Huvud
Analyser

Jag kan inte kissa när jag har full blåsan

Akut retention av urin är en patologi där en person inte kan producera urinering, även om det finns urin i urinen. Ofta är det fullt och streched med urin. Denna situation uppstår plötsligt. Detta tillstånd kallas också ishuriya. Ibland förväxlas med anuri. Men anuria är en patologi där en person inte kan kissa eftersom urin helt enkelt inte utsöndras av njurarna och det finns ingen blåsa i urinblåsan.

symptom

En person kan inte urinera, medan det finns önskningar. På grund av detta uppträder överflöd och översträngning av blåsan och akuta smärtor uppträder i suprapubic regionen, som ges till perineum och rektum. Ibland kan smärtan bli spastisk. Vid en allmän undersökning av buken bestäms ett synligt utskjutande i underlivet i den suprapubiska regionen. När palpation av buken bestäms av en tät förstorad blåsan kan det finnas obehagliga känslor när du känner det.

Ibland kan urin sticka ut, men något, några droppar. Detta underlättar inte en persons tillstånd. Detta tillstånd kallas paradoxal ishuria.

skäl

 1. Mekanisk - det tillstånd där det finns ett brott mot urinuttaget ur urinen. Till exempel prostata adenom, trauma, stricture, urethralsten, neoplasma i urinrör och rektum.
 2. Orsakerna i samband med sjukdomar i nervsystemet är demyeliniserande sjukdomar, hjärnans neoplasmer och ryggmärgen.
 3. Orsaker i samband med reflexbrott - det vill säga i postoperativ period, efter psykomotionell överbelastning, med alkoholförgiftning, hos bedridde patienter.

Den vanligaste orsaken till reflexiv ishuria är alkoholförgiftning. Detta leder till svullnad av prostata, som klumpar på den prostatiska delen av urinröret.

 1. Försämrad urinladdning mot bakgrund av kronisk ishuria. Kronisk retention av urin - en person kan självständigt producera urinering, men efter urinering fortsätter en viss mängd urin i urinen. Detta kontrolleras av hans kateterisering efter urinering. Adenom av prostata orsakar ofta denna situation.
 2. Orsakerna till överdosering av vissa läkemedel, som hypnotika, narkotiska analgetika.

Av alla anledningar är akut urinretention hos män oftast orsakad av en sjukdom som adenom.

Akut urinretention hos kvinnor är oftast förknippad med livmodertumör, antingen med urinvägar eller njurstenar.

Barnet kan också ha en urininkontinensstörning. Vid barnet uppstår denna patologi med lång tålamod och omöjlighet i tid att gå ner i en toalett. Därefter finns det en reflex illusion. Även hos barn kan urinvägsförändringar uppstå på grund av urinrörets abnormiteter. Symtom på denna patologi i barnet manifesteras såväl som hos vuxna.

Hos gravida kvinnor uppträder även urinproblem. Symtomen är desamma som hos vuxna och barn. Anledningen är psykomotionell överbelastning efter leverans.

Diagnos av akut urinretention

Läkaren startar diagnostiska aktiviteter från en patientintervju, som klagar över omöjligheten med tömning, smärtor i suprapubiska regionen som utstrålar i perineum och ändtarmen. Vidare är det nödvändigt att ta reda på om personen tidigare hade sådana symtom och vad de orsakades av vilka terapeutiska åtgärder som vidtogs för att stoppa tillståndet. Du måste också bestämma om en person har en sjukdom som kan framkalla en urinvägssyndrom (prostata sjukdom hos män, livmodernsjukdom hos kvinnor, njursjukdom, urinrör, urinrör). Eller det fanns några andra orsaker som patienten ansluter ishuria (tar alkohol, medicinering, psyko-emotionell överbelastning).

Därefter börjar läkaren göra en undersökning - när palpation bestäms av en tät, förstorad blåsan. Om detta inte är fallet är det troligtvis inte en orkidé, utan anuria.

Laboratoriediagnostik: - Allmänt blodprov: leukocytos, accelererad ESR är karakteristisk.

 • allmän urinanalys: tecken på inflammation - leukocyturi, erytrocyturi.
 • biokemiskt blodprov: ökad nivå av kreatinin, urea.
 • definition av PSA (prostataspecifikt antigen) för män: en ökning i dess nivå indikerar en sjukdom i prostatakörteln - oavsett prostataadenom eller prostatit.
 • ultraljudsundersökning av urinvägarna: visar storleken och tillståndet hos njurarna, urinblåsorna, urinblåsan.
 • Ultraljudsundersökning av prostata för män: visar strukturen, prostataformens storlek.
 • ultraljudsundersökning av bäckenorgan för kvinnor: för information om livmoderns storlek och tillstånd.

Behandling av akut urinretention

Efter att läkaren har bestämt att patientens symtom indikerar en överträdelse av urinering, måste du börja behandla aktiviteter. Eftersom ishuri är ett akut tillstånd och kan orsaka blåsor i urinblåsan och urinvägarna, måste behandlingen påbörjas omedelbart. Det finns flera sätt att symptomen på ishuria försvinner:

 • Infoga en kateter i blåsan. Det finns två typer av katetrar: gummi och järn. Järnkatetrar ska placeras exklusivt av urologläkare, men en engångs läkare eller sjuksköterska kan installera gummi engångskatetrar. Det viktigaste är att alla regler för införande av en kateter i blåsan är uppfyllda. Eftersom du kan göra ett hål och ett falskt drag i urinvägarna. Adenom i prostata kräver mer noggrann och korrekt införing av katetern i blåsan, eftersom den smalnar lumen i den prostatiska delen av urinvägarna och förhindrar kateterets passage. En kateter bör vara mindre hos ett barn än en vuxen. Efter införandet av katetern i blåsan ordineras antibakteriella läkemedel för att förhindra eventuella komplikationer - urinvägsinfektion. Dessutom är komplikationer som trauma i urinvägsslemhinnan möjliga. Gummikatetrar är både engångsbara och långvariga. Det vill säga att vissa katetrar kan installeras i flera dagar, och ibland i veckan.
 • Den andra metoden är kapillär punktering. Det utförs när det inte går att införa en kateter. Denna teknik innefattar blåsningens punktering över pubic lobnoe-artikuleringen. Denna teknik har farligare komplikationer än kateterisering. Till exempel flöt urinen in i bukhålan och infektionens utveckling i bukhålan och efter utvecklingen av sepsis. Efter genomförandet av denna manipulation är det nödvändigt att föreskriva antibakteriella preparat av ett brett spektrum av verkan.
 • Den tredje metoden är epicystostomi. Denna teknik är baserad på blåsans dränering och etablering av gummiavlopp för urinflöde.
 • Med urinvägsbesvär i urinering (efter operationen, förlossningar) kan du försöka stimulera urinering genom brus av öppet vatten eller genom att sänka de yttre könsorganen i varmt vatten för att lindra spasmen i urinrörets glattmuskelceller. Du kan också injicera spasmolytiska läkemedel intramuskulärt (till exempel proserin, no-shpa) för att slappna av urinrörets glattmuskelceller. Om dessa åtgärder inte hjälper - måste du sätta in en kateter i blåsan.
 • Dessutom rekommenderar vissa studier användningen av droger från gruppen av alfa-adrenerge receptorer när kateteret placeras i urinröret. Dessa läkemedel förbättrar urinflödet.

Således är akut urinretention ett hotande tillstånd för människans liv. Om detta hände är det nödvändigt att omedelbart kontakta en specialistläkare för att eliminera denna situation och i framtiden för att avgöra orsakerna till ishurien. För detta är det nödvändigt att skicka några laboratorietester, för att genomgå instrumentundersökningar som rekommenderas av läkaren. Om urininkontinensstörningen var reflex, bör framväxten av de situationer som orsakade den förebyggas i framtiden. Och om det har uppstått på grund av vissa sjukdomar och patologier, måste du hantera behandlingen, du kan behöva kirurgisk behandling. Men försumma inte detta, för att inte orsaka senare utvecklingen av kronisk ishuria. Dessa förhållanden försämrar avsevärt en persons allmänna tillstånd och livskvaliteten. Barn måste också vara försiktiga med urinproblem, eftersom det kan vara ett symptom på en anomali vid urinvägsutvecklingen. Dessa patologier måste diagnostiseras i tid för snabb åtgärd och eliminering av defekter, vilket i sin tur leder till att hela organismen fungerar normalt.

De främsta orsakerna och behandlingen av urinretention hos män

Överträdelse av urinflödet, oförmåga att tömma blåsan leder till ishuria - det föreligger en fördröjning i urinen hos män, orsaken och behandlingen som läkaren ska bestämma.

Urinvävnadssyndrom - ett vanligt fenomen, särskilt hos äldre män. Svårt urinflöde leder till smärta och obehag, förvärrar chelovkas övergripande välbefinnande. Sjukdomen är fylld av komplikationer, eftersom obesättning av urinblåsan blir ett permanent fenomen i avsaknad av behandlingspass från akut till kronisk form.

Svårigheter i det naturliga urinflödet uppträder plötsligt, och detta är inte relaterat till njurarnas arbete. Den överflödande blåsan börjar trycka på ljumskväggarna, raspiraya den. Kanske en kraftig ökning av temperaturen, illamående, kräkningar, huvudvärk, svaghet i hela kroppen, smärtsamma känslor vid palpation i ljummen, en ökning i storlek. Om det finns dessa symptom kan urinretention betraktas som en förvärring av den underliggande sjukdomen, medan du snabbt tömmer urinblåsan med en kateter och kontaktar en läkare. I annat fall kan detta tillstånd leda till komplikationer:

 • peritonit;
 • urogenitalt sepsis;
 • njurkolik, insufficiens;
 • urinblåsningar med urinflödet i bukhålan.

Den flesta patologin utvecklas med en minskad urinutflödeshastighet, med ett PSA-värde över normen på 2,5 ng / ml, med en prostatavolym på mer än 40 ml.

I händelse av akut urinretention som nödhjälp urin akut behov av att få en mjuk eller metall kateter, ringa en ambulans, med skarp smärta i ljumskarna för att sätta en varm värmedyna eller ta ett bad.

Varför det finns en fördröjning av urinen

Urinering blir sällsynt, smärtsam, med otillräcklig tömning av blåsan hos en man när:

 • urolithiasis på grund av obstruktion av urinvägarna;
 • förhöjning av förhuden
 • tillgängliga hematom, aneurysmer i bäckenregionen;
 • infektionssjukdomar;
 • inflammation i prostata, förhuden av penis
 • trauma i urinröret eller urinblåsan.

Eftersom ytterligare symptom kan observeras:

 • blödning, blödning av blodproppar
 • tumör i blåsan, prostatakörteln, i andra organ i bäckenregionen;
 • medfödd abnorm struktur hos urinvägarna, vilket förhindrar urinflödet;
 • inflammation, skada på urinröret, vilket leder till en minskning av lumen i den;
 • prostata adenom, anses vara den vanligaste sjukdomen hos män.

Retentionen av urin kan vara neurogen i karaktär och visas med:

 • Multipel skleros;
 • skada på ryggmärgen, hjärnan;
 • stark förgiftning med alkohol, droger, vid överdosering av hypnotika
 • kroppens hypotermi
 • stark och frekvent stress;
 • oförmågan att tidigt tömma blåsan på grund av till exempel bristen på en toalett (urinretention med tiden blir godtyckligt).

Närvaron av en man förhindrar ofta urinering:

 • prostatit;
 • stenar i blåsan eller i urinröret;
 • adenom av prostata;
 • phimosis;
 • svullnad;
 • prostatacancer;
 • CNS-sjukdomar i form av skador i ryggmärgen eller hjärnan.

Akut tillstånd associerat med fördröjning i tömma blåsan, är det möjligt i fallet med mänsklig närvaro i alkoholisk intoxikation, under stress, hysteri, efter operationer på rektum, perineum, vilket resulterar i längre vistelse män i sängen, liksom toxiska läkemedel.

Möjliga orsaker till svårighet urinering

Ett plötsligt avbrott, eller en akut fördröjning i urinering, observeras oftast med prostataadenom hos män i åldern 60-65 år. Också med stillasittande livsstil, frekvent diarré eller förstoppning, när järnet upplever en stark rusning av blod. Fördröjning är karakteristisk för prostataadenom: urinen avviker inte helt, smärtfritt, med blod, patienten är feberig, temperaturen stiger. Frakturer i bäckenbenet, urinskador orsakar också en fördröjning i urinen.

Akut urinretention hos män kan ha en särskild form: först urinen avgår, och plötsligt avbryter, medan blåsan förblir inte helt tömd. Detta är ett tydligt symptom på att det finns stenar i urinblåsan som blockerar urinrörets öppning eller urinväggen. När patientens position förändras kan urinering justeras och fortsättas. Om retentionen av urin blir ett permanent fenomen sträcker sig muskelväggarna i blåsan och sfinkteren gradvis, det är möjligt för ofrivilligt urinläckage med droppar, små portioner.

Akut retention av urinering åtföljs av smärta i ljummen, nedskärningar med urinflöde, uppmanar. Det är nödvändigt att genomföra en kateterisering av blåsan med en gummikateter och behandla sjukdomen på basis av diagnosen, identifiera de ursprungliga orsakerna som ledde till en sådan sjukdom.

Metoder för behandling

Som redan nämnts leder den huvudsakliga sjukdomen som är närvarande i patienten till en fördröjning i urinen. Män måste genomgå en grundlig undersökning. Efter diagnosen ska läkaren välja behandling, förskriva användningen av antiinflammatoriska antibakteriella läkemedel. Den infogade katetern minimerar sjukdoms akuta kurs, underlättar patientens tillstånd. Men den här engångsbehandlingen måste du eliminera den underliggande sjukdomen genom läkemedelsbehandling. Dessutom kan behandling göras med folkmekanismer.

Om urinutflödet störs av mekaniska skäl är kirurgisk ingrepp möjlig. Om sjukdomen är förknippad med inflammatoriska smittsamma processer i kroppen, föreskrivs antibiotika, sulfonamider.

Kanske Infoga special implantatet blåsväggen, vilket kommer att vara pacemakern för normal muskelsammandragning i urinröret, som kommer att justera flödet av urin, kommer att göra det en regelbunden och fullständig.

Folkmekanismer

Folkmekanismer kan inte bota den underliggande sjukdomen, men tjänar bara som ett komplement till läkemedelsterapi, kan ta bort obehagliga smärtsamma symptom, lindra patientens allmänna tillstånd. Det är nyttigt att ta frukterna av te rosor, infused med alkohol, dekokter från barken av enbär, infusion av nypon på alkohol, valnötsskal, mals till ett pulver eller infunderas med alkohol. Innan du behandlar dig själv är det bättre att konsultera din läkare först, annars kan du förvärra situationen utan att veta den verkliga orsaken till sjukdomen.

Fördröjd urinering är resultatet av en annan patologi som utvecklas i kroppen, för att detektera och identifiera vilket i tid betyder att bli av med sidosymtomen i form av en fördröjning, ett smärtstillande tillstånd i urinröret.

Det kommer att bidra till att lindra symtomen, om du fyller terosen med vatten eller alkohol, insistera några dagar före förvärvet av en strågul nyans. Ta detta läkemedel ska vara 10 droppar 2 gånger om dagen efter utspädning av kompositionen med en liten mängd vatten.

Du kan böja valnötens löv till pulver, ta 8-10 g 2-3 gånger om dagen, tvätta med varmt kokt vatten.

Du kan torka torra björkblad, häll torrt vitt vin (1 liter), koka blandningen i 20-25 minuter, sedan svalna och spänna. Tillsätt 3 msk. l. älskling, ta 3 gånger om dagen efter att ha ätit 1/3 kopp.

Det kommer att hjälpa dig om du höjer höfterna, lägg den i en glasflaska halvvägs, häll vodka, blöt i 7 dagar på ett mörkt ställe och skaka ibland. Klar tinktur ska få en ljusbrun nyans, ta det 10 droppar 2-3 gånger om dagen för 1 msk. l. för en halvtimme före måltiderna.

I den akuta fasen med en fördröjning i urinering, är ankväven välbättad i ett pulverformigt tillstånd. Ta 3 gånger dagligen före måltiden för 1 msk. l., tvätta med vatten.

Fördröjd urinering hos män kräver en diagnos av hela genitourinary systemet. På analys av urinen tas av hennes avlägsnande från blåsan genom en kateter, en svabb från urinröret, blod i närvaro eller uteslutning av infektion i urinröret, urinledaren, och ultraljudsundersökning av blåsan i händelse av ett försvagat hans muskler, CT, MRI i nervösa besvär i ryggraden eller hjärnan. Din läkare kan ordinera uppträdande cystoma genom en liten punktering av bubblan och införandet av en gummislang för att tillhandahålla en fullt flöde av urin i urinröret eller införande av novokain, Proserpine, pilokarpin.

Behandling av fördröjning i urin eller ishuria bör utföras av behöriga specialister, kunna hitta rätt metoder för att återuppta urinflödet och bli av med problem som är förknippade med urinering.

Fördröjd urinering

Symtom på urinretention

 • Oförmåga att urinera på egen hand.
 • Smärta i underlivet.
 • Stark trängsel att urinera: patienten hittar inte en plats, rusar.
 • Svullnad i underlivet, vilket motsvarar en överflödande urinblåsa.

form

skäl

 • Mekaniska orsaker - ett hinder för urinflödet från blåsan:
  • prostata adenom är en godartad tumör av prostata;
  • prostatacancer - malign tumör i prostata;
  • akut prostatit - akut inflammation i prostata
  • urinrörets trauma - brott mot urinrörets integritet
  • striktur i urinröret - smalning av urinröret
  • sten i urinblåsan eller urinröret
  • urethral tumör;
  • tumörer i ändtarmen
  • phimosis - smalning av huden som täcker glanspenisen;
  • urinrörets abnormiteter:
   • urinventil (på innerytan av urinväggen finns en vik som smalnar urinrörets lumen);
   • hypertrofi av den tuberkulösa höjden (en ökning av det huvudsakliga tuberkulets storlek - en höjd i den bakre delen av urinröret (en del av urinröret, som ligger nära blåsan)).
 • Sjukdomar i nervsystemet:
  • svullnad i hjärnan eller ryggmärgen
  • traumatisk ryggmärgsskada;
  • sjukdomar som leder till en överträdelse av myelinbildning (nervskal).
 • Reflex skäl - det finns en tillfällig hämning av nervsystemet som är ansvarig för urinering:
  • efter operationer på bäckenorganen, buken;
  • med starka emotionella chocker;
  • i ett tillstånd av berusning
  • i skräck
  • med tvångslängd i sängen (sängpatienter).
 • Godkännande av vissa mediciner.

Läkareurologen hjälper till vid behandling av sjukdomen

diagnostik

 • Analys av sjukdomshistoria och klagomål - när det var en smärta i buken, blev det omöjligt att urinera på egen hand, oavsett om det sker i ämnet behandling undersökning om liknande problem tidigare.
 • Analys av livets anamnese - vilka sjukdomar en person lider av, vilka operationer led.
 • Undersökning - läkaren proberar den förstorade blåsan i underlivet. Denna enkla metod för diagnos att skilja urinretention (ischuria) av anuri (ingen tömning på grund av det faktum att urin inte strömmar in i urinblåsan).
 • Fullständig blodanalys, som avslöjar tecken på inflammation: öka antalet leukocyter (vita blodkroppar), ökad erytrocyt-sedimentationshastighet (röda blodkroppar) - ESR.
 • Allmän analys av urin. Det gör det möjligt att avslöja tecken på inflammation i njure och urinväg: en ökning av antalet leukocyter, erytrocyter.
 • Biokemiskt blodprov. Med hjälp av denna analys är det möjligt att identifiera tecken på nedsatt njurfunktion: en ökning av de slutliga produkterna av proteinmetabolism (kreatinin, urea, urinsyra)
 • Ultraljud (US) av njurar, urinblåsa - gör det möjligt att uppskatta volymen i urinblåsan, vilken typ av innehåll, storlek och struktur i njuren.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud) i prostatakörteln - gör att du kan bedöma volymen, strukturen, organs form.

Behandling av urinretention

Komplikationer och konsekvenser

 • Akut njursvikt (extrem grad av nedsatt njurfunktion).
 • Akut pyelonefrit (inflammation i njurarna).
 • Akut cystit (inflammation i urinblåsan).
 • Makrogematuria (en blandning av blod i urinen).

Förebyggande av urinretention

 • Kontroll av PSA (prostataspecifikt antigen - ett specifikt protein, bestämt i blodet, vilket ökar i sjukdomar i prostata, inklusive cancer) för män.
 • Uteslutning av underkylning.
 • Avslag från överdriven användning av alkohol.
 • Uteslutning av skador på genito-urinorganen.
 • Snabb behandling av läkaren med syfte att korrigera behandlingen - vid förekomsten av svårigheter med en utvisning mot mottagande av medicinska produkter.
 • Regelbundet besök hos urologen en gång om året efter 45 år.
 • Före den planerade operationen är det lämpligt för patienterna att lära sig att utföra urinläget som ligger, eftersom i sig själva kan immobilisering (långvarig ljushållning) i den postoperativa perioden bidra till utvecklingen av urinretention.
 • Källor för information
 • Urgent urologi. Författare: Yu. A. Pytel, II Zolotarev. "Medicin" 1985
 • Lärobok. Urology. NA Lopatkin, Geotar-Med 2004

Anmälan till doktorn: +7 (499) 519-32-84

stran - En sjukdom som kännetecknas av svårighet att ta bort urin från kroppen. Stranguria uppstår inte i sig, men är oftast en följd av de överförda sjukdomar i genitourinary sfären. Både man och kvinna drabbas av kvävning, men hos män uppträder denna sjukdom oftare på grund av de särdrag hos deras sexuella organ.

Normalt bör en frisk person ha ungefär en och en halv liter urin per dag, medan antalet urinering är fem till sex gånger. Som övning visar inte människor som lider av strangury bort mängden urin från kroppen, vilket är fylld av sjukdoms komplikationer.

De främsta orsakerna till svårighet urinering

Svårigheten att urinera kan uppstå hos både män och kvinnor. För att identifiera orsakerna till sjukdomen har könsidentitet ett stort inflytande, eftersom det finns skäl som endast är specifika för män, och det finns bara kvinnor. Ändå finns det också sådana skäl som inte beror på kön på personen, men kan också orsaka svårigheter att urinera hos både män och kvinnor.

Av sådana skäl bär följande sjukdomar:

 1. cystit - Blåsans inflammation, som uppstår med svåra symptom. Hos män är cystit inte lika vanlig som hos kvinnor, men det orsakar dem allvarligt obehag. Symtom på cystit - smärta i underlivet, brinnande, gnidning, urinlösning och utseende av föroreningar av pus i den. Cystitis i det akuta scenet framkallar feber, frossa, illamående. Med cystit är urinutsöndring svår på grund av den lilla volymen urin som släppts av njurarna, så att patienterna, när man uppmanas av en man, inte kan "gå av på ett litet sätt" med de vanliga volymerna.
 2. urolitiasis - En sjukdom som kännetecknas av bildandet i njurarna, urinblåsan eller blåsan av hårda stenar av olika storlekar. På grund av mänens längtan efter salt, kryddig och fet, är denna sjukdom vanligare hos dem än hos kvinnor. Huvudsymptomet hos urolithiasis är ofta urinering. När stenen rör sig längs urinvägarna kan det skada slimhinnan som foder organen. Således känner patienter skarp smärta, brännande känsla, det kan finnas en renal kolik.
 3. Inflammatorisk njursjukdom - de inkluderar sådana sjukdomar som pyelonefrit och glomerulonefrit, för vilka problem med urinering är huvudsymptomen. Symptomen på sjukdomarna talar för sig själva - det är en tråkig smärta i länden av varierande intensitet. Hos patienter med akut form stiger kroppstemperaturen, tecken på berusning uppträder. När sjukdomen fortskrider blir urinflödet allt svårare. Kroppen börjar svälla, i urinen som släpps, märker blandningen av blod.
 4. Diabetes mellitus - En sjukdom i samband med en överträdelse av kolhydratmetabolism i kroppen. I diabetes mellitus känner sig nedsatt urinering själv, speciellt på natten, när volymen av urin ökar. Symptom - patienter med diabetes är törstig, de kan utveckla kliande hud, minska effektivitet, humör, det finns sexuella problem i relationer med motsatt kön.

Orsaker och symtom hos män

Hos män är strangury oftast på grund av följande skäl:

 1. prostatit - Denna sjukdom och i akut och kronisk form bryter mot normal urinering. Symtom på prostatit - frekvent urinering, i kombination med svårigheterna att tömma urinblåsan. Patienterna klagar på att önskningar uppträder plötsligt, det finns ingen möjlighet att uthärda, men när man försöker urinera är mängden urin mycket mindre än det känns. En känsla av ofullständig tömning skapas. När sjukdomen fortskrider blir det svårare att fullt ut utöva urinering. Vid den tiden läggs inte bara problem med urinering, men också sexlivet. Män känner smärta i perineum, en brännande känsla, obehagliga känslor efter avföring, svår utmattning.
 2. Adenom av prostata - En sjukdom som kännetecknas av proliferation av prostatavävnad, vilket kan leda till en signifikant ökning av storleken. Orsakerna till adenom är inte exakt etablerade, men nu är det möjligt att tydligt associera utseende av adenom och en ålder av en person - ju äldre mannen är, ju mer sannolikt är han att få denna sjukdom. Symptom - frekvent urinering, oftast på natten, urininkontinens, uppmanar utan mycket miktsii. I senare skeden gör sjukdomen sig svår att urskilja urin, patienter noterar att de måste göra betydande ansträngningar för att göra det. I det här fallet är själva processen kvalitativt annorlunda - urinstrålen är släckt, intermittent.

Orsaker och symtom hos kvinnor

Det är värt att notera att i trettio procent av obstruerad urinering hos kvinnor skyller för gynekologiska sjukdomar. De blir grunden till det faktum att en kvinna normalt inte kan urinera. Tänk på andra orsaker som leder till problem med urinering. De inkluderar:

 • mekaniska orsaker, såsom förminskning av urinhinnan, främmande kroppar i urinvägarna, nedsatt urinblåsa);
 • Närvaron av stenar i blåsan eller njuren.
 • närvaro i urinen av stora blodproppar eller slem
 • neoplasmer;
 • intrång i urinröret
 • Sexuella infektioner;
 • ökat intra-abdominalt tryck
 • blåsans sträckning på grund av skador;
 • oansvarig användning av vissa mediciner.

Huvudsymptomen på urinproblem hos kvinnor är följande:

 • dropputskiljning av urin;
 • långvarig urinering
 • retention av urin;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • förändra urinströmmen (trög, sprinkling, etc.)

Svårighet vid urinering hos barn

Svårigheten att urinera kan också förekomma i barndomen, och barnen har egna specifika skäl till detta.

Orsaker till svårighet att urinera hos barn:

 1. Hyperreflex urinblåsan - En sjukdom där blåsans volym överstiger normalen vid en viss ålder. Kontraktiliteten hos en sådan blåsan är helt bevarad, men på grund av sin stora volym blir urinlighetshandlingar sällsynta men stora delar. I regel orsakar en hypo-reflex urinblåsan svårigheter med urinutskiljning. Barn klagar på att det är svårt för dem att helt tömma blåsan, för det måste de trycka, men urinströmmen är fortfarande trög.
 2. Brott mot urinvägens patency - uppstår av olika anledningar, både förvärvade och medfödda. Med denna avvikelse är urinering så svår att den helt kan sluta eller vice versa - urininkontinens observeras.
 3. infektion - Infektionens penetration i det genitourära systemet orsakar oundvikligen negativa förändringar hos excretionsorganen. I närvaro och utveckling av infektion klagar barn om smärta vid urinering, oförmåga att lätt gå på toaletten, behovet av konstant ansträngning. Vid flickor är infektionen oftast lokaliserad i slidan.
 4. Inflammation av glanspenisen hos pojkar är förknippad med brist på hygien i könsorganet. För början i huvudets fält finns en tumescence, då utflödet liknar en plats med den skarpa huden. Barnet med denna sjukdom upplever också problem med urinutsöndring, eftersom det gör ont för honom, och han sparar sig själv. I vissa fall kan svullnad mekaniskt stänga urinvägens lumen och i detta fall kommer urinutsöndring också att vara svårt.

diagnostik

Vid diagnos av en sjukdom är det viktigt att komma ihåg att svårigheten att utsöndra urin som en oberoende sjukdom inte uppstår - det här är en komplikation av antingen förvärvad eller medfödd sjukdom. Därför beror på hur snabbt och korrekt diagnosen kommer att göras, avlägsnandet av denna obehagliga karaktäristik beror också på.

För att korrekt identifiera sjukdomen måste du utföra en kompetent diagnos. Observera att det med svårt urinering är ett frekventt symptom smärtsamt, men detta symptom är också uppenbart i många andra sjukdomar. Det är mycket viktigt att läkaren identifierar smärtornas kännetecken för att fortsätta vidare differentialdiagnos. Så den skarpa smärtan uppträdde plötsligt och ökar med urinering, kan indikera antingen en inflammatorisk process eller närvaron av en främmande kropp, såsom en sten.

Om smärtan är lokaliserad i underlivet, det är måttligt och dra, indikerar detta en inflammatorisk process. Relativ smärtlindring kan också varna vid cancer, för i den sista fjärde etappen av sjukdomen finns det nästan inga smärtsamma förnimmelser.

Differentierande sjukdomen måste du vara uppmärksam på det faktum att smärta i urinröret är karakteristiskt just för hennes lesion, i underlivet - med blåsesjukdom i perineum - med prostata adenom.

Vid fastställandet av diagnosen kan inte bara lokaliseringen av smärta, utan även dess bestrålning (ge, flytta) hjälpa. Till exempel, om smärta ges till huvudet på penis och hos kvinnor - till klitorisområdet, började det troligen att flytta stenarna. Om en man känner smärta i perineum indikerar detta främst prostatit.

Också bestämma sjukdomen kommer att hjälpa och tiden för uppkomsten av smärtsamma förnimmelser. Om smärtan inträffar före urinering indikerar det att blåsan är inflammerad eller har en tumör. Smärtan i början av processen indikerar antingen inflammation i urinröret eller framstegen av stenarna till urinröret. Smärta vid urinering hänvisar till cystit eller cancer. Om smärtan har uppstått i slutet av processen kan det leda till tanken på en lesion i prostata, blåsans livmoderhalsområde eller den främmande kroppen i själva blåsan.

Vid diagnos måste du ta hänsyn till patientens kön och ålder (patient), allmän hälsa, förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Förutom dessa faktorer används laboratoriemetoder för undersökning för diagnostik. Patienterna måste klara ett urintest och ett blodprov. För att klargöra blåsans storlek, tjockleken på dess väggar, närvaron av främmande föremål, görs ultraljud.

behandling

Vid behandling av sjukdomen måste du först och främst fokusera på den underliggande sjukdomen. Efter det är etablerat och botat, kommer symtomen på svårighet att urinera försvinnas. Med polyper i blåsan, stenar i njure eller urinblåsa, visar prostata kirurgisk behandling som syftar till att eliminera defekten. Moderna metoder tillåter så snabbt och smärtfritt att bota patienter med sjukdomar av detta slag. Operativ ingrepp sker på en minimalt invasiv princip, medan rehabiliteringsperioden minskas betydligt.

Sådana sjukdomar som blåsor, polyper, uretrit kräver konservativ behandling. Läkaren kommer att ordinera en mängd läkemedel (antibakteriell, antimikrobiell) som hjälper till att bli av med den underliggande sjukdomen.

Om en person en gång hade allvarliga problem med urinutskiljning, rekommenderar läkare med största sannolikhet att hålla sig till diet nr 9, enligt vilket salt, stekt och rökt mat är uteslutna.

förebyggande

Förebyggande av urinproblem består av följande punkter:

 • upprätthålla en hälsosam livsstil, undvika rökning och alkohol;
 • en konstant partner i det intima livet;
 • observation hos läkaren, läkarundersökning i tid, etc.
 • ät inte mycket salt, rökt, rostad
 • bär varma kläder på vintern;
 • på vintern, underhåll av kroppen med vitaminer;
 • Användning av rekommenderad mängd vatten per dag.
Ett enda centrum för ett möte med en läkare på +7 (499) 519-32-84.

Hinderad urinering hos män - orsaker och behandling

Vilka är de vanligaste orsakerna till svårighet att urinera hos män är specialister? Oftast noteras urinproblem när det urogenitala systemet påverkas: njurarna, blåsan, urinröret. En noggrann diagnos kan göras av en läkare, baserat på symptom och resultat av patientens undersökning.

Sjukdomar som leder till svårighet att urinera

Vanligtvis är en man som känner sig angelägen om att urinera, går på toaletten och blir av med vätskan om några sekunder. Normal stråltät, slår elastiskt in i toalets yta, med ett uttalat ljud. Huvudet förblir till slutet av urineringstiden.

Naturligt är en viss hitch innan du urinerar på morgonen, när en man upplever en ofrivillig erektion. Också ibland finns det ett litet mellanrum när det är nödvändigt att påkänna bukhinnan att urinera om mannen går på toaletten strax efter samlaget. Väntetiden är inte mer än ett par sekunder.

Hur kan du bestämma att en person har svårt att urinera?

 • Urin utsöndras i droppar, inte i strålning.
 • Strålen är slap, den kan vara stram i början och försvaga mot slutet av urinering eller vara ständigt svag under urineringsprocessen.
 • Uttagandet av urin tar längre tid istället för 1-2 minuter.
 • Strålen är avbruten, urinering behöver ständigt återupptas.
 • Strålen bifurcates, vätskan sprutar starkt eller riktas inte rak, men till sidan.

Om man, för att kissa, regelbundet måste trampa hård, drabbas av bukhinnan, det talar också om svårighet att urinera.

urolitiasis

Stenar som framkallar utvecklingen av inflammatoriska processer, stör de urogenitala organens funktion och gör det svårt att urinera, kan bildas i njurarna, blåsan och till och med prostata (sekundära stenar). De bildas av salter av urinsyra, kan vara små stenar i diameter upp till flera millimeter eller sand med en diameter av korn mindre än 1 mm. Svår urinering hos män är ett av symptomen på urolithiasis.

Möjliga orsaker till patologins utveckling:

 • Genetisk predisposition.
 • Brist på vätskeintag.
 • En stillasittande livsstil.
 • Användningen av vätskor med ett stort antal mineralsalter.
 • Anatomiska egenskaper hos mannen.

Huvudskylten på sjukdomen är en känsla av smärta, gnugga, brinna med urinering. Ett litet skift i stenarna kan orsaka urinröret att överlappa och akut urinretention. Om en man känner till ett urinflöde, men inte kan urinera, som om det inte spänner, ska du omedelbart ringa till din läkare.

uretrit

Oftast förekommer uretrit (inflammation i urinröret) med frekvent urinering. Men trots täta besök på toaletten kan mannen inte tömma blåsan helt. Vidare blir urinprocessen extremt smärtsam, det är nödvändigt att ständigt sätta på bukväggen för att behålla strålens kraft. På grund av inflammation smalnar urinröret och vätskan kan knappast frisättas.

Experter skiljer flera typer av uretrit:

 • Bakteriell.
 • Viruset.
 • Gonorrheal.
 • Trichomonas.
 • Candidiasis.

Svår urinering kan utvecklas efter felaktig behandling av akut urinrör, mekanisk irritation av urinöppningen, störning av hygienregimen.

prostatit

Vilken typ av prostatit (bakteriell, kronisk, akut) orsakar en upprörd urinering. Frekvent uppmaning att urinera kan resultera i ingenting. Urin flyter ur urinröret nästan i droppar, även om du normalt kan kissa, det finns en känsla av överflöd av blåsan och det finns en önskan att gå på toaletten "på ett litet sätt".

Akut prostatit vi levererar till männens maximala antal obehag. Symptom på sjukdomen:

 • Höj kroppstemperaturen till 40 grader.
 • I ljummen och perineum känns ömhet.
 • Det är smärtsamt att inte bara skriva, smärtsamma känslor orsakar en avföring.
 • Prostatan svälter så mycket att en man inte kan urinera alls. Spänningen i bukhinnan leder till det faktum att en person bara känner en stark smärta över puben.

Akut retention av urin, som utvecklas med ödem i prostata, kan leda till smärtsam chock, blåsans ruptur. Därför, vid de första tecknen på ett brott mot urinflödet, bör du söka medicinsk hjälp.

Sjukdomar som påverkar könsorganen

Det finns svårigheter med urinering hos män som har haft inflammatoriska sjukdomar i könsorganen. Urinretention är möjlig med:

 • Orchitis - inflammation i testiklarna.
 • Balanit - inflammation i prepuce, penishuvud.
 • Epididymit - inflammation i bilagorna.

En person kan vara långsammare av urineringsprocessen, ofta uppmanar "på ett litet sätt", på natten ökar frekvensen av att besöka toaletten.

Bly till smalningen av urinrörets lumen kan vara traumor i könsorganen, de överförda operationerna på penis, blåsan. Efter några störningar i vävnaderna kvarstår vidhäftningar, ärr. Det är också möjligt att utveckla en inflammatorisk process som framkallar en överträdelse av urinflödet. Följande manipuleringar leder till svårigheter i utbytet av vätskan:

 • Felaktigt onani med överdriven spaltning av huvudet, dra i trollet.
 • Sexuellt samlag med penaltrauma.
 • Lyftande vikter.
 • Gör tungt fysiskt arbete.
 • Konstant inneslutning av utlösning vid toppen, vilket leder till att spermierna "drivs" i testiklarna.

Slack urinering hos män kan vara ett tecken på utvecklingen av cancer i urinröret, urinblåsan, njurarna.

Sexuellt överförda infektioner

Syfilis, candidiasis, gonorré, trichomoniasis leder till inflammation i urinröret. Dessutom hindras urinproduktionen inte bara, men andra symptom uppträder: ett utslag, en vitaktig urladdning, en purulent lukt från urinröret.

Beroende på urinering på neurologiska problem

Skador på nervcellerna i hjärnan, nedsatt cirkulation av cerebrospinalvätskan i ryggraden kan också leda till att urinering blir svårt. För funktionsfel i urinsystemet resulterar:

 • Skador på huvudet, nacke, rygg.
 • Ischemisk eller hemorragisk stroke.
 • Epilepsi.
 • Hydrocefalus.

Det noteras att även barn har svårigheter med urinering på grund av neuroser, depressiva tillstånd och psykisk obalans.

Ibland gör psykiska skäl det svårt att kissa lugnt på en man. Till exempel anser han denna process för intim och kan inte urinera på en offentlig toalett eller i närvaro av främlingar. Vissa män har en mycket hög grad av hudfärg när de inte kan pressa ut droppar, även om de vet att det finns en kvinna i korridoren bakom toaletten.

Hur diagnostiseras patologin?

Det är svårt för dig att urinera, du vill veta orsaken till patologin och eliminera den? Om obehagliga symptom uppstår, bör du kontakta en urolog eller sexolog. Efter att ha inspekterat patienten och lyssnat på klagomål kommer doktorn att erbjuda en fördjupad undersökning:

 • Ultraljud av prostata, njure, urinblåsa.
 • Undersökning av prostatakörteln genom anus.
 • Datortomografi av genitala organ, mjuka vävnader i småbäcken.
 • Njurarnas roentgen, genitourinary system.
 • Urofluometri för bestämning av vätskefrekvensen från urinröret.
 • Cytoskopi av biomaterialet från urinröret.
 • Med inflammatoriska och infektionssjukdomar - bacussis i urinrörslemhinnan för att bestämma patogenen.

Om det finns en misstanke om att tillväxten av en cancerous tumör förhindrar urinering, kan det bli nödvändigt att genomgå en biopsi - vävnadsprovtagning för studien. Denna procedur hjälper till att fastställa om det finns cancerceller i genitourinärsystemet, hur snabbt de delar sig, om det finns metastaser i andra organ och vävnader.

Rekommenderad läsning:

Alltför ofta urinering hos män - hur man behandlar;

Egenskaper av behandlingen

Behandling för en man med svår urinering föreskrivs av en läkare som styrs av undersökningsdata, patientens allmänna tillstånd, egenskaperna hos hans kroniska sjukdomar.

Med urinrör utses patienterna med urinrörsvaskning med Marganzovka, Miramistin-lösning, Prothorgol. Det är nödvändigt att ta antibakteriella läkemedel för att eliminera inflammatorisk process. Valet av tabletter görs efter bestämning av patogenen och förtydligande av dess känslighet för vissa läkemedel.

Akut eller kronisk prostatit behandlas också med antibiotika. Du kan behöva ta antiseptiska läkemedel, för anestesi - icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

När en man inte är bra att skriva, kan traditionell medicin kompletteras med folkmedicin.

 • För att lindra muskelspasmer kan du dricka under dagen te från frukten av terosen (karcaden). Dessa frukter accelererar behandlingen av urin, hjälper till att ta bort överskott av salter från njurarna.
 • Buljongen av enbär bär hjälper till att normalisera processen med urinering.
 • Som en restorativ tas infusion på löv, blommor och frukter av nässla. Det kan vara full mer än en månad varje dag istället för te.

Observera, problemet med urinering förekommer ofta hos personer som föredrar en stillasittande livsstil. Stagnation i bäckenorganen, fetma leder till nedsatt cirkulation och försämring av ämnesomsättningen. Detta väcker i sin tur utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar. Inte "inkubera" sjukdom, gör sport och glöm inte en hälsosam livsstil.