Huvud
Behandling

Gå inte urin hos män: vad ska man göra och hur man behandlar?

Brott mot det normala funktionen hos urinvägarna - problemet är ganska vanligt och observeras hos ett stort antal äldre män. En av de obehagliga faktorerna under urinprocessen är att stoppa. Retentionen av urin i medicin kallas ishuria. Barn, kvinnor och män utsätts för Ishuria. Men oftast utsätts hon för det manliga kön. Människor som har denna sjukdom kan inte helt tömma hela blåsan, eller processen med urinutflöde är intermittent och svårt. De viktigaste symptomen är buken ischuria uppblåsta obehag runt blåsan, ofta önskan att urinera dag och natt, eller deras brist på lämplig tidpunkt.

Det finns flera former av urinobstruktion, och varje form manifesterar sig på ett märkligt sätt. Ishuriyu kan delas in i kronisk och akut, komplett och ofullständig. Om oväntade urinretention, finns det starka smärtor i nedre delen av magen och urinblåsan är ofta en känsla av fullkomlighet, då är det definitivt bevis på en akut sjukdomsförlopp.

Den kroniska formen av sjukdomen är farlig, eftersom det kan ta lite tid utan symptom, men under bildningsprocessen börjar det förvärva en mer uppenbar karaktär och manifesterar sig alltmer.

I den kroniska formen av ishuria har en man inte möjlighet att självständigt förfoga över urin, så han placeras på en kateter. Förödande blåsan är därför möjligt för mer än ett år.

Vid en delvis kronisk sjukdomsform hos mannen finns det en möjlighet att självständigt utföra urinflödet. Den fulla urinblåsan kan emellertid inte tömmas, och en del urin förblir inuti. Med paradoxal ishuria sträcker sig urinblåsan och urinen går ut med godtyckligt, men en oberoende och medveten procedur för urinering är omöjligt.

Faktorer som påverkar utseendet av en försening i urinen

Kronisk obstruktion av urin kan orsaka följande konsekvenser:

 • Skador på urinröret;
 • Tätning av urinröret. Clogging av urinröret är möjligt som ett resultat av att få stenar. Obstruktion kan bildas i segmentet vesicourethral och i själva kanalen. Occlusion i vesicourethralkanalen uppstår på grund av blåsans tumör, bildandet av en polyp, eller det är en medfödd defekt. Ocklusion i själva urinröret är resultatet av utseendet av divertikula eller förminskning av lumen i kanalen;
 • Kompression av blåsan. Bildas på grund av avvikelser i genito-urinary organ, orsakade av följande sjukdomar: prostatit, förhudsförträngning, cancer, prostata skleros. Kontraktion av blåsan kan uppstå med sjukdomar i organ i bäckenet. Sådana sjukdomar innefattar: perineal hematom, rektalcancer, inguinalbråck.

Orsaker till urinretention hos män

Den kroniska formen av ishuria kan bero på sjukdomen hos neurogen blåsdysfunktion (PDMD). Förutom sjukdomen hos PDMD och genitourära sjukdomar finns det andra faktorer som påverkar urinproblemen. Dessa inkluderar: fått hjärnan och ryggmärgsskada, multipel skleros, komplexa operationer, varefter det finns ett behov för en lång sängläge, förgiftning av alkohol och droger, en hel del stress och fysisk stress.

Anledningen till att urinen inte går, det kan finnas en sjukdom i prostata adenom.

Efter en ökning av denna godartade tumör börjar segmentet i urinröret som passerar genom prostata att förändras - det warps och förlängs. Förändringarna i urinröret påverkar urinutbytet - de försenar det och gör det svårt. Med denna sjukdom finns det en svullnad i prostatakörteln, och som en följd av en ökning i sin storlek går inte urinen bort.

Metoder för diagnos och behandling

Så vad ska man göra och vilka åtgärder är värda att ta om urin hos män är svårt att komma ut? En man som är intresserad av det goda arbetet i hans kropp borde inte ignorera ovanstående symtom. Så snart du känner att urinen går iväg, måste du omedelbart se en läkare. Ju tidigare du kommer att börja behandlingen, desto mer sannolikt är du att återhämta sig. För att fastställa den korrekta diagnosen, för att avslöja den primära källan till urinretention, kan endast en kvalificerad specialist ordna rätt behandling.

En av metoderna för att identifiera ishuria är palpationen av området ovanför frontbenet. Detta är nödvändigt för att ta reda på huruvida ökningen av bubblans storlek har uppstått. En effektiv diagnosmetod kan också vara en ultraljud i bukregionen, som bör utföras efter urinflödet.

Om mer än 200 ml vätska förblir i urinbehållaren, indikerar detta en fördröjning.

Kateterisering används som ett sätt att behandla akuta former av ishuri. Det består i installation av en metallkateter genom urinröret i urinblåsan. Som ett resultat lämnar vätskan blåsan. Förutom metall finns det gummi katetrar. Med en böjning i slutet av enheten passerar den bättre till bubblan. Använd en gummikateter kan vara ett par dagar och ett par veckor. Och efter förbättringens början är det möjligt att ta bort enheten och urinera oberoende utan problem.

Negativ punkt när katetrar används är skada på urinrörets slemhinna. Det är möjligt att få infektion i det resulterande mikrotraumet och förekomsten av urosepsi.

Användningen av katetrar är inte tillåten om patienten bryter mot urinvävnadens integritet eller han lider av prostatit.

I det här fallet uppstår frågan hur man behandlar sjukdomen? Kapillär punkteringsmetoden kan lösa detta problem. Kärnan i metoden är att en patient i ett vågrätt läge under anestesi injiceras med en nål i blåsområdet. Ett mjukt rör sätts på ytteränden av nålen. När nålen träffar blåsan utförs vätskans urladdning genom röret. Efter en fullständig förstöring av blåsan dras nålen ut. Denna procedur upprepas flera gånger om dagen. Denna metod är särskilt effektiv i sjukdomen hos prostataadenom.

Tömning av blåsan är en annan metod för behandling av urinretention. Efter införandet av anestesi skärs huden över skönhetsledet strängt längs mitten av buken och placeras inuti troken. Efter att ha nått blåsverktyget, gör en punktering stilett. Genom trokarens ihåliga slang är en gummikateter installerad, genom vilken urinen flyter ur blåsan. Fördelarna med denna metod är enkelhet och säkerhet. Med denna metod finns det ingen skada på prostatakörteln.

Med ofta dränering blir blåsan skrynklig. Dess väggar förlorar sin elasticitet, så det blir nödvändigt att tvätta blåsan med en antiseptisk lösning. Lösningen hälls i blåsan och hålls en stund inne i den.

Folkmekanismer

Det bör noteras att användningen av folkmedicinska lösningar inte kan vara den huvudsakliga behandlingen, men används endast som en ytterligare terapi. Användningen av traditionell medicin hjälper till att lindra smärta och bidrar till att förbättra kroppens övergripande tillstånd.

Det rekommenderas att dricka infusion av te-rosfrukt.

Du kan insistera på frukter både på vatten och på alkohol. Det mottagna medlet bör appliceras i en mängd av 10 droppar 2 gånger om dagen, spädning i 50-100 ml vatten.

Grindad valnötblad bör tas 10 gram 2 till 3 gånger om dagen. För lättare passage av pulvret kan du dricka det med varmt kokt vatten.

förebyggande

Det kommer inte vara överflödigt att förhindra ishuria. Det rekommenderas att kontrollera prostata-specifikt antigen. Trots allt, ökar dess blodinnehåll en prostata sjukdom. Men i tid, märker förändringarna kan förhindra konsekvenser. Det är värt att försöka undvika hypotermi, att överge frekvent användning av alkohol. Sluta inte vara försiktig med att undvika mekaniskt trauma på genitourinary systemet. Om en biverkning under behandlingen av mediciner hade svårigheter att urinera, så omedelbart behöver du se en läkare.

Ett systematiskt besök hos urologen, särskilt efter 45 år, kommer att bidra till att undvika många problem. Innan den planerade operationen är det klokt att lära sig att urinera ligga ner. Eftersom en långvarig vistelse i kroppen i ett horisontellt läge kan redan orsaka en fördröjning i urinen.

Urinretention hos män - orsaker och behandling av sjukdom

Om urinretentens uppträder hos män, ska orsaken och behandlingen söka i samband med läkaren. På grund av sjukdom en man hämmas flödet av urin, vilket leder till smärtsamma känslor och konstant obehag. Att självmedicinera i detta tillstånd är det mycket farligt för hälsan, och fördröjningen i besöket till specialisten hotar utvecklingen av komplikationer och behandlingstid i framtiden. Bristen på kompetent behandling under en akut period skapar gynnsamma förutsättningar för omvandling av sjukdomen till kronisk form. I detta fall blir obstruktionen av urinledaren en permanent följeslagare för mannen.

Akut urinretention hos män orsakar och symtom

Inte alltid i händelse av problem med det naturliga urinflödet orsaken är njurarnas arbete. Det är nödvändigt att läkaren noggrant undersökte patienten och analyserade alla symtom. Ofta är kränkningen av urineringsprocessen en förvärring av en annan underliggande sjukdom. När den är fylld med urin blåsan ökar trycket på den nedre delen av buken och ljumske vägg, kan en man öka kroppstemperaturen, kan visas svår huvudvärk, illamående och kväljningar. Hela kroppen känns svag, och när du känner ljummen upplever patienten smärtsamma förnimmelser. Om en person är ett brådskande ärende är inte första hjälpen kommer göras, kommer hans tillstånd leda till utveckling av farliga komplikationer såsom peritonit, njurkolik, urinogenous mochevika sepsis och brista, vilket är anledningen till urinen in i bukhålan.

Det finns följande huvudorsaker till störningen av urinprocessen.

urolitiasis

När stenarna rör sig, blockeras urinledningarna.

phimosis

Sjukdom, där förhudens förträngning inträffar, vilket förhindrar att huvudet lämnar koronoid.

Hematom och aneurysmer i bäckenområdet

Utveckla på grund av skador som tas emot av en man.

Infektionssjukdomar

Infektion framkallar svullnad, irritation och inflammation i vävnader. Den inflammatoriska processen passerar gradvis till urinröret, vilket framkallar ödemet i ureans sphincter.

Inflammation av prostata

Om prostata har inflammatoriska processer kan det leda till en ökning i kroppen i sidorna och inuti urinröret, som gradvis smalnar. För att urinera måste musklerna i blåsan sammandragas med stor ansträngning.

Men för lång tid att uthärda en sådan muskelbelastning kan inte, så snart de blir oförmögna att normal reduktion.

Skador på urinröret och urinblåsan

Trauma kan erhållas av en man på grund av operation eller under en stroke som tränger igenom ett sår.

Behandling med läkemedel

Biverkningen av några helt ofarliga läkemedel är retention av urin. Om patienten har märkt en sådan negativ effekt på din kropp, bör du kontakta en specialist för att hitta en annan lämplig beredning. Urinretention kan uppstå på grund av långvarig användning av antihistaminer för att bekämpa allergier, på grund av antidepressiva läkemedel och läkemedel för behandling av ångest.

Andra orsaker till obstruerat urinflöde är vissa mekaniska störningar, obstruktion av könsorganet eller funktionella störningar vid nervfibrerna. Om det finns problem med nervsystemet, kan sphinctersmusklerna inte reagera på kroppens kommandon, vara för ansträngda och avslappnade. Fel i nervsystemet leder till brist på urin att urinera, liksom felaktig funktion av blåsans muskelfibrer.

Hos män är den akuta formen av urinretention ibland manifesterad på ett märkligt sätt. Först lämnar urinen kroppen naturligt, men plötsligt avbryts processen och urean förblir helt tömd. När en mans position ändras fortsätter urinering. Detta fenomen har tydliga tecken på närvaron i blåsan av betong som överlappar hålet i urinröret eller urinväggen. Om urinretentens blir en vanlig förekomst, sträcker sig muskelväggarna i blåsan och sfinkteren, vilket ibland orsakar okontrollerad utsöndring av några droppar urin.

Urinretention hos män: vad man ska göra

Om en man observerar utseendet av ångestsymtom i samband med intermittent urinering alls eller om det inte finns någon urinering, bör omedelbar hjälp omedelbart efterlysas. Före ankomsten av läkare rekommenderas inte att vidta några åtgärder. Läkare själva rekommenderar ibland mottagandet av ett varmt bad, men i inget fall hett. Att slappna av urinvägens smidiga muskler kan hjälpa till att återställa urinflödet under en kort tid och lindra det obehag som patienten känner. För att göra detta kan du ta No-shpu eller sätta ljus med papaverine. Vissa patienter får hjälp av en rensningsema, men i akut tillstånd ska det inte sättas på egen hand.

Om patientens tillstånd inte är akut och mannen har uppträtt på egen hand för att se en specialist, ska läkaren undersöka patienten och göra en grundlig undersökning av diagnosen. Först efter detta väljes läkemedel och metoder för behandling. Diagnos av hela genitourinary systemet omfattar följande aktiviteter:

 • urinanalys. I frånvaro av urinering tas urin ur blåsan med en kateter;
 • smet från urinröret. Studien är avsedd att upptäcka patogen mikroflora, såväl som patogener;
 • blodprov. Kommer att hjälpa till att identifiera infektioner i urinröret
 • USA. Ultraljudsundersökning av urinledaren och urinledaren hjälper till att identifiera försvagade muskler;
 • CT och MR. Undersökningen av patienten med hjälp av olika skannrar ordineras i närvaro av nervsystemet i ryggraden eller hjärnan.

Att veta vad man ska göra, om man inte har urin och hur man hjälper honom i denna situation, kan man undvika komplikationer och försämring av patientens välbefinnande. Även om du tar No-shpa eller ett varmt bad hjälper till att förbättra en persons tillstånd, ska du inte skjuta upp besöket till läkaren. De vidtagna åtgärderna ger endast en tillfällig lindringseffekt, medan den verkliga orsaken till urinflödet kvarstår.

Akut urinretention hos män: behandling

För att förbättra patientens välbefinnande och eliminera akut urinretention, införs en kateter för att avlägsna urin från urinblåsan. Denna manipulation kommer att ha effekt för ett tag, men det kan inte betraktas som ett botemedel.

När ett naturligt urinflöde är omöjligt på grund av mekaniska störningar krävs kirurgisk ingrepp. Om det finns en inflammatorisk process som orsakas av infektion, föreskrivs antibiotika och sulfonamider. Syftet med implantatet gäller även för moderna behandlingsmetoder. Det är fäst vid blåsans vägg och tjänar som ett speciellt stimulansmedel för sammandragning av muskelvävnad i urinröret. Tack vare en sådan stimulering är det möjligt att fastställa urinprocessen och göra urinering igen regelbunden och full.

Bland nödåtgärder för att eliminera stagnation av urin i urinblåsan finns också blåsans cystomi. Det utförs i fall där det inte är möjligt att eliminera akut urinretention genom användning av en konventionell uretralkateter. Cystomy innebär att blåsan punkteras och sätter in ett speciellt rör genom bukväggen nära den suprapubiska regionen. Avlägsnande av fluid från blåsan utförs bara genom det införda röret. Så snart läkare lyckas eliminera faran och underlätta patientens akuta tillstånd, är det nödvändigt att utveckla en ytterligare behandlingsplan.

Behandling av urinretention genom folkmetoder

Behandling av urinretention hos män med hjälp av folkrecept visar bra resultat. Följande infusioner hjälper till att hantera tillfälliga muskelspasmer:

 • frukt av en terosa. Emalj- eller glasbehållare fylls med ½ frukt och hälls med kokande vatten. Infusionen lämnas i några dagar så att den får en gulaktig snett, varefter den tas som följer: 10 droppar infusion blandas med lite varmt vatten och tas två gånger om dagen, oavsett måltider;
 • strimlad valnötpartitioner. Med mycket sällsynt urinering, droppe för droppe eller små portioner, ta en tesked med en glid av pulverformiga partitioner. De kan tvättas med ett glas varmt vatten. På samma sätt rekommenderas att använda ett pulver av löv och valnötbark. De blandas lika med 8 g. Ta upp till 3 gånger om dagen, dricka med tillräckligt varmt vatten;
 • löv av björk. 30 g krossade torra björkblad hälls med 1 liter kokande vitt vin. Den erhållna blandningen återföres till elden och kokas under ett slutet lock, med långsam eld i ytterligare 15 minuter. Efter denna tid filtreras blandningen, så att löv eller sediment inte kommer in i den färdiga lösningen och låt svalna vid rumstemperatur. Lägg sedan till 2 msk. l. honung. Den färdiga kompositionen förvaras i kylskåpet och tas med en micturitionsbrott på 80 ml 3 gånger om dagen. Det är lämpligt att ta medicinen 60 till 90 minuter efter att ha ätit. Det är inte förbjudet att dricka buljongen varje timme för 1-2 sips;
 • rosa höfter. Briar har länge varit känt för sina medicinska egenskaper för att bekämpa problem med urinering och inflammatoriska sjukdomar i det urogenitala systemet. För att förbereda en medicinsk tinktur måste du fylla hälften av glasbehållaren med de krossade rosen höfterna, från vilka alla benen preliminärt dras ut. Därefter placeras behållaren på ett mörkt ställe och lämnas för att insistera i en vecka. Skaka sedan behållaren med blandningen från tid till annan. Klar tinktur får en ljusbrun nyans. Om tinkturen inte är klar i en vecka lämnas den i några dagar. Den färdiga medicinen kan filtreras och hällas i en ren behållare. Förvara tinkturen i kylskåp eller annan sval plats. Ta 10 droppar blandade med en matsked ljummet vatten två gånger om dagen innan du äter;
 • pulver duckweed. Pulver kan köpas på apoteket eller i olika hälsobutiker. Infusionen är beredd enligt tillverkarens rekommendationer. Använd den på en matsked tre gånger om dagen i 30 minuter före en måltid, tvätta ner med mycket vatten.

Behandling med hjälp av folkrecept kan under inga omständigheter ersätta användningen av mediciner. Medicinska avkroppar och infusioner kan lindra smärtsamma och obekväma känslor, samt förbättra patientens övergripande välbefinnande. Men innan du använder dessa folkmedicinska läkemedel, rekommenderas att konsultera en läkare.

Förebyggande åtgärder för att förhindra utlösning av urinering är att eliminera de faktorer som framkallar sjukdomstillväxten. För detta är det nödvändigt att ta hand om din hälsa och att hantera snabb behandling av infektionssjukdomar. En man bör regelbundet undersökas av en urolog, och undvika att få skador och komma in i urinvägarna av främmande föremål. För att förhindra bildandet av konkrement måste du följa reglerna för hälsosam kost och övervaka hur mycket alkohol som konsumeras.

Kronisk och akut urinretention hos män: orsakerna till och behandling av urinackumulering utan möjlighet att dra ur urinblåsan

Akut urinretention kräver brådskande läkarvård: ackumulering av urin utan möjlighet att dra ur blåsan kan leda till allvarliga konsekvenser. Det är viktigt att veta huvudorsakerna till det farliga tillståndet och reglerna för första hjälpen.

Läkarna rekommenderar att män övervaka tillståndet i urinvägarna, speciellt när de upptäcker prostata adenom. Om du har problem med urinering behöver du ett akut besök hos urologen.

Orsaker till patologiutveckling

Den viktigaste faktorn som provar problem med urinering är en godartad och malign tumör i prostata. Den utvidgade vävnaden i körteln leder till kompression och störning i urinröret.

Med svullnad i prostata vävnader stör trycket på urinrörets väggar med ett fritt utflöde av urin, vätskestagnation utvecklas och den inflammatoriska processen intensifieras. I prostata adenom akut form av urinretention identifierar läkare hos 1-7% av patienterna.

Andra orsaker till ishuria hos män:

 • obstruktion av urinröret med en sten eller blodpropp;
 • svagt urinflöde - värden under 12 ml / s;
 • smalning av urinröret i en aktiv inflammatorisk process;
 • trauma till prostata;
 • inflammation och utveckling av prostata abscess;
 • prostatacancer;
 • konsekvenser av operationer på blåsan, bönformade organ, prostatakörteln;
 • långvarig bäddstöd efter kirurgisk behandling
 • patologi i nervsystemet, provocerar en kränkning av urinblåsan, sfinkter och urinrör.

Problem med eliminering av vätska utvecklas i de flesta fall hos äldre hos patienter vars prostatavolym överstiger 40 ml. Med stillasittande arbete, vidhäftande förstoppning, beroende av alkohol, diagnostiseras ishuria hos män oftare. En viktig punkt för att bestämma risken för prostatacancer är en PSA-nivå över 2,5 ng / ml. Ishuriya kod för ICD - 10 - R33.

Vad betyder urinsslemhinnan hos män och vilka sjukdomar indikerar det? Vi har svaret!

Om symptomen och metoderna för behandling av multicystosis njure i barnet lära av denna artikel.

Första tecken och symtom

Akut retention av urin (ishuri) är farlig för kroppen. Män bör känna till de första symptomen på ett farligt tillstånd i tid för att se en läkare.

Det är viktigt att vara uppmärksam på flera faktorer:

 • gradvis minskning av mängden urin som utsöndras per en urinering;
 • smärta och rezi vid urinering, svårighet att tömma urinblåsan
 • På grund av den inflammatoriska processen stiger temperaturen, svaghet uppstår, huvudet gör ont, illamående och kräkningar är möjliga.
 • smärta i inguinalzonen vid trycket av en bubbla fylld med vätska;
 • obehag och spänning i pubicområdet med en fullsatt blåsan;
 • minskad sexuell funktion.

Typer och former av sjukdomen

Negativa tecken beror på formen av ishuri:

 • Akut. Fördröjningen av urinering utvecklas plötsligt, smärtsam och frekvent uppmaning att urinera, men urin är nästan omöjligt att ta bort. Bubblan är överfylld och överskrider den kritiska storleken kan leda till organsprickning. Som ett resultat tränger en vätska med upplösta toxiner in i bukhålan, utvecklar peritonit. Uppsamling av skadliga ämnen orsakar snabbt förgiftning av kroppen, patientens tillstånd förvärras. Utan omedelbar hjälp är ett dödligt utfall möjligt.
 • Kronisk. Med ofullständig form av ishuria tömmer patienten blåsan, men inte helt, stagnerande rester ökar inflammation, eftersom patologin fortskrider, blir symtomen ljusare. Med utvecklingen av sjukdomens fulla form kräver urin-kateterisering kateterisering av blåsan: mannen kan inte styra den fysiologiska processen på egen hand.
 • Den paradoxala ishurien. Denna form av patologi utvecklas med en kraftigt expanderad urinblåsa. Urineringsprocessen är bruten, det är svårt att urinera, men urin faller ofrivilligt ur urinröret.

diagnostik

I kronologisk form av patologi söker många män inte medicinsk hjälp förrän ett kritiskt ögonblick uppstår med utvecklingen av fullständig ishuria. Den akuta formen av urinretention är lätt att känna igen: patienten kan inte urinera utan införande av en kateter, det allmänna hälsotillståndet förvärras kraftigt, symtom på förgiftning uppenbarar sig.

Diagnos är nödvändig för att fastställa den faktor som utlöste ett brott mot urinflödet. Ofta misstänker män inte att orsaken ligger i urinrörets tumör, konkrement eller komprimering.

Urologen utser:

 • laboratorieprov av urin och blod, nödvändigtvis, bakposev vid misstänkt infektiös patologi;
 • urografi;
 • cystoskopi;
 • ultraljudsundersökning av blåsans hålighet, prostata vävnad, njure.

Effektiva behandlingsalternativ

I den akuta formen av ishuria är det viktigt att tillhandahålla första hjälpen - att utföra en kateterisering av blåsan. Den tidiga uppringningen av "första hjälpen" förhindrar allvarliga komplikationer, minskar risken för berusning och peritonit när organet brister.

Efter tömning av urinblåsan är antibakteriella formuleringar förskrivna, läkemedel som minskar tecken på förgiftning. Det är viktigt att eliminera den inflammatoriska processen, för att normalisera bönformade organers och blåsans arbete. I kritiska situationer krävs hemostatiska och anti-chock-förfaranden.

Behandlingen utförs med hänsyn till den faktor som provocerade ishurien:

 • krossa och avlägsna concrements;
 • ta bort tumören i prostata vävnaden;
 • Stentning av urinröret genomförs för att normalisera urinflödet;
 • ta bort blodproppar eller stenar som klämmer urinröret
 • I nödsituationer utförs en nödoperation i den akuta formen av ishuria, om det finns blockering av urinröret eller vävnaderna hos inflammerad prostata är så utökad att kirurgisk behandling är oumbärlig.
 • ordinera droger som minskar muskelhypertension med neurogen dysfunktion

Läs instruktionerna för användning av Norbaktin-tabletter för blåsor och andra urologiska sjukdomar.

Orsakerna till frekvent urinering hos kvinnor på näsan och på behandling av sjukdom är skrivna i den här artikeln.

Gå till http://vseopochkah.com/mochevoj/mocheispuskanie/diurez.html och läs om egenskaperna hos daglig diurese hos män och kvinnor.

Eventuella komplikationer

I avsaknad av behandling kan ishurien leda till allvarliga konsekvenser:

 • I den stillastående urinen utvecklas de patogena bakterierna aktivt, inflammation uppträder, toxiner från urinvägarna tränger in i andra delar av kroppen, pyelonefrit, cystitis utvecklas. Speciellt farligt för patienten är blodförgiftning (urosepsi) - ett tillstånd som hotar hälsa och liv.
 • med ett märkbart överflöde med urin, komplett ishuri, bubblan sträcker sig, det finns en möjlighet att brista ett viktigt organ. Urin spewed in i vävnaden innehåller skadliga mikroorganismer, en inflammatorisk process utvecklas;
 • Oförmågan att dra upp ackumulerad urin minskar njurarnas funktionella förmåga. Fördröjningen av urin i frånvaro av terapi framkallar utvecklingen av njursvikt - ett allvarligt tillstånd, där de bönformade organen inte fungerar fullt eller inte kan ackumuleras, filtrera och tömma vätskan. Vid det slutliga skedet av akut och kroniskt njursvikt måste naturliga filter transplanteras tills en givare finns och kronisk hemodialys - extrarenal blodrening från toxiner och kvävehaltiga sönderdelningsprodukter - kommer att vara nödvändig.

Profylaktiska rekommendationer

Det är viktigt att veta vilka faktorer som ökar risken för att förlora urinretentionen. Ju mer uppmärksamhet en man betalar för prostata, njure, blåsans hälsa, desto lägre risk för problem med genitourinary systemet. Obehandlade, kroniska patologier i urinvägarna och könsorganen framkallar ofta farliga komplikationer, inklusive prostatacancer.

10 regler för förebyggande av ishuria:

 • Undvik hypotermi, frekvent tyngdlyftning.
 • Att vägra från användning av stark alkohol, för att sluta röka. Det är viktigt att bli av med vanor och effekter av gifter som försämrar blodtillförseln hos viktiga organ och vävnader som minskar elasticiteten hos de kärl som förgiftar kroppen.
 • Avvisa från okontrollerad användning av läkemedel.
 • Flytta mer för att förhindra flebit i hemorrojderna.
 • Mindre nervös, med täta stressiga situationer, ta vegetabiliska sedativa, kurser för att dricka te från melissa, valerianrot, mint, kamille.
 • Var uppmärksam på tecken på inflammation i prostata.
 • Varje år, besök urologen (även om det inte finns något obehag i urinvägarna), ge ett generellt urintest, gör ultraljud av njurarna, prostata, blåsan.
 • Observera reglerna för förebyggande av inflammation efter kirurgisk behandling av genitourinärsystemet.
 • Förhindra sexuellt överförbara sjukdomar, använd en kondom.
 • I tid för att tömma blåsan, tolerera inte en stark uppmaning att tömma kroppen.

Video. Specialist på kliniken "Moscow Doctor" om orsakerna och metoderna för behandling av urinretention hos män:

Orsaker och behandling av urinretention hos män

En akut försening i urinering kallas ishuria. Det kan förekomma hos människor av alla kön och ålder, även ett barn.

Hos män kan detta tillstånd uppstå av många skäl. Retention av urin leder till att blåsan sträcker sig, vilket leder inte bara till smärta utan även av dysfunktion hos andra organ.

skäl

När urin utsöndras oregelbundet, med smärta och ofullständig tömning av organ hos män, underlättas detta av vissa anledningar:

 1. Närvaron av stenar, från vilka det finns blockering av urinröret.
 2. Förhöjning av förhuden.
 3. Hematom och aneurysmer i bäckenet.
 4. Förekomst av infektioner.
 5. Inflammatorisk process i prostata eller förhuden av glanspenisen.
 6. Skador på urinröret eller urinblåsan.

Dessutom kan urinretention förekomma av andra anledningar:

 1. Multipel skleros.
 2. Skador på ryggmärgen eller hjärnan.
 3. Vid förgiftning med alkohol eller droger, med överdosering av hypnotika.
 4. Efter hypotermi.
 5. I närvaro av konstant stress.
 6. Tvingad urinretention på grund av oförmåga att gå på toaletten, vilket så småningom blir en vana.
 7. Prostatit eller prostata adenom.
 8. Phimosis, eller förminskning av förhuden, utvecklas ofta hos pojkar.
 9. Godartade eller maligna tumörer, inklusive prostatakörteln.

symptom

Akut retention av urin manifesteras av känslan av en överflödande urinblåsan, men försök att släppa ut det från vätskan misslyckas. Det finns flera typer av ishuri, det här är främst akut urinretention, kroniskt tillstånd och fullständig och ofullständig förstöring av orgeln:

 1. Akut fördröjning börjar plötsligt med outhärdlig smärta i underlivet. Önskar att gå på toaletten är frekventa men misslyckade. Den akuta perioden av ishuria är farligt för människors hälsa.
 2. Kronisk urinretention sker utan synliga symtom. Under lång tid kan en person inte misstänka sin sjukdom tills ytterligare symptom uppträder.
 3. Komplett urinretention karakteriseras av avsaknaden av urladdning av vätska från blåsan. Du måste använda en kateter för att avlägsna urin.
 4. Ofullständig retention av urin kan följa med en man under lång tid. Han känner emellertid inte mycket obehag. Det kan finnas följande symtom: svårighet med urinering, tvångsförsök, urinladdning, brist på urin att urinera.

Ibland finns det en annan typ av denna patologi - det här är en paradoxal ishuria. Paradoxen för detta tillstånd är att urinröret är fyllt med urin, dess väggar sträcker sig, men det är inte möjligt att släppa den. Urin lämnar i små portioner.

diagnostik

Förseningen av urinering hos män kan inte utvecklas helt enkelt av denna anledning, därför måste vi först identifiera orsakerna. Bestäm retentionen av urin kan utföras vid patientens första undersökning. När man slår på den suprapubiska delen av buken hörs ett tråkigt ljud.

Diagnos utförs efter första hjälpen.

Diagnostiska procedurer för män med ishuri:

 1. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 2. Excretory cystourthrography.
 3. Retrograd uretrografi.
 4. Pyelografi producerades intravenöst.
 5. CT.

Med dessa metoder kan du ställa rätt diagnos och genomföra behandling.

behandling

Fördröjning av behandling med symtom på urinretention rekommenderas inte, dessutom behövs ibland akutvård. Med den oberoende behandlingen av denna sjukdom kan olika komplikationer utvecklas:

 • Urinvägsbrott.
 • Att få en infektion.
 • Skada på urinröret när man försöker sätta in en kateter på egen hand.

I sjukdomens kroniska lopp är det möjligt att utveckla kroniskt njursvikt.

Om du har smärta vid urinering, kontakta en urolog eller ring en ambulans. Om du har akut smärta innan en ambulans eller läkare anländer, kan du applicera värme i bukområdet, ta ett bad med varmt vatten eller använda en antispasmodisk. Innan läkaren utses ska patienten skicka patienten till analysen.

Det första akuthjälpmedlet för akut ishuria innebär införandet av en kateter i blåsan för att avlägsna överskott av vätska. Gör detta bara en specialist, annars kan urinröret skadas. Om det behövs lämnas katetern i några dagar.

I det här fallet måste du ta hand om att organ inte blir smittade. Läkaren kan ordinera en behandling av antibakteriell terapi och antiseptiska medel för topisk applicering.

Om det inte går att sätta in en kateter, utförs en blåsepunktur, eller en motsvarande operation utförs. I extrema fall uppstår ett epicystostom, när en speciell kateter sätts in genom bukväggen och urinen släpps utåt.

Det händer att retentionen av urin orsakar en reflexbrist på urinering. I det här fallet appliceras vissa åtgärder, till exempel i form av bevattning av penis med varmt vatten, lyssna på ljudet av murrande vatten. Allt detta bidrar reflexivt till smärtfri urinering. Efter första hjälpen utförs en ytterligare studie, varefter frågan uppkommer om ytterligare konservativ behandling eller kirurgisk borttagning av problemet.

De främsta orsakerna och behandlingen av urinretention hos män

Överträdelse av urinflödet, oförmåga att tömma blåsan leder till ishuria - det föreligger en fördröjning i urinen hos män, orsaken och behandlingen som läkaren ska bestämma.

Urinvävnadssyndrom - ett vanligt fenomen, särskilt hos äldre män. Svårt urinflöde leder till smärta och obehag, förvärrar chelovkas övergripande välbefinnande. Sjukdomen är fylld av komplikationer, eftersom obesättning av urinblåsan blir ett permanent fenomen i avsaknad av behandlingspass från akut till kronisk form.

Svårigheter i det naturliga urinflödet uppträder plötsligt, och detta är inte relaterat till njurarnas arbete. Den överflödande blåsan börjar trycka på ljumskväggarna, raspiraya den. Kanske en kraftig ökning av temperaturen, illamående, kräkningar, huvudvärk, svaghet i hela kroppen, smärtsamma känslor vid palpation i ljummen, en ökning i storlek. Om det finns dessa symptom kan urinretention betraktas som en förvärring av den underliggande sjukdomen, medan du snabbt tömmer urinblåsan med en kateter och kontaktar en läkare. I annat fall kan detta tillstånd leda till komplikationer:

 • peritonit;
 • urogenitalt sepsis;
 • njurkolik, insufficiens;
 • urinblåsningar med urinflödet i bukhålan.

Den flesta patologin utvecklas med en minskad urinutflödeshastighet, med ett PSA-värde över normen på 2,5 ng / ml, med en prostatavolym på mer än 40 ml.

I händelse av akut urinretention som nödhjälp urin akut behov av att få en mjuk eller metall kateter, ringa en ambulans, med skarp smärta i ljumskarna för att sätta en varm värmedyna eller ta ett bad.

Varför det finns en fördröjning av urinen

Urinering blir sällsynt, smärtsam, med otillräcklig tömning av blåsan hos en man när:

 • urolithiasis på grund av obstruktion av urinvägarna;
 • förhöjning av förhuden
 • tillgängliga hematom, aneurysmer i bäckenregionen;
 • infektionssjukdomar;
 • inflammation i prostata, förhuden av penis
 • trauma i urinröret eller urinblåsan.

Eftersom ytterligare symptom kan observeras:

 • blödning, blödning av blodproppar
 • tumör i blåsan, prostatakörteln, i andra organ i bäckenregionen;
 • medfödd abnorm struktur hos urinvägarna, vilket förhindrar urinflödet;
 • inflammation, skada på urinröret, vilket leder till en minskning av lumen i den;
 • prostata adenom, anses vara den vanligaste sjukdomen hos män.

Retentionen av urin kan vara neurogen i karaktär och visas med:

 • Multipel skleros;
 • skada på ryggmärgen, hjärnan;
 • stark förgiftning med alkohol, droger, vid överdosering av hypnotika
 • kroppens hypotermi
 • stark och frekvent stress;
 • oförmågan att tidigt tömma blåsan på grund av till exempel bristen på en toalett (urinretention med tiden blir godtyckligt).

Närvaron av en man förhindrar ofta urinering:

 • prostatit;
 • stenar i blåsan eller i urinröret;
 • adenom av prostata;
 • phimosis;
 • svullnad;
 • prostatacancer;
 • CNS-sjukdomar i form av skador i ryggmärgen eller hjärnan.

Akut tillstånd associerat med fördröjning i tömma blåsan, är det möjligt i fallet med mänsklig närvaro i alkoholisk intoxikation, under stress, hysteri, efter operationer på rektum, perineum, vilket resulterar i längre vistelse män i sängen, liksom toxiska läkemedel.

Möjliga orsaker till svårighet urinering

Ett plötsligt avbrott, eller en akut fördröjning i urinering, observeras oftast med prostataadenom hos män i åldern 60-65 år. Också med stillasittande livsstil, frekvent diarré eller förstoppning, när järnet upplever en stark rusning av blod. Fördröjning är karakteristisk för prostataadenom: urinen avviker inte helt, smärtfritt, med blod, patienten är feberig, temperaturen stiger. Frakturer i bäckenbenet, urinskador orsakar också en fördröjning i urinen.

Akut urinretention hos män kan ha en särskild form: först urinen avgår, och plötsligt avbryter, medan blåsan förblir inte helt tömd. Detta är ett tydligt symptom på att det finns stenar i urinblåsan som blockerar urinrörets öppning eller urinväggen. När patientens position förändras kan urinering justeras och fortsättas. Om retentionen av urin blir ett permanent fenomen sträcker sig muskelväggarna i blåsan och sfinkteren gradvis, det är möjligt för ofrivilligt urinläckage med droppar, små portioner.

Akut retention av urinering åtföljs av smärta i ljummen, nedskärningar med urinflöde, uppmanar. Det är nödvändigt att genomföra en kateterisering av blåsan med en gummikateter och behandla sjukdomen på basis av diagnosen, identifiera de ursprungliga orsakerna som ledde till en sådan sjukdom.

Metoder för behandling

Som redan nämnts leder den huvudsakliga sjukdomen som är närvarande i patienten till en fördröjning i urinen. Män måste genomgå en grundlig undersökning. Efter diagnosen ska läkaren välja behandling, förskriva användningen av antiinflammatoriska antibakteriella läkemedel. Den infogade katetern minimerar sjukdoms akuta kurs, underlättar patientens tillstånd. Men den här engångsbehandlingen måste du eliminera den underliggande sjukdomen genom läkemedelsbehandling. Dessutom kan behandling göras med folkmekanismer.

Om urinutflödet störs av mekaniska skäl är kirurgisk ingrepp möjlig. Om sjukdomen är förknippad med inflammatoriska smittsamma processer i kroppen, föreskrivs antibiotika, sulfonamider.

Kanske Infoga special implantatet blåsväggen, vilket kommer att vara pacemakern för normal muskelsammandragning i urinröret, som kommer att justera flödet av urin, kommer att göra det en regelbunden och fullständig.

Folkmekanismer

Folkmekanismer kan inte bota den underliggande sjukdomen, men tjänar bara som ett komplement till läkemedelsterapi, kan ta bort obehagliga smärtsamma symptom, lindra patientens allmänna tillstånd. Det är nyttigt att ta frukterna av te rosor, infused med alkohol, dekokter från barken av enbär, infusion av nypon på alkohol, valnötsskal, mals till ett pulver eller infunderas med alkohol. Innan du behandlar dig själv är det bättre att konsultera din läkare först, annars kan du förvärra situationen utan att veta den verkliga orsaken till sjukdomen.

Fördröjd urinering är resultatet av en annan patologi som utvecklas i kroppen, för att detektera och identifiera vilket i tid betyder att bli av med sidosymtomen i form av en fördröjning, ett smärtstillande tillstånd i urinröret.

Det kommer att bidra till att lindra symtomen, om du fyller terosen med vatten eller alkohol, insistera några dagar före förvärvet av en strågul nyans. Ta detta läkemedel ska vara 10 droppar 2 gånger om dagen efter utspädning av kompositionen med en liten mängd vatten.

Du kan böja valnötens löv till pulver, ta 8-10 g 2-3 gånger om dagen, tvätta med varmt kokt vatten.

Du kan torka torra björkblad, häll torrt vitt vin (1 liter), koka blandningen i 20-25 minuter, sedan svalna och spänna. Tillsätt 3 msk. l. älskling, ta 3 gånger om dagen efter att ha ätit 1/3 kopp.

Det kommer att hjälpa dig om du höjer höfterna, lägg den i en glasflaska halvvägs, häll vodka, blöt i 7 dagar på ett mörkt ställe och skaka ibland. Klar tinktur ska få en ljusbrun nyans, ta det 10 droppar 2-3 gånger om dagen för 1 msk. l. för en halvtimme före måltiderna.

I den akuta fasen med en fördröjning i urinering, är ankväven välbättad i ett pulverformigt tillstånd. Ta 3 gånger dagligen före måltiden för 1 msk. l., tvätta med vatten.

Fördröjd urinering hos män kräver en diagnos av hela genitourinary systemet. På analys av urinen tas av hennes avlägsnande från blåsan genom en kateter, en svabb från urinröret, blod i närvaro eller uteslutning av infektion i urinröret, urinledaren, och ultraljudsundersökning av blåsan i händelse av ett försvagat hans muskler, CT, MRI i nervösa besvär i ryggraden eller hjärnan. Din läkare kan ordinera uppträdande cystoma genom en liten punktering av bubblan och införandet av en gummislang för att tillhandahålla en fullt flöde av urin i urinröret eller införande av novokain, Proserpine, pilokarpin.

Behandling av fördröjning i urin eller ishuria bör utföras av behöriga specialister, kunna hitta rätt metoder för att återuppta urinflödet och bli av med problem som är förknippade med urinering.

Urinretention hos män: orsaker, typer och behandling

Omöjligheten att tömma urean (ishuria) observeras i olika patologier av genitourinärsystemet hos män. I det här fallet kan en person inte tömma blåsan när den är full. Mot denna bakgrund, intensiv uppmaning att urinera. Akut urinretention kräver brådskande vård, eftersom det leder till livshotande konsekvenser. Vår artikel kommer att beskriva orsakerna och behandlingen av urinretention hos män. Dessutom kommer vi att berätta vad du ska göra när urinretention hos män hemma.

Varför uppstår urinretention hos män?

Orsakerna till urinretention hos män är uppdelade i två grupper:

 • relaterade till mekaniska hinder
 • och de som uppstår på grund av funktionsstörningar i nervreglering.

Mekaniska hinder, på grund av vilka urin inte går bort från en man, är:

 • maligna och godartade neoplasmer av prostata;
 • urinvägs trauma;
 • konkrement i urinröret och urinledningskanalen;
 • striktur av urinröret;
 • urinrörets tumörer
 • neoplasmer i ändtarmen, som klämmer urinväggen
 • phimosis, på grund av vilket organets huvud inte öppnas fullständigt;
 • intrauterina anomalier vid urinbildningens bildning (ventilpatologier eller proliferation av det sällsynta tuberkletet);
 • infektiösa lesioner av det urogenitala systemet, vilket leder till minskning av urinröret och skarpt ödem.

Bland orsakerna till överträdelser av nervreglering är det värt att nämna följande:

 • olika neoplasmer i hjärnan och ryggmärgen;
 • ryggmärgsskador
 • en sjukdom i vilken nervcellernas membran förstörs.

Viktigt! Vissa droger kan fördröja överföringen av nervimpulser, vilket är orsaken till ishuria.

Dessutom sker tillfällig CNS-hämning och urinretention mot bakgrund av:

 • påkänning;
 • konsumtion av alkohol i stora mängder;
 • efter operationer i bäckenområdet, såväl som bukhålan;
 • med långvarig obeveklighet (till exempel hos patienter i sängen).

Typer och former av sjukdomen

Urinretention är uppdelad i flera sorter:

 1. Akut ishuri uppträder oväntat och utvecklas snabbt (bokstavligen om några timmar). Patienten känner samtidigt smärta i underlivet. Mot bakgrund av en stark uppmaning att tömma karbamiden kan urinen inte gå iväg.
 2. Kronisk ishuria. Med denna form av sjukdom är urinen hos män dålig, det vill säga urinprocessen utövas av en person, men efter sig finns en viss mängd fysiologisk vätska kvar i urean, vilket normalt inte borde vara. Med denna form av sjukdomen finns det ingen akut uppmaning att tömma.
 3. Paradoxisk retention av urinering hos män. Denna form kännetecknas av det faktum att urinretentens hos män är frånvarande, men med en överfylld karbamid uppstår urininkontinens. Denna patologi uppstår på grund av överträngningen av ventilen i urinröret.

karakteristiska symptom

Om det inte finns någon urin hos män, är det bara att bestämma vad som ska ske efter att ha skildat anuri från ishuria. Urin ackumuleras i det första fallet inte i blåsan, så patienten har inte möjlighet att urinera.

Symptom på akut ishuri är som följer:

 • skarpt obehag och smärta i området för urinvägsobstruktion;
 • en person känner en stark uppmaning att urinera, men kan inte göra det;
 • Underlivet i underdelen blir kraftigt ansträngt och smärtsamt vid beröring.

Kronisk ishuria åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • Mannen har varken smärta eller intensiv uppmaning att tömma urean;
 • Det finns emellertid ett konstant obehag i detta område;
 • Urineringsprocessen är något svår, för patientens genomförande måste patienten pressa pressen hårt (i vissa fall, tryck även på underkanten, så att urinen börjar avvika);
 • svag intermittent urinstråle;
 • efter tömning finns det ingen känsla av fullständig förödelse av urean och det finns en upprepad längtan att urinera.

Vid förekomsten av ett enda symptom är det nödvändigt att kontakta läkaren för att fastställa orsaken till ishurii och i tid för att påbörja behandlingen.

Metoder för läkemedelsbehandling

Om urin inte är bra för en man, vad ska man göra, bara en erfaren urolog kommer att säga. I akut ishuria indikeras kirurgisk behandling om patologi orsakas av mekaniska hinder. Om orsaken till sjukdomen ligger i de inflammatoriska processerna, kommer patologin att behandlas med antibiotika, sulfonamider och preparat för symptomatisk behandling.

Om du är i akut shhuria hemma medan du väntar på en ambulans, försök att slappna av urinvägs muskler enligt följande:

 • sätt ett rektalt ljus med en no-spike eller papaverine;
 • Använd en varm dusch på underlivet;
 • i vissa fall, den vanliga rengörande emmen.

När akut ishuria i sjukhusförhållanden behöver nödvändigtvis kateterisering av urea. För detta injiceras en patient med urinrör i urean med en flexibel kateter. Genom den är den stillastående urinen lätt utsöndrad. Om katetern inte sätts in installeras ett speciellt avlopp med tunnare rör. Efter återställande av urinflödet utförs patologin, vilket ledde till detta farliga tillstånd.

Behandling av den kroniska formen av ishuri beror på orsaken till patologin. Ibland för en noggrann diagnos utförs en endoskopisk undersökning. Ofta krävs en kirurgisk operation för att avlägsna en mekanisk obstruktion.

Folkmedel för behandling

I en situation där urin är dålig för män, vad ska man göra, folkmedicin kommer att berätta:

 1. På botten av magen en gång i ett slag för ett par timmar komprimeras med lökar (endast råa).
 2. Under ryggen, i ¾ timmar, sätta bladet fuktat i vatten och vrida ut, vik den flera gånger. Sedan gör de i en timme samma kompress på buken. I de tidiga dagarna utförs procedurerna två gånger, då en gång om dagen.
 3. Inuti är det användbart att använda en blandning av infusion på rötterna av ädelbär och riven horsetail. Det konsumeras ett glas om dagen.
 4. ½ halv liter burk fylld med rosenkräm, skalad. Häll vodka och insistera 5-7 dagar innan du får en blandning av ljusbrun nyans. Ta två gånger 5-10 k, späd dem i 15 ml vatten.
 5. Från de fräscha riven selleri rötterna pressa saften och konsumera 5-10 ml tre gånger per ½ h före måltiderna.
 6. För att förbättra urinflödet är det användbart att tugga enbärbär i fräsch form.
 7. En bra medicin framställs av cikoria. För att göra detta hälls 5 g gräs med kokande vatten (0,2 liter). Efter infusionen tillsätt socker. Ta innan måltider för ½ portioner.

OBS! Frukten av enbär är förbjuden att använda vid akuta inflammatoriska njursjukdomar.

 1. Med ishuria prepareras följande läkemedel: 2-3 g krossade björkyror och dillfrön hälls med kokande vatten (0,4 liter). Insistera på 1,5 timmar och filtrera. Ta varje halvtimme i halsen. Ett glas av drycken konsumeras inom en dag.
 2. 15 gram lilja-of-the-dalen blommor hälls över med kokande vatten (0,2 liter). Använd 10 ml tre gånger om dagen.
 3. Du behöver rhizomes och rötter av buggen. 15 g råmaterial hälls med kokande vatten (0,28 L). Koka ½ h och insistera på 2 h. Efter filtrering ska du ta 15 ml 5 r / dag före måltiden.

Fonder som bygger på blödningar är kontraindicerade under graviditet.

Följande medicin hjälper också. 15 gram molnbärblad hällt med kokande vatten (0,23 liter). Låt stå i en halvtimme och filtrera. Ta ¼ kopp fyra gånger om dagen. Dessutom är det användbart att dricka te från torkade frukter av svart vinbär. 15 gram råmaterial bryggs med kokande vatten (ett glas), som te och dricker ½ kopp tre gånger.