Huvud
Förebyggande

Vanligt prostatakörtelproblem hos män - prostatan är förstorad

Vissa experter tror det under synd av ett syndrom, kallad kronisk prostatit, Det finns många typer av patologier, inte bara av prostata, men av kroppen som helhet.

Studerar detta problem ibland är det svårt att skilja, var orsaken, och var konsekvensen av sjukdomen; att förstå införandet och förväxling av olika förutsättningar för dess förekomst; följa klassificeringsgränsen med en enda funktion.

Negativa konsekvenser för urogenitala funktioner är uppenbara, men kedjan av omständigheter som leder till dem är väldigt varierande. Med hjälp av denna artikel kommer du att lära dig många användbara fakta om ökningen av prostatakörteln hos män, om orsakerna och behandlingen av sjukdomen.

Orsaker till prostataförstoring hos män

Vad kan orsaka en förstorad prostata? Skälen kan vara:

 1. Sedentary livsstil. De som ständigt sitter på kontoret framför datorn om dagen, framför TV: n på kvällen, minskar blodcirkulationen i bäckenet oundvikligen, förutsättningarna för utvecklingen av sjukdomen uppstår. Detsamma gäller för lastbilschaufförer.
 2. Brist på sexuell aktivitet. Ejaculation är en naturlig massage av prostata. Män som har sex mindre än tre gånger i veckan är berövade av sådant förebyggande och står i fara. De som utan längre livstid utan sexuell livslängd, utan alternativ profylaktisk aktivitet, är mer benägna att utveckla prostatit.
 3. Hormonala störningar. Testosteron är det huvudsakliga hormonet som är ansvarigt för en mans förmåga att befruktas och andra specifikt maskulina egenskaper. Adenom i prostata är en följd av dess brist. Prostatit händer ofta på normal nivå, men den inflammerade prostata omvandlar inte den till en aktiv form. Om dess innehåll är under 6,1 nmol / l behöver en man behandling.
 4. Brott mot blodcirkulationen. Blodkärl i prostata pressas på grund av utseende av ödem i den. Detta leder till stagnation av blod.
 5. ibland ödem orsakad av medfödda anomalier i prostata strukturen, på grund av vilket det inte producerar tillräckligt med testosteron. Förtäring av urinkanalen förvärvas också av yttre påverkan, på grund av trauma, sjukdom, som ett resultat blir utflödet av urin svårare.
 6. skador. När på grund av skador perineum skadas uppstår stagnation i prostata. Deras utveckling går in i inflammation, ibland blir det kroniskt.
 7. underkylning. Akut prostatit är en följd av en en gångs superkylning av bäckenregionen. Till exempel, för fans av vinterfiske, extrema turister. Kronisk prostatit förekommer hos dem som systematiskt inte observerar försiktighetsåtgärder vid arbete, som lever i kallt utkast.
 8. Överdriven sexuell aktivitet. Konstant förändring av partner leder till venerala sjukdomar, en följd av vilken är inflammation i prostata.
 9. Missbruk av onani. De negativa konsekvenserna av onani är först och främst psykologiska. En man känner sig underlägsen på grund av brist på normalt kön, ständigt i ett tillstånd av stress, depression, vilket leder till sjukdom. Dessutom gör frekventa onanistiska handlingar musklerna i prostataflabby, fullständig utlösning sker inte, vilket leder till blodstagnation.
 10. Nervös överspänning. Till denna kategori av orsaker är: kronisk trötthet, hög stress på mentalt arbete, depression, stress, regelbunden sömnbrist.
  Prostatit orsakas av specifika ämnen, som i sådana fall frisätter nervändar.

 • Alkoholmissbruk. Förutom att minska immuniteten leder alkoholmissbruk till svullnad i prostata.
 • Andra skäl: transuretral manipulationer utan lämplig profylax, användning av urinvägskatetern.
 • Ålder ändras: inflammation i urinröret (uretrit), som sträcker sig till prostata; tidigare sjukdomar; lumbosakral radikulit; vanlig förstoppning som stör normal urinering kemisk effekt av gjutning i urinprostata stenar i prostatakörteln.
 • Orsaker till bakteriell prostatit: Försvagad immunitet, förutom prostats nederlag med egna antikroppar (se ovan), underlättar åtkomsten till den av olika mikroorganismer.
 • Genitourinary, intestinal infections. Syndrom av urogenitala organ - pyelonefrit, cystit, andra, tarminfektioner - sprids till prostatakörteln.
 • Oskyddad sex. Venereala sjukdomar: gonorré, mykoplasmos, candidiasis, trichomoniasis, klamydia - leder ofta till prostatit.

  För oralsex partner i munnen av patientens penis falla mikrober under normala förhållanden som orsakar angina, herpes, bihåleinflammation, karies, bronkit. Kommer till prostata, de orsakar inflammation.

 • Mikroorganismer som påverkar prostata. Dessa inkluderar: bakterier: streptokocker; pinnar (pseudomonas, tarm), andra arter; Candida svamp, mögel svamp, andra; papillomavirusviruset.
 • Symtom och tecken

  Nedan finns symtomen på en förstorad prostata:

  1. Böda krävs oftare, särskilt på natten, denna process är mer smärtsam, resultatet av försök att tömma blåsan är allt obetydligt.
  2. Patienten upplever smärtor i: en ljum, ägg, en perineum, en länd.
  3. Utsläppen av slem från urinröret börjar.
  4. Temperaturen stiger.

  Distinguish dessa sjukdomar kan specialister på grundval av data analys, vävnadsprover, ultraljud. Mer information om olika sjukdomar i prostata och deras symtom finns på vår hemsida.

  Möjliga konsekvenser

  Om prostata förstoras och minskar inte efter hembehandling, troligtvis, du är inte disciplinerad nog, att följa all läkares rekommendationer utan tillsyn. Jag måste gå till frihetsrestriktionerna, som ska placeras på ett sjukhus.

  Men om du bryter regimen här, vänta på komplikationer som leder till långtidsinventering, möjligen med kirurgisk ingrepp.

  Obligatorisk sjukhusvistelse av patienter med prostatit utförs med syftet:

  • Förloppet av intravenösa antibiotika
  • kirurgisk operation (till exempel med en abscess).

  Behovet av sådana behandlingsmetoder uppstår när sjukdomen förvärras eller extremt försummas, risken för komplikationer.

  Nu när du är medveten om de eventuella konsekvenser som väntar dig i närvaro av en förstorad prostata, vad de ska göra - nästa viktiga ämne som vi diskuterar i avsnittet nedan.

  Metoder för att stoppa prostataväxten

  Hur man minskar prostata i storlek? Att passera eller genomföra en kurs av antibiotika, men inte alla tillvägagångssätt för denna typ av behandling, beror helt på ett konkret fall. Individuella egenskaper hos prostata strukturen spelar en roll, närvaron / frånvaron av allergier hos patienten, orsakerna till sjukdomen, graden av dess svårighetsgrad.

  Urologen bestämmer sig för en metod för behandling av en förstorad prostata. Behandlingen inkluderar:

 • antibiotika - Det viktigaste sättet att förstöra bakterier. För att utse dem måste urologen se till att han hanterar bakterieformen av prostatit. Annars tar antibiotika bara skada.

  Vanligtvis läkare för behandling av bakteriell prostatit utser fluorokinoloner: ciprofloxacin, gatiloksatsin, lomefloxacin, moxifloxacin, ofloxacin. De utmärks av deras aktivitet, permeabilitet, åtgärder mot många typer av bakterier; När de administreras oralt ackumuleras de i körteln.

 • ljus. Rektala suppositorier är fyllda med antibiotika, propolis, spasmolytika, glandulära komponenter och andra komponenter vid behandling av prostatit. Exempel på läkemedel administrerade med suppositorier: bioprost, prostatilen, viferon, prostopin, ostestin.

  Användningen av suppositorier för prostatit eliminerar svullnad, smärta, inflammation. Med hjälp av dem återställs sexuella och urinfunktioner, utvecklingen av blodproppens blodpropp stoppas, blodcirkulationen förbättras.

 • Kinesiska plaster Prostatic Navel agera på inflammation av prostata genom penetration av mikropartiklar av läkemedlet genom huden. Detta uppnåddes genom nanoteknik.

  Använd dem enkelt: Det är bra att tvätta platsen runt naveln med tvål, raka av håret där, ta av klistermärkena, lim klisteret. Efter tre dagar att ta bort, igen för att tvätta platsen för limning.

  På en dag, håll ett bandhjälp. Förloppsbehandling av prostatit - sex patchar, 24 dagar. Parallellt kan du dricka antibiotika för att förbättra effekten.

 • Folkmetoder

  Bland de testade folkmekanismerna för behandling av prostatit är:

  Överhettning leder till svullnad i prostata. Uppehållstiden i ångrummet, värme, måste strikt regleras. Också, bör man ta hand om kylning efter ångrummet.

  Finska forskare har visat: en bastu ökar libido, det vill säga en sexuell attraktion. I detta skiljer sig det från det vanliga badrummet med en temperatur på 37 grader, vilket rörligheten och antalet spermatozoer tvärtom minskar.

  Bastu har en avkopplande effekt på mjuk muskel i prostata, ökar blodflödet i underlivet, förbättrar immuniteten. Patientens tillstånd med prostatit förbättras om bastun kombineras med ett diaphoretiskt te, användningen av äppelcidervinäger.

  I patientens diet med prostatit är den största delen upptagen av grönsaker, frukter. Kryddor - persilja, senap, pepparrot - minska inflammation, påskynda återhämtning.

  Lök, vitlök dödar de bakterier som orsakar sjukdomen; förbättra blodcirkulationen, styrkan.

  Zink, som är nödvändigt för prostataarbetet, finns i marina produkter: räkor, alger, krabbor, fisk, musslor.

  Med en stor prostata bör sådana livsmedel undvikas:

  1. Alkohol, kaffe, kolsyrade drycker, te.
  2. Oljig, rökt, stekt rätter.
  3. Halvfabrikat, snabbmat, bakverk.
  4. Baljväxter.
  5. Konserverad mat.

  slutsats

  Olika orsaker till prostatit innebär ingen mindre differentiering av behandlingsmetoder. Förebyggande av sjukdomen bygger först och främst på eliminering eller neutralisering av dess orsaker. Varje orsak efter detektering under diagnosen ger analyser specifika sätt att behandla inflammation i prostata.

  Enkla övningar för att förebygga prostata sjukdomar, se följande video:

  Orsaker och behandling av förstorad prostata

  Prostata är mellan urinröret och urinblåsan. Det spelar en avgörande roll i den manliga kroppen - utför ett antal olika funktioner:

  • Utvecklar en hemlighet som ger spermatosos fertiliseringsfunktion
  • kontrollerar urinprocessen
  • associerad med ejaculationsprocessen;
  • fungerar som ett hinder för infektioner.
  Foto 1: Att öka storleken på prostata leder till problem som inte bara förknippas med urinering, men också med reproduktiva och sexuella funktioner hos män. Källa: flickr (Sofya Yaruya).

  Järnet ökar, pressar på urinröret, vilket gör det svårt att tömma. Detta tillstånd i medicin kallas vanligtvis benign hyperplasi eller adenom. Med denna sjukdom är speciell terapi ordinerad.

  Hyperplasi i prostatakörteln kan inträffa under inflytande av olika faktorer. Och oavsett vilka källor som påverkar patologin, måste det elimineras snabbt för att förhindra allvarliga och farliga komplikationer.

  Det viktigaste är att känna igen sjukdomen så snart som möjligt, men du kan göra det med att veta om de viktigaste symptomen på prostataförstoring.

  Vad prostata utvidgningen säger

  När en pojke är född i världen är hans prostatakörteln skarp, och dess form är som en kastanj.

  Under puberteten ökar andelen testosteron i en ung mans kropp så att prostata börjar växa. Närmare 17 års ålder börjar puberteten och under de närmaste tjugo åren är orgelns storlek oförändrad.

  Efter att ha fyllt 30 års ålder börjar ungefär tio procent av männen uppleva störningar i prostatafunktionen (det ökar) och efter fyrtio sekunders sekund noterar problem med prostatakörteln. Vid åttiofemsåldern har nio av tio patienter redan klagat på prostataproblem.

  Var uppmärksam! När sjukdomen fortskrider (och det oundvikligen), försvårar patientens tillstånd, börjar han uppleva spasmer och blåsan är inte helt utsläppt.

  Tecken på prostataförstoring

  Hyperplasi i prostatakörteln stör i regel och orsakar allvarligt obehag för mannen.

  Foto 2: Sjukdomens huvudsakliga symptom är obekvämt urinering. Detta tecken på misslyckande i denna kropps arbete förekommer hos nästan alla patienter som har stött på ett problem. Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

  Det faktum att det var ett problem med prostata kan förstås från det avbrutna eller komprimerade flödet av urin, eftersom det förstorade järnet utövar tryck på urinröret. Tillsammans med dessa grundläggande symptom kan en man fortfarande uppleva:

  • obehagliga känslor som orsakas av ofullständig förödelse av blåsan;
  • en godtycklig grävning av urin efter urinering
  • obekväm urinering (patient svår att urinera);
  • generell svaghet och konstant sjukdom.

  Om körteln fördubblas, då ackumuleras i blåsan, orsakar vätskan ofta allvarlig irritation. I detta fall kommer tecknen på patologi att variera något. Patienten kan observera:

  • smärta i urinering
  • smärta i perineal regionen, som ökar under urinering
  • förlust av kontroll över processen med urinutsöndring (inkontinens);
  • problem med styrka;
  • frekvent uppmaning att urinera (oftast bekymrar detta symtom patienterna på natten);
  • Urinframgången uppstår plötsligt och kräver sin brådskande tillfredsställelse.

  Om bubblan töms delvis kan patienten uppleva ett antal farliga konsekvenser:

  • urin, som stagnerar i urinblåsan, leder till utvecklingen av patogen flora, vilket orsakar uppkomsten av olika infektionssjukdomar;
  • på körteln börjar kapillärerna skada, på grund av vilken patienten kan observera blodstroppar i urinen;
  • Blåsans väggar sträcker sig, vilket också leder till blodpartiklar i urinen.
  • Blåsans väggar blir tjockare vilket väsentligt komplicerar processen med fluidutflöde och kan orsaka venös trängsel och bildandet av stenar.
  Var uppmärksam! Att ignorera problemet och otimlig behandling leder till att urinen kommer in i njurarna och orsakar allvarlig patologi - njursvikt.

  Orsaker till utvidgning och utvidgning av prostata

  Listan över de främsta orsakerna till sjukdomsuppkomsten innefattar:

  • tillväxten av produktionen av hormonet östrogen och omvänt minskningen av testosteronnivån i en mans kropp. Prostata producerar ett ämne som heter dihydrotestosteron. Hans uppgift är att neutralisera testosteron. Med ålder minskar syntesen av dihydrotestosteron inte i kroppen, och testosteron börjar tvärtom att produceras i mindre kvantiteter. Som ett resultat - aktiv stimulering av prostataceller;
  • genetik;
  • onkologi;
  • nedsatt blodcirkulation, provocerad stillasittande livsstil, närvaro av övervikt etc.;
  • brott mot immunsystemet
  • hormonella misslyckanden i kroppen;
  • återfallande eller kronisk förstoppning som leder till inflammatoriska processer,
  • alla typer av infektionssjukdomar, som åtföljs av loppet av inflammatoriska processer.

  Behandling av en förstorad prostata

  Enligt beskrivningen av de symptom som patienten upplever föreskriver läkaren följande medicinska undersökningar:

  • ett allmänt blodprov
  • urinanalys;
  • ett blodprov för en prostataspecifik antigen
  • Ultraljud av prostatakörteln (valfritt);
  • en biopsi.

  I vissa fall kan läkaren också ordinera en prostata MRT för att få en mer exakt bild av hennes tillstånd.

  Viktigt! Onkologi kan detekteras exklusivt av biopsi.

  Hyperplasi (adenom) behandlas medicinskt (föreskrivna läkemedel som hjälper till att minska muskelspänning och avlägsna svullnad från blåsans hals), såväl som genom kirurgisk ingrepp.

  Operationen rekommenderas till patienter om deras prostata fördubblas redan och de är oroliga för sådana symptom som stagnation av urin, utseendet av infektion i urinkanalerna, utseendet på njurstenar.

  Vid de första stadierna av sjukdomsutvecklingen kan du försöka behandla adenom med folkmedicin. Mycket väl beprövad: ett avkok av nässlor, pumpafröolja, propolis.

  Förstorad prostata: patologiska processer och deras behandling

  Under hela livet hos en man förändras prostata körtelns storlek ständigt. Vid tidpunkten för födseln är den mycket liten och över tiden ökar den i storlek.

  Toppet av organs tillväxt beror på puberteten.

  Vid majoritetstidpunkten når det ett visst värde och ändras inte till 40 år.

  Vid en ålder av femtio, överskrider prostataformen redan det värde som observerades under 20-30 år, men det här är en naturlig process och om det inte finns några patologiska processer i körteln sker ökningen inom normens gränser.

  • Åldrande av kroppen
   Expansion av prostata i tonåren och vuxenlivet är annorlunda. Om vid den första tillväxtpiken ökade prostatakörteln jämnt, så sker den andra förändringen huvudsakligen mot blåsan. Betydande tillväxt leder till en felfunktion av urinering, eftersom den förstorade prostata, klämmer urinröret, förhindrar fri tömning av blåsan. Och ju mer det har ökat i storlek, desto mer uttalade symtomen och det sämre mannen.
  • adenom
   I det fall prostatastorleken överstiger normen diagnostiserar urologen godartad hyperplasi. Tecken på en ökning av prostata detekteras inte omedelbart, vävnaderna växer gradvis och börjar bara orsaka obehag när prostata blir överdrivet stor. Utan diagnostiska verktyg är det omöjligt att veta om starten av en patologisk förändring i prostata. Du kan se adenomen på bilden.
  • prostatit
   En förstorad prostata kan vara ett tecken på inflammatoriska processer som förekommer i organen, i vilket fall urologen diagnostiserar prostatit. Inflammation i prostatakörteln kan bero på matpathogens organinfektion eller som ett resultat av stagnation i bäckenorganen, som orsakas av en stillasittande livsstil och oregelbunden sex.
  • onkologi
   Cancer, liksom godartad utbildning, utvecklas långsamt, med symptom som liknar adenom, diagnostiseras med ett blodprov för PSA. För att kunna diagnostisera en malign tumör i de tidiga stadierna är det efter 40 år önskvärt att genomföra en dynamisk observation av förändringen i prostata.

  Beroende på typ av patologi ordinerar läkaren lämplig behandling. För att bestämma typen av sjukdom och utesluta cancer, utförs instrumental och laboratorieundersökningar, studeras volymen och tjockleken hos prostata, blodkompositionen. Efter att ha fått resultaten bestäms läkaren med behandlingstekniken.

  Metoder för behandling:

  1. läkemedel för att förhindra patologisk tillväxt av prostata väljs individuellt. Bland droger är följande grupper utmärkande:
   • antibiotika;
   • hormonella preparat;
   • naturläkemedel;
   • alfa-blockerare.
  2. sjukgymnastik brukar användas som en hjälpmetod för behandling. Utnämnda förfaranden som magnetoterapi, elektrofores, prostatamassage, mikrostrålbehandling, laserbehandling och andra.
  3. Folkmekanismer Behandlingen syftar till att eliminera inflammatoriska processer i prostatakörteln. Därför används medicinska örter, rötter, bär och biprodukter.
  4. Kirurgiska metoder behandling används om konservativ behandling inte hjälper och situationen förvärras.
   Typer av kirurgiska ingrepp:
   • transuretral resektion av prostata;
   • transuretral mikrovågstermoterapi;
   • transuretral laser prostatektomi under ultraljud observation;
   • en transuretral del av prostata;
   • transuretral nålablation av prostata;
   • öppen kirurgi.

  Tidig undersökning och omfattande behandling gör att du kan undvika allvarliga komplikationer och operation, för att upprätthålla fertilitet hos män, så det är viktigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på en miktur.

  Prostataförstoring: orsaker till abnormiteter

  En signifikant förändring i prostata är inte alltid åtföljd av patologiska processer, och därför är denna process svår att spåra.

  Som ett resultat av åldrande minskar produktionen av testosteron, och östrogen ökar tvärtom, vilket bidrar till att överskrida kroppens tillväxthastighet.

  Ibland kan orsakerna till prostataförstoring undvikas oberoende.

  Faktorer som negativt påverkar prostatakörteln innefattar följande:

  • otillräcklig fysisk aktivitet
  • nikotinberoende
  • alkoholmissbruk
  • fetma;
  • oregelbundet kön eller promiskuitet
  • skada.

  Stagnerande fenomen i bäckenorganen orsakar ofta prostataförstoring. Detta kan undvikas om du ändrar din livsstil: Ät rätt, träna, utesluta dåliga vanor och led ett vanligt sexliv.

  Prostataförstoring: Symptom som karakteriserar patologiska processer

  Som framgår av artikeln ökar prostaten av olika anledningar: åldrande, godartad eller malign tumör i kroppen, prostatit.

  Den kliniska bilden av symptom på prostataförstoring av olika skäl är liknande i en sådan indikator som svårigheten vid urineringsprocessen på grund av överdriven tryck på urinvägarna. Men prostata adenom och prostatit har sina egna särdrag. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

  Symptom på adenom:

  • frekvent urinering
  • Urinen fortsätter att droppa efter avslutad tömningsprocess;
  • omöjlighet att utstå trängseln att urinera;
  • smärta vid urinering
  • inte passera känslan av en fullblåsan.

  Det finns tre stadier av adenom (BPH):

  1. Kompenseras. Det kännetecknas av frekvent men smärtsam urinering. Perioden i vilken detta stadium utvecklas är lång, upp till 10 år.
  2. Subcompensated. Under urinering finns det smärtor, urinströmmen är svag, intermittent. Vid akut respiratoriska infektioner kan stress, förgiftning (alkohol, droger) vara akut urinretention. Om du inte vidtar åtgärder för att behandla sjukdomen, går det om ett par år i nästa steg.
  3. Dekompenserad. För tömningen av blåsan gör mannen avsevärda ansträngningar, försök till vilka bråken utvecklas. Det finns allvarliga kränkningar av njurfunktionen. Kroppen är ständigt i ett tillstånd av berusning. På detta stadium är patienten på sjukhus för akutvård.

  Symtom på prostatit

  Beroende på vilken typ av sjukdom som orsakades av en ökning i prostata, kan symtomen variera. Den akuta formen präglas av svår smärta i underlivet, ryggen, perineum, hög kroppstemperatur, smärta vid urinering och avföring, purulent urladdning från urinröret. Patologiska processer utvecklas snabbt, men om behandlingen är aktuell, är återhämtningen snabb och effektiv.

  Med kronisk prostatit är alla symptom vaga och svagt uttryckta. Smärtan känns som att dra, det finns ingen allmän förgiftning av kroppen. För att diagnostisera en kronisk form kommer indikatorer som sexuell dysfunktion, nervösa sjukdomar och svårigheter att urinera att komma fram.

  Hur behandlas den förstorade prostata?

  Prostata är en körtel av liten storlek, vars form liknar en kastanj. Prostatakörteln ligger framför ändtarmen och direkt under blåsan, d.v.s. på toppen av urinröret. Det är en viktig del av det manliga reproduktionssystemet och utför många olika funktioner. Under vissa omständigheter ökar prostata sin storlek. Oavsett faktorer som detta provoceras kräver en utvidgning av prostata brådskande behandling. Men innan du går vidare till det är det nödvändigt att studera de möjliga anledningarna till att en prostataförstoring kan äga rum, lära känna de existerande symtomen och välja den optimala behandlingen för prostatakörteln. Annars kan prostatabehandling inte tolereras, d.v.s. det kommer inte ge några resultat eller ytterligare förvärra problemet.

  Grundläggande information om förstorad prostata

  När en person är född, är hans prostatakörtel liten. Med början av puberteten i den manliga kroppen ökar testosteronnivån, under vilken påverkan prostatan också ökar sin storlek. Prostatens fulla funktionella mognad kommer till 17 år. Under de närmaste 20 åren minskar prostataxturen, och i de flesta fall orsakar det inga problem. Prostataförstoring påverkar inte mer än 10% av männen i åldern 30 år. När en man går över en 40-årig gräns, genomgår hans prostatakörtel en andra tillväxtspurt. Mer än hälften av män äldre än 60 år lider av en ökning av prostata. Vid 80-90 år - redan 90% av männen.

  Prostatakörteln omger den mänskliga urinröret. Under puberteten expanderar den rätt jämnt, men ökningen som sker under andra hälften av livet kräver behandling. Med ökningen i sin storlek försvårar prostata urinröret mer och mer och gör den naturliga processen att tömma blåsan mycket svår. Detta tillstånd kallas godartad hyperplasi. Det är också känt som prostata adenom. Hyperplasi utvecklas, tillståndet blir sämre och med tiden förlorar en person möjligheten att helt tömma sin urinblåsa. Hyperplasi kan åtföljas av förtjockning av blåsans väggar. Ju tidigare de främsta orsakerna till sjukdomen etableras, desto snabbare blir botad hyperplasi.

  De viktigaste symptomen på en förstorad prostata

  Inte varje man med en förstorad prostatakörtel har tydliga symtom på problem med prostata. I de flesta fall är huvudsymptomen svårigheter att urinera.

  Symtom kan vara ganska lätt, för Trycket i den förstorade prostata kan kompenseras av musklerna i blåsan. De förstorade prostata körtlarna på urinröret. I det här fallet är sjukdoms huvudsymptom ett svagt eller avbrutet flöde av urin. Dessutom uppenbarar sig följande symtom:

  • svårighet att urinera
  • känner att blåsan inte är helt utsläppt
  • urin fortsätter att droppa efter avslutad urinering.

  Svårighetsgraden av alla dessa symtom på en förstorad prostata beror på graden av tryck som utövas av prostata på urinröret. En annan karakteristisk uppsättning symptom observeras när urin som ackumuleras i blåsan skapar irritation. I detta fall är symtomen som följer:

  • smärta vid urinering
  • frekvent uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten;
  • känsla av brådskande, medföljande önskan att gå på toaletten;
  • förlust av kontroll över urinering (inkontinens).

  Mycket allvarliga problem kan uppstå om du inte identifierar orsaken till sjukdomen i tid, misdiagnostiserar symtom och förskriver inte lämplig behandling. Eftersom blåsan inte är helt tömd, kommer den att ackumulera urin, bakteriell tillväxt kommer att påbörjas och urinvägsinfektioner uppträder. Kanske bildandet av urinstenar.

  Fartyg på innerytan skadas permanent, vilket medför att blod kommer att dyka upp i urinen. Dessutom kan detta symptom orsakas av plötslig sträckning av blåsans väggar. Om orsakerna till sjukdomen inte är etablerade i tid och kompetent behandling inte börjar, kommer urin att börja flöda tillbaka till njurarna. Över tiden leder detta till utveckling av njursvikt.

  Om du har funnit ovanstående symptom, kontakta därför en läkare omedelbart. En kompetent specialist kommer att bestämma orsakerna till sjukdomen, ordinera lämplig behandling, och du kommer att glömma problemen i samband med prostataförstoring.

  Hur väljer man rätt behandling?

  Behandling av prostata kan vara observationell, medicinerad och kirurgisk. Valet av ett visst alternativ väljs med hänsyn till orsakerna till problemets utseende, och hur mycket prostatan förstoras. Det vill säga en läkare kan välja lämplig behandling. Försök inte skapa orsaker, identifiera symptom och starta behandlingen autokratiskt. Så du förvärrar bara problemet.

  Välj "behandling genom observation" ska vara i fall om:

  • du har enkla symptom som inte orsakar dig speciellt obehag
  • du vill inte ta reda på orsakerna till sjukdomens utseende under lång tid, och sedan uppleva biverkningar från olika typer av mediciner;
  • du känner förbättringen av symtom efter ett tag efter att ha förändrats i ditt liv.

  Anledningarna till att använda läkemedel kommer att motiveras om:

  • observation hjälpte inte;
  • Från förändringar i vanor har det inte blivit någon förbättring;
  • det finns möjlighet till komplikationer.

  Vad ska man göra medan man väntar?

  I närvaro av okomplicerade symtom i de flesta fall kan du utan medicinering och kirurgisk ingrepp. Först och främst måste du begränsa vätskeintaget. Drick inte något i flera timmar innan du lägger dig. Så kommer du sällan vakna för att gå på toaletten. Använd alkohol i mindre kvantiteter, men avvisa det helt. Alkohol ökar urinering.

  Försök att tömma blåsan helt när du besöker toaletten. Om du tar diuretika, var försiktig, kolla in biverkningarna.

  Ta inte medicin utan att ha råd med en läkare! Okontrollerad behandling kan ytterligare förvärra befintliga problem.

  Funktioner av läkemedelsbehandling

  Om en förändring av vanor inte hjälper, bör du vara uppmärksam på läkemedel. De kan endast tas för sitt avsedda ändamål. För att göra detta måste du kontakta doktorn och berätta för dina symtom. Läkaren kommer att ordinera den nödvändiga undersökningen, fastställa orsakerna till sjukdomen och göra ett behandlingsprogram. För behandling av prostata kan följande läkemedel användas.

  Hormoner - de låter dig reglera processen med att öka prostata vävnaden. Vid utveckling av hyperplasi spelar hormoner som androgener och östrogen en mycket viktig roll. Dessa läkemedel kan minska effekten av androgener. Dessa hormoner blockerar produktionen av testosteron eller förhindrar androgena effekter vid respektive hypotalamus-hypofys eller prostata nivå.

  Hormoner kan minska prostata och normalisera urinering, men för närvarande är deras användning begränsad på grund av allvarliga biverkningar, inklusive minskad sexuell lust och impotens. Eventuella hormoner kan bara startas om de ordineras av en läkare.

  Alfa-blockerare används för att normalisera operationen av blodkärl i prostata och förbättra blodtillförseln. Men innan du använder dessa läkemedel för att behandla en förstorad prostata, är det nödvändigt att studera deras biverkningar. Användningen av dessa läkemedel kan leda till ökad hjärtfrekvens, lägre blodtryck, yrsel.

  Gemensam användning av alfa-blockerare och läkemedel mot impotens leder till en blodtryckssänkning. Vid eventuella biverkningar ska användningen av alfa-blockerare avbrytas. Sådana droger tas snabbt bort från kroppen, så läkare rekommenderar att de tar flera gånger om dagen. Alfa-blockerare slappna av musklerna nära blåsan, vilket lindrar smärtsamma känslor under urinering. Alfa-blockerare är tillräckligt snabba. Redan 2-3 dagar efter starten av droger kan du se ökningen i urinströmmen och notera ökningen av tiden mellan resor till toaletten. För att minska risken för olika biverkningar börjar läkemedlet vanligtvis med små doser och ökar gradvis. Alfa-blockerare, som alla andra läkemedel, kan startas endast om läkaren rekommenderat det.

  Hur är behandlingen med fytopreparationer?

  Sedan antiken har prostataförstoring försökt med medicinska växter. För närvarande erbjuder urtemedicin många färdiga läkemedel, som innehåller växtekstrakter.

  Effekten av sådana droger beror på mängden fytosteroler i deras komposition. Fytopreparationer kan minska inflammation, minska syntesen av prostaglandiner i prostatakörteln, sakta eller helt stoppa tillväxten av förstorade celler. Ta dessa droger kan endast ordineras av en läkare.

  Dessutom används i behandlingen:

  • antiparkinson- och antitumörmedicin;
  • antimikrobiella medel;
  • polyenantibiotika;
  • olika homeopatiska medel.

  Kirurgisk behandling av prostata

  Inte så länge sedan var kirurgisk ingrepp en av de mest effektiva och därför utbredda metoderna för behandling av en förstorad prostata. Men med tillkomsten av moderna läkemedel och mindre radikala behandlingsmetoder är det idag sällan att kirurgi används. Vanligtvis krävs det bara om drogerna inte hjälper eller det finns vissa försvårande faktorer, nämligen:

  • stenar i blåsan;
  • allvarliga problem med urinering
  • blödning från urinröret.

  Kirurgisk ingrepp är den mest radikala, effektiva, men också den farligaste metoden för behandling. Dess huvudsakliga fara ligger i postoperativa konsekvenser. Det finns en stor sannolikhet för problem med potens, det kan vara en minskning av urinröret och okontrollerad läckage av urin.

  Men i de flesta fall är det möjligt att göra utan sådana komplikationer. Operationen rekommenderas inte för män som lider av följande sjukdomar:

  • allvarliga hjärt-, lung- och njursjukdomar;
  • levercirros;
  • allvarliga psykiska sjukdomar
  • diabetes mellitus.

  Normalt är operationen tilldelad i fall där:

  • långvarig medicinering var ineffektiv
  • akut urinretention
  • Efter urinblod kvarstår mer än 50 ml urin i urinblåsan;
  • komplikationer började (inflammation i urinvägarna, stenar, störningar av njurarna, etc.).

  De vanligaste kirurgiska behandlingarna är för närvarande prostatektomi (i detta fall snittet i bukväggen och prostata bort genom den) och transuretral kirurgi (prostata avlägsnas genom urinröret, inte snittet av bukväggen inte). Framgångsrik behandling till dig och vara hälsosam!

  del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

  Anledningarna till ökningen av prostata, symptomens egenskaper och behandling

  Ett av de vanligaste problemen med människors hälsa är prostata sjukdom. Det är en liten körtel som utför många olika funktioner. Om prostatan är förstorad, krävs en tidig behandling. Den här irreversibla processen, som är närvarande i de flesta medlemmarna av det starkare könet i en ålder, kan i vissa fall manifesteras mot bakgrund av farliga sjukdomar eller tjäna som deras konsekvens.

  Vilka är orsakerna till ökningen i prostatakörteln?

  Sedan gossens födelse är prostatakörteln liten i storlek. Hon börjar öka när hon växer upp. Genom att öka produktionen av hormon testosteron under puberteten blir prostata större i storlek. Men denna process är naturlig. Vid 17 års ålder är prostatakörteln fullt funktionell.

  Sedan, under de närmaste 20 till 30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Om man i 30 år av sjukdomen hos hankörteln observeras hos män ganska sällan, ändras allt efter att ha gått över den fyrtioåriga gränsen. Hälften av män som fyllt 60 år har en förstorad prostata, olika orsaker kan bidra till detta. Vi borde ta del av denna fråga mer ingående.

  Om det finns en ökning av prostatakörteln hos män, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna och föreskriva adekvat behandling. För att göra detta gör doktorn en undersökning enligt resultaten av vilka han gör en slutsats på grund av vad en man blev sjuk. Bland de främsta anledningarna är följande:

  1. Hyperplasi eller adenom. Det provocerar tillväxten av körtelceller dihydrotestosteron - den slutliga produkten av hormonmetabolism av testosteron, den kan provocera tillväxten av körtelceller som ackumuleras i prostata.
  2. Prostatacancer är en annan av de patologier där prostatakörteln är förstorad, här är behandlingen ofta försenad, eftersom det inte finns någon specifik symptomatologi vid de inledande stadierna.
  3. Infektiös infektion i prostata är en annan vanlig anledning till att prostatakörteln kan öka. Prostata ökar också med bakteriell prostatit. Som ett resultat är det medföljande symptomatologi:

  • onormal urinering på grund av att urinröret är krossat;
  • Närvaro av blod i sperma, urin;
  • Blåsan är fylld med resterande urin;
  • problem med njurarnas funktion.

  Prostatit - orsaken till ökningen i prostata 2 gånger

  Om infektionen går in i genitourinary systemet observeras inflammation och stagnation i bäckenorganen. Det är inget annat än prostatit.
  Denna sjukdom uppträder mot bakgrund av en stillasittande livsstil. Dessutom, efter hypotermi, är en inflammatorisk process i hankörteln också möjlig.

  Orsaken kan vara penetration av infektion i den manliga kroppen, överviktig. Ibland blir prostatit en följd av tuberkulos eller ont i halsen, influensa.

  Förstorad prostata - symptomatologi

  Patologi kan vara akut eller kronisk. Beroende på denna symptomatologi är också annorlunda. Den akuta formen präglas av följande symtom:

  • kroppen är försvagad, mannen känner en sjukdom
  Huvudvärk
  • kroppstemperaturen stiger;
  • stark smärta sensation i perineal regionen, intensifierar med urinering
  • vill ofta gå på toaletten, medan blåsan inte kan tömmas helt.

  När det gäller den kroniska formen av patologi är i detta fall symptomen frånvarande eller svagt uttryckta. Mycket ofta förvirrar män en förstorad prostata med ett adenom, men de är två olika sjukdomar, och behandlingen här är också annorlunda. Varför inte självmedicinera. Det är obligatoriskt att se en läkare om det finns några symtom på en förstorad prostata.

  Vad ska jag göra? Hur identifierar man den kroniska formen av sjukdomen? För detta bör en årlig inspektion genomföras. Genom resultaten blir det möjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna. Om de nödvändiga åtgärderna vidtas i tid kommer det inflammatoriska förfarandet i prostatakörteln inte att leda till störningar i sexuellt liv. I försummade fall kan det inte finnas någon sexuell lust, liksom andra problem, även infertilitet. I värsta fall är oåterkalleliga patologiska förändringar möjliga, förknippade med ett brott mot urinflödet, skleroserar väggarna mot bakgrunden att sjukdomen täcker hela blåsan.

  Hur diagnostiseras sjukdomen?

  En mängd olika metoder används för studien. Med hjälp av ultraljud utförs en fysisk undersökning. Ibland krävs en magnetisk resonansbildning för att utesluta onkologiska sjukdomar.

  Ett smet tas från patientens urinrör - det här är ett ganska smärtsamt förfarande, men man kan inte klara sig utan det. Det är således möjligt att studera innehållet i urinrörets mikroflora.

  Dessutom samlas urin och blod upp. Vid identifiering av stillastående fenomen introduceras en särskild kateter, vilket hjälper till att frigöra blåsan från ackumulerad vätska.

  Förstorad prostatakörtel - behandlingsmetoder

  1. Läkemedelsbehandling innefattar användning av hormonella och antibakteriella läkemedel. Med hjälp av hormoner är det möjligt att reglera processen att förstora prostatakörteln. Dessutom kan en läkare ordinera alfa-blockerare. De normaliserar arbetet i prostata blodkärl, förbättrar blodtillförseln. Antineoplastiska medel används vid behandling av prostatacancer. Dessa eller andra läkemedel kan endast ordineras av en läkare. Självmedicinering är oacceptabel. Så, alfa-blockerare med felaktig upptagning kan leda till ökad hjärtfrekvens, liksom lägre blodtryck, yrsel.

  2. Hjälp att lindra smärta och eliminera andra obehagliga känslor av fytopreparationer. Med hjälp av läkemedel med växtextrakt kan kompositionen effektivt behandla prostataförstoring. Mot bakgrund av att ta sådana läkemedel minskar inflammatoriska processer minskar syntesen av prostaglandiner i prostatakörteln, tillväxten av förstorade celler saktar eller slutar helt.

  3. Kirurgisk behandling är en av de mest effektiva metoderna för att bekämpa sjukdomen. Operationen krävs endast i fall då andra metoder inte hjälper eller i närvaro av vissa försvårande faktorer:

  • Stenar i blåsan;
  • allvarliga problem med urinering
  Blödning från urinröret.

  Kirurgisk ingrepp är kontraindicerad i:

  - allvarliga sjukdomar i hjärta, njurar och lungor,
  levercirros
  - allvarliga sjukdomar av mental karaktär
  - Diabetes mellitus.

  En väntanriktning - Ett annat sätt att bekämpa prostataförstoring

  Om symptomatologin är enkel, är det ofta möjligt att utan medicinering, såväl som kirurgisk ingrepp. I det här fallet är det tillräckligt att kontrollera symptomatologin, dess utveckling. Det bör regelbundet kontrolleras med en specialist. Således kan du alltid vara medveten om att med patientens tillstånd: om det förbättras eller förblir oförändrat. Och kanske värre?

  Fördelen med att vänta under överinseende av en läkare är bristen på fullständig behandling. Men det finns risk, eftersom tillståndet kan försämras kraftigt. För att detta ska ske bör du ändra din livsstil lite:

  1. Du bör dricka vätska i begränsade mängder, och innan du lägger dig i några timmar - drick inte alls. Så på natten behöver du inte ofta gå på toaletten.
  2. Sprit är tabu eller väldigt lite. Alkohol ökar urinering.
  3. När du besöker toaletten ska du se till att blåsan är helt tömd.
  4. Var försiktig med doseringen av läkemedel som har en diuretisk effekt. Överdriven användning av dem kan leda till svårigheter att urinera.
  5. Du borde vara aktiv, sitta inte på ett ställe ständigt, så att det inte finns någon stagnation av urinen.
  6. Det är viktigt att inte vara superkylda.

  Termisk terapi

  I termoterapi används olika typer av energi för att skapa en temperatur som förstör cellerna i prostatakörteln. Vi talar om radiofrekvens och laser energi.

  Huvudmålet är att ge tillräckligt med värme under en kort tidsperiod för att förstöra prostatacellerna. Användningen av denna metod utesluter förekomst av biverkningar.

  Det finns följande typer av termoterapi:

  • transuretral mikrovågsugn;
  • radiofrekvens;
  • Electrovaporization;
  • Laserterapi.

  Hur snabbt kommer återhämtningen?

  Beroende på vad behandlingen var, är varaktigheten av återhämtningsperioden annorlunda. Så, när du tar medicin, behöver du inte sängstöd. Ja, och behöver inte ta sjukskrivning. Procedurer för värmebehandling utförs också utan sjukhusvistelse. Ibland är det nödvändigt att tillbringa natten på kliniken.

  När du utför en öppen prostatektomi måste du ta en semester i en månad på jobbet. Cirka 60 dagar efter operationen, tabuer - för att lyfta vikter, för att vibrera området längst ner i ljummen. Spänningen av musklerna i den nedre pressen är också utesluten.

  För att vara hälsosam under hela livet måste du äta rätt, träna, missbruka alkohol och andra dåliga vanor. I händelse av att det finns alarmerande symtom, skjut inte ut resan till doktorn för senare. Med tiden startade behandlingen kommer att leda till bra resultat. Det är viktigt att inte utlösa sjukdomsförloppet. Undvik panik om symtom åtföljer utvidgningen av prostata. Det är bättre att lita på en specialist. Han kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen och utse rätt behandling.

  Prostata adenom är förstorad - vad ska man behandla?

  Prostata är ett rent manligt organ som deltar i samlag som en semenledare. Han utsöndrar hemligheten för spermiernas rörelse. Det finns en prostata runt urinröret, det vill säga det omger det vid botten av blåsan. Efter pubertets början ökar den till normal storlek, och sedan börjar funktionen. Normen anses inte vara mer än en mutter, och vid patologi kan den växa till ett stort äpple. Den patologiska utvidgningen av hankörteln kan bero på ett adenom eller en inflammatorisk process (prostatit).

  I detta fall komprimerar prostata urinröret och därmed bryter ut urinflödet. En noggrann diagnos kan endast göras av en kvalificerad läkare.

  Vad orsakar utvidgning av körteln

  Adenom är en godartad tumör i prostatakörteln, som består av den glandulära vävnaden hos det drabbade organet. Sannolikheten för degenerering till en malign process är ca 10% bland alla de sjuka. Patologi faller på den manliga befolkningens avancerade ålder, och ju äldre mannen är, desto sannolikt kommer förekomsten av adenom. Testosteron, utsöndras av testiklarna, degenererar till ett hormon som negativt påverkar prostatakörteln, vilket orsakar en tumörprocess. Det finns tre typer av adenombildning:

  1. Tumören bildas på den främre delen av prostata och utövar ett stort tryck på blåsan, vilket är förknippat med en tydlig symptomatologi av sjukdomen och en hög förekomst av komplikationer;
  2. Växtprocessen går längs körtelns bakvägg, så att symptomen i samband med urinering inte uttalas, men urinrörets funktion svagas vilket leder till stagnation i urinblåsan.
  3. Med en ökning av prostata på hela ytan är det praktiskt taget inga smärtsamma förnimmelser, urinering störs inte, därför är denna typ den mest gynnsamma.

  Prostatit är en sjukdom av ung ålder, där prostata är något förstorad. Lida av henne, mestadels, unga män av egen försumlighet. De vanligaste orsakerna till prostataförstoring är följande:

  • Underkylning av bäckenorganen;
  • fetma;
  • Missbruk av alkohol och rökning
  • Infektionssjukdomar (kan vara komplicerade och leda till inflammatoriska processer i körteln);
  • Lång abstinens från sexuell aktivitet;
  • Cirkulationsstörningar i det lilla bäckenet;
  • Sedentärt arbete (leder till stillastående processer och är en vanlig orsak till förstorad prostata vid ung ålder);
  • Nutrition spelar också en roll i förekomsten av prostatit.

  Adenom är nästan oundvikligt i åldrandet av den manliga kroppen. Men prostatit kan helt förhindras, observera en normal balans mellan arbete och vila.

  Symtom på förstorad prostata

  Nästan alla män som har upplevt prostataförstoring känner obehag redan vid sjukdoms första skede. Problemet äventyrar livets normala rytm. Patienter rapporterar följande symtom:

  1. Hyppig urinering, först på natten och senare dygnet runt
  2. Spontan urladdning av urin;
  3. Lågt huvud av strålen;
  4. Det finns ingen stråle alls och blir till droppande urin;
  5. Komplett blockering av urinröret med ett förstorat adenom;
  6. Känsla full blåsan, efter urinering
  7. Ömhet i blåsan som sker under inflammation på grund av kvarvarande urin konstant (detta leder till tillväxt av bakterier, inflammation, och kan fånga urinledarna och njurarna);
  8. Erektil dysfunktion och brist på sexuell aktivitet
  9. Allvarlighet eller smärta i nedre delen av ryggen
  10. Blod i urinen kan förekomma redan vid sjukdomens avancerade stadium, som ett resultat av bildandet av stenar i blåsan och med slemhinnans trauma.

  Med sådana problem blir det nästan omöjligt att leva, och en man måste konsultera en läkare för hjälp.

  diagnostik

  Vad ska man göra om prostata förstoras, kan bara specialister bestämma sig. I det här fallet bör en man få råd inte bara från urologen, även om symptomen med denna sjukdom är ganska specifika. I undersökningen deltar terapeuter, kirurg, endokrinolog. I vissa fall behöver patienten en konversation med en psykolog, eftersom problemet påverkar människans sociala liv. Läkare föreskriver ett antal undersökningar och test för att bestämma valet av behandling. Undersökningsplanen omfattar:

  • Allmän analys av blod och urin;
  • Biokemiska blodprov;
  • Elektrokardiogram (eftersom de flesta patienter redan är i avancerad ålder);
  • Ultraljud av bäckenorganen;
  • Blod vid vikningstidpunkten;
  • Blod för socker;
  • Analys för predisposition till utveckling av onkologi på cellulär nivå;
  • Histologisk analys (klar, huvudsakligen, efter operation).

  Huvudrollen i diagnosen och utnämningen av behandling är urologen. Andra specialister i detta fall fungerar som konsulter. När man undersöker prostata manuellt, genom anusen, lägger doktorn en preliminär diagnos och skickar patienten för att bekräfta nosologin för en uppföljning. Det enklaste, mest tillgängliga och tillförlitliga sättet att kontrollera utvidgningen av prostata är ultraljud av bäckenorganen. Denna procedur utförs på en fullblåsan och undersöks sedan upprepade gånger efter urinering för att bestämma förekomsten av kvarvarande urin. Ge särskilt stor betydelse för mängden urin eftersom det här hotar inflammatoriska och i vissa fall irreversibla processer i njurarna.

  behandling

  Ju tidigare en man vänder sig till en läkare, desto större problem kommer han att kunna undvika. Att behandla en förstorad prostata i ett tidigt stadium av den patologiska processen är mycket lättare, och utsikterna är gynnsamma. Men om hela urinvägarna är inblandade, så är behandlingen försenad under lång tid och hotar med allvarliga komplikationer.

  Den bästa behandlingsmetoden anses vara ett kirurgiskt förfarande för avlägsnande av prostatakörteln. Men som med alla operationer finns det alltid risk för komplikationer.

  Det finns flera typer av kirurgisk ingrepp:

  1. Genom urinröret sätts ett kirurgiskt specialinstrument in och en del av den förstorade körteln tas bort och öppnar passagen för normal urinering. En sådan operation utförs under generell anestesi eller epidural. Det används i de flesta fall. Förutom komplikationer i den postoperativa perioden, kanske till och med en bieffekt i form av spermier träffad i den sexuella akten till urinblåsan, vilket kan påverka fertilitet män funktioner.
  2. Det finns en metod att expandera urinröret för ett normalt urinflöde. I det här fallet är prostatakörteln inte rörd alls. De tillgriper det med en liten ökning. Risker och konsekvenser är minimala.
  3. Metoden för laserterapi är den nyaste och mest framgångsrika vid behandling av prostata adenom. Excision utförs med en laser utan några komplikationer för kroppen.
  4. En ihålig operation utförs endast om prostatan förstoras två gånger eller mer. Operationen är komplex med alla möjliga konsekvenser. Läkare närmar sig henne mycket allvarligt, noggrant undersöka patienten och väga för och nackdelar.

  Det finns patienter som alla typer av kirurgiska ingrepp är kontraindicerade. De främsta orsakerna kan vara sådana faktorer:

  • Problem med blodkoagulationssystemet;
  • Infektionsprocesser av könsorgan
  • Dekompenserat hjärtsvikt;
  • Diabetes i dekompensationsstadiet;
  • Mycket avancerad ålder.

  I sådana fall föreskrivs stödmedicinering. Det är också relevant för behandling av en förstorad prostata i ett tidigt skede. Vanligtvis ordinerar läkare följande grupper av droger:

  1. antitumör;
  2. antiinflammatoriska;
  3. Hormoner som hämmar produktionen av testosteron;
  4. antibakteriella;
  5. Droger som slappnar av de släta musklerna, och därigenom förbättrar de urinflödet.
  6. Homeopatiska medel.

  Alla mediciner, förutom homeopati, har biverkningar på människans kropp. Huvuddelen av dem är: onormal minskning av blodtryck, impotens, generell svaghet. Med en väl valda behandling och observation hos en specialist kan sådana symtom undvikas.

  förebyggande

  Fjärma nästan oundvikligt för varje människa kan vara ett problem, om du äter rätt, inte missbruka alkohol, upprätthålla en regelbunden sexliv, god personlig hygien, delta i måttlig fysisk aktivitet, gå mer.

  Hos äldre rekommenderas regelbundna besök på urologen och ultraljudsdispositionen, vilket möjliggör avslöjande av patologi i de inledande stadierna.

  Om ultraljud visade en förstorad prostata, ska mannen omedelbart kontakta en läkare som väljer den lämpligaste behandlingen.