Huvud
Behandling

Prostatacancer med benmetastaser: kliniska manifestationer av metastasering mot andra organ

Prostatacancer är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller av körtelvävnad. Årligen registreras en betydande ökning av förekomsten över hela världen.

Bland de onkologiska patologierna i många länder nådde den nästan den tredje platsen i prevalensen, den andra endast för lung- och mag-tarmkanalen. Ungefär för varje femte patient med prostatacancer slutar processen i ett dödligt utfall.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Vid sjukdomens inledande skede finns inga kliniska tecken.

De förekommer i de senare faserna av prostatacancerprogression och representeras av följande:

 • dizuricheskie störningar, vilket indikerar närvaron av obstruktion av urinröret och basen av blåstumör (svag ström av urin, falska önskningar i toaletten, känsla otillräcklig tömning av urinblåsan, inkontinens);
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet, perineum, ovanför puben;
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (närvaro av blod i halvvätska);
 • erektil dysfunktion
 • allvarlig viktnedgång
 • lågkvalitativ feber;
 • generell svaghet, ökad trötthet.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

En av de faror som en malign tumör ställer är metastaseprocessen (rörelsen av oncocells längs blodets eller lymfkärlens gång) till andra organ och vävnader. De kan vara regionala lymfkörtlar eller avlägsna strukturer. Regionala lymfkörtlar är i det här fallet de som ligger i det lilla bäckes hålighet under delningen av den gemensamma iliacartären i höger och vänstra gren.

Fjärrmetastaser påverkar oftast ben, åtminstone - halsen av urinblåsan, tjocktarmen, lunga, hjärna, hud, lever och någon annan grupp av lymfkörtlar. Prostatacancer med metastaser i bäckenbenet, ryggraden, revbenen, bäckenet eller nedre extremiteter står för 85% av det totala antalet metastaser.

Kliniska manifestationer

Närvaro av fjärrmetastaser kan bedömas i det påverkade organet för utveckling av smärta, utseendet på ödem i nedre extremiteterna (lymfstasis inträffar), neurologiska symptom (känslighet störning paraplegi), anemi, uremi, kakexi. Dessutom kommer det drabbade organets funktion att lida. Om denna lever - det kommer att finnas tecken på leverinsufficiens, överträdelser av bilirubinmetabolism, syntesen av många viktiga föreningar, inklusive koagulationsfaktorer.

Hjärnmetastaser orsakar yrsel, intensiv huvudvärk, minnesförlust, uppmärksamhetskoncentration, suddig syn, svimning. Prostatacancer med metastaser i ryggbenets ben kännetecknas av smärta, ryggradsproblemer, ryggmärgs kompressioner.

Metastaser i prostatacancer: lokalisering och behandling vid progressionsstadiet

Metastaser i bäckenbenen är de vanligaste patologierna, med all sannolikhet, på grund av deras närhet. Mindre vanligt är höftbenets nederlag. Den huvudsakliga kliniska manifestationen av patologi är ett starkt smärtssyndrom. Vid sjukdomsförloppet sker cellförstöring, en kränkning av arkitektoniken i deras struktur, och benen blir sköra, benägna att patologiska frakturer.

diagnostik

Metastaser i prostatacancer lokalisering i ryggraden och benen upptäcks oftast under skelettets scintigrafi.

Osteoscintigrafi är baserad på introduktionen i kroppen av den undersökta speciella farmaceutiska beredningen innehållande märkta radioisotoper följt av övervakning av dess fördelning och ackumulering i benen.

Denna undersökning är inte avsedd för patienter som inte har några kliniska symptom hos osseoussystemet och en PSA-nivå på mindre än 20 ng / ml med en starkt och måttligt differentierad cancerform.

I andra fall kan radiografi av den drabbade ryggraden och benen vara användbar. Vid tvivelaktiga resultat används den så kallade PET CT (positronutsläppstomografi / beräknad tomografi) med 11C-kolin, 18F-fluorid. Studien föreslår också införandet av ett radioaktivt läkemedel till en patient. Metoden kännetecknas av hög noggrannhet och informativitet.

Ibland, om det är omöjligt att utföra tidigare undersökningar, används MRI (magnetisk resonansbildning) av ryggraden, bäcken, höften eller hela kroppen.

Indirekt kan närvaron av metastaser i benen också indikera några laboratorieindikatorer. Till exempel detekteras en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas i blodplasma hos de flesta patienter.

Metoder för behandling

Metastaser i prostatacancerlokalisering i benvävnad kräver lång och komplex behandling. Dess typ och varaktighet bestäms av svårighetsgraden av tillståndet, antalet lesioner och så vidare.

Strålbehandling

En av de radikala behandlingsmetoderna, som gör att du kan förstöra cancerceller, på grund av vilken andelen överlevnad av patienter ökar. Det används oftast i kombination med hormonbehandling. Vid strålbehandling får mankroppen en viss dos joniserande strålning riktad specifikt till det drabbade området.

Det finns flera typer av strålterapi:

 • fjärrkontroll (den vanligaste);
 • corpuscular;
 • kontakt, inklusive interstitial.

Vid behandling av strålning är patientens fullständiga återhämtning möjlig. Som regel utförs kirurgisk behandling inte. Varaktigheten av strålbehandling är minst 1,5-2 månader eller mer. Bland de största nackdelarna är den joniserande skadorna på friska celler av ett antal lokaliserade vävnader. Också möjliga komplikationer kan förekomma i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, diarré, hematuri, urinrörelse, rektal blödning.

Hormonbehandling

Hormonbehandling, som en självständig metod, används praktiskt taget inte. Vanligtvis kombineras det med radikalt kirurgiskt avlägsnande av tumör- eller strålbehandling. Huvudsyftet med denna metod är att så mycket som möjligt reducera manliga hormon testosteron i prostatacellerna.

I det här fallet kan vissa droger påverka testiklarna och stoppa produktionen av testosteron, men i detta fall minskar koncentrationen i blodplasma också.

Andra sänker endast sin nivå i prostatakörteln, utan att det påverkar det totala innehållet i serumet.

Typer av hormonell behandling:

 • orkidektomi;
 • användning av läkemedel:
  • agonister av luteiniserande frisättande hormon LHRH (Gozerelin, Leuprolid, Decapeptil, Buserelin);
  • antagonister av LHRH (Degarelix);
  • östrogenbehandling (dietylstilbestrol);
  • antiandrogener (cyproteron, klormadinon, flutamid).

Med metastatisk cancer ordineras antiandrogener oftast i regimen av maximal androgen blockad. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, anemi, nedsatt leverfunktion, minskad potens, gynekomasti.

kemoterapi

Ibland utvecklar patienter med metastatisk cancer resistens mot hormonella läkemedel och sedan tar de flesta specialister till hjälp av kemoterapi. Hittills är den allmänt accepterade behandlingslinjen användningen av cytostatika som blockerar tillväxten och utvecklingen av cancerceller. De mest studerade och använda drogerna i detta område är taxotere (docetaxel), cabazitaxel.

Kemoterapi är indicerad för patienter med både kliniskt manifesterade (symptomatiska) och asymptomatiska metastaser. Kemoterapi läkemedel ordineras av kurser beroende på kroppens svar på föregående administrering, förekomsten av smärt syndrom, nivån på PSA och andra funktioner.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling innefattar fullständigt avlägsnande av prostata med seminala vesiklar och den intilliggande delen av urinröret. Vanligtvis används för personer med en gynnsam prognos (livslängden är mer än 10 år).

Den vanligaste typen av kirurgisk ingrepp är radikal retropubisk adenomektomi med bilateral avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.

Komplikationer av radikal prostatektomi: döds (0-1,2% av fallen), skada på rektum, urinledare, lungemboli, urininkontinens, ventrombos i de nedre extremiteterna, erektil dysfunktion.

Överlevnad av patienten

Prognosen fastställs av sjukdomsfasen, nivån på PSA, differentieringen av tumören själv och närvaron av metastaser. Den femåriga överlevnadsfrekvensen för patienter i steg 1-2 efter kirurgisk behandling och strålbehandling varierar från 70 till 90%. Efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer vid metastasen, är den genomsnittliga varaktigheten före sjukdomsprogressionens början 2 till 3 år.

Med utvecklingen av hormonbeständig cancer med fortsatt hög aktivitet i processen är överlevnadsgraden mindre än 12 månader. På grund av kemoterapi hos personer utan symptom är överlevnadstiden 21-22 månader, medan hos patienter med kliniska symtom på metastaser i benen - upp till 14 månader.

Metastasering av prostatacancer. Återfall av sjukdomen.

Den manliga prostatakörteln i form av en ellipse eller valnöt ligger vid utloppet av blåsan, som omger den första delen av kanalen, vilket avleder urinen och spermierna genom penis utåt.

Prostatakörteln börjar utvecklas i embryon och foster under påverkan av stimulering av friska manliga hormoner hos sin far. Klippen växer fram till den vuxna hane.

Om en man är frisk och hans kropp producerar hormoner, behåller hans prostata körning sitt utseende och utför det nödvändiga funktionella arbetet. Om manliga hormoner är låga eller frånvarande, kan körteln inte utvecklas helt och dess storlek minskas.

Prostatacancer

Om man inte följer en hälsosam livsstil och kost: äta massor av fet rött kött och fisk innehåller kompletterar kosten med överskott kalcium, vitamin B och E, mineral "selen" och äta lite frukt och grönsaker, missbrukar alkohol och rökning, då vinner han vikt. På grund av fetma förvärras av prostatakörteln och kan orsaka prostatacancer onkologi, exempelvis en adenokarcinom av prostatan eller prostatakarcinom. Adenokarcinom av prostata förekommer i 99% av fallen från klyftcellen, som bildar seminalvätskan.

Onkologi urinorganen, inklusive prostata, långsamma att utveckla, men under det senaste decenniet var det "föryngras" och accelererade tillväxten av vissa typer av prostatacancer (RV), snabbt utveckla metastaser i prostatacancer. Och metastas kan börja vid 2 eller 3 steg av prostatacancer.

Officiell medicin vet fortfarande inte vilken av tumörerna som utgör en fara för livet, och vilken är helt botad eller inte ens behöver kirurgisk behandling. Vid 20-30 år har majoriteten av den manliga publiken intraepitelial neoplasi i prostatakörteln (WENP). I åldern 50 år förekommer det hos 50% av männen. Läkare tror att mot bakgrund av VENPZH finns prostatacancer, metastaser i närmaste och avlägsna organ och LU.

Tidig diagnos av prostatacancer

Om vi ​​undersöker prostata vävnaden mot bakgrund av intraepitelial neoplasi, kan vi tala om låga och höga mikroskopiska maligna förändringar i körtelcellerna. Om prostata biopsi har avslöjat förändringar med hög grad av malignitet, kan det antas att 30-50% ligger in i körtelns utveckling av cancer. För sådana patienter observerades noggrant och upprepad prostatabiopsi.

Om blodkoncentrationen i PSA-prostataspecifikt antigen ökar, är det möjligt att bekräfta närvaron av en onkologisk tumör vid ett tidigt utvecklingsstadium. Bekräfta att cancer kan vara en fingerprovning av prostata med hjälp av rektum, om i detta fall identifierar körtlarna noder eller tätningar. Om det inte finns några metastaser i prostatacancer i ett tidigt skede finns det en chans att helt läka det, särskilt i den tidiga unga mannen.

Viktigt! För att förlänga en persons liv är det nödvändigt att bestämma nivån på PSA och undersöka prostatakörteln hos män efter 25 års ålder, istället för att vänta till 45-50 år om det finns risk för arv från fadern eller bror. Risken kommer att öka om onkologi av prostata finns hos flera släktingar i ung ålder.

Bland de ärftliga generna - BRCA1 eller BRCA2 - muteras och de bidrar till onkologi hos äggstockarna och bröstkörteln hos familjer. Detta indikerar att mutationer i gener ökar risken för utveckling av prostatacancer på moderns sida.

Män efter en tidigare vasektomi (excision av kanalen som bär fröet) bör regelbundet bestämma PSA-nivån och tillämpa en digital undersökning av prostata, eftersom resultatet av tvångsinfertilitet ökar risken för cancer. Med en vasektomi vid 35 års ålder är risken för prostatacancer ännu större, så tidig diagnos är mycket viktig.

Diagnos av ultraljud (ultraljud) av prostata med hjälp av ändtarmen avslöjar en tumör, hjälper till att utföra en biopsi för att avslöja ett misstänkt område. Men ultraljud kan inte detektera en tumör från det första skedet, men bara från andra etappen. Det är aldrig för sent att börja behandling av prostatacancer och metastaser.

Metastatisk prostatacancer

Metastasering av prostatacancer

Prostatacancer - var uppstår metastasering?

Även i de tidiga stadierna, vanligtvis 2: a, kan en liten tumör på 5-10% ge metastaser av prostatacancer. De finns i regionala lymfkörtlar, nära liggande vävnader och genitourinary organ. I tredje etappen uppträder metastaser i bäcken och retroperitoneal LU, lungorna, levern och binjurarna. Vid 3-4 steg upptäcker jag flera metastaser i benen av prostatacancer. De når bäcken, höfterna och ryggraden, vilket är mycket farligt för patienten. I frånvaro av metastasering avlägsnas tumören lätt och cancer kan fullständigt härdas. Alla metastaser kan inte avlägsnas med de mest progressiva behandlingsmetoderna.

Om tumören fortskrider, kommer de cancerframkallande metastaserna snart att manifestera sig i bäcken och retroperitoneal LU i överkanten av buken aorta, pleura, lever och mjukvävnader.

Symtom på metastas

Symtom på prostatacancer

Om metastaser detekteras i prostatacancer är symptomen:

 • vid första steget - i den analyserade analysen efter borttagning av prostata adenom (slumpmässigt);
 • i andra etappen - de första tecknen på urineringstörningar, en tät nodulär i rektal undersökning eller i analys av biopsi;
 • den tredje etappen - frekvent urinering, hematuri, groning metastaser sädesblåsor, avsluta blåsan bas och sidoväggar av bäckenet, samt undersökning av en biopsi;
 • vid fjärde etappen - spridning av metastaser i ben och andra avlägsna organ. Serumblod innehåller 70% sur fosfatas på hög nivå.

Återkommande cancer

Med introduktionen av PSA-poängen i klinisk praxis uppstod en "migrering" av prostatakörtelns onkologiska tumörstadium: de lokaliserade formerna av sjukdomen förändrades och de radikala metoderna för dess terapi ökade. Det har uppskattats att i 10 år för att behandla patienter prostatektomi (radikal prostatektomi), exponering för strålning: avlägsna och eller interstitiell ablation i 27-53% av patienterna med återfall onkoopuholi och sekundär cancer behandlas vid 16-53% av patienterna.

Det noterades att återfall endast utvecklades på grund av PSA-ökningen. Om PSA ökade isolerat, d.v.s. i avsaknad av kliniska diagnostiska tecken på tumören kallas detta PSA-återfall eller biokemisk återkommande prostatacancer. Biokemiskt återfall bestäms i enlighet med de använda behandlingsmetoderna.
Om en PSA detekteras efter RPE kan detta indikera ett återfall eller en återstående prostatavävnad utan en tumör, som lämnas vid kanten av snittet.

Den internationella konsensusen standardiserade definitionen av PSA-återfall efter RP- och PSA-värden ≥0,2 ng / ml i 2 dimensioner (åtminstone) betraktades redan som ett biokemiskt återfall. Men denna definition validerades inte för metastaser och död från bukspottskörtelcancer. Sedan i 2006 började PSA återkomma att överväga indikatorer som blev högre med 2 ng / ml jämfört med nadir - markörens minsta värde.
För att skilja en grupp av metastaser med hög risk bland patienter med biokemisk återkommande studier genomfördes studier. Återfall av 2 typer avslöjas. För att välja rätt behandlingsschema diagnostiserades återfall av typen av lokalisering.

Antalet patienter med lokal eller systemisk typ av återfall var desamma. För att differentiera dessa processer tillämpades olika indikatorer och metoder, inklusive PSA-index, tid och ökningstakt. Efter RP under de första 2 åren ökade PSA vid systemisk återfall. Då växer den biologiska markören långsamt, vilket indikerar utvecklingen av lokal återfall. Därför tilldelades patienter med ökat systemiskt återfall systemisk behandling, patienter med utveckling av lokal återkommande tilldelades lokal terapi.

Det är viktigt. För patienter med återfall används olika diagnostiska metoder och behandlingsmetoder: dynamisk observation, lokal behandling eller palliativ hormonbehandling. Med systemisk eller lokal terapi som ingår i den komplexa behandlingen av prostatacancer folkmekanismer och näring i prostatacancer för att upprätthålla immunsystemet

Metoder för diagnos

1. Tidig diagnos utförs genom positron emission tomografi (PET)

Med PET är resultaten mycket höga endast vid hög PSA-nivå. Om nivån är mindre än 1 ng / ml så känns cancerceller svagt och PET används inte.

Den nya metoden använder märkta monoklonala antikroppar. Placeringen av cancerreceptionsmetoden bestämmer till inom 90%. Typen av återfall bestäms och i enlighet med det är terapi förskrivet.

3. Transstellell biopsi hos prostatahytten och samtidig applicering av ultraljud i bukhålan i bukhinnan (sällan använd)

Man tror att ett positivt biopsiprov duplicerar resultaten från PSA-serumstudien, och skillnaden i förväntad livslängd avslöjas inte. Därför diagnostiseras ett lokalt återfall hos patienter med PSA-tillväxt 2 år efter bestrålning och positiva biopsi-resultat. Patienterna tilldelas en radikal räddningsprostatektomi. Men det korrekta valet av en metod för behandling av ett återfall "dikterar" den förbrukade biopsin.

En biopsi utförs 18 månader efter strålbehandling. Studier krävs för att skilja lokal återfall från godartade neoplasmer. Detta detekteras genom endorektal MR-obligatorisk diagnos.

Behandling av återfall

Om PSA är en indikation på lokal återkommande, är strålbehandling föreskriven. Efter det ökar inte siffran hos 50% av patienterna. Men det är möjligt att återfall igen inom de närmaste 5 åren. Det kan förebyggas av PSA-nivån före bestrålning. Ett positivt resultat är möjligt om indikatorn inte överskrider gränsnivån med en faktor 2.

När återfall med en ökning av PSA-behandling utförs:

 • strålbehandling på prostata sängen;
 • Maximal väteblockad (MAB);
 • intensiv anti-androgenbehandling;
 • kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare;
 • obligatorisk kemohormonbehandling.

ITU och funktionshinder i prostatacancer

Vilken grupp av funktionshinder i prostatacancer kan utses av medicinsk och social kompetens.

För ITU, studier pågår, formulär 88y bör innehålla:

 • data av rektalfingerdiagnos
 • Ultraljud av blåsan och prostata med rektal sensor;
 • information efter cytologisk eller histologisk undersökning
 • bilder av bäckenben och lumbosakral ryggrad med tidig metastas
 • excretory urografi med nedåtgående cystografi för utvärdering av tillståndet i övre urinvägarna och njurarna. Om tumören har vuxit till angränsande organ - uppgifterna om sigmoidoskopi och cystoskopi är bifogade.

Prostatacancer: funktionshinder

Bestäm invaliditet:

Tredje gruppen - med måttlig begränsning av vital aktivitet efter kirurgisk behandling med metoden för prostatektomi och postoperativ rehabilitering av I och IIA-stadier av prostatacancer, restaurering av urinfunktion. Detta kräver att en patient anställs med en minskning av kvalifikationer och / eller arbetsbelastning eller på grund av en väsentlig begränsning av möjligheten till anställning.

Den andra gruppen - med en uttalad begränsning av vital aktivitet på grund av närvaron av:

 • ineffektiv och icke-radikal behandling av prostatacancer (i steg II-B och högre) på grund av prevalensen av processen;
 • kirurgiska ingrepp med låg effekt av radikal helande: RV resektion i cancerstadiet: I och IIA;
 • ineffektiva eller oacceptabla östrogener och antiandrogener i konservativ behandling;
 • effektiv men inte fullständig behandling, vars närmaste prognos är tveksam. Detta kan vara en radikal behandling av prostata i 1: a och 2 A-faserna med komplikationer i den postoperativa perioden. Namnlösa: Persistent urininkontinens, förvärring av kronisk blåsan mot bakgrund av uttalad struktur av blåsans och urinrörets hals. Eller närvaron av en fistel i området ovanför puben;
 • utvecklat sant urinretention med åtföljande patologi - skada på blåsans sfinkter.

Den första gruppen - med en uttalad begränsning av livet, om patienten behöver konstant extern vård:

 • med VIA-stadium av prostatacancer;
 • med IVB-sjukdomsstadiet och ineffektiviteten hos hormonbehandling.

Metastaser för prostatacancer: vägar, tecken, terapi

Metastas, spridning på grund av prostatacancer, indikerar de sista etapperna av den maligna processen. De är huvudorsaken till dödsfall hos patienter.

Modern behandling kan inte härda en patient i detta skede. Terapi syftar till att göra livet enklare och utvidga det.

Malign patologi utvecklas i prostata, som påverkar urinering och reproduktiv funktion. Den största riskfaktorn är ålder, det vill säga att risken att bli sjuk efter 50 år ökar dramatiskt.

Prostatacancer skiljer sig mycket från adenom genom att det sprider metastaser och utvecklas med mindre allvarliga symptom.

Vad är den här processen?

Vid ett visst stadium av cancerutveckling börjar metastaseringsprocessen. Det innebär spridning av maligna partiklar i hela kroppen och bildandet av sekundära maligniteter från dem.

Vanligtvis överförs skadade celler med en ström av blod eller lymf. Förekomsten av metastaser indikerar de sista etapperna av prostata sjukdom. De förvärrar signifikant överlevnadsprognosen, leder till allvarliga konsekvenser för kroppen.

Mekanismer av nederlag

Maligna celler börjar sprida sig med utseendet av en primär tumör. Sekundära foci bildas med den vidare utvecklingen av tumören.

Kända sätt för spridning av metastaser av prostata onkologi:

 • lokal väg - maligna partiklar passerar till närliggande vävnader
 • intravazatsiya - Cancerceller tränger in i lymfkörteln och blodkärlens lumen;
 • fördröjning - cancerpartiklar stoppar sin rörelse och bosätter sig i kapillärerna
 • angiogenes - utveckling i nybildade blodkärl av cancerceller som ger blodtillförsel till oncoforming
 • cirkulation - Onkologiska celler sprider sig genom blod och lymfsystemets kärl till organ och vävnader.
 • proliferation - Maligna partiklar delas, bildar en mikro-metastas

Sårbara organ

Partiklar av cancer, som är distanserade från det primära fokuset, bosätter sig i samma organ. De kallas målorgan. Sekundära neoplasmer utvecklas ofta snabbare än det primära fokuset i prostata.

Målorgan för prostatacancer:

 • lymfkörtlar Onkogenes sprider sina partiklar till lymfkörtlarna som ligger nära blåsan. Men det betyder inte att sekundära foci inte kan påverka avlägsna lymfkörtlar. Det händer på 3-4 stadier av körtelkörteln.
 • ben - Metastaser i benvävnad bildas vid ett sent stadium av prostatacancer. Påverkade främst lumbosakral ryggrad, lårben. Detta beror på deras nära läge till den primära oncoforming.
 • hjärna - Kroppen påverkas inte av prostatacancer partiklar ofta. Sekundära foci ligger mellan grå och vit materia. Placeringen beror på intensiteten i blodflödet.
 • lungor - Ondartade partiklar går in i det parade organet huvudsakligen på det hematogena sättet. I 20% av fallen uppvisar metastaser i detta organ tidigare än det primära fokuset.
 • Levern - Metastaser överförs både genom blodet och genom lymfen. Sekundära foci kännetecknas av att de bildas samtidigt i flera delar av levern. De stör allvarligt organets arbete och utvecklas snabbt.

Sekundär foci i levern. ultraljud

Metastaser med onkologi av prostata kan tränga in i testiklarna, urinblåsan, nervfibrerna. Allt detta indikerar de fyra stadierna av utveckling av patologi i prostata.

Var sprids metastaser efter magkreft? Sårbara organ finns listade här.

symptom

Beroende på vilket organ som påverkas av sekundärutbildning uppenbarar sig dessa eller andra symptom. De kan misstänkas av den onkologiska processen, men endast specialisten kommer att kunna avgöra från vilken kropp canceret sprider sig.

De viktigaste symptomen på metastaser från prostatacancer:

 • intoxikation - Skada vitala organ och spridningen av ett stort antal tumörer tar de nödvändiga näringsämnena för livet. Neoplasmer kollapsar gradvis, förgiftar blodet. Patienten klagar över svaghet, dålig aptit, feber. Kommer till 4 stadier av onkologi av prostata med multipla metastaser.
 • hepatomegali - På grund av flera sekundära foci ökar levern kraftigt i storlek. En patient med en mager kroppsbyggnad kan märka en oförklarlig bukförstoring.
 • ascites - Ett sekundärt fokus i levern leder till vätskestagnation. Det kan ackumuleras i bukdelen i stora mängder. En person har en stor mage, ibland inte en symmetrisk form.
 • Andnöd - Ett symptom i samband med lungskador, en person först märker andfådd efter fysisk ansträngning. Med tiden blir det permanent. Det finns andfåddhet i början av lungskador.
 • Smärt syndrom - Beroende på placeringen av metastasen kan smärta känna sig i buken, bröstområdet. När benvävnaden är skadad känns smärtan i musklerna.
 • Purulent sputum vid hosta - En långvarig hosta mer än två veckor, som inte går bort, trots behandlingen, bör varna. Om slem med pus och blodår samtidigt är synliga i slemmen, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare. Symtom kan manifestera tidigare än det finns problem med prostata.
 • hyperkalcemi - tillsammans med huvudvärk En hög koncentration av kalcium i blodet skadar njurarna, vilket leder till koma och död.
 • Störningar av motorapparaten - ett symptom indikerar en metastas i hjärnan Patienten kan ändra sin gång, han kan förlora förmågan att styra en del av kroppen, möjligen början av fullständig förlamning. Anledningen till detta är metastaser som klämmer fast vissa delar av hjärnan.

Om sekundära foci finns i kroppen är det extremt viktigt att upptäcka den primära oncoformingen. Först och främst är det nödvändigt att förstöra det. För att göra detta, en grundlig undersökning av kroppen.

diagnostik

Med diagnosen prostatacancer och misstänkt utveckling av sekundärfoci, utser specialisten ytterligare studier för att identifiera dem. Modern utrustning gör att du kan studera kroppen från insidan utan kirurgisk ingrepp.

Effektiva metoder för att diagnostisera metastaser:

 • MRI - Metoden gör det möjligt att få en bild av patientens kropp i frontplanet. Personen placeras i tomografen i 30-60 minuter. Alla erhållna bilder undersöks av en specialist, jämfört med kända data och utgör en diagnos.
 • screening - Metoden innebär regelbunden mätning av nivån av PSA, vilket är ett specifikt antigen i körteln. Om hans blodnivå överskrids krävs en systematisk biopsi. På liknande sätt är det möjligt att misstänka utvecklingen av onkologi i några andra organ.
 • biopsi - Vävnaden tas från det drabbade området för undersökning under ett mikroskop. Oftast innebär metoden en tunn nålversion.

Den mest exakta metoden för att bekräfta diagnosen är biopsi. Endast efter att ha utfört experten kan den slutgiltiga diagnosen och utnämningen av behandlingen säljas.

Den här artikeln visar symptomen på metastaser i hjärnan.

behandling

I medicinsk praxis finns ingen specifik behandling för metastaser. Läkaren använder traditionella metoder som är utformade för att sakta tillväxten av sekundära foci. Detta gör det möjligt att lindra lidande och förlänga livet lite.

 • monoterapi - Terapi utförs genom införande av ett läkemedel i kroppen, vilket syftar till att bekämpa cancerpartiklar. Ofta åtföljs behandlingen av manifestationen av biverkningar. De flesta passerar efter slutet av medicinen.
 • Intermittent terapi - Metoden är baserad på intermittent administrering av läkemedel. Oftast är dessa hormonella ämnen.
 • Strålbehandling - Cancerceller förstörs under påverkan av röntgenstrålning med hög effekt. Ofta leder metoden till döden av friska celler som ligger nära onkogenesen.
 • hormonell terapi - Metoden innebär att man reducerar nivån av manliga hormoner, såsom testosteron. Mottagning av droger är utformad under lång tid.

Video från konferensen om behandling av avancerad prostatacancer:

utsikterna

Sekundära neoplasmer i prostatacancer är anledningen till att försämra prognosen. Detta fastställer en diagnos som motsvarar prostatacancer i 4: e graden. Överlevnad beror på graden av patologi, dess beteende i prostata. Om bara närliggande lymfkörtlar påverkas, kommer borttagningen att tillåta livet att fortsätta i 10 år.

Mindre gynnsamt resultat uppstår med benskada - en femårig överlevnad på 23%. Patienten lever 2-3 år oftare.

Inte mindre gynnsam prognos för livet med leverskador. Patienter med multipel sekundär foci i detta organ dör efter 2-6 månader.

Metastaser i lungan kan avlägsnas genom kirurgi. Då kommer överlevnadsprognosen inte att vara så negativ. Vid metastasering av prostatacancer i lungorna lever patienterna från 3 till 20 år. Mycket beror på oncoforms beteende, effektiviteten av behandlingen.

Sekundär foci i hjärnan med svåra symptom ger en dålig prognos. Patienten kommer att kunna leva 2-4 månader. Samtidigt lider livskvaliteten mycket. Om metastaser upptäcktes i de tidiga stadierna, och det fanns möjlighet att genomföra tidig behandling, ökar livslängden avsevärt.

Om du hittar en bugg, välj textfragmentet och klicka på Ctrl + Enter.

Metastasering i prostatacancer, där metastaser oftast förekommer

Metastaser i prostatacancer är resultatet av spridningen av maligna tumörer till avlägsna organ. Det finns flera sätt att metastasera:

 1. Intravasal cancervägspridning. Detta tränger in i andra organ genom blod och lymfkärl. I det här fallet kvarstår maligna celler i blodkärlens väggar och spirer genom dem i närliggande organ.
 2. Bildandet av nya fartyg. Tumören är vanligtvis intensivt blodflödande och nya kärl bildas för att intensivt närma en snabbt växande tumör.
 3. Spridning av tumörceller genom blod eller lymf. I detta fall registreras maligna celler i avlägsna organ och vävnader.
 4. Spjutning i intilliggande vävnader genom multiplikation av celler och proliferation.

Var ger prostatacancer metastaser? Vid tumörprocessen börjar metastaser med blodflödet in i testiklarna och genom lymfkärlen i lymfkörtlarna i blåsans hals. Detta är karakteristiskt för cancer i tredje graden. Senare detekteras metastaser i prostatacancer i lever och ben. Mindre ofta ger prostatacancer metastaser till andra organ.

Metastaser i benet

Detta är den vanligaste detekterade metastasen. Detektionen av metastaser i benen kan uppstå från hälften till två tredjedelar av fallen av alla metastaser. Metastatisk cancer är alltid en tumör i det tredje eller fjärde steget. Något mer än hälften av fallen är ryggmärgsskador i ländryggen och bröstkorgsområdena, mindre ofta finns foci i bäcken i bäckenet eller höften.

Samtidigt finns det intensiva smärtor som patienter ofta tar för osteokondros och behandlar sig med antiinflammatoriska läkemedel. Smärtan i prostatacancer är intensiv, inte avlägsnad av analgetika.

För metastaser i ryggraden kännetecknas av komprimering av kotkropparna, minska deras rörlighet, med komprimering av nervrötterna visas domningar och parestesier i armar och ben, störningar avföring och urinering, värk och smärta. För diagnos är det nödvändigt att börja med en radiografisk undersökning av ryggraden och benen. Med svårigheterna att diagnostisera, håll dessutom en tomografi. I bilderna kan man se sällsynthet av benvävnad och foci av metastaser.

Prostatacancer producerar ofta benmetastaser. Med metastaser i lårbenen eller bäckenbenen uppstår deras förstörelse, patientens gång förändras, på grund av rörelsens smärta, blir det praktiskt taget omöjligt. Förstörelsen av benvävnad leder till nedsatt känslighet och rörelser i benen. Patienten kan bara flytta med hjälp eller kryckor. Smärta i metastatisk prostatacancer uppträder ofta på natten.

När benvävnaden förstörs i blodet ökar nivån av kalcium. I detta fall finns det kränkningar av kardiovaskulärsystemet. Olika rytm och ledningssjukdomar kan förekomma. På grund av överskott av kalcium uppträder ofta dyspeptiska fenomen och förstoppning.

Metastaser i levern och andra organ

Efter metastaser i benet är den näst vanligaste frekvensen detektion av foci i levern. I det här fallet kan detekteras som en enda och flera lesioner. Först de inte visas, men eftersom sjukdomen fortskrider kan det finnas hepatocellulär insufficiens med nedsatt leverfunktion, en ökning av blodnivåer av enzymer och bilirubin, utveckling av gulsot och berusning.

Mindre ofta kan prostatacancer ge metastaser till ändtarmen, binjurarna, lungorna och hjärnan. Med foci i tarmarna, är en pall avbruten, förstoppning framträder, det kan finnas blod i avföringen. Tumör i lungorna manifesteras av dyspné och hemoptys, utseendet av förändringar under en fluorografisk undersökning.

Utbildning i hjärnan manifesteras av nedsatt hjärnfunktion, det kan förekomma förändringar från hörsel- och synorganen, utseendet på gödningshastighet eller minnesförlust. Vid undersökning avslöjas cerebral symptomatologi med fokal symptom, patologiska reflexer detekteras.

behandling

Först och främst vid behandling av prostatatumörer, som cancer vid vilken lokalisering som helst, är operationen. Om en prostatatumör kan avlägsnas utförs en radikal prostatektomi med fullständig avlägsnande av organet, regionala lymfkörtlar och fett. Detta ökar i hög grad patientens chans att återhämta sig.

Tyvärr är huvudterapin för detektering av avlägsna metastaser symptomatisk behandling, eftersom det redan finns cancer i det startade tredje eller fjärde steget. Behandling av en metastatisk tumör är ofta ineffektiv. I detta fall är hormonbehandling effektiv. I prostatacancer ökar androgenernas nivå i blodet. Användningen av hormoner hjälper till att undertrycka sin aktivitet.

I frånvaro av effekten av hormonell behandling utförs kirurgisk kastration ibland, borttagande av testiklarna. Ofta används sådan behandling hos äldre när andra behandlingsmetoder inte hjälper. Hormonbehandling används som en extra metod, det är aldrig den enda behandlingen. Med hjärnan i hjärnan bidrar hormonerna till att minska fokus och förhindra utvecklingen av hjärnödem.

Att minska tumörens storlek hjälper strålbehandling. Det används för att bestråla den primära tumören före operationen eller som den enda metoden om tumören inte kan användas. Strålbehandling kan också användas för att bestråla metastaser. Mindre metastaser kan således helt avlägsnas. Emellertid har strålterapi många biverkningar och tolereras dåligt av patienterna. Ofta föreskrivs sådan behandling för patienter med metastaser i hjärnan. Efter användningen kan patienten uppleva minnesvikt, en skakig gång och andra cerebrala symtom.

Enstaka levermetastaser kan avlägsnas kirurgiskt om de ligger längs leverns kant på avstånd från huvudfartygen och gallgången. Med massiva metastaser används inte kirurgisk behandling. Från moderna metoder för kirurgisk behandling använd neurokirurgisk eller radiokirurgisk ingrepp.

Om foci i tarmen kan användas kirurgisk behandling eller använda kemoterapi. Kemoterapi för prostatacancer används oftare som ett komplement till kirurgisk behandling, och om det är omöjligt att radikalt avlägsna tumören - som huvudterapi. Behandling av benmetastaser utförs med användning av radiofrekvensablation och cementplastik hos det drabbade benet.

förebyggande

Detektionen av avlägsna metastaser indikerar ofta svaghetens och ooperabiliteten hos tumören. För att undvika sitt utseende är det nödvändigt att identifiera tumören i ett tidigt skede, när det är möjligt att helt avlägsna det och en radikal botemedel mot sjukdomen.

För att förhindra allvarlig skede av sjukdomen, är det nödvändigt att besöka en kirurg årligen genomföra en prostata undersökning genom rektum från tid till annan att donera blod för tumörmarkörer för prostatacancer PSA och indikationer gör ultraljud av prostatakörteln. Dessa, om än obehagliga, procedurer måste övergå till män över 40 år varje år.

Metastaser i prostatacancer och lokalisering i kroppen hos en man

Människokroppen fungerar som en väletablerad mekanism. Vid de minsta överträdelserna i systemet finns en sjukdom. Anledningarna till utseende av prostatacancer kan vara flera:

 • påkänning;
 • utmattning av kroppen
 • ärftlighet;
 • dålig ekologi;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Stress manifesteras som en specifik reaktion av individen i vardagen, omständigheterna. Som ett resultat sker mobilisering av alla resurser i kroppen. Ofta upplever män en patologisk stressfull situation, och dess kroniska kurs bidrar till utseende av prostatacancer.

Graden av bildandet av en onkologisk sjukdom beror på tillståndet hos hela en mans kropp och graden av de ackumulerade problemen. Ju äldre mannen, desto större chanser har han att få prostatacancer.

Äldre, efter undersökning, finns i vävnaderna i prostatacancercellerna. Prostatacancer bildas med metastaser mycket långsamt, i många år visar inga tecken. Oftast förekommer cancermetastaser på grund av patientens genetiska predisposition till sjukdomens utseende. Sjukdomen uppstår på grund av arvet hos HPC1-genen som finns i DNA. Testosteron, som ett manligt hormon, främjar snabb tumörtillväxt i prostatacancer.

Vissa infektioner i könsorganet skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av en malign tumör i prostata. De mest kraftfulla provokrarna av den onkologiska processen är herpesviruset och papillomaviruset. I fall av cancer är det nödvändigt att vara uppmärksam på produkterna och kvaliteten på lagad mat.

Fetter, innehållna i stora mängder i kött och mjölk, bidrar till utseendet av symptom som indikerar prostatacancer. Ett stort antal frukter och grönsaker skyddar kroppen från degenerering av celler i käftens vävnader. I grönsaker finns det inget fett, vilket bidrar till en förändring i cellerna, men det finns likopen, som har cancer mot cancer. Vitaminer och mineraler verkar på två sätt på kroppen.

Växtbaserade produkter hindrar inte utseende av prostatacancer. Risken för en tumör ökar när man konsumerar en stor mängd kalcium i maten.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Illvilans sjukdom ligger i den fullständiga frånvaron av kliniska symptom under en tid. Med en signifikant tillväxt av tumören pressar den urinrörets kanal. Urin börjar sjunka med droppe, medan blåsan i sig är signifikant ökad i storlek. Tack vare moderna diagnosmetoder detekteras tumören i de tidiga stadierna. I mer avancerade fall visas patienten:

 • blod i urinen;
 • anuri;
 • intermittent urinflöde;
 • ökad urinfrekvens;
 • smärta i att ta bort urinen.

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen. Symptom på tumörmetastas kombineras med viktminskning, omotiverad svaghet och trötthet.

Ofta orsakar prostatacancer med metastaser utseendet av ett farligt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk behandling.

Frekventa urinvägsinfektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ. I många fall förråder inte sjukdomen sig själv, och metastaser detekteras med en planerad urologisk undersökning.

Smärtsamma känslor under urinering intensifieras med tillväxten av en malign tumör och metastasering av cellerna i vävnaderna i angränsande organ.

Utseendet av blod i urinen beror på graden av tumörprocessen. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkare har bestämt att metastaser i cancer kan förekomma i två typer: osteoblastiska lesioner och osteolytiska förändringar i benen.

Med osteoblastiska förändringar i vävnaden sker en ökning av mängden mineralämnen, i den osteolytiska processen, tvättas de ut ur kroppen, och sannolikheten för frakturer ökar. Celler som bildar prostatacancer har dubbelt syfte: de kan samtidigt förstöra eller stimulera processen att dela cellerna i benvävnad.

Processen av organskada av tumören beror på migrering av celler längs blodet och lymfatiska kanaler, med ytterligare penetration i vävnader från många organ. Metastaser i benen påverkar kroppens funktionella egenskaper i människokroppen.

Vid tillväxt av en malign tumör ersätts friska celler med cancerceller, tumörliknande benformationer uppstår. Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastaser.

Ryggmärgsfallet med en malign tumör orsakar vissa förändringar i ryggraden. Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken. Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skytte tecken.

Violerad urinering, och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasman. Patienten har skarpa symtom på törst, illamående, trötthet och aptitlöshet.

Beroende på platsen för cancer är patientens vänstra eller högra ben numm. Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande. Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator. På grund av sin insolvens utvecklar patienten social fobi.

Bäckenkomplexet metastasiseras mycket mindre ofta än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium. Benen hos patienten är känsliga för kyla, vid ställena för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller verkar muskelkramper.

Smärtan är mycket svår, inträffar efter ett tag efter starten av gången, passerar inte efter vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma. Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser till benen i de övre extremiteterna bildar en ständigt ökande smärta som blir oacceptabel under natttimmarna.

Ökande hyperkalcemi smälter upp märkbart: i benen finns det redan förändringar, men mycket senare är det en överträdelse i angränsande organers arbete. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Moderna metoder för att diagnostisera metastaser i ryggraden och benen

Prostatacancer är inte förgäves kallad en "obekväm fiende". Den utvecklas under en lång period och mot bakgrunden accelereras processerna för deformation och förstöring av benvävnad. Med sina problem vänder en man till en onkolog. Från denna specialist beror på att åtgärder för diagnos och behandling av prostatacancer med benmetastaser antas i tid. Sjukdomen "mognar" länge.

Smärta i benen kan dyka upp efter 10 års sjukdom. Diagnos av sjukdomen börjar med en röntgenundersökning och radionuklidbehandling. Samtidigt tillämpar specialisten screeningtest för att identifiera personer med riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med benmetastaser.

Hos män med prostatacancer kan tester detektera vissa former av tumören. En av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera cancer med metastaser är biopsi. För henne väljs små bitar av vävnad för att bekräfta närvaron eller frånvaron av en tumör i prostata. Under transrectal undersökning bestämmer läkaren platsen för den föreslagna biopsien.

Studier är inte så exakta, eftersom de inte ger ett direkt svar på frågan om tumörens karaktär. Prostatacancer med metastaser bestäms med hjälp av prostataspecifikt antigen, vars hastighet indikerar storleken på den maligna bildningen. Vid en antigennivå upp till 20 ng / ml bildades inte metastaser i benvävnad eller andra organ. Förekomsten av ett antigen över 40 ng / ml indikerar en massiv metastasering av en cancer tumör.

Fluktuationer i antikroppsnivån indikerar effektiviteten av behandlingen eller återfallet av sjukdomen. Efter att ha upptäckt ett antigen över 20 ng / ml, föreskriver en specialist ett metastatiskt test. Efter en röntgenstudie kan du avgöra om bensystemet påverkas av sjukdomen.

Behandling av prostatacancer efter uppkomsten av dess metastas i andra organ

Ny forskning har visat att cancerbehandling bör väljas med hänsyn tagen till faktorer som:

 • patientens ålder
 • stadium av cancer;
 • allmän tillstånd hos patienten
 • risk för behandling.

En komplex behandling med användning av förväntad hantering eller strålbehandling utförs. Med aktiv tillsyn övervakar specialisten utvecklingen av cancer, studerar dess progression för att bestämma den exakta början av behandlingen. Kirurgisk ingrepp innebär borttagning av prostatakörteln.

Samtidigt skärs närliggande fartyg och vasutläggningar ut. Denna typ av behandling förlänger patientens liv mycket, vilket minskar sannolikheten för återfall av sjukdom. Operativ intervention är kontraindicerad hos äldre.

Vid behandling med strålbehandling förstörs tumören medelst fjärrstyrda strålar. Med hormonell behandling tar doktorn bort testiklarna kirurgiskt för att stoppa produktionen av manliga könshormoner. Algoritmen för behandling av lokaliserad cancer innefattar:

 • aktiv övervakning
 • extern exponering
 • brakyterapi;
 • avlägsnande av prostatakörteln.

Radikala behandlingsmetoder är mest effektiva. De administreras till män under 65 år vid en prostataspecifik antigennivå på 10 ng / ml. Alla patienter med prostatacancer och metastaser bildas i tre riskgrupper beroende på överlevnadsnivå.

Hos män som har stor risk ökar levnadsstandarden med hormonbehandling, men antalet biverkningar ökar. Hos patienter med begränsad prostatacancer används nya typer av behandling. Efter avlägsnande av tumören sjunker PSA-antigennivån till 0. Återkommande av tumören med metastaser behandlas beroende på samtidiga sjukdomar och studiedata. Förskrivs för behandling:

 • androgenterapi;
 • kryokirurgi;
 • avlägsnande av prostata.

Vid behandling av prostatacancer kan biverkningar uppstå i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • sjukdomskänsla;
 • blödning.

Prostatacancer har en bra prognos och risken för överlevnad är maximal, inom 91-95%.

Behandling av prostatacancer med metastaser ger en chans för många patienter att öka livslängden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: