Huvud
Strömförsörjning

Nephrolithiasis av njurarna

Villkoren, där stenarna i njurarna bildas, i medicin kallades nephrolithiasis av njurarna. Denna sjukdom hör till den urologiska gruppen.

Som ni vet är njurarna av människan under hela sitt liv i arbetsläge och ansvarar för att alla giftiga ämnen avlägsnas från kroppen. Och om deras funktioner kränks, är det följaktligen kommer att påverka arbetet i alla andra system, och betecknas njursjukdom bara kan kallas en av orsakerna till organdysfunktion.

Kärnan i patologi

Som statistiken visar kan nephrolithiasis påverka någon person, oavsett åldersgrupp. Men det största antalet fall faller på den mänskliga hälften av mänskligheten.

Förresten, män lider av denna sjukdom mycket lättare och utan några allvarliga komplikationer, som inte kan sägas om kvinnor. I deras fall observeras komplikationer nästan alltid.

Det bör noteras att nephrolithiasis i vänster njure är vanligare i stället för rätt njure i medicinsk praxis. Detta beror på de anatomiska egenskaperna hos organets struktur.

Samtidigt kan följande typer av sten bildas i njurarna:

 1. Stenar som bildas av kalciumsalter. Denna art bildas oftare än andra. För att främja deras bildning kan produkter rik på oxalsyra, proteindiet och överdriven fysisk aktivitet.
 2. Stenar som innehåller urinsyra. Deras utseende kan orsaka överdriven konsumtion av protein, alkoholhaltiga drycker, intensiv sportbelastning, övervikt, viktminskning, andra sjukdomar och fysisk utmattning av kroppen.
 3. Stenar i vilka ammoniumfosfat är i stora mängder. En sådan mångfald formationer kan observeras oftare hos kvinnor, och bildandet är provocerat av infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 4. Stenar, där cystin dominerar.

Fenomenets etiologi

Hittills har medicinska specialister inte kunnat identifiera den sanna orsaken till nefrolithiasis. Likväl identifierar läkare de faktorer som gynnar sjukdomsutvecklingen. De är olika beroende på vilken typ av urat som bildas i njurarna:

 1. Stenbildning i njurarna kräver överdrivning av ett surt medium. Att provocera en ökad koncentration av syra kan för mycket konsumtion av kaffe, alkoholhaltiga drycker och kött.
 2. Okontrollerad användning av antibiotika, laxermedel och diuretika bidrar till utseende av uratkalkyler.
 3. Om vi ​​pratar om fosfater bildas de tvärtom med ett koncentrerat alkaliskt medium. Denna situation är typisk för de människor som föredrar en strikt vegetabilisk kost och hänvisar sig till antalet vegetarianer.
 4. De vanligaste oxalaturaten bildas som ett resultat av alltför stort intag av C-vitamin och allvarliga metaboliska störningar.

Tillsammans med detta, kan njursten bero på en genetisk predisposition hos patienten, såväl som utvecklas i den dåliga kvaliteten på dricksvatten och den kemiska sammansättningen av jorden. Mer aktivt, processen med stenbildning uppstår hos människor som leder en stillasittande livsstil, vilket provar stagnerande fenomen i kroppen. Någon sjukdom som är relaterade till stagnation av urin, kännetecknad av en koncentration av en enorm mängd av skadliga avlagringar från dem i framtiden bildas vid första sand och sedan stenar.

Symptomatiska manifestationer

Nephrolithiasis är en av de vanligaste patologierna hos det parade organet. Vid avvikelser i hans arbete utvecklas en inflammatorisk process i urinvägarna. På grund av utvecklingen av den smittsamma processen upplever patienten en ökning av kroppstemperaturen, det finns oacceptabla smärtsamma förnimmelser, liksom en känsla av illamående och kräkningar. Alla dessa tecken utgör en klinisk bild av sjukdomen.

Nephrolithiasis anses vara ett mycket farligt patologiskt tillstånd, eftersom det ofta leder till njursvikt i akut form, vilket är orsaken till många patients död. Ure i njurarna kan skilja sig åt i storlek och komposition. Behandling av sjukdomen innebär användning av konservativa metoder och kirurgisk ingrepp. Metod för behandling bestäms av läkaren beroende på sjukdoms svårighetsgrad, uratens storlek och kemiska sammansättning, de individuella egenskaperna hos den sjukdomsorganismen. Med utvecklingen av den angivna sjukdomen påverkas i regel 1 av njurarna. I 9-15% av fallen observeras emellertid bilateral nefrolitias. Denna form av patologi anses vara den mest allvarliga. I denna situation kommer endast kirurgi att hjälpa. Det är med bilateral nephrolithiasis att patienten utvecklar njursvikt i kronisk form.

Det finns fall där patienten kanske inte är helt medveten om hälsoproblemet eftersom 15% av patienterna inte har några symptom på sjukdomen. Endast efter en viss tid som ett resultat av stagnation av urin börjar patienten känna njurkolik. Detta indikerar en bilateral organskada. Och de viktigaste symptomen på detta tillstånd uttrycks i avsaknad av en möjlighet för urinering och smärtsamma förnimmelser som ger till organen i reproduktionssystemet.

Om det finns ett ensidigt nederlag, så finns det en väldigt annorlunda klinisk bild. I denna situation har patienten smärtsamma känslor i ländryggsregionen. Intensiteten av smärta bestäms av fysisk stress. I detta fall är smärtan värk, varför det ofta är förvirrad med radikulit. Om du inte konsulterar en läkare i tid, kommer uraten att öka i storlek och stänga hela urinhinnan helt. Således upphör urin helt enkelt att utsöndras, vilket ger oföränderlig smärta till patienten.

Diagnostiska åtgärder

För att bedöma närvaron av njurstenar kommer den behandlande läkaren att vara på sjukdomshistorien, njurkoliken samt resultaten av laboratorieundersökningar. Vid palpation av det drabbade organet ska patienten känna smärta. Resultaten av laboratorieundersökningar av urin visar närvaron av leukocyter, röda blodkroppar, salt, proteiner och bakterier i urinen. Kliniska analyser av blod och urin gör det möjligt att bestämma kompositionen och orsaken till bildandet av stenar.

Att utesluta möjligheten av blindtarmsinflammation eller kolecystit, som också åtföljs av njurkolik, är patienten riktad mot passagen av en abdominal ultrasound. Detta låter dig se de anatomiska förändringarna i orgelet, bestämma närvaron och lokaliseringen av stenar. Men som den viktigaste diagnostiska metoden, som gör det möjligt att bestämma nefrolitias, är det nödvändigt att namnge radiografi.

Terapeutiska åtgärder och förebyggande av sjukdomar

Denna sjukdom kan inte anses harmlös, det väcker många allvarliga brott. Det är väldigt viktigt att känna igen sjukdomen i de tidiga stadierna, för att påbörja behandlingen i tid. I detta fall kommer behandlingen att bli mycket enklare, vilket kommer att undvika allvarliga komplikationer.

När det gäller användningen av konservativa behandlingsmetoder är den endast tillämplig på de patienter vars uratstorlek är högst 4 mm. Om vi ​​talar om att eliminera symtomen på patologi, kommer behandlingen att vara att stoppa smärtsamma förnimmelser. Samtidigt föreskrivs patienten antiinflammatoriska och antibakteriella medel.

En patient kan ordineras litolytisk behandling som syftar till att lösa urater. I vissa fall utförs fjärrkrossning av urat. Om en patient har ett stort antal stora stenar, kommer behandlingen att utföras genom kirurgisk ingrepp.

Förebyggande åtgärder består i att förebygga utvecklingen av sjukdomar som bidrar till bildandet av urater. Huvudriktningarna bör namnges:

 • normalisering av störd metabolism
 • ökning av volymen vätska som måste konsumeras dagligen;
 • korrigering av syra-basbalans av urin.

Korrigering av näring i detta fall kommer att bero på den kemiska sammansättningen av urat i njurarna:

 1. Vid bildandet av stenar från urinsyrasalter är det nödvändigt att utesluta från dietprodukter såsom kött, baljväxter, choklad, koffeinhaltiga drycker, druvor.
 2. Vid bildning av stenar från oxalsyra salter rekommenderas att överge livsmedel med högt innehåll av kalcium och askorbinsyra. Bland dessa är mejeriprodukter, choklad, svarta vinbär, gröna grönsaker, starkt te och jordgubbar.
 3. När stenar kommer från saltet av fosforsyror är det nödvändigt att utesluta från dietprodukter som ost, fisk, mjölk och mejeriprodukter.

Folkmekanismer

Om det fortfarande finns små konkrement kan du försöka bli av med dem med hjälp av folkmedicin:

 1. Mot fosfat och kalcium stenar kan hjälpa tranbär, persilja, johannesört, rue, ayr.
 2. Urater härleds av frön av dill, björkblad, samma persilja och fälthästsail.
 3. Mot oxalat stenar kommer att hjälpa sporish, dill, mynta och majs stigmas.

Använd vanligtvis infusioner från ett helt komplex av örter. För beredning är det önskvärt att hitta alla ingredienser i motsvarande grupp. Det är nödvändigt att blanda dem i lika stora mängder, ta 2 msk. l. Blanda och brygg 1 liter kokande vatten, låt det smälta i flera timmar. Drick sådana medel för 20 ml på morgonen, till lunch och på kvällen i flera månader.

Således kan njursjukdom, kallad medicinsk nefrolithiasis, botas, samtidigt som utvecklingen av allvarliga konsekvenser utesluts. Prognosen är mest positiv. I den här situationen är det viktigt att inte missa ögonblicket och så snart som möjligt att vara på läkarens tid. I annat fall kommer patienten inte ha något kvar att göra utan att ligga under kirurgens kniv. Och det är alltid mycket lättare att förebygga någon sjukdom än att göra mycket arbete och pengar för att bota det.

Vad är nefrolithiasis: tecken och symtom på sjukdomen, effektiva behandlingsmetoder

Nephrolithiasis är en urologisk sjukdom där stenar bildar sig direkt i njurarna. Det borde inte förväxlas med urolithiasis, där konkrement bildas i urinvägarna och som är ett mer omfattande koncept än nephrolithiasis.

Män är benägen att nefrolitias oftare än kvinnor. Men effekterna av kvinnlig njurssten sjukdom är mer uttalade, vilket kräver en längre behandling. Storleken, sammansättningen och formen av njursten kan vara annorlunda. Men de kan alla medföra mycket problem om de inte detekteras i tid och inte avlägsnas från njurarna.

Orsaker till patologiutveckling

Den sanna orsaker som direkt orsakar bildandet av njurstenar tills det inte hittades. Men de faktorer som leder till denna process är väl studerade. Till deponering av olika typer av stenar leder till olika faktorer. Urater bildas i ett surt medium.

Koncentrationen av urinsyra är hög, om en person använder:

 • alkohol;
 • kaffe;
 • nötkött;
 • lamm;
 • antibiotika;
 • laxermedel.

Alkaliniseringen av mediumets pH leder till bildandet av fosfater. De observeras oftare hos dem som följer en vegetarisk kost. Oxalater uppträder i njurarna ofta på grund av en stark störning av metaboliska processer, liksom ett stort innehåll av kalcium, vitamin C i livsmedel.

Externa faktorer för nefrolitias utveckling:

 • felaktig kost;
 • låg rörlighet
 • tungt fysiskt arbete
 • dricksvatten av dålig kvalitet;
 • lever i ett varmt klimat.

Med eventuella kränkningar i kroppen som är förknippade med stagnation av urin, ackumuleras många olösliga substanser i njurarna, från vilka sanden sätter sig, och stenföremål är redan bildade av det.

Läs instruktionerna för att använda Cystone tabletter för behandling av urologiska sjukdomar.

Reglerna för näring och dieting med oxalat i urin beskrivs på denna sida.

Interna orsaker till patologi:

 • trauma mot ben
 • kroniska gastrointestinala sjukdomar;
 • urinvägsinfektion;
 • njursjukdom (inflammation, utelämnande, cirkulationsstörningar);
 • brist på vissa enzymer.

Inte den sista rollen i utvecklingen av nephrolithiasis spelas av ärftlighet. Den vanligaste nephrolithiasisen är högersidig, vilket förklaras av den högra njurs fysiologiska egenskaper. Men processen med stenbildning kan vara både bilateral, för att påverka båda njurarna.

Klassificering av nefrolitiasis

Klassificeringen av sjukdomen beror på den bakomliggande orsaken, liksom på stenens kemiska sammansättning.

Det finns 2 former av sjukdomen enligt ursprung:

 • primär nefrolitiasis. Det är förknippat med felaktig näring och konsumtion av vatten av dålig kvalitet med hög salthalt, under vilken det finns en stark surgöring av urinen.
 • sekundär nephrolithiasis. Det uppstår som ett resultat av samtidiga sjukdomar som påverkar metabolismens processer i njurarna.

Kompositionen av sten nefrolitiasis är:

 • kalcium (80% av fallen);
 • urat;
 • oxalat;
 • cystin;
 • blandad.

Coronal nefrolithiasis är en separat sjukdom med sina egna särdrag. Detta är en sällsynt och allvarlig form av nefrolitias, som kännetecknas av bildandet av en stor fast sten i calyx-bäckenet, som kan uppta den fullständigt. Patologi är ofta komplicerad av sekundär pyelonefrit. Utan korrekt behandling utvecklas njurfunktionen, njursvikt utvecklas. Denna form av sjukdomen påverkas mer av kvinnor.

Tecken och symtom

Under en lång tid kan nephrolithiasen vara asymptomatisk. Omkring 15% av patienterna känner inte närvaron av njurstenar. Storleken på stenarna kan vara annorlunda. Intensiteten av manifestation av symtom beror på detta. Smidiga stenar mindre än 3 mm kan självständigt passera genom urinledaren utan att orsaka obehagliga känslor. Stenar kan orsaka mer obstruktion. Det finns en expansion av de överliggande delarna av urinledaren, kalyxen och njurarna. Denna process åtföljs av ett karakteristiskt symptom - en skarp attack av krampaktig smärta i nedre delen av ryggen (njurkolik). Plötslig paroxysmal smärta kan uppstå efter fysisk ansträngning, användningen av en stor mängd vätska.

Ytterligare tecken på nefrolitiasis:

 • illamående;
 • närvaron av blod i urinen, dess grumlighet
 • frekvent urinering
 • svullnad i extremiteterna;
 • huvudvärk;
 • temperatur;
 • ökning av tryck.

Långvarig utveckling av nefrolitias kan leda till komplikationer:

 • njursvikt
 • pyonephrosis;
 • hydronefros;
 • beräknad pyelonefrit.

diagnostik

Doktorns första handlingar - Studien av sjukdomshistoria, arten och smärtan. För att klargöra diagnosen och studera egenskaperna hos stenar är en uppsättning diagnostiska åtgärder tilldelade:

 • allmän analys av urin;
 • Röntgenstrålar;
 • Njur ultraljud;
 • excretory urography;
 • CT, MR.

Allmänna regler och metoder för behandling

När testresultaten erhållits utarbetas en individuell behandlingsplan för varje patient. Det kan innebära att du tar mediciner, dietmåltider eller kirurgiskt avlägsnande av stenar.

Medicinsterapi

Det kan endast tillgripas om det finns små stenar som inte kan orsaka obstruktion av renal tubulat och urinledare. Vissa typer av sten kan lösas med medicinering. Stor framgång har uppnåtts av modern medicin vid behandling av uratnefrolitiasis. Standarden för hans behandling är användningen av citratblandningar, som alkaliserar urin, minskar kristalliseringen av urater, ökar deras löslighet. Citratblandningar verkar också på oxalater och kalcater. Sammansättningen av blandningarna innefattar citronsyra, natriumcitrat, kaliumvätekarbonat.

Effektiva beredningar:

För upplösning av fosfater ta Trilon B. Dessutom behöver du dricka tillräckligt med mineralvatten (Kislovodskaya, Truskavetskaya).

För förebyggande ändamål rekommenderas att man tar fytopreparatir:

Kost och dietregler

När urinsalter finns i urinsyra, är det nödvändigt att minska konsumtionen av fisk och kött till 150 g per dag. De är bäst tillagade eller ångas.

Om oxalater finns, kan du inte äta mat med hög kalcium, oxalat och C-vitamin (mjölk, jordgubbar, vinbär, gröna grönsaker). Begränsa morötter, potatis, mjölk, kött. Mejeriprodukter och potatis, fisk bör uteslutas i närvaro av fosfater på grund av fosforhalten i dem. Du kan inte äta äggulan.

Med någon form av sjukdomen behöver du justera vattensbalansen i kroppen, drick tillräckligt med vätska (upp till 2,5 liter). Det är nödvändigt att begränsa konsumtionen av salt, stekt och kryddig mat, att inte dricka alkohol.

Ta reda på konstiga recept för behandling av njurar med hirs och regler för deras tillämpning.

Effektiva metoder för behandling av stenar i blåsan hos män beskrivs på denna sida.

Gå till http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/kanefron.html och läs om reglerna för användning och dosering av Kanefron mediciner för män och kvinnor.

Kirurgisk ingrepp

När det gäller stora stenar, upprepad njurkolik, komplikationer av nefrolitias med pyelonefrit, är medicinering oumbärlig. Kirurgisk ingrepp krävs. Moderna metoder gör att stenen kan krossas utan att äventyra hudens integritet.

Den vanligaste metoden att krossa stenar är litotripsy. Med hjälp av en särskild litotriptorapparat riktas en chockvåg av den önskade kraften till ställe (ultraljud, laser). Stenar är brutna i små fraktioner och härledas av ett naturligt sätt.

Öppna operationer är tyvärr mycket traumatiska, men i vissa fall är de nödvändiga. Till exempel, om kalkan skär in i urinledaren, utsöndras inte urinen. På njurarna är öppna ingrepp mycket sällsynta.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra bildandet av njurstenar måste du undvika de faktorer som provocerar denna process:

 • ät rätt
 • drick tillräckligt med vatten utan föroreningar och salter;
 • snabb behandling av infektioner i det genitourära systemet;
 • följ arbetet i matsmältningsorganet;
 • överge dåliga vanor
 • regelbundet genomgå diagnostik (urin, blod, ultraljud av njurarna, urinblåsa, inre organ).

Mer information om njure nefrolitiasis och hur man behandlar sjukdomen, ta reda på efter att ha tittat på följande video:

Nephrolithiasis: Orsaker, symtom och behandling

Vad är det

Nephrolithiasis (njurstenssjukdom) är den medicinska terminologin hos njurstenar och ureteralstenar kallas ureterolithiasis, som ofta diskuteras kollektivt. Sjukdomen är resultatet av ackumulering av kristaller som bildar stenar i njurarna. De består vanligtvis av kalciumoxalat, men kan bestå av andra föreningar. Njurstenar skiljer sig åt i storlek. Några av dem når storleken på en golfboll, samtidigt som man behåller en skarp kristallin struktur. Små stenar brukar förbli obemärkta när de passerar genom urinvägarna. Stora stenar orsakar allvarlig smärta när de lämnar.

Enligt studier leder njurkalkyler ofta till komplikationer, inklusive blockering av urinledaren, vilket förhindrar urinproduktion och orsakar allvarlig smärta.

Orsakerna till nefrolitiasis

Den främsta orsaken till nefrolithiasis är brist på vatten i kroppen. Bekämpningar i njurarna är vanligare hos människor som dricker lite vatten. När vatten inte räcker till att utspäda urinsyra (urinkomponent) blir urinen surare och främjar bildandet av njurstenar.

Öka risken för kalkyl i njurarna:

 • Crohns sjukdom;
 • infektioner i matsmältningssystemet och urinvägarna;
 • renal tubulär acidos;
 • hyperparatyroidism;
 • Dents sjukdom.

De provokerande faktorerna för utvecklingen av sjukdomen

Förekomsten av nephrolithiasis är 10 av 1000, med män nästan dubbelt så sannolikt att kvinnor har stenar. De flesta människor utvecklar stenar mellan 20 och 75 år. Njursten sjukdom har ärftlig karaktär av sjukdomen. Förekomsten av njursten ökar risken för att en person upprepade gånger kommer att få stenar om de inte tar förebyggande åtgärder.

Läkemedel kan öka risken för att utveckla njurstenar. Topiramat, vanligtvis ordinerat för behandling av anfall och migrän, kan öka sannolikheten för att utveckla njurstenar. Långtidsanvändning av vitamin D och kalciumtillskott orsakar en hög nivå av kalcium, ackumuleringen av vilken bidrar till bildandet av njurstenar.

I närvaron av njurstenar är dieter med högt innehåll av protein och natrium uteslutna, men med ett lågt innehåll av kalcium. Främjar utvecklingen av sjukdomen också:

 • stillasittande livsstil;
 • fetma;
 • högt blodtryck;
 • gastrisk bypass;
 • inflammatorisk tarmsjukdom och kronisk diarré.

Symtom på nefrolitiasis

Njurstenen brukar vara asymptomatisk tills den rör sig till urinledaren. När den når en stor storlek är symtomen på njurstenen svåra att förbise, de viktigaste är:

 • nivån av leukocyter i urinen stiger;
 • pus förekommer i urinen;
 • minskning av mängden utsöndrad urin;
 • ständig uppmaning att urinera
 • feber och frossa (om det finns en infektion);
 • kräkningar och illamående;
 • brinner med urinering
 • allvarlig smärta i ljummen
 • blod i urinen.

Typer av concrements

Njurstenen har organiska och mineraliska komponenter. Beroende på koncentrationen av salt i urinen.

 • Oxalatit stenar i njurarna har en hög koncentration av kalcium och oxalat, prickig yta, svartgrå färg.
 • Fosfatstenar - Hög koncentration av kalcium i urin, alkalisk urin, något grov yta, vitaktig eller gråaktig färg.
 • Uranstenar - kristaller av urinsyra, surt urin, jämn yta, urin från gul till brun.
 • Proteinstenar - Flat, liten, vit.
 • Cystinstenar - gulvit färg, hög koncentration av cystin i urinen, sur urin, mjuk konsistens.
 • Kolesterolstenar - Mjuk, platt, svart.
 • Xanthine-konkretioner uppstår när aminosyrautbytet störs, kan tydligt ses på ultraljud.

Njurstenar är av blandad sammansättning, de kallas korall, de utgör 5% av alla fall, det anses vara ett svårt alternativ. De växer i bäckenet och liknar sin form i utseende, orsakar tråkig smärta. Stenar med skarpa kanter orsakar mer obehag, njurekolik och skadar också slemhinnan i urinvägarna.

diagnostik

Vid allvarlig smärta bör du omedelbart kontakta en läkare. Liknande symtom kan uppstå med andra lika farliga sjukdomar, såsom: akut blindtarmsinflammation, ektopisk graviditet, tarmobstruktion. Det finns olika diagnosmetoder som bekräftar närvaron av en sten i njurarna. Njurstenssjukdom känns igen av kolik i ljummen och smärta i nedre delen av ryggen.

 • urinanalys indikerar närvaron eller frånvaron av blod i urinen och om det finns en infektion. PH, nivån av oxalat och fosfatformationer, utsöndring av kalcium per dag, urinsyra och cystin bestäms.
 • Blodprov tas för att identifiera komplikationer som kan följa nephrolithiasis, bestämma nivån av oorganiska fosfater, kalcium och urinsyra.
 • CT - Skanning av bukhålan är ett sätt att kontrollera om njurstenar finns. Skanningen avgör ureterns, blåsans och njurarnas status, oavsett närvaron eller frånvaron av sten, näts stenens exakta storlek och plats. Bestämmer förekomst eller frånvaro av blockering och tillståndet hos andra organ: aorta och bukspottkörteln.
 • ultraljud diagnostiserar det strukturella tillståndet av njursjukdom, komplikationer i samband med njurstenar. Detekterar tumörer och cyster. Gravida kvinnor bör genomgå ultraljud, inte CT, för att undvika onödig strålning.
 • Diagnostiska metoder för radioisotop och ekografi, bestämmer formen och formen på stenen.
 • Röntgenstrålar används för att bestämma: närvaron, kvantitet, plats, storlek på stenen, spåra dess passage genom urinvägarna.

Behandling av nefrolitiasis

Sjukdomens nefrolitiasis behandlas med medicinsk eller kirurgisk metod. Personer som tidigare inte haft njursten bör konsultera en läkare för diagnos och behandling.

medicinering

Vid behov förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. Narkosläkemedel ordineras för att lindra smärta när man passerar en sten. Med illamående och kräkningar används antiemetiska läkemedel.

Anfallet av njurkolik kan stoppas med bedövningsmedel:

Med akut smärta tas spasmolytika och diuretika:

Kontraindikationer för: Ulcerativa sjukdomar i mag-tarmkanalen. Om den akuta smärtan inte passerar sätts patienten in i ureterkatetern. Fortsätt sedan behandlingen.

Med njursjukdom används upplösning av stenar. Om konkretet är litet till 1 cm och jämnt, kan det komma ut på egen hand.

 • Läkemedel: Enatin, Tsiston, Urolean - De urinera, slappna av musklerna, förbättra blodflödet i njurarna.
 • För att underlätta passage av små stenar används antispastiska medel: Atropin, Platifillin, No-Shpa, Papaverin.

Parenterala icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) har samma effekt.

Du kan ta bort stenar med en speciell slinga: Specialisten tar tag i konkretet i urinledaren och drar ut det under röntgenkontrollen med en kamera. Om stenen i njuren sänks och urinläkaren är stängd och koliken inte stannar, sätts en kateter in i urinledaren ovanför stenen. Urin kommer att gå genom katetern och koliken kommer snabbt att avta. Du kan hjälpa stenen om du injicerar uppvärmd glycerin genom katetern. Om det inte är möjligt att placera katetern ovanför stenen, kan du ändra ståndets läge, vilket kommer att bidra till avgången.

För att lösa urater dricker patienten Citratblandning, medan urinreaktionen är kontrollerad. För att upplösa fosfatsten injiceras blandningen i njurbäckenet. Med svår njurkolik görs injektioner Metamizolnatrium, Platyphylline. Med nekupiruyuschegosya nefritisk kolik utförs en novokainblockad.

kirurgi

Patienter med stora stenar anordnade kirurgiska tekniker kan erbjudas i platser inte åtkomlig litotripsi, såsom perkutan nephrolithotomy (sten avlägsnande genom ett snitt i ryggen) eller ureteroscopic sten avlägsnande genom ett rör in i urinröret. Lithotripsy shock wave är en fjärrbehandling som förstör njurkoncentrationen med en chockvåg i mindre bitar och utsöndras genom urinvägarna.

En effektiv behandlingsmetod är ultraljudsförstöring av stenar i urinledaren. Förfarandet utförs under kontroll av en röntgen med en tv-kamera. Konventionell radiografi är inte tillräcklig för diagnos eftersom den kan missa stenar i njurarna eller urinledaren och ger ingen information om eventuell obstruktion.

sjukgymnastik

Njursten sjukdom behandlas med fysioterapeutiska förfaranden: diatermi, generella termiska bad, inductotermi. För avlägsnande av stenar med hjälp av metoden för vibrationsbehandling: vibrerande stolar, sängar, enskild vibrator. Ytterligare och alternativa behandlingsmetoder hemma. Avlägsnande av stenar i njurarna är huvudsakligen inriktad på behandling av symtom. Om en person diagnostiseras med små njurstenar kan du försöka behandla hemma.

Kostnäring i nefrolitiasis

Näring i sjukdomen nephrolithiasis beror på stenarnas sammansättning. Om konkrementen är små till 3 mm måste du följa dricksregimen och kosten exklusive kött för att neoplasma ska lämna sig själv. Det är användbart att dricka mineralvatten Borjomi och essentuki (alkaliska).

Om fosfatstenar i njurarna - det rekommenderas att man dricker surt mineralvatten från källor Kislovodsk, Zheleznovodsk, Truskavets. Smidig nefrourolythias av konkrement med en diameter mindre än 10 mm kan uppstå oberoende.

Urinberäkningen i njurarna kan lösas med en diet. Med urat ackumulationer rekommenderas att hålla sig till vegetabiliska och mjölk dieter. Det är nödvändigt att begränsa mängden proteinprodukter i kosten, utesluta från menyn: kött, fisk och slaktbiprodukter. Eliminera rätter med ricin: Njur, lever, kött, ost, kaffe. Vegetabilisk mat bör råda.

Med alkaliska calculi, ta bort: grönsaker, grönsaker, frukt. Ät: kött, fisk, mjölprodukter, bönor, smör, pumpa och vattenmeloner.

Om oxalatstenar i njurarna är det nödvändigt att utesluta användningen av: bönor, gröna och betor. Det är nödvändigt att ge upp kaffe och choklad. Måttlig användning av kött och fisk, potatis, tomater. Utan begränsningsanvändning: frukt, mejeriprodukter, kokt kött och fisk, mjölprodukter.

Begränsa saltintaget, eftersom det bidrar till vattentäthet, stenbildning och hindrar njurarnas arbete. Drick 1,5-2 liter vatten per dag. Vatten tvättar bort överskott av salter och detta förhindrar bildandet av stenar.

örter

 • Njursten vid beredning av infusion, ta i lika proportioner: åkerfräken ört, Hjärt, Viola tricolor, johannesört, nypon. 1 msk. l. Blanda blandningen med ett glas dill, koka i ett vattenbad i 15 minuter. Insisterar. Drick 1/4 kopp 5 gånger om dagen.
 • I händelse av sjukdom är tranbär och cowberrydrycker användbara. Bären torkas, socker och kokt vatten läggs till. Du kan laga avkok från sina löv. Drick mellan måltider, 1/4 kopp 4 gånger om dagen.
 • Spirituell tinktur av fältlöken hjälper som ett diuretikum. Ta 20 g lövfält, häll 100 ml 70% alkohol, fyll i 14 dagar. Applicera 15-30 droppar 2 gånger om dagen.

övningar

Ju lägre njurarna sänks, desto lägre ben höjs när man övar medan man ligger ner.

 • 1. Lyft upp dina ben i en vinkel på 90 grader - andas in, nedåt - andas ut. Du kan improvisera. Upprepa 6 gånger.
 • 2. I benäget läge, dra alternerande benen i magen. För varje ben måste du göra 7 gånger.
 • 3. Alla känner till träningscykeln, som utförs på baksidan i 2 minuter.
 • 4. Ljuga på ryggen, benen böjer sig vid knäna, fötterna pressas på golvet. Mellan knäna håll gummibollen och kläm den i 8 sekunder. Upprepa 8 gånger.

förebyggande

Nephrourolythiasis kan undvikas. Profylakse är att observera:

 • Drink regime - det rekommenderas att öka volymen vatten till 2 liter per dag.
 • Användning av växtbaserade växtskyddsmedel.
 • Överensstämmelse med kost.
 • Temperaturreglering - för att undvika hypotermi.
 • Motoraktivitet och motion (förbättrar urodynamiken och normaliserar fosfor-kalciummetabolism).
 • Underhåll av kroppen med vitaminer: A, C.
 • Efter operationen bör du försöka att inte tillåta återfall.

utsikterna

Enligt undersökningar hos personer med njurstenar betydligt högre risk för sjukdom: njursvikt, gidropionefroza, calculouse pyelonefrit, kronisk njursjukdom.

Urinvolymen i urinen beror på koncentrationen av salt i urinen. Salt fördröjer frisättningen av urin från kroppen. Ökande dagligt vätskeintag kommer att förhindra nefrourolythiasis.

Nephrolithiasis av njurarna

En av de vanligaste sjukdomarna i urinvägarna är nefrolitiasis. I hans liv med en sådan diagnos står ett stort antal människor inför, men väldigt få människor vet vad som är njurstenssjukdom och hur man behandlar det.

Nephrolithiasis är deponering av stenar i njurbäckensystemet. Det finns en patologi på grund av förändringar i blodets sammansättning, kränkningar av vatten-saltmetabolism, stagnation av urin. Nederlaget kan vara antingen ensidigt eller bilateralt. Det är, det kan finnas nefrolitias av den vänstra njuren, höger eller båda.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av nefrolitiasis:

 • ärftlighet;
 • infektion;
 • felaktig kost;
 • bor i heta områden
 • stillasittande livsstil;
 • Nephroptos (utebliven nyre).

De viktigaste manifestationerna av nephrolithiasis

Stenarna själva orsakar inga subjektiva känslor. Patienter börjar göra klagomål vid komplikationer:

 • pyelonefrit - smärtsmärta i nedre delen av ryggen, urineringstörningar;
 • njurkolik - stark, paroxysmal smärta, som ger i ljummen;
 • obstruktion av urinväg genom konkrement - retention av urin.

Vad är njurstenar

Från vad konkrementen är i njurarna beror nutrition i hög grad på sjukdomen och delvis på behandling. Stenar är uppdelade med kemisk sammansättning i flera typer:

 • Oxalater - en tät konsistens med en grov yta. Ofta skadar slemhinnan, vilket leder till smärta och utseendet av blod i urinen. De kan inte lösas. Det finns oxalatstenar från oxalsyra salter. Användningen av stora mängder söt, muffin, gröna leder till bildandet av dessa konkretioner.
 • Fosfater - uppstår när syrligheten i kroppens inre miljö skiftar till den alkaliska sidan, pH är över 6. Sådana stenar är mjuka, lösa men når snabbt stora storlekar. De kan lösas vid användning av mineralvatten eller sura juice.
 • Struvites - bildas av verkan av bakterier som påverkar urea. De kan inte lösas, de är inte mottagliga för drogbehandling, så oftast tar de sig till kirurgiskt avlägsnande av struvitstenar.
 • Urates - förekommer främst i sjukdomar i det metaboliska systemet, till exempel med gikt. Även kan bildas under uttorkning av kroppen. Sådana stenar kan lätt lösas med vanligt vatten och medicin. En särskiljande egenskap hos urater är att de inte kan ses på röntgen, så ultraljud och urinalys används för diagnos.

Hur man äter med nephrolithiasis

Först och främst är det viktigt att observera dricksregimen - det är lämpligt att dricka minst 3 liter vatten om dagen. Detta kommer att minska koncentrationen av urin, vilket minskar risken för konkrement. Begränsningen av produkter beror på vilken typ av sten som bildas:

 • När oxalat - minskar konsumtionen av mjölk, potatis, apelsiner och andra produkter som innehåller oxalsyra;
 • Med urater - att begränsa maten, vilket stimulerar bildandet av urinsyra - njurar, lever, hjärnor.
 • När fosfater - du måste utesluta mejeriprodukter. Försök att äta mer kött, fisk, olja.

Diagnos av urolithiasis

Oftast finns stenar av misstag, säg med ultraljud av andra organ i bukhålan eller vid urinanalys. Det diagnostiseras också ofta vid början av njurkolik. Lokaliseringen beror på stenarnas placering: med nephrolithiasis av höger njure - smärta på höger sida, med lesion av vänster njure - till vänster.

Bekräfta diagnosen med följande studier:

 • allmän analys av urin;
 • Ultraljud av njure;
 • radiografi av urinvägarna;
 • MRI;
 • CT.

Hur bli av med nephrolithiasis

Behandling av nefrolitias är komplex. Det inkluderar medicamentbehandling, diet, spa och sanatoriumstöd.
Av droger föreskriver diuretika, antispasmodik, smärtstillande medel. Med vissa typer av stenar - läkemedel som löser upp dem. Njurtheet kommer också att vara överflödigt.

Om droger inte kan behandla nefrolitias, använd sedan följande metoder:

 • litotripsy - krossningsstenar;
 • laparoskopi;
 • bukoperation.

Hur slutar sjukdomen?

Prognosen är mest positiv. Det är viktigt att konsultera en läkare i tid och inte ignorera hans rekommendationer, hålla sig till en diet, ta medicineringen. Om du inte uppmärksammar sjukdomen kan det leda till komplikationer. Såsom pyelonefrit, njurabscess och till och med njursvikt.

Nephrolithiasis av njurarna är vad det är. Symtom och behandling

Ogynnsamma miljöfaktorer å ena sidan och beteendemässiga faktorer med en genetisk predisposition å andra sidan - öka frekvensen av förekomsten av njurstenar. Men om vissa patienter har njursten med ljusa symtom, så har några av dem inga manifestationer. Diagnos och behandling beror på hur mycket njurfunktionen och urinprocessen är nedsatt. Därför är det viktigt att veta vad som är nephrolithiasis och hur man hanterar det.

Kärnan i sjukdomen

I urinen löses många kemiska föreningar. För var och en av dem finns det den optimala pH-nivån vid vilken de inte fälls ut. När det ändras realiseras betingelserna för kristallisering och framväxten av konkrement.

Den andra möjliga mekanismen är överskottet av koncentrationen av substansen upplöst i urinen. Ju mer salter desto snabbare tillväxten av kalkylen. När urinen blir mycket kalcium blir stenen starkare.

Kliniska aspekter av urolithiasis

Nephrolithiasis av njurarna åtföljs av bildandet av fasta formationer i renal parenchyma. Först bildas små kalcater, som senare blir fullvärderade stenar. De är det organiska substratet för nephrolithiasis. Vad är detta från den kliniska bilden?

Den asymptomatiska kursen av nephrolithiasis av njurarna är farlig genom en gradvis minskning av dess funktion. I det här fallet uppmärksammar patienterna inte njurarnas tillstånd, och deras brister bildas gradvis och gradvis. Endast ibland noterar sådana patienter ingen smärtsmärta i ländarna, inte alltid en viss lokalisering.

Njurkolik

Detta är ett syndrom som åtföljer passage av sten till njurskyddet eller urinledaren. Det strömmar ganska ljust.

Det finns skarpa smärtor på ena sidan av nedre delen av ryggen. Denna lokalisering av känslor är typisk i närvaro av nefrolit (sten) i bäckens hålighet. För att lindra smärtan, tar patienterna knä-armbågens position. Men placeringen av "embryot" under en kort tid underlättar patientens tillstånd. De börjar rusa om att leta efter en position som, även för en sekund, kommer att förbättra sitt hälsotillstånd och lindra smärtsamma impulser.

Med nephrolithiasis realiseras symtomen på autonom dysfunktion nästan omedelbart. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och koncentrationen av adrenalin stiger omedelbart i blodet. Hjärtat arbetar med en större belastning, så pulsfrekvensen ökar - patienterna talar om takykardi. Det verkar också reflexivt. Speciellt om det finns nefrolitias på vänster sida.

Blodtrycket tenderar att öka. Med långvarig existens av urolithiasis når graden av högt blodtryck den tredje (det vill säga över 180/110 mm kvicksilver). Ofta patienter med akuta attacker av kolik sjuk och kräkningar. Uppkastning lindrar inte sitt tillstånd, eftersom det har en verkligt reflex karaktär.

Diagnostiska åtgärder

När en akut smärtinfarkt i ländryggen eller den främre bukhålan är så snart som möjligt att utföra differentialdiagnos. För att göra detta, utvärdera urinen och blodprovet snabbt (av Cito!).

Unilateral eller bilateral nephrolithiasis åtföljs av utseende av erytrocyter i urinen. Detta är en hematuri som är inneboende i situationen när stenen rör sig längs urinvägarna. Villkoren är en indikation på sjukhusvistelse på ett urologiskt eller kirurgiskt sjukhus.

Ett allmänt blodprov speglar förekomsten av en inflammatorisk process. Leukocytos vittnar om sådana sjukdomar som appendicit, pankreatit eller pyelonefrit. Vid urolithiasis är förhöjda leukocytantal i blodet sannolikt ett undantag.

Biokemisk analys bestämmer parametrar som aspartataminotransferas, alaninaminotransferas och bilirubin. De tillåter att utesluta bilateral nefrolitias till förmån för hepatit. Detektion av höga siffror av blodamylas och diastas av urin talar till förmån för pankreatit.

Ultraljudsmetoden för undersökning bestämmer närvaron av kalcinater och stenar. Ultraljudet visar ett brott mot urinflödet när sten är obstruerad. Men en tydlig lokalisering är uppenbar när man utför urografi - kontrastradografi.

Hur nephrolithiasis behandlas

Terapi av urolithiasis beror på många faktorer. Med njurkolik bör omedelbart första hjälpen ges. Det består i att använda en värmepanna eller annan värmekälla. Sedan injicerar de spasmolytiska läkemedel. De borde vara myotropa, det vill säga agera på glattmuskelstrukturer. De inkluderar No-Shpu, Papaverin, Spazgan, och även Platifillin.

När stenen är ett hinder för normal urinpassage uppträder hydronekros. Detta är en omvandling av njurstrukturen, vilket leder till insufficiens: akut eller kronisk. Behandling av nefrolitiasis syftar till att återställa urinflödet. Detta är endast möjligt på ett kirurgiskt eller urologiskt sjukhus. Ett alternativ är stenkrossning eller litotripsy. Ultraljudsvågor används.

Detektion av stenar eller kalcinater i njurarna med ultraljud utan tidigare symtom fungerar som en indikation på konservativ terapi. Nephrolithiasis är medicinerad och icke-medicinerad.

Diet syftar till att minska intensiteten i processen med stenbildning. När oxalat njursten minska användningen av ängssyra, rabarber, och kakao, liksom starka soppor, pickles, gelé kött. Det rekommenderas att ta mer vätskor. Samma uratnefrolitias kräver. Med högt blodtryck eller hjärtsvikt med denna rekommendation bör vara mer försiktig.

I fallet med uratnefrolitiasis är orsaken en överträdelse av purinmetabolism. Ökar nivån av urinsyra i blodet. Med urat nefrolithiasis är kost riktad mot att minska denna parameter. Att utesluta från en diet är det nödvändigt med choklad, bönor, tomater, luftade drycker.

Med ensidig eller bilateral nephrolithiasis kan behandlas med hjälp av Blamaren, Cyston och Urotsit. Men en oberoende mottagning kan bara göra mycket skada. Därför behövs en doktors samråd.

Nephrolithiasis, han också njursjukdom: karakteristiska tecken och metoder för behandling

Njurarna i människokroppen fungerar som ett filter, vilket tar bort toxiner och skadliga ämnen från blodet.

Vissa av dem (i synnerhet olika salter) har förmågan att kristallisera och bilda konkretioner, eller helt enkelt stenar.

Som ett resultat är det en sjukdom som läkare kallar nefrolithiasis.

Vad är njure nefrolitiasis?

Termen "nefrolithiasis" används ofta i fall där urolithiasis menas, men i själva verket är det två olika patologier.

Med urolithiasis bildas konkrement i urinvägarna och i nefrolithiasis - direkt i njurarna. Antalet konkrement kan variera från ett till ett hundra, och värdet - från några millimeter till en tennisboll. Sjukdomen kan vara antingen ensidig - vänster njure njursten eller höger och slog bara två njurar - en bilateral njursten.

skäl

De exakta orsakerna till njurssten sjukdom har inte studerats, men det finns ett antal faktorer som provocerar bildandet av konkrement, inklusive:

 • kränkning av urins kemiska sammansättning (övermättnad av saltlösningar) i samband med förändringar i kroppens eller fysikaliska egenskaper hos dricksvatten;
 • patologi i urinvägarna, vilket förhindrar ett normalt urinflöde;
 • infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • pyelonefrit;
 • ärftlig predisposition;
 • sjukdomar i samband med metabolism och en ökning av kalciumkoncentrationen i urinen;
 • ta vissa läkemedel, inklusive sulfonamider, steroid antiinflammatoriska läkemedel, tetracykliner.
Män lider av nephrolithiasis två gånger oftare än kvinnor, men i det rättvisa könet är sjukdomen mycket mer komplicerad, och sjukdomen är svårare att utvecklas oftare.

symptom

I de inledande skeden av sjukdomen uppträder ofta asymptomatiskt, och de första tecknen uppträder efter utveckling av komplikationer och infästning av infektioner.

Prata om en sjukdom som nephrolithiasis, symptomen kan vara följande:

 • obehag och smärta i nedre delen av ryggen;
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten (ofta felaktig);
 • svårighet att urinera
 • brist på aptit, illamående, kräkningar;
 • förstoppning.

Ibland är det första symptomet som uppträder hos patienter med nephrolithiasis njurkolik. Detta är en uttalad agoniserande smärta i nedre delen av ryggen, följt av ökad urinering, feber, spänningar i buksmusklerna. Smärta kan bestrålas på könsorganen, bukhålan, övre delen av benen.

Smärtsyndromets svårighetsgrad ökar med fysisk ansträngning, användningen av stora mängder vätska och plötsliga rörelser.

Vad är farlig sjukdom?

Förutom de smärtsamma förnimmelserna som orsakar rörelsen av stenar i njurarna, kan denna sjukdom leda till allvarliga och extremt farliga för hälsokomplikationer:

 1. beräknad pyelonefrit. Initialt utvecklas den som en stark inflammation, men utan lämplig behandling passerar in i en purulent form och leder till en kraftig försämring av patientens allmänna tillstånd
 2. hydronefros. Det kännetecknas av ackumulering av urin i njurbäckenet och kalyterna, på grund av en överträdelse av utflödet. När sjukdomen fortskrider börjar njuren att deformeras och så småningom kan vägra
 3. urosepsis. Med urosepsi, de toxiner som patogena mikroorganismer utsöndrar kommer in i blodet och sprids i hela kroppen, vilket kan leda till döden.
 4. njurinsufficiens. En annan allvarlig komplikation, som leder till flera överträdelser i organens och systemens arbete, och utan adekvat hjälp - till en nära död.
Om allvarlig ryggsmärta uppträder, vilket kan indikera inte bara nefrolitias, men också radikulit eller andra sjukdomar, är det nödvändigt att trycka på njureområdet. Om smärtan är värre, är det troligtvis att det handlar om närvaron av stenar.

diagnostik

Diagnosen av nephrolithiasis börjar med samling av anamnese och patientklagomål.

Efter undersökningen tilldelas blod- och urintester (allmän, biokemisk, bakteriekultur), njureyrasound och röntgenundersökning, och ibland MR och CT.

I närvaro av sjukdomen i urinen finns epitelceller, erytrocyter och sand, och vid ultraljudsundersökningar - konkrement och strukturella förändringar i njurarna (vid deras ödem eller deformitet).

behandling

Eftersom sjukdomen i de flesta fall manifesteras i form av njurkolik, är den primära uppgiften vid nephrolithiasis behandling av smärtssyndrom.

För att avlägsna smärtsyndromet med nefrolitias, en medicinsk behandlingsmetod

För detta används antispasmodika och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Om en virus- eller bakterieinfektion har gått ihop med sjukdomen behövs antibakteriella läkemedel och antibiotika.

Det andra målet i njur njursten - behandling syftar till att återställa det normala flödet av urin genom att avlägsna stenar, för detta ändamål, finns det flera sätt:

 1. utvisande av stenar. Utvisning utförs genom medicinering, fysisk ansträngning och andra förfaranden. Denna teknik är lämplig för små stenar som kan komma ut naturligt, utan att orsaka allvarligt obehag för patienten.
 2. litholysis. Innebär upplösning av stenar med mediciner. Används vid en viss typ av stenar, bildade av uratsalter;
 3. krossning. Remote lithotripsy - krossande stenar utan direktkontakt med dem. Det utförs av apparaten som genererar chockvågor, såväl som av en laser. Concrements bryts upp i små delar som kan komma ut naturligt;
 4. kirurgisk operation. I modern medicin används mycket sällan - vanligtvis vid stora stenar eller med akut njursvikt.

Efter avlägsnande av stenarna som krävs för att förhindra uppkomsten av nya stenar, som du behöver för att ändra diet för att öka mängden vätska du dricker (ej kolsyrat mineralvatten, grönt te) samt att eliminera alla störningar i kroppen, särskilt metaboliska och hormonella.

Kost i nephrolithiasis beror på stenens kemiska sammansättning.

I närvaro av oxalater bör man begränsa konsumtionen av gröna grönsaker, mejeriprodukter och frukter med högt innehåll av vitamin C.

Uttagandet av urater kräver uteslutning av kötträtter, choklad, kaffe, druvor och fosfater - begränsningen av matrika med kalcium (fisk, ost, mjölk).

Ta bort stenar naturligt och minska smärta bidrar till den så kallade kattens hållning - du behöver för att få på knä, magert händer på golvet, sedan nedre delen av ryggen till kurvan upp och ner.

förebyggande

För att förhindra bildandet av njursten måste du anpassa kosten (kosten ska balanseras och innehålla alla nödvändiga näringsämnen) och bara dricka rent vatten på flaska.

Dessutom bör alla infektionssjukdomar behandlas i tid, särskilt om de är förknippade med det genitourära systemet, inte missbruka läkemedel, överge dåliga vanor och kontrollera sin egen vikt.

Relaterade videoklipp

Vad är urat nefrolitiasis, du kan lära av videon nedan: