Huvud
Behandling

Om antibiotikumet inte hjälper, vad ska jag göra?

Anledningen till antibiotisk användning började på 40-talet av förra seklet med penicillin. Vid den tidpunkten verkade det som om en panacea för alla infektioner hittades. Historien har bevarat även det faktum att läka kvinnor med svår endokardit - inflammation i innerfoder i hjärtat, flera injektioner av samma penicillin.

Men flera decennier av okontrollerad användning av denna grupp av droger har lett till ett ledsamt resultat. Nästan fullständig förlust av deras effektivitet. I vår tid fallet när patienten dog av blodförgiftning, trots att läkarna injicerade honom alla nu kända antibiotika. För ungefär 10 år sedan var det omöjligt att tro.

Tyvärr utvecklas stabiliteten hos både bakterier och människor snabbare nu än nya effektiva metoder för att bekämpa det verkar. Varför händer detta? Varför antibiotika hjälper inte?

Skäl till ineffektivitet

I modern farmakologi finns det 16 klasser av olika antibiotika. Oavsett arten, för att läkemedlet ska kunna fungera måste tre villkor vara uppfyllda:

 • Den aktiva substansen måste tränga in i bakteriens cell.
 • Det bör fungera på ett mål, vilket kan vara en genetisk kedja eller cellvägg.
 • Därvid måste den behålla sin struktur, vilken effekten beror på.

Och sedan som i en folkhistoria. Om alla villkor inte uppfylls, blir resultatet av behandlingen minimal och i värsta fall kommer det inte att vara alls. Återigen är det just med dessa tre förutsättningar att motståndets utveckling (motstånd) är kopplad.

Antibiotikaresistens är en svag mottaglighet eller fullständig resistans hos en bakterie mot verkan av en eller flera typer av antibiotika.

Stabilitet i bakterier

I början av den antibiotiska eran sågs resistens hos bakterier, om de finns, i enskilda fall. Idag har detta fenomen vuxit till en alarmerande skala. Enligt WHO-studier är upp till 70% av stafylokocker som orsakar mest smittsamma sjukdomar resistenta mot penicillin, levomycetin och streptomycin. Motståndet kan dock vara annorlunda. Läkare utpekade:

 • Naturligt, inneboende i bakterier i början. Det vill säga när ett antibiotikum inte är effektiv eftersom det inte finns något mål för honom, eller för att han inte kan komma in i cellerna, eller förstör speciella enzymer som bakterien producerar. Mykoplasma kan tjäna som ett exempel på sådan stabilitet. Denna bakterie har ingen cellvägg, därför fungerar inte beta-laktamantibiotika på det, som den välkända Ampicillin eller Amoxicillin tillhör.
 • Förvärvad, vilken uppstod som ett resultat av mutationer. Detta är ett slags naturligt urval, på grund av vilket bakterier som överlever antibiotisk åtgärd förvärvar nya förmågor. Mekanismen för sådan stabilitet kan vara annorlunda. Till exempel förändrar bakterier egenskaperna hos cellväggen och det blir ogenomträngligt för läkemedlet eller de börjar producera ett enzym som förstör det.

Motstånd kan i vissa fall utvecklas mycket snabbt. Bokstavligen inom en dag efter inträde. Därför är det så viktigt att välja antibiotika korrekt vid behandling och inte att dricka dem onödigt.

Resistens hos människor

Det är emellertid inte alltid i frånvaro av effekten av behandling att bakterierna är skyldiga. Det händer att personen själv är okänslig för läkemedlet som han var ordinerad. Naturligtvis, för att vara exakt i förväg, kommer antibiotika att fungera i varje enskilt fall eller ej. Men forskarna gjorde ett ungefärligt porträtt av en man som troligen redan har motstånd. Vanligtvis är detta:

 • Människor som lider av en kronisk inflammatorisk sjukdom, och ibland inte en. Dessa sjukdomar förvärras periodiskt, läkaren föreskriver antibiotika eller personen börjar själv att dricka dem. Ibland utan akut behov, men bara för förebyggande.
 • De som har svag immunitet, återigen förknippade med en lång, ofta okontrollerad mottagning av antibiotika.
 • Människor som gillar att behandlas, omedelbart och radikalt. De som föredrar även med en enkel förkylning eller ont i halsen kopplar omedelbart tunga artilleri.

Det finns en annan typ av människor som är okänsliga för antibiotika. Dessa är de som har en individuell funktion av ämnesomsättningen.

Ofta hos sådana patienter är andra droger ineffektiva eller de fungerar inte som förväntat.

När fungerar antibiotikan inte?

Dessa är långt från alla situationer där antibiotika kan vara ineffektiva. Det händer att bristen på förbättringar i behandlingen inte beror på bakteriens motstånd och inte på ämnet av ämnesomsättningen, utan på att läkemedlet inte appliceras korrekt.

Antibiotika hjälper inte:

 • Med virusinfektioner, eftersom de bara handlar om bakterier. Det betyder att det är värdelöst att dricka dem med ARVI eller influensa. Ett undantag är bara en bakteriell infektion som kan utvecklas tillsammans med en virusinfektion. Till exempel när en influensa har lunginflammation.
 • Med ont i halsen, på grund av att de i de flesta fall också är förknippade med en virusinfektion. Ett undantag är angina orsakad av streptokocker. Därför, med svår smärta i halsen är bättre att konsultera en läkare eller ens köpa på apotek speciell snabbtest Streptatest, vilket kommer att bidra till att avgöra vad som orsakade inflammationen.
 • Med förkylning, som oftast orsakas det också av en virusinfektion eller allergi. Ett vanligt katarralt förkylningsspår i 10 dagar, sällan åtföljs av hög feber och kräver ingen antibiotikabehandling. Annars måste du se en läkare.
 • När du hostar, som i de flesta fall inte orsakas av en bakteriell infektion, speciellt om det är en hosta som uppstod med förkylning.
 • Vid hög temperatur. Antibiotika lindrar inte feber och lindrar inte smärta.

Inte alltid syftet med antibiotika är motiverat för tarmsjukdomar, vilket kan orsakas av intolerans mot mat eller vatten, allergier eller alla samma virus.

Vad ska jag göra?

Men om antibiotikan inte hjälper? I detta fall infektionen verkligen bör behandlas med dessa läkemedel, du utsett dem till doktorn, du dricker ordentligt efter dosen och mottagningsläge, och det finns ingen effekt? Tyvärr händer detta också. Huvudskäl:

 • Otillräcklig kursperiod. Trots det faktum att läkemedlets handling utvecklas ganska snabbt är det möjligt att märka en förbättring av tillståndet endast vid 2-3 dagars tillträde.
 • Felaktigt utvalt dos eller multiplicitet av administrering.
 • Felaktigt utvalt antibiotikum. Moderna droger hänvisar till ett brett spektrum av åtgärder, det vill säga de kan förstöra de flesta bakterier. Men det finns undantag, när infektionen orsakade exakt den sort som är okänslig för detta ämne.

Om du tar ett antibiotikum i mer än tre dagar och tar det korrekt, men ditt tillstånd har inte förbättrats, var noga med att se din läkare så snart som möjligt. Kanske behöver du hämta ett annat läkemedel eller justera behandlingsregimen.

Antibiotika idag är bland de mest signifikanta läkemedlen. Tack vare dem är det möjligt att bota många allvarliga sjukdomar, som tills nyligen var dödliga.

Emellertid kan okontrollerad och ofta helt onödig applikation i framtiden leda till det faktum att även de mest moderna drogerna kommer att vara maktfria före varje infektion.

För att förhindra att detta händer, drick antibiotika korrekt, enligt läkarens föreskrift och i sådana fall när de verkligen behövs. Bara på det sättet kommer du att kunna behålla effektiviteten hos dessa viktiga preparat, inte bara för dig själv utan även för kommande generationer.

Antibiotika slutade hjälpa. Vad ska jag göra? Har du en liknande situation?

Det kan finnas flera anledningar.

 1. Läkemedlet är smidd (det finns inget deklarerat ämne i preparatet eller dosen är lägre)
 2. Felaktigt utvalda antibiotika (bakterier är gram-positiva eller gram-negativa, samma ofloxacin kommer att påverka gramnegativa mikrober och lämnar gram-positiv i levande).
 3. Stabiliteten hos bakteriefloran mot antibiotika - om du redan har tagit ett läkemedel, då nästa gång det blir mindre effektivt, eftersom bakterierna anpassar sig snabbt. Speciellt handlar det om människor som behandlar kroniska sjukdomar med antibiotika.
 4. Låg immunförsvar hos kroppen - antibiotikumet fungerar, men på grund av att kroppens försvar är inaktiva fortsätter bakterierna att föröka sig.
 5. Felaktigt utvald schema för upptagande och dos av läkemedlet - om perioden med fullständig eliminering av antibiotikumet - 4 timmar, ta sedan det på 4 timmar, det vill säga 6 gånger om dagen.
 6. I vissa fall bör antibiotikumet väljas individuellt, det vill säga skall patienten testas för flora och känslighet mot antibiotika, särskilt pyoderma, etc. furunkullozov.
 7. Användningen av djurkött, som behandlades med antibiotika - i humana bakterier har redan utvecklat resistens mot dessa läkemedel.

Det här är de mest grundläggande orsakerna. Faktum är att det kan finnas mycket mer.

Antibiotika hjälper inte längre, de främsta orsakerna till att antibiotikabehandling inte är effektiv

Den främsta orsaken till att antibiotika inte är effektiv är bakteriernas förvärvade resistens mot läkemedlet. Därför ger upprepad behandling med samma antibiotikum inte det önskade resultatet. Till exempel orsakas en antibiotisk härdad lunginflammation av pneumokocker, men ett år senare är det inte effektivt.

Varför antibiotika är värdelösa

Under hela perioden med antibiotikabruk blev det klart att en viss typ av antibiotika bara dödar mikroorganismer som är känsliga för det. Andra typer av patogena bakterier lever kvar, men de förändras också senare - de muterar, blir resistenta mot antibiotika. Och varje nästa läkemedelsintag ökar bara antibiotikaresistensen bara ökar. Antibiotikumet är mindre effektivt, och bakterierna är resistenta och aktiva.

Därför tvingas specialister att arbeta med att skapa mer kraftfulla antibiotika, som påverkar nya resistenta mikroorganismer.

Motstånd (mutation, mutation), provocerar utvecklingen av nya patologier, som praktiskt taget inte behandlas. På grund av detta fanns det stabila former av lunginflammation, hjärnhinneinflammation, tuberkulos, tyfusfeber. I vår tid kan forskare helt enkelt inte följa de senaste formerna av antibiotika.

Den svåraste situationen med antibakteriella läkemedel som utvecklats i fattiga regioner, i själva verket har det mer än 90% av befolkningen utvecklat resistens mot antibiotika, och de mer moderna läkemedel förblir utom räckhåll för dem från - för den katastrofala ekonomiska situation.

Specialister runt om i världen pekar på risken för sinnlös antibiotikabehandling, vilket leder till mikrobes motstånd. De flesta läkare ordinerar antibiotika utan allvarliga bevis, men bara för att säkra sig. Och många kände inte en signifikant sjukdom, huvudvärk, värk i kroppen, skynda till apoteket för antibiotika.

Faktum är att med andningsvirussjukdomar bara 6% utan antibiotikabehandling är oumbärlig, är det mycket viktigt. Antibiotika inte bota, kan inte klara av de sjukdomar framkallade av virus, dessutom ofta hindrar behandling av sjukdomar i andningsvägarna, gör det möjligt att komma in i luftvägarna främmande bakterier, i de flesta fall - tarm.

Men allt detta vet doktorerna att antibiotika förskrivs i 65-90% av fallen och på ett sjukhus mer än 98%.

Men självbehandling med antibiotika är farligt

Risken för självmedicinering med antibakteriella läkemedel är fel dosering och varaktigheten av behandlingstiden, alltför lång eller kort. Vad som än upphör att provocera exacerbationer beräknas förutom dosen av antibiotika inte bara efter ålder, men av det allmänna hälsotillståndet och genom förekomsten av andra sjukdomar. Därför motsvarar den rekommenderade dosen ofta inte den som anges i anvisningarna för läkemedlet.

Behandlingstiden är också av stor betydelse. Personer som är ensamma, så snart de känner sig lätta, vägrar att använda antibiotika, ofta på 2 eller 3 dagar. Sätter alla hopp på det faktum att kroppen själv kan övervinna infektionen. Men, "läkt" eller övergår till en kronisk eller letharginflammation, tillåter infektionen att spridas i hela kroppen och påverka njurarna, hjärtat eller leveren.

För tidigt misslyckande med att använda antibakteriella medel bildar du därmed förutsättningarna för bakteriell resistens - resistens mot antibakteriella läkemedel och framväxten av nya stammar.

En långvarig antibiotikabehandling framkallar allergier, struma, särskilt skadligt syntetisk antibiotikabehandling: sulfalen, Biseptolum, sulfanilamid, dessutom artificiella antibiotika är mycket giftiga för njurarna och levern.

Infektioner där antibiotika inte hjälper

Antibiotika är maktfria mot virus och vissa infektioner. Den största delen av luftvägssjukdomar orsakade av virus: SARS, influensa, mässling, vanlig förkylning, infektiös mononukleos, vattkoppor, hepatit C, B och A, röda hund, påssjuka. Terapi - ampicillin, oxacillin och andra, särskilt syntetiska antibiotika: sulfonamid, biseptol, septrin, bactrim - är inte effektiv mot virus. De används endast när sjukdomen orsakade en bakteriell komplikation orsakad av en virusinfektion, som kroppen inte klarar av sig själv. Under sådana omständigheter är antibiotika en ytterligare behandling, och de viktigaste läkemedlen är antivirala medel och immunoglobuliner.

Mot Candida (Candida-jästliknande svamp, som provar tröst) och andra svampsjukdomar, är antibiotika inte effektiva.

Antibiotika behandlar inte dysbakterier, förutom användningen av antibakteriella läkemedel, är en av orsakerna till dysbios. Dödar alla användbara mikrofloror, vilket signifikant minskar immuniteten.

Antibiotika hjälper inte mot den enklaste provocerande infektionen - lamblia och amoeba.

Vid vissa kroniska inflammatoriska processer är antibiotikabehandling i de flesta fall inte effektiv, till exempel pyelonefrit.

Vid liknande sjukdomar används antibiotika endast i händelse av ytterligare en förvärring av sjukdomen. Den huvudsakliga behandlingen är fytoterapi.

När infektionssjukdomar utlöses inte av bakterier, men produceras av dem giftiga ämnen, till exempel: botulism, stelkramp, difteri och andra. För behandling av antitoxa serum och preparat är det nödvändigt att förstöra patogena bakterier.

Frånvaro av antitoxiskt serum leder ofta till patientens död.

Med hjälp av antibiotika är det inte möjligt att bli av med maskar eller andra parasiter som orsakar mest infektiösa eller kroniska inflammatoriska processer.

Minska de skadliga effekterna av antibakteriella läkemedel på kroppen

Även om antibiotika orsakar betydande hälsorisker, men med allvarliga smittsamma sjukdomar sparar de liv. För att minska skadorna på antibiotika, tillsammans med dem tar tavegil eller suprastin - minskar sannolikheten för allergiska reaktioner. Acylact och bifikol minimerar utvecklingen av dysbacteriosis.

Ofta föreskrivs antibakteriella medel efter operation eller med kroniska sjukdomar, utan antibiotika kan inte göra, med en allvarlig försämring av hälsan och resultatet av antibiotikabehandling överstiger deras negativa påverkan. Antibiotika är viktiga, med urogenitala infektioner, mycoplasmal infektion i lungorna, klamydia, yersiniosis.

Antibiotika hjälper till att skydda sig från komplikationer med: otit, abscess, angina, pyelonefrit, lunginflammation, sinusit, flegmon, otit, osteomyelit. Som angina, inte en sådan oskyldig sjukdom, finns det stor sannolikhet för komplikationer på njurarna - glomerulonefrit, hjärt-myokardit, reumatism. Dessutom överförs svåra sjukdomsformer, som inte behandlas med antibiotika, till långvarig, till exempel bihåleinflammation eller lunginflammation - förlängd lunginflammation eller kronisk bihåleinflammation.

Antibiotika och graviditet

Speciellt farligt är några typer av antibiotika för gravida och ammande mödrar. Den farligaste perioden för antibiotika är första graviditeten, eftersom placentan inte bildas tillräckligt och skyddar inte fostret.

Om terapi av antibakteriella medel ändå är avgörande är det bättre att överföra det till ett senare datum efter den 20: e graviditetsveckan.

Varför antibiotika hjälper inte?

Det är antibiotika som anses vara huvudvapnet mot alla typer av inflammation. Men här är mysteriet: ibland ger ett ordinerat antibiotikum inte det resultatet som doktorn och patienten förväntade sig.

Känd sak: Om antibiotikumet inte fungerar, applicerar vi det felaktigt. Men problemet är bredare för att bli antibiotikaresistenta, vi riskerar alla. Hur kan detta undvikas?

För några år sedan, forskare märkt att ofta antibiotika inte är effektiva för den enskilde oavsett patogenen som orsakar sjukdomen. Det vill säga, det är inte en vana vid antibiotika mikroben och om en viss typ av människor till vilka antibiotika är värre än andra.

Beräkna återfallande antibiotika är inte så lätt. Oftast observerar doktorn eller patienten själv att standardförloppet är behandlad och infektionen inte besegras. Omedelbart komma ihåg liknande fall från det förflutna: dysbios, som uppstod på grund av att antibiotika var tvungna att dricka en vecka längre än vad som föreskrevs; tröst, vilket tillförde problem... Allting konvergerar: Före oss är en person som inte är känslig mot antibiotika. I en vetenskaplig antibiotikaresistens.

Personer som inte svarar

Den första stroke mot porträttet av en antibiotikaresistent kronisk sjukdom. Sådan person sedan barndomen har en, och till och med två centra av kronisk inflammation till exempel, en tonsillit och en pyelonefrit. Sjukdomen förvärrades periodiskt, doktorn föreskrev antibiotika, personen tog dem regelbundet. Som de flesta unga patienter, hoppades något över, och ibland tvärtom svalde tabletter för förebyggande. Under dessa år lyckades hans mikroflora lära känna många antibiotika och vänja sig vid några av dem. Det är troligt att bakterierna nu snabbt kan räkna ut ett nytt, ännu inte använt läkemedel. Ljus personlighet

Ibland kan resistens mot antibiotika vara en enskild egenskap hos en person som är associerad med metabolism. I detta fall förändras all narkotikas handlingar. Oftast beror det på det aktiva arbetet i levern, vilket förstör drogerna snabbare än vanligt. Dessutom kan antikroppar som binder antibiotiska molekyler bildas i vissa människors kroppar, och i vissa tarmsjukdomar minskar läkemedelsabsorptionen. Lyckligtvis är sådana fall ganska sällsynta.

Omgiven av antibiotika

Men det mest obehagliga är att vi alla riskerar att bli antibiotikoresistanta. Anledningen är den enorma mängd antibiotika i miljön. En nyligen genomförd storskalig studie i USA har visat att även kranvatten innehåller dem i mikrodoser. För det första uppträdde drogerna naturligt i avloppssystemet, sedan i grundvatten och reservoarer, och därifrån gick de in i vattenförsörjningen. I Ryssland har sådana studier inte genomförts, men det finns anledning att tro att situationen är liknande. Antibiotika är till och med i luften, särskilt nära stora farmaceutiska växter. Som ett resultat blir vår kropp och dess bakterier vanligtvis vana vid antibiotika, inklusive de färskaste.

Väl glömd gammal

En av förhoppningarna beror, konstigt nog, på läkemedel från tidigare generationer. Här är paradoxen: de mest moderna antibiotika arbetar alltmer dåligt, och för det goda gamla penicillinet förbättras känsligheten hos vissa bakterier! Det är enkelt: de övergav nästan det, och bakterierna lyckades "glömma" det. Så framtiden är inte bara i de nyaste antibiotika, men också i de välglömda gamla som, efter att ha upplevt restyling, borde ha färre biverkningar.


För att inte bli okänslig måste du följa ganska enkla regler.

Drick inte antibiotika när:
hosta. Det kan trots allt orsakas av allergier eller virusinfektioner.
influensa och ARVI. Antibiotika dödar endast bakterier och är maktlösa före virus.
hög temperatur. De lindrar inte feber och bedövar inte;
en tarm störning. Orsaken till diarré kan vara en allergi, intolerans mot produkten, en virusinfektion.

Kom ihåg att ett antibiotikum alltid är ordinerat av en läkare.

För det första är ett mer "svagt" antibiotikum förskrivet om det inte är effektivt mer "starkt". När allt kommer omkring, om bakterierna kan anpassa sig till ett starkt antibiotikum, kommer läkaren inte ha en reserv i behandling.

Var noga med att genomgå en fullständig behandlingstakt, sluta inte ta piller, även om det verkar som om du har återhämtat sig!

Antibiotika dricker inte för profylax (med sällsynta undantag, till exempel vid installation av tandimplantat).

Den stora majoriteten av antibiotika tas med antifungala och bifidobakteriella läkemedel.

Efter en antibiotikaproblem måste du definitivt gå igenom blod och urinprov för att kontrollera om infektionen är besegrad och om det finns några komplikationer.

Alternativa antibiotika är bakteriofager, immunobiologiska läkemedel som väljs mot specifika bakterier.

Nackdelar med nackdelar: När deras handling slutar, går immunsystemet inte i arbetsläget omedelbart.

slutsatser:

1. Antibiotika är en av de viktigaste upptäckterna i det tjugonde århundradet.

2. Liksom ett potent läkemedel är antibiotika inte säkra.

3. Antibiotika är beroendeframkallande. Om du tar dem orimligt ofta, kommer mikroben att kunna mutera.

4. I varje enskilt fall måste vi väga för och nackdelar.

5. Om det gäller antibiotika måste du dricka kursen till slutet, samtidigt som du behåller mikrofloran och försvarar mot en eventuell allergisk reaktion.

6. Antibiotika förbättras ständigt.

Korrekt vald längd av antibiotikabehandling är av stor betydelse. Mycket ofta avbryts antibiotikumet efter en eller två dagars behandling, när det blir lättare. Men kroppen kan inte klara sig, infektionen blir trög, komplicerad av hjärta, njure etc. Som ett resultat av för tidig annullering av antibiotikumet kan antibiotikaresistenta bakteriestammar bildas.

Å andra sidan, om antibiotikumet tas orimligt lång tid, trots brist på effekt, ökar risken för dysbakterier eller allergi.

Således antimikrobiell behandling, inklusive utnämning av antibiotika, bör behandlas som alla andra behandling: var inte rädd, och endast användas under medicinsk övervakning, med hänsyn till de indikationer och kontraindikationer.

Dåliga mediciner händer inte - det händer att de utsetts till "inte på fallet" och "out of place" inkompetenta läkare eller självförtroende patienter och deras "välvilliga hjälpare".

Hon rådde: Olga Vysotskaya, MD, immunolog
Källa: portal "Lux Free Time"

När antibiotika hjälper inte?

Antibiotika, som många anser en panacea, är egentligen inte så användbara. Först och främst kan antibiotika inte neutralisera viruset, så vid behandling av virusinfektioner (där vuxna ofta möter barn) är det helt värdelöst. Dessutom behövs inte antibiotika för att behandla många bakteriella infektioner.

Antibiotika för virusinfektion

De vanligaste infektionerna i näsan och näsbenorna, halsen, öronen och brösten orsakar virus. Alla katarralsjukdomar - det är influensa eller vanligt angina - provar också virus. Slutligen är diarré och illamående, mycket vanliga hos unga barn, resultatet av virusinfektioner i tarmarna.

Om en person har en bra hälsa kan kroppens immunförsvar klara sig med virusinfektioner på egen hand. Därför försvinner symtomen på många virusinfektioner efter några dagar, även om de inte behandlas. Men antibiotika vid behandling av virusinfektioner är absolut värdelösa av flera anledningar:

 • De kan inte neutralisera viruset - de förstör bara bakterierna.
 • De orsakar biverkningar - diarré, illamående, utslag, allmän sjukdom och så vidare.

Missbruk av antibiotika när de inte behövs kan leda till bakterier av motstånd - det vill säga bakterier blir resistenta mot antibiotika, är det inte effektivt när det verkligen behövs.

Istället för antibiotika för behandling av ett antal virusinfektioner används följande åtgärder:

 • Om du tar paracetamol eller ibuprofen för att minska feber och lindra andra obehagliga symptom - huvudvärk, buksmärta, värkande värk i musklerna.
 • En tillräcklig mängd fluid för att förhindra uttorkning. Dehydrering kan bero på diarré och kräkningar i tarminfektioner eller en följd av höga temperaturer som kvarstår i flera dagar. Dehydrering kan förvärra huvudvärk och trötthet.
 • Om barnet har en hög temperatur är det väldigt viktigt att inte sätta ihop det, men tvärtom att klä av sig (naturligtvis ska rummet vara varmt). För att sänka temperaturen, kommer parasetamol eller ibuprofen att hjälpa till.

Antibiotika för bakteriell infektion

Som i fallet med virusinfektioner, i vissa fall av bakteriell infektion, undertrycker människans immunförsvar enbart symptomen på sjukdomen. Så till exempel är antibiotika praktiskt taget värdelösa i bronkit, bakterieinfektioner i halsen, öronen, näsan.

Men vid behandling av vissa farliga bakterieinfektioner - till exempel meningit eller lunginflammation - kan du inte göra utan antibiotika.

Hjälp inte antibiotika

Det hände - världens första död från en super-bakterie. Amerikan, som dog av infektion, hjälpte inte av något antibiotikum, även den mest kraftfulla som någonsin skapats. Varför befinner vi oss, för hundra år sedan, oss obevekliga före infektioner, och var är koarna och lata patienter? Se detta i vår nya nummer av IQ.

Författare och presentatör Mikhail Gelfand, Ph.D., biträdande chef för Institutet för informationsöverföring problemen i Russian Academy of Sciences, medlem i Europeiska Academy, en medlem av allmänheten rådet undervisningsministeriet, en av grundarna dissernet

Vetenskap | Science

 • Överst på toppen
 • Först på toppen
 • Topical Top

66 kommentarer

det är svårt att inte lita på en man med ett sådant skägg))

Gandalf Gelfand är den coolaste mannen.

Dumbledore är ibland vag.

https://www.youtube.com/watch?v=plVk4NVIUh8 kom ihåg den här filmen med bakterier och evolutionens framsida.

Ja, ja, ja, jag ville omedelbart komplettera ämnet. Tack för att du är på förhand :)

Du kan också tillägga att denna amerikanska kvinna besökte dagen innan i Indien, och där som känt vagnen och en liten vagn av någon infektion.

Hon bodde där i 2 år.

På grund av musiken på bakgrunden av nichrome hörs inte

Kognitiv video omvandlades till sarachvisa människor, som alla vet. Ledande experter som sitter på pikabu och spår nyheter, där forskare enligt deras mening är nonsens. En typ av mumier cyniker, mapp kritiker.
Antag så, varför är du hysterisk? När allt kommer omkring är din åsikt bildad och vägd. Men i själva verket "Ko-ko-ko-ko, du knullade varför han knuffade kudah."

Och vad är felet? Det är bara en video för en bredare publik och förenkling. Tro mig, Mikhail Sergeyevich vet biologi bäst av allt här kombinerat)

Jag kommer inte att ifrågasätta hans kunskaper om biologi.
Jag ifrågasätter vikten av den här videon.
här får han bara panik på ett välkänt ämne, för i världen finns det inget problem med superbakterier och på hela skärmen: "Antibiotika slutade att hjälpa" ser ut som "en vetenskapsman rapade en journalist"

Jag argumenterar inte med detta, bakterier vet hur man producerar ett antibiotikum.

men att hävda i videon

"antibiotika - det här är vad bakterier kämpar med varandra"

Det låter fel, det är som att säga, björnar - döda tigrar. ja det är sant, men det är så ensidigt att det ser ut som en lögn, för i 3 av 4 fall är det tigrarna som dödar björnarna.

Ursäkta, men antibiotika är undertryckande ämnen, eller hur?

Vad sa den här mannen? Bara de antibiotika som inte uppfattas av forskare, och att de har gått länge, undertryckte vissa bucksterier så andra.

Mannen försökte helt enkelt ange kärnan. Tja, om en sådan enkel sak förstod vad som ska hämtas från en sådan tittare?

De var länge sedan, men inte i samma bakterier. Dessutom innehåller bakterierna som undertrycker bakterier inte bara antibiotika. det finns fortfarande antibakteriella medel.
allt är alltför sönder ur sammanhanget

Detta är ett enkelt flöde. Han pratade inte om allt, han förklarade bara långt ifrån en skarlet sak.

Vi kan säga att mannen i videon upprepade exakt de första tankarna som kom till Alexander Flemings sinne.

Ja, det finns fler antibiotika, nu finns det också syntetiska, men är det verkligen möjligt att flytta den till en kort video? JA och varför, om många villkor inte är intressanta för någon?

För mer fullständig kunskapsstämpel i medicinska högskolan.

oh bl.. ja det var "Flemeng" stod och tänkte över svampen penecillus:
"antibiotika - det här är vad bakterier kämpar med varandra"
Jag vill inte prata med dig mer, skolbiologin gick klart förbi dig.

1. Vad var Flemings tankar jag inte vet, det var nästan 100 år sedan och tankar om flash-enheten spelas inte in. Det finns emellertid gott om att ett sådant antagande var tillgängligt. Ja, konstigt nog, det är det han beskrev - svamparna i detta släkt utsöndrar en effektiv substans som dödar bakterier. Döda bakterierna med hjälp av en tredje parts substans - det är huvudidén, vad finns det, vad är det här.

2. Jag argumenterar inte med dig. För det första passerade skolbiologi inte mig, trots att jag fortfarande föredrog fysik och matematik. För det andra har vi inget tvistemål - jag förklarar tolkningen av den här videon. Vilken typ av skola du talar om, om pritsipe två ord inte kan förstå naturen och alla argument, och argumenten är mycket inhemska, noterar jag, utan att klättra in i djungeln, reagerar du extremt irriterad?

Allt det bästa, jag har bara inget mer att säga till dig.

För en enkel filistin är allt enkelt och tydligt.

blev förkyld för att flytta till Polen.

Vanligtvis ordinerades ett par droger i Ryssland, varav antibiotika ofta användes. Särskilt de köpte aldrig (temperatur på 37 grader och lätt snot - hosta jag brukar behandla varmt te och sängregimen)

I Polen kom doktorn och tittade. Var rotavirus (ingen hosta, ingen snor, men en vild svaghet och värkande ben, fortfarande vänder tillbaka magen) - skrev ett sängläge, mycket vätska att dricka och att ringa, om du inte klarar efter 3 dagar.

Vid återvändande till arbetskollegor uttryckte sig överraskning att inga piller skrevs. Kollegor säger att ingen någonsin skriver ut starka mediciner för mindre sjukdomar. Plus, de säger att de försöker att inte förskriva antibiotika utan extremt behov, så att bakterierna inte utvecklar immunitet mot dem.

Men eftersom det finns sådana fall, människor och skrupelfria anställda av apotek.

Flera fall från min övning:

- Hej, ge några ab till barnet 3 år.

- Hos mig här är halsen så hög, så drar det fortfarande en kronisk bronkit hos mig, här har neighbouren sagt eller sagt att det är lätt eller lätt, m ab.

- Jag har näsa i näsan / temperaturen / hosta (vid vilka är symtomen på en början kall och ab inte ansluten, särskilt när det inte finns någon temperatur) säger de att du behöver ab. (Vem pratar? Vem är smart, men?!)

- Jag har ett antibiotikum för en förkylning. (-__-)

- Ge amoxytetracyklin / azitrocyklin / levomycin etc. (de vet inte ens namnet på drogerna).

På mig för allt sådant svar - under doktors eller doktorns mål.

Sopy, gundit, stön och gå till apoteket mittemot, där de släpper bort allt som ditt hjärta önskar.

Hur föll du med dina superinfektioner. Hon var ursprungligen. Alltid kallad sjukhussjuka (HAI): VRE och VRSA (för USA förresten är en mycket populärt ämne, vi har inte känt för en stor del), MRSA, GISA och andra passioner av Staphylococcus aureus, Clostridium difitsille, klebsiela, atsinetobakter Baumann (bl.a. om någon från bakterien och bli en "super" bara atsinetobakter Baumann, är det nu resistent mot overdohrena antibiotika, men känsliga för sulbaktam (.) är en av de ingibtorov betalaktamas), sinegnoyka, virus och annat har länge fått en chans att gå till alla och Se, eftersom dessa killar stänger sjukhuset i 2 veckor var 2-3 år, "bad", och på samma sätt sjukhus bör stängas, men fan, alla glömt efter några Klebsiella, och så det är inte alltid så väl behandlade, speciellt om det kommer från länderna i den tredje världen! Fuck it!

Och ännu mer underhållande är erfarenheten av att använda antibiotika. Överraskande blir bakterierna igen känsliga efter 20-25 år efter att antibiotikumet har glömts och inte applicerats. De är inte heller dårar, de behöver också syntetisera dessa plasmider, men det kräver tid och energi, som de tycker om att du inte vill spendera.

Ingen talar ens om broders superinfektion))) I allmänhet förklarades människor för okunniga vad och hur, åtminstone ungefär. Vad bombar du, är författarna alla spekulerade och det finns inget egentligen?

Först och främst är jag inte din bror.

För det andra tittade jag inte ens på videon, men jag svarade "panik". Allt detta var alltid, jag har redan beskrivit ovan, men förmodligen läser du inte bra.

För det tredje kunde du inte läsa normalt, jag sa inte ett ord om immunostabilitet.

För det fjärde namnet "varför antibiotika inte längre hjälper", vilket innebär att bakterier är resistenta mot dem. I medicin kallas resistenta medel som superinfektioner.

Varför antibiotika hjälper inte längre?

Behandling av den inflammatoriska processen som orsakas av bakterier är omöjlig utan antibakteriella läkemedel som används på nästan alla områden av medicin. Antikenens epok började i mitten av förra seklet, då verkade det tyckas att alla infektioner skulle besegras. Emellertid har decennier gått, och behandlingen av lunginflammation, bronkit, pyelonefrit, cystit, prostatit, adnexit, bakteriell meningit, halsfluss, mastit, varigt helst, och så vidare. D. förblir en fråga om betydande svårigheter.
Dessutom fanns det problem i samband med användningen av antibakteriella medel:

 • Bakterier har lärt sig att försvara sig mot droger. De producerar enzymer som förstör antibiotika, passerar in i vilande former, skapar mikrobiella samhällen (biofilmer) som skyddar dem från kroppens läkemedel och immunceller. Olika typer av bakterier i en mikrobiell koloni inte bara leva och föröka sig framgångsrikt, men också lära sig att vara okänslig för antibiotika som används mot dem och utbyter genetisk information om antibiotikaresistens. Detta fenomen kallas antibiotikaresistens. Och fundamentalt nya antibiotika, till vilka bakterier ännu inte är vana, på den moderna läkemedelsmarknaden varje år verkar mindre.
 • Intag av antibiotika i fokus av inflammation kan vara svårt. Trots allt är en kronisk inflammatorisk process (till exempel adnexit eller prostatit) åtföljd av både ödem och fibros hos organens vävnader vilket komplicerar tillgången till medicinen. Som ett resultat är det inte möjligt att effektivt avlägsna patogenen från människokroppen. Detta är också en orsak till återkommande sjukdom.

Antibiotika påverkar nästan alltid immunsystemets tillstånd, och sjukdomen uppträder redan i regel mot bakgrund av en minskning av kroppens skyddande egenskaper. Följaktligen krävs ytterligare medel med immunmodulerande verkan.

Världshälsoorganisationen (WHO) erkände denna situation som kritisk och uppmanade alla länder att överväga sökandet efter droger som förbättrar åtgärderna av befintliga antibiotika som en nationell prioritering för forskare i alla länder.

Läkemedelsberedning Wobenzym (Mukos Pharma, Tyskland), som består av en kombination av i hög grad aktiva enzymer från naturligt ursprung kan samtidigt hantera resistenta bakterier, för att öka effektiviteten av antibiotika och minska deras biverkningar.

Som ett resultat av kliniska studier visades det att läkemedlet Wobenzym:

 • ökar koncentrationen av antibiotika i fokus av inflammation 4, 7
 • förbättrar penetrationen av antibiotika i mikrobiella kolonier 5
 • minskar frekvensen av överföring av bevis för antibiotikaresistens bland patogener 6
 • har immunmodulerande effekt (aktiverar antimikrobiell immunitet, normaliserar produktionen av interferoner) 1, 2, 4
 • stöder intestinal mikroflora under antibiotikabehandling, vilket minskar risken för dysbios 3
 • har en uttalad antiinflammatorisk effekt 2, 4
 • förbättrar mikrocirkulationen, lymfatisk dränering och trofisk vävnad inom inflammationsområdet, förhindrar överdriven fibros i inflammationsområdet 2, 4

På detta sätt Wobenzym ökar effektiviteten och säkerheten för antibiotikabehandling, minskar frekvensen av återkommande kronisk inflammation, utvecklingen av dess komplikationer och undviker också polyfarmaci (samtidig administrering av ett stort antal droger).

1. Sizyakina L. P., Efremov V.V. Effektivitet av systemenzymterapi i
immunopatologiska tillstånd. International Journal on Immunorehabilitation 2001,
3, 2, 75.

2. Wald M. Mekanismer för inflammation och effekten av proteolytiska enzymer / M. Wald, Z. Masinowski, M. Lysikova, V. Shebkov // Doctor Ru. - 2007. - Bifogad. № 1. - s. 5-12.

3. Kladova OV, Kharlamova FS, Sternin Yu.I., Feldfiks LI, Uchaikin V.F. Dysbakterier av organismens ekosystem hos ofta sjuka barn: moderna metoder för diagnos och behandling / / Läkare RU. - 2011, nr 5. - s. 29-34.

4. Mikhailov IB, Sternin Yu.I. Utvalda problem med systemisk enzymbehandling. En handbok för läkare. SPb, InformMed, 2010. - 32 med.

5. Tets VV, Artemenko NK et al. Inverkan av exogena proteolytiska enzymer på bakterier // Antibiotika och kemoterapi. - 2004. - Т. 49. - №12. - s. 9-13.

6. Tets GV, Artemenko NK, Zaslavskaya NV, Artemenko KL, Knorring G.Yu., Tets VV, Sternin Yu.I. Effekt av exogena proteolytiska enzymer vid överföring av plasmidgener i blandade bakteriella biofilmer. // Antibiotika och kemoterapi. - 2009. - Vol. 54, 9-10. - 3-5.

7. Tkachuk VN, Lukyanov A.E. "Platsen för systemisk enzymbehandling vid komplex behandling av patienter med kronisk prostatit. // Den medicinska klassen, 2007-№ 5 - P. 36-4

Varför misslyckas högsta bihåleinflammation efter behandling med antibiotika?

Bihåleinflammation är en inflammation i paranasala bihålorna. Dess orsak är aktiviteten hos mikroorganismer. Det kan vara virus, bakterier, svampar. Det är för förstörelsen av den andra gruppen av mikroorganismer som antibakteriella läkemedel förskrivs. Det händer att genyantriten inte går bort efter antibiotika, vad är orsaken och hur man bygger vidare behandling? Låt oss överväga i detalj.

Antibiotika är namnet på en stor grupp läkemedel. Var och en av dem har sin egen aktivitetssfär. Med korrekt diagnos och urval kan antibiotikan inte låta bli att agera. Om det inte finns något resultat, då har ett fel gjorts.

Varför behöver vi antibiotika för bihåleinflammation?

Det har redan nämnts att symptomen på bihåleinflammation orsakas av tre typer av mikroorganismer. Virus väcker endast akut bihåleinflammation och dör snabbt på egen hand, eller med minimal hjälp. En vecka av behandling är tillräckligt. En annan sak - bakteriell bihåleinflammation. Bakterier har inte en komplett livscykel, de kan reproducera sig i obestämd tid, vilket orsakar symtom på akut eller kronisk bihåleinflammation. Det finns många arter av bakterier. Det enda sättet att klara dem är att arbeta med antibiotika. Detta är inte mindre omfattande grupp av ämnen av olika ursprung: naturligt, syntetiskt eller halvsyntetiskt.

Antibiotika har en uteslutande riktade effekt. Ja, vissa av dem kan förstöra båda virusen (tetracykliner), och det finns också antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder som kan undertrycka vitaliteten hos olika bakterier. Men de flesta antibiotika verkar inte på virus och har ett tydligt räckvidd: de påverkar en bakterie och är värdelös mot andra.

Varför antibiotika inte hjälper: felet vid diagnossteget?

 1. Orsaken till bihåleinflammation är allergi. Som förresten, stör inte utvecklingen av bakterier i det drabbade området. Det är även möjligt att antibiotikabehandlingen har tilldelats korrekt och framgångsrikt förstörde skadedjur, men en allergisk reaktion (svullnad, rinnande näsa, huvudvärk), kommer det inte att tas bort. Patienten skapar ett fullständigt intryck av att genyantriten inte har passerat. Antingen bihåleinflammation hade ursprungligen en uteslutande allergisk natur. I detta fall påverkas inte slemhinnorna av bakterier. Alla typiska symtom på bihåleinflammation uppträder på grund av effekten på slemhinnorna (växter pollen, lukt av färg etc.). I detta fall är det inte värt att i detta fall ta antibiotika på egen hand, det kan leda till komplikationer och övergången till sjukdomen i kronisk form. I milda fall av allergisk bihåleinflammation är det tillräckligt att eliminera allergens effekt, antihistamin och vasokonstriktiva läkemedel är obligatoriska.
 2. Antibiotika verkar inte på en klass av patogener, som svampar. De är den vanligaste orsaken till kronisk bihåleinflammation, om bihåleinflammation kvarstår efter antibiotikabehandling kan vara det faktum att bihålorna är upptagna av svampar. Antifungala läkemedel är föreskrivna.
 3. Fel taktik för behandling av virus bihåleinflammation. Intaget av antibiotika med denna form av sjukdomen är inte meningsfullt och kan även orsaka skada - bakterier som redan finns i kroppen ger resistens mot läkemedlet. I framtiden, för att bli av med symtomen, orsakas inte virus, men av bakterier kommer antibiotikabehandling att vara meningslös.
 4. Mottagningstiden är för kort. Som regel, på bakgrunden av att ta antibiotika känns patienten bättre redan på 3 - 4: e dagen. Det finns en frestelse att antingen avbryta drogen eller minska dosen. Denna fråga bör lösas endast tillsammans med läkaren. Ibland uppstår en fullständig botning av symtom endast efter några veckor eller till och med månader. Detta är särskilt viktigt för en exacerbation som uppstått mot bakgrund av kronisk bihåleinflammation. Kom ihåg att kronisk bihåleinflammation inte kan botas i mindre än 4 veckor.

Fel i diagnos efter behandling

Ibland förväxlar patienten symtomen på bihåleinflammation med symtomen på andra sjukdomar och misstänker att sjukdomen fortfarande är närvarande trots antibiotikabehandlingen. Det kan till exempel vara oroligt av huvudvärk.

I genyantritis ökar intrakraniellt och intraokulärt tryck, många patienter som lider av sinusit är ofta oroad över migrän. Pulserande, djup smärta, svagare på morgonen och sämre på kvällen. Men sådan smärta kan orsakas av neurologiska orsaker.

Smärta med bihåleinflammation har sina särdrag: obehagliga känslor intensifierar tillsammans med huvudets lutningar antingen bakåt eller framåt. Med migrän spelar det ingen roll vilken väg som kan luta huvudet - någon lutning ökar smärtan. Förutom huvudvärk med genyantritis kommer det att finnas förnimmelser i området under ögonen. När det pressas finns det en uppbyggnad av vätska, en snabb svullnad. Denna vätska migrerar inte.

Det är det möjligt att bihåleinflammation har framgångsrikt botats, och symptomen som påminner om det har andra orsaker. Naturligtvis är det inte så, om efter att ha tagit antibiotika är inte bara en huvudvärk och andra symptom på bihåleinflammation: inflammerade bihålor, var en kall, men i bilder synliga pus i bihålorna.

Felaktigt urval av antibiotika

När man hänvisar till en erfaren specialist som följer upp tiden är misstag osannolikt. Användningen av antibiotika för bihåleinflammation är väl förstådd, det är bara nödvändigt att korrekt identifiera patogenen. Men ofta görs detta med ögat. Laboratoriedefinitionen av sinusitens patogen har sina svårigheter. Kan tilldela ett smet som ska separeras från halsen och näsan. Verkligt noggrann information kommer att tillhandahållas av material som erhålls direkt från de maximala bihålorna vid punktering, vilket många patienter fruktar och medvetet vägrar denna procedur, vilket tvingar dem att välja antibiotika symptomatiskt och detta ger inte alltid ett resultat.

Hittills är det mest populära antibiotikumet Amoxicillin från gruppen av penicilliner. Dess villkorliga effektivitet bekräftades av ett försök med deltagande av 166 patienter. 85 personer fick ett antibiotikum, 81 patienter fick placebo. Skillnaden mellan grupperna var bara att i en veckas tillträde noterade deltagarna i den första gruppen en liten förbättring av deras välbefinnande. Och efter 10 dagar visade båda grupperna samma resultat: 80% av deltagarna i varje grupp kände en markant förbättring eller fullständig återhämtning.

I experimentet användes oskyddad Amoxicillin. Ett sådant läkemedel, som det visat sig, är maktlös mot moderna bakterier, som kan producera speciella enzymer - penicillinaser, som förstör beta-laktamringen av ett antibiotikum.

De mest populära idag för behandling av bihåleinflammation Flemoksin är ett exempel på det oskyddade amoxicillin, det vill säga mot bakterier, lärde sig att producera penicillinas, kommer det att bli värdelös. Det bör noteras att 64% av Staphylococcus stammar, upp till 43% hemofila stavar, har motstånd idag.

Idag används dessa två läkemedel på samma sätt, den första används för att behandla okomplicerade former, den andra - för medellång och hög svårighetsgrad.

Individuell resistans mot antibiotika

Om antimikrobiella medel inte hjälper till bihåleinflammation, kan det i princip vara individuellt resistent mot antibiotika. Det vill säga att denna typ av läkemedel används inte till mikroorganismer, men personen själv. Sådan stabilitet kan avnjutas av någon person, särskilt värt att överväga dem som:

 1. I anamnesen finns fall där antibiotika måste ta längre tid än föreskrivet, eller ofta finns komplikationer som törst, dysbios. Det är att du kan se att en person regelbundet attackeras av mikroorganismer och att hantera dem är svårare än i vanliga fall.
 2. Det finns kroniska infektionssjukdomar: cystit, tonsillit, faryngit, pyelonefrit och andra. Dessa sjukdomar är periodvis förvärras, läkaren ordinerar medicinering, ofta - inte stark antibiotika, en person tillbringar på drink naturligtvis... fler och fler olika antibiotika in i kroppen, desto mer vana vid dem internt mikrofloran i människa, vilket betyder "avveckling" av bakterier kan vara mer motståndskraftig och till ett nytt antibiotikum.
 3. Försvagad immunitet. En sådan person lider regelbundet av infektionssjukdomar. Bekräftat: Om en persons personliga immunitet minskas, kommer antibiotikabehandling att vara längre! Faktum är att antibiotika i detta fall måste "jobba för två". Ökning av dosen är i regel oacceptabel på grund av läkemedlets toxicitet, så behandlingsförloppet blir längre.

Felaktig mottagning

En annan anledning att bihåleinflammation inte går bort efter att ha tagit antibiotika är patientens brist på disciplin. Dosering av läkemedlet ordineras av en specialist rent individuellt. När allt kommer omkring måste du bestämma hur många läkemedel som ska bli effektiva.

En liknande regel gäller en obehörig ökning av dosen - du behöver inte öka den utan att rådgöra med läkaren! Ja, det kan verka mer tillförlitligt, men glöm inte kontraindikationer. Antibiotika förstör användbar intestinal mikroflora, påverkar levern negativt.

Små biverkningar (hudutslag, matsmältningsbesvär) är inte heller anledning att avbryta behandlingen. Eventuella avvikelser från kursen bör överenskommas med läkaren!

Det är otillåtet att bryta mot mottagningsfrekvensen: om avtalet är 3 gånger om dagen med jämna mellanrum - detta är det enda sättet att ta medicinen. Tidpunkten för återkallande av läkemedlet och toppverkan varierar. Genom att godtyckligt göra för stora luckor mellan doser, försvagar patienten effekten av läkemedlet, tar två doser för nära tiden, riskerar leverens hälsa.

Var noga med att ta reda på hur man harmoniserar mottagningen av antibiotika med matintag. Några av dem ska tas endast på full mage, andra - på de hungriga. Detta beror på det faktum att vissa droger förlorar aktivitet, är förknippade med mat, medan andra inte gör det. Dessutom kan vissa antibiotika på en tom mage skada den gastrointestinala slemhinnan, de tas 1 till 2 timmar efter att ha ätit. Om de som absorberas bättre, om de kommer med mat.

Det finns antibiotika som kan tas när som helst (del av makrolider, amoxicillin). Var uppmärksam på sammansättningen av mat, till exempel, mejeriprodukter inaktiverar effekten av många antibiotika. Kombinera inte följande produkter med antibakteriella läkemedel: ost, alkohol, rökprodukter, bönor.

Det är nödvändigt att överväga och ta andra läkemedel som kan försvaga verkan av antibiotika (Ammagel, Smecta, aktivt kol och andra sorbenter).

Analysera alla dessa möjligheter och agera. Schemat för vidare behandling beror på orsaken till felet. Det är förmodligen nödvändigt att byta antibiotikum, genomgå ytterligare tester, att samarbeta mer aktivt med läkaren och inte vara rädd för att ställa frågor.

Bihåleinflammation: Varför antibiotika hjälper inte?

Om genyantriten inte går bort efter att ha tagit antibiotika och läkemedelsbehandlingen inte ger det önskade resultatet, så misslyckades behandlingsschemat. Det kan finnas flera skäl till detta. Vi kommer att förstå, i vilka fall ger antibiotikabehandling inte resultat. Men först måste du förstå vad som utgör bihåleinflammation.

Vad är genyantritis

Bihåleinflammation är en sjukdom där paranasala bihålor blir inflammerade. Ofta är orsaken till att den inte är helt härdad kall eller starkt kall, vilket patienten tidigare lidit. Dessutom är det viktigt att veta att carious teeth, särskilt överkäken, också fungerar som en utmärkt start för utvecklingen av en sådan obehaglig sjukdom.

Symptom på inflammation i maxillary bihålor är följande:

 • ökad kroppstemperatur;
 • obehaglig urladdning från näspassagen;
 • minskad effektivitet;
 • frånvaro av lukt på grund av trängsel
 • huvudvärk, smärta i näsan och den tidiga regionen.

Försämringen av minnet under sjukdomen är också ett av symptomen, i närvaro av vilken patienten omedelbart ska besöka otolaryngologen. Felaktig utvald eller fördröjd behandling är fylld med utvecklingen av vanlig bihåleinflammation i en kronisk sjukdom och andra komplikationer (lunginflammation, hjärnhinneinflammation, etc.).

Metoder och metoder för behandling av bihåleinflammation

Sätt att eliminera denna obehagliga sjukdom avslöjade mycket. Den viktigaste är naturligtvis farmakoterapi. Viktigt: Endast en specialist kan ordinera läkemedel. Självmedicinera inte!

De flesta infektioner kan botas genom att ta antibakteriella läkemedel. Av denna anledning är antibiotika ofta förskrivna vid behandling av bihåleinflammation. Metoden för att erhålla ett eller annat läkemedel påverkar dess effekt på mikroorganismer. Spektrumet av läkemedlets antimikrobiella verkan beror också på det.

Till skillnad från antiseptika bevaras aktiviteten av antibiotika oavsett hur de tas. Läkaren kan rekommendera extern användning, i form av injektioner, rektala eller vaginala suppositorier, och också oralt.

Är läkemedel alltid effektiva?

Svaret är nej. Och bristen på ett positivt resultat när man tar antibiotika kan bero på olika orsaker.

 1. Irriterande antibiotika i fallet när bihåleinflammation orsakas av en svampinfektion (en signifikant mängd bihåleinflammation i kronisk form). Om farmakoterapi i form av svampdödande medel inte hjälper, är det möjligt att lösa problemet på alternativa sätt.
 2. Behandling av allergisk bihåleinflammation börjar med administrering av antihistaminer och dekongestiva medel. Användningen av antibiotika för en sjukdom av detta ursprung är orimlig och ineffektiv.
 3. Den svaga formen av sjukdomen, som orsakas av en virusinfektion, kräver inte användning av antibiotika. Det är tillåtet att begränsa sig till tvättning av näspassager, inandningar och immunterapi.

Behandling med läkemedel är ofta effektiv i den akuta formen av sjukdomen, vilken är baserad på en bakteriell infektion. Förbättring av välbefinnande sker inom 3-4 dagar efter att ha tagit mediciner. Varaktigheten av behandlingen påverkas av faktorer som typen av medication som används och svårighetsgraden av infektionen. Det finns fall då fullständig återställande av slemhinnan i näsens maximala bihåle inträffade i veckor och till och med månader av narkotikamissbruk.

Om genyantriten har förvärvat en kronisk form, hjälper inte antibiotika efter 4 dagar. Tiden kommer att behöva betydligt mer - cirka 4 veckor. I detta fall, även med en helt kompetent behandling, har symtomen på sjukdomen en plats att vara.

Viktigt: Avbryt inte behandlingen om det finns en kortvarig förbättring av tillståndet. För fullständig återhämtning måste du dricka hela behandlingen av mediciner som föreskrivs av en specialist.

Vad är drogerna?

Läkare-otolaryngologen måste fatta en slutsats om behovet av att ta medicin. Detta gäller också fall där patienten inte är första gången att möta bihåleinflammation. Baserat på den information som erhållits under patientens undersökning kommer specialisten att ordinera kompetent farmakoterapi.

För ett mer detaljerat tillvägagångssätt bör ett smältprov utföras. Inte störa den snabba bedömningen av patogenen för färgning av Gram. Så du kan identifiera arten av bihåleinflammation och, om nödvändigt, välja det mest effektiva antibiotikumet. Detta är det läkemedel som orsakssjukdomens orsaksmedel kommer att vara känslig för.

Om det inte finns någon synlig förbättring i patientens tillstånd inom 3 dagar efter det att antibiotikumet tagits, bestäms arten av sjukdomen felaktigt (inte bakteriell men allergisk eller svamp). Dessutom kan orsaken vara stabiliteten hos denna typ av patogen till det läkemedel som tas. I detta fall ska droger ersättas.

I den bakteriella naturen hos sjukdomen kan följande grupper av läkemedel användas:

 • Penicilliner - lätt tolererade, biverkningar är minimala. Effekten minskar med svår inflammation.
 • Makrolider - kan användas vid intolerans mot penicilliner.
 • Cefalosporiner - är berättigade när andra droger inte hjälper.
 • Fluoroquinoloner - ett syntetiskt läkemedel som många bakterier förblir känsliga för (kontraindicerat vid behandling av sjukdomen hos barn).
 • Lokal terapi - droppar med antibiotika. Mottagandet av sådana mediciner vid första skedet kommer att underlätta sjukdomsförloppet och möjliggöra att undvika mer allvarlig terapi.

Vid utnämning av läkemedelsbehandling ska specialist också ta hänsyn till patientens individuella egenskaper och eventuella allergiska reaktioner mot en viss del av behandlingen.

Kom ihåg att självmedicinering med ett så allvarligt problem är väldigt farligt. Konsekvenserna av felaktig behandling kan vara värre än bihålan själva. Vid den minsta misstanke om förekomsten av en inflammation är det nödvändigt att adressera till en ENT-expert.