Huvud
Massage

Prostatavolym i norm och med adenom

Den vanligaste anledningen till att besöka en urolog för män är prostata adenom. Vid olika stadier av sjukdomen är dess volym väsentligt annorlunda.

Initialt på 20 år förvärvar prostatavolymen sin normala, naturliga storlek (högst 26 kubikcentimeter). Ur medicinsk synpunkt anses detta vara normen. Efter 45 börjar det gradvis öka.
Denna ökning stannar inte förrän i slutet av livet. Efter 50 godartad prostatacancer finns det enligt statistik en man från två. Efter 80 prostata adenom förekommer hos nio män av tio.

Normalt, den transversella storleken av prostatan är 2,5-3,5 cm longitudinella storleken av prostatakörteln -. 2,5-3 cm (även om detta är till stor del beroende på den individuella fysiologiska och ålder).

I ultraljud bör volymen av prostata hos en frisk man vara ungefär 20-30 ml. Vid beräkningen av prostatakörtelvolymen använder läkare den så kallade "Gromov-formeln": V = 0,13 V + 16,4. "V" är volymen av prostatakörteln. B är ämnes ålder. Om anterior-posterior prostatans storlek större än 24 millimeter i diameter - mer än 44 millimeter, och storleken på uppifrån och ner mer än 42 millimeter, då det är en allvarlig anledning att konsultera en läkare urolog.

Volymen och uppenbar storlek på prostatatumören är inte alltid ansvarig för svårighetsgraden av problemet med urinering. Och poängen här är inte stor, men i riktning mot tumörtillväxt. En liten tumör, ovanför urinröret, kan prova en fördröjning i urinen. Samtidigt kan adenom av stora volymer, som växer i ändtarmen, i allmänhet inte påverka den vitala aktiviteten.

Prostata adenom är uppdelad i tre stadier av sjukdomsutvecklingen, där volymen av prostatakörteln förändras signifikant:

1 etapp av sjukdomen

I det första skedet av utseende av prostata adenom finns en obetydlig, men fortfarande märkbar ökning av prostata i en volym av 30-50 ml på grund av utseende av ärr. Om prostatastorleken är mer än 3,9-4 centimeter, indikerar detta redan förekomst av sjukdomen. Om patienten inte har obehag och svåra smärtsymptom i första etappen, utförs klassisk behandling med läkemedel.

I de tidiga skedena på grund av en ökning av prostatavolymen finns det obehagliga symptom av blåsutloppsobstruktion och irritativa symptom, störning i urodynamik och njursvikt. Enkelt uttryckt är det - den tröga strömmen vid urinering, smärtsam och mycket täta urinträngningar, utseende av stenar i urinkanalen obstruktion av utflödet av urin från njuren, utseende residualurin.

Även i första etappen måste man nödvändigtvis börja förhindra och behandla, annars kommer prostatakörteln att öka och sjukdomen kommer att gå till andra etappen, mer komplicerat.

Steg 2 av sjukdomen

Volymen av prostatakörteln i detta skede anses redan vara en patologi. Om det överstiger 45-50 ml (upp till 60 centimeter kubik) och läkemedelsbehandlingen inte ger synliga resultat uppträder de första problemen med urinering, då rekommenderas operation. Med den avlägsnas platsen för prostatakörteln. I ett särskilt allvarligt fall, om volymen av prostatakörteln är mycket mer än 60 ml, så är detta det tredje, sista utvecklingsstadiet av prostata adenom. Du kan inte köra sjukdomen i sådan utsträckning.

Med vidare utveckling av prostatacancer kan den växande volymen klämma i ändtarmen och gropa direkt in i den. Då finns det så obehagliga symptom som:

 1. Hyppig uppmaning att gå på toaletten;
 2. förstoppning;
 3. Blödning från anus;
 4. Utsöndring av slem från anus.

3 steg sjukdom

Om prostatakörtelns volym ligger i intervallet 60 till 80 ml (100-120 kubikcentimeter), är en öppen operation obligatorisk. Denna volym av prostatakörteln anses vara maximal. I själva driften av detta slag, det finns många nackdelar, främst bland dem - de återstående synliga fula postoperativ ärr, sexuella störningar, urinvägsproblem.

En tumör i prostata i sena tredje etappen orsakar problem med utflödet av lymf. Lymfkörtlar deformeras, orsakar extremiteter i ödem. Sammanfattningsvis kan en prostatatumör leda till anemi och blödning vid urinering.

Volymen av prostatakörteln i adenom

För att hitta rätt behandling för prostata adenom, ska specialisten känna till sin storlek i patienten. Med hjälp av dessa data är det möjligt att korrekt diagnostisera graden av utvidgning av prostata och välja metoder för behandling - konservativ eller kirurgisk.

Konservativ behandling används för att eliminera godartad adenom med en liten tumör, men transuretral resektion kan ordineras.

Anatomisk lokalisering av prostata

Om storleken på prostata adenom har ökat mer än en viss volym, utförs kirurgi i form av en kavitoperation eller brinner ut överflödig vävnad med en kraftfull laser.

För att bestämma i vilken ordning, om det är möjligt att bota en tumör större storlekar och vilka metoder används för att bestämma dess parametrar är nödvändigt att förstå dess struktur.

Funktioner och placering av prostata

Prostatakörteln ligger i det lilla bäckenet och spelar en viktig roll. Ovanför henne är blåsan. Prostaten täckte den första delen av urinröret (urinflödet). Prostata producerar en speciell hemlighet som blandar sig med seminalvätska och förändrar spermatozoas aktivitet, skyddar dem mot negativa faktorer.

Normalt liknar prostatakörtelns volym och form liknande en liten mutter.

Prostatan består av två halvor, som sammanfogas av en isthmus. Orgelns halvor består av körtelceller som producerar sekret. Med kroppens normala funktion under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Dessutom skyddar kroppen det sexuella och urinsystemet från penetration av virus och bakterier.

Utanför är orgelen täckt med en bindväv som bildar kapseln. Den nedre artären i urinröret matar prostatakörteln.

Den normala storleken på prostatakörteln i längd är 30 mm med en bredd på 20 mm. Men dessa indikatorer kan fluktuera och bero på de enskilda egenskaperna hos en mans kropp. När patientens ålder är 19-20 år fastställs organets normala parametrar.

Baserat på kroppens storlek beräknas volymen. Normalt är volymen av prostata 25-27 cm 3, medan dess maximala värde kan vara 30 cm 3. Med patientens ålder ökas alla indikatorer. I enlighet med de statistiska uppgifterna om den normala förändringen beräknas den exakta volymnormen enligt metoden för AI Gromov: V = 0,13 V + 16,4 cm 3. Samtidigt är B människans ålder.

Symptom på adenom

Med adenom måste mannen ytterligare påkänna bukmusklerna för att tömma urinblåsan, obalansen hos strålen observeras, urinering blir intermittent. Utseendet på patologi påverkar ålder, hormonella störningar, ateroskleros, övervikt, stillbildsbild, stress, ekologi, testosteronförändring.

I de sena stadierna av sjukdomen är symptomen ofta föremål för att tömma blåsan, svår smärta med ejakulation, urininkontinens. Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret. Utan lämplig terapi kan smärta och frossa i ryggen, kroppsvärk, utseende av blod i urinen, akut retention av urinering observeras.

Vid utvecklingen av den patologiska processen utmärks följande steg:

 • 1 steg. Det finns en ökning av orgaparametrar upp till 35-45 cm 3, dess längd är upp till 4,2 cm. I det första skedet av patologin utvecklas symptomen dåligt, obehag manifesterar;
 • 2 steg. Det finns en ökning i volymen till 46-55 cm 3. Symtom inkluderar smärta, frekvent uppmaning och svårighet att urinera;
 • 3 steg. Det finns överskott av volymindex över 65 cm 3, patienter klagar över urladdning från anus, blödning, lymfdränage, kronisk förstoppning, ben svullnad och deformation av lymfkörtlarna.

Bestämning av adenomstorlek i studien

När man undersöker prostata med ultraljudsmetoder är det nödvändigt att bestämma båda dess dimensioner och utvärdera dess struktur. Det normala organet innehåller 32-45 lobuler, som är arrangerade i form av ett druvkluster, med utloppskanaler.

För att bestämma storlek och storlek på prostatakörteln används flera metoder:

 1. palpering. Vid fingerforskning bestäms den symmetriska strukturen hos lobulerna av en homogen struktur utan förkalkningar, cyster och inneslutningar. Utvärdering av avvikelser från standarder utförs, elasticitet, konsistens och närvaro av adenom bestäms;
 2. Ultraljudet undersöker den exakta storleken av adenomen;
 3. MR kan bestämma den exakta volymen, parametrarna i prostatakörteln och dess struktur.

Ultraljud är en pålitlig och prisvärd metod. Med hjälp av ultraljud med adenom kan du använda följande anvisningar: extern undersökning genom perineum; extern undersökning genom framväggen i bukhinnan; transrektalanalys med ingången genom sensorns urinrör eller i ändtarmen.

En mer tillgänglig metod är ultraljudsundersökning genom bukväggen, när blåsan är fylld med fysiologisk lösning. Det är ett akustiskt fönster för att undersöka adenomen. I tvär- och längdriktningen utförs avsökning med bestämning av längden. I tvärsnittet bestäms organets tjocklek och längd. I det normala tillståndet bör prostatens gränser vara jämn och tydlig.

Externa skanningsmetoder är inte känsliga nog, därför är det vid en patologi nödvändigt att använda mer exakt TRUZI när man introducerar mätaren i en zon i en körtel genom ett analpass. Trots den undersökningsmetodiska traumatiska risken kan man utföra utan att fylla urinblåsan, undersöka organets lobar, analysera periprostatisk fiber och paraprostatisk plexus i venerna.

Baserat på resultaten från TRUS eller ultraljud kan orgelparametrarna beräknas med formeln: V = 0,52 * A * C * L, där C är tjockleken, A är bredden, L är längden,

Prostata adenomstorlek: indikationer för operation

Prostataadenom är förstoringen (hyperplasi) i prostatakörteln, som i avsaknad av behandling orsakar allvarliga störningar i urinfunktionen, akut njursjukdom och erektil dysfunktion.

Allmän information

Sjukdomen diagnostiseras hos senil och äldre män. Otvetydigt är orsaken till utvecklingen av denna sjukdom inte definierad, men de flesta läkare tenderar att den version som den orsakas av åldern och närvaron av kroniska sjukdomar i det urogenitala systemet. Diagnos orsakar inte svårigheter, och det är ofta tillräckligt för en läkare att göra en undersökning och göra en diagnos på grundval av klagomål.

Patienter med denna diagnos klagar ofta på frekventa och nattliga uppmaningar att urinera, en känsla av neoporozhneniyablåsan, erektil dysfunktion. I de extrema stadierna finns akut retention av urin (det kan elimineras endast genom att man sätter upp en urinvägskateter), uppkomsten av en blandning av pus och blod i urinen, symtomen på njursvikt.

behandling

Behandling av adenom kan vara konservativ och operativ. Konservativ terapi används endast i de inledande stegen och innefattar mottagning av läkemedel som återställer den normala balansen av testosteron i kroppen, minska volymen av prostatan, processerna normalisera urinering, minskning av PSA-nivå.

Enligt statistiska uppgifter är operationen i de flesta fall vald som typ av behandling, eftersom den har högsta effektivitet. Många patienter är intresserade av hur det kirurgiska förfarandet utförs och i vilken storlek av adenomen gör operationen på prostata?

Det finns flera operativa tekniker som appliceras beroende på patientens tillstånd och den kirurgiska erfarenheten hos den behandlande läkaren:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP) utförs av 95% av patienterna med tanke på hög effektivitet och lågt antal komplikationer. Tillträde är genom blåsan, tumörvolymen under denna operation är i genomsnitt 30 till 80 cm3;
 • transuretralt snitt utföres med adenomstorlekar av 20-30 cm ^;
 • öppen adenomektomi utförs i svåra fall då tumörstorleken är 80-100 cm³ och komplikationer i form av urolithiasis är närvarande. Tillträde är genom grenen. Denna operation anses vara den svåraste, har en lång rehabiliteringsperiod och en hög risk för komplikationer.

Mått på prostatakörteln och volymen - indikatorerna för normen för åldern för mannen och orsakerna till avvikelserna

Från denna kropps tillstånd beror inte bara nivån på sexuell aktivitet hos män, utan också hälsa i allmänhet. Vid någon onormalitet, oavsett om det är inflammation, adenom eller malign process, ökar prostatakörtelns storlek (prostata). Lär dig hur förändring av storleken på denna kropp påverkar hur sexuellt system fungerar.

Vad är prostatakörteln?

Prostata ger reproduktiv funktion i det starkare könet. Orgeln är den exokrina körteln. Den psykologiska och sexuella hälsan hos en man beror på den senare. Prostatakörteln (PW) ligger under blåsan, innehåller zoner av körtel, muskelvävnad. Den första är ansvarig för sekretionen av sekretionen av prostata och hormoner, medan den andra bidrar till utflödet av seminalvätska. Orgeln har en komplex nervös apparat som reagerar på eventuella förändringar och bestämmer den lokala eller allmänna reaktionen hos organismen till det tillstånd som uppstått.

Den normala storleken på prostatakörteln hos män

När koncentrationen av könshormoner ökar förändras orgelns volym. En liten avvikelse från normen är helt tillåten och indikerar inte förekomst av degenerativa destruktiva förändringar. Patologisk är den snabba tillväxten i prostatakörteln, som åtföljs av sexuell impotens, svårighet att urinera och andra kliniska manifestationer. Den normala prostatastorleken hos män av reproduktiv ålder är 4 cm i längd och bredd, den maximala kroppsvolymen överstiger inte 30 cm³.

Storleken på prostatakörteln är normal genom ultraljud

När en ultraljudsundersökning utförs uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på organets struktur och konturer: dess dimensioner bestäms till stor del av människans ålder. Fysiologiska avvikelser på grund av strukturens individuella egenskaper kan vara närvarande. Volymen av prostatakörteln i normal ultraljud bör inte överstiga 25-30 cm³. Ett hälsosamt organ har en homogen struktur, en symmetrisk form och tydliga konturer. Prostata är normalt för ultraljud hos vuxna män från 25 till 45 år:

 1. längsgående - 2,5-4 cm;
 2. tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 3. Anteroposterior - 1,5-2,5 cm.

Betygsätt efter ålder

Den genomsnittliga volymen av prostatakörteln för män över 20 år är cirka 25 cm³. Efter 40 år börjar den andra etappen av prostataxtra, under vilken den gradvis ökar och når 30 cm³ vid 60 års ålder. Indikatorer kan variera beroende på kroppens tillväxt, kroppsbyggnad och andra egenskaper. Den normala volymen av prostata efter ålder presenteras nedan:

Varför behöver du veta storleken på prostata

Varje urologisk undersökning ger en grundlig analys av tillståndet hos prostata. Vid upptäckt av patologiska förändringar utsetts ytterligare diagnostiska åtgärder för att identifiera orsaken som ledde till en ökning av organet. Detta kan vara en konsekvens av adenom (prostata hyperplasi), cancer och andra allvarliga sjukdomar. Dessutom, beroende på graden av proliferation av prostata, väljes lämplig behandlingssätt, sjukdomsprognosen formuleras.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Precis att veta prostatavolymen tillåter metoden för transrectal ultraljudsdiagnos (TRUS). Under undersökningen sätts en speciell sensor genom lumen i ändtarmen direkt in i det område som studeras. För att få mer exakta resultat rekommenderas läkare att självständigt beräkna organets volym på basis av de erhållna linjära dimensionerna av körteln. Förutom TRUS används följande metoder för att bestämma storleken på prostata i urologi:

 1. Palpation utförs genom rektumets väggar. Metoden bidrar till att bestämma graden av elasticitet i prostatakörteln, närvaron av smärtsyndrom.
 2. MR är en universell diagnostisk metod, det bestämmer även minimala avvikelser från normen.
 3. Transabdominal ultraljud (TAUS) - ger en undersökning av organet genom bukhinnans vägg. TAUS hjälper till att bedöma massan, volymen, konturerna i prostatakörteln.
 4. Radiografi med kontrast - innebär införandet av en närliggande kropp av ett speciellt kontrastmedel. Metoden bestämmer exakt tillståndet för prostata, seminala vesiklar, avslöjar neoplasmer, ocklusion av sekretoriska kanaler.
 5. Intraluminal transuretral metod - innebär introduktion av en speciell sensor genom urinröret, ger omfattande information om tillståndet för prostata.

Hur man beräknar volymen av prostata

Denna parameter beräknas utifrån de exakta dimensionerna som erhålls genom ultraljud. nyanser:

 1. För att bestämma volymen applicerar specialister den stympade ellipsformeln. Det handlar om att multiplicera organets linjära dimensioner med 0,52.
 2. När organvikten överstiger 80 g bestäms volymen av produkten av den tvärgående parametern i kuben och värdet 0,52.
 3. Om massan är mindre än 80 g används en annan formel där volymen är lika med produkten av en anteroposteriorstorlek, en tvärgående dimension i en kvadrat och ett värde av 0,52.

Patologier kännetecknas av ökad RV

Prostatan fungerar som en biomarkör av kroppens tillstånd. En hälsosam körtel indikerar den normala funktionen hos den manliga sexuella funktionen, det endokrina systemet. Om det finns en kropp av degenerativa-förstörande förändringar inträffar extremt negativa effekter i form av minskad sexuell aktivitet, hormonell obalans, psykologiska störningar. Ökningen i prostatakörteln verkar som ett diagnostiskt kriterium för följande patologier:

 • godartade tumörer (t.ex. adenom);
 • prostatacancer;
 • förkalkningar;
 • prostatit;
 • cystor.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Hälsa av kvinnor och män efter 45

sida

kategorier

register

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

Innehållsförteckning:

 • Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män
  • Organets fysiska struktur och dess effekt
 • Prostatstillväxt och utveckling
  • De viktigaste symptomen på prostata adenom
 • Bestämning av prostata storlek
  • Vad ska storleken på prostata vara?
  • Ändra storleken på prostata i adenom

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom.

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek.

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom.

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

Vad ska vara den tillåtna storleken av prostata adenom

För att lösa problemet med att välja en behandlingsmetod, inklusive kirurgisk behandling, för att bestämma operationen, är de tillåtna storleken av prostata adenom av stor betydelse. Tumörer av liten storlek kan behandlas konservativt eller helt avlägsnas genom endoskopisk kirurgi (transuretral resektion av prostata). Men stora adenom måste avlägsnas genom en kavitoperation eller opereras i kliniker, vars specialister äger laseroperation för prostataadenom (det finns få sådana i vårt land idag).

Bestämning av prostata storlek

Storleken på prostatakörteln hos män är ungefär uppskattad redan vid digital rektalundersökning. I prostata normepoperechnik är från 2,5 till 3,5 cm, den longitudinella dimensioner körtel -. 2,5-3 cm, dock kan data i tillräcklig utsträckning uttrycks av den individuella variabiliteten (fysiologiska ålders funktioner).

Nästa steg för att bestämma prostasstorleken är ultraljud, och det är bättre att det är transrektalt ultraljud (TRUS). Prostatvolymen med TRUS hos friska män är ca 20 ml och bör inte överstiga 30 ml. Ungefär för en specifik patient vid bedömning av prostatavolymen kan användas formel Gromov: V = 0,13 V + 16,4, där V - prostatavolymen och B - patientens ålder.

TRUS kan du exakt utforska de linjära dimensionerna: längden, tjockleken och bredden av prostata körteln. Prostas normala storlek kommer att vara 2,4-4,5 cm, 1,6-2,3 cm respektive 2,7-4,3 cm. Den verkliga volymen av prostata under TRUS är mer exakt om läkaren av ultraljudsdiagnostik beräknar det oberoende, baserat på de erhållna linjära dimensionerna. Faktum är att de automatiska metoderna för att beräkna volymen hos körteln som är tillgängliga för moderna anordningar kan kraftigt snedvrida prostatens faktiska volym, speciellt med uttalad nodal proliferation. Och utan detta deformeras den felaktiga form av körteln av noderna och de automatiskt erhållna dimensionerna är felaktiga.

Förändringar i prostatakörteln i adenom

Dimensioner av prostatakörteln med adenom ökas markant. Även mindre avvikelser från normen i TRUSI-körteln är en anledning till ytterligare undersökning, eftersom adenomen i vissa fall växer snabbt nog och orsakar allvarliga förändringar i patientens kropp. Tidig inledande av behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostatiska noder, och det kommer att finnas en möjlighet att sluta enbart på konservativ terapi eller tillgripa sparsamma metoder för kirurgisk behandling. I länder med utvecklad sjukvård för befolkningen på grund av tidig diagnos av adenom av liten storlek, använder inte mer än 20% av patienterna operativ behandling. Trots det faktum att endast kirurgi är ett radikalt sätt att bli av med en tumör är ett betydande antal patienter fortfarande missnöjda med resultaten (för många komplikationer är alltför vanliga).

Med ett adenom med en prostatavolym på 30 till 55 ml i avsaknad av allvarliga kliniska symptom och kränkningar av andra organers funktioner utförs konservativ behandling med kombinationer av läkemedel. Om knutens storlek är mer än 40 ml, är det ingen effekt av läkemedelsbehandling och patienten är allvarligt oroad över problem med urinering, det rekommenderas att ha en operation för att ta bort en del av prostata. Upptagna storlekar av prostataadenom, där det fortfarande finns en sannolikhet för en mindre traumatisk endoskopisk operation, bör inte vara mer än 60 ml. Om nodulerna körtlar öka volymen till 60-80 ml eller mer, kommer att visas öppen kirurgi, som har flera nackdelar, bland vilka - närvaron av synliga ärr, postoperativa komplikationer - sexuell dysfunktion, urininkontinens, etc.

Prostatvolym i adenom

En av de vanligaste orsakerna till att en man vänder sig till en urolog är ett adenom i prostata. Storleken på prostata i adenom kommer att hjälpa läkaren att avgöra vilket stadium av dess ökning, och även välja lämplig behandling för sjukdomen.

slingor

Könkörteln spelar en viktig roll i den manliga kroppen, lokaliserad i bäckenområdet. Över organet är blåsan. Prostatan med sin egen vävnad täcker den ytliga delen av urinledaren.

Järn är ansvarig för att utveckla en hemlighet. Blandning med spermiernas flytande komponent korrigerar hemligheten av spermatozoa och blockerar dem från externa negativa effekter.

Kroppen förändras genom åren med mannen. Med sexuell utveckling växer organet snabbt, märkbart, när det ökar. I åldern 20-25 år når prostataformen sin norm. Men när en man befinner sig i livets främsta del, bildas den andra etappen av en glandulär förändring, det ökar käftens storlek. Om det finns en liten spridning kan detta vara normalt, och en klinisk ökning kan vara ett symptom på en sjukdom som hyperplasi (prostata adenom).

Sådan förstoring av vävnader bidrar till det faktum att urinrörets öppning kan smala och komplikationer med urinutsläpp börjar. I det här fallet ska patienten ha en uppfattning om vad prostatas hälsosamma storlek är och övervaka deras omvandlingar.

Om behandlingen med ökad prostatavolym är frånvarande kan den provocera ett sådant tecken på prostataadenom som en akut form av urinretention.

Terapi kan ha ett konservativt tillvägagångssätt, om bildandet av en liten volym och är godartad eller en endoskopisk operation är föreskriven, under vilken adenomen tas bort helt. Om tumören är stor, föreskrivs ett operativt ingrepp där en kavitoperation används eller adenomet brinner ut med en laser i speciella kliniker.

Tecken på sjukdomen

Med prostata adenom kan patienten klaga över sådana kliniska symptom:

 • strålen är svag när den avger urin
 • Det finns svårigheter innan urinutgången startas.
 • urinering ökade på natten;
 • omöjlighet att tömma blåsan helt utan att återvända till badrummet efter en kort tid;
 • nedsatt njurfunktion;
 • Det finns en skarp smärta med utlösning;
 • hela tiden läcker urinen.

Om tumören inte behandlas uppträder komplikationer.

 • Retention av urin i kronisk form.
 • Utseende av blodfall i urinen.
 • Smärta i ryggen.
 • Hela kroppen.
 • Frossa.

Varje kliniskt symptom indikerar en förändring av minskande urinbehandlingar, passagen av skadliga bakterier i den lilla bassängen och bildandet av olika typer av krämpor. Detta resulterar i stillastående och manifestationer av inflammation i urinblåsan, utseende uretär stenar, njursjukdom i akut form och olika infektiösa patologier.

Ett av symptomen på prostatahypertension är prostatit, adenom, cancer. Exakt definition av hyperplasi är endast möjlig efter en serie studier.

Tillåtna volymer av körteln

Baserat på statistiska data, för en medelålders man är de tillåtna storleken av prostata adenom följande:

 • i längd - 3 cm;
 • i bredd - 3 cm;
 • tjocklek - 2 cm.

Adenom, med en tillåten minsta storlek på:

 • i längd - 25 mm;
 • i bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 15 mm.

Maximal norm för prostatakörteln med sådana indikatorer:

 • i längd - 45 mm;
 • i bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 23 mm.

Att veta storleken på adenomen i prostatakörteln, genom att använda matematiska åtgärder, kan du beräkna volymen. Den acceptabla normen är 20-30 ml. Vikten av ett hälsosamt organ är ca 16-19 gram.

Fastställa storleken på prostata

För att bestämma storleken på prostata adenom måste patienten genomgå en tilldelad studie.

palpation

Genom patientens bakre hål går doktorn in i fingret. En sådan metod kommer att bestämma konsistensen av tumören i prostatan, dess elasticitet, struktur.

TRUS

I patientens analpassage införs ett instrument, från vilket ultraljudsvågor strålas ut, vilket resulterar i att de reflekteras från organen, vilket gör det möjligt att erhålla en noggrann bild på skärmen. En specialist kan fixa prostata, samt identifiera om det finns adenom och andra tumörer.

tomografi

Ett mer exakt sätt. Tack tomografi, du kan ställa in längden, bredden, tjockleken och storleken på prostata. Det är möjligt att utvärdera strukturen hos vävnader för att avslöja om det finns en tumör.

prostatography

Patienten injiceras med en lösning som färgar prostata och angränsande organ. Körteln är tydligt synlig, vilket är viktigt om det finns ett adenom av obetydlig storlek, stenar, cystor.

Korrekt diagnos och snabb behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostata adenom. Konservativ behandling syftar till att ta mediciner som hjälper till att minska volymen av förstorad prostatavävnad (hämmare). Även dessa är de medel som påverkar de släta musklerna som försvagar urinhalsens hals, vilket gör det möjligt att minska urinets motståndskraft (alfa-andrenoblockers). I frånvaro av effekten av läkemedelsbehandling avlägsnas adenomen genom den operativa vägen.

Om det finns en misstanke om att ett adenom i prostatakörteln utvecklats, är det nödvändigt att kontakta en urolog.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: