Huvud
Förebyggande

Vad är denna nodulära hyperplasi och adenomatös prostata profylax?

Med ålder har de flesta män problem med prostatakörteln. Enligt statistiken visar 67% av den starka staten i åldern 51-60 g en sådan sjukdom: prostata hyperplasi. Vad kan du förvänta dig av det?

Nodulär hyperplasi eller prostataadenom är en godartad neoplasma som liknar en liten nodulär som bildas av celler av körtelepitel. Hyperplasi ökar gradvis och provar i slutändan att klämma i urinröret. De faktorer som orsakar en sådan sjukdom är inte definierade, men ofta är dess utseende förklarad av kroppens hormonella omvandling hos män. Hyperplasi levererar inte metastaser, så i jämförelse med cancer är det inte så farligt. Men, utan uppmärksamhet, är sjukdomen inte rekommenderad.

För att representera svårighetsgraden av prostatacancer, måste du åtminstone förstå vad prostata handlar om.

Prostata: kroppens huvudfunktioner

Prostatakörteln (förkortad prostata) är det mänskliga organet som ligger under blåsan i bäckenområdet. Han spärrar urinröret. Denna kropp med en stor mutter, dess massa är inom 25 gram hos män i vuxen ålder.

Prostaten döptes "människans andra hjärta" på grund av de funktioner som den utför:

 1. Prostatan fungerar som en hjärtpump. Denna kropp producerar, och slänger sedan flytande spermier under utlösningsperioden.
 2. Till exempel tvingar hjärtat blodet att röra sig i nödvändiga riktningar. Prostata utför liknande funktioner: hindrar penetration av urin i produkt av ejakulation och vice versa.
 3. Därför, i fallet med prostatacancer sjukdom förvärras reproduktion funktion och dess ökning är skadligt att urinera, eftersom organ är mycket nära nära urinblåsan.

Vad är tecken på adenom?

Om en sjukdom är det nödvändigt att tala om en hyperplasi uttrycks av uppenbara tecken, och även problem med emissionen observeras. Volymen av prostata blir större, som ett resultat av vilket det börjar klämma urinröret, förminskar dess lumen. Samtidigt försvagas blåsans muskler på grund av det intensiva motståndet mot urinflödet.

Vi kan utesluta sådana tecken på sjukdomen:

 1. Urinströmmen är väldigt svag.
 2. Det finns en känsla av ofullständig förstörelse av urinblåsans urinblåsa.
 3. Mikturition åtföljs av smärta.
 4. Vid urinering finns spänning.
 5. Mycket ofta är urinen att urinera falskt.

Men dessa symptom är inte typiska endast för prostatacenomen. Liknande symtom kan vara oroande och som ett resultat av prostatit, cancer. Men under några omständigheter är det nödvändigt att framträda för experten. Endast en urolog kan göra en noggrann diagnos på grundval av laboratorieresultat.

Diagnos av sjukdomen: laboratorietester

Obligatorisk förteckning över laborationer:

 1. Etablering i blodet av graden av att hitta prostataspecifikt antigen, rektalanalys av prostata. Om du misstänker en prostatacancer, är en prostata biopsi ordinerad.
 2. Ledning av ultraljudsundersökning av njurarna. Detta hjälper till att upptäcka patologier, förändringar.
 3. Analys av blod, urin (allmänt).
 4. Undersökning av prostata genom ultraljud. Denna procedur gör det möjligt att känna till parametrarna för prostata adenom, närvaron av förkalkningar och hur noderna bildas.
 5. Uroflowmetry är ett förfarande för beräkning av hastigheten av urinflödet.
 6. Om det behövs, röntgar av njurarna.
 7. Cystomanometry är ett förfarande för beräkning av urinblåsans tryck.
 8. Fyll i ett specialiserat frågeformulär IPS, utvärdera livskvaliteten QoL.

Baserat på resultaten från laboratorietester kan vi prata om graden av hyperplasi, planera behandlingen av sjukdomen.

Stage av utveckling av sjukdomen

Godartad hyperplasi karakteriseras av tre grader:

Den första graden är ersättning. Vid detta stadium av sjukdomen uppstår ofta en uppmaning att gå på toaletten på natten. Strålen med urinering är svag nog, och processen kräver ytterligare ansträngningar. Det finns ingen kvarvarande urin.

Den andra graden är subkompensation. På detta stadium är sjukdomen redan mer uttalade. Urinering utförs av en svag intermittent stråle, förfarandet kräver mycket mer ansträngning. Patienten måste ständigt trycka, vilket resulterar i en bråck. Blåsan sträcker sig, diverticula visas. Vid detta skede har urinblåsan en urinrest. Vid varje tillfälle kan akut urinretention, som krävs för kateterisering under stationära förhållanden, inträffa.

Den tredje graden är dekompensering. Vid detta tillfälle observeras blåsans maximala sträckning, kontraktionens funktion störs, vilket resulterar i att urinering kan ske ofrivilligt. Mängden resterande urin kan vara upp till en och en halv liter. Detta stadium kännetecknas av tecken på förgiftning, njurinsufficiens, ett allvarligt tillstånd i allmänhet. Patienten ska omedelbart inläggas, annars kan det dödliga resultatet inte undvikas.

Metoder för behandling av sjukdomen

Hyperplasi av prostatakörteln är den vanligaste urologiska manliga sjukdomen vid 50 års ålder. Naturen hos sjukdomen är utseendet på små knölar, som gradvis ökar.

Hyperplasi av prostata behandlas på olika sätt: minimalt invasiv, medicinsk, operativ.

Den huvudsakliga metoden för behandling av prostatahyperplasi - operativa (. Laser förångning, etc.) Effektivitet kirurger interferens beror ogynnsamma komplikationer skede av sjukdomen. Indikationer för kirurgisk behandling: Njurfel, miktur, infarktisk obstruktion, stenar uppträdde i urinblåsan.

Radikal operation av prostata körs ut genom öppen åtkomst efter en preliminär undersökning av specialister. Transuretral resektion av prostata utförs oftare med epiduralanestesi. Denna procedur utförs för patienter med prostatakörtelparametrar 60 ml. Adenomektomi (öppen typkirurgi) utförs vid stora prostatavolymer.

Ibland för prostata, ordinerar läkare konservativ behandling. För behandling av prostatisk hyperplasi använda antibiotika, växtämnen, alfa-adrenerga blockerare, inhibitorer av fem-alfa-reduktashämmare, immunostimulerande medel, läkemedel, som förbättrar blodcirkulationen process av prostatan. Efter läkemedelsbehandling blir symtom på sjukdomen mindre, förbättras urinering.

Metoden för behandling av "försiktig väntan" används för passage av prostata hyperplasi utan några tecken. I det här fallet bör en gång om året visas för specialister.

Kontraindikationer för användning av läkemedelsterapi: en tung-stadium leversjukdom, njursjukdom, intolerans av läkemedel, neurogena störningar, ärrbildning vävt tyg bäckenorgan, exacerbation av inflammation i de nedre urinvägarna, prostatacancer bakgrund, blåssten.

Terapi av sjukdomen

Terapeutiskt förfarande för prostata adenom utses beroende på nivån på försummelsen, svårighetsgraden av symtomen.

Dynamisk övervakning

Med obetydliga tecken på sjukdomen utförs en dynamisk observation: ett besök hos specialisterna var 6: e månad, en systematisk laboratorieundersökning. Rekommendationer till patienten: kost, mindre fysisk ansträngning, periodiska besök hos urologen.

Drogterapi

Drogbehandling är avsedd för cirka 70 procent av det manliga ämnet i diagnosen "nodulär hyperplasi". Här med störande tecken på sjukdomen hjälper till att hantera mediciner, finns det inga skäl till kirurgisk ingrepp.

Preparat som används vid medicinsk behandling:

 1. Finasterid, dutasterid. Drogerna blockerar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron, vilket gör att adenomets tillväxt saktar ner. Efter en viss period är dess minskning i storlek cirka 25 procent. Positiva resultat av sådan systematisk terapi kan observeras efter sex månader.
 2. Doxazosin, terazosin. Preparat av denna typ slappna av i prostatakörteln, medan urinprocessen återställs. Dessutom förbättrar behandlingen processen att tillföra blod till urinblåsans väggar, kontraktilfunktioner. Som ett resultat av oro över dålig avledning försvinner urinen. Dessa läkemedel lindrar effektivt sjukdomen, men bidrar inte till att minska parametrarna för hyperplasi. Behandlingsprocessen utförs i mer än sex månader, positiva resultat börjar manifestera sig efter en månad av behandling.
 3. Kombination av läkemedel: alfa-adrenoblocker parallellt med 5-alfa reduktashämmare. Adenomatös profylax med användning av läkemedel av olika grupper utförs i de flesta fall av sjukdomen. I praktiken har den höga effektiviteten av att kombinera olika droger bevisats: riskerna för progression av hyperplasi minskas med 67 procent.
 4. Preparat av vegetabiliskt ursprung (komponenter av den afrikanska plommonbarken, sabal palmfrukter). Används parallellt med andra droger, förhindra svullnad, inflammation. Läkningsprocessen på naturlig väg är ganska lång, men i detta fall minskar antalet biverkningar betydligt.

Operativ ingripande

Avlägsnande av prostata (kan delvis utföras) - En bestämd åtgärd med uttalade symtom, när läkemedelsbehandling inte ger positiva resultat, finns det risker för att utveckla njursvikt.

Behandlingsprocessen används: transuretral resektion av prostata, öppen prostatektomi, laseroperation etc.

Hur man minskar risken för sjukdoms manifestation

 1. Rätt meny med daglig mat: Det är önskvärt att minimera konsumtionen av feta livsmedel.
 2. Regelbunden motion, frisk luft.
 3. Förbud mot dåliga vanor: alkoholhaltiga drycker, cigaretter.

Hyperplasi i prostatakörteln har idag ingen otvetydigt effektiva förebyggande åtgärder, men genom att systematiskt besöka en urolog är det möjligt att stoppa en sådan sjukdom i ett tidigt skede.

Hyperplasi av prostata

Godartad prostatahyperplasi uppträder med en ökning av antalet strukturella celler i organet. Detta leder till en ökning i kroppens storlek och orsakar problem med urinering på grund av kompressionen av urinröret.

Konsekvenserna av hyperplasi är ganska obehagliga, men den största risken är inte ökningen i organ, men felaktig differentiering av prostatacellerna. I detta fall finns risk för malign hyperplasi, som växer till en malign tumör.

Hyperplasi av prostata - orsaker

Med tanke på de statistiska uppgifterna (ca 90-95% av den manliga befolkningen har prostatahyperplasi) tenderar läkare att tro att ett sådant tillstånd är ett naturligt steg i utvecklingen av körteln.

 • åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • normala androgennivåer;
 • en ökning av antalet östrogener (vilket också kan vara en åldersrelaterad förändring).

Godartad prostatahyperplasi (BPH) diagnostiseras hos 60% av männen som har uppnått 50 års ålder.
Vid 80 års ålder vänder sig 90% av den manliga befolkningen till läkare med urinproblem och prostataförstoring.

Detta tillstånd karakteriseras av överdriven delning av prostatacellerna och en ökning av organet i volymen. Det är värt att notera att det finns ett överskott av normala, oförändrade prostataceller.

Det finns flera alternativ för utvecklingen av detta tillstånd:

 • diffus proliferation av prostatakörteln - en praktiskt taget jämn utvidgning av körteln i alla dess delar;
 • nodular - utseendet på en nod som proliferates, eller en mängd noduler i olika delar av prostata.

Titta på videon om det här ämnet

Kliniska manifestationer av patologi

De viktigaste symptomen på BPH är:

 • svårigheter med urinering
 • en tunn urinflöde;
 • måste sätta press på toaletten;
 • känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • ökad urinfrekvens;
 • utseendet av frekvent urinering på natten;
 • falska begär som inte slutar med frisättning av urin;
 • oförmåga att behålla urin när man uppmanas

Sådana kliniska manifestationer uppstår oavsett form av patologi.

Graden av utvidgning av prostatakörteln

Graden av käglens utvidgning kan bedömas genom kliniska manifestationer:

 • Utseendet på en svag stråle av urin och behovet av att göra ansträngningar för urinering. Ökningen av antalet urinering på dagtid (upp till 10-15) och utseendet av önskningar på natten. Sådana symptom uppstår på grund av kompression av den utvidgade delen av urinröret.
 • Urinflödet blir tunn. Mannen har en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Kanske utveckling av akut urinretention, framväxt av cystit, urolithiasis. Vid detta tillfälle stänger den förstorade prostata i urinröret med nästan 50%, vilket ökar trycket i blåsan och bidrar till utseendet av kvarvarande urin - en konstant närvaro av upp till 50 ml urin i blåsan.

 • Paradoxal ishuria - urinblåsan är full av urin, men den sträcker sina väggar och tillåter inte att den krymper. Med full blåsan har en man en ständig uppmaning att urinera, urinen fördelas med droppe. Prostatakörteln täcker nästan helt urinrörets lumen.
 • Användbar information om videon

  Alternativ för godartad hyperplasi

  Adenomatös hyperplasi av prostata är en variant av godartad hyperplasi. Adenomatous detta tillstånd kallas på grund av en ökning i prostata i form av en enda nod, vilket ökar i storlek.

  Identifiera den diffusa eller nodala formen av förstorad körtel kan vara med hjälp av magnetisk resonansbehandling.

  Baserat på biopsi resultat:

  • glandulär hyperplasi av prostata;
  • glandular-stromal hyperplasi;
  • hyperplasi av övergångszoner.

  Glandular-stromal hyperplasi

  Prostatakörteln utsöndrar muskelceller, sekretoriska eller glandulära celler, såväl som stromala celler som bildar band av bindväv och separerar prostataområdet. Om glandular-stromal hyperplasi talar med en ökning av sekretoriska celler och stromalelement. Denna hyperplasi är diffus (utbredd).

  Glandulär hyperplasi

  Det diagnostiseras med en ökning av antalet sekretoriska celler. En viktig markör för sådan hyperplasi är en ökning i nivån av PSA-specifika prostatiska antigener. Med en ökning av nivån av detta ämne i blodet över 2,5 ng / ml kan vi tala om en ökning av prostatakörtelns körtelceller.

  Hyperplasi av övergångszoner

  Prostatakörteln består av:

  • den centrala zonen;
  • periferi;
  • övergångszoner (från den centrala delen till periferin).

  I fallet med adenomatösa nodulers utseende i övergångszonen etablerar läkare en diagnos av "hyperplasi i prostata-övergångszonerna". Utveckling i övergångszonen börjar noduler öka i storlek och klämma resten av körteln.

  Nodform

  Bildandet av multipla foci av hyperplasi, mellan vilken det finns en oförändrad vävnad, kallas den nodulära formen av prostatahyperplasi. Först bildas små områden av hyperplasi i olika delar av prostata. Med tiden utvidgas de och blir tätare. Vid rektal undersökning känns en sådan körtel som en tuberös komprimering med ojämna kanter.

  Medicinska åtgärder i denna sjukdom

  Det finns bara tre behandlingsalternativ för prostatahyperplasi.

  De viktigaste är:

  • drogterapi;
  • minimalt invasiva ingripanden;
  • kirurgiska operationer.

  Behandling av prostatisk hyperplasi med läkemedel utförs vid de första stadierna av sjukdomen. De viktigaste drogen är alfa-1 adrenoreceptor-blockerare. Dessa substanser minskar inte prostatavolymen, men används bara för symptomatisk behandling.

  Användningen av sådana droger kan bli av med:

  • imperative urges (okontrollerade uppmanar med oförmåga att innehålla urin);
  • minskad frekvens av urinering;
  • frekvent uppmaning att urinera på natten.

  Inhibitorer av 5a-reduktas hämmar verkan av enzymet av glandulära celler i prostatakörteln. Absoluta indikationer på användning av droger i denna grupp är glandulär eller glandulär-stromal hyperplasi av prostata.

  Dessa läkemedel minskar sjukdomsintensiteten.

  Fytoterapeutiska läkemedel innehåller extrakt från en mängd olika växtämnen. Dessa läkemedel förbättrar patientens livskvalitet och hjälper till att förbättra urinering. Deras verkan är också associerad med inhiberingen av 5a-reduktas, vilket leder till en minskning av prostatakörtelns tillväxthastighet.

  Kirurgisk behandling av sjukdomen

  All kirurgisk behandling kan delas in i minimalt invasiva förfaranden och öppna kirurgiska metoder.

  Indikationer för kirurgisk behandling:

  • ineffektivitet av läkemedelsbehandling;
  • snabb ökning av PSA-titrarna;
  • upptäckt av foci av malign hyperplasi.

  Kirurgisk behandling används först efter medicinsk behandling och biopsi. Detta beror på det faktum att de flesta män som lider av prostatahyperplasi är äldre som har svårt att tolerera kirurgiska ingrepp.

  Ett alternativ till öppen operation är minimalt invasiv kirurgi.
  Minimalt invasiva metoder innefattar transuretral resektion av prostatakörteln. I det här fallet sätts en speciell enhet in i urinröret, som skär ut på platsen eller hela prostatakörteln och tar den utåt.

  Ett annat alternativ för minimalt invasiv ingrepp (guldstandard för behandling av godartad hyperplasi) är lasertransuretralavlägsnande av den drabbade delen av prostata.

  Minimalt invasiva ingrepp är inte alltid effektiva. Den största risken för transuretral resektion är resterande celler. Vid diffus hyperplasi eller hyperplasi av prostata i kombination med urinröretumören används öppna operationer, under vilka prostatakörteln eller dess förändrade del avlägsnas.

  Hjälp av folkmekanismer

  För att behandla sjukdomen hos adenom används folkmedicinska medel på grundval av celandine, persilja, Johannesört, kamille, häststol, plantain, nässla.

  1. Sammansättningen av örtavkärning omfattar: häststångsfält, hagtornsbark, Johannesört, kamomill, malurt, plantain, nässla, hundrosa. Spoonful av fälthästar ska kokas i 1 liter vatten i 10 minuter, lägg sedan till en sked av bark av buktorn. Efter 5 minuter tillsättes kamille och johannesört till buljongen i samma mängd. Efter ytterligare 5 minuter. buljongen ska avlägsnas från elden och lägga malurt, plantain och nässlor. Den kylda produkten måste filtreras och kombineras med hundrosos farmakontinktur. Det färdiga läkemedlet skall hällas i en behållare med mörkt glas och läggas på en sval plats. Använd drogen innan du äter 2 skedar tre gånger om dagen.
  2. För att förbereda en tinktur av celandine, blanda nyberedd celandinejuice och vodka i samma proportioner. Drick maten du behöver för att sutra innan du äter en droppe. Dosen av läkemedlet bör ökas till 30 droppar. Sedan i samma ordning för att minska.
  3. Curative egenskaper har ett botemedel som består av 3 delar celandine, 7 delar av johannesört och kamille, 3 delar kalkfärgad. Två matskedar av örtblandningen ska hällas i 500 ml kokande vatten. Insistera på avkok i minst en timme, då kan du lägga till älskling. Att dricka ett läkemedel rekommenderas för 0,5 glas innan du äter 2 gånger om dagen.
  4. Som en förebyggande åtgärd kan du dricka persilja juice 2 teskedar tre gånger om dagen före måltiderna.
  5. För att förbereda tinkturer från nässlor, horsetail och cowberry, ska 2 matskedar råmaterial hällas i 0,5 liter kokt vatten. Att insistera är att läkemedlet är nödvändigt inom en timme. Ät en halvtimme före måltider en halv kopp tre gånger om dagen.

  Nutrition Egenskaper och kost

  En av metoderna för behandling och förebyggande av adenom är överensstämmelse med reglerna för rationell nutrition. När du sammanställer en daglig diet måste du följa vissa rekommendationer:

  • Undvik att äta mat som kan orsaka komplikationer eller allergier.
  • mat bör lätt smältas
  • mat bör inte orsaka gastrointestinalt dysfunktion;
  • I den dagliga kosten ingår mat som är mättad med vitaminer och spårämnen.

  Den dagliga menyn ska bestå av produkter med hög koncentration av näringsämnen och element som enkelt bearbetas och absorberas av kroppen. Överensstämmelse med denna regel kommer att bidra till att normalisera inre organens arbete, stärka immunförsvaret.

  I fallet med prostata adenom sjukdom rekommenderas följande livsmedel:

  • grönsaker och frukter;
  • fermenterade mjölkprodukter
  • bröd med kli eller klonmjöl
  • alla spannmål, förutom mango;
  • kycklingägg
  • biodlingsprodukter;
  • pumpa, vattenmelon, melon, bär;
  • torkade frukter;
  • skaldjur och fisk;
  • diettyper av kött;
  • vegetabiliska oljor;
  • hård ost med låg fetthalt
  • grönt te.

  När dysfunktion av prostata adenom bör undvika att äta feta och stekta livsmedel, baljväxter, slaktbiprodukter, konserver, sötsaker, läsk, fettsytsoppa och buljonger, bageriprodukter, starkt kaffe.

  När sjukdomen i prostatakörteln är nödvändig under dagen i små portioner. Mellan måltiderna kan du använda bär, frukter, dricka fruktdrycker, kompotter, nyberedda juice, sura mjölkprodukter.

  Volymen vätska som måste konsumeras per dag bör ligga inom 2,5 liter. Annars läggs en extra börda på njurarna och genitourinärsystemet. För matlagning rekommenderas att använda släckning, ångkokning, stekning, bakning i ugnen.

  Eventuella konsekvenser och komplikationer

  När de första symptomen på sjukdomen visas, kontakta en specialist.

  Otillbörlig behandling kan leda till komplikationer och negativa konsekvenser.

  1. Hyperplasi kännetecknas av en smalning av urinröret. Som ett resultat kan svårigheter att urinera utvecklas, anus kan utvecklas.
  2. I fallet med sjukdomsutvecklingen på grund av effekterna av patogena mikroorganismer och bakterier anses inflammatoriska processer vara ett frekvent fenomen.
  3. Med adenom dysfunktion uppstår urinstagnation. Det bildar ett sediment som till sist ackumuleras, tjocknar och stenar bildas i blåsan.
  4. Blåsans försvagade väggar leder till utvecklingen av divertikulos. Stagnerande processer leder till att bindevävnaden sträcker sig. På dessa områden börjar bakterier ackumuleras, vilka är smittkällor.
  5. Utvecklingen av divertikulos leder till blåsans skada och bristning. Muskelvävnaden i det överflödande urogenitala systemet börjar sträcka sig över tiden, förlorar sin elasticitet och dess förmåga att komma i kontakt. Vad som orsakar att det skadas av stress eller fysisk ansträngning.
  6. Urin, som inte utsöndras från blåsan, skapar ytterligare tryck på njurarna. Dessa leder till utveckling av njursvikt.
  7. Med den vidare utvecklingen av sjukdomen finns akut retention av urin, det vill säga komplikationer och smärtsamma känslor vid urinering. Den främsta orsaken till patologin är hypotermi, kronisk trötthet, stillasittande arbete.
  8. I denna patologi kan åderbråck i blåsans hals observeras, vilket kan indikeras av urinfärgen.

  Profylax av prostatahyperplasi

  Förebyggande underhåll av sjukdomen består i att följa reglerna för en hälsosam livsstil.

  1. Rätt näring. I kosten bör inkludera grönsaker, frukt, skaldjur och sura mjölkprodukter. Du bör undvika att äta feta livsmedel, snabbmat, godis, läsk.
  2. Kontroll över användningen av vätska. Volymen vätska som används ska ligga inom 2,5 liter. Annars finns det en ytterligare börda på njurarna. Det rekommenderas inte att dricka mycket vatten om natten.
  3. Fysisk aktivitet. Sportaktiviteter har en starkare effekt. Mäns hälsa påverkas av promenader, löpning, cykling, simning, stavgång.
  4. Sexuell aktivitet. Regelbundet sexuellt liv bidrar till den normala funktionen av prostatakörteln och könsorganen.
  5. Psykologisk lugn. Ostabil psykologisk hälsa leder till en försämring av kroppens skyddande funktioner och utvecklingen av olika sjukdomar. Därför bör du undvika stressiga situationer, depression, känslomässig stress. Riktigt kombinera fysisk aktivitet och vila.
  6. Massage i prostatakörteln. Denna manipulation hjälper till att ta bort från prostata ämnen som ackumuleras i det, bakterier och patogena mikroorganismer. Dessutom förbättras kvaliteten och varaktigheten av samlag, och en sexuell aktivitet hos en man ökar.

  Vad är nodulär hyperplasi i prostata: diagnos och behandling

  Prostatit är en vanlig sjukdom bland män.

  Detta "delikata problem" ger en massa obehagliga upplevelser för att slutföra impotens.

  En av sorterna av prostata sjukdom är också prostatahyperplasi.

  Vi kommer att prata om denna sjukdom i vår artikel.

  Nodulär hyperplasi av prostata: vad är det?

  Nodulär hyperplasi av prostata kallas vanligtvis benign prostatacenom. Tumören består av små knölar, som med tiden växer till storleken på en apelsin, börjar klämma urinröret.

  Av detta skäl finns det ett problem med fri urinutgång. Trots det faktum att det är en tumör bildar den inte ens en metastas vid en signifikant tillväxt. Tillräckligt denna typ av sjukdom är främst män, vars ålder är 40 år och mer.

  Det finns flera former av denna sjukdom, som är indelade i:

  • diffus form av hyperplasi;
  • ojämn;
  • glandular;
  • glandulär-stromal.

  Andra namn på prostatahyperplasi:

  1. Prostatisk sjukdom.
  2. Blåsor hemorrojder.
  3. Adenom av prostata.
  4. Nodal hyperplasi av prostata.
  5. Disgormonal adenomatös prostatopati.

  Symtom och stadier av sjukdomen

  1. Det viktigaste symptomet som indikerar förekomsten av sjukdomen är problemet med urinering. Detta symptom är orsaken till patientens behandling av urologen. Om behandlingen inte påbörjas vid den tidpunkten blir urinering mycket frekvent och blödningstömning sker inte helt. Strålen svagnar tills urinen helt enkelt strömmar ut vertikalt. På natten står en man upp flera gånger, eftersom det är ganska starkt önskan att tömma blåsan.
  2. Urinblåsan fylls hela tiden med urin. Ju längre sjukdomen utvecklas desto tunnare blir strömmen, och senare utsöndras urinen dropp. Utveckla inkontinens när urin börjar släppas under alla dagar, även under sömnen.
  3. Det kan finnas blod i urinen.
  4. Det finns en stark önskan att tömma blåsan.
  5. I närvaro av en stark uppmaning kan en man inte tömma blåsan helt, eftersom prostatakörteln överlappar urinkanalen. I de flesta fall, med sådana symptom, går doktorn in i katetern.

  Hyperplasi av prostata utvecklas i steg som skiljer sig från varandra i deras egenskaper:

  1. Den första etappen. För detta stadium kännetecknas av en svag ström, frekvent uppmaning att urinera, svårighet att tömma blåsan helt. Varaktigheten av detta steg fortsätter utan behandling under ca 3 år. Med snabb tillgång till en specialist kan det botas med användning av mediciner.
  2. Den andra etappen. Strålen under urinering är släck och tunn. Under denna period är funktionen av blåsan allvarligt försämrad. Efter urinering känns det att blåsan är full och den är inte helt tömd. Urin börjar sticka ut spontant. Det kan vara grumligt eller med en blandning av blod. Detta fenomen leder i de flesta fall till njurarna.
  3. Den tredje etappen. I detta skede finns det en paradoxal ishuria.

  Denna grad klassificeras som subkompenserad.

  Arbetet utvecklas om ingen tidigare behandling har utförts på de två tidigare.

  Blåsan sträcker sig mycket. Trots det faktum att den är helt fylld, finns det inga pulser att uppmana att tömma blåsan.

  Kanalerna i urinvägarna är dilaterade och urin dricker helt enkelt ständigt. Utseende av blod. För att undvika överflöde och rubbning av blåsan, ska du omedelbart kontakta en specialist.

  Från vad som uppkommer i prostata:

  skäl

  Först och främst är huvudorsaken åldersförändringar och hormonella störningar. Förstörda produktionen av testosteron hos män, vilket resulterar i prostata tar emot östrogen. Det finns de minsta knutarna som kan växa i årtionden utan att orsaka absolut inga symtom. Och bara med regelbunden undersökning kan du hitta sjukdomsuppkomsten.

  Nästa anledning är inflammation i prostata, vilket tar en akut form.

  Skälen kan också vara:

  diagnostik

  För diagnosen ordinerar läkaren en omfattande undersökning av patienten. För detta ändamål ges riktningen för blod- och urintestet. Om det finns misstankar om förekomst av prostatahyperplasi, utför urologen en mer detaljerad undersökning.

  1. genomfört rektal massa. För att göra detta sätter urologen ett finger i en rektum i en gummihandske och avslöjar prostatakörtelns adenomatösa nod, uppskattar prostataformen. Förfarandet är helt smärtfritt och går ganska snabbt. Denna typ av diagnos avslöjar bara adenomatösa noder i prostatakörteln. Ytterligare noggrann utredning behövs.
  2. Uroflowmetry tillåter dig att genomföra ett test som bestämmer graden av urin.

  För detta behöver patienten urinera i ett speciellt rör, som har en speciell mätanordning.

  Om urinflödet minskas signifikant kan det finnas misstankar om sjukdommens närvaro.

 • cystoskopi kan upptäcka problem i nedre delar av urinröret, liksom i urinblåsan och urinröret.

  Metoden bidrar till att identifiera strukturproblem, anomalier i urinblåsa, utvidgning av prostata, närvaron av stenar i urinblåsan och om det finns blåscancer.

  För att göra det, genom urinröret, gå in i cytoskopet i blåsan. Den har en liten videokamera och är utrustad med ljus. Med hjälp av specialverktyg tas en liten vävnad för studien. Patienten ges en lokalbedövning före proceduren.

 • ultraljud kommer att exakt avslöja förekomsten av patologier, ge en uppfattning om prostatakörteln, dess form och tumörens närvaro. Samtidigt undersöks njurarna och blåsan för att se om förändringar har inträffat med dessa organ.

 • Ultraljud är indelad i två typer:

  1. Transrectal ultraljud, där läkaren använder en sond. Med hjälp av det kan du ganska noggrant bestämma storleken på prostata.
  2. Transabdominal ultraljud, som bedömer tillståndet av prostata, mäter mängden resterande urin, kontrollerar om det finns njurskador.

  behandling

  Behandling av prostatahyperplasi är uppdelad i tre typer:

  1. Medicinering. Det gör det inte bara möjligt att mildra symtomen och sjukdomsförloppet, men också för att minska prostatakörteln. Det korrekta valet av droger påverkar körningen noggrant, mjukgör sjukdomsförloppet. När du tar mediciner

  möjliga biverkningar: minskad libido, hypotoni, yrsel, svaghet.

  Kontraindikationer:

  1. Intolerans mot läkemedel.
  2. Lever- eller njurinsufficiens.
  3. Akuta inflammatoriska processer i urinvägarna.
  4. Stenar i blåsan.
 • Kirurgisk ingrepp. Effektivare behandling. Patienten under anestesi injiceras med ett resektoskop genom urineringskanalen, som under verkan av elektriska urladdningar börjar skära den drabbade prostata vävnaden. Med hjälp av ett vakuumsystem avlägsnas de omedelbart från kroppen. Efter operation under en kort period placeras patienten på en kateter.
 • Icke-kirurgisk. Med denna metod kan stenter som har formen av en spiral användas. De injiceras i urinröret. Denna metod används om patienten är kontraindicerad vid kirurgisk ingrepp eller av någon anledning det inte hjälpte.

  Nackdelen är ofta urinering.

  Den icke-operativa metoden innefattar också:

  1. Hypertermi.
  2. Ballongutvidgning.
  3. Kateterisering.
  4. Termisk terapi.
 • Många patienter tillgriper folkmedicin för att bota prostatahyperplasi.

  De mest effektiva är följande recept:

  1. Linfrö att dricka 3 gånger om dagen på en matsked på tom mage.
  2. Needles gran insisterar på vodka i 10 dagar, skaka vätska från tid till annan. Behållaren måste förvaras på en mörk plats. När tinkturen är klar, drick en tesked efter att ha ätit 3 gånger om dagen.
  3. Dagligt intag av minst en glödlampa per dag.

  förebyggande

  Det viktigaste du behöver uppmärksamma är mat. Överdriven fet och kryddig mat kan leda till risken för sjukdomens utseende. Det är också nödvändigt att sluta röka och missbruka alkoholhaltiga drycker. Män uppmanas att leva ett vanligt sexliv.

  Användningen av sterodion ökar risken för tumörbildning. När de första, mindre symtomen på sjukdomen ska kontakta en urolog. Den utlösande sjukdomen kan utvecklas till prostatacancer.

  Vad är adenomatös hyperplasi i prostata?

  Sjukdomar i prostatakörteln hos män händer ganska ofta. Fel i detta vitala organs funktion uppträder under påverkan av yttre faktorer och fysiologiska förändringar. Speciellt handlar det om åldersrelaterade hormonella omarrangemang, vilket leder till problem med prostata. Den vanligaste patologin är adenomatös hyperplasi av prostata. Utan korrekt behandling leder det till många komplikationer som kräver kirurgisk ingrepp.

  Adenomatös hyperplasi av prostata: Vad är det och varför förekommer det?

  Adenomatös hyperplasi av prostata är en godartad neoplasma i prostatakörlens celler. Det är en gradvis växande nod inne i orgeln. Med andra ord är det en tumör som inte har en malaktig natur och tillåter inte metastaser. I medicin har patologi flera namn: prostata adenom, glandulär hyperplasi i prostatakörteln, prostatahyperplasi, nodulär hyperplasi i prostata.

  Problemet med prostatahyperplasi uppträder hos 50% av företrädarna för den starka hälften av mänskligheten som fyllt 60 år

  Orsakerna till sjukdomsutvecklingen är inte helt kända. De provokerande faktorerna är:

  • hormonella störningar under den så kallade klimakteriet;
  • felaktig kost;
  • låg fysisk aktivitet
  • missbruk av rökning och alkohol
  • kroniska prostata sjukdomar (prostatit) och urinorgan (pyelonefrit, cystit, uretrit);
  • promiskuösa sexuella relationer eller deras långa frånvaro.

  De flesta läkare är överens om att den grundläggande faktorn för utseende av adenom är hormonell omstrukturering av den manliga kroppen. Efter 45 år finns en kraftig minskning av testosteron (ett manligt hormon) i blodet med samtidig ökning av östrogen (ett kvinnligt hormon). Detta leder till patologiska förändringar i prostata hos körtelvävnaden.

  Symtom på hyperplasi

  Hyperplasi av prostata utvecklas gradvis, vävnaderna i körteln deformeras och formar noduler. De ökar gradvis i storlek och börjar trycka på urinröret. Endast från det här ögonblicket börjar mannen vanligtvis känna obehag och problem med toaletten.

  De viktigaste manifestationerna av sjukdomen är:

  • frekvent uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten;
  • intermittent och tunn urinström;
  • obehag i den suprapubiska regionen;
  • omöjlighet att urinera utan betydande försök
  • godtycklig fördelning av urin;
  • ofullständig tömning av blåsan.
  Den försummade formen av godartad prostatahyperplasi leder till det faktum att patienten inte ens kan utföra urinering även med uppmaningen att urinera

  Symtom är ofta förvirrad med förvärring av kronisk prostatit, så sjukdomen detekteras redan i kronisk form. Att diagnostisera och behandla sjukdomen i tid kan du inte ignorera obehagliga symptom - du behöver kontakta en urolog eller andrologist.

  Stages och former av sjukdomen

  Adenomatös hyperplasi i prostatakörteln sker i varje man på olika sätt. Medicin identifierar tre huvudstadier genom vilka svårighetsgraden av tillståndet och lämplig terapi bestäms.

  1. Kompenserat stadium anses vara det första och enklaste. I det här skedet kan symtomen kanske inte visas alls. Ibland finns det ofta urinering, huvudsakligen på natten, litet obehag. Funktion av njurar och blåsor är normalt.
  2. Subkompenserad - på grund av gradvis minskning av urinledaren är ofullständig tömning, urinering är intermittent, ständiga försök att öka trycket i urinen, störde njurarna.
  3. Dekompenserad - fullständig dysfunktion av blåsan, njursvikt, det finns ingen uppmaning, det finns en godtycklig fördelning av urin, stor prostata storlek förhindrar urinering, det finns neuropsykiska störningar. Urgent medicinsk vård behövs för att undvika uremi (allmän förgiftning av kroppen mot njursvikt).

  Beroende på prostatens placering och egenskaper kännetecknas följande former:

  • underbubbla och intravesikal;
  • retrotrigonalnuyu;
  • multifokal;
  • diffundera;
  • glandulär-stromal prostatisk hyperplasi.

  Stages och former av sjukdomen hjälper till att upprätta en noggrann diagnos och välja lämplig behandling.

  Nodulär benign prostatahyperplasi har 3 utvecklingsstadier

  Diagnos av den nodulära formen av adenom

  Tidig diagnos av hyperplasi är extremt viktigt för framgångsrik botemedel. Obehandlad patologi är fylld med allvarliga komplikationer i form av akut retention av urin, stenar i urinblåsan, pyelonefrit, hematuri, njursvikt. Vid de första tecknen på sjukdomen behöver du se en läkare och genomgå en omfattande undersökning.

  De viktigaste diagnostiska metoderna är:

  • rektal (finger) undersökning av prostata;
  • ett blodprov för antigener;
  • Njur ultraljud;
  • transrektal ultraljud;
  • allmän analys av urin;
  • uroflowmetry (bestämmer graden av urinering);
  • kontrast urografi (röntgen);
  • cystomanometry (tryck i blåsan);
  • uretrocystoskopi (med misstanke om onkologi);
  • MRI av prostata.

  Metoden för forskning väljs av läkaren individuellt beroende på klinisk bild och patientklagomål. Vanligtvis är flera typer av diagnostik ordinerad för en omfattande undersökning på en gång. En noggrann diagnos är nyckeln till en snabb och framgångsrik behandling.

  Behandling av nodulär formning av prostata

  Terapi av prostataadenom beror på scenen och formen av sjukdomen. Konservativa och kirurgiska metoder används. De huvudsakliga tillvägagångssätten är indelade i tre grupper.

  1. Drogbehandling innefattar användning av hormonella läkemedel (Dutasteride, Finasteride) och alfa-adrenoblocker, avslappnande muskelton och lindring av urinering (Tamsulosin, Terazozin). Dessutom föreskrivs fytopreparationer ("Prostamol Uno", "Garbelol").
  2. Minimalt invasiva och icke-kirurgiska metoder används med konstanta återfall och ineffektivitet av konservativ terapi. Ett antal metoder används: mikrovågsterapi, transuretral termoterapi, ultraljud, peloidterapi, ballongdilatation, prostata stentning, kryostödning. Hjälpfunktionen utförs av fysioterapi och terapeutisk gymnastik.
  3. Kirurgisk ingrepp indikeras vid sjukdoms sista skede, med komplicerat flöde. Öppen adenomektomi, transuretral resektion och elektrodaporisering, laser-enukleation, embolisering av prostaternas artärer används.

  I de flesta fall försöker doktorn att välja en konservativ och minimalt invasiv behandling som inte orsakar några komplikationer. Och endast med låg effektivitet och försummelse av sjukdomen är kirurgisk ingrepp ordinerad. Det är mycket viktigt att identifiera prostata adenom i tid, så du behöver inte gå till operation.

  HIPPERPLASIEN AV PROSTATET KAN BENIGNA

  Riskfaktorer

  • Nationalitet (italienare och japaner är sjuka mindre, tyskar, araber, judar - oftare)
  • Sedentär livsstil.

  patogenes

  • Med ålder ökar aktiviteten hos enzymet 5-a-reduktas
  • Testosteron som påverkas av 5-a-reduktas omvandlas till dehydrotestosteron
  • Dehydrotestosteron stimulerar tillväxten av prostata
  • Adenomvävnad klämmer fast i urinrörets lumen
  • Obstruktion av nedre urinvägarna.

  Klinisk bild

  • Två grupper av symtom
  • Symptom på obstruktion (långvarig urinström, känsla av ofullständig tömning av blåsan, paradoxal ishuria)
  • Symptom på irritation (pollakiuri, nocturi, väsentliga insatser).
  • Den kliniska bilden beror på sjukdomsfasen
  • I scenen - pollakiuria, nocturia, imperative ansträngningar
  • II-steg. förekomst av kvarvarande urin
  • Steg III - paradoxal ishuria (urinretention, åtföljd av kontinuerlig urinfrisättning med droppar från den överflödande urinblåsan).
  • Målforskning
  • Fingrektal undersökning av prostatakörteln (utvidgning av storlek, tätselastisk konsistens, glödlampans foder slätad)
  • Palpation av buken - definitionen av gränserna för blåsan i närvaro av kvarvarande urin.
  Laboratoriedata
  • Allmän analys av urin - förändringar sker endast om det finns en samtidig infektion
  • Serumkreatinin - En ökning av utvecklingen av CRF (tidigare identifierad)
  • Prostaspecifik Ag - måttlig ökning är typisk för BPH, en kraftig ökning - för prostatacancer.

  Särskilda undersökningar

  • Uroflowmetry - bestämmer graden av obstruktion av flödeshastigheten av urin
  • Ultraljud
  • Transabdominal - bestämmer närvaron och mängden resterande urin och prostata storlek
  • Transrectal - detektering av brännviddsändringar.

  Differentiell diagnos

  • Prostatacancer
  • Urinvägsstrikturer
  • Prostatit
  • Blåscancer
  • Neurogen blåsdysfunktion.

  behandling:

  Referenstaktik

  • Kost: Uteslut livsmedel och ämnen som irriterar njurarna (alkohol, kvävextraktiva medel, kaffe, kakao, choklad, kryddig och salt mat)
  • Dynamisk övervakning av män över 50 år för tidig upptäckt av BPH
  • I den första fasen av sjukdomen indikeras läkemedelsbehandling
  • I steg II och III, ett av metoderna för kirurgisk behandling
  • Vid akut urinretention, blåskateterisering, vid ineffektivitet, epicystostomi (punktering, trokar, drift)
  • Vid makrohematuri, hemostatiska medel, vid ineffektivitet, operativa metoder för att stoppa blödning
  • För smittsamma komplikationer, antibakteriell behandling.

  Drogterapi

  • 01, -Abromotoriska blockerare
  • Doxazosin - 2 mg 1 p / dag, gradvis ökning av dosen till 4-8 mg / dag. Om en allvarlig hypotensiv reaktion uppträder bör dosen minskas. Försiktighet är föreskriven för nedsatt njurfunktion, liksom för äldre och senila patienter
  • Terazozin (cornam) 1 mg / dag (före sänggåendet), vilket ökar dosen till 2-10 mg / dag i 4-6 veckor. Det rekommenderas inte aktivitet som kräver uppmärksamhetskoncentration inom 12 timmar efter den första mottagningen, efter att dosen eller behandlingen har avbrutits
  • Tamsulosin (Omsk)
  • Alfuzosin (dalphaz).
  • A-reduktashämmare
  • Proscar (finasterid) - 5 mg 1 p / dag. Om njurfunktionen är nedsatt bör dosen minskas. Vid behandlingen är det nödvändigt att noggrant övervaka den möjliga utvecklingen av obstruktiv uropati
  • Prostagut
  • Prostaplant.
  • Gestonoron (depostat) 2 ml IV i 1 p / vecka i 2-3 månader. Biverkningar: gynekomasti, ett brott mot kraften; hosta, vaskulära störningar - omedelbart efter introduktionen.
  • Koprivit 2 kapslar 3 r / dag i 3-4 veckor, sedan 2 kapslar per dag i 2 veckor, därefter 1 kapsel per dag.

  Kirurgisk behandling

  • Transuretral resektion av prostatakörteln - indikerad med en adenomvikt på högst 50 g
  • Öppna prostatektomi
  • Undernäring
  • Back-bug
  • Permanent epicystostomi - i närvaro av kontraindikationer till en radikal operation
  • Komplikationer
  • Tidig (blödning, inflammatorisk)
  • Obstruktion av blåsans hals.
  komplikationer
  • Inflammatorisk
  • Cystitis
  • Prostatit
  • Pyelonefrit
  • Orkoepididymit
  Blåsans stenar
  • Hematuri av blåsans nacke
  • Hydronephrosis
  • Akut urinretention. Prognosen är gynnsam.

  synonymer

  • Prostatisk hyperplasi
  • Hypertrofi av prostata
  • Prostata adenom
  Reduction. BPH - benign prostatahyperplasi
  Se även prostatitis. Pyelonefrit, Hydronephrosis, Cystitis, Bladdercancer. Prostatacancer

  N40 prostatisk hyperplasi

  litteratur

  Adenom av prostata. Rodoman BE, Avdoshin VP, Pershin SV. Moskva: Izd-vo Ross. Folkets vänskaps universitet, 1993

  Hyperplasi av prostata

  Prostatahyperplasi (BPH) - detta är en vanlig urologisk sjukdom där cellproliferation sker prostataceller, vilket orsakar sammanpressning av urinröret och, som ett resultat, urineringsstörningar. Neoplasm utvecklas från stromalkomponenten eller från glandulärt epitel.

  Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi, vid 65 års ålder upptäcks sjukdomen hos 50% av männen och i äldre ålder - i cirka 85% av männen.

  Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

  Prostatakörteln (prostata) är oparade androgen rörformig-alveolära exokrin körtel som ligger under urinblåsan, passerar det genom den inledande delen av urinröret - prostataurinröret cirkulärt omsluter nacken och dess proximala parti. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig i urinröret. Prostata är i kontakt med bäckens membran, ampulla i ändtarmen.

  Funktionerna i prostatakörteln styrs av androgener, östrogener, steroidhormoner och hypofyshormoner. Hemligheten som produceras av prostata utstötas under utlösning, deltar i spädningens utspädning.

  Prostatakörteln är formad av själva kärlvävnaden, såväl som av muskler och bindväv. Process hyperplasi, t. E. Onormala utväxter börjar vanligtvis i den transienta zonen i prostata, efter vilken tillväxt sker polycentriska noder med påföljande ökning av volymen och vikten av prostata. En ökning av tumören i storlek leder till förskjutning av prostata vävnader från utsidan, tillväxt är möjlig både i riktning mot ändtarmen och i blåsans riktning

  Normalt stör prostatakörteln inte urinprocessen och funktionen av urinröret som helhet, eftersom den inte ligger i den bakre delen av urinröret, men klämmer inte på den. Med utvecklingen av prostatahyperplasi komprimeras den prostatiska delen av urinröret, dess lumen smalnar, vilket gör det svårt att tömma urin.

  Orsaker och riskfaktorer

  En av huvudorsakerna till prostatahyperplasi är ärftlig predisposition. Sannolikheten för sjukdomen ökar betydligt när det finns nära släktingar som lider av prostatahyperplasi.

  Dessutom innefattar riskfaktorerna följande:

  • förändringar i den hormonella bakgrunden (främst obalansen mellan androgener och östrogener);
  • metaboliska störningar;
  • infektiösa och inflammatoriska processer i det urogenitala området;
  • avancerad ålder;
  • otillräcklig fysisk aktivitet, särskilt en stillasittande livsstil, som bidrar till stillastående fenomen i det lilla bäckenet;
  • hypotermi;
  • dåliga vanor
  • otillräcklig näring (högt innehåll av fett- och köttmat i kosten med otillräcklig mängd växtfibrer);
  • inverkan av negativa miljöfaktorer.

  De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

  Formen av sjukdomen

  Beroende på tillväxtriktningen är prostatahyperplasi uppdelad i:

  • sub-tubuzhnuyu (neoplasm ökar i ändtarmens riktning);
  • intravesikal (tumören växer mot blåsan);
  • retrotrigonal (tumören är lokaliserad under blåsans triangel);
  • multifokal.

  Enligt det morfologiska tecknet klassificeras prostata hyperplasi i glandulär, fibrös, myomatös och blandad.

  Stages av sjukdomen

  I den kliniska bilden av prostatahyperplasi, beroende på tillståndet hos organ och strukturer i urogenitalt kanalen, utmärks följande steg:

  1. Ersättning. Det kännetecknas av kompenserad hypertrofi av urinblåsans detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin, det finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas funktion.
  2. Subindemnification. Förekomst av dystrofa förändringar i detrusor, tecken på resterande urin, dysursyndrom, nedsatt njurfunktion.
  3. Dekompensation. Disorder av blåsens detrusorfunktion, närvaro av uremi, förvärring av njursvikt, ofrivillig urinladdning.

  Symtom på prostatahyperplasi

  Sjukdomen utvecklas gradvis. Svårighetsgraden av symtom på prostatahyperplasi beror på scenen.

  Huvud tecknen på det tidiga skedet av tumörprocessen är frekvent urinering, nocturia. Prostatakörteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, konsistensen är tät, urinvattnet i processen med urinering är vanligt eller något släckt. Palpation av prostata är smärtfri, mittspåret är väl palperat. Blåsan töms helt. Varaktigheten av detta stadium är 1-3 år.

  Vid subkompensationsstadiet är urinrörets kompression mer uttalad, närvaron av kvarvarande urin är förtjockningen av blåsans väggar karakteristisk. Patienter klagar på en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering, ibland - ofrivillig fördelning av en liten mängd urin (läckage). Det kan finnas tecken på kroniskt njursvikt. Urin under urinering utsöndras i små portioner, det kan vara grumligt och innehåller en blandning av blod. På grund av stagnation i blåsan kan bilda stenar.

  Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula.

  Vid sönderfallet av sjukdomen är volymen av urin som frigörs obetydlig, urinen kan släppas med droppe, den är grumlig, med ett spår av blod (rostig färg). Urinblåsan sträcker sig med en stor mängd resterande urin.

  Symtom på hyperplasi i prostata i senare skeden innefattar viktminskning, torr mun, lukt av ammoniak i andningsluften, minskad aptit, anemi, förstoppning.

  diagnostik

  Diagnos av prostatahyperplasi är baserad på data som samlats in från klagomål och anamnese (inklusive familjehistoria), undersökning av patienten samt ett antal instrument- och laboratorieundersökningar.

  Under den urologiska undersökningen utvärderas tillståndet hos de yttre könsorganen. Fingerforskning gör att du kan bestämma tillståndet i prostatakörteln: dess kontur, ömhet, närvaron av ett spår mellan proppens lobar (normalt närvarande), områdena för förtätning.

  Tilldela och biokemiska blodprover (definierade elektrolyter, urea, kreatinin), allmänt urinanalys (närvaro av leukocyter, röda blodkroppar, ett protein av mikroorganismer, glukos). Bestäm koncentrationen i blodet i prostata-specifikt antigen (PSA), vars innehåll ökar med prostatahyperplasi. Det kan krävas bakteriologisk urinodling för att undvika infektionssjukdomar.

  De viktigaste instrumentala metoderna är:

  • transrektal ultraljud (bestämning av prostata, blåsans storlek, graden av hydronekros, om någon);
  • urofluometri (bestämning av volymen av urinering);
  • urografi och excretory urografi; och andra.

  Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi.

  Om differentialdiagnos är nödvändig med blåscancer eller urolithiasis, används cystoskopi. Denna metod visas också i närvaro av en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, långvarig kateterisering, trauma.

  Behandling av prostatahyperplasi

  De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

  I vissa fall begränsad till patientens dynamiska observation. Dynamisk observation innebär regelbundna undersökningar (med ett intervall på sex månader eller ett år) hos läkaren utan någon behandling. Förväntande taktik är motiverad i avsaknad av allvarliga kliniska manifestationer av sjukdomen med frånvaro av absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp.

  Indikation för läkemedelsbehandling:

  • Förekomst av tecken på sjukdomen, vilket ger patienten ångest och sänker livskvaliteten.
  • förekomst av riskfaktorer för progressionen av den patologiska processen;
  • Förberedelse av patienten för kirurgisk ingrepp (för att minska risken för postoperativa komplikationer).

  I läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi kan följande ordineras:

  • selektiv a1-blockerare (effektiva i fallet med en akut urinretention, inklusive uppkomsten av postoperativ vid vilken ingen full blåsa tömning över 6-10 timmar efter operation, förbättra hjärtaktivitet med samtidig ischemisk hjärtsjukdom);
  • hämmare av 5-alfa-reduktas (minska prostatakörteln, eliminera makrohematuri);
  • preparat baserade på växtextrakt (minskning av svårighetsgraden av symtom).

  I fallet med akut urinretention visas en patient med prostatahyperplasi att bli sjukhus med en kateterisering av blåsan.

  Substantiv androgenbehandling utförs i närvaro av laboratorie- och kliniska tecken på åldersrelaterad androgenbrist.

  Det fanns förslag på en eventuell malignitet av prostatahyperplasi (dvs. degenerering i cancer), men de var inte bevisade.

  Absoluta indikationer för kirurgisk behandling av prostatahyperplasi är:

  • återkommande akut retention efter kateteravlägsnande;
  • ingen positiv effekt av konservativ terapi;
  • bildning av divertikulum eller stora urinblåsor
  • kroniska infektiösa processer i urogenitala systemet.

  Kirurgisk ingrepp för prostatahyperplasi är av två typer:

  • adenomektomi - excision av hyperplastisk vävnad;
  • prostatektomi - resektion av prostata.

  Operationen kan utföras med traditionella eller minimalt invasiva metoder.

  Till transvesikal adenomektomi med åtkomst genom blåsans vägg används vanligtvis vid intra-triagonal tillväxt av neoplasmen. Denna metod är något traumatisk i jämförelse med minimalt invasiva ingrepp, men med stor sannolikhet att ge en fullständig botemedel.

  Transuretral resektion av prostata körtel kännetecknas av hög effektivitet och lågt trauma. Denna endoskopisk metod innebär inget behov av att skära frisk vävnad i synen på det drabbade området, gör det möjligt att uppnå tillförlitlig kontroll av hemostas och kan även utföras i äldre patienter med samtidig patologi.

  Transuretral nålablation av prostatakörteln består i införandet av nålelektroder i prostatens hyperplastiska vävnad, följt av förstörelsen av patologiska vävnader med hjälp av radiofrekvensexponering.

  Transuretral förångning av prostatan utförs med hjälp av en rullelektrod (elektroförångning) eller laser (laserförångning). Metoden består i avdunstning av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad med samtidig torkning och koagulering. Också för behandling av prostatahyperplasi kan cryodestruktionsmetoden (flytande kvävebehandling) användas.

  Embolisering av prostata artärer hänför sig till endovaskulära operationer och består i obstruktionen av de medicinska polymererna i artärerna som matar prostatakörteln, vilket leder till dess reduktion. Operationen utförs under lokalbedövning genom åtkomst genom lårbensartären.

  För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderas att du söker tidig tid för de första tecknen på en urinproblem och att du har årliga förebyggande undersökningar av en urolog vid 40 års ålder.

  Endoskopisk holmiumlaserukleation av prostatahyperplasi utförs med användning av en Holmium-laser med en effekt på 60-100 W. Under operationen skärs den hyperplastiska prostatavävnaden in i urinhålan, varefter adenomatösa noder ska avlägsnas med hjälp av endomorfatorn. Effektiviteten av denna metod ligger nära den för öppen adenomektomi. Fördelar är en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med andra metoder och en kortare rehabiliteringsperiod.

  Patienten rekommenderas att hålla sig till en diet med undantag av kost med kryddig, kryddig, fet mat, sprit.

  Möjliga komplikationer och konsekvenser

  Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula. Dessutom kan resultatet av att köra hyperplasi vara orchiepididymitis, prostatit, prostatahypertrofi blödning, erektil dysfunktion. Vi spekulerade om en möjlig malignitet (t. E. degeneration i cancer), men visade att de inte var.

  utsikterna

  Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

  förebyggande

  För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderar vi:

  • vid 40 års ålder - Urologens årliga förebyggande undersökningar.
  • snabb tillgång till sjukvård vid första tecken på en micturitionsstörning
  • avslag på dåliga vanor
  • undvikande av hypotermi
  • rationell nutrition;
  • regelbundet sexliv med en vanlig partner
  • tillräcklig fysisk aktivitet.