Huvud
Behandling

Urolitias av njurar

urolitiasis (andra namn - nefrolitiasis, njursten sjukdom, urolitiasis) - En sjukdom som utvecklas hos människor i njurarna eller i andra organ i urinvägarna, bildar stenar. Symtom på urolithiasis kan först uppträda hos människor i nästan vilken ålder som helst. Som diagnosen visar kan sjukdomen utvecklas hos nyfödda och hos äldre människor. Men beroende på åldern hos den sjuka, skiljer sig typen av sten. Således är äldre patienter mer benägna att utvecklas urinsyrastenar. Samtidigt finns proteinstenar hos patienter som behöver behandling av urolithiasis, mycket mindre ofta. Oftast med stensjukdom bildas stenar med blandad komposition. Storleken på stenarna kan vara annorlunda. Så, om vi pratar om stenar upp till 3 mm i diameter, då är stenarna inte bestämda, men sanden i njurarna. Ibland kan stora stenar nå upp till 15 centimeter. Det finns också beskrivningar av fall där stenar vägde mer än 1 kg.

Orsaker till urolithiasis

Innan du förskriver sjukdomsbehandling eller övar behandling med folkmedicin är det möjligt att om möjligt bestämma de presumtiva orsakerna som orsakar att en person har tecken på urolithiasis. Den främsta orsaken till utseende av njursten är allvarliga störningar i ämnesomsättningen, i synnerhet förändringar i blodets kemiska och vatten-saltbalans. Men samtidigt spelar en viktig roll i utvecklingen av sjukdomen sig av närvaron av vissa faktorer som har potential för bildning av stenar. Först och främst är det utvecklingen av gastrointestinala sjukdomar hos människa, såväl som sjukdomarna i könsorganens organ, bensjukdomar, nedsatt parathyroidkörtelfunktion. Provoke utseendet av stenburk och vitaminbrist. Det är särskilt viktigt att fylla gapet vitaminer i grupp D, så även förebyggande av sjukdomen ger dem mottagande.

Strömförsörjning - inte mindre viktig faktor. Stenar förekommer oftare hos de människor som konsumerar livsmedel som kan öka urinets surhet avsevärt. Det är därför diet när urolitisk sjukdom släcker salta, sura och alltför kryddiga rätter. En annan viktig punkt är det vatten som en person använder systematiskt. Om det är för stelt och det finns mer salter i dess sammansättning ökar sannolikheten för utseendet av stenar. Ofta finns stenar hos människor som ständigt lever i ett mycket varmt klimat. Men bristen på exponering för ultravioletta strålar kan provocera urolithiasis. Under diagnosprocessen ordinerar läkaren inte bara de nödvändiga forskningsmetoderna utan finner också ut vad som kan utlösa sjukdomsuppkomsten. Både medicinsk behandling och folkhälsa bör genomföras med beaktande av dessa skäl.

symptom

I de flesta fall är njurstenssjukdom uppenbarad av tecken på att en person inte kan låta bli att märka. Men ibland fortsätter sjukdomen i hemlighet, och det är möjligt att bara upptäcka njure stenar av misstag när diagnosen och behandlingen av andra sjukdomar utförs.

De viktigaste symptomen på urolithiasis är en manifestation av smärtsamma känslor i ländryggen. En person kan vara störd av smärta både på ena sidan och med båda. Smärtsamma känslor är tråkiga men utmattande, de intensifieras med fysisk ansträngning eller i en tid då patienten försöker förändra kroppens position. Om stenen från njurarna är i urinledaren blir smärtan intensivare och täcker underlivet, ljummen, könsorganen. Ibland ger hon i foten. En mycket svår smärtsam attack slutar ofta med borttagning av stenar med urin.

Patienter med urolithiasis lider periodiskt av njurkolik. Detta är ett tillstånd där oerhört svår smärta utvecklas i ländryggsregionen. Colic kan vara till och med några dagar, med den smärta som en bit sjunker, förnyas sedan med en ny kraft. Anfallet stannar när stenen byter position eller lämnar blåsan.

I närvaro av njursten kan en person känna smärta vid urinering, dessutom kan urinering vara för ofta. I detta fall kan det antas att stenarna är i urinledaren eller urinblåsan. Vid urinering avbryts urinströmmen ibland och patienten känner inte fullständig tömning av blåsan. Läkare definierar ett sådant symptom som "pantsättning" syndromet. Om en person ändrar kroppens position fortsätter urinering.

Efter en smärtsam attack eller fysisk ansträngning kan blod hittas i patientens urin. Också för urolithiasis kännetecknas urinblödhet, uppstår periodiskt högt blodtryck. Om pyelonephritis förenar sjukdomen kan patientens kroppstemperatur öka till 38-40 grader.

Ibland är stenar eller sand i njurarna närvarande i en person i livet, och inga symptom uppenbaras. Följaktligen kan patienten inte ens veta om sin sjukdom. I allmänhet beror symtomen direkt på stenens storlek och typ hos patienten, där stenen är belägen, och vilka oegentligheter i genitourinärsystemet observeras. Behandling av sand i njurarna och stenar i organen i genitourinärsystemet utförs också med beaktande av dessa faktorer.

Sålunda är huvudmålet för urolithiasis njurstenar. Symtom på njursten - är framför allt grumling av urin, (visas mörk och tjock urin i början av urinering) förekomsten av sediment i den föränderliga natur.

Vilken typ av stenar som bildas hos en person i njurarna, kan avgöra den extra studien. De kan ha en annan komposition. utsöndrar fosfat, kalcium och oxalat njurstenar. Men icke desto mindre vittnar diagnoser, att oftare i stenar av patienter bildas stenar med blandad skriver.

Avlägsnande av njurstenar - huvudpunkten för behandlingen Men i första hand ska läkaren bestämma alla särdrag hos sjukdomen och bestämma då bara vad man ska göra. Det är viktigt att överväga att stenar i början av sjukdomen inte kan manifestera sig alls. I det här fallet talar vi om så kallad stenbyggnad. Men i det här fallet är det viktigt att identifiera sjukdomen och bestämma hur man tar bort stenarna, eftersom de kan provocera renal kolik när som helst. Orsakerna som påverkar manifestationen av symptom är olika: det är en stark stress, en störd diet och intensiv fysisk aktivitet. Förresten, i de flesta fall, små stenar orsaka liten njure kolik. Men närvaron av stora stenar i njurarna, vars bilder är särskilt imponerande, är inte mindre farligt, eftersom det är en direkt väg till utveckling njursvikt och död av njuren. Därför är det extremt viktigt att utföra en kvalitativ diagnos med all forskning, varifrån läkaren kan lära sig om sjukdomsförloppet och efterföljande behandling. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande av sjukdom hos dem som är benägna att bilda stenar.

diagnostik

Det finns ett antal diagnostiska metoder, med vilka urinsystemsjukdomar identifierats av experter i ett tidigt skede. Men patientmedvetandet är också viktigt här. Alla, manifestationen av de första symptomen på patologi urogenitalsystemet bör rådfråga din läkare, eftersom din egen kommer inte att kunna se om han hade några njure, urinledare eller urinblåsan stenar.

Efter att ha ifrågasatt patienten utser urologen honom en nödvändig undersökning. Först av allt utförs ett laboratorieurintest för att bestämma närvaron av mikrobiell infektion, närvaron blod i urinen, och lär dig också om sorts föroreningar. Med hjälp av ett vanligt blodprov avslöjs inflammatoriska processer. Dessutom, biokemiskt blodprov. En av de viktigaste studierna för misstänkt njursten är ultraljudsundersökning av njurarna. I vissa fall gör emellertid ultraljud inte det möjligt att bestämma närvaron av stenar i urinledaren, eftersom de kan vara placerade djupt bakom bukhinnan.

För att upptäcka stenar tilldelas patienten ofta utsöndrings urografi. För att göra detta injiceras ett kontrastmedel i venen, varefter röntgenstrålar tas. Studien av en allmän översikt över urinsystemet gör det möjligt för doktorn att ta reda på exakt var stenarna finns, för att ta reda på vilken form och storlek de har. Men därigenom tar specialisten hänsyn till att vissa stenar kan klara röntgenstrålar. Följaktligen är de inte synliga i bilderna.

En annan metod för forskning - radioisotop nephroscintigrafi. Förfarandet börjar med införandet av ett speciellt radioaktivt läkemedel i venen. Det ackumuleras i njurarna och utsöndras sedan genom dem. Vid denna tidpunkt skannas njurarna, vilket gör det möjligt att bestämma överträdelsen av deras funktioner. Studien är informativ för en specialist.

komplikationer

Om behandlingen av urolithiasis inte har utförts i tid, kan komplikationer snart utvecklas pyelonefrit, både akut och kronisk. Om patienten inte söker hjälp, så så småningom purulent smältning av njurarna. I det här fallet förlorar patienten njuren.

Om stenarna är i blåsan kan en person drabbas av permanenta och mycket smärtsamma akuta attacker cystit. Även komplikationer av nefrolitias blir ofta uretrit, kroniskt njursvikt.

behandling

Nephrolithiasis av njurarna måste behandlas i flera steg. Patienter med akut smärta behöver framför allt ta bort en attack av akut kolik. Vidare behandling innefattar borttagning av sten, behandling av den smittsamma processen och förebyggande av stenutveckling i framtiden.

Behandling av njurstenar utförs konservativ och verksamheten metoder. Konservativ terapi inkluderar medicinering, liksom en strikt diet och en viss dricksbehandling. Tabletterbehandling, liksom vissa folkmedicinska medel, kan dock vara effektiv om njurpatienten bara har mycket små stenar eller sand. Läkemedel som ordineras av läkaren i sådana fall bidrar till upplösningen av njursten och sand. Men under inga omständigheter ska du använda sådana droger utan tillsyn av en specialist. Det är han som måste bestämma hur man behandlar urolithiasis och hur man löser upp stenar. Utöva traditionell behandling, patienten bör också rådgöra med en läkare i förväg, eftersom folkhälsan kan påverka patientens hälsa negativt.

Om, i närvaro av njurstenar, en person har en inflammatorisk process, utförs antibiotikabehandling nödvändigtvis. Därefter bestämmer läkaren hur man ska ta bort stenarna.

I modern medicin krossas stenarna med en laser. Laserbehandling innebär en kombination av endoskopi och användningen av en laser direkt.

Endoskopet sätts in i urinröret, varefter lasermunstycket krossas. Metoden är inte smärtsam och tillåter ibland att ta bort stenar i bara ett förfarande. Dessutom kan du, med hjälp, bli av med stenar av olika former och storlekar.

Njurstenen krossas också med ultraljud. I detta fall appliceras chockvågsprincipen för krossning, vilken tillhandahålls av en speciell apparat. Splitting med ultraljud gör det möjligt att ta bort stenar vars diameter inte överstiger 2 cm. Patienten utförs anestesi, och stenarna krossas i en sådan utsträckning att de kan passera genom urinledaren utan svårighet. Vid krossning av stora stenar krävs flera sådana förfaranden. Den negativa inverkan på kroppen som helhet gör det inte.

Om en person identifieras med stora stenar och det finns vissa komplikationer, övas kirurgisk behandling genom att utföra en kavitoperation. Detta är den mest traumatiska metoden.

diet

Patienter som diagnostiseras med urolithiasis är mycket viktiga för att ständigt följa en speciell diet. Patientens kost utvecklas beroende på stenarnas sammansättning och vad som orsakar provokation av urolithiasis. Näring är organiserad så att det i kosten fanns ett minimum av produkter som främjar bildandet och tillväxten av stenar.

Om en person diagnostiseras fosfaturolithiasis, sedan noteras en alkalisk reaktion på urinen. Därför måste det surgöras. Sådana patienter rekommenderas inte att äta mycket frukt och grönsaker, du kan inte inkludera mejeriprodukter i kosten. Rekommenderat kött, fisk, vegetabilisk olja, mjöl. Du behöver dricka lite mindre än när du hittar oxalat och uratstenar.

Om detekteras karbonatstenar, Det är viktigt för patienten att begränsa användningen av mat som är rik på kalcium. Urinsyrans surhet ökar genom att äta fisk, kött, ägg, smör, mjöl.

Om tillgängligt uratstenar Använd så få produkter som möjligt för att prova bildandet av urinsyra. Dessa är njurar, lever, köttbuljonger. Också begränsad till fisk, kött, vegetabiliska fetter. Sådana patienter behöver dricka färsk juice från en citron, men grapefruktjuice rekommenderas inte.

i att identifiera oxalatstenar Det är nödvändigt att avlägsna de produkter i vilka det finns oxalsyra och kalcium från kosten. Denna sorrel, potatis, spenat, apelsiner, mejeriprodukter.

Det finns också ett antal allmänna rekommendationer för patienter med urolithiasis. Varje dag måste du dricka minst två liter vätska, och under den heta säsongen måste du använda så mycket vätska som du aldrig behöver testa törst. Positivt på kroppen påverkar intaget av infusioner och buljonger av diuretiska örter. Det är viktigt att begränsa sura, kryddiga, salta livsmedel och undvik att översvämmas. Drick inte alkoholhaltiga drycker. Även läkare rekommenderar patienter med sten för att leda ett aktivt liv, men samtidigt undvika stora belastningar. Det är omöjligt att tolerera starka stressar, att vara superkylda.

Om njurkolik börjar plötsligt hos en person, kan ett varmt bad eller en varmare lindras av smärtan som behöver appliceras på ländryggsregionen.

förebyggande

Som åtgärder för att förhindra urolithiasis, balansera kosten, för att göra det så hälsosamt som möjligt. Det borde dricka minst två liter vätska per dag och under inga omständigheter bör överkylning av ländområdet. Det är också värt att ta hand om att bli av med övervikt. Om en person känner att obehagliga känslor eller smärta har uppstått i ländryggsregionen, kan man inte i något fall dra åt ett besök hos en urolog.

urolitiasis

Urinstensjukdom (urolithiasis) - en sjukdom som resulterar från metaboliska störningar, varvid urinen olöslig fällning bildas i form av sand (till 1 mm i diameter) eller stenar (1 mm till 25 mm och mer). Stenar bosätter sig i urinvägarna, vilket stör det normala utflödet av urin och är orsaken till renal kolik och inflammatorisk process.

Vad är orsaken till urolithiasis, vilka är de första tecknen och symptomen hos vuxna, och vad som ordineras som en behandling kommer vi att överväga ytterligare.

Vad är urolithiasis?

Urolithiasis - en sjukdom som kännetecknas av utseendet i urinorganen (njurar, urinledare, urinblåsa) hårda stenliknande formationer. Ursprungligen är urinstenar kristaller som bildas av salter upplöst i urinen.

Bekämpningar i urolithiasis kan lokaliseras både i höger och vänster njure. Hos 15-30% av patienterna observeras bilaterala stenar. Kliniken för urolithiasis bestäms av närvaron eller frånvaron av urodynamiska störningar, förändringar i njurfunktionen och den associerade infektionsprocessen i urinvägarna.

Typer av urinstenar:

 • Urat - stenar, bestående av salter av urinsyra, gulbrun, ibland tegelfärgad med en slät eller något grov yta, ganska tät. Formas med en syrereaktion av urin.
 • Fosfater - stenar, som består av salter av fosforsyra, grå eller vit, är bräckliga, lätt brutna, ofta kombinerade med infektion. Framkallad i alkalisk urin.
 • Oxalater - består av kalciumsalter av oxalsyra, vanligtvis mörkt i färg, nästan svart med snygg yta, mycket tät. Framkallad i alkalisk urin.
 • Sällan finns cystin, xantin, kolesterolkoncentrationer.
 • Blandade stenar är den vanligaste typen av concrements.

orsaker till

Denna sjukdom är polyetiologisk, det vill säga flera faktorer leder till dess utveckling. Oftast utvecklas urolithiasis hos personer i åldern 20-45 år, och män lider av det 2,5-3 gånger oftare än kvinnor.

Urolithiasis utvecklas, oftast på grund av en metabolisk störning. Men här är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att urolithiasis inte kommer att utvecklas om det inte finns några predisponeringsfaktorer för detta.

Orsakerna till urolithiasis är följande:

 • njurar och urinvägar
 • metaboliska störningar och sjukdomar som är associerade med det;
 • patologiska processer av benvävnad;
 • uttorkning av kroppen
 • kroniska gastrointestinala sjukdomar;
 • undernäring, överdriven användning av ohälsosam mat - kryddig, salt, sur, snabbmat;
 • akut brist på vitaminer och mineraler.

Stenar med urolithiasis kan bildas i någon del av urinvägarna. Beroende på var de är, skiljer sig följande former av sjukdomen:

 • Nephrolithiasis i njurarna;
 • Ureterolithiasis i urinledarna;
 • Cystolithiasis - i urinblåsan.

Symtom på urolithiasis

De första tecknen på urolithiasis finns antingen av misstag, under undersökningen eller med plötslig inbrott av njurkolik. Njurkolik - stark attack av smärta, som ofta är det tydligaste tecknet på urolitiasis, och ibland den enda, är resultatet av spasm i urinkanalen eller hindret sten.

Ledande symtom på urolithiasis, eller vad patienterna klagar på:

 • brännande och stickande känsla vid pubis och i urinröret vid urinering - förklarar de spontana steg småsten, den så kallade "sand";
 • smärta i samband med en plötslig förändring av kroppsställningen, den kraftiga ryck, riklig drink (särskilt efter dricka vätskor såsom öl och saltlösningar). Smärta uppstår på grund av en liten förskjutning av stenar;
 • hypertermi (hög temperatur) - indikerar en uttalad inflammatorisk reaktion på stenen i stället för sin kontakt med slemhinnorna, såväl som vidhäftning av infektiösa komplikationer;
 • Njurkolik. När urinläkaren blockeras av en sten, stiger trycket i njurskyddet kraftigt. Stretch av bäckenet, i muren där det finns ett stort antal smärtreceptorer, orsakar allvarlig smärta. Stenar som mäter mindre än 0,6 cm, avgår som regel självständigt. Med förträngningen av urinvägarna och stora stenar kan obstruktion inte elimineras spontant och kan orsaka skador och död hos njuren.
 • Hematuri. I 92% av patienterna med urolithiasis, efter njurkolik, finns det en mikrohematuri som uppstår som en följd av skador på venerna i förastisk plexus och detekteras under laboratorietester.

Och kalkyl storlek är inte alltid kan jämföras med hur allvarliga klagomål: de största konkretioner (staghorn sten) kan vara en lång tid att inte störa person, medan en relativt liten ureterolith leder till njurkolik med smärta manifestationer.

Kliniska manifestationer beror först och främst på platsen för stenen och närvaron eller frånvaron av inflammatorisk process.

Urolithiasis: orsaker, egenskaper av kursen, diagnos och behandling av sjukdomen

Urolithiasis är en sjukdom som kännetecknas av utseende i urinorganen (njurar, urinblåsare, urinblåsa) av solida stenliknande formationer. Ursprungligen är urinstenar kristaller som bildas av salter upplöst i urinen.

Utseendet av främmande kroppar i urinvägarna leder till skador på slemhinnan och inflammation, vilket medför en typisk klinisk bild av sjukdomen.

Orsaker till urolithiasis

Denna sjukdom är polyetiologisk, det vill säga flera faktorer leder till dess utveckling. Oftast utvecklas urolithiasis hos personer i åldern 20-45 år, och män lider av det 2,5-3 gånger oftare än kvinnor.

Faktorer som främjar stenbildning i njurarna innefattar:

 • genetisk predisposition;
 • dricksvatten som är rikt på vissa mineralsalter;
 • otillräcklig vattenreglering - förbrukning av en liten mängd vätska;
 • stillasittande livsstil;
 • äta mat rik på purinföreningar (kött, grönsaker - spenat, bönor).

En speciell plats bland orsakerna till urolithiasis är upptagen av sjukdomar i olika organ:

 1. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna: pyelonefrit, cystit, uretrit.
 2. Magsjukdomar och andra organ i matsmältningskanalen: hepatit, gastrit, pankreatit och andra.
 3. Medfödda och förvärvade abnormiteter hos njurarna och urinledarna.
 4. Metaboliska sjukdomar: gikt, hyperparathyroidism.

Alla ovanstående förhållanden leder till en förändring i syrabasjämvikten i kroppen, vilket leder till bildandet av njurstenar.

Urolithiasis: symtom på sjukdomen

Symtom på urolithiasis skiljer sig i deras variation - från fullständig frånvaro av kliniska symtom på sådana allvarliga fenomen som njurkolik och njurblod.

Ledande symtom på urolithiasis, eller vad patienterna klagar på:

 • brännande och stickande känsla vid pubis och i urinröret vid urinering - förklarar de spontana steg småsten, den så kallade "sand";
 • ryggsmärta i samband med en skarp förändring i kroppsläget, en skarp skaka, en riklig dryck (speciellt efter att ha konsumerat vätskor som öl och pickles). Smärta uppstår på grund av en liten förskjutning av stenar;
 • hypertermi (hög temperatur) - indikerar en uttalad inflammatorisk reaktion på stenen i stället för sin kontakt med slemhinnorna, såväl som vidhäftning av infektiösa komplikationer;
 • njurkolik - mest irriterande komplikation av urolitiasis, manifesteras av kraftiga smärtor i ländryggraden utstrålande (distribution) av kursen i urinledaren, kan observeras bestrålning av smärta i benet, i magen;
 • patienter noterar ofta turbiditet i urinen, liksom utseendet av blod i det (karakteristiskt för renal kolik).

Smärtan och deras placering kan ge doktorn information om platsen för stenarna: i själva njurarna, urinledaren eller blåsan. Röntgen och ultraljud kan hjälpa till att bekräfta detta antagande.

I de tidigaste skeden kan sjukdomen inte uppenbaras på något sätt - Njurstenen upptäckes ofta av en slump under en fysisk undersökning. Ibland uppenbarar inte stora stenar sig förrän patienten upplever en attack av njurkolik.

Behandling av urolithiasis

Vid behandling av urolithiasis används båda konservativa metoderna - med hjälp av tabletter och injektioner och kirurgiska metoder - genomföra åtgärder för att ta bort stenar.

Konservativ behandling av urolithiasis

Analgetika används för att eliminera smärtssyndromet, även narkotiska droger kan användas i ambulansen och på sjukhuset. Smärta lindrar också spasmolytiska läkemedel - på grund av god antispasmodisk behandling kan stenen gå ut på egen hand.

För upplösning av stenar används droger som förändrar blodets syra-basbalans och förändrar surhetssyra i urinen. Läkemedlet är valt med hänsyn till typen av betong, som är av flera typer: cystin, oxalat, fosfat.

För att lösa upp cystinstenar, Tiapramin, Uralit; oxalat - Prolith, njurinsamlingsnummer 7 och 8; fosfat - Marilin.

Det är viktigt att: Läkemedlet väljs av urologen eller nephrologisten på grundval av patientens urinprov och blodprov!

Från konservativa behandlingsmetoder används även fysioterapi: patienter är ordinerad magneto-terapi, amplipulsterapi, inductotermi och andra metoder.

Urolithiasis: behandling hemma

Hemma, i avsaknad av smärtsyndrom, liksom för förebyggande av återkommande, kan du använda folkmetoder. Med fosfatstenar noteras effekten med regelbunden dricks av rosa höfter eller barber. Kombinerade växtberedningar bestående av flera örter med måttlig diuretikum, spasmolytisk och uroseptisk verkan används också.

Det är viktigt att: exakt råd kan endast ges av läkaren!

Med uratstenar kan du använda havrebuljong. Med cystin- och struvitstenar är folkmetoder vid behandling av urolithiasis ineffektiva, liksom konservativ behandling, eftersom dessa stenar är nästan olösliga.

Kirurgiska metoder

Stora urinstenar, som inte är mottagliga för upplösning, förstörs i små fragment som antingen lämnar sig själva eller avlägsnas kirurgiskt. Förstör stenarna genom litotripsy, agera på dem med en chockvåg. Det finns flera typer av litotripsy:

 1. ESVL - Fjärrstötvågen litotripsi - en icke-invasiv metod, i vilken effekten på stenen i njuren utförs utan hud snitt och andra invasiva procedurer.
 2. Kontakta Lithotripsy - genom urinröret och urinblåsan appliceras en endoskopisk anordning på stenen, vars aktiva del kommer i kontakt med kalkylen (därför kallas metoden kontaktmetoden). En chockvåg bildas vid kontaktpunkten.
 3. Perkutan litotripsy - med denna teknik injiceras litotriptor i njuren genom ett snitt på ländryggsregionen. Den används för att krossa jätte och korallstenar.

I händelse av att stenen inte kan strimlas utförs en kirurgisk operation. Beroende på driftsvolymen är följande typer av operationer urskiljt för urolithiasis:

 1. pelviolithotomy - En beräkning från njuren avlägsnas genom en liten snitt i njurbäckenet.
 2. nephrolithotomy - Inskärningen görs direkt genom njurarna. Denna operation är angiven för stenar som inte kan avlägsnas med andra metoder och när litotripsy är ineffektivt. Det är den svåraste operationen för en patient.
 3. ureterolithotripsy - kirurgi för att ta bort stenen från urinledaren

Förebyggande av urolithiasis

Det är lättare att förhindra stenbildning i njurarna än att behandla dem senare. Det finns ett helhet komplex av preventiva åtgärder som syftar till att minska graden av stenbildning och bli av med dem. Att följa enkla råd om förebyggande rekommenderas för alla patienter som åtminstone en gång haft en attack av njurkolik.

Råd om förebyggande:

 • Den rätta dricksregimen. Vattenförbrukningen per dag bör ligga i nivå med två liter. På sommaren kan du öka denna volym till tre liter. Men du måste först konsultera en läkare, eftersom det med vissa hjärtsjukdomar är en stor mängd vätska kontraindicerat.
 • Förebyggande av uttorkning (Dehydrering). Under extrema förhållanden (värme, i idrott, vid sjukdomar med hög temperatur) bör dricka mer vätska i små portioner 100-150 gram varje halv-timme.
 • Diet med urolithiasis. En balanserad kost, där förhållandet mellan olika typer av kött, mjölk och växtprodukter väljs individuellt, minskar risken för stenbildning. Helst bör en läkare välja en diet. Maten behöver ett tillräckligt innehåll av mikrodelar och vitaminer från olika grupper. Om det behövs kan du ta multivitaminkomplex och kosttillskott.

Alternativ diet för urolithiasis:

 • Begränsning av saltintag. Det är bättre att nedosalivat mat än att transplantera det. Överskott av bordsalt ger en belastning på njurarna och provocerar urolithiasis.
 • Fysisk aktivitet. Belastningen på buk- och ryggmuskulaturen förbättrar njurblodflödet, vilket stimulerar metaboliska processer i njurarna och förbättrar deras avgiftningsfunktion.
 • Tidig behandling av sjukdomar. Var uppmärksam på mag-tarmkanalen och det endokrina systemet - dessa organsystem bör regelbundet undersökas, eftersom kränkningar i deras arbete är en av de ledande faktorerna som predisponerar för urolithiasis.
 • Förebyggande av sjukdomar i det genitourära systemet. Pyelonefrit och uretrit kan orsaka en förvärring av urolithiasis, så det är bättre att inte bli sjuk och när symtom på sjukdomen börjar läka.
 • Sanatoriumbehandling. Patienter med njursten sjukdom under remission 1-2 gånger om året rekommenderas att besöka orter där mineralvatten behandlas. Detta är en av de mest effektiva förebyggande metoderna. I Ryssland finns dispensar, specialiserade på behandling av denna sjukdom, i Kislovodsk, Pyatigorsk, Zheleznovodsk. Ett särskilt sanatorium kommer att hjälpa till att välja en läkare, liksom för varje typ av sten som är lämplig för viss mineralvatten.

Komplikationer av urolithiasis

Otillbörlig behandling av en läkare och missbruk av folkmetoder för behandling av urolithiasis utan samråd med en läkare kan leda till allvarliga komplikationer från urinröret.

Som komplikationer verkar ofta:

 1. Infektioner i urinröret inte bara kan provocera urolithiasis, de kan vara dess komplikation. Ofta mot bakgrund av sjukdomen uppstår: pyelonefrit, cystit, uretrit.
 2. Njurblod och hydronephrosis - Obstruktion med urinhåltagning gör urinutflödet omöjligt. Som ett resultat ackumuleras det i njurarna, vilket orsakar att den ökar. Detta villkor kan leda till njursvikt och förlust av njur http://okeydoc.ru/ostraya-pochechnaya-nedostatochnost-simptomy-prichiny-neotlozhnaya-pomoshh/.
 3. Nefrogen hypertension. Mot bakgrund av renal patologi är det ofta en okontrollerad ökning av blodtryck - symtomatisk hypertension.
 4. nefroskleros - degenerering av njursjukdomen på grund av en permanent nedsättning av urinmetabolism Detta är den vanligaste orsaken till kroniskt njursvikt.
 5. Purulenta komplikationer, som uppkommer vid intag av patogena mikroorganismer (abscess och pionephros) i njurarna. Njurstenar försvårar dessa sjukdomar, och de kan leda till septisk chock och död.

Mer detaljerad information om orsakerna till urolithiasis, dess symtom och behandlingsmetoder du får genom att titta på denna videorecension:

Gudkov romerska, återupplivande läkare

21.962 visningar totalt, 4 visningar idag

urolitiasis

urolitiasis - En vanlig urologisk sjukdom som uppenbaras av bildandet av stenar i olika delar av urinvägarna, oftast i njurarna och urinblåsan. Ofta finns det en tendens till en allvarlig återkommande kurs av urolithiasis. Diagnos av urolithiasis i kliniska symptom, resultaten av röntgenstudier, ultraljud av njurarna och urinblåsan. De grundläggande principerna för behandling av urolithiasis är: konservativ stenupplösande terapi med citratblandningar, och om det inte är effektivt, avlägsna litotripsy eller kirurgiskt avlägsnande av stenar.

urolitiasis

urolitiasis - En vanlig urologisk sjukdom som uppenbaras av bildandet av stenar i olika delar av urinvägarna, oftast i njurarna och urinblåsan. Ofta finns det en tendens till en allvarlig återkommande kurs av urolithiasis.

Urolitias kan förekomma i alla åldrar, men förekommer oftare människor 25-50 år. Hos barn och äldre patienter med urolithiasis bildas blästers stenar oftare, medan de av medel och ung ålder, främst drabbas av stenar i njurarna och urinledarna.

Sjukdomen är utbredd. Det finns en ökning av frekvensen av urolithiasis, vilket antas vara förenat med en ökning av påverkan av ogynnsamma miljöfaktorer. För närvarande har orsakerna och mekanismen för utveckling av urolithiasis ännu inte blivit fullständigt förstådda. Modern urologi har många teorier som förklarar de enskilda stadierna av stenbildning, men hittills har det inte varit möjligt att kombinera dessa teorier och fylla de saknade luckorna i en enda bild av utvecklingen av urolithiasis.

Förberedande faktorer

Det finns tre grupper av predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla urolithiasis.

Sannolikheten för att utveckla urolithiasis ökar om en person leder en stillasittande livsstil, vilket leder till en överträdelse av fosfor-kalciummetabolism. Förekomst urolithiasis kan provocera matvanor (mycket protein surt och kryddig mat, ökar surheten i urin), egenskaperna hos vatten (vatten med ökat innehåll av kalciumsalter), brist på B-vitaminer och vitamin A skadliga arbetsförhållanden, som tar emot ett antal läkemedel (stora mängder av askorbinsyra, sulfonamider).

Urolitiasis inträffar oftare i närvaro av abnormiteter i urinsystemet (en njure, förträngning av urinvägarna, hästsko njure), inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna.

Risken för urolithiasis ökar med kroniska gastrointestinala sjukdomar, förlängd immobilitet på grund av sjukdom eller trauma, uttorkning vid förgiftning och infektionssjukdomar, metaboliska störningar på grund av brist på vissa enzymer.

Män är mer benägna att ha urolithiasis, men kvinnor utvecklar ofta svåra former av ICD med bildandet av korallstenar, som kan uppta hela njurehålan.

Klassificering av stenar i urolithiasis

Sten av samma art bildas hos ungefär hälften av patienter med urolithiasis. I 70-80% av fallen bildas stenar, bestående av oorganiska kalciumföreningar (karbonater, fosfater, oxalater). 5-10% av stenarna innehåller magnesiumsalter. Cirka 15% av stenar i urolithiasis bildas av derivat av urinsyra. Proteinstenar bildas i 0,4-0,6% av fallen (i strid med utbytet av vissa aminosyror i kroppen). De återstående patienterna med urolithiasis bildar polymineralstenar.

Etiologi och patogenes av urolithiasis

Medan forskare bara studerar olika grupper av faktorer, deras interaktion och roll i förekomsten av urolithiasis. Det antas att det finns ett antal permanenta predisponeringsfaktorer. Vid en viss punkt läggs en ytterligare faktor till de konstanta faktorerna, vilket är utlösaren för bildandet av stenar och utvecklingen av urolithiasis. Efter att ha påverkat patientens kropp, kan denna faktor därefter försvinna.

Urinvägsinfektion förvärras under urolitiasis är en av de viktigaste ytterligare faktorer som stimulerar utveckling och återfall av IBC, som ett antal infektiösa agens i processen för livet påverkar sammansättningen av urinen, främjar dess alkalisering, bildningen av kristaller och bildandet av stenar.

Symtom på urolithiasis

Sjukdomen fortskrider på olika sätt. Hos vissa patienter med urolitiasis är en obehaglig episod, andra tar återkommande karaktär och består av ett antal exacerbationer, den tredje är märkt tendens att långvarig kronisk förloppet urolitiasis.

Bekämpningar i urolithiasis kan lokaliseras både i höger och vänster njure. Hos 15-30% av patienterna observeras bilaterala stenar. Kliniken för urolithiasis bestäms av närvaron eller frånvaron av urodynamiska störningar, förändringar i njurfunktionen och den associerade infektionsprocessen i urinvägarna.

Med urolithiasis finns det smärta som kan vara akut eller tråkig, intermittent eller permanent. Lokalisering av smärta beror på stens placering och storlek. Utvecklar hematuri, pyuria (med infektion), anuri (med obturation). Om det inte finns någon obstruktion av urinvägarna, uppträder urolithiasis ibland asymptomatiskt (13% av patienterna). Den första manifestationen av urolithiasis är njurkolik.

När urinläkaren blockeras av en sten, stiger trycket i njurskyddet kraftigt. Stretch av bäckenet, i muren där det finns ett stort antal smärtreceptorer, orsakar allvarlig smärta. Stenar som mäter mindre än 0,6 cm, avgår som regel självständigt. Med förträngningen av urinvägarna och stora stenar kan obstruktion inte elimineras spontant och kan orsaka skador och död hos njuren.

En patient med urolithiasis upplever plötsligt svår smärta i ländryggen, oberoende av kroppens position. Om stenen är lokaliserad i urinledarens nedre delar, finns det smärtor i underlivet, som utstrålar in i inguinområdet. Patienterna är rastlösa och försöker hitta kroppens position, där smärtan blir mindre intensiv. Kanske snabb urinering, illamående, kräkningar, tarmpares, reflexanuri.

När fysisk undersökning visar ett positivt symptom på Pasternatsky, ömhet i ländryggen och längs urinledaren. Laboratoriet bestäms mikrohematuri, leukocyturi, mild proteinuri, ökad ESR, leukocytos med ett skifte till vänster.

Om det finns en samtidig blockering av de två urinledarna, utvecklar en patient med urolithiasis akut njursvikt.

I 92% av patienterna med urolithiasis, efter njurkolik, finns det en mikrohematuri som uppstår som en följd av skador på venerna i förastisk plexus och detekteras under laboratorietester.

 • Urolithiasis och samtidig smittsam process

Urolithiasis är komplicerat av infektionssjukdomar i urinvägarna hos 60-70% av patienterna. Ofta en historia av kronisk pyelonefrit, som inträffade före uppkomsten av urolithiasis.

Som smittämne i utvecklingen av komplikationer av urolithiasis är streptokocker, stafylokocker, E. coli, vulgära proteus. Pyuria är karakteristisk. Pyelonefrit, som är associerad med urolithiasis, är akut eller kronisk.

Akut pyelonefrit i njurkolik kan utvecklas snabbt. Det finns en signifikant hypertermi, berusning. Om adekvat behandling inte är tillgänglig är en bakteriell chock möjlig.

Hos vissa patienter med urolithiasis bildar stora stenar nästan helt calyx-pelvissystemet. Denna form av urolithiasis kallas koral nefrolithiasis (CN). KH är benägen att beständig återkommande kurs, orsakar grova kränkningar av njurfunktioner och orsakar ofta utvecklingen av njursvikt.

Renal kolik för koralnefrolitias är okarakteristisk. Ursprungligen är sjukdomen praktiskt taget asymptomatisk. Patienter kan visa osäkra klagomål (trötthet, trötthet). Oskarp smärta i ländryggsregionen är möjlig. I framtiden utvecklar alla patienter pyelonefrit. Gradvis minskar njurfunktionen, njursvikt utvecklas.

Diagnos av urolithiasis

Diagnos av IBC är baserad på en anamnes (njurkolik), urinvägar, smärta egenskaper, förändringar i urinen (pyuri, hematuri), en urladdning av urinstenar, ultraljudsdata, röntgen och instrumentella studier.

I processen att diagnostisera urolithiasis används röntgendiagnostiska metoder i stor utsträckning. De flesta stenarna avslöjas i kartläggningen urografi. Det bör beaktas att mjuka proteiner och urinsyrastenar är röntgen negativa och ger ingen skugga på undersökningsbilderna.

För misstänkt urolitiasis, oberoende av om den detekterade skuggan av concrements i översiktsbilder, genomutsöndrings urografi, genom vilken bestäms lokaliseringen av concrements, utvärdera den funktionella förmågan hos njurarna och urinvägarna. En Rhengens kontraststudie i urolithiasis ger möjlighet att identifiera röntgen negativa stenar som uppträder som en fyllningsdefekt.

Om utsöndrings urografi inte tillåter att utvärdera anatomiska förändringar i njurarna och deras funktionsstatus (för pyonephrosis, STEN- hydronefros) genomisotop renografiya eller bakåtsträvande pyelografi (strängt anges). Före operation för att bedöma den funktionella status och njurarna med staghorn angioarchitectonics nerolitiaze gäller renal angiografi.

Användningen av ultraljud ökar möjligheterna att diagnostisera urolithiasis. Med hjälp av denna analysmetod detekteras eventuella röntgen- och röntgengenerativa stenar, oavsett storlek och plats. Ultraljuden av njurarna gör det möjligt att utvärdera inverkan av urolithiasis på villkoret av kopp-och-bäckenet. Identifiera stenarna i nedre delen av urinvägarna möjliggör ultraljud av blåsan. Ultraljud används efter en avlägsen lithotripsy för dynamisk övervakning av litolytisk behandling av urolithiasis med röntgengenerativa stenar.

Differentiell diagnos av urolithiasis

Moderna metoder gör det möjligt att upptäcka vilken typ av sten som helst, därför är det vanligtvis inte nödvändigt att skilja urolithiasis från andra sjukdomar. Behovet av differentiell diagnos kan uppträda vid akuta tillstånd - njurkolik.

Vanligtvis orsakar diagnosen njurkolik inte svårigheter. När nuvarande atypiska och höger sten lokalisering orsakar urinvägsobstruktion, ibland har en differentialdiagnos av njurkolik i urolitiasis med akut kolecystit eller blindtarmsinflammation. Diagnosen är baserad på en karakteristisk lokalisering av smärta och närvaron av urin dizuricheskih fenomen ändrar avsaknad av symptom på peritoneal irritation.

Allvarliga svårigheter är möjliga med differentiering av njurkolik och njurinfarkt. I båda fallen noteras hematuri och svår smärta i ländryggen. Det bör inte glömmas att njurinfarkt vanligen är en följd av hjärt-kärlsjukdomar, som kännetecknas av oregelbunden rytm (reumatisk hjärtsjukdom, ateroskleros). Dysuriska fenomen med njurarnas infarkt är extremt sällsynta, smärta mindre uttryckt och når nästan aldrig intensiteten som är karakteristisk för njurkolik i urolithiasis.

Behandling av urolithiasis

Allmänna principer för behandling av urolithiasis

Både operativa metoder för behandling och konservativ terapi används. Taktikbehandling bestäms av urologen beroende på patientens ålder och allmänna tillstånd, stentens storlek och storlek, den kliniska kursen av urolithiasis, närvaron av anatomiska eller fysiologiska förändringar och njurfel.

Som regel är kirurgisk behandling nödvändig för avlägsnande av stenar med urolithiasis. Undantag är stenar som bildas av derivat av urinsyra. Sådana stenar kan ofta lösas genom att man utför en konservativ behandling av urolithiasis med citratblandningar i 2-3 månader. Stenar med en annan komposition låter sig inte upplösas.

Utsläpp av stenar från urinvägarna eller kirurgiskt avlägsnande av stenar från urinblåsan eller njurarna inte utesluta möjligheten för återkommande njursten, så det är nödvändigt att genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra upprepning. Patienter med urolitiasis är en komplex reglering av metabola sjukdomar, bland annat hand om att upprätthålla vattenbalansen, dietterapi, örtmedicin, läkemedelsbehandling, motionsbehandling, sjukgymnastik och balneoterapi, sanatorium behandling.

Välja taktik för behandling av koral nefrolitias, fokusera på kränkningar av njurfunktionen. Om njurfunktionen hålls vid 80% eller mer, utförs konservativ terapi, om funktionen minskas med 20-50%, är fjärr lithotripsy nödvändig. Med ytterligare förlust av njurfunktionen rekommenderas njuroperation för kirurgisk borttagning av njurstenar.

Konservativ terapi av urolithiasis

Dietterapi för urolithiasis

Valet av kost beror på sammansättningen av de upptäckta och borttagna stenarna. Allmänna principer för dietterapi för urolithiasis:

 1. en varierad diet med en begränsning av den totala mängden mat;
 2. begränsning i kosten av produkter som innehåller ett stort antal stenbildande ämnen;
 3. mottagning av en tillräcklig mängd vätska (bör ge daglig diurese i en volym av 1,5-2,5 liter).

Urolitiasis med kalciumoxalat stenar är nödvändig för att minska användningen av starkt te, kaffe, mjölk, choklad, ost, ost, citrusfrukter, bönor, nötter, jordgubbar, svarta vinbär, sallad, spenat och ängssyra.

Urolitiasis med urinsyrastenar bör begränsa intaget av protein livsmedel, alkohol, kaffe, choklad, kryddig och fet mat, med undantag av kött och livsmedelsprodukter (lever korvar, patéer) på kvällen.

Urolitiasis med fosfor och kalcium sten utesluta mjölk, kryddiga rätter, kryddor, alkaliskt mineralvatten, begränsa användningen av ost, ost, ost, gröna bladgrönsaker, bär, pumpor, bönor och potatis. Den rekommenderade gräddfil, yoghurt, röda vinbär tranbär, surkål, vegetabilisk olja, mjöl, bacon, päron, gröna äpplen, vindruvor, köttprodukter.

Stenbildning i urolithiasis beror i stor utsträckning på urinets pH (i normen - 5,8-6,2). Intaget av vissa typer av livsmedel förändrar koncentrationen av vätejoner i urinen, vilket gör att du självständigt kan justera urinets pH. Vegetabiliska och mejeriprodukter alkalinerar urin, och produkter av animaliskt ursprung syrar. För att kontrollera surheten hos urinen kan du använda speciella pappersindikatorremsor, som säljs fritt i apotek.

Om det inte finns några stenar på ultraljud (små kristaller - mikroliter är tillåtna), kan "vattenfall" användas för att skölja njurhålan. Patienten tar upp en tom mage på 0,5-1 liter vätska (lite mineraliserat mineralvatten, te med mjölk, avkok av torkad frukt, färsk öl). I frånvaro av kontraindikationer upprepas proceduren var 7-10 dagar. I händelse av kontraindikationer kan "vattentankar" ersättas med att man tar ett kaliumsparande diuretikum eller avkok av diuretiska örter.

Fytoterapi för urolithiasis

Under behandling av urolithiasis används ett antal växtbaserade läkemedel. Örter används för att påskynda urladdningen av sand- och stenfragment efter extrakorpo stötvåg litotripsi, och som ett preventivt medel för förbättring av urinvägarna och normalisering av metaboliska processer. Vissa växtbaserade preparat bidrar till ökning av koncentrationen i urinen från skyddskolloider, som förhindrar saltkristalliseringsprocess och bidrar till att förhindra återfall urolitiasis.

Behandling av infektiösa komplikationer av urolithiasis

Med samtidig pyelonefritis ordineras antibakteriella läkemedel. Man bör komma ihåg att fullständig eliminering av urininfektion i urolithiasis är möjlig endast efter att orsaken till denna infektion har eliminerats - en sten i njure- eller urinvägarna. Det finns en bra effekt vid utnämningen av norfloxacin. Tilldelning av droger till en patient med urolithiasis är att man måste ta hänsyn till njurarnas funktionella tillstånd och svårighetsgraden av njursvikt.

Normalisering av metaboliska processer i urolithiasis

Bytesstörningar är den viktigaste faktorn som orsakar återfall av urolithiasis. För att minska mängden urinsyra används bensbromaron och allopurinol. Om urinsyrlighet inte kan normaliseras med kost, används dessa läkemedel i kombination med citratblandningar. Vid förebyggande av oxalatstenar för normalisering av oxalatmetabolism används vitaminerna B1 och B6 och förhindrar kristallisering av kalciumoxalat, magnesiumoxid.

Allmänt använda antioxidanter, stabiliserande cellmembranen fungerar - vitamin A och E. När ökande kalciumnivåer i urinen gipotiazid administreras i kombination med beredningar som innehåller kalium (kalium orotat). I strid med utbytet av fosfor och kalcium visas en lång mottagning av difosfonater. Dosen och varaktigheten av intaget av alla läkemedel bestäms individuellt.

Terapi av urolithiasis i närvaro av njurstenar

Om det finns en tendens att självurladdning av stenarna, Urolithiasis patienter med föreskriven medicinering från gruppen av terpener (fruktextraktet ammi tand och m. P.) Having bakteriostatisk, sedativa och spasmolytisk effekt.

Kupirovanie renal kolik utförs spasmolytika (drotaverin, metamizolnatrium) i kombination med termiska förfaranden (varmvattenflaska, bad). Om ineffektivitet föreskriver antispasmodik i kombination med smärtstillande medel.

Kirurgisk behandling av urolithiasis

Om kalkylen i urolithiasis inte avviker spontant eller som resultat av konservativ terapi krävs kirurgisk ingrepp. Indikationer för kirurgi för urolithiasis är svår smärtssyndrom, hematuri, pyelonefritattacker, hydronephrosis-transformation. Välja en metod för kirurgisk behandling av urolithiasis, man bör föredra den minst traumatiska metoden.

Öppna kirurgiska ingrepp för urolithiasis

Tidigare var öppen kirurgi det enda sättet att ta bort stenen från urinvägarna. Ofta under en sådan operation var det nödvändigt att ta bort njurarna. Numera har listan över indikationer för öppen kirurgi med urolithiasis minskats avsevärt och avancerade kirurgiska tekniker och nya kirurgiska tekniker tillåter nästan alltid att hålla njurarna.

Indikationer för öppen kirurgi för urolithiasis:

 1. stora stenar;
 2. utveckla njurinsufficiens, om andra metoder för kirurgisk urolithiasis är kontraindicerade eller otillgängliga
 3. lokalisering av stenen i njuren och samtidig purulent pyelonefrit.

Den typ av öppen kirurgi för urolithiasis bestäms av lokaliseringen av stenen.

 1. pelviolithotomy. Genomförs om kalkylen ligger i bäckenet. Det finns flera sätt att använda. Som regel utförs back pyelolithotomi. Ibland, i samband med de anatomiska egenskaperna hos en patient med urolithiasis, blir den främre eller nedre pyelolithotomi det optimala alternativet.
 2. nephrolithotomy. Operationen anges för stenar av särskilt stor storlek, som inte kan extraheras genom snittet i bäckenet. Inskärningen utförs genom renal parenchyma;
 3. ureterolithotomy. Utförs om stenen är lokaliserad i urinledaren. Numera används det sällan.
Röntgenendoskopisk kirurgi för urolithiasis

Operationen utförs med hjälp av ett cystoskop. Små stenar tas helt bort. I närvaro av stora konkrement utförs operationen i två steg: krossning av stenen (transuretral uretrolitotripsy) och dess extraktion (litoextraktion). Stenen förstörs av pneumatisk, elektrohydraulisk, ultraljuds- eller lasermetod.

Kontraindikation för denna operation kan vara en prostata adenom (på grund av oförmågan att komma in i endoskopet), urinvägsinfektion och vissa sjukdomar i rörelseapparaten, där patienter med urolitiasis inte riktigt kan sätta på operationsbordet.

I vissa fall, (placering av stenar i njurbäckenet systemet och närvaron av kontraindikationer till andra terapier) för behandling av urolitiasis applicerar perkutan lithoextraction.

Shock-wave fjärr lithotripsy med urolithiasis

Krossningen utförs med hjälp av en reflektormissande elektrohydraulisk vågor. Remote lithotripsy kan minska andelen postoperativa komplikationer och minska trauma hos en patient som lider av urolithiasis. Detta ingripande är kontraindicerat under graviditet, blödningsstörningar, hjärtstörningar (Cardio-pulmonell insufficiens, artificiell pacemaker, förmaksflimmer), aktiv ström pyelonefrit, överviktiga patienter (över 120 kg), är det omöjligt att härleda kalkyl i stötvågen fokus.

Efter krossning lämnar sand och fragment av stenar med urin. I vissa fall åtföljs processen av en lätt härdbar njurkolik.

Ingen typ av kirurgisk behandling utesluter inte återkommande urolithiasis. För att förhindra återfall krävs långvarig komplex behandling. Efter avlägsnande av konkrement observeras patienter med urolithiasis i några år i urologen.