Huvud
Strömförsörjning

Jämför metoderna för behandling av kronisk prostatit

Det är möjligt att prata mycket och länge med allmänna fraser om symptomatisk behandling av sjukdomen, men det kommer inte att vara någon mening av det. Trots allt, i antiken i Grekland trodde att det var nödvändigt att behandla inte sjukdomen, men patienten. Dessa ord bekräftas i vår tid. De gör också deras nyanser i behandlingen av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit är en sjukdom av endast den mänskliga hälften av mänskligheten. Denna sjukdom påverkar könkörteln hos män (prostata).

Förekomsten av sjukdomen är svindlande. Prostatit lider 40-75% av milstolparna hos män mellan 30 och 50 år. Och det är skrämmande att sjukdomen med konsekvenserna blir alltmer diagnostiserad i ung ålder.

Fel som leder till kronisk scen

Men detta är exakt åldern när den manliga organismens reproduktiva funktion når sitt maximala antal. Under denna period tänker mannen på allvar och medvetet om en fullvärdig familj, arvingar. Endast här förstör den passiva och inte uppmärksamma inställningen till ens hälsa alla planer och till och med bryter ner liv.

Sällan förekommer kronisk prostatit av en akut process med en uttvättad och mild klinisk bild. Ofta är representanter för det starkare könet svårt att inse närvaron av manlig sjukdom. Och för att tvinga att besöka den kvalificerade läkaren kan endast tecken på sjukdom som har slitit ut patienten till utmattning.

Men även efter att ha startat behandlingen som ordinerats av en läkare, försöker patienterna inte följa rekommendationerna om användning av läkemedel. De slutar behandlas omedelbart efter det att sjukdomen har gått bort. Ändra inte det vanliga sättet att leva. Men det här slösar bort dyrbar tid, och den akuta prostatit blir kronisk.

Konsekvenser av en långvarig sjukdom

Men konsekvenserna av denna nedbrytande attityd är beklagliga. Kronisk prostatit refererar till precancerösa sjukdomar, och ignorering av läkareutnämningar leder till utveckling av adenom eller prostatacancer.

I de flesta patienter med otillräcklig behandling förekommer impotens och infertilitet.

Faktorer som bidrar till sjukdomen

Det är nödvändigt att ta ansvaret för din manliga hälsa. Du kan inte besegra sjukdomen genom att systematiskt använda alkoholhaltiga drycker och röka ett cigarettpaket om dagen. Kronisk prostatit och dess behandling beror på många medföljande faktorer.

Att veta att blodcirkulationen och regenerativa egenskaper hos kroppsvävnad minskar med ålder, förstår vi att behandling av prostatit blir mer intensiv och långvarig hos patienter i åldern 60-80 år.

Samtidiga sjukdomar spelar en mycket viktig roll både när det gäller val av läkemedel och behandlingsmetoder och varaktigheten av behandlingen.

Grundläggande behandlingsprinciper

Än att behandla kronisk prostatit? Börja träna läkning, det viktigaste är att förstå att behandlingen ska vara omfattande och aktiv. De föreskrivna läkemedlen och utvalda metoder tillsammans måste påverka alla länkar i sjukdomsutvecklingen och behandla inte bara prostata utan också de organ som är involverade i inflammatorisk process.

I vår tid används ett väletablerat system för behandling av kronisk prostatit. Den består av följande avsnitt.

 1. Ändra sättet att leva.
 2. Antibakteriell, antiviral behandling.
 3. Massage i prostata.
 4. Öka kroppens övergripande immunitet.
 5. Förbättrad blodcirkulation i bäckenorganens kärl.
 6. Antiinflammatorisk och analgetisk terapi.
 7. Mottagning av antispasmodik.
 8. Tar mediciner som har en lugnande effekt.
 9. Fysioterapeutiska behandlingsmetoder.

Allmän patientregim

En väldigt positiv effekt på behandlingen tillhandahålls av ett väl valda generellt läge hos patienten.

För att minska blodstagnationen rekommenderas patienten aktiva promenader i friskluft och timme gymnastik vid behandling av kronisk prostatit. Det finns en speciellt utformad uppsättning övningar som bidrar till ökad blodcirkulation och minskar stagnation i könsorganens kärl:

 1. Steg på plats med knäns maximala lyftning.
 2. Stam av gluteal muskler. Från den stående positionen böjer man långsamt och böjer benen i knäleden.
 3. Slita inte av strumporna från golvet, vi utför snabbt springande på platsen (höja bara klackarna).
 4. Öva "bro" från den bakre positionen.
 5. Dra de böjda benen till magen i en benägen position.
 6. Snitt och varv på stammen fram och åt sidan.
 7. Knäböj.

Moderata fysiska övningar med kronisk prostatit och gå utomhus bidrar till aktiv anrikning av prostatavävnad med syre och avlägsnande av toxiska produkter som bildas under inflammation.

I patientens diet måste vara närvarande i tillräckliga mängder proteiner, vitaminer C, E och Grupp B, spårämnen (särskilt zink). Mat bör inte vara kryddig, kryddig. Du borde sluta röka och alkohol.

Det finns inget behov av sexuell avhållsamhet

Effektiviteten av behandlingen hos patienter som nekade samlag under behandlingsperioden var lägre än hos patienter som fortsatte att leva sexuellt. Detta faktum indikerar en positiv effekt av samlag om patientens återhämtning.

Men under samlag måste du skydda din partner mot infektion med bakterier som går in i skeden med ejakulat. För att undvika införandet av mikroorganismer i en kvinnas sexuella organ och därefter den upprepade infektionen hos mannen själv, måste den sexuella handlingen skyddas.

Sätt att behandla sjukdomar

Medicinsk behandling av kronisk prostatit spelar en viktig roll vid patientens återhämtning.

Antimikrobiella effekter

Det är svårt att klara en hotbed av bakteriell kronisk infektion utan att använda antibiotika. Men det är nödvändigt att förskriva antimikrobiella medel, endast med hänsyn till arten av den såda mikrofloran och graden av dess känslighet för detta läkemedel.

Eftersom prostatit förekommer i 50% av fallen när mikroorganismer slår, har antibiotika med ett brett spektrum av verkan hög effekt: cefalosporiner, makrolider.

Erytromycin, oleandomycin har en relativt bra effekt. Ampiciliner har en värdig terapeutisk effekt när de kombineras med sulfonylamid-läkemedel (bactrim, biseptol). Dessa antibiotika verkar på vävnaderna med infektionens främsta inriktning (kronisk blåsning, tonsillit, bihåleinflammation).

Kronisk gonorré prostatit behandlas bäst med natrium och kaliumsalt av bensylpenicillin i kombination med sulfonylamidpreparat.

Salvorna och lösningarna med ett antiseptiskt eller antibiotikum, som införs i urinrörets prostatiska del, har en relativt bra effekt.

Antibiotika för behandling av kronisk prostatit kan administreras och i form av rektala suppositorier. Detta ökar koncentrationen och accelererar tidpunkten för mottagandet av läkemedlet i prostata vävnaden.

I klinikens tillstånd används tekniken för att införa en tunn sond i prostatan för att rena innehållet i den purulenta foci med en antiseptisk och ersätta en antibiotikalösning (detta används i sjukdomens första och andra steg).

Behandlingen av antibiotikabehandling är ganska lång. För att förhindra missbruk av mikroorganismer till antibiotika visas det att byta läkemedel var 8-10 dagar från början av behandlingen.

Massageprocedurer

Bevisbaserad medicin noterar den positiva effekten av prostata massage vid behandling av kronisk prostatit. Med hjälp av massage stimulerar vi avloppsfunktionen hos prostata, vi förbättrar mikrocirkulationen i orgeln.

Tillsammans med antibiotikabehandling är prostationsmassage den första linjära metoden för behandling av kronisk prostatit.

Vad kan ytterligare förbättra blodcirkulationen?

Antikoagulanta läkemedel hjälper till att förbättra blodcirkulationen. Heparin, Fraxiparin hjälper till att lösa små blodproppar i det venösa systemet i prostata och stagnation av blod kommer att minska. Prescribe och tillämpa dessa droger bör strikt under laboratoriekontroll av blodkoagulationssystemet.

Spasmolytiska läkemedel för behandling av kronisk prostatit används för att förbättra blodcirkulationen och för att avlägsna de toxiska effekterna av produkter av vital aktivitet hos mikroorganismer i redan påverkade prostataceller.

Kvalitativt ökar trofismen hos vävnader i fokus av inflammation och läkemedlet trental.

Metoder för fytoterapi

Som en ytterligare metod för behandling används fytoterapi också.

Naturliga droger för behandling av kronisk prostatit används nyligen.

Att jämföra den härdande effekten av generellt förstärkta immunostimulerande läkemedel är värt att notera beredningar baserade på ginseng, eleutherococcus.

Med hjälp av fytoterapeutiska metoder påskyndar vi läkningsprocessen. Här är några avgifter som har en antiinflammatorisk effekt.

Samla 1. Ta 40 g blad av bärbär och örtvävande doftande, 10 g björkblad täcker. 2 msk av samlingen häll 2 koppar kokande vatten och insistera 8 timmar. På morgonen dämpar vi infusionen. Ät 100 g i 30 minuter före måltid 4 gånger om dagen.

Samla 2. För att förbereda sig för att ta 10 gram örthästslag, roten av fältlådan, näsblad, fänkålfrukter och 20 gram kalendulablommor och örtväxter. Förberedelsesmetod - som i ovanstående recept. Drick 0,5 kopp 3 gånger om dagen.

vitamin

C-vitamin har en allmän och vasokonstrictiv effekt. B-vitaminer hjälper till att stärka nervändarna, förbättra nervös innervation i kronisk prostatit. Och E-vitamin stimulerar produktionen av könshormoner och har en antiinflammatorisk effekt parallellt.

I det tredje steget av sjukdomen (skleroseringssteget) ordineras lipas, aloe, i prostatan för att mjukna den nybildade bindväven i prostatakörteln.

Sjukgymnastikmetoder

Förbättra trofismen i prostata vävnad och fysioterapi metoder: ultraljud fonophoresis, transrectal mikrovåg hyperthermia och låg-energi laser terapi, diadynaphoresis.

Operativ behandling av kronisk prostatit

Kirurgisk kirurgisk behandling ordineras vid allvarlig förträngning av urinröret eller förekomsten av prostata abscesser.

Vi måste förstå att den effektiva behandlingen av kronisk prostatit inte beror på antalet metoder, utan på det korrekta och rimliga förhållandet till deras verkningsmekanism för själva sjukdomen. Efter att ha vägt alla fördelar och nackdelar med att utvärdera de samtidiga sjukdomarna hos en viss patient, kommer endast läkaren att kunna välja den komplexa terapins optimala komposition.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Behandling av kronisk prostatit: effektiva metoder för män

Prostatakörteln (prostata) är den mest utsatta i den manliga kroppen, så dess inflammation påverkar patientens livskvalitet väsentligt. Cirka 40% av männen i åldern 25 år är refererade till en urolog med problem med kronisk prostatit. Patologi kan leda inte bara till infertilitet, men även onkologiska sjukdomar. Det finns många faktorer som leder till prostatit och en uppsättning tekniker för att behandla denna patologi.

Vad är kronisk prostatit?

Prostatakörteln utför en mängd olika funktioner som är involverade i produktionen av testosteron (den huvudsakliga manliga hormonet), reglerar erektion utvecklar en hemlighet som påverkar kvaliteten på spermier. Kronisk prostatit hos män är en långvarig inflammation i prostatakörteln bakterie (5-10%) och icke-bakteriell (90-95%) natur. Den senare kallas också kronisk bäckensmärksyndrom. Naturen hos abakteriell prostatit är förknippad med neurogena patologier av bäckensgolvsmuskler och element som omger blåsan och prostata.

För de flesta män, är problemen med urin- ett känsligt ämne, patienter ofta söker behandling även för erektil dysfunktion som sker i de senare stadierna av sjukdomen. I vissa fall kan patienter har asymtomatisk natur kronisk prostatit, kan sjukdomen ibland framkommit av en slump att träffa en läkare med annan patologi.

Faktorer som påverkar uppkomsten av en sjukdom innefattar:

 • minskning av organismens allmänna immunitet
 • frånvaro eller oegentligheter i sexuellt liv, avhållande i sexuella termer
 • felaktig näring, vilket leder till frekvent förstoppning
 • kroniska infektioner;
 • frekvent hypotermi
 • stillasittande livsstil;
 • problem med produktionen av vissa hormoner;
 • daglig användning av snäva underkläder;
 • påkänning;
 • långvarig kateterisering av blåsan;
 • alkoholism, rökning.

I sjukdoms kroniska lopp är symtomen sällsynta och milda, förutom en akut period under vilken sjukdomen diagnostiseras. Ibland, utan läkarmottagning efter en exacerbation, finns det lättnad, men det indikerar inte en återhämtning, men att sjukdomen fortskrider och har gått in i en trög fas. De viktigaste tecknen på patologi är:

 • atypisk urladdning från penis
 • smärta i underlivet, obehag i perinealområdet, vilket ökar efter avföring eller urinering;
 • Brott mot sexuell funktion (problem med erektion, ejakulation) på grund av stagnerande fenomen, låg ton i bäckenets golvmuskler och urinrörssfinkter;
 • problem med urinering
 • förhöjd kroppstemperatur.

Diagnos av kronisk prostatit inkluderar följande utgångar: palpation av prostata, blodtestet för patogener av STD (sexuellt överförbara sjukdomar genom) Mikroskopisk undersökning av prostatiska utsöndringar (närvaro av patogena bakterier och icke-specifika antikroppar), transrektal ultrasonografi (bestämning av storlek och prostata struktur), biopsi. ett särskilt frågeformulär för patienter om vilken typ av smärta har utvecklats med tanke på känsligheten hos läkare trådar intensitet av sexuell aktivitet, etc.

behandling

mäns hälsofrågor involverade i urologi och andrologi, bör dessa professionella hanteras vid minsta avvikelse från normen. Forskare har ännu inte lyckats hitta ett sätt att äntligen befria män från kronisk prostatit; terapi lindrar symtomen, hjälper till att återställa den sexuella funktionen, hjälper till att fördröja återfall på obestämd tid. Behandlingen är lång och komplicerad, men det är nödvändigt eftersom när prostata komplikationer kan vara mycket allvarliga: abscess i prostata, cystit, inflammation i testiklarna och bihang, infertilitet, impotens, cancer och andra.

Behandlingsschema

Effektiv behandling av prostatit innehåller en uppsättning åtgärder som syftar till att eliminera bakteriologisk fara (om någon), förbättra blodcirkulationen i bäckenområdet, stärka immuniteten och hantera smärta. För att snabbt uppnå önskat resultat måste patienten förändra sin livsstil och attityd till dåliga vanor.

Efter en grundlig diagnostisk undersökning och en medicinsk historia, beslutar läkaren om utnämningen av enskilda system för behandling, vilket inkluderar en rad åtgärder som syftar till att bekämpa sjukdomen. Förfaranden för behandling av prostatit inkluderar medicinering (antibiotika, anti-inflammatoriska och andra droger), sjukgymnastik, massage av prostata, diet, fysisk träning.

medicinering

Behandling av kronisk prostatit innefattar användningen av flera typer av läkemedel, vars verkan syftar till att lösa ett särskilt terapeutiskt problem. Läkemedel används i olika former av frisättning - tabletter, kapslar, injicerbara lösningar, suppositorier etc. läkemedel:

 • antibiotika (fluorokinoloner, tetracykliner, makrolider);
 • alfa-adrenoblocker för att minska intrauretralt tryck och avslappning av muskelfibrer;
 • läkemedel för smärtlindring och eliminering av inflammation (diklofenak);
 • antikoagulationsmedel för att förbättra blodcirkulationen i bäckenregionen (heparin);
 • immunostimulantia i immunbrist;
 • hormonella preparat vid behov;
 • antidepressiva medel för lindring av ångest;
 • hämmare av proinflammatoriska cytokiner (proteiner som kan syntetiseras av kroppen under inflammation och negativt påverka processerna i organ och vävnader).

Antibiotika utses först efter den bakteriella ympning av prostatasekretion, vars resultat kan du bedöma förekomsten av mikrobiell förorening och känslig detektion av bakterier till droger. Om patologins icke-bakteriella natur fastställdes under undersökningen, föreskrivs en kortvarig kurs av antimikrobiell terapi. Listan över vissa läkemedel:

Preparatets namn, aktiv beståndsdel, dosering

Tabletter innehållande 0,2 g ofloxacin

Baktericida verkan mot resistenta gram-negativa mikroorganismer

Infektioner i luftvägarna, munen, näsan, njurarna, urinvägarna; prostatit, gonorré

Allergier, svullnad i ansiktet, illamående, kräkningar, buksmärtor, ångest

Epilepsi, överkänslighet mot läkemedlet. Gravida, ammande kvinnor, barn under 15 år

Tabletter och ampuller innehållande 100 mg doxycyklinhydroklorid

Hinder för reproduktion av många typer av bakterier (gram-negativa och gram-positiva)

Infektioner av njurarna, luftvägarna, bäckenorganen, mjukvävnaden, inflammation i mag-tarmkanalen etc.

Illamående, kräkningar, huvudvärk, yrsel, allergiska reaktioner, candidiasis

Leverinsufficiens, laktosintolerans, lupus erythematosus, överkänslighet mot läkemedlet. Gravida kvinnor, barn under 8 år

Tabletter innehållande 100 mg erytromycin

I små doser, ett hinder för multiplikation av bakterier, i stora doser - deras förstörelse

Infektioner i luftvägarna, difteri, prostatit, skarlet feber, dysenteri, syfilis, gonorré, etc.

De är minimala. Med långvarig behandling, kräkningar, gastrointestinala störningar, allergi

Överkänslighet mot läkemedlet, hörselnedsättning, leverfel, laktationsperiod

Behandling av kronisk prostatit i hemmet

För att framgångsrikt bli av någon sjukdom patienten bör följa vissa rekommendationer från läkare, med avseende på prostatit är särskilt viktigt, eftersom underlåtenhet att följa de grundläggande hygienregler och kan avsevärt minska effekten av de tilldelade terapeutiska åtgärder. Patienten måste övervaka regelbundenheten urinering, gå på toaletten så ofta som var 3-4 timmar, är det lämpligt att akta sig för hypotermi.

Det är mycket användbart för behandling av motion, för att göra långa promenader (därmed utesluter de typer av laster där eventuella perineala skador). Patienten rekommenderas att ha ett regelbundet sexliv för att undvika stagnation av spermier. Det är viktigt under behandlingen att ge upp alkohol, efter återvinning är det önskvärt att minska dosen som tas.

Behandling av prostatit bör åtföljas av medicinsk gymnastik, som måste utföras efter slutet av den akuta perioden av sjukdomen för att öka effekten av läkemedelsbehandling. De flesta övningarna bygger på att träna musklerna kring sjukdomshärdan:

 • Övning 1. Startposition: rak hållning, ben ihop, händer bakom ryggen. Lyftningen av varje ben, böjt vid knäet, utförs sedan växelvis, sedan dra tillbaka det till sidan, räta ut och återgå till startpositionen.
 • Övning 2. Startposition: Sitter på en stol, en gummiboll är fastklämd mellan benen. Andningen komprimeras av bollen, och utandningen är avslappningen av bäckensmusklerna.
 • Övning 3. Startposition: Ligger på buken, kroppen är något upptagen, bäckenet pressas till golvet, händerna längs stammen. Benen stiger till en tillgänglig vinkel över golvet och saksövningen utförs.
 • Övning 4 (Kegelövning). Startposition: någon. Med olika längder växlar muskeln kring prostata, utan musklerna i pressen, skinkorna och benen, växelvis och slappnar av. En man kan upptäcka detta område för träning genom att stoppa urinering. Samtidigt är musklerna i bäckensgolvet ansträngda.

massage

En av de vanligaste behandlingarna för prostatit är prostata massage. Det finns flera typer av denna procedur, den viktigaste och mest effektiva anses vara en rektal massage, där läkaren genom rektum påverkar prostatakörteln genom att strida. Under orgasmen masseras musklerna ensamma, så proceduren är ordinerad för män som inte har något ordinarie sexliv.

Manipulering är användbar för stillastående fenomen - effekten bidrar till att pressa exsudatet i frökanalerna. Efter massagen måste patienten omedelbart besöka toaletten för att ta bort patogener från kroppen. Det är förbjudet att utföra prostata massage med förvärring av prostatakörteln, adenom, hemorrojder, beräknad prostatit.

Före massagen är det nödvändigt att rengöra ändtarmen, för patienten placeras mikroclyster. En session varar från 30 sekunder till 4-5 minuter, frekvensen av ledning är 2-3 gånger om dagen i två veckor. Efter att patienten har passerat hela kursen av massage, görs en paus i sex månader eller mer. Läkare rekommenderas starkt att manipulera en erfaren specialist för att undvika komplikationer.

sjukgymnastik

I början av behandlingen ordinerar läkaren läkemedel för patienten för att lindra akut inflammation, och med hänsyn tagen till särdrag i sjukdomsförloppet föreskrivs sjukgymnastikförfaranden. Det är förbjudet att använda dessa manipuleringar för förvärring av prostatit, tumörer. Sjukgymnastik utförs med sikte på att förbättra blodcirkulationen, vilket garanterar bättre tillgång till läkemedel i patologins fokus. De vanligaste procedurerna är:

 • Laserterapi - använder lågfrekvent laserstrålning, har bakteriedödande, vasodilaterande och analgetiska effekter.
 • Elektrofores är behandling av patologi genom infiltrering av läkemedel genom huden.
 • Magnetoterapi innebär behandling med magnetiska vågor, reducerar smärtsyndrom, eliminerar stillastående fenomen. Magnetoterapi förbättrar permeabiliteten hos vävnader, så det kombineras ofta med elektrofores.
 • Stimulering av vävnader med elektriska impulser orsakar utflöde av venöst blod och arteriell tillströmning, vilket säkerställer mättnad av vävnader med syre och eliminering av stillastående fenomen.
 • Ultraljudsbehandling utförs genom huden eller rektalt, har en antiinflammatorisk effekt, ökar sexuell aktivitet hos män.

diet

I någon sjukdom för framgångsrik behandling behöver en person att äta rätt - kronisk prostatit är inget undantag. Förteckning över förbjudna och tillåtna produkter för kronisk prostatit:

 • grönsaker, frukter (vattenmelon, melon, äpple, citrus, gurka, tomater, persilja, betor, kål, morötter);
 • senap, pepparrot
 • torkad frukt, honung;
 • mejeriprodukter (fermenterad bakad mjölk, yoghurt, stallost);
 • produkter med högt innehåll av zink (selleri, skaldjur, kycklinglever).
 • alkoholhaltiga drycker;
 • fet, stekt, salt, kryddig mat;
 • kolsyrade produkter, kaffe, starkt te;
 • svampar, bönor;
 • rädisa, rädisa
 • Begränsa förbrukningen av lök, vitlök, spenat, sorrel.

Operativ behandling

Hospitalisering och efterföljande operation används vid andra behandlingar som inte hjälper. Operationen är tillrådlig för blockering av de halvledande kanalerna, närvaron av stenar i prostata, körningens purulenta abscesser, frånvaro av urin, hyperplasi, tumörer. Förberedelserna för operationen innefattar en fullständig undersökning av patienten, varning till patienten om möjliga konsekvenser. En vecka före operationen slutar patienten att dricka mediciner, i två dagar visar patienten konsumtionen av en stor mängd vätska.

Typer av kirurgisk ingrepp för att eliminera konsekvenserna och komplikationerna av kronisk prostatit:

 • Prostatektomi - fullständigt avlägsnande av körteln, seminalkanaler och lymfkörtlar. Det finns endoskopiska och bandoperationer. Den senare används sällan på grund av den höga risken för skador på nervändarna.
 • Transuretral electroresection är partiell borttagning av prostata. Det anses vara en effektiv och relativt säker metod. Nackdelen med denna metod är svårigheten att avlägsna en stor volym av körteln.
 • Laseravlägsnande av prostatit är den säkraste metoden. Under operationen indunstas prostatavävnaden av en laserstråle. Den enda nackdelen med förfarandet är den höga kostnaden.

Folkmekanismer

För att bli av med prostatit blir det inte överflödigt att använda folkrecept. Till exempel, för att normalisera urinering och smärtkontroll rekommenderas varje dag, dricka te med naturlig honung, om patienten inte har några allergier och diabetes. Efter läkemedelsbehandling skulle också dra nytta av en torr drink buljong celandine honung 100 g ört hälls 700 ml vatten och kokades under 15 minuter, filtrerades buljongen blandades med 500 g honung och ta en matsked före måltid.

Pumpa frön innehåller ämnen som deltar i syntesen av manliga hormoner, så deras användning är mycket effektiv vid behandling av prostatit. Propolis har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, innehåller ett helt komplex av vitaminer och mikrodelar. Applicera den för behandling av prostatit i form av olja, tinktur, etc.

förebyggande

Åtgärder för att förebygga utseende av patologier i förhållande till människors hälsa inkluderar följande aktiviteter:

 • förstärkning av immunitet i allmänhet
 • fysisk aktivitet (särskilda övningar, promenader, sport);
 • rätt näring
 • avslag på dåliga vanor
 • noggrann överensstämmelse med personliga hygienregler
 • regelbundet sexliv.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Kronisk prostatit - de mest effektiva behandlingsmetoderna

Vid diagnos bestäms kroniska prostatitbehandlingsmetoder av en läkare. Denna sjukdom är mycket vanlig tillsammans med prostataadenom och utgör ett ganska allvarligt problem för människans hälsa. Som ett resultat av kronisk prostatit försämras kvaliteten på det intima livet signifikant, vilket orsakar ett stort besvär.

Denna sjukdom är en framväxande inflammatorisk process av vävnaderna i prostata. Men inte alla män skyndar sig för att vända sig till en specialist för hjälp och sålunda är sjukdomen väsentligt igång, det som leder till att i varje fall är inte alltid känt.

Prostatit leder ofta till infertilitet och utveckling av en infektion som snabbt sprider sig till andra inre organ, speciellt ofta med blåsor, testiklar och njurar.

Orsaker och symtom på sjukdomen

Forskare har visat att prostatit i allt högre grad börjar hända hos ungdomar. Detta beror framförallt på infektion med sexuellt överförbara infektioner, såsom mycoplasmos, gonorré, ureaplasmos och så vidare. Vid oskyddad samlag kommer infektion med olika sjukdomar och deras otillbörliga behandling oundvikligen att leda till utvecklingen av en sådan sjukdom.

Ett intressant faktum är att utvecklingen av denna sjukdom kan uppstå på grund av förekomsten av en kronisk inre sjukdom och även i närvaro av karies. I detta fall utvecklas kronisk prostatit på grund av infektionens spridning genom hematogen väg, på annat sätt kan denna väg kallas smittspridning genom blodet inuti kroppen.

Även sådana banala faktorer som obalanserad näring, svag immunitet, alltför frekventa katarralsjukdomar spelar en roll, liksom användningen av mänsubstanser som negativt påverkar skyddsfunktionerna.

Sällsynt eller frekvent sexuell aktivitet, men det kan låta, men en man måste följa en åtgärd.

Överdriven vikt, låg rörlighet och jämn förstoppning påverkar undertryckningen av blodcirkulationen i bäckenet, vilket med stor sannolikhet leder till prostatit.

I akut form uppvisar prostatit hos en man sig som:

 • för ofta urinering
 • De karakteristiska känslorna av den underlägsna frigörelsen av blåsan som uppstår vid urinering.
 • Under avföring uppträder smärta i ändtarmen;
 • smärtor av annorlunda natur i ljumsområdet och bakom pubis som känns starkare efter urinering
 • ofta ökar temperaturen.

I kronisk form manifesterar prostatit mindre intensivt:

 • frekvent urinering, vilket inte orsakar särskilt obehagligt för en man och så småningom blir van vid det;
 • outtryckt smärta i bäcken och perineum;
 • plötsligt uppstår impotens.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Diagnos av prostatit

När en man har märkt sjukdoms manifestationen måste han omedelbart kontakta urologen, eftersom en tidig behandling i tidiga skeden med hög sannolikhet kommer att leda till återhämtning.

Urologist efter behandling av patienten utför diagnostik med följande metoder:

 1. Palpation av körteln genom att penetrera den genom ändtarmen. Denna procedur för en man är en extremt otrevlig process, men det är nödvändigt, eftersom det kommer att göra det möjligt för en specialist att bestämma prostata kördels storlek, densitet och struktur.
 2. Instrumentmetod, som inkluderar MR och ultraljud. Det sista förfarandet syftar till att identifiera patologier i prostata, njure och inre organ. Ultraljudsundersökning i detta fall kan utföras genom bukväggen eller genom transrektal ultraljud som genomförs i rektum.
 3. Laboratoriemetoden, som kan vara generell klinisk eller speciell. Det första alternativet innebär ett blod- och urintest.

Det andra alternativet inkluderar:

 • Användning av PCR-tekniken upptäcker infektion, det är nödvändigt att ta ett smet från urinröret.
 • ta ett smet för bakteriologisk inokulation;
 • analys på PSA;
 • Prostats hemlighet för mikroskopi tas.

behandling

Prostatit behandlas med följande metoder:

 1. Enligt doktors recept föreskrivs mannen för symptomatiska läkemedel som hjälper till att lindra patientens tillstånd.
 2. Efter lämpliga studier tilldelas de mest effektiva antibakteriella medlen av riktad åtgärd.
 3. Immunoterapeutiska läkemedel.
 4. Antiinflammatoriska läkemedel.
 5. Efter den akuta fasen ligger bakom patienten tilldelas fysioterapi med användning av prostata-massage.
 6. Stimulering av icke-specifik resistans.
 7. Användning av medel med lugnande effekt.
 8. En av de viktigaste behandlingsmetoderna är förändringen av en människas felaktiga livsform, särskilt om han har sittande arbete och undernäring. Den mest effektiva samtidigt går på frisk luft till fots och tar särskild gymnastik, som syftar till att förbättra blodcirkulationen i bäckenregionen.

I det fall det finns kronisk prostatit, kan specialisten förskriva flera andra behandlingsmetoder som kombineras i en uppsättning åtgärder som syftar till att patienten snabbt återhämtar sig. Naturligtvis, försumma inte de föreskrivna vitaminpreparaten och medicinska örter.

När en urolog föreskriver antibiotika styrs han framför allt av laboratorietester som visar vilken typ av bakterier en effekt behövs på. De mest populära drogerna är makrolider, tetracyklin, 5-kronor, gentamicin och liknande droger, som är utformade för att behandla sjukdomen, särskilt i det akuta skedet.

I vissa fall indikeras kirurgiska ingrepp som behandling för kronisk prostatit, denna metod är huvudsakligen nödvändig när det kroniska stadiumet har gått in i prostataadenom eller i fallet av smalning av urinröret.

Vid fysioterapi kan en specialist utse:

 • laserterapi;
 • fonophores genom ultraljud;
 • diadynamophoresis;
 • mikrovågshypermi.

En man som har en kronisk prostatit, behandlingsmetoder i det här fallet, under inga omständigheter bör inte störa vanliga samlag, men i detta fall är det nödvändigt att ta hand om säkerheten för din partner.

Varje människa är viktigt att veta att den kroniska formen av prostatit är en precancerous tillstånd och okunskap och rädsla för anställningsförfarandet kan leda till en adenom och även utvecklingen av prostatacancer tumören.

Tecken och symptom på kronisk prostatit hos män. Huruvida det finns risk för behandling?

Prostatit - en inflammation i prostatakörteln - kan manifestera sig i akut och kronisk form.

Akut inflammation är svår att ignorera: dess tecken uttalas, vilket inte kan sägas om den kroniska manifestationen av sjukdomen. det malosimptomno, men hans arbete gör på "utmärkt", slår på organets vävnader och minskar dess funktion.

Om kronisk prostatit: typer och funktioner

Inflammation av prostata anses vara kronisk, om dess svaga symptom kvarstår i mer än 3 månader.

Enligt statistiken förekommer endast 5% av fallen i den akuta kursen, resterande 95% är kronisk prostatit. Det påverkar män av reproduktiv ålder, och även unga män i åldrarna 18-20 år är mottagliga för denna sjukdom.

infektion i prostata får på flera sätt:

 • med blodflöde från infektiösa foci i kroppen - carious teeth, lunginflammation, inflammerad maxillary bihålor, pustulära formationer;
 • med en ström av lymf från närmaste organ, t ex från tarm på hemorrojder, en dysbakteriöshet;
 • samlag
 • nedåtgående eller stigande sätt från det infekterade urinvägarna - blåsan eller urinröret.

Minskad immunitet och hormonella misslyckanden i synnerhet stimulera infektionens utveckling och spridning.

Icke-infektiös eller kongestiv prostatit framträder som ett resultat av ett brott mot utflödet av blod och lymf från bäckenet, liksom med stagnation av prostatajuice i rörets kanaler.

Bevisa sådana fenomen följande faktorer:

 • överträdelser i sexuellt liv - långvarig avhållsamhet, avbrutna handlingar, orealiserad lust;
 • rökning - nikotin spasmerar blodkärlen och förhindrar normal blodcirkulation;
 • stillasittande sätt att leva;
 • nära kläder
 • alkoholmissbruk. Alkoholhaltiga drycker irriterar väggarna i körtelarna, vilket orsakar inflammation.
 • förstoppning.

Kongestiv prostatit uppträder 8 gånger oftare än infektiös och utvecklas sällan som en komplikation av akut inflammation i prostata.

Abakteriell prostatit

Denna typ av sjukdom kallas också kronisk bäckensmärksyndrom (CPPS). Det vanligaste symtomet är smärtsyndrom, bäckenregionen, men frånvaron av patogena mikroorganismer mikrobiologisk undersökning av urin och prostatiska utsöndringar.

Smärta sensioner förvärvar olika svårighetsgrad och lokalisering. De sträcker sig till perineum eller blåsan, könsorganen. Processen för utlösning är också smärtsam. Problem med utsöndring av urin i den sexuella sfären är också närvarande, men de är sekundära.

Diagnosen fastställs om smärtan kvarstår i 3 månader eller mer.

Det finns 2 typer CPPS:

 1. Inflammatorisk CPPS- i urinen och utsöndringen av prostata avslöjar ett ökat antal vita blodkroppar, som talar om inflammation. Mikroorganismer detekteras inte. Det finns flera orsaker till denna typ av inflammation. Å andra sidan är detta möjligt med återflöde (gjutning) av ren urin från urinröret i körteln. Bidra till dessa anatomiska defekter eller brott mot muskelkontraktioner i blåsan, prostataorganet, perineum. Urin, eller snarare urat i det, och orsakar inflammatoriska fenomen i prostata. Å andra sidan antas det att felet i denna process fortfarande är bakterierna, vilka inte bestäms av den klassiska metoden. För deras detektion bör molekylär diagnostik användas. Den tredje orsaken är autoimmuna processer i kroppen.
 1. Icke-inflammatorisk CPPS - I analyserna finns det ingen leukocytos och mikroorganismer. För att fastställa diagnosen använd instrumental diagnostik. Det låter dig fastställa problemen med innervation eller muskelförändringar i prostata och andra organ:
  • Cervikal del av blåsan - stenos eller proliferation;
  • bäckenregionen - myalgi, muskelspänning, nedsatt passage av nervimpulser;
  • urinrör - förträngning, ökat tryck;
  • prostata - gjutning av urin, ökat tryck.

Mycket ofta hos patienter med CPPS observeras nervsjukdomar: ångest, irritabilitet, depression.

Bakteriell prostatit

Kronisk inflammation i prostata av bakteriell etiologi börjar visa sig med mindre obehag vid urinering. Detta inkluderar liten smärta, klåda eller brinnande, vilket minskar flödet av strålen. Färgen på urinen förändras, det får en obehaglig lukt. Obehagliga känslor kan också störa vid tömning av tarmarna. Visas svag, tråkig smärta i perineum.

inträffa problem i sexuellt liv. I början av sjukdomen de är situationsanpassat: försvagningen av erektion eller allt snabbare det händer på natten, snabb utlösning, orgasmstörningar förnimmelser.

Ett karakteristiskt symptom för detta stadium - Utseendet från urinröret under avföring.

Urinering blir allvarligt smärtsam, Intresset att gå på toaletten blir allt vanligare. Vid något tillfälle, dessa symtom avtar på grund av kompensatorisk spridning av urinblåsan muskler, och sedan återupptas igen, mer kraftfullt.

Smärta i perineum intensifieras också. Hon ger i nedre delen av ryggen, pubis, ben, skrotum. Karaktären av smärtsamma känslor förändras också: de blir starkare och skarpare, störs på natten.

Det finns en växande sexuell dysfunktion, som blir permanent. Ejakulation åtföljd av smärta, minskad erektion och sexuell lust.

Också åtföljd av patienter är ökad svettning, inklusive i perineum. Kroppstemperaturen ökar något - 37-37.5 °.

Mot bakgrund av sexuella störningar hos män Utvecklingen av brott i mentala sfären. De blir irriterande, nervösa, kan bli deprimerade.

Andra typer av kronisk prostatit

Det finns ett koncept beräknad prostatit. Denna sjukdom är extremt sällsynt och påverkar män av mer mogen ålder. Det kännetecknas av bildandet av stenar som består av prostatajuice, inflammatorisk effusion, liksom fosfater och kalcium.

Symtom på denna typ av sjukdom är smärtor som har en typisk lokalisering för prostatit. De intensifieras under rörelse, efter samlag. Blod uppträder i ejakulatet. Det finns andra tecken på inflammation i körteln.

Stenar är resultatet av långvarig prostatit eller adenom.

Stagnerande prostatit är bakteriell och icke-bakteriell. Dess särdrag är mild symptomatologi:

 • ett subfebrilt tillstånd
 • obehagliga känslor i ljummen;
 • problem med urinering
 • irritabilitet;
 • sexuella störningar.

Det finns också typer av kronisk prostatit:

 • autoimmun - utvecklas med immunförsvar, till exempel reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus;
 • hormon-dystrofisk - uppträder på grund av hormonella misslyckanden, med hormonella sjukdomar (diabetes mellitus), som ett resultat av organismernas fysiologiska åldrande
 • vegetovaskulyarny - bildas mot bakgrund av vegetativ-vaskulär dystoni. Orsakar blodcirkulation problem.

Hur sjukdomen diagnostiseras

Kronisk prostatit diagnostiseras med samma metoder som akuta.

Det första läkaren förhör och undersöker patienten. Undersökningen utförs genom metoden för digital rektal undersökning av prostata. Det kan förstoras, smärtsamt, asymmetriskt och förseglat. I sällsynta fall (icke-inflammatorisk CPPS) har den inte ändrats.

Vidare doktorn kommer att tilldela test. Från laboratoriemetoder tillämpas den allmänna analysen av blod och urin, analysen av en hemlig prostata. De kommer att visa ett förhöjt antal vita blodkroppar. När en bakteriologisk studie av urin och juice av prostata avslöjar ett medel. Ibland kan dessa indikatorer vara normala, men processen är fortfarande närvarande.

För att bekräfta sjukdomen, undersöks blodet för PSA. Hjälp och instrumentmetoder: ultraljud, TRUS, urofluometriya.

Farmakologisk behandling

Först och främst för behandling av kronisk prostatit föreskriva antibiotika. Kursen är lång - 1-1,5 månader. Före tillsättningen av antibakteriella medel bestämmer typ av patogen och deras känslighet för drogerna.

nödvändigtvis Använd immunokorrektiva läkemedel, eftersom nedsatt immunitet är en vanlig orsak till inflammation. Immunologens hjälp är möjlig.

Terapi av kronisk inflammation i prostata gör inte utan antiinflammatoriska läkemedel. För att börja med, förskriva icke-steroidläkemedel: Diklofenak, Ibuprofen, Meloxicam. De används i form av tabletter eller injektioner. Om de inte kan uppnå önskat resultat används hormoner: Prednisolon, Dexametason.

Alfablockerare hjälper till att lindra muskelspänning från blåsan, perineum. De verkar symptomatiskt, minskar smärta och gör urinering.

Om det finns outhärdlig smärta, aktuella smärtstillande medel.

Separat är det nödvändigt att säga på användningen av en dosform, såsom ljus. De är bra för att behandla den kroniska prostata processen. Oftast uttrycks dess symtom dåligt, och suppositoriernas mjuka funktion är tillräcklig för att stoppa dem.

De injiceras i ändtarmen. Dess närhet till prostata körteln ger snabba och effektiva resultat. Dessutom är den skadliga effekten av tabletter i mag-tarmkanalen och svårigheterna med injektioner uteslutna. Stearinljus har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt på kroppen.

Sjukgymnastik och andra metoder

Förutom läkemedel används andra metoder för behandling av kronisk prostatit:

 • rektal prostata massage - utförs genom ändtarmen. Förfarandet eliminerar stagnation av prostatajuice, och förbättrar också effekten av läkemedel. Kontraindicerat med förvärring av sjukdomen och närvaron av stenar i prostata;
 • Sjukgymnastik förbättrar blodcirkulationen i det drabbade organet och förbättrar näring. Av de använda metoderna UHF, elektrofores, darsonvalisering och andra. De visas bara i efterlämningsstadiet;
 • prostatit involverar i processen inte bara organen utan också en mans psyke. Kanske behöver han det hjälp av en psykolog eller psykoterapeut;
 • akupunktur är ett vanligt sätt att behandla kronisk prostatit. Förfarandet handlar indirekt på kroppen genom akupunkturpunkter.
 • övningar, som squats, walking, hoppning ökar blodcirkulationen i det lilla bäckenet och eliminerar stagnation;
 • aktivt tillämpad balneoterapi - Behandling med mineralvatten.

Läkemedelsbehandlingar är en integrerad del av terapi för kronisk form av prostatit. Men de kan orsaka ett antal komplikationer. Och eftersom behandlingen av denna typ av sjukdom är lång har människor funnit sätt att delvis ersätta sådana droger. Hjälp kom traditionell medicin.

Ledaren bland folkläkemedel för behandling av prostatit är pumpa frön. De innehåller mycket zink, vilket är nödvändigt för människors hälsa. Fröer kan konsumeras separat: 30g kommer att fylla på dagskursen för det nödvändiga spårelementet. Du kan också slipa dem i köttkvarn och blanda med honung, gör bollar från den resulterande blandningen. Håll dem i kylskåpet och ät 1 innan du äter.

Mycket användbart vid inflammation i prostata-drinken nypressad betesaft, morötter, gurkor och sparris. Volymen för en dag bör vara minst 0,5 liter.

blåbär perfekt för att återställa prostata. Den innehåller mycket näringsämnen, mikroelement och vitaminer.

I sällsynta fall vid behandling av prostatit måste tillgripa operationen. Indikationer därtill är ingen förbättring av medicinsk behandling, akut såväl som processer: abscess och andra suppurativ inflammation i prostatan, urinretention, proliferation av prostatavävnader samt benigna och maligna tumörer.

Kirurgisk behandling utförs med flera metoder: det kan vara partiell resektion av orgelet, dissektion av abscesser, excision av förhuden eller avlägsnande av hela körteln.

Hur man förhindrar utvecklingen av kronisk prostatit

Förebyggande av denna sjukdom är primär och sekundär.

Primär prevention är att förhindra uppkomsten av en sjukdom och reduceras till sådana aktiviteter:

 • upprätthållande av immunitet
 • Sexualitetens regelbundenhet
 • fysiska övningar och massor av måttlig svårighetsgrad. Detta är särskilt viktigt för dem som leder en stillasittande livsstil;
 • undvik superkylning;
 • cupping infectious foci i kroppen;
 • snabb behandling av urogenitala infektioner;
 • måste genomgå planerade fysiska undersökningar
 • missbrukar inte alkohol och rökning.

Sekundär förebyggande innehåller åtgärder för att förhindra återkommande sjukdom. Under det första året efter överföringen av prostatit måste en man besöka urologen en gång om 3 månader. Då - 1 gång på 6 månader. Om exacerbationen av sjukdomen inte uppstår tas patienten bort från dispensarobservationen.

För att förebygga prostatit är vacker sanatoriumbehandling kommer att passa. Moderna sanatorier erbjuder komplexa förfaranden från fysio- och balneoterapi, andra naturresurser.

viktigt följ och mat. Inkludera i menyn fler grönsaker och frukter, en mängd olika spannmål. Sura mjölkprodukter är också värda att berika din kost. Konsumtion av fisk och skaldjur kommer att fylla bristen på zink.

Kronisk prostatit är en långsam, långsam process. Cowarized han komplikationer:

 • cystit, pyelonefrit - urolithiasis;
 • vesikulit - inflammatorisk process i seminal vesiklar;
 • epididymoorchitis - inflammationsprocessen i testiklarna;
 • glandulär hypotrofi;
 • infertilitet och impotens.

Behandling av sjukdomen - en ganska lång process. Men det är värt att gå denna väg till slutet för att spara din hälsa och spara chansen för en hälsosam avkomma.