Huvud
Analyser

Prostatvolym hos män: metoder för bestämning av prostata storlek

En viktig roll i behandlingen av prostata sjukdomar är den korrekta diagnosen, som är direkt relaterad till prostata.

Det är denna indikator som spelar en viktig roll, för att tack vare prostatens korrekta funktion isoleras en speciell hemlighet som ingår i en människas sperma.

Prostata producerar också ett hormon som upprätthåller den normala sammansättningen av den seminal vätskan.

I artikeln kommer du att lära dig vad som ska vara den normala storleken på prostatakörteln hos män.

Ph-index är en viktig indikator på prostata hälsa, och storleksbedömning tillåter att avgöra om det finns risk för prostatacancer. Enligt Världshälsostatistiken rankas prostatacancer bland människors sjukdomar andra i världen. Därför måste varje man, från och med 30-35 år, delta i en urolog och genomgå nödvändiga undersökningar.

Men hur man bestämmer storleken på prostata hos män? Är de normala? Vi kommer att prata om detta i framtiden.

Hur bestämmer du?

Flera diagnostiska metoder har utvecklats, varigenom läkaren med stor noggrannhet kan bestämma storleken på körteln.

palpation

Palpation av prostatakörteln ligger i det faktum att urologen använder fingrarna för att passera genom rektummen av prostata.

Detta är den primära diagnosen, som gör det möjligt att identifiera om det finns förändringar i prostata, huruvida det har ökat i storlek, vad är dess elasticitet och konsistens.

Urologen kan inte fastställa prostataens exakta storlek, men kan avslöja om det finns inflammatoriska processer eller andra problem på grund av ömhet när man känner.

Om någon patologi finns, ordinerar läkaren en fullständig diagnostisk undersökning.

Ultraljud av prostata gör det möjligt att undersöka och bestämma med mycket hög noggrannhet vilka egenskaper som ingår i utvecklingen av prostatakörteln och dess storlek. Efter att ha erhållit de nödvändiga uppgifterna utförs en exakt beräkning av prostatavolymen, som beräknas enligt en speciell formel. Metoden låter dig bestämma dess vikt och volym.

Ultraljud utförs med två metoder:

 1. Transrectal ultraljud kännetecknas av introduktionen av anordningen genom ändtarmen.
 2. Transabdominal ultraljud är undersökningsmetoden med hjälp av apparaten i den främre väggen i bukhålan.

Den vanligaste metoden är genom ändtarmen. Det gör att du kan exakt genomföra en studie av prostata och ge mest information om förekomsten av olika problem och patologier. Den enda nackdelen med denna metod är en obehaglig känsla för patienten under sessionen.

tomografi

Detta är en modern och mycket noggrann metod för att diagnostisera prostatakörteln. Med hjälp av denna metod bestäms prostatens struktur först av allt, undersökningen för detektering av en cysta eller förkalkning utförs, dess dimensioner bestäms med mycket hög noggrannhet.

Denna metod tillåter oss inte bara att få fullständig information om det organsökande undersökningen, men låter oss också identifiera sjukdomar i ett tidigt skede, för att lära oss om dess tillstånd. Tomografi gör det möjligt att i framtiden bestämma strategin för behandling av prostata.

Röntgenundersökning

Denna metod används inte så ofta, som den mest komplexa och kräver speciell beredning av patienten före studien.

Kärnan i metoden är att en grundlig undersökning av prostata utförs med hjälp av röntgenutrustning och införandet av en speciell kontrastvätska för patienten.

Med sin noggrannhet är det inte sämre än andra metoder.

Men det kan finnas felaktigheter om patienten inte uppfyllde alla nödvändiga träningskrav innan studien inleddes.

Vad ska vara volymen av prostatakörteln, normen? Läs nedan.

Prostatisk körtel: storlek, norm

Om läkaren efter diagnosundersökningen har erhållit alla nödvändiga linjära dimensioner av prostata, är det inte svårt att exakt beräkna massan och volymen hos orgeln. Hur beräknas volymen av prostatakörteln? För att göra detta, multiplicera alla linjära indikatorer på varandra, och multiplicera sedan resultatet med koefficienten.

Formeln för att beräkna volymen av prostatakörteln ser ut så här:

 • prostatavolym = 0,13 gånger antalet år + 16,4.

Prostatavikt är en sekundär indikator. Det kan bestämmas med följande formel:

 • Prostatavolymen multipliceras med en faktor på 1,05.

Vilka storlekar av prostatakörteln är normala?

Storleken på prostatakörteln hos män är normal:

 • längden bör ligga inom 25-45 mm;
 • bredd eller tvärgående dimension på 20-25 mm;
 • tjocklek - 15-23 mm.

Hos män kan prostataformen förändras med ålder.

Vad är normala storlekar av prostata?

Prostatastorlek är normen efter ålder:

 • i 30 år: 0,13 x 30 + 16,4 = 20,3;
 • i 40 år: 0,13 x 40 + 16,4 = 21,6;
 • prostata storlek på 50 år: 0,13 x 50 + 16,4 = 21,6;
 • Prostas normala storlek på 60 år: 0,13 x 60 + 16,4 = 24,2;
 • i 70 år: 0,13 x 70 + 16,4 = 25,5;
 • i 80 år: 0,13 x 80 + 16,4 = 26,8.

Om prostatakörteln är mindre än 28,1 - patienten inte får biopsi, men den nödvändiga behandlingen är föreskriven. Patienten ska genomgå en andra undersökning efter 6-12 månader. Det lägsta tillåtna värdet bör inte vara mer än 30.

Endast läkaren beslutar om utnämning av en re-diagnos. Nu vet du hur man beräknar volymen av prostata. Men vad händer om det är förstorat?

Vad betyder den ökade volymen?

Först och främst ger den ökade volymen av prostata ett tillfälle för urologen att skicka patienten till en biopsi. Genom vävnadsforskning kan han avgöra om det finns risk för cancer. Det är den här typen av procedur som gör det möjligt för dig att korrekt upprätta diagnosen och förskriva ytterligare behandling.

Och du kan få reda på skadliga och användbara produkter för det manliga orgeln här.

slutsats

Nu vet du allt om prostatakörtelns storlek och volym. Varje man efter 25-30 år bör observeras i kliniken hos urologen. Detta kommer att förhindra många problem i framtiden med utnämningen, om det behövs, av kvalitet och snabb behandling.

Mått och volym av prostata

Mått och volym av prostata

Med TRUS kan prostatavolymen bestämmas med flera metoder:

1. Med formeln för volymen av en trunkerad ellips: Volym = A x B x C x 0,52,

där A - longitudinell dimension, B - antero-posterior storlek, C-tvärgående dimension. Korsets tvärgående storlek bestäms genom tvärgående skanning i dess mittdel, antero-posterior och longitudinella dimensioner - med sagittalskanning.

Nackdelen med metoden är den låga noggrannheten och reproducerbarheten av resultaten på grund av svårigheterna att noggrant bestämma klingans longitudinella storlek.

2. Volym = C 2 x B x 0,52,

där B - främre bakre storlek, C - tvärgående dimension.

Förfarandet är korrekt med en körtelmassa på mindre än 80 g

3. Volym = C 3 x 0,52, där C är tvärgående dimension.

Förfarandet är mest korrekt med en körtelmassa på mer än 80 g.

4. Den planimetriska metoden är den mest exakta, men i samband med arbetskraften i beräkningarna används i praktiken mycket sällan.

Storlek och volym av prostata: normen efter ålder och orsaken till avvikelsen

Storleken på prostatakörteln är ett viktigt diagnostiskt kriterium för organets tillstånd, vars storlek är viktig i nästan alla dess sjukdomar.

Att ändra prostatavolymen kan vara en bra anledning att anta att patienten utvecklar ett adenom eller en malign tumör.

Ökningen i diameter är också en signal om utvecklingen av den inflammatoriska processen i körteln eller ödem av icke-infektiös vävnad. För närvarande bestämmer urologerna nödvändigtvis storleken på prostata hos alla sina patienter, oavsett om de har klagomål från den reproduktiva sidan.

Sådan diagnostisk vaksamhet gör det möjligt att avslöja organpatologier vid de tidigaste stadierna av deras utveckling och i tid för att genomföra den behandling som är nödvändig för framgångsrik återhämtning.

Tabell över normer för prostatastorlek hos män efter ålder

Enligt officiell statistik bör prostata hos en frisk man av reproduktiv ålder ha följande dimensioner:

 • längd - från 2,5 till 4,5 cm;
 • bredd - från 2,3 till 4,1 cm;
 • tjocklek - från 1,6 till 2,4 cm.

Den hälsosamma prostatakörteln hos medelålders män mäter 3,0 / 3,0 / 2,0 cm. Men det finns alltid undantag från regeln. Storleken på prostataparametrarna påverkas inte bara av hennes tissues tillstånd utan också av patientens ålder.

Åldersegenskaper hos orgelvärdena sammanfattas i tabellen:

Prostatens normala massa är ca 18-20 gram. Ökningen i storlek och viktning av organet observeras med utvecklingen av dess patologi, i synnerhet, är typiskt för adenom och cancer i prostata, akut och kronisk prostatit.

Vilka diagnostiska metoder hjälper till att beräkna organets volym?

Bestäm volymen av prostatakörteln kan använda flera diagnostiska metoder samtidigt, palpationskontroll av prostata, ultraljud, prostatografi och CT-skanning är de viktigaste.

Eftersom körteln är belägen väldigt nära den främre väggen i ändtarmen är det lätt att sondra med fingermetoden övergående.

För att göra detta, för läkaren in ett finger i patientens anus och släta, icke-intensiva, cirkulära rörelser definierar parametrar, elasticitet, struktur och kroppstillstånd. Som en följd av fingerundersökning kan en specialist göra en preliminär slutsats om prostata, vilken måste bekräftas med hjälp av fysiska diagnostiska metoder.

För att bestämma prostatens exakta storlek används transrektal ultraljud för närvarande. Denna teknik gör det möjligt för oss att beräkna RV parametrar till millimeter, samt för att diagnostisera närvaron i dess tjockare knutor, tumörer, stenar och liknande.

Ultraljud är en av de mest tillgängliga och lättanställda manipulationerna, så att du kan bestämma storleken på prostata.

Den mest informativa metoden för att diagnostisera parametrarna i körteln är beräknad tomografi. Denna variant av den diagnostiska proceduren utförs ganska sällan, huvudsakligen vid behov för att bekräfta närvaron av en liten tumör i organets tjocklek.

Prostatografi är en röntgenstudie med en speciell kontrast. Metoden är mycket informativ, även om den avser antalet föråldrade tekniker. Med hjälp kan du uppskatta organs storlek, visualisera konturerna, identifiera förekomsten av noder, stenar, tumörer.

Formeln för beräkning av prostatavolymen

För att bestämma de normala volym läkare använder speciella Gromov formeln: V = 0.13A + 16,4, där V - volym av prostatan, A - patientens ålder.

Till exempel är prostatakörtelns storlek normal hos en manlig representant vid 40 års ålder ska vara 0,13 x 40 + 16,4 = 21,6 (cm3).

Om körvolymen hos en man överstiger 27,0 cm3, ska han omedelbart gå till specialister och genomföra en omfattande undersökning av prostata för närvaro av tumörer.

Avvikelser av prostata parametrar från normala värden

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

I modern urologisk övning diagnostiseras en ökning av prostata i linjära dimensioner. Men det händer att läkare måste hantera minskning av organets volym. Vad säger sådana förändringar, och vad är orsakerna till deras utseende?

Den lilla prostatakörteln överstiger inte 16-18 cm3 i volym. Detta tillstånd är typiskt för hypoplasi i prostata och organscleros.

Hypoplasi uppträder huvudsakligen under intrauterin utveckling av fostrets interna organ. I sällsynta fall uppstår det efter komplexa sjukdomar tillsammans med allvarlig förgiftning, förgiftning.

Skleros av körteln är en patologisk process, när organs körtelvävnad ersätts av en bindväv och områden av ärrbildning. Huvudfaktorn vid utvecklingen av detta tillstånd är en långvarig kronisk behandling av prostatit och bristen på adekvat terapi.

Prostata storlek är ett vanligt fenomen i medicinsk praxis, som är karakteristisk för de flesta organsjukdomar. Ökningen i prostata sägs om dess storlek överstiger 27 cm3 hos medelålders män och 35 cm3 hos patienter som firade sin 55-årsdag.

Bland de främsta orsakerna till ökningen av prostata är:

 • åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • obalans hos manliga könshormoner (minskning av mängden testosteron);
 • lokalt ödem av vävnader;
 • hyperplasi.

Under alla omständigheter, om du misstänker en utvidgning av prostata, behöver patienten genomgå en serie studier som syftar till att ta reda på orsaken till förändringarna och organets exakta storlek. Det är dessa indikatorer som gör det möjligt att bestämma diagnosen och den enda korrekta taktiken för behandlingen.

Vilka sjukdomar är dolda bakom ökningen av prostatens tillåtna storlek?

Ökningen i prostata linjära dimensioner är karakteristisk för organs flesta patologiska tillstånd, från banal prostatit till onkologisk transformation av prostata vävnad. Prostatit - akut eller kronisk inflammatorisk eller infektiösa icke-infektiöst ursprung, som åtföljs av följande symtom: smärta i bäckenområdet, reproduktionsstörningar, ökad organstorlek, problem med urinering.

Prostatit kan utvecklas mot bakgrund av mikrobiell inblandning av mjukvävnad, hypodynami, venös trängsel, hypotermi eller oregelbundet sexuellt liv. Om sjukdomen inte diagnostiseras i tid och att inte behandla prostatit, kan inflammationen sprida sig till njurarna och betydligt försämra deras funktion och utlösa impotens och infertilitet.

Adenom i prostatan är en godartad tumör, där organs storlek ökar flera gånger. Sjukdomen leder till en överträdelse av urinfunktionen och försämringen av erektionen.

Adenom förekommer på grund av hormonell obalans och åldersförändringar i prostata tjockleken. Det åtföljs av intensiv smärta och uppkomsten av symptom på akut dysuri. Om sjukdomen inte behandlas fortsätter körteln att öka i storlek och förvärra patientens övergripande tillstånd.

Prostata cysten är en sällsynt sjukdom som åtföljs av bildandet i tjockleken på utbildningsutbildningen med ett seröst innehåll.

Som ett resultat av cystens tillväxt växer körteln. Cystenen orsakar utseende av dysuri, nedsatt reproduktiv funktion, smärta i underlivet. Behandling av utbildning borde vara kirurgisk.

Förstoringen av prostata kan associeras med bildandet av betong i dess tjocklek. Detta är en ganska smärtsam process, som åtföljs av utseendet av blod i urinen och ejakulerar, och leder till infertilitet.

Med ökningen i tumören börjar patienterna klaga på smärta i perineum, svullnad i benen, kränkning av urinflödet, utseendet av blod i urinen.

Relaterade videoklipp

Om godartad prostatahyperplasi i video:

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Prostata storlek på 60 år

En viktig indikator på människans hälsa är tillståndet i hans prostatakörtel. Denna kropps korrekta funktion säkerställer förekomsten av normalt sexuellt liv för män.

Denna körtel ligger under blåsan och ser ut som en kastanjefrukt. Prostatan består av muskelvävnad som styr frisättningen av urin och körtelvävnad, som producerar testosteron för manliga hormoner och en prostatisk vätska som spädar spermierna.

Åldersrelaterade förändringar i storlek

Den nyfödda pojkens prostata är nästan osynlig och väger bara ett par gram. Gradvis förändras det form, viktar sig och ökar också i storlek. Toppintensiteten i tillväxten kommer i puberteten. Vid 25 års ålder bildas prostatakörteln slutligen, förvärvar tyngd och volym, som fastställs till nästa ålder och hormonella förändringar. Det är på dessa indikatorer bör vägledas vid diagnosen av denna körtelns tillstånd.

Prostatan är ett mycket känsligt organ. Eventuella störningar i det genitourinära systemet, inflammatoriska infektioner och andra patologier provocerar sin ökning. Det är därför det är så viktigt att kontrollera storleken på den här kroppen.

Normal prestanda

Så hur stor är en hälsosam prostata? Denna kropp anses vara frisk om den har följande indikatorer:

 • Längd - 2 cm;
 • Tvärgående bredd - 3 cm;
 • Tjocklek - 2 cm.

Det bör emellertid förstås att dessa dimensioner är mycket genomsnittliga. Deras verkliga värde beror på många faktorer:

 • Människans ålder;
 • Hans kroppsbyggnad;
 • ärftlighet;
 • Fysikaliskt tillstånd
 • Vikt.

Avvikelser från normen

Speciellt uppenbara avvikelser från normen observeras hos män i år. Så kan storleken på prostata hos en man vid 60 år överstiga de föreslagna indikatorerna med 1,5 gånger. För att bestämma prostatavolymen finns en universell formel. Prostatavolym = 0,13 * Hanens ålder är + 16,4.

Så i enlighet med denna formel varierar prostatens normala storlek hos en man:

 • 10 år: 0,13 * 10 + 16,4 = 17,7;
 • 40 år: 0,13 * 40 + 16,4 = 21,6;
 • 70 år: 0,13 * 70 + 16,4 = 25,5;

Metoder för bestämning av körtelns storlek

Med förbättring av tekniken förbättras metoder för prostataundersökning. Hittills finns en hel lista över diagnostiska tekniker.

palpation

Med hjälp av denna metod kan en erfaren specialist få en övergripande bild av organets tillstånd. Detta är ett viktigt inslag i den ursprungliga undersökningen. Palpation hjälper till att bestämma rörlighetsvävnadens rörlighet, densitet, elasticitet, för att bedöma hur mycket dess proportioner är symmetriska, för att avslöja smärtsamma formationer och, viktigast av allt, att bestämma organets storlek. Under denna procedur lämnar en liten mängd av prostatavätskan urinröret.

Laboratorieundersökningar av dess kemiska sammansättning kommer att ge ytterligare information om människans hälsa. De smärtsamma symtomen som upptäcks till följd av palpation ger anledning till en djupare och allvarligare diagnos.

Ultraljudsundersökning

Denna procedur låter dig bestämma inte bara volymen och storleken utan även kroppens utseende. Det huvudsakliga funktionella elementet i ultraljud är en känslig sensor som avger ultraljudsvågor. Echo, bildat som ett resultat av reflektion från kroppen, fixar en speciell enhet, konverterar den och visualiserar den som en bild på datorskärmen. En kvalificerad specialist kan dechifiera de erhållna indikatorerna, bedöma deras avvikelser från normen.

Denna typ av diagnos utförs transabdomiellt och transuretral, men den mest acceptabla, med avseende på komfort och säkerhet, är rektal undersökningsmetod (TRUS).

Magnetic resonance imaging

MR-proceduren möjliggör en kvalitativ bedömning av storleken, liksom andra kriterier för prostatas hälsostatus och de organ som ligger närmast den. Denna typ av undersökning utförs med hjälp av en speciell teknik. En person ligger på en rörlig yta som rör sig till mitten av en speciell cylinder. Det skapar ett starkt magnetfält. En speciell enhet detekterar vågor som reflekteras från det underliggande organets yta, och i form av en bild visualiserar informationen på bildskärmen.

Intressant, reflekterar sådana bilder skikt för skikt organs tillstånd på olika nivåer av dess struktur. En serie fotografier gör att du kan bedöma hur mycket prostatan är långt ifrån normal.

Sjukdomar i prostata

En ökning eller minskning av prostataens storlek kan indikera en sjukdom som kräver omedelbar behandling. Det finns ett antal sådana sjukdomar.

adenom

Denna godartade proliferation av vävnader leder till en mycket signifikant ökning av prostatakörteln. Män i 60 års ålder lider ofta av detta problem. Ju tidigare diagnosen och behandlingen av denna sjukdom sker, desto längre kommer en sexuell funktion hos en man att vara.

prostatit

Smärta under sex, urinering och under simpel motoraktivitet signalerar starkt utvecklingen av denna sjukdom. I en patient med prostatit förändras prostatakörtelns storlek obetydligt, men symmetrin hos dess lobber är mycket snedvridna. Dessutom är ett tydligt tecken på sjukdomen förlusten av vävnadselasticitet hos orgeln. Behandling av detta problem sker på ett komplext sätt, beroende på omfattningen av skadorna på olika ställen.

cysta

Resultaten av ultraljud och MRI visar närvaron av denna sjukdom i form av en mörk fläck med en tydlig kontur, som stör den övergripande likformigheten av körtelvävnadens struktur. Cystenen avlägsnas med hjälp av kirurgisk ingrepp, men om det inte stör patienten, vänta och se taktik används.

karcinom

En signifikant ökning av kroppens storlek kan signalera en läkare om förekomsten av en malign tumör. I detta fall tilldelas patienten en hel lista med ytterligare test. Denna lista innehåller histologi av prostatavävnadsstället, vilket i ultraljuds- och MR-fotografier ser störst ut, liksom ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen. Efter noggrann och detaljerad studie av resultaten av alla analyser görs en slutsats och lämplig behandling föreskrivs.

förkalkningar

Kalciner är formationer som föreligger i form av kristaller, bestående av oorganiska kalciumsalter. De är tydligt synliga på resultaten av ultraljud och MR. En erfaren specialist kan se inte bara närvaron av sådana kristaller, men också omedvetet fastställa förutsättningarna för deras bildning (trängsel, inflammation, etc.). Om denna utbildning orsakar patienten, elimineras den av laserkrossning eller kirurgisk ingrepp. I vissa fall kan kalcinate lösas med speciella preparat.

Det bör tydligt förstås att prostatens hälsa är en viktig egenskap för varje människas fulla liv. För att undvika dessa problem bör varje man som bryr sig om sin hälsa regelbundet genomföra en förebyggande undersökning från en specialiserad specialist. Läkaren ska först uppskatta storleken och utseendet på körteln. Om dessa indikatorer ligger inom normens gränser, kommer mannen att befrias från ytterligare manipulation. Detekteringen av eventuella abnormiteter kommer att ligga till grund för ytterligare undersökning av patienten.

Prostatavolymformel

Beskrivning av prostatakörteln - dimensioner: norm och orsaker till abnormiteter

Kvaliteten på prostatakörteln är på många sätt den avgörande faktorn för att upprätthålla människans funktionalitet. Den normala storleken på prostata hos män är i sin tur en av indikatorerna på kroppens hälsa. Små förändringar i grundparametrarna får inte orsaka särskilt stor skada på det urogenitala systemet. Om körtelformationen ökar väsentligt, är den fylld med att flera system misslyckas samtidigt. Experter rekommenderar att alla manliga representanter från tid till annan genomgår forskning som gör det möjligt att bestämma huvudindikatorerna för organets storlek.

Anatomiska egenskaper hos prostata

På ultraljudet i prostatakörteln eller med hjälp av andra metoder för sin visuella utvärdering kan man se ett orört organ, som i storlek och form liknar en stor inverterad kastanj. Dess täta konsistens tillhandahålls genom närvaron av muskelfibrer i ett komplex med glandulära kapslar av ojämn storlek. I den friska kroppen hos en vuxen representeras elementet av två distinkta lobes, åtskilda av en liten isthmus. Efter cirka 50 år kan denna isthmus under inverkan av vissa faktorer börja tjockna, vilket leder till en ökning av prostatavolymen och klämma urinröret.

Utbildnings huvudsyfte är syntesen av den prostatiska sekretionen. Men tror inte att ämnet, tack vare ökningen av körtelns storlek, kommer att utvecklas mer aktivt och förbättrar människors hälsa. Den snabba tillväxten av kroppen är snarare ett försök av kroppen att kompensera för underskottet av produkten, men dess potential är inte obegränsad. Volymen av prostatakörteln kan förändras i det starkare könet under inflytande av fysiologiska faktorer, men vid något tillfälle passerar det in i patologi och kräver början av specialiserad behandling.

Normala parametrar för organets parametrar

Prostatens storlek kan normalt variera något hos friska män, beroende på kroppens anatomiska egenskaper. Dessa parametrar varierar också i åldern. Detta händer under påverkan av hormonell bakgrund, men externa faktorer som kan påverka data är endast obetydliga. Om, på grund av indirekt effekt, siffrorna börjar gå utöver normen, anses detta redan som en patologi även i avsaknad av symtom på sjukdom.

Den normala storleken på prostatakörteln beskrivs med siffrorna som visas i tabellen:

Med tiden blir data om den normala storleken på prostatakörteln hos män kraftigt utrustade.. Genomföra en bedömning av kroppens tillstånd bör man vara uppmärksam på dess struktur, konturer, placering och förmåga att producera kvalitetsjuice i rätt mängd.

Metoder för att bestämma utbildningens storlek

Om den normala storleken på prostatakörteln inte upprätthålls är detta en av indikatorerna för överträdelsen av dess funktionalitet. Orsaken till abnormiteter kan vara prostatit, prostata adenom, maligna former och andra problem. Det är därför det är så viktigt att känna gränserna för acceptabla siffror och regelbundet genomgå förebyggande studier under övervakning av en urolog.

Informativa metoder för diagnos

Det finns flera metoder för att fastställa storlek och volym av prostatakörteln. Vilka alternativ är lämpliga för ett visst fall, kommer experten att berätta. Genom att genomgå en av de enkla och säkra manipuleringarna kommer männen att kunna se deras prostatakörtelns hälsa, i enlighet med sina storleksnormer. Detta kommer att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede, vilket ökar risken för ett positivt resultat.

Prostatakörteln hos män med syfte att fastställa dess storlek kan undersökas med hjälp av sådana metoder:

 • Ultraljudsundersökning av transrektaltypen. Parametrarna i prostatakörteln på ultraljud med detta tillvägagångssätt kommer att vara det mest exakta. Detta alternativ förutsätter ett litet besvär på grund av sensorns rektala introduktion, men avståndet till det önskade organet kommer bara att vara några millimeter. Diagnos kommer inte bara att utvärdera konditionens tillstånd med ultraljud, men kommer också att få ett foto på orgeln, genomföra alla nödvändiga beräkningar och göra en detaljerad transkription.
 • Ultraljud av prostata buken typ. Idag används möjligheten att studera organets parametrar genom bukväggen mindre och mindre. Vid bestämning av prostataformen kan normen vara några millimeter från patologin, och denna tillvägagångssätt är mindre noggrann och mindre informativ. Om en man har övervikt är det extremt svårt att uppnå ett visst resultat.
 • HERR En mycket informativ och korrekt metod för att studera körtelvävnad. Det gör det inte bara möjligt att uppskatta organs storlek, utan också att misstänka utvecklingen av prostata adenom, cancer, prostatit och andra sjukdomar.
 • Rektaltå undersökning. Ett enkelt men effektivt alternativ för att diagnostisera. Genom att palpera prostata genom ändtarmen kan en specialist berätta mycket om sin storlek, struktur, elasticitet, närvaron av tätningar och inflammationer. Urologen kommer inte att ge exakta siffror, men den allmänna idén om organets tillstånd kommer att tas emot.

Ofta rekommenderar läkare att använda flera riktningar för att bedöma kroppens tillstånd.. Teknologin idag är mindre och mindre funktionsduglig, men erfarna läkare är fortfarande beroende av bevisade metoder för prostataundersökning.

Om prostata parametrarna är normala för ultraljud och MR, men fingermetoden orsakar viss misstanke, är det nödvändigt att gå igenom alla diagnostiska steg igen

Regler för beräkning av parametrar

Den normala volymen av prostatakörteln är en annan indikator på hennes hälsa. För män under 45 år borde de inte överstiga 30 cm³. Om studien visade att kroppens volym är mer än 37 cm³, görs en preliminär diagnos-adenom i prostatakörteln. I allmänhet kan du, för att beräkna prostatavolymen för en viss ålder, använda följande formel: 0,13 * ålder + 16,4. Efter 45 år börjar andra regler att fungera, och denna teknik fungerar inte längre.

Sjukdomar som leder till en förändring av prostata

Moderna män på grund av omständigheter som är mer än någonsin utsatta för patologiska förändringar i prostata. Övning visar att varje sekund i det starkare könet i genomsnitt har problem med den här kroppen. De första tecknen på dessa negativa förändringar kan detekteras exakt vid bestämning av utbildningens storlek.

Hyperplasi av prostata

Adenom av prostata uppträder ofta i en fast ålder, men unga killar bör vara försiktiga med det. Den ökade volymen av prostatakörteln med adenom kombineras med diffusa lesioner av vävnaderna, deras förändringar på den morfologiska nivån och problem med utflödet av urin. Godartad utbildning ger inte metastaser, men prostata vävnader kan växa så mycket i adenom att det skapar en risk för kroppens normala funktion. Spridningen av prostata i adenom kan vara signifikant. Dessa indikatorer påverkar typen av behandling, så diagnosen är ett obligatoriskt stadium av den kommande behandlingen.

Inflammation av prostatakörteln - prostatit

Med prostatit uppnår storleken på körtelmassan inte samma siffror som i adenom, men en ökning av organs storlek är tillräcklig för funktionsfel vid operationen. Vävnaderna i detta fall expanderar inte, men sväller, vilket åtföljs av en inflammatorisk process. I avsaknad av snabb behandling kommer sjukdomen att utvecklas, vilket ger en hel del obekväma känslor. För sjukdomen som kännetecknas av ömhet i perineum, frekventa resor till toaletten, problem med erektion.

Andra typer av organskador

Att öka storleken på prostatakörteln kan resultera i ett antal andra sjukdomar. Det kan vara cyster - ihåliga formationer fyllda med vätska. Maligna neoplasmer som inte bara kan klämma urinröret, utan också ge metastaser i hela kroppen. Inga mindre farliga stenar som kan bildas i kanalerna i konglomeratet och så småningom blir mer och mer. Alla dessa patologer åtföljs av allvarlig inflammation och utgör en fara för patientens hälsa.

Även om prostatakörteln är normal är detta inte en indikation på att den är frisk och fungerar bra. Data på dess storlek är mycket viktiga för diagnosen, men de beaktas endast i samband med andra indikatorer på pågående forskning. Med tiden ökar kroppens storlek under alla omständigheter och processen kan sakta ner, även om den inte kan stoppas. Observera enkla regler för förebyggande av prostataförökning, det finns en chans att uppnå långsiktigt bevarande av utbildningens funktionalitet.

Av de mest informativa och enkelt utförda metoderna för undersökning kan man skilja mellan ultraljud. Den extra fördelen med ultraljud blir den relativa låga kostnaden för undersökningen. Därför har ultraljudet länge varit en välförtjänt popularitet och har blivit en standard diagnostisk metod. Ultraljud kan utföras för nästan alla interna organ, inklusive prostata. Det ingår i protokollet för undersökning av patienter under diagnosen av olika sjukdomar (till exempel prostata adenom, onkologi, prostatit). Hur diskuteras ultraljud i prostata, huruvida det är synligt på prostataformen och tecknen på sjukdomen i prostatakörteln, hur man förbereder sig på diagnosen, kommer att diskuteras i artikeln. I det läser du mest information om detta ämne.

Implementeringsalternativ

Flera varianter av ultraljudsdiagnostik hos män har utvecklats. arter:

 • Transabdominal ultraljud av prostata.
 • Transrectal ultraljud av prostata.

När en diagnostisk metod såsom transabdominal ultraljud av prostata är ordinerad utförs en manlig undersökning genom den främre bukväggen. Metoden är smärtfri och komplex förberedelse för ultraljud av prostata krävs inte. Det enda villkoret för beredning är att fylla urinblåsan. Den ungefärliga volymen av vätskan bör vara 1 liter. Detta kommer att ge tillräcklig fyllning av blåsan och en bra visualisering av prostata. Med otillräcklig förberedelse av blåsans vägg kommer att störa uppförandet av ultraljud, deformera bilden av prostata och göra det svårt att dechiffrera resultaten.

Normalt är mängden kvarvarande urin i män inte mer än 50 ml, vilket är ungefär lika med 10% av den normala volymen av urin under urinering, är det viktigt att beakta, för innan en studie, manlig rekommenderas dricka mycket vätska för bättre fyllning av blåsan. Nästa är svängen framför kontoret och själva undersökningen utförs. Under väntetiden uppträder överdriven stretchning av blåsans väggar, efter urinering kommer volymen av kvarvarande urin inte att vara tillräcklig och tolkningen av resultaten kommer att vara felaktig. Analys bör inte göras.

För att bestämma den verkliga volymen urin innan en ultraljudsdiagnostik av prostata utförs, är överdriven fyllning av blåsan inte nödvändig. Blåsningsfyllning under beredning bör vara standard och urinretention är oönskad. Bara rätt förberedelse hjälper till att diagnostisera korrekt, beräkna volymen urin för 3 indikatorer med hjälp av en speciell formel och få rätt avkodning.

Vid avkodning av avvikelsen från normen för det kvarvarande urinindexet (om undersökningen görs korrekt) förekommer i följande patologier av prostata:

 1. Adenom.
 2. Inflammatoriska processer.
 3. Uretral stricture.
 4. Neurogena urineringstörningar, etc.

Transrectal undersökning av prostata har flera fördelar jämfört med ovanstående metod. Gör ultraljud av en speciell sensor som injiceras i ändtarmen. Studien gör att du kan bedöma storleken på män, strukturen hos varje klot i körteln, tillståndet hos de kärl som levererar prostatakörteln och paraprostatiska fibrer. Transkriptionen utförs på plats av en diagnosläkare.

Transrectal undersökning hos män görs i en position på sidan med böjda knä böjda till buken. Nivån av obehag är minimal - sensorn har små dimensioner och introduceras på ett grunt djup. I genomsnitt är ultraljud inte längre än 15 minuter. Fördelen med att diagnostisera genom transrektalmetoden är att den inte kräver förberedelse i form av fyllning av blåsan. Men för att förbereda sig för studien måste det fortfarande.

Förberedelser för en standard ultraljud av prostatakörteln sker i flera steg. Hur man förbereder sig på ultraljud av prostata:

 • Några dagar före genomförandet rekommenderas en slaggfri diet eller förberedelsen innehåller en diet som utesluter produkter som orsakar överdriven gasproduktion, förstoppning eller diarré.
 • På tröskeln till behandlingen görs en rengörande emalj.
 • Det andra rengörande emnet görs omedelbart före ultraljudet på morgonen.

Korrekt förberedelse behövs inte bara ur hygiensynpunkt. Förbered dig för att säkerställa att resultatet av undersökningen inte snedvrids. Förutom ovanstående aktiviteter ingår bland annat en lätt morgon frukost. Intensiv mat är förbjuden.

Värden inom normala gränser

Om förberedelserna för diagnos är korrekta, är det inte svårt att avkoda för en erfaren specialist. Dekodning och utvärdering av ultraljudsresultatet görs på plats av en läkare-diagnostiker.

Den normala storleken och volymen av prostata

Prostatakörteln hos män är ett viktigt organ i reproduktionssystemet, vilket är exokrin körtel i genito-urinvägarna. Från prostatens funktion beror på det intima livet, välbefinnandet, hälsoministerna för den starka hälften. Den avgörande faktorn för det sekretoriska organets tillstånd är storleken, strukturen, körvolymen. Varje patologi, inflammatorisk infektion, funktionell funktionsfel i det urogenitala nervsystemet verkar med ökningen. Vad borde vara volymen av prostatakörteln i norm, vilka storlekar anses normala, och det indikerar en patologi.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln är ett orört sekretoriskt organ bestående av höger och vänster lobes, som är förbundna med en isthmus. Körteln har en tubulär-alveolär struktur, en tät elastisk konsistens. I form liknar en inverterad trapezoid eller kastanj.

Järnet ligger hos män något under blåsan. Omsluter hans nacke, den proximala delen av urinröret. Organets utsöndringskanaler öppnar sig i urinröret. Den bakre delen av prostata ligger intill ändarets främre vägg, vilket gör det möjligt att utföra ett diagnostiskt test med hjälp av palpationsmetoden genom ändtarmen.

Huvudfunktionen hos prostatan är utsöndring, som försvinner ejakulatet. Dessutom stryker järnet urinröret under erektion. Kontroll av kroppens grundläggande funktioner utförs av hormonerna i hypofysen. Hemligheten hos prostatan innehåller enzymer, zinkjoner, vitaminer, immunoglobuliner.

Prostatan är ett mycket sårbart organ, särskilt hos män från 35 till 60 år. Prostatens storlek kan variera under hela livet och beror på många exo- och endogena faktorer. Volymen av prostatakörteln beror i regel på den hormonella bakgrunden hos personen, åldern, individuella egenskaper hos den manliga kroppen.

Med åldern hos män, efter 50-60 år fördjupar isthmusen, vilket leder till att urinkanalen pressas. I medicinsk praxis kallas denna patologiska förändring prostata adenom.

Vilken storlek av prostata ska vara

Organets bildning sker med 22-23 år, vilket är förknippat med en ökning av koncentrationen av könshormoner. Med ålder börjar storleken på prostata öka. En liten ökning av storleken är inte en avvikelse från normen och indikerar inte utvecklingen av degenerativa destruktiva processer i körtelens vävnader.

Patologisk abnormitet är prostatens snabba tillväxt, som åtföljs av olika patologiska abnormiteter, karakteristiska kliniska symptom. För att förhindra utvecklingen av allvarliga komplikationer är det nödvändigt att veta vilken storlek prostata är normen och vad är patologin.

Den normala fysiologiska storleken hos prostata hos män av reproduktiv ålder indikerar frånvaron av patologier i organen i genito-urinvägarna. Normalt bör körkroppens storlek hos reproduktiva åldrar inte överstiga 40 mm i längd och bredd, med en maxvolym på 30 cm3.

För bestämning av prostata hos män i medicinsk praxis använd en speciell formel Gromov: V = 0,13 * B + 16,4, där:

 • V - volymen av prostatakörteln;
 • B är åldern hos patienterna.

Storleken på prostatakörteln är normal:

 • bredd (tvärgående dimension) - 27-42 mm;
 • längd (övre botten) - 23-45 mm;
 • tjocklek (antero-posterior) - 15-25 mm.

Dessa indikatorer är normen för män i åldern 23 till 40 år. Efter 40-60 år kan dessa parametrar normalt ha andra betydelser.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Vad är bredden, längden, prostatens tjocklek, bestämmer mest precist metoden för transrectal ultraljud (TRUS). Sensorn sätts in genom lumen i ändtarmen i prostata. Den största fördelen med tekniken är att den kan göras utan att behöva fylla urinblåsan.

Organets volym vid användning av den diagnostiska metoden för transrektal ultraljud är mer tillförlitlig om den läkare som utför undersökningen självständigt utför tolkningen av resultaten, vilka är baserade på kärnans uppdagade linjära dimensioner. Trots användningen av modern diagnostisk medicinsk utrustning kan resultaten av automatiska beräkningar förvrängas något, särskilt i närvaro av nodalformationer i prostatavävnaderna.

Förutom TRUS, för att bestämma storleken på körteln som används:

 1. Palpation. Passera genom rektumets väggar. Denna metod låter dig bestämma strukturen, konsekvensen, organets elasticitet, närvaron, smärtintensitetsintensiteten.
 2. Magnetic resonance imaging (MRI). Den mest effektiva, tillförlitliga diagnostiska metoden som gör att du kan avgöra vilken avvikelse som helst från normen.
 3. Transabdominal ultraljud av prostata (TAUS). Diagnostikmetoden innebär att man utför en extern undersökning genom bukväggen. Den enklaste, överkomliga metoden för diagnos i urologi, som används i många medicinska centra. Skanning utförs i tvär- och längdriktningen. Denna diagnostiska teknik gör det möjligt för dig att uppskatta prostata storleken och bestämma också organets massa, volym och konturer. Genomförandet av TAUS är svårt, om en person har mycket vikt, är övervikt.

En mindre vanlig diagnostisk undersökning är en prostataundersökning med en intrakavitär transuretral metod, genom urinröret.

Det finns en kategori av urologiska patologier, som kan bestämmas av metoden för prostatografi. För att bestämma de linjära dimensionerna, organstruktur, används radiografi med kontrast. I prostata introduceras närliggande organ en speciell lösning. Diagnostisk metod är mycket informativ, bestämmer exakt klyftens tillstånd, gör det möjligt att identifiera förekomsten av tumörer, cyster, stenar.

Genomförande av ultraljud i samband med MRT kan du bestämma patologin, strukturella förändringar i prostatakörteln i de första stadierna av patologin. Baserat på de diagnostiska resultaten kommer läkaren att välja den optimala behandlingen för normalisering av sekretoriska organets funktioner. Pålitlig och korrekt tolkning av resultaten kan bara vara en urolog som utförde undersökningen av patienten.

Hur man beräknar volymen av prostata

Prostatvolymen hos män utförs genom enkla beräkningar av dess dimensioner i mm, vilka erhålls genom ultraljud. För att beräkna prostatavolymen applicerar medicinska specialister formeln för en trunkerad ellips. Således erhålles volymen hos körteln genom att multiplicera alla värdena för tvärgående, anteroposterior och längdmått med 0,52.

Om prostatamassan överskrider 80 g bestäms volymen av produkten med ett värde av 0,52 per tvärgående dimension i cm3. Om körtelns vikt är mindre än 80 g - kommer det sekretoriska organets volym att vara lika med produkten 0,52, den främre och bakre storleken och den tvärgående dimensionen i kvadraten.

Viktigt! För män 40-50 år anses normen om körtelvolymen är 25-30 cm3. Om prostatavolymen överstiger 37 cm3, indikerar detta utvecklingen av prostata adenom.

Om nödvändigt bestämmer den exakta massan av prostatakörteln, erhållen med formeln, volymen multipliceras med 1,05.

Vid tidpunkten för undersökningen bestämmer läkare också sekretoriska organets struktur för att skilja normen från patologin. Prostatakörteln hos män borde normalt ha en homogen struktur, ha tydliga konturer, gränser, symmetrisk form. I körteln borde inga tumörer, knölar, förkalkningar. Halvdelen av körteln delar upp längsgående spår, och var och en av dem måste bestå av 15-27 lobuler.

Cystor, neoplasmer, heterogen kroppsstruktur indikerar utvecklingen av allvarliga patologier. Diffusa lesioner kan indikera hyperplasi, dysplasi, hypertrofi, prostataatrofi.

De största sjukdomarna, prostata sjukdomar

Till de ofta diagnostiserade sjukdomarna är prostatapatologierna:

 1. Prostata adenom. Körteln är förstorad i storlek. Markera diffusa lesioner morfologiska förändringar i organets vävnader, ett brott mot urinflödet.
 2. Prostatit. Den inflammatoriska processen är lokaliserad i prostata i bindväv, glandulära vävnader. Med denna patologi, smärtsam, svår urinering, frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, en kränkning av erektilfunktionen.
 3. Cysten. Det kännetecknas av bildningen på vävnaderna i kroppshåligheterna med flytande exsudat.
 4. Förkalkningar. Med denna patologi diagnostiseras närvaron av steniga avlagringar av rundad form i kanalerna i körteln. Sjukdomen åtföljs av utvecklingen av akut inflammation i vävnaderna.
 5. Neoplasmer i körtelvävnader, organstrukturer, prostatacancer.

Det finns en ökning av prostatakörteln i adenom, BPH, prostatit, prostatahypertrofi. I detta fall beror arten av strukturella patologiska förändringar på åldern, det allmänna fysiska tillståndet, sjukdomsfasen.

Hyperplasi av prostata

Godartad prostatahyperplasi (BPH), prostataadenom är en godartad bildning av glandular epitel, stromala organstrukturer. Denna patologi diagnostiseras oftast hos män äldre än äldre, efter 55-65 år. I 80-90% av prostatakörtelns hyperplasi utvecklas hos män efter 75-80 år.

BPH kännetecknas av godartad tillväxt, ger inte metastaser. På vävnaderna bildas en liten knut med liten diameter, som gradvis ökar i storlek, vilket leder till komprimering av urinväggen. Hyperplastiska vävnader kan expandera i riktning mot blåsan, tarmarna.

Bland de anledningar som ledde till utvecklingen av denna urologiska patologi kan vi notera:

 • hormonella misslyckanden;
 • åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • överbelastning av venöst, arteriellt blod i ett litet bäcken;
 • oregelbundet sexliv;
 • skadliga vanor, stress;
 • infektion, inflammatoriska processer i det urogenitala området.

När man diagnostiserar BPH upplever män obehag, smärta i ländryggsregionen, underkroppens nedre del, smärtsam urinering, erektil dysfunktion, svaghet. Som regel upplever patienterna endast ångest när prostatan är mycket förstorad i storlek.

Godartad prostatahyperplasi kan uppstå som en självständig sjukdom och manifesterar sig som ett symptom i andra sjukdomar, störningar i det urogenitala systemet.

I utvecklingen av denna patologi utmärks tre steg:

 1. Den första etappen. Körvolymen ökar till 37-45 cm3. Om prostatastorleken är 40-42 mm, indikerar detta den ursprungliga formen av sjukdomen. Symtomatism är dåligt uttryckt, manifesterad av mindre obehag.
 2. I det andra steget ökar prostatavolymen till 47-56 cm3. Karakteristiska symtom: Vanlig trängsel att urinera, smärta i underkroppen, obehag.
 3. I det tredje steget stärks järnet kraftigt. Prostatavolymen når 65-100 cm³. Markera blödning, okarakteristisk urladdning från anus, kronisk förstoppning, en smärtsam handling av avföring. Utflöde av lymf leder till deformation av regionala lymfkörtlar, svullnad i nedre extremiteterna.

Storleken på prostata adenom, volymen av det sekretoriska organet gör att du kan välja en effektiv och ordentlig behandling av urologisk patologi, som syftar till att väcka huvudsymptomen.

Normalisera funktionen av prostata, minska prostatakörteln i början av sjukdomen kommer att hjälpa till med konservativa medicinska tekniker. I avancerade fall kommer endast kirurgisk behandling, endoskopisk kirurgi, öppen kavitetkirurgi att hjälpa till.

Varför behöver du veta storleken på prostata

Efter att ha funderat på vad den normala storleken på prostatakörteln borde vara, kan man förstå vad som är patologin och vad är de patologiska förändringarna som äger rum i organets strukturella element och vävnader.

Tyvärr, prostatit, prostata adenom, andra sjukdomar som leder till förändring i storlek, ökning, störningar i kroppens funktion uppträder inte omedelbart med ett eller annat karakteristiskt symptom.

Ofta diagnostiseras prostata adenom, prostatit vid senare skeden, vilket hotar med allvarliga komplikationer. Till exempel kan en godartad tumör med hyperplasi av prostata utvecklas till en malign. Därför måste en vuxen man, efter 37-40 år, systematiskt, minst två gånger om året, genomgå förebyggande undersökningar vid medicinska centra.

Beräkning av prostatavolym för diagnos av sjukdomen. Metoder för att bestämma storleken på prostata.

Prostatavolym - En av de viktigaste indikatorerna för att manliggörelsen av manliga organet utvärderas, diagnostiseras förekomst av sjukdomar. Om den här funktionen är högre än normalt, så ska du omedelbart söka hjälp av experter, eftersom alla prostata behandlas med svåra sjukdomar, försvagande, och en del av de förfaranden, åtminstone obehagligt. Vad är norm för prostatakörteln i volym, hur beräknas detta index?

Normen för prostatavolymen

Innan du går vidare till frågan om att överväga normen för prostatakörteln är det nödvändigt att reda ut lite med var exakt indikatorerna tas.

Under undersökningen studerar den behandlande läkaren anteroposterior, tvärgående, övre nedre delar av prostata. För att förenkla presentationen av bilden är det vanligt att kalla dem tjocklek, bredd, längd respektive.

Enligt litteraturen har dessa indikatorer en ganska hög dispersion i samband med organismens individuella egenskaper. Det betyder att även om indikatorerna går utöver dessa parametrar kan du inte prata om förekomsten av specifika sjukdomar.

Normerna för prostatakörtelns storlek varierar inom följande gränser:

 • längd - 23-42 mm;
 • tjocklek - 15-30 mm;
 • bredd - 27-50 mm.

Spridningen är riktigt bra, orsaken är den enskilda människans individuella egenskaper. För en blir det helt normalt, för det andra är det ett tecken på närvaron av sjukdomar.

Ett av de vanligaste misstag som unga läkare tillåter är diagnosen, utnämning av behandling baserat på storlek. Dimensionsmätningar är nödvändiga för att beräkna volymen av prostatakörteln.

Det är värt att notera att beräkningen av normen till åldern 20-25 år är ganska svår - vid tidpunkten för födseln är prostata endast vid de första utvecklingsstadierna, det bildar sig till det ögonblick som den sexuella mognaden är.

Huvudaktiviteten för tillväxt observeras vid ungdomar, nämligen under puberteten. Detta beror på det faktum att kroppen avger en stor mängd hormoner, inklusive testosteron, som, som tid, och är ansvarig för prostataformen. Normal prostatakörteln kommer endast att observeras efter slutet av processerna för omstrukturering av kroppen.

Beräkning av prostatavolymen

Varje persons organism är individ, alla organ, inklusive prostata, varierar i vikt, storlek och volym. De dimensioner som läkaren får under undersökningen av organet är nödvändig för att beräkna den exakta volymen av prostata.

Detta görs med en ganska enkel formel. Det är nödvändigt att multiplicera längden, tjockleken, bredden mellan varandra, då - med en faktor på 0,52. Denna formel är en klassisk matematisk metod för beräkning av en stympad ellips.

Den enda nackdelen med formeln är den faktiska frånvaron av begreppet åldernorm. Den normala volymen av prostata, beroende på ålder, ska vara enligt följande:

 • upp till 20 år - 200 mm 3;
 • 20-30 år gammal - 250 mm 3;
 • 30-50 år gammal - 300 mm 3;
 • från 50 - upp till 350 mm 3

Det finns en annan metod för att beräkna normen för prostatavolymen, vilket gör det möjligt att känna denna indikator beroende på ålder. För att göra detta måste du multiplicera koefficienten med 0,13 efter ålder och lägga till denna indikator nummer 16.4. Till exempel, 20 * 0,16 + 16,4, vi får 19 cm, vilket är normen för en 20-åring.

För vissa procedurer behöver du också veta prostatakörteln. Detta är en annan anledning till att du kanske behöver mäta dess dimensioner. För att göra detta måste du först beräkna volymen av prostata och multiplicera sedan denna siffra med 1,05.

Hur man känner till storleken på prostata

Det finns flera sätt att bestämma storleken på prostata. Det är värt att varna i förväg att ingen sådan forskning kan utföras självständigt, så du måste vända dig till specialister för hjälp.

De viktigaste metoderna för att bestämma storleken:

 1. palpation. Eftersom prostatakörteln ligger bakom ändtarmen kan den röras för hand. Denna metod avser den primära diagnosen, exakta siffror kan inte tas bort. Den behandlande läkaren kommer att kunna bestämma den totala storleken på körteln, dess konsistens, elasticitet, struktur, kontrollera ömhet. Med till exempel stora volymer av prostata, till exempel med adenom, finns det inget behov av ytterligare studier.
 2. USA. Med denna metod kan du bestämma storleken på prostata, beräkna volymen, massan. Ultraljud kan utföras transabdomalt eller transrektalt. Den andra metoden anses vara den mest exakta, eftersom endoskopet och radiatorn kommer injiceras direkt i rektalöppningen, vilket innebär att den kommer att ligga nära prostata. TRUZI - det här är en slags standard vid beräkning av körtelns storlek.
 3. Beräknad tomografi - Metoden anses vara en av de mest exakta, låter dig bestämma storleken på prostata, för att studera organets struktur i detalj. Under tomografi utan onödiga beräkningar på skärmen kommer det att vara möjligt att upptäcka närvaron av abnormiteter i utvecklingen, bildandet av stenar, tumörer, cyster, saltföremål.

Volymen av prostatakörteln är en av de viktigaste indikatorerna vid diagnos av sjukdomar. Endast en egenskap kan sägas om utvecklingen av adenom eller cancer. Själva förfarandet för volymmätning är komplicerat genom avsaknaden av strikt standardisering i den medicinska litteraturen, och begreppet normen är något suddigt av de enskilda egenskaperna hos varje organism.

Tack vare kompetensen hos vårdpersonal, möjligheterna till modern medicin, beräkna volymen av prostatakörteln kan vara ganska exakt, men även vid normala parametrar, är det önskvärt att utföra ytterligare tester, särskilt om läkaren du misstänker förekomst av sjukdomar. Alla dessa förfaranden är obehagliga, men det är mycket bättre att märka sjukdomen i förväg och börja behandlingen än att bli sitt offer.