Huvud
Massage

Tid mellan prostata biopsi och MR

Anmälningsdatum: Apr 2010 Inlägg: 0 Tack: 0 Tackade 0 gånger i 0 inlägg

Tid mellan prostata biopsi och MR

Biopsi utfördes den 22 mars 1818, prostata adenokarcinom, 7 poäng på Gleason-skalan.
Oncourologen utsåg en uppföljning av scintigrafi och MR med kontrast.
Men. MR är inte tidigare än 30-40 dagar efter biopsi.

Anmälningsdatum: okt 2010 Inlägg: 3,114

Meddelande från % 1 $ s Han skrev:

Hitta fler inlägg av alex

Scintigrafi, om CHI politik, vänta i ett halvt år i sin tur, en MR för en och en halv månad. Så det var i mitt fall. Så ändå innan det inte fungerar.

Anmälningsdatum: okt 2010 Inlägg: 46

Resultatet av en biopsi mottogs den 19 september, efter ett par veckor på vårt radiologiska centrum gjorde de en scintigrafi för OMC, efter en månad av MR. Baserat på resultaten från undersökningen var operationen den 21 november tillåtet. och om MRI inte visade groning av en kapsel, är den postoperativa material som vi har kanske inte alla kan se.. kanske skazalas.Seychas aggressivitet av tumören okej, stå i hans bostad på kontot en gång var tredje månad för att gå till receptionen på Oncology Center.

Anmälningsdatum: Mar 2012 Inlägg: 0 Thanked 0 Times in 0 Posts

Jag förstår inte här, där dessa onkologer studerar som efter en biopsi skickar på MRT för doobsledovaniya.eto grovfelet. Biopsier är slutet på alla undersökningar, men bara före eller efter 2-3 månader. Annars kommer bilden av MR att beskriva blödningsområden efter biopsi som tumörställen.

Anmälningsdatum: okt 2010 Inlägg: 46

Meddelande från % 1 $ s Han skrev:

Anmälningsdatum: Mar 2012 Inlägg: 0 Thanked 0 Times in 0 Posts

Meddelande från % 1 $ s Han skrev:

Anmälningsdatum: Mar 2012 Inlägg: 0 Thanked 0 Times in 0 Posts

Ja, bara en fru, det finns ett protokoll för undersökning för misstänkt prostatacancer. En biopsi är den senaste studien. Före detta, när hunden är under 10 - ett blodtest (PSA olika fraktsits linje, testosteron - är minimum), i kontrast MRI, TRUS, och sedan en biopsi. Alla dessa studier tar 5 dagar. Av dessa hålls de tre första på en till två dagar. Därefter 3 dagars förberedelse för biopsi och 5-6 dagar från början av studien biopsi. Resultaten väntar på 10 dagar - totalt 15-16 dagar. I 10 dagar väntar analyseras och undersökningar genomförs för sjukhusvistelse. Du kan också gå igenom dem i 2-3 dagar.
Och ja, den här hastigheten är inte omvänd.
Men en biopsi tas ALLTID efter en MR.
Och det är inte så viktigt för läkaren att se om det går bortom kapseln (detta kan bedömas av värdet på hunden och MRI allt är väl i sikte), och inte ens vet vad.

Hitta fler inlägg av alex

Biopsin skickas inte av onkologen, tk. Vanligtvis är patienten ännu inte registrerad hos onkologicentralen, och urologen är baserad på PSA-analysen. Därför är en biopsi den första på listan. Jag varnade av läkare att MR och ultraljud ska utföras efter 2 månader. efter en biopsi. Och detta påverkar inte scintigrafi.

Anmälningsdatum: Mar 2012 Inlägg: 0 Thanked 0 Times in 0 Posts

Urologen skickar till konsulten med onkologen med misstankar. Och onkologen utser allt som är nödvändigt. I rätt ordning. Annars visar det sig att det visar sig. Istället för tre veckor i sex månader passerar

Den obehagliga sidan av prostata biopsi: konsekvenserna och återkopplingen av patienter

En biopsi i prostatakörteln är ett smärtfritt förfarande som kan utföras utan anestesi. Varje år drivs det av mer än 1 miljon män i olika länder.

För vissa patienter är anestesi helt enkelt nödvändigt. Vanligen föreskrivs en biopsi för de patienter som misstänks för att utveckla prostatacancer.

Baserat på de erhållna resultaten bestäms frågan om val av lämpligaste behandlingsmetod.

Skadbehandlingar för människors hälsa

Trots förekomsten kan prostatabiopsi orsaka skada på den manliga kroppen.

Procedurens invasivitet innebär en stor sannolikhet för olika komplikationer (i de flesta fall - smittsamma).

De genomförda studierna visade att under de 30 dagarna efter prostata biopsi skickades omkring 6,9% av männen för ytterligare undersökning och behandling.

Vad är konsekvenserna av prostata biopsi?

Frekvensen av komplikationer beror inte på antalet utförda procedurer, antalet punkteringar och placeringen av nålen under biopsi.

Som regel uppkommer komplikationer på grund av ett försvagat immunförsvar, utvecklingen av diabetes mellitus, användningen av steroider eller andra immunsuppressorer.

Därefter kommer de vanligaste konsekvenserna av en biopsi av prostatakörteln att listas.

Smärta och obehag i rektalområdet

Känsla av obehag, smärta i rektumområdet störs av statistik från 3% till 5% av männen som genomgick en biopsi. Det bör noteras att beskrivningar av dessa känslor är subjektiva.

Experter är säkra: Ju högre detta index, desto vanligare känns patienten och obehaget efter proceduren.

Problem med urinering

Överträdelser av urinering i detta fall manifesteras av en fördröjning av urinen upp till 8 timmar.

Samtidigt i tömningsprocessen kan en man uppleva obekväma känslor, smärta. Enligt urologernas sammansättning är akut urinretention fixad i 0,2% av fallen.

Mikturition kan vara störd på grund av utvecklingen av akut, förvärring av kronisk prostatit.

Blod i urinen, avföring, spermier

I detta fall bildas ett obetydligt sår som orsakar tillfällig blödning.

Som regel försvinner sådana symtom efter några dagar (ibland - i veckan). Sperma, urin kan ha en rödaktig nyans.

Gradvis blir färgen på biologiska produkter ljusare (med minskad blödning).

Feber, feber

En liten ökning av kroppstemperaturen efter en prostatabiopsi är normal. Som regel, efter 2-3 dagar normaliseras kroppens temperatur.

Om indikatorn överstiger 37,5-38 grader och varar mer än 3 dagar kan detta indikera utvecklingen av komplikationer: purulenta processer som förekommer i prostata samt inflammation i urinvägarna i urinblåsan.

Andra obehagliga symptom kan också uppstå. Om temperaturen stiger över en längre period bör du kontakta en läkare. Som regel tilldelar en specialist tilläggsdiagnostik för att bestämma den viktigaste orsaken till feber.

Framväxten av smittsamma sjukdomar

Vid 2-4% efter transrektalbiopsin bildas infektiösa komplikationer på grund av bakteriell penetration av E. coli i urinvägarna genom den rektala slemhinnan.

För att minimera sannolikheten för infektionssjukdomar efter prostatabiopsi är män förskrivna antibiotika i 5 dagar.

I de flesta fall utse fluorokinoloner. I praktiken har det visat sig att antibakteriell profylax väsentligt minskar risken för att utveckla bakteriemi, bakteriuri och även feber.

Hur man beter sig efter proceduren för att undvika komplikationer?

Liksom andra operationer kan biopsi av prostata leda till komplikationer. Experter rekommenderar att man följer vissa rekommendationer för att minimera sannolikheten för deras manifestation.

Följande är de mest effektiva förebyggande åtgärderna:

 • bantning. Efter en prostata biopsi bör du följa en icke-strikt diet. Först och främst måste du använda så mycket vatten som möjligt (upp till 2,5 liter per dag). I detta fall borde du äta mat rik på fibrer (för att undvika förstoppning). Förteckningen över rekommenderade produkter innehåller bär, frukter, grönsaker, samt spannmål, baljväxter, torkade frukter. Diet nog att observera i 2 veckor;
 • minimering av fysisk aktivitet. Efter proceduren måste en man utesluta fysisk aktivitet i 4 timmar. Dessutom rekommenderas att avstå från att lyfta vikter, besöka gymmet i 10-12 dagar. Tack vare detta kommer kroppen att återhämta sig snabbare, obehagliga känslor minimeras.
 • vägran att besöka bastun och bastu. Efter en biopsi av prostata måste du sluta bada. Detta är mycket viktigt, eftersom överhettning av kroppen kan leda till utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Stages av magnetisk resonansavbildning av prostata

MRI av prostatan är en forskningsmetod som bygger på att skaffa skiktat tredimensionella bilder av ett organ som använder en kärnmagnetisk resonator. Det utmärks av sin säkerhet och hög effektivitet vid diagnos av patologiska förändringar i prostatakörteln.

Informativiteten hos MR-metoden

MR i prostatakörteln med hög grad av noggrannhet avslöjar förändringar i prostata strukturen och gör det möjligt att diagnostisera:

 • godartad prostatahyperplasi (adenom);
 • prostatit och närvaron av inflammation i prostata;
 • maligna tumörer.

Misstanke om prostatacancer är orsaken till utnämningen av prostatacancer. Urologist ger riktning till den diagnostiska centrum efter en rektal undersökning av patienten, såväl som närvaron av klagomål om svårigheten att urinering, oförmåga att helt tömma blåsan, frekvent urinering på natten, i närvaro av blod i urin. Diagnos av cancer som använder MR är korrekt och informativ.

Studien gör det möjligt att identifiera sjukdomsfokus och utesluta spridningen av metastaser till lymfkörtlarna och benvävnaden. Till skillnad från andra metoder för diagnos, en hög upplösning anordning för studie avslöjar de minsta förändringar i vävnadsstrukturen på cellnivå, och med en hög grad av noggrannhet för att skilja godartade från maligna, diagnos på ett tidigt stadium av sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingsstrategi. Först efter bekräftelse av prostatacancer utförs en exakt punkteringsbiopsi baserat på MR-resultat.

Utnämning av MRI förfaranden prostata adenom kan du bestämma storleken på godartade tumörer, planera ett tillvägagångssätt under operation, för att utvärdera läget för prostata adenom i förhållande till urinblåsan och urinröret. Med prostatit tillåter MR-scanningen att visualisera inflammationsfoci, se till att diagnosen är korrekt, för att ordinera lämplig behandling.

Förberedelser för undersökningen

Korrekt förberedelse för MR kommer att avslöja de minsta förändringarna i prostatakörteln. Innan du börjar diagnosen bör du följa rekommendationerna:

 1. I 24 timmar före proceduren, avstå från att äta mat, vilket orsakar gasbildning. Detta inkluderar: grönsaker (kål, rädisa, sallad, lök, kronärtskocka); bäckväxter; frukt (druvor, päron, äpplen, persikor); söt läsk och juice; mjölkhaltiga produkter; spannmål. Det rekommenderas att förhindra manifestation av flatulens genom att ta Espumizan eller aktivt kol.
 2. Rensa tarmarna med en lavemang. Med normal tarmdrift är det tillräckligt att tömma dig själv naturligt.
 3. Neka att äta 4 timmar före undersökningen.
 4. Fyll blåsan genom att dricka vätska 2 timmar före provet.
 5. Ta antispasmodisk i en halvtimme före proceduren. Det kan vara No-shpa (Drotaverin, Papaverin), Spazmalgon.
 6. Med överdriven spänning, ta lugnande medel.

Det är tillrådligt att hänvisa till MR-proceduren, information om tidigare prostataundersökningar (om några), bilder, slutsatser. Tack vare medicinsk dokumentation kommer läkaren att kunna anpassa planen för MR, ägna större uppmärksamhet åt problemområdena, analysera dynamiken i förändringar i tillståndet i prostatakörteln.

genomföra MRI

MR kan utföras med hjälp av en endorektal sensor, med hjälp av ett kontrastmedium eller på ett klassiskt sätt. Valet av metoden för att utföra proceduren beror på den undersökta sjukdomen och patientens vikt.

Magnetisk resonanstomografi är en cylinder, som är en kraftfull magnet. Patienten flyttas till insidan av cylindern på bordet i den bakre positionen. Vid undersökning av patienter med övervikt eller rädsla för sluten utrymme används öppna enheter. De kan bara ha magneter på toppen och botten, fönstret för visuell kontakt, vara av icke standardform.

Noggrannheten i MR-resultaten ökar med användningen av endorektalspolen, eftersom sensorn stärker magnetfältet intill prostata i ändtarmen.

Sensorn placeras i manschetten, som är smörjd med petroleumgel eller gelsmörjmedel. Manschetten, utformad för att hålla apparaten i ändtarmen, uppblåses efter injektion i ändtarmen. I genomsnitt varar diagnosen 30-40 minuter. Under undersökningen ska patienten ligga stillastående. Efter proceduren blåses manchetten av och spolen avlägsnas.

Användningen av prostata MR med kontrast gör det möjligt att bedöma blodtillförseln till kroppen för att skilja inflammationsfokus från malign bildning för att bestämma utvecklingen av tumörutvecklingen på ett tillförlitligt sätt.

Standardproceduren för prostata MR med kontrast innefattar en enda administrering av gadolinium (kontrastmedium). Med dynamisk tomografi ges patienten en droppare med saltlösning, och efter att proceduren har startat och de första bilderna visas, injiceras ett kontrastmedel i droppen. Kontrast, att komma in i tumören, ökar bildens tydlighet och visar dess tillförlitliga storlek. Före proceduren utvärderas patientens njurestatus, eftersom införandet av kontrast kan orsaka nefrogen systemisk fibros.

Under proceduren finns ingen i rummet utom patienten. Kommunikation med en radiolog stöds av en väljaranslutning.

Dekrypteringen av den mottagna data utförs av läkare-radiologen, varefter han skickar resultaten till den behandlande läkaren.

Kontraindikationer mot MR:

 • närvaro av cochleärt implantat;
 • applicering av metallhaltiga klämmor och spiraler i hjärnans aneurysm;
 • installerade konstgjorda hjärtventiler, defibrillatorer och pacemakers;
 • närvaro i kroppen av metallbärande endoprosteser av leder, skruvar, stift, plattor;
 • förekomsten av metallföremål i kroppen.

När den exponeras för metallinnehållande element kan apparatens elektromagnetiska fält provocera sin förskjutning i kroppen, vilket leder till trauma eller andra negativa konsekvenser.

Liknande den informativa metoden för undersökning är en beräknad tomografi.

CT i prostata

Beräknad tomografi av prostatakörteln är en undersökningsmetod som ger information om förekomsten av neoplasmer i orgnet, tillståndet hos de partiella vesiklarna, kärl och vävnader som omger prostata. CT är ordinerat i närvaro av klagomål om svårighet urinering, sexuell dysfunktion, ångest och stress hos män.

Under proceduren utsätts patienten för röntgenstrålar. Informationen som erhållits med hjälp av röntgenbilder överförs till de inbyggda sensorerna och gör det möjligt att utvärdera prostatens tillstånd från den erhållna tredimensionella bilden. Förfarandet varar cirka 15 minuter, har en låg kostnad i jämförelse med MR och har inga kontraindikationer. CT-apparaten är konstruerad för undersökning av patienter upp till 150 kg, så denna diagnosmetod är inte lämplig för personer med övervikt.

CT i prostatakörteln kan utföras med användning av ett kontrastmedium som fläckar vävnadskärl under en kort tid. Samtidigt blir organets konturer tydligare synliga. Tid för att ta bort kontrast från kroppen - ca 48 timmar. I jämförelse med MR är CT mindre informativt i prostatacancer. Dessutom är förfarandet förknippat med exponering för skadlig röntgenstrålning, som har egenskapen att ackumuleras i kroppen.

CT ger mer detaljerad information under undersökningen. Prostatakörteln är ett organ som innehåller en stor andel av vätskan och är omgiven av benvävnad, så det är mer tillrådligt att välja MR-metoden när den granskas. Men om snabb diagnos är nödvändig är CT-metoden oumbärlig.

Biopsi efter tomografi

Förfarandet för MR i prostatacancer ger omfattande information om tumörens placering och hjälper till att välja en behandlingsmetod. Dessa bilder möjliggör en målinriktad provtagning av materialet för vidare analys med rektala medel (12 punkter) eller en transrectal biopsi under generell anestesi (30-40 punkter för materialprovtagning).

Användningen av MR för prostatabiopsi är samtidig kontroll av proceduren med en ultraljudsmaskin och en tomografi. Sensorerna fixar samtidigt sondens framsteg till undersökningsområdet, varigenom noggrannheten hos nålen träffas för biopsi i tumörcellerna.

MR-undersökning efter biopsi upprepas för att förhindra fel i diagnosen och utvärdera dynamiken i tumörutvecklingen.

Tidig prostata-tomografi diagnostiserar prostatit, adenom, identifierar prostatacancer i ett tidigt skede och väljer en behandlingsmetod som maximerar patientens liv.

Mrt efter prostata biopsi

Vad är hematospermi: orsakerna och behandlingen

Eventuella brott mot kompositionen och kvaliteten på ejakulatet påverkar negativt kvinnans reproduktiva funktion, och under lång tid är det inte möjligt att bli barn. Och om tidigare skälen föredrog att leta efter en kvinna, kan idag nästan 40% av infertila par inte få barn på grund av patologier hos den manliga kroppen. Läkare associerar detta med effekterna av negativa faktorer från utsidan, liksom förekomsten av genetiska och förvärvade sjukdomar.

Hematospermi är ejakulationspatologin, som bokstavligen översätts som "blod" och "frö". Det innebär att en man med en sådan diagnos i sämskvätskan kommer att få blod, och doktorn måste hitta de exakta orsakerna till utvecklingen av en sådan avvikelse. Endast genom att fastställa förutsättningarna för kränkningar i kroppen är det möjligt att återställa genito-urinorganens normala funktion samt reproduktiv hälsa.

Hematospermi - vad är det?

Förutsatt att paret planerar barn, och så att utlösning sker i kvinnans vagina, kan en man stanna kvar i mörkret länge i mörkret om hematospermi. På grund av detta har patologi alla chanser att utvecklas och orsaka allvarliga komplikationer i kroppen. Om mannen kunde undersöka blodets närvaro i sin sperma, är det viktigt att konsultera en läkare i tid, eftersom detta inte bara är ett symptom på en kroppsbrott utan en allvarlig signal från kroppen.

Hematospermi är en särskilt viktig patologi av ejakulatet, åtföljt av att blodet släpps ut i sätesvätskan, vilket kräver brådskande läkarvård. Och om för män yngre än 40 år presenteras en sådan patologi i godartad etiologi, så kan män i hög ålder ett ångestsymtom vara en signal om förekomsten av onkologi. Endast med en noggrann diagnos och söka förutsättningar för hematospermi, kommer läkaren att kunna hitta sätt att lösa problemet.

 • Parvisemia;
 • teratozoospermia;
 • zoospermia;
 • Zoospermiya;
 • Bacteriospermia.

orsaker till

Enligt observationerna av läkare är en frekvent orsak till utveckling av hematospermi inflammation i prostata eller vätskor. I detta fall utgör ejologens patologi ett hot mot den manliga organismen och är snarare en följd av den överförda sjukdomen. Efter 1-2 månader kommer blodet gradvis att sluta dyka upp i vätskan, och om det inte händer, måste mannen undersökas vidare från läkaren.

Många sjukdomar i prostatakörteln påverkar högt kvaliteten på ejakulatet, så orsaken till hematospermi kan vara följande:

 • prostatit vid kroniskt stadium
 • onkologi av körteln;
 • Varicocele i området av prostata urinröret;
 • kuporna av kupolen;
 • prostata sten sjukdom;
 • Konsekvenser av TUR-operation på körteln eller dess biopsi
 • konsekvenser efter förfarandet för brachyterapi.

Dessutom kan följande problem med urinröret bidra till att blodet uppträder i sperma:

 • cystor;
 • uretrit;
 • striktur;
 • vårtor;
 • Urinrörets onkologi;
 • tidigare skador på urinröret.

Utvecklingen av hematospermi kan vara en följd av sjukdomar hos vesiklar av partiklar, nämligen:

 • cystor av seminal vesiklar, de kan förvärvas eller helt medfödd;
 • amyloidos;
 • schistosomiasis;
 • hydatid sjukdom;
 • cytomegalovirus;
 • tuberkulos;
 • infektioner och virus som överförs sexuellt
 • AIDS.

Det finns också flera systemiska sjukdomar hos den manliga kroppen, vars konsekvens är hematospermi. Dessa är amyloidos, arteriell hypertension, kronisk leverinsufficiens, lymfom eller von Willebrand-sjukdom. I detta avseende måste specialisten kontrollera patienten för förekomst av dessa sjukdomar, och om orsaken till ejakulatets patologi har fastställts kommer lämplig behandling att väljas.

Metoder för behandling

Hematospermi kräver en omfattande diagnos, för att man måste besöka en urologs början. En uppsättning diagnostiska tekniker innefattar följande:

 • TRUS;
 • sperma;
 • sådd av sperma
 • urinalys - kultur på mikrofloran, allmän analys, i 3 portioner av Meares&Stamey;
 • män med avancerad ålder med PSA-blod;
 • Urinrörets cysturetroskopi
 • koagulering;
 • Ultraljud, CT och MR.

Behandling av hematospermi beroende på orsakerna till patologi kan utföras på två sätt - medicinskt och kirurgiskt. Om infektioner upptäcktes, föreskriver läkaren en kurs av antibiotika som är lämpliga för orsakssystemet. Inflammatoriska processer är undertryckta av antiinflammatoriska läkemedel. Antivirala medel, immunmodulatorer, antiseptika kan ordineras. Separat behandlas lever, tryck och sjukdomar som överförs sexuellt.

Om experten har identifierat förekomst av godartad tumör, kirurgi, strålning och kemoterapi, samt andra behandlingsmetoder kan utföras. Sjukdomar i prostata kräver användning av antibakteriella läkemedel, åderbråck kräver kirurgi och koaguleringsteknik. Kirurgi utförs i närvaro av stenar eller cyster i urinogenitala organ. Dessutom utövar många moderna kliniker endoskopi av ejakulatoriska kanaler och seminala vesiklar, vilket också är lämpligt för hematospermi.

Allt om att dechifiera uzi av prostata: organs norm eller patologi

För att identifiera patologier i prostatakörteln används olika diagnostiska metoder. Den mest exakta, informativa och tillgängliga bland alla är ultraljudsundersökningen av denna kropp. Vad kan detekteras, och hur är dechiffreringen av prostata uzi korrekt utförd?

Kortfattat om prostata uzi

Ultraljudsundersökning av prostata i de allra flesta fall utförs transrektalt, det vill säga genom ändtarmen. Detta beror på det faktum att på detta sätt är det lättare att bara komma nära kroppen, sedan införandet av sensorn i anus av prostata ultraljud maskin skiljer bara en tunn slemhinna, vilket är absolut inte ett hinder för diagnos. En sådan studie kallas TRUSI prostata.

I sällsynta fall, då patienten har kontraindikationer till rektal ultraljud, användning och bukhålan. Den bärs över patientens mage. Sådan forskning anses vara mindre informativ, eftersom huden och fettlager hos patienten vid denna tidpunkt störa att korrekt bedöma storlek, konturer och andra egenskaper kropps, och därmed fastställandet av sjukdom kommer också att hållas inte så framgångsrikt. I överviktiga patienter med ett signifikant fettlager utförs ultraljud inte överhuvudtaget alls.

De positiva aspekterna av ultraljudsundersökning av prostata kan hänföras till det faktum att patienten erhåller resultaten nästan omedelbart, på hans händer. Förutom diagnosen kan en specialist också ge bilder av prostatakörteln som hjälper urologen att korrekt bedöma problemets omfattning i framtiden.

Dekryptering av prostatisk ultraljud: grundläggande egenskaper

Dessa inkluderar de indikatorer som nödvändigtvis måste vara närvarande i studieprotokollet. Detta är det nödvändiga läget, utan det är helt enkelt omöjligt att korrekt bedöma organets arbete och struktur. Så vad är dessa egenskaper:

 1. Struktur. Normalt borde det vara enhetligt. Små införlivningar av andra vävnader i prostatakörtelns struktur kan indikera ett problem. Så kommer adenomatösa noder att indikera en större sannolikhet att ha prostata adenom. Om urosisten avslöjade stabila foci med minskad ekogenitet kan dessa formationer vara stenar eller cystliknande formationer i prostatakörteln. Särskild uppmärksamhet ägnas de foci som identifieras i bilden med uzi i en mörk färg, som praktiskt taget inte speglar ultraljuden riktad mot dem. Sådana neoplasmer i form av små impregneringar kan vara bärare av cancerceller.
 2. Konturer. Normalt borde de vara klara och jämn, utan separata foci som står ut mot hela kroppen. Prostatakörteln är ett symmetriskt organ, det vill säga alla delar måste vara identiska och ha en spegelstruktur. Närvaron av asymmetri, eller mer exakt - en ökning av någon andel av prostata, indikerar förekomst av patologi på denna plats. Detta kan vara en tumör med lokalisering i tekniken, och prostata inflammation - prostatit, varvid de patologiska processer visar sig särskilt aktiva i denna del av organet.
 3. Storleken. Främre storlek bör inte överstiga 2,5 cm, bör den tvärgående dimensionen vara inom området 2.7-4.2 cm och längsgående -. Inom 2,4-4,0 cm också nödvändigtvis uzist kroppsvolym som beräknas genom formel. Denna volym av en hälsosam prostata har ett medelvärde på 25 cm eller mindre. Dessa data är nödvändiga för urologen att bestämma ökningen i kroppen (prostatavolymen), liksom dess individuella delar och lober. Om några indikatorer överskrids, är det meningsfullt att kontrollera organet för närvaro av neoplasmer, cyster eller inflammation.
 4. Volymen av kvarvarande urin. Denna indikator mäts strax efter att ultraljudsundersökningen av prostata är klar. Patienten ska gå på toaletten, urinera och ligga igen på soffan till uzi. Volymen av kvarvarande urin får inte överstiga 15 ml. Indikatorer som överskrider denna volym kommer att indikera problem med urinering. Detta händer i sin tur på grund av störningar i blåsan, njurarna och en ökning i prostata som pressar på urinvägarna. Kort sagt har urologen anledning att anta förekomsten av patologi i patientens genito-urinorgan.

Vilka sjukdomar kan identifieras genom ultraljud av prostata?

Detekteringen av sjukdomar i detta fall är bara en misstanke om dem, och inte den slutliga diagnosen. Så vad kan identifieras av ultraljudsresultatet:

 1. Prostata adenom. Förutom att öka kroppens storlek måste uzisten vara uppmärksam på vissa områden med ändrade konturer, där de adenomatösa noderna är koncentrerade. Sådan patologisk vävnad av prostata reflekterar ojämn ultraljud, vilket tydligt ses i bild av bildskärmen som en heterogen struktur av körteln.
 2. Prostatit. Förutom att öka kroppens storlek, noterar uzisten också den ökade ekogeniteten hos vävnaderna. I närvaro av en inflammatorisk process kommer en inhomogen struktur i organet inte att observeras. Dessutom måste ultraljudet kontrollera tillståndet hos de partiella vesiklarna och lumen i kanalerna i denna zon. Ökningen i kanalerna kommer också att berätta om deras engagemang i inflammationsprocessen, även om ibland ett sådant symptom bara är ett symptom på långvarig sexuell avhållsamhet.
 3. Cysten. I det här fallet kommer uzisten att se en separat formation med tydliga konturer, vilket klart skiljer sig från hela körtelns bakgrund. Uzisten är skyldig att fixa sina dimensioner i studieprotokollet. Oftast uppstår denna situation mot bakgrund av kronisk prostatit, men ibland syns cysten och med adenom.
 4. Prostatacancer. Uzist kommer att se ojämna och fuzzy konturer av orgel, heterogenitet av körtelstrukturen, liksom mörka fläckar som nästan inte återspeglar ultraljud. I allmänhet, för ultraljud av prostatakörteln, är diagnosen "prostatacancer" nästan aldrig upptagen. För att bekräfta misstankar kommer patienten att skickas till en biopsi hos orgeln, och först därefter kommer det att vara möjligt att säga vilka celler, normala eller canceraktiga, som utgör orgelns innehåll.

Resultat av uzi: norm

Normalt kommer ultraljudet att ge en åsikt, som kommer att indikera följande fras - "ECHO av tecken på sjukdomen avslöjas inte." Detta betyder inte en fullständig frånvaro av sjukdomen, men att även organets funktion inte utgör någon fara, även i närvaro av patologi. Om resten av testen också är normala, kan vi konstatera att hans prostata är helt frisk. Om resultaten av andra tester inte är så rosa, har patienten förnuft att genomgå andra diagnostiska metoder.

Kan en ultraljud indikera diagnoser i slutsatsen?

Nej, ultraljudsprotokollet är bara en av diagnosmetoderna, och det finns inga diagnoser på den. Dessutom finns uzist faktum ingen myndighet, eftersom en definitiv diagnos har rätt att leverera endast läkaren - urolog, som det kommer att styras inte bara av ultraljudsundersökning av prostata, men också resultaten från andra studier, inklusive blod, urin, uroflowmetry, prostata sådd och så vidare.

Enligt resultaten från Uzi kan en specialist bara misstänka en patologi. Ju fler metoder för diagnos patienten kommer att genomgå, desto mer exakt och uppenbart blir hans diagnos, vilket innebär att behandlingen sannolikt kommer att vara korrekt.

Vad är det som behövs för att utföra uzi prostata?

Denna studie utförs inte bara för detektering av patologi, men också vid behandling av prostata patologi. Dekryptering av uzi hjälper till att övervaka organets tillstånd. Så, en minskning av prostata i storlek kommer att indikera korrekt behandling och patientens återhämtning snart. Ett stabilt patologiskt tillstånd indikerar den möjliga värdelösheten av behandlingen och behovet av att ersätta läkemedel. Om situationen på grundval av ultraljudsresultat försämras, måste läkaren vidta brådskande åtgärder, inklusive att utföra operationen till patienten.

Med andra ord kommer den korrekta tolkningen av ultraljudet i prostata att möjliggöra en tidig och kompetent övervakning av den kliniska bilden och identifiera förändringar som inte känns av patienten.

Dessutom är det av stor vikt och möjlighet att ta ett fotografi av organ under prostata uzi. Hur kan hon hjälpa en urolog? Så, i närvaro av cyster eller förkalkningar (stenar) i detta organ bestämmer tillförlitligt "vid beröring" är deras läge omöjligt. Om patienten är planerad att utföra en operation inom en snar framtid, kommer dessa data att hjälpa kirurgen att korrekt bedöma sina åtgärder i förväg.

Slutligen, om biopsiresultat bekräftade att de mörka formationer med låg ekogenicitet - cancerceller, prostata ultraljud bild av detta område kommer att ange sin exakta position. Denna information är helt enkelt nödvändig för strålbehandling, eftersom endast patogena metastasiserande celler, snarare än friska vävnader, bör bestrålas.

PSA är fri och vanlig: normen och avvikelsen

Nyligen har ett av de vanliga problemen med människors hälsa blivit prostatasjukdomar. Sjukdomar i denna kropp, vanliga och sällsynta, ger mycket obehag och obehag för män, och ibland utgör de ett hot mot livet.

Ett av kriterierna för att diagnostisera olika patologier i prostata är analysen på PSA generell och fri. Normen för innehållet i det prostatiska specifika antigenet i en hälsosam manlig blod är 0,2 till 4 ng / ml.

PSA: Ursprung och funktion i kroppen

För att förstå betydelsen av värdena för PSA-analys måste du förstå vilken typ av substans det är och varifrån det kommer från manligt blod.

Det prostatiska specifika antigenet har en protein natur, den produceras av epitelceller i prostatakörtlarna. Synonymer av dess namn - vävnad kallikrein-3, gamma-seminoprotein, prostata-antigen. Av funktionen är ett enzym (serinproteas), spädning av spermieproducerande bevattning urinröret (uretra) innan utlösning och upplösning livmoderhalsens slem (inkommande i vagina från livmoderhalsen hos kvinnor), vilket underlättar enkel passage av spermier i livmoderhålan.

I spermier är prostata-antigen-poängen 1 mg / ml. Och i blodet, som angivits ovan, - 4 ng / ml. För att förstå skillnaden i innehållet i detta ämne, minns vi att 1 mg är 1 000 000 ng. Den låga blodnivån i gamma-semiproteinet beror på närvaron av en speciell barriär som inte tillåter att den passerar in i blodet.

Med utvecklingen av olika patologiska förändringar i prostata ökar kärlpermeabiliteten hos detta organ, reducerar vävnadsblodspärren sin effektivitet. På grund av detta mottar serumet hos hanblodet proteinämnen i prostata, inklusive prostata-antigen.

Former och normer för PSA

I deras dokumentation skriver läkare och labtekniker ibland oförståliga ord. Till exempel, på grund av ett blodprov: PSA är vanligt, PSA är ledigt - vad är det?

Prostata-antigen är närvarande i två former:

 • fri PSA - är inte bunden till några andra proteiner;
 • bunden PSA - är kopplad till bärarproteinet alfa1-antihymotrypsin.

Tillsammans representerar dessa två former den totala PSA. Det är på definitionen av denna blankett att tester lämnas in när det finns misstankar om prostata sjukdom. Med en ökad total prostata-antigeninnehåll görs en ytterligare studie för att bestämma den fria fraktionen av detta protein. En förutsättning för att uppnå sanna testresultat är att total och fri PSA bestäms från ett enda blodprov.

Förhållandet mellan total och fri PSA i blodserumet är följande:

Totalt PSA = fri fraktion + bunden fraktion.

Andelen fri PSA är bara 10%, resten är relaterad till det associerade prostata-antigenet.

För olika åldrar män finns motsvarande normer av vävnad kallikrein-3. Tillsammans med hela kroppen, är epitelcellerna i prostataåldern. På grund av detta ökar nivån av gamma-semiprotein i blodet.

Hur man utför en MR i prostata, på vilken metod bygger forskningen

Från artikeln får du lära dig vad som är grunden för prostata studie med MRI, fördelarna med metoden, då utses, indikationer för, förbereda och genomföra förfarandet med och utan kontrast, avkodning, och potentiella risker och mer.

Vad är grunden för metoden för prostataundersökning med MR

Modern forskning i prostatakörteln kräver avsökning av så stora som möjliga vävnadsskikt av organet för att erhålla en fullständig histologisk och cytologisk bild.

Utrustningen för att utföra sådan forskning fungerar i två riktningar: underordnandet av väteprotoner till rotation i ett yttre magnetfält och registrering för bilden av elektromagnetiska svängningar.

Grundval av maskinen för att skanna prostata fastställs principen för kärnmagnetisk resonans av vävnad, av denna anledning, enhetens namn fastnat som magnetisk resonanstomografi, och diagnostik - magnetisk resonansavbildning (MRI).

Förändringen i koncentrationen av vätekärnor utgör grunden för identifieringen av vävnadssorter.

Inflammatoriska processer och neoplasmer i prostata vävnader blir urskiljbara vid användning av magnetisk resonansbildning.

MR kan du tydligt identifiera djupet av den diskreta prostata, topografi, storlek, form och andra parametrar för patologisk utbildning.

Diagnostikmetoden gör det möjligt att utvärdera integriteten hos prostatens anatomiska anslutning med ledband, andra körtlar i sexuellt och excretionssystem, blodkärl, nerver och ligament.

Förfarandet sker vid fyllning av blåsan och utan fyllning.

Förfarandet kan utföras med användning av en rektalspole införd i ändtarmen. Kostnaden för det diagnostiska förfarandet börjar från 3 000 rubel. Den maximala kostnaden för förfarandet kan variera inom gränserna för 12-13 tusen rubel.

fördelarna med förfarandet

När man observerar säkerhetsinstruktionerna har metoden för magnetisk resonansbildning flera fördelar:

 1. Under produktionen av en serie bilder finns ingen invasion och det finns ingen effekt av joniserande strålning.
 2. I förfarandet är det möjligt att studera den kemiska sammansättningen av prostata vävnad, vilket är ett värdefullt diagnostiskt verktyg för att detektera maligna neoplasmer i orgelet i de inledande stadierna.
 3. Jämfört med röntgenstudien med jodpreparat har kontrastmedel för MRI en låg allergiframkallande effekt.
 4. Bildens tydlighet och deras detaljerade beskrivning ger grunden för den primära användningen av metoden vid val av alla diagnostiska verktyg vid tidig upptäckt av maligna förändringar i bäckenorganen och omgivande mjukvävnader.
 5. Benvävnad är inte ett hinder vid undersökningen av mjukvävnader som ligger under dem. Andra visuella metoder tillåter inte att avslöja patologier under benstrukturerna.
 6. MR möjliggör differentiering av patologier i de tidiga stadierna, inklusive inflammatoriska processer som involverar eller i frånvaro av smittsamma medel, godartad prostatahyperplasi eller maligna förändringar i körteln.

Vid utnämning och indikationer för förfarandet

I de flesta fall är MR tilldelad för att upptäcka omfattningen av prostatacancer, lokaliseringen i organ, bedöma risken för frisättning av metastaser utöver körtelkuvertet.

I frånvaro av cancer denna metod uppvisar medfödd prostata patologi, tumörer godartad natur, komplikationer efter operationen i bäckenet hos män och purulent inflammatoriska processer i prostatan.

Metoden är väl lämpad för att diagnostisera prostata adenom.

Varianter av MR och deras skillnader

Metoder för MR-prostata beror på vilken modell som används, men det kan vara annorlunda.

Den klassiska versionen av apparaten är ett ihåligt cylindriskt rör, stängt på alla sidor. Ett magnetfält är anslutet utanför cylindern. Patienten placeras på ett bord som flyttas under kontrollen från utsidan till mitten av magnetfältet.

En öppen version för forskning är en cylinder med befintliga fönster på sidorna, där det inte finns något magnetfält.

Om patienten är rädd för ett slutet utrymme och det finns flera typer av MR-enheter tillgängliga i kliniken, föreslås en öppen typvariant.

Det finns också typer av utrustning vad gäller magneten av magnetfältet.

Låggolvsenheter lämnar ett fält på högst 1 Tesla. Högfältet överstiger det angivna värdet, vilket ökar deras betyg på grund av bildernas höga kvalitet.

Människor med stor övervikt placeras vanligen i en öppen golvapparat med låg golv.

Vid övervägande av ytterligare parametrar utförs MR med speciella enheter. När det är nödvändigt att inkludera avkodningen av den kemiska sammansättningen av olika vävnadsdelar administreras kontrastmedlet intravenöst till personen som undersöks.

För att erhålla avkodningen av den kemiska sammansättningen av det undersökta vävnadsområdet producerar apparaten ett transkript. Kontrast substans gör det möjligt att skilja sjuka vävnader från friska.

Det andra extra alternativet för att använda MR för tydligare resultat är att titta på körteln och omgivande vävnader med hjälp av en isolerad ledning införd genom anusen.

Tråden är fastsatt på spolen, inuti ampullen i rektum skapar ett magnetfält med större kraft än i den vanliga studien med denna metod.

Efter att ha trängt in tråden i ändtarmen pumpas luften in i manschetten, dess kläder. Bildens klarhet och starkare vektoritet bestäms av styrkan hos det extra magnetfältet.

Efter proceduren är luften uttömd ur manschetten, så det blir inte problematiskt att ta bort tråden från ändtarmen.

Procedurens tid överstiger inte 15-30 minuter, under vilken patienten inte rekommenderas att röra sig.

Den längsta metoden är spektroskopi av den kemiska sammansättningen av vävnader med användning av ett kontrastmedium.

Det tar vanligtvis 40-45 minuter att få bilder av hög kvalitet med en skillnad i kemisk sammansättning.

Mellan doktorn som utför studien och patienten saknas feedback inte under proceduren. Läkaren kan döma förändringar i patientens tillstånd genom ett öppet fönster.

Försvagning av tillståndet uppträder vanligen inte vid patientens undersökning. Endast en liten del av patienterna kan känna uppvärmning i det undersökta området, vilket förklaras av att vävnaderna lätt uppvärmts under magnetfältets verkan.

Läkaren utser ytterligare test efter proceduren vid behov. En mer detaljerad metod för vävnadstestning är scintigrafi.

Nackdelen med MR-prostata och ytterligare alternativ är den höga kostnaden. Endast de uppenbara symptomen, som indikerar en hög risk för patologi med differentiering av cancer, utgör grunden för utnämningen av denna diagnosmetod av en läkare.

Uteslutandet av cancer med en liten misstanke om differentiering av patologi kan endast utföras med patientens frivilliga deltagande och initiativet från hans sida.

Tyvärr är inte balansen mellan tidig upptäckt av maligna neoplasmer i prostata och billigare förfaranden.

Förberedelser för förfarandet

Före den första utförandet av prostatacancer, bör patienten beredas psykologiskt, med tanke på att man inte bör frukta att smärta, obehag och konsekvenser av förfarandet.

Det enda psykologiska ögonblicket som behöver lösas av patienter med klaustrofobi är en sluten cell där de spenderar lite tid.

Psykologisk träning kommer endast att krävas vid utförandet av den klassiska slutna typen av utrustning.

Fysiologisk förberedelse för MR-prostata begränsar inte matintaget.

Blåsans volym bör förbli fullständig, eftersom visualiseringen av bäckenorganen i det ihåliga kärlet är mycket värre, men i vissa fall är det inte nödvändigt. Behovet av att fylla blåsan anges i förväg före proceduren.

De mediciner som krävs för att ta droger är inte heller ett hinder för studien.

Både ytliga och endorektala versioner av MR utförs på en tom rektum. För detta ändamål är förfarandet tilldelat för att utföra enema.

Innan studien av prostata måste uteslutas från kontakt med kroppen av metallobjekt: smycken, tatueringar, vissa typer av kosmetika, glasögon.

MR med ett kontrastmedel kommer att kräva leverans av en analys för allergener. Annars kan konsekvenserna av proceduren för patienten inte undvikas. I vissa fall föreskrivs leverans av test för kreatinit, för män nome varierar från 62,0 till 106,0 μmol / l och för kvinnor 44,0 till 80,0.

Kläder ska inte innehålla metallobjekt och knappar, blixtlås. Det är bättre om patienten tar hand om att ta med pyjamas eller badkläder.

Om det inte är möjligt att avlägsna metallobjekt eller metallföreningar från kroppens yta (fragment inuti kroppen), ersätts patienten med magnetisk resonansbildning för computertomografi.

Läkaren måste tillhandahålla dokument före MRT (hänvisning till diagnos, ett extrakt från patientens kort, resultaten från andra test).

Risker, begränsningar, kontraindikationer

När MRI undersöker prostata kan skador på implantat eller metallkonstruktioner av kroppsdelar uppstå.

Sannolik dålig bildkvalitet när:

 • implantat som förbättrar hörseln
 • metalloprostes kronor, stift;
 • metallstentar i blodkärl;
 • artikulära metalldelar;
 • kirurgiska plattor, skruvar, klammer;
 • metallklämmor för aneurysmer av cerebrala kärl;
 • Elektroniska enheter med inkludering av metaller (pacemaker, defibrillator);
 • Artificiella hjärtventiler med metallinnehåll;
 • nervstimulatorer av metalliskt ursprung
 • en infusionspump för fördelning av injicerade vätskor i kroppen;
 • På grund av attraktionen hos kulor eller fragment genom apparatens magnetfält kan en förändring av den statiska lokaliseringen av ett metallobjekt med följderna av en kränkning av strukturen hos mjukvävnader förekomma.

Det finns en obetydlig risk för en mild allergisk reaktion, som kan kontrolleras och kontrolleras hos patienter med MR som utförs med ett kontrastmedel.

I extremt sällsynta fall leder en ökad andel kontrastmedium (gadolinium) i samband med patientens njursvikt till systemisk nefrogenfibros. För förebyggande av risk rekommenderas en funktionell utvärdering av njuren före MR.

Förfarandet innebär en begränsning för rörelse till patienten för att erhålla tydliga bilder.

Den andra begränsningen är att för stora patientstorlekar inte tillåter en sluten undersökning på högfältet på grund av cylinderns standardstorlek, så att liknande patienter utsätts för icke-klassiska metoder genom magnetisk resonansbildning.

När kan jag göra proceduren efter en biopsi?

Vanligtvis utförs MRI före transrectal biopsi av prostata, med integritet på organets lock.

Om det behövs och enligt instruktioner från läkaren utförs en andra MRT efter en biopsi inte tidigare än 20-30 dagar. Under denna tid elimineras lokala blödningar efter införandet av nålen naturligt.

Efter en biopsi rekommenderas det att utföra magnetisk resonansavbildning med en högfältanordning med en magnetfältstyrka på mer än 1 Tesla.

Studien är önskvärd att utföras med fotografering i två vinkelräta riktningar, ytterligare kontrast används i dynamiken.

Tarmens peristaltiska aktivitet hämmas av den preliminära administreringen av giosnipen av butylbromid via den intravenösa vägen.

Studier i prostatacancer

Magnetisk resonansbildning av prostata ordineras av läkaren med klagomål av äldre patienter för nedsatt tömning av urinblåsan, resten av urinen efter urinering.

Med utvecklingen av prostatacancer, trötthet, depression, överdriven irritabilitet, illamående.

Emerging symtom indikerar inte nödvändigtvis förekomst av cancer, men äldre ålder, enligt statistik och fysiologiska argument, är en riskfaktor för prostatacancer mer än yngre ålder.

Vid behov föreskrivs och utförs ett PSA-test vilket resulterar i utnämning av ytterligare prostataundersökningar.

MR i cancer kan upptäcka storleken på en malign tumör, dess lokalisering, aggressivitet och typologi av sjukdomen.

Före behandlingsbeslutet är det nödvändigt att upptäcka (utesluta) metastaser, deras utträdesgrad från prostatakörteln med hjälp av magnetisk resonanstomografi.

För att noggrant differentiera cancer i det inledande skedet rekommenderas att man utför en komplex MR med alla metoder, inklusive administrering av ett kontrastmedel, en transrektalspole.

transkriptet

Om du följer instruktionerna för att förbereda proceduren kan kvaliteten på bilderna försämras när patienten rör sig. Bilderna skickas för att dechiffrera till läkaren som skickade patienten klagomål till prostata.

Med upplevelsen kan bilderna avkodas oberoende med en obligatorisk visning till deras behandlande läkare.

Den slutliga diagnosen bestäms av den behandlande läkaren efter att ha jämfört de övriga analyserna med resultaten av proceduren.

Tolkningen av MR kan vara olika resultat:

 1. Storleken, placeringen och strukturen hos de partiella vesiklarna, rektum, blåsan, prostata, intilliggande organ och vävnader är normala. Prostatens storlek och volym utvärderas med formeln där tre storlekar av linjära dimensioner multiplicerade med en faktor 0,1 multipliceras. Formeln är V (mm 3 eller ml) = x • y • z • 0,1.
 2. Med en godartad tumör diagnostiserar läkaren tillståndet hos körteln i glandulär hyperplasi.
 3. Om centren med låg intensitet av bilden har en konisk form och mer exakta konturer, faller misstanke på prostatit.
 4. Vid bestämning av en av tecknen (svullnad av prostata vävnaden, kränkning av neurovaskulära bunters symmetri, asynkrona signaler från de sämsta vesiklarna) mottar behandlingsläkaren resultaten av en malign tumör i prostata. Tillförlitligheten för att bestämma metastaser av en cancerous tumör med användning av MRT är 99%.

Diagnos av prostata sjukdomar med hjälp av magnetisk resonansavbildning gör det möjligt att få en tydligare bild av organets tillstånd och att upptäcka cancer på ett tidigt stadium.

Men eftersom denna metod för forskning är dyr och många inte har råd, förskriver de flesta läkare till sina patienter ultraljud av prostata eller TRUS.

Dessa metoder för forskning är mycket billigare, men de kan inte heller kallas informativa. Med hjälp av dem, adenom, inflammation i prostatakörteln, är de första tecknen på cancer lätt att diagnostisera.

Vid bestämning av den senare kan patienten, för en mer detaljerad diagnos, bli ombedd att genomgå en prostata-undersökning med användning av MR-eller CT-scanningen.