Huvud
Massage

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.

Prostataavlägsnande: indikationer och metoder för användning

Kirurgi av prostata är borttagning av hela prostatakörteln eller en del av den.

Det utförs som en sista utväg för behandling av kronisk prostatit (partiell resektion) eller prostatacancer (radikal resektion).

Det är ett invasivt hålrumsförfarande som kan utföras med ett enda snitt i underlivet, perineum eller med en serie små snitt.

Vad hotar att ta bort det

Avlägsnandet av prostata innebär ofta sådana problem som:

 • erektil dysfunktion (svårigheter att uppnå erektion);
 • frånvaro av ejakulation
 • urininkontinens
 • dysuri (svårighet med urinering);
 • infektion, och inte bara i det opererade området, eftersom kroppen kommer att vara kraftigt försvagad;
 • stark smärta under de första veckorna efter operationen.

Återhämtningsperioden kan ta ett år, och ibland längre.

Indikationer för avlägsnande av prostata

Indikationer för fullständigt avlägsnande av prostata är:

 • Cancer, lokaliserad inom prostatakörteln;
 • ett försummat fall av prostataadenom (radikal adenomektomi);
 • närvaro i prostata av ett stort antal stenar;
 • snabbväxande tumör, det är också en högklassig tumör hos en ung person.

För de äldre med en långsamt ökande cancer i prostata, kan prostataavlägsnande inte vara nödvändigt. Detta beror på att cancer kan växa så långsamt att en person kommer att ha större chanser att dö av ålderdom eller av andra skäl än från prostatacancer.

Om prostatacancer kan indikera en ökning av nivån av PSA-antigen, vilket ger prostata - upp till 4-10 ng / ml.

Kirurgi av prostata (tekniska termen - prostatektomi) kommer bara att hjälpa de patienter i vilka tumören är begränsad till prostatakörteln. Den äldsta typen av prostatakirurgi - öppen prostatektomi - involverar fullständigt avlägsnande av hela körteln och eventuellt de allra främsta vesiklarna och omgivande nerver och vener.

En del av urinröret som passerar genom prostatazonen avlägsnas också. Detta hjälper till att förhindra sjukdomsfall, men leder till många potentiella komplikationer. Nervaskande prostatektomi är ett mer mildt alternativ till operation.

Denna typ av operation är utformad för tidig diagnos av prostatacancer, som ligger inom prostata. Cancer bör vara borta från två buntar av nerver som styr en erektion. Syftet med operationen är att minska risken för erektioner efter kirurgi. Kirurgen skär prostata vävnaden utan att skada nervbuntarna. Han måste emellertid ta bort dem om cancercancer är nära eller redan i nerverna.

Cancer kommer inte att botas om kirurgen lämnar tumören i ett försök att hålla nerverna. Om cancer är bara på ena sidan av prostata, kan kirurgen lämna den andra sidan av prostata oförstörd. Emellertid upplever patienten fortfarande svårigheter med erektion, men inte lika signifikant som vid radikal prostatektomi.

Metoder för prostataavlägsnande

Det finns flera typer av operationer på prostata: retropubic, perineal, laparoscopic och robot.

De klassificeras enligt snittet:

 • Den bakre metoden för prostataavlägsnande innebär ett snitt i underlivet, från naveln till skönhetsbenet. Inskärningen är från 8 till 10 centimeter i längd. Denna metod är mer nervbesparande jämfört med grenen.
 • Perinealmetoden innebär ett fyra centimeter snitt i perineum, vilket påverkar musklerna och vävnaderna mellan pungen och den analfinkter. Det utförs snabbare och med mindre blodförlust än fördröjda, men leder oftare till nackdelar och, följaktligen, impotens.
 • Laparoskopiska och robotiska metoder. Laparoskopet är ett tunt rörinstrument som gör det möjligt för kirurgen att se vad som görs i bukhålan och att ta bort prostata genom en serie små snitt i stället för en lång. Robotproceduren använder samma skärningar och verktyg som laparoskopisk procedur, men kirurgen använder robotmanipulatorer för att utföra operationen på distans. När det gäller fördelar för patienten är dessa två metoder för prostataavlägsnande nästan identiska. Priset på laparoskopisk procedur varierar från 70 000 till 100 000 rubel, robot kostar upp till 350 000 rubel.

Med en liten spridning av prostata vävnader, och i sällsynta fall, med en cancerous tumör i prostata med obstruktion av urinvägarna, är hela prostaten inte avlägsnad, utan bara dess delar.

En sådan endoskopisk operation kallas "transuretral resektion av prostata", förkortad till TUR. Genom att använda ett resektoskop som sätts in genom urinröret i blåsan, avlägsnas den förändrade vävnaden utan att påverka de hälsosamma körtelvävnaderna. En modern, men dyr version av TUR är koagulering av de drabbade prostata vävnaderna med en laser.

Operationen att ta bort prostata och dess möjliga komplikationer

Prostatektomi är en invasiv kirurgisk operation som bär olika risker.

blödning

Radikal prostatektomi, en traditionell operation för att behandla prostatacancer, har alltid varit förknippad med blödning.

När förfarandet förbättrades minskade blodförlusten, men det är fortfarande betydande. I genomsnitt leder kirurgi för att ta bort prostata en förlust av cirka 500-900 ml blod.

Medan unga, friska människor kan oftast flytta sådan blodförlust utan några biverkningar, kan äldre och (eller) sjuka människor inte flytta stora blodförlust utan att skada hälsan. Som ett resultat av detta donerar de flesta män före operationen blod i flera veckor, och under operationen hälls de tillbaka till dem. Robotkirurgi, i motsats till radikal prostatektomi, resulterar i betydligt mindre blödning (ca 100-200 ml).

Denna skillnad beror på att robotoperationen innefattar en process som kallas "insufflation", där gas pumpas in i bukhålan. Det skapar tryck som slutar blöda från de ådror som kan blöda fritt under en rutinmässig operation. Därför uppmanar många kirurger som utför robotprostatektomi inte patienter att donera blod före förfarandet.

TUR-syndrom

TUR-syndrom - mycket sällsynta (förekommer statistiskt i 0,1-1% av fallen), varigenom en stor mängd av spolvätska in i blodbanan. Resultatet är en så kallad "vattenförgiftning", som kännetecknas av en ökning av extracellulär vätskevolym, vätskeöverbelastning, minska mängden blod elektrolyter, och ibland - skador på erytrocyter.

Problem med urinering

Incontinens är ett vanligt problem för män efter en operation för att ta bort prostata. Det uppträder vanligtvis efter avlägsnande av katetern. Vanligtvis förekommer urininkontinens med ökande tryck på blåsan, exempelvis genom nysning, hostning eller lyftning av vikter. En månad efter operationen blir inkontinensfall mer sällsynta.

Om några år klagar bara en liten andel män på problemet. Lös det kommer att hjälpa Kegel övningar, som utförs för att stärka bäckens golvmuskler. Du bör också urinera innan du går och lägger dig på natten.

Retrograd ejakulation

Även för de personer som har återställt sin fulla erektion efter operationen kommer kön inte att vara densamma som tidigare. Prostata och seminalblåsorna producerar det mesta av den seminalvätska som män ejaculerar när de når orgasm. Under operationen för att ta bort prostata, tas prostata körteln och vätskorna bort och deras samband med testiklarna är brutna (som i en vasektomi).

Som ett resultat, när en man uppnår orgasm, har han "torr" ejakulation. Medan den opererade personen fortfarande känner sig nöjd efter kön, känner han sig lite annorlunda. På grund av det faktum att spermier inte dyker upp under orgasmen är män oförmåga efter prostatektomi.

impotens

Risken för erektil dysfunktion och impotens är fortfarande ett allvarligt problem efter operationen för att ta bort prostata. Detta är förmodligen den främsta orsaken till den manliga rädslan för detta förfarande.

Utseendet av impotens efter prostataoperationen bestäms i stor utsträckning av patientens ålder och sin sexuella styrka före prostatektomi. Många män återställer sin förmåga att få en spontan erektion utan hjälp, men innan det går tillbaka kan det ta tid (ungefär ett år efter operationen).

Läkare kan ordinera mediciner som sildenafil för att stimulera erektion och normalisera det intima livet. En viktig roll spelas också av lämplig näring, inklusive produkter med selen, zink och fleromättade fettsyror. I speciellt svåra fall kan läkaren rekommendera att införa ett implantat för klyfösa kroppar. Robotiska förfaranden har lägre risk för långvarig impotens.

Inflammatoriska sjukdomar

Operationen för att ta bort prostata är sällan åtföljd av infektioner. I närvaro av adekvat terapi med antibiotika undviker de flesta patienter framgångsrikt inflammatoriska sjukdomar i den postoperativa perioden.

Om infektionen uppstår är dock ursprungspunktet snittet, vars kanter blir röda, blir varma, och ibland strömmar pus från snittet. Dessutom kan en infektion förekomma i urinblåsan.

Båda dessa typer av infektioner behandlas framgångsrikt med antibiotika.

Patienterna bör hålla klippplatsen ren, för vilken en lösning av väteperoxid och vatten kan användas. Flera gånger om dagen, särskilt efter avföring, ska patienterna städa penis och anus med vatten och tvål.

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Vad händer om en man tar bort prostata (patientens feedback om konsekvenserna av operation)

Behovet av avlägsnande av körteln (TUR, prostata-resektion eller fullständig prostatektomi) är i vissa fall obestridlig. Till exempel, när man kör prostatit, godartad prostatahyperplasi (BPH) eller en malign tumör kan inte tas bort utan kirurgi sjukdom och lindra tillståndet män.

Det är bara konsekvenserna av operation för att ta bort prostata kan vara ganska obehagligt och även hota livet för en man. Men gör inte panik - alla möjliga konsekvenser är nu väl studerade, och därför reparerbara. Låt oss lista de viktigaste typerna av postoperativa komplikationer och berätta vilka åtgärder som bör vidtas för att eliminera dem. Samtidigt läser vi recensioner av män som genomgick en operation för att ta bort prostata.

Problem med urinering

Efter att ha läst recensionerna kanske du märker att män som har genomgått TUR mestadels klagar på problem med urinering. Det kan vara svårt eller tvärtom, vara okontrollerbar - sådana effekter visas borttagning av prostatan på grund av en eventuell skada eller urinrörsringmuskeln, liksom en försvagning av urinblåsan muskler.

Obstruerad urinering förekommer hos 19% av patienterna efter avlägsnande av prostatakörteln. Sådana problem kan uppstå:

 • På grund av läkning av ett kirurgiskt sår (speciellt när en kateter passerar genom urinröret).
 • På grund av smalningen i urinröret och sklerosen i blåsans hals.

Urininkontinens observeras hos 6,7% av männen efter kirurgisk behandling av adenom, prostatit eller tumörer (efter TUR och adenomektomi). Beroende på omfattningen av skador på sphincter poyavlyaetsyalibo regelbunden inkontinens eller okontrollerat läckage av urin endast när spänningen av magmusklerna.

Återställande av urinering efter operation på prostatakörteln, kräver vanligtvis 4 till 9 veckor. Ett sådant tillstånd behöver inte behandlas. Under rehabiliteringsperioden ges postoperativ urininkontinens eller fördröjning självständigt. Om självåterhämtning inte uppstår, utförs en liten endoskopisk operation.

En annan konsekvens som kan uppstå efter avlägsnande av prostatakörteln är närvaron av blod i urinen. De första 6-7 dagarna observeras hos hälften av patienterna. Vanligtvis är det inte farligt och går av sig själv. Om efter en vecka fortfarande observeras blodföroreningar i urinen, då kan detta vara ett varningsskylt, och det är nödvändigt att ta reda på orsaken.

Efter operation för att ta bort prostata, har många problem att urinera.

Små droppar blod i urinen är också tillåtna. Om blodet är för mycket, så är detta redan ett symptom på blödningen som har öppnats. Ytterligare endoskopisk eller öppen operation kan krävas.

Försvagning av styrkan

Med prostatit, prostata adenom eller annan prostatisk sjukdom börjar sexlivet försämras redan före operationen. I alla dessa sjukdomar är symtomen en minskning av sexuell lust, en försvagning av erektionen, svårigheter med samlag och utlösning.

Naturligtvis, omedelbart efter avlägsnande av körteln, kommer impotens inte att passera. Dessutom är läkares recensioner otvetydiga: Strax efter operationen krävs en återhämtningsperiod när sex i allmänhet är förbjudet. Återställa den sexuella funktionen tar en annan tid - för någon att kräva 1-2 månaders avhållsamhet, och någon kommer att registreras avstå från sex efter prostata borttagning under en period av mer än sex månader. Efter återställande behandling ska tillståndet förbättras, kön kommer att tillåtas.

Retrograd utlösning (när spermierna ejaculeras i urinblåsan och inte släpps ut genom vas deferens) - denna konsekvens är redan en komplikation. Incidensen av denna komplikation är cirka 9% av alla fall. För återvinning krävs antingen medicinering eller en andra operation.

Det är inte nödvändigt att hoppas att efter en restaurering är kvaliteten på ett intimt liv detsamma som hos mannen med prostata. Huvuduppgiften för prostatakörteln är bildandet av det alkaliska prostata juice, som behövs för att neutralisera den sura kvinnliga vlagalischa.Tak att om prostatan avlägsnas, står prostata saften ur - det kan orsaka lite obehag under sex. Men viktigast av allt - spermatozoa kommer att vara försvarslösa före den sura miljön i slidan och kommer att dö, så att man inte kan tänka sig ett barn. Men detta problem är korrigerat, med tanke på de moderna metoderna för artificiell insemination.

Ibland efter proceduren sker retrograd utlösning.

TUR-syndrom

En annan allvarlig följd, som är karakteristisk för transuretral resektion av prostatakörteln med prostatit eller adenom, är syndromet "vattenförgiftning". Det kallas också "TUR-syndrom". Det utvecklas på grund av kvitto av en stor mängd vatten under operativ bevattning. Enligt statistiken är syndromfrekvensen 6,7%. av det totala antalet alla komplikationer efter prostataavlägsnande.

Vad är tecknen på denna typ av komplikation? När en ökad mängd vätska kommer in i blodkärlen ökar blodvolymen och följaktligen ökar belastningen på hjärtat. Ökning av intravaskulärt blodtryck i samband med en minskning av kolloidalt osmotiskt tryck orsakar snabbt ödem i hjärnan och lungorna. Leverfel kan också uppstå, där nivån av ammoniak i blodet kommer att öka dramatiskt och toxiska effekter på centralnervsystemet börjar.

När de tidigaste tecknen på vatten postoperativ berusning uppträder, måste de elimineras snabbt. Basen av behandlingen är diuretika och hypertensiva saltlösningar (dessa läkemedel är tunga, så uppföljning av patientens tillstånd under behandlingen är obligatorisk).

Regelbundna undersökningar efter operation

För att kontrollera tillståndet och förhindra komplikationer hos en man efter avlägsnande av prostata bör det regelbundet undersökas av en läkare. Det kommer att bli nödvändigt att ta olika test. Till exempel är det nödvändigt att bedöma nivån av prostatisk fosfatas för att förhindra återkommande prostatacancer. Analysen av sur fosfatas hjälper också till att bestämma effektiviteten av behandlingen med antiandrogener. Men tillsammans med PAP-poängen är det nödvändigt att göra test för mängden prostataspecifikt antigen (vilket betyder PSA-analysen efter avlägsnande av körteln).

Vad ska vara det normala indexet för sur fosfatas?

 • Mindre än 2,1 ng / ml innebär att fosfataset är normalt och operationen att ta bort prostatakörteln var normal, det fanns inga återfall.
 • Syrafosfatasindexet över 2,1 ng / ml är orsaken till ytterligare kontroller, eftersom prognosen för återfall eller komplikationer efter prostats resektion är för stor.

Efter proceduren krävs regelbundna undersökningar hos läkaren.

Åtgärder för att förbättra tillståndet

För att förhindra följderna av operation för att avlägsna adenom i prostata eller resektion av körteln med prostatit eller cancer, är det nödvändigt att genomföra återställande förfaranden. De kommer att bidra till att mildra konsekvenserna av operation och förhindra komplikationer. Om allt är gjort korrekt, kommer manens hälsa att återvända tidigare: patienten kommer att må bättre, smärtan kommer att gå förbi, urinering och krafter för kön kommer att återgå till det normala efter en minimal tid.

Medan en man är på sjukhuset strax efter TUR eller adenomektomi kan han bli förskriven antibiotika. Dessa läkemedel förhindrar infektionens utveckling. Användningen av antibiotika efter operation på prostata kan emellertid inte behövas - det beror allt på människans tillstånd och på vilka konsekvenserna av att ta bort adenom observeras i honom.

Som den obligatoriska återställande behandlingen för eliminering av konsekvenserna av TUR eller adenomektomi kan följande åtgärder vidtas:

 1. Begränsning av fysisk aktivitet under de första veckorna efter en prostatisk operation. Detta är nödvändigt för att inte skada de försvagade musklerna, för att förhindra bristande kirurgiska suturer och inte orsaka blödning. I framtiden kommer ett speciellt komplex av träningsterapi att tilldelas mannen för att gradvis tona de intima musklerna och normalisera blodflödet och metaboliska processer störda under sjukdom och efter avlägsnande av prostata.
 2. Under rehabilitering efter avlägsnande av prostata adenom, inflammerad prostata eller tumör, rekommenderas att äta ordentligt, med fokus på produkter som är användbara för människors hälsa. Det är också viktigt att försäkra sig om att kosten inte har produkter som stimulerar förstoppning - svårigheter med avföring kan orsaka komplikationer.
 3. Under de första månaderna efter att prostata har avlägsnats måste du avstå från kön, och börja sedan ta stimulansmedel som godkänts av läkaren - detta kommer att bidra till att gradvis återställa styrkan.

Läkare påminner om att konsekvenserna av prostatakirurgi hos män kan släpas i viss utsträckning om de genomgår lämplig rehabilitering. Det är nödvändigt att följa alla råd från läkare och regelbundet gå till undersökningarna och ta prov. Några av konsekvenserna är farliga, men om de tas i tid elimineras de lätt, och mannen återställs snabbt efter att prostatakörteln har tagits bort.

Konsekvenserna av operation för att ta bort prostata

Avlägsnande av prostataadenom är det vanligaste sättet att behandla sjukdomen. Förfarandet är ganska säkert och förbättrar patientens livskvalitet avsevärt. Om det finns några komplikationer finns det metoder för att rätta till dem.

Adenom av prostata. Vad hotar att ta bort det

Metoder för avlägsnande av prostata adenom möjliggör behandling utan allvarliga konsekvenser för människors hälsa. Patientens tillstånd förbättras mycket snabbt, och återfall är sällsynta.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Metoder för prostataavlägsnande

Hur man arbetar bestämmer sig efter undersökning av patientens tillstånd och tumörens storlek i prostatakörteln. De vanligaste sätten:

 1. Snitt. På körteln görs ett snitt genom urinkanalen, en endoskopisk operation utförs genom den;
 2. Transuretral resektion innebär att tumören avlägsnas utan yttre snitt. Penetration till tumören sker genom urinväggen;
 3. Radikal prostatektomi. Under operationen avlägsnas hela prostatakörteln. Prostaten avlägsnas genom ett snitt i underlivet eller i perineum. Den allvarligaste konsekvensen av en sådan operation är de stora chanserna att utveckla impotens.

Konsekvenserna av dessa operationer undersöks grundligt och patienten är skyldig att bekanta sig med dem innan behandling eller prostata tas i bruk.

Möjliga problem

Transuretral resektion eller TUR i prostata och andra förfaranden under vilka prostatakörteln tas bort kan orsaka komplikationer.

blödning

Den allvarligaste komplikationen som kan uppstå under en TUR-operation är blödning. Blodförlusten kan vara ganska stor, så transfusion kan krävas.

Därefter kan blodproppar komma in i urinröret och täppa till det. Sådan komplikation kan uppstå och med öppen kirurgi. Dess orsak kan vara egenskaper hos hemostas. Om blödningen har uppstått vid TUR är felet förmodligen öppningen av lumen på ett stort kärl.

TUR-syndrom

Tour-syndromet är en ganska allvarlig följd för män som har gått igenom avlägsnandet av tumören i prostatakörteln. Det kallas också vattenförgiftning.

Problemet kan inte bara visas under drift, men också efter det.

Komplikationen är ingreppet av vätskor, vilket tvätta blåsan i blodet.

Problem med urinering

Efter avlägsnande av prostatatumören uppträder ofta urineringstörningar.

Även efter urladdning från sjukhuset, har män ofta uppmanat att urinera och ha svår smärta efter TUR. Detta beror på närvaron av ett sår i området för avlägsnande av prostata adenom.

Efter proceduren tar det lång tid att återställa kroppen. Först kan nästan alla patienter normalt inte avblåsa urinblåsan. Det kan hända på grund av att urinröret var igensatt med blodproppar. Efter avlägsnande av adenomen i prostatakörteln kan en förändring av musklerna uppstå, vilket också orsakar problem med urinering. Och till sist kan skälen vara dolda i doktorens otillräckliga kompetens och antagandet om misstag under operationen.

Konsekvenserna av denna komplikation kan vara mycket allvarliga, så du bör omedelbart informera din läkare och vidta åtgärder.

Ofta går komplikationen av sig själv. Det är sällan ett behov av en ytterligare operation.

En annan avvikelse uttrycks i läckage av urin och smärtsamhet i processen. Sådana problem efter avlägsnande av en tumör i prostatakörteln kan förekomma ännu oftare än med prostatit. Efter en operation kan komplikationer uppstå om körtelvävnaderna har tagits bort otillräckligt.

Retrograd ejakulation

Efter avlägsnande av prostata har nästan alla män problem med utlösning. Så, i utlösningsprocessen, kommer injektionsvätskan in i urinblåsan, inte utanför och lämnar kroppen genom urinröret.

Blåsan kan få hela spermierna eller en del av den, och den andra delen kommer ut. För en organism är detta fenomen inte farligt, men vid uppfattningen av barnet kan skapa svårigheter.

impotens

Mest av allt, innan man tar bort prostata adenom, är män oroliga om det kommer att bli problem med erektion. Många studier har visat att impotens uppstår i högst 10% av fallen. Denna indikator överstiger inte sannolikheten för erektionsproblem om adenomen inte avlägsnas.

Inflammatoriska sjukdomar

Uppkomsten av inflammatoriska processer är en komplikation som åtföljer nästan alla typer av kirurgiska ingrepp. Symtom kan börja manifesteras efter ett tag efter proceduren. För behandling av inflammatoriska sjukdomar används antibakteriella läkemedel. Om du inte vidtar åtgärder kan inflammationen bli kronisk och periodiskt förvärras.

Då kommer komplikationerna, efter borttagning av prostata adenom, inte att skada din hälsa, men kommer snabbt att gå och glömmas som en hemsk dröm.

Kirurgi för att ta bort prostata

Syftet med operationen för prostataadenom är borttagning av överkroppsvävnad, smalning av urinrörets lumen och förhindrande av normal urinering. Ta inte bort prostata, men bara dess del, komprimera urinröret.

För att behandla prostata adenom finns det två nyckeloperationer:

 • transuretral resektion av prostata (TUR);
 • transvesikal adenomektomi.

Beroende på patientens tillstånd, graden av utvidgning av prostatavolymen, samtidiga sjukdomar, befintliga komplikationer och andra faktorer, kommer läkaren att ge rekommendationer om den operation som passar dig.

Skillnad mellan verksamheten

Transuretral resektion av prostata (TUR)

TUR är ett högteknologiskt ingrepp.

Patienten ligger på ryggen under operationen, sprider benen, böjs vid knäna. Genom urinrörets yttre bländare injicerar läkaren in i blåsan ett specialverktyg - ett resektoskop. Alla manipuleringar är under visuell kontroll.

Med resektoskopet avlägsnas prostatakörteln (bitar av prostatavävnad) och moxibustion av blödande kärl. Den resulterande vävnaden kommer att skickas till läkarmorfologen för undersökning. Vid operationens slut sätts en kateter in i urinblåsan genom urinröret, från vilken urin kommer att strömma in i urinröret.

Det följer att med ett sådant ingrepp finns det ingen skärning från utsidan, vilket innebär att tiden som spenderas på sjukhuset minskar.

Transvesikal adenomektomi

Denna öppen kirurgi för att avlägsna prostatan, där mellan pubis och naveln hålls hud incision av bukväggen, den subkutana vävnaden och muskeln i blåsväggen. Därefter kommer med hjälp av ett finger att ta bort den förstorade prostata vävnaden.

Genom urinröret placeras en kateter i urinblåsan och ibland ett extra dräneringsrör som kommer ut genom det kirurgiska såret. Under denna operation förblir patienten på sjukhuset lite längre.

Hur förbereder man sig för operationen?

För att utföra operationen måste kliniken spendera 5 till 20 dagar. Patienten förlorar blod- och urinprover (HIV, syfilis och hepatit), gör elektrokardiografi och lungröntgen. Från ytterligare metoder genom ultraljud urinsystemet (för att bestämma mängden kvarvarande urin) uroflowmetry (mätning av urinflödeshastighet) bestämmer nivån av prostataspecifikt antigen blod och t. D.

Patienten kommer att undersökas av en terapeut och en anestesist som bestämmer typen av anestesi (allmänt eller spinal). Natten förr, en rensning ochema och en rakning av hår under naveln utförs. Från 0 på eftermiddagen, när en operation föreskrivs, bör man inte äta eller dricka.

På morgonen på operationsdagen börjar antibakteriell behandling (intravenös och intramuskulär antibiotika).

Postoperativ period

Efter operationen kan du få ett system med kontinuerlig bevattning av blåsan med furacillin eller en speciell lösning.

Tvättvätskan strömmar genom kateterns inre kanal in i blåsan och frigörs av en annan kanal eller ett cystostomirör till utsidan av urinuppsamlingen med små blodproppar. Varaktigheten av detta system bestäms av läkaren, vanligtvis är det från några timmar till ett par dagar.

Det är inte uteslutet att i postoperativperioden, som en följd av att prostata avlägsnas, kommer det att finnas en känsla av att du starkt vill urinera. Detta beror på en kateter i urinblåsan vilket irriterar blåsans ballong.

Två timmar efter operationen, om det inte finns illamående och kräkningar, kan du dricka, men i små portioner. På kvällen får man dricka ca 1500 ml vatten. Ätningen återupptas vanligtvis nästa morgon, och ibland även på operationsdagen. Nästa vecka, ät inte stekt, salt och rökt mat, drick minst 2-3 liter vätska per dag (te, vatten, juice, fruktdrycker, etc.).

Men ibland är det bättre att bestämma kost och vätskeintag för behandlingsläkaren. Kanske, med din befintliga samtidiga sjukdomar och särdrag av operation, kommer doktorn att ge flera andra rekommendationer, som skiljer sig från ovanstående.

Beteende hemma

Under två månader efter ingreppet, träna inte och träna, lyft inte mer än 3 kg. Försök att inte överkolla och inte dricka alkohol. Du kan gå utomhus och gå mycket.

Vanligtvis en vecka efter urladdning kan du återuppta arbete som inte är relaterat till fysiskt arbete. Sexuell aktivitet efter borttagning av prostata är möjlig efter 4-6 veckor. Vet att operationen inte kommer att påverka erektilfunktionen, som regel är den densamma som före operationen.

Risker och komplikationer

Varje operation, som anestesi, är alltid förknippad med en risk för komplikationer, inklusive livshotande komplikationer. Och de kan inte bara relateras till din sjukdom utan också till kroppens individuella egenskaper, vilket inte alltid kan förutses.

Möjliga anestesi risker förklaras av en anestesiolog. Avlägsnande av en prostatatumör hotar med sådana komplikationer som:

 • blödning - du kan behöva blodtransfusion eller en repeterande operation
 • skada på blåsans vägg eller något organ i bukhålan och rektum;
 • urininfektion (akut pyelonefrit, akut prostatit, sepsis);
 • bildande i framtiden av urinröret
 • återfall av prostata hyperplasi
 • retrograd ejakulation.

Och slutligen, kom ihåg att effektiv behandling är ett tidigt besök hos en läkare. Urologiska sjukdomar i tidiga skeden manifesteras av svaga symptom som du kanske inte märker. Behandling för sjukdomsuppkomsten är mycket effektivare än kampen mot kronisk sjukdom.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Tidigare Artikel

gentamicin