Huvud
Skäl

Gå inte urin hos män: vad ska man göra och hur man behandlar?

Brott mot det normala funktionen hos urinvägarna - problemet är ganska vanligt och observeras hos ett stort antal äldre män. En av de obehagliga faktorerna under urinprocessen är att stoppa. Retentionen av urin i medicin kallas ishuria. Barn, kvinnor och män utsätts för Ishuria. Men oftast utsätts hon för det manliga kön. Människor som har denna sjukdom kan inte helt tömma hela blåsan, eller processen med urinutflöde är intermittent och svårt. De viktigaste symptomen är buken ischuria uppblåsta obehag runt blåsan, ofta önskan att urinera dag och natt, eller deras brist på lämplig tidpunkt.

Det finns flera former av urinobstruktion, och varje form manifesterar sig på ett märkligt sätt. Ishuriyu kan delas in i kronisk och akut, komplett och ofullständig. Om oväntade urinretention, finns det starka smärtor i nedre delen av magen och urinblåsan är ofta en känsla av fullkomlighet, då är det definitivt bevis på en akut sjukdomsförlopp.

Den kroniska formen av sjukdomen är farlig, eftersom det kan ta lite tid utan symptom, men under bildningsprocessen börjar det förvärva en mer uppenbar karaktär och manifesterar sig alltmer.

I den kroniska formen av ishuria har en man inte möjlighet att självständigt förfoga över urin, så han placeras på en kateter. Förödande blåsan är därför möjligt för mer än ett år.

Vid en delvis kronisk sjukdomsform hos mannen finns det en möjlighet att självständigt utföra urinflödet. Den fulla urinblåsan kan emellertid inte tömmas, och en del urin förblir inuti. Med paradoxal ishuria sträcker sig urinblåsan och urinen går ut med godtyckligt, men en oberoende och medveten procedur för urinering är omöjligt.

Faktorer som påverkar utseendet av en försening i urinen

Kronisk obstruktion av urin kan orsaka följande konsekvenser:

 • Skador på urinröret;
 • Tätning av urinröret. Clogging av urinröret är möjligt som ett resultat av att få stenar. Obstruktion kan bildas i segmentet vesicourethral och i själva kanalen. Occlusion i vesicourethralkanalen uppstår på grund av blåsans tumör, bildandet av en polyp, eller det är en medfödd defekt. Ocklusion i själva urinröret är resultatet av utseendet av divertikula eller förminskning av lumen i kanalen;
 • Kompression av blåsan. Bildas på grund av avvikelser i genito-urinary organ, orsakade av följande sjukdomar: prostatit, förhudsförträngning, cancer, prostata skleros. Kontraktion av blåsan kan uppstå med sjukdomar i organ i bäckenet. Sådana sjukdomar innefattar: perineal hematom, rektalcancer, inguinalbråck.

Orsaker till urinretention hos män

Den kroniska formen av ishuria kan bero på sjukdomen hos neurogen blåsdysfunktion (PDMD). Förutom sjukdomen hos PDMD och genitourära sjukdomar finns det andra faktorer som påverkar urinproblemen. Dessa inkluderar: fått hjärnan och ryggmärgsskada, multipel skleros, komplexa operationer, varefter det finns ett behov för en lång sängläge, förgiftning av alkohol och droger, en hel del stress och fysisk stress.

Anledningen till att urinen inte går, det kan finnas en sjukdom i prostata adenom.

Efter en ökning av denna godartade tumör börjar segmentet i urinröret som passerar genom prostata att förändras - det warps och förlängs. Förändringarna i urinröret påverkar urinutbytet - de försenar det och gör det svårt. Med denna sjukdom finns det en svullnad i prostatakörteln, och som en följd av en ökning i sin storlek går inte urinen bort.

Metoder för diagnos och behandling

Så vad ska man göra och vilka åtgärder är värda att ta om urin hos män är svårt att komma ut? En man som är intresserad av det goda arbetet i hans kropp borde inte ignorera ovanstående symtom. Så snart du känner att urinen går iväg, måste du omedelbart se en läkare. Ju tidigare du kommer att börja behandlingen, desto mer sannolikt är du att återhämta sig. För att fastställa den korrekta diagnosen, för att avslöja den primära källan till urinretention, kan endast en kvalificerad specialist ordna rätt behandling.

En av metoderna för att identifiera ishuria är palpationen av området ovanför frontbenet. Detta är nödvändigt för att ta reda på huruvida ökningen av bubblans storlek har uppstått. En effektiv diagnosmetod kan också vara en ultraljud i bukregionen, som bör utföras efter urinflödet.

Om mer än 200 ml vätska förblir i urinbehållaren, indikerar detta en fördröjning.

Kateterisering används som ett sätt att behandla akuta former av ishuri. Det består i installation av en metallkateter genom urinröret i urinblåsan. Som ett resultat lämnar vätskan blåsan. Förutom metall finns det gummi katetrar. Med en böjning i slutet av enheten passerar den bättre till bubblan. Använd en gummikateter kan vara ett par dagar och ett par veckor. Och efter förbättringens början är det möjligt att ta bort enheten och urinera oberoende utan problem.

Negativ punkt när katetrar används är skada på urinrörets slemhinna. Det är möjligt att få infektion i det resulterande mikrotraumet och förekomsten av urosepsi.

Användningen av katetrar är inte tillåten om patienten bryter mot urinvävnadens integritet eller han lider av prostatit.

I det här fallet uppstår frågan hur man behandlar sjukdomen? Kapillär punkteringsmetoden kan lösa detta problem. Kärnan i metoden är att en patient i ett vågrätt läge under anestesi injiceras med en nål i blåsområdet. Ett mjukt rör sätts på ytteränden av nålen. När nålen träffar blåsan utförs vätskans urladdning genom röret. Efter en fullständig förstöring av blåsan dras nålen ut. Denna procedur upprepas flera gånger om dagen. Denna metod är särskilt effektiv i sjukdomen hos prostataadenom.

Tömning av blåsan är en annan metod för behandling av urinretention. Efter införandet av anestesi skärs huden över skönhetsledet strängt längs mitten av buken och placeras inuti troken. Efter att ha nått blåsverktyget, gör en punktering stilett. Genom trokarens ihåliga slang är en gummikateter installerad, genom vilken urinen flyter ur blåsan. Fördelarna med denna metod är enkelhet och säkerhet. Med denna metod finns det ingen skada på prostatakörteln.

Med ofta dränering blir blåsan skrynklig. Dess väggar förlorar sin elasticitet, så det blir nödvändigt att tvätta blåsan med en antiseptisk lösning. Lösningen hälls i blåsan och hålls en stund inne i den.

Folkmekanismer

Det bör noteras att användningen av folkmedicinska lösningar inte kan vara den huvudsakliga behandlingen, men används endast som en ytterligare terapi. Användningen av traditionell medicin hjälper till att lindra smärta och bidrar till att förbättra kroppens övergripande tillstånd.

Det rekommenderas att dricka infusion av te-rosfrukt.

Du kan insistera på frukter både på vatten och på alkohol. Det mottagna medlet bör appliceras i en mängd av 10 droppar 2 gånger om dagen, spädning i 50-100 ml vatten.

Grindad valnötblad bör tas 10 gram 2 till 3 gånger om dagen. För lättare passage av pulvret kan du dricka det med varmt kokt vatten.

förebyggande

Det kommer inte vara överflödigt att förhindra ishuria. Det rekommenderas att kontrollera prostata-specifikt antigen. Trots allt, ökar dess blodinnehåll en prostata sjukdom. Men i tid, märker förändringarna kan förhindra konsekvenser. Det är värt att försöka undvika hypotermi, att överge frekvent användning av alkohol. Sluta inte vara försiktig med att undvika mekaniskt trauma på genitourinary systemet. Om en biverkning under behandlingen av mediciner hade svårigheter att urinera, så omedelbart behöver du se en läkare.

Ett systematiskt besök hos urologen, särskilt efter 45 år, kommer att bidra till att undvika många problem. Innan den planerade operationen är det klokt att lära sig att urinera ligga ner. Eftersom en långvarig vistelse i kroppen i ett horisontellt läge kan redan orsaka en fördröjning i urinen.

Ishuria eller urinretention hos kvinnor: orsaker och metoder för behandling av primära urinvägssjukdomar

Om kroppen är frisk, bör metabolismen i den fungera som en klocka. En person tar emot energi tillsammans med näring och produkterna av metabolism emitteras under urinprocessen. Men i fall av vissa system och organ misslyckas utsöndringsfunktionen.

En av de alarmerande signalerna är urinretention hos kvinnor (ishuria). Det är omöjligt att urinera med full blåsan och en stark uppmaning att urinera. Det kan orsakas av olika skäl och kräver omedelbar medicinsk intervention. ICD-sjukdomen är R33.

Sannolika orsaker till urinretention hos kvinnor

Ofta blir brott mot det normala urinflödet obstruktion av urinvägarna på grund av närvaron av någon form av mekanisk obstruktion (konkrement, främmande föremål, tumörer). I detta fall utvecklas störningen gradvis.

Det finns 2 former av ishuri:

 • akut retention av urin - uppträder plötsligt på grund av ett normalt allmänt tillstånd på grund av trauma, svår obstruktion av urinvägarna.
 • kronisk - orsakas av ihållande förträngning av urinröret eller atonien i urinblåsan.

Fördröjningen av urin kan vara fullständig och ofullständig. Med fullständig ishuria är urinering omöjligt alls, med ofullständig - det är mycket svårt, men urin utsöndras delvis.

De provokerande faktorerna för urinretention hos kvinnor kan vara:

 • Infektionssjukdomar i urinorganen. De orsakar svullnad i vävnaderna, sfinkteren.
 • Långvarig användning av vissa mediciner. Dessa inkluderar antidepressiva medel, sömntabletter, antispasmodika, antihistaminer och andra.
 • Försvagning av blåsans innervering på grund av skador på ryggmärgen, bäcken, myelit, diabetes och andra sjukdomar.
 • Deformering av urinröret, i vilket smalningen av dess lumen.
 • Hernia-liknande utskjutningar av urinblåsan eller urinröret (cystocele, ureterocele) på grund av försvagning av muskelvävnad. På grund av detta pressas blåsan eller urinröret i slidan, kan falla genom ingången.
 • Trauma i bäckenorganen på grund av svåra födelser, felaktigt utförda operationer, intensiv rörelse, när den är kontraindicerad.
 • Periodiska attacker av urinretention kan förekomma vid urinblåsning med stenar. När konkretet förskjuts, normaliserar urinering igen.

Lär dig om orsakerna till pyuria och metoderna för att behandla sjukdomen hos vuxna och barn.

Instruktioner för användning av majssteg för att behandla njurar beskrivs på denna sida.

Urinretention förekommer hos gravida kvinnor under de senaste månaderna på grund av en överträdelse av urinvägarna. Livmodern växer till en sådan storlek att den klämmer ur urinblåsan.

Orsakerna till det patologiska tillståndet kan inte bara vara mekaniska faktorer. På urinprocessen kan det påverka och störa centrala nervsystemet. Ishuria kan uppstå mot en bakgrund av stress, nervös uppdelning, överexcitation. Och om en kvinna redan har problem med urinvägarna, blir de nödvändigtvis förvärrade.

Om en kvinna förblir i alkoholisk berusning under lång tid börjar en stark förgiftning. Detta kan leda till partiell obstruktion av urinvägarna.

Första tecken och symtom

Med ishuria finns det starka krav på att urinera, men det finns ingen urinprocess, eller är närvarande i en minimal mängd. Nästan alltid detta tillstånd åtföljs av svår smärta i underlivet.

Under undersökningen kan läkaren notera en fullsatt blåsan. Det är synligt synligt genom utskjutning av bukhålans främre vägg hos personer med asthenisk kroppsbyggnad. Hos överviktiga patienter är ett sådant tecken svårt att upptäcka. Vid pressning på sfärisk vyapyachivanie i botten av en mage känns kvinnan sjuklighet.

Retention av urinflödet kan åtföljas av andra symptom, vars manifestationer beror på orsaken till sjukdomen:

 • huvudvärk;
 • svaghet;
 • försämring av aptiten;
 • illamående och kräkningar
 • falska begär för avföring
 • temperaturökning
 • hypertoni;
 • överträdelse av hjärtat;
 • blodig urladdning från slidan och urinröret.

Eventuella komplikationer

Vid akut urinretention kan allvarliga konsekvenser uppstå:

 • skrynkelse av blåsan, förlust av dess funktionalitet;
 • peritonit på grund av bristande organdvägg genombrott och utstötning av innehåll i bukhålan;
 • njursvikt
 • infektion i njurarna och urinvägarna, urosepsi.

diagnostik

Eftersom olika patologiska tillstånd kan döljas bakom ishuri, kan terapeutiska åtgärder vidtas först efter en fullständig undersökning.

Kliniska och laboratorie studier:

 • undersökning av en specialist som med hjälp av blåsans slagverk bestämmer volymen urin;
 • mätning av urin genom kateterisering
 • Allmänna tester av urin och blod
 • Blåsans ultraljud (utförs omedelbart efter urinering);
 • cystoskopi;
 • radiografi.

Effektiva metoder för behandling av ishuri

Om du är orolig för urinretention måste du ta reda på om det finns obstruktion av urinvägarna. Det är nödvändigt att vara övertygad om närvaron eller frånvaron av stenar, tumörformationer. Det första du behöver göra är att tömma urinblåsan. Efter det, börja behandlingen, eliminera orsaken till ishuria.

Lär dig om orsakerna till smärta vid urinering hos kvinnor och om behandlingar för sjukdomen.

På de medicinska egenskaperna och metoderna för applicering av tranbär till njuren är skrivet på denna sida.

Gå till http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/palin.html och läs instruktionerna för att använda Palin för att behandla cystitis.

Kateterisering av blåsan

Detta är ett mått på första hjälpen vid retention av urin, vilket utförs i kliniken. För proceduren borde kvinnan ligga på en vågrät yta. Benen ska vara maximalt förlängda. Byt bäckenet för att samla urin. Perineum behandlas med ett antiseptiskt medel för att undvika infektion.

Katetern smörjs rikligt med petroleumgel eller glycerin. Injektion försiktigt försiktigt i urinröret. Det är nödvändigt att handla väldigt långsamt, för att inte oregelbundet skada orgeln. Efter införandet av röret bör den andra änden av röret sänkas ner i bäckenet. Urin kommer att flöda där. Om urineringsprocessen går långsamt kan du lätt trycka på puben. Starkt tryck kan orsaka bristning av blåsan.

Efter avlägsnande av hela organets innehåll, tas katetern långsamt och försiktigt bort. Om situationen är svår kan katetern lämnas i kroppen i flera dagar. Under denna period måste du ständigt kontrollera tillståndet av perineum, hantera det med antiseptika, byt ut katetern med en ren.

Du kan inte utföra proceduren för trauma i urinröret, akut urinrör, närvaron av stenar i urinväggen. Gör i detta fall cystostomi. I blåsans område är huden genomborrad, ett elastiskt rör införs genom punkteringen genom vilken urin kommer att flöda.

Terapi av primära sjukdomar

Efter urinsöndring är det möjligt att genomföra behandling för orsakssjukdomar. Om främmande föremål hittas måste de tas bort.

Taktiken för behandling av urolithiasis beror på stenarnas storlek, deras sammansättning, lokalisering. Små släta stenar som fritt kan passera genom urinvägarna kan avlägsnas med hjälp av konservativ terapi. Det är nödvändigt att använda diuretika, antispasmodik för smärtlindring. Det rekommenderas att dricka mycket vatten.

Om insättningar av stora storlekar, utför operationen. Ofta är detta krossning av stenar genom metoden för laparoskopi under påverkan av ultraljud eller laser. Ibland måste du tillgripa öppna operationer, om andra metoder för att extrahera kalkyl inte kan tillämpas.

Tumörutbildning kan endast behandlas på ett operativt sätt. Vid maligna tumörer utförs dessutom kemo- och strålbehandling. I närvaro av godartade små formationer som inte visar en tendens till intensiv tillväxt, erbjuder de taktik för observation och konstant övervakning.

Behandling av urinvägsinfektion utförs med hjälp av antibakteriella medel som effektivt motverkar inflammatoriska patogener.

Effektiva antibiotika:

 • amoxicillin;
 • Tseazolin;
 • ofloxacin;
 • ciprofloxacin;
 • Azitromycin.

Med neurogena faktorer för utveckling av ishuria föreskriver betyder att stoppa atonien av urinblåsans detrusor:

 • neostigmin;
 • atropin;
 • Papaverinhydroklorid.

Med skador på urinvägarna föreskrivs flera grupper av läkemedel:

 • hemostatika;
 • antibiotika;
 • anti-chock och giftiga ämnen.

Reflexstörningar i urinflödet kan elimineras med ett varmt bad. Spärren i urinväggen slappnar av, och det är lättare för en kvinna att urinera. Intramuskulärt administrerat pilokarpin eller proserin. Inuti urinröret administreras 1% Novocaine.

Folkmedel och recept

Fytoterapi kan inte ersätta traditionell behandling. Folkmekanismer underlättar symptomatologi, bidrar till utrotning av urin.

Bevisade Recept:

 • 15 liljor av dalen blommorna häll 200 ml kokande vatten. Låt det brygga för 1 sked tre gånger om dagen.
 • Om det inte finns någon akut inflammation i njurarna är det användbart att tyga enbärbär.
 • 40 g havregryn häll ett glas kokande vatten. Sätt på elden i 10 minuter. Drick 200 ml tre gånger om dagen.
 • 1 kopp hopkeglar att brygga i ett glas vatten. Drick 1 sked 3 gånger om dagen.
 • Blanda fänkål, äppelblommor, kummin, goricvet (1 del), enbärfrukter, persilja frön (3 delar vardera). 1 matsked av blandningen för att insistera i ett glas kallt vatten i 6 timmar. Drick innehållet under dagen.

Profylaktiska rekommendationer

För att förhindra urinretention rekommenderas kvinnor att:

 • i tid för att diagnostisera och behandla infektioner i urinorganen;
 • att inte tillåta stagnation av urin, att urinera i tid;
 • minst 2 gånger om året för att besöka en gynekolog
 • korrekt äta, för att förhindra avsättning av salter och utveckling av urolithiasis;
 • ta läkemedel endast enligt läkarens anvisningar;
 • hålla sig till ett dricksprogram på minst 1,5-2 liter per dag.

Video. Specialist på kliniken "Moskvas läkare" kommer att berätta mer om orsakerna och metoderna för behandling av urinretention hos kvinnor:

Akut retention av urin

Akut retention av urin och frånvaro av urinering - det här är kroppens tillstånd, där personen inte lämnar urin självständigt, men blåsan är full. Med detta fenomen fungerar njurarna och bildar urin, men det går inte ut ur urinblåsan på grund av en obstruktion som ligger i urinrörets eller sfinkterns nivå.

Hur uppstår akut urinretention?

Nästan alltid symptom på akut urinretention är förknippade med en stark uppmaning att urinera. Urin utsöndras inte alls, eller endast en liten mängd frigörs. Akut urinretention följer ofta med smärtsamma smärtsamma känslor i buken. Smärtan blir starkare när personen rör sig, försöker göra vissa fysiska ansträngningar, försöker urinera.

Akut retention av urin hos män och kvinnor följer ofta av icke-specifika symptom, vars manifestation beror på orsakerna till utvecklingen av ett sådant tillstånd. Akut urinretention hos kvinnor är ett tillstånd där vaginalt urladdning kan uppträda. hos män - ur urinröret. Dessutom är illamående och kräkningar möjliga, huvudvärk, en plötslig tryckökning. Patienten kan få feber, ibland finns det en känsla av brådskning för avföring.

Visuellt kan vara märk utsprång vid botten av den främre bukväggen, eller läkaren bistå med akut urinretention, urinblåsa överbeläggning. Under palpation bestäms en smärtsam, tryckformad, globulär formation i underlivet.

Mycket ofta, patienter som lider av akut urinretention noterar att före ett sådant fenomen är urinering smärtsam, jet är mycket slö och en liten mängd vätska släpps.

bestämd totalt och ofullständig fördröjning. Tillståndet för fullständig fördröjning kännetecknas av en absolut frånvaro av urin, trots töjning och uttalad uppmaning att urinera. I vissa sjukdomar leder kronisk urinretentens hos män och kvinnor till det faktum att urin frigörs till patienten endast av en kateter i många år. Det är viktigt att skilja den fulla omfattningen av frihetsberövande från staten anuri, vid vilken bildandet av urin i kroppen stannar.

Ofullständig fördröjning är ett tillstånd där vätskan från blåsan kommer ut delvis. I det här fallet kvarstår en viss mängd vätska i blåsan efter varje handling av urinering. Ibland kan det vara en betydande mängd - upp till 1 liter. Detta tillstånd blir ofta en kronisk och för länge förblir obemärkt för patienten. Som ett resultat kan urinretention i urinvägarna utvecklas, liksom en störning i njurarnas normala funktion. Om detta tillstånd fortsätter under mycket lång tid, utvecklar patienten senare en uttalad sträckning av blåsans muskelvägg, atoni, sphincter-sprain. Med sådana kränkningar frigörs urin spontant och lämnar ut droppar. Ett sådant tillstånd i medicin kallas paradoxal orchuria.

Varför finns det akut retention av urin?

Orsakerna till urinretention hos kvinnor och män kan associeras med olika faktorer som påverkar urinvägarnas funktioner. I synnerhet är mekaniska orsaker till akut urinretention i samband med utseendet av stenar i urinblåsan eller urinröret, trauma i urinröret, utveckling av tumörer etc. möjliga. Orsakerna till urinretention hos män förklaras ibland av utvecklingen adenom eller prostatacancer, akut prostatit, phimosis.

Detta symptom är karakteristiskt för vissa sjukdomar i centrala nervsystemet. Symtom på urinretention hos kvinnor och män manifesteras när skador och hjärntumörer, ryggrad, såväl som myelit, ryggrad. I det här fallet finns det en störning av detrusorets reglering, liksom blåsans sphincter i nervsystemet. Problem med urinering kan också vara en följd av en tidigare mottagen ryggradssjukdom.

definieras som reflex funktionella skäl retention av urinering hos kvinnor och män. Det är en fråga om ett tillstånd efter att ha utfört kirurgisk ingrepp på könsorganen hos en person, en rektum. Reflexfördröjning av urinen uppträder vid första gången efter kirurgiska manipulationer på bukhålans organ. Detta symptom förekommer ibland efter födelse, i ett tillstånd av stress, hysteri, i ett tillstånd av stark alkoholhaltig förgiftning. Akut urinretention i vissa fall observeras hos personer som länge befinner sig i ett liggande läge på grund av vissa sjukdomar och patologier i kroppen.

Problem med utsläpp av urin kan ske mot en bakgrund av läkemedelsförgiftning, som uppstod som ett resultat av att ta stora doser av sömntabletter eller narkotiska smärtstillande medel.

Specialister noterar att oftast orsakerna till urinretention hos äldre män är förknippade med utvecklingen adenom i prostata. Hos män med adenom utvecklas akut urinretention på grund av långvarigt sittande, förstoppning, hypotermi, alkoholintag.

Med urinrörsskador observeras svårigheter med urinering övervägande hos män, eftersom manen i motsats till kvinnlig urinrör är längre.

Om förseningen uppenbaras av ett plötsligt avbrott av urinering kan detta förklaras av utseendet stenar i urinblåsan. När processen med urinledning börjar, blockerar den rörliga stenöppningen öppningen inuti urinröret, vilket leder till ett avbrott i processen. För att återuppta urinering tvingas en person att byta plats. Ofta kan människor som bildar stenar i blåsan kunna urinera, bara genom att ta en viss kroppsställning.

Hos kvinnor är det i sällsynta fall en fördröjning i urinen under graviditeten. Detta inträffar under de senaste månaderna av att fostret bärs, eftersom livmodern ökar avsevärt, vilket provar en ytterligare klämning av urinblåsan.

Hur bli av med akut urinretention?

Om en person har ett sådant symptom borde han definitivt ge specialiserad medicinsk hjälp. Dessutom kan man inte skjuta upp en överklagande till en läkare med sådana klagomål. Självhantering av urinretention hos kvinnor och män leder ofta till obehagliga konsekvenser. I synnerhet, kan det orsaka bristning av blåsan, infektion som leder till utveckling av kroniska sjukdomar, uretral skada uppstår när man försöker att självständigt leverera katetern. Kronisk retention av urin leder till manifestation kronisk njursvikt. Därför bör du inte agera självständigt, träna behandling med folkmedicin. Nödvård för akut urinretention bör endast utföras av kvalificerade specialister. Patienten ska antingen snabbt gå till urologen eller ringa en ambulans.

Innan läkaren börjar behandling av akut urinretention hos män och kvinnor kan vara tillfälligt svagt lindra människans villkor, om vi sätter värmen på nedre delen av buken eller mellangården. Före ankomsten av en läkare kan du ta ett varmt bad, använda antispasmodiska läkemedel.

Läkaren utför nödvändigtvis diagnos, bestämmer orsakerna och behandlingen. För att fastställa den korrekta diagnosen utförs laboratorietester av urin, blod, ultraljud av njurarna, urinblåsan och bäckenorganen. Före behandlingen av urinretention hos män, genomgår prostatakörteln också behandling. Andra indikationer kan ordineras för indikationer (urethrography, cystografi, urografi och andra).

Urgent behandling av urinretention hos kvinnor och män innebär användning av en kateter som sätts in i urinröret och tillåter att blåsan tömmes. Katetern ska ges endast av en specialist, eftersom det med risk för skada på urinröret med bristande hantering föreligger. Om nödvändigt kvarstår katetern i blåsan i flera dagar. I detta fall är det viktigt att vidta alla åtgärder för att undvika infektion. För detta ändamål ges patienten en kurs av antibiotika, används antiseptika för tvättning. Om en gummikateter inte är tillgänglig för patienten, ska du ringa urologen omgående. I de fall då kateterisering av blåsan inte kan utföras av vissa skäl, utövas blåspickning eller operation. Ibland appliceras en epicystostomi - det är en kateter som avlägsnas genom den främre bukväggen och genom vilken urinen lämnar.

Om en person lider av en reflex urinretention används några metoder som främjar återupptagandet av normal urinering. Till exempel kan de yttre könsorganen bevattnas med varmt vatten. En person kan försöka lyssna på ljudet av mumlande vatten, uppfattningen av vilken reflexivt bidrar till urinering.

Under behandlingen kan läkaren ordinera administrering av 1-2% lösning novokain i urinröret. Ibland är det lämpligt att presentera neostigmin subkutant bestämmer dosen av läkaren individuellt.

Vid akut fördröjning efter hjälpen utförs läkaren en undersökning och beslutar om behovet av behandling eller kirurgisk ingrepp för att avlägsna mekaniska hinder mot normal tömning.

Hela det fortsatta behandlingssystemet beror direkt på sjukdomen, vilket orsakade manifestationen av detta symptom. Det bör tydligt förstås att efter kateterets etablering kan symtom senare manifestera sig igen. För att förhindra allvarliga komplikationer är det nödvändigt att vidta nödvändiga åtgärder för behandling.

Varför jag vill gå på toaletten, men urinen går inte

Den person som frågar på medicinsk forum frågan om varför urinen inte går, och vad man ska göra, bör naturligtvis få ett svar från en kvalificerad urolog efter en omfattande läkarundersökning. Anledningarna till vilka du vill gå på toaletten, men urinen går inte, ganska mycket. Att bli informerad i denna riktning innebär att alla chanser är för att förhindra farliga patologier.

Akut retention av urin är ett tillstånd hos människokroppen när urinen inte kan retreatera oberoende av den överflödande urinblåsan på grund av den befintliga obstruktionen. Delvis retention av urin är också ett smärtsamt tillstånd när hela blåsan inte tömms, även om trängseln att urinera kan gå en efter en.

Hur det händer

Före uppkomsten av akut urinretention uppmärksammas mild mjukhet, en fläckig ström, mild urinering, andra symtom beroende på orsaken till det morbidiska tillståndet. I början, med en attack av akut urinretention, finns det ett behov av att urinera, där urinen inte går eller släpps i skarpa mängder. I detta fall upplever patienten smärta i underlivet, vilket förvärras av rörelsen, urinröret.

Akut retention av urin hos kvinnor följer ofta sekretioner från slidan, hos män - ur urinröret. Ibland finns det ont i huvudet, ökar blodtrycket, kräkningar, frossa, feber. Undersöker patienten, upptäcker läkaren en fullständig blåsan. Ibland är det möjligt att observera ett sfäriskt utsprång i underlivet, tryck på vilket orsakar smärta.

Symtom på ett kroniskt problem

I sjukdomens kroniska lopp är kliniska tecken ofta frånvarande. Patienten orolig:

 • Tunghet i underlivet.
 • Frekvent urinering.
 • Minska mängden urin som släpptes.
 • Delvis tömning av blåsan.
 • Urin lämnar med en diskontinuerlig ström i 10-15 minuter.

skäl

Medicinsk statistik visar att akut urinretention diagnostiseras hos män, med undantag för enskilda fall. Denna situation förklaras av de särskilda egenskaperna hos urinvägarnas struktur: prostata, som ofta påverkas av tumören, urinrörsstrikt som härrör från inflammatoriska processer.

Varför urinretention hos män

De främsta orsakerna till urinretention hos män är:

 • Prostata tumör.
 • Malign tillväxt av genitourinary systemet.
 • Uppskjutna venerala sjukdomar.
 • Akut och kronisk prostatit.
 • Urinrörsbrott.
 • Sten i urinröret.

Varför går inte urin till kvinnor?

Urinretention hos kvinnor är mycket mindre sannolikt på grund av den kortare strukturen i urinröret och frånvaron av prostata. Fördröjningen av urin hos representanterna för den svaga halvan sker av följande skäl:

 • Neurologisk patologi.
 • Skadad ryggrad.
 • Uppskjutna operationer på livmodern.
 • Maligna neoplasmer.
 • Urinrörets cyster.
 • Urolitiasis.

Användning av alkohol eller droger kan påskynda retentionen av urin om det finns en predisponeringsfaktor. Äldre kan uppleva full retention av urin efter behandling med atropin-läkemedel.

Vad du behöver göra

Ishuriya är ett mycket farligt fenomen som kräver akut läkarvård. Självbehandling hemma kan ha mycket negativa resultat. Försök med kateterisering är farligt genom blåsans brott, traumat i urinröret, med stor sannolikhet för infektion, vilket orsakar akut form av pyelonefrit och prostatit.

Den rätta vägen ut i denna situation är att ringa en ambulans. Förbättring av tillståndet under en kort tid kan säkerställas om värme appliceras på perinealområdet eller nedsänkt i ett varmt bad, rekommenderas att ta antispasmodik. För att ge medicinsk hjälp är det viktigt att ta reda på orsakerna till fördröjningen i urinen. Detta kommer att ge möjlighet att korrekt bestämma terapimetoderna.

Hjälp hemma

Med ishuria kan patientens tillstånd lindras på följande sätt. Vik, fukt, pressa arket. Sätt det under din rygg, motstod 1 timme. Därefter applicera samma kompress på magen. Den första dagen att applicera på morgonen och kvällen, nästa - 1 gång när det finns tecken på framväxande ishuria. Grate 2 lök, med hjälp av gasbindning för att sätta en kompress på blåsans område, ha stått i 2 timmar.

Första hjälpen för Ishuria

Om omständigheterna utvecklas på ett sådant sätt att du inte kan få en ambulans, måste du ta bort spasmen och slappna av musklerna i urinblåsan. För detta ändamål måste följande åtgärder genomföras. Patienten ska dricka ett glas inte mycket kallt vatten eller kyld mynte-te. Väl avslappnad badet med avkok av kamomill.

Oavsett orsaken till urinretention är det obligatoriskt att kateterisera en komplett urinblåsa. Detta kommer att bli nödvändigt för att utföra 2 funktioner: medicinsk och diagnostisk, eftersom diagnosen inte kan klargöras utan analys av urin. Kateterisering av blåsan ger märkbar lättnad: smärta och uppmaning till att urinutsläpp försvinner.

Om kateterisering av någon anledning inte är möjlig, är det tillrådligt att göra en urinblåsning. I särskilt allvarliga fall utförs kirurgisk ingrepp: ett epicystostom appliceras (kateter med utgång till bukväggen). I framtiden utförs terapi beroende på vad som ledde till ishuria.

Diagnostik på ett sjukhus

För att bestämma vad som ledde till fördröjningen av urin, utför en serie studier. Vid mottagandet av en urolog undersöks patienten, inklusive palpation, en anamnes av sjukdomen är gjord. Den fullständiga eller ofullständiga urinledurinen är uppenbar. Det är viktigt att skilja den kompletta isurien från anuri, när urin inte produceras i kroppen.

 • Allmänt blodprov.
 • Allmän analys av urin.
 • Biokemiskt blodprov.

CT utförs enligt indikationerna.

behandling

För behandling av ishuria gäller:

 • Antimikrobiella medel: Furagin, Levomycetin. Samma droger används för att förhindra komplikationer under kateterisering.
 • Blåsan tvättas med antiseptika.
 • Med en cytoskomy sätts ett rör genom bukväggen för att avlägsna urin.

När det finns ishuria på bakgrund av operation eller förlossning, rekommenderas att fukta de sexuella organen regelbundet med varmt vatten. Också injiceras i urinröret är novokain, hälls intravenöst i urotropin.

Örterbehandling

Herbalists rekommenderar människor som har problem med urinvägarna, förvarar diuretiska växter hemma: vinbärblad, björkpinnar, dillfrön, horsetail, cikoria, persilja.

Bevisat recept från urinretention:

 • Recept 1. Sellerijuice. Från selleri rötterna vrids med köttkvarnen, pressa saften. Ta i 15 dagar för 1 matsked 3 gånger om dagen i 15 minuter. innan du äter. Du kan använda infusion: 100 g jordrot roteras med 300 ml kallt vatten. Infusera 7 timmar, sedan på samma sätt som juice.
 • Recept 2. Infusion av grön persilja. Ta 100 gram grön persilja tvättad med kokande vatten, lägg i en panna, hällt på mjölk, som bör värmas i ugnen. Efter filtrering i 2 dagar ta varannan timme för en tesked.
 • Recept 3. Infusion av vinbär lämnar. Läkemedlet bereds enligt samma recept som infusion av persilja. Förutom den diuretiska effekten kan du uppnå genom att ta en infusion, stärka immuniteten.
 • Testade diuretika är kullrot och enbärbär. Används apotek samling av enbär. Ta i stora mängder.
 • Honung buljong. Ta 30 g krossade björkblad häll 500 ml torrt vin, koka på låg värme i 15 minuter, lägg sedan 5 teskedar honung, allt är blandat. Buljongen lagras i kylskåpet, ta 2 matskedar efter att ha ätit.

komplikationer

Kroniska sjukdomar som leder till ishuria är ofta fyllda med allvarliga komplikationer, särskilt för äldre. Farliga sjukdomar som uppstår vid retention av urin är:

 • Blåsans rynkning.
 • Ruptur av blåsans vägg.
 • Urinvägsinflammation.
 • Njurinsufficiens.
 • Urolitiasis.
 • Hydronefros.
 • Blåskatarr.
 • Pyelonefrit.
 • Divertikulum i blåsans väggar.
 • Urosepsis.
 • Blåsans atrofi.

förebyggande

För att undvika urinvägarnas patologi bör följande rekommendationer följas. Tillåt inte skador på det urogenitala systemet. Att utesluta hypotermi. Vid behandling av läkemedel som föreskrivs av en specialist är det nödvändigt att följa normerna och varaktigheten av läkemedelsintaget.

Tidig identifiera och behandla patologier som leder till akut retention av urin. Regelbundet genomgå förebyggande forskning på hälsofaciliteter. När det gäller ishuria är prognosen positiv, men det bör beaktas att det finns en stor sannolikhet för komplikationer hos de organ som ledde till att urinen behölls.

Fördröjd urinering

Lämna en kommentar 17,495

Okontrollerad stopp av urinering är ett viktigt problem. Urinretention hos kvinnor och män (ishuria) är ett patologiskt tillstånd som orsakas av olika orsaker och har olika manifestationer. Mjukheten i avsaknad av korrekt behandling är fylld av komplikationer och övergången från akut till kronisk form. Varför finns det ett svårt urinflöde, hur man diagnostiserar och botar patologi?

Allmän information

Ishuria är ett tillstånd för urinretention, under vilken det är omöjligt att tömma blåsan trots att den är full. Ett sådant tillstånd, som följd av vilket urin lämnar illa, sker inte bara hos vuxna, men också hos barn. Det finns flera typer av ishuria, som alla har sina egna karakteristiska symptom. Dessutom är orsakerna och symtomen på patologi hos män och kvinnor inte desamma, och behandlingen av detta tillstånd kommer att vara annorlunda.

Typer och former av urinretention

Beroende på sjukdomens symptomatologi finns en klassificering av typerna och formerna för svår urskiljning av urinen. Så typerna av urinretention:

 1. Den fullständiga fördröjningen i urinflödet är ett tillstånd som resulterar i att urinen inte går bort även med uppenbar urin att urinera. Med denna form av obehag måste du använda ett rör för att avlägsna urin från urinblåsan.
 2. Ofullständig separation av urin. Kan följa med patienten under lång tid, men uppmärksamhet är inte kopplad till den. Med ofullständig tömning lämnar urinen dåligt. Det tilldelas i en liten volym eller intermittenta strålkastare - under processen måste du påkalla organets muskler.
 3. Paradoxisk fördröjning. Med denna typ av sjukdom är blåsan för fylld, men den kan inte tömmas. Urina kommer ofrivilligt ut ur urinröret.
 1. Akut retention av urin. Har en turbulent början: underlivet gör ont och det finns flera önskningar att urinera. Snabba start är ersatt av samma snabba avslutning. Män lider en akut form av sjukdomen mycket hårdare än kvinnor.
 2. Kronisk retention av urin. Processen i remissionsfasen är mestadels tyst, utan att det uppstår speciella symtom. En person vet inte ens ens om sjukdomsexistensen, och först när sjukdomen förvärras på grund av vissa faktorer kan den kroniska kursen identifieras genom diagnosen.
Tillbaka till innehållet

Orsaker till urinretention

Vanliga orsaker

 1. Det finns ett hinder som hindrar normal urinavskiljning från urinblåsan. Hinder kan vara olika sjukdomar i det genitourära systemet (inflammerad prostata, urolithiasis, maligna former i ändtarmen, vilket orsakar obstruktion).
 2. Ventiler i den bakre urinröret - Urens slimhinnor kan fördröja urinflödet.
 3. Nervesjukdomar - stroke, epilepsi, hjärnskakning, Parkinsons sjukdom, etc.
 4. Medveten fördröjning uppstår när en stark nervös uppdelning, i skräckläge och i postoperativ period.
 5. Orsakerna till akut urinretention är biverkningar av okontrollerad användning av vissa läkemedel.
Tillbaka till innehållet

Orsaker till svårighet urinflöde hos män

 1. Adenom av prostata.
 2. Förstörd urinväg (fördröjning eller fullständig frånvaro av urinering) med prostatit i akut stadium. Symtom på förvärring av prostata åtföljs också av en kraftig smärta i njurarna och i urinröret, förhöjd kroppstemperatur och tecken på berusning.
Tillbaka till innehållet

Orsaker till tillståndet hos kvinnor

Akut urinretention hos den kvinnliga hälften av befolkningen orsakas av sådana faktorer:

 1. Utsläpp av inre könsorgan (livmoder, vagina).
 2. Komplex leverans och som ett resultat - urin avviker dåligt.
 3. Ålder ändras. Ofta finns det en akut retention av urinering hos kvinnor i ålderdom. Detta bryter urinrörets patency.
 4. Sluta urinering efter operation på genito-urinorganen.
 5. Mentala och nervösa sjukdomar.
 6. Orsaken till fördröjningen av urin är en malign tumör hos en av de inre genitalierna.
 7. Retention av urin under graviditeten (i de flesta fall, ektopisk) och efter förlossning.
Tillbaka till innehållet

Ishuriya hos barn

En sådan fördröjning i urinering, liksom ishuri, uppträder också i barndomen. Så orsakerna till patologi hos barn:

 1. Hos pojkar kan orsaken till patologin vara en sjukdom som är förknippad med minskningen och minskningen av den externa delen av könsorganen (phimosis). Med en sådan sjukdom är lumenet för separation av urin väldigt liten eller helt sluten. Oförmåga att urinera är ett tillstånd som kräver brådskande kirurgisk ingrepp.
 2. Flickor är mycket benägna att utveckla störningar i samband med urinflödet. Orsaken till sjukdomar är skrotskador och patologi av urinledarens strukturella egenskaper.
Tillbaka till innehållet

Symtom på sjukdom

Det främsta symptomet på sjukdomen är oförmågan att helt tömma urinblåsan. Den kroniska formen är asymptomatisk. De medföljande tecknen på urinretention ser så här ut:

 • smärta i buken (främst med förstoppning);
 • uppblåsthet, som åtföljs av ökad gasning i tarmen;
 • frekvens av uppmaning och smärta vid urinering
 • provet obehag vid början av urinering och följaktligen smärta i underlivet;
 • läckage eller omvänt, fullständig frånvaro av urin i urinen (ett tillstånd som kallas anuri).
Tillbaka till innehållet

diagnostik

Diagnostiska studier kan identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna och välja lämplig behandling. En akut typ av sjukdom kan diagnostiseras på följande sätt:

 1. Vid medicinsk undersökning av patienten (slagverk och palpation av den suprapubiska regionen).
 2. Differentiell diagnos av smärta vid akut urinretention.
 3. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 4. Mikcionnaya cystourthrography - radiopaque studie av blåsan och urinröret.
 5. Intravenös pyelografi är en studie som låter dig se njurarna, urinbladen och andra organ i urinvägarna. Används för att diagnostisera stenar i blåsan och njurarna, maligna tumörer och obstruktion av urinvägarna.
 6. Datortomografi. Mycket effektiv och dyr metod för diagnos, ersättning av ultraljud och röntgenstrålar.
Tillbaka till innehållet

Behandling av patologi

Urinretention hos män och kvinnor behandlas med olika konservativa metoder: med hjälp av mediciner och folkmedicin i hemmet. Vid ineffektiva konservativa behandlingsmetoder föreslås operativt ingrepp - en operation på geniturinära sfärens organ.

läkemedel

En algoritm för akutsjukvård för kvinnor görs efter att ha bestämt den exakta orsaken som orsakade ett sådant tillstånd. I början av behandling med urinretention utförs blåskateterisering (urinutmatningen utförs med hjälp av ett speciellt kateterrör). När urolithiasis är förskrivna läkemedel, med mottagning som det finns upplösning och utsöndring av stenar från kroppen. I postpartumperioden förutsätter behandling med mediciner användning av antidepressiva medel, antispasmodika, diuretika. När de inre könsorganen sänks, anges endast ett kirurgiskt ingrepp som kallas colpopexy.

En man behöver nödhjälp vid akut urinretention. I ett tillstånd där det inte finns någon urin, sätts ett speciellt rör i urinröret, på grund av vilket en gradvis separation sker. Först efter att blåsan är tom och diagnosen utförs, bekräftar läkaren diagnosen och föreskriver en viss behandling. Alfa-adrenoblockerare (läkemedlet "Artesin", "Doxazosin", "Myctosin") används som läkemedlets huvudsakliga korrigerande urodynamik. I avsaknad av ett positivt resultat i behandlingen utförs en kirurgisk operation som syftar till att eliminera sjukdomen och bringa alla funktioner i urinvägarna tillbaka till det normala.

Folkmekanismer

Traditionella behandlingsmetoder används tillsammans med huvudterapin. Här är de vanligaste recepten som används för att korrigera urinering och lindra dess smärtsamma symptom:

 1. Ta 1 msk. l. frön av dill och björkknoppar. Blanda båda ingredienserna och häll 1 liter kokande vatten. Infusera i 1 timme, och dra sedan av den resulterande vätskan. Ta buljongen 4 gånger om dagen. Drick ett fullt glas före eller efter att ha ätit. Denna åtgärd är första hjälpen, som används för fördröjning av urinering. Det är användbart för att lindra inflammation i en sjukblåsa och lindra smärtsamma känslor.
 2. Ett utmärkt botemedel är infusionen, beredd från bär av bergaska. Ta 2 msk. l. bär, häll 0,5 liter kokande vatten. Infusera 2 timmar och ta 2 msk. l. tre gånger om dagen före måltiderna.
 3. Gräsbärbär klarar sig väl av tecken på obstruerad urinering, tillåter inte smärtautveckling och slappnar av urinvägens organ. Att göra ett avkok av bärbär är tillräckligt enkelt: ta 1 msk. l. örter, häll ett glas kokande vatten och ta 2 msk. l. 3 gånger om dagen före måltiden. De som behandlade genitourinary organ med björnbär, för länge sedan glömde förekomsten av inflammationer och dessutom urologiska sjukdomar.
Tillbaka till innehållet

komplikationer

Fullständig eller ofullständig separation av urin utan att välja rätt behandling orsakar ännu större problem med urinering. Komplikationer av akut urinretention:

 1. Utseendet av blodproppar i urinen.
 2. En förvärring av blåsans inflammation.
 3. Inflammatorisk process av höger eller vänster njure.
 4. Ett plötsligt misslyckande i njurarbetet är akut njursvikt (ARF). Kan på kort tid göra en frisk person som lider patienten.
Tillbaka till innehållet

Vad ska man göra i förebyggande arbete?

Förebyggande åtgärder syftar till att förebygga ishurias sjukdom och inbegripa genomförandet av sådana regler:

 1. Begränsning av alkoholanvändning.
 2. Undvikande av hypotermi.
 3. Män efter 40 år borde besökas av en urolog som behandlar urologiska sjukdomar minst en gång per år. Kvinnor behöver besöka en gynekolog mer ofta - 2 gånger om året.
 4. Behandla i tid behandlingsprocesser i kroppen och sjukdomar i det genitourinära systemet (ge inte upphov till kroniska sjukdomar).
 5. Undvik skador på de urogenitala organen.
 6. Innan du använder något läkemedel bör du först rådgöra med din läkare för att inte prova utseendet på en sådan biverkning, som fördröjd urinering.

Förebyggande är nödvändigt för varje person, oavsett om han är frisk eller sjuk. Varje patologi av urineringsprocessen, som involverar män, kvinnor eller barn, kräver omedelbar behandling i en medicinsk institution. Tidig utredning av diagnostik och utnämning av en viss behandling kommer att möjliggöra förhindrande av negativa konsekvenser för hälsan.