Huvud
Förebyggande

Varför gör MR-diagnostik i medicin, vad är proceduren och hur utförs undersökningen?

För att fastställa den korrekta diagnosen i modern medicin finns det många specialutrustning. Magnetiska resonansanordningar upptar en viktig plats i denna lista. Användningen av kärnmagnetisk resonanstomografi beror på behovet av att studera många organ - hjärnan, hjärtat, njurarna och andra. Tänk på fördelarna och nackdelarna med denna undersökningsmetod, en mängd olika anordningar och de viktigaste skillnaderna mellan MR och andra diagnostiska metoder.

Vad är MR-bildbehandling i medicin och när visas det?

MR-diagnostik är en pålitlig och säker metod för patientforskning. Grunden för apparaten är egenskaperna hos det elektromagnetiska fältet, dess växelverkan med väteatomer. Det är känt att människokroppen består av 70% vatten, och därför i stor utsträckning från väteatomer, som förändras under påverkan av det fält som skapas av enheten.

Som en följd av studien får läkaren en skivbild av den önskade delen av patientens kropp eller ett specifikt organ. I det här fallet kan enheten "fotografera" det område som undersöks från olika vinklar och med en given bredd av steget. Den analyserade data överförs till bilden med hjälp av ett datorprogram. Förfarandet är inställt för:

 • kontrollorgan och avdelningar av den mänskliga kroppen - hjärnan, den övre och undre käken, bihålor, hjärta, leder (inklusive höften), urinvägar, bäckenorgan, etc.;
 • kontroll av en malign tumör som upptäckts vid en tidigare MR-session, kontroll av förekomst av metastaser i andra organ
 • Efter operationen för att avlägsna tumören kommer MR att hjälpa till att avgöra om det finns ett återfall.

Kontra

Metoden för MR-tomografi har absoluta kontraindikationer:

 • Den här studien rekommenderas inte för personer som har en pacemaker - ett kraftfullt magnetfält som genereras av en tomografi, påverkar enhetens funktion negativt. Det är känt att forskare har utvecklat magnetiskt resonans kompatibla modeller av pacemakers, som fortfarande inte används allmänt.
 • Även från studien är det värt att avstå från människor som har implanterat metallimplantat i sina kroppar - till exempel har en aneurysm i hjärnans artär en klämma fast. Om en person har ett elektroniskt hörapparat kan det vara slut.
 • En annan kontraindikation för förfarandet är graviditetens första trimester. Samtidigt finns det för närvarande inget bevisat faktum att strålning kan påverka fostret.

Låt oss nu överväga de villkorliga kontraindikationerna till förfarandet:

 • Inte alla specialister gör MR med epilepsi, psykisk obalans, benägenhet för kramper eller plötsliga anfall. Epilepsi är emellertid inte en kontraindikation, och vissa läkare är överens om att undersöka en komplex patient. Det finns olika sätt för detta. Till exempel kan patienter med epilepsi undersökas under anestesi.
 • När blodkärlen stansas med ett klipp kan studien utföras, men inte tidigare än sex månader senare. Då kommer anordningen för stenting att rota lite och kommer inte att bli starkt rörd under fältets verkan. Således är stenting bara en ursäkt för att meddela läkaren före sessionen.
 • Det är värt att varna läkaren och att patienten genomgick operation för höftledande endoprostetik. Vissa material som används i höftartroplastiken kan uppträda oförutsägbart under sessionen.
 • Om patienten har en tatuering kan magnetfältet orsaka smärta i tatueringens område. Detta beror på att tidigare tatueringar gjordes med bläck med tillsats av metallpulver. Men nyligen har tatueringskonstnärer inte använt sådana kompositioner.

Vilka organ kan undersökas med MR?

Omfattningen av MR är ganska bred, men inte alla är tilldelade studien. Vanligtvis används USA - en säker, billig men lite informativ metod. Efter en ultraljud kan läkaren ordinera en MR. Denna diagnostiska metod visas när:

 • misstankar om hjärnans patologi, sjukdomar i hypofysen;
 • ryggradssjukdomar;
 • leversjukdomar, gallblåsan;
 • störningar i urinvägarna;
 • misstanke om närvaron av cyster i maxillary bihålor;
 • problem med blodkärl (trombos)
 • ryggradssjukdomar och leder
 • blödningar;
 • sjukdomar i bäckenorganen;
 • godartade eller maligna tumörer, metastaser.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med MR-tomografi är uppenbara. Denna studie är avsedd att upptäcka funktionsfel i system- och organarbete, för att övervaka behandlingsdynamiken. Magnetfältet utövar inte ett negativt inflytande på kroppen, och därför utförs proceduren utan begränsningar. Låt oss överväga andra fördelar med MR:

 • Kostnaden för sessionen är lägre än CT;
 • låter dig upptäcka cyster, tumörer;
 • Studien är ganska informativ utan att använda kontrast.

Å andra sidan är möjligheterna för MRT signifikant sämre än noggrannheten av resultaten erhållna under avkodningen av CT. Det finns andra nackdelar med förfarandet:

 • Magnetic resonance imaging visar inte kalcinater - de har nästan ingen fukt, vilket är avgörande för att byta magnetfält.
 • Procedurens varaktighet är minst 20 minuter. Även om moderna maskiner med hög golv kan skanna på 3-5 minuter, är sådana enheter inte tillgängliga på alla kliniker.
 • Sessionen åtföljs av ljud, vilket väsentligt minskar patientens komfort.

Varianter av MR

MRI-enheterna klassificeras av kapacitet, vilket bestämmer deras kapacitet. I enlighet med artens mångfald kallas tomografin lågfält, mellannivå och högfält. Lågkraftaggregat är vanligtvis av öppen typ vilket ger dem en stor fördel. Patienter med klaustrofobi kan klara av förfarandet utan ytterligare tweaks eller sedativa injektioner. Apparater av sluten typ (där forskaren befinner sig i kammaren) tillhör i regel medelstora och högpolära typen av magnetiska resonanstomografi. Tillförlitligheten av deras resultat är högre än för lågt golv.

Förberedelser för förfarandet och dess steg

För att kontrollera organen i bröstet, hjärnan, lederna, benvävnaden eller musklerna behövs ingen särskild träning. Om du planerar att studera levern, bukspottkörteln, delar av mag-tarmkanalen, bör du avstå från mat i 7-8 timmar före sessionen. Studien av tjocktarmen utförs efter en rengörande enema, som kan göras hemma.

Före proceduren frågar läkaren patienten, finner ut om han har metallimplantat i kroppen, pacemakern, epileptiska anfall. Om läkaren inte får fullständig information kan han vägra patienten i sessionen. Ibland måste en patient klä av sig och byta kläder till en engångsflaska. Annars ber de dig att ta av dina saker, där det finns metallfästen, ta ut små ändringar från fickorna, lämna din mobiltelefon. Ofta skannas ämnet med en metalldetektor.

MR-kontroll i dynamik

Ibland efter en MR rekommenderar läkare att göra forskning i dynamik. Detta innebär att läkaren vill kontrollera förändringar i vävnaderna hos det önskade organet, vilket kräver regelbundna sessioner. Normalt är undersökningsfrekvensen 6-8 månader. I dynamiken kan man observera olika cyster (växa eller ej), godartade tumörer etc.

Även termen "dynamisk MR-tomografi med kontrast" i översättning till vanlig språk betyder en session med införandet av ett kontrastmedium. Sådana studier är nödvändiga för analys av tumörtillståndet - dess struktur, plats, fullhet, antal blodkärl, närvaro av metastaser. Läkaren bedömer ackumuleringshastigheten för kontrastmedia i tumören, dess dynamiska utlakning från patologiskt förändrade vävnader. Ju högre denna hastighet desto mer sannolikt är tumören malign.

Förklaring av forskningsresultat

Doktor-radiologen är engagerad i avkodning av patientens CT, MR-bilder. Specialisten börjar beskriva bilderna omedelbart efter att MR-proceduren är klar och ger en åsikt. Radiologen diagnostiserar dock inte diagnosen och föreskriver dessutom inte behandling. Patienten tar emot bilder på händerna, såväl som avkodning och beskrivning av MR-bilder. Med dessa papper går patienten till doktorn som gav vägledning till studien.

Hur mycket kostar en MR?

Kostnaden för MR-proceduren är relativt låg, jämfört med CT, och är ganska signifikant jämfört med ultraljud. Priset för en session beror på hur organet eller delen av kroppen undersöks, införandet av kontrast, platsen för kliniken etc. Den genomsnittliga kostnaden för förfarandet i regionerna börjar från 3 tusen rubel, i Moskva och St Petersburg - från 4,5 tusen.

Skillnader i MR från CT, ultraljud och röntgen

Låt oss överväga, men skiljer MRT från KT och andra hårdmetoder för diagnostik. Vi sa att NMRT (förkortning står för "nuclear MRI") använder ett elektromagnetiskt fält för att bedöma tillståndet för interna organ.

 1. Datortomografi skiljer sig radikalt från magnetisk resonansavbildning, eftersom den utförs med hjälp av röntgenstrålar. I det här fallet är målet för dessa studier ett - för att låta läkaren, efter avkodning av bilderna, utvärdera bilden av organsnittet med ett givet steg. MRI visar förändringar effektiv mjukvävnad och tillåter oss att betrakta utskrift CT förkalkning (i lungor, njurar, etc.), se metastaser, benen i över- och underkäken, bihålor bay. Läkaren bestämmer om denna eller den typen av forskning är lämplig.
 2. Ultraljud är den minst informativa analysmetoden, men också den mest ofarliga. Diagnos utförs med hjälp av ultraljudsstrålning - det återspeglas från vävnader med olika intensitet. Enheten visar en bild på vilka stora formationer som är synliga.
 3. Röntgenstrålar är ensidig translucens av benvävnader (käkar, ben, ryggrad), lungor, hjärta etc. Bilden kan snedvridas av skuggor från andra organ som täcker det önskade området.

Magnetic resonance imaging - information för patienter

MR är en nyckelmetod för att diagnostisera sjukdomar i hjärnan och andra mjukvävnader

Magnetic Resonance Imaging (MRI) gör att du kan ta bilder som skildrar din kropp i olika plan. Innan studien rekommenderar vi att du känner till MR-studien. Detta gör att du känner dig mer självsäker under förfarandet. MR - med ett starkt magnetfält och radiovågor visar hur kroppen ser ut från insidan. Samtidigt erhålls detaljerade högupplösta bilder som hjälper läkaren att diagnostisera ett brett spektrum av sjukdomar.

Vilka kategorier av patienter behöver göra en MR?

MR är en metod för att diagnostisera hjärnans och ryggmärgs sjukdomar, vilket är ofarligt för din organism och vid diagnos av patologier av andra mjukvävnader (till exempel vid diagnos av knäledssjukdomar).

Tack vare högkvalitativ avbildning är MR mycket informativ i en sådan sjukdom som multipel skleros. Dessutom har MR en hög grad av tidigt erkännande av tumörer, vilket är mycket viktigt för patienten och för hans vidare behandling.

MR utförs i följande fall

 • Diagnos och visualisering av hjärntumörer, olika störningar i nervsystemet
 • Detektion av morfologiska förändringar i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom
 • Diagnos av hypofyssjukdomar
 • Diagnos av sjukdomar i mitten och inre örat
 • Diagnos och visualisering av hjärtfel
 • Detektion och visualisering av vaskulära smalningsställen
 • Diagnos och visualisering av skador på ben och leder
 • Visualisering av infektioner av ben och leder, sår och skador, liksom degenerativa störningar.
 • Diagnos och visualisering av tumörer och andra sjukdomar i lungorna, lever, bukspottkörteln, njurarna, mjälten.
 • Diagnos och visualisering av bröstcancer
 • Diagnos av sjukdomar i genitourinary systemet

Beredning för MR

Före undersökningen ska MR fortsätta att ta mediciner (om de är ordinerade till dig), rekommenderas att ett måttligt intag av mat rekommenderas. MR är kontraindicerad om du har en implanterad pacemaker. Ett starkt magnetfält kan störa dess funktion.

Om du är gravid, var noga med att berätta för din läkare före provet. Graviditet är inte en kontraindikation för magnetisk resonansavbildning, men det är inte helt klart vilken effekt magnetfältet har på fostret. Vissa författare rekommenderar inte att du utför en MRT under de första tre månaderna av graviditeten. Därför kan din läkare råda dig att skjuta upp undersökningen eller välja en alternativ metod.

Du kan få en speciell klänning eller klädsel eller erbjudande att klä dina saker utan metallisk blixt. Var noga med att be om att ta bort alla tillbehör - klockor, smycken, smycken, hårnålar, hårnålar. Ta även bort peruk, protes, hörapparat.

Det är mycket viktigt innan MRT tar bort ämnen som innehåller metall och elektroniska ämnen. Metallobjekt kan störa effekten av magnetfältet, vilket används under undersökningen, och bildernas kvalitet kan vara dålig. Dessutom kan magnetfältet skada elektroniken. Var noga med att berätta om du har en metallprostess i din kropp, en artificiell hjärtventil, ympade elektroniska apparater, elektroniska implantat i mellanörat eller implantat i dentitionen. Närvaron av metall i din kropp kan vara riskabel för dig, eller agera på en del av MR-ögonblicksbilden.

Hur fungerar MR-skannern?

Många tomografer innehåller en stor tunnelformad magnet. Du ligger på ett rörligt bord som rör sig smidigt in i tunneln. Ett magnetfält bygger upp elementära partiklar i kroppen. När radiovågor sprider sig till dessa elementära partiklar, förändras deras position och de avger signaler som beror på typen av mjukvävnad.

De samlade signalerna bearbetas med hjälp av en dator för att skapa en tredimensionell bild av din kropp. Vissa 2D-delar från den här bilden kan matas ut från en dator till en bildskärm, så att bilderna erhålls i plan. Dessa bilder kan konverteras från skärmen till en film med bilder för ytterligare inspektion och analys.

Vad kan du förvänta dig under en MR?

Undersökningen är smärtfri. Du känner inte magnetfältet och radiovågorna. Några MR-bilder erhålls genom att införa kontrast genom venen i din hand. Under MR-skanningen skapar magnetens insida repetitiva knappar, starka signaler och andra ljud. Örontamponger eller musik kan hjälpa dig att inte höra ljud. Du kan prata med en MR-läkare via en mikrofon. I vissa fall kan en vän eller familjemedlem vara med dig.

Vanligtvis går hela proceduren från två till 15 minuter, men vissa typer av bilder är förberedda i en timme eller mer. Under provet andas tyst, rör inte huvudet och kroppen. Överdriven rörelser kan snedvrida bilder. Vissa människor upplever ångest i skannern. Diskutera detta med din läkare om du känner detsamma. MRI-maskiner med hög hastighet är kortare och bredare, så det mesta av din kropp är öppen under skanning. De nyare MRI-maskinerna är öppna på alla sidor, men det kan försvaga bildens kvalitet.

MR-resultat

I slutet av undersökningen kan du bli ombedd att vänta tills bilderna undersöks och tills du är säker på att du inte behöver ytterligare bilder. Då går du ut och väntar på resultaten.

MRIs säkerhet

Fram till nu, när ett magnetfält eller radiovågor har en negativ effekt på en person med MR, är de inte kända. Om du tar bilder med kontrast, riskerar du inte att få en allergisk reaktion.

Om ditt arbete är relaterat till användningen av metaller, kan du behöva studera röntgenstrålar, särskilt huvudet före MR-proceduren. Detta kommer att kontrollera att det finns en liten mängd metallpartiklar i ögonen som kan röra sig under MR och kan skada ögonen. Det antas att metallobjekt ska lagras utanför rummet där det finns en MR-maskin

Framsteg står inte stilla

MRT-forskningen fortsätter att förbättras, omfattningen av dess tillämpning expanderar.

Magnetisk resonansangiografi

Den vaskulära bilden är en av innovationerna av MR. MR är ett säkert sätt att bedöma tillståndet av artärer och vener i hela kroppen. Denna procedur kräver inte införande av en kateter i artären, vilket krävs av traditionell angiografi.

MR med funktionella test

Funktionell MR gör det möjligt för forskare att utvärdera aktiviteten och vitaliteten hos nervceller i olika delar av hjärnan. Funktionell MR utvärderar områden i hjärnan som styr rörelse, tal, vision, minne.

Magnetkraft

Styrkan hos magnetfältet för MR-maskinen beskrivs med termen "Tesla" (T). De flesta kliniska MRI innehåller 0,5-1,5T magneter och endast några 3T magneter. Ett starkare magnetfält kan ge en mer detaljerad undersökning.

Magnetic resonance imaging - information för patienter

uziprosto.ru

Encyklopedi av ultraljud och MR

Hur ska MR-diagnosen utföras?

Magnetic resonance imaging är en av de typer av diagnos av människors hälsa status och funktion. Dess verkan är baserad på fenomenet kärnmagnetisk resonans.

Denna typ av diagnostik gör det möjligt att erhålla en skiktad bild av objektets interna strukturer som studeras. Under undersökningen mäts det elektromagnetiska svaret hos atomkärnan, vanligtvis väte. På motsvarande sätt beräknas en kombination av elektromagnetiska vågor i ett magnetfält, vilket har en hög grad av spänning.

Tänk på hur MR-förfarandet fungerar, vilka indikationer är det för proceduren och vad som kan ses i denna studie.

Hur utförs forskningen?

MR, som syftar till att undersöka människans inre organ, bryter inte mot deras funktion på något sätt. Den traumatiska effekten på kroppen är helt utesluten. Många patienter är intresserade av hur MRI utförs, och om det finns smärta i förfarandet.

Så, patienten är först inbjuden till kontoret för en undersökning. Han ligger längs tomografröret. Läkaren bestämmer det nödvändiga området för studien. Ett starkt magnetfält genereras i denna zon. Varaktigheten av patientens vistelse i denna tunnel är upp till 20 minuter. Hela denna tid är det nödvändigt att den del av kroppen som ska undersökas är helt omöjlig. I annat fall kommer resultaten av studien att vara felaktiga.

Patienten känner inte någon smärta under undersökningen. Förfarandet åtföljs emellertid av ett tillräckligt starkt ljud. För att minska obehag erbjuds patienten hörlurar. Det är också normalt, om du hör ett slag under proceduren.

När du slår på skannern lämnar främlingar kontoret. Läkaren övervakar patienten genom ett speciellt fönster och ansluter även videokameran. Patienten kan ge läkaren ett larm om det behövs, eller prata med honom om det behövs.

Ibland kan det hända att det ursprungliga området av studien är otillräckligt för att fastställa en noggrann diagnos. I detta fall kan läkaren föreslå en ytterligare undersökning. Var inte rädd: det här är normalt. Läkaren kan dessutom införa ett kontrastmedel i kroppen vilket förbättrar resultatet. Införandet av kontrastmedium är intravenöst. Förfarandet leder inte till obehagliga känslor och hälsorisker.

Det finns sådana enheter där patienten står och så kallade öppna enheter. De minskar obehagligt under undersökningen hos personer som lider av attacker av klaustrofobi. Men enligt många läkare är kvaliteten på resultaten i sådana anordningar betydligt sämre än traditionella tomografer.

Öppna typ tomografi

För att kunna genomföra en studie hos de patienter som lider av panikattacker eller andra sjukdomar som utesluter att de håller sig kvar i en stillastående position under lång tid, utförs diagnosen under anestesi. Av samma skäl görs magnetisk resonansavbildning under anestesi och barn: det är mycket svårt för dem att vara stationära under lång tid.

Vad är en MR?

Magnetic Resonance Imaging grundades på 70-talet. förra århundradet, då amerikanska forskare upptäckte möjligheten att erhålla en skiktad bild med hjälp av ett magnetfält. Ännu tidigare - på 60-talet. Löjtnant V. Ivanov uppfann enheten, som nu har namnet "magnetisk resonanstomografi". Emellertid avvisades patentansökan, eftersom den ansåg att den var orealiserbar vid den tiden.

Genom utvecklingen av amerikanska forskare en väg till magnetisk resonanstomografi blev tillgängliga för läkare och 2003, var dess utvecklare Nobelpriset. Förfarandet gör det möjligt att med tillräcklig noggrannhet för att se arbetet inte bara i hjärnan, ryggmärgen, men även andra organ. Studien görs inte-invasivt, det är utan störning direkt i organen.

 • bestämma hastigheten på blodflödet;
 • för att se egenskaper vid passage av cerebrospinalvätska;
 • bestämma graden av diffusion av vätskor i kroppens vävnader;
 • se hjärnans arbete.

Under förfarandet vid nuvarande skede är en dator obligatorisk. Han kan omvandla bilden så att doktorn kan se de inre organens arbete i realtid. Tomograden avger ett starkt magnetfält under driften. Det låter dig bygga väteatomer i en specifik stråle av elektromagnetisk strålning (radiovågor). Samtidigt producerar protoner i molekyler av vävnader och organ i människokroppen en signal som registreras av skannerns mottagningsanordning.

Principen för skannern

Information som härrör från enheten mottas av skannerns mottagningsanordning. Den bearbetas av en dator som omvandlar den till en bild av vissa strukturer i människokroppen. Om det är nödvändigt att öka noggrannheten i mätningen, införs ett kontrastmedel (oftast ett kemiskt element av gadolinium) i vävnaden eller organen.

Idag är MR det bästa diagnostiska verktyget. Detta gäller först och främst de fall då det är nödvändigt att erhålla en bild av mjukvävnad.

Varför använda MR?

Först och främst används denna typ av tomografi för att noggrant diagnostisera patologin hos kroppens mjuka vävnader. Dessutom, tack vare denna metod, är det möjligt att studera ryggmärgen eller hjärnan med en mycket hög upplösning. Graden av visualisering kommer att vara mycket högre än, till exempel, tillämpningen av radiografi eller ultraljud.

MR ger möjlighet att upptäcka farliga patologier i kroppen även i de tidiga stadierna av deras utseende. Detta gäller speciellt för onkologiska och neurologiska sjukdomar. Det är därför den vanligaste diagnosen med användning av MR är en undersökning av ryggraden och nervsystemet.


Magnetic resonance imaging är också en metod för undersökning, tack vare vilken det är möjligt att mycket noggrant bedöma den inre strukturen hos kroppens organ. Därför används den för att diagnostisera nästan alla mänskliga sjukdomar.

Enligt moderna läkare är magnetisk resonansbildning ett mycket tekniskt och helt smärtfritt sätt att bestämma arbetet i kroppens inre organ. Tack vare denna diagnos blev det möjligt att mer exakt se närvaron av ett antal farliga sjukdomar hos människor. Och det kan ske i de tidiga stadierna av utvecklingen av en sjukdom, när behandlingen är effektivast.

Förberedelser för undersökningen

Före diagnosen måste patienten vara beredd. Det är mycket viktigt att iaktta säkerheten, eftersom magnetfältet som genereras av generatorn med MRT är tiotusen gånger starkare. Därför är det så viktigt att iaktta försiktighetsåtgärder. Patienten måste fylla i frågeformuläret med personuppgifter. Det kommer att bidra till att detektera förekomst eller avsaknad av kontraindikationer för genomförandet av denna undersökning.

För förfarandet är patienten inbjuden till ett sterilt rum. Det finns skåp för kläder och personliga tillhörigheter. Patienten måste ta bort allt, utan undantag, metallobjekt (även kläder som har metallknappar och dragkedjor). Ta ut dina ficklås, flash-enheter, kreditkort och mobiltelefoner. Det är också nödvändigt att ta bort klockan. Speciella hörlurar ges ut för att skydda öronen mot ljud.

Beredning för MR

Kvinnor måste komma ihåg att vissa typer av dekorativa kosmetika innehåller metallsalter. De har också negativ inverkan på MR-resultaten. Därför, före en så viktig diagnos är det nödvändigt att begränsa dig själv när du använder kosmetika. Vanligtvis påverkar metalldentalkronorna inte den diagnostiska proceduren.

Före MR har patienten ingen anledning att oroa sig, eftersom denna diagnos inte skadar människors hälsa. Patienten kan också ta medicinen i vanliga doser. Särskilda dieter före diagnosproceduren krävs inte: patienten kan följa den vanliga menyn.

Några kontraindikationer och begränsningar av diagnos

Kontraindikationer för MR är absoluta och relativa. Om läkaren avslöja absoluta kontraindikationer för patienten är det omöjligt att genomföra magnetisk resonansbildning. Om förekomsten av relativa kontraindikationer avslöjas är det möjligt att utföra diagnosen, men endast under vissa förutsättningar.

Absoluta kontraindikationer är följande:

 1. Om patienten har en pacemaker hotar MRI-förfarandet sitt liv, eftersom magnetfältet kan efterlikna hjärtans rytm.
 2. Om patienten har metall eller elektroniska implantat i mellanörat.
 3. Förekomsten av andra stora implantat av metall.
 4. Om patienten har hemostatiska klämmor på hjärnans kärl. Magnetfältet kan orsaka subaraknoid eller intracerebral blödning.

Om sådana omständigheter avslöjas är det inte möjligt att utföra denna diagnos. Om endast de relativa kontraindikationerna avslöjas, kan denna typ av diagnos utföras:

 • närvaron av en insulinpump i patienten;
 • inbyggda nervstimulatorer, såväl som icke-ferromagnetiska implantat i innerörat;
 • proteser av hjärtventiler;
 • etablerade hemostatiska klipp (om de inte är i hjärnan);
 • hjärtsvikt i det dekompenserade steget;
 • kvinnor har graviditet
 • rädsla för stängt utrymme (klaustrofobi);
 • om det finns konstant fysiologisk övervakning
 • tatueringar på kroppen, gjorda med färgämnen, som innehåller orenheter av metaller (förutom titan);
 • Protes i innerörat

Efterhandsgranskning

All information som samlas in under forskningen skickas till en kraftfull dator, där den sedan behandlas. Samma dator producerar diagnostiska resultat. Om det behövs kan alla resultat skrivas till en CD eller en film.

Alla mottagna bilder och medicinsk slutsats ges till patientens händer på kort tid efter en noggrann undersökning av läkaren. Vanligtvis uppmanas patienten att vänta lite eller komma nästa dag. Med diagnosen skickas patienten till läkaren som beställde en datorstudie.

Om proceduren gjordes utan hänvisning, kommer alla efterföljande åtgärder att bero på diagnosen. Det är nödvändigt att vara redo för någon diagnos som gjorts efter undersökningen. Hur kommer de följande diagnostiska och behandlingsaktiviteterna att utföras, bara läkaren bestämmer.

Det är nödvändigt att säga att magnetisk resonansavbildning väsentligt ökar möjligheten att diagnostisera farliga sjukdomar i början av deras utveckling. Följaktligen ökar sannolikheten för ett framgångsrikt resultat av behandlingen signifikant.

slutsats

Således refererar magnetisk resonansbildning till exakta diagnostiska förfaranden som möjliggör fullständigt att tillhandahålla diagnostiska uppgifter och formuleringen av den korrekta diagnosen. Fler och mer avancerade teknologier gör det möjligt att ge en ännu mer noggrann diagnos. Men den korrekta diagnosen är grunden för att förskriva patientens behandling.

Tack vare magnetisk resonansbildning löses sådana viktiga uppgifter i patientens hälsovård:

 • många livshotande förhållanden diagnostiseras i ett tidigt skede, vilket gör att de kan börja behandlingen omedelbart
 • en noggrann diagnos gör det möjligt att välja den nödvändiga behandlingen och bara välja de nödvändiga drogerna i rätt dosering;
 • reduceras till noll risk för medicinsk fel;
 • ökar effektiviteten av behandlingen.

Patienterna bör inte vara rädda för denna undersökning. Det orsakar inte skada och ger inga biverkningar. Dessutom kan det ske utan medicinsk riktning. En person kommer alltid att ha information om sin hälsa och omedelbart börja den nödvändiga behandlingen om det uppstår problem.

MR-diagnostik: Vad är det här förfarandet?

Modern medicin har metoder för att studera tillstånd och struktur hos inre organ utan kirurgisk ingrepp och skada på huden. En sådan metod är MR-diagnostik.

Magnetic resonance imaging - vad är det?

Efter att ha fått en hänvisning till MR, är patienten först och främst intresserad av hur förkortningen översätts, hur förfarandet är gjort och vad undersökningen kan visa.

Metoden är baserad på undersökningen av väteatomernas beteende i ett magnetiskt fält med olika intensiteter. Med Tomografer specialist får tydlig grafisk bild av motivet organ, blodkärl, kan avgöra hur hjärnan reagerar på förändringar i de inre organen, mäta blodflödet och lymfa flöde, cerebrospinalvätska (CSF).

Med hjälp av en tomografi fixas och bearbetas väteprotons energi i vävnader och organ. I ett magnetfält förändras protoner deras beteende, så att de kan få information som är nödvändig för läkare.

Beroende på riktningen av objektets undersökning finns följande:

 1. Vattenbalans och flytande rörelse studeras med användning av magnetisk resonansdiffusion;
 2. Blodflödet i vävnaderna gör det möjligt att utvärdera magnetisk resonansperfusion. Denna studie är särskilt viktig i leverns och hjärnans patologier.
 3. Störningar i hjärnan diagnostiseras med diffus spektraltomografi;
 4. Metaboliska störningar av olika natur i tidiga stadier fixeras med metoden för magnetisk resonansspektroskopi;
 5. Tillståndet av blodkärl utan användning av kontrastmedel tillåter att utvärdera magnetisk resonansangiografi.

Kapaciteten hos enheten för MR är beroende av sin klass och typen av magnet installerad. Ju lägre klassen (från 1 till 5), desto lägre är magnetfältets kraft. Beroende på typ av magnet finns det:

 • tomografer med permanentmagnet - den mest tillgängliga och populära;
 • Apparat med resistiva elektromagneter;
 • enheter med superledande elektromagneter (dyra, sällan använda).

Typer av skannrar

Apparaten för MR är uppdelad i två typer:

 1. Öppna tomografer är isolerade rum där patienten är närvarande under proceduren. Medicinsk personal och medföljande personer har möjlighet att närma sig det under en MR, kan du utföra ytterligare medicinska manipuleringar.
 2. Stängda tomografer är anordningar i form av ett stort rör i vilket patienten rullas upp på ett rörligt bord. För äldre människor, barn, de som är rädda för slutna utrymmen, kan en sådan metod inte vara acceptabel.

Vad tomogrammet visar

Tomogram - en grafisk representation av en high-definition, som ger en uppfattning om struktur och förhållanden av buken och bäckenet (exklusive ihålig), ryggrad, leder, ben, hjärna och ryggmärg.

Bilderna vid utgången är vävnadssektioner av en given tjocklek. Således kan man se onormala tillväxter, tumörer, brokningar, blödningar.

Tomografi med kontrast

Med hjälp av ett kontrastmedel är det möjligt att bestämma den maligna tumören genom MR, för att utvärdera dess struktur och storlek och närvaron / frånvaron av metastaser. Analysen av bilder utförs av en specialist.

Gadoliniumkelater används som ett kontrastmedel. De är inte giftiga och ofarliga för hälsan. Kontrastmedel förbättrar signalen under proceduren och ger en mycket korrekt bild.

Användning av anestesi

Eftersom MR-sessionsperioden kan vara upp till en och en halv och i hela dess längd är det nödvändigt att förbli immobil, i vissa fall använder läkare anestesi.

 • barn;
 • personer som lider av panikattacker (i slutna typografi)
 • personer med psykiska störningar
 • med sjukdomar i muskuloskeletala systemet, förhindrar antagandet av rätt hållning och en lång statisk ljuga.

Graden och djupet av anestesi bestäms av anestesiologen, liksom hur läkemedlet administreras. Sensorer installerade på huden rapporterar patientens tillstånd under anestesi.

Förberedelse för magnetisk resonansbildning

På tröskeln till proceduren måste patienten ta prov och besöka terapeutens kontor.

När du går till proceduren kan du äta innan MRT minst 9-10 timmar senare. Barn yngre än 6 år har liten efterlevnad: Extrema matintag bör vara senast 6 timmar. Dryck kan vara senast 2 timmar, volymen vätska - upp till 0,25 liter. barn en del av vatten minskar med hälften.

Vid undersökning av bukhålan och småbäcken börjar preparatet 72 timmar före MR: dietten innehåller endast icke-kolhydratmat. Dricksvatten senare än 5 timmar före manipulation är inte möjligt, för att utesluta gasning, rekommenderas att man tar aktivt kol eller annat läkemedel samt spasmolytisk.

På huden borde det finnas inga krämer, oljor, dekorativa kosmetika.

Alla prydnader och proteser från metall ska avlägsnas. Kontaktlinser ska varnas av en anestesiolog.

I procedurens standardförlopp kan patienten återvända hem en timme efter slutet. Det är inte tillrådligt för honom att köra självständigt (ratten ska inte sitta ner till nästa dag), efter 30 minuter kan du dricka vatten efter 2 timmar - att äta.

Kontra

MRI är absolut omöjligt som en metod för undersökning av patienter med metall, magnetiserbara eller elektroniska implantat, kompressions distratsionny apparat med metalldelar, en pacemaker, cerebrala vaskulära klämmor.

I vissa fall bestämmer läkaren om man ska ta en MR. Dessa inkluderar etablerade insulinpumpar, hjärtventiler efter ersättning, graviditet under första trimestern, stimulansmedel i nervsystemet, hjärtsvikt, patientens allvarliga tillstånd och andra.

Kontraindikationer inkluderar en cochlear öronprotes och tatueringar gjorda med användning av metallhaltiga pigment.

Titanimplantat är inte ett hinder för förfarandet. Under graviditetens andra och tredje trimester är möjligheten att bedriva en MR, bedömd av läkaren i varje enskilt fall. Kontrast substans används inte.

Vilket är bättre: CT eller MR

I medicin används både CT och MR. Trots vissa likheter, vilket är det slutliga resultatet - möjligheten att erhålla en grafisk bildvisa bild av vävnader och organ, skiljer metoderna.

 • Vågornas natur (magnetfält och röntgenstrålar);
 • säkerhet och påverkan på kroppen
 • (MR är inte lämplig för undersökning av ihåliga organ i bukhålan och småbäckenet).

Valet i varje fall till förmån för denna eller den här metoden görs av läkaren.

MR i hjärnan

Anledningen till att utse en hjärna MRI är olika sjukdomar: multipel skleros, kramper, svår huvudvärk, mentala, känslomässiga störningar, problem med samordning, minne, uppmärksamhet, reaktion, olika sjukdomar i sinnena, en misstanke om akut inflammation i hjärnhinnorna.

Vad en ögonblicksbild av hjärnan visar

Stratifierad hjärna före indikerar onormala mönster av hjärnvävnad, detekterar inflammation och neoplasmer, inklusive malignt, hematom, aneurysm, vaskulit och andra störningar av hjärnkärlen, ökat intrakraniellt tryck, sjukdomar i ögat, placering och storlek av aterosklerotisk plack, stroke och hjärninfarkt.

Med hjälp av bilder, som ger en tomografi, kan du noggrant studera strukturen hos vävnaderna i alla delar av hjärnan, ögonen, inre örat. Vid planering av en operation i hjärnan ordinerar läkaren en MR för att bestämma det kirurgiska förfarandet.

insult

Med hjälp av MR kan läkare diagnostisera stroke så tidigt som möjligt. På grund av den resulterande bilden är den grå och vita substansen i hjärnan differentierad, patologiska processer och störningar från sidan av blodkärlen ses.

Trots att MRI ger en tydlig bild som syns tydligt även små blödningar i akuta stroke visar, först av alla CT av huvudet, eftersom den stora roll som tid, och CT är snabbare än MRI.

Multipel skleros

Om, av en eller annan anledning, den funktionella vävnaden i myelinskeden av nervfibrer ersätts av en bindväv i kroppen, uppträder därrbildning av nervfibrerna och sambandet mellan hjärnan och organen bryts. Upptäck foci av ärrbildning i ett tidigt skede tillåter MR, enligt resultaten av bilderna, läkaren diagnostiserar "multipel skleros".

Beroende på antalet patologiska foci och deras storlek bestäms sjukdomsstadiet.

MRI i ryggraden

Tillstånd av ben, brosk, blodkärl, diskarna och nervfibrer kan tydligt ses på bilderna, så magnetisk resonanstomografi - en av de viktigaste metoderna för undersökning för sjukdomar i ryggraden och ryggmärgen.

Vad avslöjar undersökningen:

 • brok och utskjutningar av intervertebrala skivor;
 • spruiner och frakturer i ryggraden;
 • infektionssjukdomar;
 • cirkulationsstörningar
 • osteokondros och osteoporos;
 • brott mot hållning
 • spinalkanalens patologi;
 • tumörer och neoplasmer.

MRI i ryggraden utförs före operation för att noggrant bestämma det drabbade området och minimera möjligheten till komplikationer.

MRI i bukhålan

Undersökning av bukhålan gör det möjligt att avslöja vid de inledande skeden av sjukdomen i lever, njurar, gallblåsan, mjälten, binjurarna.

För misstänkt tumörvävnad degenerering av levern, vaskulär patologi, med buksmärtor av okänt ursprung, efter att ha lidit hepatit, trauma, risk för patologiska processer i fartyg sammanväxningar tilldelats just denna procedur.

Som ett resultat kan läkaren fastställa närvaron eller frånvaron av tumörer, vidhäftningar, inflammationer, abscesser, konkrement, patologi hos organ eller kärl.

Dessutom tillåter MR att du kan bedöma dynamiken under behandlingen.

Leverans MR visar närvaron och lokaliseringen av neoplasmer (om sådana finns), visar gallgångarnas och kärlens tillstånd. I vissa fall används ett kontrastmedel under proceduren, men oftare utan det.

I sjukdomar i urinering och svårigheter med urinutskiljning utförs trauma, inflammatoriska processer, strukturens patologier, misstankar om maligna tumörer, njursnivån. Läkaren kan utvärdera inte bara strukturen av vävnader och närvaron av tumörer - cyster, tumörer, men också för att kontrollera tillståndet hos kärlen och organets arbete i dynamik.

MRI i lederna

Förfarandet är indikerat för skador på stora leder: axel, bäcken, knäled. Bilderna ger en representation inte bara av de ben som bildar leden, men också av de intilliggande mjukvävnaderna.

Diagnos av senskador, neoplasma, benfrakturer och frakturer, inflammatoriska processer, degenerativa patologiska förändringar.

För att diagnostisera inflammation i nasala bihålor, utförs MRI i ansiktsfogarna. Vid problem med att tugga mat, smärta, yttre ljud när du öppnar munnen och annat obehag visas MRI i underkäken och tänderna. Denna procedur utövas ofta av ortodontister.

MR i det lilla bäckenet

Förfarande för bäckenundersökningar ofta används inom gynekologi för skador, sjukdomar i reproduktiv karaktär, inflammatoriska processer i bäckenet, misstänkt fibrom, livmodermyom och bihang tumör, urinblåsa, prostata.

MR är ordinerad för svår diagnos, suddig klinisk bild, bunden sekundär infektion, omfattande endometrios.

MRI i hjärtan och blodkärlen

En av de snabbaste imaging, vilket gör det möjligt att identifiera patologi av blodkärl, för att bedöma tillståndet i hjärtat, antalet aneurysm och sannolikheten för blodproppar, diagnosen i ett tidigt skede och förhindra hjärtinfarkt.

MRT av hjärtat efter hjärtinfarkt utses för att bedöma tillståndet i organ i samband med rehabilitering, visar inflammation i vävnaderna i hjärt väskor, kranskärlssjukdom, hjärtsjukdomar, sjukdomar i stora blodkärl och tillståndet i blodet i lungorna.

MRI i magen och tarmarna

I pankreatit, misstanke om en tumör och för övervakning av behandling används magnetisk resonansbehandling. Det är oföränderligt mer tolerabelt av patienter än med gastroskopi och koloskopi, i regel används kontrastresonans.

Under undersökningen av tarmarna lokaliserar polyper (godartade neoplasmer), maligna tumörer, inflammation, blödning.

MRI av bröstkörtlar

MR används som en hjälpmetod för undersökning av bröstkörtlarna. Det bekräftar eller avvisar närvaron av neoplasmer och bestämmer deras natur, bedömer implantatets tillstånd i bröstet och möjligheten att ärrbildning runt det, hjälper till att upptäcka metastaser, praktiseras före bröstoperationerna.

Om läkarens rekommendationer följs, hotar MR-metoden inte hälsan, därför kan den användas utan rädsla för att diagnostisera patologier och sjukdomar. För vilka organ som denna metod föredras, och i vilka fall CT och andra typer av undersökningar föredras bestämmer läkaren.

Om du hittar en bugg, välj textfragmentet och klicka på Ctrl + Enter.

Varför MR och hur ska du förbereda dig för en magnetisk resonansavbildning?

För att förstå vad MR gör och enligt vilka diagnoser är ett sådant förfarande förskrivet - det är ganska enkelt. Hittills har medicin uppnått stor framgång inom området för diagnostik av människokroppen. Det finns många olika metoder från det enklaste till det mest komplexa, vilket gör att du kan identifiera ett antal sjukdomar och abnormiteter i kroppens utveckling. MR är inte gjort mycket ofta på grund av den höga kostnaden för förfarandet.

Vad visar tomografi?

Magnetic Resonance Imaging (MRI) anses vara en av de mest informativa och effektiva diagnostiska metoderna. Undersökningen av mänskliga organ sker genom en speciell apparat, som tillåter dig att få en klar och detaljerad, och, viktigast av allt, den verkliga bilden av tillståndet i vävnader, blodkärl, ben och nerver. Låt oss räkna ut varför och hur man gör MR-diagnostik på en tomografi.

Magnetic resonance imaging har länge varit aktivt använd i medicin, i synnerhet är det praktiserat i neurokirurgi och neurologi. Detta beror på att studien av djupa biologiska vävnader oftast behövs på dessa områden.

MR diagnosen används ofta för att diagnostisera ryggradssjukdomar

Med hjälp av MR är det möjligt att se organens och kroppens kropp i flera plan, genom att erhålla bilder på skärmen på en diagnostisk dator i 3D-format. Tomografi visar förändringar i organens mjuka vävnader, ackumulering av vätskor, det görs under klämande, inflammatoriska processer och infektiösa foci.

I MR-bilderna undersöker doktorn skiktvis mjuka vävnader, vilket gör det möjligt att identifiera tumörer och neoplasmer i vävnader och organ för att klargöra deras natur och natur. Förfarandet är gjort för att identifiera de inflammatoriska processer som uppträder i kroppen, organskadorna. Med hjälp är det möjligt att fastställa patologier och anomalier vid utveckling av strukturer eller nervändar, samspelet mellan organ med angränsande vävnader. I cancer är MRI gjort för att identifiera metastaser och omfattningen av sjukdomen i hela kroppen.

Det är oersättligt förfarande MR före operationen och för övervakning i postoperativ period. Diagnos bör göras så att läkaren har möjlighet att göra en noggrann diagnos och välja rätt behandling, om det gäller sjukdomar i inre organ, ryggrad, hjärna.

Diagnos av brosk, fettyta, intervertebrala skivor uppnås enkelt genom tomografi, vilket gör det möjligt att identifiera sjukdomar, tumörer och tumörer i de tidigaste stadierna. Och detta möjliggör i sin tur att undvika onkologi, eller att bota det i de första etapperna.

Hur fungerar skannern?

MR utförs på en speciell apparat, som är en långsträckt rektangulär sarkofag, liknar en kapsel. Den har ett infällbart bord där patienten är belägen. Därefter placeras patienten i apparaten, och ovanför organet som studeras är en skanner som läser informationen. I själva tunneln är väggarna omgivna av magneter, de gör magnetiska vågor. Under påverkan av elektromagnetiska strålar börjar de enklaste partiklarna av människokroppen att flytta, ju starkare effekten desto desto snabbare rörelsen är desto mer exakt är resultatet. Partiklar stämmer på ett visst sätt, emitterande signaler, som låter dig studera kroppsskiktet för skikt, gör en skanning av varje cell i kroppen. Flödet av radiovågor kan vara av olika kraft och i olika vinklar - detta hjälper till att upptäcka små förändringar eller anomalier i utvecklingen av mänskliga organ.

Med tanke på att MR-scannern arbetar med elektromagnetiska strålar anses studien vara säker. Metoden är icke-invasiv, eftersom inga föremål tränger in i patientens kropp. Undersökningen är smärtfri, men lite tråkig, så länge som det är gjort, är det nödvändigt att förbli immobil under en lång tid.

Vem är föreskriven magnetisk resonansbilder?

Varje undersökning av kroppen ordineras av läkaren, baserat på patientens klagomål och försämringen av hans hälsotillstånd. MR är gjord i de fall då det inte går att göra en noggrann diagnos eller när patienten blir värre utan uppenbar anledning.

Datordiagnostik är säker, och det är därför möjligt att genomföra en undersökning bland alla kategorier av medborgare utan att dela dem efter ålder eller kön.

Magnetic resonance imaging är nödvändig om:

 • föreslå en tumör i hjärnan, ryggraden eller inre organen;
 • utveckla störningar i nervsystemet
 • Andra diagnostiska metoder har visat morfologiska förändringar i hjärnan, inklusive Alzheimers sjukdom;
 • Det finns behov av undersökning av hypofysen;
 • sjukdomar i inre örat och mitten;
 • Det finns ett behov av att identifiera hjärtfel.
 • Det är nödvändigt att bestämma de områden där fartygen är smalare.
 • Det är viktigt att identifiera och visualisera bensystemet och kärl, deras lesioner.
 • Det är nödvändigt att identifiera en degenerativ sjukdom, bestämma beskaffenheten av infektionen i vassystemet, lederna, urinvägarna, ryggraden;
 • Det är nödvändigt att klargöra djupet av skador, skador, blåmärken, skador och deras konsekvenser.
 • du behöver göra en diagnos av cancer och metastasering.

Behöver jag förbereda mig för förfarandet?

MR är klar för att fastställa en noggrann diagnos om andra diagnostiska metoder är ineffektiva eller kontraindicerade för patienten. Med hjälp av ett magnetfält får tomografen viktiga data - det är i grunden ett komplicerat förfarande, men trots detta kräver tomografi inte speciell förberedelse från patienten och kan göras när som helst.

Patienten måste psykologiskt stämma överens med att han kommer att tillbringa en lång tid rörelsefri och i ett begränsat utrymme. Detta borde inte vara skrämmande, eftersom det finns en ljudanslutning med diagnosen i tomograferna en bekväm temperatur, god ventilation och konstant friskluftintag.

Vissa dieter och rekommendationer om dricksbehandling före MR är inte tillgängliga. Det viktigaste är att inte äta i 4 timmar före proceduren och inte dricka vätskor i 2 timmar. Detta beror på rent fysiologiska behov, så att de inte vill gå på toaletten medan de gör en MR.

Har studien kontraindikationer?

Vid alla fördelar med diagnostik på tomografi finns det en huvudbegränsning - individuella kontraindikationer. I uppförande av magnetisk resonans undersökning kan ha, om:

 • patienten i kroppen har metall eller elektroniska enheter (det här är pacemakers, defibrillatorer, hörapparater, proteser, fragment, kulor, kirurgiska häftklamrar och klämmor, alla slags implantat);
 • Det finns ingen möjlighet att koppla bort livsstödsenheter.
 • patienten lider av rädsla för slutna utrymmen och konvulsiva syndrom;
 • patienten diagnostiseras med psykiska störningar och neurologiska sjukdomar;
 • På ämnet är det tatueringar.
 • patienten genomgick nyligen operation.

Om läkaren har ordinerat en MR med ett kontrastmedel, för en mer korrekt bild och bättre visualisering, gör inte diagnosen endast för dem som har allergi mot kontrastkomponenter. I andra fall gäller samma principer. Den enda skillnaden är att patienten injiceras intravenöst med läkemedlet. Efter proceduren rekommenderas att man dricker lite mer än normen, så att kontrasten lämnar kroppen snabbare.

I vissa specifika fall kan läkaren föreslå anestesi eller lugnande medel före MR, lugnande, så att patienten kan överleva i 20 till 40 minuter utan rörelse. Detta gäller för barn och patienter med nervsjukdomar.

Vilka tomografer diagnostiseras med?

För MR i medicinska institutioner installeras olika enheter. Tomografer är mycket dyr utrustning som endast stora polikliniker och privata medicinska centra har råd med. Med tanke på den höga kostnaden för enheten är själva forskningen kostsam.

Det finns flera typer av tomografier som gör det möjligt att göra MR-enheter dividerade med magnetfältets kraft, beroende på typ av diagnostik. Tomografin är uppdelad i 5 klasser: från låg magnetfältstyrka till ultrahög. Här byggs styrindikatorerna från 0,1 till mer än 2 T.

Det finns stängda och öppna tomografer. Den slutna enhetstypen är den mest populära, priset är lägre, men det finns fler begränsningar. Det elektromagnetiska fältet skapas där genom tunneln. På sådan utrustning kan en patient med en kroppsvikt på högst 110 kg undersökas. Med öppna enheter kan du skanna organ av patienter vars kroppsvikt når 140 kg. Koncentrationen av elektromagnetiska strålar uppträder på en viss del av kroppen, vars undersökning måste göras.

MR utförs på en tomografi, proceduren är smärtfri och icke-invasiv

Vilken undersökning kan visa?

Varje studie är individuell. Den färdiga tomografi ger läkaren en klar förståelse för patientens tillstånd. MR visar strukturen i hjärnan och ryggmärgen, benet, artär- och kardiovaskulära system, områden i deras nederlag. Efter proceduren tar patienten en bild, dess avkodning och beskrivning. Han skickas med denna data till den behandlande läkaren, som, efter att ha studerat noggrant allt, bestämmer de ytterligare åtgärderna och sättet att behandla.

Det är viktigt att förstå att beslutets hastighet på behovet av kirurgisk ingrepp, förtydligandet av diagnosen och bestämning av patientens ytterligare öde är direkt relaterat till tomografi. Ju tidigare datorns diagnostik kommer att utföras - desto större är chansen att fortsätta ett lugnt liv med god hälsa. Huvudregeln, om det finns smärta och obehag som inte kan förklaras eller om allvarliga skador och blåmärken har tagits emot - det är värt att omedelbart se en läkare. För att utveckla ultramoderna metoder för undersökning av kroppen, så att en tidig diagnos skulle rädda människoliv.