Huvud
Förebyggande

MRI av prostata

MRI i prostata (prostatakörteln) är en av de allmänt använda metoderna, som utmärks av noggrannhet och smärtlindring.

Prostata är ett av organen i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan, framför ändtarmen. Det är prostata körteln ansvarar för produktionen av ämnen som säkerställer spermier vitalitet. Närvarande, är prostatacancer en av de mest frekventa sjukdomar i kroppen, och MRT är populär som en metod för att identifiera tumörer i tidiga stadier, när behandlingen fortfarande kan ha en effekt.

MR-metoden använder ett magnetfält som genereras av en tomografi för att erhålla tydliga bilder, som sedan bildar en komplett bild av prostata-tillståndet.

vittnesbörd

MRI av prostata är oftast ordinerad för misstänkta tumörer i prostatakörteln. Metoden bidrar till att bedöma graden av utveckling av sjukdomen, för att bestämma huruvida tumören är begränsad av körtelns storlek eller redan har gått bortom den.

Som regel manifesterar prostatacancer sig som ett brott mot urinering, ofullständigt urinflöde av urin, frekvent natt uppmanar att urinera. I senare skeden, ofta utseendet av blod i urinen.

Bland andra indikationer på prostatacancer är följande:

 • Prostatit i vilken form som helst (kronisk, akut, stillastående). Prostatit är en inflammatorisk process som utvecklas som en konsekvens av bakteriens vitala aktivitet. Hos äldre män kan prostatit utvecklas som en konsekvens av brott mot utflödet av venöst blod från bäckenområdet. Sjukdomen leder till en dysfunktion av körteln, stagnerande fenomen, i kroniska fall - till utvecklingen av en abscess och utseendet av purulent urladdning.
 • Hyperplasi (godartad adenom) i prostata. Denna sjukdom är en följd av överdriven spridning av körtelvävnad, vilket leder till komprimering av urinröret med körteln. Adenom går aldrig bortom körteln. De första stadierna av sjukdomen leder inte till utseendet av specifika symptom, i samband med vilka den stora betydelsen förvärvas av tidig diagnos och förebyggande undersökningar.

Kontra

MRI av prostata utförs inte när:

 • Närvaro i patientens kropp av implanterade elektroniska enheter,
 • Förekomsten av vaskulära klämmor,
 • Förekomsten av icke-avlägsningsbar protes i metall, inklusive dental,
 • Förekomsten av en artificiell hjärtventil,
 • Närvaron av vaskulära stenter,
 • Förekomsten av eventuella odelbara metallpartiklar i kroppen (fragment, kulor, tatueringar, målat med metallinnehåll).

Detta beror på inverkan av magnetfältet på tomografen på metallen, vilket leder till uppvärmning eller förskjutning, och elektronik, vilket leder till att den inte fungerar.

MRI kan genomföras för barn, men i detta fall föräldrarna åtföljer dem måste också tas bort från fickan, med kläder och kropp med alla metallpartiklar och berätta för din läkare om eventuell förekomst i kroppen av metallpartiklar.

Framställning av

MR i prostata kräver inte lång förbehandling. För att erhålla högkvalitativa bilder måste du följa vissa regler. En dag innan proceduren bör eliminera konsumtion av livsmedel som innehåller växttråd, liksom de som kan orsaka gasbildning (frukt och grönsaker, brunt bröd, läsk, mejeriprodukter). Om benägenheten för ökad gasbildning sker, är det nödvändigt att ta aktivt kol före proceduren. På kvällen, på kvällen före proceduren, bör du lägga ett rengörande emalj eller ta ett avførande medel. Från ätandet bör kasseras minst 4 timmar före proceduren. Drick inte mycket vätska före undersökningen, men blåsan ska åtminstone delvis fyllas - för att göra detta, avstå från att urinera i 1,5-2 timmar före MR.

Med dig till undersökningen bör du ta all tillgänglig dokumentation - data från andra tester, utdrag ur medicinsk historia, doktors slutsatser.

Omedelbart innan du går in i rummet med en tomografi måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från kroppen. Dessa inkluderar: smycken, klockor, manschettknappar, bälten med metallspännen, kläder med en "blixt" och nitar (bättre att byta till en särskild sjukhus klänning), pins, hörapparater, proteser med metall fästen, kreditkort (kan skadas av den magnetiska fältapparat), glasögon, pennor, vikficksknivar, piercingelement.

Hur gör de det?

Den traditionella MRI-enheten är ett cylindriskt rör med en kraftfull magnet runt omkretsen. Före proceduren placeras patienten på en rörlig soffa som skjuts in i röret i en tomograf. Det finns också modernare modeller av enheter - öppen typ, där magneterna ligger längst upp och ner och sidoväggarna är öppna. Sådana anordningar är lämpliga även för att undersöka överviktiga patienter och de som lider av allvarlig klaustrofobi. Sådana tomografer har dock ännu inte fastställts på alla kliniker.

MRI-proceduren varar ungefär en halvtimme - hela tiden måste patienten vara helt obeveklig för att undvika att få snedvridna bilder. Om det är nödvändigt att införa ett kontrastmedel, ökar procedurens varaktighet med 1,5-2 gånger. I vissa fall utförs MR spektroskopi dessutom, vilket ger ytterligare 10-15 minuter vid denna tidpunkt. MR-spektroskopi gör det möjligt att få ytterligare information om den kemiska sammansättningen av cellulära ämnen.

MRI själv är smärtfri för patienten. Ofta känner patienterna värme i magnetfältets område - det här är normalt. Vid introduktion av kontrast, ofta utseendet på metallisk smak i munnen och brinnande inom administrationsområdet. Vissa patienter kan uppleva illamående efter införandet av kontrast. Ibland finns ett oväntat larm under driften av enheten som producerar ljud. Patienten ska rapportera alla känslor till läkaren med hjälp av ett kommunikationssystem inbyggt i tomografen.

Efter en MR behöver patienten inte tid att anpassa sig - han kan genast gå hem. Resultatet av undersökningen (bilder och doktorns åsikt) utfärdas vanligtvis nästa dag. På begäran av patienten kan de också spelas in på en CD.

Använda kontrast

Vid detektering av prostatacancer används ofta MR med kontrast, vilket möjliggör differentiering av friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i den drabbade vävnaden, kontrasten förbättrar visualiseringen av problemområden och gör att du mer exakt kan bestämma storleken på lesionen.

Kontrasterande rekommenderas inte för patienter med allergier. Trots det faktum att i moderna kliniker är kontrasten baserad på jod ersatt med kontrast på basis av gadolinium, är risken för att utveckla en allergisk reaktion på läkemedlet bevarad. Utför inte MR med kontrast även vid njurstörningar, eftersom detta gör det svårt att ta bort kontrastmaterial från kroppen.

fördelarna med förfarandet

MR är en icke-invasiv teknik som inte använder joniserande strålning som skadar kroppen. Jämfört med många andra metoder ger MRI tydligare bilder av mjukvävnadsstrukturer, vilket blir ett oumbärligt sätt att diagnostisera prostatacancer. Dessutom är det MR som kan upptäcka avvikelser som döljs i bilder bakom benstrukturer.

MRI av prostatan ger möjlighet att objektivt bedöma kärnans struktur, identifiera inflammatoriska processer, bedöma graden av involvering i patologin hos omgivande vävnader.

MR ger möjlighet att bestämma typen av prostatatumör med hög noggrannhet.

Eventuella risker

Förutom den redan nämnda allergiska reaktionen mot kontrast och implantatfel har MRI följande nackdelar:

 • Det är ett hot mot utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (endast vid ett förfarande med kontrast och endast om patienten har en njure),
 • Den minsta rörelsen hos patienten påverkar bildernas klarhet,
 • Om försöket utförs efter en prostatabiopsi, finns det en risk för diagnos fel - oförmåga att identifiera skillnaderna mellan förekomsten av en tumör i prostata och förekomsten av blodproppar, ofta kvar efter biopsi.

alternativ

Bland de alternativa metoderna är följande.

 1. Siktande MR-undersökning av prostata på en ultrahög upplösningstomografi. Med den här tekniken kan du överge prostatabiopsi, vilket garanterar högsta noggrannhet i resultaten. Denna metod är emellertid inte lämplig för njursjukdomar, eftersom den endast görs med användning av kontrast.
 2. Finger rektal undersökning av prostata. Detta är den enklaste och billigaste metoden för diagnos, vilket inte kräver någon förberedelse. Fingerundersökning utförs antingen som en screening för män över 50 (i Ryssland är det inte så vanligt) eller i närvaro av uppenbara tecken på prostatakörtelpatologi.
 3. Ultraljud av prostata är en enkel och allmänt tillgänglig metod. Med ultraljud sätts en speciell sensor in i patientens rektum, vilket gör resultaten ganska noggranna, men själva förfarandet är obehagligt för patienten.
 4. Beräknad tomografi av prostata och dess modernare version av MSCT (multislice CT). Nackdelen med denna metod är användningen av joniserande strålning som skadar kroppen. CT och MSCT prostata utförs oftast för att detektera metastaser i närliggande lymfkörtlar och organ, och därför är dessa metoder vanligtvis endast föreskrivna för avancerad prostatacancer.
 5. PET-CT med kolin (positronutsläppstomografi), vilket möjliggör mycket korrekt visualisering av tumören. Denna dyra teknik hittills visar de bästa resultaten i diagnosen prostatacancer.

kostnaden för

Pris MR prostata i Moskva varierar från 4 till 6-7 tusen rubel - beroende på kliniken. Vid utförande av MR med kontrast kan mängden öka. Som jämförelse - prostata ultraljud kommer att kosta 1000 rubel, CT och MSCT - ca 4-5 tusen rubel, och priset på PET-CT kan nås 50-70 tusen rubel.

Hur man utför en MR i prostata, på vilken metod bygger forskningen

Från artikeln får du lära dig vad som är grunden för prostata studie med MRI, fördelarna med metoden, då utses, indikationer för, förbereda och genomföra förfarandet med och utan kontrast, avkodning, och potentiella risker och mer.

Vad är grunden för metoden för prostataundersökning med MR

Modern forskning i prostatakörteln kräver avsökning av så stora som möjliga vävnadsskikt av organet för att erhålla en fullständig histologisk och cytologisk bild.

Utrustningen för att utföra sådan forskning fungerar i två riktningar: underordnandet av väteprotoner till rotation i ett yttre magnetfält och registrering för bilden av elektromagnetiska svängningar.

Grundval av maskinen för att skanna prostata fastställs principen för kärnmagnetisk resonans av vävnad, av denna anledning, enhetens namn fastnat som magnetisk resonanstomografi, och diagnostik - magnetisk resonansavbildning (MRI).

Förändringen i koncentrationen av vätekärnor utgör grunden för identifieringen av vävnadssorter.

Inflammatoriska processer och neoplasmer i prostata vävnader blir urskiljbara vid användning av magnetisk resonansbildning.

MR kan du tydligt identifiera djupet av den diskreta prostata, topografi, storlek, form och andra parametrar för patologisk utbildning.

Diagnostikmetoden gör det möjligt att utvärdera integriteten hos prostatens anatomiska anslutning med ledband, andra körtlar i sexuellt och excretionssystem, blodkärl, nerver och ligament.

Förfarandet sker vid fyllning av blåsan och utan fyllning.

Förfarandet kan utföras med användning av en rektalspole införd i ändtarmen. Kostnaden för det diagnostiska förfarandet börjar från 3 000 rubel. Den maximala kostnaden för förfarandet kan variera inom gränserna för 12-13 tusen rubel.

fördelarna med förfarandet

När man observerar säkerhetsinstruktionerna har metoden för magnetisk resonansbildning flera fördelar:

 1. Under produktionen av en serie bilder finns ingen invasion och det finns ingen effekt av joniserande strålning.
 2. I förfarandet är det möjligt att studera den kemiska sammansättningen av prostata vävnad, vilket är ett värdefullt diagnostiskt verktyg för att detektera maligna neoplasmer i orgelet i de inledande stadierna.
 3. Jämfört med röntgenstudien med jodpreparat har kontrastmedel för MRI en låg allergiframkallande effekt.
 4. Bildens tydlighet och deras detaljerade beskrivning ger grunden för den primära användningen av metoden vid val av alla diagnostiska verktyg vid tidig upptäckt av maligna förändringar i bäckenorganen och omgivande mjukvävnader.
 5. Benvävnad är inte ett hinder vid undersökningen av mjukvävnader som ligger under dem. Andra visuella metoder tillåter inte att avslöja patologier under benstrukturerna.
 6. MR möjliggör differentiering av patologier i de tidiga stadierna, inklusive inflammatoriska processer som involverar eller i frånvaro av smittsamma medel, godartad prostatahyperplasi eller maligna förändringar i körteln.

Vid utnämning och indikationer för förfarandet

I de flesta fall är MR tilldelad för att upptäcka omfattningen av prostatacancer, lokaliseringen i organ, bedöma risken för frisättning av metastaser utöver körtelkuvertet.

I frånvaro av cancer denna metod uppvisar medfödd prostata patologi, tumörer godartad natur, komplikationer efter operationen i bäckenet hos män och purulent inflammatoriska processer i prostatan.

Metoden är väl lämpad för att diagnostisera prostata adenom.

Varianter av MR och deras skillnader

Metoder för MR-prostata beror på vilken modell som används, men det kan vara annorlunda.

Den klassiska versionen av apparaten är ett ihåligt cylindriskt rör, stängt på alla sidor. Ett magnetfält är anslutet utanför cylindern. Patienten placeras på ett bord som flyttas under kontrollen från utsidan till mitten av magnetfältet.

En öppen version för forskning är en cylinder med befintliga fönster på sidorna, där det inte finns något magnetfält.

Om patienten är rädd för ett slutet utrymme och det finns flera typer av MR-enheter tillgängliga i kliniken, föreslås en öppen typvariant.

Det finns också typer av utrustning vad gäller magneten av magnetfältet.

Låggolvsenheter lämnar ett fält på högst 1 Tesla. Högfältet överstiger det angivna värdet, vilket ökar deras betyg på grund av bildernas höga kvalitet.

Människor med stor övervikt placeras vanligen i en öppen golvapparat med låg golv.

Vid övervägande av ytterligare parametrar utförs MR med speciella enheter. När det är nödvändigt att inkludera avkodningen av den kemiska sammansättningen av olika vävnadsdelar administreras kontrastmedlet intravenöst till personen som undersöks.

För att erhålla avkodningen av den kemiska sammansättningen av det undersökta vävnadsområdet producerar apparaten ett transkript. Kontrast substans gör det möjligt att skilja sjuka vävnader från friska.

Det andra extra alternativet för att använda MR för tydligare resultat är att titta på körteln och omgivande vävnader med hjälp av en isolerad ledning införd genom anusen.

Tråden är fastsatt på spolen, inuti ampullen i rektum skapar ett magnetfält med större kraft än i den vanliga studien med denna metod.

Efter att ha trängt in tråden i ändtarmen pumpas luften in i manschetten, dess kläder. Bildens klarhet och starkare vektoritet bestäms av styrkan hos det extra magnetfältet.

Efter proceduren är luften uttömd ur manschetten, så det blir inte problematiskt att ta bort tråden från ändtarmen.

Procedurens tid överstiger inte 15-30 minuter, under vilken patienten inte rekommenderas att röra sig.

Den längsta metoden är spektroskopi av den kemiska sammansättningen av vävnader med användning av ett kontrastmedium.

Det tar vanligtvis 40-45 minuter att få bilder av hög kvalitet med en skillnad i kemisk sammansättning.

Mellan doktorn som utför studien och patienten saknas feedback inte under proceduren. Läkaren kan döma förändringar i patientens tillstånd genom ett öppet fönster.

Försvagning av tillståndet uppträder vanligen inte vid patientens undersökning. Endast en liten del av patienterna kan känna uppvärmning i det undersökta området, vilket förklaras av att vävnaderna lätt uppvärmts under magnetfältets verkan.

Läkaren utser ytterligare test efter proceduren vid behov. En mer detaljerad metod för vävnadstestning är scintigrafi.

Nackdelen med MR-prostata och ytterligare alternativ är den höga kostnaden. Endast de uppenbara symptomen, som indikerar en hög risk för patologi med differentiering av cancer, utgör grunden för utnämningen av denna diagnosmetod av en läkare.

Uteslutandet av cancer med en liten misstanke om differentiering av patologi kan endast utföras med patientens frivilliga deltagande och initiativet från hans sida.

Tyvärr är inte balansen mellan tidig upptäckt av maligna neoplasmer i prostata och billigare förfaranden.

Förberedelser för förfarandet

Före den första utförandet av prostatacancer, bör patienten beredas psykologiskt, med tanke på att man inte bör frukta att smärta, obehag och konsekvenser av förfarandet.

Det enda psykologiska ögonblicket som behöver lösas av patienter med klaustrofobi är en sluten cell där de spenderar lite tid.

Psykologisk träning kommer endast att krävas vid utförandet av den klassiska slutna typen av utrustning.

Fysiologisk förberedelse för MR-prostata begränsar inte matintaget.

Blåsans volym bör förbli fullständig, eftersom visualiseringen av bäckenorganen i det ihåliga kärlet är mycket värre, men i vissa fall är det inte nödvändigt. Behovet av att fylla blåsan anges i förväg före proceduren.

De mediciner som krävs för att ta droger är inte heller ett hinder för studien.

Både ytliga och endorektala versioner av MR utförs på en tom rektum. För detta ändamål är förfarandet tilldelat för att utföra enema.

Innan studien av prostata måste uteslutas från kontakt med kroppen av metallobjekt: smycken, tatueringar, vissa typer av kosmetika, glasögon.

MR med ett kontrastmedel kommer att kräva leverans av en analys för allergener. Annars kan konsekvenserna av proceduren för patienten inte undvikas. I vissa fall föreskrivs leverans av test för kreatinit, för män nome varierar från 62,0 till 106,0 μmol / l och för kvinnor 44,0 till 80,0.

Kläder ska inte innehålla metallobjekt och knappar, blixtlås. Det är bättre om patienten tar hand om att ta med pyjamas eller badkläder.

Om det inte är möjligt att avlägsna metallobjekt eller metallföreningar från kroppens yta (fragment inuti kroppen), ersätts patienten med magnetisk resonansbildning för computertomografi.

Läkaren måste tillhandahålla dokument före MRT (hänvisning till diagnos, ett extrakt från patientens kort, resultaten från andra test).

Risker, begränsningar, kontraindikationer

När MRI undersöker prostata kan skador på implantat eller metallkonstruktioner av kroppsdelar uppstå.

Sannolik dålig bildkvalitet när:

 • implantat som förbättrar hörseln
 • metalloprostes kronor, stift;
 • metallstentar i blodkärl;
 • artikulära metalldelar;
 • kirurgiska plattor, skruvar, klammer;
 • metallklämmor för aneurysmer av cerebrala kärl;
 • Elektroniska enheter med inkludering av metaller (pacemaker, defibrillator);
 • Artificiella hjärtventiler med metallinnehåll;
 • nervstimulatorer av metalliskt ursprung
 • en infusionspump för fördelning av injicerade vätskor i kroppen;
 • På grund av attraktionen hos kulor eller fragment genom apparatens magnetfält kan en förändring av den statiska lokaliseringen av ett metallobjekt med följderna av en kränkning av strukturen hos mjukvävnader förekomma.

Det finns en obetydlig risk för en mild allergisk reaktion, som kan kontrolleras och kontrolleras hos patienter med MR som utförs med ett kontrastmedel.

I extremt sällsynta fall leder en ökad andel kontrastmedium (gadolinium) i samband med patientens njursvikt till systemisk nefrogenfibros. För förebyggande av risk rekommenderas en funktionell utvärdering av njuren före MR.

Förfarandet innebär en begränsning för rörelse till patienten för att erhålla tydliga bilder.

Den andra begränsningen är att för stora patientstorlekar inte tillåter en sluten undersökning på högfältet på grund av cylinderns standardstorlek, så att liknande patienter utsätts för icke-klassiska metoder genom magnetisk resonansbildning.

När kan jag göra proceduren efter en biopsi?

Vanligtvis utförs MRI före transrectal biopsi av prostata, med integritet på organets lock.

Om det behövs och enligt instruktioner från läkaren utförs en andra MRT efter en biopsi inte tidigare än 20-30 dagar. Under denna tid elimineras lokala blödningar efter införandet av nålen naturligt.

Efter en biopsi rekommenderas det att utföra magnetisk resonansavbildning med en högfältanordning med en magnetfältstyrka på mer än 1 Tesla.

Studien är önskvärd att utföras med fotografering i två vinkelräta riktningar, ytterligare kontrast används i dynamiken.

Tarmens peristaltiska aktivitet hämmas av den preliminära administreringen av giosnipen av butylbromid via den intravenösa vägen.

Studier i prostatacancer

Magnetisk resonansbildning av prostata ordineras av läkaren med klagomål av äldre patienter för nedsatt tömning av urinblåsan, resten av urinen efter urinering.

Med utvecklingen av prostatacancer, trötthet, depression, överdriven irritabilitet, illamående.

Emerging symtom indikerar inte nödvändigtvis förekomst av cancer, men äldre ålder, enligt statistik och fysiologiska argument, är en riskfaktor för prostatacancer mer än yngre ålder.

Vid behov föreskrivs och utförs ett PSA-test vilket resulterar i utnämning av ytterligare prostataundersökningar.

MR i cancer kan upptäcka storleken på en malign tumör, dess lokalisering, aggressivitet och typologi av sjukdomen.

Före behandlingsbeslutet är det nödvändigt att upptäcka (utesluta) metastaser, deras utträdesgrad från prostatakörteln med hjälp av magnetisk resonanstomografi.

För att noggrant differentiera cancer i det inledande skedet rekommenderas att man utför en komplex MR med alla metoder, inklusive administrering av ett kontrastmedel, en transrektalspole.

transkriptet

Om du följer instruktionerna för att förbereda proceduren kan kvaliteten på bilderna försämras när patienten rör sig. Bilderna skickas för att dechiffrera till läkaren som skickade patienten klagomål till prostata.

Med upplevelsen kan bilderna avkodas oberoende med en obligatorisk visning till deras behandlande läkare.

Den slutliga diagnosen bestäms av den behandlande läkaren efter att ha jämfört de övriga analyserna med resultaten av proceduren.

Tolkningen av MR kan vara olika resultat:

 1. Storleken, placeringen och strukturen hos de partiella vesiklarna, rektum, blåsan, prostata, intilliggande organ och vävnader är normala. Prostatens storlek och volym utvärderas med formeln där tre storlekar av linjära dimensioner multiplicerade med en faktor 0,1 multipliceras. Formeln är V (mm 3 eller ml) = x • y • z • 0,1.
 2. Med en godartad tumör diagnostiserar läkaren tillståndet hos körteln i glandulär hyperplasi.
 3. Om centren med låg intensitet av bilden har en konisk form och mer exakta konturer, faller misstanke på prostatit.
 4. Vid bestämning av en av tecknen (svullnad av prostata vävnaden, kränkning av neurovaskulära bunters symmetri, asynkrona signaler från de sämsta vesiklarna) mottar behandlingsläkaren resultaten av en malign tumör i prostata. Tillförlitligheten för att bestämma metastaser av en cancerous tumör med användning av MRT är 99%.

Diagnos av prostata sjukdomar med hjälp av magnetisk resonansavbildning gör det möjligt att få en tydligare bild av organets tillstånd och att upptäcka cancer på ett tidigt stadium.

Men eftersom denna metod för forskning är dyr och många inte har råd, förskriver de flesta läkare till sina patienter ultraljud av prostata eller TRUS.

Dessa metoder för forskning är mycket billigare, men de kan inte heller kallas informativa. Med hjälp av dem, adenom, inflammation i prostatakörteln, är de första tecknen på cancer lätt att diagnostisera.

Vid bestämning av den senare kan patienten, för en mer detaljerad diagnos, bli ombedd att genomgå en prostata-undersökning med användning av MR-eller CT-scanningen.

Vad är MR i prostata. För och nackdelar med detta förfarande.

Av alla typer av diagnos, för undersökning av bäckenorganen hos män, är det mest exakta MRI av prostata. Med hjälp av magnetisk resonansbildning är det möjligt att upptäcka en tumör, liksom andra patologiska förändringar. När ett blodprov för en oncomarkör visar högre värden, med ett positivt resultat av en prostatabiopsi, föreskriver läkaren en MR för att bekräfta misstanke om prostatacancer. Denna undersökningsmetod kan visa hur mycket sjukdomen har spridit sig till andra organ i närheten. Som ett resultat lyckas du börja kämpa med sjukdomen i tid. Detta ökar chanserna för återhämtning.

Typer av MR

Säker och den mest exakta metoden för forskning bidrar till att identifiera de mest komplexa sjukdomarna i tid, vilket innebär att chanserna för återhämtning ökar. Utöver det vanliga utförandet av mrt är ytterligare metoder möjliga, vilket ytterligare ökar noggrannheten i resultatet.

1. Proceduren med spolen är mycket effektiv. En tråd sätts in i ändtarmen, som är täckt med ett skyddslock av latex. Den är tunn, flexibel, så att du kan fokusera det elektromagnetiska fältet så nära prostata som möjligt. Trots obehag vid MR-behandlingen på detta sätt är resultatet av undersökningen så noggrann som möjligt.

2. Med införandet av kontrastmedel, tydligt synligt på skannern, genom venen, ökas noggrannheten av resultatet. MR med kontrasterande låter dig visuellt separera patienter och friska vävnader.

3. Samtidigt med studien får ibland ett spektrogram tilldelas med hjälp av en tomografi. Således blir det möjligt att bestämma den exakta kemiska strukturen hos prostata vävnaden.

Sådana metoder utförs separat eller i kombination för att uppnå maximal effekt. Magnetisk resonanstomografi möjliggör snabb upptäckt av cancer, vilket ger en verklig chans utan en operation för att återhämta sig från sjukdom.

En annan typ av MR är en riktade prostataxamen. Det utförs på ultrahög golvutrustning med hjälp av en bukspole. Denna metod kan vara ett alternativ till prostata biopsi.

Diffusionsvägd MR-diagnostik är en forskningsmetod som resulterar i nya möjligheter att upptäcka prostatacancer genom att visualisera molekylär diffusion. Det är möjligt att utvärdera diffusionens art genom att påverka graden av ömsesidig utbyte av slumpmässiga rörelser av vattenmolekyler i vävnader och organ. Den långsamma diffusionsprocessen indikerar närvaron av tumörbildning. I celler av en malign tumör med låg diffusionskoefficient finns mycket lite vatten, varför de skiljer sig från friska celler som står ut mot deras bakgrund. På MR är prostatacancer väl visualiserad, vilket ökar diagnostikförmågan hos denna metod.

I vilka fall utförs en CT-skanning?

För den slutliga bekräftelsen på prostatacancer utförs hög precisionsdiagnos, vilket är en MR. Men inte bara för detta ändamål är denna metod tilldelad. På grund av den ganska höga kostnaden för en sådan undersökning utses den i särskilda fall:

· Att bestämma det stadium i vilken den maligna tumören är belägen;

· Med denna metod är det möjligt att bestämma placeringen av metastaser;

· Det är möjligt att kontrollera effektiviteten i kampen mot cancer.

· Undersökningen låter dig diagnostisera komplicerade fall.

För att kunna diagnostisera före operationen är det i flera fall helt enkelt omöjligt att göra utan en tomografi. Varför är det fortfarande nödvändigt? Tomografi av prostata för män gör att du kan bestämma hur mycket tumörprocessen har utvecklats. Cancermetastaser från hjärtat kan påverka olika organ:

· Lever och lungor

· Ben i höfter och bäcken, ryggrad.

Genomförd analys av prostatakörteln gör det möjligt att bestämma formen, såväl som kompositionen av prostata vävnaden, dess relation till andra inre organ. Det är också möjligt att bestämma nerv- och vaskulära buntar.

Hur förbereder man sig för förfarandet?

Såsom i fallet med diagnos av andra organ, är före MRI av prostatan nödvändigt att säkerställa att undersökningsområdet det inte finns några metall, pacemakers, stentar. Dessutom är det viktigt att blåsan fylls under undersökningen.

Eftersom under förfarandet, att införandet av en endorektal spole i ändtarmen, följt av ett par dagar innan MRI utesluta från menyn av produkter, som leder till en ytterligare gasning och göra ett lavemang innan förfarandet.

Innan du utför tomografi med kontrast, bör du kontrollera om det finns en allergi mot kontrastmediet. I så fall, om testet patienten klaustrofobi, är det viktigt att gå vidare för att ta lugnande medel för att hjälpa utan rädsla för att vara i ett slutet utrymme under testet. Detta gäller en sluten typ av MR. I detta fall bör patientens vikt inte vara mer än ett hundra kilo.

Hur utförs proceduren?

Det finns en viss ordning.

1. Det är nödvändigt att ligga ner på det rörliga bordet. Sedan rör han sig tillsammans med patienten in i ett cylindriskt rör kring vilket det finns en magnet.

2. Personen är inuti, inte rörlig, ett tag. Vid kontrastering ökar undersökningstiden - du måste vänta tills ämnet är jämnt fördelat i hela kroppen.

3. I studien är spolen (endorektala sonden) som införs i ändtarmen, placering i en steril engångs manschetten. Den rektala spolen uppblåses och hålls i denna position under hela undersökningsperioden. Då blåser luften bort, spolen drar ut.

Trots det faktum att resultatet av studien är färdigt på en gång, är det bara den läkare som utför undersökningen att dechifiera. För att säkerställa att bildernas kvalitet är lämplig, är det nödvändigt att observera immobilitet under proceduren. Med hjälp av denna metod är det möjligt att uppnå resultat med hög precision.

De obestridliga fördelarna med en MRI-skanning

1. Det finns ingen joniserande strålning, effekterna av muta- och karcinogenes är uteslutna.

2. Absolut säkerhet för patienten.

3. Hög noggrannhet för prostatatumördetektion.

4. Snabbt resultat. Bokstavligen om en halvtimme kommer specialisten att kunna dechiffrera de erhållna resultaten.

5. Gör det möjligt att avslöja edematösa vävnader.

6. Det är möjligt att bedriva forskning i något plan.

Med hjälp av en tomografi kan prostatit och prostata adenom diagnostiseras. Trots det faktum att prostatacancer sällan diagnostiseras vid ett tidigare utvecklingsstadium är det möjligt med MR.

Kontraindikationer för tomografi

Om du har insulinpumpar, pacemakers, metallimplantat i din kropp, kan du inte utföra magnetisk resonansbildning. Dessutom finns det andra kontraindikationer för genomförandet av denna undersökningsmetod.

1. Om det finns en allergi mot ett kontrastmedel, kan MR med kontrast inte utföras.

2. Övervikt finns också på listan över kontraindikationer.

3. Claustrofobi - begränsning vid utförande av en tomografi i den slutna enheten.

Framväxten av prostatacancer påverkar genetik, ålder och näring. Det är mycket viktigt att känna igen sjukdomen i tid för att kunna bekämpa den. För en exakt definition av onkologiska sjukdomar i prostatakörteln används MRI framgångsrikt. Denna apparat visar de mest exakta resultaten av studien. Det är viktigt att inte starta sjukdomen, eftersom en växande tumör är mycket farlig. Det kan orsaka allvarliga komplikationer. Därför är det nödvändigt att uppmärksamma de karakteristiska symptomen, när utseendet som omedelbart bör kontakta urologen:

· Urinering snabbt, ofullständigt

· Bäddvätska

· Det finns ökad utmattning

• en person känner sig svag

Du är ständigt törstig;

· Ganska ofta förstoppning.

Tack vare MR, är det dags att upptäcka patologiska sjukdomar, när de bara börjar utvecklas, det är möjligt att börja behandlingen i tid. Det är denna apparat som spelar en viktig roll i den tidiga och raffinerade diagnosen av prostatapatologi. Han kan identifiera vad som inte kan ses med hjälp av en annan undersökning.

MR-undersökning av prostata

MRI i prostatakörteln möjliggör detektion av tumörbildning vid ett tidigt stadium, vilket specificerar typen och specificiteten hos den patologiska processen.

Urologer föreskriver ofta en icke-invasiv teknik för att studera patologiska förändringar i prostata.

När en undersökning av MR-hankön visas

Tomografi utförs för att identifiera olika prostata sjukdomar:

Indikation för undersökning

 • onormal struktur;
 • tillväxt av körteln;
 • en slags prostatit;
 • en abscess;
 • adenom;
 • cancer;
 • hyperplasi.

Magnetic resonance imaging används huvudsakligen för att detektera den onkologiska processen i hankörteln, manifestationerna av metastaser, dess placering, när man väljer effektiv terapi för den onkologiska processen.

Vilka typer av MR är

Det manliga organet har små dimensioner och ligger på ett avsevärt djup, därför är det inte alltid möjligt att få information med endast en magnetfälteffekt. För att öka informationsinnehållet kan ytterligare manipuleringar vara nödvändiga. MR-studier klassificeras enligt klassificeringar.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Klassisk studie

Utan ytterligare manipulation. Patienten ligger på en speciell mobil yta, som går in i en cylinderformad struktur omgiven av ett magnetfält. Om en patient måste fixas i den statistiska positionen med en kudde eller remsor (för oändlighet), kan en annan version resultera i förvrängda resultat. Kostnaden för en sådan inspektion är dyr.

Kontrast MRI

Denna MR i prostatakörteln administreras genom att injicera ett kontrastmedel genom en intravenös injektion. Detta ger en god skillnad på enhetens bildskärm. Denna undersökning låter dig överväga frisk och skadad vävnad. Utnämningen av en studie i kontrast tas av en specialist, om män har misstankar om en onkologisk process i prostatakörteln.

Förberedelserna för en MR av denna typ är lite annorlunda. Mannen ger test för att bestämma känsligheten för färgningsinjektionen. När problem inte hittas, är dagen före provet innan du lägger dig, rengöringskläder gjord. Ät inte förrän i studien. MRI av prostata med kontrastering utförs inte, om patienten visar intolerans mot färgämnet, väljs en annan typ av studie av organets tillstånd.

Innan en resonansprocedur utförs, injicerar läkaren en kontrastvätska genom venen. Den ytterligare tekniken i proceduren skiljer sig inte från den traditionella MR-studien.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

MR-undersökning med hjälp av en endorektisk spole

Denna datorprocess är som följer: En tunn, flexibel slang, täckt med latexbeläggning, introduceras i mannen. Eftersom denna tråd ligger nära organet skapas ett ytterligare magnetfält. Denna metod anses vara mer exakt för bedömning av organets tillstånd. Innan du studerar tillståndet hos orgeln för dagen, görs enema, om patienten lider av förstoppning, rekommenderas att ta ett laxerande läkemedel.

Multiparameter MR

Denna typ av undersökning för prostatacancer låter dig kombinera alla typer av tomografi. Tack vare denna forskning är det möjligt att känna igen den onkologiska processen även i det tidigaste skedet. Denna metod utesluter eventuella medicinska fel vid fastställandet av diagnosen. Med denna undersökningsmetod bestäms exakt lokalisering med utseendet av tumörtillväxt.

Efter en sådan diagnos behöver en patient inte en biopsi, vilket gör det möjligt för patienten att undvika onödiga punkteringar.

Hur patienter ska förbereda sig för MR

MR-undersökning av prostata, som utses av behandlingsspecialisten. Han ger mannen rekommendationer för att genomföra förberedande manipuleringar med hänsyn till klinisk bild och fysiska egenskaper.

Det finns dock ett antal obligatoriska regler:

Förberedande verksamhet

 • för två eller tre dagar, bör patienten inte äta gasproducerande livsmedel (kål, bönor, champinjoner, selleri, rå lök, morötter, äpplen, russin, päron, kvass, kolsyrat vatten, bananer, vattenmelon, mejeriprodukter, mjöl).
 • En dag före studien ska patienten ta kol (aktiverad), för varje kilogram, 2 tabletter;
 • mat kan inte konsumeras 6 timmar före sessionen;
 • en timme före sessionen accepteras No-Shpa;
 • rummet är förbjudet att passera en MRI med nitar, stift, prydnadsföremål, smycken, piercings, glas, metallspännen, handtag, fällknivar, nycklar, hörapparater, mobiltelefoner, kreditkort;

Vem är kontraindicerad vid undersökningen av MRI hos hankirteln

Som med alla procedurer och med MR, finns kontraindikationer, vars närvaro är förbjuden att genomföra en sådan studie:

 • implantation i hjärtmuskeln;
 • metalliserade proteser av stora storlekar;
 • Hörapparatets elektroniska eller metallimplantat;
 • Förekomsten av klipp (med hjärnans aneurysm) tillverkad av metalliskt material;

Indirekta kontraindikationer inkluderar:

I vilka fall kontraindiceras

 • svåra patologiska processer i hjärtat (hjärtinsufficiens i akut form);
 • psyko-emotionella störningar;
 • tatueringar med innehåll i metallfärg;
 • övervikt, fetma
 • protetiska hjärtventiler;
 • pacemakers;
 • insulinpumpar;
 • klaustrofobi.

Fördelar och nackdelar med MR-studie

Det finns positiva och negativa aspekter av magnetisk resonans undersökning av prostata. Fördelarna med säker användning av moderna skannrar av hög kvalitet, vilket gör det möjligt att bevara hudens integritet. Denna metod att studera kroppens tillstånd garanterar det faktum att man skyddar mot joniserande strålning. Med hjälp av denna typ av forskning kan specialister få noggrann detaljerad information om organbilden med alla sina defekter.

MR kan du undersöka den kemiska strukturen hos hankirteln. Studien genomförs i en halvtimme. Magnetisk resonanstomografi uppvisar praktiskt taget ingen allergisk reaktion. Till exempel kan en kontrastvätska, om ett sådant fenomen uppstår, noteras i extremt sällsynta fall.

Kontraindikationer för uppförande av denna typ av studie av prostatakörteln hos män inkluderar kostnaden för förfarandet. Inte ett billigt nöje.

Alternativ prostata diagnos

När patienter inte har möjlighet att genomföra en tomografisk studie av prostata, finns det alternativa forskningsmetoder:

Varje patients forskningsmetod väljs av läkaren baserat på den allmänna hälsotillstånden, den kliniska bilden av patientens patologi, ålder, ekonomiska förmåga. Om en specialist anser sig kunna utföra en beräknad tomografi, betyder det att han har många tvivel om den korrekta diagnosen.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

När ska MR utförs för att diagnostisera prostata

De data som erhållits med användning av MRI (magnetisk resonanstomografi) i en undersökning av bäckenorganen hos män, kan diagnostisera patologiska förändringar som inte exakt kan identifiera andra metoder för forskning. Till sådana sjukdomar är framför allt cancer i prostatakörteln.

MR i prostatakörteln utses med patientens samtycke till misstänkt prostatacancer efter att ha fått ett blodprov för en cancermarkör och ett positivt biopsi resultat. Magnetic resonance imaging kan visa en skiktad detaljerad bild av körteln och förekomsten av sjukdomen på närliggande organ.

Prostatakörteln är det organ som orsakar män över 40 år att oroa sig eftersom förändringar i prostatakörteln börjar hända med hormonella förändringar i kroppen, vilket vanligtvis leder till en försämring av livsstilen.

Diagnostiserad prostata sjukdomar

Med hjälp av magnetisk resonanstomografi är det lätt att diagnostisera:

MRI av prostata

Använda en rektalspole. I rektum introduceras en tråd täckt med skyddskåpa, som ligger nära det organ som undersöks, vilket skapar ett extra magnetfält och möjliggör erhållande av mer exakta resultat.

Med introduktionen i blodet genom kontrasten, som är väl skelbar på skärmen, vilket möjliggör en visuell separation av patienter och friska vävnader i bäckenorganen.
Tillsammans med prostatastimulens MR kan doktorn genomföra ett transkript och avslöja studiezonens kemiska struktur.

Tidig upptäckt av sjukdomar som cancer, som kan utföras genom magnetisk resonansbildning, är en garanti för snabb återhämtning utan operation. Den höga kostnaden för detta förfarande tillåter emellertid inte att använda det i alla fall som orsakar misstanke om sjukdomen. Därför föreskriver den behandlande läkaren endast MR i prostatakörteln hos män i en viss situation och efter ett antal preliminära undersökningar.

När en prostata MR är tilldelad

MRI av prostata är indikerad i sådana fall:

 • för den slutliga diagnosen av prostatacancer;
 • vid bestämning av fördelningen av metastaser;
 • att övervaka effekten av behandlingsmetoden
 • i svåra fall.

Beredning för MR

Särskilda villkor för utförandet av denna typ av provning är inte nödvändiga. Det rekommenderas två dagar före förfarandet att utesluta från kosten livsmedel som orsakar ytterligare bildning av gaser. Du kan dricka några tabletter aktivt kol på dagen, ta en no-shpu eller espumizan. Vid en undersökning med hjälp av en rektalspole, är det nödvändigt att göra en rengörande enema på morgonen. När man utför en MR i prostata med kontrast för att bekräfta cancer, är det först nödvändigt att kontrollera kroppen för en allergisk reaktion i förhållande till kontrastläkemedlet.

I provrummet måste du vara i kläder utan metallinkluderingar och inte ha metallelement på kroppen eller kroppen. Om patienten lider av klaustrofobi måste han förbereda sig i form av sedativa som hjälper till att enkelt flytta in i ett begränsat utrymme eller en öppen enhet kommer att användas.

Hur är det

Patienten placeras på ett rörligt bord, tillsammans med vilket han rör sig inuti ett cylindriskt rör omgivet av en magnet. Under en viss tid måste han förbli orörlig på denna tabell. Tiden för undersökning med kontrast ökar med flera minuter, vilket du måste vänta på att ämnet sprids jämnt i hela kroppen.

Om testet utförs i samband med rektalspolen placerar sjuksköterskan den i en engångs steril manschett, sätter den in i patientens rektum och blåser upp att den håller spolen i önskad position under undersökningsperioden. Efter slutet av MR i prostata blåses luften bort och spolen avlägsnas från ändtarmen.

Kontra

MRI utförs inte för personer som har insulinpumpar, pacemakers, någon form av metallimplantat i kroppen. Allergi mot ett kontrastmedel tillåter inte att denna undersökningsmetod utförs med kontrast. Stor vikt och klaustrofobi kan också bli en begränsning vid utförande av magnetisk resonansavbildning i en sluten apparat. Då utförs det med hjälp av en anordning öppen på sidorna och mindre informativ på de erhållna data.

Läser bilder

Kvaliteten på bilderna beror till stor del på patientens immobilitet under studien. Vid slutet av proceduren avkodar specialisten bilderna och skickar beskrivningen till behandlingsläkaren eller händer patienten. Den höga noggrannheten i undersökningen, säkerheten och hastigheten på resultaten gör metoden för "magnetisk resonansbildning" en av de mest avancerade i diagnosen, vilket möjliggör tidig upptäckt av sjukdomen och startar en korrekt och framgångsrik behandling.

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet: