Huvud
Behandling

Vad är ett PSA-test och varför är det gjort?

PSA-testet är ett diagnostiskt förfarande som föreskrivs för män med en misstänkt tumör av en malign natur i prostatakörteln. Prostatiskt specifikt antigen produceras i prostatakörtlarna i en liten mängd.

Som framgår av resultaten från PSA

En liten ökning av PSA-koncentrationen indikerar en kurs av prostatit, en högre antigenkoncentration indikerar progressionen av den maligna tumören i prostata.

Orsaken till att patienten oroar sig för prostatakörteln är koncentrationen av det prostatiska antigenet mer än 4 ng i 1 ml.

Testet är inte en absolut tillförlitlig indikator på utvecklingen av cancer i prostata, eftersom det har förekommit fall av maligna tumörer och vid en normal koncentration av prostata antigenet.

Därför är en hög koncentration av specifikt antigen inte alltid en indikator på malign prostataprocess.

PSA-analys indikerar bristande oro vid en koncentration av substanser i intervallet 2,5-3 ng i 1 ml. För flera år sedan var detta regleringsvärde högre - 4 ng / ml.

Förberedelser för ett PSA-test

PSA-analys kräver ingen särskild träning. För att uppnå mer tillförlitliga testresultat rekommenderas det att utföra proceduren före rektal undersökning eller palpation av prostata.

Med digital rektal undersökning rekommenderas PSA-test efter flera dagar.

Det är värt att informera läkaren om tidigare förfaranden för cystoskopi, prostata vävnadsprovtagning för histologisk undersökning.

PSA-testet ska skjutas upp om patienten genomgår en akut inflammatorisk period i samband med en genitourinär infektion av infektiös natur.

Förfarandet för detektering av ett specifikt antigen utförs inte efter en kateterisering av blåsan.

Inom två dagar före det kommande testet är det otillåtet att utföra sexuella handlingar eller onanera med efterföljande utlösning.

Resten av de situationer som snedvrider testresultaten kommer att indikeras av läkaren hos varje patient i samband med en individuell konversation om hans vanor och hans nuvarande livsstil.

Förfarandeförfarande

En medicinsk specialist som utför blodprovtagning för analys, klämmer överkroppens övre del med en medicinsk sele. Åren på den ulna vikten är således mer synliga och märkbara för införande av nålen.

Placera på huden där injektionen av nålen kommer att göras, fuktas med en antiseptisk lösning.

Ådor som närmar sig hudens yta, har svullnader, även utan att dra på tätningen, söks av läkaren utan några problem, nålen sätts in från första gången.

Åven som ligger i djupare lager söks med problem, så att nålen inte kan injiceras från första gången.

Efter injektionen av nålen är ett speciellt rör för bloduppsamling ansluten till den. Med ett tillräckligt flöde av blod försvagas eller torkas tourniqueten helt. Nålen dras ut ur venen samtidigt som du trycker på tappningen från bomullsullen.

Förfarandet för att ta blod överstiger inte 5 minuter i tid, med den operativa sammanflödet av omständigheterna, ibland slutar processen på 2 minuter.

En viss mängd blod tas i ett provrör och skickas för laboratorietestning.

PSA Standard Limits

Eftersom normens gränser varierar beroende på patientens ålder, beaktas patientens åldersparameter utan att misslyckas vid avkodning av resultaten.

Det direkta beroendet av prostatisk antigenkoncentration på patientens antal år är emellertid inte bevisat, så resultaten undersöks av läkaren och ämnet för ålder är i övervägande.

För män i den europeiska rasen och åldern högst 50 år anses normen normalt vara ett index som inte överstiger 2,5 ng / ml. Varje efterföljande årtionde tillåter dig att lägga till 1 ng / ml för normen.

Patienter av mongoloid- och negroid-raserna har andra PSA-standarder.

Vad ska man göra med en förhöjd PSA-nivå?

Patienter som har en prostatantigenivå högre än 4 ng / ml (i fall 10 och senare) har stor risk att utveckla malign neoplasma i prostata.

Resultatet av analysen (även hög PSA) är emellertid inte en grund för att ställa in en diagnos.

Ytterligare diagnostiska procedurer (histologisk undersökning av prostatavävnad efter biopsi och transrektal undersökning) kommer att bekräfta eller motbevisa antagandet om prostatacancer.

Ofta indikerar en hög nivå av specifikt antigen en inflammatorisk process i körteln (prostatit) eller en ökning i körteln på grund av utvecklingen av ett godartat tumör adenom.

Om misstänkt för prostatacancer utförs ett ytterligare test för att detektera koncentrationen av ett specifikt prostatiskt antigen i det fria tillståndet.
Mönstret av resultat och deras association med prostatacancer annat än i mätningar i samband PSA: ju lägre antigenkoncentrationen i fritt tillstånd, desto större är sannolikheten för att utveckla cancer.
Mönstret av resultat och deras association med prostatacancer annat än i mätningar i samband PSA: ju lägre antigenkoncentrationen i fritt tillstånd, desto större är sannolikheten för att utveckla cancer.

Mer än hälften av männen med en procentandel av fritt prostatiskt antigen under 15 år bekräftas av en histologisk undersökning av prostatacancer.

Biopsin för histologisk undersökning utförs med hjälp av en speciell nål, vars penetration och provtagningen av biomaterialet utförs under kontroll av sensorer med ultraljudsutrustning.

Förfarandet ger patienten smärta, därför utförs det i samband med lokalbedövning.

När prostatacancer upptäcks rekommenderas det att behandla alla behandlingsalternativ med den behandlande läkaren, med beaktande av kontraindikationer för enskilda metoder och övergripande hälsa.

När prostatacancer upptäcks rekommenderas det att behandla alla behandlingsalternativ med den behandlande läkaren, med beaktande av kontraindikationer för enskilda metoder och övergripande hälsa.

Ibland utlöses en observationstaktik, där tumörens tillväxtprocesser övervakas i dynamiken. I avsaknad av tillväxt av malign neoplasma utesluts inte val av konservativa behandlingsmetoder.

Efter observationens taktik är en farlig metod där cancer kan överföras till nästa steg.

Den ultimata metoden för behandling av prostatacancer är dess snabba avlägsnande. Livet kan räddas för patienten, men problem med den fortsatta hanteringen av sexuellt liv kan inte kroppens reproduktiva funktion undvikas.

Den ultimata metoden för behandling av prostatacancer är dess snabba avlägsnande. Livet kan räddas för patienten, men problem med den fortsatta hanteringen av sexuellt liv kan inte kroppens reproduktiva funktion undvikas.

Män kan sedan uppleva orgasm efter samlag, men ejaculation uppstår inte.

Några män börjar efter prostatektomi att uppleva problem med blåsans normala funktion, det finns problem med erektilfunktionen.

Radiologisk metod används för behandling av cancer med användning av 2 - alternativa metoder: radiozeren implantation i prostatavävnaden eller exponering för radioaktiva partiklar (vågor) från utsidan.

Metoden saknar brister, eftersom Konsekvenserna är i form av impotens eller brist på utlösning. Det var problem efter den radiologiska metoden med funktionen av blåsan och tarmarna.

Valet av en metod för behandling av prostatacancer kvarstår hos läkaren. Patienten väntar i alla fall på konsekvenserna av behandlingen, elimineras genom konsultationer och långvarig medicinsk kontroll, och behandling av andra specialister: androsloger, gastroenterologer etc.

Begränsningar av PSA-testet

Resultatet av att spåra nivån på PSA är inte ett garanterat diagnostiskt förfarande för att upptäcka cancer. Resultatet kan bekräfta cancer även om det saknas.

Psykologiska tillståndet hos patienten med riktningen av PSA-testet är markerat av ökad ångest, vilket är oönskat, särskilt i fall av icke-bekräftelse av cancer.

Formen av en malign tumör med användning av ett blodprov förblir oupplöst.

Kräftan med långsam progression ger ett bra tillfälle för patientens livslängd, PSA-analysen i det här fallet stör den psykiska stämningen hos den sjuka mannen.

Endast 2% av operationerna för att ta bort prostata utförs på grundval av ett livshot mot patienten.

Eventuella risker under testet

Testproceduren utgör ingen risk för patientens hälsa och liv.

Om det finns ett positivt resultat som inte bekräftats av andra diagnostiska metoder, måste patienten uppleva ett tillstånd av ökad ångest under lång tid.

Förekomsten av ett negativt resultat, som visar sig vara falskt, kan ibland tjäna som tröskel för användningen av ytterligare diagnostiska tekniker, vilket är oacceptabelt vid övergången av cancer till nästa utvecklingsstadium.

Betydelsen av testet

Varje man över 50 år, även om det saknas klagomål om prostatakörtelfunktion, bör genomgå en diagnos av tillståndet hos detta organ.

Rektalt undersökning, PSA-test eller andra metoder väljs av urologen i samband med patienten.

Tiden för att diagnostisera cancer är nödvändig för män när de fyller 45 år, om deras stamtavla innehåller problem med prostata.

PSA-norm: Analysens huvudsakliga egenskaper och indikationer för leverans

Prostatiskt specifikt antigen (PSA) produceras av prostataceller.

Om dess värde överstiger de fastställda normerna, är detta en följd av patologiska processer i körteln, så PSA-testet hjälper till att diagnostisera organsjukdomar.

PSA-testet är det mest informativa bland andra test som avslöjar sjukdomar i prostatakörteln. Med hjälp av det kan inflammatoriska processer i prostata och godartad spridning av vävnad bestämmas, men huvudsyftet med PSA-studien är detektering av cancerceller.

När ett blodprov är ordinerat för PSA:

 • med symptom som är karakteristiska för en malign tumör i prostata;
 • Vid en ålder av femtio år utförs en årlig analys för att fastställa PSA-räntan.
 • årlig undersökning efter fyrtio år i närvaro av släktingar som har cancer;
 • med förstorad prostatakörtel
 • att identifiera scenen hos en cancerous tumör;
 • med syftet att övervaka behandlingsförloppet.

Fram till nyligen troddes att PSA-frekvensen var i intervallet upp till 4,0 ng / ml, men medicinsk praxis visade att cancer också kan utvecklas till lägre nivåer. Därför kan ett tecken på malign bildning vara en PSA som överstiger 2,5 ng / ml, men endast om det finns andra indirekta faktorer.

Totalt PSA

Det totala prostataspecifika antigenet är lika med summan av fri och bunden PSA.

Upptäckten av det totala PSA-indexet tillåter:

 • diagnostisera utvecklingen av patologi;
 • undersöka prostata för förebyggande
 • avslöja PSA-normen, för att utvärdera resultaten av behandlingen av prostatakörteln;
 • Om en man genomgick operation, hjälper den allmänna PSA-analysen att identifiera återfall.

Gratis och bunden PSA:

 • fri form - PSA är inte bundet till proteiner;
 • bunden form - PSA är associerad med alfa 1-anti-chymotrypsin.

Gratis PSA i kroppen hos en man är bara 10%. Analys av det fria antigenet gör det möjligt att skilja godartade formationer från maligna.

PSA-testet är en onkarkör som identifierar onkologiska förändringar i prostata, men en hög nivå av antigen kan indikera närvaron av andra sjukdomar i prostatakörteln. Om förhöjd PSA orsakas av prostatit eller ett adenom, säger de ett falskt positivt test.

För att undvika misstag i diagnosen använder läkaren PSA-förhållandet, vilket gör att man kan uppskatta förhållandet mellan fritt och bundet prostataspecifikt antigen. Om den associerade PSA är förhöjd, förespråkas cancer, och om fritt benign hyperplasi.

Hundens norm i människornas blod och avvikelsen från denna indikator

PSA hos män anses inte vara högre än 4,0 ng / ml. Om detta värde överskrids kan patienten få en biopsi-riktning, men förhöjd PSA är inte alltid ett tecken på cancer. Om misstänkt för en malign tumör ges patienten ytterligare tester.

Ökad PSA-nivå i blodet, normen är mer än 4.0ng / ml:

Överstiger normen tyder på att prostatakörteln påverkas av några processer, internt eller externt. Det stiger först när barriären mellan prostata cellerna och cirkulationssystemet är bruten.

Externa effekter på prostata:

 • undersökning av körteln genom palpation
 • massera prostata
 • långa cykelturer;
 • åker på en häst;
 • stormigt kön på kvällen för analysen;
 • utför cystoskopi;
 • placera katetern i blåsan;
 • åldrande av kroppen (åldersrelaterade avvikelser);
 • tar droger för att behandla godartad vävnadsproliferation och vissa droger.

Om det inte finns någon liknande yttre påverkan på prostata, så talar de om själva blodkärlens patologier eller andra interna problem.

Normen för PSA i blodet hos en man avviker från följande sjukdomar:

 • akut prostatit;
 • exacerbation av kronisk prostatit;
 • inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna;
 • ischemi av prostata;
 • förstorad prostata;
 • godartad hyperplasi
 • en hjärtinfarkt av prostata
 • malign tumör.

Minskad PSA-nivå i blodet, normen är mindre än 2,0 ng / ml:

Ett lågt PSA-index är normen, vilket indikerar att risken för att utveckla patologiska processer i körteln är minimal. Minskningen i prostata-specifikt antigen indikerar effekten av behandling av prostata sjukdomar.

Tolkning av resultatet

PSA-normen hos män karaktäriserar en hälsosam prostatakörtel. Om PSA är förhöjd, avgör läkaren indexen, medan det är mycket viktigt att ta två analyser samtidigt - fritt och vanligt. Det är förhållandet mellan indikatorerna som gör det möjligt att diagnostisera cancer och differentiera den från andra patologier som liknar symptomatologi till malign bildning.

Koncentrationen i blodet av den totala PSA varierar något, ökningen i indexet kan tala om både cancer och prostatit och adenom. Med malign utbildning är nivån på fri PSA låg, och med godartad hyperplasi eller inflammatoriska processer i prostata är hög. En specialist som tolkar dessa indikatorer kan konfidentiellt diagnostisera cancer eller utesluta en sådan tumör.

Värdet av fri PSA till summan bestäms i intervallet från 12 till 100 procent. Ju högre hastighet desto mindre är risken för cancer.

Om läkaren bestämmer cancer, utför sedan ytterligare studier för att bestämma lämplig behandling.

Den traditionella behandlingen för prostatacancer är som följer:

 1. Fjärr strålbehandling - Den vanligaste metoden att bekämpa cancer. Det består i bestrålning av det sjuka organet, organets projicering bestäms av MR.
 2. brakyterapi - är en typ av strålbehandling, som utförs i frånvaro av metastaser. Det anses vara den mest effektiva tekniken hittills, fördelen med operationen är att strålkällan levereras direkt till det drabbade organet, med undantag för skadliga effekter på andra vävnader.
 3. prostatektomi - Kirurgisk ingrepp för behandling av prostatacancer. En sådan radikal åtgärd användes om andra metoder inte är effektiva, som en följd av operationen, är prostata körteln, iliumlymfkörtlar och seminalblåsor helt borttagna.

Ett blodprov för PSA: åldersstandarden för män

För att veta nivån på PSA måste du donera blod för analys. Blodprovtagning utförs från venen på morgonen, det är viktigt att överföra analysen till 11 timmar, då risken för förstöring av blodkroppar i blodserum är minimal.

Innan du går igenom analysen måste du följa ett antal regler:

 • under dagen före testet kan du inte äta feta livsmedel;
 • På dagen för bloddonation bör nervös och fysisk överansträngning undvikas.
 • Det är inte lämpligt att röka minst 30 minuter innan du tar blod.
 • Du kan inte ta testet om det är mindre än 10 dagar efter prostata-massage;
 • För att undvika ett falskt positivt resultat, gör inte en analys om det finns inflammation i urinvägarna eller efter kateterisering.

Ju äldre en man, desto mer prostataspecifikt antigen i blodet, är det därför rekommenderat att äldre tar blod varje år för att bestämma PSA-indexet. Uppgifterna anges i tabellen och läkaren kan tydligt se hur indikatorerna förändras och om det finns skäl till oro.

Blodtestet för hunden är normen efter ålder (ng / ml):

 • upp till fyrtio - 1,4-2,5;
 • upp till femtio - 2,0-2,5;
 • upp till sextio - 3,1-3,5;
 • upp till sjuttio - 4,1-4,5;
 • efter sjuttio - 4,4-6,5.

Kvinnan har en PSA-nivå på 0,2 ng / ml och används inte för att upptäcka cancer.

Blodtest för PSA: normer och transkript

PSA - det fullständiga namnet på denna oncomarker - ett prostatiskt specifikt antigen, i sin struktur är ett tvåkomponentprotein (glykoprotein). Isolerade epitelceller i prostatakörteln och i sammansättningen av dess saft kommer in i halvvätskan. Dess huvudsakliga funktion är utspädning av spermier för att ge funktionell rörlighet för spermier.

Allmänna PSA: dess betydelse vid diagnos av sjukdomar

I blodet är:

 • total PSA;
 • fri PSA;
 • relaterad PSA.

Mängden bunden och fri är lika med den totala PSA. Den fria formen tar normalt ca 20% av den totala PSA.

Diagnostiska värdet är huvudsakligen den allmänna nivån av PSA, vars värde ökar beroende på prostatans tillväxt.

Metoden är den mest specifika för identifiering av prostatacancer. Utsedd med närvaro av sjukdomar i urinering, särskilt - natt (nocturia).

Den används i samband med fingerforskning, ultraljud.

Observera: bestämning av PSA-nivå föreskrivs efter stimulering av prostata genom fingerforskning och även efter rektal suppositorieansökan inte tidigare än en vecka efter dessa förfaranden. Eftersom de kan snedvrida ett pålitligt resultat.

PSA blodprov: åldersnormer

En ännu längre period bör bibehållas efter:

 • metoder för prostata biopsi;
 • avlägsnande (resektion) av prostata;
 • mekanisk massage.

Det är viktigt att: både generell och fri PSA är nödvändig för att ta och bestämma från en tagit "del" av blod, använd en metod. Du behöver bara göra analysen i ett laboratorium.

Blod samlas på morgonen innan man äter. För blodprovtagning används armbågens armbåge.

Regler för att förbereda en patient för blodanalys för PSA

Den sista måltiden ska vara minst 12 timmar innan du tar blod. Du kan bara dricka vanligt vatten, inga andra drycker, speciellt innehållande koffein, kan inte dricka. Kategoriskt kontraindicerad alkohol.

Två dagar före studien bör patienten observera en diet som utesluter stekt, rökt, fet, för salt. Om möjligt, avstå från köttprodukter. För antagande av livsmedel rekommenderas kokta grönsaker, neutral i surhet av frukt. Du kan laga magert grönsaksoppa och spannmål.

I flera dagar är det värt att inte delta i sportaktiviteter, tungt fysiskt arbete, cykling rekommenderas inte. Det är också nödvändigt att vägra sexuell aktivitet.

Analysen av det totala prostatiska specifika antigenet (PSA)

Den totala PSA är ett vävnadsprostatatprotein, vilket är en del av excretory excretory prostate. I medicin är det en markör för tumörsjukdomar.

I vilka fall är analysen tilldelad för att bestämma värdena för total PSA:

 • diagnos av prostata adenom;
 • kontroll av adenombehandling
 • diagnos av prostatacancer, särskilt tidig upptäckt av tumören;
 • kontroll över behandlingen av den redan diagnostiserade maligna neoplasmen i prostata.

Normalt ligger den totala PSA i blodet från 0-4 ng / ml. Men om normerna finns det olika åsikter. Nyligen har ett antal forskare begränsats till 2 ng / ml.

I vilka fall är de ökade indikatorerna för total PSA:

 • i alla stadier av utveckling av prostata adenom;
 • efter kirurgisk ingrepp för avlägsnande av prostata adenom;
 • efter det att utlösningen inträffade före analysen;
 • vid problem med styrka;
 • med olika former av kränkningar av urinering
 • efter en lång åktur på en cykel, särskilt på en joltingsväg.

Observera: Om PSA-värdena (totalt) överstiger 30 ng / ml, bör detta faktum betraktas som ett fall av en eventuell utvecklad onkologisk process.

I avancerade etapper av cancer, med tillgänglig metastas kan de totala PSA-värdena nå 1000 ng / ml och högre.

Analys av fri prostataspecifik antigen PSA

Fritt prostatiskt specifikt antigen är en del av den totala PSA och är också en produkt av prostatens fysiologiska aktivitet.

Observera: Ju högre åldern är desto högre är värdet av detta antigen.

Under alla omständigheter bör nivån inte överstiga 4 ng / ml.

Data för denna markör bör bestämmas med tecken på prostatacancer.

Förutom indikatorn för fri PSA i urologisk-andrologisk praxis tillämpas definitionen av andelen gratis PSA till total PSA. Värdet uttrycks i procentuella termer.

Antalet av detta förhållande blir särskilt viktigt om PSA redan ligger över normen, men stiger inte till kritiska värden och ligger inom intervallet 4,0-10,0 ng / ml.

I det här fallet, om förhållandet mellan fri PSA / total PSA inte stiger över 15% kan godartad tillväxt misstas. Om man i den dynamiska övervakningen av nivån på denna indikator noterar sin gradvisa ökning, kan man dra slutsatser om möjlig malignitet i processen samt en liten effekt av både konservativa och kirurgiska åtgärder.

Om, på grund av behandlingen minskar nivån av förhållandet, kan man dra slutsatser om den positiva effekten av behandlingsprocessen.

En fri PSA anses vara normal 0,93 ng / ml.

Indikationer för gratis PSA:

 • dynamisk observation och kontroll av patienter med etablerad malign prostatbildning
 • dynamisk observation och övervakning av patienter med diagnos - "prostata adenom" med huvudsyftet med tidig diagnos av möjlig malignitet i processen;
 • differentialdiagnos av cancer, adenom och prostatit;
 • som profylaktisk analys hos män över 50 år.

I vilka fall ökar koncentrationen av fri PSA?

 • med existerande prostata adenom vid olika stadier av sjukdomen;
 • inflammatoriska proliferativa processer av prostatavävnad (prostatit);
 • malign patologi av prostata
 • tidiga termer av den postoperativa perioden i den kirurgiska behandlingen av prostata;
 • utlösning (ejaculation) några timmar före provet.

I prostatacancer är nivån av fri PSA mycket lägre än hos godartade hyperplastiska processer och inflammatoriska sjukdomar.

Det prognostiska värdet är förhållandet "PSA free / PSA general":

 • om indikatorn är mindre än 15% - då talar han om de allvarliga problem som finns och är ogynnsamt i den prognostiska respekten;
 • Om indikatorn är inom 15-70% är prognosen gynnsam.

Allmänna rekommendationer och anmärkningar

Hälsotillståndet beror i de flesta fall på personen själv. För att bestämma den utvecklande maligna processen i de tidiga stadierna är det nödvändigt att regelbundet genomgå förebyggande undersökningar.

Det är därför män, efter att de fyllt 50 år, och i vissa fall ännu tidigare (med prostata som befinner sig existerande), är det nödvändigt att ta PSA-analys minst en gång per år.

Om du hittar analysindikatorer som går utöver normens gränser, bör andrologen, urologen eller onkologen ses och genomgå en fullständig undersökning med syfte att tidigt diagnostisera en eventuell sjukdom.

Observera: inte i alla fall av frisläppande av analysfigurer utöver normerna finns det en patologisk process.

Detektion av malign sjukdom i ett tidigt skede gör att nästan 100% av fallen kan botas.

Mer detaljerad information om blodprovets metod för PSA och andra oncomarkers, liksom effektiviteten av dessa test kommer du att få genom att titta på videoredigering:

Alexander Lotin, medicinsk observatör

37 955 visningar totalt, 1 visningar idag

Upptagbar nivå av PSA i prostatit

Vad är PSA? Prostata-specifikt antigen (PSA) är ett speciellt protein som bildas i hankroppen enbart av prostatakörtelns vävnader, som utövar funktionen att lösa spermierna vid tidpunkten för utlösning. Uppkomsten av PSA i prostata i blodet hos en manlig representant återspeglar direkt sin ålder och prostatavolym. Det vill säga ju större prostataformen är, desto högre PSA. Därför är det för någon man väldigt viktigt att regelbundet genomgå en PSA-undersökning för att bestämma dess mängd i kroppen.

Skälen till ökningen av PSA

Den ökade densiteten hos PSA indikerar vanligtvis en farlig sjukdom i prostatakörteln. Skälen till den presenterade patologin:

 • malign neoplasma, det vill säga cancer;
 • adenom av prostatit;
 • processen med inflammation som utvecklas i prostata;
 • infarkt eller ischemisk sjukdom i körteln.

Inte alltid ett förhöjt PSA-index orsakas av prostata sjukdomar. I vissa situationer är detta symptom inte en sjukdom. Ökningen i PSA observeras i sådana fall:

 • Förloppsbehandling av prostata
 • utlösning;
 • utföra procedur för amerikansk diagnostik av manliga organ
 • biopsi av prostata;
 • operativ ingripande.

I sådana situationer kan PSA stiga. Därför bör före denna undersökning ta hänsyn till sådana punkter. Trots allt kommer nivån av PSA i blodet att vara atypisk.

Indikationer för PSA-studier

För att skicka blodprovet till den mängd prostataspecifikt antigen utser specialisten i sådana fall:

 • kontrollera effektiviteten av terapin i cancer;
 • För att utesluta en malign tumör görs en analys för prostatacancer;
 • på grund av radikal behandling av en patient med diagnos av prostatacancer;
 • för förebyggande av män 40 år och äldre.

Analysen av materialet på PSA ger ett 100% felfritt resultat. Därför, för att identifiera den inflammatoriska processen i prostata och allvarligare sjukdomar kan vara ganska snabbt, i de tidiga utvecklingsstadierna.

Normen för koncentrationen av PSA i en mans kropp

Hur man avkodar det normala tillståndet av protein i en mans blod? Följande PSA-värden anses vara normen, beroende på ålder:

 • hos unga män från 20 till 25 år bör resultatet inte vara mer än 2,5 ng / ml;
 • åldern 25-45 ger PSA 3 ng / ml;
 • hos män från 45 till 65 år - högst 3,5 ng / ml;
 • Senioråldern - resultatet bör inte överskrida gränserna för PSA 4 ng / ml.

Det vill säga om resultatet av studien inte är högre än 4 ng / ml - detta är det normala resultatet, där den maligna tumören utesluts.

Adenom av prostata

Adenom är en åldersrelaterad sjukdom där prostatakörteln växer. Som ett resultat upphör det att utföra sina funktioner kvalitativt, vilket leder till utveckling av inflammation eller infektionssjukdomar i det genitourära systemet. Adenom anses inte som en dödlig sjukdom, men försvårar signifikant kvaliteten på normal funktion.
För att upptäcka sjukdomen är det nödvändigt att skicka en analys till nivån av PSA i blodet. Innan studien rekommenderar läkare inte att äta i 8 timmar, och även i 2 veckor som avstår från intimitet.
PSA från 20 till 40 ng / ml indikerar att mannen utvecklar denna sjukdom. När denna indikator överskrids, går patienten sannolikt vidare ondartad utbildning.
Nivån på PSA i prostataadenom måste övervakas periodiskt. De bör inte öka med mer än 0,75 ng / ml per år. En mer dynamisk ökning indikerar utvecklingen av prostatacancer.
Vad betyder denna indikator? Nivån på PSA i prostataadenom hjälper specialisten att förskriva den mest effektiva och säkra behandlingen i varje enskilt fall.

prostatit

Prostatit är en sjukdom där inflammatoriska processer förekommer i prostatakörteln. Denna sjukdom påverkar nivået av PSA, även om det inte finns några synliga förändringar i en mans kropp.
Starta effektiv behandling kommer indikatorn för prostataspecifikt antigen gradvis tillbaka till normal - efter ca 4 veckor. Vad indikerar hög PSA med prostatit efter behandling? En förhöjd indikator kan bara vittna om utvecklingen av prostatacancer. Därför, efter att ha passerat behandlingen av prostatit, krävs det att passera detta blodprov PSA-tal för akut prostatit igen om en månad. Den kroniska formen av prostatit möjliggör kontroll av indikatorn var tredje månad.

Prostatacancer

En signifikant ökning av PSA-nivån indikerar att en man har utvecklat en malign prostatatumör. Om märket når mer än 8-10 ng / ml, uppträder en aktiv inflammatorisk process. Prostatakörteln kräver ytterligare forskning.
Det finns fall där värdena av PSA i blodet för prostatacancer är för stora - 80-100 ng / ml. Med detta värde bestäms prostatacancer exakt, trots att en man kan känna sig tillräckligt bra. Om ökningen av prostataspecifikt antigen observeras mer än 100 ng / ml, är det brådskande att starta effektiv potent terapi.

Minska nivån av prostata-specifikt antigen hemma

Hur man minskar denna indikator på populära sätt? Minska nivån på PSA kan vara oberoende, utan användning av mediciner. För att göra detta är det nödvändigt att äta mat som bidrar till avlägsnandet av inflammatorisk process i prostatakörteln, nämligen:

 1. Lättfett fjäderfäkött bidrar till hämning av processen med en ökning av prostata.
 2. Fet fisk. Företräde bör ges för sådana arter som tonfisk, lax, sill.
 3. Mörkfärgade bär och druvor. De förhindrar oxidation av vissa vävnader, organ och körtlar, inklusive prostata.
 4. Användningen av tomater. Denna grönsak utför skyddsfunktionen hos vävnader i organ och körtlar, tack vare dess beståndsdelar. Vattenmeloner och aprikoser har samma egendom.
 5. Nypressad granatäpplejuice. Det förhindrar ackumulering av cancerceller i prostatakörteln, vilket minskar mängden protein i blodet. Det är nödvändigt att dricka minst 1 glas granatäpple juice dagligen.

Män kommer också att dra nytta av att använda en mängd kosttillskott. Deras fördel är den fullständiga avsaknaden av kontraindikationer och biverkningar.

Läkemedelsreducering

Vad ska en man göra om han har en hög PSA? Om en man befanns ha en stor del av detta protein som ett resultat av PSA-blodprovet, behövs ytterligare forskning för att identifiera cancer och inflammatoriska processer.
För att minska proteinhalten bör du ta sådana mediciner:

 1. Aspirin och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel i denna grupp utspädd blod, vilket reducerar nivån av PSA. Den maximala effekten observeras hos icke-rökare män, även med prostatacancer. Förutom funktionen av utspädning av blod bidrar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel till att fungera för hjärt-kärlsystemet.
 2. Läkemedel för att sänka kolesterol. Att regelbundet ta dem under en längre tid bidrar till att utesluta en ökning av PSA.
 3. Läkemedel för att förbättra det kardiovaskulära systemet.

Det är inte nödvändigt att använda droger för att sänka PSA. Det räcker bara för att normalisera det kardiovaskulära systemet.
För att minska PSA, som hittades tillsammans med prostata sjukdomar, kan också göras på följande sätt:

 • kryoterapi;
 • termoterapi;
 • mikrovågsbehandling;
 • laser koagulation;
 • uretrisk resektion.

Dessa metoder för att agera på prostatakörteln underlättar avlägsnandet av den maligna tumören och eliminering av den inflammatoriska processen genom urinröret.

Profylax av en ökning av PSA

För att upprätthålla nivån av PSA i normen, det vill säga inte överskrida nivån på 4 ng / ml, är det nödvändigt att genomföra förebyggande åtgärder. De bör inriktas på att eliminera en möjlig inflammatorisk process och öka prostatakörteln. För att göra detta, följ dessa regler:

 1. Tidig att genomföra effektiv terapi vid förekomsten av smittsamma och virala sjukdomar.
 2. Eliminering av tarmsjukdomar. Effektivt påverka eliminering av analfissurer, hemorrojder och andra sjukdomar.
 3. Intimitet ska bara vara med en konstant partner. Slumpmässiga sexuella relationer ökar risken för venerala sjukdomar, vilket leder till inflammation i prostata.
 4. Beakta reglerna för personlig hygien, vilket eliminerar risken för att utveckla infektionssjukdomar.
 5. Avvisa från missbruk. Överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker och rökning påverkar människornas hälsa negativt.
 6. Fysiska övningar. Svag fysisk aktivitet leder till kongestiva bäckenfenomen.
 7. Rätt näring. Användningen av användbara produkter ökar immuniteten.

Man bör också inte glömma att observera dagens regim, vilket kommer att säkerställa en kvalitativ fördelning av aktivitet under dagen och tillräcklig vila.

PSA-test

Syftet med PSA-testet

Normalt innehåller blodet en liten mängd prostataspecifikt antigen (PSA). PSA - detta är ett specifikt protein som producerar prostatakörtel hos vuxna män. Med en ökning, inflammation och andra prostata sjukdomar stiger nivån av PSA i blodet. Det ökar också i prostatacancer. Du kan bestämma nivån på PSA med hjälp av ett blodprov. Som med någon analys är falskt positiva och falsk-negativa resultat möjliga. Ibland kan patienterna med prostatacancer ge ett negativt resultat, och hos män med förhöjd PSA-nivå bekräftas inte en fruktansvärd diagnos.

Män över 50 år rekommenderas att genomgå en rektal fingerundersökning och ett PSA-test en gång per år. Personer med dålig ärftlighet bör undersökas vid 45 år gammal. Men på detta konto finns det en annan åsikt. Vissa experter motsätter sig att det är obligatoriskt att undersöka alla män på detta sätt. Diskutera med en läkare behovet av en undersökning är om du är över 50 eller i din familj hade fall av prostatacancer. Eftersom provets lämplighet utmanas måste du först tillsammans med läkaren för att bedöma alla risker och fördelar.

Ett blodprov för PSA kan också användas för att spåra sjukdomsprogressionen eller för att bedöma effektiviteten hos den valda behandlingen.

Förberedelser för ett PSA-test

Särskild förberedelse för PSA-testet är inte nödvändigt. För att undvika falska resultat är det bättre att skicka PSA-testet omedelbart före den rektala fingerundersökningen eller två dagar eller mer efteråt.

Genomföra analysen

För att studera PSA tas blod från venen. När du sätter in en nål kan du känna smärta, men det går snabbt. En liten del blod uppsamlas i ett provrör och skickas till ett laboratorium.

Procedurens varaktighet

Blodprovtagning för PSA tar 3-5 minuter.

Dålig PSA-analys: Vad ska man göra?

Om PSA-innehållet är något högre än normalt, och när en rektal undersökning inte är något misstänkt, kan läkaren ordna en andra analys.

Nivån på PSA, som överstiger 4 ng / ml, betyder 20-25% sannolikhet för prostatacancer. Om PSA-nivån är högre än 10 ng / ml är sannolikheten för cancer mer än 50%. Ju högre nivå av PSA i blodet desto högre risk för cancer.

Resultatet av PSA-testet är dock inte grunden för diagnosen cancer. Nivån på PSA kan ökas 2-3 gånger för godartad prostatahyperplasi (utvidgning). Dessutom kan det öka på grund av infektioner, inflammatoriska processer i prostatakörteln, samt efter en biopsi eller operation på prostata.

Om PSA-nivån är högre än normalt, måste du genomgå en transrektal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS). För att bekräfta diagnosen "cancer" behövs även biopsi data.

Risker under PSA-testet

I själva verket är PSA-testet nästan orelaterat med risken. Men det falska positiva resultatet av denna analys får patienten att vara mycket orolig och genomgå ett antal andra tråkiga undersökningar och ett falskt negativt resultat gör det svårt att diagnostisera cancer.

PSA testgränser

Hos de flesta män äldre än 40 år är PSA-nivån i blodet mindre än 4 ng / ml. Hos män yngre än 40 år bör den inte överstiga 2,7 ng / ml.

PSA för adenom och prostatacancer

Prostatiskt specifikt antigen, eller förkortat PSA, är en proteinbildning som produceras av prostatakörteln på cellulär nivå. Med innehållet av detta antigen i patientens blod kan man bedöma närvaron och omfattningen av prostata sjukdom (inflammation, adenom, hyperplasi eller onkologi). Samma indikator talar om framgången med att utföra terapeutiska åtgärder för att bekämpa prostatacancer, inklusive efter prostatektomi.

Mekanismen för PSA-bildning

Hane prostatakörteln är ett organ som bildas av muskulära och glandulära vävnadsstrukturer, genomträngda med ett stort antal nervfibrer.

De muskulösa strukturerna ger transport av vätskan som produceras av glandulära strukturer längs kanalerna som förbinder dem med urinröret.

Glandulära strukturer producerar en vätska, som är en komplex kombination av biologiskt aktiva komponenter. Det är en del av den seminal vätskan och ger näring till spermatozoa. En kvantitet av denna sekretion in i blodet, det hormon som utför funktioner som stöder produktionen av könsceller och bildning av spermier i testiklarna, blodtryckskontroll och neuropsykiatriska processer i samband med sexuell lust och styra funktionen hos urinblåsan.

Kompositionen av denna vätska innehåller det prostataspecifika antigenet som verkar som ett sönderdelande enzym av proteinmolekyler. Det förstör tunga proteinmolekyler, vilket gör dem till små molekyler, vilket leder till flytning av seminalvätska. Detta förlänger spermatozoas liv och ger dem mer aktivitet. En mer detaljerad uppfattning om betydelsen av detta antigen i de biokemiska reaktioner som förekommer i den manliga kroppen har inte bildats hittills.

Den kemiska strukturen hos prostata-specifika antigenet bildar ett glykoprotein som hör till serinproteaser, vilket är en förening av protein och kolhydrater. Immunsystemet i kroppen uppfattar sådana molekyler som alienformationer, vilket ledde till klassificeringen av denna produkt av prostataets vitala aktivitet som ett antigen.

Tillsammans med en del av hemligheten som kommer in i blodförsörjningssystemet, kommer ett specifikt antigen som produceras av prostata in i blodplasman. Som ett resultat av biokemiska reaktioner med komponenter i blodplasman av antigenet blir bundet tillstånd, bildar associationer med makroglobulin från transportblodprotein och kymotrypsin enzym PSA blockeringsfunktion. Delen förblir i ett fritt tillstånd.

Immunokemiskt blodprov medger att man bestämmer koncentrationen av PSA-bunden chymotrypsin och befinner sig i ett fritt tillstånd. Totalt ger de nivån av totalt prostataspecifikt antigen.

Vad är blodprov för PSA?

Den totala koncentrationen av PSA i blodplasma hos en man beror på ett antal faktorer som bestäms av typen av prostatakörteln. Små variationer av denna indikator beror på:

 • prostatans massa i samband med individuella antropometriska parametrar (ju större prostatan är, desto mer antigen producerar det).
 • ålder, eftersom med sin ökning är oundviklig ökningsprocess (hypertrofi) av prostata;
 • mekaniska effekter på prostata, vilket orsakar en ökning i produktionen av antigen (massage eller palpation av prostata, ridning, cykling, etc.);
 • utlösning.

Mer signifikanta variationer observeras med patologiska förändringar i prostatakörteln:

 • infektion i urinvägarna (klamydia, stafylokocker, gonokocker, Trichomonas);
 • godartade inflammatoriska processer (akut eller kronisk prostatit)
 • hyperplasi, det vill säga adenom, prostata;
 • onkologiska neoplasmer i orgeln.

Differensidentifiering av sjukdomen enligt nivån av PSA med adenom i prostatakörteln eller med manifestationen av andra inflammatoriska processer är dock omöjligt utan ytterligare studier.

Tabellen visar den totala PSA-koncentrationen, som är normen för olika åldersgrupper.

Ett antal forskare är benägen att revidera dessa värden. Enligt deras uppfattning bör den övre gränsen för PSA-koncentrationen sättas till 4 ng / ml och värden som är högre än detta värde beror på en ökning av PSA i prostataadenom eller prostatit.

Tabellens sista kolumn innehåller den nedre gränsen för det tillåtna förhållandet av koncentrationen av fria antigener som ingår i blodplasma till den totala PSA-koncentrationen på grund av godartade prostatatumörer. Värdena under denna parameter indikerar neoplasmernas onkologiska etiologi.

Det totala prostataspecifika antigenvärdet, som är lika med eller större än 10 ng / ml, kan övervägas med en hög grad av sannolikhet som ett index för PSA i prostatacancer i scenen av en aktiv inflammatorisk process. Således, i sekvensen av möjliga värden av den totala PSA, visas ett intervall som kallas "gråzon". Detta intervall överlappar värdena som motsvarar PSA-normen för prostataadenom, akut och kronisk prostatit och den initiala fasen av prostatacancer.

Utseendet på maligna lesioner i prostatavävnaderna orsakar en skyddande reaktion i kroppen - en ökning i produktionen av chymotrypsin och följaktligen en ökning i koncentrationen av det bundna antigenet. Detta medför en minskning av den relativa nivån av fri och bunden PSA, vars nedre gräns anges i tabellens sista kolumn.

Immunokemiska metoder för att undersöka en patients blodserum kan bestämma koncentrationen av prostataspecifikt antigen, som trädde i interaktion med molekyler kymotrypsin, och beräkna dess värde i förhållande till den totala mängden av PSA per volymenhet. Den erhållna parametern används som ett kriterium för att diagnostisera sjukdomens onkologiska etiologi, även om analysresultatet faller in i den grå zonen, det vill säga vid scenen av cancertumörets ursprung.

När du behöver ett blodprov för PSA

En av de vanligaste cancersna av män som tillhör äldre åldersgrupper är prostatacancer. Detta underlättas av, å ena sidan, dess asymtomatiska tidiga tecken på sjukliga förändringar, men å andra sidan låg allmänhetens medvetenhet om de moderna metoder för diagnos och behandling av prostatacancer skador. Som ett resultat kommer patienter med en obehandlad sjukdomsform till läkare, när de metastaser som ramlade prostata började en segrande procession i hela patientens kropp.

Detektion av onkologisk sjukdom i prostatakörteln i ett tidigt skede kan förhindra sjukdomsutvecklingen, även med hjälp av medicinska metoder, utan att göra situationen till en operativ inblandning. Blodtestet för PSA har finnas universellt använt i urological övning som en cancermarkör för prostatejukdom. Varje man över 40 år, om han bryr sig om sin hälsa, bör genomgå en årlig förebyggande undersökning.

Besöker urolog bör kräva riktningen till flödesanalys för bestämning av total PSA, som standardmetoder (prostata palpation eller ultraljudsmetoder studier) inte tillhandahåller tillräcklig tillförlitlighet av detekteringen av prostatacancer i ett tidigt skede. Statistiken över årliga PSA-studier, i fallet med onormal antigentillväxt i patientanalyser, kan också visa sig användbar vid bestämning av sjukdoms tidpunkten.

För att utföra blodprov för PSA bör du använda tjänsterna i ett enda laboratorium. På grund av specifika analystekniker i olika laboratorier är det möjligt att få resultat med en stor instrumental spridning, som inte ger smidig "tvärbindning" med varandra.

Analysresultat som faller inom gråzonen eller överskrider sin övre gräns är orsaken för läkaren att rikta patienten att genomföra den sekundära förlängda PSA-analysen innefattar bestämning av nivåer av fritt antigen. I händelse av att upprepade studier av PSA ger resultat som indikerar sannolikheten för prostatacancer, skickas patienten för en biopsi. Denna analys ger en histologisk kontroll av diagnosen och låter dig välja en lämplig teknik för behandling av patienten.

För att övervaka patientens tillstånd, som vid medicinsk och kirurgisk behandling, används cyklisk återkommande blodprov för PSA. Vid medicinsk behandling bestäms schemat för blodprov för PSA av arten och periodiciteten av användningen av läkemedel. Frekvensen av PSA-analys efter radikal prostatektomi är 3 månader. PSA-frekvensen efter avlägsnande av prostatacancer varierar vanligtvis från 0,1-0,4 ng / ml. Behållandet av dessa värden under året indikerar en fullständig remission av sjukdomen.

De verkliga orsakerna till onkologiska sjukdomar i prostata har inte fastställts av medicin hittills. Varje man bör inse att han är i riskzonen för denna sjukdom. En stillesittande livsstil, rökning och alkohol kan orsaka prostatahyperplasi, men inte cancer. Samtidigt bör det komma ihåg att denna sjukdom kan behandlas vid tidig upptäckt. Därför är det enda sättet att besegra det förebyggande, förebyggande och förebyggande.

Tolkning av PSA-analys hos män

PSA (prostata-specifikt antigen, prostatiskt specifikt antigen) är ett protein (protein), ett enzym som produceras av prostata-cellerna (ytterligare RV). Det utför funktionen att späda och minska viskositeten hos spermier, påverkar fertiliteten hos män.

Bestämningen av PSA i blodplasma är av stor betydelse i modern urologi. Dess högsta nivåer bestäms i halvvätskan. Enzymet kan inte bara komma in i prostats hemlighet, utan även i kapillärerna som matar körtelvävnaden och dyker upp i blodplasma.

Det är tack vare plasmakoncentrationer att screening av prostatacancer hos män är möjlig.

Ökningen i koncentrationen av prostataspecifikt antigen är inte bara associerad med risken för prostatacancer, men också med en mängd andra patologier. Hans nivå ökar med prostata adenom, prostatit.

Metoden infördes först i medicinsk praxis 1986. De vanliga regimerna för att diagnostisera prostatakörtelns patologi har reviderats.

Sedan dess har metoder för bestämning av det prostatiska specifika antigenet utvecklats, deras fördelar och nackdelar har bestämts. Övervakning av koncentrationen gör det möjligt att inte bara välja en grupp patienter som behöver biopsi utan också att övervaka effektiviteten av behandlingen.

Prostata är ett litet muskel-glandulärt organ, som normalt är jämförbart i storlek med en valnöt.

Prostatakörteln är en del av ett människors reproduktionssystem, ligger i ett litet bäcken, under blåsan, framför ändtarmen. Det omger den första delen av urinröret [1,7].

1. Egenskaper hos prostata-specifikt antigen

Det prostata-specifika antigenet är strukturellt ett glykoprotein bestående av 237 aminosyror, 4 kolhydrats laterala grenar, som accepterar en viss konformation med hjälp av multipla disulfidbindningar.

Det är ett neutralt serinproteas, ett enzym som fungerar på samma sätt som andra proteaser som är involverade i blodproppsprocessen.

Den huvudsakliga enzymatiska funktionen är uppdelningen av Seminalogin I och II seminalvätska proteiner, vilket leder till likriktning och minskning av sædviskositet. All information om strukturen av detta protein ligger i genen, som är lokaliserad på 19 kromosomer.

2. Platser med högsta koncentration av PSA

Normalt syntetiseras PSA av epitelcellerna i prostatan och utsöndras i sämskvätskan. Dess högsta koncentration bestäms i kärnans stroma.

För att komma in i blodet måste prostata-specifikt antigen genomgå en serie fysiologiska barriärer (basala membran i prostatakörtlarna, käkelstroma, endotel i kapillärerna).

Ett antal patologiska processer (cancer i prostata, akut inflammation i prostatan, skada) kan leda till störningar av de naturliga barriärerna och öka koncentrationen av glykoprotein i blodet.

Akut bakteriell prostatit kan åtföljas av en ökning av PSA, men nivåerna av enzymet normaliserar efter adekvat antiinflammatorisk och antibakteriell behandling.

Prostata massage, ridning, cykling, squats, deadlift kan också leda till en ökning av enzyminnehållet i blodet.

Dess låga koncentrationer bestäms i urinkörtlarna, endometrium, normal bröstkörtelvävnad, spottkörtlar, urin hos män och kvinnor. Bestämning av PSA i plasma hos kvinnor kan associeras med bröst-, lung-, livmoder-, njurcancer.

3. Fri, bunden och total PSA

Fri PSA, fPSA (fri PSA) är huvudindikatorn vid diagnos och behandling av prostatacancer. Men inom gränserna för värden från 4 till 10 ng / ml (det vill säga måttligt över normalen) saknar 75% män onkologi, vilket minskar specificiteten hos denna indikator.

För diagnos hos en viss patient bör därför en biopsi i genomsnitt på 4 män med förhöjda fPSA-värden utföras.

I prostata onkologi sker ökningen av total PSA (tPSA, total PSA) huvudsakligen på grund av dess komplexa cPSA-fraktion (komplexbunden, bunden). Med adenom observeras en ökning övervägande i fPSA.

Därför används förhållandet mellan fri PSA och total nuvarande: fPSA / tPSA-förhållandet är lägre hos patienter med prostatacancer.

FPSA-indikatorn är mest användbar vid övervakning av patienter med persistent förhöjda glykoproteinvärden mot negativa biopsi-resultat.

Trots analysens stora effektivitet måste den kombineras med digital rektalundersökning (förkortad PRI), vilket ökar sannolikheten för detektering av onkologi.

4. Bindning till plasmaproteiner

Det mesta av glykoproteinet ligger i blodplasman i ett proteinrelaterat tillstånd (cPSA-komplexbunden PSA). Endast en liten del av enzymet är i ett fritt tillstånd (fri PSA).

cPSA är associerad med alfa-2-makroglobulin (A2M) och alfa-1-antikymotrypsin (A1AHT) plasma, två stora plasma inhibitor av serinproteaser.

I motsats till plasma, i ejakulatet är den största delen den fria fraktionen (fPSA), dess koncentration är 1 mg / ml. I det A1AXT-relaterade tillståndet behåller PSA 2 epitoper i det fria tillståndet, vilket möjliggör immunologiska studier.

I föreningen av PSA med A2M är alla epitoper dolda från antikroppar, vilket gör det svårt för den immunologiska diagnosen av denna fraktion av det bundna enzymet.

5. Farmakokinetik

Halveringstiden för PSA studerades hos patienter efter adenomektomi och varierade från 2 till 3 dagar. Fullständig försvinnande av protein från plasma tog 14-20 dagar. [2]

Indikationer för analys:

 1. 1 Screening av prostatacancer bland män över 50 år.
 2. 2 Övervakning av patienter med adenom.
 3. 3 Övervaka effektiviteten av prostatitbehandling.
 4. 4 Övervakning av cancerpatienter, bestämning av återkommande sjukdom, närvaro av avlägsna metastaser.

6. Screening för prostatacancer

Screening för onkologi bland stora populationer av den manliga befolkningen ledde till en tidig och snabb diagnos av cancer.

Blodprovet för PSA är inte en tidskrävande process och kan minska frekvensen av avancerad onkologi. Vid diagnos och behandling av onkologi är det viktigt att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede.

Tyvärr är cancer i tidiga skeden inte åtföljd av en uttalad klinik. Till skillnad från BPH (ökning av de genomsnittliga prostata avdelningar och kompression av urinröret, vilket leder till symptomen på sjukdomar i urinering, att ofta behov urinera, särskilt på natten, försvagningen av strålen vid urinering), är prostatacancer på grund av externa prostata avdelningar, inte komprimerar urinröret och vid första orsakar inte symptom.

En liten tumör är svår att diagnostisera vid PRI. Före den utbredda introduktionen av analysen utfördes en standardundersökning före en biopsi. Vid tidpunkten för diagnosen hade 70% av patienterna avlägsna metastaser.

Sedan tekniken infördes har andelen patienter med metastaser till andra organ minskat till 3%, medan 75% av patienterna inte har upptäckt palpabel cancer.

De flesta urologer bestämmer behovet av screening baserat på ålder, symtom, livshistoria (med en ärftlig belastning av forskning som utförts tidigare), resultaten av en patients undersökning. Ofta vänder sig patienterna till doktorn för hänvisning till analysen. [3]

7. Prostatisk specifik antigen och BPH

Som vi redan har sagt ökar innehållet i PSA med prostata adenom. Varför händer detta?

Det mesta av detta protein syntetiseras av prostata körtlar i övergångszonen i prostata. Denna zon prolifererar med godartad hyperplasi (BPH).

Den perifera zonen, där i 8 fall av 10 tumören är lokaliserad, producerar endast en liten mängd PSA. Ungefärliga avvikelser från indexet fastställdes för adenom: en ökning med 0,12 ng / ml per gram körtel. [4]

8. Förberedelse för analys

Blodtestet tas på en tom mage. Förberedelse för studien inkluderar uteslutning i 7 dagar före blodprovtagning av eventuellt traumatiskt infektioner i bukspottskörteln:

 1. 1 Cykling.
 2. 2 Ridning på hästryggen.
 3. 3 Deadlift.
 4. 4 squats.
 5. 5 Fingerrektal undersökning.
 6. 6 Prostatsmassage.
 7. 7 Cystoskopi.
 8. 8 koloskopi.

Blodet erhållet från venen centrifugeras, varifrån en plasma erhålles, vilken måste separeras från sedimentet från de bildade elementen inom 120-180 minuter och att genomföra en studie.

Om det inte är möjligt att utföra analysen i det angivna tidsintervallet fryses plasman vid t från -20 ° C till -70 ° C.

För att bestämma nivån av PSA används mono- eller polyklonala antikroppar. Vid den efterföljande tolkningen av de erhållna värdena.

9. Faktorer som påverkar PSA-nivån

En viktig begränsning av användningen av prostataspecifikt antigen i prostatacancer differentiering är liknande ökning i prestanda och i andra patologiska tillstånd (BPH, prostatit).

PSA är ett protein som produceras av normala, hyperplastiska och neoplastiska prostataceller, men cancercellerna syntetiserar en 10 gånger större mängd av enzym på vikten av bukspottkörteln.

9,1. Hyperplastisk vävnad och epithelialstromförhållande

Tolkning av resultat kan variera beroende på graden av hyperplasi och epithelialstromförhållande. Det mesta av proteinet produceras i övergångszonen i prostata.

Endast en liten mängd protein syntetiseras i periferzonen hos körteln, där i 8 av 10 fall utvecklas prostatacancer. Cancer, som utvecklas i övergångszonen i körteln, åtföljs av en uttalad ökning av PSA.

Celler av lågkvalitativt adenokarcinom förlorar förmågan att syntetisera ett enzym. Av denna anledning kan koncentrationen av PSA hos vissa patienter med avancerad onkologi vara låg.

9,2. Farmakologiska faktorer

Plasmakoncentrationen av glykoproteinet kan påverkas av vissa läkemedel:

 • Finasterid, dutasterid är inhibitorer av 5-a-reduktas, vilka tas av patienter med BPH. Läkemedel i denna grupp kan leda till en minskning av den totala PSA-nivån med hälften under 180 dagar av behandlingen. Av denna anledning, hos patienter med BPH bör utföras upprepade studier efter 60-90 dagar från start av behandling för att installera en ny startpunkt, från vilken det blir möjligt att mäta förbättringar av enzymet.
 • Läkemedel som påverkar nivån av testosteron i blodet. Ökat testosteron i blodplasman leder till en ökning av enzymets koncentration.
 • Ejakulation leder till en ökning av PSA. Hos 7 av 10 män i åldrarna 50 år och äldre ökade blodplasma PSA med 41% inom 60 minuter efter utlösning.

9,3. Urologisk manipulation

Icke-cancerösa prostata sjukdomar, som urologiska manipuleringar, leder till en ökning av PSA. Ökningen åtföljs av akut, asymptomatisk och kronisk prostatit, urinretention.

Undersökning av körteln följs inte som regel av förändringar i enzymets plasmakoncentration, men dess nivå ökar signifikant efter massagen (upp till 2 gånger) [5,7].

Cystoskopi, placering av en urinarkateter, transrektal ultrasonografi kan ibland åtföljas av en liten ökning av PSA.

En biopsi resulterar i en ökning av PSA på 7,9 ng / ml i genomsnitt inom 5 minuter efter manipulationen (cirka 24 timmar). Det tidsintervall som krävs för att normalisera indikatorn är 2-4 veckor.

Efter utlösning återgår nivån av prostata-specifikt antigen till normala antal inom 2 dagar. Efter eliminering av urinretentionen reduceras glykoproteininnehållet med 50% inom 24-48 timmar.

Vid akut bakteriell prostatit beror koncentrationen av PSA i plasma på effektiviteten av behandlingen. Av denna anledning används indikatorn för att övervaka effekten av antibiotikabehandling.

9,4. Ras och ålder

Risken att utveckla prostatacancer bland den svarta befolkningen är högre än för vita människor [6]. Indikatorn ökar med ålder och är associerad med godartad hyperplasi.

Låt oss då prata om att avkoda analysen. De normala gränserna för total PSA är från 0 till 4,0 ng / ml, ta inte hänsyn till åldersrelaterade förändringar i prostatavolymen. Oesterling föreslog en tabell med åldersberoende variationer i normer.

Tabell 2 - Priser på total PSA (prostataspecifikt antigen), beroende på ålder. För att visa klick på bordet

10. Övervaka effektiviteten av behandlingen

Enligt PSA: s dynamik efter kirurgisk borttagning av körteln är det möjligt att dela upp det lokala och metastatiska återfallet.

Återfall av tumören kan antas med: Detektering av PSA i blodet, med tillväxt inom ett år efter operationen, vid tidpunkten för att fördubbla indikatorn i 6 månader eller mindre. Dessa samma egenskaper kan vara tillämpliga på strålbehandling.

Sedan introduktionen av blodprovet för PSA har det varit ett hopp i tidig upptäckt av prostatacancer. I själva verket tillåter PSA-indexet inte en exakt separation mellan godartade och maligna patologier.

För en noggrann diagnos krävs alltid en ytterligare undersökning av patienten. Tolkning av de erhållna resultaten samt utnämningen av nya undersökningar bör utföras av en urolog.