Huvud
Strömförsörjning

Metastaser i prostatacancer och lokalisering i kroppen hos en man

Människokroppen fungerar som en väletablerad mekanism. Vid de minsta överträdelserna i systemet finns en sjukdom. Anledningarna till utseende av prostatacancer kan vara flera:

 • påkänning;
 • utmattning av kroppen
 • ärftlighet;
 • dålig ekologi;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Stress manifesteras som en specifik reaktion av individen i vardagen, omständigheterna. Som ett resultat sker mobilisering av alla resurser i kroppen. Ofta upplever män en patologisk stressfull situation, och dess kroniska kurs bidrar till utseende av prostatacancer.

Graden av bildandet av en onkologisk sjukdom beror på tillståndet hos hela en mans kropp och graden av de ackumulerade problemen. Ju äldre mannen, desto större chanser har han att få prostatacancer.

Äldre, efter undersökning, finns i vävnaderna i prostatacancercellerna. Prostatacancer bildas med metastaser mycket långsamt, i många år visar inga tecken. Oftast förekommer cancermetastaser på grund av patientens genetiska predisposition till sjukdomens utseende. Sjukdomen uppstår på grund av arvet hos HPC1-genen som finns i DNA. Testosteron, som ett manligt hormon, främjar snabb tumörtillväxt i prostatacancer.

Vissa infektioner i könsorganet skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av en malign tumör i prostata. De mest kraftfulla provokrarna av den onkologiska processen är herpesviruset och papillomaviruset. I fall av cancer är det nödvändigt att vara uppmärksam på produkterna och kvaliteten på lagad mat.

Fetter, innehållna i stora mängder i kött och mjölk, bidrar till utseendet av symptom som indikerar prostatacancer. Ett stort antal frukter och grönsaker skyddar kroppen från degenerering av celler i käftens vävnader. I grönsaker finns det inget fett, vilket bidrar till en förändring i cellerna, men det finns likopen, som har cancer mot cancer. Vitaminer och mineraler verkar på två sätt på kroppen.

Växtbaserade produkter hindrar inte utseende av prostatacancer. Risken för en tumör ökar när man konsumerar en stor mängd kalcium i maten.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Illvilans sjukdom ligger i den fullständiga frånvaron av kliniska symptom under en tid. Med en signifikant tillväxt av tumören pressar den urinrörets kanal. Urin börjar sjunka med droppe, medan blåsan i sig är signifikant ökad i storlek. Tack vare moderna diagnosmetoder detekteras tumören i de tidiga stadierna. I mer avancerade fall visas patienten:

 • blod i urinen;
 • anuri;
 • intermittent urinflöde;
 • ökad urinfrekvens;
 • smärta i att ta bort urinen.

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen. Symptom på tumörmetastas kombineras med viktminskning, omotiverad svaghet och trötthet.

Ofta orsakar prostatacancer med metastaser utseendet av ett farligt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk behandling.

Frekventa urinvägsinfektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ. I många fall förråder inte sjukdomen sig själv, och metastaser detekteras med en planerad urologisk undersökning.

Smärtsamma känslor under urinering intensifieras med tillväxten av en malign tumör och metastasering av cellerna i vävnaderna i angränsande organ.

Utseendet av blod i urinen beror på graden av tumörprocessen. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkare har bestämt att metastaser i cancer kan förekomma i två typer: osteoblastiska lesioner och osteolytiska förändringar i benen.

Med osteoblastiska förändringar i vävnaden sker en ökning av mängden mineralämnen, i den osteolytiska processen, tvättas de ut ur kroppen, och sannolikheten för frakturer ökar. Celler som bildar prostatacancer har dubbelt syfte: de kan samtidigt förstöra eller stimulera processen att dela cellerna i benvävnad.

Processen av organskada av tumören beror på migrering av celler längs blodet och lymfatiska kanaler, med ytterligare penetration i vävnader från många organ. Metastaser i benen påverkar kroppens funktionella egenskaper i människokroppen.

Vid tillväxt av en malign tumör ersätts friska celler med cancerceller, tumörliknande benformationer uppstår. Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastaser.

Ryggmärgsfallet med en malign tumör orsakar vissa förändringar i ryggraden. Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken. Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skytte tecken.

Violerad urinering, och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasman. Patienten har skarpa symtom på törst, illamående, trötthet och aptitlöshet.

Beroende på platsen för cancer är patientens vänstra eller högra ben numm. Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande. Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator. På grund av sin insolvens utvecklar patienten social fobi.

Bäckenkomplexet metastasiseras mycket mindre ofta än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium. Benen hos patienten är känsliga för kyla, vid ställena för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller verkar muskelkramper.

Smärtan är mycket svår, inträffar efter ett tag efter starten av gången, passerar inte efter vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma. Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser till benen i de övre extremiteterna bildar en ständigt ökande smärta som blir oacceptabel under natttimmarna.

Ökande hyperkalcemi smälter upp märkbart: i benen finns det redan förändringar, men mycket senare är det en överträdelse i angränsande organers arbete. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Moderna metoder för att diagnostisera metastaser i ryggraden och benen

Prostatacancer är inte förgäves kallad en "obekväm fiende". Den utvecklas under en lång period och mot bakgrunden accelereras processerna för deformation och förstöring av benvävnad. Med sina problem vänder en man till en onkolog. Från denna specialist beror på att åtgärder för diagnos och behandling av prostatacancer med benmetastaser antas i tid. Sjukdomen "mognar" länge.

Smärta i benen kan dyka upp efter 10 års sjukdom. Diagnos av sjukdomen börjar med en röntgenundersökning och radionuklidbehandling. Samtidigt tillämpar specialisten screeningtest för att identifiera personer med riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med benmetastaser.

Hos män med prostatacancer kan tester detektera vissa former av tumören. En av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera cancer med metastaser är biopsi. För henne väljs små bitar av vävnad för att bekräfta närvaron eller frånvaron av en tumör i prostata. Under transrectal undersökning bestämmer läkaren platsen för den föreslagna biopsien.

Studier är inte så exakta, eftersom de inte ger ett direkt svar på frågan om tumörens karaktär. Prostatacancer med metastaser bestäms med hjälp av prostataspecifikt antigen, vars hastighet indikerar storleken på den maligna bildningen. Vid en antigennivå upp till 20 ng / ml bildades inte metastaser i benvävnad eller andra organ. Förekomsten av ett antigen över 40 ng / ml indikerar en massiv metastasering av en cancer tumör.

Fluktuationer i antikroppsnivån indikerar effektiviteten av behandlingen eller återfallet av sjukdomen. Efter att ha upptäckt ett antigen över 20 ng / ml, föreskriver en specialist ett metastatiskt test. Efter en röntgenstudie kan du avgöra om bensystemet påverkas av sjukdomen.

Behandling av prostatacancer efter uppkomsten av dess metastas i andra organ

Ny forskning har visat att cancerbehandling bör väljas med hänsyn tagen till faktorer som:

 • patientens ålder
 • stadium av cancer;
 • allmän tillstånd hos patienten
 • risk för behandling.

En komplex behandling med användning av förväntad hantering eller strålbehandling utförs. Med aktiv tillsyn övervakar specialisten utvecklingen av cancer, studerar dess progression för att bestämma den exakta början av behandlingen. Kirurgisk ingrepp innebär borttagning av prostatakörteln.

Samtidigt skärs närliggande fartyg och vasutläggningar ut. Denna typ av behandling förlänger patientens liv mycket, vilket minskar sannolikheten för återfall av sjukdom. Operativ intervention är kontraindicerad hos äldre.

Vid behandling med strålbehandling förstörs tumören medelst fjärrstyrda strålar. Med hormonell behandling tar doktorn bort testiklarna kirurgiskt för att stoppa produktionen av manliga könshormoner. Algoritmen för behandling av lokaliserad cancer innefattar:

 • aktiv övervakning
 • extern exponering
 • brakyterapi;
 • avlägsnande av prostatakörteln.

Radikala behandlingsmetoder är mest effektiva. De administreras till män under 65 år vid en prostataspecifik antigennivå på 10 ng / ml. Alla patienter med prostatacancer och metastaser bildas i tre riskgrupper beroende på överlevnadsnivå.

Hos män som har stor risk ökar levnadsstandarden med hormonbehandling, men antalet biverkningar ökar. Hos patienter med begränsad prostatacancer används nya typer av behandling. Efter avlägsnande av tumören sjunker PSA-antigennivån till 0. Återkommande av tumören med metastaser behandlas beroende på samtidiga sjukdomar och studiedata. Förskrivs för behandling:

 • androgenterapi;
 • kryokirurgi;
 • avlägsnande av prostata.

Vid behandling av prostatacancer kan biverkningar uppstå i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • sjukdomskänsla;
 • blödning.

Prostatacancer har en bra prognos och risken för överlevnad är maximal, inom 91-95%.

Behandling av prostatacancer med metastaser ger en chans för många patienter att öka livslängden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Metastasering av prostatacancer. Återfall av sjukdomen.

Den manliga prostatakörteln i form av en ellipse eller valnöt ligger vid utloppet av blåsan, som omger den första delen av kanalen, vilket avleder urinen och spermierna genom penis utåt.

Prostatakörteln börjar utvecklas i embryon och foster under påverkan av stimulering av friska manliga hormoner hos sin far. Klippen växer fram till den vuxna hane.

Om en man är frisk och hans kropp producerar hormoner, behåller hans prostata körning sitt utseende och utför det nödvändiga funktionella arbetet. Om manliga hormoner är låga eller frånvarande, kan körteln inte utvecklas helt och dess storlek minskas.

Prostatacancer

Om man inte följer en hälsosam livsstil och kost: äta massor av fet rött kött och fisk innehåller kompletterar kosten med överskott kalcium, vitamin B och E, mineral "selen" och äta lite frukt och grönsaker, missbrukar alkohol och rökning, då vinner han vikt. På grund av fetma förvärras av prostatakörteln och kan orsaka prostatacancer onkologi, exempelvis en adenokarcinom av prostatan eller prostatakarcinom. Adenokarcinom av prostata förekommer i 99% av fallen från klyftcellen, som bildar seminalvätskan.

Onkologi urinorganen, inklusive prostata, långsamma att utveckla, men under det senaste decenniet var det "föryngras" och accelererade tillväxten av vissa typer av prostatacancer (RV), snabbt utveckla metastaser i prostatacancer. Och metastas kan börja vid 2 eller 3 steg av prostatacancer.

Officiell medicin vet fortfarande inte vilken av tumörerna som utgör en fara för livet, och vilken är helt botad eller inte ens behöver kirurgisk behandling. Vid 20-30 år har majoriteten av den manliga publiken intraepitelial neoplasi i prostatakörteln (WENP). I åldern 50 år förekommer det hos 50% av männen. Läkare tror att mot bakgrund av VENPZH finns prostatacancer, metastaser i närmaste och avlägsna organ och LU.

Tidig diagnos av prostatacancer

Om vi ​​undersöker prostata vävnaden mot bakgrund av intraepitelial neoplasi, kan vi tala om låga och höga mikroskopiska maligna förändringar i körtelcellerna. Om prostata biopsi har avslöjat förändringar med hög grad av malignitet, kan det antas att 30-50% ligger in i körtelns utveckling av cancer. För sådana patienter observerades noggrant och upprepad prostatabiopsi.

Om blodkoncentrationen i PSA-prostataspecifikt antigen ökar, är det möjligt att bekräfta närvaron av en onkologisk tumör vid ett tidigt utvecklingsstadium. Bekräfta att cancer kan vara en fingerprovning av prostata med hjälp av rektum, om i detta fall identifierar körtlarna noder eller tätningar. Om det inte finns några metastaser i prostatacancer i ett tidigt skede finns det en chans att helt läka det, särskilt i den tidiga unga mannen.

Viktigt! För att förlänga en persons liv är det nödvändigt att bestämma nivån på PSA och undersöka prostatakörteln hos män efter 25 års ålder, istället för att vänta till 45-50 år om det finns risk för arv från fadern eller bror. Risken kommer att öka om onkologi av prostata finns hos flera släktingar i ung ålder.

Bland de ärftliga generna - BRCA1 eller BRCA2 - muteras och de bidrar till onkologi hos äggstockarna och bröstkörteln hos familjer. Detta indikerar att mutationer i gener ökar risken för utveckling av prostatacancer på moderns sida.

Män efter en tidigare vasektomi (excision av kanalen som bär fröet) bör regelbundet bestämma PSA-nivån och tillämpa en digital undersökning av prostata, eftersom resultatet av tvångsinfertilitet ökar risken för cancer. Med en vasektomi vid 35 års ålder är risken för prostatacancer ännu större, så tidig diagnos är mycket viktig.

Diagnos av ultraljud (ultraljud) av prostata med hjälp av ändtarmen avslöjar en tumör, hjälper till att utföra en biopsi för att avslöja ett misstänkt område. Men ultraljud kan inte detektera en tumör från det första skedet, men bara från andra etappen. Det är aldrig för sent att börja behandling av prostatacancer och metastaser.

Metastatisk prostatacancer

Metastasering av prostatacancer

Prostatacancer - var uppstår metastasering?

Även i de tidiga stadierna, vanligtvis 2: a, kan en liten tumör på 5-10% ge metastaser av prostatacancer. De finns i regionala lymfkörtlar, nära liggande vävnader och genitourinary organ. I tredje etappen uppträder metastaser i bäcken och retroperitoneal LU, lungorna, levern och binjurarna. Vid 3-4 steg upptäcker jag flera metastaser i benen av prostatacancer. De når bäcken, höfterna och ryggraden, vilket är mycket farligt för patienten. I frånvaro av metastasering avlägsnas tumören lätt och cancer kan fullständigt härdas. Alla metastaser kan inte avlägsnas med de mest progressiva behandlingsmetoderna.

Om tumören fortskrider, kommer de cancerframkallande metastaserna snart att manifestera sig i bäcken och retroperitoneal LU i överkanten av buken aorta, pleura, lever och mjukvävnader.

Symtom på metastas

Symtom på prostatacancer

Om metastaser detekteras i prostatacancer är symptomen:

 • vid första steget - i den analyserade analysen efter borttagning av prostata adenom (slumpmässigt);
 • i andra etappen - de första tecknen på urineringstörningar, en tät nodulär i rektal undersökning eller i analys av biopsi;
 • den tredje etappen - frekvent urinering, hematuri, groning metastaser sädesblåsor, avsluta blåsan bas och sidoväggar av bäckenet, samt undersökning av en biopsi;
 • vid fjärde etappen - spridning av metastaser i ben och andra avlägsna organ. Serumblod innehåller 70% sur fosfatas på hög nivå.

Återkommande cancer

Med introduktionen av PSA-poängen i klinisk praxis uppstod en "migrering" av prostatakörtelns onkologiska tumörstadium: de lokaliserade formerna av sjukdomen förändrades och de radikala metoderna för dess terapi ökade. Det har uppskattats att i 10 år för att behandla patienter prostatektomi (radikal prostatektomi), exponering för strålning: avlägsna och eller interstitiell ablation i 27-53% av patienterna med återfall onkoopuholi och sekundär cancer behandlas vid 16-53% av patienterna.

Det noterades att återfall endast utvecklades på grund av PSA-ökningen. Om PSA ökade isolerat, d.v.s. i avsaknad av kliniska diagnostiska tecken på tumören kallas detta PSA-återfall eller biokemisk återkommande prostatacancer. Biokemiskt återfall bestäms i enlighet med de använda behandlingsmetoderna.
Om en PSA detekteras efter RPE kan detta indikera ett återfall eller en återstående prostatavävnad utan en tumör, som lämnas vid kanten av snittet.

Den internationella konsensusen standardiserade definitionen av PSA-återfall efter RP- och PSA-värden ≥0,2 ng / ml i 2 dimensioner (åtminstone) betraktades redan som ett biokemiskt återfall. Men denna definition validerades inte för metastaser och död från bukspottskörtelcancer. Sedan i 2006 började PSA återkomma att överväga indikatorer som blev högre med 2 ng / ml jämfört med nadir - markörens minsta värde.
För att skilja en grupp av metastaser med hög risk bland patienter med biokemisk återkommande studier genomfördes studier. Återfall av 2 typer avslöjas. För att välja rätt behandlingsschema diagnostiserades återfall av typen av lokalisering.

Antalet patienter med lokal eller systemisk typ av återfall var desamma. För att differentiera dessa processer tillämpades olika indikatorer och metoder, inklusive PSA-index, tid och ökningstakt. Efter RP under de första 2 åren ökade PSA vid systemisk återfall. Då växer den biologiska markören långsamt, vilket indikerar utvecklingen av lokal återfall. Därför tilldelades patienter med ökat systemiskt återfall systemisk behandling, patienter med utveckling av lokal återkommande tilldelades lokal terapi.

Det är viktigt. För patienter med återfall används olika diagnostiska metoder och behandlingsmetoder: dynamisk observation, lokal behandling eller palliativ hormonbehandling. Med systemisk eller lokal terapi som ingår i den komplexa behandlingen av prostatacancer folkmekanismer och näring i prostatacancer för att upprätthålla immunsystemet

Metoder för diagnos

1. Tidig diagnos utförs genom positron emission tomografi (PET)

Med PET är resultaten mycket höga endast vid hög PSA-nivå. Om nivån är mindre än 1 ng / ml så känns cancerceller svagt och PET används inte.

Den nya metoden använder märkta monoklonala antikroppar. Placeringen av cancerreceptionsmetoden bestämmer till inom 90%. Typen av återfall bestäms och i enlighet med det är terapi förskrivet.

3. Transstellell biopsi hos prostatahytten och samtidig applicering av ultraljud i bukhålan i bukhinnan (sällan använd)

Man tror att ett positivt biopsiprov duplicerar resultaten från PSA-serumstudien, och skillnaden i förväntad livslängd avslöjas inte. Därför diagnostiseras ett lokalt återfall hos patienter med PSA-tillväxt 2 år efter bestrålning och positiva biopsi-resultat. Patienterna tilldelas en radikal räddningsprostatektomi. Men det korrekta valet av en metod för behandling av ett återfall "dikterar" den förbrukade biopsin.

En biopsi utförs 18 månader efter strålbehandling. Studier krävs för att skilja lokal återfall från godartade neoplasmer. Detta detekteras genom endorektal MR-obligatorisk diagnos.

Behandling av återfall

Om PSA är en indikation på lokal återkommande, är strålbehandling föreskriven. Efter det ökar inte siffran hos 50% av patienterna. Men det är möjligt att återfall igen inom de närmaste 5 åren. Det kan förebyggas av PSA-nivån före bestrålning. Ett positivt resultat är möjligt om indikatorn inte överskrider gränsnivån med en faktor 2.

När återfall med en ökning av PSA-behandling utförs:

 • strålbehandling på prostata sängen;
 • Maximal väteblockad (MAB);
 • intensiv anti-androgenbehandling;
 • kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare;
 • obligatorisk kemohormonbehandling.

ITU och funktionshinder i prostatacancer

Vilken grupp av funktionshinder i prostatacancer kan utses av medicinsk och social kompetens.

För ITU, studier pågår, formulär 88y bör innehålla:

 • data av rektalfingerdiagnos
 • Ultraljud av blåsan och prostata med rektal sensor;
 • information efter cytologisk eller histologisk undersökning
 • bilder av bäckenben och lumbosakral ryggrad med tidig metastas
 • excretory urografi med nedåtgående cystografi för utvärdering av tillståndet i övre urinvägarna och njurarna. Om tumören har vuxit till angränsande organ - uppgifterna om sigmoidoskopi och cystoskopi är bifogade.

Prostatacancer: funktionshinder

Bestäm invaliditet:

Tredje gruppen - med måttlig begränsning av vital aktivitet efter kirurgisk behandling med metoden för prostatektomi och postoperativ rehabilitering av I och IIA-stadier av prostatacancer, restaurering av urinfunktion. Detta kräver att en patient anställs med en minskning av kvalifikationer och / eller arbetsbelastning eller på grund av en väsentlig begränsning av möjligheten till anställning.

Den andra gruppen - med en uttalad begränsning av vital aktivitet på grund av närvaron av:

 • ineffektiv och icke-radikal behandling av prostatacancer (i steg II-B och högre) på grund av prevalensen av processen;
 • kirurgiska ingrepp med låg effekt av radikal helande: RV resektion i cancerstadiet: I och IIA;
 • ineffektiva eller oacceptabla östrogener och antiandrogener i konservativ behandling;
 • effektiv men inte fullständig behandling, vars närmaste prognos är tveksam. Detta kan vara en radikal behandling av prostata i 1: a och 2 A-faserna med komplikationer i den postoperativa perioden. Namnlösa: Persistent urininkontinens, förvärring av kronisk blåsan mot bakgrund av uttalad struktur av blåsans och urinrörets hals. Eller närvaron av en fistel i området ovanför puben;
 • utvecklat sant urinretention med åtföljande patologi - skada på blåsans sfinkter.

Den första gruppen - med en uttalad begränsning av livet, om patienten behöver konstant extern vård:

 • med VIA-stadium av prostatacancer;
 • med IVB-sjukdomsstadiet och ineffektiviteten hos hormonbehandling.

Behandling av prostatacancer i 4: e graden med metastaser i benet: prognos och förväntad livslängd

Prostatacancer är en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna hos män.

Årligen på Rysslands territorium ställs denna diagnos på cirka 14000 patienter.

Sjukdomen är selektiv på nationell basis: invånarna på den afrikanska kontinenten är sjuka oftare, medan företrädare för Sydasien och Japan är minst utsatta för sådan sjukdom.

Om sjukdomen

Den ansedda typen av malign bildning, även kallad prostatakarcinom, förekommer i prostatakörlens celler. Sjukdomssjukdomar bland ungdomar registreras men extremt sällsynta.

Prostatacancer är en åldersrelaterad patologi. Om efter 60 år sjukdomen finns i varje hundradelande representant för det starkare könet, då efter 75 denna indikator ökar till 1: 8. Orsaken till prostatacancer är de sjukdomar och störningar som finns i detta organ.

 1. Prostatit leder till systematiska cirkulationsstörningar. Vävnader får inte tillräckligt med syre, vilket leder till bildandet av fria radikaler.
 2. Prostataadenom är en godartad bildning, men kan som en följd av en mutation transformeras till en malign tumör.
 3. Hormonal misslyckande, där den ökade koncentrationen av manliga könshormoner orsakar en ökning i körteln och spridningen av bindväv.

Stages of

Graden av sjukdomsutveckling är uppdelad i fyra steg:

 1. En liten tumör observeras som inte sträcker sig bortom prostata. Det är svårt att diagnostisera. Det finns oftast i studien av blod på PSA (prostataspecifikt antigen, aktiverat med denna patologi).
 2. Neoplasmen ligger fortfarande i prostata kapseln, men den blir tillräckligt stor för att detekteras på ultraljud. I faserna I och II växer tumören mycket långsamt, i flera år.
 3. Invasiv spridning i angränsande organ.
 4. Tumören växer väsentligt, metastaser i avlägsna organ noteras.

Prostatacancer i 4: e graden med metastaser i benet: livslängd

Prostatacancer i 4 steg passerar in i en allvarlig patologi, där okontrollerad delning av cancerceller uppträder.

Tumören sträcker sig bortom kapseln i prostata och slår i första hand:

Men sjukdomsutbredningen slutar inte där.

En ständigt växande tumör leder till att cancerceller kommer in i cirkulationssystemet. Att flytta längs blodkärlen kan komma in i nästan vilket organ som helst och orsaka en ny cancer tumör. Neoplasmer i andra organ, som kommer från det initialt drabbade organet, i detta fall prostata, kallas metastaser.

symptom

Sjukdomens insidiousness är att i de tidiga stadierna symptomen knappast kan manifesteras.

Men i det sista steget får skyltarna sig att känna sig ibland lavinlika:

 1. Det finns frekvent uppmaning att urinera, men de är svåra, åtföljda av blodföroreningar och kolik.
 2. Det finns smärtor i ljummen och passerar in i nedre delen av ryggen och njureområdet.

Som ett resultat av spridningen av metastaser börjar de karakteristiska symtomen i andra organ och system:

 1. Ritningar i benens skelett och deras skörhet.
 2. Metaboliska störningar.
 3. Anemi och förlust av styrka.
 4. Ökad kroppstemperatur.
 5. Allvarlig förgiftning.
 6. Aversion till lite mat.
 7. I allvarliga fall är det en störning av psykomotoriska funktioner, som blir till nonsens och fullständig förlust av självmedvetenhet.

Klassificeringsmetoder

Det är accepterat att skilja två typer av det sista (fjärde) etappen av prostatacancer:

 1. T-4 betyder att tumören har gått bortom prostata kapseln.
 2. T4-A föreslår att metastaser penetrerades i rektum och blåsan. Med T4-B sprider sjukdomen sig till andra organ, inklusive ben.

Det finns också en klassificering av former av onkologiska formationer, baserat på histologi:

 • rörformig cancer;
 • adenokarcinom;
 • pladecellscancer;
 • Alveolär cancer;
 • cancer är odifferentierad.

I de flesta fall utvecklas adenokarcinom i prostata.

Mekanism för metastatisk utveckling

Under tillväxten av en cancerous tumör bildas nya blodkärl i vävnaderna hos det drabbade organet. Denna process kallades "angiogenes". När cancercellerna i de nybildade kärlen kan tränga in i det allmänna cirkulationssystemet börjar processen med att sprida metastaser.

Cancerceller kan migrera och genom lymfflödet. Smärtsamma partiklar bosätter sig i lymfkörtlarna, där deras rörelse är svår. Därför ett annat symptom - inflammation och utvidgning av lymfkörtlarna.

Lymfkörtelmetastaser kan vara:

 1. lokal, ligger nära prostata.
 2. avlägset, som uppstår i olika delar av kroppen.

De första är betecknade som N1, den senare - M1a. Metastaser i benet brukar kallas M1b. Metastaser med prostatacancer utvecklas långsammare jämfört med liknande processer i andra organ.

Varje femte fall av prostatacancer är komplicerat av metastaser i bäcken och lårbenet. Cancerceller stör balansen av mineralämnen, gör benen sköra, de är delvis förstörda. Patientens rörelser blir svåra, och litet trauma kan leda till en fraktur.

Förekomsten av metastaser bekräftas av följande symtom:

Smärta i det drabbade benet är tillräckligt starkt, särskilt under rörelse. Förstärkning av smärtsamma känslor är också möjligt under natttimmar. Lämnen blir känsliga för kyla, huden blir blek, muskelkramper är möjliga.

diagnostik

Studier av förekomst av metastaser i benet börjar med användning av röntgenstrålar och radioisotopdiagnostik.

Följande metoder används också:

Indirekt indikerar närvaron av metastaser kan också vara en PSA. Om närvaron av antigen överskrider 40ng / ml kan vi tala om aktiv metastasering av en cancerous tumör. Denna indikator hjälper till att bestämma effektiviteten av behandlingen eller förekomsten av sjukdomsfall. Om antigennivån är över normal, tilldelas en röntgenundersökning igen.

Prostatacancer i 4: e graden med metastaser i benet - prognosen och beskrivningen av behandlingsmetoderna är något lägre.

utsikterna

Tyvärr är prognosen för prostatacancer i 4: e graden med metastaser i benet svårt att förutsäga. Fall av fullständig botemedel är singel. Du kan bara tala om hur länge patienten kan leva.

Statistiken visar oerhört att endast en tredjedel av patienterna lyckas övervinna den femåriga gränsen.

Med metastaser i benen, prostatacancer - livslängden beror på hur väl behandlingsmetoden har valts. Lika viktigt är patientens önskan, sin attityd och respekt för det rätta sättet att leva.

behandling

I stadium 4 prostatacancer används kirurgisk avlägsnande av tumören endast om PSA-nivån är mindre än 20. Om denna parameter är högre, syftar behandlingen till att minska tumörtillväxt och metastasens intensitet.

Behandling av prostatacancer med metastaser i benen i 4: e graden:

 1. Fjärr strålningsexponering.
 2. Radionuklidterapi.
 3. Laserterapi.
 4. Kemoterapi.
 5. Antiandrogenbehandling.

För att bekämpa metastaser i benen används radioaktiva isotoper (strontium-89). Radiokirurgi används också, där det inte är nödvändigt att använda anestesi. Destruktion av tumörer uppstår på grund av hög energi protoner, på bara några sessioner.

Om sjukdomen inte behandlas

I avsaknad av behandling vid detta stadium av sjukdomen är det omöjligt att prata om årets liv. Om sjukdomen är igång så att kirurgi inte kan ge ett resultat, kan kemoterapi för prostatacancer med metastaser av ben förlänga livet.

I prostatacancer metastaser i skelettet - Livslängds: På grund av det faktum att denna form av cancer metastaser inte bildas mycket snabbt, då kan du räkna med en period av tre till fem år. Om patienten vägrar från dåliga vanor och förbjuden mat.

slutsats

Eftersom sjukdomen är en av de farligaste är det bättre att förebygga förekomsten än att försöka bota det senare. Män över 50 bör regelbundet kontrollera tillståndet i prostatakörteln. Underskattar inte möjligheten till förebyggande åtgärder. Naturligtvis är ingen immune, men om du uppfyller alla dess villkor, kan du orsaka en cancerous tumör, såvida inte stark strålningsexponering.

OBS ALL. För två och ett halvt år har jag bara kart-i Samara cancer center, och gav inte några mediciner och behandling PSA når 40.I bloc AS Gå hem TK BIOBSIYA normal.I bara gick på toaletten oftare i augusti 2016, den så - skickar ZHE och sade till 6T MEC. Donera PSA -I oro, känner att något är fel, men vem tror PSA FÖR LIVE 20 -Så Hon är men en hel del.I januari överlämnas till PSA och 300, så länge som vi sedan i Samara 400.ZATEM redan nu-HOW TROTS oncourology var inte förrän en vecka, kanske genom att utse BIOBSIYU och malignt -STSITIGRAFIYA iN 3 veckor och -POEHALI i Kazan -Det metostazami gÅNG-iN COSTA REDAN.I SAMARA NO PET CT -Check andra organ -POEHAL FSA -Det OMEDELBART SAMARA.I någon anledning uppmanas att kontrollera höfterna.ORLOV AE På grund av detta, efter mitt klagomål är skrivet mig ett svar Vad jag vägrade, lämnade jag......... som förstår påskynda DIAGNOS -KAKKOE PLEASURE pensionärer Mota på egen bekostnad för att gå igenom dessa förfaranden, men jag dömdes switchman..............REBYATA på min PSA bra exempel -Om -BEYTES söker behandling, kirurgi.De i min förra gången och tog inte haklappar DE avbeställa.Även i Kazan såg berättade de var i behov -BIOBSIYU 12 gånger gör instrumentet - ME på kontot, de flesta PSA -I KAZAN Man sade att han hade var tredje månad är det nödvändigt att lämna -Jag beställde dem finns 10 SOS.ORLOV AE Jag SKREV -Hide CANCER 4 ST.OT kryddor. BEHANDLING vägrade -BODRA fotograferade, men numera ensam terapi -Få sticka TABLETTER...........OSTOROZHNEY med läkare -Jag trodde även var två och ett halvt år Hur mycket riktning och ingen behandling förfarande....... att hon frågade du dricker Omnic -ezzhay-home dryck kommer pok till.............

vår farfar är 76 år gammal. prostatacancer med metastaser i benet diagnostiserades 11 månader. sedan. 10 månader sedan började vi behandling -ezhemesechnye dropper och injektion (zoledronsyra och buserelin). observeras under behandlingen: förbättring av allmäntillståndet, viktökning, en god aptit, en betydande minskning av skelettsmärta, intresse i livet, läsa böcker, reser sig och ser ut genom fönstret, vilket ökar hemoglobin. Så om du eller dina nära och kära är sjuka, inte överge behandling, letar efter experter, och lämplig behandling. Cancer är inte en dom.

Tyvärr dog min farfar av prostatacancer eftersom han inte gick till läkaren i tid. Och kunde fortfarande leva. Metastaser var redan där. Vid den tiden fanns ingen sådan teknik. Vi är så rädda att gå till doktorn, men efter denna artikel är besättningen klar att allt behandlas. Var inte rädd.

Prostatacancer med benmetastaser: kliniska manifestationer av metastasering mot andra organ

Prostatacancer är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller av körtelvävnad. Årligen registreras en betydande ökning av förekomsten över hela världen.

Bland de onkologiska patologierna i många länder nådde den nästan den tredje platsen i prevalensen, den andra endast för lung- och mag-tarmkanalen. Ungefär för varje femte patient med prostatacancer slutar processen i ett dödligt utfall.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Vid sjukdomens inledande skede finns inga kliniska tecken.

De förekommer i de senare faserna av prostatacancerprogression och representeras av följande:

 • dizuricheskie störningar, vilket indikerar närvaron av obstruktion av urinröret och basen av blåstumör (svag ström av urin, falska önskningar i toaletten, känsla otillräcklig tömning av urinblåsan, inkontinens);
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet, perineum, ovanför puben;
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (närvaro av blod i halvvätska);
 • erektil dysfunktion
 • allvarlig viktnedgång
 • lågkvalitativ feber;
 • generell svaghet, ökad trötthet.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

En av de faror som en malign tumör ställer är metastaseprocessen (rörelsen av oncocells längs blodets eller lymfkärlens gång) till andra organ och vävnader. De kan vara regionala lymfkörtlar eller avlägsna strukturer. Regionala lymfkörtlar är i det här fallet de som ligger i det lilla bäckes hålighet under delningen av den gemensamma iliacartären i höger och vänstra gren.

Fjärrmetastaser påverkar oftast ben, åtminstone - halsen av urinblåsan, tjocktarmen, lunga, hjärna, hud, lever och någon annan grupp av lymfkörtlar. Prostatacancer med metastaser i bäckenbenet, ryggraden, revbenen, bäckenet eller nedre extremiteter står för 85% av det totala antalet metastaser.

Kliniska manifestationer

Närvaro av fjärrmetastaser kan bedömas i det påverkade organet för utveckling av smärta, utseendet på ödem i nedre extremiteterna (lymfstasis inträffar), neurologiska symptom (känslighet störning paraplegi), anemi, uremi, kakexi. Dessutom kommer det drabbade organets funktion att lida. Om denna lever - det kommer att finnas tecken på leverinsufficiens, överträdelser av bilirubinmetabolism, syntesen av många viktiga föreningar, inklusive koagulationsfaktorer.

Hjärnmetastaser orsakar yrsel, intensiv huvudvärk, minnesförlust, uppmärksamhetskoncentration, suddig syn, svimning. Prostatacancer med metastaser i ryggbenets ben kännetecknas av smärta, ryggradsproblemer, ryggmärgs kompressioner.

Metastaser i prostatacancer: lokalisering och behandling vid progressionsstadiet

Metastaser i bäckenbenen är de vanligaste patologierna, med all sannolikhet, på grund av deras närhet. Mindre vanligt är höftbenets nederlag. Den huvudsakliga kliniska manifestationen av patologi är ett starkt smärtssyndrom. Vid sjukdomsförloppet sker cellförstöring, en kränkning av arkitektoniken i deras struktur, och benen blir sköra, benägna att patologiska frakturer.

diagnostik

Metastaser i prostatacancer lokalisering i ryggraden och benen upptäcks oftast under skelettets scintigrafi.

Osteoscintigrafi är baserad på introduktionen i kroppen av den undersökta speciella farmaceutiska beredningen innehållande märkta radioisotoper följt av övervakning av dess fördelning och ackumulering i benen.

Denna undersökning är inte avsedd för patienter som inte har några kliniska symptom hos osseoussystemet och en PSA-nivå på mindre än 20 ng / ml med en starkt och måttligt differentierad cancerform.

I andra fall kan radiografi av den drabbade ryggraden och benen vara användbar. Vid tvivelaktiga resultat används den så kallade PET CT (positronutsläppstomografi / beräknad tomografi) med 11C-kolin, 18F-fluorid. Studien föreslår också införandet av ett radioaktivt läkemedel till en patient. Metoden kännetecknas av hög noggrannhet och informativitet.

Ibland, om det är omöjligt att utföra tidigare undersökningar, används MRI (magnetisk resonansbildning) av ryggraden, bäcken, höften eller hela kroppen.

Indirekt kan närvaron av metastaser i benen också indikera några laboratorieindikatorer. Till exempel detekteras en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas i blodplasma hos de flesta patienter.

Metoder för behandling

Metastaser i prostatacancerlokalisering i benvävnad kräver lång och komplex behandling. Dess typ och varaktighet bestäms av svårighetsgraden av tillståndet, antalet lesioner och så vidare.

Strålbehandling

En av de radikala behandlingsmetoderna, som gör att du kan förstöra cancerceller, på grund av vilken andelen överlevnad av patienter ökar. Det används oftast i kombination med hormonbehandling. Vid strålbehandling får mankroppen en viss dos joniserande strålning riktad specifikt till det drabbade området.

Det finns flera typer av strålterapi:

 • fjärrkontroll (den vanligaste);
 • corpuscular;
 • kontakt, inklusive interstitial.

Vid behandling av strålning är patientens fullständiga återhämtning möjlig. Som regel utförs kirurgisk behandling inte. Varaktigheten av strålbehandling är minst 1,5-2 månader eller mer. Bland de största nackdelarna är den joniserande skadorna på friska celler av ett antal lokaliserade vävnader. Också möjliga komplikationer kan förekomma i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, diarré, hematuri, urinrörelse, rektal blödning.

Hormonbehandling

Hormonbehandling, som en självständig metod, används praktiskt taget inte. Vanligtvis kombineras det med radikalt kirurgiskt avlägsnande av tumör- eller strålbehandling. Huvudsyftet med denna metod är att så mycket som möjligt reducera manliga hormon testosteron i prostatacellerna.

I det här fallet kan vissa droger påverka testiklarna och stoppa produktionen av testosteron, men i detta fall minskar koncentrationen i blodplasma också.

Andra sänker endast sin nivå i prostatakörteln, utan att det påverkar det totala innehållet i serumet.

Typer av hormonell behandling:

 • orkidektomi;
 • användning av läkemedel:
  • agonister av luteiniserande frisättande hormon LHRH (Gozerelin, Leuprolid, Decapeptil, Buserelin);
  • antagonister av LHRH (Degarelix);
  • östrogenbehandling (dietylstilbestrol);
  • antiandrogener (cyproteron, klormadinon, flutamid).

Med metastatisk cancer ordineras antiandrogener oftast i regimen av maximal androgen blockad. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, anemi, nedsatt leverfunktion, minskad potens, gynekomasti.

kemoterapi

Ibland utvecklar patienter med metastatisk cancer resistens mot hormonella läkemedel och sedan tar de flesta specialister till hjälp av kemoterapi. Hittills är den allmänt accepterade behandlingslinjen användningen av cytostatika som blockerar tillväxten och utvecklingen av cancerceller. De mest studerade och använda drogerna i detta område är taxotere (docetaxel), cabazitaxel.

Kemoterapi är indicerad för patienter med både kliniskt manifesterade (symptomatiska) och asymptomatiska metastaser. Kemoterapi läkemedel ordineras av kurser beroende på kroppens svar på föregående administrering, förekomsten av smärt syndrom, nivån på PSA och andra funktioner.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling innefattar fullständigt avlägsnande av prostata med seminala vesiklar och den intilliggande delen av urinröret. Vanligtvis används för personer med en gynnsam prognos (livslängden är mer än 10 år).

Den vanligaste typen av kirurgisk ingrepp är radikal retropubisk adenomektomi med bilateral avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.

Komplikationer av radikal prostatektomi: döds (0-1,2% av fallen), skada på rektum, urinledare, lungemboli, urininkontinens, ventrombos i de nedre extremiteterna, erektil dysfunktion.

Överlevnad av patienten

Prognosen fastställs av sjukdomsfasen, nivån på PSA, differentieringen av tumören själv och närvaron av metastaser. Den femåriga överlevnadsfrekvensen för patienter i steg 1-2 efter kirurgisk behandling och strålbehandling varierar från 70 till 90%. Efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer vid metastasen, är den genomsnittliga varaktigheten före sjukdomsprogressionens början 2 till 3 år.

Med utvecklingen av hormonbeständig cancer med fortsatt hög aktivitet i processen är överlevnadsgraden mindre än 12 månader. På grund av kemoterapi hos personer utan symptom är överlevnadstiden 21-22 månader, medan hos patienter med kliniska symtom på metastaser i benen - upp till 14 månader.

Funktioner av metastasering i benen av prostatacancer

En tumör i prostatakörteln av en malign natur kan utvecklas asymptomatiskt om det är en fråga om de första stadierna av sjukdomsförloppet. Urologiska patienter vänder sig till läkare redan vid tunga faser av en urologisk patologi (III eller IV) när den aktiva metastaseringsprocessen och en förgiftning av en organism börjar. Prognosen för överlevnad hos patienter med en sådan sjukdomskurs beror till stor del på valet av behandlingsteknik. Kemoterapi för prostatacancer med metastaser av ben används av läkare onkologer för att minska de smärtsamma symtomen på sjukdomen, undertrycka processen för ytterligare spridning och är ett av de mest radikala sätten att bekämpa allvarlig patologi.

Innehållet i artikeln

Allmän mekanism för metastasering i prostatakarcinom

Metastaser med prostatacancer börjar aktivt bilda och expandera i sjukdomsfas III, medan tumören går utöver prostatakapseln. I sista hand, IV-fasen, utvecklingen av denna sjukdom, passerar den cancerösa tumören till närliggande organ: blåsan, rektum, lever, lungor. Helt av med metastaser i benen av prostatacancer är inte möjligt.

På grund av den specifika cirkulationen av cancerceller genom lymf kan sekundär inflammationsfoci bildas i lymfkörtlarna, bäckenbenen och extremiteterna. Baserat på statistiska data diagnostiseras benbesväret i bäckenet mindre ofta än i extremiteterna. Med en betydande förstöring av den fasta bindväven i händer och fötter på grund av en överträdelse av mineraliseringen kan en knapp knappt gå. Som ett resultat upplever patienten inte bara smärta i prostatacancer, men faller också i depression på grund av hans insolvens, vilket komplicerar behandlingen av patologi.

Malign prostatacancer med metastaser har en ogynnsam prognos för överlevnad hos en urologisk patient, baserat på hur snabbt behandlingen medbörjas. Med framgångsrik och snabb behandling kan patienten inte bara förbättra patientens livskvalitet, utan också förlänga hans liv väsentligt.

I medicinsk praxis finns det ofta situationer där patienten har avlägsna metastaser i prostata som är irreversibla. I sådana situationer betonar onkologer tillhandahållandet av palliativ vård, som består i att stoppa smärta i prostatacancer, lindra lidande och ge psykologiskt stöd till patienten och hans släktingar.

Symtom som följer med utvecklingen av metastaser i benen

Allmänna tecken på patologiska processer i prostatakörteln är identiska med kronisk eller akut prostatit, godartad hyperplasi. Vid de första skedena av malign tumörutveckling kan patienten ha följande klagomål:

 • ökad frekvens av trängsel att urinera, särskilt på natten;
 • en svag urinstråle;
 • känsla av att brinna, gnugga i urinröret;
 • känsla av inte helt tömd blåsan;
 • Utvecklingen av erektil dysfunktion på grund av tumörens klämande effekt på könsorganet.

Carcinom i prostata metastaseras i extremiteterna, småbäcken, samtidigt som man lägger till specifika symtom på sjukdomen. Mänsklig benvävnad består av organiska (kollagen, albumin) och mineral (kalcium, fosfor) delar. Metastaser i prostatacancer i svåra läckagestadier orsakar en aktiv process för benförstöring, som bygger på ersättning av fast bindväv med malignt.

Med denna progression av prostatakarcinom uppträder symptomen i patienten enligt följande:

 1. En känsla av smärta i bäcken i bäcken och extremiteter, som oroar sig främst på natten, medan de karakteristiska känslorna växer på att öka.
 2. Småskador ökar risken för sprickor.
 3. Tjocklek i huden, svullnad i området av ben som påverkas av metastaser.
 4. Som ett resultat av frakturer går en stor mängd kalcium in i blodomloppet. En sådan process påverkar negativt arbetet hos manliga organ och manifesterar sig i form av ökad trötthet, illamående, kräkningar, störningar i avföringen och minskad aptit.

Metoder för diagnos

Malignt cancer i prostatakörteln hänvisar till de sjukdomar som kan vara asymptomatiska under många år och börjar chocka en man som redan har aktiva processer för benförstöring. För att identifiera sjukdomsstadiet genomgår patienten en fullständig diagnos när han söker en läkare. Vanligtvis vid den första mottagningen leder urologen en rektal palpation, vilket möjliggör att sondra strukturella förändringar av vävnader och puffiness hos en körtel. Denna form av undersökning tillåter emellertid inte att avslöja eventuell närvaro av metastaser i benen i prostatacancer. Med tanke på likheten mellan tecken på en malign sjukdom med hyperplasi och prostatit är specialister inte begränsade till en undersökningsmetod, eftersom det är nödvändigt att ställa en noggrann diagnos och välja lämplig behandling korrekt.

För detta ändamål genomförs följande studier:

 • analys av nivån av PSA (ett specifikt antigen av proteinets natur) i blodet. I det fall då antigenet i lymfen är närvarande över 40 ng / ml, förstår läkare att den aktiva metastasen har börjat i den urologiska patienten;
 • ultraljudsundersökning av prostata: extern eller transrektal, som åtföljs av samtidig upptag av biopsi-material för laboratoriediagnos;
 • magnetisk resonansbildning, vilket möjliggör att identifiera tumörernas placering och omfattningen av deras prevalens.

Baserat på resultaten av medicinska undersökningar beslutar läkaren om den grundläggande metoden för behandling av tumören i prostata och ytterligare mediciner som hjälper till att stärka den totala effektiviteten.

Enligt medicinsk forskning inom området för onkologi fann att män i hög ålder, vilket leder en stillasittande livsstil, alkoholmissbruk, tobaksprodukter, med fel princip makt löper ökad risk för sjukdomen.

Därför rekommenderar läkare att årliga förebyggande undersökningar genomförs för att identifiera tidiga urologiska patologier, som kan behandlas tidigt i utvecklingen i 90% av fallen.

Metoder för behandling av prostatacancer under progression av metastasering

Effektiviteten av behandlingen beror på patientens ålder, sjukdomsdetekteringsstadiet, förekomst av samtidiga sjukdomar, patientens vilja att kämpa för sin hälsa. I detta fall måste terapi för en malign tumör i prostatakörteln nödvändigtvis vara komplex.

Vid diagnos av metastaser utanför prostatakapseln har patienten följande behandlingsmetoder: strålbehandling, användning av kemiska eller hormonella läkemedel, kirurgi.

Strålbehandling

I allmänhet kombineras exponering för radiovågor med intag av hormonella droger för att uppnå hög effektivitet. Fördelen med behandling med joniserande strålning är att de producerade vågorna av den rekommenderade dosen exakt påverkar tumörcentren och förstör cancercellerna. Denna teknik kan utföras både externt med hjälp av gammas och internt genom att införa en kapsel med en mikrokälla i inflammerad prostata.

Hormonbehandling

Kallas för att undertrycka den aktiva tillväxten av hormonet testosteron, som är ansvarig för utvecklingen av en malign tumör. Med denna behandlingsmetod ordinerar läkare följande läkemedel: buserelin, tryptorelin, flutamid, leuprorelin. Under observationen bör patienten regelbundet genomgå forskning för att övervaka och analysera förändringar under urologiska sjukdomen. Vid icke-uttryck av resultat och fortsättning på progression av en malign tumör bestämmer onkologen om det är lämpligt att utföra kemoterapi.

kemoterapi

Påverkan av kemiska droger tillskrivs aggressiva metoder för att bekämpa prostatakarcinom. Detta beror på det faktum att tas genom munnen eller orala läkemedel (vinblastin, karboplatin, vinorelbin) skadar inte bara cancercellerna i tumören, men också på hälsan. Under denna behandlingsmetod påverkar hårsäckarna (rötter), organ för hematopoies (benmärg), slemhinnor, det urologiska patienten lider tunga behandlingar med kemoterapi (illamående, huvudvärk, viktminskning, aptitlöshet, svaghet i kroppen). Av denna anledning tillgriper läkare endast en så radikal och aggressiv metod endast i situationer där andra metoder inte hjälper.

Operativ ingripande

När det gäller kirurgi utför läkare en operation för att delvis eller fullständigt avlägsna prostata (prostatektomi) och testiklar (orchiektomi). Dessa metoder för att kämpa förfölja en identisk med hormonterapinsmålet - normaliseringen av testosteron i blodet. Kirurgisk behandling av prostatacancer har många möjliga komplikationer i den postoperativa perioden, såsom ett felfunktion i urinvägarna, impotensens början. Samtidigt, i avsaknad av behandling för prostatacancer, utvecklas metastaser i benen och växer.

Som medicinsk praxis visar, är behandling av stadium III eller IV av en malign tumör i prostata körteln inte kapabel att fullständigt förstöra cancerceller. Vid dessa stadier flödes urologisk patologi läkarna kämpar främst för förlängning av patientens liv, så moderna metoder för inflytande på inflammatoriska skador är avsedda att metastaser saktade och mannen upplever inte lider av smärtsymtom.

Förutspådd livslängd hos patienten

Prognosen för överlevnad hos urologiska patienter beror på upptäcktssteget av en malign tumör och graden av dess proliferation. I prostatacancer utgör metastaser i bäcken i bäcken och extremiteter en särskild fara.

Enligt medicinsk praxis av III och IV-stadium av prostatacancer har en mindre fördelaktig prognos jämfört med de inledande stadierna för utveckling av patologi. Vid dessa skeden av sjukdomen har män en livslängd på 1 till 2 år i avsaknad av adekvat behandling. Tidig inledning av behandling möjliggör inte bara att minska smärtsamma känslor, men förlänger också patientens liv i 1-2 år, medan han tilldelas I-gruppen av funktionshinder. Med aktiv metastasering i benen lever den urologiska patienten lite mer än ett år.

slutsats

För att undvika ett dödligt utfall av sjukdomen under behandling av metastatisk prostatacancer är det nödvändigt att konsultera en specialist vid de första tecknen på urologisk patologi. Det är viktigt att förstå specifikationerna för utvecklingen av en malign tumör som kan bildas med en mildt uttryckt symtomatologi 5-10 år före tillväxten av tumörformationer.

Av dessa skäl bör var och en över 50 år noggrant övervaka sin hälsa och ignorera inte behovet av förebyggande undersökningar från en urolog med sikte på tidig upptäckt av möjliga patologier i prostatakörteln. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande åtgärder, som består av rätt näring, hälsosam livsstil, avslag på dåliga vanor. Bara med detta tillvägagångssätt kan du hantera malignt cancer i prostata.