Huvud
Skäl

Proctitis enema

Förfarandena för inflammation i området i rektumslimhinnan ger ett stort antal obehagliga känslor. Och om det här är en proctit, kommer patientens tillstånd att förvärras ännu mer. Behandling av proktit med folkmedicin i form av enemas hjälper till att lindra smärtsamma förnimmelser och minska inflammation. Ett stort antal örter har antimikrobiella effekter. Det är dock värt att komma ihåg att det är bättre att rådfråga en expert innan man börjar ta emot olika typer av droger.

Enema är ett av de mest pålitliga och tidstestade agenterna för behandling av proktit. Särskilt effektiva enemas med avkok av barken av ek. För att förbereda buljongen behöver du: 80 g ekbark sätt på elden för att laga mat i en halvtimme i 1000 ml vatten. Tillsätt sedan 10 g stärkelse, som tidigare späddes i kokt vatten. Ett sådant folkläkemedel ger effektiv hjälp inte bara med proctit men också med förekomsten av andra tarmsjukdomar.

Förutom barken på ek används och infusion av kamomill. I termoserna måste du sätta 40 g kamilleblommor och brygga innehållet med kokande vatten. Termosen stängs för att tillåta medicinen att infilera, i ca 30 minuter. Därefter räcker det med att anstränga sig och stämma på infusionen.

Ett annat underbart recept på enema med proktit är infusion av kalendula. 500 ml kokt vatten bör ta ca 20 g kalendula blommor. Innehållet ska protesteras i ett vattenbad i ca 15 minuter, och sedan släckas med elden, för infusion i ca 45 minuter. För att utföra enema, ta 20 ml färdig infusion, tillsätt 10 g 3% borlösning. Infördes i rektumets hål på natten.

Microclysters med proctitis

Att utföra en mikroclyster med proctit kräver ett preliminärt reningsprocedur. Som folkformler för beredning av terapeutisk lösning är:

 • Blåsångfärgsfärgdosering: utspäd 5 g 2% tinktur med 60 ml vatten.
 • Gräsgräs: På 10 g gräs kokas 300 ml kokande vatten, kokt upp till hälften av volymen. För ett förfarande används 30 ml infusion.
 • Kan användas ek bark, salvia, kamomill blommor: 5 g ört förseglade 100 ml kokande vatten.

Mikrolykster framställs en gång om dagen före sänggåendet. Efter ett tag får man tillbringa en dag. Denna behandling av proctitbehandling bör vara minst 10 dagar.

Kronisk proktit

Kronisk proktit - kronisk inflammation i slimhinnan i ändtarmen. Ofta kombinerad med sigmoidit (proctosigmoidit). Ledsaget av tenesmus, obehag, klåda, brännande och icke-intensiv smärta i rektalzonen. I avföring avslöjas spår av slem, blod och pus. Under exacerbationen blir symtomen på kronisk proktit mer uttalad, eventuellt höjer temperaturen till subfebrila siffror. Det diagnostiseras med hänsyn till klagomål, anamnese av sjukdomen, undersökning av analare, rektal undersökning, rektoskopi, biopsi, avföringanalys och andra tekniker. Behandling - diet, läkemedelsbehandling, icke-farmakologiska metoder.

Kronisk proktit

Kronisk proktit - kronisk inflammatorisk process i slemhinnan i ändtarmen, som uppstod som ett resultat av specifika och icke-specifika infektioner, kroniska sjukdomar i det överliggande gastrointestinala, helmintinfektioner, diet kränkningar, fekal stagnation, kemiska, mekaniska, och strålningsexponering och andra faktorer. Vanligtvis är inflammation inte begränsad till rektum och sträcker sig till den överliggande tarmen med utveckling proktosigmoidit. Det är också möjligt att involvera pararectal vävnad med utvecklingen av paraproktit. Kronisk proktit uppträder oftare än akut inflammation hos detta organ. Män och kvinnor lider lika ofta. Behandlingen utförs av specialister inom proctology.

Orsaker och klassificering av kronisk proktit

Forskare påpekar att kronisk proktit hör till antalet polytheologiska sjukdomar. Med hänsyn till orsakerna till uppkomsten kan följande typer av denna patologi särskiljas:

 • Infektiös kronisk proktit. Utvecklas som en följd av exponering för patogena och villkorligt patogena mikroorganismer.. Cocci, koliforma bakterier, etc. Med penetration av patogener från vaginalt eller analt sex agerar kronisk proktit kan provoceras GONOKOCK, Treponema pallidum, herpesvirus, Chlamydia, etc. Ibland patologi orsakad av mykobakterier. tuberkulos.
 • Parasitisk kronisk proktit. Det förekommer med helminthiaser, protozoala infektioner, etc.
 • Stagnerande och alimentary kronisk proctit. De är resultatet av ihållande kränkningar kost med överdriven konsumtion av alkohol, kryddig, kryddig, fet och stekt mat, och utveckling av kronisk förstoppning, tillsammans med kontinuerlig traumatisering av rektal väggen alltför hård avföring.
 • Kronisk proktit orsakad av kemisk och mekanisk skada. Utvecklar genom själv (lavemangformulering konst missbruk, med användning av irriterande ämnen), analt samlag, för att självstimulerings ändtarm olika föremål träffas, närvaron av grova celler (av olika frukt gropar misstag sväljas objekt av fasta matbitar också) i avföringen. Det kan inträffa efter operationer på endotarmen, intilliggande organ och vävnader.
 • Strålning kronisk proktit. Det observeras i bakgrunden eller efter en tid efter avslutad strålbehandling för cancer i bäckenorganen.
 • Autoimunny kronisk proctit. Diagnosiserad med ulcerös kolit, Crohns sjukdom, Whipples sjukdom och amyloidos.

Dessutom kan kronisk proktit utvecklas med lokala störningar av blodtillförsel och innervering, med upplösning av rektumets neoplasmer och närliggande organ. Fördjupande faktorer som bidrar till framväxten av kronisk proktit är hypotermi, nedsatt immunitet och inflammation hos andra bäckenorgan. Med tanke på de karakteristiska förändringarna i slemhinnan finns atrofisk och hypertrofisk kronisk proktit. Vid atrofisk form observeras gallring och utjämning av slemhinnans veck. Med hypertrofisk proktit är slemhinnan lös, dess vikar förtjockas.

Symtom på kronisk proktit

Sjukdomen kan bli resultatet av akut proktit eller ha en primär kronisk kurs. Symtom är obehag, brännande, klåda, mindre ömhet, tenesmus, en känsla av ofullständig tarmrörelse och patologiska föroreningar i avföringen. Under eftergivningsperioden kan en kronisk proktit vara asymptomatisk eller manifest som en eller två svag uttryckta symtom. Ofta är det enda symptomet på sjukdomen en obetydlig eller måttlig tillsats av slem i avföringen.

Under exacerbationsperioden blir symtomen på kronisk proktit mer uttalad. Det finns en ökning av kroppstemperaturen till subfebrila siffror i kombination med smärtor, svåra brännskador och falska uppmaningar. Med långvarigt flöde komplikeras kronisk proktit ofta av analfissur, hemorrojder eller kronisk paraproktit. På pararectalregionens hud finns ekosematösa förändringar. Klåda i anuszonen blir så uttalad att det börjar påverka patientens livskvalitet negativt. Minskad förmåga att arbeta, det finns våldsbrott. Patienten blir irriterad.

Diagnos av kronisk proktit

Diagnos upprättas med hänsyn till klagomål, medicinsk historia, rektal undersökning, perianal undersökning, rektoskopi, biopsi, laboratoriestolprov och andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder. Vid undersökning av patientens perianala område med kronisk proktit uppmärksammas tillståndet av anus och omgivande vävnader. Karakteriserad av hypertrofi av hudvecken. I vissa fall avslöjas tecken på maceration, spår av pall, slem och blod på huden. När man utför fingerforskning bedömer prokologerna tillståndet av sfinkteren, avslöjar ömhet i kryptzonen, hypertrofi av papillorna och svullnad i tarmväggen.

Rektoskopi med kronisk proktit vittnar för intensiviteten eller jämnheten i det vaskulära mönstret, närvaron av enskilda petechiala blödningar och slemställen på tarmväggen. Under den endoskopiska undersökningen utför läkaren en biopsi. Materialet skickas för histologisk undersökning för att förtydliga arten och orsakerna till inflammationen. Dessutom bestämmer orsakerna till kronisk proktit en analys av avföring för äggmask, bakteriologisk studie av avföring och andra test.

Behandling av kronisk proktit

Behandling konservativ, långsiktig, utförs på poliklinisk basis. Patienten ordineras en särskild diet, vilket eliminerar alkohol, kolsyrade drycker, fet, stekt, kryddig och kryddstark mat. Patienten med kronisk proktit rekommenderar att begränsa konsumtionen av livsmedel som innehåller stora mängder av växttråd, vilket orsakar gasbildning och irriterande tarmväggen (frukt, grönsaker, baljväxter och al.). Grunden på menyn består av soppor och magert kött, ångad.

Patienten förklaras vikten av strikt vidhäftning till kosten. För att förbättra psyko-emotionella tillstånd, minska irritabilitet, normalisera sömn och skapa en gynnsam psykologisk miljö som främjar bantning och genomförandet av rekommendationerna från läkaren, patienter med kronisk proktit föreskrivna lugnande medel. Vid val av läkemedel, undvik att använda droger som irriterar tarmslimhinnan.

Under förvärring av kronisk proktit utförs antibakteriell terapi, tilldelas patienter mikroclyster med kamomillbuljong och collagolum. För att eliminera spasmer, minska smärta och lindra handlingen av avföring använd antispasmodik. Använd lokala lösningar (salvor, suppositorier) som hjälper till att eliminera inflammation och aktivera regenereringsprocesser. I vissa fall föreskrivs salvor med glukokortikosteroider. Efter lindring av akuta händelser rekommenderas patienter med kronisk proktit sittande bad med kaliumpermanganat, oljiga mikroclyster och perineal dusch.

Under eftergivningsperioden hänvisas patienter med kronisk proktit till en sanatorium-och-spa-behandling. Med rektal stenos utförs konservativ terapi (expansionen av Geghar bougies, fysioterapiprocedurer), vid ineffektivitet utförs kirurgiska ingrepp. Prognosen för kronisk proktit är ganska fördelaktig. Med adekvat terapi, efterlevnad av tekniken för att använda lokala läkemedel (ljus, mikroclyster) och genomförandet av läkarens rekommendationer, är en långvarig eftergift möjlig.

Folkrättsmedel för proctitis

Proktit är en sjukdom i ändtarmen associerad med utvecklingen av den inflammatoriska processen i slemhinnan. Anledningarna till att prova denna sjukdom är många. Bland dem - användningen av för skarpa rätter och starka alkoholhaltiga drycker; infektion med infusionsdysenteri, balantidiasis, trichomoniasis; tar antibiotika hypotermi; trauma; förstoppning; hemorrojder; prostatit; vulvovaginit.

Den akuta formen av sjukdomen utan behandling blir som regel kronisk, vilket ofta resulterar i allvarliga komplikationer. Den sjukdom som uppstått som en följd av tarminfektion kräver antibiotikabehandling. Behandling, förutom läkemedel, ger kost och måttlig övning.

Hur man känner igen och hur man behandlar proktit med folkmedicin

Symptom på sjukdomen bör varnas. om du märker en eller flera, kontakta din läkare omedelbart så att du inte driver sjukdomen. De viktigaste symptomen är:

 • smärta eller brännande i ändtarmen
 • smärta i nedre delen av ryggen
 • smärtsam uppmaning att tömma tarmarna
 • smärta i perineum
 • allmän sjukdom, trötthet
 • blodslemhinnor ur anuset;
 • ibland - ökad kroppstemperatur;
 • förstoppning eller diarré.

I kombination med den föreskrivna behandlingen för att bekämpa denna obehagliga sjukdom kan användas och bevisas av års erfarenhet av traditionell medicin. Enkla och prisvärda recept med örter och naturliga ingredienser hjälper till att snabbt bota proktit.

Curative enemas

 1. Ta bort inflammation i slimhinnan i rektumet, sådana mikroclyster. Tre matskedar kalendula blommor hälls en kopp kokande vatten (220-250 milliliter). Värm kompositionen i ett vattenbad och insistera sedan på termoserna i ca två timmar. Filter. Detta med hjälp av mikroclysters införs i endotarmen. Med ett botande syfte, kvarhåll infusionen inuti i 25-30 minuter så att den absorberar.
 2. Vid behandlingen används en sådan komposition också för mikroclyster. Liksom det tidigare receptet är infusion av kamomill beredd. Denna åtgärd kommer att eliminera infektionen och ta bort irritation i ändtarmen. Gå in i infusionen i tarmarna ska vara i varm form.
 3. Tistelens blomställning, nätets löv och rötterna av linjen tas i lika delar. Mala och mixa. 180 ml kokande vatten kommer att behöva en matsked samling. Insistera på minst 2 timmar. Filtrera och gör mikroclyster till en varm infusion.
 4. Gör enemas med proctit och med avkok av den torkade roten av hästsirrel. 3 matskedar råvaror bryggs med en liter varmt vatten och kokas på låg värme. (Cook endast 3 minuter!) Varmt buljong lavemang rensning utförs och därefter göra mikrolavemang med 50 ml tjocka buljong (100 ml kokande vatten en sked rötter).
 5. 4 matskedar av malmträd häll en halv liter kokande vatten. Koka lite över minimal värme. Låt det brygga i termoserna. Med en färdig buljong är enemas gjorda. Procedurer med malurt accelererar regenerering av slemhinna, lindrar inflammation.
 6. Helande och antiinflammatoriska egenskaper vid behandling av sjukdomen är enemas med avkok av ekbark. Den är beredd på följande sätt: 5 liter råmaterial tas per liter kokt vatten, koka på låg värme. Efter en halvtimme - filter. I buljongen tillsättes stärkelse (en sked), tidigare upplöst i vatten.
 7. Vegetabilisk olja används också. Ta 60 ml av denna produkt, värm till 36 ° och injiceras i ändtarmen på kvällen. Maximalt fördröja botemedlet inuti. (Du kan lämna hela natten). Förfarandet bör utföras efter att tarmarna har rengjorts. För att göra detta gör du enema med 2 liter kamomillbuljong.

Infusioner och avkok av örter

Inflammation i rektum hjälper till att avlägsna infusion av kalendula och kamille. Ett glas kokande vatten kastas på en tesked av varje växtmaterial. Ge dig att brygga och ta insidan under dagen för 20 ml varje 40-60 minuter.

Goda resultat vid behandling av proktit ger avkok av nässla, ringblomma, maskrosrot och psylliumfrön. Alla råmaterial blandas i en andel av 4: 1: 2: 4. Ta två skedar i samlingen för 300 ml vatten. Koka i ett kokande "bad". Ta 70-80 milliliter av medel.

Det kommer att helt eliminera symtomen på sjukdomen och ett sådant avkok. För dess beredning behövs följande vegetabiliska råmaterial: stammar av hallon, örtgräs, valerianrot och blommiga blommor. 5 skedar av samling hälles i 600 ml vatten. Koka. Ta 50 ml buljong i 15 på varandra följande dagar.

Kombinera växtråvarorna: Nässla, Tartar och Comfreyrötter. Förhållande mellan växter: 4: 5: 4. Tre skedar av samlingen hälls i 500 ml kokande vatten. Ge att brygga. Ta filtrerad infusion flera gånger om dagen för 80-100 milliliter.

brickor

Att ta bort inflammationen i ändtarmen hjälper sådana sessila bad. Ta ett glas hackat gräs av en fält furu och häll två liter kokande vatten. Efter 10 minuter filtreras infusionen och hälles i bäckenet. Badet hålls i 25-30 minuter.

Du kan göra sådana procedurer med avkok: gräs sporisha, blommor immortelle (torkade blommor), kamille, salvia och eukalyptusblad. 4 skedar av uppsamlingsplanter hälls i två liter kokande vatten och kokas. Därefter insisteras buljongen och passerar genom cheeseclothen. Badet hålls i varmt vatten i 15 minuter under veckan.

Proktit kan vara en följd av många inflammatoriska sjukdomar i kroppen, liksom påverkan av olika mikrobiella patogener.

Folkmekanismer kan med framgång hjälpa till vid behandling av proktit, återställa slemhinnan i rektummet. Glöm inte att sådana symtom som blödning, mucopurulent eller fläckar i endotarmen kräver en läkares råd för att inte missa livshotande förhållanden.

Du kan applicera enemas, men bara om det inte finns blödande sår och erosioner på rektal slemhinna. Särskilt viktigt för proctit är att förebygga förstoppning.

Till detta införs i kosten linolja eller pumpa och fiberprodukter rik på pektin, inklusive äpple, pumpa, persikor, bananer, morötter, etc.

Salvor och oljor

I folkmedicin behandlas proktit framgångsrikt med en grönsaksalva, som kan förberedas hemma utan problem. Det eliminerar helt den inflammatoriska processen och lindrar smärta i ändtarmen. För sin krävs: gräs smartweed (vatten peppar) och salvia, stjälkar växt - lin kvinnor (vanlig toadflax), kamomill blommor och ek bark. Alla krossades i pulver och hällde hett fett (fläsk eller gås). Insistera på två dagar och värm upp i eld. Filtrera åtgärden och kyla. Metod för applicering: Applicera salva på en gasväv och sätt in i ändtarmen. Extrahera det efter 5 timmar (du kan lämna det hela natten). Förloppet av sådan behandling är minst en vecka.

I folket för behandling av proktit används denna salva också. Det kallas en gill-salva. Det är helt enkelt att laga mat. Det kommer att ta en vältorkad ört lin vanlig. Det är malet i ett pulver. Ta 3 delar av detta råmaterial och blanda med 7 delar lard. Koka blandningen i ett kokande ångbad. Filtrera den färdiga bryggan och pressa grönsaksblandningen. Låt massan svalna. Den stelnade salvan kommer att ha en vacker grön färg. Den används för tamponger som placeras i ändtarmen.

För att ta bort symtomen på sjukdomen kan du använda havtornsolja. För att göra detta, gasväv är fuktigt i detta läkemedel och injiceras djupt i analöppningen.

Propolis blandas med vegetabilisk olja 1: 3, värms upp på ett "bad" för att få en homogen massa. Tampongen injiceras i ändtarmen. Håll honom hela natten.

Du ska veta att före tillämpningen av nationella resurser för behandling av tarmslemhinnans inflammation, t. E. proktit, måste du undersökas och konsulteras vid proctologist. En korrekt diagnos och ett individuellt tillvägagångssätt vid valet av mediciner kommer snabbt att lindra sjukdomen.

Bevisad folkmedicin för behandling av proktit

Nyligen är fler och fler personer av olika kön och ålder intresserade av vad som är proktitbehandling med folkmedicin. Proktit är en sjukdom i ändtarmen, kännetecknad av en inflammatorisk process i slemhinnan.

Denna patologi ger ägaren mycket obehag och svår smärta, det kan orsakas av olika faktorer:

 • förekomst av infektionssjukdomar;
 • missbruk av skadliga vanor
 • "Fel" mat.

Kan jag på något sätt bli av med sjukdomen utan att ta medicin, och vilket medel är det mest effektiva?

Dekoktioner och infusioner av medicinska örter

Proctitis är den äldsta sjukdomen som är känd för människor sedan antiken. Traditionella läkarna och läkarna känner till många ofarliga sätt att behandla denna patologi. De mest effektiva är infusioner på basis av medicinalväxter och med tillsats av olika växtråvaror.

 • Infusion av kamomill och kalendula. En tesked kemikaliens kamille och samma mängd kalendula hälles i 250 ml kokande vatten. Den resulterande vätskan bör täckas och får stå i 2-3 timmar. Den beredda medicinen måste dricka varje timme för 20 ml (glaset ska konsumeras inom en dag).
 • Nettlebuljongen. För att göra det måste du blanda 40 gram torrblod och psylliumfrön, 20 g maskros och 10 g blomkål (alla växter måste torkas). Det beredda råmaterialet hälles med 300 ml destillerat vatten. Då får den resulterande massan kokas och koka på låg värme i 5-7 minuter. På en dag måste du konsumera 70 ml buljong.
 • Med melissa. En halv matsked citronbalsam ska blandas med samma mängd oregano. Råmaterial hälls i 250 ml vatten och smutsas i ett vattenbad i ca 15 minuter. När produkten svalnar måste den filtreras. Eftersom denna buljong är mycket koncentrerad, förtunnas den med vatten (en tesked i ett glas vatten). Drick ett sådant läkemedel rekommenderas 1 gång om dagen.

Proktitbehandling med folkmedicin kommer att vara längre än med hjälp av moderna läkemedel - inflammation i ändtarmen kommer inte vara tidigare än 2 månader. Men eftersom en sådan teknik är säkrare föredrar många patienter det för henne.

Proctitis enema

Övning visar att de börjar agera snabbare än intag av växtbaserade dekoktioner inuti, eftersom effekten kommer att vara direkt på det drabbade området.

 • tre skedar torkad kamomill hälles i 200 ml kokande vatten. Kompositionen måste sättas på vattenbadet i 15 minuter, häll allt detta i en termos och låt det infiltrera under några timmar. Vid slutet av denna tid måste läkemedlet filtreras och sättas in i rektum med emmen. För att uppnå maximal effekt bör infusionen förbli inom 20-30 minuter, under denna tid kommer han att få tid att suga i tarmarnas väggar;
 • Näsbladen och tistelblommorna blandas i lika stora proportioner. Torkade växter måste krossas ordentligt, en matsked av samlingen hälls i 170 ml kokande vatten. Preparatvätska bör infunderas i ca 3 timmar, varefter det kan injiceras i ändtarmen. Infusionen ska filtreras och varm
 • Färsk malurt (4 matskedar) hälls med en liter kokande vatten. Allt detta måste koka och kokas över en liten eld i en halvtimme. Den beredda buljongen hälls i en termos, den måste lagras i kylskåpet. För att bota proktit måste enemas med denna vätska göras regelbundet. De kommer att bidra till att eliminera inflammatorisk process och påskynda regenerering av slemhinnor.

Oavsett vilken flod som väljs, måste vätskan nödvändigtvis absorberas i tarmarna. Efter proceduren måste du vila i en halvtimme (du måste ligga först på ryggen och sedan på din mage). Om mikrocyklerna är korrekta, börjar den positiva effekten visas efter 3 veckor.

brickor

Sittande bad med tillägg av olika avgifter bidrar också till att bekämpa inflammation och förbättra det övergripande välbefinnandet.

De mest effektiva recepten:

 1. Baserat på fältpine. Ett glas färskt krossade löv hälls med 2 liter kokande vatten, och efter 15 minuter hälls allt detta i ett bassäng med vatten. Sittande i ett sådant bad behöver minst 30 minuter. För att uppnå det förväntade resultatet måste de tas minst en gång om 3 dagar.
 2. Med buljongen av sporrows, immortelle och kamille. Torra växter blandas i lika stora proportioner. 4 msk kokad samling häll 2 liter kokande vatten och koka över en liten eld. När buljongen kyls något måste den filtreras genom en sikta. Den resulterande vätskan blandas med samma mängd varmt vatten. Sittbadet måste tas i 15 minuter varje dag i 10 dagar.

Behandlingsproctitis folkmedicin har inga kontraindikationer, så du kan använda alla dessa metoder, även utan att en läkare utses. Men om efter 2-3 veckor märkbara förbättringar inte kommer, skjuta upp besöket till en specialist bör inte vara.

Folkmedel i proctitbehandling

Ett effektivt och fullständigt ofarligt sätt att behandla proktit är folkmekanismer. Sjukdomen påverkar människor av båda könen och alla åldrar, som kännetecknas av inflammation i slemhinnan i sigmoiden och ändtarmen. Behandling av sådan patologi med folkläkemedel används i samband med läkemedelsbehandling eller som en helt självständig metod för att bekämpa sjukdomen.

Ostörd stadier av proktit kan botas en gång för alla med hjälp av recept av traditionell medicin hemma.

Orsaker och symptom på proktit

Sjukdomen utvecklas på grund av inflammatoriska processer i människokroppen eller under den patogena effekten av olika mikroorganismer. De främsta orsakerna till proctit är:

 • obalans i intestinal mikroflora;
 • infektion med patogena mikroorganismer
 • allvarlig hypotermi hos kroppen
 • skada tarmarnas väggar
 • venerala sjukdomar;
 • analsex;
 • Gastrointestinala sjukdomar;
 • förgiftning av kroppen
 • onkologiska neoplasmer.

Symtomatisk sjukdom beror på sjukdomsformen. De karakteristiska symptomen på varje form av proktit ges i tabellen:

Effektivitet av folkmedicin med proctitis

Effektiva folkmedicin i kampen mot proktit är läkning av salvor, avkok, infusioner, enemas och sessilbad. Förberedelsen och användningen av sådana droger är mycket enkel, prisvärd, låg budget och säker för kroppen. Folk recept hjälper:

 • stoppa den inflammatoriska processen
 • bedöva skadade områden
 • återställa tarmslimhinnan;
 • sluta blöda
 • förhindra bildandet av purulenta och blodiga slemsekretioner;
 • normalisera avföringen.
Traditionell medicin med proctit är en överkomlig, effektiv och säker behandling av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Innan man använder folkmetoder för proctitbehandling, är det nödvändigt att konsultera en prokolog.

Folk recept från proctitis

Calendula och andra örter

En enkel, prisvärd och effektiv metod för behandling av patologi är antiinflammatoriska enemas. Behandling med denna metod utförs under 14-20 dagar. Det terapeutiska medlet från mikroclyster faller direkt in i tarmen och sugs in i dess väggar, producerar den nödvändiga antiinflammatoriska och analgetiska effekten.

Läkemedel - kalendula, kamomill, melissa och oregano, har starka antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Microclyster från sådana örter är beredd helt enkelt hemma. För att göra detta behöver du:

Calendula är känt för sin helande och antiinflammatoriska egenskaper, som också används vid proctitbehandling.

 1. Häll 20 g gräs med 100 ml vatten;
 2. värm i ett vattenbad i 15 minuter;
 3. försvara den resulterande buljongen och stammen;
 4. Sprid agenten i följande proportioner: 5 ml av preparatet för 50 ml vatten;
 5. gå in i ändtarmen
 6. efter att proceduren ligger nere i 15-20 minuter på baksidan, mage, sidor.

Proctitbehandlingsproceduren rekommenderas endast i avsaknad av erosion och blödande sår i tarmslimhinnan. För att påskynda regenerering av tarmslemhinnan som används microclysters av avkok av bladen av malört, ek bark, groblad, maskros eller renfana. Behandlingsproceduren ska utföras dagligen tills symptomen försvinna helt.

Behandling med enemas gjord av hästsele

För att rensa tarmarna används enema från roten till hästsirrel. Receptet för dess förberedelse är som följer:

 1. i 1 liter kokande vatten tillsätt 30 g torkad rot;
 2. koka blandningen i 3 minuter;
 3. från den resulterande buljongen för att genomföra en terapeutisk procedur.
Tillbaka till innehållet

Sittande bad

Med bröstets proctitis tar man bort smärta, obehag i analområdet och underlättar avföring. För deras förberedelse används medicinska örter - fälthästslag, som har en hemostatisk och antimikrobiell egenskap. Narkosera och stoppa effektivt blödning och bad från eukalyptus eller immortelle. Vid användning av denna behandlingsmetod rekommenderas att sitta i dem i minst 20-25 minuter.

Salvor och oljor

För effektiv och säker behandling av proktit används en antiinflammatorisk salva. För dess förberedelse är det nödvändigt:

 1. ta barken av ek, vattenpeppar, linfrö;
 2. Häll blandningen av örter med smält fläskfett och låt det infiltrera i 12 timmar;
 3. då värme och belastning;
 4. att impregnera tampongen med produkten;
 5. sätt in det i anus och lämna det i 5 timmar.

För att ta bort inflammationen i slemhinnan, använd terapeutiska tamponger med havtornsolja eller propolis. För denna procedur behöver du:

 1. gasvävpipa fuktas rikligt i havtornsolja;
 2. Gå in djupt i anuset och lämna det där hela natten;
 3. ett liknande förfarande kan utföras med propolis blandat med vegetabilisk olja i ett förhållande 1: 3.
Tillbaka till innehållet

Herbal avkok eller insamling

Buljongen är gjord av kalendula, kamomill, nässla och plantain. För beredningen är det nödvändigt att brygga 10 g råmaterial i 200 ml vatten. Ta det varje dag för 20 ml före varje måltid. Förbereda växtbaserade samling du behöver:

Herbal decoction för behandling av proctit kan beredas självständigt eller köpas på ett apotek.

 1. slipa tisteln, näsbladen och falkens rötter i lika stora proportioner;
 2. Häll 10 g av en blandning av 180 ml vatten;
 3. insistera samling av 2 timmar;
 4. Därefter påtrycka infusionen och gör mikroclyster.

Effektiv och snabb behandling av proktit utförs av Collargol, tillverkad på basis av silver och med antiinflammatoriska, astringenta och bakteriedödande egenskaper.

Bristen på snabb och effektiv medicinsk behandling leder till spridning av den inflammatoriska processen i vävnaden som omger tarmarna, colon sigmoideum eller andra gastrointestinala organ. Den kroniska formen av sjukdomen försvagar det mänskliga immunsystemet, minskar effektiviteten, förvärrar det övergripande välbefinnandet. Folkmedel hindrar spridningen av sjukdomen, eliminerar tecken och symtom på sjukdomen och reparerar snabbt den skadade slemhinnan.

Proctitis - orsaker, symptom, diagnos och behandling. De huvudsakliga formerna av proktit är erosiva, katarrala, ulcerativa.

Vanliga frågor

Anatomi och fysiologi i ändtarmen

Endotmen är den slutliga delen av tarmen. Dess huvudsakliga funktion är avlägsnandet av osmält mat. Endotalen är belägen i det lilla bäckens hålrum och är omgivet på alla sidor av en fettvävnad. Det börjar från sigmoid kolon och slutar med analöppningen. Organets vägg består av slemhinnan och musklerna som trycker på pallarna.

Orsakerna till proktit och paraproctit

Infektiösa orsaker till proctit:

 • Intestinala infektioner orsakade av chlamydia, Campylobacter, virus och cytomegalovirus gerpesa.Nespetsifichesky inflammatorisk process orsakar streptokocker, stafylokocker, E. coli och andra mikroorganismer i närvaro av foci av kronisk inflammation i intilliggande organ.
 • Syfilis manifesterar sig i form av en primär shaknra - ett sår med en grå sebaceous botten. Med sekundär syfilis runt anusen finns det många kondylomer - konformade höjningar. Med tertiär syfilis, tjocktarmen i ändtarmen, och tätningar bildas i gummi. Syfilis i rektum är vanligare hos kvinnor.
 • Tuberkulos. Infektion tränger in i ändtarmen med blodflöde eller genom sprickor, repor. Sår och fistlar bildas.
 • Gonorré proctit är vanligare hos kvinnor - infektionen överförs till rektum från slidan.
 • Parasitiska sjukdomar. Proktit utvecklas ofta vid helmint tarm lesioner (springmask, rundmaskar, bandmask, piskmask, schistosomer, etc.), dysenteri (dysenteric ameba) balantidiasis (ciliater-balantidiums).
 • Skador i ändtarmen.

Orsaker till skador på ändtarmen:

 • kirurgiska ingrepp för hemorrojder, analfissurer och andra ändamål i ändtarmen;
 • analsex: proctit är utbredd bland män som går in i homosexuellt samlag
 • ospända skarpa föremål i avföring, till exempel bitar av ben, etc.;
 • skador på grund av olyckor och avsiktliga skador;
 • födelsetrauma - vaginalöppning, perineal, rektalvägg;
 • anal fissur är en slemhinnan och anus hudfel.

Otillräcklig näring

Inflammation i ändtarmen, som utvecklas med undernäring, kallas matarproctit.

Livsmedel, med frekvent användning som kan utveckla matarproctit:

 1. kryddiga rätter;
 2. kryddor och kryddor;
 3. systematisk missbruk av alkohol.

Dessa typer av mat irriterar slimhinnan i rektum, leder till bildandet av överskott av slem.

Sjukdomar i andra organ i matsmältningssystemet

Med störd matsmältning levereras rester av mat som inte har bearbetats fullständigt till ändtarmen. De irriterar slemhinnan, leder till fördelningen av alltför stora mängder slem, inflammation. Många sjukdomar i matsmältningssystemet leder till diarré och förstoppning, som också är faktorer för utveckling av prostit.

Sjukdomar i matsmältningssystemet, vilket leder till en proctit

 • Hepatit (inflammation i levern): Viral, giftig (förgiftning), alkoholisk, medicinsk (som en följd av biverkningar av droger). Levern producerar gallsyror, som i tarmen emulgerar fetter och främjar deras matsmältning. Om denna process är trasig, förstör förstoppning, diarré, uppblåsthet, fekala massor ändtarmen.
 • Cirros (leversjukdom, åtföljd av hennes cells död).
 • Cholecystit är en inflammation i gallblåsan. Uppsamling och utsöndring av gall- och gallsyror störs.
 • Pankreatit - inflammation i bukspottkörteln som frigör enzymerna trypsin (spjälkar proteiner) och sukras (spjälkade kolhydrater). Samtidigt störs matsmältningen av proteiner och kolhydrater. Ospädda proteiner genomgår råtna i tjocktarmen. Utveckla matsmältningsstörningar, dysbios.
 • Gastrit och magsår. Med dessa sjukdomar störs matsmältningen i magen. En stor mängd magsaft framställs, som innehåller saltsyra. Tillsammans med mat faller den i en tunn, tjock och sedan rektum.
 • Dysbakterios i tarmen

Dysbacteriosis är en sjukdom där sammansättningen av tarmmikrofloran störs. Reproduktion av "användbara" mikroorganismer är undertryckt och villkorligt patogen (kan orsaka inflammation under vissa förhållanden) - aktiveras.

Dysbacteriosis manifest som förstoppning, diarré, frekvent avföring, förekomst i avför osmält matrester, uppblåsthet. Allt detta leder till utveckling av proctit.

Brott mot blodkärlens sida

 • Vid överbelastning i hemorrhoida åder störs utflödet av blod från ändtarmen. Dess slemhinnor får mindre syre, dess regenerering försvagas, skydd mot infektion och andra skadliga faktorer.
 • Sjukdomar som åtföljs av venös trängsel och leder till en proktit:
 • hemorrojder: utvidgning av hemorrojder, vilket resulterar i att noder bildas under rektumets slemhinna
 • åderbråck: utvidgning av venerna, åtföljd av stagnation av blod och kränkningar av blodtillförsel till olika organ, inklusive rektum
 • tromboflebit: bildandet av trombi i venerna och deras inflammation
 • hjärtsvikt: På grund av ett brott mot hjärtfunktionen stagnerar blodet i kärlen i den nedre delen av kroppen.
 • venös insufficiens hos personer som spenderar mycket tid i sittande ställning.

Maligna tumörer i ändtarmen

Kräftan i rektum leder alltid till utveckling av proktit. Detta beror på det faktum att cancerceller är främmande, som svar på dem bildas antikroppar i kroppen. Malign tumör producerar toxiner som påverkar rektumets slemhinna.

Gradvis sprids tumörmetastaser till bukhinnan och leder till utveckling av peritonit - inflammation i bukhålan.

Strålskador

Proctit är en av manifestationerna av strålningssjuka. Stora doser av strålning orsakar skada på slemhinnan i ändtarmen och en kronisk inflammatorisk process. Inflammation i rektum är en karakteristisk komplikation av långvarig strålbehandling i maligna tumörer

Åtgärder av giftiga ämnen

Proctit kan leda till förgiftning med bly och andra tungmetaller.

Autoimmuna sjukdomar

Autoimmuna orsaker till proctit:

1. Crohns sjukdom. Detta är en kronisk inflammation i tarmen, som kan spridas till ändtarmen.

2.Hronichesky ulcerös kolit - en autoimmun-inflammatorisk sjukdom i tjocktarmen, under bildande av sår i slemhinnan.

Faktorer som inte är en direkt orsak till prostit, men bidrar till utvecklingen:

 • hypotermi;
 • frekventa infektioner;
 • minskad immunitet
 • inflammatoriska sjukdomar i intilliggande organ: blåsan (cystit), inre kvinnliga könsorganen (vaginit - inflammation i slidan, vulvovaginit - inflammation i vagina och externa genitalier organoy, oophoritis - inflammation i äggstocken);
 • några avföringstörningar.

Typer av proktit

Proctitis klassificering beroende på sjukdomsförloppet:

Akut proktit. Symtomen är permanenta, men bekymrar patienten en kort stund. Sjukdomen åtföljs ofta av ökad kroppstemperatur, generell svaghet och sjukdom. Till akut proktit kan leda till akuta infektionssjukdomar, rektala skador,

Kronisk proktit. Symtom på sjukdomen är mindre uttalad, men de oroar sig länge. Kursen är vanligtvis vågig: Periodiska exacerbationer ersätts av remissioner (förbättringar i staten). Kronisk proktit orsakas ofta av kroniska infektioner, autoimmuna sjukdomar, maligna tumörer i ändtarmen, vaskulära patologier.

Klassificering av akut proktit beroende på arten av patologiska förändringar i rektum:

 • katarrhalhemoragisk - rektumets slemhinnor är svullet, har en ljus röd färg, den har ett stort antal små blödningar;
 • catarrhal-purulent - rektumets slemhinnor är svullet, det har pus;
 • catarrhal-mucous - den rektala slemhinnan har en ljus röd färg, den är edematös, utsöndrar den en stor del av slem;
 • polypos - på rektumets slemhinnor bildas utväxningar som liknar polypor;
 • erosiv - på slemhinnan i rektumet, erosion - ytfel;
 • ulcerös - på slemhinnan i rektum bildas djupare defekter - sår;
 • ulcerativ-nekrotisk - i slemhinnan i rektum finns sår, nekros och avstötning i vissa områden;
 • purulent-fibrinös - rektumets slemhinna är täckt med en purulent-fibrinbeläggning - en tunn film.

De allvarligaste formerna av akut proktit är: Katarrhalpululent, erosiv, ulcerös, polypropp.

Klassificering av kronisk proktit, beroende på förändringar som uppstår i rektum:

 1. hypertrofisk: rektumslimhinnan är förtjockad, alla dess veck är mycket väl uttryckta;
 2. Normotrof: slemhinnan har den vanliga formen;
 3. Atrofisk: slemhinnan är tunn, alla vikar på ytan är jämn.

Proctitis Symptom

Symptom på akut proktit

 • Smärta i ändtarmen. Det är akut och förvärras under avföring.
 • Andra obehagliga känslor i ändtarmen: brännande, känsla av tyngd.
 • Smärta i perineum - en plats som ligger mellan anus och könsorganen. Kvinnor kan ge i labia och vagina, hos män - i skrot och penis.
 • Ryggsmärta - förekommer med proktit hos vissa patienter.
 • Utsläpp från ändtarmen. Oftast är de purulenta och blodiga.
 • Ökad kroppstemperatur. Vanligtvis till 37 - 38 * C.
 • Allmän sjukdom, frossa, trötthet.
 • Avföringsproblem: förstoppning eller diarré.
 • Ofta smärtsam uppmaning att defekera.
 • Föroreningar av färskt blod eller blodproppar i avföring. Detta symptom är karakteristiskt för ulcerös och ulcerös nekrotisk proktit.
 • Blodig utsläpp, brännande och tyngd i ändtarmen är tecken som kännetecknar strålskada på ändtarmen.

Symtom på akut proktit förekommer inom några timmar eller dagar. Med rätt behandling passerar de snabbt. När de uppstår måste du kontakta proktologen så snart som möjligt.

Symtom på kronisk proktit

 • Smärtan i rektum är närvarande, men de är väldigt svaga, orsakar inte patienten ångest.
 • Klåda och brinnande. Också relativt svag.
 • En ökning av kroppstemperaturen är inte alltid noterad. Oftast överstiger dess indikatorer inte 37 * C.
 • Hållbar urladdning från ändtarmen. De ser ut som slem eller pus.
 • Blandningar i blodets avföring i vissa proktitformer, till exempel orsakad av ulcerös kolit, kroniska analfissurer.
 • Blek, anemi Utveckla med kronisk blödning i ändtarmen.
 • Depletion. Förekommer om proktit orsakas av rektumets cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Kronisk proktit kan initialt vara en oberoende sjukdom eller resultatet av en obehandlad akut proktit.

Komplikationer av proktit

akut paraproctit - inflammation av fettvävnad som omger ändtarmen

 • kronisk abscess och rektala fistlar - öppningar, vilka bildas på grund av purulent fusion av tyger och anslutna rektum från hudytan angränsande organ (t ex cystisk-rektal fistlar);
 • pelvioperitonit - inflammation i bäckenets peritoneum - en tunn film som klämmer in i buken;
 • sigmoidit och kolit - inflammatorisk process i de överliggande delarna av tjocktarmen: sigmoid och kolon;
 • polyps och maligna tumörer i ändtarmen - komplikationer hos kronisk polyp;
 • smalning av rektum på grund av ärrbildning orsakad av en svår inflammatorisk process;
 • minskad immunitet, orsakad av kronisk infektion och inflammatorisk process.

Folkbehandling av proktit

Proctitis - behandling med folkmekanismer

Om sjukdomen inte har allvarliga komplikationer, är behandling med heminredning mycket möjlig. Mycket effektiv behandling använder också folkmedicin som kan ta bort obehaglig smärta och minska eller till och med stoppa utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Många örter har antibakteriell verkan. Att bedriva behandling är dock bäst efter att ha hört en specialist som tar upp de nödvändiga avgifterna. Dessutom kan växtbehandling kombineras med behandling med tabletter.

Växtbaserade behandlingar - recept

Växtbaserade infusioner i folkproctitisbehandling tar en speciell plats och om du följer alla rekommendationer kommer inte resultatet att vänta länge.

 • Recept # 1 Vi förbinder tre delar av tandstenen, med fyra delar av rovdjurets och näsens rots. Vi tar två matskedar i matsalarna i samlingen, häll två glas brant kokande vatten och lämna för att insistera på natten. Vi tar fyra gånger om dagen för ett halvt glas växtdekok 30 minuter före måltid.
 • Recept # 2 Tre gånger om dagen, precis innan måltiderna, måste du äta en tesked tepulver, beredd från en maskros ros och tvätta med yarrowinfusion (häll en tesked kokande vatten och insistera).
 • Recept # 3 En sked med tusenskönor fylls med ett glas kokt vatten och insisterar i en halvtimme. Ta en sked stor matsal fyra gånger om dagen.
 • Recept # 4 Tre gånger om dagen, ta en kvart kopp juice av bergaska. Vid behov tillsätt socker och drick med vatten.
 • Recept nr.5 Drick ett glas hästsirrel strax före sänggåendet.
 • Recept No.6 Vi förbereder samlingen, som består av salvia, ört av fågelns bergsklättrare och blommorna tagna i lika delar, två delar av barken på hästkastan och ekbarken. Tre matskedar urter data hälls i 2,5 liter vatten och kokas i tio minuter.

Enemaer och mikroclyster med proctit

En av de beprövade och pålitliga icke-traditionella metoderna för proctitbehandling är enemas och microclysters. Det är sant att det bör noteras att enemas kommer att vara effektiva i den inflammatoriska processen i den nedre delen av tjocktarmen.

Den mest populära i folkmedicin är enema med avkok av ekbark. För att göra det, ta fem matskedar ek kantine och en liter vatten kokt, och koka i 30 minuter. Lägg sedan till en sked stor stärkelse, som bryggs med kokt vatten.

Inte mindre effektiv och kamilleinfusion. I en liter termos häll fyra skedar kamilleblommor med brant kokande vatten. Insistera i 30 minuter. Buljongen filtreras, kyls och används för enemas.

Dessa enemas görs en gång om dagen efter avföring. Två dagar senare måste du gå till läget varannan dag. Vi utför förfarandena i tio dagar. Volymen av enema bör ligga inom 30-50 ml.

Ett annat bra recept på enema med proctit är tinktur av kalendula. Häll två matskedar av tabletter med två glas kokande vatten. Ta det i ett vattenbad i 15 minuter och insistera sedan på 45 minuter. För att förbereda enema, ta en sked full av bordsskiva redan förberedd infusion och tillsätt en sked full av borsyra lösning 3%. Vi gör enema i 10 dagar på natten.

Kom ihåg att behandlingen av denna sjukdom på grundval av folkmedicin är inte begränsad till strikta recept. Du kan blanda smärtstillande och inflammatoriska örter. Tålamod är dock nödvändigt, eftersom behandlingen av örter kommer att vara lång och kan nå två månader.

Proctitis: orsaker, symptom, diagnos, behandling

Proktit är en inflammation i ändtarmen i slemhinnan.

Orsaker till sjukdomen

Ofta proktit är en manifestation av inflammatorisk tarmsjukdom: ulcerös kolit, Crohns sjukdom eller dysenteri.

Inflammation i rektum kan utvecklas hos patienter som genomgått en operation på endotarmen, till exempel om hemorrojder, med anasfissurer, med paraproktit.

Proktit kan förekomma hos patienter med akuta tarminfektioner orsakade av campylobacter, klamydia, herpesvirus och cytomegalovirus.

Orsaken till proctit kan också vara patogener av venerala sjukdomar: gonorré och syfilis.

Inflammation av den rektala slemhinnan orsakar ibland antibiotikabehandling, strålbehandling och användning av enemas med irritationer.

symptom

Proktit kan påverka det nedre segmentet av endotarmen, 5-7 cm från anusen, sprider sig ibland till hela ändtarmen. Ofta påverkas huden runt anusen.

Enligt manifestationen av symtom och karaktären av proctiternas förlopp är utmärkande:

 • akut proktit,
 • kronisk proktit.

Symptom på akut proktit

Akut proktit börjar plötsligt och åtföljs av följande symtom:

 • ökad kroppstemperatur,
 • frossa,
 • tenesmus (falsk uppmaning att defekera) mot bakgrund av förstoppning,
 • känsla av tyngd i ändtarmen,
 • svåra brännskador i ändtarmen.

Akut proktit utvecklas ganska sällan, men när denna sjukdomsform uppstår, orsakar det mycket lidande för patienten.

Symtom på kronisk proktit

Kronisk proktit, till skillnad från akut, förekommer ofta. Sjukdomen utvecklas gradvis, omärkligt. Inga generella symptom. Lokala symptom uttalas inte:

 • klåda i anuset,
 • fukt,
 • brännande känsla.

Dessa symptom manifesteras individuellt eller i olika kombinationer. Vanligtvis symptomen är så obetydlig att patienterna inte söka läkarvård, fortsätter att leva ett normalt liv eller behandlas med huskurer.

Under tiden fortsätter den inflammatoriska processen att utvecklas. Uppenbaras av ökad bränning i ändtarmen med akut mat, uppträder slem eller mucopurulent ansvarsfrihet. Ibland är den skarpaste klåda i anusområdet mest uttalad. I detta fall bryts inte tarmarnas funktioner.

Symptom på ulcerös proktit

Med ulcerös proktit på rektumets slemhinnor detekteras flera erosioner eller till och med sår.

Ulcerativ proktit är en av formerna av ulcerös kolit, men symptomen och behandlingsmetoderna liknar proctit, eftersom sjukdomen påverkar segmentet eller hela rektum och spridas inte längre.

Symptomen på sjukdomen är mycket karaktäristiska:

 • Det plötsliga utseendet på bloddroppar på ytan av avföringen (det kan vara antingen ljust eller mörkt eller i form av blodproppar).
 • då blodig eller blodig mucös urladdning framför stolen eller med en falsk uppmaning.

I detta fall störs inte tarmarnas funktion, nästan alltid finns det inga obehagliga känslor (smärta, klåda, brännande).

Symptom på strålsårsproctit

Denna form av proktit utvecklas efter röntgenbehandling för en tumör i prostata eller kvinnliga genitala organ. Sjukdomen utvecklas inte omedelbart, men flera månader efter proceduren.

Uppenbaras av följande symtom:

 • blodig urladdning från ändtarmen,
 • känsla av tyngd och tryck i ändtarmen,
 • frekventa falska önskningar.

diagnostik

De viktigaste diagnostiska metoderna är:

 • sigmoidoskopi,
 • rektal slemhinnorbiopsi,
 • bakteriologisk analys av smet från rektumets vägg.

Diagnos av akut proktit är svårt på grund av kramp i slemhinnan i anusen. I motsats till krampen som uppstår när anusen sprungas, kan denna spasm lätt övervinnas genom införandet av ett finger i endotarmen, vilket är rikt smurt med vaselinolja.

Det finns en stark svullnad i slemhinnan, när du tar bort fingret på handsken kan det vara blodigt slem.

Rekto-manoskopi visar en uttalad rodnad av slemhinnan med ett uttalat kärlmönster.

Kronisk proktit ofta åtföljd av ekosematösa fenomen runt anusen.

I fingerforskningen finns i regel polypoidformationer (upp till 2 cm). Dessa är inflammerade papiller, som ofta betraktas som polyps i anusen.
Med sigmoidoskopi förändras slemhinnan obetydligt, det vaskulära mönstret mjukas, individuella pekar blödningar, slemhinnor bestäms.

Ofta tas proktit mot hemorrojder och behandlas felaktigt. Endast rektoskopi kan göra en noggrann diagnos.

Med strålningspotit är slemhinnan så inflammerad att den tas för rektal cancer. I detta fall kan en noggrann diagnos göras efter en biopsi.

behandling

Behandlingsregimer för akut och kronisk proktit liknar i många avseenden och består av två steg:

 • följa en strikt diet,
 • rening av tarmarna.

Med akut proktit

Det är nödvändigt att utesluta skarpa, sura, salta livsmedel, alkoholhaltiga drycker och vegetabilisk mat. Alla grönsaker, frukter och bär är förbjudna.

Från kosten uteslutna juice, alla sötsaker, inklusive choklad.

Endast bakade äpplen är tillåtna.

Rätter rekommenderas för en diet.

 • frukost. Proteinomellett, flytande manna eller risgröt på vattnet med en liten bit smör, stallost.
 • lunch. Kött- eller kycklingsbuljong, riven grönsaksoppa, rullat kokt kött, kycklingkoteletter, kokt fisk, svag tranbärsgelé.
 • middag. Vätskegrötgröt på vattnet med en liten mängd olja, ångfettfri kotlett, kockost med gräddfil. Bröd är bara vit, gammal.

Under dagen behöver du dricka mycket vätskor - 5-6 glas per dag.

Rening av tarmarna med hjälp av enemas med proctit

Under den första veckan är det nödvändigt att orsaka avföring med enema. På grund av de smärtsamma förnimmelserna finns det ingen fullständig tömning. Användning av laxermedel rekommenderas inte.

 • Framställning av enema. 8 tsk kamille häll 4 koppar kokande vatten, värm på en liten eld i 10-15 minuter. Låt stå i en tätt stängd pan i en timme. Stam genom gasbindning, vikad i 4 lager.
 • Hur man sätter enema. Enema bör göras på morgonen. Infusions temperatur är 25-27 ºі. Spetsen av enema bör smörjas med varm vaselinolja. Enema är placerad i det benägna läget på vänster sida. Infusion bör införas smidigt. Efter 5-10 minuter ska du gå på toaletten.
 • Terapeutisk svaghet. Efter rengöring av tarmen placeras en timme varma (36-37 ºі) mikroclyster (100 ml) från samma kamilleinfusion. På natten injiceras mikroklismen (50-100 ml) av raffinerad solrosolja, uppvärmd till 36-37 º, i ändtarmen i 1 timme.

Från och med den andra veckan ersätts terapeutiska kamille-mikroclystrar med mikroclystrar från 0,35-0,5% lösning av collargol. Oljecyklister måste fortsättas.

Det är bra att använda vanliga varma bad (36-38 ºС).

En kurs av denna behandling varar i 2 veckor. Då ska du ta en 10-dagars paus och upprepa tvåveckors behandlingskurs, även om alla manifestationer av proktit har försvunnit.

För att avbryta kosten bör vara försiktig, inte tidigare än 3 månader. Att bryta kosten kan leda till en ny exacerbation.

Behandling av kronisk proktit

Behandling av kronisk proktit är nästan densamma som vid akut behandling.

Skillnaden är i vissa lättnader i kosten:

 • det är tillåtet att öka mängden proteinprodukter - kött, fisk, ägg, keso, kefir och gräddfil tillsätts,
 • tillåtet att använda i begränsade kvantiteter potatis, morötter, kål, jordgubbar, äpplen, plommon, helst från bär och frukter för att göra komposter och kissar.

Klippen är också placerade, som i akut proctit under de två första kurser. Vid kronisk proktit ska fem, sex eller fler kurser genomföras med tio dagars raster. Från och med den tredje kursen avbryts rensningsema, och härdande mikroclyster administreras omedelbart efter avföring.

Kollargolovye enemas är särskilt effektiva vid kronisk proktit.

I närvaro av anal klåda tillhandahålls en god effekt av salvor: lacorthen-H, synalar, ultraprotect och proctosedil.

Om orsaken till proktit är leversjukdomar, gallblåsan, bukspottkörteln, bör behandling av proktit kombineras med behandling av den underliggande sjukdomen.

Kan proctit botas?

Akut proktit med korrekt behandling resulterar i återhämtning, om det inte är en akut fas av Crohns sjukdom.

Med kronisk proktit kan exacerbationer, obehag och klåda i anus uppstå.