Huvud
Förebyggande

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Vad är spermogrammets morfologi, vilka normer finns och hur man kan förbättra indexen?

Vid graviditetsplaneringen är det ibland nödvändigt att undersöka manliga sexceller. Tyvärr har antalet representanter för det starkare könet, som lider av olika former av manlig infertilitet, under de senaste åren ökat. Miljöfaktorer, arbetsförhållanden, dåliga vanor, mat påverkas.

Om vad som väntar på en man, om han ordinerades inte bara ett spermogram, utan ett spermogram med en morfologi, säger vi i den här artikeln. Rör också på frågor om normer och avvikelser från dem och ta reda på hur en man kan förbättra sin prestation.

Vad är det

Män gillar inte att erkänna att orsaken till familjeinfertilitet kan omfattas av dem. Men statistiken är grym - ungefär 40% av infertila par som har försökt bli gravid i 3 eller fler år har att göra med manlig infertilitet.

Därför rekommenderas en fullständig och detaljerad granskning inte bara kvinnan utan även hennes partner när man adresserar en läkare med klagomål om att barnet inte "fungerar".

Den huvudsakliga metoden för diagnos hos representanter för det starkare könet är spermogrammet. I samband med denna studie antalet manliga könsceller, deras förmåga att röra sig, de strukturella egenskaperna och andra parametrar som är viktiga för framgångsrik befruktning.

Morfologisk undersökning av spermatozoa är en av de viktiga komponenterna i fullständig diagnos. Utan det kommer bilden av processerna i spermogrammet att vara felaktigt och ofullständigt.

Spermatozoas morfologi utförs mikroskopiskt. Med hjälp av modern hög precisionsutrustning delar doktorn allt levande och teoretiskt med förmåga till uppfattningen av spermier på normal och patologisk. Det finns flera metoder för att bedöma de "svindlarnas" morfologiska egenskaper. Den vanligaste studien är den så kallade "Strikta kriterier för Kruger."

Enligt Kruger genomgår spermatozoa rigoröst urval för fitness. För uppfattning, som du vet, behöver du bara en hälsosam och normal spermie som kan tränga in i ägget. Men om det finns fler sådana friska celler är chanserna att bli barnet högre.

Kruger utvärderingssystem innebär val av celler enligt följande parametrar:

 • bredd och form av huvudet;
 • bredden av spermans hals
 • formen och längden på svansen
 • förhållande mellan svans, mitten och huvudet;
 • tillståndet för det cytoplasmiska membranet i den reproduktiva cellen;
 • andra strukturella egenskaper.

Sammanfattningsvis anges alltid värdet på Kruger fertilitetsindex. Det uttrycks i procentsatser, och dechiffrering är inte svårt även för människor, från medicinsk avlägsen.

Om det indikeras att Kruger fertilitetsindex är 22%, innebär det att 22% av morfologiskt idealiska spermatozoa i ett prov av sperma överlämnas för analys. Det var de som passerade det strikta urvalet, stod i jämförelse med befintliga standarder och är redo för befruktning.

Inte alltid bara spermogram med morfologi är tillräckligt för att fastställa de sanna orsakerna till manlig infertilitet. Indikatorer för studien kan vara normala, och uppfattningen kan fortfarande inte uppnås.

Till bilden var mer komplett kan man rekommendera förutom att göra det så kallade mar-testet.

Detta är en immunologisk studie som visar om dessa ideala morfologiska spermier är utsatta för antikroppar.

Det finns andra tester:

 • EMIS-testet låter dig bedöma funktionella förmågor hos manliga könsceller.
 • Spermiernas biokemi bestämmer fel i människans ämnesomsättning och gör det möjligt att rätta till det.
 • DNA-fragmentering gör det möjligt att utvärdera spermier ur genetisk synvinkel.

Hur man analyserar, förbereder

En man bör noggrant förbereda sig för undersökningen. Läkare rekommenderar inte att ha sex och onanering i 3-6 dagar före överlämnandet av ejakulatet. Så koncentrationen av spermier är den mest informativa för laboratorieforskning.

En vecka före testet bör en man avstå från att ta alkohol, antibiotika, hormonella droger.

Under den här förberedande veckan bada inte i bastun, koppla av i bastun och sola i solen eller i solariumet. Vilken termisk effekt som helst på testiklarna kan ge opålitliga resultat, eftersom antalet normala och motila spermatozoer minskar vid uppvärmning.

Passera sperma på analysen av ett starkare sex på två sätt:

 1. Kom till en medicinsk anläggning och onanera i ett separat rum för att samla materialet i ett sterilt glas.
 2. Samla materialet hemma och leverera det till laboratoriet. Hemmetoden kan också utföras av onani, det här är prioriteringsmetoden.

Du kan begära en speciell kondom på sjukhuset utan smörjning. I den kan en man ha ett fullständigt samlag. Den seminalvätska som uppsamlas i kondomen bör också tas till laboratoriet.

Transport av materialet är önskvärt med hänsyn till temperaturregimen, som ligger närmast temperaturen hos människokroppen. För detta kan du köpa speciell medicinsk termobehållare. Vissa kliniker erbjuder sådana behållare till sina kunder gratis.

Sperm bör vara i laboratoriet på kortast möjliga tid - inom en timme.

Normala parametrar för spermatozoas morfologi

I allmänhet en man anses kunna förmå på ett naturligt sätt, utan intervention av reproduktiva hjälpmetoder, i händelse av att

 • i hans spermogram finns omkring 20-40 miljoner bakterieceller;
 • total spermievolym minst 2 milliliter;
 • Spermatozoa, som är mobila och aktiva, i denna mängd inte mindre än 25%;
 • om antalet spermatozoer som inte "rusa" och flytta direkt till målet, längs en rak bana, minst 50%.

Ett gott tecken är att om ett spermogram dyker upp inte mindre än 15% av friska, morfologiskt korrekta spermatozoa.

Den morfologiska utvärderingen själv ger en analys av sexcellens struktur. Kruger stränga kriterier anses även av gränsparametrar, som många andra metoder hänvisar till varianter av normen, till patologi. Även den minsta skillnaden mellan spermierna och standarden leder till en omedelbar dödning av denna cell.

Den perfekta spermien måste uppfylla flera viktiga kriterier. Här är de:

 • huvud. Spermier med huvudets normala morfologi har alltid ett huvud, inte två och inte mer. Huvudets form är strikt ovalt. Minst hälften av huvudområdet bör uppta akrosomen - ett litet utrymme, en organoid. Den normala huvudbredden är 2,5-3,5 μm, den normala längden är ett värde inom intervallet 4-5,5 μm.
 • hals. Denna del av den manliga könscellen bör inte överstiga 1 μm i bredd. Halsens längd bör helst vara lika med ett värde som inte överstiger en och en halv huvudlängd. För att ansluta till huvudet ska nacken vara 90 graders vinkel, korrekt, utan synliga krökningar. Nacken själv ska vara jämn.
 • Svansen Denna del av könscellen bör uppta 90% av den totala storleken av spermierna. Svansen ska vara jämn, inte krökt, inte vriden, utan tuberkulor, knölar. Den smalnar något och smälter i slutet. I förhållande till huvudet ska svansen vara mer 9-10 gånger. Svansen av en hälsosam referenssperm är tillgänglig endast en, inte två och inte tre.

Abnormaliteter och orsaker

Spermatozoa med onormal morfologi ser så här ut:

 • Huvuddefekter. Anomalier kan uppenbaras genom att formen ändras från oval till rund, som liknar åtta, oblate, päronformade. Den akrosomala regionen kan reduceras, fylld med vakuoler. Huvuddimensionerna för stora jämfört med normen och signifikant minskad betraktas också som tecken på obehörighet och inkonsekvens. Två eller flera huvuden i en cell - en mutation som utesluter spermierna bland de friska cellerna.
 • Livmoderhalsfel. Spermatozoa med en anomalös nacke ser ursprungligen annorlunda ut än normalt. Det är defekterna i den här delen av cellen som väsentligt snedvrider sitt utseende. Nacken kan vridas, förtjockas, heterogen, tunnas över. Det kan fästas i huvudet, inte i rät vinkel, utan svett trubbigt eller akut, vilket skapar en visuell effekt av spermiernas "snedvridning".
 • Svansavvikelser. Vanligtvis är det bland spermier med dålig morfologi spermier som saknar en svans, med en kort eller för lång svans, med en svans som delvis har brutit ner. Om den caudala delen av könscellen inte är placerad i rätt vinkel mot huvudet, om svansen vrider, böjer i vilken riktning som helst, kan spermierna inte anses vara normala.
 • Andra fel. I provet av sperma kan laboratorie tekniker upptäcka endast svansar. Detta blir möjligt när huvudet och nacken är lös. I detta fall angrips könscellerna av Sartoli's fagocyter, och huvudet kan inte stå emot det. Det finns bara svansar. En analys med dålig morfologi, när antalet friska spermatozoer är mindre än 14-15%, är grunden för att etablera teratozoospermi.

Chanserna för naturlig uppfattning hos sådana män reduceras exakt så mycket som antalet patologiska celler ökar. Dessutom är det möjligt att tänka ett barn med brutala kromosomala abnormiteter.

Den kritiska nivån av reduktion i friska celler som uppfyller Kruger kriterier är 4%. I denna situation blir det svårt att befrukta ägget även in vitro under IVF. Men modern medicin är inte på plats, och även män som har en Kruger fertilitetsnivå på 2-3% berövas inte möjligheten att bli påven.

För detta kan de erbjudas ICSI-metoden, där även i onormala spermier av infertila män läkaren kommer att kunna hitta en enda friska spermier och motsvarande standarder anger adressen direkt in i ägget och sedan befruktade ägget växt kvinna.

Bland de vanligaste orsakerna till teratozoospermi är:

 • Tillträde av hormoner. Oftast förekommer orsaken till idrottare som tar steroidhormoner för att reglera kroppsvikt. Ibland blir spermier olämpliga för uppfattningen ur morfologisk synvinkel, eftersom mannen har fått långvarig hormonbehandling.
 • Brott mot den hormonella bakgrunden. På grund av olika sjukdomar, inklusive metaboliska patologier, kan förhållandet mellan hormoner, inklusive kön, variera i en mans kropp.
 • Virala infektioner. Spermatozoas morfologi kan påverkas av influensaviruset och ARVI (på grund av hög temperatur), men de mest allvarliga missbildningarna av könscellerna orsakas av den andra typen av herpesvirus, den så kallade genitalherpesen.

Spermogrammets morfologi

Sperma morfologi (utökade sperma på Kruger) - en analys som gör att inte bara undersöka den allmänna data om sädesvätska, men också för att bestämma koncentrationen av spermier i ejakulatet med en perfekt morfologisk struktur. Sperma morfologi ger information om fertilitet hos män, för att fastställa orsaken till infertilitet och för att utvärdera sannolikheten för befruktning in vitro fertilisering inom ramen för programmet. Morfologisk utvärdering av spermatozoa utförs enligt Kruger kriterier.

Bedömning av förmågan att undvika och identifiera orsaker till infertilitet

För att naturlig befruktning ska uppträda bör koncentrationen av morfologiskt korrekta spermatozoa i seminalvätskan vara 50-60%. Antalet spermatozoer med en idealisk struktur, enligt Världshälsoorganisationen, är minst 4%. Utvärdering av Kruger-parametrarna innefattar studier av huvudets huvud, svans och nacke.

Bedömning av möjligheten till IVF-fertilisering

Advanced Survey Kruger för att avgöra om tillräckligt friska spermier i ejakulatet för in vitro-fertilisering utan ICSI (intraplasmic spermieinjektion). Denna procedur rekommenderas för män i en koncentration av spermier med en korrekt morfologi på mindre än 4%.

Kriterier för ideell morfologi

Normal morfologi av det vanliga spermogrammet föreslår frånvaron av spermier i huvudets struktur. I spermogrammet enligt Kruger måste varje del av spermatozoa ha en idealisk struktur.

Idealisk morfologi beaktas när spermier:

 • oval huvudform
 • Den apikala kroppen upptar inte mindre än 40% av huvudet.
 • nacken är längre än huvudet;
 • skruvad svans
 • enhetlig tjocklek på svansen från början till slutet (en liten minskning i mitten av partiet anses inte som en avvikelse);
 • huvudet är mindre än svansen i 10-15 gånger;
 • Svansen i förhållande till huvudet ligger i en vinkel av 90 grader;
 • Det finns inga vacuoler i kromatin.

I morfologi finns avvikelser om spermierna:

 • Det finns ingen svans eller huvud;
 • svag koppling av svans och huvud;
 • närvaron av vakuoler i nukleoproteinet i cellkärnan;
 • för stor eller för liten akrosom;
 • närvaron av ett flertal huvuden;
 • kromatin har en kubisk form;
 • vriden, för lång eller för kort svans;
 • Svansen ligger i en spetsig vinkel mot huvudet;
 • ojämn tjocklek av svansen längs hela längden;
 • Närvaron av två eller flera svansar.

Omogna spermatozoa vid bestämning av förhållandet mellan normal och patologi beaktas inte.

Förklaring av analysen

Studien av det erhållna ejakulatet utförs i ett speciellt laboratorium med ett elektronmikroskop. Resultaten av undersökningen ges till patienten i två former: regelbunden analys och ett förlängt spermogram.

Utvärderingskriterier för utökad analys

 1. Mobilitet hos spermier. Aktiva spermatozoer som rör sig rakt i halvvätskan måste vara minst 40-50%. Om koncentrationen av mobilspermatozoa är lägre, diagnostiseras patienten med astenozoospermi. Akinosoospermi kännetecknas av fullständig immobilitet av spermatozoa.
 2. Koncentration av spermatozoa i ejakulatet. Om det finns 20 miljoner spermier som per 1 ml ejakulat anses detta vara normen. Villkoren, när antalet spermatozoer inte når dessa figurer, kallas oligozoospermi, och polysooospermi betyder överskott av den etablerade normen. Vid fullständig frånvaro av spermatozoa diagnostiseras azoospermi.
 3. Spermatozoa morfologi. Med denna indikator beräknas antalet bakterieceller med en idealisk morfologi. Sannolikheten för uppfattningen anses vara låg om spermier med en idealisk struktur är mindre än 4%. Sannolikheten för befruktning är mycket låg med sådana figurer även vid in vitro fertilisering. I sådana fall rekommenderas ett par att använda ICSI-förfarandet.

Utvärdering av morfologiska egenskaper förutsätter också studier av spermatozoas struktur och form. Spermier med abnormiteter finns i varje patients ejakulering, men om deras koncentration är för hög minskas risken för att bli gravid betydligt.

 1. Täthet av seminalvätska. Normalt bör ejisolatets kondensationstid vara 30-40 minuter. I händelse av att spermier blir flytande i en timme eller mer kan vi prata om ett pågående inflammatoriskt förfarande som orsakas av exempelvis en sjukdom som vesikulit eller prostatit.
 2. Syra. Syrheten på 7,2-8 pH anses vara normalt.
 3. Color. Normalt bör testmaterialets färg vara vit eller med flera nyanser av grått. Röda eller rosa impregnering kan prata om inflammation eller trauma. En gulaktig tinge indikerar abnormiteter i leverens funktion.
 4. Volym. Den normala mängden medinalvätska är från 3 till 5 ml. Mikrospermi (insufficiens hos gonaderna) diagnostiseras när ejakulationsvolymen inte överstiger 2 ml. Om mängden medinalvätska är mer än 6 ml kan detta indikera förekomsten av en inflammatorisk process i reproduktionssystemet.

Tolkning av slutsatser

 • normozoospermi - frånvaron av abnormiteter
 • leukocytospermi - närvaron av leukocyter i seminalvätskan;
 • hematospermi - förekomsten av röda blodkroppar i ejakulatet
 • necrozoospermia - närvaron av endast döda spermatozoa;
 • aspermi - fullständig frånvaro av seminalvätska.

Med hjälp av metoden för det expanderade spermogrammet är det omöjligt att fastställa en 100% orsak till oförmåga att bli gravid, men spermatozoas morfologi gör att vi kan dra några slutsatser. Således indikerar en ökad koncentration av spermatozoa med många svansar eller huvuden vanligtvis närvaron av virusinfektioner. Ett stort antal underutvecklade spermatozoa vittnar ofta mot åderbråck i spermatkörteln och testikeln eller om för ofta sexuella kontakter hos en man.

Hur man tar Krugeranalysen

Spermavgiften görs av onanering i ett särskilt utsedda rum i embryologilaboratoriet. Avbrutet samlag för ändamålet med analys kan inte användas för att undvika innehållet av celler i ejaculära celler från slidan. Så när spermier levereras finns det inga svårigheter, en man kan använda erotiska tidskrifter. Sperma uppsamlas i en steril behållare och undersöks i laboratoriet i en timme.

Korrekt förberedelse för analysen är mycket viktigt för att utföra spermogrammet. Inom 2-4 dagar före undersökningen ska en man avstå från att ha samlag. I samband med samlag en dag före förfarandet kommer en minskad koncentration av ejakulat att avslöjas. Vid avhållande från kön mer än 4-5 dagar minskar spermiernas aktivitet. I 3-5 dagar före spermogrammen borde du inte dricka alkohol och ta mediciner. Det rekommenderas inte att bada i badtunnan, besöka bad och bastu. Dessutom bör svår utmattning och stress undvikas.

Kruger Spermogram är ett test som tilldelas en man med infertilitetsproblem i första hand. I händelse av att det expanderade spermogrammet visar närvaron av patologier, tilldelas patienten en upprepad diagnos med samma regler. Följande procedur utförs vanligtvis två veckor eller en månad efter den första analysen. Vid bekräftelse av tidigare resultat behandlas individen individuellt.

Har du allvarliga problem med POTENTIAL?

Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • trög erektion
 • brist på lust
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Känslan att öka är möjlig! Gå till länken och ta reda på hur experterna rekommenderar att du behandlar.

Spermogram: norm och avkodning. FULL BESKRIVNING!

Om vilka indikatorer som ska innehålla sperma (normalaför en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

på Resultat av spermogramDu kan bedöma tillståndet hos hanehälsan, identifiera prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att få barn under lång tid, men för tillfället, till ingen nytta, kommer orsakerna att hjälpa till att lära analys av ejakulat påantal spermier och andra indikatorer. infertilitetspermiogramresultat Hjälp läkaren att föreskriva effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen)spermogram leverans bör genomföras av onanering, och inte genom avbruten samlag eller på något annat sätt. Att ge upp sig spermieranalys, I laboratoriet utrustade de ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att göra det lättare att skicka analys av ejakulat, I rummet finns tidningar av erotiskt innehåll.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

1) dricker inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;

2) har inte sex

3) Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

upprepad spermogram leverans förutsätter genomförandet av samma regler.

Att korrekt bedöma spermiogramresultat, Du måste returnera det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa läkaren det spermogram fattig, Förtvivlan inte. Vid omprövning sperma kan ha andra egenskaper. Ändring av dessa egenskaper kan i allmänhet påverka tolkningen avkodningspermogram.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktiskt hände utlösning i urinblåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet är det möjligt att skicka en analys av urin, kanske finns det kvar i densperma.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

azoospermi - ingen hittades i ejakulatet sperma;

akinozoospermiya - Spermierna är helt obevekliga.

antisperm antikroppar(ACAT eller ACA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa

astenozoospermi - otillräckligt mobila spermier (kategori A<25% или А+В<50%);

gemospermiya - ejakulat innehåller erytrocyter

leukocytospermia - ökat antal leukocyter (mer än 1 miljon / ml);

nekrozoospermiya - Det finns inget boende sperma;

zoospermia - Det finns några avvikelser från normen, men de påverkar inte befruktningen.

normospermia - alla indikatorer sperma i normen;

oligozoospermia - indikerar en liten antal spermier (koncentration mindre än 20 miljoner / ml);

oligospermi - otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml)

theratozoospermia - Ett ökat antal onormalasperma (mer än 50%).

Spermograms normer

normSperma bedömning

Likriktningstid

10-60 minuter

volym

2,0-6,0 ml

Väteindexet (pH)

7,2-8,0

färg

vitgrå, mjölkaktig, gulaktigfärg av sperma

Antal spermier i ejakulat

40-500 miljoner

leukocyter

högst 1 miljon / ml

erytrocyter

ingen

slem

saknasBedömning av spermier

Koncentration (antalet spermier i 1 ml)

20-120 miljoner / ml

Aktiv rörlighet (kategori A)

mer än 25%

Svag (kategori B) A + B

mer än 50%

Lite mobil (kategori C)

mindre än 50%

Fast (kategori D)

inte mer än 6-10%

Korrekt morfologi

mer än 50%

agglutination

ingen

MAR-testet

mindre än 50%

Vissa tror det normospermia och zoospermia Är samma sak. Det är faktiskt inte så. Med normozoospermia, några indikatorer, såsom utspädning ejakulat, pH eller viskositet kan variera något från norm. Detta påverkar inte befruktningen.

Avkodning av spermogrammi

Tidpunkt för flytning av ejakulat

zoospermia innebär utspädning av spermier inom 10-60 minuter efter utlösning.

Under utbrottet är spermierna i ett visköst tillstånd. Efter ett tag är enzymerna i prostatakörteln som finns i fröet flytande det. Men om sperma Det später inte ut, det indikerar att prostatakörteln är trasig. Följaktligen är den kemiska sammansättningen av spermier felaktig. Detta påverkar spermierotilitet och på deras förmåga att impregnera ett ägg. På grund av brist på utspädning kan det finnas ohälsosamma indikatorer motilitet hos spermier.

Väteindexet (pH)

efter utlösning spermier kan dö i skedenas sura miljö. att sperma kan impregnera ett ägg och säkert passera denna "barriär", behöver han skydd. Detta ärhalvvätska: det minskar slidanas surhet och spermierna kan "leva" till livmodern.

Om alla parametrar i spermogrammet är normala, utöver pH, indikerar detta inte några avvikelser. Men tillsammans med andra egenskaper kan det påverka diagnosen.

vid azoospermi ett sänkt pH indikerar att ejakulatoriska kanaler är igensatta.

normospermia - 2,0-6,0 ml sperma.

Otillräcklig mängd ejakulat innehåller en litenantal spermier. Om analysen visar att du haroligospermi, det vill säga när ejakulation tilldelas otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml) kan detta orsaka infertilitet.

liten spermiervolym kan inte permanent skydda spermatozoa från slidanas sura miljö och "bryta" sig till livmodern.

För att bekräfta diagnosen oligospermi måste du ge uppspermieranalys flera gånger. Även om volymen för första gången var mindre än 2 ml, är det ingen anledning att oroa sig för.

Om utlösning du har mer än 6 ml sperma, uppkomsten accelererar inte. Det faktum att i slidan är placerad ca 5 ml sperma. Om du ejaculerar mer, extra ejakulat följer och deltar inte i loppet "Vem är den första."

Vilken typ av färg av sperma i en frisk man?

Vitgrå - spermier färg i de flesta fall (normospermia).

Gulaktig, mjölkaktig eller vitmjölk - denna färg av spermierna ligger också inom ramen för normen (zoospermia). Ovanstående nyanser indikerar inte närvaron av abnormiteter. WHO rekommenderar att varken färgen på spermierna eller dess lukt beaktas.

Men i vissa laboratorier registreras fortfarande denna egenskap.

Så, rosa spermier färg talar om ökad mängd erytrocyter i ejakulatet (gemospermiya). Med hemospermi kan det finnas en brunaktig skugga av semen.

transparentspermier färg pekar på azoospermi (semen innehåller inte spermatozoa).

Normospermi föreslår deras frånvaro och normozoospermi - högst 1 miljon / ml.

Spermanalys kan visa det halvvätskainnehåller en liten mängd vita blodkroppar. Om deras koncentration är mindre än 1 miljon / ml är detta normalt. Ökat antal leukocyter (leukocytospermia) indikerar inflammation i prostata eller seminala vesiklar.

När diagnostiseras normospermia De borde inte vara i sperma.Spermogram fattig, om din sperma innehåller röda blodkroppar.hematospermi när spermogrammy ofta observeras vid trauma, tumör eller inflammation i prostata. Blodskarlett i sperma (falsk hemospermi) indikerar ett trauma eller en sjukdom i urinröret.

vid hemospermia semen brun eller mörkröd färg. när utlösning tillsammans med fördelningen av spermier av sådana nyanser, detta är ett tecken på allvarliga sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaken kan vara inflammation i urinblåsan, vesiklarna eller prostata.

Hos äldre män gemospermiya kan vara ett symptom på prostatacancer. Nyligen genomförda studier har visat ett samband mellan hematospermi och prostatacancer: 14% av patienterna med hematospermi hade cancer.

Hemospermi kräver en individuell behandling. I detta fall tar läkaren hänsyn till patientens ålder, varaktigheten av symtom på hemospermi och hur ofta de ser ut.

Om det finns slem i spermierna, om diagnosen normospermia Du kan inte prata. när åtmin sædutlösning innehåller slem, detta är ett tecken på inflammation i könsorganen.

Vagas sura miljö dödar och sedan en liten antal spermier, som frigörs genom utlösning. Följaktligen har de inte tid att komma till livmodern vid liv. Låg koncentration av spermatozoa (oligozoospermia) kan vara orsaken till infertilitet.

vid azoospermi, antalet spermatozoa är lika med noll.

Native sperma (obehandlad) kan innehålla sperma fyra kategorier:

Om sperma rör sig rätlinjigt och passerar mer än hälften av sin egen längd per sekund (ca 0,025 mm / s), den är klassificerad i denna kategori. Ungefär hälften av alla spermier i grupp A är friska och unga spermier som nyligen bildats i testiklar.

B-kategorin avser spermier om den rör sig i rät linje, men hastigheten är mindre än 0,025 mm / s. Som regel medutlösning deras 10-15%. Dessa spermatozoer är antingen åldrande eller med en störd struktur.Minskad motilitet hos spermatozoa kan associeras med långvarig avhållande från kön.

Om sperma roterar på plats eller i en cirkel registreras den i kategori C. Deras nummer är vanligtvis från 5 till 15%.

I denna kategori, hur många spermierflyttar inte alls (azoospermi). Cirka 50% av alla spermatozoa i grupp D är gamla spermier, som antingen har dött eller dör.

Även om du är helt frisk och du diagnostiserasnormospermia eller normozooospermia, spermaanalys kan identifiera spermier av alla fyra grupper.

Om du har akinozoospermiya, Det är nödvändigt att ta reda på vad som är inblandatimmobilitet av spermatozoa. För detta används eosin. I denna beredning död sperma den är rödfärgad: dess skal förstörs snabbt och eosin tränger lätt in i den. I en levande spermatozon kan eosin inte tränga in. Om spermierna inte fläckar och inte rör sig, indikerar detta att spermiernas morfologi är bruten.

Ibland med ejakulation är alla spermier döda - det här ärnekrozoospermiya. Det kan vara falskt och sant. Orsaker till det sanna nekros osmos tills slutet inte är klart - det kan inte botas. Med partiell nekros av levande spermatozoa, mindre än 20%.

Om efter flera Spermogram transkript läkarmottagningar nekrozoospermiyu, Ett sådant gift par rekommenderas antingen genom adoption eller genom artificiell insemination av givarsperma.

För att utesluta infertilitet är det viktigt att veta, hur många spermier ha en korrekt och oregelbunden struktur (morfologi). Onormala spermier (med oregelbunden struktur) rör sig långsammare och har en lägre svansfrekvens. För att identifiera onormala spermier, en färgad smet och obehandlad - inhemsk sperma.

Agglutination av spermatozoa - Det här är deras limning. Ett annat namn för denna process - spermagglyutinatsiya. Det indikerar inflammation i könkörteln, immunförsvar. Med agglutinering av spermatozoa kan du i de flesta fall förstå ett barn naturligt. menspermagglyutinatsiya nästan alltid minskar rörelsen för manliga könsceller.

ACAT Är immunoglobuliner (proteiner) i grupperna A, M och G.Antisperm antikroppar orsaka ensperma fast ihop med en annan. ACAT formad i kroppen, både män och kvinnor.

ACAT kan orsaka infertilitet. Om sperma sammanslagna medACAT flagellum, rör sig långsammare, om huvudet inte kan befrukta ägget. Att identifiera dem i ejakulatet använder de oftast MAR-testet (i översättning från engelsk blandad immunglobulinreaktion - "reaktionen av immunglobuliner vid blandning"). Om ianalys av spermogram I MAR-testet är det noll, vilket betyder att du inte har detekterat ACAT.

Orsaker till spermatozoas immobilitet

Om oändlighet eller mycket låg spermobilitet, dess orsaker kan vara:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • täta underkläder;
 • könsorganssjukdomar;
 • rökning (tobak, ***, etc.);
 • intima smörjmedel;
 • vitaminbrist;
 • stress.

 • Låg mobilitet av spermatozoa kan kopplas till fel struktur, som har spermier.

 • Hur man ökar spermierotiliteten

  När kroppstemperaturen stiger och uppträderutlösning, där ökad rörlighetspermatozoa och vid rumstemperatur - minskad rörlighet sperma. i enlighet därmed, avkodning av spermogram beror direkt på villkoren för analysen. Om du gör analysen i ett rum med en temperatur på 10 ° C, då låg spermobilitetkommer även att ha ganska friska och unga manliga sexceller. Därför använder man för analysen i laboratorierna speciella termostater, som håller en temperatur nära kroppstemperaturen.

  En partners förmåga att bli gravid reduceras signifikant om läkaren diagnostiseras astenozoospermi. Men även när det finns en ökad rörlighet hos spermier, Det här är inte en garanti för 100% graviditet.Hur man ökar spermierotiliteten, Läkaren kommer att berätta för dig. Att göra händer förbättring av spermatozoas rörlighet, antioxidantkomplex som binder fria radikaler i kroppen.

  Engelska forskare försökte räkna ut hur öka spermierotiliteten. I BBCs erfarenhet deltog flera män, som i två år inte kunde tänka sig ett barn. efter spermogramanalys män diagnostiserades theratozoospermia, det är ett stort antal onormala spermier. I deras spermier observerades ocksålåg spermobilitet.

  Nutritionist har utvecklat ett näringssystem med ett stort antal antioxidant vitaminer för deltagarna i experimentet. Varje morgon och kväll drack män ett glas frukt- eller grönsaksjuice. På tre månader, med de upprepadeanalys av spermier ämnen, specialister observeradeökad rörlighet hos spermier.

  Efter sex månader från experimentets början försvann männen inte bara immobilitet av spermatozoa - En partner till en av dem blev till och med gravid. på spermogramresultatspecialister observeradeförbättring av spermatozoas rörlighet på alla deltagare av erfarenhet.

  I slutet av studien avslutade forskare från England: när man tar antioxidant-vitaminer förbättras inte bara spermatozoas morfologi, men det finns en ökning av spermatozoas rörlighet.

  Om du inte vet, hur man ökar spermierotiliteten, rådfråga en läkare.