Huvud
Symptom

MRI av prostata

MRI i prostata (prostatakörteln) är en av de allmänt använda metoderna, som utmärks av noggrannhet och smärtlindring.

Prostata är ett av organen i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan, framför ändtarmen. Det är prostata körteln ansvarar för produktionen av ämnen som säkerställer spermier vitalitet. Närvarande, är prostatacancer en av de mest frekventa sjukdomar i kroppen, och MRT är populär som en metod för att identifiera tumörer i tidiga stadier, när behandlingen fortfarande kan ha en effekt.

MR-metoden använder ett magnetfält som genereras av en tomografi för att erhålla tydliga bilder, som sedan bildar en komplett bild av prostata-tillståndet.

vittnesbörd

MRI av prostata är oftast ordinerad för misstänkta tumörer i prostatakörteln. Metoden bidrar till att bedöma graden av utveckling av sjukdomen, för att bestämma huruvida tumören är begränsad av körtelns storlek eller redan har gått bortom den.

Som regel manifesterar prostatacancer sig som ett brott mot urinering, ofullständigt urinflöde av urin, frekvent natt uppmanar att urinera. I senare skeden, ofta utseendet av blod i urinen.

Bland andra indikationer på prostatacancer är följande:

 • Prostatit i vilken form som helst (kronisk, akut, stillastående). Prostatit är en inflammatorisk process som utvecklas som en konsekvens av bakteriens vitala aktivitet. Hos äldre män kan prostatit utvecklas som en konsekvens av brott mot utflödet av venöst blod från bäckenområdet. Sjukdomen leder till en dysfunktion av körteln, stagnerande fenomen, i kroniska fall - till utvecklingen av en abscess och utseendet av purulent urladdning.
 • Hyperplasi (godartad adenom) i prostata. Denna sjukdom är en följd av överdriven spridning av körtelvävnad, vilket leder till komprimering av urinröret med körteln. Adenom går aldrig bortom körteln. De första stadierna av sjukdomen leder inte till utseendet av specifika symptom, i samband med vilka den stora betydelsen förvärvas av tidig diagnos och förebyggande undersökningar.

Kontra

MRI av prostata utförs inte när:

 • Närvaro i patientens kropp av implanterade elektroniska enheter,
 • Förekomsten av vaskulära klämmor,
 • Förekomsten av icke-avlägsningsbar protes i metall, inklusive dental,
 • Förekomsten av en artificiell hjärtventil,
 • Närvaron av vaskulära stenter,
 • Förekomsten av eventuella odelbara metallpartiklar i kroppen (fragment, kulor, tatueringar, målat med metallinnehåll).

Detta beror på inverkan av magnetfältet på tomografen på metallen, vilket leder till uppvärmning eller förskjutning, och elektronik, vilket leder till att den inte fungerar.

MRI kan genomföras för barn, men i detta fall föräldrarna åtföljer dem måste också tas bort från fickan, med kläder och kropp med alla metallpartiklar och berätta för din läkare om eventuell förekomst i kroppen av metallpartiklar.

Framställning av

MR i prostata kräver inte lång förbehandling. För att erhålla högkvalitativa bilder måste du följa vissa regler. En dag innan proceduren bör eliminera konsumtion av livsmedel som innehåller växttråd, liksom de som kan orsaka gasbildning (frukt och grönsaker, brunt bröd, läsk, mejeriprodukter). Om benägenheten för ökad gasbildning sker, är det nödvändigt att ta aktivt kol före proceduren. På kvällen, på kvällen före proceduren, bör du lägga ett rengörande emalj eller ta ett avførande medel. Från ätandet bör kasseras minst 4 timmar före proceduren. Drick inte mycket vätska före undersökningen, men blåsan ska åtminstone delvis fyllas - för att göra detta, avstå från att urinera i 1,5-2 timmar före MR.

Med dig till undersökningen bör du ta all tillgänglig dokumentation - data från andra tester, utdrag ur medicinsk historia, doktors slutsatser.

Omedelbart innan du går in i rummet med en tomografi måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från kroppen. Dessa inkluderar: smycken, klockor, manschettknappar, bälten med metallspännen, kläder med en "blixt" och nitar (bättre att byta till en särskild sjukhus klänning), pins, hörapparater, proteser med metall fästen, kreditkort (kan skadas av den magnetiska fältapparat), glasögon, pennor, vikficksknivar, piercingelement.

Hur gör de det?

Den traditionella MRI-enheten är ett cylindriskt rör med en kraftfull magnet runt omkretsen. Före proceduren placeras patienten på en rörlig soffa som skjuts in i röret i en tomograf. Det finns också modernare modeller av enheter - öppen typ, där magneterna ligger längst upp och ner och sidoväggarna är öppna. Sådana anordningar är lämpliga även för att undersöka överviktiga patienter och de som lider av allvarlig klaustrofobi. Sådana tomografer har dock ännu inte fastställts på alla kliniker.

MRI-proceduren varar ungefär en halvtimme - hela tiden måste patienten vara helt obeveklig för att undvika att få snedvridna bilder. Om det är nödvändigt att införa ett kontrastmedel, ökar procedurens varaktighet med 1,5-2 gånger. I vissa fall utförs MR spektroskopi dessutom, vilket ger ytterligare 10-15 minuter vid denna tidpunkt. MR-spektroskopi gör det möjligt att få ytterligare information om den kemiska sammansättningen av cellulära ämnen.

MRI själv är smärtfri för patienten. Ofta känner patienterna värme i magnetfältets område - det här är normalt. Vid introduktion av kontrast, ofta utseendet på metallisk smak i munnen och brinnande inom administrationsområdet. Vissa patienter kan uppleva illamående efter införandet av kontrast. Ibland finns ett oväntat larm under driften av enheten som producerar ljud. Patienten ska rapportera alla känslor till läkaren med hjälp av ett kommunikationssystem inbyggt i tomografen.

Efter en MR behöver patienten inte tid att anpassa sig - han kan genast gå hem. Resultatet av undersökningen (bilder och doktorns åsikt) utfärdas vanligtvis nästa dag. På begäran av patienten kan de också spelas in på en CD.

Använda kontrast

Vid detektering av prostatacancer används ofta MR med kontrast, vilket möjliggör differentiering av friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i den drabbade vävnaden, kontrasten förbättrar visualiseringen av problemområden och gör att du mer exakt kan bestämma storleken på lesionen.

Kontrasterande rekommenderas inte för patienter med allergier. Trots det faktum att i moderna kliniker är kontrasten baserad på jod ersatt med kontrast på basis av gadolinium, är risken för att utveckla en allergisk reaktion på läkemedlet bevarad. Utför inte MR med kontrast även vid njurstörningar, eftersom detta gör det svårt att ta bort kontrastmaterial från kroppen.

fördelarna med förfarandet

MR är en icke-invasiv teknik som inte använder joniserande strålning som skadar kroppen. Jämfört med många andra metoder ger MRI tydligare bilder av mjukvävnadsstrukturer, vilket blir ett oumbärligt sätt att diagnostisera prostatacancer. Dessutom är det MR som kan upptäcka avvikelser som döljs i bilder bakom benstrukturer.

MRI av prostatan ger möjlighet att objektivt bedöma kärnans struktur, identifiera inflammatoriska processer, bedöma graden av involvering i patologin hos omgivande vävnader.

MR ger möjlighet att bestämma typen av prostatatumör med hög noggrannhet.

Eventuella risker

Förutom den redan nämnda allergiska reaktionen mot kontrast och implantatfel har MRI följande nackdelar:

 • Det är ett hot mot utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (endast vid ett förfarande med kontrast och endast om patienten har en njure),
 • Den minsta rörelsen hos patienten påverkar bildernas klarhet,
 • Om försöket utförs efter en prostatabiopsi, finns det en risk för diagnos fel - oförmåga att identifiera skillnaderna mellan förekomsten av en tumör i prostata och förekomsten av blodproppar, ofta kvar efter biopsi.

alternativ

Bland de alternativa metoderna är följande.

 1. Siktande MR-undersökning av prostata på en ultrahög upplösningstomografi. Med den här tekniken kan du överge prostatabiopsi, vilket garanterar högsta noggrannhet i resultaten. Denna metod är emellertid inte lämplig för njursjukdomar, eftersom den endast görs med användning av kontrast.
 2. Finger rektal undersökning av prostata. Detta är den enklaste och billigaste metoden för diagnos, vilket inte kräver någon förberedelse. Fingerundersökning utförs antingen som en screening för män över 50 (i Ryssland är det inte så vanligt) eller i närvaro av uppenbara tecken på prostatakörtelpatologi.
 3. Ultraljud av prostata är en enkel och allmänt tillgänglig metod. Med ultraljud sätts en speciell sensor in i patientens rektum, vilket gör resultaten ganska noggranna, men själva förfarandet är obehagligt för patienten.
 4. Beräknad tomografi av prostata och dess modernare version av MSCT (multislice CT). Nackdelen med denna metod är användningen av joniserande strålning som skadar kroppen. CT och MSCT prostata utförs oftast för att detektera metastaser i närliggande lymfkörtlar och organ, och därför är dessa metoder vanligtvis endast föreskrivna för avancerad prostatacancer.
 5. PET-CT med kolin (positronutsläppstomografi), vilket möjliggör mycket korrekt visualisering av tumören. Denna dyra teknik hittills visar de bästa resultaten i diagnosen prostatacancer.

kostnaden för

Pris MR prostata i Moskva varierar från 4 till 6-7 tusen rubel - beroende på kliniken. Vid utförande av MR med kontrast kan mängden öka. Som jämförelse - prostata ultraljud kommer att kosta 1000 rubel, CT och MSCT - ca 4-5 tusen rubel, och priset på PET-CT kan nås 50-70 tusen rubel.

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

Stages av magnetisk resonansavbildning av prostata

MRI av prostatan är en forskningsmetod som bygger på att skaffa skiktat tredimensionella bilder av ett organ som använder en kärnmagnetisk resonator. Det utmärks av sin säkerhet och hög effektivitet vid diagnos av patologiska förändringar i prostatakörteln.

Informativiteten hos MR-metoden

MR i prostatakörteln med hög grad av noggrannhet avslöjar förändringar i prostata strukturen och gör det möjligt att diagnostisera:

 • godartad prostatahyperplasi (adenom);
 • prostatit och närvaron av inflammation i prostata;
 • maligna tumörer.

Misstanke om prostatacancer är orsaken till utnämningen av prostatacancer. Urologist ger riktning till den diagnostiska centrum efter en rektal undersökning av patienten, såväl som närvaron av klagomål om svårigheten att urinering, oförmåga att helt tömma blåsan, frekvent urinering på natten, i närvaro av blod i urin. Diagnos av cancer som använder MR är korrekt och informativ.

Studien gör det möjligt att identifiera sjukdomsfokus och utesluta spridningen av metastaser till lymfkörtlarna och benvävnaden. Till skillnad från andra metoder för diagnos, en hög upplösning anordning för studie avslöjar de minsta förändringar i vävnadsstrukturen på cellnivå, och med en hög grad av noggrannhet för att skilja godartade från maligna, diagnos på ett tidigt stadium av sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingsstrategi. Först efter bekräftelse av prostatacancer utförs en exakt punkteringsbiopsi baserat på MR-resultat.

Utnämning av MRI förfaranden prostata adenom kan du bestämma storleken på godartade tumörer, planera ett tillvägagångssätt under operation, för att utvärdera läget för prostata adenom i förhållande till urinblåsan och urinröret. Med prostatit tillåter MR-scanningen att visualisera inflammationsfoci, se till att diagnosen är korrekt, för att ordinera lämplig behandling.

Förberedelser för undersökningen

Korrekt förberedelse för MR kommer att avslöja de minsta förändringarna i prostatakörteln. Innan du börjar diagnosen bör du följa rekommendationerna:

 1. I 24 timmar före proceduren, avstå från att äta mat, vilket orsakar gasbildning. Detta inkluderar: grönsaker (kål, rädisa, sallad, lök, kronärtskocka); bäckväxter; frukt (druvor, päron, äpplen, persikor); söt läsk och juice; mjölkhaltiga produkter; spannmål. Det rekommenderas att förhindra manifestation av flatulens genom att ta Espumizan eller aktivt kol.
 2. Rensa tarmarna med en lavemang. Med normal tarmdrift är det tillräckligt att tömma dig själv naturligt.
 3. Neka att äta 4 timmar före undersökningen.
 4. Fyll blåsan genom att dricka vätska 2 timmar före provet.
 5. Ta antispasmodisk i en halvtimme före proceduren. Det kan vara No-shpa (Drotaverin, Papaverin), Spazmalgon.
 6. Med överdriven spänning, ta lugnande medel.

Det är tillrådligt att hänvisa till MR-proceduren, information om tidigare prostataundersökningar (om några), bilder, slutsatser. Tack vare medicinsk dokumentation kommer läkaren att kunna anpassa planen för MR, ägna större uppmärksamhet åt problemområdena, analysera dynamiken i förändringar i tillståndet i prostatakörteln.

genomföra MRI

MR kan utföras med hjälp av en endorektal sensor, med hjälp av ett kontrastmedium eller på ett klassiskt sätt. Valet av metoden för att utföra proceduren beror på den undersökta sjukdomen och patientens vikt.

Magnetisk resonanstomografi är en cylinder, som är en kraftfull magnet. Patienten flyttas till insidan av cylindern på bordet i den bakre positionen. Vid undersökning av patienter med övervikt eller rädsla för sluten utrymme används öppna enheter. De kan bara ha magneter på toppen och botten, fönstret för visuell kontakt, vara av icke standardform.

Noggrannheten i MR-resultaten ökar med användningen av endorektalspolen, eftersom sensorn stärker magnetfältet intill prostata i ändtarmen.

Sensorn placeras i manschetten, som är smörjd med petroleumgel eller gelsmörjmedel. Manschetten, utformad för att hålla apparaten i ändtarmen, uppblåses efter injektion i ändtarmen. I genomsnitt varar diagnosen 30-40 minuter. Under undersökningen ska patienten ligga stillastående. Efter proceduren blåses manchetten av och spolen avlägsnas.

Användningen av prostata MR med kontrast gör det möjligt att bedöma blodtillförseln till kroppen för att skilja inflammationsfokus från malign bildning för att bestämma utvecklingen av tumörutvecklingen på ett tillförlitligt sätt.

Standardproceduren för prostata MR med kontrast innefattar en enda administrering av gadolinium (kontrastmedium). Med dynamisk tomografi ges patienten en droppare med saltlösning, och efter att proceduren har startat och de första bilderna visas, injiceras ett kontrastmedel i droppen. Kontrast, att komma in i tumören, ökar bildens tydlighet och visar dess tillförlitliga storlek. Före proceduren utvärderas patientens njurestatus, eftersom införandet av kontrast kan orsaka nefrogen systemisk fibros.

Under proceduren finns ingen i rummet utom patienten. Kommunikation med en radiolog stöds av en väljaranslutning.

Dekrypteringen av den mottagna data utförs av läkare-radiologen, varefter han skickar resultaten till den behandlande läkaren.

Kontraindikationer mot MR:

 • närvaro av cochleärt implantat;
 • applicering av metallhaltiga klämmor och spiraler i hjärnans aneurysm;
 • installerade konstgjorda hjärtventiler, defibrillatorer och pacemakers;
 • närvaro i kroppen av metallbärande endoprosteser av leder, skruvar, stift, plattor;
 • förekomsten av metallföremål i kroppen.

När den exponeras för metallinnehållande element kan apparatens elektromagnetiska fält provocera sin förskjutning i kroppen, vilket leder till trauma eller andra negativa konsekvenser.

Liknande den informativa metoden för undersökning är en beräknad tomografi.

CT i prostata

Beräknad tomografi av prostatakörteln är en undersökningsmetod som ger information om förekomsten av neoplasmer i orgnet, tillståndet hos de partiella vesiklarna, kärl och vävnader som omger prostata. CT är ordinerat i närvaro av klagomål om svårighet urinering, sexuell dysfunktion, ångest och stress hos män.

Under proceduren utsätts patienten för röntgenstrålar. Informationen som erhållits med hjälp av röntgenbilder överförs till de inbyggda sensorerna och gör det möjligt att utvärdera prostatens tillstånd från den erhållna tredimensionella bilden. Förfarandet varar cirka 15 minuter, har en låg kostnad i jämförelse med MR och har inga kontraindikationer. CT-apparaten är konstruerad för undersökning av patienter upp till 150 kg, så denna diagnosmetod är inte lämplig för personer med övervikt.

CT i prostatakörteln kan utföras med användning av ett kontrastmedium som fläckar vävnadskärl under en kort tid. Samtidigt blir organets konturer tydligare synliga. Tid för att ta bort kontrast från kroppen - ca 48 timmar. I jämförelse med MR är CT mindre informativt i prostatacancer. Dessutom är förfarandet förknippat med exponering för skadlig röntgenstrålning, som har egenskapen att ackumuleras i kroppen.

CT ger mer detaljerad information under undersökningen. Prostatakörteln är ett organ som innehåller en stor andel av vätskan och är omgiven av benvävnad, så det är mer tillrådligt att välja MR-metoden när den granskas. Men om snabb diagnos är nödvändig är CT-metoden oumbärlig.

Biopsi efter tomografi

Förfarandet för MR i prostatacancer ger omfattande information om tumörens placering och hjälper till att välja en behandlingsmetod. Dessa bilder möjliggör en målinriktad provtagning av materialet för vidare analys med rektala medel (12 punkter) eller en transrectal biopsi under generell anestesi (30-40 punkter för materialprovtagning).

Användningen av MR för prostatabiopsi är samtidig kontroll av proceduren med en ultraljudsmaskin och en tomografi. Sensorerna fixar samtidigt sondens framsteg till undersökningsområdet, varigenom noggrannheten hos nålen träffas för biopsi i tumörcellerna.

MR-undersökning efter biopsi upprepas för att förhindra fel i diagnosen och utvärdera dynamiken i tumörutvecklingen.

Tidig prostata-tomografi diagnostiserar prostatit, adenom, identifierar prostatacancer i ett tidigt skede och väljer en behandlingsmetod som maximerar patientens liv.

Vad är MR i prostata. För och nackdelar med detta förfarande.

Av alla typer av diagnos, för undersökning av bäckenorganen hos män, är det mest exakta MRI av prostata. Med hjälp av magnetisk resonansbildning är det möjligt att upptäcka en tumör, liksom andra patologiska förändringar. När ett blodprov för en oncomarkör visar högre värden, med ett positivt resultat av en prostatabiopsi, föreskriver läkaren en MR för att bekräfta misstanke om prostatacancer. Denna undersökningsmetod kan visa hur mycket sjukdomen har spridit sig till andra organ i närheten. Som ett resultat lyckas du börja kämpa med sjukdomen i tid. Detta ökar chanserna för återhämtning.

Typer av MR

Säker och den mest exakta metoden för forskning bidrar till att identifiera de mest komplexa sjukdomarna i tid, vilket innebär att chanserna för återhämtning ökar. Utöver det vanliga utförandet av mrt är ytterligare metoder möjliga, vilket ytterligare ökar noggrannheten i resultatet.

1. Proceduren med spolen är mycket effektiv. En tråd sätts in i ändtarmen, som är täckt med ett skyddslock av latex. Den är tunn, flexibel, så att du kan fokusera det elektromagnetiska fältet så nära prostata som möjligt. Trots obehag vid MR-behandlingen på detta sätt är resultatet av undersökningen så noggrann som möjligt.

2. Med införandet av kontrastmedel, tydligt synligt på skannern, genom venen, ökas noggrannheten av resultatet. MR med kontrasterande låter dig visuellt separera patienter och friska vävnader.

3. Samtidigt med studien får ibland ett spektrogram tilldelas med hjälp av en tomografi. Således blir det möjligt att bestämma den exakta kemiska strukturen hos prostata vävnaden.

Sådana metoder utförs separat eller i kombination för att uppnå maximal effekt. Magnetisk resonanstomografi möjliggör snabb upptäckt av cancer, vilket ger en verklig chans utan en operation för att återhämta sig från sjukdom.

En annan typ av MR är en riktade prostataxamen. Det utförs på ultrahög golvutrustning med hjälp av en bukspole. Denna metod kan vara ett alternativ till prostata biopsi.

Diffusionsvägd MR-diagnostik är en forskningsmetod som resulterar i nya möjligheter att upptäcka prostatacancer genom att visualisera molekylär diffusion. Det är möjligt att utvärdera diffusionens art genom att påverka graden av ömsesidig utbyte av slumpmässiga rörelser av vattenmolekyler i vävnader och organ. Den långsamma diffusionsprocessen indikerar närvaron av tumörbildning. I celler av en malign tumör med låg diffusionskoefficient finns mycket lite vatten, varför de skiljer sig från friska celler som står ut mot deras bakgrund. På MR är prostatacancer väl visualiserad, vilket ökar diagnostikförmågan hos denna metod.

I vilka fall utförs en CT-skanning?

För den slutliga bekräftelsen på prostatacancer utförs hög precisionsdiagnos, vilket är en MR. Men inte bara för detta ändamål är denna metod tilldelad. På grund av den ganska höga kostnaden för en sådan undersökning utses den i särskilda fall:

· Att bestämma det stadium i vilken den maligna tumören är belägen;

· Med denna metod är det möjligt att bestämma placeringen av metastaser;

· Det är möjligt att kontrollera effektiviteten i kampen mot cancer.

· Undersökningen låter dig diagnostisera komplicerade fall.

För att kunna diagnostisera före operationen är det i flera fall helt enkelt omöjligt att göra utan en tomografi. Varför är det fortfarande nödvändigt? Tomografi av prostata för män gör att du kan bestämma hur mycket tumörprocessen har utvecklats. Cancermetastaser från hjärtat kan påverka olika organ:

· Lever och lungor

· Ben i höfter och bäcken, ryggrad.

Genomförd analys av prostatakörteln gör det möjligt att bestämma formen, såväl som kompositionen av prostata vävnaden, dess relation till andra inre organ. Det är också möjligt att bestämma nerv- och vaskulära buntar.

Hur förbereder man sig för förfarandet?

Såsom i fallet med diagnos av andra organ, är före MRI av prostatan nödvändigt att säkerställa att undersökningsområdet det inte finns några metall, pacemakers, stentar. Dessutom är det viktigt att blåsan fylls under undersökningen.

Eftersom under förfarandet, att införandet av en endorektal spole i ändtarmen, följt av ett par dagar innan MRI utesluta från menyn av produkter, som leder till en ytterligare gasning och göra ett lavemang innan förfarandet.

Innan du utför tomografi med kontrast, bör du kontrollera om det finns en allergi mot kontrastmediet. I så fall, om testet patienten klaustrofobi, är det viktigt att gå vidare för att ta lugnande medel för att hjälpa utan rädsla för att vara i ett slutet utrymme under testet. Detta gäller en sluten typ av MR. I detta fall bör patientens vikt inte vara mer än ett hundra kilo.

Hur utförs proceduren?

Det finns en viss ordning.

1. Det är nödvändigt att ligga ner på det rörliga bordet. Sedan rör han sig tillsammans med patienten in i ett cylindriskt rör kring vilket det finns en magnet.

2. Personen är inuti, inte rörlig, ett tag. Vid kontrastering ökar undersökningstiden - du måste vänta tills ämnet är jämnt fördelat i hela kroppen.

3. I studien är spolen (endorektala sonden) som införs i ändtarmen, placering i en steril engångs manschetten. Den rektala spolen uppblåses och hålls i denna position under hela undersökningsperioden. Då blåser luften bort, spolen drar ut.

Trots det faktum att resultatet av studien är färdigt på en gång, är det bara den läkare som utför undersökningen att dechifiera. För att säkerställa att bildernas kvalitet är lämplig, är det nödvändigt att observera immobilitet under proceduren. Med hjälp av denna metod är det möjligt att uppnå resultat med hög precision.

De obestridliga fördelarna med en MRI-skanning

1. Det finns ingen joniserande strålning, effekterna av muta- och karcinogenes är uteslutna.

2. Absolut säkerhet för patienten.

3. Hög noggrannhet för prostatatumördetektion.

4. Snabbt resultat. Bokstavligen om en halvtimme kommer specialisten att kunna dechiffrera de erhållna resultaten.

5. Gör det möjligt att avslöja edematösa vävnader.

6. Det är möjligt att bedriva forskning i något plan.

Med hjälp av en tomografi kan prostatit och prostata adenom diagnostiseras. Trots det faktum att prostatacancer sällan diagnostiseras vid ett tidigare utvecklingsstadium är det möjligt med MR.

Kontraindikationer för tomografi

Om du har insulinpumpar, pacemakers, metallimplantat i din kropp, kan du inte utföra magnetisk resonansbildning. Dessutom finns det andra kontraindikationer för genomförandet av denna undersökningsmetod.

1. Om det finns en allergi mot ett kontrastmedel, kan MR med kontrast inte utföras.

2. Övervikt finns också på listan över kontraindikationer.

3. Claustrofobi - begränsning vid utförande av en tomografi i den slutna enheten.

Framväxten av prostatacancer påverkar genetik, ålder och näring. Det är mycket viktigt att känna igen sjukdomen i tid för att kunna bekämpa den. För en exakt definition av onkologiska sjukdomar i prostatakörteln används MRI framgångsrikt. Denna apparat visar de mest exakta resultaten av studien. Det är viktigt att inte starta sjukdomen, eftersom en växande tumör är mycket farlig. Det kan orsaka allvarliga komplikationer. Därför är det nödvändigt att uppmärksamma de karakteristiska symptomen, när utseendet som omedelbart bör kontakta urologen:

· Urinering snabbt, ofullständigt

· Bäddvätska

· Det finns ökad utmattning

• en person känner sig svag

Du är ständigt törstig;

· Ganska ofta förstoppning.

Tack vare MR, är det dags att upptäcka patologiska sjukdomar, när de bara börjar utvecklas, det är möjligt att börja behandlingen i tid. Det är denna apparat som spelar en viktig roll i den tidiga och raffinerade diagnosen av prostatapatologi. Han kan identifiera vad som inte kan ses med hjälp av en annan undersökning.

MR-diagnos av prostata: Vad gör studien av prostata med kontrast och utan?

MRI prostata genererar den renderade datormodell av anatomin i kroppen, vilket gör det möjligt att bestämma den volym, struktur och lokalisering av patologiska förändringar i körteln och omfattningen av engagemang i sjukdom som sprids till angränsande vävnad. Detta är en ofarlig och mycket informativ teknik för modern medicin. Det skiljer sig från CT i säkerhet och mer exakta resultat.

Diagnos av prostata sjukdomar med MR

Användningen av magnetisk resonansavbildning ger hög noggrannhet och möjliggör detektering av följande sjukdomar:

 • Prostatit är en inflammation i prostatakörteln i akuta och kroniska former, liksom i abcesfasen med ett lager av pus.
 • Hyperplasi (adenom) - Spridning av bindväv, vilket leder till att urinröret komprimeras. Sjukdomen är farligt allvarliga komplikationer. Tidig upptäckt är nyckeln till effektiv behandling.
 • Cancer. Problemet med härdbarhet är att diagnostisera sjukdomen i första fasen. I början har sjukdomen inga specifika symptom. Studien av prostata med MR ger de mest kvalitativa och tillförlitliga uppgifterna om förekomsten av cancer, dess stadium och lokalisering.

Testorganet har en liten storlek och är nedsänkt i kroppen tillräckligt djupt. I detta avseende är det inte tillräckligt med klassisk magnetisk påverkan för kvalitativ diagnos. I det här fallet utnämns dessutom:

 • MR-spektroskopi. Resultatet av studien är kemiets kemiska sammansättning.
 • MR diffusion / perfusion, som avgränsar normala vävnader och patienter.

Typer av MR i prostata:

 • Klassisk studie utan införande av kontrastmarkörer och en sond. Patienten ligger på bordet, som skjuts in i ett stort rör omgivet av en magnet. Inom 30-40 minuter skannas den nödvändiga delen av kroppen.
 • Med kontrasterande. Före proceduren injiceras patienten med substansen, spåren är tydligt synliga på skärmen. Blod bär drogen över alla vävnader, inklusive tumören. Kontrast är inte skadlig, det hjälper bara att se sjukdomsgränserna bättre.
 • Med endorektal spole. I ändtarmen sätts en tunn flexibel tråd in, täckt med elastisk flätning. Det skapar ett extra magnetfält i det önskade området vilket gör bilden mer distinkt.
 • Multiparametrisk MR är en kombination av alla typer av magnetisk tomografi.

Magnetic resonance imaging, inklusive prostatakörteln, har en hög tillförlitlighet av resultat, högre än för andra diagnostiska metoder. Förutom denna fördel, till skillnad från computertomografi av prostata körteln, exponerar den inte patienten för de skadliga effekterna av röntgenstrålar. Undantaget är personer som har kontraindikationer mot MR. För dem är CT i prostatakörteln tillhandahållen.

Fördelar med magnetiska resonansbildningsmetoder:

 • säkerhet - tekniken innebär inte användningen av joniserande strålning och icke-invasiv störning
 • hög detaljnivå och noggrannhet av resultaten;
 • möjligheten att erhålla inte bara en bild och bestämma organets struktur utan genomföra sin kemiska analys;
 • Forskningshastighet - förfarandet varar 30-40 minuter.

Förberedelse för tomografi

För att utföra en kvalitativ undersökning behöver patienten förberedelse, nämligen:

 • Förbered dig på doktorsdokumenten - riktning, slutsatser om tidigare studier.
 • Inom en dag före proceduren, begränsa användningen av produkter som orsakar överdriven gasbildning - kål, baljväxter, frukt, mjölk, svartbröd. För att undvika flatulens ska du ta Espomizan.
 • Tömmer tarmarna. Om det behövs gör du enema.
 • Sluta äta 4 timmar före diagnosen.
 • 2 timmar innan proceduren dricker vatten för att fylla urinblåsan.
 • En halvtimme före undersökningen, ta en antispasmodisk (No-shpa, Spazmalgon, andra).
 • Om patienten oroar sig kan du använda en mild lugnande medel.

Förfaranden av förfarandet

Magnetisk resonanstomografi är en komplex enhet bestående av ett glidbord och en cylindrisk tunnel omgiven av en magnet. För patienter med klaustrofobi eller vikt över 130 kg finns modeller av apparater med öppna sidoväggar. MR-undersökning av prostata är som följer:

 • Patienten måste byta in i omklädningsrummet och deponera värdefulla föremål, klockor, elektroniska apparater.
 • Läkaren injicerar i venen en kontrasterande komposition baserad på gadolinium, om kontrast tillhandahålls. Vid dynamisk undersökning ges patienten en droppare med en saltlösning, i vilken markören fylls efter skanning.
 • Om användningen av en endorektal spole är avsedd förbereder specialisten det enligt följande. En speciell manschett är utsmält med petroleumgel eller gel. En sensor är placerad i den. Manschetten sätts in i ändtarmen, varefter den blåses upp. Vid slutet av proceduren avblåses den och tas bort från patientens kropp.
 • Patienten ligger på utdragstabellen på ryggen. Han sätter på hörlurar eller sätter öronproppar i öronen. Inuti skannern finns en röstanslutning för kommunikation med personalen. Specialisten instruerar patienten om det kommande förfarandet och reglerna för beteende för henne, inklusive skyldigheten att bibehålla fullständig oändlighet.
 • Skanningen varar 30-40 minuter. Om så krävs kan sessionen vara så lång som nödvändigt för att få ett kvalitativt resultat.
 • Specialisten utför avkodningen av bilderna och sänder den till den behandlande läkaren.

Kontrasterande för att öka noggrannheten

Den injicerade substansen bärs omedelbart av blod genom inre organ, når prostata och tumörer. På datorskärmen är gränserna för prostata och neoplasma tydligt synliga. Du kan noggrant bestämma de geometriska parametrarna, strukturen av inte bara tumören, utan även de minsta metastaserna.

Vid användning av kontrast kan det finnas biverkningar i form av värme, främmande smak i munnen, snabb andning och hjärtklappning. Sådana manifestationer ska omedelbart rapporteras till läkaren. För detta ändamål tillhandahåller anordningen röstkommunikation.

MR för diagnos av prostatacancer

Maligna tumörer i prostata påverkar ofta äldre män. Sjukdomen manifesterar sig först i svårigheter urinering, ofullständig utmatning av blåsans innehåll. Då finns det förgiftning, svaghet, depressionstillstånd. Redan när sådana tecken har uppstått är det nödvändigt att adressera till urologen och att överföra eller utföra MRI av prostata.

Den viktigaste fördelen med endorektal MRT vid diagnostisering av körtelkörteln är den exakta visualiseringen och lokaliseringen av tumörens storlek, natur och plats. Källan till information är fokus för låg signalintensitet i prostata perifera regionen. Fel, ojämna konturer, diffus spridning är tecken på en malign sjukdom.

Fördelar med multiparameterns MR-metod

Multiparameter MR är en kombinerad studie som involverar alla metoder för magnetisk resonansbildning. Denna procedur ger det mest exakta resultatet av alla kända. Med hjälp av ett sådant integrerat tillvägagångssätt är det möjligt att utvärdera följande:

 • Med dynamisk kontrast analyseras blodkärlens arbete i prostata och angränsande organ.
 • diffusvägd tomografi visar parametrarna för vattenmetabolism i de studerade vävnaderna;
 • MRI-spektroskopi bestämmer koncentrationen av olika substanser i prostatakörteln.
 • 3D-modellering skapar en övergripande bild och utesluter felaktig tolkning av olika parametervärden som erhållits under undersökningen.

Tillämpningen av ett sådant integrerat tillvägagångssätt för diagnos av patologier är särskilt effektivt när det kombineras med biopsi. Detta gör att du kan identifiera de mest aggressiva delarna av en cancerous tumör. Fördelen är att en konventionell biopsi utförs slumpmässigt med flera punkteringar. Med multiparameter MRT känner läkaren platsen för neoplasmen och tar spotprover under samtidig kontroll av ultraljuds- och tomografapparaten, vilket minimerar nålpenetrationsfel i tumörens kropp.

När är CT-skanning?

Det finns patienter som är kontraindicerade i MR. Tilldelats dem och den andra CT-diagnos av prostatacancer, trots det faktum att denna metod är mindre exakt eftersom testkroppsvävnaden innehåller mycket flytande komponenter och är omgiven av benstrukturer. Förfarandet kan tillämpas på den kategori av patienter som:

 • en allergi mot kontrastmedel;
 • pacemakers;
 • metallimplantat;
 • insulinpumpar;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • ett hörapparat i mellanörat;
 • klaustrofobi;
 • vikt över 130 kg.

CT-skanning av prostatacancer utförs i följande fall:

 • i syfte att fastställa i vilken utsträckning en cancerous tumör i angränsande vävnader påverkas med stor risk för spridning, beräknad enligt Glisson-skalan;
 • att upptäcka regionala screenings i bäckens lymfkörtlar
 • för exakt kirurgisk planering och strålbehandling
 • för att klargöra den diagnos som redan gjorts.

I svårt tillstånd utförs proceduren för att skilja mellan akut parenkymatisk prostatit och prostataabcess. CT-undersökning utförs enligt följande:

uziprosto.ru

Encyklopedi av ultraljud och MR

MRI av prostata: Människans "andra hjärta" kommer alltid att vara hälsosamt

Hög precision hårdvara diagnostik med användning av modern teknik gör det möjligt att snabbt upptäcka de mest dolda foci av sjukdomar och i tid för att förhindra deras spridning.

För en icke-invasiv studie av "andra hjärtat" av en representant för det starkare könet (som de gamla grekerna kallas prostatakörteln) används en prostata med magnetisk resonansbildning (MR).

Princip för forskning

Grunden för denna instrumentella diagnosmetod är effekten av magnetfält på mänskliga vävnader. Det hjälper till att noggrant studera tillståndet hos prostata och närliggande organ: rektum, urinröret, vesiklarna, blåsans väggar, bäckenben och lymfkörtlar.

Information från bilderna visar patologiska förändringar i prostatakörteln och paraprostatiska fibrer, omfattningen av deras spridning till kroppens närliggande delar. Fördelarna med MRI av prostata är:

 • noggrannhet och detalj av visualisering av mjuka vävnader;
 • större gradering av detekterbara patologier;
 • avsaknad av strålning på kroppen
 • hypoallergenicitet av applicerade material.

Fördelen med metoden i jämförelse med andra är att MR utförs i tre former av projektion: sagittal, axiell, koronär. Deras kombination ger dig möjlighet att få en tydlig tredimensionell bild av det organ som undersöks.

Var uppmärksam! Magnetic resonance imaging refererar till den mest ofarliga och smärtsamma hårdvara diagnostik.

Indikations- och kontraindikationsförfarande

Huruvida magnetresonansdiagnostik är nödvändig, bestämmer läkaren. Tomografi av prostata är en dyr studie, det här är kanske den enda nackdelen.

I vilka fall ges MR-bildbehandling?

Oftast görs detta för ytterligare bekräftelse av sådana diagnoser som:

 • kronisk och akut prostatit;
 • prostata adenom (godartad hyperplasi);
 • cystor, stenar, abscesser i prostata;
 • adenokarcinom i prostata och andra cancerformer.

Hur MR ser ut som en hälsosam prostata

När en sådan studie inte kan göras?

Att störa processens naturliga förlopp, att påverka resultatet, även för att skada människors hälsa, kan förekomsten av elektroniska implantat eller främmande metallkroppar. Läkaren måste informeras om dem.

Begränsa möjligheten att MR i prostatakörteln kan ha:

 • pacemaker eller defibrillator;
 • stora metallimplantat;
 • En apparat som förbättrar hörsel i mellanörat;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • inbäddad i kroppen av pumpar för införande av droger.

Ibland finns det problem med stora tatueringar, målade med tillsats av metall. Dessutom kommer komplexitet att uppstå i alltför stora och fetma män: de kanske inte passar i en vanlig MR-enhet.

Typer av tomografi av prostata

Högfältstomografi av den nya generationen gör det möjligt för oss att utarbeta alla kliniskt viktiga faktorer och utvidga utbudet av möjliga studier. En signifikant nivå av diagnostisk noggrannhet innefattar att undersöka vävnadsdelar tunnare än en millimeter och känslighet för de minsta patologierna.

Hur utförs den klassiska proceduren?

Fagets organ utsätts för ett högfrekvent magnetfält. Hans vågor absorberas av kroppens vävnader i varierande grad. Olika oscillationer registrerar speciella sensorer, och dataprogram konverterar resultaten till visuella objekt. Skanningar med patologiska förändringar matas ut till en speciell film som en serie lagrade bilder.

MR-proceduren utförs i stillastående eller öppenvård. Processens genomsnittliga längd är drygt en halvtimme.

En man lägger sig på ett speciellt bord, cykliskt rör sig inuti den cylindriska apparaten och bakåt. Det är viktigt att observera obeveklighet, för att inte sänka läsarnas noggrannhet. För att bättre visualisera de tunna sektionerna av prostatavävnaden är ibland magnetiska remsor fastsatta i underlivet och nedre delen av ryggen.

Ibland upplever patienterna obehagliga känslor framför apparatens slutna utrymme. Rapportera eventuella problem för läkaren. Ångest och ångest avlägsnas lätt av svaga lugnande medel.

När proceduren är avslutad, uppmanas patienten att vänta en stund medan radiologen granskar data. Det finns en möjlighet att en annan cykel av tomogram av prostatakörteln kommer att krävas.

Viktigt! Punkter, plastkort, avtagbara proteser, stift, mobilkommunikationsutrustning måste lämnas bakom tomografiskåpans dörr. Det är nödvändigt att ta bort klockan, piercing, andra prydnadsföremål före proceduren.

Vad kommer att öka noggrannheten i avläsningarna?

Den klassiska forskningsmetoden kompletteras ibland med speciella anordningar som gör det möjligt att få exakta uppgifter om tillståndet i prostatakörteln. Beroende på vilken teknik som används, skiljer sig flera typer av forskning.

MR med endorektal spole

Hjälp rektala sensorer allvar utöka funktionerna i avbildnings prostata genom att avsevärt öka upplösningen av utrymmet i det studerade området definitionen diskriminerande signal och brus, och noggrannheten av kapselkroppsuppfattning och neurovaskulära knippen.

Denna typ av MRT utförs enligt följande: Spolen i ett speciellt skydd, täckt med ett smörjmedel, skickas till ändtarmen. Då blåses ballongen och fixerar enheten i önskat läge. Sedan följer processen det klassiska systemet, varefter ballongen blåses av, avlägsnas anordningen. Om doktorn finner att ytterligare skanningar av prostatavävnaderna behövs, måste manipuleringen upprepas. Patienten upplever inte smärtsamma känslor, bara ett litet tryck i ändtarmen. Det är ännu mindre signifikant än med manuell rektal undersökning.

Män före passage av tomografidiagnosen av prostata rekommenderas en viss diet, liksom läkemedel för att minska bildandet av gaser. Före själva förfarandet rekommenderas rengöring av tarmarna med enema.

MR med kontrastförbättring

Noggrannheten hos de erhållna data förbättras ibland i motsats till specifika ämnen. Denna metod rekommenderas inte för användning vid allvarliga njursjukdomar eller allvarliga allergier. I alla andra fall är utseendet på biverkningar dock osannolikt.

För utförande krävs det att man slår in en lösning av ett ämne som innehåller färgämnen i patientens kropp genom munnen eller genom att injicera en kontrast substans i cirkulationssystemet. Processen gör det möjligt att tydligt identifiera funktionerna i blodtillförseln till prostatakörteln, för att avgränsa områdena inflammation och en möjlig tumör.

Kontrastförbättring kommer att lägga till MR-prostata en liten stund. Först passerar en cykel tomogram, då införs en kontrast substans. Efter injektionen kan en man känna en brännande känsla eller svalhet, vilket inte är farligt. Ytterligare serier av skanningar erhålls under introduktionen av kontrastlösningen och efter.

Dynamisk kontrastförbättring avslöjar potentialen för differentialdiagnos vid nivån för vävnadsperfusion och tillåter en detaljerad bedömning av den verkliga volymen av den patologiska processen, vilket är viktigt när man väljer en behandlingsstrategi.

Magnetisk resonansspektroskopi

Detta alternativ gör att du kan utforska den kemiska strukturen av prostataceller. Det genomförs under studietiden och förlänger proceduren med en kvart i timmen. MR-spektroskopi gör det möjligt att icke-invasivt identifiera tumörfoci vid periferin och i den centrala regionen hos det organ som undersöks.

Det är användbart att veta! Den klassiska varianten av MR i prostatakörteln orsakar inte obehagliga känslor. Ett litet obehag kan inträffa vid införande av rektala sensorer eller under administrering av kontrastmedel intravenöst. Om patienten inte erbjuds lugnande medel är återhämtning inte nödvändig. Efter proceduren kan en man omedelbart återgå till den vanliga kost och livsstil.

Definition av olika patologier

Tack vare känsliga instrument kommer högkvalitativa röntgenläkare att upptäcka de minsta förändringarna i ett "andra hjärta" hos en man. Det är viktigt att dechiffrera dem korrekt.

Vad visar tomografen?

Resultat av MRI av inflammerad prostata

Akut prostatit

Vid diagnos är den akuta fasen av sjukdomen orsakad av svullnad i prostatakörteln, såväl som periprostatisk fiber. Dessutom förstärks venös plexus.

Kronisk prostatit

Det kan identifieras av den heterogena strukturen i prostatakörteln, enligt de framväxande magnetiska resonanssignalerna med olika styrkor. I de flesta fall, på grund av dålig venös plexus av de send körtel oklara konturer, på T1-tomogram märkbar något lägre eller medelintensitetssignalen. T2-bilder visar områden med hög och medelstora intensitet. Om det finns stenar där, kan signalen sänkas.

Resultat av en frisk och sjuk patient

Externa MR-kriterier: klara linjer med lågintensiv foci utan masseffekt, deras koniska form. Om det dessutom finns ett adenom i övergångszonen, kommer diagnosen att visa där transienta cyster och förmodligen dem i de partiella vesiklarna.

Godartad hyperplasi

Tecken på sjukdomen identifieras beroende på den dominerande komponenten. Så, stromal hyperplasi är hypointensiv på T2-skanningar, den glandulära hyperintensen är hyperintensiv. Mot bakgrund av detta är cystiska förändringar i prostats centrum sannolikt. Retention eller postinflammatoriska cyster finns oftast i periferzonen. Mot bakgrund av stromal hyperplasi är det särskilt svårt att detektera den onkologiska lesionen hos de centrala sektionerna.

Med svår hyperplasi kontraherar den perifera zonen starkt, vilket leder till kirurgisk inkapsling av prostatakörteln. Tumören är då extremt svår att upptäcka.

Adenokarcinom i prostata

På T1-tomogrammer präglas av hypointensitet mot bakgrund av högintensiva sändningar som kommer från den normala perifera zonen. En modifierad form med suddiga eller ojämna konturer gör det möjligt att klassificera bildningen som malign.
MRI av prostata visar en oncochamber framför, vilket är nästan omöjligt med en transrectal biopsi. De viktigaste MR-faktorerna som diagnostiserar utvecklingen av metastaser:

 • asymmetri av neurovaskulära buntar;
 • vävnadslukning i rektum-prostatavinkeln
 • konvex kontur av kroppen;
 • extrakapsulär bildning;
 • asymmetriska hypointensiva differensdimensionella signaler på T2-skanningar från sädesblåsor.

Om kontrastkompositionen används i studien absorberar de maligna tumörerna omedelbart det i artärfasen och tas omedelbart tillbaka. Detta gör det möjligt att mer exakt avbilda gränserna för neoplasmen.

Obs! Magnetic resonance imaging för onkologiska sjukdomar i prostatakörteln ger det mest tillförlitliga resultatet. På grund av den tid som tillbringas magnetisk resonanstomografi i cancer lesioner i prostatan kan studera i detalj flerplans hög precision skannar alla delar av det inspekterade objektet och för att identifiera platsen för tumören närmast. Därför bör punkteringsbiopsier utföras först efter en MR.

Identifiering av sjukdomen i ett tidigt skede, medan de patologiska processer inte flyttas till vävnaden som omger körtel, ger en verklig chans för snabb läkning utan radikala metoder - kemiska och operativ påverkan. Förebyggande undersökning bör genomföras regelbundet. Informativiteten och tillförlitligheten hos prostata MRT gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera orsakerna till sjukdom, för att erbjuda individuell, sparsam behandling.