Huvud
Förebyggande

Myter om prostatit

Prostatit är en ganska vanlig sjukdom, som ofta "hörs". Tyvärr har många stereotyper på grund av olika orsaker till sjukdomen utvecklats, vilket vi kommer att debunkera här.

Prostatit är en inflammatorisk process i prostata, vilket kan ske både i akuta och kroniska former.

Idag talas massmedia om prostatit, men det är inte alla män som är tillräckligt medvetna om denna sjukdom. Här ger vi exempel på de vanligaste myterna om prostatit, och läser också läsaren med tillförlitlig information om denna sjukdom.

Myt nr 1: prostatit är en allvarlig sjukdom som inte kan botas

På grund av detta falska uttalande kan en man släppa händerna och han kommer att klara av sjukdomen utan att ens börja slåss med honom. Faktum är att prostatit i regel är en kronisk sjukdom som är svår att behandla behandling. Men med en prostatit är det möjligt och det är nödvändigt att kämpa. I många avseenden beror framgången av behandlingen av denna sjukdom på formuleringen av en korrekt diagnos. I vissa fall kan prostatit vara en konsekvens av en mans låga immunförsvar. I andra fall kan inflammation i prostatakörteln underlättas genom samtidiga sjukdomar eller vissa anatomiska särdrag. Efter att ha korrekt identifierat orsaken är det möjligt att hantera prostatit effektivt.

Myt nummer 2: prostatit är inte en farlig sjukdom och det är inte nödvändigt att gå till doktorn

Det här är en stor missuppfattning. Den akuta formen av prostatit, som är relativt sällsynt, åtföljs av svåra symptom, såsom hög feber och svår smärta. Symptomologin för den kroniska formen av sjukdomen är vanligtvis mild, men kronisk prostatit kan leda till allvarliga komplikationer. Det är känt att den kroniska formen av prostatit leder till allvarliga lesioner av prostata, organ i genitourinärsystemet, störningar i den intima sfären och till och med infertilitet.

Myt nr 3: orsaken till prostatit är alltid en sexuellt överförd infektion

Detta är felaktig information. Faktiskt kan sexuellt överförbara infektioner få en signifikant negativ inverkan på sjukdomsutvecklingen. Sexuella infektioner är emellertid bara en av många faktorer som bidrar till sjukdomen. I de flesta fall, till inflammatoriska processer i prostatakörteln leder egen mikroflora, t ex E. coli, Proteus och andra mikroorganismer som bebor huden, munhålan, och några inre organ. I vissa fall är prostatit inte av bakteriellt ursprung.

Myt nr 4: prostatit leder till impotens och adenom

Det finns inga tillförlitliga data som indikerar associering av prostatit med impotens eller prostata adenom. Samtidigt är prostata adenom inte heller associerat med impotens.

Mytnummer 5: för diagnos av prostatit är det tillräckligt att utföra en fingerundersökning

För en korrekt diagnos är inte bara en fingerundersökning tillräcklig. Data behövs för laboratorietester av blod och urin, ultraljud med en rektal sensor, bakteriell inokulering och en traditionell fingerundersökning. För att förstå en tydligare bild är det nödvändigt att kolla med relaterade specialister, till exempel en neurolog. Det är bäst att göra detta på specialiserade kliniker, där patienten som regel genomgår hela komplexet av diagnostiska åtgärder för alla nödvändiga läkare.

Myt nr 6: prostatit kan botas med en fingermassage

Vid behandling av prostatit kan fingermassage vara farlig. Massage kan vara traumatisk, vilket orsakar allvarlig smärta för patienten, och underlättar också passage av patogena mikroorganismer (om det detekteras i prostata) från sjuka delar av orgelet till friska.

Nuvarande behandling av prostatit innebär att man använder milda fysioterapeutprocedurer (t ex pneumovibromassage) homeopati tagande medicinering, naturläkemedel, akupunktur och andra.

Bland läkemedel för behandling och förebyggande av prostatit är Prostatilen Zink, som är en cytomedin, mycket populär (inklusive läkare). Cytomediner är peptidbioregulatorer som verkar på människokroppen enligt principen "liknande behandlas som". De aktiva komponenterna i Prostatilen Zinc är extrakt från prostatakörtlarna hos unga tjurar, E-vitamin, liksom mikroelementet i zink, vilket spelar en viktig roll för att upprätthålla det normala tillståndet i prostatavävnaden.

Dessutom, vid behandling av prostatit, bör en stor roll betalas till en balanserad rättighet Effekt och motorisk aktivitet. Endast ett integrerat tillvägagångssätt ger dig det bästa resultatet.

Baserat på intervjuer med huvudläkaren och den vetenskapliga direktören för kliniken "MENS HÄLSA" Zasedoy Yu.I. (MD, PhD, "Cholovіche Health Protection är Gender" doktorn sexolog-andrologist, medlem i European Society for Sexual Medicine and International Society of Män hälsa, ordförande i ukrainska Society of tvärvetenskaplig).

De viktigaste myterna om prostatit

Prostatit är en sjukdom som är förknippad med utvecklingen av den inflammatoriska processen i vävnaderna i prostatakörteln hos en man. En sådan sjukdom kan uppstå av olika anledningar och fortsätta i både akuta och kroniska former. I denna artikel kommer vi att prata om de vanligaste myterna om prostatit.

Myt 1. Prostatit är en icke-farlig sjukdom och behandlas inte nödvändigtvis

Inflammat, kan prostatan väsentligt öka i storlek och nypa tubuli som leder från blåsan till penis. Som ett resultat leder detta till utseende av obehagliga och smärtsamma förnimmelser, när en person kommer att gå på toaletten "på en liten". Dessutom kan patienten i vissa fall stöta på svårigheter att urinera och skarpa, skärande smärta.

Dessutom får vi inte glömma att prostatakörteln påverkar sexuell funktion hos män, eftersom det är den här kroppen som utvecklar en speciell hemlighet som är en viktig del av spermierna. Med en stark inflammation i prostata kan en man drabbas av en kränkningsförmåga, för tidig orgasm och uppstår också vid sexbesvär.

Därför, när de första symptomen på prostatit uppträder, bör du snarast möjligt rådgöra med en läkare och även använda professionell medicinsk hjälp.

Myt 2. Du kan bestämma prostatit mest av de karakteristiska symptomen

Detta är delvis sant, eftersom det finns många karakteristiska tecken på inflammation i prostata, vilket kan indikera närvaron av denna sjukdom hos patienten. Det finns emellertid också asymptomatisk kronisk prostatit, som i de flesta fall kan förekomma utan symptom. Det är därför det är mycket viktigt att regelbundet genomgå medicinska undersökningar med en urolog och även noggrant övervaka din hälsa.

Diagnos av den kroniska formen av sjukdomen kan utföras på flera sätt, exempelvis genom att mäta antalet leukocyter i urinalysen. Dessutom kan inte alltid smärta i bäckenområdet indikera närvaron av prostatit, så i alla fall bör endast en erfaren och kvalificerad expert göra diagnosen.

Myt 3. Den enda orsaken till utseende av prostatit är hypotermi

Förresten, hypotermi hos bäckenorganen kan verkligen leda till utvecklingen av en sådan sjukdom. Men vi måste komma ihåg att detta inte är den enda faktorn som kan provocera sjukdomen. Till exempel är en av de vanligaste typerna av prostatit dess smittsamma form orsakad av ingreppet av mikrober, bakterier eller svampar i prostata vävnaden. Orsaken till sjukdomens utseende kan vara närvaro av obehandlade infektionssjukdomar, till exempel bihåleinflammation eller tonsillit.

Det finns en så kallad icke-infektiös prostatit, som förekommer utan involvering av patogener. Orsaken till dess förekomst är som regel stagnation av blod och andra vätskor i bäckenorganen, orsakad av stillasittande livsstil eller genom långvarig avhållande från kön. Dessutom bidrar det till utvecklingen av stillastående prostatit och alltför aktivt sexliv, alkohol och rökning.

Sanningen och myterna om prostatit

Symtom och behandling av prostatit

Om representanterna för den milda hälften av mänskligheten är rädda för att förlora sin tidigare skönhet genom åren, är den största rädsla för män att känna sin manliga insolvens, säger psykologer. Uppenbarligen påverkar den urologiska sjukdomen "prostatit" sålunda människornas allmänna välbefinnande, att det ibland inte bara är en urolog, men också en psykolog för sin behandling. Den känslomässiga komponenten har lett till det faktum att kring denna diagnos finns det traditionellt många myter och gissningar. För att tydliggöra det väsentliga i frågan vi frågade chefen för avdelningen för urologi och andrologi av statliga affärsverk "Almaty State Institute of Advanced Training of Physicians" Professor Shalekenova Bulat Uahitovicha.

EZ: Vad är den egendomliga utvecklingen av en sådan sjukdom som prostatit?

- Prostatit är en inflammation i prostatakörteln, som ligger under blåsan. Komplexiteten i diagnosen prostatit förklaras av de fysiologiska egenskaperna hos mannkroppens struktur: ett organ, urinröret, kombinerar två funktioner samtidigt. I det första fallet fungerar det som urinröret, i det andra - under sexuell kontakt blir det ledare av den seminalvätska som överlappar sig på blåsans nivå. Med inflammation i prostata börjar båda funktionerna lida. I denna funktionella dualitet i urinröret är komplexiteten i utveckling och behandling av prostatit. Som jämförelse: hos kvinnor är dessa funktioner uppdelade.

EZ: Män gillar som regel inte alls att behandlas. Särskilt från prostatit. Vad är orsaken till denna smärtsamma reaktion på denna diagnos?

- Prostatit orsakar en minskning av den sexuella kraften hos en man, som givetvis leder honom till förvirring. Mekanismen är enkel - från inflammation faller kvaliteten på prostatakörtelns utsöndring, dess kvantitativa egenskaper, vilket leder till förändringar i ejakulatet. Som ett resultat är en erektion trasig, snabb utlösning sker eller en så kallad slät orgasm.

Dessutom blir prostatit ofta orsaken till infertilitet. Är det inte konstigt att denna diagnos ibland leder till att män blir panik

EZ: Runt denna sjukdom finns det många myter och legender. Till exempel är den prostatit obotlig. Är detta uttalande sant?

- Jag tycker att det här är ett mycket stort misstag. Anledningen är att många män inte botas. Som en följd av detta förkortas uppsägningsperioden. Enligt de etablerade medicinska kanonerna, om det inte finns något återfall av sjukdomen inom ett år, än mindre två år, då anses patienten frisk. Och om han då blir sjuk igen, måste man söka orsaken i sitt sätt att leva.

EZ: Vad exakt kan provocera utvecklingen av prostatit?

- Först av allt - en vilande infektion i bakgrunden undertreated prostatit, vilket väcker under påverkan av överbelastning av olika slag: hypotermi, stress, dålig kost, förkylningar. Det betyder att allt detta leder till en minskning av immuniteten och därmed framkallar utvecklingen av prostatit. Orsaken till sjukdomen kan vara och nyligen förvärvade sexuella infektioner.

EZ: Hur lång tid tar det att bli av med prostatit?

- Enligt europeiska och världsorganisationernas normer för urologer bör denna process ta minst fyra veckor. En sådan period är direkt relaterad till den fysiologiska cykelns varaktighet: inom 28 dagar finns det en fullständig förnyelse av de celler som producerar prostata hos hemkroppen. Under denna period ska patienten ta antibakteriell behandling. Om han kortvist förkortar behandlingsperioden, dör bakterierna inte helt, och vissa av dem anpassar sig till antibiotika och förlorar känsligheten för dem. Detta är en obehandlad prostatit.

Vid akut prostatit är det mycket viktigt att skapa tillräckliga förutsättningar för utflödet av sekret från prostatakörteln, eftersom alla kanaler som leder ut tilltäppta, vilket leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen tills abscess, som redan kräver kirurgisk behandling.

EZ: Vem är i riskzonen för att utveckla denna sjukdom?

- Prostatit uppträder som regel hos män över 40 år. Vid denna tidpunkt minskar produktionen av manliga könshormoner, i synnerhet testosteron, vilket aktivt reglerar alla metaboliska processer i en mans kropp. Kombinationen av inflammation i prostata med en minskning av testosteronnivåerna är i första hand en överträdelse av sexuell funktion. Ofta orsakar detta rädsla för sexuell kontakt, påverkar människors humör och ibland leder även till ett deprimerat tillstånd. Rytmen i sexuellt liv faller kraftigt vilket förvärrar problemet ännu mer. Den onda cirkeln stänger. Psykologiskt obehag är anledningen till att skjuta upp överklagandet till specialister. Därför tar perioden från sjukdomsuppkomsten till besöket till läkaren ofta cirka två år.

EZ: Och med vilka tecken kan en man förstå att det är dags att se en läkare?

- Akut prostatit uppträder av hög feber, svår smärta vid urinering. I detta tillstånd måste en man helt enkelt konsultera en läkare. En annan sak - kronisk prostatit, där alla symptom smälter. Men om man känner obehag, erektil dysfunktion, säger i sin snabba utlösning, inte bär hela glädje, täta och smärtsam urinering, då är det nödvändigt att dra lämpliga slutsatser. Organismen som den föreslår: "Du har problem med prostatakörteln - det är dags att vidta åtgärder!"

EZ: Hur svårt är det att diagnostisera prostatit?

- Bekräfta att den korrekta diagnosen hjälper ultraljud när du kan se en ökning av prostatakörteln, en förändring i bildens densitet, tecken på utveckling av prostatacetema. Och även digital rektal undersökning, prostata sekretionsanalys och ejakulationsanalys.

EZ: Hur kan en läkare hjälpa en patient i denna situation, förutom antibiotikabehandling?

- Antibiotikabehandling är grunden för behandlingen. Det finns en teori om prostatitens icke-bakteriella natur, men personligen tror jag inte på det. Hirudoterapi, fysioterapi, olika stimulanser är bara ett tillägg till huvudprocessen av behandlingen, vilket hjälper till med kronisk prostatit. Hirudoterapi förbättrar till exempel blodcirkulationen i bäckenet genom att späda blod. Men valet av behandlingsmetod bör utföras av läkaren, styrd av absoluta indikationer.

EZ: Hur känner du dig om receptfria läkemedel?

- Idag finns det mycket droger som stimulerar metaboliska processer, ökar hormonell status, lokal immunitet. Till exempel en beredning på basis av teckning från prostata av unga sexuellt mogna tjurkalver. Sådana läkemedel är mycket effektiva vid komplex behandling av prostatit.

EZ: Hur farligt är självbehandling med prostatit?

- Ofta, om en man ställer sig till självmedicinering - dricker antipyretiskt eller något annat som en vän eller granne rekommenderar, då kommer symptomatologin att dämpas. Men detta är ett direkt sätt att kronisk prostatit. I det här fallet måste du först och främst kontakta en specialist. Lyssna inte och rådgivare: "Här är ett försök, drick ett sådant antibiotikum. Jag hjälpte till! "Felaktig valda antibiotikabehandling leder till immunitet för kroppen mot vissa antibiotika.

EZ: Vilka är de nuvarande normerna för att välja antibiotikabehandling?

- Först undersöker läkaren patienter för sexuella infektioner, använder PCR-diagnostik, ELISA-diagnostik. För detta tas urinalys, sekretion eller blodprov av patienten. Spendera sedan bapsosevy, bestämma känsligheten för dessa eller andra antibiotika. Och dessutom, under åldern av onkologisk alertness, bör varje patient genomgå PSA-diagnostik, eftersom prostatacancer kan gömma sig under prostata-masken, vilket kräver helt annan behandling.

EZ: Ändras trenderna i förekomsten av prostatit idag? Om så är fallet, vad är orsaken till denna förändring?

- Sedan 80-90-åren av XX-talet var det en tendens att ha en enkel inställning till sex. Konsumenternas attityd gentemot kön, frekvent förändring av partner ledde till en signifikant ökning av andelen smitta med sexuella infektioner bland både män och kvinnor. Och detta leder till en minskning av immuniteten och en ökning av förekomsten av sjukdomar i första hand av bäckenets organs.

En av huvudfunktionerna i prostatakörteln är barriärfunktionen. Hemligheten av prostata är rikt på syror, som är skadliga för infektionen, vilket förhindrar penetration av infektionen in i kroppen genom urinröret och dess spridning till urinblåsan och njurarna. Akademiker Amosov sade också att "en man med ett sjukt hjärta men friska njurar lever längre än en man med sjuka njure och ett hälsosamt hjärta". Och det är det verkligen.

EZ: Vad kan du rekommendera män som en effektiv profylax av prostatit?

- Det viktigaste förebyggandet är regelbundet sexliv. Och om en man går till träningshallar, som uppmärksammar sin fysiska form, bör han också ta hand om tillståndet i prostatakörteln. Det har i sin struktur muskelfibrer, som också behöver regelbundet stöd och träning.

Mycket bra sätt att förebygga - Ridtersport. Det minsta antalet prostatitpatienter bland jockeys. Och det är inte bara specifika att rida, men det tillsammans med djurets svett tränger olika skyddande enzymer in i kroppen, vilket ökar immunitetsnivån hos män.

För prostatahälsan är korrekt näring, vitaminterapi och regelbunden vandring i snabb takt betydande. Köra för hälsovård är inte allas lösning, men om du vana dig med regelbundna promenader, kommer det också att vara ett bra botemedel mot prostatit.

EZ: Och vad ska vara den period av sexuell avhållande hos en man efter att ha tagit en behandling för prostatit?

- Ingen abstinens. Jag blev behandlad - du kan och borde ha sexuella kontakter. Vi rekommenderar att du lever ett sexuellt liv för patienter, även efter operationen, för att ta bort adenomet i ungefär ett par veckor.

10 stora myter om prostatit

Prostatit är en av de vanligaste manliga sjukdomarna, som kännetecknas av akut eller kronisk karaktär av den inflammatoriska processen i prostatas vävnader. Trots det faktum att medierna kan hitta mycket information om denna sjukdom, är många män inte tillräckligt välinformerade om vad denna diagnos är. Myter om prostatit skapades på hushållsnivå, i en tid då det inte fanns tillräckligt med kliniska kvalitetsmetoder för att studera sjukdomen.
Många publikationer, TV och internet platser för reklamsyfte uppvärmda intresse för problemet med prostatit, felaktigt ger information som identifierar en sjukdom med en obotlig skick och förlust av erektil dysfunktion hos män i fertil ålder, framkallar att uppkomsten av ett enormt utbud av myter och felaktiga bedömningar i samband med behandlingen av sjukdomen. Denna artikel kommer att hjälpa till att skingra de vanligaste myterna om prostatit.

De vanligaste myterna om prostatit

Myt 1) Prostatit avser åldersrelaterade sjukdomar i samband med naturliga fysiologiska processer, så det är ingen fara.

Den främsta orsaken till sjukdomen - inflammation i prostatavävnaden, och till skillnad från BPH eller som inte är relaterade till ålder män. I medicinsk praxis diagnostiseras prostatit hos män i olika åldersgrupper. Om tiden att börja behandling kan du förhindra övergången av den akuta formen av sjukdomen till en kronisk, som kännetecknas av förekomsten av kraftig smärta vid urinering, erektil dysfunktion, smärta under utlösning. Dessutom kan prostatit utlösa utvecklingen av sjukdomar såsom vesiklar (inflammation i sädesblåsor) epidimoorhit (testikelinflammation och bihang), vilket i sin tur kan förorsaka infertilitet och impotens.

Myt 2) Prostatit refererar till obotliga sjukdomar.

Tyvärr tror jag att de flesta män är förenade med symptomen och komplikationerna, försummar sjukvården utan att försöka återhämta sig och genomgå en undersökning.
Om du inte startar tidig behandling i början, vid början av utvecklingen av inflammatoriska processer, går sjukdomen till ett kroniskt stadium, vars behandling kommer att kräva en lång tid och mer komplex behandling. Det är värt att nämna det. att den kroniska formen av sjukdomen kan vara latent, det vill säga med milda symptom. Tidig diagnos i de tidiga stadierna och rätt behandlingskurs hjälper till att bli av med sjukdomen på kortast möjliga tid. för behandling av prostatit föreskriver antimikrobiella och fysioterapiska metoder.

Myt 3) Prostatit överförs genom sexuell kontakt.

Detta är en av de vanligaste och vanligaste myterna om prostatit. Vissa sexuellt överförbara sjukdomar som överförs under sexuella relationer, kan vara orsaken till smitt prostatit, men oftare smittämnen av sjukdomen är sin egen patogena mikrofloran - E. coli, stafylokocker, streptokocker, Proteus, och andra typer av patogena organismer, som lever på slemhinnor, överhuden eller i inlandet organ. I vissa fall diagnostiseras inte prostatit av bakteriellt ursprung.

Myt 4) Du kan bli av med symptomen på prostatit utan behandling.

Denna myt är det farligaste förslaget, eftersom självläkning av sjukdomen är omöjlig. Samtidigt, om den komplexa behandlingen inte diagnostiseras och startas i tid, kan det uppstå irreversibla patologiska processer i organets vävnader. Försvagningen av svårighetsgraden av smärtsymptom kan bara indikera övergången av sjukdomen till en kronisk form.

Myt 5) Du kan diagnostisera prostatit genom taktil undersökning.

Det är omöjligt att fastställa en noggrann diagnos och orsaken till sjukdomsuppkomsten endast genom att utföra en taktil undersökning. Patienterna måste slutföra en omfattande undersökning, som inkluderar laboratorietester, ultraljud med rektalsensor och andra diagnostiska metoder som utförs i specialkliniker.

Myt 6) Prostatit orsakar impotens och leder till utveckling av prostata adenom.

I regel odlar denna myt av prostatit tv-reklam för läkemedel. Patologiska processer leder inte till proliferation av celler i körtelvävnaden. Dessutom finns det inga tillförlitliga data för att indikera en association med prostatacancer förlust av erektil funktion eller prostata adenom, liksom BPH är inte en orsak till impotens.

Myt 7) Du kan bota prostatit med en fingermassage.

Massage hjälper inte bara bli av med sjukdomen, men kan också orsaka förstärkning av smärtsymptom, och närvaron av patogena organismer i prostata för att underlätta övergången till friska delar av kropparna.

Myt 8) Eliminering av symtomen på sjukdomen hjälper till att ta antibiotika, så att du kan återhämta dig själv.

Den bakteriella formen av prostatit diagnostiseras endast i 10-15% av fallen, så det är inte effektivt att ta dessa mediciner i de flesta fall. Antibiotika används endast i det akuta skedet av sjukdomen. Bota och fullständigt eliminera symtomen på sjukdomen är endast möjlig med ett integrerat behandlingssätt. Efter att ha anfört skälen är patienterna förskrivna antispasmodiska, antivirala läkemedel av interferon-typ. Förutom medicinsk behandling används fysioterapi metoder och en diet ordineras.

Myt 9) Med prostatit under samlag och urinering uppträder ständigt smärtsamma känslor.

Sjukdomen har flera steg, där intensiteten hos olika smärtsymptom kan manifesteras med varierande intensitet. Smärtsamma känslor under samlag förekommer endast i 5-10% av fallen och smärtsamma symtom med urinering är karakteristiska för det kroniska skedet av sjukdomen. Dessa eller andra symptom beror på arten av starten och sjukdomsfasen. förutom akut och kronisk form. sjukdomen har en subakut och latent (asymptomatisk) form.

Myt 10) Profylax av prostatit existerar inte.

I de flesta fall är orsakerna till utvecklingen av denna sjukdom fysiologiska faktorer. En av anledningarna är proliferationen av prostataceller hos män som är äldre än 35-40 år. Främjar denna felaktiga livsstil, stress, oregelbundna eller oregelbundna intima relationer, frekvent hypotermi, nedsatt hygien.

Myter om prostatit

Prostatit är en av de mest mytologiserade sjukdomarna hos den manliga sexuella sfären. Legender om orsakerna, kurs och konsekvenserna av inflammation i prostatan skapades inte bara på nationell nivå, men också bland läkare - i en tid då kvaliteten på klinisk forskning av sjukdomen inte existerade. Men modern medicin kan skingra många utbredda myter om prostatit.

Myt 1. Prostatit överförs sexuellt. Venereal sjukdomar är bara en av många möjliga orsaker till prostatit. Inflammation i prostatakörteln får inte vara associerad med sexuella infektioner. Ofta blir orsakssjukdomens orsaksmedel en egen bakterieflora (till exempel streptokocker eller Escherichia coli). Inflammation kan vara ett resultat av blodstagnation i bäckenområdet eller hypotermi.

Myt 2. Prostatit är oundviklig för alla män över 40 år. Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som, till skillnad från prostata adenom, inte är relaterad till en mans ålder. I medicinsk praxis finns urologer både hos unga patienter med diagnos av prostatit och hos äldre män som aldrig har lider av denna sjukdom.

Myt 3. Prostatit kan detekteras vid första undersökningen av en urolog. För att noggrant diagnostisera prostatit är det inte tillräckligt att bara utföra en digital rektalundersökning vid ett primärt möte med en läkare. För att bekräfta diagnosen kräver en omfattande undersökning, inklusive urin, blod och sekretion av prostata, såväl som ultraljud genom ändtarmen, vilket gör det möjligt att bestämma strukturen och konsistensen av prostatan.

Myt 4. Inflammation av prostata leder till ett adenom. Prostatit är inte en faktor i utvecklingen av godartad prostatahyperplasi, vilket är resultatet av en kränkning av den hormonella bakgrunden i en mans kropp. Det enda som gör att två sjukdomar liknar symptomatiska urinrörelser. Men med adenom, till skillnad från prostatit, finns ingen smärta och obehag för sexuell funktion.

Myt 5. Prostatit passerar utan behandling. Denna myt är en av de farligaste, eftersom frånvaro av behandling för prostatit leder ofta till komplikationer. Självläkning av inflammation i prostatakörteln är omöjlig, och minskningen av obehagliga symptom indikerar bara övergången av sjukdomen till kronisk form.

Myt 6. Prostatit behandlas inte. Metoder för moderna läkemedel kan effektivt behandla akut och kronisk prostatit vid något tillfälle, oavsett närvaron eller frånvaron av komplikationer. Nyckeln till framgångsrik terapi är den exakta diagnosen orsak till inflammation. För behandling av prostatit är män förskrivna antimikrobiella medel (om inflammation orsakas av infektion), rektalmassage, fysioterapiprocedurer.

Afalah - ett nytt sätt att behandla prostata sjukdomar

Verkan av läkemedlet "Afalah" är baserat på minskning av inflammation och ödem, normalisering av blodflödet i prostata. När du tar drogen tas obehagliga symptom bort inom några dagar.

Impaza - ett läkemedel som hjälper till att eliminera orsaken till kränkningen av potens (dysfunktion i kärländotelet)

Impaza tillåter att återställa erektilfunktionen hos en man inom den fysiologiska normen, i motsats till läkemedel som bara har en engångstimulerande effekt.

Allt om prostatit och prostata adenom

Telefon hotline: +7 495 681-93-00

2015. Alla rättigheter förbehållna. Materia Medica 127473, Moskva, 3: e Samotechny per., 9 +7 (495) 276-15-71

Myter om prostatit

Prostatit är en av de sjukdomar som omges av otaliga myter. Det är mycket vanligt och nästan 20% av patienterna hos urologen får denna diagnos, varefter de faller i en dumhet och inte vet hur man ska leva. Eftersom de flesta män har mycket vaga idéer om prostata, dess funktioner och arten av dess sjukdomar.

myt

Prostatit är en sjukdom hos mogna män.

sanning

De flesta av diagnosen "prostatit" pusslar unga män, för enligt "populära" idéer är denna sjukdom extremt gammal. Människor förvirrar ofta prostatit med prostata adenom, vilket huvudsakligen påverkar män i avancerad ålder.

Prostatit - sjukdomen unga män 20 till 50 år, med 30-årig man förekomsten av prostatit är 30%, 40-åringar - 40%, medan 50-åringar - 50%.

Prostatit är en inflammation i prostata. Dess vanligaste orsak är en infektion, som i de flesta fall tränger igenom en människas könsorgan under samlag. Det är detta faktum som förklarar varför unga, sexuellt aktiva män blir sjuka oftare än gamla män och pojkar. Självklart spelar infektion en roll i början av prostatit, men då uppträder funktionella och morfologiska förändringar i prostatakörteln. Kronisk prostatit existerar utan bakterier och virus, det är mycket svårare att behandla än infektiös akut prostatit.

myt

Du kan få prostatit.

sanning

Många tror att bristen på infektion med sexuellt överförbara infektioner garanterar skydd mot prostatit.

Faktum är att prostatit, som är förknippad med infektionssjukdomar, sexuellt överförbara infektioner, är en liten del av alla fall av inflammation i prostata. Som orsaksmedlet för prostatit är vanligast vanliga bakterier som lever i genito-urinvägarna och tarmarna hos en person. Vid utvecklingen av den berörda sjukdomen och andra faktorer som försämrar blodtillförseln till prostatan, minskat immunförsvar och främja spridningen av patogener:

 • hypotermi;
 • kronisk förstoppning
 • stillasittande livsstil;
 • brist på regelbundet sex;
 • Förekomst av foci av kronisk infektion i kroppen, till exempel karies-drabbade tänder, kronisk tonsillit och faryngit;
 • något tillstånd och sjukdom åtföljd av en minskning av immunitet, såsom sömnbrist, tung fysisk och psykisk stress, stress, diet, vanliga sjukdomar.

Således kan "infektion" av prostatit endast inträffa vid sexuellt överförbara sjukdomar, kronisk prostatit uppträder ofta utan deltagande av mikrober.

myt

Prostatit behandlas med kön.

sanning

Detta är ett felaktigt förslag, även om det inte saknar logik. Normaliseringen av sexuellt liv är ett sätt att återställa prostatafunktionerna. Regelbundna könen förbättrar blodcirkulationen i könsorganen, eliminerar stagnerande fenomen i prostata, minskar ödemet, främjar normalisering av utsöndring och därmed skapar förutsättningarna för effektiv behandling av sjukdomen.

För den framgångsrika behandlingen av sjukdomen är inte mindre viktiga normalisering av avföring, rätt näring, aktiv livsstil och motion, ökat motståndskraft mot stress. Men bara allmänna aktiviteter och sex är inte tillräckligt för att helt eliminera manifestationerna av prostatit.

Med infektiösa prostatit antibiotika, läkemedel som minskar inflammation och ökar kroppens försvar, såväl som fysioterapi, är prostata massage och örter förskrivna. Dessa åtgärder hjälper till att hantera sjukdomen.

myt

sanning

Det är känt att akut prostatit är härdbar. Med kronisk prostatit är sakerna mer komplicerade, men du kan också framgångsrikt slåss med det. Nyligen, oftare vid behandling av kronisk prostatit, använder läkare drogen Vitaprost, skapad på basis av peptidbioregulatorer.

Vitaprost's action är baserat på peptidernas selektiva förmåga att reglera syntesen av proteiner i cellerna i det sjuka organet. Peptid bioregulatorer reparerar skadad vävnad i prostatakörteln, därmed normaliserar tillståndet och arbetet hos hela organet.

Vitaprost har en selektiv effekt på prostata, påverkar inte andra organ, bryter inte mot sitt arbete. Vitaprost som stolpiller är välkända läkare och patienter - mer än 15 år, det hjälper till att klara av symptom på prostatit såsom smärta och tyngd i mellangården, täta och smärtsam urinering, natt lust att tömma blåsan. Och nu är Vitaprost också tillgängligt i tabletter. Således är behandling av prostatit, även om det är svårt, men långt ifrån obekvämt, viktigt - att göra rätt val.

10 myter om prostatit

Trots det faktum att prostatit är en av de första ställena i frekvens bland alla rena maskulära sjukdomar odlas ett stort antal myter i samhället, varav de flesta härrör från en ren hushållsnivå utan samband med vetenskapliga data och medicin i allmänhet.

För närvarande har läkare tillräckligt med klinisk diagnostik och behandlingsmetoder för att lämna de flesta myterna i det förflutna, eftersom de inte har testats med tiden eller medicinsk praxis. Vi kommer att berätta om några av de vanligaste missuppfattningarna just nu.

Kan jag få prostatit efter oskyddad samlag? Eller är det ett rent åldersrelaterat tillstånd som är förknippat med kroppens naturliga åldrande?

Nej, prostatit, även om den är smittsam, är inte en sjukdom som överförs sexuellt, som syfilis eller gonorré. Även om samma GONOKOCK kan mycket väl vara en faktor i att utlösa den smittsamma processen i prostatakörteln, men de allra flesta patienter med bakteriell prostatit i detta skylla sin egen mikroflora, inklusive E. coli, Proteus och banala staphylo- och streptokocker. Alla dessa organismer finns i någon frisk person på ytan av huden och slemhinnor, inklusive tarmen, där de kan föras in i det urogenitala systemet, orsakar det en viss typ av patologisk process: uretrit, cystit, och naturligtvis, prostatit.

En åldersrelaterad sjukdom är adenom i prostatakörteln, medan prostatit förknippas huvudsakligen med en inflammatorisk process som kan uppträda vid vilken ålder som helst.

Och hur kan du undvika prostatit? Finns det något förebyggande?

Särskilt förebyggande, det vill säga ett som riktas direkt mot orsakerna till utvecklingen av denna sjukdom, har inte utvecklats. Det menas dock att uteslutandet av vissa predisponeringsfaktorer kan minska risken för att utveckla inflammation i prostata. Först och främst innefattar de försummelse av personlig hygien, stillasittande och stillasittande livsstil, frekvent hypotermi, stress och överdriven konsumtion av köttprodukter, alkohol och cigaretter. Utöver detta förvärras risken av oregelbunden kön eller oansvarig sexuell relation med olika partner utan skydd.

Är det sant att prostatit orsakar smärta både i kön och i urinering? Och förr eller senare leder till prostata adenom eller till och med impotens?

Inte alltid: Smärta vid tömningen av urinblåsan är typisk för sjukdoms kroniska form, och under samlag får endast 5-10% av patienterna smärta. I båda fallen kan intensiteten av obehagliga känslor variera över ett brett område, och ibland uppstår sjukdomen alls utan symptom, i latent form.

Vanligtvis missuppfattning om impotens eller adenom använda aggressiv marknadsföring av läkemedel för sin tro på behovet av att köpa genom hotelser, som män kan ignorera någon abstrakt prostatit, men hotet om impotens kan vara ganska klar bild av varje. Det finns emellertid inga tillförlitliga vetenskapliga bevis som bekräftar sambandet med prostatit med utvecklingen av erektil dysfunktion eller adenom.

Många män lider av prostatit och ingenting, han kan trots allt självständigt passera, även utan att behandlingen normalt lever.

Tyvärr, som vi nämnde tidigare, kan sjukdomen ha en latent form, när det inte finns några symtom som sådana eller de är bara när de förvärras. Men i dessa ögonblick av falskt välbefinnande försvinner inte sjukdomen någonstans och fortsätter sannolikt att oupphörligt utvecklas, även om det verkar för alla att allt är normalt. Det måste förstås att ett sådant hopp för "självuppfyllande" snart kommer att leda till det faktum att i prostatakörteln kommer det att bli irreversibla patologiska förändringar, inte återhämtning. Självläkning av prostatit händer inte, och perioder av uppenbar lättnad, som i vilket fall som helst kommer att vara närvarande, indikerar förkortningen av processen, snarare än återhämtning.

Men han behandlas fortfarande med antibiotika! Varför kan jag inte acceptera dem själv?

Endast 10-15% av alla fall av prostatit kräver antimikrobiell behandling: dessa är de fall där formen av sjukdomen är bakteriell och är i den akuta fasen av utvecklingen. I alla andra fall, mottagning av antibiotika inte ta någon effekt, och eliminera manifestationer av sjukdomen kan endast kombineras behandling, när den appliceras som en kombination av läkemedel, såsom antispasmodika, antibiotika, interferoner och peptider och sjukgymnastik och kost. Dessutom fungerar läkemedel i tabletter mycket värre än t ex ljus som levererar den aktiva substansen direkt till det sjuka organet.

Så är det möjligt att fullständigt bota prostatit eller är det för alltid?

Det är väldigt lätt att förlora hoppet och inte ens försöka starta en kompetent behandling, efter att ha hört från någon sådan en hopplös åsikt. Ja, du kan bara sätta upp och tolerera alla symtom, vänta stilla på utvecklingen av komplikationer och hoppas på ett lyckligt tillfälle. Och du kan börja behandling i tid och undvika många problem, både när det gäller kroppens fysiologi, liksom de ovan beskrivna problem i sexuella relationer och banal resa till toaletten. Tillgripa en kompetent diagnos och adekvat behandling av proffs, kommer du inte att störa en retorisk fråga "huruvida prostatit botas eller inte?", Eftersom livskvaliteten kommer att ligga kvar på en hög nivå och utan hot om farliga förhållanden, ofta förekommer i avancerad form av sjukdomen.

Är en rektal fingermetod tillräcklig för diagnos och behandling av prostatit?

Utan att utföra laboratorietester, instrumentanalys med ultraljud och några andra förfiningsmetoder är det omöjligt att på ett tillförlitligt sätt diagnostisera formen och scenen i processen, så en taktil undersökning kommer inte att räcka till. Likaså kräver behandling inte en, men flera metoder för inflytande som appliceras i komplexet. Dessutom betraktas prostata massage som en föråldrad procedur, som inte är så användbar som den kan förvärra den patologiska processen på grund av överdriven irritation av drabbade vävnader eller spridningen av patogena bakterier mot friska vävnader.

Vi förstör myter om prostatit: vad du verkligen behöver veta om sjukdomen. Prata med en urolog

"För de flesta män att komma till en urolog är en typ av stress. Mycket är att skylla på dessa myter om hur undersökningen utförs och de eller andra förfaranden utförs. Men olika komplex och fobier manifesteras oftare hos män äldre än 30 år. Ungdomen förstår att alla är ansvariga för sin egen hälsa och att det inte är synd att vända sig till en urolog. Det är synd att inte ta hand om dig själv. "

- Prostatit är en inflammation i prostata (prostata). Prostatakörteln finns bara hos män, lokaliserad direkt under blåsan och har vanligtvis en kastanjestorlek. Urinröret (urinröret) är ett rör som passerar genom mitten av prostata och är ledare av urin från urinblåsan. Prostata deltar i bildandet av spermier, men det bör noteras att det mesta av spermierna produceras av en annan körtel - den huvudsakliga blåsan.

Med prostatit kan prostaten både öka i storlek och till och med klämma urinröret och förbli normalt för beröring, men patienten kan fortfarande få obehagliga känslor.

Vilka symptom ska varna

- Prostatit kan uppstå plötsligt, akut eller ständigt; ha en kronisk form. I vissa fall är orsaken till infektion, men i andra delar inte bakteriefloran någon roll. prostatit är icke-infektiös i naturen och kallas kronisk bäckensmärksyndrom.

Om det är akut prostatit eller förvärring av kronisk känner patienten smärta. Och personen är förlorad att säga var exakt han gör ont: han ger den till anusen, sedan till botten av penis, sedan till huvudet och sedan till pungen. Senare finns det svårigheter med urinering: patienten känner för ofta, det är inte lätt att urinera.

Om det här är en kronisk process som varar i sex månader eller ett år, kan det finnas problem med sexuellt liv: det finns en snabb utlösning, sexdriften svagas, under sexet försvinner erektionen.

Prostatit påverkar en persons psykosociala tillstånd. Om en man tvingas gå på toaletten flera gånger per natt, får han naturligtvis inte tillräckligt med sömn och känns dåsig hela dagen. Som regel blir män med prostatit mer irriterande, känslomässiga, de har minskat stressmotstånd.

Två huvudorsaker till prostatit: infektioner och felaktig livsstil

- Låt oss börja med varför smittsam inflammation uppträder. Saken är att prostatan har en mycket snäv kapsel, och våra immunceller som bekämpar infektioner är svåra att tränga in där. Och inuti denna kropp produceras en vätska rik på proteiner och kolhydrater - ett riktigt "paradis" för bakterier. Därför försöker de bryta sig in i prostatakörteln, och tyvärr lyckas de ofta.

Det är nödvändigt att förstå att prostata är en del av det genitourära systemet, och infektionen kan lätt komma in i den, till exempel genom urinröret. MEN i sig är prostatit inte en sjukdom som överförs sexuellt.

När det gäller livsstil förekommer vanligen prostatit hos män äldre än 30-35 år som inte går i sport, har inget vanligt sexliv, upplever allvarlig stress, missbrukar alkohol, cigaretter eller droger.

- Och vad är förhållandet mellan brist på sex och inflammation i prostata?

- Om en man sällan har sex, stagnerar vätskan i prostatakörteln och en gunstig miljö för bakteriell infektion bildas. Brist på rörlighet, dåliga vanor och påfrestningar försvagar immunsystemet, och det är lättare för patogener att komma in i bäckenorganen.

Även utvecklingen av sjukdomen bidrar till hypotermi, trauma, venerala sjukdomar, som överfördes tidigare.

Är det sant att prostatit är en harbinger av prostata adenom?

- Det finns inget direkt förhållande. Allt beror på patienten själv. Om han, efter att ha behandlat prostatit, inte förändrar någonting i sitt sätt att leva, börjar inte flytta längre, äter ordentligt, regelbundet har sex, då kommer sjukdomen att utvecklas. Men om du börjar spela sport, börja med dåliga vanor, bli sexuellt aktiv, så passerar prostatit inte in i en tumör. Och uppfattningen att adenomen oundvikligen kommer efter prostatit är bara en myt.

-Det sägs att efter 40 år är prostatit nästan oundviklig.

- Det bör noteras att prostatit är en ganska vanlig sjukdom i denna åldersgrupp. Men det här är också en myt: faktiskt lever många män över 40 och vet inte vad prostatit är.

- Låt oss fortsätta samtalet om myter. På internetfora konstateras det ofta att sjukdomen är obotlig. Hur sant är det här?

- Bakteriell prostatit är ganska mottaglig för behandling: vi förskriver antibiotika, analgetika och antiinflammatoriska läkemedel, fysioterapi. Parallellt arbetar vi med patienten psykologiskt, vi försöker öka stressmotståndet. Den fullständiga behandlingstiden varar 4-6 veckor, och hos dessa patienter får vi befria upp till 2-3 år.

Det är dock mer korrekt att inte tala om "om det är möjligt att bota prostatit", men om "om det är möjligt att inte bli sjuk igen". Ja, urologen hjälper till att ta bort inflammationen. Men om man efter behandlingen kommer mannen som kommer hem, kommer fortfarande att falla på soffan med en flaska öl, då kommer prostatit tillbaka till honom.

Situationen med kronisk bäckensmärtssyndrom är mer komplicerat: fenomenet i sig har inte studerats fullständigt och smärta sensioner kan associeras inte med prostatakörteln men med angränsande organ. Men behandling är möjlig i detta fall.

Om du ignorerar symptomen och inte besöker en urolog

"Låt oss säga att du inte går till doktorn på en gång, men försök att ignorera de smärtor som blir starkare utan behandling. Som ett resultat kommer det att komma en tid när du inte kan stå längre: det är en akut eller kronisk retention av urin: Blåsan är full, det finns en önskan, men du kan inte gå på toaletten.

Då vänder mannen till doktorn. På känslor visar dessa av en prostatit samma som hos en godartad tumör - ett adenom av en prostata. Vanligtvis resulterar detta i att patienten kommer in i operationsbordet.

-Många människor försöker behandla prostatit med folkmekanismer. På kursen går skalet av kastanj, honung, gräs... Hur känner du dig om sådana metoder?

-Praktisk läkare är osannolikt att råda en patient att behandlas med kastanjer eller något skal från ett strutsägg. Vi lever i en ålder av bevisbaserad medicin och använder dessa läkemedel, vars effektivitet bekräftas av forskning. Och fördelarna med det medel du har namngivna bevisas inte av något: patienter behandlas av dem på egen risk och risk. Och inget bra det slutar inte: för mig i receptionen kommer ofta män som dabbled i folkmedicin och som ett resultat fick ett försummat stadium av prostatit, vars behandling är ganska lång.

Förresten, lita inte på biologiskt aktiva tillskott, som ofta annonseras: de är ganska dyra, men det här läkemedlet är inte och den utlovade annonseringseffekten ges inte.

Ett annat problem - självmedicinering, när en person tar piller, vilken någon rådde honom. Men några droger ordineras individuellt efter undersökningen.

Hur är läkarbesöket?

- Allt börjar med att läkaren pratar med patienten och lyssnar på klagomål. För diagnos, vanligtvis tas från prostata, som studeras i laboratoriet under ett mikroskop och ser om det har bakterier. Den digitala rektala undersökningen används också. Dessutom tas en urinanalys: som vi redan har sagt kan prostatit orsakas av urinvägsinfektion.

Om vi ​​behandlar ett syndrom med kronisk bäckensmärta utförs ultraljud i bäckenorganen.

Om patienten klagar över svårighet med urinering eller en känsla av ofullständig tömning av blåsan mäts flödeshastigheten av urin.

Hos män över 45 studerar vi även cancermarkörer. I ett ord är metoderna för diagnos i modern medicin tillräckliga.

Det bästa förebyggandet är fysisk och sexuell aktivitet

- Det är också nödvändigt att bibehålla immunitet och undvika kontakt med infektionen. Kön ska därför vara antingen med en permanent partner eller med en kondom. Jag råder dig att undvika att besöka offentliga pooler eller bastur, där en infektion kan leva. Och om du fortfarande går till en sådan bastu, ta sedan en gummimatta med dig, så att din kropp inte kommer i kontakt med ytorna.

Det är nödvändigt att byta och äta vanor: att konsumera mindre kolhydrater, mer protein och fiber. Även om vi i vårt land föredrar traditionellt kött med deg oftare än kött och grönsaker.

När det gäller att dricka rekommenderar urologerna att dricka så mycket vatten att din kropp kommer att fördela minst en och en halv eller två liter urin per dag. Detta är att förebygga inte bara prostatit, men även infektioner i urinvägarna. Och te, kaffe, cola och så vidare ger inte önskad effekt. Varför? Tja, du tvättar inte disk eller golv.

- Hur ofta måste jag se en urolog?

- Ideellt - var sjätte månad, eftersom prostatit inte visar sig i början. Och när patienten redan upplever smärta, har sjukdomen "blommat". Tyvärr, men hittills har 80% av männen som vänder mig till prostatit precis börjat på scenen.

- Varför många människor tvekar fortfarande att kontakta en urolog?

- För majoriteten är det en typ av stress. Mycket är att skylla på dessa myter om hur undersökningen utförs och de eller andra förfaranden utförs. Och sjukdomar i genitourinary system - ämnet är väldigt intimt. Därför ska läkaren förklara allt för patienten taktfullt och begripligt.

Men olika komplex och fobier manifesteras oftare hos män äldre än 30 år. Unga människor, som växte upp i en modern värld mättad med information, beter sig olika. Unga människor förstår att alla är ansvariga för sin egen hälsa och att det inte är synd att vända sig till en urolog. Det är synd - titta inte på dig själv.

Så vi drar slutsatser:

 • inte alla män över 40 utvecklar prostatit;
 • obotlig prostatit - en myt;
 • prostatit leder inte nödvändigtvis till adenom;
 • lita inte på folkmedicin och engagera sig i allmänhet i självmedicinering
 • biologiskt aktiva tillskott är inte ett läkemedel;
 • profylax av prostatit är sport, regelbundet sexliv, undvikande av urininfektioner, korrekt näring, avvisning av dåliga vanor, korrekt dricksbehandling;
 • Urologen bör besöks minst en gång per år.
Text: Valentin Boyko