Huvud
Skäl

Är fysioterapi användbar för prostatit?


Läkare säger att fysioterapi är viktig vid behandling av prostatit. Det kan ordineras under behandling av en kronisk sjukdom, såväl som öppenvård vid exakerbation. Dessutom behandlas patienter i sanatorier. Patienter kan besöka medicinska anläggningar, och vissa metoder används framgångsrikt hemma.

Olika metoder gör att du kan bli av med symtomen på sjukdomen och sätta den i en stabil eftergift. Även fysioterapi i ett komplex av läkemedelsterapi gör det möjligt att helt eliminera prostatit.

Positiv påverkan

Sjukgymnastik med prostatit bidrar till att eliminera olika symptom och lindra tillståndet hos en man. Det finns ett antal positiva effekter efter behandling.

Sjukgymnastik med prostatit väljs individuellt, med hänsyn till patientens egenskaper och sjukdomen.

Metoder för behandling

Med kronisk prostatit kan olika fysioterapitekniker användas. Patienten kan behandlas under lång tid och applicerar flera typer av exponering i sin tur.

Elektrofores och galvanisering

En konstant elektrisk ström används vid galvanisering och elektrofores. I samband med dem införs droger i prostata, vilket eliminerar inflammatorisk process. De tränger aktivt in i vävnader på grund av lågfrekvent ström.

Effekten görs genom kontaktelektroder som är fästa vid kroppen i den önskade regionen.

Vid elektrofores kan penetreringen av ämnen utföras:

 • genom huden
 • när den sätts in i det inre hålrummet;
 • genom vävnaderna.

Alla tre metoderna stör inte ytan av slemhinnan och släta vävnader. Det finns inga biverkningar.

Exponering genom huden utförs med hjälp av kalcium- och bromlösning. Förfarandet utförs i 20 minuter. Med svår smärta kan en man ges elektrofores med novokain och amidopyrin.

Nyligen den vanligaste metoden för intrakavitär infusion. Det kan utföras genom rektum eller urinrör.

I rektalmetoden införs en elektrod i anuset som är anslutet till systemet för administrering av preparatet. Medicinen hälls på ett strålväg, och sedan ersätts regimen med ett dropp. Totalt används upp till 70 ml av läkemedlet.

När de sätts in i urinröret används även elektroder. Ofta kombinerar läkare de två metoderna tillsammans.

Intrakavitära infusioner genom rektum är förbjudna i närvaro av inflammatoriska processer i det, hemorrojder, sprickor.

Drogelektrofores med prostatit utförs med hjälp av inflytande på den inre ytan av vävnader. Det kan vara subkutan, intravenös eller intramuskulär administrering, såväl som oral administrering.

Mudbehandling

Du kan behandla prostatit med lera. Deponering av torv, silt, sapropeller är tillåtet. Patienten kan ansöka till en medicinsk institution, och också sätta smuts på sig själv hemma.

Kakor ska värmas upp till 45 ° C, inslagna i vävnad och fäst vid inflammerad yta. Det är också möjligt att injicera tamponger från lera rektalt.

Låg och högfrekvent ström

Lågfrekvensströmmar med låg spänning används för att behandla prostatit. De kan vara av två slag.

 1. Diadynamiska strömmar lindrar smärt syndrom och ökar muskeltonen. Elektroderna är fästa vid gren och pubic-området.
 2. Sinusformade modulerade strömmar lindrar inflammation och normaliserar den sexuella funktionen. Elektroden injiceras rektalt och ligger också på skönhetsnivå.
Behandling med ultrafrekventa strömmar

Dessutom rekommenderar läkare att behandling med ultrafrekventa strömmar, som inte bara eliminerar inflammation, utan också ökar den lokala immuniteten. Elektroder finns i buken och sakrummet.

Om en stark smärtstillande effekt krävs, används ultrahögfrekvensströmmar.

Ultraljudsbehandling

Ultraljud används ofta vid behandling av prostatit. Det hjälper:

 • eliminera inflammation
 • lösa upp och mjukna ärren;
 • normalisera ämnesomsättningen
 • reparera skadad vävnad;
 • öka sexuell aktivitet.

Influens kan vara direkt genom huden eller genom rektal administrering. Särskilt användbara är små doser av ultraljud.

magnetterapi

Alla patienter kan använda magnetoterapi vid behandling av prostatit. Det ger inte biverkningar och har inga kontraindikationer.

Effekten produceras av ett konstant och växlande magnetfält. Det kan vara:

 • reflex (genom vissa punkter);
 • Humoral (genom effekter på plasma, blod och lymf);
 • direkt (med hjälp av vävnader och organ).

Laserterapi

Patienten kan närvara vid sessioner av laserterapi, där bestrålning med infraröd ultraviolett strålning utförs.

 1. Infraröd strålar har en termisk effekt, vilket är nödvändigt för anestesi, ökat blodflöde och metabolism.
 2. Ultravioletta strålar ökar immunförsvaret och påverkar också infiltrat.

Sanatoriumbehandling

Om patienten bestämde sig för att slappna av i ett sanatorium, kan han genomgå olika fysioterapikurser. Bland dem är:

 • paraffin och ozocerit applikationer;
 • stillasittande bad;
 • microclysters;
 • anal dusch;
 • prostata massage;
 • akupunktur.
Sådana förfaranden utförs för förebyggande ändamål.

Några av förfarandena kan självständigt utföras av en man hemma. Vid uppvärmning ska patienten sitta en stund i ett varmt bad med mineralvatten mättat med mineraler. På grund av termiska effekter elimineras smärtan.

Det finns två alternativ för att genomföra det.

 1. Det kan göras manuellt. Under tiden går fingret in i anuset och därigenom masserar prostata.
 2. Du kan använda speciell apparat, vars princip är att använda tryckluft.

Som ett resultat ökar kanalen i kanalerna och blodcirkulationen normaliseras. Efter massering elimineras inflammationsprocessen och vävnaderna återställs gradvis.

Läkarnas åsikt om fysioterapi

Läkare noterar den speciella betydelsen av fysioterapi vid kronisk prostatit. I kombination med att ta mediciner kan patienten få sjukdomen till en stabil eftergift, som kommer att bevaras i flera år. Utan behandling med fysioterapeutiska metoder är sådana resultat inte lätta att uppnå.

Användningen av olika metoder är tänkt för ett brett spektrum av människor. Med prostatitis fysioprocedurer har jag praktiskt taget inga kontraindikationer. På sessionerna känner patienten inte obehagliga effekter och obehag.

Om en man vill bli av med prostatit snabbare, behöver han fysioterapi. Det påskyndar återhämtningsprocessen och hjälper kroppen att klara av sjukdomen.

Sjukgymnastik: hjälp vid behandling av prostata

Inflammation av prostata behandlas med flera metoder. Medicinska preparat är grunden för behandlingen, men det är fortfarande en del av ett integrerat sätt att lösa problemet. Sjukgymnastik med prostatit är en annan del av behandlingen. Vad är dess särdrag, och varför kan dess övergivande påverka den förväntade effekten?

Innehållet i artikeln

Vad är fysioterapi?

Under detta ord är det accepterat att förstå sådan behandling, som utförs med hjälp av speciella medicinsk utrustning, enheter. Dessa enheter skapas i laboratorier, vetenskapliga institut. De bästa sinnena i alla länder försöker tillämpa sin kunskap på befolkningens hälsa. De enheter som används i fysioterapi är olika. Det viktigaste aktiva elementet i dem är någon kemisk eller fysisk effekt på ett specifikt område i kroppen.

I själva verket läker inte fysioterapi, men det hjälper till att läka, men härmed är dess betydelse inte mindre. Hon kan inte lindra patienten av en infektiös prostatit från bakterier i prostata, men det kan hjälpa en man att må bättre, återställa sin aktivitet för det dagliga livet, för arbete och vila.

Mycket ofta utnämnas fysioterapeutiska procedurer för prostatit strax efter huvudbehandlingen. I det här fallet kommer de att hjälpa till att snabbt återställa kroppen från sjukdomen. Under remission av prostatit och adenom verkar fysioterapi som ett medel för att förebygga eventuell exacerbation.

Typer av fysioterapi för patienter med prostatit

Det finns flera sådana procedurer, men det betyder inte att patienten kommer att tilldelas hela listan. En urolog kommer att undersöka den kliniska bilden och situationen för en viss patient, och endast från dessa data kommer patienten att välja och förskriva 2-3 metoder för fysioterapi till patienten. Så, i den allmänna listan över kliniska metoder för behandling av prostatit kan du hitta:

 1. Ultraljud.
 2. Högfrekventa strömmar.
 3. Lågspänningspulserande strömmar.
 4. Ljusterapi.
 5. Elektrofores och galvanisering.
 6. Magnetisk terapi.

Några av dessa metoder kan användas i hemmet, och vissa - bara i kliniken.

ultraljud

Ultraljudseffekten används inte bara för diagnostiska ändamål. Emitteren kan användas både genom huden i ljumskområdet och rektalt. Denna metod är särskilt effektiv för behandling av kronisk form av prostatit. På grund av förbättrade metaboliska processer har ultraljud en kraftfull antiinflammatorisk effekt. En man kan till och med notera en förbättring av styrkan. Dessutom har ultraljud förmågan att regenerera vävnadsfunktionen, vilket bidrar till att mjukna ärrbildning och infiltration. Detta är särskilt viktigt för de män vars inflammation i prostata orsakade förändringar i vävnaderna i njurarna, urinbladen, könsorganen. Dessutom kommer en förbättring av tillståndet för keloidvävnaden vara fördelaktig för mannen efter operationen. Förresten är exponeringen för små doser av ultraljud bättre.

En annan positiv punkt i användningen av ultraljud för behandling av prostatit är ökad absorption av något antiinflammatoriskt läkemedel som appliceras eller införs före förfarandet.

Det finns kontraindikationer för denna metod. Så det kan inte användas till patienter med hemorroida blödande noder, med sprickor i ändtarmen.

Högfrekventa strömmar

Ultrahighfrekvenser av ström (UHF) kompletterar perfekt antiinflammatorisk behandling och har immunmodulerande egenskaper. Bland de mest kända enheterna i denna grupp är Luch-2 och Luch-3. Radiatorer av dessa anordningar injiceras rektalt och direkt genom den tunna rektala slemhinnan påverka området av inflammerad prostata. Strömmarna med extremt hög frekvens (EHF) är effektiva för att minska smärta i ljumskområdet.

Eftersom denna metod är en stimulans och en regenerator av celler i de områden där effekten görs kan de inte användas i närvaro av tumörer. Detta kan leda till aktivering av cancerceller och till och med deras efterföljande migrering till närliggande organ.

Lågspänningspulserande strömmar

När du använder diadynamiska strömmar (DDT), kommer läkaren att ställa in elektroderna över skönhet och perineal. I detta fall finns det en mjuk stimulering av muskelton och lätt lokalbedövning. När sinusformade modulerade strömmar (CMT) används, placeras en elektrod på puben och den andra injiceras rektalt i ändtarmen efter förberedande rengöring. Denna metod föreskrivs vid behov för att avlägsna inflammation. CMT är också fördelaktigt för sexuell dysfunktion. I båda fallen används lokalt producerade läkemedel.

Ljusterapi

Det innebär att man använder olika spektra av ljusstrålen - laser, infraröd, ultraviolett. Laserterapi hjälper till att återställa blodflödet i de minsta kapillärerna, vilket i inflammation minskade deras aktivitet. Infraröd strålar fungerar som en lokal värmare, men denna värme doseras, och därför är det omöjligt att jämföra det med enkel uppvärmning hemma. Detta gör att du kan förbättra blodcirkulationen och aktivera de inhiberade metaboliska processerna signifikant. Slutligen kan ultraviolett påverka immunförsvaret, vilket ökar dess potential. Som en bonus bidrar ultravioletta strålar till resorption av infiltrat och återställer inflammationen som skadats av inflammation.

Elektrofores och galvanisering

I båda fallen används lokal elektrisk stöt. Skillnaden är att galvanisering innebär effekten av en kontinuerlig ström, i fallet med elektrofores kan naturen hos den aktuella effekten vara intermittent. Effekten av lågfrekvent ström tillåter att stimulera prostataområdet, aktiverar alla celler av vävnader. För att förbättra effekten samtidigt och öva införandet av droger i form av krämer och geler. Beroende på receptbelagda läkare kan de vara olika, från analgetika och sluta med antibiotika. Enzymer och resorptiva läkemedel ordineras till patienter med ärrbildning.

Nuvarande ledare kan installeras både i ljumsområdet och sedan absorberas de aktiva komponenterna i salvorna genom bukhålans hud. Ledarna placeras ofta direkt på urinslimhinnan eller i rektum (endorala och rektala tekniker). Läkaren kan också rekommendera att använda båda dessa elektrofores tekniker samtidigt. Positivt inflytande i detta fall kan vara starkare, även om patientens känslor är något starkare. När rektal användning av metoden är nödvändig för att göra en rengörande enema.

Viktigt! Dessa metoder är mycket invasiva och därför kan de utföras endast i specialiserade medicinska institutioner, under överinseende av en läkare, och inte hemma, där även ett litet hopp i styrkan av strömmen kan leda till obehagliga följder.

Vid alla positiva ögonblick är elektrofores med penetration i rektum och urinrör inte så ofta föreskriven. Endouretraltekniken är kontraindicerad i närvaro av uppenbar smärta i ljummen, med torrhet och sprickor i inguinsregionens hud. Rektalteknik är också förbjudet för sprickor och vissa sjukdomar i ändtarmen, med hemorrojder och proktit.

magnetterapi

Magnetfältet, som är härdande, kan vara variabelt och konstant. Det finns en trippel effekt:

 • rak väg - genom organen och vävnaderna;
 • humoristisk väg - genom flytande media (lymf, plasma, blod);
 • reflexväg - genom speciella akupunkturpunkter i kroppen, ansvarig för aktiviteten eller inaktivitet av reflexer.

Anordningen med en magnet placeras på ljumskområdet eller placeras under bäckenet. Ytterligare fördelar med metoden innefattar frånvaron av kontraindikationer och sannolikheten för biverkningar reduceras till noll.

Ytterligare metoder för fysioterapi med prostatit

Dessa inkluderar olika applikationer på prostata, lera eller svavelbad, mikroclysters med medicinska komponenter och även anal dusch. Användningen av dessa metoder kräver särskild utrustning, och därför finns de inte på sjukhus. Om du vill kan du vila dig med fördel i sanatorierna, specialiserad på behandling av urologiska sjukdomar, och där finns en sådan fysioterapi med prostatit nödvändigtvis närvarande.

Sjukgymnastik hemma

Hemma kan alla metoder för fysioterapi endast användas i samråd med läkaren. Annars riskerar patienten att öka blodstasis, till exempel med felaktig upphettning eller intensifiera inflammatorisk process. Förutom att använda microclysters kan du köpa enheter för hemmabruk. De kan arbeta på grundval av ultraljud, ljus eller magnetoterapi. Det är viktigt att du endast kan köpa sådana apparater i specialiserade institutioner eller direkt från tillverkaren. Slutligen är det nödvändigt att följa anvisningarna exakt och inte öka de rekommenderade normerna för kraften som verkar samtidigt, även när välbefinnandet förbättras.

Behandling av prostatit med fysioterapi

Smärtsam störd urinering, minskad sexuell funktion, moraliskt obehag, är tyvärr kända för många. Detta är en ungefärlig lista över symptom på inflammation i prostata som uppträder hos nästan hälften av männen minst en gång i livet. Sjukgymnastik med prostatit är en effektiv komponent i komplex terapeutisk effekt. Övningar kompletterar läkemedelsförloppet, förbättrar prognosen för sjukdomen. Deras effekt används i stor utsträckning av modern urologi. Fysiska metoder bidrar till att undvika utveckling av komplicerade former av prostatit, infertilitet.

Hur man behandlar kronisk och akut prostatit med hjälp av fysioterapi

Att behandlas självständigt ska utsättas för risken för komplikationer. Inte bara processens svårighetsgrad beaktas. Schemat för fysioterapeutisk behandling av prostatit kan endast göras av en specialist. Det tilldelas:

 • stadium av sjukdomen
 • symtomens svårighetsgrad, dess korrekta tolkning
 • graden av spridning av inflammation till närliggande delar av urinvägarna (uretrit, epididymit);
 • resultat av undersökningen
 • differentiering med ett adenom eller en tumör.

Rekommenderas främst kall kyla av liten volym. Urologen kommer först att förskriva en läkemedelskurs (antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, antispasmodik) för att lindra akut inflammation. Endast efter eliminering kommer patienten att visas fysioprocedurer. Användningen av fysioterapi med akut prostatit är extremt begränsad:

 • förfaranden för uppvärmningskaraktär är oacceptabla;
 • kontraindicerad massage,

När kronisk prostatit krävs för att förbättra blodcirkulationen, lymfatisk dränering. Detta underlättas av fysioterapi: dess användning är begränsad endast med beräknad (konservativt obotlig) prostatit och kompletterande komplikationer. Förbättrad mikrocirkulation, fysiska procedurer:

 • öka tillgången på kemoterapi till det inflammatoriska fokuset;
 • kan minska doseringen av läkemedel;
 • minska risken för återfall avsevärt.

Elektrostimulering av prostata med hjälp av apparatur

Behandling av prostata med elektrisk ström baseras på impulsreduktion av vävnader. Som ett resultat är det ett utflöde av venöst och arteriellt blodflöde, eliminering av stagnation, förbättring av trofism. Sjukgymnastik med ström innebär att två elektroder läggs på patientens kropp. Den första är under sakrummet eller skinkorna, platsen för den andra kan vara annorlunda (transuretral, rektal, extern) - beror på versionen av enheten. Preliminär massage förbättrar förfarandets effektivitet.

Under fysioterapi återställs kontraktiliteten hos körtelstrukturer och utsöndringskanaler. Elektrostimulering har en positiv effekt på blåsans vägg, stärker bäckens membran, förbättrar urodynamiken och styrkan. Separata typer av enheter är lämpliga för självapplikation efter samråd med en urolog. Elektrostimulering är kontraindicerad i:

Terapeutisk gymnastik

Användningen av fysioterapi med prostatit innefattar fysisk utbildning. Terapeutiska gymnastiska övningar kommer att förbättra cirkulationen i bäckenorganen. Ett enkelt sätt - klämma och dra i aningen, en slags perineal massage. Stimulering av bäckensmusklerna främjas genom intermittent urinering. Det är önskvärt att sträcka proceduren till det maximala antalet förkortningar. Utmärkt promenad effekt på skinkorna. förordningar:

 1. Sitt på golvet med benen raka, gå framåt, upprepa övningen och flytta bakåt.
 2. Metoden för fysioterapi är enkel, stärker väl perineum, femorala muskler, det är önskvärt att utföra ofta, särskilt med icke-infektiös prostatit.
 3. Delvis byte av massage - använd en liten gummiboll som sittplats. Du kan rulla, lätt våren på samma gång.

En effektiv metod för fysioterapi för att stärka bäckenet membran - grunda knäböjningar med fixering av det nedre läget (några sekunder). Rekommenderas också:

 • övningar "sax", "björk", "cykel";
 • simning;
 • kontrasterande strömmar av duschen riktade till perineal regionen - de förbättrar blodcirkulationen;
 • Vanligt sex, med undantag av den avbrutna lagen - ökar prostatens ton, eliminerar stagnation mer effektivt än en massage.

Laserfysioterapi

Det finns också en behandling för behandling av prostatit, med lågfrekvent laserstrålning. Det har en vasodilaterande, baktericid, regenerativ, analgetisk effekt. Aktivering av körens sekretoriska funktion främjar utsöndringen av produkterna av den vitala aktiviteten hos bakterier som orsakade prostatit. Samtidigt minskar ödemet, blodtillförseln förbättras. Laserterapi av prostata sanerar det inflammatoriska fokuset. Lokala försvarsmekanismer mobiliseras. Sjukgymnastik utförs med enheter som har lasermunstycken:

De svarar bra på fysioterapi med hjälp av en laser, kronisk bakteriell och kongestiv prostatit. Tekniken minskar behandlingen av prostata, minskar dosen av läkemedel. Ofta ordnas laserfysioterapi före kirurgisk behandling av prostatit i kombination med en massage. Effektiviteten av metoden ökar i förhållandena i sanatoriet, spa-behandling.

Läs mer om vad bakteriell prostatit är och hur man diagnostiserar och behandlar det.

elektrofores

Penetrationen av läkemedel genom huden på perineum, bukväggen, slemhinnor och slagväxelströmmar - sjukgymnastik dubbel effekt genom att använda elektrofores prostatit. Det är möjligt att administrera flera droger. pad impregnerade läkemedel placerade mellan kroppen och elektroden, jonerna tränga in till ett förutbestämt djup, vilket ger antiinflammatorisk, smärtstillande effekt. Preliminär massage av perineum förbättrar metodens effektivitet.

Sjukgymnastik med en magnet

Magnetoterapi minskar smärta, masserar vävnader, eliminerar stagnation. Indikationer - kronisk prostatit, förvärring av inflammatorisk process. Magnetisk fysioterapi är en hjälpmetod. Ofta kombineras det med elektrofores, eftersom det ökar permeabiliteten hos vävnaderna mot droger. En liknande åtgärd tillhandahålls av en telefon som expanderar kapillärnätet med hjälp av mikrovibrationer genom ultraljud.

massage

Cure prostatit hjälper till med mekanisk fysioterapi, utförs av en doktors hand eller av en medicinsk elektrisk massageapparat. Den mest effektiva massagen är genom ändens vägg, kursen börjar efter en minskning av svårighetsgraden av processen. Fingerurologen uppskattar storleken, densiteten, infiltrationen, körtelns tillstånd. Massage av varje lobe utförs, sedan spår. Intensiv fysioterapi är alltid individuell. Användningen av rektalmassage som självbehandling av prostatit är mycket oönskad.

Video om förebyggande och behandling av prostatit genom fysioterapi hemma

recensioner

Jag använde en piska, passerade en massage. Först utfördes proceduren av en läkare, då själv-elektromasser. Resultatet av fysioterapi är utmärkt, instrumenten är nöjda, prostatit är bortglömd.

Vi försökte behandla prostatit själva, det finns liten användning. I kliniken var hennes man förskrivet antibiotikum, massage, laser, elektrofores - nu är han helt frisk. Korrekt skrivet, du går bara till urologen.

Jag använder magnetiska överlagringar, jag försöker med olika typer av fysioterapi. Om det inte hjälper helt att ta bort symptomen - anmäla dig till massage och laser,

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Sjukgymnastik och fysioterapi vid behandling av prostatit hos män

Sjukgymnastik med prostatit på samma sätt som medicinsk behandling anses vara ett av de främsta sätten att behandla.

Hennes metoder används och vid behandlingsstadiet av kronisk prostatit och för att förhindra exacerbationer av patologi och under sanatoriumbehandling.

Utan användning av fysioterapi vid prostatit är det nästan omöjligt att uppnå full återhämtning.

Positiv effekt av fysioterapi

Sjukgymnastik i prostatacancer hjälper till att eliminera nästan alla symtom på sjukdomen och lindra tillståndet hos en man. Det finns ett antal positiva effekter efter tillämpning av metoderna för fysioterapeutisk behandling:

 1. Processen för blodcirkulationen i prostata och småbäcken ökar. Användbara ämnen och syre börjar flöda mer aktivt.
 2. Det underlättar flödet av antibakteriella läkemedel i prostata, eftersom cellmembranen blir mer permeabla och drogerna tränger lätt in i cellerna.
 3. Processen av lymfdränering från de drabbade vävnaderna intensifieras. Därför elimineras toxiner och sönderfallsprodukter snabbare.
 4. På grund av den ökade strömmen av lymf och blod tas svullnaden av vävnaderna bort och inflammationsprocessen elimineras. Patienter märker en signifikant försämring av smärtssyndromet.
 5. Vid aktivering av blodcirkulationen elimineras stagnation i det lilla bäckenet.
 6. Musklerna i bäckensgolvet blir starkare, mer hållbara och effektivare skär.
 7. Berörda vävnader återhämtar sig snabbare, celler blir mer resistenta mot effekterna av virus och bakterier.
 8. Metabolismen normaliseras på grund av vad prostata snabbt återställer sina funktioner.
 9. Under fysioterapeutiska förfaranden åstadkommes effekten på nervreceptorerna. Som ett resultat elimineras smärtan och immunförsvaret för hela organismen återställs.
 10. När man använder fysioterapi kan många läkemedel administreras lokalt. Kroppen kommer inte att påverkas av giftiga droger.

Fysioterapeutiska förfaranden har inga kontraindikationer, är helt säkra och effektiva i många andra behandlingsmetoder. De olika förfarandena möjliggör för varje patient att välja individuell terapi beroende på sjukdomstillståndet, diagnosen och sjukdomen.

Metoder för behandling

Med kronisk prostatit kan olika fysioterapitekniker användas. Patienten kan behandlas under lång tid och applicerar flera typer av exponering i sin tur.

Vid behandling av inflammation i prostata används följande fysioterapi metoder oftast:

 • läkemedelselektrofores - gemensam applicering av en kontinuerlig ström av låg effekt och läkemedel införda i musklerna;
 • galvanisering - användning av en elektrisk ström av låg spänning;
 • elektrostimulering - en metod att påverka en impulsström som orsakar muskelkontraktion;
 • darsonvalisering - med denna metod agerar en pulserad växelström med stor frekvens, mellanspänning och låg effekt på patientens kropp;
 • Mikrovågsbehandling - ett sätt att påverka ett elektromagnetiskt fält med ultrahög frekvens
 • magnetoterapi - applikation med terapeutiskt syfte med ett alternerande lågfrekvent och konstant magnetfält;
 • ljusbehandling - innebär användning av olika typer av strålning (laser, infraröd, ultraviolett);
 • ultraljud - användning av ohörbara patient- och doktorens högfrekventa vibrationer;
 • ultrafonophores - en metod för gemensam exponering av patienten för ultraljud och injicerade läkemedel;
 • kryoterapi - en metod med flytande kväve;
 • bad - vanliga och lokala med användning av olika vätskor vid varierande temperaturer;
 • terapeutiska små enemas med avkodningar av medicinska örter;
 • lera terapi utförs i form av extern eller intrakavitär (rektal) verkan;
 • en variant av fysioterapeutisk behandling är också massage i prostatakörteln;
 • sanatorium-och-spa-behandling, som ett komplex av alla ovanstående metoder.

Låt oss betrakta några av dessa metoder i detalj.

Elektrofores för kronisk prostatacancer

Elektrofores kan utföras antingen endast med hjälp av likström eller vid samtidig användning av läkemedel - läkemedelselektrofores.

I det första fallet erhålls samma effekter från galvanisering - analgetisk verkan, lokal och allmän stimulerande effekt.

Att utse den jontoforetiska aktiva substansen penetrerar det lokala sättet - genom huden (abdominal-sakralteknik) eller slemhinnan i rektum, urinrör (rektal och endouretralnye intrakavitära tekniker för elektrofores).

I detta fall kombineras läkemedlets och elströmens verkan, vilket medför en ökning av deras positiva influenser.

Från droger i elektroforesen används kalciumberedningar (kalciumkloridlösning 1-5%), brom (natriumbromid), analgetika (novokain, amidopirin). Det är ofta lokala antibiotika.

Närvaron av tät ärr och infiltrerar en indikation för jontoforetiska enzymer (lidasa, trypsin, kymotrypsin), aloe vera, kaliumjodid och zinksulfat.

För att minska den höga tonen i bäckensgolvsmusklerna i kronisk bäckensvärkssyndrom kan elektrofores av svavelhaltig magnesia (2% lösning) användas.

Bland urologer de senaste åren har en intrakavitär elektrofores teknik blivit alltmer populär för behandling av kroniska former av prostata skada.

I den rektala metoden för administrering av en läkemedelssubstans efter en rengörande enema injiceras en elektrod ansluten till det intravenösa infusionssystemet innehållande ca 50-70 ml av läkemedlet in i rektum hos patienten. En del av medicinen administreras i början av struinproceduren, och resten dricker under resten av tiden.

Enduretralteknik innebär användning av speciella elektroder för införande i urinröret. Kombinera ofta rektala och endouretrala tekniker.

Intrakavitär elektrofores med prostatit har ett antal specifika kontraindikationer. Rektal metod kan inte användas i närvaro av hemorrojder, proktit, sprickor och andra sjukdomar i rektum och endouretralnye teknik hänför sig till behandlings vysokoinvazivnym metoderna bör vara strikt begränsad tillämpning och endast utföras i specialiserade medicinska institutioner.

En mängd olika jontoforetisk är interstitiell elektrofores, när läkemedlet administreras parenteralt (subkutant, intramuskulärt, intravenöst) eller via munnen, och därefter elektroplätering utförs av den tvärgående sätt.

Låg och högfrekvent ström

Lågfrekvensströmmar med låg spänning används också i stor utsträckning som en metod för fysioterapi med prostatit. De kan vara av två typer:

Diadynamiska strömmar lindrar smärt syndrom och ökar muskeltonen. Elektroderna är fästa vid gren och pubic-området.

Sinusformade modulerade strömmar lindrar inflammation och normaliserar den sexuella funktionen. Elektroden injiceras rektalt och ligger också på skönhetsnivå.

Doktorer rekommenderar också att man behandlar ultrafrekventa strömmar, vilket inte bara eliminerar inflammation, men ökar också lokal immunitet. Elektroder finns i buken och sakrummet.

Om en stark smärtstillande effekt krävs, används ultrahögfrekvensströmmar.

Ultraljudsbehandling

Ultraljud används ofta vid behandling av prostatit. Det hjälper:

 • eliminera inflammation
 • lösa upp och mjukna ärren;
 • reparera skadad vävnad;
 • normalisera ämnesomsättningen
 • öka sexuell aktivitet.

Influens kan vara direkt genom huden eller genom rektal administrering. Särskilt effektiva är små doser av ultraljud.

magnetterapi

Alla patienter kan använda magnetoterapi vid behandling av prostatit. Det ger inte biverkningar och har inga kontraindikationer.

Effekten produceras av ett konstant och växlande magnetfält. Det kan vara:

 • reflex (genom vissa punkter);
 • Humoral (genom effekter på plasma, blod och lymf);
 • direkt (med hjälp av vävnader och organ).

Laserterapi

Patienten kan delta i laserterapi sessioner, där bestrålning med infraröd eller ultraviolett strålning utförs:

Infraröd strålar har en termisk effekt, vilket är nödvändigt för anestesi, ökat blodflöde och metabolism. Ultravioletta strålar ökar immunförsvaret och påverkar också infiltrat.

massage

Också ett effektivt förfarande är prostationsmassage, som kan utföras för förebyggande ändamål.

Det finns två varianter av dess genomförande:

 1. Det kan göras manuellt. Under tiden går fingret in i anuset och därigenom masserar prostata.
 2. Du kan använda speciell apparat, vars princip är att använda tryckluft.

Som ett resultat av att massagen appliceras ökar kanalen i kanalerna och cirkulationen förbättras i prostatakörteln. Efter massering elimineras den inflammatoriska processen, och prostatavävnaden återställs gradvis.

Behandling av prostatit med lera (lera behandling)

Med prostatit kan behandlas med lera. Deponering av torv, silt, sapropeller är tillåtet. Patienten kan ansöka till en medicinsk institution, och också sätta smuts på sig själv hemma.

Smutsskakor bör värmas upp till 45 ° C, inslagna i vävnad och fäst vid inflammerad yta. Det är också möjligt att injicera lera tamponger från prostatit rektalt.

Sanatoriumbehandling

Som en del av spa-behandling av prostatit kan du få nästan alla slags fysioterapiprocedurer.

Dessutom kan dessutom tilldelas:

 • paraffin och ozocerit applikationer;
 • stillasittande bad;
 • microclysters;
 • anal dusch;
 • akupunktur.

Läkarnas åsikt om fysioterapi

Experter noterar den speciella betydelsen av fysioterapi vid kronisk prostatit. I kombination med att ta mediciner kan du överföra sjukdomen till en stabil eftergift, som kommer att bevaras i många år. Utan behandling med fysioterapeutiska metoder är sådana resultat svåra att uppnå.

Vid behandling av inflammation i prostata har fysioprocedurer praktiskt taget inga kontraindikationer. På sessionerna känner patienten inte obehagliga effekter och obehag.

Om en man vill bli av med sjukdomen snabbare behöver han fysioterapi. Det påskyndar återhämtningsprocessen och hjälper kroppen att klara av sjukdomen.

Sjukgymnastik med prostatit är en effektiv och säker behandlingsmetod

Sjukgymnastik med prostatit, tillsammans med läkemedelsterapi, är en av de viktigaste behandlingsmetoderna. Hennes metoder används vid behandlingsstadiet av kronisk prostatit och poliklinik, för förebyggande av sjukdomar, och naturligtvis under sanatoriernas villkor. Utan att fysioterapi ingår i komplexet av behandlings- och profylaktiska åtgärder är det inte möjligt att uppnå återhämtning eller ihållande eftergift.

Vid behandling av prostatit används olika fysioterapeutiska metoder - termiska och vattenprocedurer, massage, terapeutisk gymnastik, laserterapi, moderna och alternativa tekniker etc. Det finns flera sätt att agera - generellt och projicerat, transrektalt, transuretralt och endouretralt.

Effekter av fysioterapi med prostatit

Genomföra fysioterapeutiska förfaranden har många positiva effekter, bland vilka:

 1. Förbättring av blodcirkulationen i prostata och i bäckenorganen, vilket resulterar i att de får mer användbara ämnen och syre från blodet, och antibakteriella läkemedel tränger igenom prostata lättare och mer. Effekterna av fysioterapi orsakar också en ökning av permeabiliteten hos membranerna i körtelcellerna och läkemedelsämnen kommer från blodet direkt in i cellerna.
 2. Ökad lymfdränering från sjuka vävnader, med vilka sönderfallsprodukter och inflammatoriska toxiner härrör.
 3. Intensivt blod och lymfflöde tar bort ödemet och hjälper till att kväva den inflammatoriska processen, minska smärta.
 4. Aktiv blodcirkulation eliminerar stillastående fenomen i bäckenorganen.
 5. Funktionstillståndet i bäckensgolvets muskler förbättras, de blir mer hållbara och kan drabbas av kraftiga sammandragningar.
 6. Vevens förmåga att regenerera ökar, motståndet hos cellerna till skadliga influenser ökar, inklusive effekten av mikrobiella och virala medel.
 7. Intensiv metabolism bidrar till återställandet av prostatakörteln, alla funktioner i prostata och andra organ i reproduktionssystemet normaliseras.
 8. Sjukgymnastik tekniker har effekt på många receptorer, från vilka impulser går in i centrala nervsystemet, vilket leder till nedsatt smärta, ger en lugnande effekt, stimulerar kroppens försvar.
 9. Med hjälp av vissa tekniker är det möjligt att administrera droger lokalt, vilket resulterar i att inga oönskade sidreaktioner kommer att förekomma som vid allmän administrering.

Dessutom tolereras fysioterapi med prostatit väl av de flesta patienter och har praktiskt taget inga kontraindikationer. Med hänsyn till de olika metoderna är det möjligt för en patient att individuellt välja en eller annan behandlingsmetod. Sjukgymnastik kan användas under lång tid, växlande en kurs med en annan.

De mest populära fysioterapeutiska metoderna vid behandling av kronisk prostatit

Verkan av en konstant elektrisk ström är galvanisering och elektrofores

Under galvanisering används en kontinuerlig ström som underlättar penetrering av medicinska substanser i körtelvävnaden och som ger en analgetisk lokal och allmän stimulerande effekt.

Elektrofores kan utföras antingen endast med hjälp av likström eller vid samtidig användning av läkemedel - läkemedelselektrofores. I det första fallet erhålls samma effekter som vid galvanisering. Att utse den jontoforetiska aktiva substansen penetrerar det lokala sättet - genom huden (abdominal-sakralteknik) eller slemhinnan i rektum, urinrör (rektal och endouretralnye intrakavitära tekniker för elektrofores). I detta fall kombineras läkemedlets och elströmens verkan, vilket medför en ökning av deras positiva influenser. Från droger i elektroforesen används kalciumberedningar (kalciumkloridlösning 1-5%), brom (natriumbromid), analgetika (novokain, amidopirin). Det är ofta lokala antibiotika. Närvaron av tät ärr och infiltrerar en indikation för jontoforetiska enzymer (lidasa, trypsin, kymotrypsin), aloe vera, kaliumjodid och zinksulfat. För att minska den höga tonen i bäckensgolvsmusklerna i kronisk bäckensvärkssyndrom kan elektrofores av svavelhaltig magnesia (2% lösning) användas.

Bland de urologer de senaste åren har den intrakavitära tekniken blivit alltmer populär för behandling av kroniska former av prostatit. I den rektala metoden för administrering av en läkemedelssubstans efter en rengörande enema injiceras en elektrod ansluten till det intravenösa infusionssystemet innehållande ca 50-70 ml av läkemedlet in i rektum hos patienten. En del av medicinen administreras i början av struinproceduren, och resten dricker under resten av tiden. Enduretralteknik innebär användning av speciella elektroder för införande i urinröret. Kombinera ofta rektala och endouretrala tekniker.

Intrakavitär elektrofores har ett antal specifika kontraindikationer. Rektal metod kan inte användas i närvaro av hemorrojder, proktit, sprickor och andra sjukdomar i rektum och endouretralnye teknik hänför sig till behandlings vysokoinvazivnym metoderna bör vara strikt begränsad tillämpning och endast utföras i specialiserade medicinska institutioner.

En mängd olika jontoforetisk är interstitiell elektrofores, när läkemedlet administreras parenteralt (subkutant, intramuskulärt, intravenöst) eller via munnen, och därefter elektroplätering utförs av den tvärgående sätt.

Pulsströmmar med låg frekvens och låg spänning

Detta är diadynamiska strömmar (DDT) och sinusformade modulerade strömmar (CMT). DDT har en uttalad smärtstillande effekt och stimulerar väl muskeltonen. Vid utförandet av DDT ligger elektroderna på perineum och ovanför pubis (eller i ländryggsregionen). SMT har en antiinflammatorisk effekt och bidrar till normalisering av sexuell funktion, en av elektroderna sätts in i rektum (efter en preliminär rengöring), den andra appliceras under pubis. Metoder för CMT och DDT kan också användas för att administrera droger lokalt.

Högfrekventa och högspänningsströmmar

Strömmar används ultrahög frekvens (UHF), som har en utmärkt antiinflammatorisk och immunmodulerande verkan (magsäckral arrangemang av elektroder), centimeter och decimetervågor med liknande effekt. Källor med centimetervågor - apparaten "LUCH-2" och "LUCH-3" med rektala radiatorer.

För en anestetisk effekt används högfrekventa strömmar (EHF). Det bör noteras att strömmar med hög frekvens och hög spänning är absolut kontraindicerade i närvaro av samtidiga neoplasmer i något område av kroppen.

ultraljud

En av de mest populära metoderna för fysioterapeutisk behandling av kronisk prostatit. Har en stor terapeutisk effekt: En kraftfull antiinflammatorisk effekt, väl lösar och mjukar infiltrat och ärr, aktiverar metaboliska processer och regenerativ funktion av vävnader, ökar sexuell aktivitet. Exponering sker genom huden eller med hjälp av en rektal radiator, det bästa resultatet uppnås genom att använda små doser av ultraljud. Kontraindikationer för transrektal ultraljudsterapi är sprickor i ändtarmen och blödning från hemorrojderna. USA kan användas för lokal administrering av läkemedel (ultrafonophores), medan läkemedlets effekt är starkt förbättrad.

Magnetfält

Dess betydande fördel är den nästan fullständiga avsaknaden av kontraindikationer och biverkningar med ett bra terapeutiskt resultat. Ett konstant och alternerande magnetfält används. Exponering utförs på tre sätt: en reflex (genom akupunkturpunkt, reflex delarna av huden), humoralt (via kroppsvätskor - plasma, lymfa och blod) och direkta (genom de vävnader och organ).

Ljusterapi

Det innebär användning av olika typer av strålning - infraröd, ultraviolett, laser.

Infraröd strålar har en uttalad termisk effekt, genom vilken anestesi uppnås, aktivering av blodcirkulationen och metaboliska processer. Ultraviolett strålning stimulerar kroppens allmänna försvar och lokalt - främjar resorption av infiltrat. Laserterapi blir populärare under senare tid, olika nya tekniker har utvecklats (supra-vaskulär och intravaskulär laserterapi, kavit och extern).
I steg spa-behandling för prostatacancer sjukgymnastik ofta används tekniker såsom lera, paraffin och ozokerit ansökan till "trusikovuyu" zon, balneoterapi (varmt bad stolar och allmänna microclysters med läkemedel, anal dusch). Vid varje stadium av kronisk inflammation i prostatakörteln är akupunktur och massageprocedurer väl etablerade.

Sjukgymnastik med prostatit

Sjukgymnastik med prostatit är en serie procedurer som involverar mekanisk påverkan på det drabbade organet med hjälp av speciella medicinska apparater, med hjälp av massage eller gymnastik.

Sjukgymnastik indikeras som ett extra verktyg vid komplex behandling av bäckenorganen eller andra organ.

Positiva aspekter av behandlingen

Behandling med fysioterapi hjälper till att uppnå en långsiktig terapeutisk effekt, som inte kan uppnås med hjälp av konservativa behandlingsmetoder. Sjukgymnastik med prostatit har betydande fördelar. De inkluderar:

 • Förbättring av blodcirkulationen i prostatakörteln och i organen i reproduktionssystemet hos män. Organen tar emot näringsämnen och syre med en ström av blodvätska, så att läkemedel tränger in bättre och snabbare in i det drabbade organets vävnader;
 • Ett utflöde av stillastående lymfatisk vätska från prostatan tillhandahålls;
 • På grund av eliminering av puffiness minskar allvaret av smärtsamma känslor;
 • Metabolismen räknas upp, så att organets drabbade vävnader snabbt regenereras.
 • Vissa metoder för fysioterapeutisk behandling gör det möjligt att introducera mediciner lokalt, och detta är mer effektivt;
 • Stimulerade nervändar, resultatet är en minskning av svårighetsgraden av smärtsamma känslor, naturliga försvarsmekanismer aktiveras;
 • Sjukgymnastik för prostatit har en positiv effekt på organ i reproduktionssystemet, stimulerar aktiviteten hos lokala immunceller, förbättrar blodcirkulationen. Detta är en effektiv metod, inte bara för behandling, men också för förebyggande av alla slags patologier.

Majoriteten av fysioterapeutiska procedurer har inga kontraindikationer, de har inga biverkningar. Men uppförandet av sådana manipuleringar av prostatit hemma borde bara vara överens med behandlingsläkaren.

Det är särskilt viktigt att inte använda tvivelaktiga medicinska eller folkmedicinska åtgärder för akut eller kronisk prostatit. För att inte förvärra tillståndet och inte provocera utvecklingen av konsekvenser rekommenderas det att konsultera en urolog eller andrologist.

Effekter av nuvarande pulser

Behandling av prostatit med hjälp av elektrofores minskar smärta, stärker muskulaturen, medicinska ämnen absorberas snabbt i skadade vävnader. Därför ordinerar många läkare elektrofores med parallell introduktion av näringsämnen, dessa metoder kompletterar varandra och påverkar kroppen positivt.

Med hjälp av elektrofores introduceras oftast droger, baserade på kalcium, brom, anestetika, antibakteriella ämnen, komponenter som hjälper till att läka ärr. Det korrekta förfarandet innebär installation av två sensorer - den första är installerad externt, den andra administreras urinrör eller rektalt.

Användning av högfrekventa och lågfrekventa strömmar

Nuvarande behandlas för att uppnå anestetisk, antiinflammatorisk och immunmodulerande verkan, för att eliminera erektil dysfunktion, vilket blev en följd av prostataformen av prostata.

För att genomföra proceduren genom effekten av låga och högfrekventa strömmar används olika apparater. Deras skillnad är också i det faktum att med sådan terapi är det möjligt att parallellera droger. Användningen av högfrekvent behandling är kontraindicerad om det finns tumörliknande processer i kroppen.

Syftet med magnetoterapi

Med hjälp av ett magnetfält är det möjligt att positivt påverka mikrocirkulationen av blodfluiden i prostatakörteln. På grund av detta accelereras processen för eliminering av skadliga ämnen i organismen, och positiva ämnen absorberas snabbare. Med hjälp av magnetoterapi kan man bli av med smärtsamma känslor och obehag, stoppa utvecklingen av inflammation och ta bort organets svullnad.

Applicering av en laser

Genom att verka på epidermis och bukhålan har laserstrålen med infraröd strålning så positiva resultat:

 • Förbättrar ämnesomsättningen i celler;
 • Regenerering av vävnader sker snabbare och mer effektivt;
 • Minskar svårighetsgraden av ödem, cicatricial strukturer läker snabbare;
 • Lokal immunitet är aktiverad;
 • Eliminerar smärta
 • Penetrationen av läkemedel förbättras signifikant.

Varaktigheten av behandlingstiden ordineras av den behandlande läkaren.

Syftet med ultraljud

Denna metod föreskrivs oftast vid behandling av kronisk prostatit. Tack vare det uppstår regenerering av de skadade strukturerna, etableras mikrocirkulationen av blodfluiden, mekanismer för lokalt skydd aktiveras.

Ultraljuds fysioterapi utförs genom rektal implantering av sensorn. Till denna procedur finns kontraindikationer - sprickor, hemorrojida formationer, skada på epitel av anusen.

Användar uppvärmning

Denna procedur utförs inte alltid. Förfarandet används endast i de situationer där det inte finns några komplikationer.

Detta förfarande är trevligt. Mannen sitter i ett varmt bad fyllt med en lösning av mineralämnen. Hemma är det inte nödvändigt att utföra sådan behandling, bara under läkens kontroll.

Prostatisk massage

Massa av prostatakörteln är en av de mest effektiva alternativen för behandling av inflammation i körteln. Förutom den terapeutiska effekten kan du under massagen bedöma storleken och densiteten hos körteln. Med hjälp av massage förbättras blodcirkulationen i kroppen, stärks musklerna, väggkärlen stärks.

Läkning övningar

Tack vare terapeutisk träning kan du inte bara behandla prostatit, utan också förhindra en exacerbation under sin kroniska kurs. Gymnastik innebär steg-för-steg-pressning och avkoppling av musklerna hos den rektala platsen och perineum. Under tömningen av urinblåsan rekommenderas att retardera urinflödet och återuppta det med urinrörets muskler. En sådan övning har inga kontraindikationer. Det används framgångsrikt hemma, särskild träning krävs inte.

Med hjälp av övningar kan du förstärka muskulaturen, ta fartygen i tonus, eliminera stillastående fenomen. En annan effektiv övning är: kretsar, korsning och rotation med fötter i ett horisontellt läge. Positivt påverkar människans hälsa som besöker simbassängen, aktiv simning.

Det rekommenderas också att hålla en kontrastdusch i ljumskområdet. Att upprätthålla ett aktivt sexuellt liv med en vanlig partner hjälper inte bara till behandling, men också för att förebygga inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ. I sanatorierna tillämpas olika kompressor, applikationer, omslag. Tack vare fysioterapeutisk behandling med prostatit kan metabolism och cirkulation förbättras. Detta är en utmärkt metod för att komplettera komplex terapi.