Huvud
Analyser

Är det farligt att ha sex och föreställa barn med kronisk prostatit?

Sexuella störningar är ett vanligt symptom på kronisk prostatit, och de bör ses inte som en manifestation av HP, men som dess komplikation.

Förlängd kurs i inflammationsprocessen i prostatakörteln i avsaknad av adekvat behandling är fylld med utveckling spermagglyutinatsii (limning av spermatozoa), vilket är orsaken till nedsatt fertilitet.

Är det möjligt att tänka ett barn när kronisk prostatit? Vi kommer att prata om detta i framtiden.

Sexuella övergrepp

Kan jag få sex med kronisk prostatit? Ett stabilt sexuellt liv är ett förebyggande och grunden för behandlingen kronisk prostatit. Men bara i ett uppmätt normalt läge för avlägsnande av sexuell upphetsning.

Lång och repetitiv episoder av utlösning Vid ett samlag kan tvärtom bara förvärra situationen, och avhållsamhet under lång tid hindrar inte bara behandlingen, utan kan förvärra inflammatorisk process.

Problemet för många män att uppfylla sin civilplikt är sexuella störningar som utvecklas mot bakgrunden kronisk prostatit. Den kliniska bilden av sexuella störningar är olika även vid en patient i olika stadier av sjukdomen.

Oftast avslöjar de:

 • accelererad utlösning;
 • förtryck av sexuell lust;
 • erektil dysfunktion.

Vissa forskare tror att sexuell dysfunktion med kronisk prostatit utvecklas i steg.

Först finns det en för tidig utlösning, då problem med erektion, och som följd minskad libido.

Enligt statistiken, kronisk prostatit leder till en minskning av frekvensen av sexuella kontakter i 85% patienter och i 43% av fall vägrar en man helt från sexuella relationer och därmed bara förvärrar sin sjukdom.

När det gäller, minska libido, i de flesta % fall av dess försvagning sker mot bakgrund av mentala störningar, huvudsakligen förknippade med erektil dysfunktion.

Det är viktigt att låta en man veta att ett måttligt sexuellt liv med kronisk prostatit är nödvändigt för framgångsrik behandling.

infertilitet

kränkning fertilitet (befruktningsförmåga) när kronisk prostatit kan bero på följande orsaker, samtidig sjukdom:

 • försämring av spermatozoas rörlighet
 • förtryck av spermatogenes;
 • limning av spermier.

Utveckling av ovanstående villkor underlättas av den nuvarande inflammatoriska processen i prostata, vilket förvärrar reproduktionssystemets kvalitet. Manlig infertilitet utvecklas ofta i HP orsakad av ureaplasma eller E. coli.

Som regel, infertilitet, som uppstår på grund av kronisk prostatit, är inte absolut och i de flesta fall bidrar det till att orsaken är berättigad till korrigering.

planering

Med en kronisk prostatit, kan jag bli gravid? Kronisk prostatit och graviditet - kompatibla saker

Men i planeringsstadiet visas mannen fullständigt och ett antal terapeutiska åtgärder:

 • antibiotikabehandling för HP av bakteriell etiologi;
 • antiinflammatorisk terapi;
 • hormonterapi;
 • påfyllning av brist på mineraler och vitaminer;
 • korrigering av immunologiska störningar
 • restaurering av patency av vas deferens.

Om patienten har en plats att vara psykologiska störningar som förhindrar uppfattning (minskad libido, ett brott mot styrkan) - i detta fall är det nödvändigt psykoterapi.

Gå direkt till befruktningsprocessen bör endast efter framgångsrik behandling och för en tid efter det, nödvändigt för återhämtning av kroppen. Experter rekommenderar att vänta med befruktning 2 månader efter behandling.

När det gäller effekten av prostatit vid graviditet, förhållandet mellan spontan abort och kronisk inflammation prostata är inte etablerad. Den konstanta transporten av könsinfektion kan dock aktivera syntesen av prostaglandiner i en gravid kvinna, vilket kan vara orsaken till missfall och en ökning av livmoderns ton.

Kan det finnas barn med kronisk prostatit?

Många människor är intresserade av följande frågor: "Kan jag få barn med kronisk prostatit?" eller "Är kronisk prostatit och uppfattning sammankopplade?" Med kronisk prostatit kan du bli barn. Men graviditetens uppkomst beror på etiologin av dess förekomst, längden på kursen, graden av skada på prostatakörtelns inflammatoriska process.

Vid graviditetsplaneringen måste du genomgå en undersökning av genitourinary system och ta ett test för fertilitet. Prostatit i de tidiga stadierna påverkar praktiskt taget inte kvaliteten på spermier och befruktning i allmänhet, emellertid som utvecklingen av den inflammatoriska processen fertila förmåga hanen sjunker.

Vad ska man göra om graviditet inte uppstår?

Vid graviditetsplaneringen måste en komplett undersökning av kroppen kompletteras av båda parter.

Så att du inte bryr dig om problemet kronisk prostatit och infertilitet, bör du registrera dig hos ett särskilt familjeplaneringscenter.

Där kommer frågan att övervägas, både från olika vinklar och tillsammans.

Man med kronisk prostatit bör nödvändigtvis samråda med urologen och androgen, som kommer att tilldela honom särskilda prov för att bestämma fertiliseringsförmågan.

På detta sätt kronisk prostatit har inverkan på sexuell och reproduktiv funktion. Stabil sexuellt liv är grunden för behandling av HP, därför bör sexuella störningar elimineras i tid - medicinskt och psykoterapeutiskt.

vid kronisk prostatit barn kan dock behöva genomgå en fullständig undersökning av kroppen i planeringsfasen, det är bättre att göra detta i familjeplaneringscentra.

Huruvida det är möjligt att bli gravid vid en prostatit hos mannen?


Män som lider av inflammation i prostatakörteln upplever svårigheter inte bara med urinering, men också i könsorganet. Därför ifrågasätter familjen ofta om det är möjligt att bli barn med prostatit.

Problemet gäller inte bara män, utan också kvinnor. De oroar sig för effekten av den inflammatoriska processen på sin egen organism och fostret. Också frågan blir akut, om det är möjligt att bli gravid vid en prostatit. Det är viktigt att ta reda på vilka problem som kan uppstå vid inflammation i prostatakörteln hos män med uppfattningen om en kvinna och ett barns födelse.

Problem med uppfattning med prostatit

Många kvinnor oroar sig för huruvida det är möjligt att bli gravid om det finns prostatit hos mannen. När allt kommer omkring möter vissa par vissa svårigheter när de försöker bli barn.

I närvaro av en infektionssjukdom i kroppen finns det en möjlighet att överföra skadliga bakterier från en man till en kvinna. Därför hotas partnerens hälsa.

Om ett par är intresserade av frågan huruvida det är möjligt att få barn med kronisk prostatit, säger läkare att själva fakta om uppfattningen inte kan förekomma. Detta beror på att kön kan vara helt frånvarande. Brott i den intima sfären är förknippade med:

 • smärtsamma känslor under samlag och under utlösning;
 • klåda;
 • bränning;
 • frekvent uppmaning att urinera.

För tidig utlösning kan också förekomma. Doktorer menar emellertid att sådana avvikelser inte anses patologiska för uppfattningen.

Kronisk prostatit och uppfattning är inte alltid kompatibla. Detta beror på att prostatakörteln:

 • utför utbytesprocessen av manliga hormoner;
 • reglerar ejakulationsutstötning;
 • normaliserar blodcirkulationen i det lilla bäckens organ.

Ett av de viktigaste syftet med körteln är produktionen av sperma och utsöndring. Det är nödvändigt att öka spermatosens rörlighet.

Med brott mot funktionen av prostata spermatosonen börjar rörelsen långsammare. Därför är uppfattningen inte alltid möjlig.

Identifiera överträdelser kan finnas på spermogrammet. Läkaren kan notera en liten mängd och låg rörlighet för spermatozoa. Ett sådant möjligt resultat av prostatit observeras emellertid inte hos alla patienter.

Effekten av prostatit vid uppfattningen och barnets födelse är inte alltid negativ. Men det är viktigt att identifiera och behandla sjukdomen i tid. När allt kommer ifrån är lättnad av akuta symptom mycket enklare än att bli av med kronisk inflammation.

Huruvida det är möjligt att bli gravid vid en prostatit hos mannen?

Kvinnor frågar ofta läkare om de kan bli gravid om de har prostatit. Läkare säger att problem med uppfattningen existerar. Men risken för sjukdomen med en möjlig graviditet är inte.

Prostatit utgör inte ett hot mot det framtida fostret

Detta uttalande gäller inte fall där prostatit orsakas av patologiska mikroorganismer. Då kan infektion leda till omöjligheten av uppkomsten av uppfattningen. Trots detta förekommer barn med prostatit hos män ofta.

Med prostatit kan graviditet diagnostiseras med ett aktuellt problem. Det är viktigt att genomgå en fullständig granskning och identifiera överträdelser i början. Förstärkningsfasen är, även om den starkaste symptomatologin, men är utmärkt för att börja behandlingen.

Vid kronisk inflammation bör självmedicinering uteslutas. Risken för komplikationer ökar trots allt när det behövs mer drastiska åtgärder.

Många läkare, som svarar på frågan om prostatit påverkar barnets uppfattning, svarar jakande. Men med snabb och korrekt utvald behandling kommer det att vara möjligt att minimera problem.

När det finns en akut form av prostatit är risken för graviditet försumbar. Det är emellertid lättare att behandla. Därför, när symtom på sjukdomen uppträder, behöver du se en läkare.

Förberedelse för graviditet med prostatit

Med prostatit kan du få barn, om de är ordentligt beredda för uppkomsten av befruktning och graviditet. I detta fall är chanserna för framgångsrik befruktning och fosterlager stor.

Du måste börja träna med läkarbesök. Då är det nödvändigt inte bara för en kvinna. En man bör samråda med en urolog som börjar undersöka med ett spermogram.

Vid planering av graviditet bör man undersökas från ett spermogram

Under förfarandet avslöjas den kvalitativa och kvantitativa sammansättningen av den seminala vätskan. Det kan användas för att avgöra om det finns en sannolikhet för ett positivt resultat vid uppfattningen.

Läkaren ska lära känna resultaten av studien. Om spermogrammet upptäcks brott i form av inflammatoriska processer följer följande:

Om en inflammatorisk process detekteras krävs behandling. Den innehåller:

Efter behandling krävs en andra undersökning. Om läkaren inte upptäcker avvikelser, ska en man och en kvinna försöka att bli barn.

Hur förhindrar du problem?

För att undvika problem med uppfattningen är det nödvändigt att undersökas i tid och att upptäcka avvikelser i kroppen. Det är viktigt att komma ihåg att provokationsfaktorerna för exacerbation av prostatit är:

 • hypotermi;
 • stillasittande och inaktivt sätt att leva;
 • Slitstark underkläder och andra kläder;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • trauma på organ och vävnader i lilla bäckenet;
 • störningar i blodkärlens funktion
 • alltför aktivt eller passivt sexliv
 • urologiska sjukdomar eller sexuella infektioner.

Män bör också komma ihåg den psykologiska komponenten. Det är också viktigt när du planerar en graviditet. Många anser att prostatit är en dom och släpper händerna. Det är viktigt att veta att inflammation i prostatakörteln inte är ett undantag för möjligheten till graviditet. Det är inte bara nödvändigt att utföra komplicerad behandling enligt doktors recept, utan också att tro på att ett positivt resultat uppstår.

Läkaren måste berätta för dig att paret ska få en bebis. Han kommer att bedöma alla möjliga risker och avgöra huruvida det är möjligt att planera begreppet under denna period. Om det finns problem, kommer det att bli nödvändigt att utföra behandling och tillfälligt skjuta upp frågan om graviditet. Men efter behandlingen kan du börja aktiv planering.

Kan jag få barn med kronisk prostatit?

Många män som länge lider av inflammation i prostata undrar om de kan få barn med kronisk prostatit eller det är nödvändigt att vänta på fullständig återhämtning. I familjer finns ofta sådana frågor, i själva verket graviditet är det nödvändigt att närma sig med allt ansvar. Konsekvenserna av sjukdomen kan inte bara känna av patienterna själva utan också av deras partner om smittet som orsakade det överförs sexuellt. Även icke-infektiös typ av sjukdom kan vara farlig för kvinnor, för Under det producerar prostata vävnad många toxiner.

Om möjligheten till befruktning är bäst att fråga din läkare. Endast han kan avgöra huruvida spermierna är livsdugligt nog och om några seminella mikroorganismer bär spermier. Även med hjälp av föreskrivna läkemedel kommer en man att kunna genomföra ett fullständigt samlag, prostatit påverkar erektilfunktionen.

Vad behöver du veta om prostatit?

Om en person undrar om det är möjligt att få barn med prostatit och hur det här kan hänga med en kvinna, men först måste han ta reda på vad sjukdomen är. Det påverkar det manliga könsorganet - prostatakörteln, som ligger bredvid urinblåsan. Hon svarar på utvecklingen av en hemlighet som stöder spermatozoas vitala funktioner, kontrollerar urinröret och blockerar det under intimitet.

Mer än hälften av män över 50 år lider av prostatit, från 30 till 40 faller incidensen till 40%. I den moderna världen kan unga människor lida av det. Sådana fall är ännu mer frekventa.

Under sjukdomsförloppet är det uppdelat i akut och kronisk. Den första formen kännetecknas av följande symtom:

 • Ökning av kroppstemperatur (upp till 40 grader)
 • Frossa och feber
 • Problem med urinering
 • Smärta i perineum, anus
 • Känsla av obehag i ljummen
 • Extrema trötthet och svaghet

Ju mer omfattande den inflammatoriska processen är, desto mer uttalade uppträder dessa symptom. Om på grund av det kommer att växa bindväv, kan patienten börjar känna smärta under avföring och lider av förstoppning. Om giftiga ämnen kommer in i kroppen, kan smärtsyndromet uppträda i muskler med leder. När inflammationen sprider sig till angränsande organ kommer tecken på deras nederlag att läggas till. Kronisk prostatit förekommer antingen efter akut eller som en självständig sjukdom.

Dess manifestationer är inte så uppenbara, de är ofta smittade och mycket spridda i tid. Det är väldigt svårt att misstänka en sjukdom med den. Huvudskyltarna - en liten temperatur (upp till 37 grader), yaekuljatsii störningar (tidig eller försenad), svag erektion, smärtsam urinering. Det finns en annan typ - asymtomatisk, med honom diagnostisera prostatit kan endast baseras på analys eller genom inspektion, så i de flesta fall sker det av misstag.

Patologins utveckling orsakar oftast stillastående fenomen i det lilla bäckenet. De stör blodcirkulationen och lymfflödet, vilket ger inte prostata den nödvändiga mängd användbara ämnen och syre. Förutom dem kan sjukdomsförlusten vara:

 1. Bakteriella infektioner som överförs sexuellt eller går in i prostata från inflammation i andra organ (karies, bihåleinflammation)
 2. Pelvic surgery, trauma
 3. Minskad immunitet
 4. Inaktiv Livsstil
 5. Dåliga vanor
 6. Frånvaro eller överflöd av sexuella relationer etc.

Ibland prostatakörteln hösten och mikroorganismer som är vanliga i vår mikroflora i tarmen eller på huden. För detta interna organ är de dock farliga och utvecklar omedelbart en akut inflammatorisk process. Att leda till prostatit kan och hypotermi, hormonella misslyckanden.

Konsekvenser av sjukdomen

Ju längre en man lider av denna sjukdom, desto mer uttalade prostatakörteln förändras. Hennes körtelvävnad som påverkas av inflammation och skadliga föreningar blir till en ärrvävnad. Hon kan inte utföra samma funktioner, och patienten börjar gradvis bli impotent. På grund av minskningen av testosteronnivåer lider motståndet och varaktigheten av erektion, sexuell aktivitet och attraktion för motsatt kön. På grund av detta kan psykologiska komplex uppstå, och en man i allmänhet kommer att förlora förtroende eller lust att ha sex.

Detta tecken, som för tidigt utlösande, påverkar inte positivt. Dessutom kan spermier innehålla pus, och spermier kan vara patogena, drabbade av infektion. På grund av inflammation ökar temperaturen kring prostata, detta påverkar utvecklingen av livskraftiga spermier. Allt detta kan aktivt störa barnets uppfattning.

Bland konsekvenserna av prostatit noterar läkare också prostata adenom (bildandet av en godartad tumör), vilket ökar trycket på närliggande organ, såväl som kärl, nerver etc. Ännu mer farligt är prostatacancer, vilket leder till döden. Kalla det kan och infertilitet av den första eller andra typen, den senare formuläret är inte längre möjligt att bota.

Påverkan på graviditet och graviditet

Att vid en prostatit det var möjligt att få barn mannen det är nödvändigt att passera eller genomföras fullständig behandling. Conception medan sjukdomen fortfarande är närvarande, medför vissa risker. Det är också nödvändigt att överväga att det blir svårt att bli gravid. inflammatoriska fenomen försvagar fertiliseringsförmågan hos spermier. Med tiden kan de inte vara kvar i spermierna alls.

Om inflammationen täcker hela organet, är sannolikheten att återvända normal spermatogenesprocessen praktiskt taget noll. Om du tänker på ett barn vid denna tidpunkt kan det vara löst med:

 • Ektopisk graviditet
 • Hotat missfall
 • Svåra toxikoser
 • Sannolikheten för infektion hos ett barn vid födseln
 • Utveckling av medfödda patologier hos fostret

Om en man blev sjuk när hans partner redan var gravid, kan oskyddad sex leda till en hård graviditet eller fosterdöd (speciellt under första trimestern). Under andra trimestern är en onormal utveckling av barnet möjligt, och på den tredje kommer infektionen att bli farligare för framtida mamma, försvagande immunsystemet och göra det sårbart för andra virus.

Innan du planerar barn ska du ta reda på orsaken till prostatit. Om det är av infektiös natur, är det nödvändigt att ta reda på exakt vilken parasit som finns i prostatakörteln. Dessutom genomförs tester för:

 1. Funktion av prostata och graden av förändringar i dess vävnader
 2. Förekomsten av hormonella förändringar
 3. Spermmotilitetsnivå
 4. Förändring i kompositionen av sekretionen av prostata (närvaron av främmande vätskor)

De är nödvändiga om patologin har uppstått och inte på grund av infektion. Detta kommer att bidra till att bestämma sannolikheten för framgångsrik uppfattning. Omedelbart efter att resultaten har fastställts, måste läkaren ordinera en behandling för att minska riskerna för barnet och mamman.

Hur man minskar riskerna?

För att öka risken att få barn med prostatit kan en starkare könsrepresentant, om så snart som möjligt, börja behandlingen. Det består av ett komplex av handlingar - ta mediciner, fysioterapi övningar, prostata massage, rätt sätt att leva. Även bara det faktum att de kommer att flytta med hjälp av sjukdomen i den akuta fasen av en kronisk redan avsevärt öka risken för att bli gravid.

Medicinsterapi

För patienter i alla åldrar kan läkare idag välja läkemedel som helt kommer att lindra dem av prostatit. De släpps i form av tabletter och kapslar, rektala suppositorier, injektionsvätskor. Sådana droger är ordinerade för män:

 • Antibakteriella medel
 • smärtstillande medel
 • Muskelavslappnande medel
 • Alfablockerare
 • Hormonala preparat
 • Fitopreparat
 • Vitaminkomplex

Antibiotika i huvudet släpps ut i infektiös karaktär av prostatit. De måste vara fulla för att fullständigt bli av med patologiska mikroorganismer. De tas oralt, i de mest allvarliga fallen - intravenöst. Egenskaperna hos antibiotika kan också äga rum av rektala suppositorier. Bland dessa medel används oftast Norfloxacin, Ampicillin, Sulfa-P.

Förutom antimikrobiell verkan har de förmågan att ta bort smärtssyndrom, stimulera immunsystemet, positivt påverka blodflödet. Varaktigheten av antibiotikabehandling ska inte överstiga en månad. Efter mottagandet är det värt att vänta lite längre innan man påbörjar försök till befruktning. Det huvudsakliga målet med smärtstillande medel är analgesi. I denna egenskap används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) - Ibuprofen, Aspirin.

De kan administreras genom injektion eller tas internt. Varaktigheten av behandlingen är upp till 2 veckor. Dosering är endast föreskriven av den behandlande läkaren. Miorelaxanter är medel som slappar av glattmuskelvävnad (i kärl, muskler, etc.). De hjälper till att förbättra urinflödet genom urinröret och minska förekomsten av inkontinens eller akut urinretention. Muskelavslappnande medel innefattar Midokalm, metokarbamol, baclofen.

Den farmakologiska effekten av alfa-adrenoblocker är att avlägsna inflammatoriska processer, minska internt tryck, bli av med många andra symptom på prostatit. De har också en positiv inverkan på erektilfunktionen, så de ordineras ofta för impotens. Populär i denna grupp är Tamsulosin, Gentamicin, Prazonin.

Omedelbart efter återhämtningen måste mannen hålla sig till förebyggande åtgärder hela sitt liv, så att han inte längre står inför denna sjukdom - sport, rätt näring, full sömn och vila.

Hormoner är nödvändiga för de patienter som saknar testosteron eller andra könshormoner. De släpps ut först efter prov och grundlig undersökning. Ta dem ska vara strikt enligt den ordinerande läkaren, annars kan du störa den naturliga produktionen av ämnet. De hjälper till att återställa prostatas vävnader, minska inflammation, öka kraften. Homeopatiska läkemedel (Prostamol Uno, Prostatilen) används för att höja patientens immunitet, har en återställande effekt och vitaminer har också liknande mål. De förbättrar metaboliska processer, hjälper arbetet med inre organ, påskyndar regenerering.

Folkmekanismer

Med hjälp av folkläkemedel för prostatit kan du inte bara bli av med, men också genomföra förebyggande åtgärder. Bland fördelarna med deras användning kan konstateras nästan fullständig frånvaro av biverkningar, billighet och god tolerans. Vissa läkemedel finns i färdig form på apoteket, men de flesta föredrar att laga dem själva.

Läkande växter kan tas oralt i form av tinkturer och buljonger, som används externt i form av kompresser och tillsatser till heta bad, enemas. De mest användbara produkterna för prostatit är dill och persilja, honung, pumpa frön, askbark, nässla, timjan, Johannesört, kamille. Gröna innehåller en stor mängd zink och andra användbara element, är en naturlig afrodisiakum. Från det kan du förbereda följande verktyg:

 1. Buljong. Det är nödvändigt att ta 4 matskedar persilja frön, häll från 200 ml vatten och släcka. Låt buljongen koka i 15 minuter, efter kylning, spänna och drick 1 matsked. 6 gånger om dagen
 2. Rå blandning. Haka frön av persilja eller dill i en vassle och ta 1 g av medicinen 4 gånger om dagen. Det är tillrådligt att dricka dem med tidigare nämnt avkok eller vatten utspätt med honung
 3. Tinktur. Häll 1 färsk persilja rot 100 ml kokande vatten, låt för att infusera i 12 timmar. Efter denna tid, ta en måltid med 1 matsked

Av honung gör vanligtvis en blandning med valnötter. Det är mycket användbart för människors hälsa och hjälper till att lösa problem med urinering och erektion. Om det finns det i ren idé, måste du veta att en dag inte rekommenderas att äta mer än 2 matskedar. Dessutom behöver du inte värma honungen mycket, annars kommer det att förlora dess användbara egenskaper.

Pumpa frön rekommenderas att äta, tk. de innehåller mycket zink, vilket är nödvändigt för att bilda testosteron. Bortsett från honom, de är användbara tack vare karotenoider (fungerar som antioxidanter, hämma utvecklingen av tumörer, inte ge en form "onda" kolesterolet) och omega-3 fettsyror (antiinflammatoriska, immunmodulerande och antioxidativ effekt). De äts råa, efter torkning (30 st. Per dag), dricka olja från dem (en tesked tre gånger dagligen), gör en blandning med honung. Aspen hjälper till att hantera smärtor, har en diuretisk effekt. Gör av det buljonger och tinkturer för mottagning inuti.

Du kan lära dig mer om förberedelserna för uppfattningen från videon. Ekaterina Makarova är en praktiserande urolog som förklarar i detalj och förståeligt vad som kan påverka risken att bli gravid och hur man tar upp dem.

Hur påverkar kronisk prostatit förmågan att få en baby?

Frågan "Kan jag få barn?" Minst en gång i mitt liv frågar någon man. Och om han lider av prostatit, då är tanken "Kan jag få barn?" Kan bli en riktig idélösning. Det är självklart bättre att fråga läkaren som ska ordinera behandlingen och berätta om orsakerna och konsekvenserna, men att känna fienden i person kommer inte att vara överflödig.

Vad du behöver veta om prostatit

Prostatit är en akut eller kronisk inflammatorisk process i prostatakörteln. Denna körtel hör till det manokropps endokrina system. Det producerar en vätska som ingår i spermierna, och styr även blåsan och blockerar den under erektion.

Nästan varje tredje medlem av det starkare könet lider av prostatit av olika former och etiologi. Sjukdomen sparar inte heller äldre män eller ungdomar. Förutom obehagliga symptom, fysisk och moralisk obehag kan konsekvenserna vara problem med styrka och inflytande på fertil fertilitet.

Prostatit har flera former:

 • Akut. Inflammation inträffar för första gången, ofta efter en bakteriell infektion. Karaktäristiska akuta manifestationer: smärta, obehag, feber och generell sjukdom. Kräver sjukhusvistelse och akut behandling. Frågan om uppfattning om akut form av prostatit uppstår inte ens, eftersom smärta och ohälsa inte bidrar till det intima livet.
 • Kronisk bakteriell. Det orsakar en obehandlad infektion. Denna form kan allvarligt påverka en hälsosam graviditet, eftersom bakterier bär en fara för både kvinnan och fostret.
 • Kronisk. Utvecklar därefter en lång asymptomatisk kurs av sjukdomen. Ibland kan kronisk prostatit vara asymptomatisk, men konsekvenserna utgör ett allvarligt hot mot manlig genitalfunktion och kan påverka befruktningen.

Kan kronisk prostatit påverka fertilitet och graviditet?

I sig är kronisk prostatit inte en kontraindikation för uppfattningen, de kan vara ganska sjuka hos barn, men konsekvenserna och symtomen på sjukdomen kan påverka sammansättningen och efterföljande graviditet hos partnern.

Symtomatisk prostatit ger en människa ett fysiskt och psykiskt obehag. Smärtsamma känslor kan vara ett allvarligt hinder för intimitet, och det psykologiska problemet med förlägenhet och erfarenhet förstör självförtroende och kan leda till en stress mot erektil dysfunktion. Men om en förståelse kvinna är med en man - problem löses, och hennes graviditet med prostatit kan väl vara frisk. Ett undantag är bara kronisk prostatit orsakad av bakteriell infektion. Men i det här fallet måste faran med att komma till rätta med både partnern och det ofödda barnet förstås och accepteras. När du planerar att bli framtida föräldrar till ett barn eller barn är det nödvändigt att undersöka, och om infektionerna detekteras, bota dem.

Begreppen "prostatit" och "hälsosam graviditet" utesluter inte varandra.

Om uppfattningen redan har inträffat är sjukdomen sannolikt inte att störa sunda barn. Eftersom det inte finns någon prostatakörtel hos kvinnor kan denna sjukdom inte överföras till dem. Om dess orsaker är bakteriella eller svampinfektion kan de vidarebefordras till både partnern och det ofödda barnet.

Konsekvenserna av sjukdomen och uppfattningen

Om prostatakörteln lider av den inflammatoriska processen under lång tid kan dess funktioner vara allvarligt försämrade. När infektionen är den främsta orsaken kan den spridas till andra organ, vilket allvarligt påverkar barnets uppfattning och den moderna friska graviditeten.

Bland de konsekvenser som har uppstått vid kronisk prostatit och kan påverka människornas reproduktiva funktion kan vi namnge följande:

 • Cystit och pyelonefrit. Spridning på urinröret, den inflammatoriska processen provar ofta utseendet på dessa sjukdomar.
 • Inflammation av testiklar och bilagor (orcoepididymit). Om prostatit inte är komplicerat med uppfattningen är det ganska möjligt, då med utvecklingen av denna samtidiga sjukdom är sannolikheten för infertilitet hög.
 • Prostata adenom och utveckling av onkologi. Läkare har ännu inte fått bekräftelse att patologiska processer utvecklas i kronisk prostatit, men det är omöjligt att utesluta deras inbördes samband.
 • Erektil dysfunktion.

Om sjukdomen utvecklas och sprids till kroppen blir konsekvenserna ett allvarligt hinder för barnets uppfattning.

Sammanfattningsvis

Prostatit rankas först bland mäns sjukdomar. Om akut sjukdom har en tydlig symptomatologi och behandlas, kan man efter barn ha barn. Vid befruktning och graviditet, tid märkt och dockad, kommer sjukdomen inte att påverkas.

Farligare är konsekvenserna av kronisk prostatit. De kan provocera erektil dysfunktion och manlig infertilitet. Därför tillåter inte utvecklingen av sjukdomen. Med misstänkta symtom, obehag i bäckenet, smärtsam urinering eller känsla av tyngd i blåsan behöver du inte slösa tid. I tid kan diagnosen eliminera allvarliga problem, inklusive manlig infertilitet.

Kan en man få barn med prostatit?

Uppgifterna om huruvida du kan få barn med prostatit eller inte, ganska suddig. Det är nödvändigt att hantera denna fråga individuellt. Orsaker som påverkar oförmågan att ha barn, det finns en massa, och inte alla är associerade med prostata sjukdom. Det är dock värt att komma ihåg att prostatit och uppfattningen av barnet är aktuella problem, sjukdomens förekomst ökade tvåfaldigt.

Orsaker och symtom på prostatit

Många faktorer kan påverka utvecklingen av sjukdomen. Av dessa finns det flera huvudorsaker:

 • venerisk sjukdom, som tidigare lidit en man;
 • inflammatoriska processer;
 • kroniska infektionsfält
 • hypotermi;
 • stress, brist på tillräcklig fysisk aktivitet.

Prostatit är uppdelad i fyra typer:

 • kronisk;
 • acute;
 • icke-bakteriell;
 • inflammatorisk.

Symtomatiken hos den akuta formen av sjukdomen har en plötslig inverkan. En man är sjuk med ett starkt smärtssyndrom, oftast i botten av ryggen. Urinering är smärtsamt och obehagligt. Det är inte uteslutet att kroppstemperaturen stiger till kritiska temperaturer på 40 ° C. Detta tillstånd är farligt för en mans liv och kräver omedelbar behandling på ett sjukhus.

Kronisk prostatit är asymptomatisk och påverkar negativt möjligheten till uppfattning. Graviditet från en man med prostatit kan förekomma, men kursen blir komplicerad av risken för fostret, det kan vara ett hot om missfall.

Identifiera närvaron av en kronisk form av prostatit helt enkelt - du måste vara uppmärksam på den samtidiga symptomatologin. Mannen känner en tejpsmärta i könsorganen. Mikturition blir allt vanligare, särskilt på natten, för honom är en brännande känsla karakteristisk. Sex samlag ger inte nöje, det är belastat med obehag.

Prostatit och uppfattning är två praktiskt oförenliga saker. Ju snabbare en man söker hjälp från specialister, desto större är chansen att få full återhämtning och möjlighet att få barn i framtiden.

Prostatit och dess effekt på uppfattningen

Denna sjukdom kännetecknas av en snabbt utvecklande inflammatorisk process i prostatakörteln.

Över tid ersätts klyvvävnad med en bindväv, som signifikant minskar prostatafunktionen. Mot denna bakgrund inhiberas spermatogenes. Inflammatorisk process leder till effekten på spermier av giftiga produkter som bildas under spridningen.

Med lång tid av sjukdomen minskar möjligheten att få barn. Den inflammatoriska processen stör de befruktade förmågan hos spermatozoa, vilket leder till en minskad mängd spermier. I försummade fall försvinner de helt och försvårar en man.

Prostatit och oförmåga att ha barn är två kompatibla begrepp. Infertilitet kan vara tillfällig. Denna process är förknippad med förtryck av prostatafunktionen som ett resultat av långvarig exponering för inflammatorisk process. Oftere är infertilitet associerad med spridningen av bindväv, vilket minskar risken att återvinna spermatogenes.

Den akuta formen av sjukdomen och graviditeten är två oförenliga begrepp. Inflammation av prostata leder till en signifikant minskning av hennes aktiva spermier. Running prostatit leder till en kränkning av blodcirkulationen i könsorganet. Denna process är fylld med försämring av produktionen av spermier. Det är nästan omöjligt att tänka ett barn i en sådan situation, särskilt om mannen inte har bråttom att söka hjälp på sjukhuset och aktivt övar självbehandling.

Par vars uppfattning inte uppstår under lång tid måste nödvändigtvis gå till medicinska institutioner. Orsaken till problemet kan vara prostatit eller dess konsekvenser. Omfattande och kvalificerat hjälp i ett profilhospital är den bästa lösningen i den här situationen.

Prostatit och barn

Sjukdomen tillåter att få barn. Detta är inte möjligt i alla fall, men chansen att bli förälder är närvarande. För att undvika faran är graviditeten planerad genom en preliminär undersökning av en man och en kvinna. Detta kommer att eliminera eventuella inflammatoriska processer i kroppen och minimera effekten av prostatit vid uppfattningen.

Prostatit av icke-infektiös natur kan leda till utveckling av infertilitet och impotens hos män. För den kvinnliga kroppen är den smittsamma formen av sjukdomen farlig. Det kan prova en minskning av immuniteten och leda till omöjligheten att bära ett barn. I detta fall påverkar prostatit extremt negativt på uppfattningen. Befruktning kan inträffa, men på grund av infektion finns risk för att bakterier kommer in i fostret. Denna kombination av omständigheter medför hotet om graviditetstörning eller utvecklingen av ett barns patologier. Virusinfektion är verkligen farlig, särskilt herpes. Herpetic lesioner har negativ inverkan på fostrets utveckling. Den primära infektionen är ett hot. Moders kropp är i ett tillstånd av stress, dess immunfunktioner reduceras. Penning av herpes kan ha en förödande effekt på barnet. För att undvika komplikationer måste potentiella föräldrar genomgå en omfattande undersökning före barns uppfattning.

I de flesta fall utgör prostatit inte ett hot mot graviditeten. För tillförlitlighet rekommenderas planering av befruktning, för att eliminera inflammatoriska processer i könsorganen. Det är nödvändigt att komma ihåg vad effekten av prostatit vid uppfattningen är och att övervaka din hälsa.

Prostatit och uppfattning - är det möjligt?

Eftersom prostatit är en sjukdom som många män är bekant med förstahand, är det fråga om huruvida prostatit påverkar uppfattningen. De flesta fall av prostatit förekommer i åldern upp till 45 år, och det är vid denna tid som många män vill fortsätta släktet. Faktum är att den negativa effekten av prostatit på uppfattningen finns. Riskerna kan emellertid minskas betydligt.

Innehållet i artikeln

Orsaker till infertilitet i prostatit

Alla tre typer av prostatit (bakteriell, akut och kronisk) kan påverka barnets uppfattning. När det gäller bakteriell prostatit, är det oftast associerat med sexuellt överförbara infektioner. Så med gonorré finns infektion med gonokocker, med ureaplasmos - med ureaplasma, med trichomoniasis med Trichomonas, etc. Dessa bakterier överförs huvudsakligen i oförskyddade sexuella handlingar. När infektion i prostatakörteln börjar sin inflammation, vilket leder till prostatit.

Eftersom prostatakörteln är normalt steril börjar kroppen att bekämpa den utomjordiska mikrofloran med hjälp av ett ökat antal leukocyter. Som ett resultat förefaller toxiner som ackumuleras i en mans prostatakörtel. Om en man också åker till självbehandling, stiger toxinhalten till en kritisk nivå. Detta leder till multiplicering av patogena floror och dess inträde i testiklarna, varefter ärr uppträder på väggarna av vas deferens, och lumen blir smalare.

Sålunda hindras inträdet av spermatozoa i prostatakörteln, vilket leder till svårigheter med uppfattningen. Dessutom, på grund av toxiska effekter börjar spermatozoa att dö eller att hålla ihop på grund av förändringar i utsöndringen av prostata.

Sannolikheten för uppfattningen: Är det möjligt?

Om mannen har prostatit och han inte genomgår en korrekt behandling, passerar hanens prostatit i kronisk form. Förutom patologiska förändringar i prostatakörteln är kroppen fortfarande ett medel som en man kan infektera en kvinna med. Kan en man få barn, om han har prostatit, beror på behandlingens art. Efter behandling av prostatit kan det i vissa fall vara problem med graviditeten. Infertilitet i prostatit kan orsakas av mediciner med vilken terapi användes.

Således, på grund av administrering av alfa-adrenerga blockerare, antibiotika och läkemedel, som omfattar sådana hormoner androgen och östrogen, kan spermiebildning sakta ner, förlorar de sin rörlighet, är deras förväntade livslängd reduceras och sannolikheten för olika mutationer ökar.

Spermogram för prostatit

Spermogram används för att diagnostisera inflammation i prostata samt att avgöra om befruktning med prostatit är möjlig. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att för att noggrannheten ska bli resultatet är det nödvändigt att följa reglerna för analysen, de kommer att informeras av läkaren.

Denna analys tillåter oss att bestämma antalet och kvaliteten på sperma och att svara på frågan om prostatit kan vara orsaken till svårigheter i att utforma en speciell man.

Följande patologier, om en man har prostatit, kan fungera som en orsak till infertilitet:

 • astenozoospermia - patologi, där rörligheten för spermatozoa reduceras;
 • bakteoriospermiya - vanligt när en historia av inflammation i prostatan patologi: i ejakulatet innehåller för många patogener;
 • pyospermi - ökad pus i ejakulatet, karaktäristisk hos män med kronisk prostatit.

Konsekvenserna av en graviditet med sådana sjukdomar kan vara mycket allvarliga, så det är väldigt viktigt att man först genomgår en fullständig behandling om man har kronisk prostatit.

Är prostatit farlig för en kvinna när du planerar ett barn?

Om en man har kronisk prostatit kan det vara inte bara svårt att bli gravid, men också hälsofarligt. Faktum är att om prostatit orsakas av infektioner, dess patogen under samlag hamnar i en kvinnas slida med gifter som produceras av den manliga kroppen i kampen mot infektion. Som ett resultat, är sannolikheten för infektion av kvinnor, minskar dess immun barriär, såväl som den icke-förekomsten av graviditet.

Mikroorganismer och toxiner som kommer in i det kvinnliga könsorganet under samlag med prostatit kan orsaka följande sjukdomar:

 • endometrit - en inflammatorisk process som påverkar livmoderns slemmur
 • obstruktion av äggledarna - en patologi som förhindrar penetration av det befruktade ägget i livmoderhålan;
 • adnexit - en inflammatorisk process i äggstockarna;
 • Bartholinit är en inflammatorisk process i Bartholin körtel, som är ansvarig för vagina i slidan.

Alla dessa sjukdomar kan orsaka infertilitet hos kvinnor.

Är prostatit skadlig för fostret?

Även om en kvinna kan bli gravid från en man med prostatit, kan du fortfarande lida av denna sjukdom. Tyvärr lider mer än hälften av barnen som dör under den första veckan av sina liv av utvecklingspatiologier som uppstod under intrauterin utveckling. En del av dem orsakas exakt av det faktum att det fanns kronisk prostatit hos mannen vid tidpunkten för uppfattningen.

Men det framtida barnet är mer sårbart när graviditeten inte överstiger 9 veckor. Om en gravid kvinna har kontrakterat en infektiös sexuellt överförbar sjukdom på grund av sin mans kroniska prostatit är sannolikheten för en frusen graviditet hög. I detta fall dör fostret på grund av patologier och det finns ett missfall eller spontan abort.

Dessutom kan ektopisk graviditet uppstå om patogena mikrofloran och gifter prostatit patientens make kom in i kvinnans vagina och orsakade obstruktion av äggledarna. På grund av inflammatoriska processer är det ofta ofta graviditeter utanför livmodern.

Även om graviditeten utvecklas i livmodern, och det lyckades stå emot senare perioder, är det troligt att utveckla avvikelser och medfödda sjukdomar i barnet. Således påverkar prostatit uppfattningen och till och med bärandet av graviditeten.

Säker uppfattning om ett barn med prostatit

Men är graviditeten så farlig med prostatit? Ibland händer det att ett barn är tänkt med prostatit och även om diagnosen prostatacancer adenom, inte leder till katastrofala följder?

Läkarna är överens om att prostatan kan föreställa sig ett barn - behöver bara vara försiktig och att överlämna alla nödvändiga tester för att avgöra vilken typ av sjukdomen och att utvärdera eventuella risker för kvinnan och för det ofödda barnet.

Det viktigaste du behöver från en man på detta stadium är att passera ett spermogram. Det kommer att visa hur livskraftiga spermierna är och om det finns några patologier i deras utveckling. Prostatit och barns uppfattning är kompatibla saker, om spermogrammet hos en man med denna sjukdom är normal. Om spermier innehåller patogena mikroorganismer är det bättre att skjuta upp barnets planering, bland annat för att utesluta möjligheten till hälsoproblem hos barn.

Prostatit - orsaken till infertilitet är inte alltid. Medicinering, prostata massage med infertilitet och andra tekniker gör att du snabbt kan bli av med inflammation och börja planera barnet. Efter vilken tid efter behandling är det möjligt att överföra till uppfattning, kommer den behandlande läkaren att ge råd.

Sammanfattningsvis

På frågan om det är möjligt att få barn med kronisk prostatit, finns det inget enda svar. Allt beror på mannen. Med prostatit kan du få barn, men du måste noga väga alla möjliga risker och genomgå en fullständig undersökning med en läkare innan du bestämmer dig för att ta ett sådant ansvarsfullt steg.

Kan en man få barn med kronisk prostatit?

Prostata är den inre kroppen hos den manliga kroppen, som är en integrerad del av reproduktionssystemet. För en organism av en man är detta ett viktigt organ, eftersom det deltar i utförandet av reproduktiv funktion. Prostatakörteln ligger i bäckenområdet och har ett nära arrangemang med blåsan och ändtarmen. Eftersom organet hör till kroppens körtlar, är det i sin funktionella typ ett blandat organ. Produkterna från hans livsaktivitet kastas inte bara i den yttre miljön utan även i blodet.

I blodet produceras testosteron, det huvudsakliga hormonet för den manliga kroppen. Och i den yttre miljön produceras den flytande delen av spermierna av prostata. Det är hon som säkerställer bevarande av spermatozoa i den yttre miljön och framsteg till sexkön hos en kvinna i hennes kropp. Från denna kropps funktionsläge påverkar starkt människornas reproduktiva förmåga, som med olika störningar i arbete eller sjukdomar. En av de vanligaste prostata sjukdomar är inflammation eller prostatit.

Risken för prostatit

När en man möter ett problem med prostatit är frågan om det är möjligt att få barn med en befintlig kronisk prostatit mycket brådskande.
Prostatit, som en självständig sjukdom, orsakar sällan fullständig infertilitet. Problem med fortplantning kan vara antingen i utvecklingen av allvarliga komplikationer i kroppen som påverkar dess bevarande och att utföra de funktioner eller när de deltar i inflammation i andra organ i reproduktionssystemet män. Vid allvarliga förändringar i organ med kronisk prostatit kan endast hjälpmedelsproduktion hjälpa till.

Effekt av prostatit på spermogram

Många män är oroliga över huruvida prostatit påverkar resultatet av spermogrammet. Detta koncept är ganska kontroversiell, eftersom en stor inverkan kommer att vara att ge patienten tillstånd just nu, utveckling av orsaken till prostatit bringade behandling och förekomsten av eventuella oslozhneniy.Pochti i alla fall av prostatit observeras olika förändringar i sperma analys. Oftast beror detta på en överträdelse av utvecklingen av prostatasekretionen.

Så det händer utseendet av leukocyter i det och förekomsten av andra delar av inflammation. I vissa fall är det en överträdelse av spermatozoas integritet och deras rörlighet. Det kan minska avsevärt. De mest uttalade förändringarna uppstår vid akut inflammation och förvärring av kronisk. Utvärdering av förändringar i spermogram löses i det här fallet individuellt, många specialister kommer att dra nytta av resultatet av den tidigare analysen.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

diagnostik

För att identifiera förändringar i spermatozoa vid kronisk prostatit är det tillräckligt att utföra flera studier. Den främsta är spermogram. Detta är en populär metod för att studera reproduktionssystemets funktion och utvärdera reproduktiv potential. Det är genom det att du kan utvärdera alla parametrar i spermierna.

Av dessa är huvuddelen i fråga om att klargöra effekten av inflammation i prostatakörteln följande:

Diagnostiska åtgärder

 • mediumets pH. Det är på henne beror på sexcellernas livskraft. Normalt bör det vara alkaliskt och uppnå värden på 7,2 - 8,0. Det är dessa parametrar som kommer att säkerställa den långsiktiga bevarandet av spermierna aktiva och livskraftiga. Med ett litet skifte från normen kan det finnas förändringar som indikerar en överträdelse av den fertila funktionen, när den närmar sig. Nöjen för en neutral eller sur sperma kan omedelbart dö.
 • Antalet leukocyter påverkar också. De kan fästa sig i könscellen och störa hennes liv. Som ett resultat försämras spermogrammet på grund av en minskning av antalet levande spermatozoer.
 • Bestämning av spermiervolym. För en sexuell handling borde en man stå ca 2 ml flytande substans. I vissa fall kan mängden av prostata reduceras, vilket kan minska chanserna för oplodotvorenie.Harakteristiki substans normala spermier bör ha en viskös konsistens och sträckning av en längd av ca 2 cm. Prostatit kan påverka det, i vissa fall kan det finnas en förtjockning eller gallring motsatsen.
 • Så är det stora värdet och det ytterligare tillståndet av spermier. Prostatit det kan för en snabb tidsperiod bli flytande eller vice versa är inte utspädda, och detta kommer att påverka processen oplodotvoreniya.V sällsynta fall, på grund av den uttalade prostatit kan detektera bakterier. Bakterier som finns i spermier kan inte bara förstöra spermier, men också bli en källa till inflammation zhenschiny.Imenno så för män som lider av denna sjukdom bör konsultera en specialist för att diagnostisera deras reproduktiva funktion innan du blir gravid.

behandling

Med några manifestationer av prostatit, och ännu mer så är den inflammatoriska processen förknippad med ett brott mot spermagrmma.

Medicinsterapi

 • För det första är det nödvändigt att påverka inflammatorisk process. För detta ändras antibakteriell terapi, som huvudriktning vid behandling. Det är möjligt att börja med antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder, om det finns en möjlighet, så tillämpas definitionen av känslighet för dem. Behandlingstiden bör vara tillräckligt lång för att förhindra övergången till inflammation till kronisk. Det är i genomsnitt 10-14 dagar, men det kan ta upp till tre veckor.
 • Av stor vikt är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De minskar smärtsyndromet och utövar ett ytterligare inflytande på fokusen.
 • För behandling kan det vara nödvändigt att föreskriva avgiftningsmetoder, liksom metoder för att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen och prostatakörteln bland annat.

Med prostatit kan du få barn om behandlingen utförs i tid och utan att utveckla komplikationer. I vissa fall kan IVF-programmet hjälpa till.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

förebyggande

För att förhindra en eventuell komplikation från spermogrammet med kronisk prostatit måste följande regler följas:

Doktors rekommendationer

 • För att undvika den inflammatoriska processen på grund av bakterier är det nödvändigt att man utesluter avslappnad sex. För att göra detta kan du också använda kondomer.
 • Efter varje samlag, särskilt oskyddat, behöver du utföra hygienprocedurer. För detta måste de yttre könsorganen, särskilt penis och förhud, sköljas ordentligt.
 • Behandla alla foci av kroniska infektioner i tid. Dessa kan vara carious tänder, tonsillit eller andra sjukdomar.

Om det finns några komplikationer från könsorganen, särskilt urinering, är det nödvändigt att kontakta en läkare i tid och börja behandlingen.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>