Huvud
Behandling

Vad är nefrolithiasis - symptom och behandling

Diagnosen "nephrolithiasis" är gjord när fasta kristallina avsättningar finns i njurarna eller, som de kallas "njurstenar".
Vanligen bildas de i kalyx, bäcken eller njursparenkyma. Nephrolithiasis är mer mottaglig för män, kvinnor och barn är mindre benägna att lida. I riskfaktorn är personer i åldern 25-50 år.

Vad är nefrolithiasis? Hur man behandlar sjukdomen?

Orsaker till utveckling

Normalt löser saltet i njurarna och utsöndras från kroppen tillsammans med urinen. På grund av ett antal omständigheter kan denna process emellertid vara störd. Om urinen blir mycket koncentrerad, löser salterna sämre och börjar kondensera med partiklar av död epitel, mikroorganismer och vita blodkroppar. Gradvis kristalliserande bildar de konkretioner.

Risken att utveckla nefrolitias främjas av följande faktorer:

 • Först av allt är det näringens natur. Övervägande i livsmedel hos djur av proteiner, fetter, livsmedel med högt innehåll av syror kan bidra till utseendet av patologi.
 • En liten mängd urin som frisätts per dag tjänar också som en riskfaktor. Detta kan inträffa om det inte finns tillräcklig mängd vätskeintag, överdriven svettning eller nedsatt urinledighet.
 • Förbättra situationen eventuella infektioner i urinvägarna och deras otillbörliga behandling.
 • Dessutom kan orsaken till bildandet av sten vara snabb viktminskning, till exempel med överdriven entusiasm för dieter.

Andra kända orsaker till nefrolithiasis är dricksvattnets sammansättning, en stillasittande livsstil och en ärftlig predisposition.

Klassificering av sjukdomen

Konkretioner i njurarna med nephrolithiasis varierar i form, storlek, komposition och lokalisering. Den exakta definitionen av vilken typ de är relevant för är viktig för korrekt diagnos och behandling.
Enligt stenens kemiska sammansättning finns följande typer:

• Oxalat - bildas på grund av kombinationen av oxalsyra och kalcium. Det förekommer oftast (ungefär i 80% av fallen). Anledningen till utvecklingen är överdriven konsumtion av vitamin C, som finns i grönsaker och frukter, med störd metabolism. Riskfaktorn är överdriven konsumtion av kaffe och choklad. Oxalater skiljer sig från andra typer av formationer med ökad hårdhet och skärpa, vilket orsakar blödning oftare.
• Urarticum - för det andra när det gäller förekomsten bland alla fall av nefrolitias. Anledningen till detta är ett överskott av salter av urinsyra.
• Fosfat - utvecklas när överdriven bildning av fosforsyrasalter, som regel, hos personer vars kost domineras av en mjölk-vegetabilisk diet. De har en slät struktur och mindre skador på inre organ, men de växer väldigt snabbt. Fosfater förekommer i ca 5% av alla fall.

 • cystin (utvecklad till följd av genetisk patologi av cystinuri);
 • karbonat (orsakad av salter av kolsyra);
 • Proteiner (bildade på grund av fibrin och bakteriella föroreningar).

I form kan njursten vara: rund, platt, koral, med ryggrad och fasetter. Symtomernas karaktär beror på detta.

De flesta konkrementen bildas i en av njurarna: vänster eller höger. Om undersökningen visade stenar i båda njurarna diagnostiseras en bilateral nephrolithiasis. Dess största fara ligger i den möjliga utvecklingen av njursvikt, vilket kan leda till allvarliga komplikationer fram till patientens död. Bilateral nephrolithiasis karakteriseras oftast av utvecklingen av stora korallstenar.

Möjliga symtom

Vanligtvis uppvisar nephrolithiasis av njurarna sig som akut smärta (njurkolik). Det är lokaliserat i ländryggen, medan rörliga stenar längs urinröret kan ge även underlivet och ljumskområdet. Attacker av smärta är mycket smärtsamma och intensifieras med fysisk ansträngning. Och kännetecknas också av feber, illamående, uppblåsthet.

Cirka 13% av symtomen på nefrolithiasis är milda. Smärtan är antingen frånvarande eller relativt tolerabel. Små stenar kan själva lämna kroppen. Däremot försämras inte sjukdomen och utan behandling kan det leda till utveckling av njursinfektioner och komplikationer.

Grundläggande metoder för diagnos

Akut smärta och karakteristiska symtom vid nefrolitiasis orsakar en person att söka medicinsk hjälp. Efter en preliminär intervju hänvisas patienten till urinanalys och röntgenundersökning.

Markören för eventuell nefrolitiasis i urinen är det ökade innehållet av leukocyter. I de flesta fall visar en röntgen närvaron av stenar i vänster eller höger njure. Undantaget är mjuka formationer, de kan detekteras med ultraljud.

För att klargöra diagnosen, den exakta positionen av stenar och syftet med behandlingen utför doktorn en datortomografi och excretorisk urografi.

Metoder för behandling

Beroende på nephrolithiasisstadiet, lokalisering, storlek och sammansättning av stenar, föreskrivs en av behandlingstyperna:

 • Konservativ (eller drog).

Det används om små formationer finns som kan lämna kroppen på egen hand. En kurs av antibiotika ordineras för att eliminera eventuell inflammation och infektion.

För smärtlindring används smärtstillande medel (Atropin, Metacin, Scopolamine).
Om läkaren anser det möjligt för kemisk upplösning av stenar som uratstenar, kan citratpreparat anges: Blemaren, Urozit (kaliumcitrat).

Överensstämmelse med diet med nefrolitiasis är en integrerad del av behandlingen. Huvudsyftet med detta är att förhindra ingrepp av ämnen som framkallar processen med tillväxt av stenar. Dieten utses av den behandlande läkaren beroende på typen av kalkylen.

Denna metod för behandling av nefrolitias orsakas av borttagandet av stora eller bildade i ett stort antal konkrement. Kärnan i proceduren: Genom ett litet snitt eller en punktering utförs extraktion av formationer. Återhämtningsperioden efter operationen är liten, en person återvänder snabbt till det normala livet.

Den utförs på stenens storlek upp till 2,5 cm. Detta är metoden att krossa stenar som påverkas av ultraljudsvågor eller en laser. Kan vara kontaktlös eller kontakta (utförs genom en liten punktering). Därefter bryts beräkningarna upp i mindre och tas ut ur kroppen tillsammans med urin. Eftersom det inte finns någon operation i detta fall används litotripsy ganska ofta. Metoden har emellertid kontraindikationer, till exempel: graviditet, onkologiska processer och andra.

Förebyggande åtgärder

Vid nephrolithiasisutsläpp bör de föreskrivna kosterna observeras, exklusive eller begränsa produkter som främjar tillväxten av stenar. Infektioner av genitourinärsystemet måste identifieras och behandlas i tid med antibiotika tills de är helt återställda.

Regelbundna medicinska undersökningar hjälper till att upptäcka en negativ process i njurarna i tid och stoppa det på ett tidigt stadium. En elementär allmän analys av urin gör det möjligt att identifiera predispositionen till patologi och att få de nödvändiga rekommendationerna på kosten.

Även om nefrolitiasis är en allvarlig sjukdom som kan leda till utveckling av livshotande tillstånd, passerar behandlingen oftast ganska effektivt. Det viktigaste är att ta reda på symtomen i början sjukdom i tid. Ju tidigare diagnosen görs, desto lättare och mer framgångsrik är den ytterligare behandlingen. Förebyggande nephrolithiasis, med den befintliga predispositionen till bildandet av njurstenar, kommer i de flesta fall att undvika obehagliga konsekvenser.

Nephrolithiasis, han också njursjukdom: karakteristiska tecken och metoder för behandling

Njurarna i människokroppen fungerar som ett filter, vilket tar bort toxiner och skadliga ämnen från blodet.

Vissa av dem (i synnerhet olika salter) har förmågan att kristallisera och bilda konkretioner, eller helt enkelt stenar.

Som ett resultat är det en sjukdom som läkare kallar nefrolithiasis.

Vad är njure nefrolitiasis?

Termen "nefrolithiasis" används ofta i fall där urolithiasis menas, men i själva verket är det två olika patologier.

Med urolithiasis bildas konkrement i urinvägarna och i nefrolithiasis - direkt i njurarna. Antalet konkrement kan variera från ett till ett hundra, och värdet - från några millimeter till en tennisboll. Sjukdomen kan vara antingen ensidig - vänster njure njursten eller höger och slog bara två njurar - en bilateral njursten.

skäl

De exakta orsakerna till njurssten sjukdom har inte studerats, men det finns ett antal faktorer som provocerar bildandet av konkrement, inklusive:

 • kränkning av urins kemiska sammansättning (övermättnad av saltlösningar) i samband med förändringar i kroppens eller fysikaliska egenskaper hos dricksvatten;
 • patologi i urinvägarna, vilket förhindrar ett normalt urinflöde;
 • infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • pyelonefrit;
 • ärftlig predisposition;
 • sjukdomar i samband med metabolism och en ökning av kalciumkoncentrationen i urinen;
 • ta vissa läkemedel, inklusive sulfonamider, steroid antiinflammatoriska läkemedel, tetracykliner.
Män lider av nephrolithiasis två gånger oftare än kvinnor, men i det rättvisa könet är sjukdomen mycket mer komplicerad, och sjukdomen är svårare att utvecklas oftare.

symptom

I de inledande skeden av sjukdomen uppträder ofta asymptomatiskt, och de första tecknen uppträder efter utveckling av komplikationer och infästning av infektioner.

Prata om en sjukdom som nephrolithiasis, symptomen kan vara följande:

 • obehag och smärta i nedre delen av ryggen;
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten (ofta felaktig);
 • svårighet att urinera
 • brist på aptit, illamående, kräkningar;
 • förstoppning.

Ibland är det första symptomet som uppträder hos patienter med nephrolithiasis njurkolik. Detta är en uttalad agoniserande smärta i nedre delen av ryggen, följt av ökad urinering, feber, spänningar i buksmusklerna. Smärta kan bestrålas på könsorganen, bukhålan, övre delen av benen.

Smärtsyndromets svårighetsgrad ökar med fysisk ansträngning, användningen av stora mängder vätska och plötsliga rörelser.

Vad är farlig sjukdom?

Förutom de smärtsamma förnimmelserna som orsakar rörelsen av stenar i njurarna, kan denna sjukdom leda till allvarliga och extremt farliga för hälsokomplikationer:

 1. beräknad pyelonefrit. Initialt utvecklas den som en stark inflammation, men utan lämplig behandling passerar in i en purulent form och leder till en kraftig försämring av patientens allmänna tillstånd
 2. hydronefros. Det kännetecknas av ackumulering av urin i njurbäckenet och kalyterna, på grund av en överträdelse av utflödet. När sjukdomen fortskrider börjar njuren att deformeras och så småningom kan vägra
 3. urosepsis. Med urosepsi, de toxiner som patogena mikroorganismer utsöndrar kommer in i blodet och sprids i hela kroppen, vilket kan leda till döden.
 4. njurinsufficiens. En annan allvarlig komplikation, som leder till flera överträdelser i organens och systemens arbete, och utan adekvat hjälp - till en nära död.
Om allvarlig ryggsmärta uppträder, vilket kan indikera inte bara nefrolitias, men också radikulit eller andra sjukdomar, är det nödvändigt att trycka på njureområdet. Om smärtan är värre, är det troligtvis att det handlar om närvaron av stenar.

diagnostik

Diagnosen av nephrolithiasis börjar med samling av anamnese och patientklagomål.

Efter undersökningen tilldelas blod- och urintester (allmän, biokemisk, bakteriekultur), njureyrasound och röntgenundersökning, och ibland MR och CT.

I närvaro av sjukdomen i urinen finns epitelceller, erytrocyter och sand, och vid ultraljudsundersökningar - konkrement och strukturella förändringar i njurarna (vid deras ödem eller deformitet).

behandling

Eftersom sjukdomen i de flesta fall manifesteras i form av njurkolik, är den primära uppgiften vid nephrolithiasis behandling av smärtssyndrom.

För att avlägsna smärtsyndromet med nefrolitias, en medicinsk behandlingsmetod

För detta används antispasmodika och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Om en virus- eller bakterieinfektion har gått ihop med sjukdomen behövs antibakteriella läkemedel och antibiotika.

Det andra målet i njur njursten - behandling syftar till att återställa det normala flödet av urin genom att avlägsna stenar, för detta ändamål, finns det flera sätt:

 1. utvisande av stenar. Utvisning utförs genom medicinering, fysisk ansträngning och andra förfaranden. Denna teknik är lämplig för små stenar som kan komma ut naturligt, utan att orsaka allvarligt obehag för patienten.
 2. litholysis. Innebär upplösning av stenar med mediciner. Används vid en viss typ av stenar, bildade av uratsalter;
 3. krossning. Remote lithotripsy - krossande stenar utan direktkontakt med dem. Det utförs av apparaten som genererar chockvågor, såväl som av en laser. Concrements bryts upp i små delar som kan komma ut naturligt;
 4. kirurgisk operation. I modern medicin används mycket sällan - vanligtvis vid stora stenar eller med akut njursvikt.

Efter avlägsnande av stenarna som krävs för att förhindra uppkomsten av nya stenar, som du behöver för att ändra diet för att öka mängden vätska du dricker (ej kolsyrat mineralvatten, grönt te) samt att eliminera alla störningar i kroppen, särskilt metaboliska och hormonella.

Kost i nephrolithiasis beror på stenens kemiska sammansättning.

I närvaro av oxalater bör man begränsa konsumtionen av gröna grönsaker, mejeriprodukter och frukter med högt innehåll av vitamin C.

Uttagandet av urater kräver uteslutning av kötträtter, choklad, kaffe, druvor och fosfater - begränsningen av matrika med kalcium (fisk, ost, mjölk).

Ta bort stenar naturligt och minska smärta bidrar till den så kallade kattens hållning - du behöver för att få på knä, magert händer på golvet, sedan nedre delen av ryggen till kurvan upp och ner.

förebyggande

För att förhindra bildandet av njursten måste du anpassa kosten (kosten ska balanseras och innehålla alla nödvändiga näringsämnen) och bara dricka rent vatten på flaska.

Dessutom bör alla infektionssjukdomar behandlas i tid, särskilt om de är förknippade med det genitourära systemet, inte missbruka läkemedel, överge dåliga vanor och kontrollera sin egen vikt.

Relaterade videoklipp

Vad är urat nefrolitiasis, du kan lära av videon nedan:

Nephrolithiasis: Vad är det, symptom och behandling

Njurar är parade organ, till vilka naturen har anförtrotit många funktioner. Under en persons liv är de i ständigt arbete och avlägsnar skadliga ämnen från kroppen. Om den här felsökta mekanismen av någon anledning misslyckas, återspeglas överträdelsen på praktiskt taget alla system. En av de vanligaste orsakerna till denna typ av sjukdom är nefrolitiasis. Vad är det, vilka symtom som åtföljs av patologi, kommer vi att berätta i dagens artikel. Det kommer också att vara en fråga om de grundläggande metoderna för behandling av överträdelser.

Beskrivning av sjukdomen

Nephrolithiasis - vad är det? Det här är en ganska allvarlig sjukdom, där sediment bildas i njurarna och urinvägarna. De kallas också stenar. Den patologiska processen följs alltid av njurkolik. Detta tillstånd kännetecknas av svår smärta i ländryggen, feber, kräkningar och illamående. Oftast diagnostiseras nephrolithiasis i det starkare könet, vars ålder har korsat linjen på 40 år.

Orsaker till utvecklingen av sjukdomen

Även i perfekt friska människor finns det alltid salter i njurarna. Om deras koncentration inte överskrider de tillåtna gränsvärdena, löser de sig lätt och utsöndras tillsammans med urin. Men under vissa faktorer påverkas denna balans ibland. Urin blir starkt koncentrerad. Salter i det löses mycket sämre och börjar kondensera tillsammans med partiklar av död epitel eller mikroorganismer. Gradvis kristalliserande bildar de enskilda stenar - stenar. De beskrivna stadierna av den patologiska processen beskriver fullständigt nephrolithiasis av njurarna, vad det är för sjukdomen.

Följande faktorer bidrar till utvecklingen av sjukdomen:

 1. Typ av mat. Förekomst i kosten av livsmedel som är höga i animaliska fetter / proteiner eller syror.
 2. Infektionssjukdomar i urinvägarna, otillbörlig behandling.
 3. En stillasittande livsstil.
 4. Ärftlig predisposition.
 5. Den lilla mängd urin som släpptes per dag. Ett sådant problem kan vara en följd av ökad svettning eller brist i det förbrukade fluidet.

Nyligen har det förekommit en ökning av förekomsten. Särskilt ofta började den patologiska processen avslöjas hos ungdomar som missbruka olika dieter.

Klinisk bild

Huvudsymptomet för nefrolitias anses vara renal kolik. I detta fall finns det smärta i ländryggsregionen, som kan bestrålas i buken eller inguinsonen. Sådana attacker är mycket smärtsamma och intensifieras under träning. Patienter med denna sjukdom har ofta feber, känsla av illamående och uppblåsthet.

Om kalkylen börjar lämna njuren förekommer blodstreck i urinen. Ett sådant symptom är en följd av kanallskador genom skarpa fasetter av formationer. Urinering blir svår och mycket smärtsam. Färgen och kvantiteten av vätskan kan variera.

Cirka 13% av fallen är tecken på nefrolithiasis frånvarande eller svagt uttryckt. Små stenar kan självständigt lämna kroppen, och processen i sig är nästan inte åtföljd av obehag. Sjukdomen kan emellertid inte passera. Utan behandling utesluts inte utvecklingen av komplikationer.

Typer av stenar

För att säkerställa att diagnosen njure nefrolitias är effektiv, måste läkaren först undersöka de parade organen. Under denna process får han information om stenarnas antal, form och storlek. Oftast i njurarna från 2 till 4 konkrement. Utbildningsformen är också annorlunda. De kan vara korall, med ryggrad och fasetter, ovala, runda, platta.

Mest uppmärksamhet ägnas åt stenens kemiska sammansättning. Denna parameter bestämmer i hög grad taktikens terapi. Concrements är:

 1. Oxalat. Framkallad av kombinationen av oxalsyra och kalcium. Bland de främsta orsakerna till utseendet av formationer anser läkare det alltför stora intaget av C-vitamin, den störda metabolismen. Oxalater skiljer sig från andra stenar med ökad densitet och skärpa. Därför kan blödningar uppstå när de lämnar njurarna.
 2. Urat. Formas på grund av det överskott av salter av urinsyra i kroppen. Urin nefrolitiasis är den näst vanligaste bland patologierna i denna etiologi.
 3. Fosfat. Utveckla vid alltför stora mängder fosforsyra i kroppen. Stenarna karaktäriseras av en slät struktur, vilket därför inte skadar praktiskt taget inre organ.

Mycket mindre vanligt hos patienter är cystin, karbonat och proteinkoncentrationer.

Diagnostiska metoder

Det är nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt om det finns misstankar om nefrolitias. Vad är det, hur man behandlar ordentligt - bara läkaren kan svara på dessa frågor.

Diagnos av den patologiska processen börjar med en patients intervju. Läkaren behöver veta när sjukdomen har uppstått, om patienten har låg ryggsmärta eller orenheter i blodet i urinen.

I nästa steg övergår de till laboratoriediagnostiska metoder. Till exempel föreskrivs kliniska och biokemiska blodprov. De kan visa närvaron av en smittsam process i kroppen, koncentrationen av kalcium, urinsyra och andra ämnen. Överdriven underhåll av sistnämnda indikerar vanligtvis en metabolisk störning. Urinanalys är också föreskriven. Det låter dig hitta kristaller av salter, bakterier, erytrocyter och vita blodkroppar.

Sedan byter de till instrumentella metoder för diagnostik. Dessa inkluderar genomförande:

 • Njur ultraljud;
 • kontrastradografi;
 • CT och MR;
 • cystoskopi.

Det mest informativa är ultraljudet. Med sin hjälp kan en läkare bestämma närvaron och ungefärlig storlek på stenar i njurarna. Om konkrementet är placerat i urinledarna, är det emellertid inte möjligt att urskilja det. I det här fallet kommer hjälp från en MR- eller CT-skanning. Dessa forskningsmetoder är också informativa, men deras kostnad är mycket högre än ultraljud.

Baserat på undersökningens resultat kan doktorn bekräfta en preliminär diagnos av "nefrolitiasis". Behandling är vanligtvis reducerad till att ta mediciner och vidhäfta till en speciell diet. I allvarliga fall krävs kirurgi.

Medicinsterapi

Att ta läkemedel med nephrolithiasis rekommenderas om stenens storlek är liten, kan de självständigt lämna kroppen. För det första föreskrivs en kurs av antibakteriella medel för att eliminera en möjlig inflammatorisk och / eller infektiös process. För att lindra smärta rekommenderas antispasmodik (Atropin, Scopolamine). Om läkaren anser att det är möjligt att kemiska lösningar av konkreta ämnen är upptagna, är mottagningen av citratmedicin ("Urozit-K", "Blamaren") indikerad.

Egenskaper av näring

Tillsammans med drogterapi ordineras alla patienter med en speciell diet som positivt påverkar nefrolitiasen (vad har vi redan funnit). Den väljs individuellt, med hänsyn till stenens kemiska sammansättning.

Till exempel med uratstenar är det nödvändigt att begränsa förbrukningen av köttprodukter, bönor, choklad och kakao. Oxalatformationer föreslår avstötning av mejeriprodukter, morötter, sorrel. Med fosfatstenar måste du utesluta ägg och vissa frukter från kosten. Oavsett den kemiska sammansättningen hos de diagnostiserade konfirmationerna är det viktigt för alla patienter att begränsa konsumtionen av alkohol, kaffe och kryddig mat. Det är bättre att laga mat för ett par eller baka. Det är nödvändigt att kontrollera dricksregimen, eftersom mängden vätska som förbrukas per dag ska vara ca 2,5 liter.

Operativ ingripande

Om stenstorleken överstiger 0,5 cm i diameter rekommenderas ultraljudskrossning av stenar eller avlägsnande vid samtidig operation. Låt oss överväga var och en av fallen mer detaljerat.

Ultraljudskrossning av sten anses vara den mest effektiva och samtidigt en säker metod för att lösa problemet. Förfarandet utförs med hjälp av speciella enheter - litotriptorer. Efter krossning avlägsnas små partiklar av formationer från njurarna på ett naturligt sätt. Risken för komplikationer är minimal, och långvarig återhämtning är inte nödvändig. Det är dock bättre att vägra proceduren för gravida kvinnor och patienter med tumörprocesser i kroppen.

Öppen operation är extremt sällsynt, när andra behandlingsmetoder är ineffektiva. Även kirurgiskt ingripande tillgripas vid fullständig överlappning av urinledaren med en sten.

Eventuella komplikationer

I många patienter diagnostiserades läkare bilateral renal nephrolithiasis. Vad är det - vet några, men denna sjukdom kräver kompetent behandling. I den bilaterala formen av sjukdomen sprider den patologiska processen direkt till båda organen. Riskgruppen omfattar patienter mellan 20 och 50 år. Den vanligast hittade koralltypsberäkningen. Symtom visas inte omedelbart, så patienten kanske inte misstänker under lång tid av problemet. Över tiden leder bilateral nephrolithiasis till nästan fullständig frånvaro av urin, trots volymen av vätska som konsumeras.

I avsaknad av snabb eller kvalitativ behandling av sjukdomen börjar olika avvikelser dyka upp. Bland de vanligaste komplikationerna är blåsning, uretrit, nekros av njurpiller och kroniskt njursvikt.

Sätt att förebygga sjukdom

Nephrolithiasis tillhör kategorin polytheological sjukdomar. Rekommendationer för förebyggande av dessa är av mycket generell karaktär.

För det första rekommenderar läkare att justera kosten, börja kämpa mot övervikt. Det är nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt hälsotillståndet, och om sjukdomar uppstår, börja omedelbart behandlingen. Nephrolithiasis är viktigt att behandla under överinseende av specialister. Annars blir det svårt att undvika komplikationer.

Förebyggande av njurpatologier ger riklig dricks. Läkare rekommenderar en dag att dricka minst två liter vatten, och under den heta säsongen ökar volymen till tre liter.

I händelse av en predisponering mot nefrolitias, som detekteras genom urinanalys (pH under 5 eller över 7,5), bör en särskild diet följas. Det är viktigt att begränsa konsumtionen eller helt eliminera livsmedel från kosten som främjar tillväxten av stenar. Sådana rekommendationer kan ges av läkaren efter en förebyggande undersökning och diagnos.

Vad är nefrolithiasis: tecken och symtom på sjukdomen, effektiva behandlingsmetoder

Nephrolithiasis är en urologisk sjukdom där stenar bildar sig direkt i njurarna. Det borde inte förväxlas med urolithiasis, där konkrement bildas i urinvägarna och som är ett mer omfattande koncept än nephrolithiasis.

Män är benägen att nefrolitias oftare än kvinnor. Men effekterna av kvinnlig njurssten sjukdom är mer uttalade, vilket kräver en längre behandling. Storleken, sammansättningen och formen av njursten kan vara annorlunda. Men de kan alla medföra mycket problem om de inte detekteras i tid och inte avlägsnas från njurarna.

Orsaker till patologiutveckling

Den sanna orsaker som direkt orsakar bildandet av njurstenar tills det inte hittades. Men de faktorer som leder till denna process är väl studerade. Till deponering av olika typer av stenar leder till olika faktorer. Urater bildas i ett surt medium.

Koncentrationen av urinsyra är hög, om en person använder:

 • alkohol;
 • kaffe;
 • nötkött;
 • lamm;
 • antibiotika;
 • laxermedel.

Alkaliniseringen av mediumets pH leder till bildandet av fosfater. De observeras oftare hos dem som följer en vegetarisk kost. Oxalater uppträder i njurarna ofta på grund av en stark störning av metaboliska processer, liksom ett stort innehåll av kalcium, vitamin C i livsmedel.

Externa faktorer för nefrolitias utveckling:

 • felaktig kost;
 • låg rörlighet
 • tungt fysiskt arbete
 • dricksvatten av dålig kvalitet;
 • lever i ett varmt klimat.

Med eventuella kränkningar i kroppen som är förknippade med stagnation av urin, ackumuleras många olösliga substanser i njurarna, från vilka sanden sätter sig, och stenföremål är redan bildade av det.

Läs instruktionerna för att använda Cystone tabletter för behandling av urologiska sjukdomar.

Reglerna för näring och dieting med oxalat i urin beskrivs på denna sida.

Interna orsaker till patologi:

 • trauma mot ben
 • kroniska gastrointestinala sjukdomar;
 • urinvägsinfektion;
 • njursjukdom (inflammation, utelämnande, cirkulationsstörningar);
 • brist på vissa enzymer.

Inte den sista rollen i utvecklingen av nephrolithiasis spelas av ärftlighet. Den vanligaste nephrolithiasisen är högersidig, vilket förklaras av den högra njurs fysiologiska egenskaper. Men processen med stenbildning kan vara både bilateral, för att påverka båda njurarna.

Klassificering av nefrolitiasis

Klassificeringen av sjukdomen beror på den bakomliggande orsaken, liksom på stenens kemiska sammansättning.

Det finns 2 former av sjukdomen enligt ursprung:

 • primär nefrolitiasis. Det är förknippat med felaktig näring och konsumtion av vatten av dålig kvalitet med hög salthalt, under vilken det finns en stark surgöring av urinen.
 • sekundär nephrolithiasis. Det uppstår som ett resultat av samtidiga sjukdomar som påverkar metabolismens processer i njurarna.

Kompositionen av sten nefrolitiasis är:

 • kalcium (80% av fallen);
 • urat;
 • oxalat;
 • cystin;
 • blandad.

Coronal nefrolithiasis är en separat sjukdom med sina egna särdrag. Detta är en sällsynt och allvarlig form av nefrolitias, som kännetecknas av bildandet av en stor fast sten i calyx-bäckenet, som kan uppta den fullständigt. Patologi är ofta komplicerad av sekundär pyelonefrit. Utan korrekt behandling utvecklas njurfunktionen, njursvikt utvecklas. Denna form av sjukdomen påverkas mer av kvinnor.

Tecken och symtom

Under en lång tid kan nephrolithiasen vara asymptomatisk. Omkring 15% av patienterna känner inte närvaron av njurstenar. Storleken på stenarna kan vara annorlunda. Intensiteten av manifestation av symtom beror på detta. Smidiga stenar mindre än 3 mm kan självständigt passera genom urinledaren utan att orsaka obehagliga känslor. Stenar kan orsaka mer obstruktion. Det finns en expansion av de överliggande delarna av urinledaren, kalyxen och njurarna. Denna process åtföljs av ett karakteristiskt symptom - en skarp attack av krampaktig smärta i nedre delen av ryggen (njurkolik). Plötslig paroxysmal smärta kan uppstå efter fysisk ansträngning, användningen av en stor mängd vätska.

Ytterligare tecken på nefrolitiasis:

 • illamående;
 • närvaron av blod i urinen, dess grumlighet
 • frekvent urinering
 • svullnad i extremiteterna;
 • huvudvärk;
 • temperatur;
 • ökning av tryck.

Långvarig utveckling av nefrolitias kan leda till komplikationer:

 • njursvikt
 • pyonephrosis;
 • hydronefros;
 • beräknad pyelonefrit.

diagnostik

Doktorns första handlingar - Studien av sjukdomshistoria, arten och smärtan. För att klargöra diagnosen och studera egenskaperna hos stenar är en uppsättning diagnostiska åtgärder tilldelade:

 • allmän analys av urin;
 • Röntgenstrålar;
 • Njur ultraljud;
 • excretory urography;
 • CT, MR.

Allmänna regler och metoder för behandling

När testresultaten erhållits utarbetas en individuell behandlingsplan för varje patient. Det kan innebära att du tar mediciner, dietmåltider eller kirurgiskt avlägsnande av stenar.

Medicinsterapi

Det kan endast tillgripas om det finns små stenar som inte kan orsaka obstruktion av renal tubulat och urinledare. Vissa typer av sten kan lösas med medicinering. Stor framgång har uppnåtts av modern medicin vid behandling av uratnefrolitiasis. Standarden för hans behandling är användningen av citratblandningar, som alkaliserar urin, minskar kristalliseringen av urater, ökar deras löslighet. Citratblandningar verkar också på oxalater och kalcater. Sammansättningen av blandningarna innefattar citronsyra, natriumcitrat, kaliumvätekarbonat.

Effektiva beredningar:

För upplösning av fosfater ta Trilon B. Dessutom behöver du dricka tillräckligt med mineralvatten (Kislovodskaya, Truskavetskaya).

För förebyggande ändamål rekommenderas att man tar fytopreparatir:

Kost och dietregler

När urinsalter finns i urinsyra, är det nödvändigt att minska konsumtionen av fisk och kött till 150 g per dag. De är bäst tillagade eller ångas.

Om oxalater finns, kan du inte äta mat med hög kalcium, oxalat och C-vitamin (mjölk, jordgubbar, vinbär, gröna grönsaker). Begränsa morötter, potatis, mjölk, kött. Mejeriprodukter och potatis, fisk bör uteslutas i närvaro av fosfater på grund av fosforhalten i dem. Du kan inte äta äggulan.

Med någon form av sjukdomen behöver du justera vattensbalansen i kroppen, drick tillräckligt med vätska (upp till 2,5 liter). Det är nödvändigt att begränsa konsumtionen av salt, stekt och kryddig mat, att inte dricka alkohol.

Ta reda på konstiga recept för behandling av njurar med hirs och regler för deras tillämpning.

Effektiva metoder för behandling av stenar i blåsan hos män beskrivs på denna sida.

Gå till http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/kanefron.html och läs om reglerna för användning och dosering av Kanefron mediciner för män och kvinnor.

Kirurgisk ingrepp

När det gäller stora stenar, upprepad njurkolik, komplikationer av nefrolitias med pyelonefrit, är medicinering oumbärlig. Kirurgisk ingrepp krävs. Moderna metoder gör att stenen kan krossas utan att äventyra hudens integritet.

Den vanligaste metoden att krossa stenar är litotripsy. Med hjälp av en särskild litotriptorapparat riktas en chockvåg av den önskade kraften till ställe (ultraljud, laser). Stenar är brutna i små fraktioner och härledas av ett naturligt sätt.

Öppna operationer är tyvärr mycket traumatiska, men i vissa fall är de nödvändiga. Till exempel, om kalkan skär in i urinledaren, utsöndras inte urinen. På njurarna är öppna ingrepp mycket sällsynta.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra bildandet av njurstenar måste du undvika de faktorer som provocerar denna process:

 • ät rätt
 • drick tillräckligt med vatten utan föroreningar och salter;
 • snabb behandling av infektioner i det genitourära systemet;
 • följ arbetet i matsmältningsorganet;
 • överge dåliga vanor
 • regelbundet genomgå diagnostik (urin, blod, ultraljud av njurarna, urinblåsa, inre organ).

Mer information om njure nefrolitiasis och hur man behandlar sjukdomen, ta reda på efter att ha tittat på följande video:

Nephrolithiasis av njurarna

Villkoren, där stenarna i njurarna bildas, i medicin kallades nephrolithiasis av njurarna. Denna sjukdom hör till den urologiska gruppen.

Som ni vet är njurarna av människan under hela sitt liv i arbetsläge och ansvarar för att alla giftiga ämnen avlägsnas från kroppen. Och om deras funktioner kränks, är det följaktligen kommer att påverka arbetet i alla andra system, och betecknas njursjukdom bara kan kallas en av orsakerna till organdysfunktion.

Kärnan i patologi

Som statistiken visar kan nephrolithiasis påverka någon person, oavsett åldersgrupp. Men det största antalet fall faller på den mänskliga hälften av mänskligheten.

Förresten, män lider av denna sjukdom mycket lättare och utan några allvarliga komplikationer, som inte kan sägas om kvinnor. I deras fall observeras komplikationer nästan alltid.

Det bör noteras att nephrolithiasis i vänster njure är vanligare i stället för rätt njure i medicinsk praxis. Detta beror på de anatomiska egenskaperna hos organets struktur.

Samtidigt kan följande typer av sten bildas i njurarna:

 1. Stenar som bildas av kalciumsalter. Denna art bildas oftare än andra. För att främja deras bildning kan produkter rik på oxalsyra, proteindiet och överdriven fysisk aktivitet.
 2. Stenar som innehåller urinsyra. Deras utseende kan orsaka överdriven konsumtion av protein, alkoholhaltiga drycker, intensiv sportbelastning, övervikt, viktminskning, andra sjukdomar och fysisk utmattning av kroppen.
 3. Stenar i vilka ammoniumfosfat är i stora mängder. En sådan mångfald formationer kan observeras oftare hos kvinnor, och bildandet är provocerat av infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 4. Stenar, där cystin dominerar.

Fenomenets etiologi

Hittills har medicinska specialister inte kunnat identifiera den sanna orsaken till nefrolithiasis. Likväl identifierar läkare de faktorer som gynnar sjukdomsutvecklingen. De är olika beroende på vilken typ av urat som bildas i njurarna:

 1. Stenbildning i njurarna kräver överdrivning av ett surt medium. Att provocera en ökad koncentration av syra kan för mycket konsumtion av kaffe, alkoholhaltiga drycker och kött.
 2. Okontrollerad användning av antibiotika, laxermedel och diuretika bidrar till utseende av uratkalkyler.
 3. Om vi ​​pratar om fosfater bildas de tvärtom med ett koncentrerat alkaliskt medium. Denna situation är typisk för de människor som föredrar en strikt vegetabilisk kost och hänvisar sig till antalet vegetarianer.
 4. De vanligaste oxalaturaten bildas som ett resultat av alltför stort intag av C-vitamin och allvarliga metaboliska störningar.

Tillsammans med detta, kan njursten bero på en genetisk predisposition hos patienten, såväl som utvecklas i den dåliga kvaliteten på dricksvatten och den kemiska sammansättningen av jorden. Mer aktivt, processen med stenbildning uppstår hos människor som leder en stillasittande livsstil, vilket provar stagnerande fenomen i kroppen. Någon sjukdom som är relaterade till stagnation av urin, kännetecknad av en koncentration av en enorm mängd av skadliga avlagringar från dem i framtiden bildas vid första sand och sedan stenar.

Symptomatiska manifestationer

Nephrolithiasis är en av de vanligaste patologierna hos det parade organet. Vid avvikelser i hans arbete utvecklas en inflammatorisk process i urinvägarna. På grund av utvecklingen av den smittsamma processen upplever patienten en ökning av kroppstemperaturen, det finns oacceptabla smärtsamma förnimmelser, liksom en känsla av illamående och kräkningar. Alla dessa tecken utgör en klinisk bild av sjukdomen.

Nephrolithiasis anses vara ett mycket farligt patologiskt tillstånd, eftersom det ofta leder till njursvikt i akut form, vilket är orsaken till många patients död. Ure i njurarna kan skilja sig åt i storlek och komposition. Behandling av sjukdomen innebär användning av konservativa metoder och kirurgisk ingrepp. Metod för behandling bestäms av läkaren beroende på sjukdoms svårighetsgrad, uratens storlek och kemiska sammansättning, de individuella egenskaperna hos den sjukdomsorganismen. Med utvecklingen av den angivna sjukdomen påverkas i regel 1 av njurarna. I 9-15% av fallen observeras emellertid bilateral nefrolitias. Denna form av patologi anses vara den mest allvarliga. I denna situation kommer endast kirurgi att hjälpa. Det är med bilateral nephrolithiasis att patienten utvecklar njursvikt i kronisk form.

Det finns fall där patienten kanske inte är helt medveten om hälsoproblemet eftersom 15% av patienterna inte har några symptom på sjukdomen. Endast efter en viss tid som ett resultat av stagnation av urin börjar patienten känna njurkolik. Detta indikerar en bilateral organskada. Och de viktigaste symptomen på detta tillstånd uttrycks i avsaknad av en möjlighet för urinering och smärtsamma förnimmelser som ger till organen i reproduktionssystemet.

Om det finns ett ensidigt nederlag, så finns det en väldigt annorlunda klinisk bild. I denna situation har patienten smärtsamma känslor i ländryggsregionen. Intensiteten av smärta bestäms av fysisk stress. I detta fall är smärtan värk, varför det ofta är förvirrad med radikulit. Om du inte konsulterar en läkare i tid, kommer uraten att öka i storlek och stänga hela urinhinnan helt. Således upphör urin helt enkelt att utsöndras, vilket ger oföränderlig smärta till patienten.

Diagnostiska åtgärder

För att bedöma närvaron av njurstenar kommer den behandlande läkaren att vara på sjukdomshistorien, njurkoliken samt resultaten av laboratorieundersökningar. Vid palpation av det drabbade organet ska patienten känna smärta. Resultaten av laboratorieundersökningar av urin visar närvaron av leukocyter, röda blodkroppar, salt, proteiner och bakterier i urinen. Kliniska analyser av blod och urin gör det möjligt att bestämma kompositionen och orsaken till bildandet av stenar.

Att utesluta möjligheten av blindtarmsinflammation eller kolecystit, som också åtföljs av njurkolik, är patienten riktad mot passagen av en abdominal ultrasound. Detta låter dig se de anatomiska förändringarna i orgelet, bestämma närvaron och lokaliseringen av stenar. Men som den viktigaste diagnostiska metoden, som gör det möjligt att bestämma nefrolitias, är det nödvändigt att namnge radiografi.

Terapeutiska åtgärder och förebyggande av sjukdomar

Denna sjukdom kan inte anses harmlös, det väcker många allvarliga brott. Det är väldigt viktigt att känna igen sjukdomen i de tidiga stadierna, för att påbörja behandlingen i tid. I detta fall kommer behandlingen att bli mycket enklare, vilket kommer att undvika allvarliga komplikationer.

När det gäller användningen av konservativa behandlingsmetoder är den endast tillämplig på de patienter vars uratstorlek är högst 4 mm. Om vi ​​talar om att eliminera symtomen på patologi, kommer behandlingen att vara att stoppa smärtsamma förnimmelser. Samtidigt föreskrivs patienten antiinflammatoriska och antibakteriella medel.

En patient kan ordineras litolytisk behandling som syftar till att lösa urater. I vissa fall utförs fjärrkrossning av urat. Om en patient har ett stort antal stora stenar, kommer behandlingen att utföras genom kirurgisk ingrepp.

Förebyggande åtgärder består i att förebygga utvecklingen av sjukdomar som bidrar till bildandet av urater. Huvudriktningarna bör namnges:

 • normalisering av störd metabolism
 • ökning av volymen vätska som måste konsumeras dagligen;
 • korrigering av syra-basbalans av urin.

Korrigering av näring i detta fall kommer att bero på den kemiska sammansättningen av urat i njurarna:

 1. Vid bildandet av stenar från urinsyrasalter är det nödvändigt att utesluta från dietprodukter såsom kött, baljväxter, choklad, koffeinhaltiga drycker, druvor.
 2. Vid bildning av stenar från oxalsyra salter rekommenderas att överge livsmedel med högt innehåll av kalcium och askorbinsyra. Bland dessa är mejeriprodukter, choklad, svarta vinbär, gröna grönsaker, starkt te och jordgubbar.
 3. När stenar kommer från saltet av fosforsyror är det nödvändigt att utesluta från dietprodukter som ost, fisk, mjölk och mejeriprodukter.

Folkmekanismer

Om det fortfarande finns små konkrement kan du försöka bli av med dem med hjälp av folkmedicin:

 1. Mot fosfat och kalcium stenar kan hjälpa tranbär, persilja, johannesört, rue, ayr.
 2. Urater härleds av frön av dill, björkblad, samma persilja och fälthästsail.
 3. Mot oxalat stenar kommer att hjälpa sporish, dill, mynta och majs stigmas.

Använd vanligtvis infusioner från ett helt komplex av örter. För beredning är det önskvärt att hitta alla ingredienser i motsvarande grupp. Det är nödvändigt att blanda dem i lika stora mängder, ta 2 msk. l. Blanda och brygg 1 liter kokande vatten, låt det smälta i flera timmar. Drick sådana medel för 20 ml på morgonen, till lunch och på kvällen i flera månader.

Således kan njursjukdom, kallad medicinsk nefrolithiasis, botas, samtidigt som utvecklingen av allvarliga konsekvenser utesluts. Prognosen är mest positiv. I den här situationen är det viktigt att inte missa ögonblicket och så snart som möjligt att vara på läkarens tid. I annat fall kommer patienten inte ha något kvar att göra utan att ligga under kirurgens kniv. Och det är alltid mycket lättare att förebygga någon sjukdom än att göra mycket arbete och pengar för att bota det.

Nephrolithiasis: Symptom och behandling

Nephrolithiasis - de viktigaste symptomen:

 • Ryggsmärta
 • svaghet
 • Smärta i lederna
 • Ökad temperatur
 • illamående
 • Lägre buksmärtor
 • Blod i urinen
 • Emetik uppmanar
 • Smärtsam urinering
 • Smärta i musklerna
 • Högt blodtryck
 • oroa
 • sjukdomskänsla
 • Njurkolik
 • spänning
 • Ökad gasbildning
 • Purulent urladdning i urinen
 • Byte av färg av urin
 • Byter lukt av urin

Nephrolithiasis är för närvarande en ganska ofta diagnostiserad sjukdom, där njurstenar bildas. Det bör noteras att stenarna kan förekomma både hos vuxna och barn. Det finns en sjukdom på grund av flödet i människokroppen av komplexa kemiska processer. Bland de predisponeringsfaktorerna finns näringsbrister, närvaron av smittsamma processer och genetisk predisposition.

Det första symtomet på sjukdomen, mot vilken andra kliniska manifestationer utvecklas, är ont i ländryggsregionen. Symtom kan också omfatta attacker av njurkolik, en störning av urinering och en förändring i koncentrationen av urin.

Det är möjligt att göra rätt diagnos genom att genomföra både laboratorieundersökningar och instrumentala undersökningar. Dessutom spelar fysisk undersökning en viktig roll i processen att diagnostisera en sådan sjukdom.

Behandling av sjukdomen kan vara både konservativ, syftar till att lösa beräkningar och kirurgiska med fullständigt avlägsnande av formationer.

I den internationella klassificeringen av sjukdomar i den tionde revisionen har denna patologi sin egen chiffer - ICD-10-koden är N 20.0.

etiologi

Hittills känner specialister från nephrologi ett stort antal predisponeringsfaktorer som bidrar till utvecklingen av nephrolithiasis hos njurarna, varför de är uppdelade i flera stora kategorier - externt och internt.

Den första gruppen av skäl innefattar:

 • särdrag av klimatförhållandena - här är det nödvändigt att tillskriva brist på solstrålar, vilket leder till en D-vitaminbrist eller, tvärtom, en överdriven hög temperatur i luften, som är fylld av mänsklig uttorkning.
 • otillräcklig näring, i synnerhet människans förkärlek för oljig och kryddig mat, vilket ökar urins surhet. Det är på grund av närvaron av en sådan faktor vid behandling av sjukdomen att diet inte är den sista platsen;
 • brist på fysisk aktivitet i en persons liv, vilket kan bero på immobilisering på grund av förekomsten av allvarliga sjukdomar eller de särdrag där arbete tvingas sitta vid deras skrivbord länge eller stå på sina fötter under lång tid;
 • Specifika yrkesförhållanden, nämligen arbetstagarnas ständiga kontakt med kemikalier eller gifter.
 • Förtäring av hårt vatten, vilket inkluderar ett stort antal kalciumsalter.

Den interna etiologin för calculi i njuren representeras av sådana patologiska förhållanden:

 • ökad aktivitet av parathyroidkörtlarna;
 • Förloppet av kroniska patologier i matsmältningssystemet, t ex peptisk sår eller gastrit;
 • frakturer eller andra skador på ben
 • enzymatisk insufficiens;
 • kränkning av leverens skyddande funktion
 • njursjukdomar - det är värt att markera utvidgningen av detta organ eller dess inflammation, kränkning av urinflödet och blodcirkulationen, vilket har uppstått mot bakgrund av skador.
 • osteoporos och osteomyelit;
 • skada på ryggraden
 • flytning av benvävnad;
 • infektiösa processer, särskilt pyelonefrit, nefrotuberkulos, cystit och uretrit
 • prostata adenom hos män
 • ryggmärgs traumor
 • divertikulit.

Dessutom bör etiologin av denna sjukdom omfatta sådana specifika processer som förekommer i människokroppen:

 • förändring i blodkompositionen
 • kränkning av vatten-saltmetabolism;
 • stagnation av urin.

Det är anmärkningsvärt att hos män är patologi diagnostiserad oftare än i den svaga hälften av mänskligheten.

klassificering

Den huvudsakliga uppdelningen av nephrolithiasis är att njurstenen skiljer sig åt beroende på deras interna sammansättning och utseende. Följaktligen utmärks följande typer av anemi:

 • oxalatnefrolitiasis - Inkludera kalciumsalter som ingår i oxalsyra. Sådana stenar har en tät struktur, en grå-svart nyans och en ojämn yta. En särskiljande egenskap är att de inte kan lösas, varför behandlingen kan endast användas.
 • fosfatnefrolitiasis - detta är bildandet, vilket inkluderar kalciumsaltet av fosforsyra. De skiljer sig åt i mjuk och smulande konsistens, slät eller något grov yta. Dessutom är de utsatta för snabb tillväxt. De kan lösa sig självständigt när de tas in med sura juicer eller mineralvatten.
 • urat nefrolitiasis - är betong som består av salter av urinsyra. Strukturen är tät, ytan - småcellad eller slät, skuggan varierar från gulaktig till ljusröd. Från sådana stenar är det lätt att bli av med medicinskt sätt. Det är anmärkningsvärt att urater inte kan detekteras av röntgenstrålar, varför ultraljud används vid diagnos;
 • struvit nefrolitiasis - bildas på grund av influensa av patologiska bakterier som påverkar urea negativt De är inte möjliga att lösa upp, de ges inte heller för medicinsk terapi.
 • cystinnefrolitiasis - I konkrementen finns svavelföreningar av cystinaminosyran. De är mjuka i konsistens, med en slät yta, gulaktig färg och rund form;
 • albuminös nephrolithiasis;
 • kolesterol nephrolithiasis.

I vissa situationer kan njurstenen blandas.

Separat är det värt att notera om koral nefrolitias, som förekommer hos 5% av patienterna. Detta är den svåraste varianten av patologins gång, eftersom sådana konkretioner växer i njurbäcken och utåt liknar sin form, vilket fullständigt upprepar dess storlek och form.

Klassificering av sjukdomen vid stenarnas läge:

 • ensidig - den vanligaste skadorna på höger njure;
 • bilateral nephrolithiasis - denna typ av sjukdom är noterad i 15% av fallen, och även i medicinsk sfär har det andra namnet - bilateral nefrolithiasis.

Typer av sjukdomen, beroende på volymen och mängden konkrement:

 • multipel nephrolithiasis;
 • enda nephrolithiasis;
 • små stenar - mindre än 3 millimeter;
 • Stora stenar - kan växa upp till 15 centimeter.

symtomatologi

Den kliniska bilden och graden av svårighetsgrad kommer att vara något annorlunda beroende på storlek och antal stenar. Symtom på typisk nephrolithiasis:

 • smärtsamma känslor med lokalisering i ländryggsregionen;
 • bildandet av njurkolik är den starkaste ömheten som kan spridas till underlivet. Risken för detta tillstånd är att det inte stoppas med smärtstillande läkemedel.
 • muskel- och ledvärk
 • en ökning av kroppstemperaturen;
 • förändring av nyans och lukt av urin;
 • Utseendet på patologiska föroreningar i urinen - det handlar om pus och blod;
 • misshandelar, slutar med kräkningar;
 • ökat blodtryck;
 • generell svaghet och sjukdom
 • smärtsam urinering
 • ökad utsläpp av gaser;
 • orimlig upphetsning och ångest.

Det bör noteras att cirka 15% av patienterna med nephrolithiasis i vänster njure eller det högra segmentet av detta organ, såväl som skador på båda njurarna, fortsätter utan att uttrycka några symtom. Dessutom observeras inte laboratorieförändringar i urinsammensättningen.

diagnostik

Uttryck av ett eller flera av de ovanstående tecknen är ett villkor för att söka kvalificerad hjälp från en nephrologist. Specialisten kommer inte bara att föreskriva laboratorie- och instrumentundersökningar utan även utan tvekan utföra manipuleringen av den primära diagnosen.

Det första steget i diagnosen nefrolitias är riktad till:

 • bekanta läkarna med patientens sjukdom - för att leta efter orsakerna som ingår i kategorin intern etiologi;
 • insamling och studie av en anamnes av en persons liv - om nödvändigt för att ta reda på vilka av de yttre faktorerna som kan påverka utvecklingen av nefrolitiasis till vänster eller höger;
 • En noggrann fysisk undersökning av patienten innefattar palpation av midjan som är nödvändig för att bestämma smärtsyndromets svårighetsgrad.
 • en detaljerad fråga om patienten - att utarbeta en fullständig symptomatisk bild av sjukdomsförloppet, vilket kan indikera antalet och storleken av betagen.

Laboratorieforskning ger genomförandet av:

 • allmän klinisk analys och biokemi av blod;
 • allmän analys av urin;
 • bakteriekultur av urin.

Instrumentdiagnostik baseras på följande procedurer:

 • granska urografi;
 • Ultraljud av njurar - för detektering av protein- och uratkalkyler;
 • excretory urography;
 • pyelografi;
 • radioisotop nephroscintigrafi;
 • CT och MR i njurarna;
 • Ultraljud av bukhinnan - för differentiering av nefrolitias från inflammation i bilagan.

behandling

Terapiens taktik för en sådan sjukdom är uppdelad i konservativ och funktionell, men i vilket fall som helst är behandlingen:

 • avlägsnande av stenar från njurarna;
 • arrestera en infektion;
 • förebyggande av återfall.

Vid upptäckt vid diagnos av små njurstenar är den enda behandlingsmetoden iakttagande av en sparsam kost, och beroende på vilken utbildning det går att skilja mellan menyn.

Diet med nefrolithiasis med oxalatstenar föreslår avstötning av:

 • mjölk och fermenterade mjölkprodukter
 • potatis;
 • citrusfrukter;
 • produkter i vilka oxalsyra är närvarande.

Med urat nefrolitiasis är det nödvändigt att ha en mjölk- och grönsaksmeny och med fosfatgödsel, använd en stor mängd alkaliskt mineralvatten, fettfisk och kött.

Dessutom måste du ta emot:

 • smärtstillande medel;
 • antibiotika;
 • diuretika;
 • nitrofuraner;
 • medel som hjälper till att lösa upp stenarna.

För att stoppa leverkolik kan du behöva:

 • administrering av injektionsläkemedel;
 • varmt sittande bad;
 • en varm komprimera till midjan;
 • Novocaine-blockad av spermatkabeln - hos män
 • blockad av livmoderns runda ligament - hos kvinnor;
 • kateterisering eller dissektion av urinledningsöppningen.

Den operativa behandlingen av koralnefrolitias och andra typer av sjukdomar innebär genomförandet av:

 • kavit eller öppen kirurgi;
 • fjärr lithotripsy;
 • perkutan nefrolitotripsy med litoextraktion;
 • pielolitomii;
 • nephrolithotomy;
 • nefrektomi.

Efter excision av konkrement visas patienter livslångt iakttagande av kosten som gjorts av den behandlande läkaren.

Eventuella komplikationer

Att ignorera symptom och vägra sjukvård leder oftast till sådana komplikationer:

Profylax och prognos

För att människor inte har problem med nefrolitias, är det nödvändigt att följa sådana förebyggande rekommendationer:

 • fullständigt avslag på dåliga vanor
 • korrekt och adekvat näring
 • riklig dricksordning
 • aktiv livsstil
 • tidig behandling av dessa sjukdomar, vars förlopp kan vara komplicerat av nephrolithiasis;
 • undvikande av hypotermi
 • regelbunden fullständig undersökning i en medicinsk institution.

Mycket ofta är prognosen för nephrolithiasis gynnsam. Efter upplösning eller borttagning av sten förekommer inte återfall, men endast om alla rekommendationer från den behandlande läkaren följs.

Om du tror att du har nefrolitiasis och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, kan nephrologisten hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

njurinflammation - krämpa kännetecknad av progression av inflammation pyelocaliceal apparat, glomeruli, tubuli och njurkärl. Denna sjukdom påverkar lika mycket både kvinnor och det starkare könet. Det är inte uteslutet uppkomsten av inflammation i njurarna och hos barn från olika åldersgrupper. Som ett orsakssamband är villkorligt patogena mikroorganismer som lever i människokroppen.

Hydronephrosis transformation eller hydronephrosis av njuren är en sjukdom, vilket resulterar i att den patologiska sträckningen av calyx-bäckenet börjar. Den patologiska processen orsakas av att urinutflödet störs i njurarna. Som regel påverkar sjukdomen bara en njure. Unga kvinnor är mest mottagliga för sjukdomen.

Pyelonefrit är en sådan inflammatorisk sjukdom där njurarna påverkas, detta sker när en kombination av ett antal ogynnsamma faktorer med verkan av vissa mikroorganismer. Pyelonefrit, vars symptom ofta är frånvarande, är farlig av denna anledning, eftersom det allmänna hälsotillståndet inte bryts, och därför vidtas inga åtgärder för behandling. Sjukdomen kan vara ensidig eller bilateral, såväl som primär eller sekundär, det vill säga utvecklas med friska tidigare njurar eller med befintliga patologier.

Nefritisk syndrom är ett patologiskt tillstånd för vilket inflammation av glomeruli hos njurarna med tecken på azotemi är karakteristisk. Denna process, som regel, sker mot bakgrund av uttalad hematuri, proteinuri. Som ett resultat är salt och vätska fångade i människokroppen.

Njurens tumör är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av organs vävnader, vilket manifesterar sig i form av uppenbara kvalitativa förändringar i strukturen hos detta organ. Graden av fara för den patologiska processen i en njurtumör beror på typen av tumör - malign eller godartad. Att fastställa arten av en sådan sjukdom kan endast ske genom en omfattande undersökning, som nödvändigtvis innefattar CT (computertomografi) och MR.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.