Huvud
Strömförsörjning

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Funktioner av strålterapi för prostatacancer och dess konsekvenser

I den moderna världen är en av de vanligaste lokaliseringarna av en malign tumör hos män prostatacancer med varierande svårighetsgrad, vilket är en av de vanligaste orsakerna till cancerdöd. Denna typ av elakartade tumörer är det andra plats i strukturen av cancer hos män i Ryssland (12,1%), andra bara till lungcancer, är den högsta bland alla maligna tumörer den genomsnittliga tillväxttakten för sjuklighet (8,45%). Under de senaste åren all cancer ryska medicinska institutioner PSA screeningprogram för prostatacancer har införts, vilket har gett en möjlighet att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede av sjukdomen, vilket avsevärt ökar överlevnadsgraden, för att erbjuda den bästa behandlingen och för att uppnå full återhämtning av patienter med denna sjukdom. Strålningsterapi för prostatacancer är en av de viktigaste och mest effektiva metoderna för lokal behandling av malign prostatacancer. Konsekvenserna av sådan behandling är mottagliga för behandling och uppstår inte alltid.

Funktioner av terapi

För prostata strålningsterapi inkluderar interstitiella brachyterapi källor som implanterats med en låg dosrat, interstitiell brakyterapi med hög dosrat källa, såväl som andra mindre vanliga tekniker. Låt oss dölja mer detaljerat om funktionerna i strålterapi i kampen mot prostatacancer och på allvaret av konsekvenserna som denna behandling kan ha för den manliga kroppen.

Strålbehandling för cancersjukdomar hos lokalisering kan användas som huvudmetod för att bekämpa tumören och vara en del av andra tekniker, som för närvarande utvecklas och testas ganska mycket. Denna behandling kan användas för att ge den snabbaste återhämtningen för en patient som har genomgått en operation för att avlägsna en malign tumör i prostata, såsom prostatektomi.

Beslutet att tillämpa strålbehandling kan endast tas av en specialist efter noggrann diagnos, studie av anamnese och intervjuer med en patient, med tanke på nivå och dynamik hos PSA. Han bestämmer också vilken behandling, i detta fall bestrålning, är mest effektiv för varje enskild patient.

En noggrann inställning till behandlingsregimen beror främst på det faktum att strålbehandling (bestrålning) under behandling av varje cancer, inklusive prostatacancer, kan inte bara ha en positiv effekt, men också orsaka en hel del typer av negativa effekter av olika svårighetsgrad för en attenuerad organism. Dosen av tillåten säker exponering för en person är strikt definierad, men individen kan inte förutse en individuell reaktion från patienten till sådan behandling.

Behandling av prostatacancer är endast nödvändig under överinseende av en läkare.

Att behandla prostatacancer med strålbehandling kan vara bara på ett sjukhus, styr det hela läkare - en specialist inom detta område, med en positiv effekt kan uppnås som ett resultat av flera behandlingskurer med ett intervall på cirka sex månader under överinseende av PSA.

När den används

Strålningsterapi för prostatacancer kan användas som huvudmetod för att påverka malign utbildning, om sjukdomen upptäcktes vid det första utvecklingsstadiet. Den första och andra etappen av cancer kräver inte alltid kirurgiskt ingripande, men i denna grad av sjukdom är prostatektomi mest effektiv. Med den vidare utvecklingen av tumören, i tredje och fjärde graden, är kirurgisk behandling ofta redan omöjlig eller värdelös. I denna kliniska bild kan strålterapi stoppa tillväxten av cancerceller och spridningen av metastaser. Vid dessa steg kan denna behandlingsmetod vara ett effektivt komplement till kemoterapi. Kontroll utförs av PSA: s dynamik. Beroende på tumörens storlek och form bestämmer experten den optimala dosen av strålningsexponering, strikt individuellt. Prostatektomi kompletteras med strålbehandling efter en histologisk undersökning av prostata-neoplasmen.

Strålningsterapi ordineras med stor omsorg när man sprider metastaser till benvävnad, eftersom det kan orsaka ytterligare komplikationer. Trots att när denna metod används, minskar smärtsmärta avsevärt, det påverkar starkt antalet blodkroppar. Att minska antalet celler är inte den enda bieffekten av strålningsexponering för människokroppen. Höga resultat vid behandling av prostatacancer uppnåddes av doktorerna i Prostatacentret vid universitetssjukhuset i Arau i Schweiz, indikatorerna här är de bästa i världen.

Innan tilldelning av patienten strålterapi läkaren behöver genomföra ett test diagnostik för att fastställa den individuella dosen av strålningsexponering och anger antalet nödvändiga sessioner till behandling var inte bara effektiv, men också den mest ofarliga, är det. E. För att minimera fall av allvarliga komplikationer och graden av negativ inverkan på kropp. Viktigt i detta skede är PSA-indexet. Det är också nödvändigt att avgöra om ytterligare kirurgi behövs.

Typen av strålbehandling bestäms av läkaren, baserat på den preliminära diagnosen av patientens tillstånd.

För närvarande använder onkologer olika typer av strålbehandling för prostata, med olika effekter på malign bildning och konsekvenser. Låt oss utesluta de viktigaste:

 1. Remote.
 2. Proton.
 3. Brachyterapi.
 4. Kontakta strålbehandling.

Lämplig specifik patient metod bestäms av den behandlande läkaren på resultaten av preliminära studier, inklusive PSA, gör han utnämning, där komplikationer minimeras, och väljer en viss diet som ger tillräcklig näring försvagad organism.

Möjliga konsekvenser

Varje behandling av prostatacancer medför konsekvenser, ibland är de obetydliga och ibland mycket olägenheter för patienten.

 • Förändringar i urinering.

Bestrålning kan orsaka sådana komplikationer som någon irritation och ödem i prostata. Prostatan ligger intill urinröret (ett rör som förbinder blåsan med omvärlden). När ödem i prostatakörteln kan skapa tryck på urinröret och följande konsekvenser uppstår:

 1. Svårig början på urinering.
 2. Försvagning av urinflödet under urinering.

Det kan vara en känsla av omöjlighet att utstå trängseln att urinera; eller det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan, vilket provocerar:

 1. Mer frekvent urinering.
 2. Flera hissar på natten för att urinera.

Ibland märker patienter efter strålterapi blod i urinen.

I närvaro av några av de angivna symtomen på konsekvenserna ska patienten omedelbart kontakta den behandlande läkaren som kommer att välja drogerna för att underlätta dem.

 • Burning med urinering.

Bestrålning kan ha irriterande effekter på urinblåsan och urinröret (ett rör som tar urin ur blåsan och kroppen). Denna konsekvens är ofta uppfylld. Detta kan orsaka brännande känsla vid urinering. Ett liknande tillstånd kallas cystit, fall av utseende efter strålbehandling av prostatakörteln sker med hög frekvens. När en patient utvecklar cystit, rekommenderas att öka mängden vätska som konsumeras. Supplerande dricks bidrar till en ökning av vattenhalten i urinen och minskar den irriterande effekten på urinröret. Med långvarigt flöde av cystit bör urin undersökas för att identifiera en eventuell infektion i blåsan. När en infektion upptäcks ordinerar läkaren vanligtvis en antibiotikaförlust och i avsaknad av en infektion kommer läkemedlet att minska brinnande känsla.

Diarré uppträder när tjocktarmen eller tjocktarmen träffar exponeringsområdet för strålbehandling.

 • Diarré.

Diarré uppträder när tjocktarmen eller tjocktarmen träffar exponeringsområdet för strålbehandling. Tarmceller delar ganska snabbt och är mer mottagliga för exponering för strålning. Som följd kan det finnas konsekvenser som magkramper eller diarré. Vanligtvis observeras denna effekt efter 10-14 behandlingssessioner. Hos vissa patienter förekommer diarré tidigare, och vissa passerar. För att minska effekterna av strålning på tarmen, rekommenderar läkaren vanligen patienten att dricka 3-4 glas vatten 30 minuter före varje behandlingstillfälle, för att fylla blåsan, samt catering för specialkost. När blåsan är full, trycker den tarmarna och hjälper till att flytta den från behandlingszonen. Detta bör bidra till att minska magkramper och diarré. Korrekt näring är också mycket viktigt vid kampen mot diarré.

Diarré i kombination med strålning kan orsaka irritation och ömhet i huden runt anusen. När huden ömmer, bör användningen av toalettpapper kasseras. Som ersättare kan du använda barn eller andra mjuka fuktiga servetter som en hygienmedel efter avföring.

 • Trötthet.

Trötthet är en vanlig följd, men det kan manifesteras hos patienter i varierande grad. Stress på bakgrunden av prostatacancer, dagliga resor för behandling och effekterna av exponering för friska celler kan få patienten att känna sig mer trött. Vanligtvis är trötthet efter 10 behandlingssessioner. Det kan tyckas att det ökar vid slutet av veckan, men det passerar efter helgen. Trötthet kan vara från flera veckor till flera månader efter avslutad behandling. Aktiva aktiviteter bör planeras i början av veckan, när det finns en rush av energi. Patienten rekommenderas att följa regimen och gå upp på samma gång 7 dagar i veckan, leda en aktiv livsstil och, om möjligt, göra övningar. Det är viktigt att du inte överbelastar dig själv. När tecken på trötthet uppträder bör du planera viloperioder under dagen. Korrekt näring spelar en viktig roll i kampen mot trötthet.

Vanligtvis är erektil dysfunktion orsakad av operation - prostatektomi, som en komplikation direkt efter strålbehandling, det är sällsynt nog, men det kan utvecklas gradvis. Behandling av denna komplikation är ganska effektiv när man använder olika örter.

Fall av fullständig botning av patienter med prostatacancer i varierande grad efter strålbehandling tenderar att öka. Återkoppling från patienter som fått denna behandling är de mest positiva komplikationerna efter en sådan behandling är relativt små. I inget fall inte kan försummas hjälp onkolog vid första manifestationerna av sjukdomssymptom, utföra regelbundna PSA kontroll. I utse strålbehandling kursen är det nödvändigt att strikt följa läkarens rekommendationer och rehabiliteringsperioden, kom ihåg att en riktig kost, undvika skadliga vanor, regelbundna besök till onkolog är nyckeln till en komplett botemedel. En av de högsta räntorna i världen för behandling av prostatacancer uppnåddes kliniken Aarau i Schweiz.

Typer av strålterapi för prostatacancer, konsekvenser, rehabilitering

Strålningsterapi är ett av de mest effektiva sätten att behandla och kontrollera en malign tumör i prostatakörteln, den positiva effekten utvecklas mot bakgrund av den målmedvetna förstöringen av cancerceller.

I prostatacancer kan fjärr strålbehandling eller brachyterapi (kontakt) utföras.

Metoden för strålningsexponering radiolog väljer, med hänsyn till det stadium av tumörprocessen, poängen Gleason score (aggressivitet av cancern), ålder, och resultatet av analys på en tumörmarkör PSA, indikationer, kontraindikationer, förväntad livslängd och andra faktorer.

Strålbehandling för prostatacancer kan tillämpas i stället för operationen (på ett tidigt stadium, prostata bevaras), efter operation (maximal destruktion av atypiska celler, förebyggande av tumörrecidiv) och palliativt syfte i senare skeden (för att förlänga livet, minska smärta, med cancer återfall prostata, metastas). Vid den lokaliserade form av cancerbehandling balkar kan ses som en radikal åtgärd, för bästa effekt ordinera hormonella behandlingar så mycket som möjligt blockera produktionen av manliga könshormoner.

Det är bevisat att återfall efter kombinerade behandlingar är mindre vanligt.

Vad händer under bestrålning

Strålningsterapi använder röntgenstrålar med hög energi (fotoner, joniserande strålning) och / eller partikelflöde (protoner, elektroner). När strålning används i höga doser (många gånger högre än i röntgenstudier) kan det förstöra onormala celler. Död och skador på cancerceller ökar vid varje session. Detta sker på mikroskopisk nivå vilket resulterar i skada på tumörcellens DNA.

Patienter känner inte strålning under proceduren, men kan höra lite elektriskt brus och se varningssignaler från enheten.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

Konsekvenserna av strålbehandling för prostatacancer hos varje patient är individuella, vilket i stor utsträckning beror på de ursprungliga uppgifterna. I vissa fall är biverkningar dåligt uttryckta och skickas på egen hand, medan andra kräver långvarig rehabilitering.

Vanliga symptom i bakgrunden av strålbehandling:

 • svaghet, trötthet, asteni
 • dysursjukdomar: bränning med frekvent urinering, förändring av urinströmmen, blandning av blod;
 • lågkvalitativ feber;
 • kutana manifestationer (strålningsförbränning);
 • smärta och svullnad i pungen, perineum;
 • störningar i avföring: utseendet av slem, blod, diarré, inkontinens av avföring.

Patologier som kan uppstå efter strålbehandling:

Typer av strålterapi för behandling av prostatacancer

Extern strålterapi

Vid extern strålbehandling behandlar enheten strålning genom huden direkt i tumören och vävnaderna runt den. Lymfkörtlar förekommer också i det drabbade området.

Denna typ av bestrålning kan användas som huvudbehandling för prostatacancer; såväl som i fall där tumören har kommit nära kapseln eller något övervuxen genom den.

Ibland föreskrivs extern strålbehandling för att minska storleken på prostatacancerets maligna neoplasma för att underlätta urinering och minska smärta, särskilt mot cancer med metastaser.

Sessioner hålls regelbundet (vanligtvis fem dagar i veckan) i cirka fem till åtta veckor.

Konformal strålterapi

Konformal strålbehandling använder en speciell enhet som kan ändra strålstrålens form, i full överensstämmelse med tumörens form och storlek. Detta innebär att den maximala dosen av strålning är riktad mot neoplasma, i detta fall är strålningsskadorna på normala vävnader runt tumören mindre.

Typer av konformstrålningsterapi som kan användas för att behandla prostatacancer:

 • Tredimensionell konformstrålningsterapi ger strålning till tumören från olika håll. Bilden av körteln och närliggande vävnader styrs av beräknad tomografi. Kraften av inflytande är densamma.
 • Intensivt modulerad strålbehandling - En ny form av 3D-terapi, där den största exponeringen är för en tumör.
 • Stereotaktisk strålterapi - En av de typer av yttre strålbehandling (gammakniv, cyberkniv etc.)

Protonstrålningsterapi

Strålbehandling med en protonstråle kallas också strålbehandling av laddade partiklar. Det använder hög-energi (laddade) protonpartiklar i stället för röntgenstrålar. Protoner levererar en högre dos av strålning och gör mindre skador på närliggande vävnader än med konventionell yttre strålterapi, eftersom de är inriktade på en tumör.

brakyterapi

brakyterapi - intern strålbehandling, innebär införande av implantat med en radioaktiv isotop i tumören eller mycket nära den.

Strålning dödar så småningom cancerceller.

Efter operationen utförs inte brachyterapi.

Extern strålterapi och brachyterapi kan användas för att behandla prostatacancer med hög risk för återfall efter behandling.

Brachyterapi med låg dos

Brachyterapi med användning av prostatacancer permanent implantat för kontinuerlig bestrålning med låg dos i flera veckor eller månader. Läkare använder ofta transrectal ultraljud för att lokalisera implantatet.

Jod-125 eller palladium-103 - radioaktiva ämnen som används för bradyterapi med låg dos.

För att förhindra att andra utsätts för strålning tas särskilda försiktighetsåtgärder.

Brachyterapi med låga doser används för att behandla prostatacancer i de inledande stadierna och låg risk för återfall.

Högdos brachyterapi

Högdos brachyterapi för användning av prostatacancer temporärt implantat med en större dos av strålning. En session tar flera minuter, oftare sker 3 sessioner med avbrott på 48 timmar.

Iridium-192 och cesium-137 är radioaktiva ämnen som används för högdoserad brachyterapi.

Denna metod används för prostatacancer på ett tidigt stadium, med snabb tillväxt och en stor sannolikhet för spridning.

Systemisk strålterapi

Vid systemisk strålbehandling går isotoperna genom kroppen. Cancerceller absorberar radioaktivt material som orsakar deras död.

Radium-223 (Xofigo)

I prostatacancer kan strålterapi utföras genom att binda radioaktivt material till en substans som är inriktad mot specifika molekyler (t.ex. proteiner) på ytan av cancerceller. Detta möjliggör strålning att döda cancerceller, med färre biverkningar.

Denna typ av strålterapi används oftast för vanlig prostatacancer med benmetastaser.

Biverkningar av strålbehandling

Biverkningar på bakgrunden eller efter strålbehandling av prostatacancer i varje fall deras: vissa patienter har många av dem, andra har nästan ingen.

Komplikationer kan utvecklas omedelbart, några dagar eller veckor efter exponering för strålarna.

Sena biverkningar kan förekomma i månader eller år, några av dem passerar inte slutgiltigt.

Det beror på ett antal faktorer:

 • bestrålningsområde
 • total stråldos
 • typ av strålningsexponering;
 • typ av cancer.

Svar på vanliga frågor om strålbehandling för prostatacancer

Vad ska man göra med förändringar på huden efter strålningsexponering?

Om strålning kommer genom huden är det några förändringar: rodnad, svullnad, överkänslighet, håravfall, minskad svettning.

Dessa reaktioner från hudens sida är reversibla.

Långtidseffekter uttrycks av hyperpigmentering, expansion av porer, förändringar i känslighet, komprimeringsställen.

Du kan ta hand om känslig hud med mild tvål och varmt vatten. Dermatologer råder att inte gnugga huden, men att torka med mjuka blottrörelser.

Eventuella salvor, lotioner på alkohol eller pulver i en problemzon utan rekommendation från experten att sätta eller göra det omöjligt.

Några tips:

 1. Undvik att bära kläder från grova tyger (ull, sladddrag, etc.). Dessa tyger irriterar huden.
 2. I stället väljer du kläder av naturmaterial.
 3. Applicera inte bandage och använd inte ett bandhjälpmedel.
 4. Utsätt inte området som utsätts för strålning, kyla eller värme.
 5. Undvik sol exponering, eftersom solen kan intensifiera oönskade reaktioner och leda till brännskador.
 6. Välj solskyddsmedel med en skyddande faktor på SPF 30 eller högre.

Vi listar de medel som kan vara användbara:

 • havtorn och olivolja;
 • Aloe liniment;
 • pantenol;
 • solkoseril;
 • salva Metiluratsilovaja och så vidare.

Hur hanterar man trötthet med strålterapi?

Människor skiljer sig åt i temperament, energi, mentala reaktioner, så strålbehandling påverkar varje person på olika sätt.

Män klagar ofta på utmattning efter flera veckors behandling, men för de flesta patienter är det asteniska syndromet måttligt uttryckt.

För att minimera svaghet under strålbehandling, följ de enkla riktlinjerna:

 • Tillåt tillräckligt med sömn (minst 8 timmar).
 • Ät rätt.
 • Ofta avbryta resten.
 • Glöm inte att gå utomhus och träna.

Hur behandlas strålningsproctit och cystitis?

För behandling av cystit används uroseptika, fytopreparationer, vitaminer.

När proctit föreskriver suppositorier med metilitacil, havtorn, oljiga mikroclyster, läkemedel som minskar gasbildning.

Ta bort sura, kryddiga, salta, röka, marinade, kolsyrade drycker etc. från kosten.

Hur återställer man styrkan efter bestrålning?

Tyvärr är kränkningen av erektilfunktionen vid behandling av prostatacancer vanligt.

Graden av uttryck beror på terapin: med brachyterapi är chanserna att upprätthålla sexuell funktion högre än efter radikal prostatektomi. Betydelsen är associerad med sjukdomar (diabetes, ateroskleros, hypertoni) och dåliga vanor.

Inträde av bioadditiva, folkmetoder för behandling av impotens i detta fall är ineffektiva.

Om det inte finns kontraindikationer kan du ta Viagra eller dess analoger (Levitra, Cialis, etc.).

Vissa patienter utför en falloprostes, vilket är en radikal lösning på problemet.

Vad händer med blodets resultat på PSA efter strålbehandling?

Om radikal prostatektomi utfördes i kombination med strålbehandling, minskas PSA-nivån kraftigt.

Om bestrålningen utfördes som en monoterapi, är PSA-ökning ursprungligen tillåtet (indikerar inte sjukdomsframsteg), men om behandlingen var effektiv, minskar gradvis nivån på oncomarkern gradvis. Det kan ta flera månader att helt stabilisera (12-18).

Hur lång tid kvarstår obehaget efter strålbehandling?

Alla av dem på olika sätt, men i genomsnitt från 2-4 till 8 veckor. Ofta förbättras välbefinnandet mot bakgrund av läkemedelsterapi, och kirurgiska manipuleringar är sällan tillgripa.

Om du har kirurgi, behöver du strålbehandling?

Det beror på förekomst av cancer. Om radikal ingripande är underförstådd i de tidiga stadierna, då nej.

I alla andra fall löses problemet individuellt.

Kan jag utföra operation efter strålbehandling?

Efter bestrålning är kirurgin extremt sällsynt, eftersom det medför allvarliga komplikationer.

Brachyterapi eller stereotaktisk terapi används ofta. Vissa patienter får systemiska droger.

Påverkar kosten behandling av prostatacancer?

God näring är en viktig del av återhämtningen från biverkningar av strålbehandling. Med tillräcklig kalori har kroppen energi för att bekämpa sjukdomen.

Hur vet jag om strålterapi har hjälpt?

Läkaren kan inte omedelbart svara på denna fråga, som till exempel efter operationen.

Det tar flera månader att se resultatet och åtgärda det med hjälp av laboratorie- och instrumentanalysmetoder.

Döda cancerceller avlägsnas gradvis från kroppen, vissa celler förlorar sin förmåga att reproducera, men fortsätter att fungera någon tid före döden.

Detta förklarar den långsamma nedgången i PSA-nivåerna efter bestrålning.

Var tredje månad utförs en uppföljningskontroll, som inkluderar TRUS, blodprov för prostata-specifikt antigen, fingerprovning av endotarmen.

Återkommande eller progression av sjukdomen efter strålterapi indikeras med en 3-faldig ökning i PSA-nivån efter det lägsta uppnådda värdet.

Finns det några kontraindikationer för strålbehandling?

Ja, det finns det. Dessa inkluderar:

 • tidigare utförd bestrålning av bäckenorganen;
 • en fungerande transuretral kateter;
 • akut rektum
 • fetma.

Relativa kontraindikationer:

 • mikrocyst (minskning av blåskapaciteten);
 • ulcerös kolit;
 • kronisk diarré;
 • markerad kränkning av urinflödet på grund av infrarisk obstruktion.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

Strålbehandling för prostatacancer hos män: konsekvenserna

Hur är strålbehandling utförd i prostatacancer, konsekvenserna av behandling - sådana problem ligger i en onkologs kompetens. Prostatacancer, som alla maligna tumörer, är en ganska allvarlig sjukdom. Cancerceller prolifererar och blockerar organets arbete. Sjukdom kan leda inte bara till infertilitet, men också till koma, till döds.

Vanligtvis rekommenderar läkare att ta bort den drabbade körteln. Många patienter är rädda för sådan behandling, och de ber läkare att ordinera strålbehandling. Men det slutliga valet är för läkare. Före operation eller strålningsexponering introduceras patienten för alla möjliga konsekvenser av dessa manipuleringar.

Hur strålterapi utförs för prostatacancer

Strålbehandling för prostatacancer är ett av de viktigaste sätten att behandla sjukdomen. Denna metod är baserad på effekten av joniserande strålning av partiklar och vågstrålning på kroppens celler. Bestrålning med prostatacancer föreskrivs vid vilken tidpunkt som helst, före eller efter en prostatektomi utfördes.

Prostatacancer kan behandlas ganska bra i steg 1 och 2. Vid 3: e och 4: e scenen behandlas sjukdomen operativt, och endast om operationen är omöjlig utförs strålterapi. Ibland utförs behandlingen genom att kombinera båda metoderna. Strålningsterapi är föreskriven för patienter efter prostataavlägsnande, om sannolikheten för återkommande sjukdom är hög. I synnerhet om patienten har en PSA lika med noll. Denna behandling är inte föreskriven om tumören har gått bortom prostatakörteln, i närvaro av många metastaser.

Med hjälp av strålbehandling kan prostata behandlas internt och externt. Efter avslutad kurs dör tumörcellerna, stannar utvecklingen. Valet av inflytningsmetoden beror helt på patientens tillstånd, dess individuella egenskaper. Dessutom är patienten ordinerad hormonbehandling.

Experter anser att problemet med att minimera konsekvenserna av exponering minimeras. Läkare försöker förutse vilka komplikationer som kan uppstå efter proceduren. Som en följd av strålningsexponering kan patientens tillstånd försämras avsevärt. Efter en omfattande undersökning bestämmer läkare antalet sessioner. Om ett organ avlägsnades före bestrålning, föreskrivs kemoterapi.

Extern terapi innebär att strålning kommer in i prostatakörteln från utsidan. För att undvika komplikationer efter strålbehandling är det nödvändigt att noggrant beräkna strålningsdosen och styra strålningsflödet till prostata.

Vad är kontraindikationerna för förfarandet

Det finns sådana kontraindikationer för att ge en bestrålning:

 1. Förekomst av trombos i urinblåsan.
 2. Akut cystitisk form
 3. Inflammation i ändtarmen.
 4. Stenar i blåsan.
 5. Bestrålning av samma område under senare tid.

Före proceduren måste du göra en ytterligare undersökning för att bestämma gränserna för prostata. Detta görs genom röntgen eller tomografi.

Tredimensionell konformstrålningsterapi används för behandlingen. Det föreskrivs om tumören har en komplex form. I detta fall skapas en datormodell av neoplasmen. Med hjälp av detta beaktas placeringen av närliggande organ. Tack vare detta tillvägagångssätt är effekten på tumören, strålningsdosen kommer precis på rätt plats.

Den här egenskapens särdrag är att strålkastaren är uppdelad i flera små. Kraften hos varje stråle bestäms av datorn. Ett sådant tillvägagångssätt möjliggör minimering av effekten på friska celler och vävnader. Bestrålning med intensitetsmodulering utförs med hjälp av en dator som rör sig runt patienten.

Fördelen med denna metod är att dosen av strålningsexponering kan ändras och inte bestrålar friska celler som inte täcks av sjukdomen. Denna metod - mer sparsam jämfört med andra, används oftast vid behandling av prostatacancer. Stereotaktisk strålbehandling utförs av speciella anordningar som bestrålar tumörområdet. Det tar flera dagar för bestrålningen att äga rum, till skillnad från andra metoder, som tar veckor. Under förfarandena används utrustning från kända tillverkare.

I vissa fall ersätts bestrålning med röntgenstrålar med en proton en. I detta fall har protonstrålen en effekt på tumören. Denna metod är överlägset modernast. Protoner är inte lika farliga för friska celler som röntgenstrålar.

Men denna behandlingsmetod har ännu inte blivit utbredd och föreskrivs endast i vissa former av prostatacancer. Den används i händelse av att effekten av traditionella medel inte gav ett positivt resultat.

Det andra sättet att behandla prostatacancer är intern strålningsexponering. Denna metod är att använda radioaktiva granuler storleken på en riskorn. De injiceras i prostata. Denna behandlingsmetod kan endast användas vid de första skeden av sjukdomen, när tumören utvecklas väldigt långsamt. Denna metod har också kontraindikationer.

Behandling utförs inte om prostatavolymen överstiger 60 cm3 och patientens livslängd är mindre än 5 år. Med blåsans sjukdomar måste man också överge denna metod.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

Bestrålning med prostatacancer för kroppen passerar inte utan spår. Effektiviteten av behandling med samma effekt hos olika patienter kan skilja sig åt.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer efter lämplig behandling är ibland snabba. Men oftast kräver dessa förhållanden en seriös och lång återhämtning. Under de första 14 dagarna efter exponeringen är det vanligtvis ingen förändring, de kommer lite senare. Under bestrålningen känner patienten inte heller något.

Först och främst lider tarmarna. På grund av irritation av detta organ, börjar diarré eller omvänt förstoppning. Patienten klagar över svullnad. Lösningen på problemet är kost. Det kan finnas en prolapse av hemorrojder.

Nästa organ, på vars sida avvikelser observeras, är blåsan. Oftast förekommer hos patienter som utsätts för strålningsexponering i prostataområdet. Patienten har klagomål om frekvent urinering. Denna sjukdom kan passera eller övergå till kronisk form. I det här fallet är konsekvenserna irreparabla.

Nästa syndrom som uppstår som en följd av bestrålning är urininkontinens.
Problem med erektion är också svår att undvika. Förstöring av arbetet med denna kroppsfunktion är mycket långsam. Som ett resultat kan impotens förekomma. Ett liknande resultat hotas av cirka 50% av patienterna.

Själva behandlingsprocessen åtföljs av konstant trötthet, som uppträder efter exponeringen.
En annan möjlig komplikation är smalningen av urinröret. Men det är sällsynt.

Allergiska reaktioner kan uppstå i strålningsområdet. Uteslut inte ökningen av kroppstemperaturen.

Efter att ha utfört strålbehandling krävs ett regelbundet besök hos läkaren. Efter 3 månader efter exponeringen utförs ett annat PSA-test som upprepas var 4: e månad. I Under de första tre åren efter behandling är signifikanta variationer i testresultat möjliga. Det rekommenderas också att donera blod för allmän analys och biokemi.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Vid bildandet av maligna tumörer i prostatakörteln krävs akut behandling. I detta fall ökas chanserna för återhämtning. En av de mest effektiva metoderna är strålterapi för prostatacancer. Dess väsen ligger i påverkan på drabbade celler genom joniserande läkning av partiklar och vågor.

Denna metod används i de tidiga stadierna av sjukdomen, liksom vid tidpunkten då prostatektomi inte ordineras eller anses av patienten som ett behandlingsalternativ. I mer komplexa fall kan det göras i samband med hormonbehandling.

Funktioner av proceduren

Forskare har länge bevisat att strålterapi för prostatacancer är en effektiv metod för att behandla sjukdomen. Det kallas också strålbehandling. Metoden är baserad på effekten av joniserande strålning på det drabbade organet.

Strålbehandling för prostatacancer

Vid exponering bestäms strålens riktning med hänsyn till de vattenhaltiga molekylerna i de neoplastiska cellerna. Under detta inflytande bildar fria radikaler och väteperoxid. De framväxande elementen tillåter inte att cancerceller växer och multiplicerar. Därför upphör deras livsaktivitet helt.

En speciell egenskap hos förfarandet är en ökning av effektens styrka med ökad näring av tumören. För det mest utvecklade kärlsystemet som matar tumören blir aktiviteten hos radikaler och väteperoxid mer destruktiv.

Förfarandet kan ordineras vid något skede av sjukdomen. Det tar inte hänsyn till förekomst eller frånvaro av metastaser. Dessutom är uppförandet av strålterapi för prostatacancer möjligt efter det att prostatektomi har slutförts.

Strålning kan produceras på flera sätt. Bland dem är isolerade våg och korpuskulära. I det första fallet produceras gammastrålar eller röntgenstrålar. Den andra typen kännetecknas av exponering genom:

 • elektronstrålning;
 • alfa chstits;
 • beta partiklar;
 • neutronstrålning;
 • protonstrålning.

Typer av terapi

Påverkan på malign neoplasm kan produceras på flera sätt. Läkaren kan ordinera en avlägsen eller intern behandling. De skiljer sig åt hur de påverkar.

Fjärrmetoder

Fjärrbehandling (extern) utförs med hjälp av en strålningsanordning som är utrustad med elektroniska apparater. Effekten uppträder på de drabbade cellerna. Strålarna behöver emellertid övervinna hälsosamma vävnader för att uppnå målet. Därför är metoden inte alltid effektiv.

Strålningsterapi med hjälp av apparater

Det finns flera typer av extern bestrålning av en cancerous tumör i prostata.

 1. Tredimensionell konform strålbehandling hjälper dig att direkt påverka skadans område med en vald dos av strålning genom att exakt bestämma tumörens placering.
 2. Behandlingen med intensitetsmodulering är en progressiv teknik. Under behandlingen rör sig enheten runt patienten och den guidade dosen justeras för att eliminera effekten på friska celler.
 3. Vid stereotaxisk strålbehandling skickas en stor strålningsdos till det drabbade området. En session är väldigt lång, så kursen slutar efter några dagar. Andra metoder kräver behandling inom några veckor.
 4. Kärnan i protonstrålebehandling är användningen av protonbalkar. Under proceduren är effekten på patogen missbildning i prostata. Metoden anses vara den mest moderna och säkra.

Metoderna för yttre påverkan på neoplasmen har fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna är:

 • minimal risk för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • god tolerans av de flesta patienter.
Korrigering av stråldos för strålbehandling

Men läkare noterar också de negativa aspekterna av sådan behandling. De inkluderar:

 • risk för exponering för friska organ och system som ligger nära prostata
 • bildande av sår efter bestrålning
 • brott mot blodets koaguleringskapacitet.

Interna metoder

Interstitiella (interna) metoder för strålbehandling innefattar brachyterapi. Under förfarandet införs pellets utrustade med radioaktiva element i prostata. Deras storlek liknar riskorn. Således är omgivande vävnader inte skadade.

Brachyterapi kan utföras automatiskt eller genom manuell injektion. I detta fall kan penetreringen vara:

 • cavitary;
 • intravaskulär;
 • interstitiell.

I prostatacancer används det senare alternativet. Med hjälp av nål applikatorer kan införandet av granulat vara för tillfällig användning (då elementen tas bort), såväl som permanent.

Förfarandet är oftast förskrivet i de tidiga skeden av sjukdomen. Under denna period finns en ökad sannolikhet för fullständig eliminering av cancerceller, eftersom tumören växer långsamt.

I vissa fall är brachyterapi förbjuden. De inkluderar:

 • volymen av prostata mer än 60 kvadratmeter. cm.;
 • patientöverlevnad prognos mindre än 5 år;
 • avlägsnande av prostatiskt adenom
 • förekomst av blåsans sjukdomar.

Brachyterapi är ett effektivt förfarande. Det har ett antal fördelar jämfört med andra metoder för strålbehandling. Bland dem är:

 • en hög överlevnadshastighet hos patienter (ca 80%);
 • ökad effektivitet av metoden;
 • låg förekomst av komplikationer;
 • snabb rehabilitering
 • exponering direkt på skador på grund av ultraljud
 • frånvaro av en lång vistelse på sjukhuset.

De noterar dock också de negativa följderna av strålbehandling i prostatacancer, vilket eliminerar en sådan metod. Män ser ofta ut:

 • dysursjukdomar;
 • brinner med urinering
 • svårighet att komma ur urin eller inkontinens
 • blödning från anuset;
 • impotens.

I vissa fall är den interna effekten inte direkt på neoplasmen, utan på de närliggande områdena. Därefter introduceras små element i blåsan eller ändtarmen i regionen som ligger intill tumören.

Konsekvenser av strålterapi

Under strålbehandling för prostatacancer observeras effekterna ofta. Detta är en av nackdelarna med behandlingen. De svar som lämnas av patienter indikerar att organismens tillstånd under exponeringsperioden och efter det kan förvärras.

Negativa effekter av strålbehandling

Patienten kan ha:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • förlust av intresse för mat;
 • depression;
 • trötthet, svaghet och dålig hälsa
 • sömnlöshet.

Många patienter noterar att det finns signifikanta problem med mag-tarmkanalen, uttryckt i form av förstoppning, diarré, uppblåsthet. Men om du följer en diet löses problemen snabbt.

Bland de möjliga komplikationerna är blåsan. Det provocerar en ökning av urinering. Över tiden är tillståndet normaliserat. Men hos vissa patienter förvärvar sjukdomen en kronisk kurs. Det kan också vara omöjligt att innehålla urinutgången.

Strålningsterapi påverkar erektionen. Med långvarig behandling kan impotens förekomma.

Människokroppen på grund av immunsystemets svaghet blir mest mottaglig för förekomsten av infektionssjukdomar. Därför påverkar virus och bakterier under denna period starkast på kroppen.

Många patienter noterar håravfall, uttorkning av ögon och muns slimhinnor. Det är värt att komma ihåg att reaktionerna i varje enskilt fall kan vara speciella. I detta fall kan tillståndet normaliseras omedelbart efter det att den radioaktiva exponeringen upphört, eller biverkningar kan observeras under en tid efter avslutad behandling.

rehabilitering

För att säkerställa att kroppen helt blev av med cancerceller och återhämtade sig efter förfarandena måste vissa regler följas.

Näring efter strålbehandling

 1. Patienten måste observera fullständig fred. Viktigt är en uppmätt daglig rutin, inklusive långvarig sömn och vila.
 2. Det är viktigt att mätta kroppen med syre. Därför går promenader i frisk luft med vänner som är användbara.
 3. Efter behandling är det nödvändigt att ta droger som ökar kroppens immunförsvar. Det är också värt att komma ihåg om vitamin- och mineralkomplex.
 4. Det rekommenderas att normalisera kosten. Det är nödvändigt att utesluta tung mat. Det är viktigt att hålla sig till fraktionerad och frekvent mat.
 5. Det är värt att komma ihåg förbjudna handlingar. Dessa inkluderar att lyfta tunga föremål, träna, röka och dricka alkohol, självmedicinering.

I de flesta fall observeras återvinning 6 månader efter behandling. Under denna period är det nödvändigt att övervaka nivån på PSA, vilket återspeglar nivån av cancerceller i kroppen. Var noga med att följa alla rekommendationer från din läkare. Då bli av med cancer kommer det bli mycket lättare.