Huvud
Behandling

Urolithiasis: Särdrag hos sjukdomen hos kvinnor och sätt att behandla det

Urolithiasis (IBD) har en ledande ställning bland alla organ av excretionssystem både hos kvinnor och män.

Den försummade formen av sjukdomen kan orsaka mycket lidande, men i de inledande skeden tar terapi inte mycket tid.

Därför är det väldigt viktigt att kunna känna igen symptomen på urolithiasis: det gör det möjligt för oss att vända sig till specialister i tid. Om manifestationer, förebyggande och behandling av urolithiasis hos kvinnor kommer du att lära av denna artikel.

Urolitias hos kvinnor

Diagnosen "urolithiasis" för både män och kvinnor görs om en eller flera stenar finns i någon avdelning i urinvägarna. En enda anledning till bildandet av konkrement existerar inte: ett antal faktorer kan leda till deras utseende.

Representanterna för ICD: s starkare kön observeras mycket oftare än hos kvinnor, vilket beror på deras anatomiska strukturs särdrag. Men i de kvinnliga urin systemkrav organ i ett stort antal fall bildas de så kallade "korall" stenar med en komplex form och i stånd att täcka hela njurbäcken systemet. Som ett resultat av utseendet av sådana konkrement kan även avlägsnande av en del av njuren krävas, eftersom de inte kan lämna sig själva av fysiologiska skäl.

Stenar kan vara singel eller flera, deras vikt varierar från några gram till ett kilo. En märklig medicinsk "rekord" var borttagningen från patientens urinblåsa med 5 tusen konkrement.

skäl

De exakta orsakerna till urolithiasis hos kvinnor är fortfarande oklara. De riskfaktorer som kan leda till utseendet av konkrement i organens urinvägar identifieras dock.

Formationen av konkrement i organen i urinvägarna underlättas av:

 • närvaron av medfödda avvikelser hos organens urinvägar, till exempel polycystos;
 • överviktig och stillasittande livsstil
 • ärftlig predisposition;
 • ogynnsam ekologisk situation
 • frekvent stress;
 • inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna. Inflammation provocerar utseendet av protein i urinen; Proteinet börjar kristallisera på proteinmolekylerna, vilket kommer att prova utseendet på stenar;
 • kränkning av utbytet av mikroelement, i synnerhet kalcium
 • äter för mycket kött.
Urolithiasis är en farlig patologi som är full av allvarliga komplikationer. Att känna till de första tecknen på denna sjukdom kan du i tid vända dig till doktorn och snabbt bli av med stenarna.

symptom

På förekomsten av en sådan patologi som urolithiasis hos kvinnor, indikerar symptomen följande:

 • smärta, som periodiskt förstärks. I detta fall är smärtan kändes i området för ländryggen, i samband med vilken många kvinnor misstag de symtom som tyder på förekomsten av stenar, efter tecken på artros och ischias. Om stenen fullständigt blockerar lumen i urinledaren, kan smärtan ta outhärdliga karaktär, som är förbunden med påverkan på nervändarna, och med spasmer i glatta muskler som linjer väggen i urinledaren;
 • På grund av intensiv smärta kan patienten inte stanna kvar i en position under lång tid. Hon byter ofta hennes ställning och försöker lätta sitt tillstånd. Smärta är ofta åtföljd av en uppmaning att kräkas;
 • urinering blir antingen mer frekvent eller helt försvinner;
 • spår av blod uppträder i patientens urin. Tänk inte att urinen blir röd. Ibland finns blodet endast i laboratorieurintester. Utseendet av blod beror på att stenarna skador på urinmassans ömma väggar och skadar de blodkärl som finns där.
 • under urinering avbröts urinströmmen plötsligt, medan uppmaningen att urinera kvarstår;
 • Behovet av urinering ökar. Om detta symptom observeras kan det hävdas att beräkningarna är lokaliserade i blåsan;
 • Patienterna känner sig värre. Subfebril feber kan inträffa, frossa är ofta observerade. Förklarar symptomen av den allmänna berusning av organismen och de inflammatoriska processer som utvecklas i olika delar av urinvägarna, såsom pyelonefrit, ofta gå med i ICD.
Urolithiasis kan ha allvarliga komplikationer, till exempel mot bakgrunden utvecklar kroniskt njursvikt. Därför är den rätta saken att göra omedelbart att se en läkare när de första symptomen uppträder.

bevis

Tecken på urolithiasis hos kvinnor beror inte bara på stenarnas storlek, men också på deras lokalisering.

Stenar i njurkopparna manifesterar sig enligt följande:

 • periodiskt uppstår smärtor på njurarna. Smärtan är trubbig och ges till ländryggen;
 • obehag intensifieras efter mycket dricks.

Om stenarna är lokaliserade i njurbäcken, uppstår följande symtom:

 • smärta under revbenen. Smärta kan ges till underlivet;
 • Under en smärta kan patienten känna sig illamående.
 • Om patienten har en koralsten i njurskyddet, kan smärtan vara dåligt uttryckt. I det här fallet leder bristen på behandling till mycket allvarliga konsekvenser. Därför, i händelse av en långvarig känsla av obehag i subkostområdet bör du rådfråga en läkare och göra en njur ultraljud.
Närvaron av stenar i mitten och övre delen av urinläkaren sägs:

 • svår smärta i ländryggen
 • Om stenen är rörlig, minskar smärtan. När han går framåt ökar obehag;
 • Om stenen är i urinledarens övre del, ges smärta åt bukets laterala områden. Närvaron av en sten i mellansektionen indikeras av smärtsamma känslor som utstrålar in i inguinområdet.

Om stenen faller ner i urinledarens nedre del, uppträder symtom som liknar akut cystitis. Speciellt har patienter smärta över skönhet och frekvent urinering, åtföljd av smärta och nedskärningar.

Stenar i blåsan manifesterar smärtsamma förnimmelser i underlivet, som ges till könsorganen. Vid urinering kan urinströmmen plötsligt sluta, och patienten känner inte att trängseln har försvunnit. Om stenen når en stor storlek, är urinering endast möjlig i en bakre position.

behandling

Behandling av urolithiasis hos kvinnor beror på patologins stadium. Läkaren kan erbjuda både konservativa och kirurgiska terapistrategier. Konservativ teknik innebär att man tar speciella mediciner.

Förberedelser väljs beroende på sammansättningen av de upptäckta stenarna:

 • diuretika i kombination med antiinflammatoriska och difosfonater. Sådana droger rekommenderas om stenar är av fosfat natur. Med en liknande sjukdomsförlopp uppnås ett utmärkt resultat genom behandling med växtbaserade läkemedel.
 • citrerade suppositorier och vitaminkomplex förskrivs för behandling av ICD, i vilka stenar är oxalat i naturen;
 • läkemedel som hämmar processen för karbamidbildning rekommenderas när du hittar stenar av urat etiologi.

För att lindra smärtan som ofta följer med ICD, rekommenderas patienter att ta smärtstillande medel och mediciner som tar bort spasmer av släta muskler. Om en infektion är fäst vid urolithiasen kan en antibiotikabehandling vara nödvändig.

Om stenarna är stora och helt överlappar urinröret kan det krävas kirurgisk ingrepp.

Om sjukdomen är allvarligt försummad eller patienten har varit engagerad i felaktig behandling under lång tid, kan kirurgen ta bort en del av njurarna.

Endoskopi och laparoskopi anses vara de mest sparsamma metoderna för kirurgisk behandling av ICD.

I detta fall avlägsnas stenarna genom en liten punktering, vilket görs i patientens bukvägg. Om operationen är omöjlig av en eller annan anledning, krossas stenarna med ultraljud.

För att konservativ behandling ska vara effektiv och undvika kirurgisk ingrepp är det viktigt att noggrant följa rekommendationerna från den behandlande läkaren och dricka så mycket vatten som möjligt när du tar drogerna. Det är viktigt att dricka vatten, inte te och andra drycker.

diet

Överensstämmelse med kost är en viktig faktor vid framgångsrik behandling. Tack vare en speciell diet är det möjligt att förhindra ytterligare tillväxt av stenarna och undvika utveckling av farliga komplikationer av ICD, till exempel pyelonefrit eller njurkolik.

Vid behandling av urolithiasis är det viktigt att följa följande regler:

 • kosten bör inte vara för hög i kalorier; Kaloriinnehållet i produkterna bör motsvara patientens aktivitetsnivå.
 • Det finns ofta ett behov, men i små portioner. Overeat är kategoriskt förbjudet;
 • Det är viktigt att dricka mycket vatten. Starkt te och kaffe bör uteslutas från kosten.
 • Det är viktigt att äta mat som innehåller vitaminer som är nödvändiga för normalisering av ämnesomsättningen. Fyll i bristen på vitaminer kan multivitaminkomplex, som bör väljas av den behandlande läkaren;
 • drick minst två liter rent vatten om dagen.

Ovanstående var allmänna rekommendationer för behandling av urolithiasis hos kvinnor: diet väljs av den behandlande läkaren beroende på stenens etiologi och egenskaperna hos sjukdomsförloppet hos en viss patient. Därför är det strängt förbjudet att ordinera en diet självständigt eller att följa råd från släktingar som redan har behandlats av ICD.

I alla former av ICD rekommenderas en stor mängd spannmål, liksom soppor. Dieten bör nödvändigtvis vara kött, men missbruka inte det: för mycket protein accelererar tillväxten av stenar.

förebyggande

Förebyggande av urolithiasis hos kvinnor är att genomföra ett antal rekommendationer:

 • Försumma inte fysisk aktivitet. Bör ofta gå, gör fitness;
 • överge alkoholhaltiga drycker;
 • försök att undvika allvarlig stress;
 • Om stenar är oxalat i naturen ska kalciumhaltiga läkemedel tas.
 • Det är viktigt att vänja sig att dricka mycket vatten. Ju lägre urinets densitet desto mindre risk för utseendet av stenar. Du borde dricka minst två liter rent vatten om dagen.
 • bli av med övervikt. Stenar är oftast bildade hos kvinnor som är överviktiga. Att reducera kaloriinnehållet i maten minskar avsevärt chanserna att utveckla ICD;
 • Stenar bildas ofta om patienten förbrukar för mycket animaliskt protein. Därför bör du minska mängden kött som konsumeras.

Relaterade videoklipp

Beskrivning av huvudorsaken, kliniska symptom, möjliga komplikationer och metoder för behandling av urolithiasis i telecast "Live healthy!":

Urolithiasis: orsaker, egenskaper av kursen, diagnos och behandling av sjukdomen

Urolithiasis är en sjukdom som kännetecknas av utseende i urinorganen (njurar, urinblåsare, urinblåsa) av solida stenliknande formationer. Ursprungligen är urinstenar kristaller som bildas av salter upplöst i urinen.

Utseendet av främmande kroppar i urinvägarna leder till skador på slemhinnan och inflammation, vilket medför en typisk klinisk bild av sjukdomen.

Orsaker till urolithiasis

Denna sjukdom är polyetiologisk, det vill säga flera faktorer leder till dess utveckling. Oftast utvecklas urolithiasis hos personer i åldern 20-45 år, och män lider av det 2,5-3 gånger oftare än kvinnor.

Faktorer som främjar stenbildning i njurarna innefattar:

 • genetisk predisposition;
 • dricksvatten som är rikt på vissa mineralsalter;
 • otillräcklig vattenreglering - förbrukning av en liten mängd vätska;
 • stillasittande livsstil;
 • äta mat rik på purinföreningar (kött, grönsaker - spenat, bönor).

En speciell plats bland orsakerna till urolithiasis är upptagen av sjukdomar i olika organ:

 1. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna: pyelonefrit, cystit, uretrit.
 2. Magsjukdomar och andra organ i matsmältningskanalen: hepatit, gastrit, pankreatit och andra.
 3. Medfödda och förvärvade abnormiteter hos njurarna och urinledarna.
 4. Metaboliska sjukdomar: gikt, hyperparathyroidism.

Alla ovanstående förhållanden leder till en förändring i syrabasjämvikten i kroppen, vilket leder till bildandet av njurstenar.

Urolithiasis: symtom på sjukdomen

Symtom på urolithiasis skiljer sig i deras variation - från fullständig frånvaro av kliniska symtom på sådana allvarliga fenomen som njurkolik och njurblod.

Ledande symtom på urolithiasis, eller vad patienterna klagar på:

 • brännande och stickande känsla vid pubis och i urinröret vid urinering - förklarar de spontana steg småsten, den så kallade "sand";
 • ryggsmärta i samband med en skarp förändring i kroppsläget, en skarp skaka, en riklig dryck (speciellt efter att ha konsumerat vätskor som öl och pickles). Smärta uppstår på grund av en liten förskjutning av stenar;
 • hypertermi (hög temperatur) - indikerar en uttalad inflammatorisk reaktion på stenen i stället för sin kontakt med slemhinnorna, såväl som vidhäftning av infektiösa komplikationer;
 • njurkolik - mest irriterande komplikation av urolitiasis, manifesteras av kraftiga smärtor i ländryggraden utstrålande (distribution) av kursen i urinledaren, kan observeras bestrålning av smärta i benet, i magen;
 • patienter noterar ofta turbiditet i urinen, liksom utseendet av blod i det (karakteristiskt för renal kolik).

Smärtan och deras placering kan ge doktorn information om platsen för stenarna: i själva njurarna, urinledaren eller blåsan. Röntgen och ultraljud kan hjälpa till att bekräfta detta antagande.

I de tidigaste skeden kan sjukdomen inte uppenbaras på något sätt - Njurstenen upptäckes ofta av en slump under en fysisk undersökning. Ibland uppenbarar inte stora stenar sig förrän patienten upplever en attack av njurkolik.

Behandling av urolithiasis

Vid behandling av urolithiasis används båda konservativa metoderna - med hjälp av tabletter och injektioner och kirurgiska metoder - genomföra åtgärder för att ta bort stenar.

Konservativ behandling av urolithiasis

Analgetika används för att eliminera smärtssyndromet, även narkotiska droger kan användas i ambulansen och på sjukhuset. Smärta lindrar också spasmolytiska läkemedel - på grund av god antispasmodisk behandling kan stenen gå ut på egen hand.

För upplösning av stenar används droger som förändrar blodets syra-basbalans och förändrar surhetssyra i urinen. Läkemedlet är valt med hänsyn till typen av betong, som är av flera typer: cystin, oxalat, fosfat.

För att lösa upp cystinstenar, Tiapramin, Uralit; oxalat - Prolith, njurinsamlingsnummer 7 och 8; fosfat - Marilin.

Det är viktigt att: Läkemedlet väljs av urologen eller nephrologisten på grundval av patientens urinprov och blodprov!

Från konservativa behandlingsmetoder används även fysioterapi: patienter är ordinerad magneto-terapi, amplipulsterapi, inductotermi och andra metoder.

Urolithiasis: behandling hemma

Hemma, i avsaknad av smärtsyndrom, liksom för förebyggande av återkommande, kan du använda folkmetoder. Med fosfatstenar noteras effekten med regelbunden dricks av rosa höfter eller barber. Kombinerade växtberedningar bestående av flera örter med måttlig diuretikum, spasmolytisk och uroseptisk verkan används också.

Det är viktigt att: exakt råd kan endast ges av läkaren!

Med uratstenar kan du använda havrebuljong. Med cystin- och struvitstenar är folkmetoder vid behandling av urolithiasis ineffektiva, liksom konservativ behandling, eftersom dessa stenar är nästan olösliga.

Kirurgiska metoder

Stora urinstenar, som inte är mottagliga för upplösning, förstörs i små fragment som antingen lämnar sig själva eller avlägsnas kirurgiskt. Förstör stenarna genom litotripsy, agera på dem med en chockvåg. Det finns flera typer av litotripsy:

 1. ESVL - Fjärrstötvågen litotripsi - en icke-invasiv metod, i vilken effekten på stenen i njuren utförs utan hud snitt och andra invasiva procedurer.
 2. Kontakta Lithotripsy - genom urinröret och urinblåsan appliceras en endoskopisk anordning på stenen, vars aktiva del kommer i kontakt med kalkylen (därför kallas metoden kontaktmetoden). En chockvåg bildas vid kontaktpunkten.
 3. Perkutan litotripsy - med denna teknik injiceras litotriptor i njuren genom ett snitt på ländryggsregionen. Den används för att krossa jätte och korallstenar.

I händelse av att stenen inte kan strimlas utförs en kirurgisk operation. Beroende på driftsvolymen är följande typer av operationer urskiljt för urolithiasis:

 1. pelviolithotomy - En beräkning från njuren avlägsnas genom en liten snitt i njurbäckenet.
 2. nephrolithotomy - Inskärningen görs direkt genom njurarna. Denna operation är angiven för stenar som inte kan avlägsnas med andra metoder och när litotripsy är ineffektivt. Det är den svåraste operationen för en patient.
 3. ureterolithotripsy - kirurgi för att ta bort stenen från urinledaren

Förebyggande av urolithiasis

Det är lättare att förhindra stenbildning i njurarna än att behandla dem senare. Det finns ett helhet komplex av preventiva åtgärder som syftar till att minska graden av stenbildning och bli av med dem. Att följa enkla råd om förebyggande rekommenderas för alla patienter som åtminstone en gång haft en attack av njurkolik.

Råd om förebyggande:

 • Den rätta dricksregimen. Vattenförbrukningen per dag bör ligga i nivå med två liter. På sommaren kan du öka denna volym till tre liter. Men du måste först konsultera en läkare, eftersom det med vissa hjärtsjukdomar är en stor mängd vätska kontraindicerat.
 • Förebyggande av uttorkning (Dehydrering). Under extrema förhållanden (värme, i idrott, vid sjukdomar med hög temperatur) bör dricka mer vätska i små portioner 100-150 gram varje halv-timme.
 • Diet med urolithiasis. En balanserad kost, där förhållandet mellan olika typer av kött, mjölk och växtprodukter väljs individuellt, minskar risken för stenbildning. Helst bör en läkare välja en diet. Maten behöver ett tillräckligt innehåll av mikrodelar och vitaminer från olika grupper. Om det behövs kan du ta multivitaminkomplex och kosttillskott.

Alternativ diet för urolithiasis:

 • Begränsning av saltintag. Det är bättre att nedosalivat mat än att transplantera det. Överskott av bordsalt ger en belastning på njurarna och provocerar urolithiasis.
 • Fysisk aktivitet. Belastningen på buk- och ryggmuskulaturen förbättrar njurblodflödet, vilket stimulerar metaboliska processer i njurarna och förbättrar deras avgiftningsfunktion.
 • Tidig behandling av sjukdomar. Var uppmärksam på mag-tarmkanalen och det endokrina systemet - dessa organsystem bör regelbundet undersökas, eftersom kränkningar i deras arbete är en av de ledande faktorerna som predisponerar för urolithiasis.
 • Förebyggande av sjukdomar i det genitourära systemet. Pyelonefrit och uretrit kan orsaka en förvärring av urolithiasis, så det är bättre att inte bli sjuk och när symtom på sjukdomen börjar läka.
 • Sanatoriumbehandling. Patienter med njursten sjukdom under remission 1-2 gånger om året rekommenderas att besöka orter där mineralvatten behandlas. Detta är en av de mest effektiva förebyggande metoderna. I Ryssland finns dispensar, specialiserade på behandling av denna sjukdom, i Kislovodsk, Pyatigorsk, Zheleznovodsk. Ett särskilt sanatorium kommer att hjälpa till att välja en läkare, liksom för varje typ av sten som är lämplig för viss mineralvatten.

Komplikationer av urolithiasis

Otillbörlig behandling av en läkare och missbruk av folkmetoder för behandling av urolithiasis utan samråd med en läkare kan leda till allvarliga komplikationer från urinröret.

Som komplikationer verkar ofta:

 1. Infektioner i urinröret inte bara kan provocera urolithiasis, de kan vara dess komplikation. Ofta mot bakgrund av sjukdomen uppstår: pyelonefrit, cystit, uretrit.
 2. Njurblod och hydronephrosis - Obstruktion med urinhåltagning gör urinutflödet omöjligt. Som ett resultat ackumuleras det i njurarna, vilket orsakar att den ökar. Detta villkor kan leda till njursvikt och förlust av njur http://okeydoc.ru/ostraya-pochechnaya-nedostatochnost-simptomy-prichiny-neotlozhnaya-pomoshh/.
 3. Nefrogen hypertension. Mot bakgrund av renal patologi är det ofta en okontrollerad ökning av blodtryck - symtomatisk hypertension.
 4. nefroskleros - degenerering av njursjukdomen på grund av en permanent nedsättning av urinmetabolism Detta är den vanligaste orsaken till kroniskt njursvikt.
 5. Purulenta komplikationer, som uppkommer vid intag av patogena mikroorganismer (abscess och pionephros) i njurarna. Njurstenar försvårar dessa sjukdomar, och de kan leda till septisk chock och död.

Mer detaljerad information om orsakerna till urolithiasis, dess symtom och behandlingsmetoder du får genom att titta på denna videorecension:

Gudkov romerska, återupplivande läkare

21,988 visningar totalt, 1 visningar idag

urolitiasis

Urinstensjukdom (urolithiasis) - en sjukdom som resulterar från metaboliska störningar, varvid urinen olöslig fällning bildas i form av sand (till 1 mm i diameter) eller stenar (1 mm till 25 mm och mer). Stenar bosätter sig i urinvägarna, vilket stör det normala utflödet av urin och är orsaken till renal kolik och inflammatorisk process.

Vad är orsaken till urolithiasis, vilka är de första tecknen och symptomen hos vuxna, och vad som ordineras som en behandling kommer vi att överväga ytterligare.

Vad är urolithiasis?

Urolithiasis - en sjukdom som kännetecknas av utseendet i urinorganen (njurar, urinledare, urinblåsa) hårda stenliknande formationer. Ursprungligen är urinstenar kristaller som bildas av salter upplöst i urinen.

Bekämpningar i urolithiasis kan lokaliseras både i höger och vänster njure. Hos 15-30% av patienterna observeras bilaterala stenar. Kliniken för urolithiasis bestäms av närvaron eller frånvaron av urodynamiska störningar, förändringar i njurfunktionen och den associerade infektionsprocessen i urinvägarna.

Typer av urinstenar:

 • Urat - stenar, bestående av salter av urinsyra, gulbrun, ibland tegelfärgad med en slät eller något grov yta, ganska tät. Formas med en syrereaktion av urin.
 • Fosfater - stenar, som består av salter av fosforsyra, grå eller vit, är bräckliga, lätt brutna, ofta kombinerade med infektion. Framkallad i alkalisk urin.
 • Oxalater - består av kalciumsalter av oxalsyra, vanligtvis mörkt i färg, nästan svart med snygg yta, mycket tät. Framkallad i alkalisk urin.
 • Sällan finns cystin, xantin, kolesterolkoncentrationer.
 • Blandade stenar är den vanligaste typen av concrements.

orsaker till

Denna sjukdom är polyetiologisk, det vill säga flera faktorer leder till dess utveckling. Oftast utvecklas urolithiasis hos personer i åldern 20-45 år, och män lider av det 2,5-3 gånger oftare än kvinnor.

Urolithiasis utvecklas, oftast på grund av en metabolisk störning. Men här är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att urolithiasis inte kommer att utvecklas om det inte finns några predisponeringsfaktorer för detta.

Orsakerna till urolithiasis är följande:

 • njurar och urinvägar
 • metaboliska störningar och sjukdomar som är associerade med det;
 • patologiska processer av benvävnad;
 • uttorkning av kroppen
 • kroniska gastrointestinala sjukdomar;
 • undernäring, överdriven användning av ohälsosam mat - kryddig, salt, sur, snabbmat;
 • akut brist på vitaminer och mineraler.

Stenar med urolithiasis kan bildas i någon del av urinvägarna. Beroende på var de är, skiljer sig följande former av sjukdomen:

 • Nephrolithiasis i njurarna;
 • Ureterolithiasis i urinledarna;
 • Cystolithiasis - i urinblåsan.

Symtom på urolithiasis

De första tecknen på urolithiasis finns antingen av misstag, under undersökningen eller med plötslig inbrott av njurkolik. Njurkolik - stark attack av smärta, som ofta är det tydligaste tecknet på urolitiasis, och ibland den enda, är resultatet av spasm i urinkanalen eller hindret sten.

Ledande symtom på urolithiasis, eller vad patienterna klagar på:

 • brännande och stickande känsla vid pubis och i urinröret vid urinering - förklarar de spontana steg småsten, den så kallade "sand";
 • smärta i samband med en plötslig förändring av kroppsställningen, den kraftiga ryck, riklig drink (särskilt efter dricka vätskor såsom öl och saltlösningar). Smärta uppstår på grund av en liten förskjutning av stenar;
 • hypertermi (hög temperatur) - indikerar en uttalad inflammatorisk reaktion på stenen i stället för sin kontakt med slemhinnorna, såväl som vidhäftning av infektiösa komplikationer;
 • Njurkolik. När urinläkaren blockeras av en sten, stiger trycket i njurskyddet kraftigt. Stretch av bäckenet, i muren där det finns ett stort antal smärtreceptorer, orsakar allvarlig smärta. Stenar som mäter mindre än 0,6 cm, avgår som regel självständigt. Med förträngningen av urinvägarna och stora stenar kan obstruktion inte elimineras spontant och kan orsaka skador och död hos njuren.
 • Hematuri. I 92% av patienterna med urolithiasis, efter njurkolik, finns det en mikrohematuri som uppstår som en följd av skador på venerna i förastisk plexus och detekteras under laboratorietester.

Och kalkyl storlek är inte alltid kan jämföras med hur allvarliga klagomål: de största konkretioner (staghorn sten) kan vara en lång tid att inte störa person, medan en relativt liten ureterolith leder till njurkolik med smärta manifestationer.

Kliniska manifestationer beror först och främst på platsen för stenen och närvaron eller frånvaron av inflammatorisk process.

Urolitias av njurar

urolitiasis (andra namn - nefrolitiasis, njursten sjukdom, urolitiasis) - En sjukdom som utvecklas hos människor i njurarna eller i andra organ i urinvägarna, bildar stenar. Symtom på urolithiasis kan först uppträda hos människor i nästan vilken ålder som helst. Som diagnosen visar kan sjukdomen utvecklas hos nyfödda och hos äldre människor. Men beroende på åldern hos den sjuka, skiljer sig typen av sten. Således är äldre patienter mer benägna att utvecklas urinsyrastenar. Samtidigt finns proteinstenar hos patienter som behöver behandling av urolithiasis, mycket mindre ofta. Oftast med stensjukdom bildas stenar med blandad komposition. Storleken på stenarna kan vara annorlunda. Så, om vi pratar om stenar upp till 3 mm i diameter, då är stenarna inte bestämda, men sanden i njurarna. Ibland kan stora stenar nå upp till 15 centimeter. Det finns också beskrivningar av fall där stenar vägde mer än 1 kg.

Orsaker till urolithiasis

Innan du förskriver sjukdomsbehandling eller övar behandling med folkmedicin är det möjligt att om möjligt bestämma de presumtiva orsakerna som orsakar att en person har tecken på urolithiasis. Den främsta orsaken till utseende av njursten är allvarliga störningar i ämnesomsättningen, i synnerhet förändringar i blodets kemiska och vatten-saltbalans. Men samtidigt spelar en viktig roll i utvecklingen av sjukdomen sig av närvaron av vissa faktorer som har potential för bildning av stenar. Först och främst är det utvecklingen av gastrointestinala sjukdomar hos människa, såväl som sjukdomarna i könsorganens organ, bensjukdomar, nedsatt parathyroidkörtelfunktion. Provoke utseendet av stenburk och vitaminbrist. Det är särskilt viktigt att fylla gapet vitaminer i grupp D, så även förebyggande av sjukdomen ger dem mottagande.

Strömförsörjning - inte mindre viktig faktor. Stenar förekommer oftare hos de människor som konsumerar livsmedel som kan öka urinets surhet avsevärt. Det är därför diet när urolitisk sjukdom släcker salta, sura och alltför kryddiga rätter. En annan viktig punkt är det vatten som en person använder systematiskt. Om det är för stelt och det finns mer salter i dess sammansättning ökar sannolikheten för utseendet av stenar. Ofta finns stenar hos människor som ständigt lever i ett mycket varmt klimat. Men bristen på exponering för ultravioletta strålar kan provocera urolithiasis. Under diagnosprocessen ordinerar läkaren inte bara de nödvändiga forskningsmetoderna utan finner också ut vad som kan utlösa sjukdomsuppkomsten. Både medicinsk behandling och folkhälsa bör genomföras med beaktande av dessa skäl.

symptom

I de flesta fall är njurstenssjukdom uppenbarad av tecken på att en person inte kan låta bli att märka. Men ibland fortsätter sjukdomen i hemlighet, och det är möjligt att bara upptäcka njure stenar av misstag när diagnosen och behandlingen av andra sjukdomar utförs.

De viktigaste symptomen på urolithiasis är en manifestation av smärtsamma känslor i ländryggen. En person kan vara störd av smärta både på ena sidan och med båda. Smärtsamma känslor är tråkiga men utmattande, de intensifieras med fysisk ansträngning eller i en tid då patienten försöker förändra kroppens position. Om stenen från njurarna är i urinledaren blir smärtan intensivare och täcker underlivet, ljummen, könsorganen. Ibland ger hon i foten. En mycket svår smärtsam attack slutar ofta med borttagning av stenar med urin.

Patienter med urolithiasis lider periodiskt av njurkolik. Detta är ett tillstånd där oerhört svår smärta utvecklas i ländryggsregionen. Colic kan vara till och med några dagar, med den smärta som en bit sjunker, förnyas sedan med en ny kraft. Anfallet stannar när stenen byter position eller lämnar blåsan.

I närvaro av njursten kan en person känna smärta vid urinering, dessutom kan urinering vara för ofta. I detta fall kan det antas att stenarna är i urinledaren eller urinblåsan. Vid urinering avbryts urinströmmen ibland och patienten känner inte fullständig tömning av blåsan. Läkare definierar ett sådant symptom som "pantsättning" syndromet. Om en person ändrar kroppens position fortsätter urinering.

Efter en smärtsam attack eller fysisk ansträngning kan blod hittas i patientens urin. Också för urolithiasis kännetecknas urinblödhet, uppstår periodiskt högt blodtryck. Om pyelonephritis förenar sjukdomen kan patientens kroppstemperatur öka till 38-40 grader.

Ibland är stenar eller sand i njurarna närvarande i en person i livet, och inga symptom uppenbaras. Följaktligen kan patienten inte ens veta om sin sjukdom. I allmänhet beror symtomen direkt på stenens storlek och typ hos patienten, där stenen är belägen, och vilka oegentligheter i genitourinärsystemet observeras. Behandling av sand i njurarna och stenar i organen i genitourinärsystemet utförs också med beaktande av dessa faktorer.

Sålunda är huvudmålet för urolithiasis njurstenar. Symtom på njursten - är framför allt grumling av urin, (visas mörk och tjock urin i början av urinering) förekomsten av sediment i den föränderliga natur.

Vilken typ av stenar som bildas hos en person i njurarna, kan avgöra den extra studien. De kan ha en annan komposition. utsöndrar fosfat, kalcium och oxalat njurstenar. Men icke desto mindre vittnar diagnoser, att oftare i stenar av patienter bildas stenar med blandad skriver.

Avlägsnande av njurstenar - huvudpunkten för behandlingen Men i första hand ska läkaren bestämma alla särdrag hos sjukdomen och bestämma då bara vad man ska göra. Det är viktigt att överväga att stenar i början av sjukdomen inte kan manifestera sig alls. I det här fallet talar vi om så kallad stenbyggnad. Men i det här fallet är det viktigt att identifiera sjukdomen och bestämma hur man tar bort stenarna, eftersom de kan provocera renal kolik när som helst. Orsakerna som påverkar manifestationen av symptom är olika: det är en stark stress, en störd diet och intensiv fysisk aktivitet. Förresten, i de flesta fall, små stenar orsaka liten njure kolik. Men närvaron av stora stenar i njurarna, vars bilder är särskilt imponerande, är inte mindre farligt, eftersom det är en direkt väg till utveckling njursvikt och död av njuren. Därför är det extremt viktigt att utföra en kvalitativ diagnos med all forskning, varifrån läkaren kan lära sig om sjukdomsförloppet och efterföljande behandling. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande av sjukdom hos dem som är benägna att bilda stenar.

diagnostik

Det finns ett antal diagnostiska metoder, med vilka urinsystemsjukdomar identifierats av experter i ett tidigt skede. Men patientmedvetandet är också viktigt här. Alla, manifestationen av de första symptomen på patologi urogenitalsystemet bör rådfråga din läkare, eftersom din egen kommer inte att kunna se om han hade några njure, urinledare eller urinblåsan stenar.

Efter att ha ifrågasatt patienten utser urologen honom en nödvändig undersökning. Först av allt utförs ett laboratorieurintest för att bestämma närvaron av mikrobiell infektion, närvaron blod i urinen, och lär dig också om sorts föroreningar. Med hjälp av ett vanligt blodprov avslöjs inflammatoriska processer. Dessutom, biokemiskt blodprov. En av de viktigaste studierna för misstänkt njursten är ultraljudsundersökning av njurarna. I vissa fall gör emellertid ultraljud inte det möjligt att bestämma närvaron av stenar i urinledaren, eftersom de kan vara placerade djupt bakom bukhinnan.

För att upptäcka stenar tilldelas patienten ofta utsöndrings urografi. För att göra detta injiceras ett kontrastmedel i venen, varefter röntgenstrålar tas. Studien av en allmän översikt över urinsystemet gör det möjligt för doktorn att ta reda på exakt var stenarna finns, för att ta reda på vilken form och storlek de har. Men därigenom tar specialisten hänsyn till att vissa stenar kan klara röntgenstrålar. Följaktligen är de inte synliga i bilderna.

En annan metod för forskning - radioisotop nephroscintigrafi. Förfarandet börjar med införandet av ett speciellt radioaktivt läkemedel i venen. Det ackumuleras i njurarna och utsöndras sedan genom dem. Vid denna tidpunkt skannas njurarna, vilket gör det möjligt att bestämma överträdelsen av deras funktioner. Studien är informativ för en specialist.

komplikationer

Om behandlingen av urolithiasis inte har utförts i tid, kan komplikationer snart utvecklas pyelonefrit, både akut och kronisk. Om patienten inte söker hjälp, så så småningom purulent smältning av njurarna. I det här fallet förlorar patienten njuren.

Om stenarna är i blåsan kan en person drabbas av permanenta och mycket smärtsamma akuta attacker cystit. Även komplikationer av nefrolitias blir ofta uretrit, kroniskt njursvikt.

behandling

Nephrolithiasis av njurarna måste behandlas i flera steg. Patienter med akut smärta behöver framför allt ta bort en attack av akut kolik. Vidare behandling innefattar borttagning av sten, behandling av den smittsamma processen och förebyggande av stenutveckling i framtiden.

Behandling av njurstenar utförs konservativ och verksamheten metoder. Konservativ terapi inkluderar medicinering, liksom en strikt diet och en viss dricksbehandling. Tabletterbehandling, liksom vissa folkmedicinska medel, kan dock vara effektiv om njurpatienten bara har mycket små stenar eller sand. Läkemedel som ordineras av läkaren i sådana fall bidrar till upplösningen av njursten och sand. Men under inga omständigheter ska du använda sådana droger utan tillsyn av en specialist. Det är han som måste bestämma hur man behandlar urolithiasis och hur man löser upp stenar. Utöva traditionell behandling, patienten bör också rådgöra med en läkare i förväg, eftersom folkhälsan kan påverka patientens hälsa negativt.

Om, i närvaro av njurstenar, en person har en inflammatorisk process, utförs antibiotikabehandling nödvändigtvis. Därefter bestämmer läkaren hur man ska ta bort stenarna.

I modern medicin krossas stenarna med en laser. Laserbehandling innebär en kombination av endoskopi och användningen av en laser direkt.

Endoskopet sätts in i urinröret, varefter lasermunstycket krossas. Metoden är inte smärtsam och tillåter ibland att ta bort stenar i bara ett förfarande. Dessutom kan du, med hjälp, bli av med stenar av olika former och storlekar.

Njurstenen krossas också med ultraljud. I detta fall appliceras chockvågsprincipen för krossning, vilken tillhandahålls av en speciell apparat. Splitting med ultraljud gör det möjligt att ta bort stenar vars diameter inte överstiger 2 cm. Patienten utförs anestesi, och stenarna krossas i en sådan utsträckning att de kan passera genom urinledaren utan svårighet. Vid krossning av stora stenar krävs flera sådana förfaranden. Den negativa inverkan på kroppen som helhet gör det inte.

Om en person identifieras med stora stenar och det finns vissa komplikationer, övas kirurgisk behandling genom att utföra en kavitoperation. Detta är den mest traumatiska metoden.

diet

Patienter som diagnostiseras med urolithiasis är mycket viktiga för att ständigt följa en speciell diet. Patientens kost utvecklas beroende på stenarnas sammansättning och vad som orsakar provokation av urolithiasis. Näring är organiserad så att det i kosten fanns ett minimum av produkter som främjar bildandet och tillväxten av stenar.

Om en person diagnostiseras fosfaturolithiasis, sedan noteras en alkalisk reaktion på urinen. Därför måste det surgöras. Sådana patienter rekommenderas inte att äta mycket frukt och grönsaker, du kan inte inkludera mejeriprodukter i kosten. Rekommenderat kött, fisk, vegetabilisk olja, mjöl. Du behöver dricka lite mindre än när du hittar oxalat och uratstenar.

Om detekteras karbonatstenar, Det är viktigt för patienten att begränsa användningen av mat som är rik på kalcium. Urinsyrans surhet ökar genom att äta fisk, kött, ägg, smör, mjöl.

Om tillgängligt uratstenar Använd så få produkter som möjligt för att prova bildandet av urinsyra. Dessa är njurar, lever, köttbuljonger. Också begränsad till fisk, kött, vegetabiliska fetter. Sådana patienter behöver dricka färsk juice från en citron, men grapefruktjuice rekommenderas inte.

i att identifiera oxalatstenar Det är nödvändigt att avlägsna de produkter i vilka det finns oxalsyra och kalcium från kosten. Denna sorrel, potatis, spenat, apelsiner, mejeriprodukter.

Det finns också ett antal allmänna rekommendationer för patienter med urolithiasis. Varje dag måste du dricka minst två liter vätska, och under den heta säsongen måste du använda så mycket vätska som du aldrig behöver testa törst. Positivt på kroppen påverkar intaget av infusioner och buljonger av diuretiska örter. Det är viktigt att begränsa sura, kryddiga, salta livsmedel och undvik att översvämmas. Drick inte alkoholhaltiga drycker. Även läkare rekommenderar patienter med sten för att leda ett aktivt liv, men samtidigt undvika stora belastningar. Det är omöjligt att tolerera starka stressar, att vara superkylda.

Om njurkolik börjar plötsligt hos en person, kan ett varmt bad eller en varmare lindras av smärtan som behöver appliceras på ländryggsregionen.

förebyggande

Som åtgärder för att förhindra urolithiasis, balansera kosten, för att göra det så hälsosamt som möjligt. Det borde dricka minst två liter vätska per dag och under inga omständigheter bör överkylning av ländområdet. Det är också värt att ta hand om att bli av med övervikt. Om en person känner att obehagliga känslor eller smärta har uppstått i ländryggsregionen, kan man inte i något fall dra åt ett besök hos en urolog.

Urolitiasis: symtom och behandling hemma

Urinstensjukdom (urolithiasis) - en sjukdom som resulterar från metaboliska störningar, varvid urinen olöslig fällning bildas i form av sand (upp till 1 mm i diameter) eller stenar (från 1 mm till 25 mm eller mer). Stenar bosätter sig i urinvägarna, vilket stör det normala utflödet av urin och är orsaken till renal kolik och inflammatorisk process.

Enligt medicinsk statistik rankar urolithiasis andra i frekvens bland alla urologiska sjukdomar och i tredje plats bland urologiska sjukdomar som leder till döden.

Vad är det

Urolithiasis är en kronisk sjukdom som orsakas av en metabolisk störning och åtföljs av bildandet i njur- och urinvägarna av stenar som bildas av urinkomponenterna. Den vanligaste formen är nephrolithiasis (njurstenssjukdom).

orsaker till

Urogenital sjukdom provoceras av olika orsaker:

 • stillasittande livsstil, vilket leder till en metabolisk störning;
 • infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i det urogenitala systemet som orsakades av streptokocker, stafylokocker, E. coli, vulgärt proteom;
 • andra sjukdomar i njuren och urogenitala systemet;
 • obalanserad diet, stört läge, för skarp, sur, salt mat i kosten;
 • brist på vitaminer A och B;
 • användning av vatten av dålig kvalitet med skadliga kemiska beståndsdelar i kompositionen;
 • vissa droger kan öka surheten hos urinen och påverka njurarnas arbete
 • ogynnsamma arbetsförhållanden, åtföljd av fysiskt hårt arbete eller arbete i kylan
 • tumörer i blåsan;
 • kroniska gastrointestinala sjukdomar (pankreatit, gastrit och andra);
 • kroniska och långvariga patologier i njurarna och urinvägarna;
 • osteoporos och andra sjukdomar i samband med ben;
 • genetisk predisposition.

Vad gäller kvinnor påverkar graviditeten också utvecklingen av urolithiasis. Vid kvinnor, som senare bär ett barn, störs urinflödet ofta. Livmodern växer och pressar på njurarna. Av denna anledning kan urin stagnera och provocera utvecklingen av infektionssjukdomar.

klassificering

Generellt utvecklas patogenesen av urolithiasis mot bakgrunden av metaboliska störningar hos människor. Detta leder till att vissa produkter och ämnen är dåligt bearbetade och inte helt lämnar kroppen. De ackumuleras i form av olösliga partiklar och som resultat visas sand eller stenar i urinen. Den kemiska kompositionen är klassificering av betong. De kommer i flera former:

 1. Baserat på kalcium (fosfater, karbonater). De finns oftast (mer än 60% av alla stenar).
 2. Innehåller salter av urinsyra (urat). De är mottagliga för upplösning, som huvudsakligen finns hos äldre patienter.
 3. Baserat på magnesiumsalter. Sådana stenar orsakar inflammation i lokaliseringsställen.
 4. Proteinstenar (cystin, kolesterol). Dessa proteinstenar är mycket sällsynta.

Studien av stenar i ämnet av deras kemiska sammansättning är av stor betydelse vid behandling av sjukdom, utnämning av en diet.

Symtom på urolithiasis

Det finns symtom på urolithiasis hos män endast vid tidpunkten för rörelsen av den bildade stenen på urinröret. För det patologiska tillståndet präglas av en triad av kliniska manifestationer:

 • smärta sensioner av varierande grad av svårighetsgrad;
 • förändringar i urinets sediment (utseendet av blod, pus och andra komponenter);
 • kränkning av processen med urinproduktion, upp till fullständig anuri (obturationsgenesis).

Smärtsyndromet kan vara permanent eller kommer, graden av svårighetsgrad varierar från smärtsvårda smärtor till outhärdlig njurkolik, vilket kräver en akut inhalation av patienten på ett sjukhus.

Symtom på smärta är förknippad med dysuriska klagomål: frekvent och smärtsam urinering, kränkningar av processerna för tömning av urinblåsan. Patienter klagar över generell svaghet, minskad effektivitet, känsla av illamående och kräkningar i smärtstoppet (det ger ingen lättnad).

Svårighetsgraden av urolithiasis symptom beror på beräkningens placering enligt följande:

 1. Att hitta en kalkyl i blåsans lumen åtföljs av smärta i underdel av buken, med smärta som ger sig till könsorganen, perineum eller rektum. Det finns typiska dysursjukdomar: frekvent och smärtsam urinering, som plötsligt kan avbrytas (symptom på "jetavbrott").
 2. När konkrementet är lokaliserat på olika nivåer av urinläkaren är smärtan förskjutet i ljumskområdet, dess bestrålning till lår- och könsorganen är karakteristisk. Det finns klagomål om frekvent och smärtsam urinering. När stenen helt blockerar lumen hos en av sina urinledare blir smärtsyndromet oacceptabelt (njurkolik).
 3. Om stenen är lokaliserad i njurens calyxhetericapparat, har patienten smärta i ländryggen på motsvarande sida. Smärtan är relaterad till förändringen i kroppens position och patientens rörelse. Ofta finns det spår av blod i urinen.

Ofta vänder patienter till en läkare med en sten som redan har avgått, vilket är ett obestridligt tecken på urolithiasis.

komplikationer

De vanligaste skadliga resultaten av sjukdomen är följande patologiska processer:

 • beräknad pionerofos (oftast purulenta kaviteter i njurvävnader förekommer med en återkommande form av urolithiasis);
 • Inflammation av den drabbade njuren mot urinvägsobstruktion (obstruktiv form av pyelonefrit);
 • rubbning av urinledaren, urinblåsan eller urinröret med utveckling av septisk tillstånd hos patienten;
 • akut njursvikt (observerad hos patienter med urolithias av en enda njure);
 • cicatricial deformation av ureteralumen och andra.

diagnostik

För att utesluta komplikationerna för urolithiasis rekommenderar urologer att inte fördröja ett besök till doktorn och, även vid de första tecken på sjukdom, söka medicinsk hjälp. Att erkänna en sjukdom, identifiera var stenar, storlek, för att utvärdera arbetet i urogenitalsystemet, hjälper en omfattande differentialdiagnos av urolitiasis, som består av utnämningen av laboratoriet och instrumentella metoder för undersökning.

 • Intravenös excretory diagnos.
 • Radiografi - bedömer njurarna, urinblåsorna och urinblåsan, känner igen stenar.
 • CT eller MR i njurarna är en informativ diagnostisk metod som gör det möjligt att utvärdera hela genitourinärsystemet, för att avslöja de minsta oegentligheterna i sitt arbete.
 • Njur ultraljud - visualiserar alla organets strukturer, bestämmer antalet stenar och andra synliga störningar i urinsystemet.
 • Urinalys - bestämmer urinets pH, antalet leukocyter. Analyser av urin i urolithiasis utförs ganska ofta, eftersom de hjälper till att identifiera saltkristallerna för att känna igen deras sammansättning.
 • Blodtest - tillåter att bestämma närvaron av en inflammatorisk process, vilket framgår av ökat ESR och antalet leukocyter.
 • Daglig urinanalys - gör det möjligt att utvärdera innehållet i olika salter i urinen.

Behandling av urolithiasis

ICD är en grupp av allvarliga sjukdomar som, i avsaknad av kompetent behandling, kan leda till att en person dör. Självmedicin med denna sjukdom är oacceptabel, så vid de första tecknen på sjukdomen behöver du söka medicinsk hjälp. Varje form av urolithiasis behandlas på ett komplicerat sätt med användning av:

 • medicinska preparat;
 • överensstämmelse med kosten
 • örtmedicin;
 • sjukgymnastik;
 • rätt sätt att leva
 • krossa stenar med ultraljud;
 • avlägsnande av stenar.

Den konservativa metoden för behandling av urolithiasis hos män utförs med hänsyn till det komplexa och systemiska tillvägagångssättet, föreskriver användningen av vissa mediciner.

Läkemedel ordineras beroende på kullens sammansättning:

 1. Citratsuppositorier, diuretika och vitaminer (om konkrement av oxalat etiologi);
 2. Diuretika, antiinflammatoriska och difosfonater (om det finns stenar har fosfat etiologi). Med en sådan ICD-kurs rekommenderar många läkare hembehandling med örter som en extraterapi.
 3. Läkemedel som saktar processen för ureasyntes. Också föreskrivna läkemedel som förändrar graden av surhet i urinen, vilket leder till upplösning av konkrement (i närvaro av sten urat etiologi).

Läkemedel för behandling av urolithiasis är indelade i följande grupper:

 1. Narkosmedicinering. Medicinsk lindra smärtan i en attack av njurkolik (Tempalgin, Baralgin och andra).
 2. Antibiotika. Obligatorisk behandling. Antibiotikum väljs individuellt av urologen.
 3. Läkemedel som säkerställer passage av sten. Syftet beror på storlek, sammansättning, placering (Furosemid).
 4. Spasmolytika. De tar bort orsaken till krampen, slappna av urinväggens väggar, underlätta övergången av kalkylen (Papaverin, No-shpa, Diprofen).
 5. Förberedelser som löser upp stenen. Val av medel för stensammansättning ("Phytolysin", "Solimok", "Urodan" och andra, samt BADY - "Prolit", "Litovit").

Målet av läkemedelsterapi för att förhindra försämring av urolitiasis, för att underlätta den allmänna mänskliga tillståndet, slappna av musklerna och väggarna i urinledaren (njure), möjlig upplösning av stenar och smärtfri slutsats.

Folkmekanismer

Hemma, i avsaknad av smärtsyndrom, liksom för förebyggande av återkommande, kan du använda folkmetoder. Med fosfatstenar noteras effekten med regelbunden dricks av rosa höfter eller barber.

Kombinerade växtberedningar bestående av flera örter med måttlig diuretikum, spasmolytisk och uroseptisk verkan används också.

 1. Blanda ingredienserna i de specificerade mängderna: persilja grönsak gräs - 20 g, mjölon lämnar vanliga, en frukt, rot harv fält, maskros rot läkemedel - 15 g; anis frukt, gräs, herde handväska -. vid 10 g Häll 10 g av råmaterialet i en emalj potten en kopp kokande vatten, täck och upphettades i ett vattenbad under 30 minuter, under 10 minuter, avlopp, tjockt övervinnas. Volymen buljong för att bringa kokt vatten till 200 ml. Ta 1 / 2-1 / 3 koppar i varm form 2-3 gånger om dagen.
 2. Örten Viola tricolor - 30 g, åkerfräken ört - 30 g ört Hypericum perforatum - 25g, maskros gräs - 25 g rot havtorn laxerande - 25 g; matsked hackad blandning brygd kopp kokande vatten i 30 minuter, filtrera och ta ett glas 3 gånger om dagen med fosfat och karbonatstenar.
 3. Denna metod för utsöndring av konkrement består i mottagandet av två decoktioner. Den första buljongen är beredd från hundens rosans rötter. De måste slipas med en kaffekvarn för att äntligen få 50 g torrt pulver. Häll sedan pulvret 700 ml vatten och låt det simma i 15 minuter. Därefter förbereda infusionen av bärbär. För detta härdade kokande vatten (300 ml) torkat eller friskt gräs (ca 30 g) insistera i ca 2 timmar. Ta första åtgärden tre gånger om dagen efter att ha ätit 300 ml vardera. Efter 25 minuter efter användning, ta 100 ml bärbärsinfusion.
 4. Blanda beståndsdelarna i de angivna proportionerna: örtmarken stor - 30 g, ört oregano - 20 g, bärbär vanlig korn - 20 g; en matsked av blandning häll ett glas kokande vatten, insistera 30 minuter och ta ett glas 3 gånger om dagen med urinsyra stenar.
 5. Blanda ingredienserna i de angivna proportionerna: nätets löv och rötter - 50 g, lakritsnötterna nakna - 30 g; en matsked av blandningen häll ett glas kokande vatten, insistera tills kyld, spänna och dricka i 3 uppdelade doser under dagen med njurssten sjukdom med nefrit.
 6. Upplösning av sand och stenar i urinorganen bidrar till färsk lök och vitlök, jordgubbar, buljong frön melon i mjölk, juice av rädisa svart med honung eller socker, infusioner och dekokter av bönor bönor, ärtor, infusioner av blad herdens handväska, svarta vinbär, frukt (färsk och torra) höfter, ashberries, maskros rot, rhizom vulgaris, majs pistillmärken, åkerfräken ört (kontraindicerat vid nefrit). Rekommenderad pumpa, kål saltlake och juice, barberry, jordgubbe, hund ros.

Förteckningen över recept för folkmedicin är stor. Det är värt att komma ihåg kontraindikationerna hos vissa örter, så när man väljer en metod för behandling med folkmedicinska läkemedel, är en läkares samråd obligatoriskt.

Kirurgiska metoder

Stora urinstenar, som inte är mottagliga för upplösning, förstörs i små fragment som antingen lämnar sig själva eller avlägsnas kirurgiskt. Förstör stenarna genom litotripsy, agera på dem med en chockvåg.

Det finns flera typer av litotripsy:

 1. Kontakta litotripsy - genom urinröret och urinblåsan appliceras en endoskopisk enhet på stenen, vars aktiva del kommer i kontakt med kalkylen (därför kallas metoden kontaktmetoden). En chockvåg bildas vid kontaktpunkten.
 2. Perkutan litotripsy - med denna teknik injiceras litotriptor i njuren genom ett snitt på ländryggsregionen. Den används för att krossa jätte och korallstenar.
 3. ESWL - Fjärrchockvåglithotripsy är en icke-invasiv metod där påverkan på stenen i njuren utförs utan hudinsnitt och andra invasiva tekniker.

I händelse av att stenen inte kan strimlas utförs en kirurgisk operation. Beroende på driftsvolymen är följande typer av operationer urskiljt för urolithiasis:

 1. Nephrolithotomi - snittet görs direkt genom njurarna. Denna operation är angiven för stenar som inte kan avlägsnas med andra metoder och när litotripsy är ineffektivt. Det är den svåraste operationen för en patient.
 2. Pyelolithotomi - en räkne från njuren avlägsnas genom ett litet snitt av njurbäckenet.
 3. Ureterolitotripsiya - en operation för att ta bort sten från urinledaren.

Näringsregler

Kost och nutrition i urolithiasis beror på stenarnas pH och sammansättning. Beroende på dem sammanställde läkare en lista över produkter, vars användning är kontraindicerad i det här fallet.

Om stenarna är av urat, kan du inte acceptera:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • kaffe;
 • köttbuljonger;
 • stekt och kryddig mat;
 • köttprodukter;
 • choklad, kakao;
 • protein av animaliskt ursprung.

I närvaro av fosfat kan stenar inte användas:

 • grönsaker som har en skal och / eller kött av grön färg;
 • några kryddor;
 • kryddiga rätter;
 • pumpa, inklusive dess frön;
 • bælgväxter
 • potatis;
 • mejeriprodukter.

I närvaro av oxalatstenar borde man undvika att äta:

 • mejeriprodukter;
 • citrusfrukter;
 • jordgubbar och jordgubbar;
 • salladsblad;
 • spenat;
 • baljväxter;
 • ostar av vilken sort som helst;
 • nötter;
 • sorrel;
 • kakao, kaffe och te.

Övervakning av en viss diet är en integrerad del av det terapeutiska programmet, vilket gör att man kan stoppa ytterligare bildning av konkrement i urinvägarna, samt undertrycka tillväxten av befintliga stenar.

Nutrition för urolithiasis är baserad på följande principer:

 • Övermål inte. Mat som kommer in i magen i stora mängder kommer bara att förvärra situationen.
 • Systematisk ätning. Helst måste du äta på ungefär samma gång. Det rekommenderas inte att hoppa över måltider, det kan leda till ökad stenbildning och försämring av välbefinnandet.
 • Ät inte för mycket i kalorier. Produktens energivärde måste motsvara de energikostnader som äger rum för att vara i verkligheten.
 • Dieten bör berikas med produkter som är fulla av vitaminer och aminosyror.
 • Drick ca 2-3 liter vanligt stillvatten om dagen. Detta ökar mängden utsöndrad urin.

förebyggande

Med diagnosen "urolithiasis" bör förebyggande utföras mycket tidigare än de första tecknen på sjukdomen uppträder. Särskild uppmärksamhet på deras hälsa bör ges till personer som är i riskzonen eller som har kroniska sjukdomar som är förknippade med ämnesomsättningen.

Förebyggande av urolithiasis består av följande rekommendationer:

 1. Konsumera rent vatten. I vissa regioner innehåller vatten ett stort antal salter, vilket leder till ökad koncentration i urinen och kristallbildning. Bättre att köpa flaskvatten eller använda filter med hög grad av rening.
 2. Observera dricksregimen. Om det inte finns kontraindikationer ska en person dricka ca 2 liter vätska per dag. Det bästa alternativet är rent dricksvatten. Det är ett idealiskt lösningsmedel och hjälper till att späda saltet, förhindrar bildandet av kristaller och bildandet av stenar från dem. Människor som lever i ett varmt klimat behöver öka volymen till 3 liter.
 3. Ät balanserad. Njurstenar bildas hos köttälskare som följer proteendieten och vegetarianer som konsumerar mycket sura grönsaker och frukter. Därför bör maten vara varierad och balanserad i sammansättningen. På dagen rekommenderas att äta 150-170 g kött och 50 g fisk. Du behöver inte äta dem varje dag, till exempel kan du fiska 2 gånger i veckan för 300 g. Dessutom krävs 300-400 g grönsaker och så många frukter i vilken form som helst. Krok och bröd i summan ska vara 300-400 g.
 4. Låt inte uttorkning ske. Infektionssjukdomar, brännskador, varmt väder, långvarig fysisk aktivitet och sportspel orsakar betydande förlust av vätska. Du måste ständigt fylla sina reserver. För att göra detta är det önskvärt att dricka ofta (var halvtimme), kan vara i små portioner av 100-150 ml. Detta kommer att bidra till att minska förgiftningen, ta bort skadliga ämnen från kroppen och skydda njurarna.
 5. Ta vitaminer. Brist på vitaminer, särskilt E och Grupp B, påverkar negativt tillståndet i urinvägsslemhinnan och njurarnas funktion, och leder också till störningar i metaboliska processer. Därför rekommenderas att man dricker vitaminkomplex 2 gånger om året.
 6. Torka inte maten. För en vuxen är den dagliga saltnormen 5 g eller en tesked. Denna mängd inkluderar allt salt i disken som du lagar mat och i produkter (majonnäs, sill, chips). Överskott av salt gör njurarbetet svårare.
 7. Var ute i frisk luft. Brist på ultraviolett ljus är dåligt för benens tillstånd. Mineraler tvättas ut ur dem, som kan delta i stenbildning.
 8. Behandla tidssjukdomar i urinvägarna. Eventuell inflammation kan framkalla bildandet av stenar och förvärra urolithiasis. Därför, med de första symptomen, söka kvalificerad hjälp och inte självmedicinera.
 9. Led en aktiv livsstil. Bristen på fysisk aktivitet bidrar till stagnation av urin. Och övningar som syftar till att stärka musklerna i buken och ländryggen förbättrar njurefunktionen och eliminerar stillastående fenomen. Den dagliga normen bör vara vandringsturer (i 30-40 minuter) och en uppsättning övningar som varar i 15-20 minuter. Det bästa alternativet är att besöka gymmet eller poolen 2-3 gånger i veckan.
 10. Ta regelbundet vegetabiliska diuretika. Lämplig vattenmelon, granatäpplejuice, koncentrerad buljong av torkade aprikoser (100 gram per 0,5 liter vatten). Vissa medicinska örter har en diuretik och antiinflammatorisk effekt: björnar, majsstammar, fälthästar och björnbär. De "tvätta" njurarna, tillåter inte salterna att fälla ut och ta bort redan bildade små stenar och sand.
 11. Titta på hälsan i matsmältningssystemet. Brist på matsmältningsenzymer i sjukdomar i mag-tarmkanalen leder till bildandet av kalciumoxalatstenar. Så omvandlas askorbinsyra i överensstämmelse med matsmältningen till oxalat, som deponeras i njurarna i form av kristaller.
 12. Undvik hypotermi. Håll fötterna och ryggen varm. Receptorer i dessa områden har en reflexanslutning med njurarna och urinblåsan. Underkylning kan orsaka inflammation eller spasmer av släta muskler runt stenen.

Särskild uppmärksamhet vid förebyggande bör ges till personer vars släktingar lider av urolithiasis. Eftersom det finns en stor sannolikhet att benägenheten att bilda stenar ärvt.