Huvud
Symptom

Allt om prostata MR med kontrasterande: indikationer och kontraindikationer, förberedelse och tolkning av resultaten

Idag är MR-prostata med kontrasterande det mest informativa sättet att studera prostatakörteln.

Det förutsätter införandet av en speciell substans i blodet, vilket är helt synligt av apparaten.

Förfarandet är säkert och för patienten är smärtfri och till skillnad från andra, har ingen negativ inverkan på kroppen. Denna diagnosmetod låter dig få tydliga bilder. På grund av detta kommer en specialist att kunna ordinera den mest lämpliga behandlingen.

Vad är prostata MR i kontrast?

Den behandlande läkaren föreskriver ett magnetisk resonanstomogram av prostatakörteln för misstänkt prostatacancer samt kontroll av närvaron av prostatit och prostata adenom.

Kontrast substans genom venen administreras omedelbart före själva förfarandet. Detta låter dig känna igen den drabbade och friska vävnaden.

Maligna tumörer i prostata finns oftast hos äldre män. De första tecknen på ångest är problem med urinering, blåsan töms inte helt, därför är det tecken på berusning: trötthet, svaghet, irritabilitet, depression.

Sådana symptom kan indikera den möjliga utvecklingen av en tumör i prostatakörteln, urologen för den detaljerade studien utser en MR-procedur för att bestämma tumörens typ och storlek i prostata.

Förberedelser för undersökningen

Innan du skickar till denna diagnos skickar läkaren patienten till testanalysen, vilket visar att han är känslig för substansen som injiceras. Om det inte finns några problem, måste du före rengöring av enema och inte äta före proceduren före proceduren innan du lägger dig.

Före forskningen är det nödvändigt att observera ett antal obligatoriska regler:

 • för några dagar bör det vägras från intaget av gasproducerande produkter (bönor, selleri, äpplen, kål, kolsyrade drycker, bananer etc.);
 • ta kol aktivt 24 timmar före förfarandet;
 • i en timme rekommenderas att ta 1 piller No-shpy;
 • tarmarna rengörs av svält
 • en fullblåsningsprocedur utförs;
 • Om patienten är mycket orolig, är det tillåtet att använda mildt lugnande medel.

Hur utförs MR i prostata med kontrast?

På bekostnad av en särskild skillnad avslöjas inte, men det kommer att vara nödvändigt att betala för kontrastmedel och känslighetsanalys till den.

Patienten är placerad på ett rörligt bord, hans position är fast med remmar eller speciella kuddar. Mannen måste vara fullständigt immobiliserad för den speciella noggrannheten i resultaten.

Kan tilldelas multiparametrisk MRI - är en helt ny teknik, och hjälper dig att utöka möjligheten att exakt bestämma tumörerna i prostata.

En omfattande analys av den resulterande bilden gör att vi kan diagnostisera tumören i de tidigaste stadierna av utvecklingen. Skanningen varar upp till 40 minuter. Vid behov kan tiden ökas för att få ett pålitligt resultat.

MRI av prostata

Förekomsten av kontrast i blodet kan orsaka biverkningar i form av värme, snabb hjärtslag och andning, främmande smak. Om du känner minst en av dem, ska du genast underrätta läkaren. För detta ändamål är enheten utrustad med en röstanslutning.

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

MRI av prostata

MRI i prostata (prostatakörteln) är en av de allmänt använda metoderna, som utmärks av noggrannhet och smärtlindring.

Prostata är ett av organen i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan, framför ändtarmen. Det är prostata körteln ansvarar för produktionen av ämnen som säkerställer spermier vitalitet. Närvarande, är prostatacancer en av de mest frekventa sjukdomar i kroppen, och MRT är populär som en metod för att identifiera tumörer i tidiga stadier, när behandlingen fortfarande kan ha en effekt.

MR-metoden använder ett magnetfält som genereras av en tomografi för att erhålla tydliga bilder, som sedan bildar en komplett bild av prostata-tillståndet.

vittnesbörd

MRI av prostata är oftast ordinerad för misstänkta tumörer i prostatakörteln. Metoden bidrar till att bedöma graden av utveckling av sjukdomen, för att bestämma huruvida tumören är begränsad av körtelns storlek eller redan har gått bortom den.

Som regel manifesterar prostatacancer sig som ett brott mot urinering, ofullständigt urinflöde av urin, frekvent natt uppmanar att urinera. I senare skeden, ofta utseendet av blod i urinen.

Bland andra indikationer på prostatacancer är följande:

 • Prostatit i vilken form som helst (kronisk, akut, stillastående). Prostatit är en inflammatorisk process som utvecklas som en konsekvens av bakteriens vitala aktivitet. Hos äldre män kan prostatit utvecklas som en konsekvens av brott mot utflödet av venöst blod från bäckenområdet. Sjukdomen leder till en dysfunktion av körteln, stagnerande fenomen, i kroniska fall - till utvecklingen av en abscess och utseendet av purulent urladdning.
 • Hyperplasi (godartad adenom) i prostata. Denna sjukdom är en följd av överdriven spridning av körtelvävnad, vilket leder till komprimering av urinröret med körteln. Adenom går aldrig bortom körteln. De första stadierna av sjukdomen leder inte till utseendet av specifika symptom, i samband med vilka den stora betydelsen förvärvas av tidig diagnos och förebyggande undersökningar.

Kontra

MRI av prostata utförs inte när:

 • Närvaro i patientens kropp av implanterade elektroniska enheter,
 • Förekomsten av vaskulära klämmor,
 • Förekomsten av icke-avlägsningsbar protes i metall, inklusive dental,
 • Förekomsten av en artificiell hjärtventil,
 • Närvaron av vaskulära stenter,
 • Förekomsten av eventuella odelbara metallpartiklar i kroppen (fragment, kulor, tatueringar, målat med metallinnehåll).

Detta beror på inverkan av magnetfältet på tomografen på metallen, vilket leder till uppvärmning eller förskjutning, och elektronik, vilket leder till att den inte fungerar.

MRI kan genomföras för barn, men i detta fall föräldrarna åtföljer dem måste också tas bort från fickan, med kläder och kropp med alla metallpartiklar och berätta för din läkare om eventuell förekomst i kroppen av metallpartiklar.

Framställning av

MR i prostata kräver inte lång förbehandling. För att erhålla högkvalitativa bilder måste du följa vissa regler. En dag innan proceduren bör eliminera konsumtion av livsmedel som innehåller växttråd, liksom de som kan orsaka gasbildning (frukt och grönsaker, brunt bröd, läsk, mejeriprodukter). Om benägenheten för ökad gasbildning sker, är det nödvändigt att ta aktivt kol före proceduren. På kvällen, på kvällen före proceduren, bör du lägga ett rengörande emalj eller ta ett avførande medel. Från ätandet bör kasseras minst 4 timmar före proceduren. Drick inte mycket vätska före undersökningen, men blåsan ska åtminstone delvis fyllas - för att göra detta, avstå från att urinera i 1,5-2 timmar före MR.

Med dig till undersökningen bör du ta all tillgänglig dokumentation - data från andra tester, utdrag ur medicinsk historia, doktors slutsatser.

Omedelbart innan du går in i rummet med en tomografi måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från kroppen. Dessa inkluderar: smycken, klockor, manschettknappar, bälten med metallspännen, kläder med en "blixt" och nitar (bättre att byta till en särskild sjukhus klänning), pins, hörapparater, proteser med metall fästen, kreditkort (kan skadas av den magnetiska fältapparat), glasögon, pennor, vikficksknivar, piercingelement.

Hur gör de det?

Den traditionella MRI-enheten är ett cylindriskt rör med en kraftfull magnet runt omkretsen. Före proceduren placeras patienten på en rörlig soffa som skjuts in i röret i en tomograf. Det finns också modernare modeller av enheter - öppen typ, där magneterna ligger längst upp och ner och sidoväggarna är öppna. Sådana anordningar är lämpliga även för att undersöka överviktiga patienter och de som lider av allvarlig klaustrofobi. Sådana tomografer har dock ännu inte fastställts på alla kliniker.

MRI-proceduren varar ungefär en halvtimme - hela tiden måste patienten vara helt obeveklig för att undvika att få snedvridna bilder. Om det är nödvändigt att införa ett kontrastmedel, ökar procedurens varaktighet med 1,5-2 gånger. I vissa fall utförs MR spektroskopi dessutom, vilket ger ytterligare 10-15 minuter vid denna tidpunkt. MR-spektroskopi gör det möjligt att få ytterligare information om den kemiska sammansättningen av cellulära ämnen.

MRI själv är smärtfri för patienten. Ofta känner patienterna värme i magnetfältets område - det här är normalt. Vid introduktion av kontrast, ofta utseendet på metallisk smak i munnen och brinnande inom administrationsområdet. Vissa patienter kan uppleva illamående efter införandet av kontrast. Ibland finns ett oväntat larm under driften av enheten som producerar ljud. Patienten ska rapportera alla känslor till läkaren med hjälp av ett kommunikationssystem inbyggt i tomografen.

Efter en MR behöver patienten inte tid att anpassa sig - han kan genast gå hem. Resultatet av undersökningen (bilder och doktorns åsikt) utfärdas vanligtvis nästa dag. På begäran av patienten kan de också spelas in på en CD.

Använda kontrast

Vid detektering av prostatacancer används ofta MR med kontrast, vilket möjliggör differentiering av friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i den drabbade vävnaden, kontrasten förbättrar visualiseringen av problemområden och gör att du mer exakt kan bestämma storleken på lesionen.

Kontrasterande rekommenderas inte för patienter med allergier. Trots det faktum att i moderna kliniker är kontrasten baserad på jod ersatt med kontrast på basis av gadolinium, är risken för att utveckla en allergisk reaktion på läkemedlet bevarad. Utför inte MR med kontrast även vid njurstörningar, eftersom detta gör det svårt att ta bort kontrastmaterial från kroppen.

fördelarna med förfarandet

MR är en icke-invasiv teknik som inte använder joniserande strålning som skadar kroppen. Jämfört med många andra metoder ger MRI tydligare bilder av mjukvävnadsstrukturer, vilket blir ett oumbärligt sätt att diagnostisera prostatacancer. Dessutom är det MR som kan upptäcka avvikelser som döljs i bilder bakom benstrukturer.

MRI av prostatan ger möjlighet att objektivt bedöma kärnans struktur, identifiera inflammatoriska processer, bedöma graden av involvering i patologin hos omgivande vävnader.

MR ger möjlighet att bestämma typen av prostatatumör med hög noggrannhet.

Eventuella risker

Förutom den redan nämnda allergiska reaktionen mot kontrast och implantatfel har MRI följande nackdelar:

 • Det är ett hot mot utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (endast vid ett förfarande med kontrast och endast om patienten har en njure),
 • Den minsta rörelsen hos patienten påverkar bildernas klarhet,
 • Om försöket utförs efter en prostatabiopsi, finns det en risk för diagnos fel - oförmåga att identifiera skillnaderna mellan förekomsten av en tumör i prostata och förekomsten av blodproppar, ofta kvar efter biopsi.

alternativ

Bland de alternativa metoderna är följande.

 1. Siktande MR-undersökning av prostata på en ultrahög upplösningstomografi. Med den här tekniken kan du överge prostatabiopsi, vilket garanterar högsta noggrannhet i resultaten. Denna metod är emellertid inte lämplig för njursjukdomar, eftersom den endast görs med användning av kontrast.
 2. Finger rektal undersökning av prostata. Detta är den enklaste och billigaste metoden för diagnos, vilket inte kräver någon förberedelse. Fingerundersökning utförs antingen som en screening för män över 50 (i Ryssland är det inte så vanligt) eller i närvaro av uppenbara tecken på prostatakörtelpatologi.
 3. Ultraljud av prostata är en enkel och allmänt tillgänglig metod. Med ultraljud sätts en speciell sensor in i patientens rektum, vilket gör resultaten ganska noggranna, men själva förfarandet är obehagligt för patienten.
 4. Beräknad tomografi av prostata och dess modernare version av MSCT (multislice CT). Nackdelen med denna metod är användningen av joniserande strålning som skadar kroppen. CT och MSCT prostata utförs oftast för att detektera metastaser i närliggande lymfkörtlar och organ, och därför är dessa metoder vanligtvis endast föreskrivna för avancerad prostatacancer.
 5. PET-CT med kolin (positronutsläppstomografi), vilket möjliggör mycket korrekt visualisering av tumören. Denna dyra teknik hittills visar de bästa resultaten i diagnosen prostatacancer.

kostnaden för

Pris MR prostata i Moskva varierar från 4 till 6-7 tusen rubel - beroende på kliniken. Vid utförande av MR med kontrast kan mängden öka. Som jämförelse - prostata ultraljud kommer att kosta 1000 rubel, CT och MSCT - ca 4-5 tusen rubel, och priset på PET-CT kan nås 50-70 tusen rubel.

MRI av prostata

Prostatakörteln är ett organ som endast finns i den manliga kroppen. Den har en komplex struktur och utför många olika funktioner, bland vilka de viktigaste är motor, barriär och sekretorisk. Felaktig operation av prostatakörteln leder till allvarliga störningar i kroppens hormonella och urogenitala system. Hittills finns det flera metoder för att diagnostisera patologin för detta organ, men den mest exakta och informativa forskningsmetoden anses med rätta för magnetisk resonansbildning.

MRI av prostata hjälper till att identifiera problem i scanningsområdet även i de tidiga stadierna av deras utveckling, även innan personen märkte de första störande symtomen. En sådan studie är absolut säker, kan utföras i alla åldrar och kräver ingen återhämtningsperiod. Dessutom är MR i prostatakörteln ett icke-invasivt förfarande, men med resultat och informativitet kan det ersätta en biopsi.

Bilderna som specialisten får efter proceduren är mycket noggrann och detaljerad. Varaktigheten av MR i prostata är i genomsnitt 30-40 minuter, och resultaten kan erhållas samma dag i tryckt eller elektronisk form.

När visas MR av prostata?

MR i prostatakörteln utförs huvudsakligen när prostatacancer diagnostiseras efter en digital rektalundersökning, en PSA-nivå i blodet och en biopsi. Studien låter dig bestämma graden av cancer och upptäcka tecken på tumörspiring utöver kapseln i körteln i bäckenorganen.

Skanningen kan schemaläggas före operationen och i den postoperativa perioden för att bedöma resultaten av adenomektomi och andra kirurgiska ingrepp.

Vilken patologi tillåter att diagnostisera metoden?

MR i prostata är en studie som kan visa även de minsta patologiska förändringarna i prostata och närliggande vävnader. De tagna bilderna kan undersöka problemzonen från olika vinklar eller ens bygga en tredimensionell bild, vilket förenklar diagnostiken.

Mesta av prostaten används oftast för att utvärdera organs maligna process, men ibland används metoden för att diagnostisera andra patologier:

 • inflammation och infektion (prostatit);
 • godartade prostatatumörer (adenom);
 • stenar och cystor;
 • anomalier av medfödd eller förvärvad karaktär
 • skador och deras konsekvenser.

Metoden möjliggör också en bedömning av regionala lymfkörtlar.

Använda kontrast

Om en cancer tumör misstänks kan läkaren ordinera en prostata MR med kontrast. Införandet av ett kontrastmedel i venen före proceduren gör att du bättre kan skilja cancerceller från frisk vävnad. Detta gör det möjligt att mer exakt bestämma formens storlek och form, lokaliseringens exakta lokalisering och graden av involvering av angränsande vävnader.

Gadolinium används som en kontrast, vilket sällan orsakar allergiska reaktioner. Kontrast används emellertid inte hos personer med nedsatt njurfunktion. I vissa fall, före förfarandet kan ett överkänslighetstest för gadolinium krävas.

Multiparametrisk MR - en ny metod för prostataundersökning

För närvarande föreskrivs en bekräftad biopsi för att bekräfta prostatacancer (PCa). Men dess resultat kan inte alltid detektera en tumör, det händer också att diagnosen PCa är felaktig.

Multiparametrisk MRI - är en relativt ny metod för undersökning av prostatan, som kombinerar dynamisk kontrastförstärkning (studiet av blodflödet genom kärlen), diffusion imaging (mätning av rörelsen av vattenmolekyler i vävnader) och MR-spektroskopi. Metoden låter dig diagnostisera cancer med högre noggrannhet än biopsi och undvik ibland denna invasiva procedur.

Det är värt att notera att denna studie inte kräver obligatorisk användning av en rektalspole.

Hur förbereder man sig för studien?

Förberedelser för MR i prostata är inte svårt, men kräver särskild uppmärksamhet från patienten. Vanligen, för att få en mer exakt bild under skanningen injiceras en endorektal spole i patientens rektum.

Experter rekommenderar före studien:

 • några dagar innan förfarandet börjar följa en viss diet, med undantag av dietprodukter som är rika på protein och fiber, liksom de som orsakar ökad gasbildning.
 • dagen innan förfarandet, ta ett avførande medel;
 • Åtminstone 12 timmar före proceduren bör en rensningsema utföras;
 • i 5 timmar vägrar helt att äta;
 • bära löst kläder utan metallinsatser;
 • att frigöra fickor från onödiga föremål och enheter, för att ta bort alla smycken och klockor;

Hur gör MR-scanningen av prostata körteln?

Förfarandet för skanning av prostata körs ut i flera steg:

 • Förberedelse av patienten för MR och förhandssamråd med en specialist.
 • Själva skanningen. Efter injektion av kontrastmedel och endorektala sonden i en speciell lock, smord smorda man ligger på en särskild soffan fast bälten. Sedan rör sig den rörliga soffan in i tomografröret.
 • Slutförande av undersökningen. Soffan lämnar tomografen. Patienten frigörs från remmarna, sensorn avlägsnas från ändtarmen.
 • Behandling av mottagna data. Vanligtvis kan läkaren nästan omedelbart skriva ut de tagna bilderna och spela in all information på ett elektroniskt medium. Men för att avkoda är det nödvändigt att vänta lite.

Efter proceduren tas kontrastmediet utan några ytterligare åtgärder naturligt ut ur patientens kropp. Och personen kan fortsätta att leda sitt vanliga sätt att leva och gå hem.

Vilka enheter används för att utföra prostataundersökningar?

Vanligtvis rekommenderar läkare att genomgå diagnos på MR-tomografer med en magnetfältstyrka på 1,5 och 3 Tesla. Med 3T-skannrar med ultralätt upplösning kan du gå igenom proceduren mycket snabbare samtidigt som du behåller hög definition och kvalitet på den resulterande bilden.

MR-diagnos av prostata: Vad gör studien av prostata med kontrast och utan?

MRI prostata genererar den renderade datormodell av anatomin i kroppen, vilket gör det möjligt att bestämma den volym, struktur och lokalisering av patologiska förändringar i körteln och omfattningen av engagemang i sjukdom som sprids till angränsande vävnad. Detta är en ofarlig och mycket informativ teknik för modern medicin. Det skiljer sig från CT i säkerhet och mer exakta resultat.

Diagnos av prostata sjukdomar med MR

Användningen av magnetisk resonansavbildning ger hög noggrannhet och möjliggör detektering av följande sjukdomar:

 • Prostatit är en inflammation i prostatakörteln i akuta och kroniska former, liksom i abcesfasen med ett lager av pus.
 • Hyperplasi (adenom) - Spridning av bindväv, vilket leder till att urinröret komprimeras. Sjukdomen är farligt allvarliga komplikationer. Tidig upptäckt är nyckeln till effektiv behandling.
 • Cancer. Problemet med härdbarhet är att diagnostisera sjukdomen i första fasen. I början har sjukdomen inga specifika symptom. Studien av prostata med MR ger de mest kvalitativa och tillförlitliga uppgifterna om förekomsten av cancer, dess stadium och lokalisering.

Testorganet har en liten storlek och är nedsänkt i kroppen tillräckligt djupt. I detta avseende är det inte tillräckligt med klassisk magnetisk påverkan för kvalitativ diagnos. I det här fallet utnämns dessutom:

 • MR-spektroskopi. Resultatet av studien är kemiets kemiska sammansättning.
 • MR diffusion / perfusion, som avgränsar normala vävnader och patienter.

Typer av MR i prostata:

 • Klassisk studie utan införande av kontrastmarkörer och en sond. Patienten ligger på bordet, som skjuts in i ett stort rör omgivet av en magnet. Inom 30-40 minuter skannas den nödvändiga delen av kroppen.
 • Med kontrasterande. Före proceduren injiceras patienten med substansen, spåren är tydligt synliga på skärmen. Blod bär drogen över alla vävnader, inklusive tumören. Kontrast är inte skadlig, det hjälper bara att se sjukdomsgränserna bättre.
 • Med endorektal spole. I ändtarmen sätts en tunn flexibel tråd in, täckt med elastisk flätning. Det skapar ett extra magnetfält i det önskade området vilket gör bilden mer distinkt.
 • Multiparametrisk MR är en kombination av alla typer av magnetisk tomografi.

Magnetic resonance imaging, inklusive prostatakörteln, har en hög tillförlitlighet av resultat, högre än för andra diagnostiska metoder. Förutom denna fördel, till skillnad från computertomografi av prostata körteln, exponerar den inte patienten för de skadliga effekterna av röntgenstrålar. Undantaget är personer som har kontraindikationer mot MR. För dem är CT i prostatakörteln tillhandahållen.

Fördelar med magnetiska resonansbildningsmetoder:

 • säkerhet - tekniken innebär inte användningen av joniserande strålning och icke-invasiv störning
 • hög detaljnivå och noggrannhet av resultaten;
 • möjligheten att erhålla inte bara en bild och bestämma organets struktur utan genomföra sin kemiska analys;
 • Forskningshastighet - förfarandet varar 30-40 minuter.

Förberedelse för tomografi

För att utföra en kvalitativ undersökning behöver patienten förberedelse, nämligen:

 • Förbered dig på doktorsdokumenten - riktning, slutsatser om tidigare studier.
 • Inom en dag före proceduren, begränsa användningen av produkter som orsakar överdriven gasbildning - kål, baljväxter, frukt, mjölk, svartbröd. För att undvika flatulens ska du ta Espomizan.
 • Tömmer tarmarna. Om det behövs gör du enema.
 • Sluta äta 4 timmar före diagnosen.
 • 2 timmar innan proceduren dricker vatten för att fylla urinblåsan.
 • En halvtimme före undersökningen, ta en antispasmodisk (No-shpa, Spazmalgon, andra).
 • Om patienten oroar sig kan du använda en mild lugnande medel.

Förfaranden av förfarandet

Magnetisk resonanstomografi är en komplex enhet bestående av ett glidbord och en cylindrisk tunnel omgiven av en magnet. För patienter med klaustrofobi eller vikt över 130 kg finns modeller av apparater med öppna sidoväggar. MR-undersökning av prostata är som följer:

 • Patienten måste byta in i omklädningsrummet och deponera värdefulla föremål, klockor, elektroniska apparater.
 • Läkaren injicerar i venen en kontrasterande komposition baserad på gadolinium, om kontrast tillhandahålls. Vid dynamisk undersökning ges patienten en droppare med en saltlösning, i vilken markören fylls efter skanning.
 • Om användningen av en endorektal spole är avsedd förbereder specialisten det enligt följande. En speciell manschett är utsmält med petroleumgel eller gel. En sensor är placerad i den. Manschetten sätts in i ändtarmen, varefter den blåses upp. Vid slutet av proceduren avblåses den och tas bort från patientens kropp.
 • Patienten ligger på utdragstabellen på ryggen. Han sätter på hörlurar eller sätter öronproppar i öronen. Inuti skannern finns en röstanslutning för kommunikation med personalen. Specialisten instruerar patienten om det kommande förfarandet och reglerna för beteende för henne, inklusive skyldigheten att bibehålla fullständig oändlighet.
 • Skanningen varar 30-40 minuter. Om så krävs kan sessionen vara så lång som nödvändigt för att få ett kvalitativt resultat.
 • Specialisten utför avkodningen av bilderna och sänder den till den behandlande läkaren.

Kontrasterande för att öka noggrannheten

Den injicerade substansen bärs omedelbart av blod genom inre organ, når prostata och tumörer. På datorskärmen är gränserna för prostata och neoplasma tydligt synliga. Du kan noggrant bestämma de geometriska parametrarna, strukturen av inte bara tumören, utan även de minsta metastaserna.

Vid användning av kontrast kan det finnas biverkningar i form av värme, främmande smak i munnen, snabb andning och hjärtklappning. Sådana manifestationer ska omedelbart rapporteras till läkaren. För detta ändamål tillhandahåller anordningen röstkommunikation.

MR för diagnos av prostatacancer

Maligna tumörer i prostata påverkar ofta äldre män. Sjukdomen manifesterar sig först i svårigheter urinering, ofullständig utmatning av blåsans innehåll. Då finns det förgiftning, svaghet, depressionstillstånd. Redan när sådana tecken har uppstått är det nödvändigt att adressera till urologen och att överföra eller utföra MRI av prostata.

Den viktigaste fördelen med endorektal MRT vid diagnostisering av körtelkörteln är den exakta visualiseringen och lokaliseringen av tumörens storlek, natur och plats. Källan till information är fokus för låg signalintensitet i prostata perifera regionen. Fel, ojämna konturer, diffus spridning är tecken på en malign sjukdom.

Fördelar med multiparameterns MR-metod

Multiparameter MR är en kombinerad studie som involverar alla metoder för magnetisk resonansbildning. Denna procedur ger det mest exakta resultatet av alla kända. Med hjälp av ett sådant integrerat tillvägagångssätt är det möjligt att utvärdera följande:

 • Med dynamisk kontrast analyseras blodkärlens arbete i prostata och angränsande organ.
 • diffusvägd tomografi visar parametrarna för vattenmetabolism i de studerade vävnaderna;
 • MRI-spektroskopi bestämmer koncentrationen av olika substanser i prostatakörteln.
 • 3D-modellering skapar en övergripande bild och utesluter felaktig tolkning av olika parametervärden som erhållits under undersökningen.

Tillämpningen av ett sådant integrerat tillvägagångssätt för diagnos av patologier är särskilt effektivt när det kombineras med biopsi. Detta gör att du kan identifiera de mest aggressiva delarna av en cancerous tumör. Fördelen är att en konventionell biopsi utförs slumpmässigt med flera punkteringar. Med multiparameter MRT känner läkaren platsen för neoplasmen och tar spotprover under samtidig kontroll av ultraljuds- och tomografapparaten, vilket minimerar nålpenetrationsfel i tumörens kropp.

När är CT-skanning?

Det finns patienter som är kontraindicerade i MR. Tilldelats dem och den andra CT-diagnos av prostatacancer, trots det faktum att denna metod är mindre exakt eftersom testkroppsvävnaden innehåller mycket flytande komponenter och är omgiven av benstrukturer. Förfarandet kan tillämpas på den kategori av patienter som:

 • en allergi mot kontrastmedel;
 • pacemakers;
 • metallimplantat;
 • insulinpumpar;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • ett hörapparat i mellanörat;
 • klaustrofobi;
 • vikt över 130 kg.

CT-skanning av prostatacancer utförs i följande fall:

 • i syfte att fastställa i vilken utsträckning en cancerous tumör i angränsande vävnader påverkas med stor risk för spridning, beräknad enligt Glisson-skalan;
 • att upptäcka regionala screenings i bäckens lymfkörtlar
 • för exakt kirurgisk planering och strålbehandling
 • för att klargöra den diagnos som redan gjorts.

I svårt tillstånd utförs proceduren för att skilja mellan akut parenkymatisk prostatit och prostataabcess. CT-undersökning utförs enligt följande:

MRI av prostata - vad visar den och hur kommer den att förberedas?

Prostatakörtelns patologi är ganska vanlig bland männen. Det finns många sätt att diagnostisera sådana sjukdomar - från enkelt finger till olika hårdvaruundersökningar. Men den mest exakta bedömningen av maskulin hälsa hittills kan bara ge en MR i prostata.

Kärnan i magnetisk resonansbildning (MRI) är interaktionen mellan kroppsvävnaderna och magnetfältet. Med hjälp av speciella sensorer är det möjligt att få en hög precisionsbild av det undersökta organet och omgivande vävnader.

Indikation för studien

Med hjälp av MRI kan detektera en mängd olika sjukdomar i prostatan - att strukturen hos anomalin (eller utveckling) av prostatakörteln, och varje form av prostatit och abscess, och prostata adenom och cancer bildning. Men det ganska höga priset och komplexiteten i forskningen tvingar oss att ta itu med det långt ifrån alla fall. Oftast rekommenderar MR:

 • med misstanke om onkologiska processer i prostatakörteln;
 • att bestämma närvaron av metastaser och deras lokalisering;
 • att utvärdera effektiviteten av onkologibehandlingen
 • i särskilt svåra fall.
MRI av prostata

Typer av MR i prostata

Eftersom prostata är liten och djupt, kan effekterna av ett enda magnetfält ensamt inte vara tillräckliga. För att öka informativiteten använder du ytterligare tekniker, och MR är indelad i följande typer:

En klassisk studie som inte involverar några ytterligare förfaranden

För MR är patienten placerad på ett speciellt rörligt bord som skjuts in i den cylinderformade strukturen omgiven av magneter. Om det behövs fixeras patientens statiska position med kuddar eller bälten. Under studien är det mycket viktigt att ligga oroligt, annars kan resultaten bli något snedvridna. Det borde vara beredd på att MR-prostata är ganska dyrt - priset fluktuerar inom 4-7 tusen rubel. beroende på kliniken och lokaliteten.

MRI av prostata med kontrast

Genom intravenös injektion injiceras ett kontrastmedel i blodet, vilket är välkänt på skärmens skärm. Detta gör att vi kan skilja mellan friska och sjuka vävnader. Beslutet om huruvida MR ska utföras med eller utan kontrast tas av en läkare. Men oftast föreskrivs en MR med kontrast endast om det finns misstankar om prostatacancer.

Omedelbart före MR, injiceras ett kontrastmedel i patientens vena. I annat fall skiljer sig tekniken från utförandet inte från den traditionella proceduren. Kostnader för MR med ett kontrastmedel skiljer sig inte mycket från den klassiska MR-metoden. Priset skiljer sig från den totala kostnaden för kontrastmedium och analyser för känslighet för det.

Införandet av ett kontrastmedel i patientens vena

MR med endorektal spole

En tunn, latexbelagd, flexibel tråd sätts in i patientens rektum. På grund av närheten av denna tråd till prostatan skapas ett ytterligare magnetfält vilket möjliggör en mer exakt bedömning av organets tillstånd. På kvällen av studien rekommenderas användningen av en rensningsema, och med en tendens till förstoppning rekommenderas ett laxerande preparat.

Multiparameter MR

Forskningsmetoden, som kombinerar alla typer av magnetisk resonansbilder. Dess fördel är förmågan att diagnostisera cancerprocessen, även i det tidigaste skedet. En mångdimensionell bild gör det möjligt att undvika misstag vid diagnos. Multiparamatisk metod tillåter att bestämma exakt lokalisering och omfattning av tumörtillväxt, vilket möjliggör för att undvika onödiga punkteringar under biopsi och utnämning av hög effektiv behandling.

Förberedelse för MR i prostata

I regel ges MR-riktningen av den behandlande läkaren. Han ger också rekommendationer för träning, med beaktande av patientens fysiska egenskaper och den övergripande kliniska bilden. Men det finns ett antal regler som är obligatoriska för alla som förbereder sig på en prostata MR:

 • för två eller tre dagar före den planerade studien bör överge användningen av gasbildande produkter (alla typer av kål, bönor, champinjoner, morötter, selleri, lök rå, äpplen, päron, vattenmelon, bananer, russin, mjölkprodukter, läsk, kvass, mjölprodukter);
 • 24 timmar före MR, är det nödvändigt att ta aktivt kol (2 tabletter per 10 kg av patientens vikt);
 • avstå från att äta 4 timmar före studien
 • Det rekommenderas att ta en No-shpy tablett en timme före provet.
 • MRI studien är strängt förbjudet att ta med objekt som dubbar, stift, prydnadsföremål och smycken, piercings, glas, metall fästen, handtag, fällknivar, nycklar, hörapparater, mobiltelefoner, kreditkort.
När du förbereder dig för en MR i prostata måste du följa de obligatoriska reglerna!

Man kan dra slutsatsen att preparatet för MR inte kräver patientens speciella insatser.

Kontraindikationer till studien av prostata MR

Det finns ett antal absoluta kontraindikationer mot MR i prostata, det vill säga denna typ av studie är förbjuden att använda under några omständigheter:

 • förekomst av implantat i hjärtat;
 • stora metallproteser;
 • Förekomsten av elektroniska eller metallimplantat i hörapparaten;
 • Förekomsten av metallklämmor som används för hjärnans aneurysm.

Det finns också en lista över indirekta kontraindikationer. Dessa inkluderar:

 • svår hjärtsvikt hos patienten
 • psyko-emotionella störningar;
 • närvaron av tatueringar, för tillämpning av vilken en färg innehållande metall användes;
 • övervikt och fetma
 • Prostetiska hjärtventiler;
 • närvaro av pacemakers eller insulinpumpar;
 • klaustrofobi.

Fördelarna och nackdelarna med metoden

Liksom alla andra metoder för hårdvaruforskning har magnetisk resonansbildning av prostata körteln dess fördelar och nackdelar. fördelar:

 • säkerhet. MR i prostata sjukdomar utförs av moderna högkvalitativa tomografer, därför leder det inte till störningar i hudintegriteten och garanterar frånvaron av joniserande strålning.
 • klarhet och hög detalj av bilden;
 • brett spektrum av diagnostik;
 • möjligheten att analysera den kemiska strukturen i prostatakörteln;
 • Utförandehastighet (ca 30-40 min);
 • i de flesta fall, frånvaron av allergiska reaktioner vid användning av ett kontrastmedium.

Av bristerna kan du markera höga kostnader och förekomsten av vissa kontraindikationer.

Hur man utför en MR i prostata, på vilken metod bygger forskningen

Från artikeln får du lära dig vad som är grunden för prostata studie med MRI, fördelarna med metoden, då utses, indikationer för, förbereda och genomföra förfarandet med och utan kontrast, avkodning, och potentiella risker och mer.

Vad är grunden för metoden för prostataundersökning med MR

Modern forskning i prostatakörteln kräver avsökning av så stora som möjliga vävnadsskikt av organet för att erhålla en fullständig histologisk och cytologisk bild.

Utrustningen för att utföra sådan forskning fungerar i två riktningar: underordnandet av väteprotoner till rotation i ett yttre magnetfält och registrering för bilden av elektromagnetiska svängningar.

Grundval av maskinen för att skanna prostata fastställs principen för kärnmagnetisk resonans av vävnad, av denna anledning, enhetens namn fastnat som magnetisk resonanstomografi, och diagnostik - magnetisk resonansavbildning (MRI).

Förändringen i koncentrationen av vätekärnor utgör grunden för identifieringen av vävnadssorter.

Inflammatoriska processer och neoplasmer i prostata vävnader blir urskiljbara vid användning av magnetisk resonansbildning.

MR kan du tydligt identifiera djupet av den diskreta prostata, topografi, storlek, form och andra parametrar för patologisk utbildning.

Diagnostikmetoden gör det möjligt att utvärdera integriteten hos prostatens anatomiska anslutning med ledband, andra körtlar i sexuellt och excretionssystem, blodkärl, nerver och ligament.

Förfarandet sker vid fyllning av blåsan och utan fyllning.

Förfarandet kan utföras med användning av en rektalspole införd i ändtarmen. Kostnaden för det diagnostiska förfarandet börjar från 3 000 rubel. Den maximala kostnaden för förfarandet kan variera inom gränserna för 12-13 tusen rubel.

fördelarna med förfarandet

När man observerar säkerhetsinstruktionerna har metoden för magnetisk resonansbildning flera fördelar:

 1. Under produktionen av en serie bilder finns ingen invasion och det finns ingen effekt av joniserande strålning.
 2. I förfarandet är det möjligt att studera den kemiska sammansättningen av prostata vävnad, vilket är ett värdefullt diagnostiskt verktyg för att detektera maligna neoplasmer i orgelet i de inledande stadierna.
 3. Jämfört med röntgenstudien med jodpreparat har kontrastmedel för MRI en låg allergiframkallande effekt.
 4. Bildens tydlighet och deras detaljerade beskrivning ger grunden för den primära användningen av metoden vid val av alla diagnostiska verktyg vid tidig upptäckt av maligna förändringar i bäckenorganen och omgivande mjukvävnader.
 5. Benvävnad är inte ett hinder vid undersökningen av mjukvävnader som ligger under dem. Andra visuella metoder tillåter inte att avslöja patologier under benstrukturerna.
 6. MR möjliggör differentiering av patologier i de tidiga stadierna, inklusive inflammatoriska processer som involverar eller i frånvaro av smittsamma medel, godartad prostatahyperplasi eller maligna förändringar i körteln.

Vid utnämning och indikationer för förfarandet

I de flesta fall är MR tilldelad för att upptäcka omfattningen av prostatacancer, lokaliseringen i organ, bedöma risken för frisättning av metastaser utöver körtelkuvertet.

I frånvaro av cancer denna metod uppvisar medfödd prostata patologi, tumörer godartad natur, komplikationer efter operationen i bäckenet hos män och purulent inflammatoriska processer i prostatan.

Metoden är väl lämpad för att diagnostisera prostata adenom.

Varianter av MR och deras skillnader

Metoder för MR-prostata beror på vilken modell som används, men det kan vara annorlunda.

Den klassiska versionen av apparaten är ett ihåligt cylindriskt rör, stängt på alla sidor. Ett magnetfält är anslutet utanför cylindern. Patienten placeras på ett bord som flyttas under kontrollen från utsidan till mitten av magnetfältet.

En öppen version för forskning är en cylinder med befintliga fönster på sidorna, där det inte finns något magnetfält.

Om patienten är rädd för ett slutet utrymme och det finns flera typer av MR-enheter tillgängliga i kliniken, föreslås en öppen typvariant.

Det finns också typer av utrustning vad gäller magneten av magnetfältet.

Låggolvsenheter lämnar ett fält på högst 1 Tesla. Högfältet överstiger det angivna värdet, vilket ökar deras betyg på grund av bildernas höga kvalitet.

Människor med stor övervikt placeras vanligen i en öppen golvapparat med låg golv.

Vid övervägande av ytterligare parametrar utförs MR med speciella enheter. När det är nödvändigt att inkludera avkodningen av den kemiska sammansättningen av olika vävnadsdelar administreras kontrastmedlet intravenöst till personen som undersöks.

För att erhålla avkodningen av den kemiska sammansättningen av det undersökta vävnadsområdet producerar apparaten ett transkript. Kontrast substans gör det möjligt att skilja sjuka vävnader från friska.

Det andra extra alternativet för att använda MR för tydligare resultat är att titta på körteln och omgivande vävnader med hjälp av en isolerad ledning införd genom anusen.

Tråden är fastsatt på spolen, inuti ampullen i rektum skapar ett magnetfält med större kraft än i den vanliga studien med denna metod.

Efter att ha trängt in tråden i ändtarmen pumpas luften in i manschetten, dess kläder. Bildens klarhet och starkare vektoritet bestäms av styrkan hos det extra magnetfältet.

Efter proceduren är luften uttömd ur manschetten, så det blir inte problematiskt att ta bort tråden från ändtarmen.

Procedurens tid överstiger inte 15-30 minuter, under vilken patienten inte rekommenderas att röra sig.

Den längsta metoden är spektroskopi av den kemiska sammansättningen av vävnader med användning av ett kontrastmedium.

Det tar vanligtvis 40-45 minuter att få bilder av hög kvalitet med en skillnad i kemisk sammansättning.

Mellan doktorn som utför studien och patienten saknas feedback inte under proceduren. Läkaren kan döma förändringar i patientens tillstånd genom ett öppet fönster.

Försvagning av tillståndet uppträder vanligen inte vid patientens undersökning. Endast en liten del av patienterna kan känna uppvärmning i det undersökta området, vilket förklaras av att vävnaderna lätt uppvärmts under magnetfältets verkan.

Läkaren utser ytterligare test efter proceduren vid behov. En mer detaljerad metod för vävnadstestning är scintigrafi.

Nackdelen med MR-prostata och ytterligare alternativ är den höga kostnaden. Endast de uppenbara symptomen, som indikerar en hög risk för patologi med differentiering av cancer, utgör grunden för utnämningen av denna diagnosmetod av en läkare.

Uteslutandet av cancer med en liten misstanke om differentiering av patologi kan endast utföras med patientens frivilliga deltagande och initiativet från hans sida.

Tyvärr är inte balansen mellan tidig upptäckt av maligna neoplasmer i prostata och billigare förfaranden.

Förberedelser för förfarandet

Före den första utförandet av prostatacancer, bör patienten beredas psykologiskt, med tanke på att man inte bör frukta att smärta, obehag och konsekvenser av förfarandet.

Det enda psykologiska ögonblicket som behöver lösas av patienter med klaustrofobi är en sluten cell där de spenderar lite tid.

Psykologisk träning kommer endast att krävas vid utförandet av den klassiska slutna typen av utrustning.

Fysiologisk förberedelse för MR-prostata begränsar inte matintaget.

Blåsans volym bör förbli fullständig, eftersom visualiseringen av bäckenorganen i det ihåliga kärlet är mycket värre, men i vissa fall är det inte nödvändigt. Behovet av att fylla blåsan anges i förväg före proceduren.

De mediciner som krävs för att ta droger är inte heller ett hinder för studien.

Både ytliga och endorektala versioner av MR utförs på en tom rektum. För detta ändamål är förfarandet tilldelat för att utföra enema.

Innan studien av prostata måste uteslutas från kontakt med kroppen av metallobjekt: smycken, tatueringar, vissa typer av kosmetika, glasögon.

MR med ett kontrastmedel kommer att kräva leverans av en analys för allergener. Annars kan konsekvenserna av proceduren för patienten inte undvikas. I vissa fall föreskrivs leverans av test för kreatinit, för män nome varierar från 62,0 till 106,0 μmol / l och för kvinnor 44,0 till 80,0.

Kläder ska inte innehålla metallobjekt och knappar, blixtlås. Det är bättre om patienten tar hand om att ta med pyjamas eller badkläder.

Om det inte är möjligt att avlägsna metallobjekt eller metallföreningar från kroppens yta (fragment inuti kroppen), ersätts patienten med magnetisk resonansbildning för computertomografi.

Läkaren måste tillhandahålla dokument före MRT (hänvisning till diagnos, ett extrakt från patientens kort, resultaten från andra test).

Risker, begränsningar, kontraindikationer

När MRI undersöker prostata kan skador på implantat eller metallkonstruktioner av kroppsdelar uppstå.

Sannolik dålig bildkvalitet när:

 • implantat som förbättrar hörseln
 • metalloprostes kronor, stift;
 • metallstentar i blodkärl;
 • artikulära metalldelar;
 • kirurgiska plattor, skruvar, klammer;
 • metallklämmor för aneurysmer av cerebrala kärl;
 • Elektroniska enheter med inkludering av metaller (pacemaker, defibrillator);
 • Artificiella hjärtventiler med metallinnehåll;
 • nervstimulatorer av metalliskt ursprung
 • en infusionspump för fördelning av injicerade vätskor i kroppen;
 • På grund av attraktionen hos kulor eller fragment genom apparatens magnetfält kan en förändring av den statiska lokaliseringen av ett metallobjekt med följderna av en kränkning av strukturen hos mjukvävnader förekomma.

Det finns en obetydlig risk för en mild allergisk reaktion, som kan kontrolleras och kontrolleras hos patienter med MR som utförs med ett kontrastmedel.

I extremt sällsynta fall leder en ökad andel kontrastmedium (gadolinium) i samband med patientens njursvikt till systemisk nefrogenfibros. För förebyggande av risk rekommenderas en funktionell utvärdering av njuren före MR.

Förfarandet innebär en begränsning för rörelse till patienten för att erhålla tydliga bilder.

Den andra begränsningen är att för stora patientstorlekar inte tillåter en sluten undersökning på högfältet på grund av cylinderns standardstorlek, så att liknande patienter utsätts för icke-klassiska metoder genom magnetisk resonansbildning.

När kan jag göra proceduren efter en biopsi?

Vanligtvis utförs MRI före transrectal biopsi av prostata, med integritet på organets lock.

Om det behövs och enligt instruktioner från läkaren utförs en andra MRT efter en biopsi inte tidigare än 20-30 dagar. Under denna tid elimineras lokala blödningar efter införandet av nålen naturligt.

Efter en biopsi rekommenderas det att utföra magnetisk resonansavbildning med en högfältanordning med en magnetfältstyrka på mer än 1 Tesla.

Studien är önskvärd att utföras med fotografering i två vinkelräta riktningar, ytterligare kontrast används i dynamiken.

Tarmens peristaltiska aktivitet hämmas av den preliminära administreringen av giosnipen av butylbromid via den intravenösa vägen.

Studier i prostatacancer

Magnetisk resonansbildning av prostata ordineras av läkaren med klagomål av äldre patienter för nedsatt tömning av urinblåsan, resten av urinen efter urinering.

Med utvecklingen av prostatacancer, trötthet, depression, överdriven irritabilitet, illamående.

Emerging symtom indikerar inte nödvändigtvis förekomst av cancer, men äldre ålder, enligt statistik och fysiologiska argument, är en riskfaktor för prostatacancer mer än yngre ålder.

Vid behov föreskrivs och utförs ett PSA-test vilket resulterar i utnämning av ytterligare prostataundersökningar.

MR i cancer kan upptäcka storleken på en malign tumör, dess lokalisering, aggressivitet och typologi av sjukdomen.

Före behandlingsbeslutet är det nödvändigt att upptäcka (utesluta) metastaser, deras utträdesgrad från prostatakörteln med hjälp av magnetisk resonanstomografi.

För att noggrant differentiera cancer i det inledande skedet rekommenderas att man utför en komplex MR med alla metoder, inklusive administrering av ett kontrastmedel, en transrektalspole.

transkriptet

Om du följer instruktionerna för att förbereda proceduren kan kvaliteten på bilderna försämras när patienten rör sig. Bilderna skickas för att dechiffrera till läkaren som skickade patienten klagomål till prostata.

Med upplevelsen kan bilderna avkodas oberoende med en obligatorisk visning till deras behandlande läkare.

Den slutliga diagnosen bestäms av den behandlande läkaren efter att ha jämfört de övriga analyserna med resultaten av proceduren.

Tolkningen av MR kan vara olika resultat:

 1. Storleken, placeringen och strukturen hos de partiella vesiklarna, rektum, blåsan, prostata, intilliggande organ och vävnader är normala. Prostatens storlek och volym utvärderas med formeln där tre storlekar av linjära dimensioner multiplicerade med en faktor 0,1 multipliceras. Formeln är V (mm 3 eller ml) = x • y • z • 0,1.
 2. Med en godartad tumör diagnostiserar läkaren tillståndet hos körteln i glandulär hyperplasi.
 3. Om centren med låg intensitet av bilden har en konisk form och mer exakta konturer, faller misstanke på prostatit.
 4. Vid bestämning av en av tecknen (svullnad av prostata vävnaden, kränkning av neurovaskulära bunters symmetri, asynkrona signaler från de sämsta vesiklarna) mottar behandlingsläkaren resultaten av en malign tumör i prostata. Tillförlitligheten för att bestämma metastaser av en cancerous tumör med användning av MRT är 99%.

Diagnos av prostata sjukdomar med hjälp av magnetisk resonansavbildning gör det möjligt att få en tydligare bild av organets tillstånd och att upptäcka cancer på ett tidigt stadium.

Men eftersom denna metod för forskning är dyr och många inte har råd, förskriver de flesta läkare till sina patienter ultraljud av prostata eller TRUS.

Dessa metoder för forskning är mycket billigare, men de kan inte heller kallas informativa. Med hjälp av dem, adenom, inflammation i prostatakörteln, är de första tecknen på cancer lätt att diagnostisera.

Vid bestämning av den senare kan patienten, för en mer detaljerad diagnos, bli ombedd att genomgå en prostata-undersökning med användning av MR-eller CT-scanningen.