Huvud
Analyser

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer och rehabiliteringsprocessen

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Strålbehandling för prostatacancer och dess konsekvenser

En av de mest effektiva och därför populära metoderna för att bli av med onkopatologi är strålbehandling av cancer. Den medger små konsekvenser för att stoppa ytterligare progression av tumörcentret, och även för att förstöra de muterade cellerna: med hjälp av en riktad strålningsstråle.

Monoterapi, strålbehandling för prostatacancer är användningen av tekniken som ett självständigt sätt att bli av med patologi. Men oftare fungerar det som ett effektivt komplement till en omfattande behandling som accelererar patientens återhämtning. Beslutet fattas av en högkvalificerad specialist, med beaktande av inte bara de otvivelaktiga fördelarna med denna metod, utan även eventuella negativa följder för patientens hela organism.

Strålterapiens syfte

Om en cancerväxt i strukturerna i prostatakörteln upptäcktes vid de allra första stadierna av bildningen - steg 1-2, är tekniken för riktad strålning den viktigaste varianten av kampen mot patologi. Snabbt avlägsnande av cancerfokus kan inte krävas alls.

Vid det tredje eller fjärde skedet av tumörskada krävs ett omfattande tillvägagångssätt för behandling av prostatacancer: som ett tillägg till kirurgisk excision och kemoterapi används strålningsexponering. Dosstrålning väljs alltid individuellt - beror direkt på strukturen, formen och storleken på det maligna fokuset.

Om patologin diagnostiserades redan vid spridningen av avlägsna metastaser, till exempel i bäckens benstrukturer, kan intensiv strålbehandling optimalt reducera svårighetsgraden av smärtimpulser.

Men förutom positiva effekter har tekniken många biverkningar som nödvändigtvis måste övervägas av en specialist. För att minimera risken för deras förekomst utförs olika diagnostiska tester - för att fastställa patientens initiala tillstånd, hans reaktion på ytterligare strålbehandling.

Principen om påverkan

Med strålbehandling av prostata skickas strålningsbalkar till de vatteninnehållande strukturerna hos atypiska celler. Efter deras verkan bildas negativa radikaler, såväl som väteperoxid. De inaktiverar helt den vitala aktiviteten hos de muterade elementen i orgelet - ytterligare reproduktion upphör.

Aktiviteten hos ovanstående komponenter är ju högre ökningen av metabolism i tumörfokus. Ju mer kraftfulla systemet med blodkärl, genom vilka näringsämnen tränger in i cancertumören, desto mer skadlig är den lokala påverkan av strålning.

Bestrålningsterapi kan användas vid varje skede av cancerorganskador - oavsett närvaron av avlägsna metastaser. Det finns också en förebyggande variant av applicering - efter radikal operativ excision av en tumör för att förhindra återfall.

klassificering

För närvarande finns det flera typer av sådan behandling i onkologernas arsenal:

 • brakyterapi;
 • fjärr;
 • proton;
 • kontakt.

Den optimala varianten väljs individuellt av specialisten - baserat på formen av den maligna lesionen som diagnostiseras, dess struktur, storlek, närvaron av metastaser i andra organ, det ursprungliga tillståndet för människors hälsa, dess mottaglighet för terapin.

Fjärrbestrålning

Efter att ha bestämt den exakta platsen och storleken på cancerfokuset - med hjälp av CT, MR-diagnostik, använder specialister ofta fjärralternativet för investeringar. Det viktigaste målet är att bevara integriteten hos omgivande organ och vävnader som ännu inte påverkats av mutationen.

Förfaranden utförs vanligtvis i ambulansinställningar. Varaktigheten av en behandlingskurs är inte mindre än 7,5-8 veckor. Därefter analyseras patientens hälsotillstånd, en paus utförs - för att återställa friska vävnader.

Av de främsta fördelarna med fjärrbestrålning kan du ange:

 • minimerad risk för allvarliga konsekvenser och komplikationer;
 • möjligheten att utföra procedurer på poliklinisk basis
 • utmärkt patienttolerans.

Det finns emellertid också nackdelar som tvingar specialister att tvivla på att sådan terapi är lämplig:

 • hög risk för strålskador intill prostataorganen och systemen;
 • bildande av strålsår
 • eventuellt misslyckande i blodkoagulationssystemet.

Det sista ordet förblir alltid hos den behandlande läkaren - efter en noggrann analys av all information från de preliminära diagnosprocedurerna fattar de beslut att genomföra eller vägra exponering på avstånd.

brakyterapi

Detta är en annan utbredd och mycket effektiv metod för strålbehandling. Har en minimal grad av traumatism som omger prostataorganen.

Efter att ha avslöjat strukturen och storleken på cancerfokuset, är den radioaktiva komponenten installerad i den - strålningens spridning till omgivande organ och vävnader minimeras. Hittills kan intrakavitär, intravaskulär eller interstitiell brachyterapi användas.

Några av alternativen minimerar risken för negativa effekter och allvarliga komplikationer. Tålmodigt tolereras av patienter, även den avancerade ålderskategorin.

Tillfällig brachyterapi kan utföras - en ihålig nål sätts in i körteln, som sedan fylls med radioaktiv vätska. Efter 5-12 minuter avlägsnas nålen och återstående vätska kommer i nära kontakt med organets muterade element. Ett antal liknande manipuleringar utförs i 3,5-4 dagar.

Långvarig brachyterapi är också möjlig - under sträng kontroll av ultraljudsapparaten sätts ett radioaktivt implantat in i orgeln. Höga riktade stråldoser utövar sin påverkan endast lokalt i den önskade regionen av körteln, utan att påverka intilliggande vävnader.

Fördelarna med metoden är:

 • hög överlevnad - upp till 75-80%;
 • Utan tvekan effektivitet;
 • minimal risk för konsekvenser
 • kort rehabiliteringstid
 • Du kan gå hem nästa dag efter procedurens slut.

Eventuella nackdelar med tekniken innefattar:

 • framväxten av dysursjukdomar;
 • Vid urinering kan det inte vara för intensivt brinnande;
 • Urininkontinens eller viss obstruktion med urinering
 • mindre ofta - blödning från anusen.

Utnämningen av brachyterapi - mycket av en högkvalificerad specialist. Det faktum att denna procedur är ett utmärkt alternativ till prostatektomi, som tidigare betraktades som den enda metoden för att bekämpa cancerorganskador, betonas.

Strålbehandling efter operationen

Med sen behandling av patienten till en onkolog, när prostatacancer diagnostiseras i steg 3-4 är den enda effektiva metoden för att bekämpa patologi radikal prostatektomi. Dess väsen reduceras till operativ excision av inte bara tumörcentret i sig utan även dess bilagor och till och med omgivande vävnader.

För att minska risken för återkommande sjukdom rekommenderas patienten att utföra strålterapi för prostatacancer, konsekvenserna i detta fall kommer att bli mycket mindre.

Hittills tilldelas onkologer flera behandlingsalternativ:

 • Om det är nödvändigt att bestråla tumörfokus i en komplex konfiguration så mycket som möjligt och jämnt, tycks du planera ett bekvämt bestrålningsalternativ. En tredimensionell modell av neoplasma återskapas, och positionen av angränsande element beaktas. Tekniken gör att du kan arbeta direkt på cancerfokus, utan att riskera att skada friska vävnader och organ.
 • Om det är meningen att skicka flera strålar kopplade i en stråle och aktiviteten hos varje stråle är inställd av ett speciellt program - det är en strålningseffekt med en modulerad komponent. Denna teknik gör att du kan rikta dig till vävnaderna intill tumörens minimala doser av strålning, huvuddelen av det är direkt på neoplasmen.
 • En av de mest avancerade teknikerna är strålterapi för prostatacancer genom protonmetoden. Det används dock endast för vissa former av maligna neoplasmer. Minimerar konsekvenserna för angränsande organ.
 • I avsaknad av en positiv effekt på andra behandlingsmetoder kan neutronstrålningsterapi användas. Det har en uttalad antikreftseffekt på muterade celler.

I fallet med framväxten av en tumör utanför prostatakörteln eller med flera metastaser till avlägsna organ är sådan terapi ineffektiv.

Vanliga konsekvenser

Liksom alla metoder för att bekämpa maligna lesioner har exponering för radioaktiva strålar eller lösningar egna biverkningar.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer kan vara positiva eller negativa. Det senare inkluderar:

 • hyperreaktion av tarmvävnader och cirkulationsstrukturer till den mottagna strålningen;
 • En omfattande lista med indirekta effekter - till exempel svårighet att urinera eller sexuell dysfunktion.
 • möjlighet till återkommande patologi.

Från de positiva sidorna kan du ange:

 • Död hos de flesta av de muterade cellerna - deras tillväxt och reproduktion upphör.
 • vid separata former av neoplasmer är den mest effektiva och mjuka behandlingsmetoden.

För att minimera konsekvenserna för varje onkologläkare, ges rekommendationer - att justera kosten, vila mer och överge dåliga vanor. Oncopathology kommer nödvändigtvis att återgå, om man ska följa alla instruktioner från experten.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Vid bildandet av maligna tumörer i prostatakörteln krävs akut behandling. I detta fall ökas chanserna för återhämtning. En av de mest effektiva metoderna är strålterapi för prostatacancer. Dess väsen ligger i påverkan på drabbade celler genom joniserande läkning av partiklar och vågor.

Denna metod används i de tidiga stadierna av sjukdomen, liksom vid tidpunkten då prostatektomi inte ordineras eller anses av patienten som ett behandlingsalternativ. I mer komplexa fall kan det göras i samband med hormonbehandling.

Funktioner av proceduren

Forskare har länge bevisat att strålterapi för prostatacancer är en effektiv metod för att behandla sjukdomen. Det kallas också strålbehandling. Metoden är baserad på effekten av joniserande strålning på det drabbade organet.

Strålbehandling för prostatacancer

Vid exponering bestäms strålens riktning med hänsyn till de vattenhaltiga molekylerna i de neoplastiska cellerna. Under detta inflytande bildar fria radikaler och väteperoxid. De framväxande elementen tillåter inte att cancerceller växer och multiplicerar. Därför upphör deras livsaktivitet helt.

En speciell egenskap hos förfarandet är en ökning av effektens styrka med ökad näring av tumören. För det mest utvecklade kärlsystemet som matar tumören blir aktiviteten hos radikaler och väteperoxid mer destruktiv.

Förfarandet kan ordineras vid något skede av sjukdomen. Det tar inte hänsyn till förekomst eller frånvaro av metastaser. Dessutom är uppförandet av strålterapi för prostatacancer möjligt efter det att prostatektomi har slutförts.

Strålning kan produceras på flera sätt. Bland dem är isolerade våg och korpuskulära. I det första fallet produceras gammastrålar eller röntgenstrålar. Den andra typen kännetecknas av exponering genom:

 • elektronstrålning;
 • alfa chstits;
 • beta partiklar;
 • neutronstrålning;
 • protonstrålning.

Typer av terapi

Påverkan på malign neoplasm kan produceras på flera sätt. Läkaren kan ordinera en avlägsen eller intern behandling. De skiljer sig åt hur de påverkar.

Fjärrmetoder

Fjärrbehandling (extern) utförs med hjälp av en strålningsanordning som är utrustad med elektroniska apparater. Effekten uppträder på de drabbade cellerna. Strålarna behöver emellertid övervinna hälsosamma vävnader för att uppnå målet. Därför är metoden inte alltid effektiv.

Strålningsterapi med hjälp av apparater

Det finns flera typer av extern bestrålning av en cancerous tumör i prostata.

 1. Tredimensionell konform strålbehandling hjälper dig att direkt påverka skadans område med en vald dos av strålning genom att exakt bestämma tumörens placering.
 2. Behandlingen med intensitetsmodulering är en progressiv teknik. Under behandlingen rör sig enheten runt patienten och den guidade dosen justeras för att eliminera effekten på friska celler.
 3. Vid stereotaxisk strålbehandling skickas en stor strålningsdos till det drabbade området. En session är väldigt lång, så kursen slutar efter några dagar. Andra metoder kräver behandling inom några veckor.
 4. Kärnan i protonstrålebehandling är användningen av protonbalkar. Under proceduren är effekten på patogen missbildning i prostata. Metoden anses vara den mest moderna och säkra.

Metoderna för yttre påverkan på neoplasmen har fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna är:

 • minimal risk för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • god tolerans av de flesta patienter.
Korrigering av stråldos för strålbehandling

Men läkare noterar också de negativa aspekterna av sådan behandling. De inkluderar:

 • risk för exponering för friska organ och system som ligger nära prostata
 • bildande av sår efter bestrålning
 • brott mot blodets koaguleringskapacitet.

Interna metoder

Interstitiella (interna) metoder för strålbehandling innefattar brachyterapi. Under förfarandet införs pellets utrustade med radioaktiva element i prostata. Deras storlek liknar riskorn. Således är omgivande vävnader inte skadade.

Brachyterapi kan utföras automatiskt eller genom manuell injektion. I detta fall kan penetreringen vara:

 • cavitary;
 • intravaskulär;
 • interstitiell.

I prostatacancer används det senare alternativet. Med hjälp av nål applikatorer kan införandet av granulat vara för tillfällig användning (då elementen tas bort), såväl som permanent.

Förfarandet är oftast förskrivet i de tidiga skeden av sjukdomen. Under denna period finns en ökad sannolikhet för fullständig eliminering av cancerceller, eftersom tumören växer långsamt.

I vissa fall är brachyterapi förbjuden. De inkluderar:

 • volymen av prostata mer än 60 kvadratmeter. cm.;
 • patientöverlevnad prognos mindre än 5 år;
 • avlägsnande av prostatiskt adenom
 • förekomst av blåsans sjukdomar.

Brachyterapi är ett effektivt förfarande. Det har ett antal fördelar jämfört med andra metoder för strålbehandling. Bland dem är:

 • en hög överlevnadshastighet hos patienter (ca 80%);
 • ökad effektivitet av metoden;
 • låg förekomst av komplikationer;
 • snabb rehabilitering
 • exponering direkt på skador på grund av ultraljud
 • frånvaro av en lång vistelse på sjukhuset.

De noterar dock också de negativa följderna av strålbehandling i prostatacancer, vilket eliminerar en sådan metod. Män ser ofta ut:

 • dysursjukdomar;
 • brinner med urinering
 • svårighet att komma ur urin eller inkontinens
 • blödning från anuset;
 • impotens.

I vissa fall är den interna effekten inte direkt på neoplasmen, utan på de närliggande områdena. Därefter introduceras små element i blåsan eller ändtarmen i regionen som ligger intill tumören.

Konsekvenser av strålterapi

Under strålbehandling för prostatacancer observeras effekterna ofta. Detta är en av nackdelarna med behandlingen. De svar som lämnas av patienter indikerar att organismens tillstånd under exponeringsperioden och efter det kan förvärras.

Negativa effekter av strålbehandling

Patienten kan ha:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • förlust av intresse för mat;
 • depression;
 • trötthet, svaghet och dålig hälsa
 • sömnlöshet.

Många patienter noterar att det finns signifikanta problem med mag-tarmkanalen, uttryckt i form av förstoppning, diarré, uppblåsthet. Men om du följer en diet löses problemen snabbt.

Bland de möjliga komplikationerna är blåsan. Det provocerar en ökning av urinering. Över tiden är tillståndet normaliserat. Men hos vissa patienter förvärvar sjukdomen en kronisk kurs. Det kan också vara omöjligt att innehålla urinutgången.

Strålningsterapi påverkar erektionen. Med långvarig behandling kan impotens förekomma.

Människokroppen på grund av immunsystemets svaghet blir mest mottaglig för förekomsten av infektionssjukdomar. Därför påverkar virus och bakterier under denna period starkast på kroppen.

Många patienter noterar håravfall, uttorkning av ögon och muns slimhinnor. Det är värt att komma ihåg att reaktionerna i varje enskilt fall kan vara speciella. I detta fall kan tillståndet normaliseras omedelbart efter det att den radioaktiva exponeringen upphört, eller biverkningar kan observeras under en tid efter avslutad behandling.

rehabilitering

För att säkerställa att kroppen helt blev av med cancerceller och återhämtade sig efter förfarandena måste vissa regler följas.

Näring efter strålbehandling

 1. Patienten måste observera fullständig fred. Viktigt är en uppmätt daglig rutin, inklusive långvarig sömn och vila.
 2. Det är viktigt att mätta kroppen med syre. Därför går promenader i frisk luft med vänner som är användbara.
 3. Efter behandling är det nödvändigt att ta droger som ökar kroppens immunförsvar. Det är också värt att komma ihåg om vitamin- och mineralkomplex.
 4. Det rekommenderas att normalisera kosten. Det är nödvändigt att utesluta tung mat. Det är viktigt att hålla sig till fraktionerad och frekvent mat.
 5. Det är värt att komma ihåg förbjudna handlingar. Dessa inkluderar att lyfta tunga föremål, träna, röka och dricka alkohol, självmedicinering.

I de flesta fall observeras återvinning 6 månader efter behandling. Under denna period är det nödvändigt att övervaka nivån på PSA, vilket återspeglar nivån av cancerceller i kroppen. Var noga med att följa alla rekommendationer från din läkare. Då bli av med cancer kommer det bli mycket lättare.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer: höjdpunkter

Strålbehandling - detta är en av de vanligaste och mest effektiva metoder för behandling av prostatacancer, vilket gör att stoppa utvecklingen av tumörer och förstöra cancerceller genom användning av strålning riktas mot tumören.

Strålningsterapi inkluderar extern strålbehandling (yttre applicering av strålning) och brachyterapi (joniserande effekt på tumören inom) - effektivitet och ändamålsenlighet av metoden som valts av de individuella egenskaperna hos patienten, eventuella komplikationer av sjukdomen, etc....

Kemoterapi utförs både före operation och efter operation (till exempel efter radikal prostatektomi) för att stoppa reproduktionen av cancerceller i friska organ och vävnader.

Effekter av strålbehandling för prostatacancer varierar: i vissa fall effekten av behandlingen är liten och alla biverkningar nästan omedelbart försvinner efter avslutad behandling, i andra - de negativa effekterna är starkare och kräver speciell utrustning för lindring av symptom, och vissa effekter är irreversibla.

De viktigaste konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är:

 • Ökad trötthet.
 • Irritation av huden på platser där strålbehandling exponerades.
 • Problem med urinering: Det kan vara en känsla av brännande och stickningar, liksom ett svagt urinflöde och vanliga svårigheter med urinering (frekvent eller sällsynt urinering).
 • Rektala irritationer och blödningar, utveckling av hemorrojder.
 • Ökad temperatur.
 • Risken för att utveckla impotens inom två år efter behandlingen.
 • Flytande avföring, diarré och problem med tarmarnas funktion.

När strålbehandling krävs för prostatacancer efter operation

Radikal prostatektomi är en metod för behandling av prostatacancer genom kirurgisk ingrepp. Operationen är att hela prostata, seminalblåsor och angränsande vävnad avlägsnas. Patienter som genomgår en sådan operation, varning av den fortsatta risken för återfall av prostatacancer, så vi föreslår också genomgå strålbehandling efter radikal prostatektomi.

Strålbehandling är mest användbar för prostatacancer efter operation för patienter med hög risk för återfall och en nolla PSA, liksom för dem som predpolozhitelen enbart lokalt återfall. I fall där tumören har gått bortom prostatan eller har metastasiserats i kroppens organ och vävnader, är behandling med strålbehandling inte ineffektiv.

För närvarande i modern medicin identifiera flera huvudtyper av strålterapi, med varje separat typ av terapi effektiv med en viss utveckling av prostatacancer. Tänk på följande typer av uppgifter:

 • planering konformstrålningsterapi prostatacancer utförs om det är nödvändigt att bestråla tumören i en komplex form jämnt och fullständigt. Med konformstrålningsterapi skapas en tredimensionell tumormodell och positionen av organ och vävnader i närheten av tumören beaktas. Denna metod gör det möjligt att bestråla komplexa former av tumörer och samtidigt inte skada friska vävnader och organ.
 • Strålbehandling med modulerad intensitet är riktningen av tumörens strålning, som är indelad i flera mindre strålar, och kraften hos varje stråle ges av ett speciellt program. Detta gör att vi kan skicka en liten del av strålningen till friska organ och vävnader, så att basdosen faller på tumören.
 • Protonstrålningsterapi, enligt många medicinska experter, är för närvarande en av de mest avancerade metoderna för behandling av prostatacancer. Behandling utförs med hjälp av protoner som bestrålar tumören och omgivande vävnader får mindre skada - protoner är mindre farliga för friska organ. Protonstrålebehandling används emellertid bara för att behandla vissa typer av maligna tumörer.
 • Neutronstrålningsterapi Det används i fall då tumören inte reagerar på alla andra bestrålningsmetoder. Neutroner har en mer uttalad effekt på celler.

Resultatet av strålbehandling för prostatacancer: PSA-kontroll i prostatacancer efter strålbehandling, biverkningar och rehabilitering

Som ett resultat av strålbehandling för prostatacancer förhindras ett eventuellt återfall av en aggressiv cancerform. Strålbehandling är ett slags röntgen: Effekten av bestrålning kan inte märkas, ses eller lukas.

Under de första två veckorna efter strålterapi kommer inga konsekvenser att komma. Eftersom strålbehandling endast utsätts för vissa områden och organ i patientens kropp, kommer endast dessa organ att påverkas av terapin.

Bestrålning med prostatacancer ger vissa fördelar vid olika stadier av sjukdomen:

 • Vid det inledande skedet av cancer används bestrålning med prostatacancer i stället för radikal prostatektomi för att bibehålla friska organ och vävnader i kroppen om möjligt.
 • Efter operationen kommer bestrålning med prostatacancer att förstöra cancerceller som har bevarats i kroppen.
 • Vid avancerad cancer kan strålbehandling hjälpa till att minska smärta.

Efter strålbehandling är det nödvändigt att regelbundet se en läkare för att övervaka sjukdomsförloppet. Cirka den tredje månaden efter strålbehandling utförs ett PSA-test. PSA i prostatacancer efter strålbehandling kontrolleras var tredje till fyra månader och donerar även blod för test.

PSA är en nyckelindikator för att övervaka utvecklingen av prostatacancer. Omedelbart efter behandling med strålbehandling faller inte PSA till låga nivåer, det tar lite tid. Nivån på PSA under de tre första åren efter behandlingen kommer att fluktuera - det här är helt normalt.

Efter den radikala prostatektomi är resultatet av behandlingen emellertid omedelbart märkbart: PSA-nivån närmar sig nollmärket, vilket indikerar framgången med proceduren.

Bestrålning med prostatacancer har fördelar och nackdelar

fördelar:

 • Tumörutvecklingen saktar ner: vissa cancerceller dör, resten slutar dela.
 • Det finns en partiell överväxt av blodkärl som matar cancerceller.
 • I vissa former av prostatacancer är den mest skonsamma och effektiva behandlingsmetoden.

nackdelar:

 • Överkänslighet i cirkulationssystemet och intestinalt epitel till mottagen strålning.
 • Många olika biverkningar som kan ta lång tid: Sådana biverkningar inkluderar problem med urinering, nedsatt tarmrörelser, impotens etc.
 • Det finns ingen absolut garanti för att det inte kommer någon återkommande prostatacancer.

För att minimera de negativa effekterna och komplikationerna av strålbehandling i prostatacancer, bör följande procedurer följas:

 • Efter varje bestrålningssession, vila minst tre timmar.
 • Observera rätt diet: Matintag bör ordineras 4-5 gånger om dagen, det finns små portioner, för att vägra skadlig mat. Ät så mycket som möjligt frukt och grönsaker, och drick mycket vätskor.
 • Ytterligare fördelar kommer att medföra regelbundna andningsövningar.
 • Det område som bestrålningen riktas mot bör smörjas med solskyddsmedel för att minska strålningsnivån som produceras av friska vävnader.
 • För att rengöra tänderna bör du använda mjuka borstar, tandkräm bör vara gel och skumma.
 • Under alla omständigheter är vägran av alkohol och rökning obligatorisk.

Strålbehandling för prostatacancer: konsekvenser och rehabilitering

Som en av de mest effektiva metoderna anser onkologer idag strålterapi för prostatacancer: konsekvenserna av förfarandet kan vara ganska allvarliga, men med korrekt planering ger det ett resultat. Tillsammans med kirurgiska ingrepp finns strålterapi på listan över de mest effektiva metoderna för behandling av prostatacancer.

Nedan kommer vi att överväga funktionerna i denna teknik, med särskild uppmärksamhet på de eventuella konsekvenserna av bestrålning.

Strålningsterapi för prostatacancer: en genomgång av tekniken

Procedurplanering

Nyligen har malign prostatacancer inte svarat på effektiv behandling. Den enda effektiva metoden var fullständigt avlägsnande av prostata - prostatektomi.

Hittills har kirurgiska ingrepp gradvis ersatts av strålningsexponeringstekniker. Experter anför deras fördelar till:

 • en högre grad av tioårig överlevnad av patienter - upp till 85%
 • låg (i jämförelse med prostatektomi) sannolikhet för förekomst av postoperativa komplikationer.

Strålningsterapi för prostatacancer kan användas antingen som en separat terapeutisk teknik eller som en av elementen i komplex behandling. I vilket fall som helst är indikationer för syftet med detta förfarande prostatacancer eller komplikationer efter kirurgisk behandling av onkologisk prostata sjukdom.

De viktigaste faktorerna som beaktas vid planering av behandling genom strålningsexponering är:

 • stadium av utveckling av cancer;
 • Glisson-indexet;
 • PSA-nivå;
 • sannolikheten för biverkningar
 • livslängd.

I regel är det terapeutiska förfarandet planerat gemensamt av en onkolog (eller onkolog) och en radiolog. Det slutliga beslutet fattas av patienten efter att ha informerat om möjligheterna till ingrepp och eventuella komplikationer.

Strålbehandling för prostatacancer är ett sätt att rädda en patients liv

Verkningsmekanism

För att fullt ut uppskatta den möjliga effektiviteten hos tekniken måste du förstå vilken strålning som finns i prostatacancer. Exponeringen utförs vanligtvis enligt följande schema:

 • För att noggrant bestämma webbplatsen, vilken kommer att påverkas, gör en datortomografi. I det här fallet väljs den så kallade terapeutiska volymen av vävnad, vilken kommer att bestrålas: den innefattar inte bara de drabbade områdena i prostata, utan intilliggande friska celler.
 • Efter bestämning av exponeringsstället utsätts de drabbade vävnaderna för strålningsbestrålning (gammastrålning, röntgenstrålning, protonbombardemang). I detta fall väljs en enda dos bestrålning på ett sådant sätt att cellerna i de maligna formerna är maximalt skadade.
 • Strålningsexponering medför att fria radikaler och väteperoxid bildas i cellerna. Som ett resultat är cellmembranens integritet bruten och nukleinsyror (DNA) förstörs.

Var uppmärksam! Inte bara patienter, men även friska celler påverkas. Detta är den främsta anledningen till att effekterna av bestrålning av prostata kan vara mycket obehagliga.

 • Enkel bestrålning av prostata i cancer tar cirka 10 minuter (med terapi med intensitetsmodulering - upp till 20 minuter). Behandlingsförloppet är 5 till 8 veckor för 5 sessioner av strålbehandling per vecka.
Om formen av onkologi av prostata är oanvändbar, är den enda vägen ut ur den maligna patologin i körtelen strålterapi

Typer av strålbehandling

Om bestrålning valdes som huvudterapimetod kan prostatacancer utsättas för flera metoder:

 • Fjärrterapi - Den vanligaste metoden för strålbehandling av cancer. Idag används den oftast tillsammans med en datortomografi, som hjälper till att lokalisera exponeringsplatsen så exakt som möjligt. Vid fjärrstrålningsterapi utförs proceduren exakt som beskrivet ovan: tumören bestrålas med anordningen: det koncentrerade strålningsflödet riktas till patientens hud så nära som möjligt till prostatakörteln.
 • Kontakta terapi - En förbättrad teknik som minskar sannolikheten för skador på hälsosam vävnad intill tumören. Med kontaktbehandling injiceras strålningskällan i rektum, varefter effekten på prostata utförs från den punkt som ligger närmast den. Kontaktbestrålning med prostatacancer är mindre traumatisk och mindre sannolikt att orsaka komplikationer.
 • brakyterapi - låter dig bara arbeta på tumörvävnaden, vilket minimerar risken för strålskador på friska celler. När terapeutisk effekt i tumören importeras speciella kapslar innehållande radioaktivt material (jod-125). Halveringstiden för detta ämne är cirka 60 dagar, vilket bestämmer varaktigheten av exponeringen.

Den senaste metoden - brachyterapi - visar hög effektivitet (tioårig överlevnad för patienter är över 80%). Dessutom tillskriver experter låg drama till dygder och återvändande av patienter till normalt liv redan 4 dagar efter operationen.

Den första behandlingen för prokata på cancer ger upphov till det yttre påverkan av radioaktiva strålar på malign komprimering

Tyvärr är minus brachyterapi den låga effektiviteten av strålningsexponering. Anordna därför det endast i fall där tumören inte går utöver prostatakörteln. Kontraindikationer inkluderar prostata adenom.

Det finns skillnader i form av påverkan:

 • intensitetsmoduleringsbehandling - utförs under kontroll av ett datorprogram som delar flödet av emitterade partiklar i flera olika riktade strålar;
 • protonbehandling - minimerar skadan på friska vävnader
 • neutronterapi - ganska aggressiv, men visar effektivitet, om neoplasmer inte förstörs under påverkan av proton eller gammastrålar.

Valet av bestrålningstekniken bestäms av utvecklingsstadiet av cancer, prognosen och även de tekniska egenskaperna hos kliniken där behandlingen utförs.

Negativa effekter av strålbehandling i prostatacancer

Bestrålning efter prostatacancer är ganska traumatisk, därför kan även med framgångsrik behandling av sjukdomen orsaka ett antal negativa konsekvenser. Oftast påverkar de genitourinary systemet, men andra organ påverkas också.

Konsekvenserna av brachyterapi kan manifestera sig som en överträdelse av urinering, en känsla av obehag

De vanligaste negativa konsekvenserna:

 • förändringar i urinprocessen (svårigheter att lindra urinflödet, frekventa önskningar, särskilt på natten);
 • brinner i processen med urinering, oftast utlöses genom att utveckla cystitis;
 • erektil dysfunktion orsakad av exponering för prostatakörteln. Det kan utvecklas gradvis, det kan inträffa omedelbart efter starten av strålbehandling.
 • Diarré (om endotarmen är i rektum eller del av tjocktarmen);
 • hemorrojder;
 • hudreaktioner vid exponeringsplatsen för strålning (rodnad, irritation, sår);
 • ökad trötthet.

Tyvärr är helt omöjligt att undvika biverkningar med denna behandlingsmetod. Men i alla fall försöker experter att minimera sannolikheten för deras förekomst och välja den optimala behandlingsmetoden.

rehabilitering

Allmänna rekommendationer

De negativa effekterna av strålbehandling för prostatacancer som beskrivs ovan går sällan av sig själva. Långvarig exponering för strålning leder nästan alltid till omfattande skador på friska celler, förutom att biverkningar, förutom biverkningar, slutför behandling med märkbar utarmning.

Balanserad fraktionerad mat - menyn bör innehålla mycket frukt och grönsaker

För snabb återställning av kroppens funktionella parametrar är det nödvändigt att följa rekommendationerna från listan:

 • Fysisk stress i första etappen av rehabilitering är utesluten. Efter den första återhämtningen kan måttlig träning vara användbar, men i vilket fall som helst måste de doseras i enlighet med det allmänna hälsotillståndet och rekommendationer från en specialist.
 • Kontroll av näring - särskilt i första etappen - är mycket viktigt. Radioterapi påverkar nästan alltid utsöndringssystemet, så att påskynda rehabilitering borde hålla sig till kosten. Det är lämpligt att utesluta från kosten sura, kryddiga och feta livsmedel.
 • Från att dricka alkohol och röka är det önskvärt att ge upp helt. I extrema fall - begränsa användningen av alkohol och nikotin starkt. Utesluter också fullständigt användningen av narkotiska och hallucinogena läkemedel.
 • Det är viktigt att övervaka processerna för tarmrörelse och urinering, och om det finns några avvikelser, kontakta en specialist.

Obligatoriska är också regelbundna samråd med en onkolog.

Metoder för behandling av komplikationer och deras profylax

Vid komplikationer och biverkningar utförs även terapeutiska åtgärder:

 • allmän avgiftning vid stationära förhållanden;
 • terapi med användning av antihistaminer och immunmodulatorer;
 • antiinflammatorisk terapi (inklusive med användning av hormonella droger) för cystit och uretrit
 • symptomatisk behandling av hemorrojder eller proctit;
 • behandling av blåsobstruktion (förebyggande av dysuri) med användning av alfa-adrenoblockerare.

slutsats

Strålningsbestrålning av maligna neoplasmer i prostata kan i många fall vara mycket effektiv. Prostatakörteln efter strålbehandling åter dess funktion nästan i sin helhet, och användningen av denna honung behandling risken för komplikationer i gånger mindre än vid kirurgiska ingrepp eller fullständigt avlägsnande av prostata.

Översikt över strålterapi för prostatacancer

För att behandla prostatacancer används en mycket effektiv teknik som kallas strålterapi. Bestrålning med prostatacancer kan sakta utveckla tumörer och förstöra cancerceller. Strålningsterapi för prostatabehandling baseras på fjärr- och brachioterapimetoden. Denna behandlingsmetod är effektiv beroende på de individuella egenskaperna hos patientens kropp. Vad är strålterapin för prostatacancer, och vad är följderna efter operationen, vi får reda på det i materialet.

Metoder för strålbehandling

Faren för en sjukdom som prostatacancer är känd. Denna sjukdom uppträder hos män i olika åldrar, men effektiviteten av botemedel beror på en sådan faktor som den aktuella upptäckten av patologi. Efter detektion av patologi tillgriper förfarandet för strålbehandling. Det finns flera typer av behandling för prostatacancer genom bestrålning:

 1. Fjärr strålbehandling, som är en yttre effekt på neoplasmen.
 2. Brachyterapi. Det är en intern effekt av joniserande strålning.

Fjärr strålbehandling

Fjärrläge för strålning utförs genom att exponera prostata vävnad till män med en strålning av joniserad strålning. Denna procedur kräver inte kirurgisk ingrepp, vilket är en stor fördel. Denna strålningsteknik är baserad på följande procedurer:

 1. Konventionell terapi. Tekniken utförs oftare än andra. Före proceduren måste patienten genomgå en röntgenundersökning, såväl som CT och MR. Beroende på de erhållna resultaten appliceras strålning på tumören i en viss vinkel.
 2. 3D-konformationsterapi. Huvudskillnaden i denna teknik från den föregående är maximal noggrannhet av effekten på lesionsfokus. Som huvudanordning för att utföra proceduren är en röntgensimulator med ett CT-prefix. Tekniken har många fördelar: hög noggrannhet, god patienttolerans, direkt exponering för tumören i den erforderliga mängden.
 3. Intensivt modulerad terapi. Fördelen med tekniken är att effekten av strålning på andra organ minimeras med hjälp av en multilobal kollimator. Antal kronblad varierar från 20 till 80 stycken, som styrs av en dator.
 4. Stereotaktisk strålbehandling. Effekten av joniserande strålning på fokus av malign neoplasm utförs.
 5. Terapi med bildkorrigering. Med hjälp av denna teknik kan man få en bild av bildningen under strålningsförfarandet. Dosering av strålning på friska vävnader minimeras till en försumbar mängd. Tekniken innebär användning av en cyberkniv.

Det är viktigt att veta! Trots de många fördelarna med fjärr strålningsexponering har denna teknik en betydande nackdel - det är bildandet av brännskador på utsättningsplatserna för strålarna.

Brachyterapi eller interna effekter

Metoden för brachyterapi möjliggör kontakteffekten på neoplastiska celler. Huvuddragen i denna metod är en direkt effekt på neoplasmens omedelbara inriktning. Förfarandet för brachyterapi utförs under kontroll av transrektal ultraljud. Genom perineum i tumörregionen introduceras radioaktiva korn i en mängd av 60 till 90 stycken. Beroende på tidpunkten för införandet av radioaktiva korn, är exponeringsförfarandet uppdelat i två typer:

 1. Permanent. Införandet av korn i en mängd från 40 till 100 antas. Dessa är korn av jod eller palladium, som över tiden inte utgör någon fara för människor. Tekniken för exponering för höga doser utförs direkt på själva tumören och de approximativa vävnaderna lider i minsta volymen. Om kapseln med kornen genom urinröret lämnar under urinering, måste den tas med pincett och sedan levereras till kliniken där terapin utfördes.
 2. Tillfällig. Principen för denna teknik är att införa en ihålig nål i prostatan och sedan fylla håligheten med iridium. Vid slutet av proceduren avlägsnas nålen.

Efter brachyterapi är livslängden hos män mer än 10 år. Statistiken över männens överlevnad är liknande, som i radikal prostatektomi. Detta förfarande har emellertid mer negativa konsekvenser, som uppträder i form av utveckling av impotens eller urininkontinens.

Det är viktigt att veta! Den tidigare behandlingen av prostatacancer genom radiologisk strålning startas, desto färre komplikationer kan det medföra.

Studier har visat goda överlevnadsresultat bland män som fått tidig strålbehandling. Överlevnad är mycket mindre bland patienter i vilka prostatacancer har gått i scenen för förvärring.

Biverkningar efter behandling

Behandling av tumörer är en komplex process, vars effektivitet aldrig kan förutsägas. De viktigaste negativa följderna som är direkt relaterade till strålbehandling är skadan inte bara för mutationsceller, utan också för friska celler. Biverkningar efter behandling kan förekomma efter 3 månader. Ibland är konsekvenserna möjliga efter 1-2 år, vilket för det första beror på kvaliteten på efterlevnaden av rehabiliteringsperioden.

I de tidiga stadierna kan komplikationer av följande typ inträffa:

 1. En tarm störning. Det manifesterar sig i form av uppblåsthet, förstoppning och diarré.
 2. Retention av urin.
 3. Urininkontinens.
 4. Blåsans inflammation, som bidrar till utvecklingen av blåsan.
 5. Recto. Sjukdom, där det finns en utveckling av inflammatoriska processer i slemhinnan i ändtarmen. Det finns också svullnad och rodnad i ändtarmen, och ibland avstötning av epitelskiktet.

Vid senare skeden efter behandling av prostatacancer med strålbehandling kan följande effekter inträffa:

 1. Urinrörets inflammatoriska processer.
 2. Utveckling av urinrörets ytliga nekros.
 3. Minskning av urinrörets diameter genom förekomst av ärrbildning.
 4. Radiell fibros, vilket är en minskning av blodkärlets patency.
 5. Hydronephrosis av njurarna.
 6. Utseendet av impotens.

Det är viktigt att veta! Ofta komplikationer efter behandling faller på mag-tarmkanalen, liksom urin- och reproduktionssystemet.

När strålterapi behövs

Strålningsterapi rekommenderas för användning även efter radikal prostatektomi. Detta är en kirurgisk ingreppsteknik, genom vilken prostata, vesiklar och omgivande vävnader avlägsnas. Patienter som har genomgått denna typ av operation måste genomgå strålbehandling utan misslyckande.

Efter strålbehandling observeras förebyggandet av återkommande komplexa former av cancer. Genom effekten av strålningsexponering känner patienten inte någonting, vilket är en viktig fördel. Vanligtvis, efter en metod för behandling av cancer i flera veckor, känner patienten inte någonting. En viss fördel av sådan behandling observeras vid olika stadier av patologi:

 1. Vid det inledande skedet av patologins utveckling kan bestrålning ersätta radikal prostatektomi. Detta är en stor fördel, genom vilken det inte finns något behov av att avlägsna könsorgan.
 2. Efter bestrålningen observeras förstöring av cancercellerna, som lagras i kroppen.
 3. Bestrålning, utförd i de sena stadierna, kan signifikant reducera smärtsymptom.

Det är viktigt att veta! Komplikationer på det bestrålade organet efter behandling kan förekomma när som helst, därför är det nödvändigt att ständigt observeras av en specialist. Tre månader efter bestrålningen utförs PSA-förfarandet. Förfarandet för PSA är en teknik som tillåter att övervaka utvecklingen av cancer.

Fördelar och nackdelar med strålterapi

Fördelarna med strålningsexponering är:

 1. Det finns en signifikant avmattning i tumörens tillväxt och utveckling. De flesta cancerceller dör, och några av dem slutar dela.
 2. Partiell vaskulär överväxt.
 3. Förfarandet är den mest sparsamma och effektiva behandlingsmetoden, eftersom protonbalkar inte känns av en person.

Trots alla fördelar med strålbehandling har det nackdelar:

 1. Hög känslighet av blodcirkulation och tarmepitel till strålning.
 2. Utveckling av negativa symtom.
 3. Frånvaron av några garantier för att det inte kommer att upprepas återfall av patologi.

Funktioner av rehabiliteringsperioden

För att undvika utveckling av negativa konsekvenser och komplikationer efter strålbehandling, är det nödvändigt att genomgå en rehabiliteringsperiod. Den innehåller följande procedurer:

 1. Efter att ha passerat varje bestrålningssession är det nödvändigt att vila i minst tre timmar.
 2. Följ kosten. Dieten efter strålbehandling bör baseras på att äta 4-5 gånger om dagen. Och att äta är nödvändigt i små portioner, som har uteslutits från en diet utan att misslyckas med skadlig mat. Basen av kosten bör bestå av naturliga grönsaker och frukter.
 3. Dagligen utföra andnings gymnastik.
 4. För att minska strålningen bör området av exponeringsriktningen behandlas med speciella solskyddsmedel.
 5. Avvisa alkohol och röka, eftersom dessa är de främsta tecknen som förvärrar hälsotillståndet.

Om du följer de ovanstående rekommendationerna, kommer behandling av cancer inte bara att vara effektiv, men också med minimala tecken på komplikationer. En man med rätt sätt att behandla prostatacancer kommer att kunna leva i mer än 10 år, vilket är en viktig faktor även för äldre.