Huvud
Skäl

Allt om prostata MR med kontrasterande: indikationer och kontraindikationer, förberedelse och tolkning av resultaten

Idag är MR-prostata med kontrasterande det mest informativa sättet att studera prostatakörteln.

Det förutsätter införandet av en speciell substans i blodet, vilket är helt synligt av apparaten.

Förfarandet är säkert och för patienten är smärtfri och till skillnad från andra, har ingen negativ inverkan på kroppen. Denna diagnosmetod låter dig få tydliga bilder. På grund av detta kommer en specialist att kunna ordinera den mest lämpliga behandlingen.

Vad är prostata MR i kontrast?

Den behandlande läkaren föreskriver ett magnetisk resonanstomogram av prostatakörteln för misstänkt prostatacancer samt kontroll av närvaron av prostatit och prostata adenom.

Kontrast substans genom venen administreras omedelbart före själva förfarandet. Detta låter dig känna igen den drabbade och friska vävnaden.

Maligna tumörer i prostata finns oftast hos äldre män. De första tecknen på ångest är problem med urinering, blåsan töms inte helt, därför är det tecken på berusning: trötthet, svaghet, irritabilitet, depression.

Sådana symptom kan indikera den möjliga utvecklingen av en tumör i prostatakörteln, urologen för den detaljerade studien utser en MR-procedur för att bestämma tumörens typ och storlek i prostata.

Förberedelser för undersökningen

Innan du skickar till denna diagnos skickar läkaren patienten till testanalysen, vilket visar att han är känslig för substansen som injiceras. Om det inte finns några problem, måste du före rengöring av enema och inte äta före proceduren före proceduren innan du lägger dig.

Före forskningen är det nödvändigt att observera ett antal obligatoriska regler:

 • för några dagar bör det vägras från intaget av gasproducerande produkter (bönor, selleri, äpplen, kål, kolsyrade drycker, bananer etc.);
 • ta kol aktivt 24 timmar före förfarandet;
 • i en timme rekommenderas att ta 1 piller No-shpy;
 • tarmarna rengörs av svält
 • en fullblåsningsprocedur utförs;
 • Om patienten är mycket orolig, är det tillåtet att använda mildt lugnande medel.

Hur utförs MR i prostata med kontrast?

På bekostnad av en särskild skillnad avslöjas inte, men det kommer att vara nödvändigt att betala för kontrastmedel och känslighetsanalys till den.

Patienten är placerad på ett rörligt bord, hans position är fast med remmar eller speciella kuddar. Mannen måste vara fullständigt immobiliserad för den speciella noggrannheten i resultaten.

Kan tilldelas multiparametrisk MRI - är en helt ny teknik, och hjälper dig att utöka möjligheten att exakt bestämma tumörerna i prostata.

En omfattande analys av den resulterande bilden gör att vi kan diagnostisera tumören i de tidigaste stadierna av utvecklingen. Skanningen varar upp till 40 minuter. Vid behov kan tiden ökas för att få ett pålitligt resultat.

MRI av prostata

Förekomsten av kontrast i blodet kan orsaka biverkningar i form av värme, snabb hjärtslag och andning, främmande smak. Om du känner minst en av dem, ska du genast underrätta läkaren. För detta ändamål är enheten utrustad med en röstanslutning.

MRI av prostata: en beskrivning av proceduren

För att avslöja en cancer tumör i tidiga stadier är det möjligt att klargöra patologernas typer och natur med hjälp av modern utrustning - magnetisk resonansbildning.

I urologi används denna icke-invasiva metod för hårdvaruforskning ofta för att diagnostisera prostata sjukdomar.

MR, i motsats till andra metoder (radiografi, computertomografi) har många fördelar: proceduren är smärtfri och ofarlig, eftersom magnetisk strålning, till skillnad från joniserande strålning, inte skadar kroppen.

Indikationer för MR-prostata är följande:

 • misstänkt malign sjukdom (PCa);
 • godartad proliferation av organvävnader (glandular hyperplasi);
 • inflammation i prostata
 • prostats abscess;
 • visualisering av projiceringen av det kommande kirurgiska ingreppet;
 • kontroll över behandling av sjukdomar.

Metoden är den mest informativa, det tillåter:

 • skilja godartade formationer från maligna
 • bestämma den exakta strukturen hos körteln;
 • fartygens tillstånd
 • nervbuntar;
 • prostata ledband etc.

Men denna procedur har sina begränsningar.

Kontraindikationer mot MR:

 • hjärtimplantat som reagerar på magnetiska impulser;
 • magnetiska eller elektroniska implantat som används för att förbättra hörseln
 • stor konstgjord protes tillverkad av metall;
 • clips som används för hjärnans aneurysm.

Dessa kontraindikationer är absoluta, och under inga omständigheter görs en MR. men Det finns en lista över kontraindikationer enligt vilka läkaren bestämmer huruvida man ska göra magnetisk resonansbildning eller ej. Dessa inkluderar följande:

 • artificiella ventiler i hjärtat;
 • allvarlig form av hjärtsvikt
 • tatueringar gjorda med färg innehållande metall;
 • metallmaterial som finns i kroppen efter operationer: häftklammer, skruvar, ekrar;
 • mentala störningar
 • implantat för insulin administrering;
 • panik rädsla för slutna utrymmen (klaustrofobi);
 • nervstimulatorer.

Typer av MR i prostata:

 1. Den klassiska proceduren, utan ytterligare forskning.
 2. Förfarande med användning av en endorektal spole (MR-spektroskopi). Det gör det möjligt att bestämma biokemiska förändringar i prostatavävnad. Tekniken avslöjar metaboliska störningar med förhållandet mellan kolin och citrat, vilket kan bestämma cancer före kliniska manifestationer av sjukdomen.
 3. Förfarande med dynamisk kontrastförbättring (MR-diffusion / perfusion). Tekniken möjliggör differentiering av friska vävnader och cancer. Kontrast substans ackumuleras i tumören, och sedan tvättas det, bestämmer bildningsgränsen, dynamisk observation av processen gör det möjligt att skilja sjuka celler.

Förberedelser för förfarandet och proceduren för dess MR

Om en ytterligare studie om MR-spektroskopi används ska patienten observera en speciell diet i 2-3 dagar.

Det kommer att utesluta gasning i tarmarna.

Regler för att förbereda för MR med hjälp av en endorektal spole:

 • Du kan inte äta mat med grov fiber, mejeriprodukter, brödprodukter;
 • i 1 dag borde man dricka aktivt kol med en hastighet av 2 tabletter per 10 kg vikt;
 • 4-5 timmar före proceduren bör du inte äta;
 • i 1 timme före MRT är det möjligt att ta ett piller av NO-SHPA.

Du måste gå till proceduren och lämna alla metalltjänster hemma, om du behöver ta ett bankkort, nycklar eller andra saker som innehåller metall, kan de lämnas utanför de lokaler där MRT utförs. Kläder ska inte innehålla metalldelar. Om det inte finns något lämpligt, kommer kliniken att ges särskilda kläder.

Patienten placeras på ett rörligt bord och fixeras av dynor eller bälten. För ett bra resultat är det viktigt att mannen inte rör sig under skanningen, om ytterligare MR-spektroskopi utförs, utför specialisten lämpliga manipuleringar. På endorektal spolen sätts på ett lock, smörj med smörjmedel och injiceras i ändtarmen, när de förberedande procedurerna är färdiga, placeras patienten inuti apparaten. Efter proceduren avlägsnas spolen och patienten erbjuds att vänta tills bildkvaliteten bestäms.

Tolka resultaten av radiologiska metoder för forskning av en radiolog. Under undersökningen av bilder bedömer han tillståndet hos prostata körteln, sällsynta vesiklar, kapsel, regionala lymfkörtlar och omgivande vävnader. Den behandlande läkaren, utgående från transkriptet, utesluter eller bekräftar de sjukdomar för vilka proceduren utfördes och mottar även ny information om körtelns tillstånd.

Medelpriset för magnetisk resonansavbildning ligger inom intervallet 6000-7000 rubel, beroende på ort och klinik.

Kostnaden ökar om ytterligare forskningsmetoder (MRS eller kontrasterande) används. Exakta priser för staden kan hittas genom att ringa till kliniken eller i recensioner av patienter som har genomgått MR.

MRI av prostata med kontrast: egenskaper hos proceduren

MR med kontrast hjälper till att identifiera cancerceller, eftersom vattnet i maligna former är mindre, kan färgämnen överföra skillnaden genom att visualisera molekylär diffusion i vävnader. En sådan medicinsk undersökning är endast utesluten för misstänkt prostatacancer.

Förberedelsen för MR med kontrastförbättring är något annorlunda. Patientens förprovning av ämnen som används som färgämnen. Om allt är i ordning, bör emmen göras natten före, och då är matintag före MRT förbjudet.

MRI av prostata med kontrastering görs på samma sätt som det vanliga förfarandet. Ämnet injiceras i blodomloppet genom en ven och omedelbart görs en MR. Dynamiska parametrar av förändringar i vätskor är viktiga i förfarandet, resultatet beräknas med tiden kriterium för metabolism.

Priset på prostata MR i kontrast skiljer sig inte mycket från den klassiska tekniken. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till kostnaderna för test som upptäcker allergier och kostnaden för färgämnen.

Multiparametrisk MR i prostata: fördelarna med proceduren

Multiparametrisk MR kombinerar alla tekniker för magnetisk resonansbildning. Med denna procedur är det möjligt att identifiera cancer i det inledande skedet, medan andra metoder för forskning inte ger exakta svar.

Enligt den nya unika tekniken bedömer doktorn följande vävnadsbetingelser:

 • arten av blodflödet i prostatakörteln och de organ som kommunicerar med det (dynamisk kontrasterande);
 • Vattenrörelsens natur i vävnader (diffusvägd MRT)
 • koncentration av kemikalier (MR-spektroskopi).

Multidimensionell och flerdimensionell rekonstruktion av bilden eliminerar felaktig tolkning. Läkaren kan bedöma organets tillstånd enligt olika parametrar och under olika betraktningsvinklar.

Tekniken fungerar bra tillsammans med biopsi, eftersom det gör det möjligt att identifiera de mest aggressiva zonerna. Läkaren har en punktbiopsi med kännedom om platsen för cancer, men utan sådan information utförs flera punkter på olika punkter slumpmässigt.

Multiparametrisk MR av prostata bestämmer just omfattningen av den maligna tumörens spridning - det gör det möjligt för läkaren att korrekt bedöma cancerfasen och riskerna med sjukdomen och därigenom tilldela effektiv behandling.

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

MRI av prostata

MRI i prostata (prostatakörteln) är en av de allmänt använda metoderna, som utmärks av noggrannhet och smärtlindring.

Prostata är ett av organen i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan, framför ändtarmen. Det är prostata körteln ansvarar för produktionen av ämnen som säkerställer spermier vitalitet. Närvarande, är prostatacancer en av de mest frekventa sjukdomar i kroppen, och MRT är populär som en metod för att identifiera tumörer i tidiga stadier, när behandlingen fortfarande kan ha en effekt.

MR-metoden använder ett magnetfält som genereras av en tomografi för att erhålla tydliga bilder, som sedan bildar en komplett bild av prostata-tillståndet.

vittnesbörd

MRI av prostata är oftast ordinerad för misstänkta tumörer i prostatakörteln. Metoden bidrar till att bedöma graden av utveckling av sjukdomen, för att bestämma huruvida tumören är begränsad av körtelns storlek eller redan har gått bortom den.

Som regel manifesterar prostatacancer sig som ett brott mot urinering, ofullständigt urinflöde av urin, frekvent natt uppmanar att urinera. I senare skeden, ofta utseendet av blod i urinen.

Bland andra indikationer på prostatacancer är följande:

 • Prostatit i vilken form som helst (kronisk, akut, stillastående). Prostatit är en inflammatorisk process som utvecklas som en konsekvens av bakteriens vitala aktivitet. Hos äldre män kan prostatit utvecklas som en konsekvens av brott mot utflödet av venöst blod från bäckenområdet. Sjukdomen leder till en dysfunktion av körteln, stagnerande fenomen, i kroniska fall - till utvecklingen av en abscess och utseendet av purulent urladdning.
 • Hyperplasi (godartad adenom) i prostata. Denna sjukdom är en följd av överdriven spridning av körtelvävnad, vilket leder till komprimering av urinröret med körteln. Adenom går aldrig bortom körteln. De första stadierna av sjukdomen leder inte till utseendet av specifika symptom, i samband med vilka den stora betydelsen förvärvas av tidig diagnos och förebyggande undersökningar.

Kontra

MRI av prostata utförs inte när:

 • Närvaro i patientens kropp av implanterade elektroniska enheter,
 • Förekomsten av vaskulära klämmor,
 • Förekomsten av icke-avlägsningsbar protes i metall, inklusive dental,
 • Förekomsten av en artificiell hjärtventil,
 • Närvaron av vaskulära stenter,
 • Förekomsten av eventuella odelbara metallpartiklar i kroppen (fragment, kulor, tatueringar, målat med metallinnehåll).

Detta beror på inverkan av magnetfältet på tomografen på metallen, vilket leder till uppvärmning eller förskjutning, och elektronik, vilket leder till att den inte fungerar.

MRI kan genomföras för barn, men i detta fall föräldrarna åtföljer dem måste också tas bort från fickan, med kläder och kropp med alla metallpartiklar och berätta för din läkare om eventuell förekomst i kroppen av metallpartiklar.

Framställning av

MR i prostata kräver inte lång förbehandling. För att erhålla högkvalitativa bilder måste du följa vissa regler. En dag innan proceduren bör eliminera konsumtion av livsmedel som innehåller växttråd, liksom de som kan orsaka gasbildning (frukt och grönsaker, brunt bröd, läsk, mejeriprodukter). Om benägenheten för ökad gasbildning sker, är det nödvändigt att ta aktivt kol före proceduren. På kvällen, på kvällen före proceduren, bör du lägga ett rengörande emalj eller ta ett avførande medel. Från ätandet bör kasseras minst 4 timmar före proceduren. Drick inte mycket vätska före undersökningen, men blåsan ska åtminstone delvis fyllas - för att göra detta, avstå från att urinera i 1,5-2 timmar före MR.

Med dig till undersökningen bör du ta all tillgänglig dokumentation - data från andra tester, utdrag ur medicinsk historia, doktors slutsatser.

Omedelbart innan du går in i rummet med en tomografi måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från kroppen. Dessa inkluderar: smycken, klockor, manschettknappar, bälten med metallspännen, kläder med en "blixt" och nitar (bättre att byta till en särskild sjukhus klänning), pins, hörapparater, proteser med metall fästen, kreditkort (kan skadas av den magnetiska fältapparat), glasögon, pennor, vikficksknivar, piercingelement.

Hur gör de det?

Den traditionella MRI-enheten är ett cylindriskt rör med en kraftfull magnet runt omkretsen. Före proceduren placeras patienten på en rörlig soffa som skjuts in i röret i en tomograf. Det finns också modernare modeller av enheter - öppen typ, där magneterna ligger längst upp och ner och sidoväggarna är öppna. Sådana anordningar är lämpliga även för att undersöka överviktiga patienter och de som lider av allvarlig klaustrofobi. Sådana tomografer har dock ännu inte fastställts på alla kliniker.

MRI-proceduren varar ungefär en halvtimme - hela tiden måste patienten vara helt obeveklig för att undvika att få snedvridna bilder. Om det är nödvändigt att införa ett kontrastmedel, ökar procedurens varaktighet med 1,5-2 gånger. I vissa fall utförs MR spektroskopi dessutom, vilket ger ytterligare 10-15 minuter vid denna tidpunkt. MR-spektroskopi gör det möjligt att få ytterligare information om den kemiska sammansättningen av cellulära ämnen.

MRI själv är smärtfri för patienten. Ofta känner patienterna värme i magnetfältets område - det här är normalt. Vid introduktion av kontrast, ofta utseendet på metallisk smak i munnen och brinnande inom administrationsområdet. Vissa patienter kan uppleva illamående efter införandet av kontrast. Ibland finns ett oväntat larm under driften av enheten som producerar ljud. Patienten ska rapportera alla känslor till läkaren med hjälp av ett kommunikationssystem inbyggt i tomografen.

Efter en MR behöver patienten inte tid att anpassa sig - han kan genast gå hem. Resultatet av undersökningen (bilder och doktorns åsikt) utfärdas vanligtvis nästa dag. På begäran av patienten kan de också spelas in på en CD.

Använda kontrast

Vid detektering av prostatacancer används ofta MR med kontrast, vilket möjliggör differentiering av friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i den drabbade vävnaden, kontrasten förbättrar visualiseringen av problemområden och gör att du mer exakt kan bestämma storleken på lesionen.

Kontrasterande rekommenderas inte för patienter med allergier. Trots det faktum att i moderna kliniker är kontrasten baserad på jod ersatt med kontrast på basis av gadolinium, är risken för att utveckla en allergisk reaktion på läkemedlet bevarad. Utför inte MR med kontrast även vid njurstörningar, eftersom detta gör det svårt att ta bort kontrastmaterial från kroppen.

fördelarna med förfarandet

MR är en icke-invasiv teknik som inte använder joniserande strålning som skadar kroppen. Jämfört med många andra metoder ger MRI tydligare bilder av mjukvävnadsstrukturer, vilket blir ett oumbärligt sätt att diagnostisera prostatacancer. Dessutom är det MR som kan upptäcka avvikelser som döljs i bilder bakom benstrukturer.

MRI av prostatan ger möjlighet att objektivt bedöma kärnans struktur, identifiera inflammatoriska processer, bedöma graden av involvering i patologin hos omgivande vävnader.

MR ger möjlighet att bestämma typen av prostatatumör med hög noggrannhet.

Eventuella risker

Förutom den redan nämnda allergiska reaktionen mot kontrast och implantatfel har MRI följande nackdelar:

 • Det är ett hot mot utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (endast vid ett förfarande med kontrast och endast om patienten har en njure),
 • Den minsta rörelsen hos patienten påverkar bildernas klarhet,
 • Om försöket utförs efter en prostatabiopsi, finns det en risk för diagnos fel - oförmåga att identifiera skillnaderna mellan förekomsten av en tumör i prostata och förekomsten av blodproppar, ofta kvar efter biopsi.

alternativ

Bland de alternativa metoderna är följande.

 1. Siktande MR-undersökning av prostata på en ultrahög upplösningstomografi. Med den här tekniken kan du överge prostatabiopsi, vilket garanterar högsta noggrannhet i resultaten. Denna metod är emellertid inte lämplig för njursjukdomar, eftersom den endast görs med användning av kontrast.
 2. Finger rektal undersökning av prostata. Detta är den enklaste och billigaste metoden för diagnos, vilket inte kräver någon förberedelse. Fingerundersökning utförs antingen som en screening för män över 50 (i Ryssland är det inte så vanligt) eller i närvaro av uppenbara tecken på prostatakörtelpatologi.
 3. Ultraljud av prostata är en enkel och allmänt tillgänglig metod. Med ultraljud sätts en speciell sensor in i patientens rektum, vilket gör resultaten ganska noggranna, men själva förfarandet är obehagligt för patienten.
 4. Beräknad tomografi av prostata och dess modernare version av MSCT (multislice CT). Nackdelen med denna metod är användningen av joniserande strålning som skadar kroppen. CT och MSCT prostata utförs oftast för att detektera metastaser i närliggande lymfkörtlar och organ, och därför är dessa metoder vanligtvis endast föreskrivna för avancerad prostatacancer.
 5. PET-CT med kolin (positronutsläppstomografi), vilket möjliggör mycket korrekt visualisering av tumören. Denna dyra teknik hittills visar de bästa resultaten i diagnosen prostatacancer.

kostnaden för

Pris MR prostata i Moskva varierar från 4 till 6-7 tusen rubel - beroende på kliniken. Vid utförande av MR med kontrast kan mängden öka. Som jämförelse - prostata ultraljud kommer att kosta 1000 rubel, CT och MSCT - ca 4-5 tusen rubel, och priset på PET-CT kan nås 50-70 tusen rubel.

En detaljerad granskning av prostatens diagnos med magnetisk resonans

Prostatakörteln (PZ) hänvisar till tillbehörskörtlarna i det manliga reproduktionssystemet, det kallas manrottningen. Varje andra man i Ryssland efter 43 år lider av prostata sjukdomar: prostatit, godartad hyperplasi, maligna neoplasmer. Den farligaste av dem är prostatacancer.

Metoder för att diagnostisera sjukdomen är olika: urologisk undersökning, ultraljud av bäckenorganen, ett blodprov för oncomarkers, magnetisk resonansbildning. Den mest detaljerade informationen om prostata och närliggande organs struktur erhålls med prostatacancer, den här metoden kan detektera tumörer upp till 5 mm i diameter, förstorade lymfkörtlar och metastaser.

Funktioner av prostata

Prostatan har en muskulär-ferruginös struktur, en lobulär struktur, ligger runt den övre delen av urinröret och täcker den excentriskt. Det hör nära till botten av blåsan och gränserna på ändtarmen. Tar del i kontrollen av urinering hos män, hennes muskulära lager är den tredje ofrivilliga sfinkteren.

Prostatakörteln ger en hemlighet som spädar utlösningen. Denna biologiska vätska innehåller ämnen som är nödvändiga för spermatozoas livstid: vitaminer, enzymer, immunoglobuliner, zink, citronsyra.

Prostatens funktion beror på produktionen av testosteron. Hankörteln påverkar utlösningsprocessen, utför en skyddande funktion - förhindrar reproduktion och spridning av patogener i könsorganen. Sjukdomar i denna kropp leder till en minskning eller fullständig förlust av de angivna funktionerna.

Indikation för hänvisning

MR i prostatakörteln diagnostiserar inflammatoriska, proliferativa, onkologiska sjukdomar i prostata. De kännetecknas av förekomsten av klagomål:

 • Fördröjning före urineringens början.
 • Tunna och minska trycket i urinströmmen.
 • Intermittent, långvarig, svår, frekvent, smärtsam urinering.
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 • Sår och känsla av tyngd i suprapubisk region, perineum, sakrum, glanspenis.
 • Nattutflykter till toaletten.
 • Erektilfunktionsstörning.

Sådana klagomål upplevs av män med prostatit, adenom, prostatacancer. Baserat på resultaten av magnetisk resonansbildning, sätta en pålitlig diagnos i de tidigaste skeden av sjukdomen. Var och en av dem har sina egna specialfunktioner.

Med scanning kan du bestämma statusen för prostata: organets struktur, storlek, position, särskilja godartad från cancer, upptäcka ännu inte synliga förändringar i nivån på biokemiska processer i prostata.

Förberedelser för tomografi

För en god diagnos av bäckenorganen på magnetisk resonansbildning är det nödvändigt att förbereda tarmarna på kvällen på studien - på kvällen, rengör den med en lavemang eller en speciell Normohol-gel. Inom två dagar före MRT rekommenderas att utesluta från menyprodukterna som orsakar bildning av gaser. Om kontraster föreslås - ät inte före proceduren i åtta timmar, test för allergi med kontrastmedium.

Skanning med full blås förbättrar bildkvaliteten, oavsett om det är nödvändigt att fylla det - ta reda på när förinspelning för tomografi. Det beror helt på den förväntade prostata sjukdomen och den rekommenderade undersökningstekniken. Korrekt förberedelse för MR i prostata är nyckeln till tillförlitlig diagnos.

Eventuella kontraindikationer och begränsningar

Det finns en kategori patienter med vilka magnetisk resonansbildning av prostata är kontraindicerad, och att utföra det kan skada en patient eller utrustning. Beslutet om huruvida studien är tillåten är gjord av den behandlande läkaren och en specialist i stråldiagnosen.

Absoluta kontraindikationer

Forskning är omöjlig för ägarna:

 • artificiell pacemaker;
 • endoprosteser med ferromagnetiska partiklar;
 • metallklämmor på hjärnans kärl;
 • Apparater för osteosyntes, hörselåterställning;
 • insulinpumpar och läkemedelsdispensrar;
 • metallföremål och skräp i kroppen.

Relativa kontraindikationer

Studien är möjlig om nyttan över risken överskrids under följande förhållanden:

 • allvarligt kardiovaskulärt misslyckande
 • Förekomsten av metallhängslen i kroppen, förutom hjärnan, artificiella höftfogar, moderna modeller av cava-filter;
 • klaustrofobi;
 • svår njursvikt (för MR med kontrast).

Studien är inte kontraindicerad för personer med suturmaterial och små häftklamrar, proteser, stenter, konstgjorda hjärtklaffar som inte innehåller ferrolegeringar.

Baserat på data om materialet i metallföremålet och dess beteende i de elektromagnetiska fält tomograf läkare stråldiagnostik producera förskjutnings riskbedömning, uppvärmning och abnormaliteter, i varje fall lösningen bör individualiseras.

Varianter av diagnostik och metoder för deras genomförande

Av alla metoder för strålningsdiagnos har magnetisk resonansbildning den högsta upplösningen i studien av mjukvävnader, ett obegränsat antal skivplan. Den naturliga kontrasten från att flytta blod och fett är den viktiga fördelen. Det finns flera typer av MR i prostatakörteln, utförd i klassiska och ytterligare versioner:

 • Klassisk teknik.
 • MR-tomografi med kontrast.
 • Endorektal MR.
 • MR-spektroskopi.
 • MR med dynamisk kontrastförbättring.
 • Multi.

MR ger inte bara en uppfattning om prostatakörtelnens topografi, metoden låter dig visualisera förändringar i dess struktur och omgivande vävnader före sjukdomens kliniska manifestationer.

Klassisk teknik

För MRI av prostatan med hjälp av ett modernt system med en magnetisk fältstyrka på 5,2 Tesla öppna och slutna typer och modeller av den äldre generationen 0,5-1,5 Tesla. Scanning utförs med en fullblåsan med hjälp av en bäckenspole.

Standarden är användningen av T1- och T2-viktade sekvenser, skivans orienteringsplan är transversellt och frontalt, den optimala tjockleken är 5-10 mm. Kvaliteten på bilder beror på skillnaden i kontrast mellan prostatakörtelns vävnader och omgivande fettvävnad. Används för att identifiera tidiga stadier av prostatacancer och klargöra förekomsten av processen.

Med kontrasterande

Bildens kontrast påverkas av många faktorer - tätheten hos vävnaden som studeras, magnetfältets intensitet. Prostata MRI med kontrastbildintensiteten av parenkymet hos kroppen är kraftigt ökat, vilket underlättar den noggranna identifieringen av tumörbildning och metastas, mot frisk vävnad som de är färgade mer intensivt.

Däremot används paramagnetiska ämnen - gadoliniumkelater, som administreras intravenöst, beräknas administrationshastigheten och dosen individuellt. Tio minuter efter injektionen utförs en skanning med ett snittdjup på 5-10 millimeter.

Med endorektal spole

När man undersöker organen på manbäcken förbättras bildkvaliteten med hjälp av endorektala spolar - de spelar rollen som mottagare och signalsändare, som ligger i endotalet hos patienten. Denna teknik gör det möjligt att se prostatas anatomi av zonerna, kapselns tillstånd, urinrörets struktur och de seminösa kanalerna är oumbärlig för att diagnostisera prostatacancer. Det utförs på tom mage, efter en preliminär enema 12 timmar före avsökningen.

Baserad på data endorektal prostata MRI, drar slutsatsen att det finns en malign process, dess gränser sprida statliga neurovaskulära noduler i fettvävnaden som omger prostata, strukturen och storleken av lymfkörtlarna.

Tack vare denna information väljer onkologer det optimala behandlingsprotokollet. MRI med endorektal spole avgör stadiet av prostatacancer, men det är omöjligt att dra in patienter med misstänkt återfall efter avlägsnande av prostatakörteln.

MR-spektroskopi

Med hjälp av magnetisk resonansspektroskopi erhålls information om koncentrationerna av metaboliter som ingår. Detta är en tomografi av de biokemiska processer som förekommer i orgeln. Det gör det möjligt att upptäcka ännu inte visualiserade lesioner av prostata av liten storlek.

För väte och fosfor, utan användning av biopsi, bestäms mängden metaboliter i vävnader. Tekniken är av särskild betydelse vid diagnos av prostatacancer i de tidiga stadierna av sjukdomen. Det utförs med hjälp av en endorektalnoy spole på enheter med en kapacitet på 3T och mer, med speciella program, kan du utföra en riktade biopsi av neoplasmer.

Multiparametrisk undersökning

Multiparametrisk MR i prostata är en ny metod för att undersöka prostatakörteln för att bedöma tidig skada på maligna processer, särskilt de som ligger i den främre regionen. Studien utförs på enheter med en effekt på 1,5-3T i tre utsprång med en tjocklek av 2-5 mm sektioner, använd en spole för kroppen, kontrasterande med Gadobutrol (Gadovist). Skanningsperioden är 35-45 minuter.

Preliminär förberedelse, som med den klassiska tekniken plus en studiedag, en lätt kolhydrat frukost, ett minimum av vätska. 15-20 minuter före proceduren rekommenderar att du dricker 10 mg Buskupan (om det inte finns någon förstoppning) eller 40 mg No-shpa (om patienten lider av förstoppning).

Mp-MR i prostata kombinerar flera tekniker till en, består av att erhålla:

 • T2-VI, T1-VI.
 • Diffusionsvägda bilder - avslöjar förändringar i blodflödet i patologiska zoner på mikrocirkulationsnivån.
 • En serie av dynamiskt T1-WI med kontrast - MRI med dynamisk kontrastförbättring, som använder egenskapen av tumörer ansamlas snabbare och ger en kontrast till friska celler.

Med hjälp av Mp-MR, diagnostiseras den intraprostatiska cancertillväxten, dess exakta position, struktur och dimensioner. Fördelen med multivariatprovning är att få den mest kompletta och exakta informationen om prostata tillståndet med endast ytspolen utan att orsaka smärtsamma känslor för patienten.

Tekniken används för undersökning av både primära cancerpatienter och de som har genomgått olika behandlingsprotokoll, i 80% av fallen gör det möjligt att bestämma processen i processen. Känslighet multiparametrisk Survey-72%, en specificitet högre biopsi-91%, med mättnad biopsi - 40%.

Förklaring av resultat

En mängd olika MR-tekniker för prostataundersökning tillåter användning av dem för diagnos av inflammatoriska urologiska sjukdomar och uonokologi:

 • Akut och kronisk prostatit.
 • Adenom.
 • Maligna neoplasmer.
 • Abscesser i behandlingsprocessen.
 • Bestämning av stadium av prostatacancer.
 • Identifiering av de drabbade bäckens lymfkörtlar, metastaser.

Endorektal MR och dynamisk kontrastförbättring används oftare för forskning i urologi (njurens MR-njur). Dessa diagnostiska metoder används i urologi, kompletterande med MR-spektroskopi, multiparameter MRT.

MRI prostata är inte associerad med strålningsexponering, används upprepade gånger utan begränsning, gör det möjligt att erhålla mer exakt bildprojektion, gör det möjligt att skilja cancer från godartad process bestämmer den sjukdomsstadium och metastas utbredningszonen hänför sig till de mest informativa metoder för mjuka vävnader och parenkymatösa organ studie.

MRI av prostata (prostata)

Magnetic resonance imaging används aktivt för riktade undersökningar av prostatakörteln. Denna icke-invasiva procedur tillåter läkare att få en detaljerad bild av organstrukturen. Undersökningen ger möjlighet att identifiera inflammatoriska sjukdomar, bra och maligna neoplasmer i prostata. Dessutom kan resultaten av MRT exakt bestämma förekomsten av sjukdomen, samt ta reda på om andra vävnader är involverade i den patologiska processen. Eftersom det är magnetisk resonansbildning som hjälper till att upptäcka förändringar i organet i de tidiga utvecklingsstadierna, spelar det en viktig roll vid tidig diagnos av prostatacancer.

När ska examen schemaläggas?

Magnetic resonance imaging används aktivt för att diagnostisera olika urologiska sjukdomar. Denna undersökning anses vara den mest informativa, därför används den när andra metoder gav falska positiva resultat. MR kan upptäcka följande sjukdomar:

 • prostata adenom;
 • fosterskador
 • prostats abscess;
 • prostatit.

Riktningen av prostata i prostata (prostatakörteln) ges av en urolog. Prescribe proceduren är också ofta att identifiera postoperativa komplikationer. Grunderna för hänvisning till studien kommer också att vara följande symtom som berör patienten:

 • snabb och svår urinering
 • ofullständig förstörelse av blåsan;
 • orenheter av blod eller slem i urinen;
 • sängvätning;
 • ökad trötthet, svaghet.

Förfarandet är helt säkert och smärtfritt. Fördelarna med magnetisk resonansavbildning är att den är helt orelaterad med bestrålningen av kroppen. Under förfarandet utsätts en person för magnetfält som inte kan skada honom. Det finns dock grupper av personer som inte får genomgå undersökningen. Bevisa inte personliga förfaranden:

 • med pacemakers;
 • med implanterade insulinpumpar;
 • med allvarliga sjukdomar i lungorna och njurarna;
 • lider av klaustrofobi.

Bilderna som erhållits under undersökningen visualiserar perfekt prostata vävnaden, urinröret, urinblåsan, den sämsta vesiklarna, musklerna och lymfkörtlarna. Dessutom ger resultaten möjlighet att noggrant mäta prostatavolymen, bestämma platsen och studera tumörens struktur.

MR med kontrast

För att undersökningen ska ge de mest exakta resultaten injiceras patienten intravenöst med en speciell substans före proceduren. Det kallas kontrast. Det bidrar till att utvärdera organets tillstånd mer detaljerat. Om läkaren utser en prostatakörteln till patienten med kontrast, kommer han att berätta för dig hur du ordentligt förbereder dig för proceduren. Patienten behöver inte följa en strikt diet, ändra livets vanliga rytm.

Patienten behöver bara komma till proceduren med en tom mage. Vissa patienter kan rådas av en läkare dagen innan undersökningen utesluter från kosten grov fiber. Personer som har ökad gasproduktion rekommenderar också att man inte använder färsk frukt, kål, surmjölkprodukter, kolsyrade drycker och svartbröd före MR.

Om en person lider av flatulens eller förstoppning, så är det nödvändigt att göra på kvällen före rengöringsbenem eller ta droger som eliminerar överdriven gasproduktion i tarmarna.

Alla patienter som ska genomgå MRI i prostata varnas att undersökningen utförs med en måttligt fylld blåsan. Därför rekommenderas en person att inte urinera två timmar innan diagnosen börjar.

Om du behöver genomgå ett sådant förfarande, kontakta vår vårdcentral. Våra specialister är redo att ta emot patienter dygnet runt. Undersökningen varar inte mer än en halvtimme. Förfarandet i vår institution utförs på en modern tomograf Philips Intera 1.5 Tesla. Om du är intresserad av priset på prostatacancer, kan du bekanta dig med prislistan på tjänsterna på webbplatsen. Det är värt att notera att kostnaden för förfarandet på natten är mycket lägre.

Priserna för MR i prostata

Kära patienter, den 9 och 10 juni är det 20% rabatt på MRI!

MR-diagnos av prostata: Vad gör studien av prostata med kontrast och utan?

MRI prostata genererar den renderade datormodell av anatomin i kroppen, vilket gör det möjligt att bestämma den volym, struktur och lokalisering av patologiska förändringar i körteln och omfattningen av engagemang i sjukdom som sprids till angränsande vävnad. Detta är en ofarlig och mycket informativ teknik för modern medicin. Det skiljer sig från CT i säkerhet och mer exakta resultat.

Diagnos av prostata sjukdomar med MR

Användningen av magnetisk resonansavbildning ger hög noggrannhet och möjliggör detektering av följande sjukdomar:

 • Prostatit är en inflammation i prostatakörteln i akuta och kroniska former, liksom i abcesfasen med ett lager av pus.
 • Hyperplasi (adenom) - Spridning av bindväv, vilket leder till att urinröret komprimeras. Sjukdomen är farligt allvarliga komplikationer. Tidig upptäckt är nyckeln till effektiv behandling.
 • Cancer. Problemet med härdbarhet är att diagnostisera sjukdomen i första fasen. I början har sjukdomen inga specifika symptom. Studien av prostata med MR ger de mest kvalitativa och tillförlitliga uppgifterna om förekomsten av cancer, dess stadium och lokalisering.

Testorganet har en liten storlek och är nedsänkt i kroppen tillräckligt djupt. I detta avseende är det inte tillräckligt med klassisk magnetisk påverkan för kvalitativ diagnos. I det här fallet utnämns dessutom:

 • MR-spektroskopi. Resultatet av studien är kemiets kemiska sammansättning.
 • MR diffusion / perfusion, som avgränsar normala vävnader och patienter.

Typer av MR i prostata:

 • Klassisk studie utan införande av kontrastmarkörer och en sond. Patienten ligger på bordet, som skjuts in i ett stort rör omgivet av en magnet. Inom 30-40 minuter skannas den nödvändiga delen av kroppen.
 • Med kontrasterande. Före proceduren injiceras patienten med substansen, spåren är tydligt synliga på skärmen. Blod bär drogen över alla vävnader, inklusive tumören. Kontrast är inte skadlig, det hjälper bara att se sjukdomsgränserna bättre.
 • Med endorektal spole. I ändtarmen sätts en tunn flexibel tråd in, täckt med elastisk flätning. Det skapar ett extra magnetfält i det önskade området vilket gör bilden mer distinkt.
 • Multiparametrisk MR är en kombination av alla typer av magnetisk tomografi.

Magnetic resonance imaging, inklusive prostatakörteln, har en hög tillförlitlighet av resultat, högre än för andra diagnostiska metoder. Förutom denna fördel, till skillnad från computertomografi av prostata körteln, exponerar den inte patienten för de skadliga effekterna av röntgenstrålar. Undantaget är personer som har kontraindikationer mot MR. För dem är CT i prostatakörteln tillhandahållen.

Fördelar med magnetiska resonansbildningsmetoder:

 • säkerhet - tekniken innebär inte användningen av joniserande strålning och icke-invasiv störning
 • hög detaljnivå och noggrannhet av resultaten;
 • möjligheten att erhålla inte bara en bild och bestämma organets struktur utan genomföra sin kemiska analys;
 • Forskningshastighet - förfarandet varar 30-40 minuter.

Förberedelse för tomografi

För att utföra en kvalitativ undersökning behöver patienten förberedelse, nämligen:

 • Förbered dig på doktorsdokumenten - riktning, slutsatser om tidigare studier.
 • Inom en dag före proceduren, begränsa användningen av produkter som orsakar överdriven gasbildning - kål, baljväxter, frukt, mjölk, svartbröd. För att undvika flatulens ska du ta Espomizan.
 • Tömmer tarmarna. Om det behövs gör du enema.
 • Sluta äta 4 timmar före diagnosen.
 • 2 timmar innan proceduren dricker vatten för att fylla urinblåsan.
 • En halvtimme före undersökningen, ta en antispasmodisk (No-shpa, Spazmalgon, andra).
 • Om patienten oroar sig kan du använda en mild lugnande medel.

Förfaranden av förfarandet

Magnetisk resonanstomografi är en komplex enhet bestående av ett glidbord och en cylindrisk tunnel omgiven av en magnet. För patienter med klaustrofobi eller vikt över 130 kg finns modeller av apparater med öppna sidoväggar. MR-undersökning av prostata är som följer:

 • Patienten måste byta in i omklädningsrummet och deponera värdefulla föremål, klockor, elektroniska apparater.
 • Läkaren injicerar i venen en kontrasterande komposition baserad på gadolinium, om kontrast tillhandahålls. Vid dynamisk undersökning ges patienten en droppare med en saltlösning, i vilken markören fylls efter skanning.
 • Om användningen av en endorektal spole är avsedd förbereder specialisten det enligt följande. En speciell manschett är utsmält med petroleumgel eller gel. En sensor är placerad i den. Manschetten sätts in i ändtarmen, varefter den blåses upp. Vid slutet av proceduren avblåses den och tas bort från patientens kropp.
 • Patienten ligger på utdragstabellen på ryggen. Han sätter på hörlurar eller sätter öronproppar i öronen. Inuti skannern finns en röstanslutning för kommunikation med personalen. Specialisten instruerar patienten om det kommande förfarandet och reglerna för beteende för henne, inklusive skyldigheten att bibehålla fullständig oändlighet.
 • Skanningen varar 30-40 minuter. Om så krävs kan sessionen vara så lång som nödvändigt för att få ett kvalitativt resultat.
 • Specialisten utför avkodningen av bilderna och sänder den till den behandlande läkaren.

Kontrasterande för att öka noggrannheten

Den injicerade substansen bärs omedelbart av blod genom inre organ, når prostata och tumörer. På datorskärmen är gränserna för prostata och neoplasma tydligt synliga. Du kan noggrant bestämma de geometriska parametrarna, strukturen av inte bara tumören, utan även de minsta metastaserna.

Vid användning av kontrast kan det finnas biverkningar i form av värme, främmande smak i munnen, snabb andning och hjärtklappning. Sådana manifestationer ska omedelbart rapporteras till läkaren. För detta ändamål tillhandahåller anordningen röstkommunikation.

MR för diagnos av prostatacancer

Maligna tumörer i prostata påverkar ofta äldre män. Sjukdomen manifesterar sig först i svårigheter urinering, ofullständig utmatning av blåsans innehåll. Då finns det förgiftning, svaghet, depressionstillstånd. Redan när sådana tecken har uppstått är det nödvändigt att adressera till urologen och att överföra eller utföra MRI av prostata.

Den viktigaste fördelen med endorektal MRT vid diagnostisering av körtelkörteln är den exakta visualiseringen och lokaliseringen av tumörens storlek, natur och plats. Källan till information är fokus för låg signalintensitet i prostata perifera regionen. Fel, ojämna konturer, diffus spridning är tecken på en malign sjukdom.

Fördelar med multiparameterns MR-metod

Multiparameter MR är en kombinerad studie som involverar alla metoder för magnetisk resonansbildning. Denna procedur ger det mest exakta resultatet av alla kända. Med hjälp av ett sådant integrerat tillvägagångssätt är det möjligt att utvärdera följande:

 • Med dynamisk kontrast analyseras blodkärlens arbete i prostata och angränsande organ.
 • diffusvägd tomografi visar parametrarna för vattenmetabolism i de studerade vävnaderna;
 • MRI-spektroskopi bestämmer koncentrationen av olika substanser i prostatakörteln.
 • 3D-modellering skapar en övergripande bild och utesluter felaktig tolkning av olika parametervärden som erhållits under undersökningen.

Tillämpningen av ett sådant integrerat tillvägagångssätt för diagnos av patologier är särskilt effektivt när det kombineras med biopsi. Detta gör att du kan identifiera de mest aggressiva delarna av en cancerous tumör. Fördelen är att en konventionell biopsi utförs slumpmässigt med flera punkteringar. Med multiparameter MRT känner läkaren platsen för neoplasmen och tar spotprover under samtidig kontroll av ultraljuds- och tomografapparaten, vilket minimerar nålpenetrationsfel i tumörens kropp.

När är CT-skanning?

Det finns patienter som är kontraindicerade i MR. Tilldelats dem och den andra CT-diagnos av prostatacancer, trots det faktum att denna metod är mindre exakt eftersom testkroppsvävnaden innehåller mycket flytande komponenter och är omgiven av benstrukturer. Förfarandet kan tillämpas på den kategori av patienter som:

 • en allergi mot kontrastmedel;
 • pacemakers;
 • metallimplantat;
 • insulinpumpar;
 • kirurgiska klämmor i kärl och vävnader;
 • ett hörapparat i mellanörat;
 • klaustrofobi;
 • vikt över 130 kg.

CT-skanning av prostatacancer utförs i följande fall:

 • i syfte att fastställa i vilken utsträckning en cancerous tumör i angränsande vävnader påverkas med stor risk för spridning, beräknad enligt Glisson-skalan;
 • att upptäcka regionala screenings i bäckens lymfkörtlar
 • för exakt kirurgisk planering och strålbehandling
 • för att klargöra den diagnos som redan gjorts.

I svårt tillstånd utförs proceduren för att skilja mellan akut parenkymatisk prostatit och prostataabcess. CT-undersökning utförs enligt följande: