkologer flera behandlingsalternativ:

 • Om det är nödvändigt att bestråla tumörfokus i en komplex konfiguration så mycket som möjligt och jämnt, tycks du planera ett bekvämt bestrålningsalternativ. En tredimensionell modell av neoplasma återskapas, och positionen av angränsande element beaktas. Tekniken gör att du kan arbeta direkt på cancerfokus, utan att riskera att skada friska vävnader och organ.
 • Om det är meningen att skicka flera strålar kopplade i en stråle och aktiviteten hos varje stråle är inställd av ett speciellt program - det är en strålningseffekt med en modulerad komponent. Denna teknik gör att du kan rikta dig till vävnaderna intill tumörens minimala doser av strålning, huvuddelen av det är direkt på neoplasmen.
 • En av de mest avancerade teknikerna är strålterapi för prostatacancer genom protonmetoden. Det används dock endast för vissa former av maligna neoplasmer. Minimerar konsekvenserna för angränsande organ.
 • I avsaknad av en positiv effekt på andra behandlingsmetoder kan neutronstrålningsterapi användas. Det har en uttalad antikreftseffekt på muterade celler.

I fallet med framväxten av en tumör utanför prostatakörteln eller med flera metastaser till avlägsna organ är sådan terapi ineffektiv.

Vanliga konsekvenser

Liksom alla metoder för att bekämpa maligna lesioner har exponering för radioaktiva strålar eller lösningar egna biverkningar.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer kan vara positiva eller negativa. Det senare inkluderar:

 • hyperreaktion av tarmvävnader och cirkulationsstrukturer till den mottagna strålningen;
 • En omfattande lista med indirekta effekter - till exempel svårighet att urinera eller sexuell dysfunktion.
 • möjlighet till återkommande patologi.

Från de positiva sidorna kan du ange:

 • Död hos de flesta av de muterade cellerna - deras tillväxt och reproduktion upphör.
 • vid separata former av neoplasmer är den mest effektiva och mjuka behandlingsmetoden.

För att minimera konsekvenserna för varje onkologläkare, ges rekommendationer - att justera kosten, vila mer och överge dåliga vanor. Oncopathology kommer nödvändigtvis att återgå, om man ska följa alla instruktioner från experten.

Behandling av prostatacancer - metoder för vård vid olika stadier av sjukdomen

Specialister har en stor arsenal av metoder för att hjälpa till med diagnosen prostatacancer. Utvecklade åtgärder som används vid olika stadier av patologi. De kan, om inte botas, för att bibehålla tillståndet och förbättra livskvaliteten.

För att göra behandlingen effektivast måste vi sträva efter att identifiera problemet vid det inledande utvecklingsstadiet. Detta hjälper till att veta om de första symptomen på problemet.

De första tecknen på sjukdomen

Uppkomsten av prostatacancer fortsätter ofta asymptomatiskt.

Malign prostata-tumör ökar i många fall långsamt sin storlek, dess utveckling till det sista steget kan inträffa i femton år.

Du bör vara uppmärksam om det finns sådana symptom:

 • under urinering finns det svårigheter:
  • smärtsamma förnimmelser,
  • urinretention,
  • frekventa önskningar,
  • allt fler urin hålls kvar i blåsan;
 • om tumören manifesterade sig i ett senare skede, då i urin och sperma kan vara utsläpp av blod,
 • smärta i perineum.

I de fall då sjukdomen fortsatte utan signalering, tills utseendet av metastaser, De första problemklockorna kan vara:

 • smärta i benen,
 • benens benägenhet att spricka,
 • en skarp viktminskning,
 • akut urinretention,
 • blek ohälsosam hud,
 • nedgången av krafter,
 • smärta i bröstet.

Metoder för behandling av prostatacancer

Specialisten väljer efter att ha fastställt en noggrann diagnos ett behandlingsprogram för patienten. De behandlingsmetoder som används i varje specifikt fall bestäms enligt:

 • från patientens ålder,
 • hans hälsotillstånd, med beaktande av andra sjukdomar,
 • graden av utveckling av den patologiska processen.

Applicera metoder för behandling:

 • Kirurgisk ingrepp är tillrådligt när tumören inte har spridit sig utanför kroppen. Ju tidigare operationen utförs, ju mer sannolikt kommer patienten att botas.
 • Hormonbehandling används som en extra åtgärd för det kurativa programmet. Om specialister kommer till slutsatsen att operationen är omöjlig, blir hormonella droger ett av de viktigaste sätten att hjälpa.
 • Strålningsexponering kan vara ett alternativ till kirurgisk ingrepp. Om patienten för hälsotillståndet eller i samband med utvecklingen av metastaser är operationen inte angiven, så är tumören bestrålad. Metoden hämmar utvecklingen av patologi. Strålningsbestrålning kan vara en effektiv behandling, men fullständig återhämtning garanteras inte. Det finns en åsikt av specialister som efter bestrålning prostata inte kan användas. Därför används metoden antingen i stället för operation eller efter operation som en ytterligare terapeutisk åtgärd.

Det finns två sätt att bestråla:

brakyterapi

Metoden att bestråla en cancer tumör från insidan. Det kallas också "interstitiell bestrålning". Bäraren införs i prostata - radioaktivt jod i granuler. Förfarandet utförs under övervakning av ultraljud.

Den radioaktiva mikrokällan kommer till den planerade platsen i vävnaden med hjälp av en applikator som ser ut som en nål eller en radioaktiv nål. Granulerna dras inte tillbaka.

En video om behandling av prostatacancer med brachyterapi:

Brachyterapi kan utföras på en poliklinik. Förfarandet tar inte mer än en timme. Applicera metoden när den onkologiska processen är i början.

kemoterapi

Metoden ingår i behandlingsprogrammet om utbildningen har släppt metastaser. Kemoterapi används också om hormonbehandling inte ger någon effekt.

Onkologiska celler är benägna att snabbt delas upp, de är känsliga när störningar skapas för deras ämnesomsättning.

Nu fortsätter forskarnas arbete att söka efter effektiva droger för kemoterapi av maligna tumörer i prostata. Bland de relativt nya agenterna, till exempel docetaxel. Vissa specialister ingår i cancerbehandlingsprogrammet.

Strålbehandling

Bestrålning av en malign tumör i prostatacancer utförs med hjälp av apparaten. Denna typ av strålterapi kallas extern bestrålning. En strålningsström strömmar från anordningen till projiceringen av platsen för cancer tumören.

Det är viktigt att ha en prostataskanning utförd med en magnetisk resonanstomografi för att få veta patologins exakta position.

Den totala dosen av strålning som krävs för att erhålla en härdande effekt uppnås vanligen inom ca två månader. Förfarandena utses med en frekvens av fem gånger per vecka.

Vilka komplikationer kan orsaka strålning?

Bestrålningsförfarandet verkar destruktivt på cancercellerna. Förutom den positiva effekten orsakar metoden oönskade biverkningar.

Komplikationer efter strålbehandling för prostatacancer:

 • matsmältningsbesvär: obehag i tarmarna, diarré
 • hemorrojder, rektal blödning, proktit;
 • snabb eller svår urinering
 • eller andra problem med urinering,
 • förhöjd temperatur.

Efter ett tag (0,5 ÷ 1,5 månader) kan biverkningar efter avslutad bestrålning gå igenom.

Specialisten, baserat på sjukdomens egenskaper och patientens allmänna tillstånd, väljer en avlägsen form av bestrålning eller brachyterapi. Den första typen av påverkan på kroppen har inte rutiner som skapar behovet av att genomborra vävnader, bedövning. Med denna metod kan friska celler nära tumören delvis utsättas för strålning och förstöring.

Brachyterapi verkar mer lokalt. Det är möjligt att koncentrera den ökade dosen av strålning vid den nödvändiga punkten. Det finns en lesion av friska vävnader i mindre utsträckning än i föregående version. Det är omöjligt att helt utesluta biverkningar.

hormonell terapi

I samband med det faktum att testosteron skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av prostatacancerceller är hormonbehandling en verklig metod vid behandling av körtelkreft.

Det används som en hjälpåtgärd i programmet tillsammans med den kirurgiska metoden, och även när kirurgisk ingrepp inte visas.

Det huvudsakliga målet med förfarandet är att undertrycka testosterons påverkan.

Det finns droger för hormonbehandling med en annan verkningsmekanism. Deras kombinerade användning visade en minskning av biverkningarna av proceduren och en ökning av patientens livslängd.

Zoladex

Läkemedlet blockerar produktionen av testosteron och hämmar kedjan av sin produktion vid hypofysnivå. Drogen av läkemedlet först ökar nivån av hormonet i blodet, om terapin fortsätter, då i den fjärde veckan finns en mycket markant minskning av testosteron till nivån av kastration.

Denna effekt påverkar gripandet av tillväxten i utbildning, en minskning av tumören i storlek. Appliceras med hormonberoende patologisk process i prostata. Tilldela zoladex i form av injektioner genom att injicera lösningen subkutant i buken.

Läkemedlet kan orsaka biverkningar:

 • kliande hud,
 • tumör i hypofysen,
 • impotensens manifestationer,
 • depression
 • smärta i benen,
 • tryckfall,
 • hjärtinfarkt,
 • diabetes mellitus,
 • huvudvärk
 • och andra manifestationer.

Läkemedlet tillverkas i form av en sprutapplikator. Doserna är: 10,8 och 3,6 mg. Den första dosen används som en enda injektion i tre månader. En mindre dos av sprutapplikatorn appliceras en gång i månaden.

Recensioner om medicinen

Patienter noterar att läkemedlet har en stark effekt i riktning mot dess destination. Många som tog zoladex fick biverkningar.

 • Vissa patienter utvecklade depression.
 • Fall av panikattacker, skarpa humörsvängningar beskrivs.
 • Tryckhopp observerades när högt blodtryck bestämdes hos en person som diagnostiserades med hypotoni.
 • Nämnts i recensioner av huvudvärk, hud klåda, benvärk.

Trots det faktum att läkemedlets verkan har laddat vissa användare med obehag i samband med biverkningar, anser opinionsmedlemmar med prostatacancer om läkemedlets effektivitet vid behandling av detta problem - de ger otvetydigt höga betyg.

drift

Om tumören detekteras i ett tidigt skede, när det lokaliseras lokalt och det är möjligt att helt ta bort det, är det bästa sättet att behandla det kirurgi.

Klipp prostatakörteln, om nödvändigt kan närmaste lymfkörtlar avlägsnas.

Innan man bestämmer sig för en operation, analys av patientens allmänna tillstånd, förekomsten av andra sjukdomar.

Prostatacancer uppträder ofta hos äldre män och patienten har ofta en hel massa problem.

Drift med prostatacancer kan vara:

 • Transuretral resektion är en organ-bevarande operation. Det utförs om patienten har allvarliga manifestationer av urinretention och den detekterade tumören har små dimensioner. Drift används ofta vid godartad utbildning. Förfarandet kräver smyckenbehärskning. Resektoskop sätts in genom urinröret. Med hjälp av en speciell slinga skär enheten en sund vävnad. Efter operationen bevaras organets sexuella funktion.
 • Radikal prostatektomi - fullständig borttagning av organ:
  • öppen drift,
  • laparoskopisk procedur.

Radikal borttagning

 • Öppen kirurgi är det vanliga traditionella sättet att kirurgiskt ingripa. Ett snitt på upp till tolv centimeter görs på bukväggen. Förfarandet skiljer sig från mer moderna metoder genom att musklerna är mer skadade, rehabiliteringsperioden efter att operationen är längre. Denna typ av operation utförs för närvarande mindre ofta, vanligtvis om det finns kontraindikationer för laparoskopi.
 • Laparoskopisk kirurgi är det mest försiktiga alternativet. På bukväggen görs ungefär fem punkteringar, genom vilka miniatyrinstrument kommer in i prostata och under övervakning av ultraljud tas orgel bort. Fördelarna med metoden:
  • bra kosmetisk effekt,
  • ingen smärta efter proceduren,
  • det finns inga biverkningar: bråck, inflammation,
  • kort sjukhusvistelse.

testectomy

Metoden för irreversibel minskning i kroppen av testosteron. Denna operation kallas också kirurgisk kastrering. Kärnan i metoden: fullständigt avlägsnande av testiklar.

Avlägsnande av testiklar görs:

 • två sektioner på vardera sidan av pungen,
 • en skuren vid roten av pungen.

För att utföra proceduren ges patienten lokalbedövning.

Inverkan efter operationen

Framgångsrikt uppnått det nödvändiga villkoret för att undertrycka utvecklingen av en cancerous tumör i prostatakörteln: den maximala minskningen av testosteronhalten i blodet.

Oönskade möjliga konsekvenser:

 • hematom i pungen,
 • infektion av verksamhetsstället,
 • minskad känslomässig bakgrund.

HIFU-terapi

Behandling av patologisk bildning i prostata genom ultraljud. Sensorn sätts in i rektum och verkar på tumörens tumör i ungefär tre timmar.

Efter att ha utfört manipulationen behöver patienten tillhandahålla procedurer som kommer att bidra till att överleva prostatacentrationens svullnadstid. För detta ändamål placeras en kateter i blåsan. För att underlätta förloppet av HIFU-terapi och för att uppnå störst effekt, gör nästan alla patienter transuretral resektion av prostata dagen innan.

HIFU-terapi används i följande fall:

 • När en patient inte kan genomgå en operation enligt individuella indikationer,
 • eller patienten vägrar det,
 • om patienten genomgått en förvärring av sjukdomen.

Behandling av metastaser

Om spridningen av den onkologiska processen i prostata har nått metastaseringsnivån, är specialistens uppgift:

 • underlätta staten,
 • förbättra livskvaliteten,
 • förlänga dess varaktighet.

De metoder som används vid behandling av prostatacancer i 4: e etappen är:

 • hormonbehandling - sänker nivån av testosteron, vilket har en retarderande effekt på utvecklingen av cancer,
 • kemoterapi - tar mediciner hjälper till att blockera den onkologiska processen.

Nödvändiga livsmedelsprodukter

Processen för utbildning och utveckling av körtelens onkologi påverkas av den mat som patienten tar. rekommenderas:

 • inkludera i kosten mer frukt och grönsaker, livsmedel som innehåller fiber;
 • användbara produkter som innehåller mineralselen och vitaminerna E och B, samt blomkål, broccoli;
 • bör minska konsumtionen av animaliska fetter och kött av nötkreatur.

Prognos överlevnad och förväntad livslängd

Effektiviteten av behandling och överlevnad beror på många faktorer:

 • på vilket stadium av utveckling är den onkologiska processen som finns i prostata;
 • patientens ålder,
 • patientens allmänna tillstånd, förekomsten av andra sjukdomar och graden av komplexitet.

Ju tidigare problemet upptäcks, desto sannolikt kommer återhämtningen att bli. En liten tumör lokaliserad på ett ställe, och i tid drivs på - i det här fallet är fullständigt bortskaffande av problemet möjligt.

Vid den andra etappen av sjukdomen leder åtgärder för att eliminera tumören och blockera den patologiska processen till det faktum att 100% av patienterna har en överlevnadsfrekvens i fem år.

Tredje graden

Detta stadium av cancerutveckling täcker vävnader och organ som ligger bakom prostata och sträcker sig till lymfkörtlarna. Överlevnadsgraden för patienter inom fem år som ett resultat av ett kompetent behandlingsprogram är sextio procent.

Fjärde graden

Vid detta stadium gick cancervätskan långt bortom prostata, vilket eventuellt påverkade patologin i lungorna, levern, benstrukturen. Moderna typer av stöd för tillståndet hos en sådan patient ger honom chansen att leva upp till tre år, det fanns fall då patienten bodde mer än tre år.

Är denna sjukdom härdbar?

Patologi kan botas om den detekterades före tiden för spridningen av den maligna tumören bortom prostata. Kirurgi kan leda till en lösning av problemet om patologin diagnostiseras i ett tidigt skede, och patienten omedelbart sökt medicinsk hjälp.

förebyggande

Du borde veta att med prostatacancer är det nödvändigt att göra en diet så att inte stimulera produktionen av testosteron.

Användbar att använda:

 • tomater,
 • papaya,
 • aprikoser,
 • skaldjur
 • bröd av grovslipning.

En hälsosam livsstil hjälper till att hålla glädje och ger inte upphov till onkologiska processer i kroppen.

Dessa är:

 • genomförbar träning,
 • iakttagande av den dagliga rutinen,
 • vägran att röka,
 • stanna i en zon med normal ekologi,
 • positivt tänkande.

Om släktingar hade onkologi av prostata, bör regelbundna undersökningar av specialister utföras.

Med ålder måste du vara försiktig med din hälsa, en gång per år för att se en läkare för en förebyggande undersökning.

Video om modern behandling av prostatacancer med hjälp av röntgenstrålar:

Strålbehandling av prostatacancer

Man tror att de långsiktiga resultaten av strålbehandling för prostatacancer är desamma som vid kirurgisk behandling, och livskvaliteten lider inte av detta. Sedan 1990 har möjligheterna till strålbehandling förstärkt genom introduktion av kontaktbestrålningstekniker och volymetrisk planering. Under de senaste åren har intensitetsmodulationen alltmer använts i specialiserade centra.

Jämförande studier av effektiviteten av strålbehandling (fjärrkontakt eller kontakt) och prostatektomi för lokaliserad prostatacancer har hittills inte erhållits.

Kirurgen och radiologen är involverade i valet av behandlingstaktik. Det bör ta hänsyn till sjukdomsfasen, Yandex Gleason, PSA-nivå, förväntad livslängd och biverkningar av behandlingen. Patienten ska informeras om all information om diagnosen och möjligheterna till behandling. Det slutliga beslutet fattas av patienten. Liksom med radikal prostatektomi, anses Gleason-index vara den viktigaste prognostiska faktorn.

Metod för bestrålning av prostatacancer

Volymetrisk planering av bestrålningsfält utförs på basis av CT, utförs i den position där patienten kommer att bestrålas. Isolera den kliniska volymen (tumörvolymen), vilken tillsammans med de omgivande friska vävnaderna utgör den terapeutiska volymen. Multi-petalled kollimatorer bifogar automatiskt önskad form till bestrålningsfältet. Visualisering av bestrålningsfält möjliggör jämförelse i realtid av faktiska fält med simulering och korrigering av avvikelser som överstiger 5 mm. Volumetrisk planering bidrar till att öka dosen och följaktligen effektiviteten av bestrålning utan att öka risken för komplikationer. Intensitetsmodule strålning kan vara en linjär accelerator utrustade med moderna multibladskollimator och ett särskilt program: rörelsen hos kollimatorn flikarna distribuerar dosen av strålningsfältet, vilket skapar en konkava isodoskurvor. Strålbehandling (oavsett teknik) planeras och utförs av en radiolog, en dosimeter, en fysikingenjör och en programmerare.

Strålbehandling för prostatacancer T1-2 sekunder N0 M0

För patienter med låg onkologisk risk, T1-2B Gleason-indexet är mindre än 6, PSA-nivån är mindre än 10 ng / ml) med en avlägsen bestrålningsdos är 70-72 Gy, ökningen förbättrar inte resultaten.

Vid måttlig risk (T2b, PSA-nivå - 10-20 ng / ml eller Gleason-index - 7) ökning av dosen till 76-81 Gy förbättrar signifikant 5-års återkommande överlevnad utan att orsaka allvarliga sena strålningsreaktioner. Randomiserade försök har visat att en ökad stråldos i en måttlig riskgrupp är berättigad. I en studie jämfördes effekten av en dos av 70 och 78 Gy (vid normal och volymetrisk planering) hos 305 patienter med tumörer T1-3 och en PSA-nivå på mer än 10 ng / ml. Med en median uppföljningstid på 40 månader var 5 års sjukdomsfri överlevnad 48% respektive 75% och ytterligare 393 patienter med T-tumörer1b-2b (i 15% av fallen var Gleason-indexet mindre än 6, PSA-nivån var mindre än 15 ng / ml). I den första gruppen genomgick patienter bestrålning av prostata med en protonstråle i en dos av 19,8 isoG följt av bestrålning av en större volym körtel i en dos av 50,4 Gy. I den andra gruppen ökades dosen av bestrålning med en protonstråle till 28,8 isoGr. Med en median uppföljningstid på 4 år var 5 års sjukdomsfri överlevnad i den första gruppen signifikant högre än i andra. Den optimala dosen har ännu inte fastställts, men för daglig träning är det möjligt att rekommendera en dos på 78 Gy.

I högriskgruppen (T2c, Gleason index större än 7, eller ett PSA-nivå av 20 ng / ml) ökning av strålningsdosen ökar sjukdomsfri överlevnad, men hindrar inte återfall utanför bäckenet. Enligt den randomiserad studie av 206 patienter (PSA halt av 10-40 ng / ml, Gleason index - minst 7 eller tumör avgår från kapseln; medianobservationstid - 4,5 år), anslutning för 6 månader till hormonterapi med strålningsterapi volymetrisk planering förbättrar överlevnaden avsevärt, minskar risken för dödsfall från en tumör och förlänger tiden före hormonbehandlingstiden.

Adjuvant strålterapi för prostatacancer T3

Användningen av adjuverande strålbehandling är mer framgångsrik hos patienter med tecken på extrakapsulär spiring eller med en positiv kirurgisk marginal än hos patienter med invasion av partiella vesiklar eller lymfogen metastasering. Om tumören går utöver kapseln i prostata (pT3), når risken för lokal återkommande 10-50%. Som nämnts ovan beror risken på PSA, Gleason-indexet och närvaron av tumörceller vid resektionens marginal. Patienter tolererar adjuverande strålbehandlingstvätt: Förekomsten av svåra komplikationer från urinvägarna är möjlig i 3,5% av fallen; urininkontinens och stricture i zonen av anastomos förekommer inte oftare än utan bestrålning. Femårig återkommande överlevnad är 12,2% (i kontrollgruppen - 51,8%).

Om, efter 1 månad efter operationen, PSA-nivån är under 0,1 ng / ml och en spiring av kapseln eller sämre vesiklar (pT3N0), tumörceller i resektionsmarginalen, adjuvansstrålningsterapi indikeras. Det börjar omedelbart efter normalisering av urinering och sårläkning (efter 3-4 veckor). Ett annat alternativ är dynamisk observation i kombination med bestrålning (vid en PSA-nivå på mer än 0,5 ng / ml). Eftersom PCA-halten är mer än 1 ng / ml minskar effektiviteten av strålbehandling signifikant. Dosen av strålning till sängen av den borttagna prostaten bör vara minst 64 Gy. Vanligtvis utförs strålterapi omedelbart efter operationen.

Strålningsterapi för tumörer T3-4 N0 M0 och T1-4 N1 M0

Tyvärr, trots framgångarna för tidig diagnos, observeras sådana tumörer i Ryssland oftare än i de utvecklade länderna. Med tanke på den höga risken för mikrometastas i bestrålningsfältet är det nödvändigt att inte bara öka (N1), men även externt oförändrade bäckens lymfkörtlar (N0). Isolerade användningen av strålningsterapi i sådana fall är ineffektiva, därför, med tanke på den typ av hormonberoende prostatacancer, den kombineras med hormonterapi.

Många studier har bekräftat fördelen av kombinerad behandling: att minska risken för avlägsen metastas (genom att förstöra mikrometastaser), stärkande effekt på den primära tumören - en potentiell källa till nya metastaser (genom att öka apoptos i bakgrundsstrålningen).

Förebyggande strålning av bäckens lymfkörtlar

Metastasering i bäckens lymfkörtlar försämrar prognosen, men randomiserade försök som genomfördes under 1970- och 1980-talet bekräftade inte effektiviteten av deras förebyggande bestrålning. Strålningsexponering för lymfkörtlar påverkar inte risken för lokal återkommande och överlevnad. För att bedöma risken för metastasering i lymfkörtlarna tillåter Partins nomogram och en speciell formel;

risk för metastaser (%) = 2/3 PSA + (Gleason index 6) x 10.

Lymfkörtelbiopsi under laparoskopi eller laparotomi är också möjlig.

Modulation av strålningsintensitet

Modulering av strålningsintensiteten gör det möjligt att öka dosen till 80 Gy med en jämn fördelning i tumören och utan ytterligare skador på friska vävnader. Den största erfarenheten av modulering är Sloan-Kettering Cancer Center i New York: 1996-2001, 772 patienter fick strålbehandling i en dos av 81-86,4 Gy. Med en median uppföljningstid på 2 år (6-60 månader) var risken för att utveckla en måttlig strålningspotit 4%, cystit 15%; treårig skovfria överlevnad vid låg, mellan och hög risk - respektive 92, 86 och 81%, gör det möjligt för den metod för att öka den fraktion av strålning, och därigenom minska behandlingstiden (t ex är 70 Gy levereras av 28 fraktioner av 2,5 Gy på 5,5 veckor).

Komplikationer av strålbehandling för prostatacancer

Sannolikheten för postradiation komplikationer beror på den valda dosen bestrålning teknik, volymen av bestrålade vävnaden, och tolerans (radiokänsligheten) utsätts för bestrålning av friska vävnader, vanligtvis markera skarpa bireaktioner (under en tre månaders exponering) och sena komplikationer Strålning (som har en period av en månad före år efter exponering). Akuta reaktioner (proktit, diarré, blödning, dysuriska störningar) inträffar inom 2-6 veckor efter bestrålningens slut.

Innan bestrålning börjar, informeras patienterna nödvändigtvis om risken för sena strålningskomplikationer från urinvägarna och mag-tarmkanalen (GIT) samt erektil dysfunktion. I ett test av Europeiska organisationen för forskning och behandling av tumörer (EOKTS), genomförd 1987-1995, var 415 patienter (varav 90% - med tumörer T3-4) mottog strålbehandling vid en dos av 70 Gy; sena komplikationer noterades hos 377 patienter (91%). Komplikationer av måttlig svårighetsgrad (förändringar i urinvägarna och mag-tarmkanalen; lymfstasis i de nedre extremiteterna) observerades hos 86 patienter (23%) i 72 patienter var måttlig, och 10 - tung och fyra patienter (1%) - dödlig. I allmänhet, trots dessa dödsfall, var svåra sena komplikationer sällsynta - mindre än 5% av patienterna.

Enligt undersökningen av patienter, strålbehandling med volymetrisk planering och modulering av intensitet mindre sannolikt att orsaka impotens än kirurgisk behandling. En färsk metaanalys visade att sannolikheten för att hålla en erektion ett år efter extern strålbehandling, är prostatektomi med bevarande av de kavernösa nerverna och normal drift respektive 55, 34 och 25%, i analysen av studier med uppföljning, dessa siffror mer än två år föll till 52, 25 respektive 25%, d.v.s. klyftan mellan strålterapi och kirurgi har ökat.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

På frågan om huruvida det är möjligt att bota prostatacancer genom strålbehandling, är svaret positivt. Men för segern över onkologi är höga doser av strålning nödvändiga. För alla som har stött på denna sjukdom är det viktigt att veta vilka konsekvenser strålbehandling för prostatacancer har.

Effektiviteten av strålterapi för prostatacancer

För att bota en tumör av vilken lokalisering som helst, först och främst är det nödvändigt att förstöra tumören själv. Vid användning av kirurgiska behandlingsmetoder avlägsnas det från kroppen. Vid applicering av strålterapi kvarstår tumören i kroppen och det är nödvändigt att bekräfta sin fullständiga försvinnande.

Vid den internationella konferensen för urologer var onkologer och radiologer i 2016 forskningsresultat presenteras, under vilken den genomfördes en långsiktig övervakning av livskvaliteten för patienter som genomgår strålbehandling.

I de män som observerades 3-8 år efter bestrålning togs prostata vävnad för att bekräfta frånvaron av tumörceller. Följande korrelation noterades: med ökad stråldos ökade antalet helt återställda patienter.

Om dosen överskred 80 grayer (exakt 81 grå) vid användning av IMRT uppnåddes 88-90% överlevnad inom 8 år efter bestrålning. Detta är en viktig klinisk prestation. Men bortsett från procentsatsen av botemedel, är det nödvändigt att vara uppmärksam på biverkningarna i samband med strålbehandling för prostatacancer.

Konsekvenser av strålterapi

För närvarande finns det flera metoder för strålterapi som används för att behandla prostatacancer. Följaktligen används flera typer av utrustning för att förstöra en malign tumör.

Frekvensen av förekomst och allvarlighetsgrad av toxiska effekter efter strålbehandlingstest beror direkt på behandlingsmetoden. Idag arbetar de med metoderna för IMRT, CRT. Den innovativa metoden, som infördes i praktiken 2013, bygger på principerna för GPS med användning av immobilisering av prostata. Alla dessa metoder har olika överlevnadsfrekvenser och förekomst av biverkningar.

Biverkningar

Vid bestrålning av prostata körs de närmaste vävnaderna och organen först och främst av: rektum och blåsan. Efter strålbehandlingstiden kan följande effekter observeras:

 • Läckage av urin;
 • impotens;
 • diarré;
 • Förekomsten av blod i avföringen;
 • uretrit;
 • Strålningsfibros (förminskning av blodkärlens lumen på grund av bildandet på deras väggar av olika storlekar av tätningar);
 • Uretral stricture (smalning av lumen);
 • Hydronephrosis av njurarna;
 • Rectite (inflammation i rektal slemhinna);
 • Blåskatarr.

Det finns tidiga och sena komplikationer. Bland de tidiga, manifesterade under de första dagarna och veckorna efter strålbehandlingstiden:

 • cystit;
 • uretrit;
 • Tarmsjukdomar;
 • Urinläckage och nedsatt urinering.

Med hjälp av IMRT-tekniken var det möjligt att uppnå bra resultat från biverkningar av strålbehandling. Vid den andra graden av malign tumör var mängden toxiska effekter:

 • Ur urinvägarna 10%;
 • 0,5% från mag-tarmkanalen och ändtarmen.

Förutom frekvensen och allvarlighetsgraden av biverkningar är kriterierna för behandlingens kvalitet följande:

 • Lokal kontroll av tumörprocessen;
 • Frånvaron av avlägsna metastaser.

Idag finns det tillförlitliga data som bekräftar jämförbarheten av effektiviteten av kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi) och exponering vid hög dosering.

Samma sak kan sägas för analys av total dödlighet.

Tyvärr är inte alla metoder bristfälliga. Kirurgisk ingrepp kan vara tekniskt svårt, och inte alla kirurger har tillräcklig erfarenhet av sådana operationer. Detsamma gäller för högdoserad strålbehandling.

Orsakerna till biverkningar från strålbehandling

En av de viktiga faktorerna som minskar effektiviteten av strålterapi och ökar frekvensen av biverkningar är prostatakörlens rörlighet.

Förskjutning av prostata är förknippad med förflyttningen av avföring i ändtarmen. I det här området av det lilla bäckenet är en liten mängd ledigt utrymme. Med framsteg i avföring börjar rektum att trycka på prostatakörteln. Detta orsakar dess förskjutning.

För att förstå varför rörelserna i prostatakörteln är orsaken till biverkningarna av strålterapi, måste du bekanta dig med hur bestrålningsprocessen går.

Hur strålbehandling utfördes tidigare

Under femtiotalet av förra seklet användes en metod där, förutom att bestråla själva prostata, en dos gavs till omgivande vävnader för att säkerställa tillförlitligheten av förstörelsen av maligna celler. Till prostans kontur tillsattes 20 mm, och hela området bestrålades. Ett så kallat "säkerhetsbälte" skapades och täckte närliggande hälsosamma vävnader. Och den här metoden fungerade. Men det har kritiska nackdelar.

Det finns ett problem: Dessa friska vävnader som omger prostatakörteln är blåsan och ändtarmen. Täckning av friska vävnader krävde behovet av att minska dosen till 70 grå. Som en konsekvens observerades en minskning av härdningshastigheten från prostatacancer till 50%.

För fullständighet kan situationen ses i följande exempel. Om prostatakörtelns volym uppgår till 35 cm3, och för att beteendet är tillförlitligt, för att öka denna säkerhetsmarginal runt körteln med 20 mm, kommer detta att resultera i bestrålning av vävnader med en volym av minst 235 cm3.

Metod för konformerad strålbehandling CRT och dess konsekvenser

När införandet av ny teknik, har betydande förändringar i metod för strålbehandling uppnåtts. Idag, onkologer har utrustning utrustad med mnogolistkovymi kollimatorer som gör det möjligt att helt återställa lindring av tyget och ge exponering för en tillräckligt strikt överensstämmelse med konturerna av prostatakörteln.

Det blev möjligt att manipulera strålningsdosen med hänsyn till alla anatomiska egenskaper mot bakgrund av en hög dos av bestrålning av prostatakörteln. Detta är en metod för CRT eller konformerad strålbehandling.

Med användning av denna metod utförs bestrålning av prostatakörteln från 5 sidor med en bestämd form av strålstrålen. Således tillåter utrustningen mer exakt inverkan på tumören. Och även minska storleken på "säkerhetsbältet" runt prostatakörteln från 20 mm till 6 mm, vilket leder till en signifikant minskning av strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

I samband med dessa blev det möjligt att öka stråldosen direkt för prostatakörteln. Hittills applicera en dos av 86 grå. För att uppnå resultatet är strålbehandlingens del uppdelad i 48 sessioner. Totalt sträcker strålbehandlingstiden 10 veckor. Vid varje session är bestrålningsdosen upp till 1,8 -1,9 grått.

CRT-biverkningar

Erfarenheten av att använda denna metod innefattar studier av mer än tusen patienter, som observerades i 10 år. Resultaten är mycket bra.

 1. I närvaro av en tumör med låg risk uppnåddes fullständig återhämtning i nästan 100% av fallen;
 2. I närvaro av en tumör med mellanrisk uppnådde härdningshastigheten 85%;
 3. I högriskgruppen, 67%;
 4. Det finns en signifikant minskning av förekomsten av biverkningar från urinvägarna, mag-tarmkanalen och i synnerhet ändtarmen.
 5. Frekvensen av biverkningar av den tredje graden av svårighetsgrad är mycket låg;
 6. Biverkningar av den andra graden av svårighetsgrad är sådana att de något komplicerar patienternas liv. Dessa effekter är ganska obehagliga, men du kan ändå leva med det.

Strålterapi IMRT och dess konsekvenser

För närvarande är den mest använda strålterapin med en modulerad (variabel) intensitet - IMRT. Denna metod bygger på en djup förståelse för de processer som förekommer i tumören när man använder strålbehandling. Det syftar till att minska antalet bestrålningssessioner (upp till 25, 20 eller mindre) med en parallell ökning av strålningsdosen.

Huvudproblemet med metoden: med minskat antal sessioner bör dosen som ges på var och en av dem ökas. Om du sänker antalet sessioner till 12, måste du ge varje dos en dos som når 7,9 grått. Därför är huvudproblemet med denna metod att risken för biverkningar i samband med strålning ökar betydligt. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon täckning av omgivande vävnader.

En ny milstolpe inom radioterapi för prostatacancer gick fram i början av 2010 med införandet av en metod som möjliggör visuell kontroll utifrån en datoranalys av de erhållna bilderna. Metoden gör det möjligt att identifiera fel som gjordes under planeringen av bestrålning.

IMRT använder enheter som är en hybrid av en datortomografi och en linjär accelerator. Denna utrustning är speciellt installerad i kliniken "Medicine" i Moskva.

Två moduler används, varav en tillåter att få en stråle i form av en kon och är nödvändig för att markera strålbehandling. Den andra modulen producerar en stråle vars profil kan ändras i realtid. Detta gör det möjligt att utesluta bestrålning av omgivande vävnader.

Hur utförs terapi?

Patienten placeras i en speciell kammare, apparaten börjar rotera runt den. Vid denna tidpunkt utförs 3-dimensionell rekonstruktion av interna organ, planeringsfel detekteras och deras automatiska korrigering utförs.

I strålbehandlingstiden tillsattes sålunda två nya faser:

 • Korrigering av fel i realtid;
 • Minimera strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

För närvarande når noggrannheten att planera strålningsexponeringen uppgå till 2 mm eller mindre. Nu är den här metoden tillgänglig och används i många kliniker runt om i världen. Men biverkningarna vid användning av IMRT utesluts inte.

Effektivitet och konsekvenser av IMRT

Idag används följande data som guldstandard:

 • 5-års överlevnad i lågriskgruppen 94%
 • I den mellanliggande riskgruppen, 84%;
 • I högriskgruppen, 81%.

Detta visas bäst i jämförelse med det kirurgiska ingreppet, inklusive robotmetoder för kirurgiska ingrepp.

IMRT-biverkningar:

 • Blåsersjukdomar 10%;
 • Störningar i rektum 5%.

Den innovativa metoden för strålbehandling för prostatacancer

Fokusen på onkologer och radiologer fokuserade på att hitta sätt att minimera förskjutningen av prostatakörteln för att utesluta bestrålning av närliggande vävnader. En utgång hittades: tillämpningen av ett system som liknar bilens GPS. Men det finns en stor skillnad.

Bil GPS tar emot en signal från satelliten. Och med en ny metod för strålterapi placeras dessa "satelliter" direkt i prostatakörteln. Operatören trycker på knappen, signalen överförs till prostata, transpondrarna placeras i körtelen aktiveras och sänder tillbaka den reflekterade signalen i form av ett eko.

Ovanför patienten är ett block som liknar bilens GPS, vilket gör att du snabbt och noggrant kan bestämma platsen för prostatakörteln. Varje minut utförs 10 skanningar, vilket gör det möjligt att ta hänsyn till alla förskjutningar i prostatakörteln. Och de har inte längre någon effekt på bestrålningens inverkan. Men med tanke på dessa rörelser är det möjligt att minska risken för biverkningar från slimhinnan i blåsan och ändtarmen.

I alla kliniker där denna metod utövas utförs ett bestrålningsstopp med en signifikant förskjutning av prostatakörteln i en anteroposteriorriktning. I detta fall upphör respektive bestrålning av de omgivande cellerna också.

Således kom vi till det minsta antalet negativa följder av strålbehandling för prostatacancer. Hittills är den här metoden den dyraste.

Metod för eliminering av prostata bias

Lösningen av problemet var översättning av prostata från mobiltillstånd till immobilt tillstånd. Läkare gick på följande väg: I lungan i rektum injicerar de en luftfylld ballong. I lumen i prostatakörteln är en kateter. Detta gör att du kan fixa prostata i stillastående position.

Således uppnåddes en låg variabilitet: mindre än 1 mm. Och dessa mindre förskjutningar är förknippade med ballongens rörelser i rektumets lumen. Om vi ​​talar om fraktioner av en millimeter kan ett sådant fel försummas. I genomsnitt, med denna metod för behandling av prostatacancer, utförs 5 fraktioner (5 sessioner) med en dos av 9,9 gram.

Konsekvenser av strålbehandling med immobilisering av prostata

Patientövervakning visade:

 • 2% av biverkningar med låg svårighetsgrad av det genitourära systemet och rektum;
 • Fullständig frånvaro av toxiska effekter hos magtarmkanalen.
 • Brist på sena toxiska effekter;
 • Absolut alla patienter lyckades minska PSA-nivån till 2 ng / ml. I inget av fallen var det ett återfall (en ökning av PSA-nivån).

Denna metod lägger inte till något nytt för de befintliga metoderna för strålbehandling för prostatacancer. Men det är den enda som tillåter dig att minimera förekomsten av biverkningar, som år 2017 tog upp till 0%. Således drar vi en slutsats: konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer kan både ske och vara frånvarande.