Huvud
Skäl

Vi gör MRI av prostata: Förberedelser för studien och proceduren

Magnetic resonance imaging av prostata ingår i kategorin av grundläggande förfaranden som tilldelas män med misstänkt patologi i vävnaderna. Förberedelser för MR-prostata innebär att patienten informeras om reglerna för att överföra diagnosen och avslöja data om hälsotillståndet.

Vad är syftet med MR-prostata för män?

Prostata är det viktigaste organet i det geniturära systemet hos en man, som ligger under blåsan. Denna körtel är ansvarig för utvecklingen av ämnen som ger spermier vitalitet.

PCa är en av de ledande positionerna i listan över dödsfall från onkologi i det starkare könet.

Vid de första stadierna av sjukdomsutvecklingen åtföljs symtom i form av smärta, urinrörsavbrott, blod i urinen. Patologi kan utvecklas under en lång period utan särskiljande egenskaper.

Som en effektiv metod för att upptäcka cancer i det inledande skedet används en undersökningsundersökning, där en urolog undersöks, en analys av det prostatiska specifika antigenet och MRI. Vid denna tidpunkt kan terapi fortfarande ge positiva resultat.

Den senare typen av undersökning är mycket exakt och hjälper till att identifiera olika sjukdomar, särskilt onkologi. Förfarandet är helt säkert för patienten, under utförandet känner han sig inte obehag och smärta.

MR ger dig möjlighet att få de mest tydliga bilderna, på grundval av vilka specialisten gör ett kompetent behandlingsschema.

I regel är undersökningen föreskriven för misstänkt cancerformationer koncentrerad i prostata. Diagnos kan avgöra sjukdomsdynamiken, huruvida tumören är begränsad till körtelns storlek, eller det har redan överskridit gränserna.

Patologi åtföljs oftare av ett urinväxlingsstörning, ett sämre urinutflöde, regelbundet drick att urinera. I sista etappen uppträder blodspår ibland i urinen.

Bland andra indikationer på diagnosen är:

 1. prostatit av olika former;
 2. godartat prostatiskt adenom. Denna sjukdom utvecklas som en följd av den enorma proliferationen av glandulär vävnad. I sin tur framkallar detta urinrörets klämning av orgeln.

Genomförande av magnetisk resonansbildning och avkodning av resultaten

Under proceduren kontrollerar läkaren tillståndet för prostata och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum).

Resultatet, reflekterat i bilden, hjälper till att bedöma patologin i vävnaderna, bestämma sjukdomsformen. Om patienten är helt frisk visar enheten uppkomsten av symtom på sjukdomen.

Prostatakörteln har en ganska liten storlek och en djup disposition i en mans kropp. På grund av detta är det ofta omöjligt att diagnostisera med ultraljud eller bara ett magnetfält. För att göra proceduren så informativ som möjligt används hjälptekniker under MR.

När det gäller den traditionella versionen placeras patienten på en horisontell yta, som under diagnosen flyttas till en separat kammare, formad som en cylinder och omges på varje sida av magneter.

Detta gör att du kan förhindra snedvridning av de slutliga resultaten av proceduren.

Därför bör all patienten göra ligger på bordet utan att röra sig. Undersökningen kan utföras med eller utan kontrast.

I det första fallet injiceras patienten i venen med en speciell substans av ett ovanligt färgområde, vars nyans har signifikanta skillnader på apparatens monitor. Denna metod hjälper till att identifiera friska och drabbade områden.

Det slutgiltiga beslutet om att utföra diagnosen med eller utan kontrast är gjord av läkaren. Som regel används den första metoden för misstankar om en malign tumör med ursprung i prostata.

I en liknande situation observeras skillnader inte bara under MR, men också som förberedelse för det. Patienten bör undersökas i förväg för närvaron av en reaktion på färgämnet.

Om testen inte avslöja några överträdelser, före diagnosen får patienten enema. Dessutom måste han avstå från att äta.

MRI av prostata: förberedelse för studien

Förberedande åtgärder före undersökningen bidrar till att upptäcka även små förändringar i prostatavävnaderna.

Innan du utför en MRT rekommenderas att du följer ett antal regler:

 • diet. Dagen före diagnosens början är det nödvändigt att utesluta livsmedel som framkallar flatulens från kosten. Dessa är färska grönsaker, baljväxter, söta frukter, kolsyrade drycker, mejeriprodukter och spannmål. Även bildandet av gasbildning bör förebyggas. För att göra detta kan du ta läkemedlet Espumizan eller vanligt aktivt kol
 • intestinal rengöring. Nästa steg är rensning av tarmarna med en lavemang. Med det vanliga arbetet i matsmältningsorganet kan du gå på toaletten på vanligt sätt.
 • Andra viktiga förberedande aktiviteter. 2 timmar före proceduren drick tillräckligt med vatten, vilket fyller urinblåsan. I 30 minuter före undersökningen, ta en antispasmodisk. Du kan dricka No-shpa eller dess analoga piller av inhemsk produktion Drotaverin. Om du känner en stark spänning, använd läkemedel som har en lugnande effekt.

Det är lämpligt att ta med dig till mottagningen riktningen för MR, data om tidigare diagnoser av prostata (om några), fotografier, slutsats. Tack vare dessa dokument kommer specialisten att kunna justera undersökningsplanen, ägna särskild uppmärksamhet åt problemområdena, bestämma graden av förändring i prostata tillståndet.

MRI av prostata: förberedelse för förfarandet

Magnetic resonance imaging är inte en invasiv metod för att undersöka mänskliga vävnader och organ. Bland andra hårdmetoder anses den vara mest informativ, förfarandet tillåter att avslöja patologiska processer, lokalisering och bestämma arten av sjukdomen.

För MR-en används en rörformad apparat, längs vilken en cirkulär magnet är belägen. Det finns öppna och stängda typer av apparater.

Fördelen med den första är att patienter som lider av klaustrofobi säkert kan bära proceduren, men oftare används en enhet som helt omger en person, eftersom bilden i det här fallet är tydligare och möjligheterna till diagnostik är bredare.

Metoden låter dig se de patologiska processerna i körteln genom att visa en tydlig bild av orgeln på datorskärmen. Bilden bildas som ett resultat av påverkan av elektromagnetiska vågor på vävnaden och svaret från vätekärnorna. Datautrustning finns i ett annat rum, eftersom det är oacceptabelt att hitta elektriska och elektroniska föremål i rummet där enheten MR ligger.

Vad används MR för prostata?

Det huvudsakliga målet med MR är att upptäcka prostatacancer, men den här metoden låter dig noggrant diagnostisera många sjukdomar, så Tomografi föreskrivs för studier av olika patologier:

 • inflammatoriska processer i prostata;
 • utvidgning av prostata orsakad av vävnadsöverväxt (adenom);
 • om det finns misstankar om en abscess i körteln;
 • för att bestämma platsen för kirurgisk ingrepp (med borttagning av körteln).

Som en följd av forskningen kan läkaren med säkerhet bekräfta eller förneka diagnosen cancer. Men även efter ett positivt svar tilldelas patienten en biopsi för att bekräfta patologin. I fall av prostatit eller adenom avslöjas mer detaljerad information om sjukdomen, vilka är nödvändiga för beredning av ett behandlingsprogram.

Fördelar med MR före andra metoder:

 • en rad olika sjukdomar kan diagnostiseras;
 • är den mest exakta metoden vid diagnos av cancer, eftersom den visar organets kemiska struktur;
 • har en hög noggrannhet i vävnadskartläggning;
 • skadar inte kroppen, eftersom det inte finns någon röntgenstrålning;
 • tillåter dig att göra diagnostik utan att använda färgämnen som är kontraindicerade för allergier hos patienten.

Bland bristerna kan noteras förekomsten av ett antal kontraindikationer, det höga priset och varaktigheten av förfarandet.

Beroende på syftet med studien och de sjukdomar som behöver diagnostiseras, genomförs magnetisk resonansbildning genom olika metoder:

 • klassiskt sätt;
 • med användning av färgämnen (kontrastförstärkare);
 • med användning av en endorektal spole.

Färgämnen injiceras i blodet tillåter differentiering av inflammatoriska och tumörprocesser. Den endorektala spolen som sätts in i rektum stärker magnetfältet direkt vid orgeln, så att du kan få en tydligare bild.

Innan man utför en MR-prostata, vars förberedelse är att informera patienten om procedurens regler och att avslöja information om sin hälsa, är det nödvändigt att observera några viktiga punkter.

Grundregeln för MR är uteslutning av alla metall- och elektroniska föremål, de borde inte vara på patienten eller i rummet där proceduren utförs.

Vad du behöver hyra eller lämna hemma:

 • klockor, hårklipp och andra tillbehör;
 • några metallprydnader;
 • Kläderna bör inte nitas, blixtar, etc.
 • bankkort;
 • tandproteser;
 • hörselhjälpmedel.

Om kläder innehåller metallkomponenter eller är för lös, kommer patienten att bli ombedd att sätta på den som finns i kliniken och är speciellt utformad för proceduren.

Tillståndet för patientens hälsa är det andra viktiga ögonblicket för att utföra tomografi. MRI gör inte om det finns elektroniska och några metallimplantat inuti kroppen.

Förutom förbudet mot förekomsten av konstgjorda föremål kan MR med användning av färgämnen inte utföras hos patienter med njure och allergi mot komponenterna i lösningen. En tatuering, med metallinnehållet i färgen, kan orsaka brännskada, även om patienten är rädd för det medföljande utrymmet, låter doktorn ta ett lugnande medel.

Den rekommenderade kosten före en MRT bestäms av en läkare, för att kunna förbereda sig för en MR i prostata med hjälp av en endorektalnoyspole, kan du behöva begränsa intaget av mat. En speciell diet före tomografi kommer att undvika att gasa i tarmarna.

Kontraindikationer till MR i prostata

MR har absoluta och relativa kontraindikationer. De flesta begränsningarna för denna metod för forskning står för metall eller elektroniska föremål som ligger i människokroppen. I närvaro av ett antal implantat är det strängt förbjudet att göra proceduren, men några av dem är potentiellt farliga och anses av specialisten individuellt i varje enskilt fall. Om läkaren bestämmer att närvaron av ett främmande organ inte snedvrider resultatet av tomografi, är proceduren tillåten.

Vilka implantat är oacceptabla med MR:

 • ett hörapparat i mellanörat;
 • clips implanterade i hjärnan med en aneurysm;
 • skalade implantat av metalllegeringar;
 • enheter för defibrillering av hjärtat.

Förekomsten av följande implantat ger läkaren rätt att vägra en MR:

 • konstgjorda nervstimulatorer;
 • metall ekrar, häftklamrar, skruvar, det vill säga material som används i kirurgiska operationer;
 • hjärtventiler implanterade i hjärtat;
 • Artificiell pump som används för intensiv behandling (insulin administrering);
 • konstgjorda metallfogar;
 • Dekompenserat hjärtsvikt;
 • psykisk sjukdom.

Patienten ska rapportera alla konstgjorda föremål i sin kropp, annars blir resultatet förvrängt och människors hälsa kan leda till.

MRI av prostata

MRI i prostata (prostatakörteln) är en av de allmänt använda metoderna, som utmärks av noggrannhet och smärtlindring.

Prostata är ett av organen i det manliga reproduktionssystemet, som ligger under blåsan, framför ändtarmen. Det är prostata körteln ansvarar för produktionen av ämnen som säkerställer spermier vitalitet. Närvarande, är prostatacancer en av de mest frekventa sjukdomar i kroppen, och MRT är populär som en metod för att identifiera tumörer i tidiga stadier, när behandlingen fortfarande kan ha en effekt.

MR-metoden använder ett magnetfält som genereras av en tomografi för att erhålla tydliga bilder, som sedan bildar en komplett bild av prostata-tillståndet.

vittnesbörd

MRI av prostata är oftast ordinerad för misstänkta tumörer i prostatakörteln. Metoden bidrar till att bedöma graden av utveckling av sjukdomen, för att bestämma huruvida tumören är begränsad av körtelns storlek eller redan har gått bortom den.

Som regel manifesterar prostatacancer sig som ett brott mot urinering, ofullständigt urinflöde av urin, frekvent natt uppmanar att urinera. I senare skeden, ofta utseendet av blod i urinen.

Bland andra indikationer på prostatacancer är följande:

 • Prostatit i vilken form som helst (kronisk, akut, stillastående). Prostatit är en inflammatorisk process som utvecklas som en konsekvens av bakteriens vitala aktivitet. Hos äldre män kan prostatit utvecklas som en konsekvens av brott mot utflödet av venöst blod från bäckenområdet. Sjukdomen leder till en dysfunktion av körteln, stagnerande fenomen, i kroniska fall - till utvecklingen av en abscess och utseendet av purulent urladdning.
 • Hyperplasi (godartad adenom) i prostata. Denna sjukdom är en följd av överdriven spridning av körtelvävnad, vilket leder till komprimering av urinröret med körteln. Adenom går aldrig bortom körteln. De första stadierna av sjukdomen leder inte till utseendet av specifika symptom, i samband med vilka den stora betydelsen förvärvas av tidig diagnos och förebyggande undersökningar.

Kontra

MRI av prostata utförs inte när:

 • Närvaro i patientens kropp av implanterade elektroniska enheter,
 • Förekomsten av vaskulära klämmor,
 • Förekomsten av icke-avlägsningsbar protes i metall, inklusive dental,
 • Förekomsten av en artificiell hjärtventil,
 • Närvaron av vaskulära stenter,
 • Förekomsten av eventuella odelbara metallpartiklar i kroppen (fragment, kulor, tatueringar, målat med metallinnehåll).

Detta beror på inverkan av magnetfältet på tomografen på metallen, vilket leder till uppvärmning eller förskjutning, och elektronik, vilket leder till att den inte fungerar.

MRI kan genomföras för barn, men i detta fall föräldrarna åtföljer dem måste också tas bort från fickan, med kläder och kropp med alla metallpartiklar och berätta för din läkare om eventuell förekomst i kroppen av metallpartiklar.

Framställning av

MR i prostata kräver inte lång förbehandling. För att erhålla högkvalitativa bilder måste du följa vissa regler. En dag innan proceduren bör eliminera konsumtion av livsmedel som innehåller växttråd, liksom de som kan orsaka gasbildning (frukt och grönsaker, brunt bröd, läsk, mejeriprodukter). Om benägenheten för ökad gasbildning sker, är det nödvändigt att ta aktivt kol före proceduren. På kvällen, på kvällen före proceduren, bör du lägga ett rengörande emalj eller ta ett avførande medel. Från ätandet bör kasseras minst 4 timmar före proceduren. Drick inte mycket vätska före undersökningen, men blåsan ska åtminstone delvis fyllas - för att göra detta, avstå från att urinera i 1,5-2 timmar före MR.

Med dig till undersökningen bör du ta all tillgänglig dokumentation - data från andra tester, utdrag ur medicinsk historia, doktors slutsatser.

Omedelbart innan du går in i rummet med en tomografi måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från kroppen. Dessa inkluderar: smycken, klockor, manschettknappar, bälten med metallspännen, kläder med en "blixt" och nitar (bättre att byta till en särskild sjukhus klänning), pins, hörapparater, proteser med metall fästen, kreditkort (kan skadas av den magnetiska fältapparat), glasögon, pennor, vikficksknivar, piercingelement.

Hur gör de det?

Den traditionella MRI-enheten är ett cylindriskt rör med en kraftfull magnet runt omkretsen. Före proceduren placeras patienten på en rörlig soffa som skjuts in i röret i en tomograf. Det finns också modernare modeller av enheter - öppen typ, där magneterna ligger längst upp och ner och sidoväggarna är öppna. Sådana anordningar är lämpliga även för att undersöka överviktiga patienter och de som lider av allvarlig klaustrofobi. Sådana tomografer har dock ännu inte fastställts på alla kliniker.

MRI-proceduren varar ungefär en halvtimme - hela tiden måste patienten vara helt obeveklig för att undvika att få snedvridna bilder. Om det är nödvändigt att införa ett kontrastmedel, ökar procedurens varaktighet med 1,5-2 gånger. I vissa fall utförs MR spektroskopi dessutom, vilket ger ytterligare 10-15 minuter vid denna tidpunkt. MR-spektroskopi gör det möjligt att få ytterligare information om den kemiska sammansättningen av cellulära ämnen.

MRI själv är smärtfri för patienten. Ofta känner patienterna värme i magnetfältets område - det här är normalt. Vid introduktion av kontrast, ofta utseendet på metallisk smak i munnen och brinnande inom administrationsområdet. Vissa patienter kan uppleva illamående efter införandet av kontrast. Ibland finns ett oväntat larm under driften av enheten som producerar ljud. Patienten ska rapportera alla känslor till läkaren med hjälp av ett kommunikationssystem inbyggt i tomografen.

Efter en MR behöver patienten inte tid att anpassa sig - han kan genast gå hem. Resultatet av undersökningen (bilder och doktorns åsikt) utfärdas vanligtvis nästa dag. På begäran av patienten kan de också spelas in på en CD.

Använda kontrast

Vid detektering av prostatacancer används ofta MR med kontrast, vilket möjliggör differentiering av friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i den drabbade vävnaden, kontrasten förbättrar visualiseringen av problemområden och gör att du mer exakt kan bestämma storleken på lesionen.

Kontrasterande rekommenderas inte för patienter med allergier. Trots det faktum att i moderna kliniker är kontrasten baserad på jod ersatt med kontrast på basis av gadolinium, är risken för att utveckla en allergisk reaktion på läkemedlet bevarad. Utför inte MR med kontrast även vid njurstörningar, eftersom detta gör det svårt att ta bort kontrastmaterial från kroppen.

fördelarna med förfarandet

MR är en icke-invasiv teknik som inte använder joniserande strålning som skadar kroppen. Jämfört med många andra metoder ger MRI tydligare bilder av mjukvävnadsstrukturer, vilket blir ett oumbärligt sätt att diagnostisera prostatacancer. Dessutom är det MR som kan upptäcka avvikelser som döljs i bilder bakom benstrukturer.

MRI av prostatan ger möjlighet att objektivt bedöma kärnans struktur, identifiera inflammatoriska processer, bedöma graden av involvering i patologin hos omgivande vävnader.

MR ger möjlighet att bestämma typen av prostatatumör med hög noggrannhet.

Eventuella risker

Förutom den redan nämnda allergiska reaktionen mot kontrast och implantatfel har MRI följande nackdelar:

 • Det är ett hot mot utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (endast vid ett förfarande med kontrast och endast om patienten har en njure),
 • Den minsta rörelsen hos patienten påverkar bildernas klarhet,
 • Om försöket utförs efter en prostatabiopsi, finns det en risk för diagnos fel - oförmåga att identifiera skillnaderna mellan förekomsten av en tumör i prostata och förekomsten av blodproppar, ofta kvar efter biopsi.

alternativ

Bland de alternativa metoderna är följande.

 1. Siktande MR-undersökning av prostata på en ultrahög upplösningstomografi. Med den här tekniken kan du överge prostatabiopsi, vilket garanterar högsta noggrannhet i resultaten. Denna metod är emellertid inte lämplig för njursjukdomar, eftersom den endast görs med användning av kontrast.
 2. Finger rektal undersökning av prostata. Detta är den enklaste och billigaste metoden för diagnos, vilket inte kräver någon förberedelse. Fingerundersökning utförs antingen som en screening för män över 50 (i Ryssland är det inte så vanligt) eller i närvaro av uppenbara tecken på prostatakörtelpatologi.
 3. Ultraljud av prostata är en enkel och allmänt tillgänglig metod. Med ultraljud sätts en speciell sensor in i patientens rektum, vilket gör resultaten ganska noggranna, men själva förfarandet är obehagligt för patienten.
 4. Beräknad tomografi av prostata och dess modernare version av MSCT (multislice CT). Nackdelen med denna metod är användningen av joniserande strålning som skadar kroppen. CT och MSCT prostata utförs oftast för att detektera metastaser i närliggande lymfkörtlar och organ, och därför är dessa metoder vanligtvis endast föreskrivna för avancerad prostatacancer.
 5. PET-CT med kolin (positronutsläppstomografi), vilket möjliggör mycket korrekt visualisering av tumören. Denna dyra teknik hittills visar de bästa resultaten i diagnosen prostatacancer.

kostnaden för

Pris MR prostata i Moskva varierar från 4 till 6-7 tusen rubel - beroende på kliniken. Vid utförande av MR med kontrast kan mängden öka. Som jämförelse - prostata ultraljud kommer att kosta 1000 rubel, CT och MSCT - ca 4-5 tusen rubel, och priset på PET-CT kan nås 50-70 tusen rubel.

MRI av prostata

Prostatakörteln är ett organ som endast finns i den manliga kroppen. Den har en komplex struktur och utför många olika funktioner, bland vilka de viktigaste är motor, barriär och sekretorisk. Felaktig operation av prostatakörteln leder till allvarliga störningar i kroppens hormonella och urogenitala system. Hittills finns det flera metoder för att diagnostisera patologin för detta organ, men den mest exakta och informativa forskningsmetoden anses med rätta för magnetisk resonansbildning.

MRI av prostata hjälper till att identifiera problem i scanningsområdet även i de tidiga stadierna av deras utveckling, även innan personen märkte de första störande symtomen. En sådan studie är absolut säker, kan utföras i alla åldrar och kräver ingen återhämtningsperiod. Dessutom är MR i prostatakörteln ett icke-invasivt förfarande, men med resultat och informativitet kan det ersätta en biopsi.

Bilderna som specialisten får efter proceduren är mycket noggrann och detaljerad. Varaktigheten av MR i prostata är i genomsnitt 30-40 minuter, och resultaten kan erhållas samma dag i tryckt eller elektronisk form.

När visas MR av prostata?

MR i prostatakörteln utförs huvudsakligen när prostatacancer diagnostiseras efter en digital rektalundersökning, en PSA-nivå i blodet och en biopsi. Studien låter dig bestämma graden av cancer och upptäcka tecken på tumörspiring utöver kapseln i körteln i bäckenorganen.

Skanningen kan schemaläggas före operationen och i den postoperativa perioden för att bedöma resultaten av adenomektomi och andra kirurgiska ingrepp.

Vilken patologi tillåter att diagnostisera metoden?

MR i prostata är en studie som kan visa även de minsta patologiska förändringarna i prostata och närliggande vävnader. De tagna bilderna kan undersöka problemzonen från olika vinklar eller ens bygga en tredimensionell bild, vilket förenklar diagnostiken.

Mesta av prostaten används oftast för att utvärdera organs maligna process, men ibland används metoden för att diagnostisera andra patologier:

 • inflammation och infektion (prostatit);
 • godartade prostatatumörer (adenom);
 • stenar och cystor;
 • anomalier av medfödd eller förvärvad karaktär
 • skador och deras konsekvenser.

Metoden möjliggör också en bedömning av regionala lymfkörtlar.

Använda kontrast

Om en cancer tumör misstänks kan läkaren ordinera en prostata MR med kontrast. Införandet av ett kontrastmedel i venen före proceduren gör att du bättre kan skilja cancerceller från frisk vävnad. Detta gör det möjligt att mer exakt bestämma formens storlek och form, lokaliseringens exakta lokalisering och graden av involvering av angränsande vävnader.

Gadolinium används som en kontrast, vilket sällan orsakar allergiska reaktioner. Kontrast används emellertid inte hos personer med nedsatt njurfunktion. I vissa fall, före förfarandet kan ett överkänslighetstest för gadolinium krävas.

Multiparametrisk MR - en ny metod för prostataundersökning

För närvarande föreskrivs en bekräftad biopsi för att bekräfta prostatacancer (PCa). Men dess resultat kan inte alltid detektera en tumör, det händer också att diagnosen PCa är felaktig.

Multiparametrisk MRI - är en relativt ny metod för undersökning av prostatan, som kombinerar dynamisk kontrastförstärkning (studiet av blodflödet genom kärlen), diffusion imaging (mätning av rörelsen av vattenmolekyler i vävnader) och MR-spektroskopi. Metoden låter dig diagnostisera cancer med högre noggrannhet än biopsi och undvik ibland denna invasiva procedur.

Det är värt att notera att denna studie inte kräver obligatorisk användning av en rektalspole.

Hur förbereder man sig för studien?

Förberedelser för MR i prostata är inte svårt, men kräver särskild uppmärksamhet från patienten. Vanligen, för att få en mer exakt bild under skanningen injiceras en endorektal spole i patientens rektum.

Experter rekommenderar före studien:

 • några dagar innan förfarandet börjar följa en viss diet, med undantag av dietprodukter som är rika på protein och fiber, liksom de som orsakar ökad gasbildning.
 • dagen innan förfarandet, ta ett avførande medel;
 • Åtminstone 12 timmar före proceduren bör en rensningsema utföras;
 • i 5 timmar vägrar helt att äta;
 • bära löst kläder utan metallinsatser;
 • att frigöra fickor från onödiga föremål och enheter, för att ta bort alla smycken och klockor;

Hur gör MR-scanningen av prostata körteln?

Förfarandet för skanning av prostata körs ut i flera steg:

 • Förberedelse av patienten för MR och förhandssamråd med en specialist.
 • Själva skanningen. Efter injektion av kontrastmedel och endorektala sonden i en speciell lock, smord smorda man ligger på en särskild soffan fast bälten. Sedan rör sig den rörliga soffan in i tomografröret.
 • Slutförande av undersökningen. Soffan lämnar tomografen. Patienten frigörs från remmarna, sensorn avlägsnas från ändtarmen.
 • Behandling av mottagna data. Vanligtvis kan läkaren nästan omedelbart skriva ut de tagna bilderna och spela in all information på ett elektroniskt medium. Men för att avkoda är det nödvändigt att vänta lite.

Efter proceduren tas kontrastmediet utan några ytterligare åtgärder naturligt ut ur patientens kropp. Och personen kan fortsätta att leda sitt vanliga sätt att leva och gå hem.

Vilka enheter används för att utföra prostataundersökningar?

Vanligtvis rekommenderar läkare att genomgå diagnos på MR-tomografer med en magnetfältstyrka på 1,5 och 3 Tesla. Med 3T-skannrar med ultralätt upplösning kan du gå igenom proceduren mycket snabbare samtidigt som du behåller hög definition och kvalitet på den resulterande bilden.

Indikationer för MR i prostatakörteln är beredning, kontraindikationer och kostnad

Idag är MR av prostata den mest informativa metoden för att undersöka prostata vävnad. Magnetic resonance imaging hjälper till att exakt bestämma förekomsten av patologi i organ, bestämma dess specificitet, kemiska sammansättning, utvecklingsdynamik. Förfarandet är säkert och smärtfritt för patienten. Denna diagnosmetod hjälper till att få tydliga bilder, men baserat på läsning, som läkaren kommer att kunna ordinera rätt behandling.

Vad är MR i prostata

Studien av prostata genom metoden för magnetisk resonansbilder är baserad på en reaktion på interaktionen mellan vävnadsstrukturerna hos människokroppen och magnetfältet. På så sätt kan du kontrollera tillståndet hos prostatakörteln och närliggande organ (lymfkörtlar, blåsor, rektum). Resultaten, som återspeglas i bilderna, hjälper till att objektivt utvärdera organiska förändringar i vävnader, upprätta en rad olika patologier, deras prevalens. Om personen är frisk, kommer enheten att återspegla avsaknaden av tecken på sjukdom.

MRI av prostata med kontrast

Metoden för MR-undersökning av prostata med kontrasterande innebär införandet i patientens blod av en speciell substans som skiljer sig väl från apparaten. Denna typ av diagnos föreskrivs av en läkare i de flesta fall med misstankar om prostatacancer. Kontrast substans injiceras genom patientens venå omedelbart innan procedurens början. Innan du väljer en MR med kontrast, leder doktorn personen till analysen, som bör fastställa dess känslighet för ämnet.

MR utan kontrast

Magnetic resonance imaging av prostata utan kontrast kan utföras på två sätt:

 • Classic - den här metoden ger inte tilläggsförfaranden annat än utbildning och direktforskning. Personen placeras på ett rörligt bord som nedsänktes i en kapsel med magneter installerade i den.
 • Med endorektalnoyspolen - i detta fall införs i rektumet av patienten en speciell flexibel ledning. En sådan anordning skapar ett ytterligare magnetfält, beläget i prostata omedelbar närhet. Mekanismen för forskning med en endorektisk spole bidrar till mer noggrann diagnos.

Vad används MR för prostata?

MR-metoden för prostataundersökning används för att bekräfta eller motbevisa förekomsten av vissa sjukdomar:

 • onkologiska sjukdomar hos könsorganen;
 • prostatit;
 • venerala sjukdomar;
 • virus- och svampinfektioner;
 • adenom av prostata;
 • diphallia, kryptorchidism - medfödda abnormaliteter i prostata;
 • komplikationer efter kirurgiska operationer.

Med prostatit

Hos män utvecklas en sådan sjukdom på grund av verkan av patogena mikroflora eller mikrocirkulationssjukdomar i prostata med venös insufficiens. Stagnerande fenomen och långvariga inflammationer åstadkommer en minskning av lokal immunitet. Om prostatit inte detekteras vid den tiden kan det orsaka utvecklingen av en abscess. Behandling av denna komplikation reduceras till kirurgisk ingrepp. För att korrekt bestämma sjukdomen och dess stadium rekommenderar läkare patienten att genomgå en MR med hjälp av ett kontrastmedel om de misstänker prostatit.

I prostatacancer

Maligna tumörer i prostata finns ofta hos äldre män. De första alarmerande symptomen manifesteras i problem med urinering, ofullständig tömning av blåsan. När utbildningen ökar finns det tecken på berusning, ökad trötthet, depression, irritabilitet och generell svaghet. När en patient har sådana symptom, vilket indikerar en möjlig utveckling av en tumör i prostata, urologen utser en MR för en detaljerad undersökning av närvaron, storlek och typ av neoplasma i prostata.

Med prostata adenom

Med en ökning av intensiteten i syntesen av prostataceller kan adenom eller hyperplasi av prostata uppträda. Spridningen av vävnader provocerar svårigheter i urinering, kränkningar av sexuell funktion, urininkontinens och förstoppning. I de tidiga stadierna av adenom uppträder ofta asymptomatiskt, det detekteras med hjälp av ultraljud. MRI prostata doktorer utnämna för att bekräfta eller förneka diagnosen, bestämma omfattningen av vävnadsproliferation. Baserat på studien bildas en behandlingsplan.

Förberedelse för MR i prostata

För att förfarandet ska kunna visa det mest exakta resultatet måste viktiga villkor uppfyllas. Specialister identifierar följande steg i beredningen för prostatacancer:

 • Patienten visas en diet som bör utesluta möjligheten att bilda gaser i matsmältningsorganet. För detta är det strängt förbjudet att konsumera kål, färska bakverk, bönor, spannmål, morötter, surmjölk och kolsyrade drycker. Senast en sådan diet bör vara 3 dagar.
 • Det är möjligt att få otillförlitliga resultat om det finns överskott av vätska i kroppen, så den sista drycken ska utföras senast 6 timmar före studiens start.
 • Om MR-preparatet görs med insprutning av en spole kan patienten injiceras med en bedövningsmedel om det behövs inom en halvtimme.
 • Om en patient uppvisar gas och uppblåsthet får forskaren en aktiv sorbent, vilket eliminerar symtomen.
 • Innan MRI-proceduren startas måste du ta bort alla metallobjekt från dig själv, eftersom de provar förvrängning av bilden.
 • Blåsan ska vara måttligt fylld, så urinering ska utföras 2 timmar före MR.

MR-undersökning av prostata

Hittills är MR det mest exakta sättet att diagnostisera prostata patologier. Specialister skiljer de objektiva fördelarna med tomografi:

 • I forskningsprocessen utsätts inte människokroppen för joniserande strålning.
 • Jämfört med datortomografi är bilder av mjukvävnad mer exakta och tydliga;
 • på grund av anordningens reaktion för diffusion av förändringar i vävnader och celler är det möjligt att känna igen sjukdomen i ett tidigt skede;
 • MR bestämmer noggrant egenskaperna hos godartade och maligna tumörer, fastställer dynamiken i deras utveckling.

Med alla säkerhetsförfaranden finns kontraindikationer för sitt beteende:

 • en allergisk reaktion på ämnen som utgör färgämnet med en kontrastmetod
 • närvaro av fibros
 • binjurs- och njursjukdomar;
 • Överdrivenhet kan vara ett hinder för att utföra forskning inom en sluten apparat.

Hur är det

Förfarandet för MR-undersökning av prostatakörteln utförs enligt följande:

 • Beroende på typ av MR, ges patienten ett speciellt intravenöst eller rektalt färgämne i rektum.
 • För att göra MRM kvalitativt, placeras patienten på ytan av enheten rörlöst, om det behövs, använda speciella retentionsanordningar. Då kommer patienten antingen in i kapseln på enheten, eller en stor magnet placeras ovanför den.
 • MRI-proceduren tar ungefär en halvtimme, om kontrast används, fördubblas tiden. Patienten måste förbli still, så att bilderna är klara.
 • Läkaren observerar studiens framsteg och personens tillstånd med hjälp av ljud- och videokommunikation.
 • En sådan studie är smärtfri och säker. Kroppen kan reagera på magnetfältets verkan genom att värmen uppträder inom övervakningsområdet.

Tolkning av MR-resultat

Att läsa resultaten av magnetisk resonansavbildning görs av en specialist som utförde studien. I fotografierna registrerar läkaren patologiska förändringar i prostata. Experten mottar den slutsats som skickas till den behandlande läkaren eller ger personens händer personligen. Baserat på beskrivningen av förändringarna föreskriver urologen en adekvat diagnos för behandling. Hög noggrannhet av MRT hjälper i tid för att bestämma problemet, dess specificitet, för att bilda ett system för att eliminera patologi.

Pris MRI av prostata

Kostnaden för förfarandet skiljer sig beroende på platsen för kliniken, metoden att genomföra en tomografi av prostata. Medelpriset i Moskvas sjukhus kan uttryckas med hjälp av bordet:

Magnetisk resonansavbildning av prostata

MRI av prostata har använts sedan mitten av 80-talet. XX-talet. Informativiteten och noggrannheten i denna metod har dock länge varit begränsad på grund av MR-scanners tekniska imperfektiameter och den otillräckligt utvecklade undersökningsmetoden.

Det föråldrade namnet på metoden - NMR-tomografi - används för närvarande inte för att undvika felaktiga föreningar med joniserande strålning.

Syftet med MR-prostata

Det huvudsakliga målet med MR i det lilla bäckenet är lokal och regional staging av den onkologiska processen med TNM-systemet.

De grundläggande principerna för magnetisk resonansbilder

MRI baseras på fenomenet kärnmagnetisk resonans, upptäckt 1946 av fysikerna F. Bloch och E. Purcell (Nobelpriset i fysik, 1952). Detta fenomen är förmågan hos kärnorna hos vissa element under påverkan av ett statiskt magnetfält för att ta emot en radiofrekvenspuls energi. Parallellt arbete med studier av elektronparamagnetisk resonans genomfördes vid Kazan State University av professor E.K. Zavoisky. 1973 föreslog den amerikanska forskaren P. Lauterbur att komplettera fenomenet kärnmagnetisk resonans med verkan av ett alternerande magnetfält för att bestämma signalets rumsliga arrangemang. Med hjälp av tekniken för bildrekonstruktion, som användes vid den tiden för CT, lyckades han få det första MR-tomogrammet av en levande varelse. Under 2003 tilldelades P. Loterbur och P. Mansfield (skapare av ultrasnabb MR med möjlighet att erhålla en bild på 50 ms) Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Idag finns det mer än 25 tusen MR-tomografer i världen, med totalt mer än en halv miljon studier per dag.

Den viktigaste fördelen med MR i jämförelse med andra diagnostiska metoder är frånvaron av joniserande strålning och som en följd av fullständig eliminering av effekterna av cancer och mutagenes.

Fördelar med magnetisk resonansavbildning:

 • hög rumslig upplösning;
 • frånvaro av joniserande strålning, effekter av karcinogenes och mutagenes;
 • hög mjukvävnadskontrast;
 • förmågan att exakt upptäcka infiltration, svullnad av vävnaderna;
 • möjligheten till tomografi i något plan.

MRI har hög mjukvävnad kontrast och gör studien i alla plan som tar hänsyn till de anatomiska egenskaper hos patientens kropp och, om nödvändigt - för att erhålla tredimensionella bilder för att exakt uppskatta förekomsten av patologisk process. Dessutom är MR den enda icke-invasiva diagnostiska metoden som har hög känslighet och specificitet för att detektera ödem och infiltrering av alla vävnader, inklusive ben.

Den viktigaste tekniska parametern för MR är magnetfältstyrkan, som mäts i Tesla (T). Högfältskannrar (från 1,0 till 3,0 T) gör det möjligt att genomföra det bredaste utbudet av studier av alla delar av människokroppen, inklusive funktionell forskning, angiografi, snabb tomografi. Låg och srednepolnaya tomografi (mindre än 1,0 T) tillåter inte att erhålla kliniskt signifikant information om tillståndet i prostata, under de senaste 2-3 åren störst intresse MR skannrar med magnetisk fältstyrka på 3,0 T, som blivit tillgängliga för klinisk kvalitet ansökan. Deras främsta fördelar är möjligheten att erhålla bilder med hög rymdupplösning (mindre än 1 mm), hög hastighet och känslighet för minimala patologiska förändringar.

En annan viktig teknisk faktor som bestämmer informativiteten hos MR i bäckenprov är den typ av RF-sensor som används eller spolar. Vanligtvis används fasade RF-spolar för kroppen, vilka placeras runt studieområdet (ett element i midjenivå, den andra vid den främre bukväggen). Endorektala sensorer ökade signifikant de diagnostiska egenskaperna hos MR på grund av en signifikant ökning av rumsupplösningen och signal-brusförhållandet i studieområdet, en tydlig visualisering av kapseln i prostata och neurovaskulära buntar. För närvarande är arbete pågår för att skapa endorektalnyh-sensorer för MR-tomografer med en magnetfältstyrka på 3,0 T.

Noggrannheten för MR-diagnostik och egenskaperna hos hypervaskulära processer (tumörer, inflammationer) kan ökas avsevärt med hjälp av artificiell kontrast.

Med tillkomsten av specialiserade endorektala sensorer (radiofrekvensspolar), dynamisk kontrast och spektroskopi, uppmärksammades MRI snabbt av många kliniker och forskare och började gradvis genomföra en rad diagnostiska undersökningar av patienter med prostatacancer. Långsam utveckling av fältet strålningsdiagnos i landet berodde på bristande förekomsten av radikala metoder för behandling av prostatacancer (inklusive prostatektomi och strålbehandling), låg tillgång på moderna scanners och brist på lämpliga utbildningsprogram för yrkesverksamma radiologer och urologer. Under de senaste åren har situationen förändrats till det bättre, eftersom offentlig upphandling av medicinsk utrustning växte och specialiserade centra för diagnos och behandling av prostatacancer uppträdde.

Stages av magnetisk resonansavbildning av prostata

MRI av prostatan är en forskningsmetod som bygger på att skaffa skiktat tredimensionella bilder av ett organ som använder en kärnmagnetisk resonator. Det utmärks av sin säkerhet och hög effektivitet vid diagnos av patologiska förändringar i prostatakörteln.

Informativiteten hos MR-metoden

MR i prostatakörteln med hög grad av noggrannhet avslöjar förändringar i prostata strukturen och gör det möjligt att diagnostisera:

 • godartad prostatahyperplasi (adenom);
 • prostatit och närvaron av inflammation i prostata;
 • maligna tumörer.

Misstanke om prostatacancer är orsaken till utnämningen av prostatacancer. Urologist ger riktning till den diagnostiska centrum efter en rektal undersökning av patienten, såväl som närvaron av klagomål om svårigheten att urinering, oförmåga att helt tömma blåsan, frekvent urinering på natten, i närvaro av blod i urin. Diagnos av cancer som använder MR är korrekt och informativ.

Studien gör det möjligt att identifiera sjukdomsfokus och utesluta spridningen av metastaser till lymfkörtlarna och benvävnaden. Till skillnad från andra metoder för diagnos, en hög upplösning anordning för studie avslöjar de minsta förändringar i vävnadsstrukturen på cellnivå, och med en hög grad av noggrannhet för att skilja godartade från maligna, diagnos på ett tidigt stadium av sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingsstrategi. Först efter bekräftelse av prostatacancer utförs en exakt punkteringsbiopsi baserat på MR-resultat.

Utnämning av MRI förfaranden prostata adenom kan du bestämma storleken på godartade tumörer, planera ett tillvägagångssätt under operation, för att utvärdera läget för prostata adenom i förhållande till urinblåsan och urinröret. Med prostatit tillåter MR-scanningen att visualisera inflammationsfoci, se till att diagnosen är korrekt, för att ordinera lämplig behandling.

Förberedelser för undersökningen

Korrekt förberedelse för MR kommer att avslöja de minsta förändringarna i prostatakörteln. Innan du börjar diagnosen bör du följa rekommendationerna:

 1. I 24 timmar före proceduren, avstå från att äta mat, vilket orsakar gasbildning. Detta inkluderar: grönsaker (kål, rädisa, sallad, lök, kronärtskocka); bäckväxter; frukt (druvor, päron, äpplen, persikor); söt läsk och juice; mjölkhaltiga produkter; spannmål. Det rekommenderas att förhindra manifestation av flatulens genom att ta Espumizan eller aktivt kol.
 2. Rensa tarmarna med en lavemang. Med normal tarmdrift är det tillräckligt att tömma dig själv naturligt.
 3. Neka att äta 4 timmar före undersökningen.
 4. Fyll blåsan genom att dricka vätska 2 timmar före provet.
 5. Ta antispasmodisk i en halvtimme före proceduren. Det kan vara No-shpa (Drotaverin, Papaverin), Spazmalgon.
 6. Med överdriven spänning, ta lugnande medel.

Det är tillrådligt att hänvisa till MR-proceduren, information om tidigare prostataundersökningar (om några), bilder, slutsatser. Tack vare medicinsk dokumentation kommer läkaren att kunna anpassa planen för MR, ägna större uppmärksamhet åt problemområdena, analysera dynamiken i förändringar i tillståndet i prostatakörteln.

genomföra MRI

MR kan utföras med hjälp av en endorektal sensor, med hjälp av ett kontrastmedium eller på ett klassiskt sätt. Valet av metoden för att utföra proceduren beror på den undersökta sjukdomen och patientens vikt.

Magnetisk resonanstomografi är en cylinder, som är en kraftfull magnet. Patienten flyttas till insidan av cylindern på bordet i den bakre positionen. Vid undersökning av patienter med övervikt eller rädsla för sluten utrymme används öppna enheter. De kan bara ha magneter på toppen och botten, fönstret för visuell kontakt, vara av icke standardform.

Noggrannheten i MR-resultaten ökar med användningen av endorektalspolen, eftersom sensorn stärker magnetfältet intill prostata i ändtarmen.

Sensorn placeras i manschetten, som är smörjd med petroleumgel eller gelsmörjmedel. Manschetten, utformad för att hålla apparaten i ändtarmen, uppblåses efter injektion i ändtarmen. I genomsnitt varar diagnosen 30-40 minuter. Under undersökningen ska patienten ligga stillastående. Efter proceduren blåses manchetten av och spolen avlägsnas.

Användningen av prostata MR med kontrast gör det möjligt att bedöma blodtillförseln till kroppen för att skilja inflammationsfokus från malign bildning för att bestämma utvecklingen av tumörutvecklingen på ett tillförlitligt sätt.

Standardproceduren för prostata MR med kontrast innefattar en enda administrering av gadolinium (kontrastmedium). Med dynamisk tomografi ges patienten en droppare med saltlösning, och efter att proceduren har startat och de första bilderna visas, injiceras ett kontrastmedel i droppen. Kontrast, att komma in i tumören, ökar bildens tydlighet och visar dess tillförlitliga storlek. Före proceduren utvärderas patientens njurestatus, eftersom införandet av kontrast kan orsaka nefrogen systemisk fibros.

Under proceduren finns ingen i rummet utom patienten. Kommunikation med en radiolog stöds av en väljaranslutning.

Dekrypteringen av den mottagna data utförs av läkare-radiologen, varefter han skickar resultaten till den behandlande läkaren.

Kontraindikationer mot MR:

 • närvaro av cochleärt implantat;
 • applicering av metallhaltiga klämmor och spiraler i hjärnans aneurysm;
 • installerade konstgjorda hjärtventiler, defibrillatorer och pacemakers;
 • närvaro i kroppen av metallbärande endoprosteser av leder, skruvar, stift, plattor;
 • förekomsten av metallföremål i kroppen.

När den exponeras för metallinnehållande element kan apparatens elektromagnetiska fält provocera sin förskjutning i kroppen, vilket leder till trauma eller andra negativa konsekvenser.

Liknande den informativa metoden för undersökning är en beräknad tomografi.

CT i prostata

Beräknad tomografi av prostatakörteln är en undersökningsmetod som ger information om förekomsten av neoplasmer i orgnet, tillståndet hos de partiella vesiklarna, kärl och vävnader som omger prostata. CT är ordinerat i närvaro av klagomål om svårighet urinering, sexuell dysfunktion, ångest och stress hos män.

Under proceduren utsätts patienten för röntgenstrålar. Informationen som erhållits med hjälp av röntgenbilder överförs till de inbyggda sensorerna och gör det möjligt att utvärdera prostatens tillstånd från den erhållna tredimensionella bilden. Förfarandet varar cirka 15 minuter, har en låg kostnad i jämförelse med MR och har inga kontraindikationer. CT-apparaten är konstruerad för undersökning av patienter upp till 150 kg, så denna diagnosmetod är inte lämplig för personer med övervikt.

CT i prostatakörteln kan utföras med användning av ett kontrastmedium som fläckar vävnadskärl under en kort tid. Samtidigt blir organets konturer tydligare synliga. Tid för att ta bort kontrast från kroppen - ca 48 timmar. I jämförelse med MR är CT mindre informativt i prostatacancer. Dessutom är förfarandet förknippat med exponering för skadlig röntgenstrålning, som har egenskapen att ackumuleras i kroppen.

CT ger mer detaljerad information under undersökningen. Prostatakörteln är ett organ som innehåller en stor andel av vätskan och är omgiven av benvävnad, så det är mer tillrådligt att välja MR-metoden när den granskas. Men om snabb diagnos är nödvändig är CT-metoden oumbärlig.

Biopsi efter tomografi

Förfarandet för MR i prostatacancer ger omfattande information om tumörens placering och hjälper till att välja en behandlingsmetod. Dessa bilder möjliggör en målinriktad provtagning av materialet för vidare analys med rektala medel (12 punkter) eller en transrectal biopsi under generell anestesi (30-40 punkter för materialprovtagning).

Användningen av MR för prostatabiopsi är samtidig kontroll av proceduren med en ultraljudsmaskin och en tomografi. Sensorerna fixar samtidigt sondens framsteg till undersökningsområdet, varigenom noggrannheten hos nålen träffas för biopsi i tumörcellerna.

MR-undersökning efter biopsi upprepas för att förhindra fel i diagnosen och utvärdera dynamiken i tumörutvecklingen.

Tidig prostata-tomografi diagnostiserar prostatit, adenom, identifierar prostatacancer i ett tidigt skede och väljer en behandlingsmetod som maximerar patientens liv.