Huvud
Förebyggande

Fullständig granskning av alla typer av adrenoblocker: selektivt, icke-selektivt, alfa, beta

Från den här artikeln lär du dig: Vad är adrenoblockers, vilka grupper de är indelade i. Mekanismen för deras handling, indikationer, en lista över läkemedel-adrenoblockerare.

Adrenolytika (adrenoblocker) är en grupp läkemedel som blockerar nervimpulser som reagerar mot norepinefrin och epinefrin. Den medicinska effekten är motsatt den hos adrenalin och noradrenalin på kroppen. Navnet på den här läkemedelsgruppen talar för sig själv - de läkemedel som kommer in i det, "avbryter" verkan av adrenoreceptorer som ligger i hjärtat och väggarna i blodkärlen.

Sådana läkemedel används ofta i kardiologisk och terapeutisk praxis för behandling av kärlsjukdomar och hjärtsjukdomar. Kardiologer tilldelar ofta dem till äldre personer som har arteriell hypertoni, hjärtrytmstörningar och andra kardiovaskulära patologier.

Klassificering av adrenoblockerare

I kärlens väggar finns 4 typer receptorer: beta-1, beta-2, alfa-1, alfa-2-adrenerga receptorer. De vanligaste är alfa- och beta-adrenoblocker, som "stänger av" de motsvarande adrenalinreceptorerna. Det finns också alfa-beta-blockerare som blockerar alla receptorer samtidigt.

Medlen av var och en av grupperna kan vara selektiv, varvid selektivt avbryts endast en typ av receptor, exempelvis alfa-1. Och icke-selektiv med samtidig blockering av båda typerna: beta-1 och -2 eller alfa-1 och alfa-2. Till exempel kan selektiva beta-blockerare endast påverka beta-1.

Den allmänna verkningsmekanismen för adrenoblockerare

När noradrenalin eller adrenalin släpps ut i blodomloppet, reagerar adrenerga receptorer omedelbart genom bindning till den. Som ett resultat av denna process uppstår följande effekter i kroppen:

 • fartyg inskränkt
 • pulsfrekvensen ökar;
 • blodtrycket stiger
 • blodglukosnivåerna ökar;
 • förstorade bronkier.

Om det finns vissa sjukdomar, till exempel arytmi eller högt blodtryck, är sådana effekter oönskade för en person, eftersom de kan provocera hypertonisk kris eller sjukdomens återfall. Adrenoblockers "avaktivera" dessa receptorer, så de verkar direkt motsatt:

 • dilatera blodkärl;
 • minska hjärtfrekvensen
 • förhindra ökningen av socker i blodet;
 • smal lungorna i bronkierna
 • lägre blodtryck.

Dessa är gemensamma åtgärder som är karakteristiska för alla typer av droger från adrenolitisk grupp. Men droger är indelade i undergrupper beroende på effekten på vissa receptorer. Deras handlingar är lite annorlunda.

Vanliga biverkningar

Vanliga för alla adrenoblockerare (alfa, beta) är:

 1. Huvudvärk.
 2. Snabb trötthet.
 3. Dåsighet.
 4. Yrsel.
 5. Ökad nervositet.
 6. Möjlig kortvarig svimning.
 7. Brott mot den normala aktiviteten i magen och matsmältningen.
 8. Allergiska reaktioner.

Eftersom drogerna från olika undergrupper har lite olika terapeutiska åtgärder, skiljer sig också de oönskade konsekvenserna från deras mottagning.

Allmänna kontraindikationer för selektiva och icke-selektiva beta-blockerare:

 • bradykardi;
 • svagt sinus node syndrom;
 • akut hjärtsvikt
 • atrioventrikulärt och sinoatrialt block
 • hypotoni;
 • Dekompenserat hjärtsvikt;
 • allergi mot läkemedelskomponenter.

Icke-selektiva blockerare kan inte tas med bronkial astma och utplånande kärlsjukdom, selektiv - i perifer cirkulationens patologi.

Klicka på bilden för att förstora

Sådana mediciner bör ordineras av en kardiolog eller terapeut. Oberoende okontrollerad mottagning kan leda till allvarliga konsekvenser upp till ett dödligt utfall på grund av hjärtstopp, kardiogen eller anafylaktisk chock.

Alfablockerare

effekt

Adrenoblocker av alfa-1-receptorer utvidgar kärlen i kroppen: perifera är märkbara i rodnad av hud och slemhinnor; inre organ - särskilt tarmarna med njurarna. På grund av detta ökar det perifera blodflödet, mikrocirkulationen av vävnader förbättras. Motståndet hos kärlen till periferin minskar, och trycket minskar, utan en reflexökning i hjärtfrekvensen.

Genom att minska återkomsten av venöst blod till atriumet och vidga "periferin", reduceras belastningen på hjärtat signifikant. På grund av det lätta på sitt arbete minskar graden av hypertrofi i vänster ventrikel, karakteristisk för hypertensiva patienter och äldre med hjärtproblem.

 • Påverka fettmetabolismen. Alpha-AB minskar triglyceridnivåerna, "dåligt" kolesterol och ökar lipoproteiner med hög densitet. Denna ytterligare effekt är bra för personer som lider av högt blodtryck som belastas av ateroskleros.
 • Påverka metabolismen av kolhydrater. När man tar droger ökar cellernas mottaglighet för insulin. På grund av detta absorberas glukos snabbare och effektivare, vilket innebär att nivån inte stiger i blodet. Denna effekt är viktig för diabetiker, i vilka alfa-adrenoblocker minskar nivån av socker i blodet.
 • Minskar tecken på inflammation i könsorganens organ. Dessa läkemedel används framgångsrikt i hyperplasi av prostata för att eliminera vissa karakteristiska symptom: partiell tömning av blåsan, brinnande i urinröret, frekvent och nattlig urinering.

Blockers av alfa-2-adrenalinreceptorer har motsatt effekt: smala blodkärl, ökar blodtrycket. Därför används inte kardiologiska metoder. Men de behandlar framgångsrikt impotens hos män.

Förteckning över droger

Tabellen ger en lista över internationella icke-proprietära drognamn från gruppen av alfa-receptorblockerare.

Alfa adrenoblocker i hypertension

Från vilket tryck hoppar?

Vad är hypertoni

Hypertoni är ett sätt att leva på

Arteriellt tryck - behandling är omöjligt?

Alla sjukdomar från nerver och brist på rörlighet

Orsaker till högt blodtryck

Vad leder till högt blodtryck

Högt blodtryck

Stress är den främsta orsaken till högt blodtryck

Hypertoni 1,2,3 grader

Är högt tryck ett konstant problem?

Högt blodtryck

Steg för högt blodtryck

Högt tryck inom normala gränser

Stages av behandling av högt blodtryck

Reglering av blodtryck

Före mätning av trycket

Tryckavläsningar

Hur mäter man trycket?

Drogbehandling av hypertoni

Behandling av hypertoni

Blodtryckskontroll

Cure hypertension med hjälp av en terapeut

Näring och kost för högt blodtryck

Kost i hypertension

Alfa och beta-blockerare leder till en minskning av trycket

Dessa läkemedel, som ACE-hämmare, kalciumkanalblockerare, påverkar blodkärlen. Alfa-blockerare inkluderar: doxazosin, prazosin, terazosin.

Alfa-blockerare förhindrar passage av vasokonstrictorimpulser till artärerna, orsakar expansion av blodkärl och leder till blodtrycksfall. Dessa läkemedel indikeras speciellt vid en förhöjd nivå av dåligt kolesterol, vilket klumpar på artärerna (se kapitlet om kolesterol).

Liksom preparat av ACE-hämmare orsakar de inte sömnighet, så du kan leda en aktiv livsstil. De har en användbar bieffekt: de underlättar urinering med ökad prostatakörtel hos äldre män. Biverkningar bortser inte länge: det är mild yrsel eller svimning (sällan) med den första dosen, främst hos äldre. Betablockerare.

Dessa läkemedel verkar direkt på hjärtat, vilket gör att det kämpar mindre ofta och med mindre kraft, vilket sänker blodtrycket. Här är de: acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, sarteolol, labetalol, metoprolol, nadolol, propranolol, timolol, talinolol, karvedilol och andra.

Förutom användningen av hypertensiv sjukdom kan de användas för angina pectoris, bröstsmärta orsakad av blockering av blodkärl som matar hjärtmuskeln. Studier har visat att tagande av beta-blockerare minskar risken för en andra hjärtattack och minskar därmed antalet dödsfall i kärnorna. Betablockerare passar inte alla.

De är kontraindicerade för dem som lider av hjärtsvikt, det vill säga en sjukdom där hjärtat knappast kan överföra blod genom artärerna. Att sänka hjärtfrekvensen med denna sjukdom kommer bara att förvärra fallet.

Kontraindikationer för bronkial astma. När du tar dessa droger behöver diabetiker ständigt kontrollera sockerhalten i blodet, eftersom det kan stiga till en farlig nivå. Med högt blodtryck måste du kontrollera kolesterolhalten i blodet (förresten är det viktigt om du inte tar beta-blockerare).

Betablockerare kan minska sexuell aktivitet. Män kan orsaka impotens.

Biverkningar kan vara tillfälliga, men de måste rapporteras till den behandlande läkaren. För att sluta ta beta-blockerare, utan att ha fått godkännande av den behandlande läkaren, är det omöjligt: ​​Narkotika av denna typ förändrar hjärtets princip, och en kraftig upphörande av deras mottagning medför allvarliga konsekvenser.

Kalciumkanalblockerare. Kalcium låter dig styra muskelton och muskelarbete. Narkotika minskar nivån av kalcium, som musklerna tar bort från blodkärlen som ligger runt dem. Resultatet är avslappnad och öppen artärer. Vissa blockeringsmedel verkar också direkt på hjärtat, antingen försämrar styrkan hos varje stroke eller saktar processen för hjärtslag. Läkemedel av denna typ hjälper också till angina pectoris. De ger inte känslor av trötthet och sömnighet, så att människor som tar dem kan leda en aktiv livsstil. De ökar inte kolesterolhalten, så de visas också med hög kolesterolhalt.

Läkemedlen i denna grupp innefattar: amlodipin, verapamil, diltiazem, isradipin, nifedipin och andra.

Läkemedel för högt blodtryck

Läkemedel som minskar blodtrycket

Vi söker vår botemedel mot högt blodtryck

Folkmedel för högt blodtryck

Hypertoni och örtmedicin, örtbehandling

Behandling av högt blodtryck honung

Behandling med juice för högt blodtryck och stroke

Kolesterol i kroppen

Adrenoblocker vid behandling av hypertoni. Effektivitet av adrenoreceptor-blockerare

Upptäckten av Alquist 1949 adrenerga receptorer. uppfatta det sympatiska inflytandet i olika organ, låg till grund för skapandet av en ny klass av läkemedel som gör det möjligt att genomföra riktade stimulerande (agonist) eller hämma (antagonist) effekten på dessa receptorer. Senare visade sig att adrenoreceptorerna var långt ifrån homogena och de indelades i alfa- och beta-receptorer.

Dessutom, i var och en av grupperna, två undergrupper - Första och andra. Det visade sig att stimulering av adrenerga alfa-1-receptorer orsakar vasokonstriktion. Konsekvensen av stimulering av alfa-2 adrenerga receptorer är inhiberingen av norepinefrinfrigöring och vasodilation. Stimulering av beta-1 receptorerna ger en acceleration av hjärtfrekvensen, förbättra dess tillämpning, inotropizma, medan ingen effekt av beta-2-receptorer leder till expansion av bronkioler, vasodilatation.

För behandling av arteriell hypertension alfa-1-blockerare används - prazozin, vilket sänker tonen i arterioler, medan det inte ökar hjärtrytmen och ökar inte MO; central och direkt åtgärd på njurarna har inte orsakar inte störningar i ämnesomsättningen. Samtidigt kan dess första dos orsaka allvarlig postural hypotension. Monoterapi med prazosin är ofta inte tillräckligt effektiv. Applicera det i kombination med andra droger, särskilt med diuretika.

Till samma grupp Ergotalkaloid är en ergotalkaloid, dihydroergocrysis, som vanligtvis används i komplexa preparat (cristepin). Alfa-1-blockerare kan orsaka anfallssyndrom, eftersom de kraftigt utökar det perifera koronära nätverket. I detta avseende är de inte föreskrivna för signifikanta, särskilt akuta, kranskärlssjukdomar.

Alfa-2-agonistaktivitet adrenoreceptorer vid behandling av arteriell hypertoni används i preparat som huvudsakligen kännetecknas av den centrala åtgärden (klonidin och dopamin).

Det största värdet i terapi hypertoni har beta-adrenoreceptor-blockerare eller beta-blockerare (BB). Genom deras aktivitet, uthållighet av effekten, hör de utan tvekan till de viktigaste drogerna för behandling av högt blodtryck. En gemensam verkningsmekanism för hela gruppen BB är en inhiberande effekt på de centrala delarna av det sympatiska nervsystemet under samtidig förstärkning av verkan av det parasympatiska systemet. Vid det inledande skedet leder effekten av BB till en minskning av hjärtfrekvensen, en försvagning av hjärtets kontraktile funktion, ett fall i MO. Samtidigt minskar produktionen av renin något.

Emellertid perifera kärl beta-blockerare kan på detta stadium ha en vasokonstrictor effekt, förstärkt på grund av MO: s fall. Om åtgärden var begränsad till BB inflytande på hjärtat, skulle förbli oförklarligt senare (7-14 dygn) stabil blodtryckssänkande effekt som vid hypertoni kan bara orsakas av en nedgång i perifert motstånd. Det visade sig att även vid normaliseringen av MO fortsätter den hypotensiva effekten. Minskningen av perifer vasokonstriktion på grund av den ökande påverkan av vagusnerven, ökande baroreceptor känsligheten till nivån av blodtryck, minskad produktion av katekolaminer, minskning i renin produktionen och, följaktligen, och angiotensin II.

Det fastställdes att en viktig roll vid behandling av högt blodtryck spelar en kardioprotektiv effekt av beta-blockerare, vilket hämmar utvecklingen av myokardiell hypertrofi. Dessutom fann man att långvarig användning kan BB i de tidiga stadierna av högt blodtryck-privestn till regression av hjärtförstoring och vaskulära glatta muskler.

Innehållet i ämnet "Behandling av arteriell hypertension":

№ 3. Alpha-adrenoblockers som antihypertensiva läkemedel

Det är skrivet: 4 februari, 2013 i kategorin kardiologi och EKG

Du läser en serie artiklar om antihypertensiva (antihypertensiva) läkemedel. Om du vill ha en mer holistisk syn på ämnet, starta från början: En översikt över antihypertensiva läkemedel som verkar på nervsystemet.

Alfablockerare kallade droger som reversibelt (tillfälligt) blockerar olika arter (a1 -, α2 -) adrenerga receptorer. alfa1 -adrenoblocker används för behandling av arteriell hypertension (oftare som hjälpmedel) och för förbättra urinering med prostata adenom.

Klassificering av alfa-blockerare

Det finns icke-selektiva och selektiva alfa-blockerare. oselektiv agera på båda a1 -, och på a2 -adrenerga receptorer. selektiv bara blockera a1 -adrenerga receptorer.

Oh icke-selektiva alfa-blockerare Jag berättar bara kortfattat. Detta inkluderar fentolamin, ergotalkaloider och deras derivat, tropodifen, nicergolin, propoxan, butyroxan etc. En ungefärlig lista över indikationer för deras tillämpning är följande:

 • åsidosättande cerebral cirkulation (ateroskleros, stroke etc.)
 • åsidosättande perifer cirkulation (Raynauds sjukdom, utplånande endarterit etc.)
 • huvudvärk vaskulärt ursprung (särskilt migrän)
 • Diagnos och behandling feokromocytom (godartad tumör som utsöndrar noradrenalin och epinefrin )
 • ibland för behandling hypertensiv kris (I.v.)
 • vissa droger används vid behandling av abstinenssymptom (behandling av dricksvatten).

Ergotalkaloid dihydroergokristin ingår i ett kombinerat antihypertensivt läkemedel Normatens (dihydroergokristin + reserpin + klopamid ) kommer detaljerna att vara i ämnet om sympatholytics.

På grund av den korta varaktigheten av den hypotensiva effekten fentolamin, tropafen och andra används bara för att stoppa (ta bort) hypertensiva kriser och diagnostik feokromocytom (en tumör i binjuremärgen eller sympatiska komponenter av det autonoma nervsystemet utsöndrar katekolaminer - norepinefrin, epinefrin och dopamin; förekommer hos 1 av 10 000 invånare och upp till 1% av patienterna med högt blodtryck ). För permanent användning som antihypertensiva (antihypertensiva) medel har liten användning.

Selektiv alfa1 -blockerare används i kardiologi och urologi:

 1. som hypotensiva droger
 2. för behandling av prostata adenom.

Jämförelse av selektiva och icke-selektiva alfa-blockerare

Vid behandling av högt blodtryck selektiv Alfablockerare mindre ökning av hjärtfrekvensen (hjärtfrekvens) än icke-selektiv. Anledningen till detta är i negativ feedback mekanism. inneboende i naturen i alfa2 -adrenerga receptorer. När noradrenalin verkar på alfa2 -receptorer, det minskar dess utsöndring i nervändarna (självförsvar för en organism från överdriven aktivering av sympathoadrenala systemet). Om a2 -receptorer blockeras av en icke-selektiv alfa-blockerare, då begränsar ingenting frisättning av katekolaminer. Därför släpps mycket mer norepinefrin, och det är genom β1 -adrenerga receptorer ökar hjärtfrekvensen kraftigt (se föregående ämne om typer och effekter av adrenerge receptorer).

alfa1 -blockerare för behandling av hypertoni

Dessa inkluderar prazosin, doxazosin och terazosin.

Denna grupp droger har sina fördelar och en stor nackdel.

Fördelar med alfa1 -blockerare :

 1. till skillnad från beta-blockerare och diuretika, a1 -blockerare positivt agera på nivån av totalt kolesterol och triglycerider (lipidprofil) av blodplasma, vilket minskar risken för progression av ateroskleros,
 2. påverkar inte nivån på socker (glukos) av blod,
 3. minska blodtrycket utan en signifikant ökning av hjärtfrekvensen,
 4. påverkar inte styrkan,
 5. har få biverkningar, förutom en - "effekten av den första dosen "(Detaljer nedan).

alfa1 -blockerare expandera både små och större blodkärl, vilket är anledningen till blodtryck minskar mer vertikalt än i det horisontella. Normalt, när en person går ur sängen, ökar nervsystemet i blodkärlen för att anpassa kroppen till kroppens vertikala läge. Inträde Alpha1 -blockerare förhindrar sådan anpassning av kroppen. När en person tar sig upprätt, sjunker hans blodtryck kraftigt, hjärnan får otillräckligt syre, I ögonen mörknar huvudet i spinn, störs av en kraftig svaghet. och patienten faller in svimning. Efter att ha fallit (i ett horisontellt läge) förbättras blodtillförseln i hjärnan, och snart kommer medvetandet tillbaka. I själva verket utgör en sådan svag inte en stor fara, men när patienten faller kan patienten orsaka farlig skada.

En kraftig minskning av blodtrycket med en möjlig medvetslöshet under övergången från horisontell till vertikal position har flera titlar :

 • postural hypotension (från engelska. hållning - position, position Gr. hypo - Botten, Eng. spänning - tryck)
 • ortostatisk hypotension (från grekiska. ortos - rak, Statos - stående)
 • ortostatisk kollaps (från latin collapsus - fallit).

Ortostatisk hypotoni uppträder oftare vid den första mottagningen selektiv alfa1 -blockerare, så kallas det också "effekten av den första dosen ". Till exempel, prazosin Effekten av den första dosen är oftast - i 16% av fallen. För andra droger i denna grupp (doxazosin och terazosin ) Effekten av den första dosen är mindre uttalad på grund av att de absorberas långsammare i mag-tarmkanalen, och därför kommer effekten senare. Prazosin ordineras 2-3 gånger om dagen, och doxazosin och terazosin kan tas 1 gång per dag.

Personligen mötte jag 2-3 gånger medvetandesförlust hos patienter efter första inträdet prazosin eller doxazosin. Riskfaktorer för synkope De är:

 • låg saltdiet (begränsning av bordsalt hos patienter med högt blodtryck),
 • tar den första dosen av prazosin i bakgrunden behandling med diuretika (Urindrivande).

Förebyggande av ortostatisk svimning vid första intagandet av alfa1-adrenoblocker:

 • preliminärt om några dagar att avbryta diuretika,
 • första dosen av alfa1 -blockerare bör vara minimum (se produktinstruktioner för prazosin detta är 0,5-1 mg),
 • Den första dosen ska tas före sänggåendet. patienten ska ligga horisontellt Sedan, med ett intervall på flera dagar, ökas den dagliga dosen gradvis till önskad dos.
 • Det är nyfiken att om α1 -blockerare orsakade effekten av den första dosen och avbröts tillfälligt då omval av detta läkemedel inom 1 vecka leder inte till effekten av den första dosen.

  I en multicenter klinisk studie KIPPAG I (1985, 1989) fann att monoterapi prazosin (Le prazosin tas som ett enda medel) i de första 2-3 dagarna av god sänkt blodtryck, sedan i 4-5 dagar effekten minskade (takyfylaxi), vilket krävde att öka dosen. En stabil antihypertensiv effekt observerades vid slutet av den första behandlingsmånaden i 50%, ett halvt år - 75%, 1 år efter behandlingens början - i 53%. På detta sätt monoterapi med prazosin var möjligt i hälften patienter som deltog i studien.

  alfa1 -blockerare orsakar ibland vätskeretention i kroppen, i dessa fall deras det är användbart att kombinera med diuretika. Förutom behandling av högt blodtryck, alfa1 -blockerare med beta-blockerare används ofta för behandling kroniskt hjärtsvikt (se blandad a1 -, p-adrenerga blockerare karvedilol i nästa ämne om beta-blockerare).

  Doxazosin, terazosin - mer moderna droger (i jämförelse med prazosin ) med ett lämpligt doseringssätt (1 gång per dag) och en mindre svårighetsgrad av biverkningar.

  alfa1 -blockerare i urologi

  Den näst viktigaste användningen av a1 -blockerare - behandling av symtom förknippade med adenom i prostata. mer exakt med BPH (godartad prostatahyperplasi ). alfa1 -blockerare används i urologi och andra områden, till exempel för förebyggande av akut retention av urinering, för behandling av kronisk prostatit, etc.

  Från alfa1 -blockerare uteslutande i urologi endast 2 droger används:

  De två förberedelserna är praktiskt taget påverkar inte blodtrycket. eftersom de blockerar alfa1A -adrenerge receptorer av mjuk muskler i prostata, urinblåsa och urinrör 20 gånger mer aktiv. än alfa1B -adrenoreceptorer av släta muskler i blodkärl. Även om försiktighet inte skadar.

  Hur kan i kardiologi och urologi används:

  prazosin kan också användas för urineringstörningar, men för dessa indikationer är det mycket sällan ordinerat. Ortostatisk svimning och efterföljande nödsamtal uppträder vanligtvis när en kirurg eller urolog föreskriver doxazosin eller terazosin och Glömmer att varna patienten hur man tar den första dosen korrekt. Jag vet för ingenting som jag råder läs alltid anvisningarna till något läkemedel som du tar första gången. Detta undviker ofta ett antal problem, eftersom läkaren i receptionen kanske inte är i tid eller glömmer att varna patienten om alla nödvändiga saker.

  Vad är alfa blockerare?

  • Klassificering av alfa-blockerare
  • Behandling med alfa-blockerare i urologi
  • Behandling med alfa-blockerare i kardiologi
  • Lista över de mest populära sätten för denna grupp
  • Kontraindikationer och biverkningar
  • Effekt av den första dosen

  Alfa adrenoblocker är en del av en grupp läkemedel vars verkan syftar till att sänka ner nervimpulserna genom adrenerg synaps. Deras agerande bygger på en tillfällig blockering av a1- och a2-adrenerga receptorer.

  Deras användning av droger som finns i ett speciellt system för behandling av högt blodtryck har visat sig vara ganska effektivt. I urologi bidrar alfa-blockerare till att förbättra urinering, vilket är särskilt viktigt vid sjukdomar i prostatakörteln.

  Klassificering av alfa-blockerare

  Beroende på handlingsspektrum är alfoblockerare indelade i två typer. De av dem som kan blockera uteslutande a1-adrenerge receptorer, kallas selektiva. Under inverkan av icke-selektiv a1-adrenerge receptorer och a2-adrenerga receptorer. Effektivt som ett antihypertensivt medel och vid behandling av prostataadenom.

  Icke-selektiva blockerare är tilldelade för diagnos av godartade tumörer, för behandling av migrän, perifera cirkulationsstörningar, cerebral cirkulation, abstinenssyndrom (binge) och hypertensiv kris. Deras verkan kännetecknas av en kort effekt, vilket utesluter möjligheten att använda som permanent antihypertensiva läkemedel.

  Behandling med alfa-blockerare i urologi

  Urologer använder traditionellt endast fem droger från gruppen av alfa-blockerare som kan förhindra akut fördröjning i urinering eller ha en terapeutisk effekt vid kronisk prostatit, prostata adenom sjukdom. Först och främst uppmärksamhet specialisten urolog mot alfuzosin och tamsulosin för sin förmåga att blockera alfa adrenerga receptorer i den glatta muskulaturen i urinblåsan och prostata, urinrör flera gånger effektivare än den glatta muskulaturen i blodkärlen. Fastigheten tillåter drogerna att påverka något något blodtryck.

  I vissa fall är användningen av terazosin och doxazosin i kardiologi möjlig. Deras mottagning kräver särskild vård. Den första dosen kan orsaka ortostatisk svimning. Det är nödvändigt att strikt följa instruktionerna från din läkare, och om det inte finns några instruktioner för användning, bifogad med läkemedelspaketet.

  I extremt sällsynta fall kan prazosin släppas för att återställa urinering.

  Behandling med alfa-blockerare i kardiologi

  Kardiologi värderar dessa läkemedel för att minska risken för att utveckla ateroskleros. En användbar egenskap tillhandahålls av en förändring i lipidprofilen och kolesterolhalten i blodplasman. Drogen har förmågan att sänka blodtrycksnivån utan att öka hjärtfrekvensen, och de påverkar inte styrkan eller blodsockernivån. Också bland fördelarna och ett blygsamt antal biverkningar, varav den främsta är reaktionen på den första dosen. För patienter med kroniskt hjärtsvikt kan alfabetiska läkemedel förskrivas i kombination med betablockerare.

  Baserat på studierna som genomfördes av KIPPAG var det möjligt att ta reda på att tar prazosin som huvudämne i den antihypertensiva kursen ger ett positivt resultat hos 50% av patienterna. Ett stabilt resultat kan uppnås i de flesta fall efter sex månaders behandling. I vissa - om en månad. Experter noterar en minskning av läkemedlets effektivitet på den femte dagen av intaget utan att öka doseringen. Det noteras att användningen av alfa-blockerare i vissa fall blir orsaken till vätskeretention i kroppen, i vilket fall diuretika förskrivs parallellt.

  Lista över de mest populära sätten för denna grupp

  Dihydroergotamin och dihydroergotoxin har ett mer fördelaktigt läge än ergotalkaloider på grund av framgångsrika experiment för att minska toxiciteten. De tillåter dig att uppnå sänkt blodtryck genom att undertrycka det vasomotoriska centret och blockera adrenoreceptorerna hos kärlen. Mottagningsfrekvensen är 2-3 per dag.

  Utnämningen av fentolamin är lämpligt, om det behövs, för att sänka blodtrycket, återställa blodtillförseln till muskler eller hud, för att avlägsna kramp i periferiska kärl. Hög effekt uppnåddes hos patienter som lider av sängar, trofinsår i extremiteterna, endarterit och Raynauds sjukdom.

  För att minska blodtrycket, återställa blodtillförseln till musklerna eller huden och för att avlägsna kramp i perifera kärl, föreskrivs fentolamin. Drogen har visat sig hos patienter med Raynauds sjukdom, endarterit, sängar, trofasår av extremiteter. Inträdesfrekvensen är 5 gånger om dagen.

  Återställa perifer blodcirkulation och undertryckande hypertensiv kris hjälper till att ta in trofafen. Efter administrering av det intramuskulärt, subkutant eller intravenöst minskar blodtrycket, perifera kärl expanderar.

  För patienter med hypertensiva kriser, konjugerade mentala belastningar, som drabbas av sjösjukdom eller Meniros syndrom, rekommenderar experter administrationen av pyrroxan. Under dess inflytande går perifera och centrala adrenerga receptorer in, varvid blockeringen tillåter att uppnå en uttalad lugnande effekt.

  Vid behandling av alkoholism visar allergisk dermatos och hypertoni höga resultat av butyroxan. Läkemedlet är tillgängligt i två former, så att du kan ta det inuti eller i form av injektioner. Mottagningsfrekvensen är 2 till 4 gånger om dagen, beroende på vilken form som väljs.

  Akut eller kronisk sjukdom i hjärnans cirkulationssystem och perifer cirkulationssjukdomar orsakar utnämning av nicergolin. Läkemedlet, som är ett syntetiskt derivat av ergotalkaloider, har en myotropisk effekt på kärlen. Mottagningsfrekvens 3 gånger om dagen.

  Bland metoderna för behandling av hypertensiv sjukdom uppvisar ett överraskande ljust resultat prazosinhydroklorid. Specialister rekommenderar att man lägger till diuretika i behandlingskursen. Effekten av läkemedlet är baserat på postsynaptisk blockad av adrenoreceptorer i selektiv ordning.

  Kontraindikationer och biverkningar

  Listan över kontraindikationer ledes av närvaron av svår ateroskleros hos hjärn- och kransartärerna. Non-selective alpha blockers är förbjudna att tas vid hög hjärtfrekvens, selektiv - med försiktighet. Att ta läkemedel från denna grupp är farligt för personer med aortastenos och systoliskt blodtryck mindre än 80 mm Hg. Art.

  För vissa av drogerna i gruppen kan bradykardi, allvarlig njure eller leverskada, liksom graviditet eller laktation vara kontraindikation.

  Bland de viktigaste biverkningarna är möjligheten att uppstå huvudvärk, hjärtklappning, takykardi, överdriven sänkning av blodtrycket. Vätskeretentionen i kroppen kan leda till svullnad. Expansionen av kärl leder till svullnad i slemhinnan, vilket resulterar i en känsla av permanent nasal trafikstockning. Intaget av pyrroxan eller butyroxan kan sänka hjärtans ledningsförmåga. Under påverkan av prazosin kan urinering bli frekventare. En överdos av dihydroergotamin orsakar muskelsmärtor, kyla i huden, utveckling av torr gangren.

  Effekt av den första dosen

  Under påverkan av alfa-blockerare minskar blodtrycket i vertikal riktning. Känslan är som att försöka stå upp kraftigt efter en lång vistelse i ett horisontellt läge. Svaghet, oförmåga att koncentrera sig, och i vissa fall en svag. Detta tillstånd kännetecknas av ortostatisk hypotension, postural hypotension eller ortostatisk kollaps. Som ett resultat av att drogen tagits för första gången är ortostatisk hypotension möjlig. Synkope själv är inte farligt, men med fall kan patienten få allvarliga skador. Människor som tar diuretika eller följer en lågsaltdiet är i fara.

  Som en profylax av ortostatisk synkope efter den första administrationen av alfa-blockerare rekommenderas det att man inte tar diuretika i förväg.

  Volymen av den första dosen ska vara minimal och ta den i vågrätt läge. Experter rekommenderar att du känner till drogen innan du lägger dig. Öka doseringen till den önskade bör genomföras gradvis inom några dagar. Om efter reaktionen till den första dosen läkemedlet skulle avbrytas, så upprepas inte en sådan reaktion med upprepad administrering (inte tidigare än en vecka) av samma dos.

  Alfablockerare

  Adrainolitics är en grupp kemikalier som påverkar vissa adrenerge receptorer. Beroende på vilka adrenoreceptorer som påverkas av dessa ämnen, delas de in i beta- och alfa-blockerare. Förberedelser baserade på dem ordineras i kampen mot olika patologier i hjärtat, kärlsystemet, vid cirkulationsstörningar och för normalisering av trycket.

  Preparat Alpha-blockerare

  Det finns två huvudgrupper av läkemedel.

  Ämnen som deprimerar aktiviteten hos postsynaptiska adenoreceptorer, vilket resulterar i en expansion av kärlens lumen och en droppe i tryck, liksom en överdriven frisättning av norepinefrin.

  Den främsta representanten för den första gruppen är Fentolamin, vars effekt är att öka periferiska kärl. När substansen administreras intravenöst uppnås effekten inom femton minuter.

  I medicin används läkemedlet ganska sällan, men det kan ordineras för:

  • bedsores eller frostbite;
  • diagnos av feokromocytom;
  • hypertensiv kris
  • hemorragisk chock;
  • Raynauds sjukdom.

  Övriga företrädare för denna grupp:

  Selektiva alfa-1-adrenoblockerare

  Ämnenna präglas av större aktivitet och varaktighet. De har en positiv effekt på kolesterolhalten i blodet, vilket minskar risken för att utveckla ateroskleros. Dessutom påverkar ämnena inte sockerhalten, ökar inte trycket och skiljer sig åt i ett fåtal biverkningar.

  Selektiva alfa-blockerare inkluderar följande lista över droger:

  Genom deras effektivitet är dessa läkemedel långt före Fentolamin. Deras huvudsakliga effekt är att minska trycket genom att minska undertryckningen av vaskulär ton. Egenskaper börjar manifestera efter ungefär en timme efter intag.

  Indikationer för användning av Alpha-adrenoblockerare

  Beakta de terapeutiska effekterna av vissa grupper av droger:

  1. Med patologier i det perifera cirkulationssystemet (Raynauds sjukdom), vid behandling av långvariga helande sår och decubitus, och vid bekämpning av feokromocytom, föreskrivs Fentolamin och Tropafen.
  2. De första stadierna av utvecklingen av prostata adenom behandlas med Prozazin, vilket förbättrar urinflödet.
  3. Alfa-1-adrenoblocker var vanligast vid högt blodtryck. De expanderar fartygen (från det minsta till det största), vilket minskar trycket. Minskning i trycket leder till en signifikant minskning av belastningen på myokardiet, vilket gör dessa läkemedel effektiva vid hjärtinfarkt.
  4. För långvarig behandling används Prazonin och Doxazin.
  5. Fostopolitiska egenskaper är utrustade med Fentolamin och Prazonin.
  6. Diabergergotamin används för migrän, liksom akuta och kongestiva former av cirkulationsinsufficiens.

  Kontraindikationer Alfa-blockerare

  Ge inte läkemedel till personer som har följande avvikelser:

  • bradykardi;
  • allvarlig ateroskleros
  • hjärtklappning;
  • med njursjukdom
  • benägenhet för ortostatisk reaktion, karakteristisk för äldre med diabetes;
  • ischemisk sjukdom utan parallell administrering av beta-blockerare;
  • patologi av cerebral cirkulation.

  Relativ kontraindikation är graviditet.

  Biverkningar manifesteras som:

  • överdriven tryckfall
  • uppkomsten av svullnad;
  • huvudvärk;
  • pulsfel
  • takykardi;
  • vasodilatation;
  • svullnad i slemhinnorna;
  • illamående;
  • sömnlöshet;
  • smärta i musklerna.

  Adrenoblockers - vad är det?

  Adrenoblocker spelar en viktig roll vid behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa är läkemedel som hämmar arbetet med adrenerge receptorer, vilket kan förhindra att venösa väggar begränsas, minska högt blodtryck och normalisera hjärtfrekvensen.

  För behandling av hjärt- och kärlsjukdomar används adrenoblockerare

  Vad är adrenoblockerare?

  Adrenoblocker (adrenolytika) är en grupp läkemedel som påverkar adrenerga impulser i kärlväggar och hjärtvävnader som reagerar på adrenalin och noradrenalin. Deras handlingsmekanism ligger i det faktum att de blockerar dessa mycket adrenerge receptorer, på grund av vilka den terapeutiska effekten som är nödvändig för hjärtpatologier uppnås:

  • trycket minskar
  • lumen i kärlen utvidgar
  • socker i blodet minskar

  Klassificering av läkemedel adrenolitov

  Receptorerna som ligger i kärlens kärl och glattmuskel är uppdelade i alfa-1, alfa-2 och beta-1, beta-2.

  Beroende på vilka adrenerga impulser man behöver blockera finns det tre huvudgrupper av adrenolytika:

  • alfa blockerare;
  • beta-blockerare;
  • alfa-beta-blockerare.

  Varje grupp förtrycker endast de manifestationer som uppstår på grund av arbetet med specifika receptorer (beta, alfa eller samtidigt alfa-beta).

  Blockers av alfa-adrenerga receptorer

  Alpha-blockerare kan vara av 3 typer:

  • droger som blockerar alfa-1-receptorer;
  • läkemedel som påverkar alfa-2-pulser
  • kombinerade droger blockerar samtidigt alfa-1,2 pulser.

  Huvudgrupperna av alfa-blockerare

  Farmakologin hos gruppens läkemedel (främst alfa-1-blockerare) är en ökning i lumen i vener, artärer och kapillärer.

  Detta gör att du kan:

  • minska motståndet i kärlväggarna;
  • minska trycket;
  • minimera belastningen på hjärtat och underlätta dess arbete;
  • minska graden av förtjockning av vänster ventrikels väggar;
  • normalisera fett;
  • stabilisera kolhydratmetabolism (ökar känsligheten för insulin, normaliserar socker i plasma).

  Tabell "Lista över de bästa alfa-blockerarna"

  graviditeten och tiden för amning

  allvarliga kränkningar i leverens arbete

  hjärtformiga missbildningar av allvarlig grad (aortastenos)

  obehag i thoraxen kvar

  arbetad andning, andfåddhet;

  Utseendet av ödem i händer och fötter;

  tryckfall till kritiska värden

  irritabilitet, ökad aktivitet och excitabilitet

  problem med urinering (minskning av mängden utsöndrad vätska och frekvens av uppmaning)

  Störningar av perifert blodflöde (diabetisk mikroangiopati, akrocyanos)

  Patologiska processer i händer och fötters mjuka vävnader (ulcerativa processer på grund av cellnekros, som en följd av tromboflebit, försummad ateroskleros

  ökar mängden utsatt svett;

  konstant känsla av kyla i ben och händer;

  febrilt tillstånd (ökad temperatur);

  Bland de alfa blockerare i den nya generationen är Tamsulosin mycket effektiv. Det används i prostatit, eftersom det reducerar tonen i mjukvävnaden i prostatakörteln, normaliserar urinflödet och minskar obehagliga symtom vid godartade prostatiska skador.

  Läkemedlet tolereras väl av kroppen, men biverkningar är möjliga:

  • kräkningar, diarré;
  • yrsel, migrän
  • hjärtklappning, bröstsmärta
  • ett allergiskt utslag, en rinnande näsa.
  Tamsulosin rekommenderas inte för individuell intolerans mot innehållet i drogen, lågt blodtryck och även för svåra njure- och leversjukdomar.

  Betablockerare

  Farmakologin hos beta-blockerande läkemedel är att de stör stimulering med adrenalin beta1 eller beta1.2-impulser. En sådan åtgärd dämpar ökningen av hjärtkollisioner och deprimerar en stor blodökning och tillåter inte en kraftig utvidgning av bronkiets lumen.

  Alla beta-blockerare är uppdelade i 2 undergrupper - selektiva (kardioselektiva, beta-1-receptorantagonister) och icke-selektiva (blockerande adrenalin i ena gången i två riktningar - beta-1 och beta-2-pulser).

  Verkningsmekanismen för beta-blockerare

  Användningen av kardioselektiva läkemedel vid behandling av hjärtpatologier gör det möjligt att uppnå följande terapeutiska effekt:

  • nivån på hjärtritmen minskar (risken för takykardi minimeras);
  • minskar belastningen på hjärtat;
  • frekvensen av angina attacker reduceras, de obehagliga symptomen på sjukdomen utjämnas;
  • ökar hjärtets stabilitet till känslomässig, psykisk och fysisk stress.

  Antagning betablockerare bidrar till att normalisera det allmänna tillståndet för den patient som lider av hjärtsjukdomar, samt minska risken för hypoglykemi hos patienter med diabetes, för att förhindra en kraftig bronkkonstriktion hos astmatiker.

  Icke-selektiva adrenoblocker minskar det totala kärlmotståndet hos perifert blodflöde och påverkar väggens ton, vilket bidrar till:

  • minskad hjärtfrekvens;
  • normalisering av tryck (med hypertoni);
  • minskning av myokardiell kontraktilitet och ökat motstånd mot hypoxi;
  • förebyggande av arytmi på grund av minskad excitabilitet i hjärtans ledningssystem;
  • undvika akuta kränkningar av blodcirkulationen i hjärnan.

  № 3. Alpha-adrenoblockers som antihypertensiva läkemedel

  Du läser en serie artiklar om antihypertensiva (antihypertensiva) läkemedel. Om du vill ha en mer holistisk syn på ämnet, starta från början: En översikt över antihypertensiva läkemedel som verkar på nervsystemet.

  Alfablockerare kallade droger som reversibelt (tillfälligt) blockerar olika arter (?1-, ?2-) adrenerga receptorer. alfa1-adrenoblocker används för behandling av arteriell hypertension (oftare som hjälpmedel) och för förbättra urinering med prostata adenom.

  Klassificering av alfa-blockerare

  Det finns icke-selektiva och selektiva alfa-blockerare. oselektiv agera på hur?1-, och vidare?2-adrenerga receptorer. selektiv blockera bara?1-adrenerga receptorer.

  Oh icke-selektiva alfa-blockerare Jag berättar bara kortfattat. Detta inkluderar fentolamin, ergotalkaloider och deras derivat, tropodifen, nicergolin, propoxan, butyroxan etc. En ungefärlig lista över indikationer för deras tillämpning är följande:

  • åsidosättande cerebral cirkulation (ateroskleros, stroke etc.)
  • åsidosättande perifer cirkulation (Raynauds sjukdom, utplånande endarterit etc.)
  • huvudvärk vaskulärt ursprung (särskilt migrän)
  • Diagnos och behandling feokromocytom (godartad tumör som utsöndrar noradrenalin och epinefrin)
  • ibland för behandling hypertensiv kris (I.v.)
  • vissa droger används vid behandling av abstinenssymptom (behandling av dricksvatten).

  Ergotalkaloid dihydroergokristin ingår i ett kombinerat antihypertensivt läkemedel Normatens (dihydroergokristin + reserpin + klopamid) kommer detaljerna att vara i ämnet om sympatholytics.

  På grund av den korta varaktigheten av den hypotensiva effekten fentolamin, tropafen och andra används bara för att stoppa (ta bort) hypertensiva kriser och diagnostik feokromocytom (en tumör i binjuremärgen eller sympatiska komponenter av det autonoma nervsystemet utsöndrar katekolaminer - norepinefrin, epinefrin och dopamin; förekommer hos 1 av 10 000 invånare och upp till 1% av patienterna med högt blodtryck). För permanent användning som antihypertensiva (antihypertensiva) medel har liten användning.

  Selektiv alfa1-blockerare används i kardiologi och urologi:

  1. som hypotensiva droger
  2. för behandling av prostata adenom.

  Jämförelse av selektiva och icke-selektiva alfa-blockerare

  Vid behandling av högt blodtryck selektiv Alfablockerare mindre ökning av hjärtfrekvensen (hjärtfrekvens) än icke-selektiv. Anledningen till detta är i negativ feedback mekanism, inneboende i naturen i alfa2-adrenerga receptorer. När noradrenalin verkar på alfa2-receptorer, det minskar dess utsöndring i nervändarna (självförsvar för en organism från överdriven aktivering av sympathoadrenala systemet). Om är det?2-receptorer blockeras av en icke-selektiv alfa-blockerare, då begränsar ingenting frisättning av katekolaminer. Därför släpps mycket mer norepinefrin, och det går igenom?1-adrenerga receptorer ökar hjärtfrekvensen kraftigt (se föregående ämne om typer och effekter av adrenerge receptorer).

  alfa1-blockerare för behandling av hypertoni

  Dessa inkluderar prazosin, doxazosin och terazosin.

  Denna grupp droger har sina fördelar och en stor nackdel.

  1. till skillnad från beta-blockerare och diuretika,?1-blockerare positivt agera på nivån av totalt kolesterol och triglycerider (lipidprofil) av blodplasma, vilket minskar risken för progression av ateroskleros,
  2. påverkar inte nivån på socker (glukos) av blod,
  3. minska blodtrycket utan en signifikant ökning av hjärtfrekvensen,
  4. påverkar inte styrkan,
  5. har få biverkningar, förutom en - "effekten av den första dosen"(Detaljer nedan).

  alfa1-blockerare expandera både små och större blodkärl, vilket är anledningen till blodtryck minskar mer vertikalt än i det horisontella. Normalt, när en person går ur sängen, ökar nervsystemet i blodkärlen för att anpassa kroppen till kroppens vertikala läge. Inträde Alpha1-blockerare förhindrar sådan anpassning av kroppen. När en person tar sig upprätt, sjunker hans blodtryck kraftigt, hjärnan får otillräckligt syre, I ögonen mörknar huvudet i spinn, störs av en kraftig svaghet, och patienten faller in svimning. Efter att ha fallit (i ett horisontellt läge) förbättras blodtillförseln i hjärnan, och snart kommer medvetandet tillbaka. I själva verket utgör en sådan svag inte en stor fara, men när patienten faller kan patienten orsaka farlig skada.

  En kraftig minskning av blodtrycket med en möjlig medvetslöshet under övergången från horisontell till vertikal position har flera titlar:

  • postural hypotension (från engelska. hållning - position, position Gr. hypo - Botten, Eng. spänning - tryck)
  • ortostatisk hypotension (från grekiska. ortos - rak, Statos - stående)
  • ortostatisk kollaps (från latin collapsus - fallit).

  Ortostatisk hypotoni uppträder oftare vid den första mottagningen selektiv alfa1-blockerare, så kallas det också "effekten av den första dosen". Till exempel, prazosin Effekten av den första dosen är oftast - i 16% av fallen. För andra droger i denna grupp (doxazosin och terazosin) Effekten av den första dosen är mindre uttalad på grund av att de absorberas långsammare i mag-tarmkanalen, och därför kommer effekten senare. Prazosin ordineras 2-3 gånger om dagen, och doxazosin och terazosin kan tas 1 gång per dag.

  Personligen mötte jag 2-3 gånger medvetandesförlust hos patienter efter första inträdet prazosin eller doxazosin. Riskfaktorer för synkope De är:

  • låg saltdiet (begränsning av bordsalt hos patienter med högt blodtryck),
  • tar den första dosen av prazosin i bakgrunden behandling med diuretika (Urindrivande).

  Förebyggande av ortostatisk svimning vid första intagandet av alfa1-adrenoblocker:

  • preliminärt om några dagar att avbryta diuretika,

 • första dosen av alfa1-blockerare bör vara minimum (se produktinstruktioner för prazosin detta är 0,5-1 mg),
 • Den första dosen ska tas före sänggåendet, patienten ska ligga horisontellt Sedan, med ett intervall på flera dagar, ökas den dagliga dosen gradvis till önskad dos.
 • Nyfiken, vad om?1-blockerare orsakade effekten av den första dosen och avbröts tillfälligt då omval av detta läkemedel inom 1 vecka leder inte till effekten av den första dosen.

  I en multicenter klinisk studie KIPPAG I (1985, 1989) fann att monoterapi prazosin (Le prazosin tas som ett enda medel) i de första 2-3 dagarna av god sänkt blodtryck, sedan i 4-5 dagar effekten minskade (takyfylaxi), vilket krävde att öka dosen. En stabil antihypertensiv effekt observerades vid slutet av den första behandlingsmånaden i 50%, ett halvt år - 75%, 1 år efter behandlingens början - i 53%. På detta sätt monoterapi med prazosin var möjligt i hälften patienter som deltog i studien.

  alfa1-blockerare orsakar ibland vätskeretention i kroppen, i dessa fall deras det är användbart att kombinera med diuretika. Förutom behandling av högt blodtryck, alfa1-blockerare med beta-blockerare används ofta för behandling kroniskt hjärtsvikt (se blandat?1-, ?-blockerare karvedilol i nästa ämne om beta-blockerare).

  Doxazosin, terazosin - mer moderna droger (i jämförelse med prazosin) med ett lämpligt doseringssätt (1 gång per dag) och en mindre svårighetsgrad av biverkningar.

  alfa1-blockerare i urologi

  Den näst viktigaste användningsriktningen?1-blockerare - behandling av symtom förknippade med adenom i prostata, mer exakt med BPH (godartad prostatahyperplasi). alfa1-blockerare används i urologi och andra områden, till exempel för förebyggande av akut retention av urinering, för behandling av kronisk prostatit, etc.

  Från alfa1-blockerare uteslutande i urologi endast 2 droger används:

  De två förberedelserna är praktiskt taget påverkar inte blodtrycket, eftersom de blockerar alfa1A-adrenerge receptorer av mjuk muskler i prostata, urinblåsa och urinrör 20 gånger mer aktiv, än alfa1B-adrenoreceptorer av släta muskler i blodkärl. Även om försiktighet inte skadar.

  Hur kan i kardiologi och urologi används:

  prazosin kan också användas för urineringstörningar, men för dessa indikationer är det mycket sällan ordinerat. Ortostatisk svimning och efterföljande nödsamtal uppträder vanligtvis när en kirurg eller urolog föreskriver doxazosin eller terazosin och Glömmer att varna patienten hur man tar den första dosen korrekt. Jag vet för ingenting som jag råder läs alltid anvisningarna till något läkemedel som du tar första gången. Detta undviker ofta ett antal problem, eftersom läkaren i receptionen kanske inte är i tid eller glömmer att varna patienten om alla nödvändiga saker.