Huvud
Massage

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.

Andrei Kaprin: "Vi borde inte vara rädda för prostata adenom, det borde vara vänner"

Tumören vill leva, och det kämpar

Den 08/25/2016 kl 17:51, visningar:

Fram till nyligen var diagnosen prostata adenom känd för mycket få personer, men de senaste åren har detta koncept blivit fast etablerat i vårt vardag. Man tror att idag lever varje andra rysk man över 40 år till sin prostata adenom. Hur förhindrar utvecklingen av denna sjukdom? Vilka är de symptom som indikerar att adenomen redan finns där? Vad behöver kirurger inte bara befria de sjuka männen i adenom, prostatacancer, men också hålla dem starka?

Dessa och andra "heta" frågor "MK" och våra läsare är ansvarig expert inom onkologi - Generaldirektör för National Medical Research Radiological Center, chef för Moskva Research Institute of Oncology (MNIOI) dem. P. A.Gerzen, MD, Professor Andrei Dmitrievich KAPRIN.

"Alla män över 45 år måste ta blodprov för PSA"

- Andrey Dmitrievich, är det sant att 30 000 ryska män diagnostiseras med prostata adenom varje år (även i 25-åringar). Hur pålitlig är denna statistik?

- Statistiken är korrekt. Faktum är att 30 000 ryska män årligen har prostata adenom. Sanningen är att cancer bland cancer är en av de vanligaste. Men, tack Gud, mestadels hos män efter 60 år. Om vi ​​hittar cancer hos en ung man, motsvarar den som regel inte de morfologiska tendenser som prostatacancer har. Det är oftast odifferentierade cancer eller sarkom i prostata, sarkom och kan inträffa var som helst i en människa, den unge också. Men det är viktigt att veta vad prostatakörteln kan utveckla olika sjukdomar: ett inflammatoriskt tillstånd, vilket ökar dess volym (adenom eller godartad prostataförstoring) och cancer. Dessa 3 sjukdomar är vanligast.

- Varför är alla män så rädda för prostata adenom? Och vad ska jag göra för att inte missa denna sjukdom?

- Alla män som behandlar problem med urologer bör noggrant undersökas. Om någon av de patienter som redan har inflammation i prostatakörteln, då, att veta att så kan han utveckla adenom, bör uppmuntras att göra ett test för att bestämma nivån av PSA (prostataspecifikt antigen). Det är ett sådant specifikt protein i blodet, vilket är en indikator på risken för att utveckla prostatacancer. Men detta är inte den mest känsliga markören: frisättningen av detta protein (PSA-ökning) kan ge både inflammatorisk prostata och prostata adenom med vävnadsökning. Därför undersöks även sådana män, ultraljudsdiagnostiker genom ändtarmen med en speciell sensor som är närmast matchande prostatakörteln. Om de ser en knut där, då i tvivelaktiga fall, måste du ta en prostata biopsi.

- Man tror att sjukdomen med adenom utvecklas. Din åsikt?

- Ja, det finns fler sådana fall. Men inte för att incidensen ökar har diagnosen helt enkelt förbättrats. Med införandet av PSA i svåra fall började vi ta den så kallade fusionsbiopsin av prostata (observation, under kontroll av MR). Ibland är det väldigt svårt att göra, speciellt i början av sjukdomen, när tumören fortfarande är bokstavligen med en ärt. Försök att komma in i det om det inte finns någon bra vägledning. Om distriktsläkaren ser att patienten har en ökad PSA-poäng, ska han därför skicka den till en specialiserad klinik där det är möjligt att bestämma om det är cancer. Jag måste säga, idag många äldre patienter med den så kallade. kliniskt obetydlig prostatacancer överlever till sin naturliga ände och dör av annan anledning. Med andra ord, när en äldre man utvecklar prostatacancer mot bakgrund av låg hormonell bakgrund, betyder det inte att sjukdomen är farligare för honom än till exempel ischemi i hjärnan eller hjärtat.

"Glandular organen har den farligaste cancer"

- Vad är orsakerna till prostata sjukdom i allmänhet? När allt kommer omkring är detta ett litet organ (väger bara 15 gram) och en sådan skadlig...

- Ja, det är litet, men ibland måste vi ta bort mycket stora volymer som inte passar in i glaset! I allmänhet är alla glandularorganen maligna. Hos kvinnor är det bröstkörteln, det leder också till onkologiprocessen. Den födande perioden, amning, åldrande - allt detta är viktigt för utvecklingen av bröstcancer hos kvinnor. Sköldkörteln är också en mycket känslig struktur, och därför reagerar den på allt. Alla dessa organ är hormonella. Prostatakörteln växer till exempel hela sitt liv med en man. Alla körtelorgan har den farligaste cancer. I allmänhet är glandularstrukturen på grund av arbetets komplexitet och inte alltid orsaken till sjukdomsutvecklingen ett av de mest gynnade målen för cancer.

- Prostata adenom är inte illamående, men då degenererar den till en malaktig? Så?

- Bara inte: godartad hyperplasi (adenom) degenererar sällan i en malaktig. Faktum är att olika stamceller kan bildas i tumören: i en lobe är de maligna, i en annan kan det vara en godartad nod, som också mycket liknar en malaktig. Gamla urologer berättade för män: gläd dig, du har en godartad tumör i prostata, vilket innebär att du aldrig kommer att utveckla cancer. Tyvärr är det inte så. Det utvecklas självständigt, men i den del där det finns godartad hyperplasi kommer det inte att utvecklas.

- Vad är symptomen på prostata adenom, vad ska en person vara uppmärksam på?

- Som regel börjar allt med en kränkning av urinering: om en person sov utan att vakna hela natten och sedan började hoppa 2-3 gånger för att gå på toaletten, är det i detta fall absolut nödvändigt att en läkare samråder. När adenom i prostatakörteln börjar växa, stänger den urinröret, och detta är en av de första anledningarna som uppmuntrar en man att se en läkare. Tumören verkar på blåsans hals, som om den begränsar den. Och blåsan som en muskulös kropp börjar vid denna tid tjockna och öka i storlek. Men det kan inte sträcka sig oändligt och trycka ut all urin som har ackumulerats i den (ibland upp till 500 ml eller mer). Det finns en så kallad irritativ symptomatologi, när en man har större uppmaning att urinera, och han kan inte kissa. Urin går ibland och med smärta. Doktorer kallade detta tillstånd som en shurdy paradox, när det verkar som att blåsan är full, och det är omöjligt att suga upp denna vätska. Dess rester är en seriös "buljong" för utveckling av stenar, såväl som bakterier (stigande sätt de kan komma in i det övre urinvägarna och orsaka patologi, upp till urosepsi).

"Behandling med radioaktiva droger tillåter männen att behålla sin styrka"

- Vilka kirurgiska metoder är enligt din mening mest acceptabla för att lätta en man av omänskliga torturer? När allt kommer omkring kan du inte ta bort ett sådant adenom?

- Nej det är det inte. Det finns ett stort antal både kirurgiska och konservativa behandlingar för prostata. Om det är en godartad tumör är det tillräckligt att bara avlägsna växtvävnaden utan att ta bort hela körteln. Guldmedicinsk standard på detta område är transuretral resektion av adenom: ett speciellt rör sätts in i urinröret, vilket syns på skärmen, och tumören och den växande delen av prostata körs bort genom urinväggen. Men med cancer är denna operation omöjlig, eftersom man inte kan lämna en del av vävnaden - det kommer igen att växa. Därför är det väldigt viktigt för onkourologer att ställa rätt diagnos.

Om läkaren vet att det finns cancer i prostata, måste du städa hela körteln. För att göra detta måste du ta en biopsi för att se om detta är sant. Och om en man kan överföra en operation (och den är stor), då måste den göras. Förresten har anestesiologerna idag mycket avancerade i sitt yrke, vi som regel inte hörs några invändningar från dem om operationen även hos äldre människor. Men samtidigt måste man förstå att dessa operationer är komplexa - du behöver fullständigt avlägsnande av prostatakörteln, seminalblåsorna och alla lymfkörtlar som är målet för metastasering.

- Är brachyterapi efterfrågan idag? Och hur ofarligt är det, för vi talar om behandling av cancer genom exponering för radioaktiva källor.

- Brachyterapi är en mycket intressant metod, men den är bara lämplig för den första och andra etappen av prostatacancer, när tumören ligger lokalt, gick inte utöver organets gränser. Dessutom finns det flera anledningar som gör det möjligt för en läkare att klassificera sjukdomen som en hög eller låg risk för återkommande. Den uppsättning indikatorer inkluderar: tumörens storlek, antalet upptäckta cancernoder. Om det är en nod - en prognos; om två eller tre är olika; om tumören eller noden gick bortom kroppen - den tredje. Alla dessa uppsättningar läkaren bör överväga. En patient som har en process i början, kommer att erbjuda brachyterapi (behandling med radioaktiva droger). Andra tvärtom kommer att vägra när kombinationen av faktorer är sådan att det är nödvändigt att ta bort körteln.

Så brachyterapi är bra för lokaliserade initiala cancerprocesser. Män kan fortfarande behålla sin styrka.

- Sedan 2015 ingår radionukliddiagnostik och terapi i CHI-systemet. Är detta relaterat till prostata adenom?

- Nej, det här gäller inte adenom. Radionukliddiagnos behövs för prostatacancer: Det är viktigt för läkaren att förstå om det finns metastatisk skada av skelettet.

- Det anses att operation för att ta bort prostatacancer är mest effektiv med hjälp av robotar. Är det så?

- I - För användning av robotar i drift: Kirurger har en manövrering som gör att du kan göra både en tunnare sutur och en mer exakt anastomos (samband mellan blåsan och urinröret). Men när det gäller ablastics (förebyggande av återkommande och metastaser av en malign tumör) är roboten mindre lik den öppna metoden - kirurgen kan inte styra lymfkörtlarna, som också måste tas bort. Detta är det första.

För det andra: robotar är en amerikansk avkomma, och de främjar deras metodik, inkl. på grund av det faktum att det är väldigt dyrt. Inte varje ekonomi i landet kan. Men det viktigaste: våra kirurger ser inte stor skillnad i de långsiktiga resultaten efter operationer med hjälp av robotar, och ibland är de ännu värre. Sådan information offentliggörs på det offentliga området i utländsk press. Hittills finns det inga optimistiska resultat om bevarande av manlig potens efter operation för att ta bort prostata med en robot.

- Är det sant att 70% av fallen av prostataadenom kan behandlas utan operation? Vad erbjuder läkare då?

- Om tumören är godartad, kan du oftast fortsätta med läkemedelsbehandling. Det finns droger som kan sakta ner käftens tillväxt och förbättra urinering genom att verka på blåsans hals. Om det är malignt, använd sedan den kirurgiska metoden, fjärr strålterapi och brachyterapi. Och om tumören redan har givit metastaser, ordineras patienten hormonella droger som inte tillåter cancer att utvecklas. Men tumören vill också leva, och det kämpar. Och hormonresistent prostatacancer kommer när tumören svarar på medicinering med okänslighet mot läkemedelsbehandling. Och det börjar växa. Då är det i allmänhet mycket svårt att kontrollera. Nu utvecklas nya system med inverkan på cancer med hjälp av kemoterapi.

- Jag skulle vilja höra dina råd om förebyggande av prostatacancer.

- När utvecklas cancer oftast? Jag kommer att namnge tre huvudorsaker: med fetma när män äter ett stort antal kött och feta livsmedel; när de rör sig lite - de stagnerar i venerna i det lilla bäckenet och blodcirkulationen hämmas; när inflammatoriska sjukdomar i prostata inte behandlas och en godartad eller malign tumör kan bildas. Förebyggande är om en person inte har ett symptom, men går till en urolog.

- Är det roligt att låta sådana folkrättsmedel för cancerförebyggande, som pumpafrön, valnötter, celandine?

- På 70-talet rekommenderade läkare med adenom en läkemedelspumpa baserad på pumpa frön. Hans poler, Yugoslavs, utfärdades. Urologer älskade denna behandling för adenom - i pumpan ett stort antal användbara spårämnen. Så det är inte en sådan myt om pumpafrö. Men, tyvärr, protokollet för användning av droger på deras grund så långt vi inte gör det.

Prostata adenom: 5 myter om manlig sjukdom

Runt prostata adenom finns många olika rykten. I representationen av den starka hälften av mänskligheten finns ingen sjukdom.

För svaret vände vi oss till kandidat för medicinska vetenskaper, urolog Vitaliy Mukhin.

En erfaren läkare är övertygad: i de filistiska idéerna om den mest kända manliga sjukdomen finns det fler myter än sanningen.

Myt först. Adenom i prostatakörteln är ödet för varje andra man över 50 år gammal.

Faktum är att statistiken över sjukligheten ser annorlunda ut. Efter 50 år förekommer prostata adenom hos 20-25% av männen. Men under åren ökar andelen personer som lider av denna sjukdom och når 60 procent vid 50 års ålder. Vilket är ganska förståeligt: ​​i åldrande organismen finns det en hel kedja av ålder (inklusive hormonella) förändringar, vilket leder till att prostatakörteln växer.

Denna naturliga process anses emellertid allmänt endast om det förstorade järnet, som ligger mellan blåsan och urinröret, börjar störa sin tömning och klämma fast den redan smala öppningen. I det här fallet, de kliniska manifestationerna av sjukdomen (och det kan utvecklas under årens lopp och även decennier) beror inte bara på storleken, men också platsen för tumören, vilket kan vara en lång tid inte visa sig.

Myt av den andra. Adenom är en följd av minskad sexuell aktivitet.

I motsats till denna ganska vanliga åsikt påverkas inte kvaliteten på det intima livet på förekomsten av prostata adenom signifikant. Vad som kan sägas om andra predisponerande till sjukdoms faktorer såsom stagnation av blod i bäckenet (i stor utsträckning, är denna brist på motion), samt hypotermi och alkohol som utlöser prostata svullnad.

Myt tre. Adenom är ett precanceröst tillstånd.

Inget att göra med cancer i adenom, som är godartad prostatahyperplasi (tumör), gör det inte. Det här är två olika sjukdomar. En annan sak är att deras symptom är liknande i många avseenden. Först och främst är det ett brott mot urinering, vilket uttrycks i frekventa nattliga uppmaningar.

Den sista perioden av sjukdomen är ledsen: blåsan är så överlappande med tumören att den slutar tömma helt. Och därför, om du känner att din blås inte är helt tömd, om du urinerar med avbrott om några minuter, om trycket på din jet är svagt kan det inte finnas två åsikter. Mer sannolikt för läkaren! Annars riskerar du att få en komplikation, fylld med akut urinretention och brådskande installation av en särskild tsistostomicheskoy dräneringsrör, som kommer att behöva gå ett par veckor eller månader för att lindra urinblåsan och njurar, som också påverkas. Bildandet av stenar i blåsan, pyelonefrit, njursvikt är frekventa följeslagare av försummade former av adenom.

Det är ännu mer hemskt att sakna prostatacancer. För att utesluta en formidabel diagnos, förutom ultraljud och fingerprovning av prostata, är det nödvändigt att skicka en analys till nivån av ett specifikt prostatiskt antigen (PSA) i blodet - huvudmarkören för malign prostata sjukdom.

Myt fyra. Adenomen löser sig.

Ack. Hittills finns det inte ett enda läkemedel som fullständigt botar denna godartade tumör. Men det finns mediciner (inklusive - vegetabiliskt ursprung), vilket minskar spasmen och ödem i prostata, och därmed - och obehagliga symtom på sjukdomen, ibland under ganska lång tid.

I vissa fall kommer icke-kirurgiska behandlingsmetoder såsom mikrovågshypermi i räddning, under vilken prostatan värmer upp till 70 grader, vilket ökar prostatakörtelns glandulära celler. Men denna procedur är inte visad för alla och är effektiv endast i de första stadierna av sjukdomen.

Så, vad som helst kan säga, i det långa loppet, kan man inte göra utan en operation. Särskilt när det gäller en uttalad grad av sjukdom. Hittills har vi tränat i landet finns två metoder för kirurgisk behandling av godartad prostataförstoring - prostatektomi (transvesical, retropubic) och transuretral resektion av prostatan. Den första som utförs genom blåsan, en öppen operation - är mer traumatisk och indikeras med avancerade former av sjukdomen. Den andra, endoskopiska, som består i att avlägsna adenom med ett speciellt instrument via urinröret, har mycket färre biverkningar och är mycket lättare att tolerera. På den tredje eller fjärde dagen efter patienten skrivs ut hemma, och sedan inom en månad är ett skonsamt sätt att leva - med begränsning av sexuell, fysisk aktivitet och efter en särskild diet, vilket eliminerar skarp, salt, kryddig mat, alkohol och mycket kolsyrade drycker.

Myt fem. Efter att ha tagit bort adenom i prostatakörteln, kan du glömma det intima livet.

Och det här är inte så. Efter operationen (öppen och sparsam) hos 90% av patienterna återställs den sexuella funktionen i sin helhet. Problem kan uppstå endast med uppfattningen, eftersom 30% av patienterna som genomgår en operation för att avlägsna adenom utvecklar en så kallad retrograd ejakulation, när ejakulation inte sker utanför men i urinblåsan. Men det här problemet kan också fixas. Om en man drömmer om en arving, kommer en annan uppfinning av medicin till räddning - in vitro fertilisering. Endast i detta fall föregås processen av artificiell uppfattning av ett ganska komplicerat förfarande - speciell centrifugering av urin, vilket möjliggör separation av spermierna. Och först då introduceras kvinnan. Naturligtvis finns det inte mycket att njuta av i detta. Men männa mumlar inte: Att leva med konstant blick på toaletten eller med ett rör i blåsan är mycket värre.

"AIF Health" rekommenderar

Till varje man efter 40 år, oavsett om han har några symtom på prostata sjukdom eller inte, en gång per år behöver du:

Prostatakörteln gillar:

► Aktivt sätt att leva på;

Prostatakörteln gillar inte:

Vad händer om en man tar bort prostata (patientens feedback om konsekvenserna av operation)

Behovet av avlägsnande av körteln (TUR, prostata-resektion eller fullständig prostatektomi) är i vissa fall obestridlig. Till exempel, när man kör prostatit, godartad prostatahyperplasi (BPH) eller en malign tumör kan inte tas bort utan kirurgi sjukdom och lindra tillståndet män.

Det är bara konsekvenserna av operation för att ta bort prostata kan vara ganska obehagligt och även hota livet för en man. Men gör inte panik - alla möjliga konsekvenser är nu väl studerade, och därför reparerbara. Låt oss lista de viktigaste typerna av postoperativa komplikationer och berätta vilka åtgärder som bör vidtas för att eliminera dem. Samtidigt läser vi recensioner av män som genomgick en operation för att ta bort prostata.

Problem med urinering

Efter att ha läst recensionerna kanske du märker att män som har genomgått TUR mestadels klagar på problem med urinering. Det kan vara svårt eller tvärtom, vara okontrollerbar - sådana effekter visas borttagning av prostatan på grund av en eventuell skada eller urinrörsringmuskeln, liksom en försvagning av urinblåsan muskler.

Obstruerad urinering förekommer hos 19% av patienterna efter avlägsnande av prostatakörteln. Sådana problem kan uppstå:

 • På grund av läkning av ett kirurgiskt sår (speciellt när en kateter passerar genom urinröret).
 • På grund av smalningen i urinröret och sklerosen i blåsans hals.

Urininkontinens observeras hos 6,7% av männen efter kirurgisk behandling av adenom, prostatit eller tumörer (efter TUR och adenomektomi). Beroende på omfattningen av skador på sphincter poyavlyaetsyalibo regelbunden inkontinens eller okontrollerat läckage av urin endast när spänningen av magmusklerna.

Återställande av urinering efter operation på prostatakörteln, kräver vanligtvis 4 till 9 veckor. Ett sådant tillstånd behöver inte behandlas. Under rehabiliteringsperioden ges postoperativ urininkontinens eller fördröjning självständigt. Om självåterhämtning inte uppstår, utförs en liten endoskopisk operation.

En annan konsekvens som kan uppstå efter avlägsnande av prostatakörteln är närvaron av blod i urinen. De första 6-7 dagarna observeras hos hälften av patienterna. Vanligtvis är det inte farligt och går av sig själv. Om efter en vecka fortfarande observeras blodföroreningar i urinen, då kan detta vara ett varningsskylt, och det är nödvändigt att ta reda på orsaken.

Efter operation för att ta bort prostata, har många problem att urinera.

Små droppar blod i urinen är också tillåtna. Om blodet är för mycket, så är detta redan ett symptom på blödningen som har öppnats. Ytterligare endoskopisk eller öppen operation kan krävas.

Försvagning av styrkan

Med prostatit, prostata adenom eller annan prostatisk sjukdom börjar sexlivet försämras redan före operationen. I alla dessa sjukdomar är symtomen en minskning av sexuell lust, en försvagning av erektionen, svårigheter med samlag och utlösning.

Naturligtvis, omedelbart efter avlägsnande av körteln, kommer impotens inte att passera. Dessutom är läkares recensioner otvetydiga: Strax efter operationen krävs en återhämtningsperiod när sex i allmänhet är förbjudet. Återställa den sexuella funktionen tar en annan tid - för någon att kräva 1-2 månaders avhållsamhet, och någon kommer att registreras avstå från sex efter prostata borttagning under en period av mer än sex månader. Efter återställande behandling ska tillståndet förbättras, kön kommer att tillåtas.

Retrograd utlösning (när spermierna ejaculeras i urinblåsan och inte släpps ut genom vas deferens) - denna konsekvens är redan en komplikation. Incidensen av denna komplikation är cirka 9% av alla fall. För återvinning krävs antingen medicinering eller en andra operation.

Det är inte nödvändigt att hoppas att efter en restaurering är kvaliteten på ett intimt liv detsamma som hos mannen med prostata. Huvuduppgiften för prostatakörteln är bildandet av det alkaliska prostata juice, som behövs för att neutralisera den sura kvinnliga vlagalischa.Tak att om prostatan avlägsnas, står prostata saften ur - det kan orsaka lite obehag under sex. Men viktigast av allt - spermatozoa kommer att vara försvarslösa före den sura miljön i slidan och kommer att dö, så att man inte kan tänka sig ett barn. Men detta problem är korrigerat, med tanke på de moderna metoderna för artificiell insemination.

Ibland efter proceduren sker retrograd utlösning.

TUR-syndrom

En annan allvarlig följd, som är karakteristisk för transuretral resektion av prostatakörteln med prostatit eller adenom, är syndromet "vattenförgiftning". Det kallas också "TUR-syndrom". Det utvecklas på grund av kvitto av en stor mängd vatten under operativ bevattning. Enligt statistiken är syndromfrekvensen 6,7%. av det totala antalet alla komplikationer efter prostataavlägsnande.

Vad är tecknen på denna typ av komplikation? När en ökad mängd vätska kommer in i blodkärlen ökar blodvolymen och följaktligen ökar belastningen på hjärtat. Ökning av intravaskulärt blodtryck i samband med en minskning av kolloidalt osmotiskt tryck orsakar snabbt ödem i hjärnan och lungorna. Leverfel kan också uppstå, där nivån av ammoniak i blodet kommer att öka dramatiskt och toxiska effekter på centralnervsystemet börjar.

När de tidigaste tecknen på vatten postoperativ berusning uppträder, måste de elimineras snabbt. Basen av behandlingen är diuretika och hypertensiva saltlösningar (dessa läkemedel är tunga, så uppföljning av patientens tillstånd under behandlingen är obligatorisk).

Regelbundna undersökningar efter operation

För att kontrollera tillståndet och förhindra komplikationer hos en man efter avlägsnande av prostata bör det regelbundet undersökas av en läkare. Det kommer att bli nödvändigt att ta olika test. Till exempel är det nödvändigt att bedöma nivån av prostatisk fosfatas för att förhindra återkommande prostatacancer. Analysen av sur fosfatas hjälper också till att bestämma effektiviteten av behandlingen med antiandrogener. Men tillsammans med PAP-poängen är det nödvändigt att göra test för mängden prostataspecifikt antigen (vilket betyder PSA-analysen efter avlägsnande av körteln).

Vad ska vara det normala indexet för sur fosfatas?

 • Mindre än 2,1 ng / ml innebär att fosfataset är normalt och operationen att ta bort prostatakörteln var normal, det fanns inga återfall.
 • Syrafosfatasindexet över 2,1 ng / ml är orsaken till ytterligare kontroller, eftersom prognosen för återfall eller komplikationer efter prostats resektion är för stor.

Efter proceduren krävs regelbundna undersökningar hos läkaren.

Åtgärder för att förbättra tillståndet

För att förhindra följderna av operation för att avlägsna adenom i prostata eller resektion av körteln med prostatit eller cancer, är det nödvändigt att genomföra återställande förfaranden. De kommer att bidra till att mildra konsekvenserna av operation och förhindra komplikationer. Om allt är gjort korrekt, kommer manens hälsa att återvända tidigare: patienten kommer att må bättre, smärtan kommer att gå förbi, urinering och krafter för kön kommer att återgå till det normala efter en minimal tid.

Medan en man är på sjukhuset strax efter TUR eller adenomektomi kan han bli förskriven antibiotika. Dessa läkemedel förhindrar infektionens utveckling. Användningen av antibiotika efter operation på prostata kan emellertid inte behövas - det beror allt på människans tillstånd och på vilka konsekvenserna av att ta bort adenom observeras i honom.

Som den obligatoriska återställande behandlingen för eliminering av konsekvenserna av TUR eller adenomektomi kan följande åtgärder vidtas:

 1. Begränsning av fysisk aktivitet under de första veckorna efter en prostatisk operation. Detta är nödvändigt för att inte skada de försvagade musklerna, för att förhindra bristande kirurgiska suturer och inte orsaka blödning. I framtiden kommer ett speciellt komplex av träningsterapi att tilldelas mannen för att gradvis tona de intima musklerna och normalisera blodflödet och metaboliska processer störda under sjukdom och efter avlägsnande av prostata.
 2. Under rehabilitering efter avlägsnande av prostata adenom, inflammerad prostata eller tumör, rekommenderas att äta ordentligt, med fokus på produkter som är användbara för människors hälsa. Det är också viktigt att försäkra sig om att kosten inte har produkter som stimulerar förstoppning - svårigheter med avföring kan orsaka komplikationer.
 3. Under de första månaderna efter att prostata har avlägsnats måste du avstå från kön, och börja sedan ta stimulansmedel som godkänts av läkaren - detta kommer att bidra till att gradvis återställa styrkan.

Läkare påminner om att konsekvenserna av prostatakirurgi hos män kan släpas i viss utsträckning om de genomgår lämplig rehabilitering. Det är nödvändigt att följa alla råd från läkare och regelbundet gå till undersökningarna och ta prov. Några av konsekvenserna är farliga, men om de tas i tid elimineras de lätt, och mannen återställs snabbt efter att prostatakörteln har tagits bort.

Vad är hennes liv efter prostataavlägsnande?

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln beror på orsaken och metoden för operationen. Förfarandet är föreskrivet för prostataadenom och onkologi. Om ingripandet var att avlägsna en malign tumör, är livet efter avlägsnandet av prostata bara början. Enligt statistiken möjliggör en tidig operation förlängning av patienternas livslängd under 15 år i nästan 90% av fallen.

Hur man bor efter avlägsnande av prostata?

Det första som en man tänker på när han återvinner medvetandet efter en allmän anestesi är vad livet kommer att bli som efter att prostata adenom har tagits bort. Förlora inte dina sprit kommer att hjälpa några fakta.

 1. I 90% av fallen är erektionen helt återställd inom ett år efter operationen.
 2. Ungefär en tredjedel av männen som genomgick avlägsnande av adenom noterade en ökning av libido och en förbättring av erektion, jämfört med sin egen sexuella förmåga före operationen.
 3. Efter operationen normaliserar processen för urinering, obehag försvinner helt, livskvaliteten förbättras avsevärt. Samtidigt förbättras sömnen, eftersom natten uppmanas att kissa är i det förflutna.

Det är viktigt att förstå att borttagandet av adenom inte är en dom. Operationen sätter inte slut på sexuellt liv, utan tvärtom öppnar det nya möjligheter, förbättrar välbefinnandet och låter dig leva ett nytt liv igen.

I sällsynta fall är komplikationer möjliga. De diagnostiseras som en följd av radikal prostatektomi i onkologi. Komplikationer inkluderar retrograd ejakulation (kasta sperma under utlösning i blåsan).

Rehabiliteringsfunktioner

Under de första och en halv till två månader efter ingreppet måste patienter följa ett antal regler, bland vilka:

 • Frånvaro av fysisk aktivitet;
 • Balanserad diet;
 • Öka mängden vatten som förbrukas;
 • Regelbunden undersökning med en läkare.

Först är det viktigt att inte tillåta utveckling av förstoppning, så näring ges särskild betydelse. Defekation ska passera utan ansträngning. Om det behövs kan läkaren ordinera laxermedel.

Under de första veckorna är urininkontinens möjlig. Detta är ett tillfälligt fenomen som förknippas med en långvarig störning av blåsan. Urinering normaliseras så snart som normal muskelton i de inre organen återställs.

Hematuri (blod i urinen) under de första dagarna efter avlägsnandet av adenom är en variant av normen. Men om du märker blodproppar i urinen eller kraftig blödning, bör du definitivt rådfråga en läkare.

Återhämtning av styrka

Det största problemet som oroar patienter efter prostatektomi är erektil dysfunktion. Inför detta fenomen, förtvivla inte. Läkare varnar för att erektion efter borttagning av prostatakörteln återställs, endast tid behövs.

Normalisera en erektion kommer att hjälpa till:

 • Särskilda preparat;
 • Övningar för att stärka den pubic-coccygeal muskel;
 • Regelbunden sexuell aktivitet, inklusive onani

Valet av läkemedel för att återställa styrkan utförs av en läkare. Behandling är endast möjlig om efter ingrepp har mer än sex månader gått.

Normalisera erektionen, öka libido och återvända till ett helt sexuellt liv kommer att bidra till att stärka den pubic-coccygeal muskel. Denna muskel är ansvarig för sexuella möjligheter och skarpa känslor hos en man under samlag. För att stärka muskeln visas Kegel övningar, några asanas av yoga och träningspass där botten och bäckens nedre del är inblandad.

Hur påskyndar återställandet av styrka?

Oavsett hur paradoxalt det kan låta, men om erektil dysfunktion efter prostatektomi, regelbundet sex och onani hjälper till att återställa den sexuella funktionen till en man.

Först och främst bidrar det till att eliminera det psykologiska obehag som uppstår efter operationen. Postoperativ stress och depression är ganska vanliga följder av att ta bort en del av prostatakörteln. Att vinna dessa villkor kommer att hjälpa tilltro och stöd för sexpartnern. Regelbundet sexuellt liv bidrar till att påskynda återhämtningsprocessen efter operationen. Dessutom är patienterna uppmuntras att engagera sig i onani, särskilt om de psykologiska hinder och brist på förtroende för sin egen erektion inte tillåter att bli befriade från partnern.

Erektion påverkas positivt av vissa grupper av produkter. Citrus, kryddor, nötter och livsmedel som är rik på protein bör vara närvarande i den dagliga kosten.

Sexuell vila och iakttagande av ett antal regler visas under de första två månaderna efter att prostata eller delar av det har tagits bort. I framtiden tas alla restriktioner bort, och igen kan du leva ett helt liv, glömma det ständiga trängseln att urinera och överflöda blåsan på natten.

Fördelar och nackdelar med livet utan prostata

Enligt statistiken har tre av tio män som nått äldre genomgått en operation för att avlägsna prostatakörteln. Och det finns goda skäl till detta. Hela poängen är att förutsättningen för kirurgisk ingrepp diagnostiseras prostatacancer. Efter hudcancer är denna sjukdom den näst vanligaste bland den starka hälften av mänskligheten. Och, som vanligt, möjliggör tidigt kirurgiskt ingripande att undvika metastasering på ett antal lokaliserade organ. Avlägsnande av prostatakörteln föreskrivs också vid andra sjukdomar - prostata adenom.

Denna sjukdom kännetecknas av följande komplikationer:

 • urinlösning med blod
 • akut urinretention
 • urolitiasis;
 • framväxten av olika infektionssjukdomar i urinvägarna;
 • akut njurinsufficiens.
 • Vid diagnos av en akut form av adenom eller prostatacancer föreskrivs kirurgiskt ingrepp vilket resulterar i partiell eller fullständig avlägsnande av prostata.

Det finns många rykten om konsekvenserna av denna procedur. Och ofta uppskattar de inte patienter, vilket resulterar i att de uthärdar sig till det sista. Som ett resultat av bristen på tidig diagnos och ingrepp blir problemet ännu mer akut, nästan alla funktioner i genitourinary systemet störs.

Funktioner av operationen

Bland de vanligaste metoderna för kirurgisk ingrepp för prostata sjukdomar eller närvaro av cancer kan vi skilja på följande tre:

 • snitt;
 • transuretral resektion av prostata;
 • radikal prostatektomi.

Infektionen består i införandet av kirurgiska instrument genom urinröret och skapandet av ett speciellt snitt. På grund av detta förstorar lumen, vilket eliminerar ett stort antal symtom på prostatisk sjukdom. Denna metod används extremt sällan, eftersom det är möjligt att undvika partiell kirurgisk ingrepp med medicinering. Endast i vissa fall tillskriver läkare snittet till patienten.

Transuretral resektion utförs också genom urinröret. Endast vid utförandet av denna operation skärs några delar av prostata. Transuretral resektion är föreskriven i fallet när prostata har en volym av högst 80 ml. Det är värt att notera att det utförs ganska snabbt. Vid avlägsnande av delar av prostatakörteln produceras omedelbart och cauterization av öppna kärl för att förhindra blödning. Tja, i slutet av operationen placeras en kateter i blåsan under en kort tid.

Radikal prostatektomi (transvesikal adenomektomi) är det fullständiga avlägsnandet av prostata. Denna procedur utförs på ett öppet sätt och som ett resultat förlorar mannen körteln. Operationen utförs oftast genom transvesikal eller trakeal adenektomi. I det första fallet görs ett snitt av muskelvävnaden, blåsans vägg och körteln extraheras. Den bakre adenomektomin i sig bär mindre skador på grund av avsaknaden av snitt och skador på omgivande organ. Oftast är radikal prostatektomi föreskriven i närvaro av cancer, som inte är föremål för behandling med kemoterapi.

Ovanstående metoder är populära på grund av deras effektivitet. Omedelbart efter operationen känns patienten lättad och alla symptom på cancer går bort. Effekten varar länge. Men tillgriper kirurgisk behandling eller avlägsnande av prostata, är det nödvändigt att veta att dessa förfaranden är fulla av närvaron av olika biverkningar som väsentligt komplicerar människans liv. Om dem längre och vi kommer att prata.

Biverkningar

En lista över biverkningar av kirurgiskt ingrepp vid detektering av cancer eller prostata adenom kan identifieras ett antal av de vanligaste.

 • öppen blödning;
 • vattenförgiftning;
 • fördröjning eller inkontinens
 • andra problem med urinering
 • inflammation i det opererade området
 • delvis eller fullständig frånvaro av frö vid utbrott.

Öppna blödning

Blödning är den vanligaste bieffekten med fullständig eller partiell borttagning av prostata. Enligt statistiska uppgifter observeras det i nästan var tredje part. Konsekvensen är både obstruktion av urinledningarna genom blodproppar och allvarlig blodförlust. Orsaken till blödning kan vara hemostas eller avstötning av scab som har bildats i det opererade området.

Vattenförgiftning

Vattenförgiftning uppträder också ganska ofta. Denna bieffekt uppträder när en vätska kommer in i blodomloppet som irrigeras av urinröret under operationen. Tack vare nya utvecklingar är det möjligt att minska sannolikheten för vattenförgiftning. Men för varje man reagerar kroppen på vätskan på egen väg vilket komplicerar valprocessen.

Fördröjning eller inkontinens av urin

Efter operationen för partiell eller fullständig avlägsnande av prostatacancer, är det ofta ofta kränkningar av urinprocessen hos män. Urinretention förekommer vid täppning av blodpropparna, på grund av muskelomstrukturering eller till och med med en banal läkares misstag (vilket för närvarande anses vara normalt). Och detta försvårar väsentligt livet för en man. Detta problem övervakas och elimineras snabbt och enkelt. Postoperativa störningar innefattar urininkontinens. Detta symptom manifesteras oftast i de tidiga stadierna och är orsaken till slemhinnans instabila funktion. I regel går urininkontinensen i sig själv om några dagar efter operationen. Under denna period kommer musklerna i tonus och återställa sin position. Om symtomen kvarstår, används kateter och urologiska dynor.

Andra problem med urinering

Förutom inkontinens och urinretention, observeras även andra problem som hör samman med det naturliga behovet att avlägsna vätska. I genomsnitt är frekvensen av deras manifestation inom intervallet 2 till 10 procent. Som regel observerar läkare klagomål om smärtsam urinering, läckage under träning etc. Ofta går dessa symtom också bort några veckor efter operationen. Men om problemet fortsätter att oroa patienten, utförs en andra undersökning, enligt vilken operationen kan utföras igen.

Inflammation i det opererade området

Det är värt att säga att de inflammatoriska processerna efter operationen inte bara uppträder vid operation på prostata, men i andra fall. Om du tror statistiken lider de av varje femte operation. Symtom på inflammatoriska processer förekommer redan den andra tredjedagen efter operationen. De kännetecknas av en ökning av temperaturen, smärtsamma känslor etc. Inflammatoriska processer behandlas med antibiotika. Om problemet inte är helt eliminerat kan det fortsätta till kronisk form av uretrit, orchitis eller cystitis.

Delvis eller total frånvaro av frö vid utbrott

I medicinska cirklar kallas avsaknad av utbrott av spermier i orgasm retrograd ejakulation. Det förekommer ganska ofta och kännetecknas av partiell eller fullständig kastning av spermier i blåsan. Retrograd utlösning är helt säker för den manliga kroppen. Saken är att fröet kastas i blåsan under orgasmen, varifrån den utsöndras vid första urinering. Naturligtvis kan retrograd utlösning orsaka problem för de män som vill ha barn. Och endast en specialist kan lösa problemet här.

Effekt av prostataavlägsnande på sexuella relationer

För de flesta män, denna fråga, när behovet av en operation är den viktigaste. Och det är förståeligt, eftersom det finns många rykten om konsekvenserna just nu och alla är en besvikelse. Som regel hävdar "experter" att det inte finns något aktivt sexuellt liv. Men i praktiken är det inte så.

Endast 4 av 100 personer upplever en droppe i libido och ingen erektion. Detta är ofta förknippat med personliga erfarenheter och fysiologiska egenskaper. Frekvensen av bristen på ett fullständigt sexuellt liv efter fullständig eller partiell borttagning av prostata överskrider inte heller samma symptom i den aktiva banan av prostata adenom.

Vilken forskning säger

Att ta upp problemen med män som genomgick en partiell eller fullständig prostataavlägsnande, samlade forskarna en grupp på 443 personer. De genomförde en undersökning och upptäckte att majoriteten av de svarande positivt svarade på resultaten från operationen. Det var naturligtvis några problem. Till exempel försvann endast 38% av de observerade problemen helt. Samtidigt var resterande 74% problem med läckage eller urinretention. Men de kunde lätt anpassa sig till sådana olägenheter och deras liv har inte förändrats.

Om vi ​​berör problemet med sexuellt liv, var situationen i alla observerade situationer stabil, oavsett hur mycket tid som passerade efter operationen. Så även direktstudier har visat att borttagning av prostatakörteln praktiskt taget inte påverkar sexuell aktivitet på något sätt.

Det är värt att säga att för att eliminera problem och slutföra rehabilitering efter operation på prostata, måste du alltid följa läkarens instruktioner, utföra särskilda övningar och glöm inte bort det allmänna hälsotillståndet. Endast maximal kontroll kommer att göra det möjligt att glömma problem med sexuell aktivitet och leva fullt ut.