Huvud
Behandling

Akut och kronisk urinretention hos män

En av problemen i samband med urinprocessen är urinretention. Detta problem, även kallat ishuria, upplevs av kvinnor och barn, men oftast förekommer det hos män. Personer som lider av ishuria har inte möjlighet att helt tömma urinblåsan, eller urin frigörs intermittent och svårt från dem. Symtom som abdominal utvidgning i storlek, obehag i urinblåsan, ofta dagtid och nattetid urinering eller brist på dem i den tilldelade tiden - det är de tecken på att en person har ett problem med förseningar urin. Vilka är orsakerna till detta problem, vilken typ av fara representerar det för det starkare könet och hur är urinretention hos män diagnostiserade och behandlade?

Om sorter av Ishuria

Det finns flera typer av urinretention, som var och en fortsätter på olika sätt. Ishuriya är kronisk och akut, liksom fullständig och ofullständig. När urinretention börjar på mannen plötsligt, tillsammans med smärtsamma känslor i buken eller urinblåsan, att överströmning av den senare och frekvent behov urinera process, det är akut fullständig form av sjukdomen. Och med en akut ofullständig form av urinretention kan urin frisättas hos män i små kvantiteter.

Kronisk ishuria kan gå på ett tag asymptomatiskt och som det utvecklas för att förvärva en mer synlig karaktär och mer för att påminna sig själv. Med kronisk fullständig urinretention kan en person inte själv utföra urinprocessen, i det här fallet kan bara en kateter i urinröret hjälpa honom.

På så sätt kan patienten tömma blåsan i mer än ett år. När den ofullständiga formen av kronisk ishuria-man lyckas urinera sig själv, men helt är hans blåsan fortfarande inte tömd och en del av urinen förblir i den.

Det finns en annan form av urinretention, kallad paradoxal ishuria. I denna sjukdom sträcker sig den mänskliga urinblåsen kraftigt, och personen kan inte urinväljas godtyckligt, men urinen ofrivilligt i form av droppar frigörs från urinröret. Den mest allvarliga och smärtsamma formen för en man är akut ishuria, han kan inte ens misstänka förekomsten av kronisk urinretention.

Patologiska faktorer för urinretention

Det finns olika orsaker till fördröjningen av urin. Så, kronisk retention av urinering kan orsaka följande patologiska faktorer:

 1. Olika traumatiska skador på urinröret eller urinblåsan.
 2. Obstruktion av urinorganen. Kanalens lumen kan bli igensatt genom ingrepp av en sten eller annan främmande kropp in i den. Ocklusion förekommer antingen i vesicourethral-segmentet eller i urinröret självt. I det första fallet kan det vara en medfödd störning av detta segment, en malign tumör i blåsan eller polypen. I det andra fallet den bildas blockering på grund divertikel (en av utsprången stenochek blåsan) eller urinrörsförträngning (förträngning av lumen i urinröret).
 3. Kompression av blåsan. Det kan orsakas av patologier i urin- och könsorganen. Dessa inkluderar prostatit (inflammation i prostata körteln), phimosis, balanoposthit (inflammation i huvudet av penis eller förhud), cancer, skleros av prostata. Urinblåsan kläms och patologiska organ belägna i bäckenet (hematom perineum, rektum cancer, bråck i ljumsken, hypogastriska artery aneurysm).

Fördröjning i urinering, som är kronisk, bildas i sjukdomar i centrala nervsystemet, till exempel neurogen dysfunktion i urinblåsan.

Orsakerna till akut ishuri

Förutom den neurogena dysfunktionen och patologierna hos urogenitala och bäckenorganen finns det andra faktorer i utseendet hos män med urineringsproblem.

Akut ishuria kan inträffa om följande händelser inträffar:

 • trauma i hjärnan eller ryggmärgen;
 • multipel skleros;
 • operationer på ryggraden eller på bukhålets organ, vilket kräver att patienterna ska följa sängstöd under lång tid;
 • förgiftning med droger eller sömntabletter;
 • stark alkoholhaltig förgiftning
 • stress och fysisk stress
 • kroppens hypotermi
 • fyller blåsan med blodproppar
 • tvingad retention av urinprocessen.

Akut retention av urin, som nämnts ovan, uppträder plötsligt hos män. Men den vanligaste orsaken till förekomsten är komplikationen hos en sådan sjukdom som prostata adenom. När denna godartade tumör börjar expandera, förändras det segment av urinröret som passerar genom prostata vanligtvis: det blir böjt, sträckt ut i längd. Alla dessa förändringar i urinröret påverkar urinflödet, vilket gör det svårt och fördröjer det. Med prostata adenom sväller körteln själv, en ökning i dess storlek leder också till en försening i urinering hos män.

Diagnostiska åtgärder och metoder för behandling av ishuri

Symptom som är karakteristiska för akut urinretention och för sen kurs i kronisk ishuri bör inte ignoreras. Varje man som bryr sig om sin hälsa bör, med ovanstående symptom, alltid rådgöra med en läkare. En kvalificerad specialist kommer inte bara att ställa in den korrekta diagnosen utan också identifiera orsakerna till fördröjningen av urin och förskriva även en kvalitativ behandling av sjukdomen.

Enligt de symptom som beskrivs av patienten är det ganska lätt för läkaren att förstå att det är en fråga om ishuria, men före ytterligare behandling kan de utföra ytterligare diagnostik. I den fysiska undersökningen av blåsan kan läkaren palpera området ovanför pubis och därmed upptäcka en ökning av blåsans storlek. En annan diagnosmetod är ultraljud i bukhålan, vilket måste göras efter att patienten urinerar. Du kan mäta mängden urin som återstår i blåsan efter urinprocessen. Om det finns mer än 200 ml urin kvar, är det en fråga om dess försening.

En av de vanligaste metoderna för behandling av akut ishuria är kateterisering. Dess väsen ligger i det faktum att urinkatetern sätts in i urinblåsan genom urinröret, det hjälper urinen att lämna urinblåsan utåt. Katetrar är också gummi. Således har anpassningen av Timan i slutet en böj i form av en näbb, vilket gör att katetern bättre passerar längs urinröret mot blåsan. Gummi katetrar, i motsats till metall, kan vara i kroppen av män från en dag till 1-2 veckor. Då kommer förbättringen, och personen kan senare urinera fullständigt, förseningen i urinering passerar. För behandling för att vara effektivare, tillsammans med kateterisering, ordineras patienterna alfa-blockerare som används vid behandling av prostata adenom.

Nackdelen med uretralkateterisering är möjligheten att applicera mikro-traumor på urinrörets slemhinnor. Den senare kan leda till utveckling av urosepsi. Vissa katetrar kan komma in i urinvägsinfektionen, en man kan utveckla uretrit. Det är förbjudet att använda urinkatetrar i fall där en person har skada på urinröret eller lider av prostatit.

Hur då, i detta fall, för att behandla ishuriyu? Det finns en sådan metod att avlägsna urin från blåsan, som en kapillär punktering. Metoden består i det faktum att patienten i ryggläge under bedövning med 1,5 cm ovanför blygdområdet och i rät vinkel därtill administreras lång nål (cirka 15 cm) till ett djup av 5 cm. På den yttre änden av nålen bära mjuka slangen.

Nålen ska komma in i blåsan och hjälpa urinen genom röret att flyta ut ur det. När kroppen tömmer urin, som sker mycket snabbt, avlägsnas nålen och injektionsstället smittas med jodopyrin. Denna procedur kan utföras flera gånger om dagen. Speciellt är det effektivt i prostata adenom.

Svårigheten att själv urinering hos män kan behandlas med metoden för urinblåsning. Så dissekerar patienter efter anestesi huden längs mitten av buken ovanför pubicartikulationen och försiktigt injicerar trokaren in i interiören. När detta instrument når blåsan och stygn gör en punktering sätts en gummikateter genom det ihåliga trokarröret, genom vilket urinen rinner ut ur urinblåsan. Denna operation är ganska enkel och säker, eftersom trokaren inte skadar prostata och inte orsakar urinläckage.

Frekventa blås dränering orsakar dess krympning, minskad elasticitet av väggarna, så att folk med urinretention bör alltid tvätta blåsan med antiseptiska lösningar, periodiskt fylla den med vätska och en stund för att hålla dem på insidan. Behöriga läkare ansvarigt tillvägagångssätt vid behandling av ishuria och, efter att ha valt den mest lämpliga metoden, hjälper patienterna att bli av med problem med urinering.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Akut retention av urin

Akut retention av urin och frånvaro av urinering - det här är kroppens tillstånd, där personen inte lämnar urin självständigt, men blåsan är full. Med detta fenomen fungerar njurarna och bildar urin, men det går inte ut ur urinblåsan på grund av en obstruktion som ligger i urinrörets eller sfinkterns nivå.

Hur uppstår akut urinretention?

Nästan alltid symptom på akut urinretention är förknippade med en stark uppmaning att urinera. Urin utsöndras inte alls, eller endast en liten mängd frigörs. Akut urinretention följer ofta med smärtsamma smärtsamma känslor i buken. Smärtan blir starkare när personen rör sig, försöker göra vissa fysiska ansträngningar, försöker urinera.

Akut retention av urin hos män och kvinnor följer ofta av icke-specifika symptom, vars manifestation beror på orsakerna till utvecklingen av ett sådant tillstånd. Akut urinretention hos kvinnor är ett tillstånd där vaginalt urladdning kan uppträda. hos män - ur urinröret. Dessutom är illamående och kräkningar möjliga, huvudvärk, en plötslig tryckökning. Patienten kan få feber, ibland finns det en känsla av brådskning för avföring.

Visuellt kan vara märk utsprång vid botten av den främre bukväggen, eller läkaren bistå med akut urinretention, urinblåsa överbeläggning. Under palpation bestäms en smärtsam, tryckformad, globulär formation i underlivet.

Mycket ofta, patienter som lider av akut urinretention noterar att före ett sådant fenomen är urinering smärtsam, jet är mycket slö och en liten mängd vätska släpps.

bestämd totalt och ofullständig fördröjning. Tillståndet för fullständig fördröjning kännetecknas av en absolut frånvaro av urin, trots töjning och uttalad uppmaning att urinera. I vissa sjukdomar leder kronisk urinretentens hos män och kvinnor till det faktum att urin frigörs till patienten endast av en kateter i många år. Det är viktigt att skilja den fulla omfattningen av frihetsberövande från staten anuri, vid vilken bildandet av urin i kroppen stannar.

Ofullständig fördröjning är ett tillstånd där vätskan från blåsan kommer ut delvis. I det här fallet kvarstår en viss mängd vätska i blåsan efter varje handling av urinering. Ibland kan det vara en betydande mängd - upp till 1 liter. Detta tillstånd blir ofta en kronisk och för länge förblir obemärkt för patienten. Som ett resultat kan urinretention i urinvägarna utvecklas, liksom en störning i njurarnas normala funktion. Om detta tillstånd fortsätter under mycket lång tid, utvecklar patienten senare en uttalad sträckning av blåsans muskelvägg, atoni, sphincter-sprain. Med sådana kränkningar frigörs urin spontant och lämnar ut droppar. Ett sådant tillstånd i medicin kallas paradoxal orchuria.

Varför finns det akut retention av urin?

Orsakerna till urinretention hos kvinnor och män kan associeras med olika faktorer som påverkar urinvägarnas funktioner. I synnerhet är mekaniska orsaker till akut urinretention i samband med utseendet av stenar i urinblåsan eller urinröret, trauma i urinröret, utveckling av tumörer etc. möjliga. Orsakerna till urinretention hos män förklaras ibland av utvecklingen adenom eller prostatacancer, akut prostatit, phimosis.

Detta symptom är karakteristiskt för vissa sjukdomar i centrala nervsystemet. Symtom på urinretention hos kvinnor och män manifesteras när skador och hjärntumörer, ryggrad, såväl som myelit, ryggrad. I det här fallet finns det en störning av detrusorets reglering, liksom blåsans sphincter i nervsystemet. Problem med urinering kan också vara en följd av en tidigare mottagen ryggradssjukdom.

definieras som reflex funktionella skäl retention av urinering hos kvinnor och män. Det är en fråga om ett tillstånd efter att ha utfört kirurgisk ingrepp på könsorganen hos en person, en rektum. Reflexfördröjning av urinen uppträder vid första gången efter kirurgiska manipulationer på bukhålans organ. Detta symptom förekommer ibland efter födelse, i ett tillstånd av stress, hysteri, i ett tillstånd av stark alkoholhaltig förgiftning. Akut urinretention i vissa fall observeras hos personer som länge befinner sig i ett liggande läge på grund av vissa sjukdomar och patologier i kroppen.

Problem med utsläpp av urin kan ske mot en bakgrund av läkemedelsförgiftning, som uppstod som ett resultat av att ta stora doser av sömntabletter eller narkotiska smärtstillande medel.

Specialister noterar att oftast orsakerna till urinretention hos äldre män är förknippade med utvecklingen adenom i prostata. Hos män med adenom utvecklas akut urinretention på grund av långvarigt sittande, förstoppning, hypotermi, alkoholintag.

Med urinrörsskador observeras svårigheter med urinering övervägande hos män, eftersom manen i motsats till kvinnlig urinrör är längre.

Om förseningen uppenbaras av ett plötsligt avbrott av urinering kan detta förklaras av utseendet stenar i urinblåsan. När processen med urinledning börjar, blockerar den rörliga stenöppningen öppningen inuti urinröret, vilket leder till ett avbrott i processen. För att återuppta urinering tvingas en person att byta plats. Ofta kan människor som bildar stenar i blåsan kunna urinera, bara genom att ta en viss kroppsställning.

Hos kvinnor är det i sällsynta fall en fördröjning i urinen under graviditeten. Detta inträffar under de senaste månaderna av att fostret bärs, eftersom livmodern ökar avsevärt, vilket provar en ytterligare klämning av urinblåsan.

Hur bli av med akut urinretention?

Om en person har ett sådant symptom borde han definitivt ge specialiserad medicinsk hjälp. Dessutom kan man inte skjuta upp en överklagande till en läkare med sådana klagomål. Självhantering av urinretention hos kvinnor och män leder ofta till obehagliga konsekvenser. I synnerhet, kan det orsaka bristning av blåsan, infektion som leder till utveckling av kroniska sjukdomar, uretral skada uppstår när man försöker att självständigt leverera katetern. Kronisk retention av urin leder till manifestation kronisk njursvikt. Därför bör du inte agera självständigt, träna behandling med folkmedicin. Nödvård för akut urinretention bör endast utföras av kvalificerade specialister. Patienten ska antingen snabbt gå till urologen eller ringa en ambulans.

Innan läkaren börjar behandling av akut urinretention hos män och kvinnor kan vara tillfälligt svagt lindra människans villkor, om vi sätter värmen på nedre delen av buken eller mellangården. Före ankomsten av en läkare kan du ta ett varmt bad, använda antispasmodiska läkemedel.

Läkaren utför nödvändigtvis diagnos, bestämmer orsakerna och behandlingen. För att fastställa den korrekta diagnosen utförs laboratorietester av urin, blod, ultraljud av njurarna, urinblåsan och bäckenorganen. Före behandlingen av urinretention hos män, genomgår prostatakörteln också behandling. Andra indikationer kan ordineras för indikationer (urethrography, cystografi, urografi och andra).

Urgent behandling av urinretention hos kvinnor och män innebär användning av en kateter som sätts in i urinröret och tillåter att blåsan tömmes. Katetern ska ges endast av en specialist, eftersom det med risk för skada på urinröret med bristande hantering föreligger. Om nödvändigt kvarstår katetern i blåsan i flera dagar. I detta fall är det viktigt att vidta alla åtgärder för att undvika infektion. För detta ändamål ges patienten en kurs av antibiotika, används antiseptika för tvättning. Om en gummikateter inte är tillgänglig för patienten, ska du ringa urologen omgående. I de fall då kateterisering av blåsan inte kan utföras av vissa skäl, utövas blåspickning eller operation. Ibland appliceras en epicystostomi - det är en kateter som avlägsnas genom den främre bukväggen och genom vilken urinen lämnar.

Om en person lider av en reflex urinretention används några metoder som främjar återupptagandet av normal urinering. Till exempel kan de yttre könsorganen bevattnas med varmt vatten. En person kan försöka lyssna på ljudet av mumlande vatten, uppfattningen av vilken reflexivt bidrar till urinering.

Under behandlingen kan läkaren ordinera administrering av 1-2% lösning novokain i urinröret. Ibland är det lämpligt att presentera neostigmin subkutant bestämmer dosen av läkaren individuellt.

Vid akut fördröjning efter hjälpen utförs läkaren en undersökning och beslutar om behovet av behandling eller kirurgisk ingrepp för att avlägsna mekaniska hinder mot normal tömning.

Hela det fortsatta behandlingssystemet beror direkt på sjukdomen, vilket orsakade manifestationen av detta symptom. Det bör tydligt förstås att efter kateterets etablering kan symtom senare manifestera sig igen. För att förhindra allvarliga komplikationer är det nödvändigt att vidta nödvändiga åtgärder för behandling.

Retention av urin

Retention av urin är omöjligheten att tömma blåsan. Med kronisk urinretention, om du vill urinera kan du få problem med tillräcklig fylldhet eller tömma blåsan. Du kan också känna frekvent uppmaning att urinera eller känna ofullständig tömning av blåsan. I det här fallet fortsätter urinering på ett eller annat sätt och urinflödet uppträder. Vid akut urinretention kan du inte urinera alls, även om blåsan är full. Förekomsten av kronisk urinretention utöver obehag leder också till allvarliga försämringar hos hela organismen.

Retention av urin förekommer vid vilken ålder som helst, både hos män och kvinnor, men män som är över 50 år är mer benägna att få detta problem, orsaken är en godartad prostatahyperplasi eller prostata adenom. En kvinna kan uppleva urinretention, om hennes urinblåsan bottnar på grund av svag bäckenbottenmuskulatur och membranet förskjuts från sin normala position genom slidan är en sjukdom som kallas en cystocele. Analogt med den cystokala kan en rektocele också bildas (vid en stor tarmsläckning), vilket också kan orsaka en fördröjning i urinen. Sjukdomar som är förknippade med svaghet i bäckensbottenmusklerna förekommer ofta hos personer som är äldre än 40-50 år. Funktionen för normal urinering kan försämras hos personer med skador på nerverna som leder nervimpulser, vilket ger en uppmaning att urinera.

Vad är urinvägarna?

Urinvägarna består av organ och vävnader, som, tillsammans, ger bildandet, ackumuleringen och utflödet av urin från kroppen. Övre urinvägarna inkluderar njurar som filtrerar blod och tar bort överflödiga vätskor och kroppsprodukter från det, liksom urinledare som transporterar urin från njurarna till nedre urinvägarna. Nedre urinvägarna representeras av blåsan. Blåsan är en muskelfibrer reservoar som tjänar som en reservoar för att lagra urin. Ur urinblåsan går urinen in i urinröret. Normalt håller blåsan 250-350 ml urin. Och tiden mellan uppmaning att urinera är från 2 till 5 timmar, beroende på den flytande berusade.

Spontant utflöde av urin från blåsan hindras av cirkulära muskler, som ligger på gränsen till blåsan och urinröret. Dessa muskelfibrer kallas blåsans sphincter. Sphincten stänger tätt urinrörets väggar och förhindrar spontant utflöde av urin.

Blåsans väggar innehåller speciella nervreceptorer, vilket signalerar behovet att urinera om det är fyllt. Den första uppmaningen att urinera uppstår när blåsan fylls till 150-200 ml, då kan känslan bli lite tråkig om du inte urinerar. Den andra mer uttalade trängsel uppträder när urinen fylls till 300-350 ml. När urin ackumuleras i blåsan blir trängningen starkare. En sådan känsla tillhandahålls av en komplex reflexbåg, och alla länkar i denna kedja verkar som en mekanism.

Under urinering signalerar hjärnan sphinctens muskler om avslappning, medan musklerna i blåsans kontrakt. Kombinationen av normal funktion av musklerna i blåsans sphincter och blåsans muskler underlättar obemärkt urinproduktion genom urinröret när du vill ha det.

Vad är orsakerna till urinretention?

Urinretention kan orsakas av mekanisk försämring, den så kallade. obstruktion av urinvägarna eller funktionella störningar vid nervfibrerna. Avsaknaden av normal funktion av nervsystemet leder till det faktum att de ringmuskler arbetar adekvat (avslappnad eller sträckt), vilket manifesteras urininkontinens eller urinretention, och störningar i nervsystemet kan leda till en brist av brådska att urinera eller normala blåssammandragningar.

Nervesjukdomar eller ryggmärgsskador

Vissa förutsättningar kan leda till skador på nerverna och neurala vägar. Några av de vanligaste orsakerna är:

 • naturlig födelse
 • infektion i hjärnan eller ryggrad
 • diabetes mellitus
 • insult
 • trauma i hjärnan eller ryggmärgen
 • multipel skleros
 • tungmetallförgiftning
 • bäckenskador
 • medfödda neurogena störningar i blåsans detrusor-sphincterapparat (manifesterad i barndomen)

Urinretention med förstorad prostata

När de blir äldre man i hans prostata kan öka i storlek, ett tillstånd som kallas godartad prostataförstoring (BPH), godartad prostataförstoring eller prostata adenom.

Förstoringen av prostata sker både i sidorna och inåt mot urinröret. För att bättre förstå denna process kan du rita en analogi med någon frukt. Till exempel, om du inte plocka från trädet äpple och gör det genom hålet, då allt kommer att bli som ett äpple på prostatan, och hålet i urinröret (urinröret). Om du lämnar ett äpple dospevat för ett par veckor kommer Apple att öka i storlek, och därmed kanalen blir insidan. En liknande process uppstår med prostata och kanalen inuti den. Hyperplasiska lobar i körteln pressar kanalen mer och mer när en man växer upp. Som ett resultat kompensatoriska mekanismer ingår - urinblåsan muskler måste stam med stora ansträngningar för att utvisa urin. Men med tiden kommer dekompensation av urinblåsan muskler, och de är oförmögna att dra ihop sig normalt, och det manifesterade symtom på urinretention.

Urinretention i urinvägsinfektioner

Infektion orsakar svullnad, irritation eller inflammation i vävnaderna. Urinvägsinfektioner (UTI) kan orsaka en försening i urinering om inflammation i urinröret och svullnad i blåsans sphincter börjar.

Fördröjd urin när du tar droger

Det finns droger som ordineras för att sänka överföringen av nervimpulsen. Biverkningen av vissa är urinretention.

Läkemedel som kan leda till urinretention:

 • antihistaminer för behandling av allergier
 • fexofenadin
 • difenhydramin
 • klorfeniramin
 • cetirizin
 • antikolinerga / antispasmodiska läkemedel för lindring av magkramper, muskelspasmer
 • hyoscyamin
 • oxybutynin
 • tolterodin
 • propantelin
 • Tricykliska antidepressiva medel för behandling av ångest och depression
 • imipramin
 • amitriptylin
 • nortriptylin
 • doxepin

Urinretention med blåssten

Sten i blåsan orsakar ofta en fördröjning i urinen. I det här fallet kommer du att ha ett plötsligt stopp av strålen, som sten, flyta fritt i urinblåsan är inte alltid stänger flödet av urin. Orsaken till bildandet av en sten i blåsan kan i sin tur vara en fördröjning i urinen (vanligtvis kronisk). Närvaron av stenar i urinblåsan är associerad med uppträdandet av frekvent återkommande cystit, vilket i sin tur leder till svullnad av slemhinnan i urinblåsan, inklusive halsen, vilket i sin tur förvärrar det normala flödet av urin.

Urinretention med cystocele och rectocele

Cystocele uppstår när väggen mellan blås kvinnan och hennes vagina försvagas orsakar slapp blåsa, och även dess utgång genom slidan. Ur läget ur urinering åtföljs detta tillstånd av urininkontinens eller urinretention.

Urinretention i urinrörsträngning

Urinsträngningen är en smalning av urinrörets lumen som ett resultat av ärrprocessen på grund av överförd infektion, trauma eller operation. Denna patologi är vanligare hos män.

Vad är symtomen på urinretention?

Akut retention av urin orsakar allvarligt obehag och akut smärta på den plats där urinvägarna är nedsläckta. Du känner en oemotståndlig uppmaning att urinera, men detta är inte möjligt. Omkretsen av underlivet är ansträngt och smärtsamt vid beröring.

Kronisk urinretention leder inte till svår obehag eller ömhet i livmodern, men denna känsla är permanent och försvagande. Det finns svårigheter med uppkomsten av urinering, det uppstår ofta efter bukmusklerna eller med hjälp av tryckande händer på underlivet. Efter urineringens början är urinströmmen svag och kan avbrytas. Efter urinering är det ofta en känsla av ofullständig tömning av blåsan, vilket medför ett upprepat försök att urinera efter en kort tidsperiod. Förutom funktionsstörningar utvecklas ett antal psykologiska problem och komplex, relaterat till behovet av att urinera ofta och under lång tid.

Vilka tester utförs med en fördröjning i urinen?

Efter en detaljerad konversation med dig kommer läkaren att föreskriva en serie tester och undersökningar för att fastställa rätt diagnos.

Om du är en man över 40 år, kommer din läkare att misstänka en ökning av prostatakörteln på grund av tillväxten av adenom. Denna sjukdom uppträder hos 50% av männen över 50 år. Det vill säga, varannan man över 50 år diagnostiseras i varierande grad med en ökning av prostata adenom.

Från laboratorietester ska läkaren ordinera kliniska och biokemiska blod- och urintester, PSA (om du är en man äldre än 40 år). För operationen krävs ytterligare analyser.

Utförda instrumentundersökningar inkluderar:

 • Ultraljudsundersökning av blåsan med bestämning av kvarvarande urin efter urinering. Därför kräver denna procedur närvaron av minst 200 ml urin i urinblåsan.
 • Ultraljudsundersökning av prostatakörteln utförs för att bestämma storlek, form, konsistens, bekräftelse eller uteslutning av prostata adenom och andra patologier.
 • Urodynamiska test. Det finns ett stort antal urodynamisk testet gör det möjligt att bestämma hastigheten på urinering, kontraktiliteten av urinblåsan sphincter och en mängd av kvarvarande urin, för att ta reda på nivån på nervfibrer och andra. Urodynamiska tester kan identifiera orsaken urinretention och dess svårighetsgrad. Utan urodynamisk undersökning är det inte möjligt att fastställa den korrekta diagnosen och följaktligen den rätta behandlingen.
 • Vid behov utförs cystoskopi, röntgenstudier etc.

Behandling av urinretention

kateterisering

Vid akut urinretention börjar behandlingen med urinblåsning med urinkatetern. En flexibel kateter placeras i blåsan genom urinröret. Installationen av en kateter är emellertid inte alltid möjlig. Då blir det nödvändigt att installera ett speciellt dräneringssystem i form av en cystostomi. Cystostomin är ett tunt rör, som är satt 2 cm över pubicartikulationen.

Vid kronisk urinretention utförs behandlingen beroende på orsaken till sjukdomen.

Behandling av urinretention med cystocele och rectocele

Hos kvinnor med sänkning och utskjutning av blåsan utförs en operation som kallas colpopexy. Denna operation utförs från ett litet snitt på vaginens främre vägg. Denna teknik är möjlig när man använder ett speciellt prolene nätverk, som i framtiden kommer att spela en bärande roll för blåsan och livmodern.

Behandling av urinretention i urinrörelse

Generellt finns det två sätt att behandla uretralspecifikationer: endoskopisk och öppen kirurgi. Valet av behandlingsmetod beror på omfattningen av stricturena och dess lokalisering. Vi rekommenderar inte att du utför urinrör, eftersom detta leder till urtning i urinröret och bara minskar risken för framgångsrik behandling.

Behandling av urinretention med prostata adenom

Beroende på sjukdomsstadiet, storleken på prostatakörteln och åldern, kommer din läkare att rekommendera att utföra medicinsk eller kirurgisk behandling.

Det finns ett stort antal droger, bland vilka de mest effektiva mot prostataadenom är alfa-adrenoblocker och inhibitorer-5-alfa reduktas.

Om det finns bevis kommer din läkare att rekommendera kirurgisk behandling. Nästan alltid, kirurgi för att avlägsna adenom i prostata utförs transuretral (genom urinröret) utan ett enda snitt.

Hittills är denna typ av behandling "guldstandarden" för behandling av prostata adenom.

Akut urinretention hos män

Om urinering inte är möjlig är det första att ringa en ambulans, eftersom ett sådant tillstånd kräver akuta åtgärder.

Akut urinretention är ett allvarligt tillstånd, vilket är den totala omöjligheten att själv tömma urinblåsan. I detta fall bildas urin i en normal volym, men av en orsak eller annan lingrar i blåsan och passerar inte in i urinröret. En sådan patient kräver akut medicinsk ingrepp.

skäl

I de flesta fall är manens urinretention associerad med patologier prostata, nämligen - med adenom och prostatacancer. Enligt olika uppskattningar förekommer akut urinretention i prostata adenom hos 1-7% av patienterna.

Spridningen av prostata vävnader leder till krökning och utsträckning av urinröret, vilket medför betydande mekaniska hinder för urinflödet. Också orsaken till urinretention kan vara svullnad i prostata och överdriven irritation av alfa-adrenerga receptorer.

Förutom prostata adenom finns det andra orsaker som leder till en försening i urinen. Bland dem är:

 • prostatacancer;
 • inflammation och abscess av prostata;
 • blockering av urinröret med en spännande sten
 • blockering av urinröret med blodpropp
 • trauma i urinröret
 • smalning av urinröret, till exempel vid inflammatoriska processer;
 • sjukdomar i nervsystemet, där det finns ett brott mot urinröret, sfinkteren och blåsan.

De bidragande faktorerna för denna patologiska utveckling är:

 • alkoholisk berusning
 • tar vissa mediciner
 • hypotermi;
 • förekomst av en inflammatorisk process i prostatakörteln;
 • fysisk och psykisk överbelastning
 • flebit av hemorrojder;
 • tvingad urinretention
 • kirurgiska ingrepp.

Sannolikheten för att utveckla akut urinretention hos män ökar med:

 • ålder över 70;
 • prostatavolym mer än 40 ml;
 • PSA-nivå (prostatiskt specifikt antigen) mer än 2,5 ng / ml;
 • Den maximala urinflödeshastigheten är mindre än 12 ml / s.
symtomatologi

Förstadiet för akut urinretention kan vara en gradvis minskning av volymen av urin som frigörs per tidsenhet, liksom svårighet och ömhet i urinering. Med en fördröjning i urinen, ökar blåsan vanligen i storlek, vilket skapar spänning i pubic regionen, liksom förekomsten av sprängande smärta i ljummen. Samtidig inflammatorisk process kan åtföljas av sådana symtom som feber, illamående, kräkningar, huvudvärk och svaghet.

Vilka komplikationer kan det finnas?

Med en försening i urinering kan en urinblåsning uppträda och följaktligen flödet av dess innehåll i bukhålan, vilket leder till uppkomsten av peritonit. Med långvarig retention av urin, akut njurinsufficiens. Dessutom främjar ett dåligt urinflöde spridningen av patogen mikroflora, vilket är fylld med utvecklingen av den infektiösa processen upp till urosepsi.

Första hjälpen

Vid utveckling av akut urinfördröjning är det första att ringa en ambulans. Om ambulansen anlände i tid, krävs ingen preliminär åtgärd. I händelse av att läkare är försenade kan du applicera en varmvattenflaska till ljumskområdet eller göra ett varmt bad.

Dålig urin hos män vad man ska göra

1 Orsaker till sjukdomen

Urin avviker dåligt som ett resultat av olika faktorer. Huvudorsakerna till urinackumulering i det urogenitala systemet är:

 • infektionssjukdomar i prostata;
 • prostata adenom;
 • traumatisering av urogenitala organ
 • förändringar i urinrörets struktur som ett resultat av en infektionssjukdom, inflammation;
 • dysfunktion i nervsystemet;
 • ryggraden i ryggen
 • urolitiasis;
 • maligna neoplasmer i genito-urinorganen;
 • missbruk av alkoholhaltiga drycker, narkotiska ämnen.

Urinen går inte bort som ett resultat av kirurgisk behandling av matsmältningssystemet, perineum, förgiftning av kroppen med medicinska preparat, långvarig vistelse i sängen, stressiga situationer.

2 symtom

Vätskans ackumulering i blåsan åtföljs av en stark uppmaning att urinera, utan urin eller frigörs som droppar. Urinretention karakteriseras av en ökande allvarlig smärta i underlivet.

Smärtsamma förnimmelser intensifieras i processen med urinering, med lutningar ner, fysisk ansträngning. Beroende på orsaken till sjukdomen kan symtom som:

 • huvudvärk;
 • illamående, kräkningar;
 • ökad kroppstemperatur;
 • instabil blodtryck;
 • frekvent uppmaning att defekera
 • blodutmatning från urinröret.

Den överflödande blåsan ses genom en visuell undersökning, och vid pressning på magen orsakar akut smärta i patienten.

3 Metoder för behandling

När de första tecknen på dysfunktion uppträder, behöver du söka hjälp från en specialist. vätskeansamling kan leda till bristning i urinblåsan, skador på urinröret, inträngning av infektion i urinorganen och utveckling av akut prostatit.

Systematisk ackumulering av vätska är den främsta orsaken till utvecklingen av njursvikt, vilket kräver specialmedicinering.

VIKTIGT ATT VET! En effektiv lösning för kronisk PROSTATIT är! Det är nog att bara dricka. Läs mer> 9gt; 9gt;

Temporärt eliminera symtomen med:

 • varmt bad,
 • flaskor med vatten,
 • varmare, som ligger i blåsans, perineumområdet.

Att ta bort smärtan för ett tag kommer att hjälpa motpasmuskler. Behandlingsförloppet beror på orsaken till dysfunktion, sjukdomsfasen.

Första hjälpen för urinretention är i kateterisering. I genitourinary systemet införs en kateter av läkaren, genom vilken blåsan töms. Manipulation utförs också för diagnos. Analys av erhållen urin gör det möjligt att med noggrannhet bestämma orsaken till sjukdomsutvecklingen. Kateterisering kännetecknas av en omedelbar effekt. Efter avlägsnande av urin tas spänning och tryck på inre organ bort, smärta försvinner, patienten känner sig omedelbart lättad.

I vissa fall kan kateterisering inte utföras. För urinavlägsnande utförs urinblåsans punktering, ett kirurgiskt ingrepp där en skärning görs för att installera katetern i bukhålets främre vägg. När urinröret är skadat placeras ett implantat i blåsans vägg. Det stimulerar sammandragningen av musklerna i urinröret, och urinen avgår i sin helhet.

För att normalisera processen med urinering föreskrivs en kurs av läkemedel som har antiinflammatorisk, antibakteriell, antiseptisk effekt. I kombination med läkemedelsbehandling används folkmetoder. Herbalberedningar accelererar läkemedlets verkan, eliminerar symtom, lindrar inflammation och smärta. Gynnsamma för arbetet med genitourinary systemet är alkohol tinkturer av te ros, hund ros, enbär, valnöt skal.

För att helt eliminera dysfunktionen hos vissa folkläkemedel är inte tillräckligt, bör behandlingen vara omfattande. Urinretention sker med olika dysfunktioner i genitourinärsystemet. Vätskans ackumulering leder till olika patologier, störningar, störningar i kroppens normala funktion. För att eliminera fördröjningen av urin, föreskrivs en läkemedelsbehandling, och kateteriserad terapi utförs. När de första tecknen på patologi uppträder bör du omedelbart kontakta en specialist. Otillbörlig behandling eller fullständig frånvaro kan leda till utveckling av negativa konsekvenser och komplikationer.

Och lite om hemligheter.

Har du någonsin lider av problem på grund av PROSTATIT? Döma av det faktum att du läser denna artikel - segern var inte på din sida. Och självklart vet du inte genom att höra vad det är:

 • Ökad irritabilitet
 • Nedsatt urinering
 • Erection problem

Och svara nu på frågan: Är du nöjd med det här? Kan problem tolereras? Och hur mycket pengar har du redan "samlat" med ineffektiv behandling? Det är rätt - det är dags att avsluta med det här! Håller du med? Därför bestämde vi oss för att publicera en länk med kommentaren från landets chefsurolog, där han rekommenderar att uppmärksamma ett mycket effektivt botemedel mot PROSTATIT. Läs artikeln...

Varför läcker urin och vad man ska göra med det

Om urinen inte går bort betyder det att sjukdomen utvecklas i kroppen. När vätska ansamlas i urinblåsan och utsöndras dåligt, det ger patienten besvär, obehag och ibland ett sådant tillstånd åtföljd av smärta. I det här fallet kan bara en akut överklagande till läkaren i kliniken hjälpa till. Han kommer att diagnostisera och ordinera en särskild behandling.

Orsaker till patologi

Dålig urinläckage kan bero på utvecklingen av vissa sjukdomar i kroppen. Dessa inkluderar:

 • livmodermoment;
 • prostata adenom;
 • njursjukdomar;
 • infektionssjukdomar;
 • stenar i blåsan;
 • vertebralt trauma;
 • irritation;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • misslyckanden i hjärncirkulationen;
 • autoimmuna patologier;
 • sexuell dysfunktion.

Myom i livmodern i en kvinna är en farlig sjukdom där urin knappast kan röra sig bort. Orsakerna är olika, till exempel kläm urinröret. Om myomen förstoras frigörs vätskan lite efter en liten, vilket leder till obekväma känslor.

En man kan ha en sjukdom som prostata adenom. Även i detta fall lämnar vätskan kroppen i små portioner. I detta fall föreskriver läkare olika piller som kan påverka kroppen positivt, förbättra patientens tillstånd.

Sådana läkemedel som Tamsulosin, Revocaine, Alfinal, Finast och andra förbättrar hälsan avsevärt, påverkar problemet radikalt och lindrar smärta. Prostamol är en örtmedicin. Innan behandlingen påbörjas, är det nödvändigt att konsultera en läkare om kontraindikationerna för att ta en eller flera läkemedel.

Njurpatologi, t ex nefrit, pyelonefrit, eller njurstenar, kan framkalla ansträngd UPPHOSTNING urin. Infektionssjukdomar kan orsaka inflammation, vilket negativt påverkar detta problem. Om kroppen är överkylad, är den också fylld med inflammation. Således fördelas urinen i små portioner, och hela processen åtföljs av smärta.

Stenar i blåsan ger obehagliga känslor när en person rör sig. Men de påverkar också intensiteten av vätskefrigivandet från kroppen.

När patienter använder substandardmedel för intim hygien är det här irriterande. Urin i detta fall utmärker sig också med smärta och obehagsmakningar.

Orsaker till bränning efter urinering hos kvinnor

Skador på nervsystemet kan leda till att urinen inte går bort. Dessutom kan det i detta fall tilldelas okontrollerbart. Tung form kan gå till multipel skleros, så patienterna behöver konsultera läkaren för de första problemen med frisättning av urin och konsultera förekomsten av sjukdomen.

Alla hjärnpatologier är ofta förknippade med urinutsöndring. Skadade njurar och blåsor är orsakerna till sådana problem. Bland andra orsakas diabetes och andra sjukdomar i det endokrina systemet, försämring av sexuellt livskvalitet och långvarig avhållsamhet.

Om organen intill urinröret påverkas, kan traumor och inflammatoriska processer negativt påverka urinering.

Hur klarar man problemet?

Urinretention är inte alltid säker för hälsan. Detta leder inte till döden, om du inte börjar behandlingsprocessen eller inte överger det helt och hållet. Det är dock nödvändigt att utrota problemet. Patienten bör konsultera en kvalificerad specialist. Det är nödvändigt att diskutera med läkaren möjligheten att använda hjälpterapi. Han kommer att berätta vad du ska göra för att förbättra urinprocessen.

Människor med brist på uttalade och progressiva sjukdomar uppmuntras att äta mat som har förmåga att förbättra urinproduktionen. Dessa inkluderar mjölk, kaffe och nästan alla livsmedel som innehåller mycket kalium. Korrekt assimilering av kalium och natrium i människokroppen påverkas av magnesium, så det bör vara närvarande i den mänskliga kosten i tillräckliga mängder.

Läkare kan råda att ta B-vitamin6 (pyridoxin), som är en kraftig diuretikum. Det ordineras i tabletter och i form av injektioner.

Detta är en metod för hjälpterapi som hjälper till att göra urineringsprocessen mindre obekväma. Dessutom finns det några andra skäl till varför det borde tas. Vitamin B6 stärker immunsystemet och förbättrar urinflödesprocesser, kan den föryngra cellerna att bekämpa de lesioner i organen.

Svårighetsvätska är inte en ursäkt för att ge upp. Människor som lider av denna sjukdom kan fortsätta att leva ett normalt liv, gå till jobbet och kommunicera med vänner. Om du inte uppmärksammar denna skadliga processen i tid kan sjukdomen leda till dödliga konsekvenser. Tidig behandling eliminerar alla symtom.

Akut och kronisk urinretention hos män

En av problemen i samband med urinprocessen är urinretention. Detta problem, även kallat ishuria, upplevs av kvinnor och barn, men oftast förekommer det hos män. Personer som lider av ishuria har inte möjlighet att helt tömma urinblåsan, eller urin frigörs intermittent och svårt från dem. Symtom som abdominal utvidgning i storlek, obehag i urinblåsan, ofta dagtid och nattetid urinering eller brist på dem i den tilldelade tiden - det är de tecken på att en person har ett problem med förseningar urin. Vilka är orsakerna till detta problem, vilken typ av fara representerar det för det starkare könet och hur är urinretention hos män diagnostiserade och behandlade?

Om sorter av Ishuria

Det finns flera typer av urinretention, som var och en fortsätter på olika sätt. Ishuriya är kronisk och akut, liksom fullständig och ofullständig. När urinretention börjar på mannen plötsligt, tillsammans med smärtsamma känslor i buken eller urinblåsan, att överströmning av den senare och frekvent behov urinera process, det är akut fullständig form av sjukdomen. Och med en akut ofullständig form av urinretention kan urin frisättas hos män i små kvantiteter.

Kronisk ishuria kan gå på ett tag asymptomatiskt och som det utvecklas för att förvärva en mer synlig karaktär och mer för att påminna sig själv. Med kronisk fullständig urinretention kan en person inte själv utföra urinprocessen, i det här fallet kan bara en kateter i urinröret hjälpa honom.

På så sätt kan patienten tömma blåsan i mer än ett år. När den ofullständiga formen av kronisk ishuria-man lyckas urinera sig själv, men helt är hans blåsan fortfarande inte tömd och en del av urinen förblir i den.

Det finns en annan form av urinretention, kallad paradoxal ishuria. I denna sjukdom sträcker sig den mänskliga urinblåsen kraftigt, och personen kan inte urinväljas godtyckligt, men urinen ofrivilligt i form av droppar frigörs från urinröret. Den mest allvarliga och smärtsamma formen för en man är akut ishuria, han kan inte ens misstänka förekomsten av kronisk urinretention.

Patologiska faktorer för urinretention

Det finns olika orsaker till fördröjningen av urin. Så, kronisk retention av urinering kan orsaka följande patologiska faktorer:

 1. Olika traumatiska skador på urinröret eller urinblåsan.
 2. Obstruktion av urinorganen. Kanalens lumen kan bli igensatt genom ingrepp av en sten eller annan främmande kropp in i den. Ocklusion förekommer antingen i vesicourethral-segmentet eller i urinröret självt. I det första fallet kan det vara en medfödd störning av detta segment, en malign tumör i blåsan eller polypen. I det andra fallet den bildas blockering på grund divertikel (en av utsprången stenochek blåsan) eller urinrörsförträngning (förträngning av lumen i urinröret).
 3. Kompression av blåsan. Det kan orsakas av patologier i urin- och könsorganen. Dessa inkluderar prostatit (inflammation i prostata körteln), phimosis, balanoposthit (inflammation i huvudet av penis eller förhud), cancer, skleros av prostata. Urinblåsan kläms och patologiska organ belägna i bäckenet (hematom perineum, rektum cancer, bråck i ljumsken, hypogastriska artery aneurysm).

Fördröjning i urinering, som är kronisk, bildas i sjukdomar i centrala nervsystemet, till exempel neurogen dysfunktion i urinblåsan.

Orsakerna till akut ishuri

Förutom den neurogena dysfunktionen och patologierna hos urogenitala och bäckenorganen finns det andra faktorer i utseendet hos män med urineringsproblem.

Akut ishuria kan inträffa om följande händelser inträffar:

 • trauma i hjärnan eller ryggmärgen;
 • multipel skleros;
 • operationer på ryggraden eller på bukhålets organ, vilket kräver att patienterna ska följa sängstöd under lång tid;
 • förgiftning med droger eller sömntabletter;
 • stark alkoholhaltig förgiftning
 • stress och fysisk stress
 • kroppens hypotermi
 • fyller blåsan med blodproppar
 • tvingad retention av urinprocessen.

Akut retention av urin, som nämnts ovan, uppträder plötsligt hos män. Men den vanligaste orsaken till förekomsten är komplikationen hos en sådan sjukdom som prostata adenom. När denna godartade tumör börjar expandera, förändras det segment av urinröret som passerar genom prostata vanligtvis: det blir böjt, sträckt ut i längd. Alla dessa förändringar i urinröret påverkar urinflödet, vilket gör det svårt och fördröjer det. Med prostata adenom sväller körteln själv, en ökning i dess storlek leder också till en försening i urinering hos män.

Diagnostiska åtgärder och metoder för behandling av ishuri

Symptom som är karakteristiska för akut urinretention och för sen kurs i kronisk ishuri bör inte ignoreras. Varje man som bryr sig om sin hälsa bör, med ovanstående symptom, alltid rådgöra med en läkare. En kvalificerad specialist kommer inte bara att ställa in den korrekta diagnosen utan också identifiera orsakerna till fördröjningen av urin och förskriva även en kvalitativ behandling av sjukdomen.

Enligt de symptom som beskrivs av patienten är det ganska lätt för läkaren att förstå att det är en fråga om ishuria, men före ytterligare behandling kan de utföra ytterligare diagnostik. I den fysiska undersökningen av blåsan kan läkaren palpera området ovanför pubis och därmed upptäcka en ökning av blåsans storlek. En annan diagnosmetod är ultraljud i bukhålan, vilket måste göras efter att patienten urinerar. Du kan mäta mängden urin som återstår i blåsan efter urinprocessen. Om det finns mer än 200 ml urin kvar, är det en fråga om dess försening.

En av de vanligaste metoderna för behandling av akut ishuria är kateterisering. Dess väsen ligger i det faktum att urinkatetern sätts in i urinblåsan genom urinröret, det hjälper urinen att lämna urinblåsan utåt. Katetrar är också gummi. Således har anpassningen av Timan i slutet en böj i form av en näbb, vilket gör att katetern bättre passerar längs urinröret mot blåsan. Gummi katetrar, i motsats till metall, kan vara i kroppen av män från en dag till 1-2 veckor. Då kommer förbättringen, och personen kan senare urinera fullständigt, förseningen i urinering passerar. För behandling för att vara effektivare, tillsammans med kateterisering, ordineras patienterna alfa-blockerare som används vid behandling av prostata adenom.

Nackdelen med uretralkateterisering är möjligheten att applicera mikro-traumor på urinrörets slemhinnor. Den senare kan leda till utveckling av urosepsi. Vissa katetrar kan komma in i urinvägsinfektionen, en man kan utveckla uretrit. Det är förbjudet att använda urinkatetrar i fall där en person har skada på urinröret eller lider av prostatit.

Hur då, i detta fall, för att behandla ishuriyu? Det finns en sådan metod att avlägsna urin från blåsan, som en kapillär punktering. Metoden består i det faktum att patienten i ryggläge under bedövning med 1,5 cm ovanför blygdområdet och i rät vinkel därtill administreras lång nål (cirka 15 cm) till ett djup av 5 cm. På den yttre änden av nålen bära mjuka slangen.

Nålen ska komma in i blåsan och hjälpa urinen genom röret att flyta ut ur det. När kroppen tömmer urin, som sker mycket snabbt, avlägsnas nålen och injektionsstället smittas med jodopyrin. Denna procedur kan utföras flera gånger om dagen. Speciellt är det effektivt i prostata adenom.

Svårigheten att själv urinering hos män kan behandlas med metoden för urinblåsning. Så dissekerar patienter efter anestesi huden längs mitten av buken ovanför pubicartikulationen och försiktigt injicerar trokaren in i interiören. När detta instrument når blåsan och stygn gör en punktering sätts en gummikateter genom det ihåliga trokarröret, genom vilket urinen rinner ut ur urinblåsan. Denna operation är ganska enkel och säker, eftersom trokaren inte skadar prostata och inte orsakar urinläckage.

Frekventa blås dränering orsakar dess krympning, minskad elasticitet av väggarna, så att folk med urinretention bör alltid tvätta blåsan med antiseptiska lösningar, periodiskt fylla den med vätska och en stund för att hålla dem på insidan. Behöriga läkare ansvarigt tillvägagångssätt vid behandling av ishuria och, efter att ha valt den mest lämpliga metoden, hjälper patienterna att bli av med problem med urinering.

Fördröjd urinering

Okontrollerad stopp av urinering är ett viktigt problem. Urinretention hos kvinnor och män (ishuria) är ett patologiskt tillstånd som orsakas av olika orsaker och har olika manifestationer. Mjukheten i avsaknad av korrekt behandling är fylld av komplikationer och övergången från akut till kronisk form. Varför finns det ett svårt urinflöde, hur man diagnostiserar och botar patologi?

Allmän information

Ishuria är ett tillstånd för urinretention, under vilken det är omöjligt att tömma blåsan trots att den är full. Ett sådant tillstånd, som följd av vilket urin lämnar illa, sker inte bara hos vuxna, men också hos barn. Det finns flera typer av ishuria, som alla har sina egna karakteristiska symptom. Dessutom är orsakerna och symtomen på patologi hos män och kvinnor inte desamma, och behandlingen av detta tillstånd kommer att vara annorlunda.

Typer och former av urinretention

Med en fullständig fördröjning i urinflödet utförs kateterisering.

Beroende på sjukdomens symptomatologi finns en klassificering av typerna och formerna för svår urskiljning av urinen. Så typerna av urinretention:

 1. Den fullständiga fördröjningen i urinflödet är ett tillstånd som resulterar i att urinen inte går bort även med uppenbar urin att urinera. Med denna form av obehag måste du använda ett rör för att avlägsna urin från urinblåsan.
 2. Ofullständig separation av urin. Kan följa med patienten under lång tid, men uppmärksamhet är inte kopplad till den. Med ofullständig tömning lämnar urinen dåligt. Det tilldelas i en liten volym eller intermittenta strålkastare - under processen måste du påkalla organets muskler.
 3. Paradoxisk fördröjning. Med denna typ av sjukdom är blåsan för fylld, men den kan inte tömmas. Urina kommer ofrivilligt ut ur urinröret.
 1. Akut retention av urin. Har en turbulent början: underlivet gör ont och det finns flera önskningar att urinera. Snabba start är ersatt av samma snabba avslutning. Män lider en akut form av sjukdomen mycket hårdare än kvinnor.
 2. Kronisk retention av urin. Processen i remissionsfasen är mestadels tyst, utan att det uppstår speciella symtom. En person vet inte ens ens om sjukdomsexistensen, och först när sjukdomen förvärras på grund av vissa faktorer kan den kroniska kursen identifieras genom diagnosen.

Tillbaka till innehållet

Orsaker till urinretention

Inflammad prostata förhindrar normal separation av urin. Tillbaka till innehållet

Vanliga orsaker

 1. Det finns ett hinder som hindrar normal urinavskiljning från urinblåsan. Hinder kan vara olika sjukdomar i det genitourära systemet (inflammerad prostata, urolithiasis, maligna former i ändtarmen, vilket orsakar obstruktion).
 2. Ventiler i den bakre urinröret - Urens slimhinnor kan fördröja urinflödet.
 3. Nervesjukdomar - stroke, epilepsi, hjärnskakning, Parkinsons sjukdom, etc.
 4. Medveten fördröjning uppstår när en stark nervös uppdelning, i skräckläge och i postoperativ period.
 5. Orsakerna till akut urinretention är biverkningar av okontrollerad användning av vissa läkemedel.

Tillbaka till innehållet

Orsaker till svårighet urinflöde hos män

 1. Adenom av prostata.
 2. Förstörd urinväg (fördröjning eller fullständig frånvaro av urinering) med prostatit i akut stadium. Symtom på förvärring av prostata åtföljs också av en kraftig smärta i njurarna och i urinröret, förhöjd kroppstemperatur och tecken på berusning.

Tillbaka till innehållet

Orsaker till tillståndet hos kvinnor

Behållandet av urin hos kvinnor kan utlösas genom att de inre könsorganen utelämnas.

Akut urinretention hos den kvinnliga hälften av befolkningen orsakas av sådana faktorer:

 1. Utsläpp av inre könsorgan (livmoder, vagina).
 2. Komplex leverans och som ett resultat - urin avviker dåligt.
 3. Ålder ändras. Ofta finns det en akut retention av urinering hos kvinnor i ålderdom. Detta bryter urinrörets patency.
 4. Sluta urinering efter operation på genito-urinorganen.
 5. Mentala och nervösa sjukdomar.
 6. Orsaken till fördröjningen av urin är en malign tumör hos en av de inre genitalierna.
 7. Retention av urin under graviditeten (i de flesta fall, ektopisk) och efter förlossning.

Tillbaka till innehållet

Ishuriya hos barn

En sådan fördröjning i urinering, liksom ishuri, uppträder också i barndomen. Så orsakerna till patologi hos barn:

 1. Hos pojkar kan orsaken till patologin vara en sjukdom som är förknippad med minskningen och minskningen av den externa delen av könsorganen (phimosis). Med en sådan sjukdom är lumenet för separation av urin väldigt liten eller helt sluten. Oförmåga att urinera är ett tillstånd som kräver brådskande kirurgisk ingrepp.
 2. Flickor är mycket benägna att utveckla störningar i samband med urinflödet. Orsaken till sjukdomar är skrotskador och patologi av urinledarens strukturella egenskaper.

Tillbaka till innehållet

Symtom på sjukdom

Det främsta symptomet på sjukdomen är oförmågan att helt tömma urinblåsan. Den kroniska formen är asymptomatisk. De medföljande tecknen på urinretention ser så här ut:

 • smärta i buken (främst med förstoppning);
 • uppblåsthet, som åtföljs av ökad gasning i tarmen;
 • frekvens av uppmaning och smärta vid urinering
 • provet obehag vid början av urinering och följaktligen smärta i underlivet;
 • läckage eller omvänt, fullständig frånvaro av urin i urinen (ett tillstånd som kallas anuri).

Tillbaka till innehållet

diagnostik

Datortomografi är en effektiv diagnosmetod.

Diagnostiska studier kan identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna och välja lämplig behandling. En akut typ av sjukdom kan diagnostiseras på följande sätt:

 1. Vid medicinsk undersökning av patienten (slagverk och palpation av den suprapubiska regionen).
 2. Differentiell diagnos av smärta vid akut urinretention.
 3. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 4. Mikcionnaya cystourthrography - radiopaque studie av blåsan och urinröret.
 5. Intravenös pyelografi är en studie som låter dig se njurarna, urinbladen och andra organ i urinvägarna. Används för att diagnostisera stenar i blåsan och njurarna, maligna tumörer och obstruktion av urinvägarna.
 6. Datortomografi. Mycket effektiv och dyr metod för diagnos, ersättning av ultraljud och röntgenstrålar.

Tillbaka till innehållet

Behandling av patologi

Urinretention hos män och kvinnor behandlas med olika konservativa metoder: med hjälp av mediciner och folkmedicin i hemmet. Vid ineffektiva konservativa behandlingsmetoder föreslås operativt ingrepp - en operation på geniturinära sfärens organ.

läkemedel

En algoritm för akutsjukvård för kvinnor görs efter att ha bestämt den exakta orsaken som orsakade ett sådant tillstånd. I början av behandling med urinretention utförs blåskateterisering (urinutmatningen utförs med hjälp av ett speciellt kateterrör). När urolithiasis är förskrivna läkemedel, med mottagning som det finns upplösning och utsöndring av stenar från kroppen. I postpartumperioden förutsätter behandling med mediciner användning av antidepressiva medel, antispasmodika, diuretika. När de inre könsorganen sänks, anges endast ett kirurgiskt ingrepp som kallas colpopexy.

Medicinsk behandling ska endast utföras efter samråd med en läkare.

En man behöver nödhjälp vid akut urinretention. I ett tillstånd där det inte finns någon urin, sätts ett speciellt rör i urinröret, på grund av vilket en gradvis separation sker. Först efter att blåsan är tom och diagnosen utförs, bekräftar läkaren diagnosen och föreskriver en viss behandling. Alfa-adrenoblockerare (läkemedlet "Artesin", "Doxazosin", "Myctosin") används som läkemedlets huvudsakliga korrigerande urodynamik. I avsaknad av ett positivt resultat i behandlingen utförs en kirurgisk operation som syftar till att eliminera sjukdomen och bringa alla funktioner i urinvägarna tillbaka till det normala.

Folkmekanismer

Traditionella behandlingsmetoder används tillsammans med huvudterapin. Här är de vanligaste recepten som används för att korrigera urinering och lindra dess smärtsamma symptom:

 1. Ta 1 msk. l. frön av dill och björkknoppar. Blanda båda ingredienserna och häll 1 liter kokande vatten. Infusera i 1 timme, och dra sedan av den resulterande vätskan. Ta buljongen 4 gånger om dagen. Drick ett fullt glas före eller efter att ha ätit. Denna åtgärd är första hjälpen, som används för fördröjning av urinering. Det är användbart för att lindra inflammation i en sjukblåsa och lindra smärtsamma känslor.
 2. Ett utmärkt botemedel är infusionen, beredd från bär av bergaska. Ta 2 msk. l. bär, häll 0,5 liter kokande vatten. Infusera 2 timmar och ta 2 msk. l. tre gånger om dagen före måltiderna.
 3. Gräsbärbär klarar sig väl av tecken på obstruerad urinering, tillåter inte smärtautveckling och slappnar av urinvägens organ. Att göra ett avkok av bärbär är tillräckligt enkelt: ta 1 msk. l. örter, häll ett glas kokande vatten och ta 2 msk. l. 3 gånger om dagen före måltiden. De som behandlade genitourinary organ med björnbär, för länge sedan glömde förekomsten av inflammationer och dessutom urologiska sjukdomar.

Tillbaka till innehållet

komplikationer

Retention av urin kan ge upphov till blodproppar.

Fullständig eller ofullständig separation av urin utan att välja rätt behandling orsakar ännu större problem med urinering. Komplikationer av akut urinretention:

 1. Utseendet av blodproppar i urinen.
 2. En förvärring av blåsans inflammation.
 3. Inflammatorisk process av höger eller vänster njure.
 4. Ett plötsligt misslyckande i njurarbetet är akut njursvikt (ARF). Kan på kort tid göra en frisk person som lider patienten.

Tillbaka till innehållet

Vad ska man göra i förebyggande arbete?

Förebyggande åtgärder syftar till att förebygga ishurias sjukdom och inbegripa genomförandet av sådana regler:

 1. Begränsning av alkoholanvändning.
 2. Undvikande av hypotermi.
 3. Män efter 40 år borde besökas av en urolog som behandlar urologiska sjukdomar minst en gång per år. Kvinnor behöver besöka en gynekolog mer ofta - 2 gånger om året.
 4. Behandla i tid behandlingsprocesser i kroppen och sjukdomar i det genitourinära systemet (ge inte upphov till kroniska sjukdomar).
 5. Undvik skador på de urogenitala organen.
 6. Innan du använder något läkemedel bör du först rådgöra med din läkare för att inte prova utseendet på en sådan biverkning, som fördröjd urinering.

Förebyggande är nödvändigt för varje person, oavsett om han är frisk eller sjuk. Varje patologi av urineringsprocessen, som involverar män, kvinnor eller barn, kräver omedelbar behandling i en medicinsk institution. Tidig utredning av diagnostik och utnämning av en viss behandling kommer att möjliggöra förhindrande av negativa konsekvenser för hälsan.

Nmedicine.net - Traditionell medicin och sjukdomsbehandling

Fördröjningen av urin kallas ishuria och det manifesterar sig i omöjligheten att tömma blåsan, även om den är full av urin. Om detta tillstånd uppträder plötsligt betraktas det som en akut manifestation av sjukdomen, en konsekvent och långvarig ökning av obstruktionen av urinflödet definieras som en kronisk sjukdom.

Orsaker till urinretention

Förhindra urinering kan mekaniska faktorer, det är:

Liknande resultat kan orsakas av sjukdomar i centrala nervsystemet, såsom trauma och svullnad i hjärnan eller ryggmärgen, myelit, ryggrad.

Ett sådant tillstånd kan uppstå på grund av påverkan av reflexfunktionella faktorer, inklusive operation på perineum och rektum, alkoholisk berusning, hysteri, stress, långvarig vistelse hos patienten i sängen och många andra.

Det fanns också fall av urinretention som orsakats av läkemedelsförgiftning.

Akut urinretention hos män

Men den vanligaste orsaka akut urinretention hos män är ett adenom av prostata. speciellt hos män äldre än sextio år, i princip är detta äldre människors patologi.

Med adenom, orsakar orsak som orsakar blodkörning åt det, oavsett om det är förlängt sittande, diarré, förstoppning eller alkohol, bidrar till retention av urin. Akut prostatit kännetecknas av akut urinretention på grund av smärtsamma förnimmelser, feber, blodbaneseparation.

Mindre akut urinretention hos män med frakturer av bäckenben, urinskador uppträder mindre ofta och ses också huvudsakligen hos män.

Den speciella form av urinretention, som kännetecknas av en plötslig avbrott av strålen - ett tydligt tecken på blåsstenar, när den rörliga sten överlappar urinrörets inre hål. För att fortsätta urinprocessen måste patienten ändra sin position.

Med patologiska tillstånd i hjärnan eller ryggmärgen störs den nervösa reglering av detrusor och sfinkter i blåsan. Ishuria i sjukdomar i centrala nervsystemet kännetecknas av frånvaro av smärta.

Långvarig retention av urin är fylld med en märkbar utsträckning av muskelväggen i blåsan och sphincterförstärkningen, i vilket fall urinen kan externt falla ut spontant. Detta förresten förhindrar den aktuella erkännandet av ishuria.

Den fullständiga retentionen av urin skiljer sig från anuri, där urin inte bildas och urinering är omöjligt, men blåsan är tom samtidigt.

Akut retention av urin är extremt smärtsamt och akut medicinsk vård behövs, vilket uttrycks i kateterisering. Med prostata adenom utförs denna procedur med en gummikateter.

Behandling av urinretention genom folkmetoder

Det finns också ett antal folkmetoder som hjälper till under sådana förhållanden, speciellt när svårighet urinering provoceras av tillfälliga muskelspasmer. Ofta hjälper de vanliga ljudstimulatorerna, som kan blockera ureteralkanalen. Detta kan till exempel vara ljudet av vatten från en vattenkokare eller en kran.

Men med frekventa svårigheter med urinering rekommenderas att man tar en stor, "upp till stopp" mängd enbärfrukt.

Rekommendera också infusion av te-rosfrukt på vattnet för behandling av urinretention hos män. eller på utspädd alkohol. För detta ändamål är behållaren halvfull med frukt och fylld med vatten. Några dagar senare, när infusionen förvärvar en strågul färg är den redo att användas. Ta två gånger om dagen till tio droppar blandat med varmt vatten.

Vid droppning används 9 gram valnötskal varje dag, mals i pulver och tvättas med varmt vatten.

I en liknande situation, använd pulver från löv och bark av en valnöt, blandas lika med åtta gram upp till tre gånger om dagen och tvätta den med varmt vatten.

Recept nr 1 för behandling av urinretention hos män

Mala trettio gram torkade björkblad och häll råvaran med en liter kokande vitt torrt vin. Därefter kokas blandningen ytterligare en kvart i en sluten behållare, förkylning och avlägsnas från sedimentet. Därefter läggs tre matskedar honung till produkten. Det nationella läkemedlet lagras i kylskåp. Använd med svårighet att urinera en tredje kopp tre gånger om dagen en timme efter att ha ätit. Dessutom måste en dag göras varje timme för flera sippor.

När urinen är försenad fylls en halv flaska krossade rosenhöft upp med vodka och hålls i en vecka på en mörk plats och skakar ibland tinkturen. Den färdiga tinkturen ska ha en ljusbrun färg. Förvara produkten på en mörk sval plats, behöver inte filtrera. Ät upp till tio droppar i en matsked vatten två gånger om dagen före måltiderna.

Med svårighet att urinera, hjälpte många till att duckweed. Använd en matsked tre gånger om dagen i en halvtimme före en måltid, tvättas med vatten.