Huvud
Skäl

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Förmodligen de viktigaste konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer

En mycket farlig sjukdom är prostatacancer. I denna sjukdom bildas patogena celler i själva organet och blockerar arbetet hos det manliga reproduktionssystemet. Sjukdomen har signifikanta konsekvenser, inklusive infertilitet, koma och till och med död. I praktiken försöker läkare eliminera alla celler i den maligna tumören i prostata och rädda patientens liv.

Radioterapi är den mest effektiva och ofta förekommande behandlingen för prostatacancer. Behandlingen utförs både oberoende och förutom kirurgi. Med den ooperativa formen av cancer är strålningstekniken det enda alternativet, trots konsekvenserna. Kärnan i strålbehandling ligger i bestrålningen av malign neoplasma på prostatakörteln genom strålning riktad mot den tillåtna dosen. Efter slutet av strålningsprocessen stannar utvecklingen av tumören och de patogena cellerna dör.

Det finns två typer av behandling för prostatacancer:

 • Fjärrkontroll (extern effekt av bestrålning);
 • Brachyterapi (inre effekter av joniserande strålning).

Effektiviteten och nödvändigheten av den ena eller andra metoden för strålbehandling förfaranden som bestäms av de individuella egenskaperna hos patienten, gör möjliga komplikationer av sjukdom och så vidare. D. inte utesluta risken för försämring av patient med cancer, så tills målet är värt att göra en diagnos, fastställande av sannolikheten för en sådan behandling. Innan sessionerna måste onkologen diskutera sitt antal med patienten, rapportera eventuella komplikationer och konsekvenser. Före drift (förutsatt en radikal borttagning av prostatan - prostatektomi) på prostatan samt efter det tilldelas kemoterapi. Förfarandet stoppar effektivt utvecklingen av patogena cancerceller i opåverkade vävnader och organ.

Effekterna av bestrålning genom strålning riktad mot prostatacancer kan vara olika. I vissa fall är biverkningar minimala och uppstår vid slutet av behandlingen. Men i praktiken uppstår allvarliga situationer, när den negativa effekten av strålningsexponering är mer uttalad, föreskrivs medicinering för att avbryta (stoppa) negativa konsekvenser. Men ibland är de irreparabla.

De viktigaste konsekvenserna av strålterapi:

 • ökad trötthet
 • en allergisk reaktion (hudirritation) i det område där bestrålningen var aktiv
 • svårigheter med urinering (urinering - ca). Ofta - stickande och brännande, ibland ett otillräckligt flöde av urin och vanliga problem (frekventa eller sällsynta önskningar);
 • irritation i rektum och blödning, prolaps av hemorrojder (hemorrojder);
 • ökad kroppstemperatur;
 • i två år finns det möjlighet till impotens
 • svårigheter i tarmens korrekta funktion.

Behovet av strålbehandling

De flesta patienter är psykologiskt rädda för radikal operation för prostataavlägsnande (prostatektomi). Före operationen informeras patienten om de möjliga konsekvenserna: en stor sannolikhet för återkommande cancer i körteln. Det är därför som läkare föreskriver en strålbehandlingstakt efter kirurgins ingripande.

Efter operation på en cancerös prostatatumör är extremt effektiv strålningsterapi för patienter som har en hög benägenhet att återvända (återfall -. Ca) sjukdom, en noll PSA - prostataspecifikt antigen, som förutspådde lokalt återfall och andra komplikationer. Om en läkarundersökning visade att patogena utbildning utanför prostatakörteln, liksom i organ eller vävnader metastaser diagnostiseras, är användningen av sådan behandling kontraindicerad på grund av ineffektivitet.

Hittills klassificerar läkare flera typer av strålterapi, det är viktigt att notera att deras effektivitet och konsekvenser beror på formen av prostatacancer:

 • konformstrålningsterapi;
  Det är planerat och genomfört om det är nödvändigt att helt och jämnt bestråla en patogen tumör som har en komplex form. Sådan terapi innebär skapandet av en 3D-modell av neoplasm, med beaktande av alla organ och vävnader intill den. Behandling garanterar effekten av joniserande strålning på alla tumörer, andra än friska organ och vävnader.
 • strålbehandling med modulerad intensitet;
  Med sådan behandling delas en stråle riktad mot en patogen tumör i mindre. Och kraften i varje strålström är inställd av speciell programvara. På grund av detta skickas en liten dos av strålning till de friska delarna av prostata, och den huvudsakliga effekten är på patogena vävnader.
 • protonstrålebehandling;
  De flesta sjukvårdspersonal är övertygade om att denna teknik är den mest avancerade i prostatacancer. Förfarandet utförs av protoner som påverkar tumören. Eftersom dessa elementära partiklar har mindre inflytande på friska organ är protonen inte farliga för dem. Men fortfarande är denna procedur ordinerad för behandling av endast vissa former av prostatacancer.
 • neutronstrålebehandling;
  Sådan behandling föreskrivs om andra metoder för bestrålning är ineffektiva. Dessa elementära partiklar har en mycket mer uttalad terapeutisk effekt på grund av en stark penetrerande effekt.

Resultat av strålningsexponering av prostata: PSA-kontroll, biverkningar och rehabiliteringskurs

Efter strålbehandling för prostatacancer hämmas den sannolika återkomsten (återfall) av aggressiva former av sjukdomen. Strålterapi är i själva verket en röntgen: det är orealistiskt att märka dess effekt, patienten känner inte och känner inte en extern lukt.

Under de första 14 dagarna efter behandlingen känns effekterna inte. Effekten utförs på vissa platser och i framtiden kommer endast effekter på strålning att påverkas.

Vid olika stadier av cancerutveckling har strålterapi olika effekt:

 • i de första stadierna av prostatacancer, bestrålning med strålning ersätter kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi), detta kommer i stor utsträckning att bevara vävnader och organ som inte påverkas av sjukdomen;
 • Efter prostatektomi förstör strålningsterapi patogena celler bevarade i patientens kropp;
  vid sena stadier av sjukdomen bidrar strålbehandlingstiden till att minska smärtssyndromet.

Det är viktigt att veta att efter behandling är det nödvändigt att besöka läkaren regelbundet för att observera sjukdomsförloppet. Efter tre månader efter behandling, bör ett PSA-test tas. Det bör utföras var 3-4 månader efter strålbehandling. Det rekommenderas att ta blodprov.

En nyckelindikator för att kontrollera utvecklingen av en malign prostatatumör är PSA. I slutet av behandlingen ska PSA inte falla till låga värden. Detta är möjligt efter ett tag. PSA-fluktuationer under de tre första åren är ganska normala. Även om det bör noteras att behandlingen av resectable resultat kommer att märkas omedelbart: PSA index går mot noll, vilket visar effektiviteten av radikal prostatektomi.

De positiva och negativa följderna av strålbehandling i cancer

 • utvecklingen av en malign tumör hämmas: de flesta av de patogena cellerna dör och de kvarvarande slutar multiplicera;
 • partiell trombos av kärl som tillför näringsämnen till tumörceller observeras;
 • med vissa former av prostatacancer - detta är en mildare och effektivare behandling.
 • hög känslighet av tarmceller och cirkulationssystem till mottagen strålning;
 • ett brett spektrum av indirekta effekter som har en bestående effekt: urinproblem, tarmarnas instabilitet, nedsatt sexuell funktion (impotens), etc.;
 • det finns ingen garanti för återkommande sjukdom.

För att minimera de farliga följderna och komplikationerna av strålbehandling för cancer, rekommenderas det att utföra vissa förfaranden:

 • obligatorisk vila efter varje bestrålning - inte mindre än tre timmar
 • Strikt efterlevnad av kost: Täta intag av mat (4-5 gånger om dagen) i små portioner, avvisande av skadliga produkter.
 • vitaminiserad näring (frukt och grönsaker), öka mängden konsumtionsdrycker;
 • stor nytta av konstanta andningsövningar
 • Exponeringsområdet för strålbehandling bör behandlas med skyddande krämer från solljus för att minska den mottagna strålningsdosen.
 • borsta tänderna med en pensel med mjuka borstar, och pastaen ska skummas starkt och gel;
 • obligatoriskt vägran att röka och dricka alkohol.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer och rehabiliteringsprocessen

Verkningsmekanism

Varianter av strålbehandling för prostatacancer

brakyterapi

Biverkningar av strålbehandling för prostatacancer

Allmänna rekommendationer för en patient som tar emot strålbehandling

De sista artiklarna i avsnittet:

Vid behandling av godartad prostatahyperplasi är first-line-läkemedel alfa-adrenoblocker och 5-alfa reduktashämmare. Stearinljus med prostata adenom används

Fibros av prostatakörteln är en följd av en långvarig inflammation, förändringar i vävnadens struktur mot bakgrund av ärrbildning kan leda till irreversibla konsekvenser. Patologier är benägna att

Prostatit - en inflammatorisk process i prostatakörteln, beroende på formen, kan vara latent, ge svaga kliniska manifestationer eller omvänt svåra symtom

Förberedelser för behandling av prostatacancer är inte mindre viktiga än kirurgisk behandling, kemoterapi och strålbehandling. Innan du väljer en referensmetod tar doktorn hänsyn till en mängd faktorer så att effektiviteten

Strålbehandling av prostatacancer

Man tror att de långsiktiga resultaten av strålbehandling för prostatacancer är desamma som vid kirurgisk behandling, och livskvaliteten lider inte av detta. Sedan 1990 har möjligheterna till strålbehandling förstärkt genom introduktion av kontaktbestrålningstekniker och volymetrisk planering. Under de senaste åren har intensitetsmodulationen alltmer använts i specialiserade centra.

Jämförande studier av effektiviteten av strålbehandling (fjärrkontakt eller kontakt) och prostatektomi för lokaliserad prostatacancer har hittills inte erhållits.

Kirurgen och radiologen är involverade i valet av behandlingstaktik. Det bör ta hänsyn till sjukdomsfasen, Yandex Gleason, PSA-nivå, förväntad livslängd och biverkningar av behandlingen. Patienten ska informeras om all information om diagnosen och möjligheterna till behandling. Det slutliga beslutet fattas av patienten. Liksom med radikal prostatektomi, anses Gleason-index vara den viktigaste prognostiska faktorn.

Metod för bestrålning av prostatacancer

Volymetrisk planering av bestrålningsfält utförs på basis av CT, utförs i den position där patienten kommer att bestrålas. Isolera den kliniska volymen (tumörvolymen), vilken tillsammans med de omgivande friska vävnaderna utgör den terapeutiska volymen. Multi-petalled kollimatorer bifogar automatiskt önskad form till bestrålningsfältet. Visualisering av bestrålningsfält möjliggör jämförelse i realtid av faktiska fält med simulering och korrigering av avvikelser som överstiger 5 mm. Volumetrisk planering bidrar till att öka dosen och följaktligen effektiviteten av bestrålning utan att öka risken för komplikationer. Intensitetsmodule strålning kan vara en linjär accelerator utrustade med moderna multibladskollimator och ett särskilt program: rörelsen hos kollimatorn flikarna distribuerar dosen av strålningsfältet, vilket skapar en konkava isodoskurvor. Strålbehandling (oavsett teknik) planeras och utförs av en radiolog, en dosimeter, en fysikingenjör och en programmerare.

Strålbehandling för prostatacancer T1-2 sekunder N0 M0

För patienter med låg onkologisk risk, T1-2B Gleason-indexet är mindre än 6, PSA-nivån är mindre än 10 ng / ml) med en avlägsen bestrålningsdos är 70-72 Gy, ökningen förbättrar inte resultaten.

Vid måttlig risk (T2b, PSA-nivå - 10-20 ng / ml eller Gleason-index - 7) ökning av dosen till 76-81 Gy förbättrar signifikant 5-års återkommande överlevnad utan att orsaka allvarliga sena strålningsreaktioner. Randomiserade försök har visat att en ökad stråldos i en måttlig riskgrupp är berättigad. I en studie jämfördes effekten av en dos av 70 och 78 Gy (vid normal och volymetrisk planering) hos 305 patienter med tumörer T1-3 och en PSA-nivå på mer än 10 ng / ml. Med en median uppföljningstid på 40 månader var 5 års sjukdomsfri överlevnad 48% respektive 75% och ytterligare 393 patienter med T-tumörer1b-2b (i 15% av fallen var Gleason-indexet mindre än 6, PSA-nivån var mindre än 15 ng / ml). I den första gruppen genomgick patienter bestrålning av prostata med en protonstråle i en dos av 19,8 isoG följt av bestrålning av en större volym körtel i en dos av 50,4 Gy. I den andra gruppen ökades dosen av bestrålning med en protonstråle till 28,8 isoGr. Med en median uppföljningstid på 4 år var 5 års sjukdomsfri överlevnad i den första gruppen signifikant högre än i andra. Den optimala dosen har ännu inte fastställts, men för daglig träning är det möjligt att rekommendera en dos på 78 Gy.

I högriskgruppen (T2c, Gleason index större än 7, eller ett PSA-nivå av 20 ng / ml) ökning av strålningsdosen ökar sjukdomsfri överlevnad, men hindrar inte återfall utanför bäckenet. Enligt den randomiserad studie av 206 patienter (PSA halt av 10-40 ng / ml, Gleason index - minst 7 eller tumör avgår från kapseln; medianobservationstid - 4,5 år), anslutning för 6 månader till hormonterapi med strålningsterapi volymetrisk planering förbättrar överlevnaden avsevärt, minskar risken för dödsfall från en tumör och förlänger tiden före hormonbehandlingstiden.

Adjuvant strålterapi för prostatacancer T3

Användningen av adjuverande strålbehandling är mer framgångsrik hos patienter med tecken på extrakapsulär spiring eller med en positiv kirurgisk marginal än hos patienter med invasion av partiella vesiklar eller lymfogen metastasering. Om tumören går utöver kapseln i prostata (pT3), når risken för lokal återkommande 10-50%. Som nämnts ovan beror risken på PSA, Gleason-indexet och närvaron av tumörceller vid resektionens marginal. Patienter tolererar adjuverande strålbehandlingstvätt: Förekomsten av svåra komplikationer från urinvägarna är möjlig i 3,5% av fallen; urininkontinens och stricture i zonen av anastomos förekommer inte oftare än utan bestrålning. Femårig återkommande överlevnad är 12,2% (i kontrollgruppen - 51,8%).

Om, efter 1 månad efter operationen, PSA-nivån är under 0,1 ng / ml och en spiring av kapseln eller sämre vesiklar (pT3N0), tumörceller i resektionsmarginalen, adjuvansstrålningsterapi indikeras. Det börjar omedelbart efter normalisering av urinering och sårläkning (efter 3-4 veckor). Ett annat alternativ är dynamisk observation i kombination med bestrålning (vid en PSA-nivå på mer än 0,5 ng / ml). Eftersom PCA-halten är mer än 1 ng / ml minskar effektiviteten av strålbehandling signifikant. Dosen av strålning till sängen av den borttagna prostaten bör vara minst 64 Gy. Vanligtvis utförs strålterapi omedelbart efter operationen.

Strålningsterapi för tumörer T3-4 N0 M0 och T1-4 N1 M0

Tyvärr, trots framgångarna för tidig diagnos, observeras sådana tumörer i Ryssland oftare än i de utvecklade länderna. Med tanke på den höga risken för mikrometastas i bestrålningsfältet är det nödvändigt att inte bara öka (N1), men även externt oförändrade bäckens lymfkörtlar (N0). Isolerade användningen av strålningsterapi i sådana fall är ineffektiva, därför, med tanke på den typ av hormonberoende prostatacancer, den kombineras med hormonterapi.

Många studier har bekräftat fördelen av kombinerad behandling: att minska risken för avlägsen metastas (genom att förstöra mikrometastaser), stärkande effekt på den primära tumören - en potentiell källa till nya metastaser (genom att öka apoptos i bakgrundsstrålningen).

Förebyggande strålning av bäckens lymfkörtlar

Metastasering i bäckens lymfkörtlar försämrar prognosen, men randomiserade försök som genomfördes under 1970- och 1980-talet bekräftade inte effektiviteten av deras förebyggande bestrålning. Strålningsexponering för lymfkörtlar påverkar inte risken för lokal återkommande och överlevnad. För att bedöma risken för metastasering i lymfkörtlarna tillåter Partins nomogram och en speciell formel;

risk för metastaser (%) = 2/3 PSA + (Gleason index 6) x 10.

Lymfkörtelbiopsi under laparoskopi eller laparotomi är också möjlig.

Modulation av strålningsintensitet

Modulering av strålningsintensiteten gör det möjligt att öka dosen till 80 Gy med en jämn fördelning i tumören och utan ytterligare skador på friska vävnader. Den största erfarenheten av modulering är Sloan-Kettering Cancer Center i New York: 1996-2001, 772 patienter fick strålbehandling i en dos av 81-86,4 Gy. Med en median uppföljningstid på 2 år (6-60 månader) var risken för att utveckla en måttlig strålningspotit 4%, cystit 15%; treårig skovfria överlevnad vid låg, mellan och hög risk - respektive 92, 86 och 81%, gör det möjligt för den metod för att öka den fraktion av strålning, och därigenom minska behandlingstiden (t ex är 70 Gy levereras av 28 fraktioner av 2,5 Gy på 5,5 veckor).

Komplikationer av strålbehandling för prostatacancer

Sannolikheten för postradiation komplikationer beror på den valda dosen bestrålning teknik, volymen av bestrålade vävnaden, och tolerans (radiokänsligheten) utsätts för bestrålning av friska vävnader, vanligtvis markera skarpa bireaktioner (under en tre månaders exponering) och sena komplikationer Strålning (som har en period av en månad före år efter exponering). Akuta reaktioner (proktit, diarré, blödning, dysuriska störningar) inträffar inom 2-6 veckor efter bestrålningens slut.

Innan bestrålning börjar, informeras patienterna nödvändigtvis om risken för sena strålningskomplikationer från urinvägarna och mag-tarmkanalen (GIT) samt erektil dysfunktion. I ett test av Europeiska organisationen för forskning och behandling av tumörer (EOKTS), genomförd 1987-1995, var 415 patienter (varav 90% - med tumörer T3-4) mottog strålbehandling vid en dos av 70 Gy; sena komplikationer noterades hos 377 patienter (91%). Komplikationer av måttlig svårighetsgrad (förändringar i urinvägarna och mag-tarmkanalen; lymfstasis i de nedre extremiteterna) observerades hos 86 patienter (23%) i 72 patienter var måttlig, och 10 - tung och fyra patienter (1%) - dödlig. I allmänhet, trots dessa dödsfall, var svåra sena komplikationer sällsynta - mindre än 5% av patienterna.

Enligt undersökningen av patienter, strålbehandling med volymetrisk planering och modulering av intensitet mindre sannolikt att orsaka impotens än kirurgisk behandling. En färsk metaanalys visade att sannolikheten för att hålla en erektion ett år efter extern strålbehandling, är prostatektomi med bevarande av de kavernösa nerverna och normal drift respektive 55, 34 och 25%, i analysen av studier med uppföljning, dessa siffror mer än två år föll till 52, 25 respektive 25%, d.v.s. klyftan mellan strålterapi och kirurgi har ökat.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

På frågan om huruvida det är möjligt att bota prostatacancer genom strålbehandling, är svaret positivt. Men för segern över onkologi är höga doser av strålning nödvändiga. För alla som har stött på denna sjukdom är det viktigt att veta vilka konsekvenser strålbehandling för prostatacancer har.

Effektiviteten av strålterapi för prostatacancer

För att bota en tumör av vilken lokalisering som helst, först och främst är det nödvändigt att förstöra tumören själv. Vid användning av kirurgiska behandlingsmetoder avlägsnas det från kroppen. Vid applicering av strålterapi kvarstår tumören i kroppen och det är nödvändigt att bekräfta sin fullständiga försvinnande.

Vid den internationella konferensen för urologer var onkologer och radiologer i 2016 forskningsresultat presenteras, under vilken den genomfördes en långsiktig övervakning av livskvaliteten för patienter som genomgår strålbehandling.

I de män som observerades 3-8 år efter bestrålning togs prostata vävnad för att bekräfta frånvaron av tumörceller. Följande korrelation noterades: med ökad stråldos ökade antalet helt återställda patienter.

Om dosen överskred 80 grayer (exakt 81 grå) vid användning av IMRT uppnåddes 88-90% överlevnad inom 8 år efter bestrålning. Detta är en viktig klinisk prestation. Men bortsett från procentsatsen av botemedel, är det nödvändigt att vara uppmärksam på biverkningarna i samband med strålbehandling för prostatacancer.

Konsekvenser av strålterapi

För närvarande finns det flera metoder för strålterapi som används för att behandla prostatacancer. Följaktligen används flera typer av utrustning för att förstöra en malign tumör.

Frekvensen av förekomst och allvarlighetsgrad av toxiska effekter efter strålbehandlingstest beror direkt på behandlingsmetoden. Idag arbetar de med metoderna för IMRT, CRT. Den innovativa metoden, som infördes i praktiken 2013, bygger på principerna för GPS med användning av immobilisering av prostata. Alla dessa metoder har olika överlevnadsfrekvenser och förekomst av biverkningar.

Biverkningar

Vid bestrålning av prostata körs de närmaste vävnaderna och organen först och främst av: rektum och blåsan. Efter strålbehandlingstiden kan följande effekter observeras:

 • Läckage av urin;
 • impotens;
 • diarré;
 • Förekomsten av blod i avföringen;
 • uretrit;
 • Strålningsfibros (förminskning av blodkärlens lumen på grund av bildandet på deras väggar av olika storlekar av tätningar);
 • Uretral stricture (smalning av lumen);
 • Hydronephrosis av njurarna;
 • Rectite (inflammation i rektal slemhinna);
 • Blåskatarr.

Det finns tidiga och sena komplikationer. Bland de tidiga, manifesterade under de första dagarna och veckorna efter strålbehandlingstiden:

 • cystit;
 • uretrit;
 • Tarmsjukdomar;
 • Urinläckage och nedsatt urinering.

Med hjälp av IMRT-tekniken var det möjligt att uppnå bra resultat från biverkningar av strålbehandling. Vid den andra graden av malign tumör var mängden toxiska effekter:

 • Ur urinvägarna 10%;
 • 0,5% från mag-tarmkanalen och ändtarmen.

Förutom frekvensen och allvarlighetsgraden av biverkningar är kriterierna för behandlingens kvalitet följande:

 • Lokal kontroll av tumörprocessen;
 • Frånvaron av avlägsna metastaser.

Idag finns det tillförlitliga data som bekräftar jämförbarheten av effektiviteten av kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi) och exponering vid hög dosering.

Samma sak kan sägas för analys av total dödlighet.

Tyvärr är inte alla metoder bristfälliga. Kirurgisk ingrepp kan vara tekniskt svårt, och inte alla kirurger har tillräcklig erfarenhet av sådana operationer. Detsamma gäller för högdoserad strålbehandling.

Orsakerna till biverkningar från strålbehandling

En av de viktiga faktorerna som minskar effektiviteten av strålterapi och ökar frekvensen av biverkningar är prostatakörlens rörlighet.

Förskjutning av prostata är förknippad med förflyttningen av avföring i ändtarmen. I det här området av det lilla bäckenet är en liten mängd ledigt utrymme. Med framsteg i avföring börjar rektum att trycka på prostatakörteln. Detta orsakar dess förskjutning.

För att förstå varför rörelserna i prostatakörteln är orsaken till biverkningarna av strålterapi, måste du bekanta dig med hur bestrålningsprocessen går.

Hur strålbehandling utfördes tidigare

Under femtiotalet av förra seklet användes en metod där, förutom att bestråla själva prostata, en dos gavs till omgivande vävnader för att säkerställa tillförlitligheten av förstörelsen av maligna celler. Till prostans kontur tillsattes 20 mm, och hela området bestrålades. Ett så kallat "säkerhetsbälte" skapades och täckte närliggande hälsosamma vävnader. Och den här metoden fungerade. Men det har kritiska nackdelar.

Det finns ett problem: Dessa friska vävnader som omger prostatakörteln är blåsan och ändtarmen. Täckning av friska vävnader krävde behovet av att minska dosen till 70 grå. Som en konsekvens observerades en minskning av härdningshastigheten från prostatacancer till 50%.

För fullständighet kan situationen ses i följande exempel. Om prostatakörtelns volym uppgår till 35 cm3, och för att beteendet är tillförlitligt, för att öka denna säkerhetsmarginal runt körteln med 20 mm, kommer detta att resultera i bestrålning av vävnader med en volym av minst 235 cm3.

Metod för konformerad strålbehandling CRT och dess konsekvenser

När införandet av ny teknik, har betydande förändringar i metod för strålbehandling uppnåtts. Idag, onkologer har utrustning utrustad med mnogolistkovymi kollimatorer som gör det möjligt att helt återställa lindring av tyget och ge exponering för en tillräckligt strikt överensstämmelse med konturerna av prostatakörteln.

Det blev möjligt att manipulera strålningsdosen med hänsyn till alla anatomiska egenskaper mot bakgrund av en hög dos av bestrålning av prostatakörteln. Detta är en metod för CRT eller konformerad strålbehandling.

Med användning av denna metod utförs bestrålning av prostatakörteln från 5 sidor med en bestämd form av strålstrålen. Således tillåter utrustningen mer exakt inverkan på tumören. Och även minska storleken på "säkerhetsbältet" runt prostatakörteln från 20 mm till 6 mm, vilket leder till en signifikant minskning av strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

I samband med dessa blev det möjligt att öka stråldosen direkt för prostatakörteln. Hittills applicera en dos av 86 grå. För att uppnå resultatet är strålbehandlingens del uppdelad i 48 sessioner. Totalt sträcker strålbehandlingstiden 10 veckor. Vid varje session är bestrålningsdosen upp till 1,8 -1,9 grått.

CRT-biverkningar

Erfarenheten av att använda denna metod innefattar studier av mer än tusen patienter, som observerades i 10 år. Resultaten är mycket bra.

 1. I närvaro av en tumör med låg risk uppnåddes fullständig återhämtning i nästan 100% av fallen;
 2. I närvaro av en tumör med mellanrisk uppnådde härdningshastigheten 85%;
 3. I högriskgruppen, 67%;
 4. Det finns en signifikant minskning av förekomsten av biverkningar från urinvägarna, mag-tarmkanalen och i synnerhet ändtarmen.
 5. Frekvensen av biverkningar av den tredje graden av svårighetsgrad är mycket låg;
 6. Biverkningar av den andra graden av svårighetsgrad är sådana att de något komplicerar patienternas liv. Dessa effekter är ganska obehagliga, men du kan ändå leva med det.

Strålterapi IMRT och dess konsekvenser

För närvarande är den mest använda strålterapin med en modulerad (variabel) intensitet - IMRT. Denna metod bygger på en djup förståelse för de processer som förekommer i tumören när man använder strålbehandling. Det syftar till att minska antalet bestrålningssessioner (upp till 25, 20 eller mindre) med en parallell ökning av strålningsdosen.

Huvudproblemet med metoden: med minskat antal sessioner bör dosen som ges på var och en av dem ökas. Om du sänker antalet sessioner till 12, måste du ge varje dos en dos som når 7,9 grått. Därför är huvudproblemet med denna metod att risken för biverkningar i samband med strålning ökar betydligt. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon täckning av omgivande vävnader.

En ny milstolpe inom radioterapi för prostatacancer gick fram i början av 2010 med införandet av en metod som möjliggör visuell kontroll utifrån en datoranalys av de erhållna bilderna. Metoden gör det möjligt att identifiera fel som gjordes under planeringen av bestrålning.

IMRT använder enheter som är en hybrid av en datortomografi och en linjär accelerator. Denna utrustning är speciellt installerad i kliniken "Medicine" i Moskva.

Två moduler används, varav en tillåter att få en stråle i form av en kon och är nödvändig för att markera strålbehandling. Den andra modulen producerar en stråle vars profil kan ändras i realtid. Detta gör det möjligt att utesluta bestrålning av omgivande vävnader.

Hur utförs terapi?

Patienten placeras i en speciell kammare, apparaten börjar rotera runt den. Vid denna tidpunkt utförs 3-dimensionell rekonstruktion av interna organ, planeringsfel detekteras och deras automatiska korrigering utförs.

I strålbehandlingstiden tillsattes sålunda två nya faser:

 • Korrigering av fel i realtid;
 • Minimera strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

För närvarande når noggrannheten att planera strålningsexponeringen uppgå till 2 mm eller mindre. Nu är den här metoden tillgänglig och används i många kliniker runt om i världen. Men biverkningarna vid användning av IMRT utesluts inte.

Effektivitet och konsekvenser av IMRT

Idag används följande data som guldstandard:

 • 5-års överlevnad i lågriskgruppen 94%
 • I den mellanliggande riskgruppen, 84%;
 • I högriskgruppen, 81%.

Detta visas bäst i jämförelse med det kirurgiska ingreppet, inklusive robotmetoder för kirurgiska ingrepp.

IMRT-biverkningar:

 • Blåsersjukdomar 10%;
 • Störningar i rektum 5%.

Den innovativa metoden för strålbehandling för prostatacancer

Fokusen på onkologer och radiologer fokuserade på att hitta sätt att minimera förskjutningen av prostatakörteln för att utesluta bestrålning av närliggande vävnader. En utgång hittades: tillämpningen av ett system som liknar bilens GPS. Men det finns en stor skillnad.

Bil GPS tar emot en signal från satelliten. Och med en ny metod för strålterapi placeras dessa "satelliter" direkt i prostatakörteln. Operatören trycker på knappen, signalen överförs till prostata, transpondrarna placeras i körtelen aktiveras och sänder tillbaka den reflekterade signalen i form av ett eko.

Ovanför patienten är ett block som liknar bilens GPS, vilket gör att du snabbt och noggrant kan bestämma platsen för prostatakörteln. Varje minut utförs 10 skanningar, vilket gör det möjligt att ta hänsyn till alla förskjutningar i prostatakörteln. Och de har inte längre någon effekt på bestrålningens inverkan. Men med tanke på dessa rörelser är det möjligt att minska risken för biverkningar från slimhinnan i blåsan och ändtarmen.

I alla kliniker där denna metod utövas utförs ett bestrålningsstopp med en signifikant förskjutning av prostatakörteln i en anteroposteriorriktning. I detta fall upphör respektive bestrålning av de omgivande cellerna också.

Således kom vi till det minsta antalet negativa följder av strålbehandling för prostatacancer. Hittills är den här metoden den dyraste.

Metod för eliminering av prostata bias

Lösningen av problemet var översättning av prostata från mobiltillstånd till immobilt tillstånd. Läkare gick på följande väg: I lungan i rektum injicerar de en luftfylld ballong. I lumen i prostatakörteln är en kateter. Detta gör att du kan fixa prostata i stillastående position.

Således uppnåddes en låg variabilitet: mindre än 1 mm. Och dessa mindre förskjutningar är förknippade med ballongens rörelser i rektumets lumen. Om vi ​​talar om fraktioner av en millimeter kan ett sådant fel försummas. I genomsnitt, med denna metod för behandling av prostatacancer, utförs 5 fraktioner (5 sessioner) med en dos av 9,9 gram.

Konsekvenser av strålbehandling med immobilisering av prostata

Patientövervakning visade:

 • 2% av biverkningar med låg svårighetsgrad av det genitourära systemet och rektum;
 • Fullständig frånvaro av toxiska effekter hos magtarmkanalen.
 • Brist på sena toxiska effekter;
 • Absolut alla patienter lyckades minska PSA-nivån till 2 ng / ml. I inget av fallen var det ett återfall (en ökning av PSA-nivån).

Denna metod lägger inte till något nytt för de befintliga metoderna för strålbehandling för prostatacancer. Men det är den enda som tillåter dig att minimera förekomsten av biverkningar, som år 2017 tog upp till 0%. Således drar vi en slutsats: konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer kan både ske och vara frånvarande.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Vid bildandet av maligna tumörer i prostatakörteln krävs akut behandling. I detta fall ökas chanserna för återhämtning. En av de mest effektiva metoderna är strålterapi för prostatacancer. Dess väsen ligger i påverkan på drabbade celler genom joniserande läkning av partiklar och vågor.

Denna metod används i de tidiga stadierna av sjukdomen, liksom vid tidpunkten då prostatektomi inte ordineras eller anses av patienten som ett behandlingsalternativ. I mer komplexa fall kan det göras i samband med hormonbehandling.

Funktioner av proceduren

Forskare har länge bevisat att strålterapi för prostatacancer är en effektiv metod för att behandla sjukdomen. Det kallas också strålbehandling. Metoden är baserad på effekten av joniserande strålning på det drabbade organet.

Strålbehandling för prostatacancer

Vid exponering bestäms strålens riktning med hänsyn till de vattenhaltiga molekylerna i de neoplastiska cellerna. Under detta inflytande bildar fria radikaler och väteperoxid. De framväxande elementen tillåter inte att cancerceller växer och multiplicerar. Därför upphör deras livsaktivitet helt.

En speciell egenskap hos förfarandet är en ökning av effektens styrka med ökad näring av tumören. För det mest utvecklade kärlsystemet som matar tumören blir aktiviteten hos radikaler och väteperoxid mer destruktiv.

Förfarandet kan ordineras vid något skede av sjukdomen. Det tar inte hänsyn till förekomst eller frånvaro av metastaser. Dessutom är uppförandet av strålterapi för prostatacancer möjligt efter det att prostatektomi har slutförts.

Strålning kan produceras på flera sätt. Bland dem är isolerade våg och korpuskulära. I det första fallet produceras gammastrålar eller röntgenstrålar. Den andra typen kännetecknas av exponering genom:

 • elektronstrålning;
 • alfa chstits;
 • beta partiklar;
 • neutronstrålning;
 • protonstrålning.

Typer av terapi

Påverkan på malign neoplasm kan produceras på flera sätt. Läkaren kan ordinera en avlägsen eller intern behandling. De skiljer sig åt hur de påverkar.

Fjärrmetoder

Fjärrbehandling (extern) utförs med hjälp av en strålningsanordning som är utrustad med elektroniska apparater. Effekten uppträder på de drabbade cellerna. Strålarna behöver emellertid övervinna hälsosamma vävnader för att uppnå målet. Därför är metoden inte alltid effektiv.

Strålningsterapi med hjälp av apparater

Det finns flera typer av extern bestrålning av en cancerous tumör i prostata.

 1. Tredimensionell konform strålbehandling hjälper dig att direkt påverka skadans område med en vald dos av strålning genom att exakt bestämma tumörens placering.
 2. Behandlingen med intensitetsmodulering är en progressiv teknik. Under behandlingen rör sig enheten runt patienten och den guidade dosen justeras för att eliminera effekten på friska celler.
 3. Vid stereotaxisk strålbehandling skickas en stor strålningsdos till det drabbade området. En session är väldigt lång, så kursen slutar efter några dagar. Andra metoder kräver behandling inom några veckor.
 4. Kärnan i protonstrålebehandling är användningen av protonbalkar. Under proceduren är effekten på patogen missbildning i prostata. Metoden anses vara den mest moderna och säkra.

Metoderna för yttre påverkan på neoplasmen har fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna är:

 • minimal risk för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • god tolerans av de flesta patienter.
Korrigering av stråldos för strålbehandling

Men läkare noterar också de negativa aspekterna av sådan behandling. De inkluderar:

 • risk för exponering för friska organ och system som ligger nära prostata
 • bildande av sår efter bestrålning
 • brott mot blodets koaguleringskapacitet.

Interna metoder

Interstitiella (interna) metoder för strålbehandling innefattar brachyterapi. Under förfarandet införs pellets utrustade med radioaktiva element i prostata. Deras storlek liknar riskorn. Således är omgivande vävnader inte skadade.

Brachyterapi kan utföras automatiskt eller genom manuell injektion. I detta fall kan penetreringen vara:

 • cavitary;
 • intravaskulär;
 • interstitiell.

I prostatacancer används det senare alternativet. Med hjälp av nål applikatorer kan införandet av granulat vara för tillfällig användning (då elementen tas bort), såväl som permanent.

Förfarandet är oftast förskrivet i de tidiga skeden av sjukdomen. Under denna period finns en ökad sannolikhet för fullständig eliminering av cancerceller, eftersom tumören växer långsamt.

I vissa fall är brachyterapi förbjuden. De inkluderar:

 • volymen av prostata mer än 60 kvadratmeter. cm.;
 • patientöverlevnad prognos mindre än 5 år;
 • avlägsnande av prostatiskt adenom
 • förekomst av blåsans sjukdomar.

Brachyterapi är ett effektivt förfarande. Det har ett antal fördelar jämfört med andra metoder för strålbehandling. Bland dem är:

 • en hög överlevnadshastighet hos patienter (ca 80%);
 • ökad effektivitet av metoden;
 • låg förekomst av komplikationer;
 • snabb rehabilitering
 • exponering direkt på skador på grund av ultraljud
 • frånvaro av en lång vistelse på sjukhuset.

De noterar dock också de negativa följderna av strålbehandling i prostatacancer, vilket eliminerar en sådan metod. Män ser ofta ut:

 • dysursjukdomar;
 • brinner med urinering
 • svårighet att komma ur urin eller inkontinens
 • blödning från anuset;
 • impotens.

I vissa fall är den interna effekten inte direkt på neoplasmen, utan på de närliggande områdena. Därefter introduceras små element i blåsan eller ändtarmen i regionen som ligger intill tumören.

Konsekvenser av strålterapi

Under strålbehandling för prostatacancer observeras effekterna ofta. Detta är en av nackdelarna med behandlingen. De svar som lämnas av patienter indikerar att organismens tillstånd under exponeringsperioden och efter det kan förvärras.

Negativa effekter av strålbehandling

Patienten kan ha:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • förlust av intresse för mat;
 • depression;
 • trötthet, svaghet och dålig hälsa
 • sömnlöshet.

Många patienter noterar att det finns signifikanta problem med mag-tarmkanalen, uttryckt i form av förstoppning, diarré, uppblåsthet. Men om du följer en diet löses problemen snabbt.

Bland de möjliga komplikationerna är blåsan. Det provocerar en ökning av urinering. Över tiden är tillståndet normaliserat. Men hos vissa patienter förvärvar sjukdomen en kronisk kurs. Det kan också vara omöjligt att innehålla urinutgången.

Strålningsterapi påverkar erektionen. Med långvarig behandling kan impotens förekomma.

Människokroppen på grund av immunsystemets svaghet blir mest mottaglig för förekomsten av infektionssjukdomar. Därför påverkar virus och bakterier under denna period starkast på kroppen.

Många patienter noterar håravfall, uttorkning av ögon och muns slimhinnor. Det är värt att komma ihåg att reaktionerna i varje enskilt fall kan vara speciella. I detta fall kan tillståndet normaliseras omedelbart efter det att den radioaktiva exponeringen upphört, eller biverkningar kan observeras under en tid efter avslutad behandling.

rehabilitering

För att säkerställa att kroppen helt blev av med cancerceller och återhämtade sig efter förfarandena måste vissa regler följas.

Näring efter strålbehandling

 1. Patienten måste observera fullständig fred. Viktigt är en uppmätt daglig rutin, inklusive långvarig sömn och vila.
 2. Det är viktigt att mätta kroppen med syre. Därför går promenader i frisk luft med vänner som är användbara.
 3. Efter behandling är det nödvändigt att ta droger som ökar kroppens immunförsvar. Det är också värt att komma ihåg om vitamin- och mineralkomplex.
 4. Det rekommenderas att normalisera kosten. Det är nödvändigt att utesluta tung mat. Det är viktigt att hålla sig till fraktionerad och frekvent mat.
 5. Det är värt att komma ihåg förbjudna handlingar. Dessa inkluderar att lyfta tunga föremål, träna, röka och dricka alkohol, självmedicinering.

I de flesta fall observeras återvinning 6 månader efter behandling. Under denna period är det nödvändigt att övervaka nivån på PSA, vilket återspeglar nivån av cancerceller i kroppen. Var noga med att följa alla rekommendationer från din läkare. Då bli av med cancer kommer det bli mycket lättare.