Huvud
Symptom

Metastaser för prostatacancer

Metastaser i prostatacancer är ett mycket allvarligt problem som kräver intensiv behandling. Genom sin natur är detta införandet av cancerceller i avlägsna kroppsstrukturer som inte är direkt relaterade till prostatakörteln.

En sådan process indikerar en markant progression av den maligna tumören med dess spridning genom hela kroppen. Det är värt att notera det obehagliga faktum: livslängden hos patienter med en sådan sjukdom minskar kraftigt på grund av utvecklingen av en rad olika organ- och systemskador.

Vad är metastas

Tumör under dess utveckling är 4 på varandra följande steg:

 1. Precancerfasen. Vid denna tidpunkt finns det fullständigt ingen spiring av atypiska celler bortom prostata, men mutationer inom deras genetiska strukturer observeras. Med mikroskopisk undersökning kan det ibland ses. Adenomen klassificeras precis som en potentiell precancer. Tidig behandling på detta stadium är ett idealiskt alternativ för patienten, eftersom det patologiska substratet är litet och lätt kan avlägsnas med minimalt invasiva metoder. Men på grund av processen "dämpa" processen kommer relativt få patienter till läkare vid detta stadium av sjukdomen för att påbörja behandlingen.
 2. Cancer på plats (insitu). Malign degenerering av atypiska celler, som börjar multiplicera okontrollerbart, men inte gro i prostatakörteln. Man tror att vid detta tidsintervall finns det fortfarande en viss balans mellan kroppens försvarssystem och tumören. Ändå är fenomenet tillfälligt.
 3. Invasiv cancer. Tumörceller växer med en enorm hastighet och börjar tränga in i närliggande vävnader. Den första påverkas av prostata kapseln, nästa närliggande organ: seminalblåsor och andra. Fokusvolymen ökar aktivt, det finns en uttalad symtomatologi.
 4. Metastatisk svullnad. Separata partiklar av den maligna neoplasmen sprids genom hela kroppen och sätter sig i de perifera organen. Metastaser i prostatacancer genomgår fyra på varandra följande utvecklingsfaser:
 • Bildande av ett patologiskt substrat i körteln;
 • Neoangiogenes - skapandet av nya kapillärer. Med deras hjälp kommer atypiska celler in i cirkulationen eller lymf;
 • Cirkulation i blod / lymfatisk kanal;
 • Fixering på avlägsna friska vävnader.

Särskilda egenskaper vid patogenes och manifestationer av sjukdomen

Ett karaktäristiskt kännetecken för malign neoplasm i hanorganet är dess relativt långsamma tillväxt. Ibland går år och ännu mer innan de första symptomen uppträder.

Naturligtvis beror mycket på de enskilda egenskaperna hos varje organism och dess immunitet. Ändå finns det ofta situationer där äldre dör av ålderdom, inte misstänker en formidabel sjukdom i kroppen.

När processens aktivitet är hög utvecklas ett karakteristiskt komplex av symptom:

 1. Viktminskning. En man kan förlora 10-15 kg per månad.
 2. Allmän svaghet.
 3. Förvärv av huden med en grön nyans.

Dessa är klassiska tecken på förgiftning och kakexi i kroppen.

Ytterligare fenomen som stör patienter med metastatisk process är:


 1. Nocturnal diuresis - nocturia.
 2. Hyppig uppmaning i toaletten och svårighet att urinera.
 3. Blod i urinen.
 4. Erektil dysfunktion, brist på utlösning.
 5. Smärta i benen.
 6. Andra symtom som är karakteristiska för skador på avlägsna strukturer.

Favoritplatser för lokalisering av metastaser i prostatacancer

Det finns nästan perifera organ som attackeras av maligna celler nästan alltid.

Dessa inkluderar:

 1. Lymfkörtlar.
 2. Lungor.
 3. Levern.
 4. Binjurarna.
 5. Ändtarmen.
 6. Bones. De vanligaste metastaserna i ryggraden är med prostatacancer. Även höftstrukturer påverkas, mer sällan - revben.

Att diagnostisera och upptäcka spridningen av tumörprocessen användning:

 • Röntgen.
 • Datortomografi (CT).
 • Magnetic resonance imaging (MRI).
 • Radioisotopskanning.
 • Positron Emission Tomography (PET CT).

Alla dessa metoder är utformade för att visualisera inte bara patologins inledande fokus, men även dess avlägsna delar. I olika situationer är det möjligt att kombinera dessa metoder.

Är det möjligt att återhämta sig?

Omedelbart är det värt att säga att problemet med sådan multiorganisk skada på kroppen genom atypiska strukturer är en extremt formidabel sjukdom. Mycket ofta är det inte möjligt att fullständigt utrota tumören, men bara för att uppnå en period av relativ remission.

Ändå har mer än hälften av patienterna utmärkta kliniska resultat efter omfattande behandling av prostatacancer med hjälp av olika terapier.

Dessa inkluderar:

 1. Operation. För det mesta avlägsnas prostatakörteln.
 2. Strålningsexponering av patologiska platser.
 3. Farmakologisk intervention. Kemoterapi för prostatacancer med metastaser av ben är speciellt väl beprövad, eftersom det är väldigt svårt att komma till andra metoder.

Endast ett mångfacetterat tillvägagångssätt för patientterapi kan ge möjlighet till fullständig läkning. Problemet med maligna neoplasmer i det manliga organet är alltid relevant. Det bästa sättet att förhindra det förblir den årliga screeningen av alla medlemmar av det starkare könet efter 40 år för atypiska förändringar i prostatakörtlarna.

Slutligen är det värt att notera att metastaser inte förekommer med prostata adenom. Om det finns närvaro av några avlägsna skador, så är det nödvändigt att tala uteslutande om cancer.

Typer av metastaser i prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig och formidabel sjukdom hos män. Detta tillstånd är inte farligt för livet i isolation, om tumören bara berör prostatavävnaden, men tyvärr ger cancer snabbt metastaser till andra organ och vävnader. Metastaser i prostatacancer är ett verkligt hot, så du måste förstå orsakerna till deras utseende, de viktigaste symptomen och sätt att upptäcka dem.

Vad är metastas

Metastaser är sekundära foci av tumörtillväxt. Det finns regionala (i närliggande lymfkörtlar, vävnader och organ) och avlägset - på ett stort avstånd från det primära fokuset. Det finns flera sätt att sprida tumörceller:

 • lymfogenväg (lymfatiska kärl),
 • hematogen (med blodflöde),
 • kontakt (direkt spiring av det primära fokuset på närliggande organ).

Det vanligaste sättet att sprida tumörceller i prostatacancer är hematogen, men andra sätt är också möjliga.

Prostatacancer metastaseras oftast till ben, lungor och lever. Det finns också lesioner av regionala lymfkörtlar och rektum. Utseendet på nya foci minskar alltid kvaliteten och livslängden, försämrar prognosen för överlevnad och effektiviteten av behandlingen.

Varför uppstår metastaser?

De minsta cellerna i tumören kommer av nästan kontinuerligt och bär hela tiden av blod eller lymf. Normalt klarar immunsystemet med enskilda aggressiva celler, vilket förhindrar att de "germinerar" i andra vävnader. Men vissa celler kan gå obemärkt, ackumulera i kroppen i ett "vilande" tillstånd, kanske inte manifestera sig ens i flera år, och börjar växa efter en provocerande faktor.

Mängden spridning av metastaser i kroppen beror mest på typen av tumör: högt differentierade tumörer ger sällan metastaser, ju lägre differentieringen av den primära tumören desto snabbare spridningen av processen och ju snabbare tillväxten av metastaser.

Symtom på prostatacancer med metastaser

Prostatacancer i steg 3 och 4 (de kännetecknas av metastasering) manifesteras av två grupper av symtom - allmänt och lokalt. Beroende på platsen för tumörprocesserna kan symtomatologin skilja sig.

 • kakexi eller utmattning, en kraftig minskning av kroppsvikt med 10 kg eller mer;
 • allvarlig svaghet
 • blek av huden, möjligen med en grön inslagning;
 • anemi.

Symtom på prostata skada:

 • frekvent uppmaning att urinera, vilket inte leder till lättnad
 • natt önskningar;
 • blod i urinen och sperma
 • smärtsam urinering
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • retention av urin.

De återstående manifestationerna är typiska för vissa typer av metastaser, och vi kommer att prata om dem separat.

Benmetastaser

De vanligast drabbade bäckenbenen, ländryggen, sacrum, stora rörformiga ben - lårben och brachial. Biverkningarna i prostatacancer är icke-specifika och uppenbara vid olika tillfällen.

 • växande smärta i benen, värre på natten;
 • patologiska frakturer (frakturer av ben med mindre effekter);
 • svullnad av huden över metastaseringsplatsen (det är klart om benet på denna plats ligger nära huden);
 • begränsning av rörlighet.

Det mest frekventa och tidiga symptomet som bör uppmärksammas (ibland förekommer innan diagnosen cancer har verifierats) är förekomsten av lumbosakral smärta utan att medföra andra symtom. Kemoterapi och strålterapi visas, tk. kirurgisk behandling är nästan omöjlig. Prognosen för utseendet av dessa metastaser kan vara fördelaktigt med ett bra svar på kemoterapi och strålbehandling.

Lunginfektion

Metastaser i lungorna manifesteras av en störning i blodsyresättningsprocessen och åtföljs av tecken på andningssvikt. Hosta kan uppstå (möjlig fördelning av svaga mängder av rostigt sputum), andningssmärta i samband med pleurans deltagande i processen, andfåddhet med minimal fysisk aktivitet och i vila.

Det kan finnas en asymptomatisk lungskada, det borde inte glömmas och det är nödvändigt att utföra bröstradiografi i tid för att detektera metastaser i tid. Med eventuella ändringar i roentgenogramet föreskrivs datortomografi för en bättre bild av fokuset. Om kirurgisk avlägsnande av foci är möjligt, är prognosen för livet gynnsam, kemoterapi och bestrålning är också effektiva.

Metastaser i levern

En av de mest ogynnsamma situationer försämras avsevärt prognosen i livet, kan utvecklas inom några månader med dåligt differentierad prostatacancer. Lever involvering är inte lika vanlig som benskada eller regionala metastaser.

 • manifestationer av insufficiens av protein-syntetisk leverfunktion (utmattning, anorexi);
 • manifestationer av försämrad gallproduktion (gulsot, matsmältningsbesvär, illamående och kräkningar);
 • högt blodtryck i portvenen (venös blödning från esofagus, mage, kolon, närvaron av vätska i buken);
 • en känsla av tyngd och tråkig smärta i rätt hypokondrium, knullande smärta i höger sida av nacken;
 • vaskulära spirer, klåda och andra leverskador.

Levermetastaser är starkt försämra patientens hälsa och påverka längden på överlevnad, eftersom detta organ utför vitala funktioner neutraliserande produkter av ämnesomsättningen, matsmältningen och medverka i syntesen av viktiga proteiner. Med leverfel lider kroppen av brist på protein, vitaminer, ackumulering av giftiga ämnen. Kemoterapi ger vanligtvis inte den korrekta effekten, vilket visar borttagningen av metastaser eller deras bestrålning.

Metastaser i regionala lymfkörtlar

Visa i tredje etappen av prostatacancer. Nederlaget för lokala lymfkörtlar är ganska lätt att behandla med kirurgisk excision av tumören, så det har sällan en signifikant effekt på förväntad livslängd och prognos.

Svullnad i skrot och penis, nedre extremiteter. Kanske en ökning av inguinal lymfkörtlar (bilateralt eller på ena sidan), en förändring av deras konsistens, vidhäftning till omgivande vävnader och mellan sig, ömhet i palpation.

Störning i ändtarmen

Mycket tidigare än benets nederlag kan metastaser förekomma i ändtarmen. Huvudskälet är den direkta närheten till ändtarmen och prostatakörteln. Karakteristisk smärta vid avföring, förstoppning, blod i avföringen, en känsla av ofullständig evakuering av tarmarna. Möjliga smärtsamma känslor sitter, med långvarig stående och gå. Denna typ av metastaser minskar patienternas livskvalitet kraftigt.

diagnostik

Huvudassistenterna vid diagnos av metastatisk cancer är CT och MR. Det är på dessa studier att du kan se till och med de minsta strukturella förändringarna i organ och vävnader. Hjälpmetoder - biopsi för cytologiska och histologiska studier, ultraljud med blodflödesanalys, radiografi, urografi, scintigrafi. Laboratoriediagnostik bidrar till att bestämma processens aktivitetsgrad, för att avslöja hur effektiv kemoterapi och strålbehandling är.

Vid diagnosering av prostatacancer måste man komma ihåg att metastaser i benvävnad, lymfkörtlar, lungor och rektum inte kan manifestera sig under lång tid. Därför diagnostiseras alla cancerpatienter (CT, röntgen eller MRI av de vanligaste foci) för att utesluta förekomsten av metastaser. Dessa studier genomförs under den initiala diagnosen, under behandling för att bedöma dess effektivitet och vid fullbordandet.

Sålunda är metastasering i cancer hos något organ en frekvent komplikation av en malign tumörprocess. Den främsta uppgiften hos onkologer är att förebygga och tidigt upptäcka patologiska foci. Om du börjar behandla i de tidiga stadierna är prognosen för livet gynnsam.

Metastasering av prostatacancer. Återfall av sjukdomen.

Den manliga prostatakörteln i form av en ellipse eller valnöt ligger vid utloppet av blåsan, som omger den första delen av kanalen, vilket avleder urinen och spermierna genom penis utåt.

Prostatakörteln börjar utvecklas i embryon och foster under påverkan av stimulering av friska manliga hormoner hos sin far. Klippen växer fram till den vuxna hane.

Om en man är frisk och hans kropp producerar hormoner, behåller hans prostata körning sitt utseende och utför det nödvändiga funktionella arbetet. Om manliga hormoner är låga eller frånvarande, kan körteln inte utvecklas helt och dess storlek minskas.

Prostatacancer

Om man inte följer en hälsosam livsstil och kost: äta massor av fet rött kött och fisk innehåller kompletterar kosten med överskott kalcium, vitamin B och E, mineral "selen" och äta lite frukt och grönsaker, missbrukar alkohol och rökning, då vinner han vikt. På grund av fetma förvärras av prostatakörteln och kan orsaka prostatacancer onkologi, exempelvis en adenokarcinom av prostatan eller prostatakarcinom. Adenokarcinom av prostata förekommer i 99% av fallen från klyftcellen, som bildar seminalvätskan.

Onkologi urinorganen, inklusive prostata, långsamma att utveckla, men under det senaste decenniet var det "föryngras" och accelererade tillväxten av vissa typer av prostatacancer (RV), snabbt utveckla metastaser i prostatacancer. Och metastas kan börja vid 2 eller 3 steg av prostatacancer.

Officiell medicin vet fortfarande inte vilken av tumörerna som utgör en fara för livet, och vilken är helt botad eller inte ens behöver kirurgisk behandling. Vid 20-30 år har majoriteten av den manliga publiken intraepitelial neoplasi i prostatakörteln (WENP). I åldern 50 år förekommer det hos 50% av männen. Läkare tror att mot bakgrund av VENPZH finns prostatacancer, metastaser i närmaste och avlägsna organ och LU.

Tidig diagnos av prostatacancer

Om vi ​​undersöker prostata vävnaden mot bakgrund av intraepitelial neoplasi, kan vi tala om låga och höga mikroskopiska maligna förändringar i körtelcellerna. Om prostata biopsi har avslöjat förändringar med hög grad av malignitet, kan det antas att 30-50% ligger in i körtelns utveckling av cancer. För sådana patienter observerades noggrant och upprepad prostatabiopsi.

Om blodkoncentrationen i PSA-prostataspecifikt antigen ökar, är det möjligt att bekräfta närvaron av en onkologisk tumör vid ett tidigt utvecklingsstadium. Bekräfta att cancer kan vara en fingerprovning av prostata med hjälp av rektum, om i detta fall identifierar körtlarna noder eller tätningar. Om det inte finns några metastaser i prostatacancer i ett tidigt skede finns det en chans att helt läka det, särskilt i den tidiga unga mannen.

Viktigt! För att förlänga en persons liv är det nödvändigt att bestämma nivån på PSA och undersöka prostatakörteln hos män efter 25 års ålder, istället för att vänta till 45-50 år om det finns risk för arv från fadern eller bror. Risken kommer att öka om onkologi av prostata finns hos flera släktingar i ung ålder.

Bland de ärftliga generna - BRCA1 eller BRCA2 - muteras och de bidrar till onkologi hos äggstockarna och bröstkörteln hos familjer. Detta indikerar att mutationer i gener ökar risken för utveckling av prostatacancer på moderns sida.

Män efter en tidigare vasektomi (excision av kanalen som bär fröet) bör regelbundet bestämma PSA-nivån och tillämpa en digital undersökning av prostata, eftersom resultatet av tvångsinfertilitet ökar risken för cancer. Med en vasektomi vid 35 års ålder är risken för prostatacancer ännu större, så tidig diagnos är mycket viktig.

Diagnos av ultraljud (ultraljud) av prostata med hjälp av ändtarmen avslöjar en tumör, hjälper till att utföra en biopsi för att avslöja ett misstänkt område. Men ultraljud kan inte detektera en tumör från det första skedet, men bara från andra etappen. Det är aldrig för sent att börja behandling av prostatacancer och metastaser.

Metastatisk prostatacancer

Metastasering av prostatacancer

Prostatacancer - var uppstår metastasering?

Även i de tidiga stadierna, vanligtvis 2: a, kan en liten tumör på 5-10% ge metastaser av prostatacancer. De finns i regionala lymfkörtlar, nära liggande vävnader och genitourinary organ. I tredje etappen uppträder metastaser i bäcken och retroperitoneal LU, lungorna, levern och binjurarna. Vid 3-4 steg upptäcker jag flera metastaser i benen av prostatacancer. De når bäcken, höfterna och ryggraden, vilket är mycket farligt för patienten. I frånvaro av metastasering avlägsnas tumören lätt och cancer kan fullständigt härdas. Alla metastaser kan inte avlägsnas med de mest progressiva behandlingsmetoderna.

Om tumören fortskrider, kommer de cancerframkallande metastaserna snart att manifestera sig i bäcken och retroperitoneal LU i överkanten av buken aorta, pleura, lever och mjukvävnader.

Symtom på metastas

Symtom på prostatacancer

Om metastaser detekteras i prostatacancer är symptomen:

 • vid första steget - i den analyserade analysen efter borttagning av prostata adenom (slumpmässigt);
 • i andra etappen - de första tecknen på urineringstörningar, en tät nodulär i rektal undersökning eller i analys av biopsi;
 • den tredje etappen - frekvent urinering, hematuri, groning metastaser sädesblåsor, avsluta blåsan bas och sidoväggar av bäckenet, samt undersökning av en biopsi;
 • vid fjärde etappen - spridning av metastaser i ben och andra avlägsna organ. Serumblod innehåller 70% sur fosfatas på hög nivå.

Återkommande cancer

Med introduktionen av PSA-poängen i klinisk praxis uppstod en "migrering" av prostatakörtelns onkologiska tumörstadium: de lokaliserade formerna av sjukdomen förändrades och de radikala metoderna för dess terapi ökade. Det har uppskattats att i 10 år för att behandla patienter prostatektomi (radikal prostatektomi), exponering för strålning: avlägsna och eller interstitiell ablation i 27-53% av patienterna med återfall onkoopuholi och sekundär cancer behandlas vid 16-53% av patienterna.

Det noterades att återfall endast utvecklades på grund av PSA-ökningen. Om PSA ökade isolerat, d.v.s. i avsaknad av kliniska diagnostiska tecken på tumören kallas detta PSA-återfall eller biokemisk återkommande prostatacancer. Biokemiskt återfall bestäms i enlighet med de använda behandlingsmetoderna.
Om en PSA detekteras efter RPE kan detta indikera ett återfall eller en återstående prostatavävnad utan en tumör, som lämnas vid kanten av snittet.

Den internationella konsensusen standardiserade definitionen av PSA-återfall efter RP- och PSA-värden ≥0,2 ng / ml i 2 dimensioner (åtminstone) betraktades redan som ett biokemiskt återfall. Men denna definition validerades inte för metastaser och död från bukspottskörtelcancer. Sedan i 2006 började PSA återkomma att överväga indikatorer som blev högre med 2 ng / ml jämfört med nadir - markörens minsta värde.
För att skilja en grupp av metastaser med hög risk bland patienter med biokemisk återkommande studier genomfördes studier. Återfall av 2 typer avslöjas. För att välja rätt behandlingsschema diagnostiserades återfall av typen av lokalisering.

Antalet patienter med lokal eller systemisk typ av återfall var desamma. För att differentiera dessa processer tillämpades olika indikatorer och metoder, inklusive PSA-index, tid och ökningstakt. Efter RP under de första 2 åren ökade PSA vid systemisk återfall. Då växer den biologiska markören långsamt, vilket indikerar utvecklingen av lokal återfall. Därför tilldelades patienter med ökat systemiskt återfall systemisk behandling, patienter med utveckling av lokal återkommande tilldelades lokal terapi.

Det är viktigt. För patienter med återfall används olika diagnostiska metoder och behandlingsmetoder: dynamisk observation, lokal behandling eller palliativ hormonbehandling. Med systemisk eller lokal terapi som ingår i den komplexa behandlingen av prostatacancer folkmekanismer och näring i prostatacancer för att upprätthålla immunsystemet

Metoder för diagnos

1. Tidig diagnos utförs genom positron emission tomografi (PET)

Med PET är resultaten mycket höga endast vid hög PSA-nivå. Om nivån är mindre än 1 ng / ml så känns cancerceller svagt och PET används inte.

Den nya metoden använder märkta monoklonala antikroppar. Placeringen av cancerreceptionsmetoden bestämmer till inom 90%. Typen av återfall bestäms och i enlighet med det är terapi förskrivet.

3. Transstellell biopsi hos prostatahytten och samtidig applicering av ultraljud i bukhålan i bukhinnan (sällan använd)

Man tror att ett positivt biopsiprov duplicerar resultaten från PSA-serumstudien, och skillnaden i förväntad livslängd avslöjas inte. Därför diagnostiseras ett lokalt återfall hos patienter med PSA-tillväxt 2 år efter bestrålning och positiva biopsi-resultat. Patienterna tilldelas en radikal räddningsprostatektomi. Men det korrekta valet av en metod för behandling av ett återfall "dikterar" den förbrukade biopsin.

En biopsi utförs 18 månader efter strålbehandling. Studier krävs för att skilja lokal återfall från godartade neoplasmer. Detta detekteras genom endorektal MR-obligatorisk diagnos.

Behandling av återfall

Om PSA är en indikation på lokal återkommande, är strålbehandling föreskriven. Efter det ökar inte siffran hos 50% av patienterna. Men det är möjligt att återfall igen inom de närmaste 5 åren. Det kan förebyggas av PSA-nivån före bestrålning. Ett positivt resultat är möjligt om indikatorn inte överskrider gränsnivån med en faktor 2.

När återfall med en ökning av PSA-behandling utförs:

 • strålbehandling på prostata sängen;
 • Maximal väteblockad (MAB);
 • intensiv anti-androgenbehandling;
 • kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare;
 • obligatorisk kemohormonbehandling.

ITU och funktionshinder i prostatacancer

Vilken grupp av funktionshinder i prostatacancer kan utses av medicinsk och social kompetens.

För ITU, studier pågår, formulär 88y bör innehålla:

 • data av rektalfingerdiagnos
 • Ultraljud av blåsan och prostata med rektal sensor;
 • information efter cytologisk eller histologisk undersökning
 • bilder av bäckenben och lumbosakral ryggrad med tidig metastas
 • excretory urografi med nedåtgående cystografi för utvärdering av tillståndet i övre urinvägarna och njurarna. Om tumören har vuxit till angränsande organ - uppgifterna om sigmoidoskopi och cystoskopi är bifogade.

Prostatacancer: funktionshinder

Bestäm invaliditet:

Tredje gruppen - med måttlig begränsning av vital aktivitet efter kirurgisk behandling med metoden för prostatektomi och postoperativ rehabilitering av I och IIA-stadier av prostatacancer, restaurering av urinfunktion. Detta kräver att en patient anställs med en minskning av kvalifikationer och / eller arbetsbelastning eller på grund av en väsentlig begränsning av möjligheten till anställning.

Den andra gruppen - med en uttalad begränsning av vital aktivitet på grund av närvaron av:

 • ineffektiv och icke-radikal behandling av prostatacancer (i steg II-B och högre) på grund av prevalensen av processen;
 • kirurgiska ingrepp med låg effekt av radikal helande: RV resektion i cancerstadiet: I och IIA;
 • ineffektiva eller oacceptabla östrogener och antiandrogener i konservativ behandling;
 • effektiv men inte fullständig behandling, vars närmaste prognos är tveksam. Detta kan vara en radikal behandling av prostata i 1: a och 2 A-faserna med komplikationer i den postoperativa perioden. Namnlösa: Persistent urininkontinens, förvärring av kronisk blåsan mot bakgrund av uttalad struktur av blåsans och urinrörets hals. Eller närvaron av en fistel i området ovanför puben;
 • utvecklat sant urinretention med åtföljande patologi - skada på blåsans sfinkter.

Den första gruppen - med en uttalad begränsning av livet, om patienten behöver konstant extern vård:

 • med VIA-stadium av prostatacancer;
 • med IVB-sjukdomsstadiet och ineffektiviteten hos hormonbehandling.

Metastaser i ben och andra organ i prostatacancer

Metastaser i prostatacancer är nederlaget för andra organ genom prostatakörteln. Metastasering uppstår när sjukdomen går utöver prostata, varhelst cancercellerna uppträder, kommer deras typ att sammanfalla med den primära tumören. Hur upptäcks metastaser, vad är prognosen och förväntad livslängd för denna diagnos?

Vad är det

Metastaser är ganska vanliga och mycket farliga fenomen, som uppstår i cancerpatienternas liv, när cancerceller i ett organ börjar sprida sig i hela kroppen, och det är omöjligt att förutsäga var metastaser kommer att uppstå. Patienter som lider av prostatacancer, även efter behandling, är i konstant spänning, eftersom sjukdomen kan påminna sig om den när som helst.

Efter att ha upptäckt nya maligna former i prostatacancer, till exempel i magen, kommer onkologer bara att tänka på prostatacancer, inte magen. Detta kommer att visas genom analys av vävnaderna i neoplasmen.

Distributionsområden

Det är svårt att göra en förutsägelse där sjukdomen metastaserar, men i vissa fall kan sjukdomen fortsätta enligt ett visst mönster. Det finns flera sätt att sprida metastaser:

 1. Lokala tumörer bildas i vävnaderna som ligger bredvid prostata.
 2. Intravasation - cancer påverkar lumen i blodkärl och lymfkörtlar.
 3. Fördröjning - i detta fall kvarstår maligna celler av prostatacancer i lumen av väl märkta kärl, och tumören börjar expandera på ett ställe, tränger genom kärlen och påverkar vävnaderna i närliggande organ.
 4. Antiogenes - i de utvecklade tumörformationerna förekommer blodkärl för deras näring, det är här att de minsta metastaserna uppträder.
 5. Cirkulation - prostatacancer rör sig genom kroppen genom blodkärlen, så sjukdomen tränger in i olika organ och system (mycket sällan och senare - i lungorna, hjärnan, etc.).
 6. Spridning - i detta fall bildandet av mikro-metastaser.

Om en man behandlades för prostatacancer, den mest elakartade tumörvävnad påverkar urinorganen och könskörtlar. I sällsynta fall ger cancer metastaser till lungorna, hjärnan. Som regel händer detta i 4: e scenen. Metastasering i lungorna manifesteras av en hosta med sputum, där orenheter av blod observeras. Metastaser som påverkar hjärnan har karakteristiska symptom:

 1. Svår huvudvärk.
 2. Yrsel.
 3. Överträdelse av samordning av rörelsen.
 4. Nedskrivning av minne, vision (dubbel vision).
 5. Skarp humörbyte.
 6. Om hjärnan påverkas kan patienten falla i ett lusthaltigt tillstånd.

Oftast påverkar kraken bäckenbenen.

Utseendet av maligna tumörer i benen är en egenskap av denna typ av cancer. Oftast påverkar kraken bäckenbenen. I ett senare skede, deras utseende i ryggraden, revbenens benvävnader och sällan i benens ben. Dessa processer åtföljs av uttalade symtom: allvarlig, oacceptabel smärta. Onkologer varnar för att stark bäckensmärta hos män är ett allvarligt tecken som kan signalera utvecklingen av den sista etappen av prostatacancer. Förutom smärta leder sjukdomen till spröda ben. Ofta mot bakgrund av prostatacancer, är det en förvrängning av deras ursprungliga form.

Hur identifieras patologi?

Tidig diagnos kan avslöja prostatens patologi i ett tidigt utvecklingsstadium. För att bestämma lokaliseringen av metastaser används följande diagnostiska metoder:

 1. Palpatorisk undersökning.
 2. PSA-analys.
 3. Biopsi.
 4. Magnetisk resonanstomografi.
 5. Datortomografi.
 6. Skelettscintigrafi.

Den vanligaste metoden för diagnos är MR, med vilken det är möjligt att upptäcka formationer i mjukvävnadsstrukturer och benvävnader. CT ger fullständig information om spridningen av metastaser av prostatacancer i buken, bäckenområdet. Vidare är denna metod bestäms av förekomsten av metastaser i tarmen, levern, lymfkörtlar, och ben. I händelse av att du bara behöver detektera metastaser i benvävnad, förskriva osteoscintigrafi.

Hur behandlas patologin?

Metastaser i prostatacancer orsakar allvarlig smärta, så onkologer ordinerar för patienter med läkemedel med stark smärtstillande effekt. Ofta är dessa medel narkotiska, men deras mottagande bygger på helt logiska argument - en kropp som är uttömd av oacceptabel smärta kan inte bekämpa sjukdomen. På grund av det faktum att metastaser vid det första skedet utvecklas utan symptom, är sjukdomen bara i steg 3 eller 4. Under denna period kan följande prostatabehandling ordineras:

 1. Kemoterapi.
 2. Hormon.
 3. Strålbehandling.
 4. Kirurgisk ingrepp.

Oftast, med uppkomsten av flera metastaser, ordineras kemoterapi. Denna metod för att bekämpa prostatacancer är baserad på verkan av toxiner på levande celler, som också är metastaser. Kemoterapi är ordinerad för onkologi av något organ eller system. De ämnen som införs i kroppen leder till att cancerväxter dör. Behandling påverkar inte bara tumörtillväxten utan också utseendet av metastaser.

Kemoterapi är ordinerad för onkologi av något organ eller system.

Ofta i cancer med metastaser kompletteras kemoterapi med hormonbehandling. Sådan behandling ger en bra prognos för senare liv, men under vissa förutsättningar. Kemoterapi kan innefatta ett eller flera medel för oral eller intravenös administrering. Dosering och varaktighet av kursen bestäms individuellt.

Denna behandling är giftig och kräver systemisk applicering. Ämnen kan påverka inte bara cancer, men även friska organ, vilket provar ett antal biverkningar. På grund av detta har kemoterapi inte använts i stor utsträckning under lång tid. För att minska de toxiska effekterna av medel på kroppen, är kemoterapi föreskrivna kurser. Ett tag behandlas droger, varefter tiden ges för att återställa kroppen. Hur mycket behandling kommer att krävas beror på patientens tillstånd.

Kemoterapi är en effektiv behandling, men prognosen är inte särskilt optimistisk eftersom det inte finns någon återhämtning på 100%. Denna metod förbättrar livskvaliteten hos en patient som lider av prostatacancer och förlänger det avsevärt. I modern medicin utvecklas kemoterapi, som kan användas i ett tidigt skede av sjukdomen. Inte så länge sedan i vissa kliniker började metoden för inflytande av höga temperaturer - hypertermi praktiseras.

Tack vare forskning lyckades vi ta reda på att cancerceller dör vid temperaturer runt 40 ° C, och denna behandling baseras på denna kunskap. Temperaturverkan förändrar skalen av maligna celler, vilket gör dem mer utsatta för droger och strålning. Hypertermi kan inte förstöra cancer, så det kombineras med traditionella metoder. Metoden saknar brister:

 1. Hypertermi kan leda till värmeschock i friska celler, långsam tillväxt och ökning av känslighet för strålning.
 2. Hypertermi ökar blodflödet till vävnaderna i området för uppvärmning, vilket framkallar en ökning av tumörblodflödet. Denna bieffekt ökar effekten av kemoterapi på prostatacancerceller.

Den bästa prognosen vid behandling, som inkluderar hypertermi och kemoterapi. Om metastaserna träffar hjärnan, föreskrivs följande behandlingsmetoder:

 1. Kirurgisk ingrepp.
 2. Neurokirurgisk borttagning, vilket i regel slutar med framgång.
 3. Cyberknife. Det tar bort metastasen som är för djup i hjärnan.
 4. Strålbehandling. Det är inte alltid används för prostatacancer, som alltför har skadliga effekter på hjärnan: gångstörning, minne, uppmärksamhet, tills hela personlighetsförändring.
 5. Kortikosteroidläkemedel - lindra hjärnsvullnad. Hur mycket och hur man tar dem bestämmer doktorn, baserat på patientens data.

Ju mer intensiv utveckling av prostatacancer, desto högre risker för människans liv och desto mer tröstande prognosen. I 20% av patienterna med denna diagnos reduceras livslängden till 5 år, var tionde tiår.

Huruvida det finns chanser hos patienten?

De flesta patienter är intresserade av frågan - hur många lever med prostatacancer? Om sjukdomen upptäcktes i första etappen slutar en omfattande behandling i 80% av fallen säkert för patienten. Den mest ogynnsamma prognosen finns i 3-4 steg, om metastaser påverkade lungorna, hjärnan, benen.

Förutsägelse av livet i cancer - en komplicerad fråga, eftersom sjukdomen presenterar ofta med obehagliga överraskningar i form av metastaser. I denna situation är det viktigt att snabbt identifiera elakartad tumör och genomgå förnyad behandling.

Prostatacancer med benmetastaser: kliniska manifestationer av metastasering mot andra organ

Prostatacancer är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller av körtelvävnad. Årligen registreras en betydande ökning av förekomsten över hela världen.

Bland de onkologiska patologierna i många länder nådde den nästan den tredje platsen i prevalensen, den andra endast för lung- och mag-tarmkanalen. Ungefär för varje femte patient med prostatacancer slutar processen i ett dödligt utfall.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Vid sjukdomens inledande skede finns inga kliniska tecken.

De förekommer i de senare faserna av prostatacancerprogression och representeras av följande:

 • dizuricheskie störningar, vilket indikerar närvaron av obstruktion av urinröret och basen av blåstumör (svag ström av urin, falska önskningar i toaletten, känsla otillräcklig tömning av urinblåsan, inkontinens);
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet, perineum, ovanför puben;
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (närvaro av blod i halvvätska);
 • erektil dysfunktion
 • allvarlig viktnedgång
 • lågkvalitativ feber;
 • generell svaghet, ökad trötthet.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

En av de faror som en malign tumör ställer är metastaseprocessen (rörelsen av oncocells längs blodets eller lymfkärlens gång) till andra organ och vävnader. De kan vara regionala lymfkörtlar eller avlägsna strukturer. Regionala lymfkörtlar är i det här fallet de som ligger i det lilla bäckes hålighet under delningen av den gemensamma iliacartären i höger och vänstra gren.

Fjärrmetastaser påverkar oftast ben, åtminstone - halsen av urinblåsan, tjocktarmen, lunga, hjärna, hud, lever och någon annan grupp av lymfkörtlar. Prostatacancer med metastaser i bäckenbenet, ryggraden, revbenen, bäckenet eller nedre extremiteter står för 85% av det totala antalet metastaser.

Kliniska manifestationer

Närvaro av fjärrmetastaser kan bedömas i det påverkade organet för utveckling av smärta, utseendet på ödem i nedre extremiteterna (lymfstasis inträffar), neurologiska symptom (känslighet störning paraplegi), anemi, uremi, kakexi. Dessutom kommer det drabbade organets funktion att lida. Om denna lever - det kommer att finnas tecken på leverinsufficiens, överträdelser av bilirubinmetabolism, syntesen av många viktiga föreningar, inklusive koagulationsfaktorer.

Hjärnmetastaser orsakar yrsel, intensiv huvudvärk, minnesförlust, uppmärksamhetskoncentration, suddig syn, svimning. Prostatacancer med metastaser i ryggbenets ben kännetecknas av smärta, ryggradsproblemer, ryggmärgs kompressioner.

Metastaser i prostatacancer: lokalisering och behandling vid progressionsstadiet

Metastaser i bäckenbenen är de vanligaste patologierna, med all sannolikhet, på grund av deras närhet. Mindre vanligt är höftbenets nederlag. Den huvudsakliga kliniska manifestationen av patologi är ett starkt smärtssyndrom. Vid sjukdomsförloppet sker cellförstöring, en kränkning av arkitektoniken i deras struktur, och benen blir sköra, benägna att patologiska frakturer.

diagnostik

Metastaser i prostatacancer lokalisering i ryggraden och benen upptäcks oftast under skelettets scintigrafi.

Osteoscintigrafi är baserad på introduktionen i kroppen av den undersökta speciella farmaceutiska beredningen innehållande märkta radioisotoper följt av övervakning av dess fördelning och ackumulering i benen.

Denna undersökning är inte avsedd för patienter som inte har några kliniska symptom hos osseoussystemet och en PSA-nivå på mindre än 20 ng / ml med en starkt och måttligt differentierad cancerform.

I andra fall kan radiografi av den drabbade ryggraden och benen vara användbar. Vid tvivelaktiga resultat används den så kallade PET CT (positronutsläppstomografi / beräknad tomografi) med 11C-kolin, 18F-fluorid. Studien föreslår också införandet av ett radioaktivt läkemedel till en patient. Metoden kännetecknas av hög noggrannhet och informativitet.

Ibland, om det är omöjligt att utföra tidigare undersökningar, används MRI (magnetisk resonansbildning) av ryggraden, bäcken, höften eller hela kroppen.

Indirekt kan närvaron av metastaser i benen också indikera några laboratorieindikatorer. Till exempel detekteras en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas i blodplasma hos de flesta patienter.

Metoder för behandling

Metastaser i prostatacancerlokalisering i benvävnad kräver lång och komplex behandling. Dess typ och varaktighet bestäms av svårighetsgraden av tillståndet, antalet lesioner och så vidare.

Strålbehandling

En av de radikala behandlingsmetoderna, som gör att du kan förstöra cancerceller, på grund av vilken andelen överlevnad av patienter ökar. Det används oftast i kombination med hormonbehandling. Vid strålbehandling får mankroppen en viss dos joniserande strålning riktad specifikt till det drabbade området.

Det finns flera typer av strålterapi:

 • fjärrkontroll (den vanligaste);
 • corpuscular;
 • kontakt, inklusive interstitial.

Vid behandling av strålning är patientens fullständiga återhämtning möjlig. Som regel utförs kirurgisk behandling inte. Varaktigheten av strålbehandling är minst 1,5-2 månader eller mer. Bland de största nackdelarna är den joniserande skadorna på friska celler av ett antal lokaliserade vävnader. Också möjliga komplikationer kan förekomma i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, diarré, hematuri, urinrörelse, rektal blödning.

Hormonbehandling

Hormonbehandling, som en självständig metod, används praktiskt taget inte. Vanligtvis kombineras det med radikalt kirurgiskt avlägsnande av tumör- eller strålbehandling. Huvudsyftet med denna metod är att så mycket som möjligt reducera manliga hormon testosteron i prostatacellerna.

I det här fallet kan vissa droger påverka testiklarna och stoppa produktionen av testosteron, men i detta fall minskar koncentrationen i blodplasma också.

Andra sänker endast sin nivå i prostatakörteln, utan att det påverkar det totala innehållet i serumet.

Typer av hormonell behandling:

 • orkidektomi;
 • användning av läkemedel:
  • agonister av luteiniserande frisättande hormon LHRH (Gozerelin, Leuprolid, Decapeptil, Buserelin);
  • antagonister av LHRH (Degarelix);
  • östrogenbehandling (dietylstilbestrol);
  • antiandrogener (cyproteron, klormadinon, flutamid).

Med metastatisk cancer ordineras antiandrogener oftast i regimen av maximal androgen blockad. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, anemi, nedsatt leverfunktion, minskad potens, gynekomasti.

kemoterapi

Ibland utvecklar patienter med metastatisk cancer resistens mot hormonella läkemedel och sedan tar de flesta specialister till hjälp av kemoterapi. Hittills är den allmänt accepterade behandlingslinjen användningen av cytostatika som blockerar tillväxten och utvecklingen av cancerceller. De mest studerade och använda drogerna i detta område är taxotere (docetaxel), cabazitaxel.

Kemoterapi är indicerad för patienter med både kliniskt manifesterade (symptomatiska) och asymptomatiska metastaser. Kemoterapi läkemedel ordineras av kurser beroende på kroppens svar på föregående administrering, förekomsten av smärt syndrom, nivån på PSA och andra funktioner.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling innefattar fullständigt avlägsnande av prostata med seminala vesiklar och den intilliggande delen av urinröret. Vanligtvis används för personer med en gynnsam prognos (livslängden är mer än 10 år).

Den vanligaste typen av kirurgisk ingrepp är radikal retropubisk adenomektomi med bilateral avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.

Komplikationer av radikal prostatektomi: döds (0-1,2% av fallen), skada på rektum, urinledare, lungemboli, urininkontinens, ventrombos i de nedre extremiteterna, erektil dysfunktion.

Överlevnad av patienten

Prognosen fastställs av sjukdomsfasen, nivån på PSA, differentieringen av tumören själv och närvaron av metastaser. Den femåriga överlevnadsfrekvensen för patienter i steg 1-2 efter kirurgisk behandling och strålbehandling varierar från 70 till 90%. Efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer vid metastasen, är den genomsnittliga varaktigheten före sjukdomsprogressionens början 2 till 3 år.

Med utvecklingen av hormonbeständig cancer med fortsatt hög aktivitet i processen är överlevnadsgraden mindre än 12 månader. På grund av kemoterapi hos personer utan symptom är överlevnadstiden 21-22 månader, medan hos patienter med kliniska symtom på metastaser i benen - upp till 14 månader.

Funktioner av metastasering i benen av prostatacancer

En tumör i prostatakörteln av en malign natur kan utvecklas asymptomatiskt om det är en fråga om de första stadierna av sjukdomsförloppet. Urologiska patienter vänder sig till läkare redan vid tunga faser av en urologisk patologi (III eller IV) när den aktiva metastaseringsprocessen och en förgiftning av en organism börjar. Prognosen för överlevnad hos patienter med en sådan sjukdomskurs beror till stor del på valet av behandlingsteknik. Kemoterapi för prostatacancer med metastaser av ben används av läkare onkologer för att minska de smärtsamma symtomen på sjukdomen, undertrycka processen för ytterligare spridning och är ett av de mest radikala sätten att bekämpa allvarlig patologi.

Innehållet i artikeln

Allmän mekanism för metastasering i prostatakarcinom

Metastaser med prostatacancer börjar aktivt bilda och expandera i sjukdomsfas III, medan tumören går utöver prostatakapseln. I sista hand, IV-fasen, utvecklingen av denna sjukdom, passerar den cancerösa tumören till närliggande organ: blåsan, rektum, lever, lungor. Helt av med metastaser i benen av prostatacancer är inte möjligt.

På grund av den specifika cirkulationen av cancerceller genom lymf kan sekundär inflammationsfoci bildas i lymfkörtlarna, bäckenbenen och extremiteterna. Baserat på statistiska data diagnostiseras benbesväret i bäckenet mindre ofta än i extremiteterna. Med en betydande förstöring av den fasta bindväven i händer och fötter på grund av en överträdelse av mineraliseringen kan en knapp knappt gå. Som ett resultat upplever patienten inte bara smärta i prostatacancer, men faller också i depression på grund av hans insolvens, vilket komplicerar behandlingen av patologi.

Malign prostatacancer med metastaser har en ogynnsam prognos för överlevnad hos en urologisk patient, baserat på hur snabbt behandlingen medbörjas. Med framgångsrik och snabb behandling kan patienten inte bara förbättra patientens livskvalitet, utan också förlänga hans liv väsentligt.

I medicinsk praxis finns det ofta situationer där patienten har avlägsna metastaser i prostata som är irreversibla. I sådana situationer betonar onkologer tillhandahållandet av palliativ vård, som består i att stoppa smärta i prostatacancer, lindra lidande och ge psykologiskt stöd till patienten och hans släktingar.

Symtom som följer med utvecklingen av metastaser i benen

Allmänna tecken på patologiska processer i prostatakörteln är identiska med kronisk eller akut prostatit, godartad hyperplasi. Vid de första skedena av malign tumörutveckling kan patienten ha följande klagomål:

 • ökad frekvens av trängsel att urinera, särskilt på natten;
 • en svag urinstråle;
 • känsla av att brinna, gnugga i urinröret;
 • känsla av inte helt tömd blåsan;
 • Utvecklingen av erektil dysfunktion på grund av tumörens klämande effekt på könsorganet.

Carcinom i prostata metastaseras i extremiteterna, småbäcken, samtidigt som man lägger till specifika symtom på sjukdomen. Mänsklig benvävnad består av organiska (kollagen, albumin) och mineral (kalcium, fosfor) delar. Metastaser i prostatacancer i svåra läckagestadier orsakar en aktiv process för benförstöring, som bygger på ersättning av fast bindväv med malignt.

Med denna progression av prostatakarcinom uppträder symptomen i patienten enligt följande:

 1. En känsla av smärta i bäcken i bäcken och extremiteter, som oroar sig främst på natten, medan de karakteristiska känslorna växer på att öka.
 2. Småskador ökar risken för sprickor.
 3. Tjocklek i huden, svullnad i området av ben som påverkas av metastaser.
 4. Som ett resultat av frakturer går en stor mängd kalcium in i blodomloppet. En sådan process påverkar negativt arbetet hos manliga organ och manifesterar sig i form av ökad trötthet, illamående, kräkningar, störningar i avföringen och minskad aptit.

Metoder för diagnos

Malignt cancer i prostatakörteln hänvisar till de sjukdomar som kan vara asymptomatiska under många år och börjar chocka en man som redan har aktiva processer för benförstöring. För att identifiera sjukdomsstadiet genomgår patienten en fullständig diagnos när han söker en läkare. Vanligtvis vid den första mottagningen leder urologen en rektal palpation, vilket möjliggör att sondra strukturella förändringar av vävnader och puffiness hos en körtel. Denna form av undersökning tillåter emellertid inte att avslöja eventuell närvaro av metastaser i benen i prostatacancer. Med tanke på likheten mellan tecken på en malign sjukdom med hyperplasi och prostatit är specialister inte begränsade till en undersökningsmetod, eftersom det är nödvändigt att ställa en noggrann diagnos och välja lämplig behandling korrekt.

För detta ändamål genomförs följande studier:

 • analys av nivån av PSA (ett specifikt antigen av proteinets natur) i blodet. I det fall då antigenet i lymfen är närvarande över 40 ng / ml, förstår läkare att den aktiva metastasen har börjat i den urologiska patienten;
 • ultraljudsundersökning av prostata: extern eller transrektal, som åtföljs av samtidig upptag av biopsi-material för laboratoriediagnos;
 • magnetisk resonansbildning, vilket möjliggör att identifiera tumörernas placering och omfattningen av deras prevalens.

Baserat på resultaten av medicinska undersökningar beslutar läkaren om den grundläggande metoden för behandling av tumören i prostata och ytterligare mediciner som hjälper till att stärka den totala effektiviteten.

Enligt medicinsk forskning inom området för onkologi fann att män i hög ålder, vilket leder en stillasittande livsstil, alkoholmissbruk, tobaksprodukter, med fel princip makt löper ökad risk för sjukdomen.

Därför rekommenderar läkare att årliga förebyggande undersökningar genomförs för att identifiera tidiga urologiska patologier, som kan behandlas tidigt i utvecklingen i 90% av fallen.

Metoder för behandling av prostatacancer under progression av metastasering

Effektiviteten av behandlingen beror på patientens ålder, sjukdomsdetekteringsstadiet, förekomst av samtidiga sjukdomar, patientens vilja att kämpa för sin hälsa. I detta fall måste terapi för en malign tumör i prostatakörteln nödvändigtvis vara komplex.

Vid diagnos av metastaser utanför prostatakapseln har patienten följande behandlingsmetoder: strålbehandling, användning av kemiska eller hormonella läkemedel, kirurgi.

Strålbehandling

I allmänhet kombineras exponering för radiovågor med intag av hormonella droger för att uppnå hög effektivitet. Fördelen med behandling med joniserande strålning är att de producerade vågorna av den rekommenderade dosen exakt påverkar tumörcentren och förstör cancercellerna. Denna teknik kan utföras både externt med hjälp av gammas och internt genom att införa en kapsel med en mikrokälla i inflammerad prostata.

Hormonbehandling

Kallas för att undertrycka den aktiva tillväxten av hormonet testosteron, som är ansvarig för utvecklingen av en malign tumör. Med denna behandlingsmetod ordinerar läkare följande läkemedel: buserelin, tryptorelin, flutamid, leuprorelin. Under observationen bör patienten regelbundet genomgå forskning för att övervaka och analysera förändringar under urologiska sjukdomen. Vid icke-uttryck av resultat och fortsättning på progression av en malign tumör bestämmer onkologen om det är lämpligt att utföra kemoterapi.

kemoterapi

Påverkan av kemiska droger tillskrivs aggressiva metoder för att bekämpa prostatakarcinom. Detta beror på det faktum att tas genom munnen eller orala läkemedel (vinblastin, karboplatin, vinorelbin) skadar inte bara cancercellerna i tumören, men också på hälsan. Under denna behandlingsmetod påverkar hårsäckarna (rötter), organ för hematopoies (benmärg), slemhinnor, det urologiska patienten lider tunga behandlingar med kemoterapi (illamående, huvudvärk, viktminskning, aptitlöshet, svaghet i kroppen). Av denna anledning tillgriper läkare endast en så radikal och aggressiv metod endast i situationer där andra metoder inte hjälper.

Operativ ingripande

När det gäller kirurgi utför läkare en operation för att delvis eller fullständigt avlägsna prostata (prostatektomi) och testiklar (orchiektomi). Dessa metoder för att kämpa förfölja en identisk med hormonterapinsmålet - normaliseringen av testosteron i blodet. Kirurgisk behandling av prostatacancer har många möjliga komplikationer i den postoperativa perioden, såsom ett felfunktion i urinvägarna, impotensens början. Samtidigt, i avsaknad av behandling för prostatacancer, utvecklas metastaser i benen och växer.

Som medicinsk praxis visar, är behandling av stadium III eller IV av en malign tumör i prostata körteln inte kapabel att fullständigt förstöra cancerceller. Vid dessa stadier flödes urologisk patologi läkarna kämpar främst för förlängning av patientens liv, så moderna metoder för inflytande på inflammatoriska skador är avsedda att metastaser saktade och mannen upplever inte lider av smärtsymtom.

Förutspådd livslängd hos patienten

Prognosen för överlevnad hos urologiska patienter beror på upptäcktssteget av en malign tumör och graden av dess proliferation. I prostatacancer utgör metastaser i bäcken i bäcken och extremiteter en särskild fara.

Enligt medicinsk praxis av III och IV-stadium av prostatacancer har en mindre fördelaktig prognos jämfört med de inledande stadierna för utveckling av patologi. Vid dessa skeden av sjukdomen har män en livslängd på 1 till 2 år i avsaknad av adekvat behandling. Tidig inledning av behandling möjliggör inte bara att minska smärtsamma känslor, men förlänger också patientens liv i 1-2 år, medan han tilldelas I-gruppen av funktionshinder. Med aktiv metastasering i benen lever den urologiska patienten lite mer än ett år.

slutsats

För att undvika ett dödligt utfall av sjukdomen under behandling av metastatisk prostatacancer är det nödvändigt att konsultera en specialist vid de första tecknen på urologisk patologi. Det är viktigt att förstå specifikationerna för utvecklingen av en malign tumör som kan bildas med en mildt uttryckt symtomatologi 5-10 år före tillväxten av tumörformationer.

Av dessa skäl bör var och en över 50 år noggrant övervaka sin hälsa och ignorera inte behovet av förebyggande undersökningar från en urolog med sikte på tidig upptäckt av möjliga patologier i prostatakörteln. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande åtgärder, som består av rätt näring, hälsosam livsstil, avslag på dåliga vanor. Bara med detta tillvägagångssätt kan du hantera malignt cancer i prostata.