Huvud
Massage

MRI av prostata: förberedelse för förfarandet

Magnetic resonance imaging är inte en invasiv metod för att undersöka mänskliga vävnader och organ. Bland andra hårdmetoder anses den vara mest informativ, förfarandet tillåter att avslöja patologiska processer, lokalisering och bestämma arten av sjukdomen.

För MR-en används en rörformad apparat, längs vilken en cirkulär magnet är belägen. Det finns öppna och stängda typer av apparater.

Fördelen med den första är att patienter som lider av klaustrofobi säkert kan bära proceduren, men oftare används en enhet som helt omger en person, eftersom bilden i det här fallet är tydligare och möjligheterna till diagnostik är bredare.

Metoden låter dig se de patologiska processerna i körteln genom att visa en tydlig bild av orgeln på datorskärmen. Bilden bildas som ett resultat av påverkan av elektromagnetiska vågor på vävnaden och svaret från vätekärnorna. Datautrustning finns i ett annat rum, eftersom det är oacceptabelt att hitta elektriska och elektroniska föremål i rummet där enheten MR ligger.

Vad används MR för prostata?

Det huvudsakliga målet med MR är att upptäcka prostatacancer, men den här metoden låter dig noggrant diagnostisera många sjukdomar, så Tomografi föreskrivs för studier av olika patologier:

 • inflammatoriska processer i prostata;
 • utvidgning av prostata orsakad av vävnadsöverväxt (adenom);
 • om det finns misstankar om en abscess i körteln;
 • för att bestämma platsen för kirurgisk ingrepp (med borttagning av körteln).

Som en följd av forskningen kan läkaren med säkerhet bekräfta eller förneka diagnosen cancer. Men även efter ett positivt svar tilldelas patienten en biopsi för att bekräfta patologin. I fall av prostatit eller adenom avslöjas mer detaljerad information om sjukdomen, vilka är nödvändiga för beredning av ett behandlingsprogram.

Fördelar med MR före andra metoder:

 • en rad olika sjukdomar kan diagnostiseras;
 • är den mest exakta metoden vid diagnos av cancer, eftersom den visar organets kemiska struktur;
 • har en hög noggrannhet i vävnadskartläggning;
 • skadar inte kroppen, eftersom det inte finns någon röntgenstrålning;
 • tillåter dig att göra diagnostik utan att använda färgämnen som är kontraindicerade för allergier hos patienten.

Bland bristerna kan noteras förekomsten av ett antal kontraindikationer, det höga priset och varaktigheten av förfarandet.

Beroende på syftet med studien och de sjukdomar som behöver diagnostiseras, genomförs magnetisk resonansbildning genom olika metoder:

 • klassiskt sätt;
 • med användning av färgämnen (kontrastförstärkare);
 • med användning av en endorektal spole.

Färgämnen injiceras i blodet tillåter differentiering av inflammatoriska och tumörprocesser. Den endorektala spolen som sätts in i rektum stärker magnetfältet direkt vid orgeln, så att du kan få en tydligare bild.

Innan man utför en MR-prostata, vars förberedelse är att informera patienten om procedurens regler och att avslöja information om sin hälsa, är det nödvändigt att observera några viktiga punkter.

Grundregeln för MR är uteslutning av alla metall- och elektroniska föremål, de borde inte vara på patienten eller i rummet där proceduren utförs.

Vad du behöver hyra eller lämna hemma:

 • klockor, hårklipp och andra tillbehör;
 • några metallprydnader;
 • Kläderna bör inte nitas, blixtar, etc.
 • bankkort;
 • tandproteser;
 • hörselhjälpmedel.

Om kläder innehåller metallkomponenter eller är för lös, kommer patienten att bli ombedd att sätta på den som finns i kliniken och är speciellt utformad för proceduren.

Tillståndet för patientens hälsa är det andra viktiga ögonblicket för att utföra tomografi. MRI gör inte om det finns elektroniska och några metallimplantat inuti kroppen.

Förutom förbudet mot förekomsten av konstgjorda föremål kan MR med användning av färgämnen inte utföras hos patienter med njure och allergi mot komponenterna i lösningen. En tatuering, med metallinnehållet i färgen, kan orsaka brännskada, även om patienten är rädd för det medföljande utrymmet, låter doktorn ta ett lugnande medel.

Den rekommenderade kosten före en MRT bestäms av en läkare, för att kunna förbereda sig för en MR i prostata med hjälp av en endorektalnoyspole, kan du behöva begränsa intaget av mat. En speciell diet före tomografi kommer att undvika att gasa i tarmarna.

Kontraindikationer till MR i prostata

MR har absoluta och relativa kontraindikationer. De flesta begränsningarna för denna metod för forskning står för metall eller elektroniska föremål som ligger i människokroppen. I närvaro av ett antal implantat är det strängt förbjudet att göra proceduren, men några av dem är potentiellt farliga och anses av specialisten individuellt i varje enskilt fall. Om läkaren bestämmer att närvaron av ett främmande organ inte snedvrider resultatet av tomografi, är proceduren tillåten.

Vilka implantat är oacceptabla med MR:

 • ett hörapparat i mellanörat;
 • clips implanterade i hjärnan med en aneurysm;
 • skalade implantat av metalllegeringar;
 • enheter för defibrillering av hjärtat.

Förekomsten av följande implantat ger läkaren rätt att vägra en MR:

 • konstgjorda nervstimulatorer;
 • metall ekrar, häftklamrar, skruvar, det vill säga material som används i kirurgiska operationer;
 • hjärtventiler implanterade i hjärtat;
 • Artificiell pump som används för intensiv behandling (insulin administrering);
 • konstgjorda metallfogar;
 • Dekompenserat hjärtsvikt;
 • psykisk sjukdom.

Patienten ska rapportera alla konstgjorda föremål i sin kropp, annars blir resultatet förvrängt och människors hälsa kan leda till.

Vi gör MRI av prostata: Förberedelser för studien och proceduren

Magnetic resonance imaging av prostata ingår i kategorin av grundläggande förfaranden som tilldelas män med misstänkt patologi i vävnaderna. Förberedelser för MR-prostata innebär att patienten informeras om reglerna för att överföra diagnosen och avslöja data om hälsotillståndet.

Vad är syftet med MR-prostata för män?

Prostata är det viktigaste organet i det geniturära systemet hos en man, som ligger under blåsan. Denna körtel är ansvarig för utvecklingen av ämnen som ger spermier vitalitet.

PCa är en av de ledande positionerna i listan över dödsfall från onkologi i det starkare könet.

Vid de första stadierna av sjukdomsutvecklingen åtföljs symtom i form av smärta, urinrörsavbrott, blod i urinen. Patologi kan utvecklas under en lång period utan särskiljande egenskaper.

Som en effektiv metod för att upptäcka cancer i det inledande skedet används en undersökningsundersökning, där en urolog undersöks, en analys av det prostatiska specifika antigenet och MRI. Vid denna tidpunkt kan terapi fortfarande ge positiva resultat.

Den senare typen av undersökning är mycket exakt och hjälper till att identifiera olika sjukdomar, särskilt onkologi. Förfarandet är helt säkert för patienten, under utförandet känner han sig inte obehag och smärta.

MR ger dig möjlighet att få de mest tydliga bilderna, på grundval av vilka specialisten gör ett kompetent behandlingsschema.

I regel är undersökningen föreskriven för misstänkt cancerformationer koncentrerad i prostata. Diagnos kan avgöra sjukdomsdynamiken, huruvida tumören är begränsad till körtelns storlek, eller det har redan överskridit gränserna.

Patologi åtföljs oftare av ett urinväxlingsstörning, ett sämre urinutflöde, regelbundet drick att urinera. I sista etappen uppträder blodspår ibland i urinen.

Bland andra indikationer på diagnosen är:

 1. prostatit av olika former;
 2. godartat prostatiskt adenom. Denna sjukdom utvecklas som en följd av den enorma proliferationen av glandulär vävnad. I sin tur framkallar detta urinrörets klämning av orgeln.

Genomförande av magnetisk resonansbildning och avkodning av resultaten

Under proceduren kontrollerar läkaren tillståndet för prostata och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum).

Resultatet, reflekterat i bilden, hjälper till att bedöma patologin i vävnaderna, bestämma sjukdomsformen. Om patienten är helt frisk visar enheten uppkomsten av symtom på sjukdomen.

Prostatakörteln har en ganska liten storlek och en djup disposition i en mans kropp. På grund av detta är det ofta omöjligt att diagnostisera med ultraljud eller bara ett magnetfält. För att göra proceduren så informativ som möjligt används hjälptekniker under MR.

När det gäller den traditionella versionen placeras patienten på en horisontell yta, som under diagnosen flyttas till en separat kammare, formad som en cylinder och omges på varje sida av magneter.

Detta gör att du kan förhindra snedvridning av de slutliga resultaten av proceduren.

Därför bör all patienten göra ligger på bordet utan att röra sig. Undersökningen kan utföras med eller utan kontrast.

I det första fallet injiceras patienten i venen med en speciell substans av ett ovanligt färgområde, vars nyans har signifikanta skillnader på apparatens monitor. Denna metod hjälper till att identifiera friska och drabbade områden.

Det slutgiltiga beslutet om att utföra diagnosen med eller utan kontrast är gjord av läkaren. Som regel används den första metoden för misstankar om en malign tumör med ursprung i prostata.

I en liknande situation observeras skillnader inte bara under MR, men också som förberedelse för det. Patienten bör undersökas i förväg för närvaron av en reaktion på färgämnet.

Om testen inte avslöja några överträdelser, före diagnosen får patienten enema. Dessutom måste han avstå från att äta.

MRI av prostata: förberedelse för studien

Förberedande åtgärder före undersökningen bidrar till att upptäcka även små förändringar i prostatavävnaderna.

Innan du utför en MRT rekommenderas att du följer ett antal regler:

 • diet. Dagen före diagnosens början är det nödvändigt att utesluta livsmedel som framkallar flatulens från kosten. Dessa är färska grönsaker, baljväxter, söta frukter, kolsyrade drycker, mejeriprodukter och spannmål. Även bildandet av gasbildning bör förebyggas. För att göra detta kan du ta läkemedlet Espumizan eller vanligt aktivt kol
 • intestinal rengöring. Nästa steg är rensning av tarmarna med en lavemang. Med det vanliga arbetet i matsmältningsorganet kan du gå på toaletten på vanligt sätt.
 • Andra viktiga förberedande aktiviteter. 2 timmar före proceduren drick tillräckligt med vatten, vilket fyller urinblåsan. I 30 minuter före undersökningen, ta en antispasmodisk. Du kan dricka No-shpa eller dess analoga piller av inhemsk produktion Drotaverin. Om du känner en stark spänning, använd läkemedel som har en lugnande effekt.

Det är lämpligt att ta med dig till mottagningen riktningen för MR, data om tidigare diagnoser av prostata (om några), fotografier, slutsats. Tack vare dessa dokument kommer specialisten att kunna justera undersökningsplanen, ägna särskild uppmärksamhet åt problemområdena, bestämma graden av förändring i prostata tillståndet.

Stages av magnetisk resonansavbildning av prostata

MRI av prostatan är en forskningsmetod som bygger på att skaffa skiktat tredimensionella bilder av ett organ som använder en kärnmagnetisk resonator. Det utmärks av sin säkerhet och hög effektivitet vid diagnos av patologiska förändringar i prostatakörteln.

Informativiteten hos MR-metoden

MR i prostatakörteln med hög grad av noggrannhet avslöjar förändringar i prostata strukturen och gör det möjligt att diagnostisera:

 • godartad prostatahyperplasi (adenom);
 • prostatit och närvaron av inflammation i prostata;
 • maligna tumörer.

Misstanke om prostatacancer är orsaken till utnämningen av prostatacancer. Urologist ger riktning till den diagnostiska centrum efter en rektal undersökning av patienten, såväl som närvaron av klagomål om svårigheten att urinering, oförmåga att helt tömma blåsan, frekvent urinering på natten, i närvaro av blod i urin. Diagnos av cancer som använder MR är korrekt och informativ.

Studien gör det möjligt att identifiera sjukdomsfokus och utesluta spridningen av metastaser till lymfkörtlarna och benvävnaden. Till skillnad från andra metoder för diagnos, en hög upplösning anordning för studie avslöjar de minsta förändringar i vävnadsstrukturen på cellnivå, och med en hög grad av noggrannhet för att skilja godartade från maligna, diagnos på ett tidigt stadium av sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingsstrategi. Först efter bekräftelse av prostatacancer utförs en exakt punkteringsbiopsi baserat på MR-resultat.

Utnämning av MRI förfaranden prostata adenom kan du bestämma storleken på godartade tumörer, planera ett tillvägagångssätt under operation, för att utvärdera läget för prostata adenom i förhållande till urinblåsan och urinröret. Med prostatit tillåter MR-scanningen att visualisera inflammationsfoci, se till att diagnosen är korrekt, för att ordinera lämplig behandling.

Förberedelser för undersökningen

Korrekt förberedelse för MR kommer att avslöja de minsta förändringarna i prostatakörteln. Innan du börjar diagnosen bör du följa rekommendationerna:

 1. I 24 timmar före proceduren, avstå från att äta mat, vilket orsakar gasbildning. Detta inkluderar: grönsaker (kål, rädisa, sallad, lök, kronärtskocka); bäckväxter; frukt (druvor, päron, äpplen, persikor); söt läsk och juice; mjölkhaltiga produkter; spannmål. Det rekommenderas att förhindra manifestation av flatulens genom att ta Espumizan eller aktivt kol.
 2. Rensa tarmarna med en lavemang. Med normal tarmdrift är det tillräckligt att tömma dig själv naturligt.
 3. Neka att äta 4 timmar före undersökningen.
 4. Fyll blåsan genom att dricka vätska 2 timmar före provet.
 5. Ta antispasmodisk i en halvtimme före proceduren. Det kan vara No-shpa (Drotaverin, Papaverin), Spazmalgon.
 6. Med överdriven spänning, ta lugnande medel.

Det är tillrådligt att hänvisa till MR-proceduren, information om tidigare prostataundersökningar (om några), bilder, slutsatser. Tack vare medicinsk dokumentation kommer läkaren att kunna anpassa planen för MR, ägna större uppmärksamhet åt problemområdena, analysera dynamiken i förändringar i tillståndet i prostatakörteln.

genomföra MRI

MR kan utföras med hjälp av en endorektal sensor, med hjälp av ett kontrastmedium eller på ett klassiskt sätt. Valet av metoden för att utföra proceduren beror på den undersökta sjukdomen och patientens vikt.

Magnetisk resonanstomografi är en cylinder, som är en kraftfull magnet. Patienten flyttas till insidan av cylindern på bordet i den bakre positionen. Vid undersökning av patienter med övervikt eller rädsla för sluten utrymme används öppna enheter. De kan bara ha magneter på toppen och botten, fönstret för visuell kontakt, vara av icke standardform.

Noggrannheten i MR-resultaten ökar med användningen av endorektalspolen, eftersom sensorn stärker magnetfältet intill prostata i ändtarmen.

Sensorn placeras i manschetten, som är smörjd med petroleumgel eller gelsmörjmedel. Manschetten, utformad för att hålla apparaten i ändtarmen, uppblåses efter injektion i ändtarmen. I genomsnitt varar diagnosen 30-40 minuter. Under undersökningen ska patienten ligga stillastående. Efter proceduren blåses manchetten av och spolen avlägsnas.

Användningen av prostata MR med kontrast gör det möjligt att bedöma blodtillförseln till kroppen för att skilja inflammationsfokus från malign bildning för att bestämma utvecklingen av tumörutvecklingen på ett tillförlitligt sätt.

Standardproceduren för prostata MR med kontrast innefattar en enda administrering av gadolinium (kontrastmedium). Med dynamisk tomografi ges patienten en droppare med saltlösning, och efter att proceduren har startat och de första bilderna visas, injiceras ett kontrastmedel i droppen. Kontrast, att komma in i tumören, ökar bildens tydlighet och visar dess tillförlitliga storlek. Före proceduren utvärderas patientens njurestatus, eftersom införandet av kontrast kan orsaka nefrogen systemisk fibros.

Under proceduren finns ingen i rummet utom patienten. Kommunikation med en radiolog stöds av en väljaranslutning.

Dekrypteringen av den mottagna data utförs av läkare-radiologen, varefter han skickar resultaten till den behandlande läkaren.

Kontraindikationer mot MR:

 • närvaro av cochleärt implantat;
 • applicering av metallhaltiga klämmor och spiraler i hjärnans aneurysm;
 • installerade konstgjorda hjärtventiler, defibrillatorer och pacemakers;
 • närvaro i kroppen av metallbärande endoprosteser av leder, skruvar, stift, plattor;
 • förekomsten av metallföremål i kroppen.

När den exponeras för metallinnehållande element kan apparatens elektromagnetiska fält provocera sin förskjutning i kroppen, vilket leder till trauma eller andra negativa konsekvenser.

Liknande den informativa metoden för undersökning är en beräknad tomografi.

CT i prostata

Beräknad tomografi av prostatakörteln är en undersökningsmetod som ger information om förekomsten av neoplasmer i orgnet, tillståndet hos de partiella vesiklarna, kärl och vävnader som omger prostata. CT är ordinerat i närvaro av klagomål om svårighet urinering, sexuell dysfunktion, ångest och stress hos män.

Under proceduren utsätts patienten för röntgenstrålar. Informationen som erhållits med hjälp av röntgenbilder överförs till de inbyggda sensorerna och gör det möjligt att utvärdera prostatens tillstånd från den erhållna tredimensionella bilden. Förfarandet varar cirka 15 minuter, har en låg kostnad i jämförelse med MR och har inga kontraindikationer. CT-apparaten är konstruerad för undersökning av patienter upp till 150 kg, så denna diagnosmetod är inte lämplig för personer med övervikt.

CT i prostatakörteln kan utföras med användning av ett kontrastmedium som fläckar vävnadskärl under en kort tid. Samtidigt blir organets konturer tydligare synliga. Tid för att ta bort kontrast från kroppen - ca 48 timmar. I jämförelse med MR är CT mindre informativt i prostatacancer. Dessutom är förfarandet förknippat med exponering för skadlig röntgenstrålning, som har egenskapen att ackumuleras i kroppen.

CT ger mer detaljerad information under undersökningen. Prostatakörteln är ett organ som innehåller en stor andel av vätskan och är omgiven av benvävnad, så det är mer tillrådligt att välja MR-metoden när den granskas. Men om snabb diagnos är nödvändig är CT-metoden oumbärlig.

Biopsi efter tomografi

Förfarandet för MR i prostatacancer ger omfattande information om tumörens placering och hjälper till att välja en behandlingsmetod. Dessa bilder möjliggör en målinriktad provtagning av materialet för vidare analys med rektala medel (12 punkter) eller en transrectal biopsi under generell anestesi (30-40 punkter för materialprovtagning).

Användningen av MR för prostatabiopsi är samtidig kontroll av proceduren med en ultraljudsmaskin och en tomografi. Sensorerna fixar samtidigt sondens framsteg till undersökningsområdet, varigenom noggrannheten hos nålen träffas för biopsi i tumörcellerna.

MR-undersökning efter biopsi upprepas för att förhindra fel i diagnosen och utvärdera dynamiken i tumörutvecklingen.

Tidig prostata-tomografi diagnostiserar prostatit, adenom, identifierar prostatacancer i ett tidigt skede och väljer en behandlingsmetod som maximerar patientens liv.

Vi gör en MR i prostata

Det finns många typer av diagnoser av prostatakörtelnssjukdomar: från enklaste fingerforskning och till högteknologiska metoder, såsom magnetisk resonansbildning (MRI).

Vad är MR?

Med hjälp av en prostata MR kan en läkare få en skiktad detaljerad bild av detta organ. Det här är den mest exakta och säkra metoden, som gjorde den till "guldstandarden" i differentialdiagnosen av cancer, inflammation, godartad dysplasi av många andra sjukdomar.

Metoden är baserad på en av egenskaperna hos väte - att "svara" på magnetfält av en viss typ. Patienten placeras i ett tillräckligt starkt elektromagnetiskt fält, vilket i motsats till strålningsexponering inte har någon skadlig effekt på kroppen. Detta gör metoden både korrekt, effektiv och säker.

Vad är en MR?

Diagnos av prostata kan utföras med den vanliga metoden och med hjälp av ytterligare tekniker som gör det mer exakt:

 1. MRI av prostata med en spole. I detta fall placeras en tunn och flexibel tråd, täckt med ett latexskyddskåpa, i ändtarmen. På grund av detta är det elektromagnetiska fältet fokuserat i närheten av det område som undersöks, vilket gör det möjligt att göra studien mer exakt. Detta kan vara en nackdel för patienten, men kompenseras fullständigt av hög effektivitet.
 2. MRI av prostata med kontrast. För att öka noggrannheten i differentieringen av friska och sjuka vävnader injiceras ett kontrastmedel i blodet som tydligt syns på MR.
 3. Spektrogram. Samtidigt med MR, kan läkaren utföra ett spektrogram som bestämmer den exakta kemiska strukturen hos vävnaderna i området som undersöks.

Beroende på syftet med studien kan läkaren kombinera dessa metoder och uppnå den bästa effekten.

När du behöver en prostata MR

Idag har magnetisk resonansbildning blivit en mycket vanlig metod för diagnos. Men dess komplexitet och högt nog pris pris läkare att tillgripa det inte i alla fall. Så ofta rekommenderas det:

 1. För differentiell diagnos av prostatacancer.
 2. För den preliminära bestämningen av scenen för den maligna processen: närvaron och placeringen av metastaser.
 3. Att kontrollera effektiviteten av cancerbehandling.
 4. För diagnos av komplexa fall.

Det kan finnas andra fall där läkaren rekommenderar en MR-skanning. Men det här är de viktigaste.

Beredning för MR

Om läkaren ordinerar en prostatastimulator, ger han en fullständig instruktion om hur man förbereder sig på det. Det kommer att bero på forskningsmetoden, såväl som organismens individuella egenskaper. Men det kommer nödvändigtvis att innehålla sådana saker:

 1. Några dagar innan studien måste överge de produkter som leder till bildandet av gaser i tarmarna, eftersom de kan påverka noggrannheten.
 2. Om du planerar att använda en rektalspole, kan du behöva en rengörande emalj på MRI-dagen.
 3. MR utförs inte om patienten har metallanordningar i hans kropp - shunts, implantat, klämmor etc. De bör varnas i förväg av läkaren som kommer att förskriva studien.
 4. Allvarlig övervikt kan vara en kontraindikation för MR. Detta är relaterat till enhetens tekniska egenskaper.
 5. Om du planerar att använda kontrast, berätta för din läkare om njurproblem.
 6. Innan inspektionen måste du ta bort allt som innehåller metall: kläder med blixtlås och knappar, klockor, smycken, piercingar och så vidare.

Resultatet av prostatastimulatets MR kommer att erhållas omedelbart, men det kommer att dechiffreras av läkaren som föreskriver det.

Fördelarna och nackdelarna med metoden

MR i prostatakörteln har länge använts för att utvärdera alla fördelar med denna metod:

 1. Säkerhet för patienten. Det kräver inte kränkning av hudens integritet (förutom MR med kontrast), som inte är förknippad med strålning eller andra potentiellt skadliga effekter på kroppen.
 2. Hög noggrannhet. MR kan du få den mest exakta bilden av prostatakörteln, inklusive - närvaron av neoplasmer.
 3. Snabbt resultat. Förfarandet tar ungefär en halvtimme, varefter läkaren kan analysera resultatet.

Dessa tre indikatorer: noggrannhet, hastighet och säkerhet har gjort MR till en av de viktigaste diagnostiska metoderna. Men det höga priset på undersökningen, komplexiteten och den höga kostnaden för MR-enheten tillåter ännu inte att det blir massa, till exempel ultraljud eller laboratoriediagnostik.

Ändå motiverar användbarheten och betydelsen av den erhållna informationen den höga kostnaden och komplexiteten hos denna metod. Och den nuvarande trenden mot cheapening tillåter oss att hoppas att det i framtiden kommer att vara tillgängligt för de flesta människor, vilket ökar effektiviteten av tidig diagnos av cancer i denna kropp.

MR-diagnos av prostata: Vad gör studien av prostata med kontrast och utan?

MRI prostata genererar den renderade datormodell av anatomin i kroppen, vilket gör det möjligt att bestämma den volym, struktur och lokalisering av patologiska förändringar i körteln och omfattningen av engagemang i sjukdom som sprids till angränsande vävnad. Detta är en ofarlig och mycket informativ teknik för modern medicin. Det skiljer sig från CT i säkerhet och mer exakta resultat.

Diagnos av prostata sjukdomar med MR

Användningen av magnetisk resonansavbildning ger hög noggrannhet och möjliggör detektering av följande sjukdomar:

 • Prostatit är en inflammation i prostatakörteln i akuta och kroniska former, liksom i abcesfasen med ett lager av pus.
 • Hyperplasi (adenom) - Spridning av bindväv, vilket leder till att urinröret komprimeras. Sjukdomen är farligt allvarliga komplikationer. Tidig upptäckt är nyckeln till effektiv behandling.
 • Cancer. Problemet med härdbarhet är att diagnostisera sjukdomen i första fasen. I början har sjukdomen inga specifika symptom. Studien av prostata med MR ger de mest kvalitativa och tillförlitliga uppgifterna om förekomsten av cancer, dess stadium och lokalisering.

Testorganet har en liten storlek och är nedsänkt i kroppen tillräckligt djupt. I detta avseende är det inte tillräckligt med klassisk magnetisk påverkan för kvalitativ diagnos. I det här fallet utnämns dessutom:

 • MR-spektroskopi. Resultatet av studien är kemiets kemiska sammansättning.
 • MR diffusion / perfusion, som avgränsar normala vävnader och patienter.

Typer av MR i prostata:

 • Klassisk studie utan införande av kontrastmarkörer och en sond. Patienten ligger på bordet, som skjuts in i ett stort rör omgivet av en magnet. Inom 30-40 minuter skannas den nödvändiga delen av kroppen.
 • Med kontrasterande. Före proceduren injiceras patienten med substansen, spåren är tydligt synliga på skärmen. Blod bär drogen över alla vävnader, inklusive tumören. Kontrast är inte skadlig, det hjälper bara att se sjukdomsgränserna bättre.
 • Med endorektal spole. I ändtarmen sätts en tunn flexibel tråd in, täckt med elastisk flätning. Det skapar ett extra magnetfält i det önskade området vilket gör bilden mer distinkt.
 • Multiparametrisk MR är en kombination av alla typer av magnetisk tomografi.

Magnetic resonance imaging, inklusive prostatakörteln, har en hög tillförlitlighet av resultat, högre än för andra diagnostiska metoder. Förutom denna fördel, till skillnad från computertomografi av prostata körteln, exponerar den inte patienten för de skadliga effekterna av röntgenstrålar. Undantaget är personer som har kontraindikationer mot MR. För dem är CT i prostatakörteln tillhandahållen.

Fördelar med magnetiska resonansbildningsmetoder:

 • säkerhet - tekniken innebär inte användningen av joniserande strålning och icke-invasiv störning
 • hög detaljnivå och noggrannhet av resultaten;
 • möjligheten att erhålla inte bara en bild och bestämma organets struktur utan genomföra sin kemiska analys;
 • Forskningshastighet - förfarandet varar 30-40 minuter.

Förberedelse för tomografi

För att utföra en kvalitativ undersökning behöver patienten förberedelse, nämligen:

 • Förbered dig på doktorsdokumenten - riktning, slutsatser om tidigare studier.
 • Inom en dag före proceduren, begränsa användningen av produkter som orsakar överdriven gasbildning - kål, baljväxter, frukt, mjölk, svartbröd. För att undvika flatulens ska du ta Espomizan.
 • Tömmer tarmarna. Om det behövs gör du enema.
 • Sluta äta 4 timmar före diagnosen.
 • 2 timmar innan proceduren dricker vatten för att fylla urinblåsan.
 • En halvtimme före undersökningen, ta en antispasmodisk (No-shpa, Spazmalgon, andra).
 • Om patienten oroar sig kan du använda en mild lugnande medel.

Förfaranden av förfarandet

Magnetisk resonanstomografi är en komplex enhet bestående av ett glidbord och en cylindrisk tunnel omgiven av en magnet. För patienter med klaustrofobi eller vikt över 130 kg finns modeller av apparater med öppna sidoväggar. MR-undersökning av prostata är som följer:

 • Patienten måste byta in i omklädningsrummet och deponera värdefulla föremål, klockor, elektroniska apparater.
 • Läkaren injicerar i venen en kontrasterande komposition baserad på gadolinium, om kontrast tillhandahålls. Vid dynamisk undersökning ges patienten en droppare med en saltlösning, i vilken markören fylls efter skanning.
 • Om användningen av en endorektal spole är avsedd förbereder specialisten det enligt följande. En speciell manschett är utsmält med petroleumgel eller gel. En sensor är placerad i den. Manschetten sätts in i ändtarmen, varefter den blåses upp. Vid slutet av proceduren avblåses den och tas bort från patientens kropp.
 • Patienten ligger på utdragstabellen på ryggen. Han sätter på hörlurar eller sätter öronproppar i öronen. Inuti skannern finns en röstanslutning för kommunikation med personalen. Specialisten instruerar patienten om det kommande förfarandet och reglerna för beteende för henne, inklusive skyldigheten att bibehålla fullständig oändlighet.
 • Skanningen varar 30-40 minuter. Om så krävs kan sessionen vara så lång som nödvändigt för att få ett kvalitativt resultat.
 • Specialisten utför avkodningen av bilderna och sänder den till den behandlande läkaren.

Kontrasterande för att öka noggrannheten

Den injicerade substansen bärs omedelbart av blod genom inre organ, når prostata och tumörer. På datorskärmen är gränserna för prostata och neoplasma tydligt synliga. Du kan noggrant bestämma de geometriska parametrarna, strukturen av inte bara tumören, utan även de minsta metastaserna.

Vid användning av kontrast kan det finnas biverkningar i form av värme, främmande smak i munnen, snabb andning och hjärtklappning. Sådana manifestationer ska omedelbart rapporteras till läkaren. För detta ändamål tillhandahåller anordningen röstkommunikation.

MR för diagnos av prostatacancer

Maligna tumörer i prostata påverkar ofta äldre män. Sjukdomen manifesterar sig först i svårigheter urinering, ofullständig utmatning av blåsans innehåll. Då finns det förgiftning, svaghet, depressionstillstånd. Redan när sådana tecken har uppstått är det nödvändigt att adressera till urologen och att överföra eller utföra MRI av prostata.

Den viktigaste fördelen med endorektal MRT vid diagnostisering av körtelkörteln är den exakta visualiseringen och lokaliseringen av tumörens storlek, natur och plats. Källan till information är fokus för låg signalintensitet i prostata perifera regionen. Fel, ojämna konturer, diffus spridning är tecken på en malign sjukdom.

Fördelar med multiparameterns MR-metod

Multiparameter MR är en kombinerad studie som involverar alla metoder för magnetisk resonansbildning. Denna procedur ger det mest exakta resultatet av alla kända. Med hjälp av ett sådant integrerat tillvägagångssätt är det möjligt att utvärdera följande:

 • Med dynamisk kontrast analyseras blodkärlens arbete i prostata och angränsande organ.
 • diffusvägd tomografi visar parametrarna för vattenmetabolism i de studerade vävnaderna;
 • MRI-spektroskopi bestämmer koncentrationen av olika substanser i prostatakörteln.
 • 3D-modellering skapar en övergripande bild och utesluter felaktig tolkning av olika parametervärden som erhållits under undersökningen.

Tillämpningen av ett sådant integrerat tillvägagångssätt för diagnos av patologier är särskilt effektivt när det kombineras med biopsi. Detta gör att du kan identifiera de mest aggressiva delarna av en cancerous tumör. Fördelen är att en konventionell biopsi utförs slumpmässigt med flera punkteringar. Med multiparameter MRT känner läkaren platsen för neoplasmen och tar spotprover under samtidig kontroll av ultraljuds- och tomografapparaten, vilket minimerar nålpenetrationsfel i tumörens kropp.

När är CT-skanning?

Det finns patienter som är kontraindicerade i MR. Tilldelats dem och den andra CT-diagnos av prostatacancer, trots det faktum att denna metod är mindre exakt eftersom testkroppsvävnaden innehåller mycket flytande komponenter och är omgiven av benstrukturer. Förfarandet kan tillämpas på den kategori av patienter som:

 • en allergi mot kontrastmedel;
 • pacemakers;
 • metallimplantat;
 • insulinpumpar;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • ett hörapparat i mellanörat;
 • klaustrofobi;
 • vikt över 130 kg.

CT-skanning av prostatacancer utförs i följande fall:

 • i syfte att fastställa i vilken utsträckning en cancerous tumör i angränsande vävnader påverkas med stor risk för spridning, beräknad enligt Glisson-skalan;
 • att upptäcka regionala screenings i bäckens lymfkörtlar
 • för exakt kirurgisk planering och strålbehandling
 • för att klargöra den diagnos som redan gjorts.

I svårt tillstånd utförs proceduren för att skilja mellan akut parenkymatisk prostatit och prostataabcess. CT-undersökning utförs enligt följande:

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

Mert prostataberedning

MRI - Den mest informativa och hög precisionsmetoden för prostatavävnadsforskning, som gör det möjligt att diagnostisera patologi i orgeln med hög noggrannhet för att bestämma dess kemiska sammansättning, specificitet och dynamik i utvecklingen. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Diagnos låter dig få tydliga bilder, läsa vilka, läkaren kan få en komplett bild av patologin och förskriva rätt behandling.

Indikationer för ledning

Typer av MR

Klassisk studie

Under MR är patienten placerad på ett rörligt bord som sätts in i en cylindrisk form som omges av magneter. Vid behov fixeras patienterna i rätt läge med hjälp av band eller kuddar. Det är extremt viktigt att ligga stilla under studien, det är denna faktor som garanterar exaktheten av resultaten, annars kan ett fel vara möjligt.

MRI av prostata med kontrast

Intravenöst intravenöst injicerat kontrastmedium, som skiljer sig mycket på skärmen av anordningen. Detta låter dig bestämma var den drabbade, och var frisk vävnad. Endast specialistet fattar ett beslut om behovet av MR-undersökning med kontrast. Undersökningen ordineras huvudsakligen för misstänkt prostatacancer.

Förberedelser för MR med kontrast har vissa nyanser - patienten måste testas för känslighet för substansen, som administreras intravenöst. Innan du lägger dig i sängen måste du göra en rengörande emalj. Mat tas inte fram till undersökningen.

Kontrast substans injiceras i patientens venå omedelbart före proceduren. I övrigt utförs proceduren på samma sätt som i den traditionella metoden.

MR med endorektal spole

Innan proceduren går, lämnar patienten utanför skåpet där studien kommer att utföras, ett bankkort, smycken, nycklar eller andra metallobjekt. Kläder bör också vara utan metallknappar, nitar och andra smycken. Som regel ändras patienten till speciella kläder.

Patienten placeras på ett rörligt bord. Dess position är fast med kuddar eller bälten. Mannen under skanningen ska vara helt orörlig. På detta beror noggrannheten på resultaten av studien. Om det finns behov av MR-spektroskopi, utför läkaren en lämplig procedur.

Endorektal spole, med ett lock på det, injiceras i anus, smörj smörjmedlet. Efter att ha utfört de förberedande procedurerna placeras patienten inuti enheten. Efter undersökning avlägsnas spolen och patienten uppmanas att vänta tills bildkvaliteten bestäms.

Radiologen undersöker resultaten av studien, under vilken han bedömer tillståndet av prostata, kapsel, seminalblåsor, omgivande vävnader och regionala lymfkörtlar. Avkodning tillåter den behandlande läkaren att utesluta eller bekräfta patologier, såväl som att erhålla all information om tillståndet i prostatakörteln.

Multiparameter MR

Metoden kombinerar alla typer av MR i prostata. Fördelen med diagnos är detektionen av en malign tumör i det tidigaste skedet.

Multidimensionell och flerdimensionell återuppbyggnad av bilden möjliggör fullständigt att eliminera risken för fel. Läkaren bedömer organets tillstånd under olika betraktningsvinklar och i olika parametrar.

Ofta kombineras tekniken med biopsi, vilket gör att du kan upptäcka de mest aggressiva områdena. Efter att ha bestämt tumörens placering utför läkaren en punktbiopsi. Med andra biopsier förekommer flera punkteringar slumpmässigt vid olika punkter.

Multi-parametrisk MR kan du exakt bestämma graden av onkologi. Detta gör det möjligt att bestämma scenen och riskerna för utvecklingen av patologi, och följaktligen att tilldela effektiv terapi.

Diagnostiserad prostata sjukdomar

Prostatit av någon form av dess utveckling

Akut, infektiös, kronisk, stillastående. Den allvarligaste är en kronisk form som är komplicerad av purulent urladdning och en abscess som omedelbart avslöjar en prostata MR.

Hyperplasi (adenom) i prostata

Dubbels bindväv expanderar och pressar på urinröret, vilket orsakar funktionsfel i urinvägarna. Allt detta medför de allvarligaste komplikationerna. Med hjälp av MR, utförs tidig diagnos av adenom vilket ger en bättre chans till framgångsrik behandling.

Prostatacancer

Onkologi har symtom som liknar andra sjukdomar i urinvägarna, så det diagnostiseras sällan i början. MR i diagnos är den mest informativa och kvalitativa analysmetoden. Kan utföras på traditionellt sätt, eller med hjälp av ytterligare metoder för forskning, vilket gör det möjligt att få de mest exakta resultaten.

Beredning för MR

Den behandlande läkaren ger råd om beredningen och riktningen av MR.

Allmänna regler för förberedelse, obligatorisk för alla patienter:

 1. För ett par dagar innan undersökningen från kosten utesluter gasbildande livsmedel (bönor, kål, svamp, selleri, morot, rå lök, päron, äpplen, meloner, torkad frukt, mjölk och läsk, mjölprodukter, kvass).
 2. Tarmen rengörs med enema. Om tarmen fungerar normalt är det tillräckligt att tömma på ett naturligt sätt.
 3. Dagen innan MRI tas aktivt kol (två tabletter för var tionde kilo av patientens vikt).
 4. Den sista måltiden tas fyra timmar innan förfarandet.
 5. En timme före studien rekommenderas att ta No-shpy piller.
 6. I skåpet är det strängt förbjudet att göra metall smycken, smycken, glasögon med metallfälg, vikknivar, kreditkort. Om det finns en piercing måste du ta bort alla örhängen.

Du bör ha en remiss för en MR-skanning. Om du har blivit screenad tidigare, ta med information om resultaten från tidigare studier. Den medicinska dokumentationen kommer att göra det möjligt för läkaren att ägna särskild uppmärksamhet åt problemområdena, anpassa planen för studien och också hjälpa till att analysera dynamiken i förändringar i prostata.

Kontraindikationer för studien

 • Stora metallproteser.
 • Implantat i hjärtat.
 • Hörapparat med elektroniska och metallimplantat.
 • Clips av metall, som används för hjärnaneurysm.

Listan över indirekta kontraindikationer

 • Hjärtinsufficiens är svår.
 • Psykoterapeutiska störningar.
 • Tatueringar, som applicerades med metallfärg.
 • Övervikt och övervikt.
 • Prostetiska hjärtventiler.
 • Insulinpumpar och pacemakers.
 • Kasshlaustrofobiya.

Nackdelar och fördelar med metoden

MR i prostatakörteln, liksom alla metoder för hårdvaruforskning, har sina nackdelar och fördelar.

 1. Säkerhet. MR utförs av en högkvalitativ tomografi utan att äventyra hudens integritet och säkerställa avsaknaden av joniserande strålning.
 2. Hög detalj och skärpa av bilden.
 3. Studien möjliggör en analys av prostataets kemiska struktur.
 4. Ett brett spektrum av diagnostik.
 5. Procedurens hastighet, förfarandet varar i genomsnitt en halvtimme.
 6. I de flesta fall är bristen på allergier vid användning av ett kontrastmedium.
 1. Hög kostnad.
 2. Förekomsten av vissa kontraindikationer.

transkriptet

Tolkningen av MR innehåller olika resultat:

 1. Storleken, strukturen och placeringen av de partiella blåsorna, urinblåsan, rektum, prostata, intilliggande vävnader och organ ligger inom normala gränser. Prostatens volym och storlek utvärderas enligt formeln: V (mm 3 eller ml) = x • y • z • 0,1. Tre storlekar av linjära dimensioner multipliceras med en faktor av 0,1.
 2. I närvaro av en godartad tumör diagnostiserar läkaren tillståndet hos körteln i glandulär hyperplasi.
 3. I närvaro av foci med en konisk form med en låg intensitet i bilden indikerar tydliga konturer prostatit.
 4. Om det finns ett av symptomen: svullnad av prostatavävnad asymmetri neurovaskulära knippen signaler från asynkrona sädesblåsor, fackmän guide för närvaron av cancer i kroppen. MR tillåter att bestämma förekomsten av metastaser av en cancerous tumör med 99% säkerhet.

Denna metod för forskning är ganska dyr, så patienter som inte har råd med det, utser TRUS och ultraljud. Dessa metoder är mycket billigare, men också mindre informativa. Med hjälp av dem diagnostiseras adenom, inflammation i prostata och avslöjar också de första tecknen på onkologi.