Huvud
Skäl

Hur man behandlar urolithiasis

Frågan om hur man behandlar urolithiasis är inte bara läkare av urologisk profil utan också kirurger som producerar operativ extraktion av beräkningar från olika delar av urinvägarna.

Tyvärr kan ingen läkare garantera en fullständig återhämtning till patienten, även om behandlingen som utförts uppfyllde alla moderna standarder. Om en metabolisk störning inträffade i patientens kropp, och processen att bilda stenar startades, är det ett konstant hot om deras nya bildning.

För att undvika detta måste behandling av urolithiasis vara multidirektionell och kombinerad, vilket kommer att påverka alla led i sjukdomspatogenesen, särskilt hos personer som riskerar att återkomma till processen.

Hälsokost

Enligt protokollet för att hantera en patient med urolithiasis börjar behandlingsaktiviteter med utnämningen av en lämplig variant av kostnäring. Tack vare terapeutisk näring är det möjligt att stoppa bildandet av nya stenar, samt påskynda processen att dela upp de redan bildade betongarna.

Kost med urat urolithiasis syftar till att "alkalinera" urinsedimentet. För att göra detta är det nödvändigt att i patientens diet ta med färska grönsaker och frukter, bär och alla mejeriprodukter.

Detta skarpt begränsade i användningen av fisk och kött, speciellt tillverkad av oljerika, alkohol, svamp, spenat, biprodukter, pulser, halvfabrikat, ägg (dvs. de produkter som innehåller överskott av purinbaser).

Volymen vätskor som druckit under dagen bör inte vara mindre än 2-2,5 liter. Det rekommenderas inte att dricka drycker från tranbär och tranbär, eftersom de kan öka surheten hos urinsedimentet.

Kost med oxalat urolithiasis innebär en fullständig uteslutning från kosten av sjuka produkter innehållande oxalsyra eller substanser som kan tjäna som en källa för dess syntes.

Helt uteslutas följande livsmedel: spenat, rabarber, ängssyra, köttprodukter, kött fett sorter, svamp, chokladprodukter, kaffe, kakao, rökt snacks, pickles och andra.

I detta fall bör en tillräcklig mängd magnesium och kalium vara närvarande i maten. Rationen innehåller spannmål (pärlbyg, havregryn och bovete), hårt bröd, rågklid, torkad frukt etc.

Tillåts följande produkter: kokt fisk och kött med låg fetthalt sorter som är ångad eller kokt, ägg, mejeriprodukter, frukt och grönsaker som innehåller oxalsyra (gurka, squash, bananer, aprikoser, etc.).

Diet för fosfor-kalcium urolithiasis riktad mot "surgöring" urin som accelererar avlägsnandet av stenar från kroppen, och förhindra förlust av saltkristaller i urinsediment.

Följande produkter är uteslutna eller begränsade i största möjliga utsträckning: mjölk och mejeriprodukter, potatis, grönsaksalat, kryddor, fruktkompotter och konserver etc.

Det rekommenderas att konsumera kött och fisk låg fetthalt sorter, vegetabiliska fetter, spannmål utan mjölk, spannmålsprodukter, grönsaker (pumpa, ärtor, svamp) och frukt (sura äpplen, tranbär, tranbär och fruktdrycker tillverkade av dem), svagt te, etc.. d.

Mängden vattenbelastning per dag får inte vara mindre än 3 liter. Det rekommenderas att konsumera dagliga fruktdrycker och kompott från tranbär och kobär för att påskynda processen att ändra urinets pH till den sura sidan.

Medicinsterapi

Symtomatisk behandling är nödvändig för att lindra smärtan som uppstår ur muskelspasmen, samtidigt som man flyttar kalkylen längs urinens lumen.

För dessa ändamål används följande droger som administreras intramuskulärt eller intravenöst:

 • Men-spawn 2% -2 ml;
 • Papaverin 2% -2 ml;
 • Analgin 50% -2 ml;
 • Tramadol 1% -1 ml och andra.

Efter att anfallet av njurkolik har stoppats, är deras vidare användning i tablettform tillåten.

Bland de vanligaste analgetika som används för att behandla en attack av njurkolik i urolithiasis är det värt att nämna Baralgin. Det ordineras antingen ensamt eller i kombination med ovan beskrivna medel, vilket påskyndar processen att arrestera smärtssyndromet.

Novokain-blockader (peri-tubulära, suprapubiska, paravertebrala, paraneurala och andra) har funnit deras tillämpning i Ryssland.

Patogenetisk behandling är avgörande i den omedelbara kampen mot stenbildningen.

Att hindra stenar från syntesen av urinsyra (urat) applicerad Allopurinol tablett 300 mg (100 mg 3 gånger dagligen) under 2-3 veckor hastighet (under kontroll av urinsyranivån i patienten).

Accelererar processen för utsöndring av uratnärer Butadion (0,1 g 4-6 gånger om dagen i 3-5 veckor).

För att starta processen att dela upp stenar av urat ursprung, använd citratblandningar, som innehåller flera komponenter: natriumcitrat, kalium, askorbinsyra. Den resulterande lösningen tas i flera månader med obligatorisk kontroll av pH-urin. Istället för en citrerad blandning kan du utse en patient Uralit (kombinerat läkemedel).

Oxalaturia elimineras genom att ta Allopurinol och preparat som innehåller magnesiumoxid, B-vitaminer (i synnerhet B6) och A (retinol).

Med urolithiasis förknippade med störningar i kalciummetabolism föreskrivs läkemedel som kan minska koncentrationen genom bindning och bildning av olösliga föreningar. För detta ändamål utse Almagel för 2 tsk. 3-4 gånger om dagen i 2-3 veckor.

Flurbiprofen accelererar processen för utsöndring av fria kalcium, vilket förhindrar dess utfällning i kristallina föreningar. Dosen är 0,05 g 3 gånger om dagen.

Nivån av fosfater i patientens blod minskar genom utnämningen av vitamin D2 (200-400 IE). Behandlas också med Xidophone (1 skedssked 3 gånger om dagen). Behandlingsförloppet väljs individuellt.

För att eliminera smärta och andra manifestationer av urolitiasis i hemmet med hjälp av en kombination av läkemedel såsom Cystenalum, Spazmotsistenal, Kanefron, Cystone och andra.

När det infektiösa medlet är fastsatt och starten av den inflammatoriska processen behandlas antibakteriella läkemedel med ett brett spektrum av verkan och antimikrobiella medel.

fytoterapi

Förutom konservativa behandlingsmetoder ges en betydande roll vid behandling av patienter med olika former av urolithiasis vid användning av växtbaserade läkemedel. När de är ordentligt kombinerade med varandra har de effekter som inte är sämre än syntetiska droger.

Fytogener hjälper i kampen mot inflammation, den spastiska komponenten av sjukdomen, förändrar urinets pH och har också en bakteriedödande effekt.

För att lösa upp oxalatstenar, använd näsjuice (2 matskedar 3 gånger om dagen i en månad).

Urin urolithiasis kan behandlas med infusion av björkblad. För att göra detta, ta 3 msk. l. torrt substrat, häll 300 ml kokt vatten och insistera 3-4 timmar, varefter ta 100 ml 3 gånger om dagen (behandlingsförlopp 30-40 dagar).

Stenar av fosfat natur hjälper till att lösa upp avkoket, vilket inkluderar följande komponenter: böna pods, corn stigmas, bärbär blad, blåbär blad. Det är nödvändigt att häll 1 matsked 300 ml kokande vatten, insistera i 2-3 timmar, spänning och ta 1 sked 3 gånger om dagen.

För att påskynda den självständiga avgången av stenar föreskrivs en samling, som inkluderar örthästslag, en björnbärslöv, löv av cowberry och björk, enbärfrukter och lakritsrot.

Operativ behandling

Om stenen inte visar sig kliniskt, gör patienten inga klagomål, och detekteringen är en oavsiktlig upptäckt, sedan fortsätter behandlingen av urolithiasis med konservativa metoder. Oftast är det en enda bildning av små storlekar, belägen i en av njurkopparna, medan det inte finns några störningar i organets funktioner.

Inte alla konkretioner kan gå ut på egen hand, även om deras storlek inte överstiger 5-6 mm. Orsaken till detta kan fungera som obstruktiva störningar i urinvägarna, förekomsten av inflammatoriska förändringar som hindrar stens framsteg, etc. I något av dessa fall är kirurgisk ingrepp nödvändig, tack vare vilken den formade betongen kommer att helt extraheras eller fragmenteras i mindre delar.

Fjärrchockvåg litotripsy

Med introduktionen av moderna metoder för minimalt invasiv kirurgisk ingrepp har behandling av urolithiasis blivit så säker och effektiv som möjligt.

Närvarande funnit bred tillämpning metod för fjärr stötvåg litotripsi (ESVL), varav är kärnan för att åstadkomma en puls våg av en särskild anordning som kan krossad sten i mindre bitar. I framtiden tvättas de ur urinvägarna själva.

Om kalkylens storlek är mer än 2 cm, införs en specialkateter inför patienten innan hjälpen utförs, med hjälp av vilken alla dess fragment avlägsnas. Detta är nödvändigt för att undvika deras ackumulering i urinledaren, vilket kommer att leda till en annan attack av njurkolik och kan också orsaka komplikationer.

För att det utförda förfarandet ska få maximal effekt och ha den minst traumatiska effekten på omgivande vävnader, är det nödvändigt att genomföra det under obligatorisk kontroll av ultraljud eller röntgen. Chockvågen bör endast påverka zonen där berget ligger.

Kontraindikationer för behandling av urolithiasis med hjälp av DLT:

 • fetma hos en patient av varierande grad av svårighetsgrad eller allvarlig deformation av benstrukturer (det är omöjligt att exakt fastställa fokus för chockvågan);
 • sjukdomar i blodkoagulationssystemet, svåra sjukdomar i hjärtat eller lungorna;
 • inflammatoriska processer i urinvägarna (akut pyelonefrit, cystit och andra);
 • deformation av urinledaren under lokaliseringen av stenen (ärr, strängningar);
 • Brott mot glomerulär filtrering av njurar (mer än 50% från initialvärden).
 • akuta processer i matsmältningssystemet (pankreatit, cholecystit och andra).

Transuretral endoskopisk litotripsy och litoextraktion

Tack vare den här typen av operation kan du inte bara bryta ner stenen i mindre delar, utan också ta bort dess rester och återställa urinobstruktion, om det behövs.

På grund av att endoskopet införs i lumen i urinröret kan visualiseras och avlägsna bildade tandsten, samt rensa lumen av urinledaren från "sten banor", som lämnar efter sig en stötvågen litotripsi.

Denna teknik på dess effektivitet är inte sämre än EBRT, men på grund av risken för komplikationer, är dess tillämpning i hög grad begränsad, särskilt när det gäller behandling av urolitiasis hos barn (eftersom urinrörs lumen har en ganska smal, vilket gör det svårt att införa ett endoskop).

De viktigaste komplikationerna efter proceduren är följande:

 • framsteg av stenen i njurens kalyxala och bäckenapparat;
 • traumatiska effekter på urinväggens väggar eller dess perforering, vilket orsakar blödning;
 • inflammation i njurarna (akut pyelonefrit) eller prostatakörteln (akut prostatit), som en följd av en okänd infektion hos dessa strukturer eller en överträdelse av aseptis under proceduren.
 • fullständig separation av urinläkaren (detta sker mycket sällan).

Perkutan nefrolitotripsy

Behandling av urolithiasis med denna metod är oumbärlig för stora stenar eller komplicerar sjukdomen.

Avloppet utförs genom en nefrotom rörelse under obligatorisk ultraljudskontroll. Stenen förstörs med hjälp av olika litotriptrar (elektrisk puls, ultraljud, pneumatisk och andra).

Trots förfarandets höga effektivitet har det brister, varav den första är invasivitet och traumatism. Möjliga komplikationer inkluderar:

 • punktering av stora kärl med felaktig punktering
 • skada på organ som ligger i buk- eller pleuralhålan;
 • bildandet av ett stort hematom under kapseln i njuren eller runt den;
 • komma in i bäckenet av en blodpropp som hotar henne med en full tamponad.

Operationen öppnades

När de ovan beskrivna metoderna för kirurgisk behandling är ineffektiva eller deras användning är begränsad, utnyttjas öppen åtkomstkirurgi.

För att extrahera en sten används en av följande åtgärder:

 • ureterolithotomy;
 • pyelolithotomy;
 • pielonefrolitotomiya;
 • Nephrectomy (för att slutföra avlägsnandet av det organ som tillgripas i nödsituationer, till exempel med en vanlig abscess av njuren eller när den är skrynklig).

Sanatoriumbehandling

Behandling i sanatorier för patienter som lider av denna eller den här typen av urolithiasis är balneologisk (terapi med hjälp av mineralvatten).

Varje vatten har sin egen gas- och mineralkomposition. Med sin korrekta tillämpning är det möjligt att påverka processen att dela upp stenar och deras naturliga utsöndring från kroppen.

De viktigaste effekterna av balneoterapi är:

 • Accelerera försiktigt processen med diurese;
 • antiinflammatorisk effekt
 • eliminera den spastiska komponenten från urinernas smidiga muskulatur
 • Korrekt urin pH till önskad sida.

I varje fall bestämmer endast läkaren behovet av sanatoriumbehandling, eftersom det finns vissa kontraindikationer för honom (till exempel närvaron av stora konkrement eller allvarliga samtidiga sjukdomar).

slutsats

Tyvärr är det omöjligt att fullständigt bota urolithiasis och att lätta patienten i detta tillstånd. Men om du följer alla medicinska rekommendationer som gäller korrigering av näring och livsstilsförändringar, kan du permanent stoppa den patologiska processen.

Medicin för urolithiasis

Lämna en kommentar 10,473

Vid den minsta misstanke om närvaron av sten eller sand i njurarna, ska du omedelbart kontakta en läkare. I detta fall spelar läkemedel för behandling av urolithiasis en viktig roll. Baserat på det allmänna hälsotillståndet och sjukdomsförloppet kommer läkaren att förskriva en lista över nödvändiga mediciner. Med medicinering främjas snabb frisättning av stenar, samtidigt som symtomen minimeras. Självmedicinering i detta fall är förbjudet, eftersom det provar komplikationer i människokroppen.

Spasmolytika och smärtstillande medel för stenar

Det första symptomet på närvaron av stenar eller sand i organen i genitourinary systemet är ömhet. Vid utgången eller förflyttningen av formationer når den högsta graden. För att lindra kolik medication krävs. För detta föreskriver den behandlande läkaren antispasmodik och smärtstillande medel.Hos personer som är benägen för urolithiasis, bör sådana mediciner alltid finnas närvarande i hemmedicinskammaren, eftersom koliken plötsligt och kramper. Ofta utser stenar i njuren "Papaverin". Medicinen tar bort krampen i musklerna i organen och kärlen. Har ett minimum av kontraindikationer och biverkningar på kroppen. Tillåtad för användning av gravida och ammande kvinnor.

Antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel

fluorokinoloner

Gruppen fluorokinoloner är ett läkemedel som har använts sedan 60-talet. Skillnaden från andra antibakteriella medel anses vara påverkan på stammar av mikroorganismer som är starkt resistenta mot läkemedel. Principen för deras verkan är baserad på förändringen och blockeringen av bakteriellt DNA. Läkemedel från gruppen av fluorokinoloner, som i stor utsträckning används i urolithiasis är:

 • "Ofloxacin" har en negativ effekt på cellerna i mikroorganismer, vilket hindrar dem från att dela, vilket leder till att bakterien dör. Har ett antal kontraindikationer. Det är förbjudet att använda gravida och klumpiga kvinnor, såväl som barn. Detta beror på många biverkningar.
 • Lomefloxacin är ett bredspektrum antimikrobiellt läkemedel. Dess substanser är inbäddade i mikroorganismernas DNA och förstör celler från insidan. Läkemedlet är effektivt i sjukdomar i urinvägarna, inklusive i närvaro av stenar. Dosen beräknas av läkaren baserat på testresultaten och sjukdomsförloppet. Det är förbjudet under graviditet och under amning såväl som för personer under 18 år.
Tillbaka till innehållet

cefalosporiner

Cefalosporiner är den mest omfattande gruppen droger. Deras verkan syftar till att skapa störningar i strukturen hos den bakteriella cellväggen. Låg toxicitet och höga resultat ledde till frekvent användning av dessa antibiotika i medicin. Läkemedel för urolithiasis från cefalosporinkoncernen:

 • "Ceftazidim" representerar läkemedlet i den tredje generationen. Effektiv vid allvarliga infektioner, när den bakomliggande orsaken är okänd. Injektionerna får barn från födseln. Före utnämning av gravida och ammande kvinnor bör de möjliga konsekvenserna vägas.
 • "Tsefepim" hänvisar till IV generationens medel. Har effekt på nästan alla typer av bakterier. Om orsakssambandet till sjukdomen inte är definierat, rekommenderas injektionen av "Tsefepima" som ett allmänt läkemedel, inklusive urolithiasis. I barnläkemedel börjar ansökan med 2 månader. Gravid ordinerar läkemedlet under förutsättning av noggrann övervakning.
Tillbaka till innehållet

aminoglykosider

Aminoglykosidgruppen upptäcktes på 1940-talet. Läkemedlets verkningsmekanism består i riktad kränkning av proteinsyntesen i mikroorganismer. Nackdelen är en relativt liten lista över bakterier som kan påverkas. Behandling av urolithiasis utförs med droger:

 • "Amikatsin" har många indikationer för användning, inklusive stenar i organen i genitourinary systemet. Innan appliceringen påbörjas bör reaktionen av orsaksmedlet till antibiotikumet bestämmas. Doseringen och antalet doser bestäms av den behandlande läkaren. Medlet administreras intramuskulärt. Används i barnläkemedel för behandling av nyfödda och för tidiga barn, samtidigt som kroppens svar följs noggrant. Kontraindicerat vid leverproblem
 • "Gentamicin" är aktiv mot många bakterier, därför används den i stor utsträckning för terapeutiska ändamål. Det framställs i form av ett pulver för utspädning och ytterligare införande i en muskel eller ven. I barnläkemedel används den endast i svåra fall.
Tillbaka till innehållet

karbapenemer

De aktiva substanserna av droger som tillhör gruppen karbapenem förstör bakteriens cellväggar, vilket leder till deras död. Sådan effekt främjar aktivt inflytande på många typer av mikroorganismer. Effektiv farmakoterapi av urolithiasis med karbapenem innefattar:

 • "Meropenem" är ordinerat för ett antal sjukdomar, orsakerna till vilka är bakterier. Används genom infogning i en ven. Det är förbjudet att ta barn upp till 3 månader, gravida och ammande kvinnor. Var försiktig med personer som har problem med mag-tarmkanalen. Dosen beräknas av den behandlande läkaren.
 • Kombinationen "Imipenem" + "Cilastatin" är ordinerad för ett antal infektionssjukdomar. Det är förbjudet att använda för personer med leverproblem, gravida och ammande mödrar, barn under 3 månader. Producerad i form av pulver för beredning av lösning och ytterligare införande i venen med användning av en droppare.
Tillbaka till innehållet

Antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel

Antiinflammatoriska läkemedel av icke-steroid typ har egenskapen att minska smärta, kroppstemperatur, för att avlägsna inflammatorisk process och feber. Fördelen med att använda dem är minsta negativa reaktioner från kroppen. Med stenar i organen är det meningsfullt att förskriva dem för att bekämpa inflammationen som har bildats. De mest kända är:

 • "Diklofenak" är ett smärtstillande, antiinflammatoriskt läkemedel. Det har också egenskapen att sänka kroppstemperaturen. Kontraindicerat i fall av abnormiteter i mag-tarmkanalen. Doseringen och varaktigheten av ansökan bestäms av läkaren.
 • "Ketoprofen" har de åtgärder som är förknippade med antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel, inklusive smärtstillande medel. Har flera former av frisättning, vilket hjälper till att beräkna och använda den föreskrivna dosen korrekt. Det är förbjudet när du bär ett barn och under amning.
Tillbaka till innehållet

diuretika

Njurarnas huvudsakliga funktion är bearbetning och avlägsnande av överskott av vätska och salter av skadliga ämnen från kroppen. Det är puffiness som blir det första symptomet på ett brott i kroppen. Diuretika från njursten kan endast ordineras av den behandlande läkaren förutsatt att formationerna är små i storlek. För en korrekt och effektiv behandling med diuretika bör naturen hos stenarna bestämmas. Så, med bildandet av kalcium- och fosfattyper, kommer kaliumsparande diuretika eller infusioner av medicinska växter att vara effektiva. Att behandla oxalatstenar använder tiaziddiuretika. Förutom stenarnas karaktär är en viktig faktor det allmänna hälsotillståndet och sjukdomsfasen. Vid de inledande stadierna kan användningen av mat med diuretiska egenskaper visa ett bra resultat.

Vad ska jag ta från preparat som innehåller växtkomponenter?

Syntetiska droger för urolithiasis visar ett bra resultat och tillhör den mest effektiva gruppen. Men tillsammans med detta har de många kontraindikationer och negativa konsekvenser för kroppen. Analoger av sådana läkemedel är medel baserat på växtkomponenter. När de används, observeras ett bra resultat med ett minimum av biverkningar. Fördelarna med sådana läkemedel inkluderar tillstånd att använda för barn och gravida kvinnor. Den negativa sidan av dem är den möjliga intoleransen av örter och växter som ingår i kompositionen. Därför är det rekommenderat att konsultera en läkare före användning.

"Kanefron"

Tabletter "Kanefron" består av en kombination av medicinska växter som effektivt bekämpar inflammatoriska processer i genitourinary systemet. Med diagnosen "urolithiasis" föreskrivs läkemedlet för avlägsnande av krossade stenar och sand. Förutom den antiinflammatoriska effekten bidrar pillerna till avlägsnande av muskelspasmer och frisättning av överskott av vätska från kroppen. "Kanefron" är ordinerat som ett självständigt läkemedel eller som ett komplement till allmän terapi. Dosering och registreringsfrekvens bestäms av den behandlande läkaren på grundval av laboratorietester och en allmän anamnes. Den maximala dagliga dosen är 6 tabletter för vuxna och 3 för barn över 10 år. Tack vare växtkompositionen föreskrivs dessa piller för gravida och ammande kvinnor med urolithiasis. Försiktighet bör vidtas hos patienter med diabetes.

"Cyston" med urolithiasis

"Cyston" avser en grupp läkemedel med antiseptiska egenskaper. Dessutom är dess effektivitet bevisat när man tar bort stenar och sand från organen i genitourinary systemet. Används som tillägg till huvudterapin för infektionssjukdomar. Medicinens helt naturliga komposition förklarar avsaknaden av kontraindikationer för det. Men innan du tar det, bör du se till att det inte finns några allergier mot dess ingredienser. Annars kan klåda, fläckar och hudutslag på huden vara möjliga. Den genomsnittliga dosen för en vuxen är 2 tabletter 2-3 gånger om dagen. Barn under 18 år kan använda biverkningen endast under överinseende av barnläkare.

"Cystenalum"

Läkemedlet har en diuretikum, smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper. Det används som läkemedel för att behandla urolithiasis. Kontraindikationer är njurproblem och magsår. Det produceras i form av droppar, vilka appliceras på en bit socker före användning. Dosen beräknas av den behandlande läkaren, i genomsnitt - det är 3-4 droppar under uppsägningsperioden och upp till 10 under attacken. Med godkännande av läkaren är läkemedlet godkänt för gravida och ammande kvinnor.

"Enatin" för behandling av urolithiasis

Läkemedlet har en kombinerad effekt, främjar avlägsnandet av den inflammatoriska processen, förbättrar gallens och överskottsvätskans utmatning och lindrar också muskelspasmer. Effektiv för behandling och förebyggande av urolithiasis. Det är förbjudet att förskriva ett läkemedel mot magsår, problem med urinering och nedsatt njurfunktion. Formen av frisättningskapslar, som tar upp till 5 gånger om dagen före måltiderna. För att förebygga sjukdom är 1 piller per dag tillräckligt.

"Phytolysinum"

"Phytolysin" har antimikrobiella, antispasmodiska, antiinflammatoriska och andra effekter på kroppen. Grönsakskomponenter, som ingår i drogerna, kämpar effektivt med stenar och sand i könsorganens organ, så läkemedlet ordineras som ett botemedel mot njursjukdomars njursjukdom. Läkemedlet har ett antal kontraindikationer, vars prestanda minimerar biverkningar. "Phytolysin" framställs i form av en pasta, som omedelbart späds i vatten vid rumstemperatur omedelbart före användning. Om så önskas kan du lägga till honung eller annat sötningsmedel. Läkemedlet används för barn, även för nyfödda. Självutnyttjande av läkemedlet är oacceptabelt, eftersom det kan leda till negativa reaktioner i kroppen.

Avisan - ett preparat från stenar

Läkemedlet är utformat för att lindra muskelspasmer. Tack vare kompositionen främjas framstegen av stenar och deras lätta avgång. Kontraindikationer är problem med kardiovaskulärsystemet och individuell intolerans hos komponenterna. Till eventuella sidosymtom ingår en matsmältningsstörning, men det här är ingen ursäkt för avbokning. Den korrekta doseringen och varaktigheten av appliceringen bestäms av den behandlande läkaren.

"Artemizol"

Läkemedlet har egenskaper som syftar till att ta bort stenar från organen i genitourinary systemet. Tillsammans med mottagningen av "Artemisol" rekommenderas att man följer en diet med urolithiasis. Formen av frisättning - droppar, som före mottagning sätter på en skiva socker. Den genomsnittliga varaktigheten av behandlingen är upp till 20 dagar. Den exakta doseringen och mottagningstiden bestäms av den behandlande läkaren.

Urolithiasis behandlingsdroger

Hur man behandlar urolithiasis hemma?

För urolithiasis kännetecknas av närvaron av sand och stenar i njurarna och urinvägarna. Behandling av urolithiasis med folkmedicin i detta fall anses nästan den huvudsakliga behandlingsmetoden. Recept folkläkare kan arbeta mirakel, upplösa njursten på bara några månaders användning hemma. Vilka är de mest effektiva folkmekanismerna för behandling av urolithiasis?

Vad behöver du veta när du behandlar urolithiasis hemma?

Det är inte alltid möjligt att ta bort stenar från njurarna och andra organ hemma. Terapeutiska åtgärder kan utföras endast under följande villkor:

 • Om närvaron av stenar bekräftas med ett diagnostiskt test.
 • Det är tillåtet att ta bort stenar upp till 5 mm. Stenar av större storlek kan fastna i urinledarens smala passage.
 • Doktorns diagnostiker heter den typ av stenar som är lokaliserade i orgeln. Vissa kan vara sura, andra alkaliska. Behandlingen av varje typ av sten har skillnader och väljs individuellt.
Tillbaka till innehållet

Örterbehandling

Behandling av urolithiasis med örter anses vara mycket effektiv. Det fungerar försiktigt och ganska effektivt. Resultatet av sådan terapi är alltid gynnsam: stenen löser långsamt och tillsammans med sanden avlägsnas från urinvägarna i urinvägarna utåt. Det viktigaste är att vara tålmodig och följa med folkens helande. Olika diuretiska örter används i njure sten njursjukdom: karr, kamille, sporich, horsetail, björk knoppar, etc.

Tillbaka till innehållet

Oxalatit stenar

Oxalatitstenar är relaterade till surheten hos massorna som bildas i njurarna. Oxalsyra är en vanlig orsak till deras förekomst. Det finns i produkter som sorrel, spenat, bönor, nötter, etc. Därför bör behandling av dessa produkter begränsas. Det rekommenderas att äta mat rik på kalcium och magnesium. Höstost, fisk, bovete är ärter som ska vara på menyn varje dag. Behandling med örter är enkel och smärtfri. Traditionell medicin erbjuder att avlägsna oxalatstenar för att använda växtbaserade infusioner och avkok.

Recept för helande infusioner:

 • Ta 10 gram majsstammar, sporrows och johannesört.
 • Rör om ingredienserna, tillsätt 1 liter kokande vatten.
 • Lägg åt sidan en kvart i timmen.
 • Ta emot tre gånger om dagen och drick 100 ml infusion.

Läkemedel av madder färgning läkemedel recept:

 • Ta 10 g torkad rot av växten.
 • Den hälls i en burk på 0,5 liter.
 • Kapaciteten hälls med kokande vatten till själva kanterna.
 • Läkemedlet är infunderat i ungefär en halvtimme.
 • Läkemedlet förbrukas hela dagen.
 • Behandla dagligen i tre veckor.
Tillbaka till innehållet

fosfat

Förhållande till den alkaliska typen av stenar. Huvudskylten om förekomsten av fasta massor i urinvägarna är närvaron av vita flingor i urinen. Tillsammans med terapin måste du följa en diet som kommer att vara effektiv när man konsumerar ett stort antal sura livsmedel. Begränsa pumpa, kål, majs och andra produkter med hög alkalisk prestanda.

Använda örter för urolithiasis har bra diuretika, rengöringsegenskaper, vilket gör det möjligt att förbättra hela kroppen. Behandling med örter fosfatstenar hjälper till att undvika många hälsoproblem. Växter som har helande egenskaper kommer att ta bort obehagliga symptom och rädda människor från lidande. Herbal infusioner är beredda från blomställningar, stjälkar och rootlets av medicinska växter som används för klyvning av stenar.

Matlagningsrecept nummer 1:

 • Vi tar 10 gram av flera sorter av örter: blomställningar av maskros, köttfärsrot, vinrör.
 • Blanda ingredienserna och häll 1 liter kokande vatten.
 • Infusionen hålls i 60 minuter och filtreras därefter.
 • Drick 1/2 kopp på morgonen och på kvällen före eller efter att ha ätit.

Förberedelse av recept nr 2 innefattar följande förfarande:

 • Ta förtorkade rotjor i mängden 50 g.
 • Mala rötterna med köttkvarn.
 • Tillsätt råmaterialet till burken 0,5 l.
 • Tillsätt kokt kallt vatten.
 • Sätt på en tallrik och koka.
 • Efter 30 minuter dränerar du infusionsvätskan.
 • Drick 250 ml två gånger dagligen före måltid.
Tillbaka till innehållet

struvit

Stenar, bildade på grund av de alkaliska egenskaperna hos konsumerade livsmedel. De finns främst hos kvinnor. För behandlingsperioden är sådana produkter helt uteslutna: alla typer av kål, ananas, mandariner etc. Möjligheten att "sura" urin är inneboende i spannmålsprodukter, köttprodukter, citrusfrukter. Struvite stenar är mjuka, lätt smulrade. De kan behandlas framgångsrikt med medicinska örter.

Tillbaka till innehållet

Receptet för samling nr 1

Samlingen består av växtdelar:

 • 10 g stammar eller vinblad
 • 10 g anisad
 • 20 g rowanbär;
 • 20 g torkad humle.
 • Ur samlingen måste du ta 1 msk. l. blandning.
 • Häll i en burk med en kapacitet på 1 liter.
 • Häll kokande vatten.
 • Sätt i kylskåpet i 3-4 dagar.
 • Drick medicinen i 1/3 kopp tre gånger om dagen före måltiden.
 • Terapeutisk kurs är lång - inte mindre än 4 månader.
Tillbaka till innehållet

Receptet för samling nr 2

Läkemedlets huvudkomponent är gräsmajsstammar. Du måste ta 40 gram stigma, 1 tsk. bärbär och havre halm; Blanda ingredienserna och häll kokande vatten (1 liter); läkemedel som kvarstår i 50 minuter; Lös upp vätskan och ta 200 ml varje morgon och kväll, oavsett mat. Den terapeutiska kursen kommer att vara 30 dagar. Gör dig själv en vecko lång paus och upprepa behandlingen.

Tillbaka till innehållet

Uranstenar

Sådana stenar bildas med en sur reaktion av urinen. Deras ökning uppstår när man använder ett stort antal kött, fiskprodukter, slaktbiprodukter, proteinfoder. Dieten innebär att äta mat som har i överflöd av magnesium, kalcium och vitamin B6. Urater är mycket lösliga i vatten, därför behöver du konsumera mer vätska under behandlingen. Terapi med folkmedicin ger ett utmärkt resultat. Herbal infusion som används för terapeutiska ändamål framställs enligt följande:

 • Ta 1 msk. l. burdock, ryck och bär av svart älskling.
 • Örter häller i en burk med en kapacitet på 1 liter.
 • Lägg kokande vatten i kanterna.
 • Infusionen infunderas i ungefär en timme.
 • Drick 200 ml tre gånger om dagen före måltid.
Tillbaka till innehållet

cystin

Finns sällan hos män och kvinnor, till skillnad från andra typer av njurstenar. Orsaken till sådana massers utseende är en ärftlig metabolisk störning (cystinuri). Behandling av denna typ av sten anses inte vara effektiv, men det finns undantag. Under den terapeutiska kursen är det nödvändigt att dricka mer vätska, för att begränsa intaget av produkter som innehåller natrium.

Herbal samling för behandling av cystin stenar:

 • Ta 10 gram torkade örter - bärbär, kamille, maskrosstammar.
 • Blanda ingredienserna.
 • Häll i en behållare.
 • Häll 1 liter vatten, bringas till 60 grader.
 • Infuse för ett par timmar.
 • Dispensera den resulterande vätskan.
 • Drick 250 ml tre gånger om dagen efter måltiden.
 • Behandlingskursen blir 1 månad.
Tillbaka till innehållet

Stark träning för att bli av med stenar

Herbal Collection nr 1

Starka växtbaserade samlingar används framgångsrikt vid urolithiasis. Njurinsamling består av följande ingredienser:

 • 10 g bärbär;
 • 10 g St John's wort;
 • 20 g sträng;
 • 20 g torkad persilja rot.

Beredning av läkemedlet:

 • Ingredienser blandas väl.
 • Ingredienser häll kokande vatten (1,5 liter).
 • Låt dig insistera i 50 minuter.
 • Dispensera den resulterande vätskan.
 • Ta ½ kopp 2 gånger om dagen.
Tillbaka till innehållet

Herbal Collection Number 2

 • 20 g björkknoppar;
 • 20 g lindblad
 • 1 tsk. krossade rötter av calamus.
 • Blanda ingredienserna i vegetabiliska ingredienser.
 • Häll 1 liter kokande vatten.
 • Insistera 15-20 minuter.
 • Kyl till ett varmt tillstånd.
 • Drick en halv kopp tre gånger om dagen före måltiden.
 • Den terapeutiska kursen kommer att vara 30 dagar.
Tillbaka till innehållet

Juice som används för terapi

Juicer, gjorda av färsk frukt, bär och grönsaker, kan rena kroppen av gifter, skära stenar i urinorganen och ta ut dem. De vanligaste juicer som används för behandling av nefrolitias är:

 • Vattenmelonsaft. Du kan äta frukt i obegränsade mängder, vattenmelonsaft sköljer njurarna och förhindrar bildandet av stenar. Om samtidigt med en vattenmelon rengöring för att ta stillasittande bad på medicinska örter kommer småstenar av liten storlek snart att komma ut.
 • Naturlig björksoppa. Används för att normalisera metaboliska processer, förhindrar utseendet av stenar i urinvägsorganen. Under en säsong är det nödvändigt att dricka ren, inte utspädd juice, och för vintern att göra beredningar.
 • Morotjuice. Används för behandling av inflammation och störningar i organen i genitourinary sfären, förhindrar förekomst av sand och små stenar i dem. Omedelbart efter uppvaknandet måste du dricka 200 ml ren morotsjuice.
 • Tranbärsjuice. Används för att behandla många åkommor i samband med genitourinary systemet. Lös upp juice med vatten före användning. Det används inte för akuta och kroniska sjukdomar i matsmältningsorganen.
Tillbaka till innehållet

Folkrättsmedel med frön och frukter av växter

Behandling av urolithiasis hemma görs inte bara med hjälp av örter. Inte mindre användbar är droger gjorda av frön och frukter av växter. Exempel på folkmekanismer:

 • Persilja frön. Ta 10 g frön och häll 250 ml varmt vatten (60 grader). Ca 15 minuter insisterar och dricker som te.
 • Morotfrö. Frön bryggs som vanligt te, och de är berusade lite efter varandra hela dagen.
 • Potatis knölar. Det är bra att tvätta och skala potatisen från skalen, koka tills det är mjukt. Rör potatisbuljongen och konsumera ½ kopp tre gånger om dagen.
 • Frukt av svart rädisa. Rotgrödor krossas och saften dekanteras och druckas 100 ml tre gånger om dagen före måltiderna. Terapeutiska kursen kommer att vara 30 dagar.
Tillbaka till innehållet

Växtbaserade bad

För splittring av stenar i njurarna, använder vissa anhängare av folkbehandlingen växtbad. Liknande procedurer avser fysioterapi, slappna av, rengör kroppen av giftiga ämnen och leda kroppen till tonus. Insamling av medicinska växter som används för att göra ett helande bad består av följande komponenter: linden löv, nässla, sporis, sträng, jonkört. Förberedelse och användning:

 • Ta 20 g av varje ört.
 • Råmaterial hälldes i en fem-liters behållare.
 • En kvarttimme kokas på låg värme.
 • Insisterar 15 minuter.
 • Vätskan hälles i en behållare av beredat vatten (upp till 40 grader).
 • Badet tas tills vattnet kyler.
 • Den terapeutiska händelsen kan utföras dagligen.

Behandling av urolithiasis med recept av folkläkare har ett bra resultat: lindrar obehagliga symptom, förhindrar uppkomst av komplikationer, löser helt upp alla typer av stenar. Tålamod och uthållighet i kampen mot sjukdomen bör bidra till att eliminera sjukdomen, förhindra återuppkomst och upprätthålla urinorganens hälsa.

Läkemedel som används för att behandla urolithiasis

Moderna specialister inom urologi föredrar fortfarande konservativa behandlingsmetoder. Drogterapi är det bästa sättet att bekämpa stenbildning.

De utvalda läkemedlen och läkemedlen för behandling av urolithiasis bör ha en komplicerad effekt på kroppen.

För närvarande används läkemedel av tre grupper: förbättring av urodynamik och upplösning av stenar samt antibakteriella medel.

Antibiotika för urolithiasis

Ofta åtföljs stenbildning av smittsamma komplikationer. Pyelonefrit eller akut cystit kan hindra läkningsprocessen. Undvik detta med hjälp av antibakteriella läkemedel för behandling av urolithiasis. Deras huvudsyfte är att förstöra den smittsamma processen, normalisera metaboliska processer i kroppen. Ofta används antibiotika för att förhindra återkommande av stenbildning. Om vi ​​pratar om droger för behandling av urolithiasis, föredrar de flesta läkare nitrofuran droger:

 • furadonin;
 • furagin;
 • 5 NOC (nitroxolin);
 • Sulfonamider (etazol, biseptol, baktrim, urosulfan);
 • Nolitsin eller Norflox (norfloxacin);
 • Nalidixinsyra (svarta och nefigramon).

Ovanstående läkemedel är tillräckligt koncentrerade i urinen, vilket förhindrar smittspridning genom urinvägarna. Med uttalad inflammation tillgriper läkare användningen av ett brett sortiment av läkemedel - ampicillin, ticarcillin, amoxicillin och andra. Tillsammans med dem används och cephalosporiner 1 och 2 generationer (cephradine, cephalexin, cefaclor, etc.). Alla läkemedel för behandling av urolithiasis ordineras av den behandlande läkaren tillsammans med lämpligt dricksdos och diet.

Fitopreparat

Läkemedel av vegetabiliskt ursprung är inte mindre effektiva än antibakteriella läkemedel. Den största fördelen med sådana läkemedel för behandling av urolithiasis är att de har en komplicerad effekt på kroppen. De flesta moderna fytopreparationer har en diuretikum, antiinflammatorisk och smärtstillande effekt. Dessutom bidrar medlen på vegetabiliska råmaterial till upplösning av stenar och sand i njurarna, förhindrar kristallisering av salter i urinen. Moderna urologer särskiljer följande fytoterapeutiska läkemedel för behandling av urolithiasis:

 • Phytolysinum. Avlägsnar effektivt små konkretioner från njurarna och urinledarna på grund av bildandet av skyddskolloider i urinen med horsetailsilikater och en fågelsklättrare;
 • Urolesan. Kombinerad produkt med antiseptisk och analgetisk verkan. Normaliserar urinering, ökar utsöndringen av karbamid från kroppen.
 • Tsiston. Effektivt läkemedel för behandling av urolithiasis med antimikrobiell effekt. Det tar bort oxalat och fosfatsalter från kroppen, spolar små stenar och sand från urinvägarna, minskar urinelementen i urinen som främjar stenbildning.
 • Kanefron-H. Fytopreparation av antiinflammatorisk, diuretisk och antiseptisk verkan. Rosemary, rosehip och andra växtdelar förbättrar njurarnas kväveutskiljningsfunktion.

Analgetika och antispasmodik

Urolithiasis är en av sjukdomarna, vars symptom är mycket svåra att bära av patienter. Ofta när stenar passerar genom urinledarna utvecklar patienten så kallad njurkolik, som kännetecknas av svår smärta i ländryggen och generella inflammatoriska symptom. För att snabbt lindra smärtan är det nödvändigt att ta smärtstillande medel för att behandla urolithiasis. Utmärkt analgetiska och antispasmodiska egenskaper är:

Intramuskulära injektioner av diklofenak, pentazocin eller diklouran kan också användas för snabb effekt. De listade läkemedlen för behandling av urolithiasis bidrar till att slappna av urinledarens jämna muskler och därmed återställa urinflödet.

Behandling av urolithiasis

Urolithiasis är en metabolismens patologi, vilket leder till utseendet av stenar i urinvägarna. Sjukdomen uppstår på grund av metaboliska störningar. Men det kan också uppstå på grund av arbets- eller levnadsförhållanden, urinvägsinfektioner, mag-tarmkanalens patologi. En viktig roll spelas av genetiken.

I allmänhet kan urolithiasen manifestera sig vid vilken ålder som helst, även om det i riskzonen är de första personerna som arbetar ålder och de mest sjuka är män. I allmänhet påverkar sjukdomen en sida. Men medicin vet fall av bilaterala brott. Concrements är både enkla och multipla. Deras värde varierar från en millimeter till tio centimeter i diameter.

Läkemedel som används för att behandla urolithiasis

Om kalkylerna är små och beredda att fly sig naturligt, föreskriver urologerna läkemedel med närvaron av terpener. De har lugnande, bakteriostatiska och antispasmodiska egenskaper.

De främsta fördelarna med läkemedelsverkan baserat på terpener, särskilt cysten, artimizol, enatin, avisan, är:

 • hyperemi, vilket ökar blodcirkulationen i njurarna;
 • ökad diurese;
 • minskning av kramp av smala muskler i bäcken och urinledaren;
 • förstärkning av peristaltis, återtagande av formationer
 • bakteriostatisk effekt på mikrobiell flora.

De vanligaste drogerna baserade på terpener är:

 1. Enatin - tabletter från stenar. De ordineras 3-4 gånger om dagen. Kapseln innehåller pepparmynta, skalad terpen, ayr, olivolja och svavel.
 2. Olimetin är liknande i innehållet till enantin. Ta tre till fem gånger om dagen i två veckor för att eliminera symptomen på urolithiasis.
 3. Spasmocystenal - tagen tre gånger om dagen med njurkolik. Läkemedlet består av alkaloider, belladonna, eteriska oljor.
 4. Rovatinex liknar cysten, den innehåller rena terpener, pinen, camphen, fenol, rubia-glukosid.
 5. Kanefron - ett speciellt läkemedel för behandling av urolithiasis. Det är nödvändigt att förbättra människokroppens tillstånd, begränsa ökningen av separation av urinsaltkristaller, förbättrar urinfärgen och stabiliserar urin, karbamid, fosfor-kalciummetabolism, urinsyra och kreatininnivåer.
 6. Cyston är ett läkemedel för beräkningar i njurarna, det är av vegetabiliskt ursprung, tar bort urinsyra från kroppen, reglerar kolloidbalansen i urinen, fungerar som en diuretikum. Användbar vid behandling av beräknad pyelonefrit.
 7. Phytolysin är en speciell pasta, som har en bakteriostatisk, diuretikum, anti-återfall, spasmolytisk effekt. Den används efter operationen. Ta fyra gånger om dagen efter måltid med sötat vatten.
 8. Palin är ett antimikrobiellt och antibakteriellt läkemedel. Effektiv i inflammatoriska och smittsamma sjukdomar i urinvägarna. Ta två gånger om dagen i tio dagar.

För att förstå vilket läkemedel som ska fungera bättre, bestämma stenkolens kemiska sammansättning och storlek, deras plats, samråda med urologen och välj en individuell metod att krossa.

Behandling av urolithiasis med folkmekanismer

Urolithiasis kan härdas med avkok, juice och granolja. Denna metod är mest effektiv. Behandlingen är gradvis, stenarna krossas och kommer ut ur kroppen. Men om konkrementen är stora, måste du vara försiktig. Det är lämpligt att börja med urinväxter. Inom en vecka borde du dricka majsstammar, Johannesört, hundrosa. Det blir inte överflödigt att använda färskpressad juice från frukt eller grönsaker. Det är sant att med betsaft måste du vara försiktig. Efter det förberedande skedet rekommenderas att byta till användning av 2,5% granolja. Dekoktioner av örter och naturliga juicer borde vara berusade längre. Men de måste lägga fem droppar granolja till ett glas. Ta innan måltider, tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet är en vecka.

På den tredje eller fjärde dagen uppträder vanligtvis turbiditeten i urinen. Detta indikerar lösligheten av stenarna och början av frisättningen av sand. Då måste du ta en paus i en och en halv vecka. Då får kursen upprepas.

Det bör förstås att någon form av krossning eller rening av njurarna bör ske med stor försiktighet, särskilt om stenarna är stora. När allt kommer omkring kan de blockera kanalen, vilket kommer att orsaka njurkolik. Det är lämpligt att rådgöra med en läkare innan du använder traditionella behandlingsmetoder.

Njursten behandlas också effektivt med honung. Denna metod anses vara den enklaste. Det är tillräckligt att dricka ett glas honungsvatten varje morgon efter uppvaknande. Det är lätt att laga mat. I ett glas vatten rör om två teskedar honung. Behandlingen varar från en månad till sex månader, beroende på sjukdomsstadiet. Det är bättre att föredra naturliga mörka sorter.

Använd och äppelskal, gör te från det. Det hjälper till att bli av med konkrement, sandbildning, symtom på urolithiasis. Men du borde behandlas ständigt, kontinuerligt. Brewing tillåts både torkat och friskt äppelskal. Det viktigaste att det var strimlat. Idealiskt - i pulverform. Denna äppelskal (2 matskedar) hälls med kokande vatten i tjugo minuter. Använd som te.

Följande recept är också användbart. Ett nytt kycklingägg hälls i ett glas vatten på kvällen, lämnat över natten. På morgonen bryts ägget, hälls i en tallrik, skakas, blandas. Häll sedan innehållet i citronsaft och vatten. Sammansättningen tas på en tom mage. Med sjukdomen är behandlingsförloppet från sju dagar. Som en förebyggande åtgärd är tre dagar tillräckligt. Behandling på detta sätt är inte lämplig för dem som lider av gastrit eller magsår.

Dessutom behandlas urolithiasis med örter, olika buljonger, dött vatten. Var och en av metoderna har sina egna särdrag. Men i alla fall, före en okonventionell behandlingsmetod, är det rationellt att konsultera en erfaren urolog.

Drogbehandling av urolithiasis

Urolithiasis (IBD) - en av de vanligaste urologiska sjukdomarna, förekommer hos inte mindre än 3% av befolkningen. I utvecklade länder i världen av 10 miljoner människor lider 400 tusen urolithiasis. År 2002 i Ryssland förekomsten av ICD var 535,8 fall per 100 000 invånare (Lopatkin NA NA Dzeranov 2003; Besliu DA, 2003). Bevisade endemiska områden i Ryssland, inte bara i frekvens, utan också på typen av urinstenar bildas (till exempel, i de södra regioner som domineras av stenar av föreningarna med urinsyra, och i Moskva-regionen - oxalater) (Lopatkin NA NA Dzeranov 2003 ). Patienter står för 30-40% av det totala kontingentet hos urologiska sjukhus. I de flesta patienter upptäcks ICD i 30-50 års mest befintliga ålder. Urolithiasis är en metabolisk sjukdom som orsakas av olika endogena och / eller exogena faktorer. Ofta är det ärftlig i naturen och bestäms av närvaron av en sten i urinvägarna. För närvarande isoleras exogena och endogena faktorer hos ICD. Exogena: - matvanor (konsumtion av stora mängder protein, alkohol, en minskning i vätskeintag, en brist på vitamin A och B6, hypervitaminos D, mottagning alkaliskt mineralvatten, etc); - Funktioner i det moderna livet (hypodynami, yrke, klimat, miljöförhållanden etc.); - mottagnings läkemedel (läkemedel av vitamin D, kalciumpreparat, sulfonamider, triamteren, indinavir, intag av askorbinsyra mer än 4 g / dag). Endogena: - Urinvägsinfektioner; endokrinopati (hyperparathyroidism, hypertyreoidism, Cushings syndrom); - anatomiska förändringar i de övre och nedre urinvägarna, vilket leder till avbrott av flödet av urin (nephroptosis, LMS stenos, förträngning av urinröret, etc...); - sjukdomar i inre organ (neoplastiska processer, metaboliska störningar av olika geneser, kroniskt njursvikt, etc.); - genetiska faktorer (cystinuri, Lesch-Nyhan syndrom - en uttalad brist på hypoxantin-guanin-fosforibosyltransferas, etc). Under påverkan av olika kombinationer av exogena, endogena och genetiska faktorer är en störning av metabolismen i biologiska miljöer åtföljs av ökade halter kamneobrazuyuschih ämnen (kalcium, urinsyra, etc.) i blodserum. Ökad kamneobrazuyuschih ämnen i serum leder till en ökning av deras separations njurar som huvuddelen deltar i att upprätthålla homeostas, och en övermättnad av urin. Den övermättade lösningen observeras utfällning av salter i form av kristaller, som vidare kan tjäna bildning faktor microlites först, och sedan, på grund av sedimentering av nya kristaller - bildning av njursten. Dock är urin ofta övermättad salter (på grund av förändringar i den typ av mat, ändra klimatförhållanden och al.), Men detta inträffar inte när bildandet av konkretioner. Förekomsten av endast en glut urin räcker inte för att bilda en kalkyl. För utvecklingen av ICD behövs, och andra faktorer såsom nedsatt urinflöde, urinvägsinfektioner, etc. Dessutom innehåller urin ämnen som bidrar till att upprätthålla salterna i löst form och förhindra kristallisation -.. citrat, magnesiumjoner, zinkjoner, oorganiska pyrofosfat, glykosaminoglykaner, nefrocalcin, Tamma-Horswall protein etc. Nefrocaicin är ett anjoniskt protein som bildas i proximal njurtubuler och Henle-slingan. Om dess struktur är avvikande - det främjar stenbildning. Låg koncentration av citrat kan vara idiopatisk eller sekundär (metabolisk acidos, minskad kaliummottagande tiaziddiuretika, minskade koncentrationer av magnesium, renal kanaltsievy acidos, diarré). Citrat njurglomerulus fritt filtreras och 75% återabsorberas i de proximala-invecklad tubuli. De flesta sekundära orsaker leder till lägre urladdnings citrat utsöndring genom ökad reabsorption i de proximala-invecklad tubuli. I de flesta patienter med urolithiasis är koncentrationen av dessa substanser i urinen minskad eller frånvarande. Ett nödvändigt villkor för att bibehålla salter i en upplöst form är koncentrationen av vätejoner, d.v.s. pH i urinen. Ett normalt pH-värde på 5,8-6,2 ger en stabil kolloidal urin. För närvarande används den mineralogiska klassificeringen av stenar. Cirka 60-80% av urinkalcium stenar är oorganiska föreningar: kalciumoxalat (Weddell, vevellit), kalciumfosfat (whitlokite, brushit och apatit, hydroxyapatit, etc). Stenar sammansatta av urinsyra (Urinsyra dihydrat) och urinsyrasalterna (natrium- och ammonium urat urat) uppträder i 7-15% av fallen. Magnesiuminnehållande bergarter (Newbury, struvit) utgör 7-10% av alla urinsten, och ofta förknippade med infektion. Som finns i enteriska bakterier (Oxalobacter formingenes) är en viktig komponent för att upprätthålla homeostas av kalciumoxalat, och deras frånvaro kan öka risken för kalciumoxalat calculi. De mest sällsynta stenarna är proteinstenar - cystin (detekteras i 1-3% av fallen). I de flesta fall har stenar en blandad komposition, som är förknippad med en överträdelse i flera metaboliska enheter och infektion. Uranstenar består huvudsakligen av urinsyra. Deras bildning kan bero på en hög koncentration av urinsyra i urinen eller ett lågt pH i urinen. Koncentrationen av urinsyra beror på både volymen urin och mängden utsöndring av urinsyra. Två tredjedelar av uratet elimineras genom njurarna. Utsöndring av urinsyra ökar i tillstånd associerade med en ökning av den endogena produktionen av urat eller begagnade produkter rika på puriner. Ökad endogena produktionen av urat beror på mutationer av enzymer som reglerar syntesen och bärgning av puriner. Ökad hyperexekretion av urater kan observeras i tumörsjukdomar, men inte alltid med stenar. Närvaro av normalt serum urat inte utesluta hög urat utsöndring i urinen, samt öka koncentrationen av urinsyra i blodet indikerar inte höga nivåer av urat i urinen - det betydligt mer andra som svar på en låg utsöndring av urinsyra i urinen. Urate stenar bildning åtföljs av störningar hos vissa patienter i purinmetabolism i form av hyperurikemi (> 6,5 mmol / l) och giperurikurii (> 4 mmol / L). Många patienter med sten från urinsyra har en normal koncentration av urinsyra i serum och urin. I detta fall de stenar bildas beroende på det låga pH-värdet i urin, vilken är associerad med en minskning i produktionen av ammonium njurar. Calcium-oxalat urolithiasis. Hyperoxaluri är den huvudsakliga predisponeringsfaktorn för bildandet av kalciumoxalatstenar. Hyperoxaluri är associerad med en brist på enzymer. "Intestinal" hyperoxaluri är vanligare och uppstår på grund av överdriven absorption av oxalat från kolon. Överskott oxalat absorption kan bero på bindning till kalcium kostfiber i tarmen, användning av ett stort antal foderväxter. Askorbinsyra finns i frukter och grönsaker, omvandlas till oxalat, som ökar absorptionen av oxalat från tarmarna. Å andra sidan, minskar absorptionen av oxalat och urinkalciumutsöndring på grund av bildandet av den komplexa föreningen mellan kalcium och oxalat i tarmlumen. Magnesium minskar absorptionen och utsöndringen av oxalat i urinen genom att bilda komplex med oxalat. Kombinationen av kalciumurolithiasis och hyperoxaluri upptäcks i 40-50% av fallen. Patienter med hyperkalciuri enligt normokalcemi hänvisar till personer med "idiopatisk hyperkalciuri." "Idiopatisk" hyperkalciuri bland de vanligaste orsakerna till återkommande kalciumoxalaturolit. Hyperkalciumuri kan vara "absorberande" och "renal". "Absorberande" hyperkalciuri associerat med primärt ökande kalciumabsorption i tunntarmen och anses ärftlig. "Nedsatt" hyperkalciuri associerad med tubulär defekt, vilket leder till otillräcklig kalcium reabsorption i njurkanalerna och åtföljs av kompensationsdriven absorption i mag-tarmkanalen den. I 5 och 3% av fallen bildas kalciumstenar på grund av primär hyperparathyroidism och renal tubulär acidos. Renal tubulär acidos kännetecknas av en minskning av förmågan hos utsöndringen av vätejoner, särskilt i de distala rören. Sjukdomen leder till hyperkloremisk metabolisk acidos, som kan åtföljas av hyperkalciuri, Hypocitraturi och bildning av kalcium stenar. Anledningen kalcium urolithiasis i normal urinkalciumutsöndring är Hypocitraturi, hyperurikosuri, urin stasis. Urincitrat är en viktig hämmare av kalciumoxalatstenbildning. Kaliumbrist minskar utsöndringen av citrat i urinen. Mekanismen för sekundärt genom att minska intracellulär pH eller ökning av utsöndring av vätejoner in i lumen av proximala tubuli med hypokalemi. Att minska nivån i natrium i mat kan också bidra till att minska utsöndringen av kalcium. Sachaee et al. (1993) tror att en hög nivå av natriumintag ökar avsevärt utsöndringen av kalcium i urinen. Detta är förmodligen på grund av hämning av kalcium reabsorption i njurtubuli grund av natriumretention extracellulär vätska. Stenar av ett blandat fosforsyrasalt av magnesium- och ammoniumsalter (struvit) bildas på grund av en infektion orsakad av Proteus och Pseudomonas. Dessa mikroorganismer har ureasaktivitet, d.v.s. klyvning av urea och främja produktionen av ammonium- och hydroxylgrupper, vilket leder till en ökning av urinets pH. Genom att öka pH av urin förlust inträffar kristaller fosforsyramagnesiumsalter och ammonium (struvit). Cystinuri är en ärftlig sjukdom med en autosomal recessiv typ av arv. Grundval är en kränkning av cystinuri transmembrantransport, vilket leder till avbrott av intestinal absorption och resorption i proximala tubuli dibasiska aminosyror (cystin, ornitin, lysin, arginin). Cystin urolithiasis manifesteras av cystinuri och förekommer endast i homozygot. Sten kan bildas i barndomen, men toppincidensen faller under andra och tredje decenniet. Cystin är dåligt löslig i urinen, vilket leder till utfällning i form av kristaller. Behandling av urolitiasis kan vara operativa (ESVL, röntgen endourological drift och den "traditionella" öppen kirurgi), medicinsk och profylaktisk. Val av behandling är baserad på resultaten av klinisk undersökning av patienten, den kemiska strukturen hos den konkretion, närvaron av åtföljande sjukdomar. Trots utvecklingen av moderna behandlingsmetoder bevaras behovet av användning av farmakologiska läkemedel. Deras användning minskar risken för återkommande stenbildning genom att korrigera de biokemiska förändringar i blod och urin, samt främjar utsläpp av stenar upp till 0,5 cm. I den här artikeln, beslutade vi att stanna på huvudprinciperna för läkemedelsbehandling av patienter med ICD. Allmänna rekommendationer inkluderar: dietterapi, övervakning av dagliga vätskeintag, fysioterapi, fysioterapi och balneologiprocedurer. Den typ av makt är en av de viktigaste riskfaktorerna för urinsten, och med detta i åtanke, är en viktig roll dietterapi, upprätthålla en lämplig vattenbalans, etc. Dietary rekommendationer är baserade på kemisk analys av den borttagna stenen och syftar till att korrigera biokemiska förändringar i kroppen. Kostrekommendationer i urinsyra urolithiasis: uteslutning av produkter med en hög halt av purinföreningar (som är källor bildningen av urinsyra i kroppen), såsom olika köttprodukter (korv, kött buljonger, inälvor), bönor, kaffe, choklad, kakao. Lågt pH i urin och utsöndring av citrat är förknippad med hög konsumtion av animaliskt protein och alkohol på grund av metabolisk acidos. Utsöndring citrat minskar med acidos på grund av att reabsorption i den renala proximala tubuli vätska med lågt pH. Eliminering av alkohol och reducerande protein i en balanserad diet leder till en ökning av pH och utsöndring av citrat. Patienten bör rekommenderade dagliga intaget av 2,5-3,0 liter vätska för att uppnå en urinvolym på 2 l / cutki. Dessutom förbrukningen av alkalijoner (kalium) eller organiska syror (citrat- och laktat) med grönsaker och deras övergång till bikarbonat förklarar ytterligare ökning pH och citrat utsöndring. Kostrekommendationer i kalciumoxalaturolit i begränsande bestå mottaga en hög kalcium produkter, askorbinsyra och oxalat. Dessa produkter inkluderar mjölk och mjölkprodukter, ost, choklad, gröna grönsaker, svarta vinbär, jordgubbar, starkt te, kakao. Vätskans dagliga volym ska vara minst 2 liter per dag. Dessa rekommendationer är särskilt viktiga för "absorberande" hyperkalciuri. Diet med kalciumfosfat Urolithiasis patienter inkluderar begränsa konsumtionen av livsmedel rika oorganiska fosfor: fiskprodukter, ost, mjölk och mejeriprodukter. Dagligt vätskeintag bör nå 2-2,5 liter per dag. Vid identifiering av cystin urolithiasis rekommenderas att öka den dagliga vätskeintaget till 4 liter / dag med mängden urin mer än 3 l / dag. Farmakologiska läkemedel som används i olika former av beredningar MKB för upplösning (litholysis) urinsten och urin alkalisering doserings litholysis utsattes urate stenar och blandad. Med tanke på att urate stenar inträffa på grund av lägre pH i urinen, för att lösa upp dem är nödvändigt att skapa ständigt ökade urin-pH (pH = 6,2-6,8), vilket uppnås genom att ta citrat blandningar. Följande blandning av citrat används i Ryssland: blemaren, är Ural blemaren D tillgänglig som ett granulärt pulver och brustabletter komplett med indikatorpapper, och styrning av kalendern. Blemaren representerar ett buffertsystem, som innefattar citronsyra och dess salter trisubstituerade - natriumcitrat och kaliumcitrat. Detta system på grund av hydrolys av saltet av en stark bas och en svag syra bestämmer alkaliserande effekten av detta läkemedel genom att skapa en förbättrad koncentration av natrium- och kaliumjoner i urinen. Det är nödvändigt att komma ihåg möjligheten att bilda fosfat- och oxalatstenar mot bakgrund av användningen av citratblandningar. Bildningen av fosfat stenar på grund av den starka alkalinitet av urin (med ökande pH högre än 7), så att vid pH> 7 dosen bör reduceras. Med ökande doser av citrat blandningar kan inte bara förstörelse av urinsyrastenar, men även bildandet av kalciumoxalat sten på dem. Detta beror på det faktum att en del av blandningen av citronsyra förbättrar bildningen av de individuella föreningarna (a-ketoglutarsyra, fumarsyra, oxalättiksyra, etc), vilket leder till en ökning av oxalsyra koncentration i urinen och bildningen av olösliga kristaller av kalciumoxalat. Terapi med citratblandningar utförs under 1 till 6 månader, med upplösning av stenar som uppträder efter 2-3 månader. Kriteriet för effektiviteten av behandling och förebyggande är en ökning i pH till 6,2-6,8 och litolys av konkrement. Farmakologiska egenskaper hos läkemedlet "Uralit U" är desamma som för Blamaren. När stenar andra läkemedel litholysis kemiska strukturen är endast en hjälpbehandlingsförfarande (t ex för att uppnå bästa sönderfall när SWL och kontakt litotripsi, urladdning av kvarvarande fragment). Citrat komplex inflytande på fysikalisk-kemiska tillståndet av urin leder till upplösningen av urat, mikroförkalkningar, huvudsakligen kalciumoxalat stenar blandad magnesium-ammoniumfosfat, som bidrar till inhibition av stenbildning. Behandling med citratpreparat främjar bildandet av höglösliga komplex med kalcium, vilket därigenom ökar urinens hämmande aktivitet. Citratblandningar kan användas som preoperativ beredning (till exempel ESWL) med blandade stenar [2,19]. Citratblandningar används för patienter med kalciumoxalaturolithiasis vid hypokitraturi. Örtpreparat Kanefron H - läkemedel innehållande centaury extrakt, nypon, libbsticka, rosmarin och omkring 19% alkohol.. Kanefron har en komplex åtgärd: diuretikum, antiinflammatoriska, spasmolytiska, antioxidant och nefroprotektiv minskar kapillär permeabilitet, potentiera effekterna av antibiotika. Kanefron terapeutiska egenskaper på grund av dess ingående essentiella oljor (libbsticka, rosmarin), fenol karbonsyror (rosmarin, libbsticka, centaury) ftalid (libbsticka), bitterhet (centaury), askorbinsyra, pektin, citronsyra och äppelsyra, vitaminer. Как известно, основные признаки воспаления связывают с так называемыми медиаторами воспаления (брадикинин, простагландины, гистамин, серотонин и др.). Противовоспалительные свойства Канефрона обусловлены в основном антагонизмом розмариновой кислоты в отношении медиаторов воспаления. Механизм действия связан с блокированием неспецифической активации комплемента и липооксигеназы c последующим угнетением синтеза лейкотриенов. Широкий спектр антимикробного действия препарата обусловлен фенолкарбоновыми кислотами, эфирными маслами и т.д. Противомикробный эффект фенолкарбоновых кислот опосредован воздействием на бактериальный белок. Липофильные флавоноиды и эфирные масла способны разрушать клеточные мембраны бактерий. Диуретическое действие препарата определяется в основном сочетанным действием эфирных масел и фенолкарбоновых кислот. Эфирные масла расширяют сосуды почек, что увеличивает их кровоснабжение. Фенолкарбоновые кислоты при попадании в просвет почечных канальцев создают высокое осмотическое давление, что также снижает реабсорбцию воды и ионов натрия. Таким образом, увеличение выведения воды происходит без нарушения ионного баланса (калий–сберегающий эффект). Спазмолитический эффект обусловлен флавоноидной составляющей препарата. Аналогичное действие проявляют фталиды (любисток), розмариновое масло. Слабыми спазмолитическими свойствами обладают фенолкарбоновые кислоты. Обнаружена высокая эффективность флавоноидной составляющей в уменьшении протеинурии (влияние на проницаемость мембраны). Благодаря антиоксидантным свойствам флавоноиды способствуют защите почек от повреждения свободными радикалами. По клиническим данным, Канефрон увеличивает выделение мочевой кислоты и способствует поддержанию рН мочи в диапазоне 6,2–6,8, что является важным в лечении и профилактике уратного и кальций–оксалатного уролитиаза. Флавоноиды и розмариновая кислота могут связывать кальций и магний в хелатные комплексы, а наличие мочегонной составляющей позволяет быстро выводить их из организма. Также ряд авторов рекомендуют применять Канефрон для улучшения отхождения фрагментов конкрементов (после ДУВЛ). Препарат выпускается в виде капель и драже. Применяют препарат по 2 драже или по 50 капель 3 раза в сутки. Цистон (HIMALAYA DRUG Co) – это комплексный растительный препарат, в состав которого входят 9 компонентов, такие как экстракты двуплодника стебелькового, марены сердцелистной, камнеломки язычковой, сыти пленчатой, соломоцвета шероховатого, оносмы прицветковой, вернонии пепельной, порошки мумие и силиката извести. Комплекс биологически активных веществ, входящих в состав Цистона, оказывает литолитическое, диуретическое, спазмолитическое, противомикробное, мембраностабилизирующее и противовоспалительное действие. Фармакологическое действие Цистона заключается в снижении активности камнеобразования и уменьшении спонтанной кристаллурии. Благодаря комплексному действию входящих в состав препарата Цистон активных веществ, отмечается снижение в моче концентрации элементов, способствующих образованию камней, таких как щавелевая кислота, кальций, гидроксипролин, мочевая кислота, и повышение уровня натрия, магния, калия, которые ингибируют процесс агрегации кристаллов. Под действим препарата Цистон происходит стабилизация кристалло–коллоидного баланса, предотвращается аккумуляция частиц и кристаллов вокруг ядра камня, что предотвращает его дальнейший рост. Воздействуя на мукополисахарид муцин, склеивающий кристаллы, препарат Цистон способствует дезинтеграции камней и их деминерализации. При курсовом приеме препарата отмечается уменьшение суточной экскреции с мочой оксалатов и уратов, снижение оксалатно–кальциевой, мочекислой, уратной и фосфатно–кальциевой кристаллурии, липидурии, эритроцитурии, что свидетельствует об улучшении обмена веществ и стабилизации клеточных мембран. Применение Цистона после сеансов литотрипсии способствует выведению фрагментов конкрементов и предотвращает рецидив камнеобразования. Стимулируя диурез и расслабляя гладкую мускулатуру мочевого тракта, Цистон способствует выведению оксалатных и фосфатных солей, мочевой кислоты и микролитов из мочевыводящих путей. По результатам клинических испытаний, терапия Цистоном в течение 6 недель приводит к исчезновению или значительному уменьшению симптоматики у 86% и к прекращению или снижению активности камнеобразования у 74% больных уролитиазом. Препарат эффективен при всех видах камней, и его литолитический эффект не зависит от рН мочи. Цистон оказывает также выраженное бактериостатическое и бактерицидное действие, особенно в отношении Klebsiella spp., Pseudomonas aeroginosa, Escherichia coli и других грамотрицательных бактерий. Противомикробный эффект Цистона наиболее выражен при рН мочи 6–7, целесообразно его применение в том числе при резистентности микроорганизмов к антибиотикам. Таким образом, применение препарата Цистон показано как в виде монотерапии, так и в комплексной терапии мочекаменной болезни, обменных нефропатий, инфекций мочевыводящих путей (циститов, пиелонефритов), подагры. В комплексной терапии мочекаменной болезни Цистон назначают по 2 таблетки 2–3–раза в день в течение 4–6 месяцев или до выхода камней; при инфекциях мочевыводящих путей – по 2 таблетки 2–3 раза в день до ликвидации процесса; для предотвращения рецидива после хирургического удаления или выхода камней – в первый месяц по 2 таблетки 3 раза в день, затем по 1 таблетке 3 раза в день в течение 4–5 месяцев. Phytolysinum. В состав входят экстракты корневищ пырея, луковиц лука репчатого, листьев березы, плодов петрушки, золотарника, корней любистока, травы хвоща полевого, травы горца птичьего, масло шалфея, сосны хвои, мяты перечной и апельсиновое масло. Препарат обладает мочегонным, спазмолитическим, противомикробным и противовоспалительным эффектами. Способствует выведению мелких конкрементов. Назначают препарат для улучшения отхождения и предотвращения рецидивов мочекаменной болезни, при инфекции мочевыводящих путей. Способ применения: 1 чайную ложку пасты разводят в 1/2 стакана теплой воды и принимают 3–4 раза в сутки после еды. Цистенал выпускается в виде капель для приема внутрь. В состав цистенала входит настойка корня марены красильной, магний салицилат, эфирные масла. Фармакологическое действие: противовоспалительное, спазмолитическое. Препарат применяют при мочекаменной болезни, сопровождающейся вторичными воспалительными изменениями. Существует комбинированный препарат – Спазмоцистенал с выраженным спазмолитическим эффектом. Цистенал применяют внутрь по 3–5 капель на сахаре 3–4 раза в сутки до еды. Курс лечения составляет 3–4 недели. Спазмолитические препараты Препараты этой группы применяют в качестве терапии, направленной на устранение приступа почечной колики. Спазмоанальгетики улучшают отхождение мелких конкрементов, уменьшают отек тканей при длительном стоянии конкремента. Учитывая, что воспалительные изменения обычно сопровождаются болью и лихорадкой, целесообразно в ряде случаев комбинировать спазмолитики с нестероидными противовоспалительными препаратами. В зависимости от механизма действия спазмолитики делятся на 2 группы: нейротропные и миотропные. В лечении мочекаменной болезни применяют как нейротропные, так и миотропные спазмолитики. Нейротропные спазмолитики оказывают спазмолитический эффект путем нарушения передачи нервных импульсов в вегетативных ганглиях или нервных окончаниях, стимулирующих гладкие мышцы. Миотропные спазмолитики уменьшают мышечный тонус путем ингибирования фермента фосфодиэстеразы, превращающего цАМФ в цГМФ. Это приводит к снижению поступления в клетку ионизированного кальция за счет увеличения внутриклеточного цАМФ. Наиболее часто в России применяется препарат дротаверин. Дротаверин селективно блокирует фосфодиэстеразу (ФДЭ IV), которая содержится в гладкомышечных клетках мочевых путей, вследствие чего повышается концентрация циклического аденозинмонофосфата (цАМФ). Повышение концентрации цАМФ связано с релаксацией мускулатуры, уменьшением отека и воспаления, в патогенезе которых принимает участие ФДЭ IV. К нейтропным спазмолитикам относятся М–холиноблокаторы. М–холиблокаторы делятся на третичные (атропин, скополамин), проникающие через гематоэнцефалический барьер, и четвертичные (метацин). Нейротропные спазмолитики применяют редко у больных МКБ ввиду выраженных побочных эффектов и низкой спазмолитической активности. a-адреноблокаторы Для стимуляции самостоятельного отхождения камней нижней трети мочеточника, а также после дистанционной уретеролитотрипсии и дистанционной цистолитотрипсии возможно использование a-адреноблокаторов (тамсулозин, альфузозин и т.д). Тамсулозин избирательно и конкурентно блокирует постсинаптические a1А–адренорецепторы, находящиеся в гладкой мускулатуре предстательной железы, мочевом пузыре, простатической части уретры, а также a1D–адренорецепторы, преимущественно находящиеся в теле мочевого пузыря. Это приводит к снижению тонуса гладкой мускулатуры шейки мочевого пузыря, простатической части уретры и улучшению функции детрузора. Применяют препарат по 400 мг 1 раз в сутки. Противопоказанием является ортостатическая гипотензия в анамнезе, тяжелая печеночная недостаточность. Антибактериальные и противовоспалительные препараты Показанием к применению антибактериальной и противовоспалительной терапии является наличие острого или хронического калькулезного пиелонефрита. Антибактериальное лечение показано больным со струвитными камнями. Это связано с тем, что камни из смешанной фосфорнокислой соли магния и аммония (струвита) образуются вследствие инфекции, вызванной микроорганизмами (Proteus и Pseudomonas). Но и при камнях другой химической структуры может иметь место воспалительный процесс. При этом наиболее частым возбудителем инфекции мочевыводящих путей является кишечная палочка, реже встречаются другие грамотрицательные бактерии – стафилококки и энтерококки. При выявлении инфекционного процесса в мочевых путях назначают антибактериальное лечение в соответствии с результатами посева мочи, антибиотикограммы, клиренса эндогенного креатинина, нарушения функции печени. Эмпирический подбор антибиотиков следует признать адекватным лишь на начальном этапе терапии. Введение антибактериальных препаратов осуществляется в зависимости от тяжести заболевания пероральным или внутривенным путем. Нельзя назначать одновременно бактериостатические и бактерицидные антибиотики. Важным для антибактериального препарата является способность проникать и накапливаться в очаге воспаления в необходимых концентрациях. Назначать антибактериальный препарат можно только на фоне отсутствия нарушений оттока мочи, иначе может возникнуть бактерио–токсический шок, что связано с лизисом грамотрицательных бактерий и выходом большого количества липополисахарида, являющегося антигеном. Минимальный срок лечения антибактериальными препаратами составляет 7–14 дней. Наиболее используемыми группами лекарственных препаратов при инфекциях мочевых путей являются фторхинолоны, цефалоспорины, аминогликозиды, карбапенемы. Лечебный эффект фторхинолонов основан на блокировании ДНК–гиразы – фермента, участвующего в репликации ДНК бактериальной клетки. Они оказывают бактерицидный эффект в отношении многих бактерий, полирезистентных к антибиотикам. Эту группу препаратов применяют при инфекциях, вызванных аэробными бактериями, стафилококками, шигеллами, синегнойной палочкой. К фторхинолонам относятся препараты: ципрофлоксацин, офлоксацин, пефлоксацин, ломефлоксацин, левофлоксацин, гатифлоксацин. Ломефлоксацин, пефлоксацин, офлоксацин выводятся с мочой в неизмененном виде. Цефалоспорины имеют широкий спектр, высокую степень бактерицидности, относительно небольшую по сравнению с пенициллинами резистентность к b-лактамазам. Механизм действия связан с подавлением синтеза пептидогликана клеточной стенки микроорганизма. В современных условиях применяют цефалоспорины 3 и 4 поколения. Цефалоспорины 3 поколения активны как в отношении грамположительных, так и грамотрицательных бактерий, при этом их спектр по сравнению с первым и вторым поколениями значительно расширен в сторону грамотрицательных бактерий. К цефалоспоринам 3 поколения относятся препараты: цефтриаксон, цефтазидим и другие. Цефалоспорины 4 поколения (цефепим) обладают широким спектром действия в отношении различных грамположительных и грамотрицательных бактерий, в том числе штаммов, резистентных к аминогликозидам или цефалоспоринам 3 поколения. Наиболее часто используемыми антибиотиками из группы аминогликозидов являются амикацин и гентамицин. Все антибиотики этой группы имеют широкий спектр действия. В относительно малых концентрациях они связывают 30S субъединицу рибосомы микробной клетки и останавливают синтез белка (вызывают бактериостаз), в больших – нарушают проницаемость и барьерные функции цитоплазматических мембран (бактерицидный эффект). Все аминогликозиды обладают характерными токсическими свойствами: нефро – и ототоксичностью. Карбапенемы (имиленем/циластатин, меропенем) – антибиотики группы b-лактамаз. Они имеют широкий спектр антимикробного действия, включающий грамположительные и грамотрицательные аэробы, анаэробы. Механизм их действия основан на связывании специфических b-лактотропных белков клеточной стенки и торможении синтеза пептидогликана, что приводит к лизису бактерий. При длительном применении возможно возникновение псевдомембранозного энтероколита. Противовоспалительные препараты применяют вместе с антибиотиками для ликвидации очага воспаления при выявлении инфекции. Наиболее часто используемыми противовоспалительными средствами являются нестероидные противовоспалительные препараты (НПВП) – кетопрофен, диклофенак, кеторолак и другие. НПВП оказывают противовоспалительное, анальгезирующее и жаропонижающее действие. Препараты этой группы ингибируют циклооксигеназу (ЦОГ), в результате чего блокируются реакции арахидонового цикла и нарушается синтез простагландинов, ответственных за экссудативную и пролиферативную стадию воспаления. Недостатком НПВП является ульцерогенность. Ингибирование только одной разновидности ЦОГ, а именно ЦОГ–2, позволяет избежать этого побочного эффекта при сохранении противовоспалительного. Созданы препараты (мелоксикам и др.), избирательно угнетающие ЦОГ–2 без повреждения слизистой оболочки желудка. Лекарственные препараты, направленные на коррекцию биохимических изменений в крови и моче Для коррекции пуринового обмена применяют препарат, уменьшающий образование мочевой кислоты – аллопуринол. Аллопуринол ингибирует фермент ксантиноксидазу. В организме этот фермент участвует в реакции превращения гипоксантина в ксантин и ксантина в мочевую кислоту. Применение ингибитора ксантиноксидазы, такого как аллопуринол, позволяет уменьшить образование мочевой кислоты. Кроме того, аллопуринол понижает содержание мочевой кислоты в сыворотке крови, тем самым предотвращая отложение ее в почках и тканях. На фоне приема аллопуринола выделение мочевой кислоты уменьшается, а более растворимых в моче соединений, предшественников мочевой кислоты, таких как гипоксантин и ксантин, повышается. Показаниями к применению препарата являются: гиперурикемия при подагре; уратный уролитиаз; другие виды уролитиаза в случае выявления гиперурикемии; заболевания, сопровождающиеся усиленным распадом нуклепротеидов. В группе больных с рецидивным кальций–оксалатным уролитиазом с гиперурикозурией также применяют аллопуринол. Предполагают, что положительный эффект связан с мочевой кислотой, которая обеспечивает образование ядра для формирования кристалла оксалата кальция. Аллопуринол принимают внутрь после еды в дозе 300 мг/сут. Этот препарат необходимо назначать сразу после выявления тех или иных биохимических изменений. Эффективность лечения оценивается по снижению сывороточной концентрации и/или суточной концентрации почечной экскреции мочевой кислоты, а также отсутствию рецидивов. Тиазидные диуретики (гипотиазид, индапамид) подавляют реабсорбцию ионов натрия и хлора в проксимальных канальцах почек. В дистальном извитом канальце существует также активный механизм реабсорбции для ионов кальция, регулируемый паратгормоном. Тиазиды увеличивают реабсорбцию кальция в дистальных извитых канальцах, но механизм до конца не ясен. Предполагают, что он связан со снижением концентрации натрия в клетке из–за блокады входа натрия под влиянием тиазидов. Снижение уровня внутриклеточного натрия может усилить натрий–кальциевый обмен в базолатеральной мембране, а это способствует реабсорбции кальция. Применяют при идиопатической гиперкальцийурии. Необходимо помнить о возможности возникновения гипокалиемии, гиперурикемии. Критерий эффективности лечения – снижение или нормализация суточной экскреции кальция. Препараты магния и витамина В6. Лечение препаратами магния является наиболее оптимальным лечением при гипероксалурии у пациентов с высоким уровнем рН и значительной экскрецией цитрата. Применение окиси магния связано с тем, что ионы магния связывают в моче до 40% щавелевой кислоты. Оценка эффективности лечения основана на снижении или нормализации суточной почечной экскреции оксалатов. Витамин В6 после всасывания активируется в пиридоксальфосфат при участии рибофлавиновых ферментов путем фосфорилирования. Витамин В6 – главный компонент ферментов переаминирования и дезаминирования аминокислот. При гиповитаминозе страдает обмен белков и наблюдается гипераминацидурия, оксалурия, вызванная нарушением обмена глиоксалевой кислоты и отрицательным азотным балансом. Витамин В6 по 0,02 г х 3 раза в день применяют при гипероксалурии и кристалурии оксалатов. Дифосфонаты Этидроновая кислота применяют при гиперкальциурии (особенно при ХПН), гипервитаминозе Д, гиперпаратиреозе. Эффективность лечения составляет 60%. Курс лечения необходимо проводить в течение 1 месяца. Механизм действия: препарат является активным комплексоном. Предотвращает кристаллообразование и рост кристаллов оксалата и фосфата кальция в моче, поддерживает ионы кальция в растворенном состоянии, уменьшает возможность образования нерастворимых соединений кальция с оксалатом, мукополисахаридами и фосфатами, предупреждая тем самым рецидивы образования камней. Экскретируется почками. Вводят в/в 7,5 мг/кг; предварительно разводят в 250 мл физраствора. Курс лечения–3–7 дней. Внутрь – 20 мг/кг в течение 30 дней. D–пеницилламин. Если на фоне приема цитратных смесей в течение 1–6 месяцев и потребления большого количества жидкости цистиновые камни увеличиваются в размере (по данным контрольных исследований) – необходимо назначить D–пеницилламин. Фармакологическое действие основано на том, что пеницилламин является комплексообразующим соединением, образующим хелатные комплексы c кальцием, железом и т.д. При взаимодействии с цистином образуется более растворимый цистеин. Суточная доза составляет – 1–2 г, распределяют на 4 приема. Дозу подбирают индивидуально на основании показателей экскреции цистина с мочой. Одновременно назначают пиридоксин (пеницилламин является антагонистом пиридоксина). Прием препарата осуществляется на фоне постоянного УЗИ мочевых путей и контроля анализа крови. Однако этот препарат нельзя применять в качестве профилактического лечения из–за выраженных побочных эффектов. a-меркаптопропионилглицин обладает связывающей способностью, как и D–пеницилламин, и препятствует образованию цистиновых камней. Главным преимуществом препарата является низкая токсичность. Лечение начинают с приема внутрь 100 мг 3 раза в сутки до максимальной дозы 800 мг/сут. Основная задача лечения сводится к снижению количества цистина в моче до 250 мг/сут и ниже. Препараты следующих групп назначают при осложненном течении мочекаменной болезни – хронический пиелонефрит, хроническая почечная недостаточность и т.д. Антиагреганты (дипиридамол), препараты, улучшающие микроциркуляцию (пентоксифиллин) применяют для улучшения реологических свойств крови и нормализации как почечного, так и общего кровотока. Механизм действия связан с ингибированием агрегации тромбоцитов и эритроцитов, уменьшением их способности к склеиванию и прилипанию (адгезии) к эндотелию кровеносных сосудов. Снижая поверхностное натяжение мембран эритроцитов, они облегчают их деформирование при прохождении через капилляры и улучшают «текучесть» крови. Препараты выпускаются в виде таблеток и растворов для в/в инфузий. Леспенефрил – гипоазотемическое средство растительного происхождения. В его состав входят настойки леспедезы головчатой и плодов аниса. Препарат снижает уровень азотистых продуктов в крови, а в случае их повышения – способствует увеличению почечной фильтрации, повышает клиренс азотистых соединений (мочевина, креатинин, мочевая кислота), увеличивает диурез, повышает выделения натрия и в меньшей степени калия. Показанием к применению является хроническая почечная недостаточность. Принимают по 1 чайной ложке 3 раза в сутки. Идентичный по составу и действию препарат – Леспенефлан. Лечебные мероприятия при мочекаменной болезни должны заключаться не только в удалении камня (или его самостоятельного отхождения), но и в проведении необходимого профилактического лечения с целью предотвращения рецидивного камнеобразования. По данным некоторых авторов, рецидивы заболевания в зависимости от той или иной формы мочекаменной болезни возникают у 10–40% больных МКБ без профилактического лечения. Разнообразие причин и клинических форм МКБ делает профилактику заболевания сложной задачей, которая должна быть максимально индивидуализирована в зависимости от клинической формы заболевания, химического состава мочевых камней, выявленных изменений в лабораторных показателях и т.д.. Профилактическое лечение основывается на диетических рекомендациях, коррекции биохимических изменений, проведении лекарственного литолиза (по показаниям) и т.д. Контроль эффективности проводимого профилактического лечения в первый год наблюдения проводят через каждые 3 месяца. В последующем контроль осуществляется 1 раз в 6 месяцев.

Den komplexa kontrollen innefattar utförandet av allmänna och biokemiska analyser av blod och urin, ultraljud i urinvägarna, röntgenstudie etc. Vid kronisk pyelonefrit sker en bakteriologisk urinkultur en gång var tredje månad. Kontroll över förebyggande behandling utförs i 5 år efter detektion av urolithiasis. Vid behov är det möjligt att justera medicinen.