Huvud
Strömförsörjning

Adenokarcinom i prostata

Kan modern medicin känna igen en tumör i början av början och utveckling, effektivt bekämpa sjukdomen efter upptäckten?

Faktorer som bidrar till framväxten av tumörer

Allmänna egenskaper hos sjukdomen

Prostatakörteln är det huvudsakliga organet för det manliga reproduktionssystemet. Det hälsosamma tillståndet hos körteln, som har en muskulär-ferruginös struktur, förutbestämmer det fulla, högkvalitativa livet hos en man.

Och nu, med några, fram till slutet av oklara omständigheter, transformeras cellerna i körtlarna i prostata, börjar mycket snabbt och chaotiskt att dela och bildar en neoplasma, ofta malign. På samma gång, beroende på graden av aggressivitet, börjar de invadera, spira in i närliggande organ och vävnader och därmed hämma de omgivande organens normala vitala aktivitet.

Adenocarcinom i prostata ICD-10 - är en diagnos, som innebär, enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar, så kallad, 10:e revidering (ICD-10), cancer i prostata.

Modern medicin kan inte svara på frågan om vad som är grunden till malign sjukdom, men det finns riskfaktorer som utlöser cancerframkomst och spridning:

 • Genetiskt arv
 • Naturlig åldersrelaterad minskning av hormonell aktivitet hos det manliga reproduktionssystemet;
 • Störning av strukturen och sammansättningen av mikroelement i kroppen;
 • Förgiftning av skadliga ämnen eller strålning;
 • Infektion med specifika virus;
 • Ohälsosam livsstil, närvaron av dåliga vanor, vilket ökar effekterna av ovannämnda negativa faktorer.

Utveckling av patologi i kroppen

Den största risken för cancer är att det under lång tid inte förekommer maligna förändringar i kroppen, och en person fortsätter att leva, inte misstänker tumörens närvaro.

Forskare fann också att adenokarcinom i prostata vanligtvis utvecklas mot bakgrunden av det redan existerande precancerösa tillståndet i kroppen, särskilt i närvaro av prostata adenom. Dessa sjukdomar har nästan samma symptom:

 • Konstant fördröjning och smärtsam urinering;
 • Känsla av ofullständig tömning;
 • Hyppig uppmaning att urinera, särskilt på natten
 • Smärtsamma känslor i perineum och i ljummen.

Med övergången av utvecklingen av tumörer till ett nytt stadium läggs ännu allvarligare störningar av organismens funktioner till dessa manifestationer av sjukdomen:

 • Spår av blod i urinen och i spermierna;
 • Smärta syndrom tränger in i ryggraden, benen och lederna i underbenen;
 • Brott mot sexuell funktion;
 • Öka storleken på prostatakörteln;
 • I vissa fall observeras svullnad i benen;
 • Förlust av aptit, konstant svaghet och sömnighet.

Dessa manifestationer av sjukdomen är typiska för 3-4 stadier av cancer, när en malaktig process ger metastaser till närliggande nya organ och vävnader i kroppen, och återhämtning är inte längre möjligt. Därför är det viktigt att omedelbart rådfråga en läkare för diagnos och aktuell behandlingstart när de minsta tecken på ett sjukdom uppträder.

Hur aggressiv maligna cancerceller utvärderas av den metod som utvecklats av den amerikanska läkare histologist Glisson och internationellt känd som "Gleason skala."

Enligt denna skala är de förändrade strukturerna och volymen av prostatakörteln korrelerade med strukturen och volymen, men endast av det normala organet.

Acinar adenokarcinom av prostata 6 poäng enligt Gleason är ett av de lägsta värdena på Gleason-skalan. Detta innebär att det största antalet tumörer är likformiga och hänvisar till 3: e graderingen av Glisson-skalan.

Dessa celler har följande egenskaper:

 • Minskad aggressionsspridning;
 • Långsam tillväxt och stoppande tillväxt när man når ett visst värde;
 • En sådan tumör går vanligtvis inte utöver kapseln i prostatakörteln och kommer in i angränsande vävnader;
 • Avviker asymptomatisk kurs och ojämn ökning i PSA-nivån.

Adenokarcinom av prostata 3 3 Gleason prognos för sjuka läkare ger det mest gynnsamma. Oftast, med denna diagnos, övervakar tumörer hela tiden och kontrollerar nivån av PSA och järn i blodet var tredje månad. En patient med denna typ av formationer har alla chanser till en fullständig botemedel.

Typer av prostatacancer

Adenokarcinom i prostata i 2: a graden beror på skillnaderna på cellulär nivå och i strukturen hos olika typer av maligna celler, som bestämmer särdrag hos sjukdomsförloppet.
Samråd med en israelisk specialist

I formationen histologi, i kombination med Gleason-poängen, kan sjukdomsresultatet bestämmas.

Den mest avgörande faktorn när det gäller att välja terapimetoder för denna sjukdom är definitionen av differentiering, det vill säga hur mycket maligna celler skiljer sig från friska.

Lågdifferentierade celler av adenokarcinom skiljer sig signifikant från friska celler. De kännetecknas av en snabb spridning och förmågan att snabbt metastasera till benens skelett. Denna typ av tumör enligt Gleason tilldelas poäng mellan 8 och 10, vilket indikerar en allvarlig cancerprocess.

Adenokarcinom i prostata kan vara av följande typer:

Fin-acinar - 95% av det totala antalet patienter med denna typ av cancer. Det förekommer i form av flera små foci, som, när de växer, slår samman i en stor tumör;

Bäst av allt kan prostatacens mycket differentierade adenokarcinom behandlas - nästa högsta i prevalens. Strukturen hos starkt differentierade celler skiljer sig väldigt lite från strukturen hos friska celler. Denna typ av maligna celler växer långsamt och nästan inte metastasize;

Den sällsynta, men också den farligaste naturen - är skämdcellsformen av adenokarcinom. Denna form ger mycket snabb metastasering till bensystemet och lutar sig inte mot bestrålning, heller inte hormonell eller kemoterapi. Behandling består av en radikal operation för att ta bort bildandet själv med närliggande vävnader.

Klassificering av cancerstadier

Liksom alla maligna former, går sjukdomen i prostatakörteln genom 4 steg:

1: förändringar i vävnader är obetydliga, sjukdomsförändringar är inte, i analyserna finns inga allvarliga avvikelser från normen. Ondartade formationer kan detekteras endast genom att studera de tumörceller som tas från patienten under ett mikroskop, d.v.s. med en biopsi metod. Prognosen för snabb behandling är gynnsam;

2: tumören påverkar delar av körteln med membran. Under undersökningen är det lätt att identifiera patologins fokus

3: karakteriseras av snabb utveckling med lesioner av prostatablåsan och spridning i vävnaderna i närliggande organ

4th Stage, där metastaser i cirkulations och lymfatiska system genomsyrar alla större organ hos patienten, och som ett resultat av den tunga nederlag hela kroppen, det kommer en dödlig utgång.

Metoder för att diagnostisera denna sjukdom

Detektion av malign neoplasm i början av processen är nyckeln till framgångsrik behandling. Komplexiteten utvärdering av prostataadenokarcinom är, såsom noterats ovan, i asymptomatisk sjukdom i de tidiga stadierna av sjukdomsmanifestationer i likhet med uppkomsten och tillväxten av godartade tumörer.

Det finns olika metoder för att diagnostisera sjukdomar

Huvudproblemet vid tidpunkten för diagnosen - på vilket stadium är processen för tillväxt av maligna celler, lokalisering, graden av differentiering av celler. Från diagnosens noggrannhet beror på valet av rätt behandlingsmetod

Nu används följande diagnosalternativ för cancer:

 • Undersökning av doktor-urolog manuell körtel för att upptäcka dess ökning, vävnadsstramning;
 • Blod analyseras för utvärdering av nivån av PSA-prostata-specifikt antigen. Mängden PSA i blodet indikerar närvaron eller frånvaron av onormala celler. Men eftersom inflammation eller närvaron av en godartad tumör i prostata ökar också nivån av PSA, för att undvika en felaktig diagnos beräknas PSA i en kombination av flera sätt:
 • Beräkna den takt som PSA-nivån ökar;
 • Åldersnormerna för mängden PSA beaktas;
 • Bestäm nivåerna av fri och bunden PSA;
 • Ultraljudsundersökning är nästa diagnossteg, som gör det möjligt att mäta orgelns volym och närvaron av noder.
 • En biopsi är det viktigaste sättet att diagnostisera. För analysen tas prover av körtelvävnaderna för undersökning under ett mikroskop.
 • Också för en exakt diagnos är en magnetisk resonans eller datortomografi tilldelad som tydligt återspeglar kroppens inre organ och vävnader.
 • Om du misstänker förekomst av prostatacancer adenocarcinom med metastaser till ben är ben scan skriven - studiet av benvävnad hos patienten radioisotoper metoden.

Metoder för behandling

Hittills finns det inga etablerade gemensamma principer för behandling av manlig cancer på grund av bristande kontrolldata för att fastställa och jämföra effektiviteten hos olika behandlingsmetoder.

Adenokarcinom i prostatabehandlingen är komplicerat av förekomsten av en mängd faktorer och villkor som måste beaktas vid val av lämplig teknik, såsom:

 • Steg av sjukdomen;
 • Resultat av analyser och studier;
 • Patientens hälsa
 • Patienten måste själv välja behandlingsmetod.

Nuvarande behandlingar för denna typ av sjukdom är:

Väntetaktiken är vald för äldre män med närvaro av ytterligare sjukdomar och en starkt differentierad, långsamt växande tumör. En sådan patient undersöks regelbundet och ständigt observeras av en professionell;

Den operativa metoden för behandling av prostatacancer är den viktigaste

Drift är den föredragna behandlingsmetoden. Radikal prostatektomi vid behandling av sjukdomens första steg bevarar möjligheten till normal urinering och reproduktiv funktion. På ett tidigt stadium i frånvaro av metastaser till lymfkörtlar och ben, är en tioårs livslängd efter operationen 80 eller mer procent. I grund och botten, förvärrar den prognosen bota lymfkörtel skada och groning av maligna celler i sädesblåsorna, fylld med metastaser inom en snar framtid. Ofta efter operationen ordineras strålning och hormoner, vilket bidrar till förbättrade botemedelsresultat.

Bestrålning med prostata adenokarcinom förstör maligna celler, berövar dem förmågan att reproducera. Den höga effektiviteten av behandlingen tillhandahålls av vävnadsstrålningsterapi inuti, vilket irradierar cancerceller från insidan utan att skada friska vävnader.

Kryoterapi är en metod för behandling genom frysning, med efterföljande förstöring av tumörceller. Denna metod används i samband med mottagandet av hormoner, när tumören fortfarande är liten;

Hormonala effekter används när andra behandlingsmetoder inte har givit positiva resultat. Med hormonbehandling föreskrivs patienten läkemedel som stoppar tillväxten av cancerceller. Effektiviteten av hormonell blockad, stoppande tumörtillväxt, är 70-80%.

Prognos för återhämtning

Prognosen för härdning av adenokarcinom hos prostatan vilar på det etablerade stadiet av cancerprocessen:

I det första och andra steget av prostata adenokarcinom sker en fullständig härdning inom 80-95% av fallen;

Steg 3, där tumören når en stor storlek, sjunker överlevnadshastigheten till 50%;

4: e etappen, kännetecknad av närvaron av metastaser, är obotlig och palliativ vård syftar till att lindra patientens lidande.

En tidig undersökning i en medicinsk institution och tidig behandling började garantera en gynnsam prognos för patientens återhämtning. Regelbunden undersökning av män över 40 år varje år för närvaro av en tumör, ett brådskande besök hos läkaren med uppenbarhet av ångestsymtom minimerar riskerna för uppkomsten och okontrollerad utveckling av cancer.

När det morfologiska substratet i.

I människokroppen finns sådana celler.

Vad är adenokarcinom i magen? Vid frekventa.

Adenokarcinom i prostata: tecken och möjlig behandling

Acinar adenokarcinom i prostata är en av de vanligaste formerna av prostatacancer, som oftast utvecklas hos äldre män. Lågkvalitativt adenokarcinom i prostata, små-akinar och andra former av sjukdomen har sina egna egenskaper, men alla kan sluta fatala.

Med prostata adenokarcinom är tidig diagnos extremt viktig. I primärfasen är sjukdomen möjlig att eliminera, och män som har genomgått nödvändig behandling av terapeutiska effekter lever under mycket lång tid. I försummade fall av prostatacancer kan behandling inte ge resultat, och det finns åtminstone en chans till ett positivt resultat.

Så, hur länge en man kan leva med en sådan diagnos beror till stor del på hans beslutsamhet att bekämpa sjukdomen utan att förlora en dag.

skäl

Det finns ingen överenskommelse om var acinas adenokarcinom i prostatakörteln kommer ifrån.

Man tror att orsaken kan vara:

 • andropause;
 • låg sexuell aktivitet
 • felaktig kost;
 • ackumulering av skadliga metaboliska produkter,

På grund av detta skiljer sig divisionen av prostataceller från normala, och processen för omvandling av glandulära cellulära element till celler av malign manifestation börjar.

Obalanserad näring som leder till fetma orsakar ackumuleringen i den manliga kroppen av östrogen, som kan förkorta tiden för reproduktion av cancercellstrukturer och att stimulera sjukdomen.

Endokrina störningar, leversjukdomar och sköldkörtel kan också orsaka adenokarcinom.

I många fall, med prostatacancer, är prognosen, tyvärr inte mycket tröstande.

symptom

De första symptomen på prostata adenokarcinom, utvecklas snabbt, ofta förklädd som symptom på godartad prostata adenom, så risken ökat på grund av felbedömning av patientens tillstånd.

De vanligaste är de två faserna av sjukdomen:

 • initial - frekvent uppmaning vid urinering (smärta och andra obekväma känslor kan observeras);
 • De slutliga lymfkörtlarna i inguinsonen ökar, det finns manifestationer av hematuri och hemospermi. Uttryckt smärta i olika delar av kroppen, till exempel i midjan, bäcken, i de fall där metastaser bildas.
 • analys av kvalitet och kvantitativa parametrar av blod och urin - på innehållet i röda blodkroppar, som sänks
 • PSA;
 • punktera;
 • MR, ultraljud.

Internationell klassificering

För att dela upp den aktuella sjukdomen används Gleason-klassificeringen, vilket gör det möjligt att bedöma arten av aggressiviteten hos sjukdoms manifestationen.

Klassificering av Gleason

 • G1 - observerade observationen av låg aggressivitet, 1-4 poäng;
 • G2 - dynamik till cellernas tillväxt. 6 poäng för Gleason. Ärendet löses genom behandling. Det högsta värdet är 7 poäng;
 • G3 - vävnadsinfiltrering. Tydligt synlig är en grupp körtlar som skiljer sig i diameter och storlek. 8 (4 + 4) poäng för Gleason och över. Utsikterna är negativa;
 • G4-bildad bildning helt från cellelementen i en atypisk art. 9-10 poäng enligt Gleason skalaen;
 • G5 - Slimbildande cancer. 10 poäng.

Ju högre antal, ju mer aggressiva tumörbildningen är och ju lägre chanserna för en positiv prognos är.

 • Mycket differentierat adenokarcinom är G1-klassen. En liten progressionshastighet kännetecknas av förekomsten av en gynnsam prognos på bekostnad av återhämtning från patologi. Moderna terapeutiska förfaranden kan vara framgångsrika i 95% av samtalen;
 • Måttligt differentierat adenokarcinom i prostata - tillhör klassen G2-G3. Prognosen är positiv beroende på hur aktuell och korrekt behandlingen var. Kan detekteras vid rektal undersökning;
 • Den fina variationen av sjukdomen som behandlas, påverkar prostatakörteln uppskattas till 7 poäng, lokaliserad i många områden. Den lilla storleken av bildningen kombineras till en tumörbildning. Utseende manifesterar sig inte förrän når de nått 3-4 grader. Smärtsamma förnimmelser under urineringstiden är inte korrigerade. Med palpationsdiagnos kan tumörtumör inte palperas. Utsikterna är ogynnsamma;
 • Den lågkvalitativa typen av patologi är G4-G5. Det kännetecknas av den största aggressionen, som fortskrider i en ökad takt. Processerna är irreversibla, utvecklar metastaser. Prognosen präglas av ett ogynnsamt resultat, högst fyra år.

Stages of

 • I - manifestationen av det första utvecklingsstadiet anges. Grafiskt representerad av markör T1. Detektion görs ofta slumpmässigt. Kännetecknas inte av manifestationen av symtom. Detekteras av biopsi;
 • II - prostatacancer i 2: a graden - vävnadstransformation observeras endast på en del av prostata, det är lätt att diagnostisera;
 • IIIA - aktiv tumörväxt, de seminala vesiklarna med kapselpåsen börjar påverkas;
 • IIIB - prostatacancer i 3: e graden. Framsteg på närliggande närliggande organ
 • IV - beteckning av fjärde etappen. Metastatiska formationer förekommer på ytan av sfinkter, rektum, bäckvägg och andra områden.

Metoder för behandling

Kirurgi är inte den bästa lösningen för utvecklingen av cancer patologi, eftersom sannolikheten för återkommande naturen har en hög andel.

I modern behandling utförs terapeutiska förfaranden relaterade till användning av hormonella mediciner och kemikalieexponering. Behandlingsplanen utses av den behandlande läkaren, genom att bedöma sjukdoms svårighetsgrad.

Operativ ingripande

Operationen utförs i en situation med tumörbildning, om den når en medelstorlek, försvårar urinprocessen, stör detta, men metastaser är ännu inte detekterade.

Transaktionstyperna är:

 • prostatektomi, som kännetecknas av total eliminering av det drabbade organet.
 • orkidektomi. Hennes testiklar avlägsnas. Kastration av den kirurgiska formen utförs som en ytterligare åtgärd för att förhindra förekomsten av återfall av sjukdomen, om den provokerande faktorn är en ökad produktion av testosteronmolekyler.

Till följderna av eliminering av prostata adenokarcinom kan sådana manifestationer utföras kirurgiskt:

 • inkontinens;
 • infektion;
 • andra postoperativa komplikationer;
 • infertilitet.

När en operativ åtgärd utförs, kan lymfkörtlar som ett tillägg avlägsnas om en papillär version av sjukdomen har inträffat.

Strålbehandling

Modern strålterapi produceras som en självständig metod för terapeutisk påverkan, som används när 1-2 etapper av onkologisk utbildning dominerar.

Källan för strålning är introduktionen i det drabbade organet (prostata) med hjälp av kapslar av mikroskopisk storlek och lämnas där under en viss tid.

Hormonala effekter

Hormonal terapi utförs för att öka tiden för totalbildning av det onkologiska elementet. Injektioner med hormonella läkemedel är uteslutna med andra läkemedel. Det är inte en självständig terapeutisk metod.

kemoterapi

Kemoterapi utförs enbart som en hjälpmetod. Denna händelse är avsedd att bekämpa metastatiska formationer och som förebyggande åtgärd efter operationen.

ablation

Vid ablationen levereras en ultraljudskälla till den plats där tumören är belägen.

kryoterapi

För denna operativa åtgärd är följande typiskt: prostatakörteln, som påverkades, är fryst. Därefter tillföres helium till ytan av vävnaderna med argon i ett flytande tillstånd. Från denna exponering elimineras den aktuella sjukdomen.

tips

När det gäller näring är överdriven kolesterol, alltför fet och salt mat oacceptabel. Det är nödvändigt att äta, med mycket vitaminer och mineraler. Undvik att ta någon mängd skadliga produkter. Maten bör balanseras.

Stora och täta viktliftar är strikt kontraindicerade. Det välkomnas regelbundet och tillräckligt för att behålla muskelton, ta upp olika sporter, gå i frisk luft.

Skadligt att spendera tid i sittande läge.

Huvudprojektet av förebyggande:

 • Det är extremt farligt att ha ett aktivt alltför sexuellt liv.
 • det är nödvändigt att utesluta alla dåliga vanor
 • frånvaro av stressiga situationer.

För att förstå hur man minimerar risken för att utveckla en patologi eller följa livsstilen efter behandlingen, kan du besöka ett forum där patienter delar sina erfarenheter och eventuell medicinsk rådgivning.

Symtom och behandling av prostataadenokarcinom

Baserat på resultaten från statistiska studier diagnostiseras adenokarcinom i prostatakörteln oftare (i 95% av fallen) än andra typer av maligna tumörer som uppträder i denna körtel. Det är en vanlig sjukdom för män över 50 år.

Sjukdomen påverkar prostatavävnad och är en allvarlig patologi med hög risk för dödsfall och upptar den andra platsen i mortalitet efter lungcancer. Sjukdomens prognos beror på ett antal faktorer, som börjar med utvecklingsstadiet under diagnosen och slutar med patientens immunitet.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en malign neoplasma som påverkar cellerna i körtelepitelet, som uppstår i prostata som en eller flera knölar. Framväxten av patologi beror på mutationen av epitelceller, under vilka de muterar och snabbt multiplicerar. Ofta diagnostiseras glandular prostatacancer hos äldre män efter 50 års ålder. När sjukdomen utvecklas kan epitelial neoplasma begränsa sig till en prostata kapsel eller börja spridas längs de närliggande mjukvävnaderna och organen.

När metastaserade, kommer cancerceller in i lymf och påverkar iliac och retroperitoneal lymfkörtlar. Ofta förekommer spridningen av metastaser på blodbanan med ytterligare spridning i benvävnad. Den växande tumörens aggressivitet bestäms av Gleasons klassificering, vilket gör det möjligt att exakt avslöja scenen för cancerutveckling. Vid upptäckt av denna sjukdom bör läkaren informera patienten om vad prostataadenokarcinom är och hur vidare behandling ska baseras på tumörutvecklingsstadiet och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Orsaker till utveckling

De exakta orsakerna till utvecklingen av cancer har ännu inte utforskats fullt ut, men många års forskning har gjort det möjligt att identifiera flera faktorer som kan prova utseende av adenokarcinom i prostata:

 • ärftlighet - i det rådande antalet patienter upptäcktes att denna sjukdom tidigare diagnostiserades i nästa släkting;
 • fetma och nedsatt diet
 • beroende av att dricka och röka
 • naturlig åldring av prostata
 • en skadlig ekologisk miljö på bosättningsorten
 • yrkesverksamhet som innebär kontakt med cancerframkallande ämnen och andra skadliga ämnen.

Medicinsk forskning har visat att uppkomsten av onkologisk neoplasm har ett direkt samband med störningen av balansen mellan könshormoner, vilket förklarar förekomst av denna prostatasjukdom i ålderdom. Det är värt att notera att endokrina störningar också framkallar hormonella förändringar, vilket kan leda till att onkologi av prostata kan uppstå i ung ålder.

klassificering

Typer av adenokarcinom är uppdelade, tillämpar Gleason-klassificeringen. Med hjälp av Gleason-skalan för prostatacancer kan du differentiera celltillståndet och bedöma tumörets aggressivitet. Normala epitelceller, när de utsätts för ogynnsamma faktorer, muterar, omvandlas till maligna. Och ju starkare mutationsprocessen blir, desto mer aggressiv blir tumören själv.

Gleason-poängen består av två summeringsbara delar (Gleason-summan). Den första av dessa bestämmer den rådande differentieringen av celler efter den första histologiska analysen. Den andra avslöjar följande, från de mest förekommande i den andra prövningen av cellulär differentiering. Komponenterna utvärderas på en skala från 1 till 5, varefter de summeras och den totala poängen är från 2 till 10.

Den numeriska beteckningen för Gleason-klassificeringen är följande:

 • G1 - homogen ny formation består av likformiga permanenta kärnor. Aggressivitet är obetydlig, enligt Gleeson 1-4 poäng.
 • G2 - det finns en dynamik för förening och proliferation av neoplastiska celler. Betyg 6 poäng för Gleason. Högsta poäng kan vara 7 poäng (summan är 3 + 4). Oftast behandlas tumören effektivt.
 • G3 - detta utvecklingsstadium kännetecknas av infiltrering av maligna celler i närliggande vävnader. Gleason gör 8 poäng (4 + 4).
 • G4 - tumören är helt sammansatt av patologiska celler. Det finns infiltration av närliggande vävnader i närheten. Gleason-poängen är 9-10 poäng. Vid detta skede är det praktiskt taget omöjligt att differentiera cellerna i neoplasmen.
 • G5 - tumörceller skiljer sig inte åt. Enligt Gleason poäng 10 poäng.

Ju mer Gleason poängen, desto mer aggressiv uppträder neoplasmen och ju sämre prognosen för patienten.

Maligna neoplasmer klassificeras i följande grupper:

 • Mycket differentierat adenokarcinom i prostatakörteln - dessa neoplasmer motsvarar G1-klassen och orsakar inte kliniska symptom. I 95% fall är föremål för fullständig botemedel.
 • Måttligt differentierade adenokarcinom i prostatakörteln - enligt Gleason kallas sådana tumörer som G2-G3. Ofta är lokaliseringsplatsen den bakre delen av prostata. När prostatan hos acinar adenokarcinom diagnostiseras 6 poäng enligt Gleason, då behandlingen börjar, är förutsägelser för patienter gynnsamma. Fin-acinar adenokarcinom i prostatakörteln uppskattas till 7 poäng enligt Gleason. Det bildas i olika områden, och när foci utvecklas blir foci tätare och expanderar och bildar en stor tumör. Prognosen för en sådan sjukdom är ogynnsam.
 • Dåligt differentierad prostata adenom - tumörer benämnda G4-G5 Detta är den mest aggressiva tumörer, som snabbt växa till omgivande vävnader och metastasera. I detta fall kan de sjukliga förändringar inte korrigeras, och prognosen för patienter besvikelse.

Fin-akinar och akinar carcinom är de vanligaste maligna formerna av prostata. Små och stora tumörer har sådana skillnader:

 • Lokalisering - små-akinar adenokarcinom bildas omedelbart i flera zoner. Neoplasmer av liten storlek kan spridas i hela prostatakörteln. Stor-tarmtumör är lokaliserad endast på ett ställe, oftare i prostatens bakre del.
 • Prognos för behandling - tumör med små akinarer orsakar inte kliniska symptom och det kan inte detekteras av palpation. Transformation av celler kan vara upp till 5 år, varefter en stor del av kroppen påverkas, vilket påverkar ytterligare behandling negativt. En tumör med stor acinar kan detekteras och differentieras snabbare, vilket påskyndar tidpunkten för behandling och behandling. Om neoplasmen kunde identifieras i de tidiga utvecklingsstadierna är förutsägelser för patienter mer benägna att vara gynnsamma.

Under definitionen av prostata onkologi är det nödvändigt att inte bara använda Gleason-klassificeringen, men också för att bestämma scenen i sjukdomsbanan.

Grader och etapper

Graden av utveckling av cancer är en klinisk indikator bestämd av nivån av morfologiska fluktuationer av tumörceller. Du kan bestämma scenen av sjukdomen med en biopsi. Steg av tumörutveckling bestäms av dess storlek, tillväxtens dynamik och närvaron eller frånvaron av metastasering. Det finns 4 stadier av adenokarcinom:

 • I (första etappen) - klinisk symptomatologi visas inte. På detta stadium är sjukdomen sällan detekterad, oftast av en slump, när patienten söker medicinsk hjälp av andra skäl.
 • II (andra etappen) - endast en del av körteln påverkas. Detta stadium kan lätt diagnostiseras, eftersom förändringar i prostata strukturen kan spåras med hjälp av TRUS.
 • IIIA (tredje inledningsskedet) - det finns aktiv tillväxt av tumören, med maligna lesioner spridda till familjevesiklar och kapslarväska.
 • IIIB (tredje etappen) - utveckla cancer sträcker sig till intilliggande inre organ.
 • IV (fjärde etappen) - metastasering uppträder. Neoplasmen påverkar rektum, bäckens vägg, blåsan och sphincten.

Vid det första utvecklingsstadiet kan neoplasmen inte detekteras med hjälp av palpation. När sjukdomen når andra etappen kan den identifieras med ultraljud. Den tredje etappen kännetecknas av proliferationen av periferin av prostata. Det fjärde slutsteget involverar proliferationen av adenokarcinomceller i lymfsystemet, ben och lungvävnader, såväl som levern. Metastaser är oense på kroppen i flera månader.

diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra följande studier:

 • insamling av anamnese genom att undersöka och ifrågasätta patienten
 • palpation av prostata;
 • allmän analys av blod och urin;
 • blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA);
 • urografi (granskning och utsöndring);
 • uroflowmetry (mätning av dynamik och hastighet av urinering);
 • transrectal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS);
 • magnetisk resonansbilder.

Under diagnosen av sjukdomen är det viktigt att utföra differentiering, för att utesluta andra prostata sjukdomar med liknande symtom, till exempel åldersrelaterad hyperplasi eller adenom.

symptom

Vid det inledande utvecklingsstadiet orsakar inte tumören några kliniska symptom, så det är omöjligt att detektera en tumör utan att utföra diagnostiska studier. Med utvecklingen av tumörer i ett tidigt skede kan symptomen på adenokarcinom vara enligt följande:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • smärta och brännande under urinering.

I senare skeden kännetecknas sjukdomen av smärtsyndrom i bukregionen, som utstrålar sig i testiklarna och pubicområdet. Visuellt är det möjligt att upptäcka en ökning av lymfkörtlar i ljummen. Sjukdomens främsta symptom är en blandning av blod i urinen och sperma.

När tumören utvecklas till metastasen, smärtsyndromet förflyttas till revbenen och coccyxen, patientens aptit förvärras och en känsla av permanent utmattning uppstår. Det är viktigt att skilja adenom från adenokarcinom, eftersom de har en vanlig symptomatologi. Du kan upprätta en noggrann diagnos om du utför en fullständig läkarundersökning på ett sjukhus.

Metoder för behandling

Helt botemedel prostataadenocarcinom är endast möjligt om det diagnostiserades i de tidiga utvecklingsstadierna. Med en lämplig lokalisering kan andrologistläkaren förskriva patienten en operativ behandling som innefattar borttagning av prostata och närmaste lymfkörtlar. Vidare kan behandlingen av adenokarcinom i prostatakörteln genomföras med hjälp av låg invasiva metoder, till exempel hormonbehandling och kemoterapi. Metoden för att bekämpa onkologi bestäms på basis av utvecklingsstadiet av cancer, lokalisering av tumören och patientens allmänna hälsotillstånd.

Operativ behandling

Terapi genom kirurgisk ingrepp utförs om tumörens storlek når en medelstorlek, neoplasmen stör urinering och metastasering uppträder. Innan patienten tilldelas operationen är det nödvändigt att förutsäga eventuella konsekvenser efter avlägsnande av prostata och göra en uppskattning i relation till möjliga positiva resultat.

Innan operativa manipuleringar genomförs ska patienten överlämna alla nödvändiga analyser:

 • blodprovtagning för PSA-cancermarkör;
 • magnetisk resonansavbildning för att korrekt detektera tumörens placering
 • Allmänna tester av urin och blod
 • undersökning av en kardiolog

Efter att ha utfört all nödvändig forskning och erhållit resultat måste läkaren bestämma vilken väg att genomföra operationen:

 • Prostatektomi - organet är helt borttaget. Ofta utförs operationen med hjälp av laparoskopi, vilket är minimal invasiv kirurgisk manipulation, så det gör liten skada och stress för patienten.
 • Orkektomi - borttagande av testiklar. Det utförs som ett tillägg som är nödvändigt för att förhindra sjukdomsfallet, i det fall när den provokerande faktorn avslöjade en ökad produktion av testosteron av kroppen.

Under operationen kan lymfkörtlar avlägsnas, eftersom infekterade celler kan spridas genom lymfen.

Strålbehandling

Modern medicin skiljer strålbehandling med en separat behandlingsteknik, vilket är effektivt om onkologi diagnostiseras i tidiga stadier (1-2) av utvecklingen. En särskild strålkälla introduceras i prostata och lämnas där under en viss tid. Sådana typer av strålterapi används:

 • Brachyterapi är en effektiv teknik, under vilken en smalt reglerad bestrålning av det drabbade organet utförs utan negativa effekter på kroppen.
 • Adjuvant strålbehandling - ordineras ofta efter kirurgisk behandling för att förhindra återfall. Vanligtvis utsedd i kombination med kemoterapi.

Vilken typ av strålterapi ska användas, väljer doktorn, baserat på graden av utveckling av cancer och patientens allmänna tillstånd.

Hormonbehandling

Hormonbehandling används för att stoppa eller minska produktionen av testosteron i kroppen. Denna teknik är inte en separat behandlingsmetod och utses i ett komplex med andra läkemedel för att fördröja tumörutvecklingen. Intag av hormoner är en konservativ teknik som tar bort de kliniska symtomen på sjukdomen.

kemoterapi

Patienter med adenokarcinom i prostata är ordinerad kemoterapi som en hjälpmetod för bekämpning av metastas och profylax efter kirurgisk behandling. Innan utnämningen av en kemoterapi bör man ta hänsyn till eventuella negativa effekter på kroppen, eftersom biverkningar kan vara svaghet, berusning och försämring av immunsystemet.

ablation

Användningen av ablation är effektiv vid diagnostisering av sjukdomen vid tidiga utvecklingsstadier, och endast om patologi endast har en skada. Vid ablation utförs ultraljudsemitorn till det drabbade området, vilket har en skadlig effekt på cancerceller.

kryoterapi

Modern medicin innebär kryoterapi som ett alternativ till kirurgisk manipulation av tumöravlägsnande. Under proceduren fryses det angripna området av prostatan med argon eller helium, vilket orsakar förfall av adenokarcinomceller. För att förhindra effekterna av förkylning på omgivande vävnader, är en kateter, genom vilken ett frysmedel inträder, försedd med ett speciellt toppskydd där en varm vätska är belägen.

Prognos och förebyggande

Hur mycket patienten kommer att leva i fallet med prostatacancer beror på aktuell diagnos av sjukdomen. Den mest gynnsamma prognosen för livet i adenokarcinom i prostata, när patienten bad om hjälp för 1-2 steg. I 90% av fallen av cancer garanteras en överlevnad på fem år. Med en tumör som detekteras i 3 steg är överlevnaden inte större än hos 50% av patienterna. I fjärde etappen - upp till 19%.

Det finns inga bestämda sätt att förebygga prostatacancer, men du kan minska risken om:

 1. Regelbundet genomgå en urolog undersökning
 2. Anslut till en hälsosam kost;
 3. Håll koll på närvaron i mat av alla nödvändiga vitaminer och mineraler;
 4. Bli av med dåliga vanor (alkoholism, rökning).

Om det finns tecken på onkologi, måste du genast genomgå en fullständig medicinsk undersökning.

Fincellad adenokarcinom i prostata och dess behandling

En av sorterna av prostatacancer är små-acinar adenokarcinom. Män, efter att ha hört en sådan diagnos, undrar - vad är det här? Det är faktiskt en tät cancernod som ligger på prostata och har en ljusgul färg. Patologi har ett antal former, med varje prediktion och konsekvenser skiljer sig åt. I artikeln kommer vi att berätta vilka symptom som åtföljs av sjukdomen, hur urologen diagnostiserar, vilken behandling mannen väntar på. Du kommer att lära dig om de möjliga konsekvenserna, titta på videon.

Funktioner i neoplasmen

Acinar adenokarcinom (ett annat namn för onkologi) kan vara i olika former, skillnaden mellan vilken är i strukturen av cancerceller. För att tilldela rätt behandling är det nödvändigt att skilja vävnaderna. Detta görs under ett mikroskop och i enlighet med den fastställda klassificeringen.

Adenokarcinom har följande former:

 • finkornig - vanligast hos män;
 • mycket differentierade - på andra plats för att identifiera;
 • lågkvalitativt adenokarcinom - har den mest fördelaktiga prognosen;
 • squamous cell - är sällsynt hos män, som kännetecknas av snabb tillväxt av tumören och penetration av metastaser i benet.

Fine-acinar adenokarcinom detekteras hos 95% av männen som genomgick undersökning för misstänkt prostatacancer. Denna kategori av malign neoplasm kännetecknas av flera lokaliseringsställen. Det innebär att prostatakörteln kan ha en eller flera knölar som består av cancerceller. Vid detektering av denna sjukdom är behandlingsmetoder, huvudsakligen kirurgiska, upp till avlägsnandet av prostata.

Oftast upptäcks sjukdomen hos män 45-50 år och äldre. Hos ungdomar under 30 år är sjukdomen sällsynt, risken för att tumörbildningen ökar med åldern. Enligt WHO: s statistik, i Ryssland, är adenokarcinom av småacin den femte ledande orsaken till dödsfall hos män över 50 år. Därför bör problemet behandlas med all allvar, inte förlita sig på folkbehandling och försumma inte läkarens rekommendationer och föreskrifter.

Vilka orsaker kan orsaka melkonatsinarnuyu form av cancer

Fram till slutet av förra seklet trodde läkare att den enda orsaken till utseendet på en malign tumör i prostata beror på åldrande. Faktum är att med ålder uppstår irreversibla förändringar i människans kropp. Först förändras strukturen hos DNA, vilket leder till hormonal misslyckande. Urino-genitalsystemet faller under attack, nivån av dihydrotestosteron ökar, vilket påverkar bildandet av prostatacancer, inklusive adrenokarcinom i småacin.

Vid slutet av 1900-talet blev det tydligt att prostatacancer inte bara utvecklas på grund av ålderdom. Forskare har identifierat ett antal andra orsaker som direkt eller indirekt kan provocera onkologi i prostata.

 1. Ärftlighet. Det är uppenbart att en man vars far eller farfar var sjuk med denna form av prostatacancer, är risken för onkologi högre.
 2. Förgiftning av kadmium. Ämnet är ett starkt toxin som finns i produktionen och inom områden med miljökatastrofer.
 3. Fetma. Överdriven vikt hos en man försämrar blodtillförseln och påverkar nivån på testosteron och dihydrotestosteron, vilket leder till utveckling av adrenokarcinom hos småacin.
 4. Näring - en överflöd i kosten av feta livsmedel minskar smältbarheten av vitamin A, som tjänar som försvar mot utveckling av onkologi.
 5. XMRV-viruset är en teori där sannolikheten för att utveckla en malign neoplasma i prostatakörteln ökar med penetration av ett medel av denna typ. Uppgifterna är inte kliniskt bekräftade, studier genomförs.

Förutom dessa orsaker kan vissa sjukdomar provocera en liten tumör i prostata. Atypisk hyperplasi av prostata, vars utvecklingsmekanism är okänd leder till onkologi. Också orsaka sjukdomen kan och interepithelial neoplasi - patologi, där kroppen framträder celler som har en "onormal" struktur. Problemet i sig är inte en onkologi, men det anses vara ett precanceröst tillstånd.

Vad är symptomen på adenokarcinom?

Tecknen som följer med utveckling av onkologisk patologi, liknar visningar av andra sjukdomar i en prostata. Bland dem:

 • snabb uppmaning att urinera utan att känna blåsans tömning;
 • smärta i perineum, spastisk eller permanent;
 • intermittent urinström;
 • För att klara ett litet behov måste man mäta sin mage.

Med metastaser börjar smärta i benen, i anus och ändtarmen. Kan inguinal inguinal lymfkörtlar i kombination med svår smärta vid pressning. När processen startas, ökar dessa symtom vilket försvårar en sjuks livskvalitet.

Hur utförs diagnostik?

Metoder för att diagnostisera "små-akinar-adenokarcinom" är desamma som i andra patologier i prostatakörteln. Först och främst samlar läkaren medicinsk historia, lär sig om symtomen, identifierar möjliga provokationsfaktorer.

I receptionen kommer urologen att utföra rektal palpation av prostata för att identifiera förändringar i sin struktur. Därefter går mannen till leverans av urin och blodprov, studier av blodserum på PSA-markeringsfönstret, andra laboratoriemetoder.

Efter att ha mottagit resultaten och ställt in en preliminär diagnos, får patienten ett hänvisning för instrumental diagnostik:

 • TRUSS av prostata;
 • magnetisk resonansavbildning;
 • abdominalt ultraljud i bukhålan;

Klassificering av adenokarcinom på Gleason-skalan är av stor betydelse. Detta är en metod för att bedöma cancercellernas aggressivitet i en fempunktskala. Steget bestäms genom att ta två cellprover med en biopsi och efterföljande histologisk undersökning. Resultaten sammanfattas. Till exempel har en biopsiprofil en poäng på 5, den andra har en poäng på 2. Totalt uppnås 7 Gleason-poäng.

Ju högre Gleason poäng, desto mer aggressiv form av cancerceller.

 1. Index 2-6 för Gleason har inaktiva former av cancer med liten sannolikhet för metastasering.
 2. Från 6 till 7 poäng - måttligt differentierat små-akinar adenokarcinom. Formeln kan vara: 3 + 3 = 6.
 3. Indexet över 8 poäng har svaga tumörer, de är farligast för människans liv.

Med all data på plats, kan en erfaren läkare enkelt ställa en korrekt diagnos och förorda lämplig behandling.

Hur utförs behandlingen?

Kontrollåtgärder för adenokarcinom av adrenocyter beror på utvecklingsstadiet av patologi och utvärdering enligt Gleason. I de tidiga stadierna av sjukdomen är läkemedelsbehandling möjlig, vid senare skeden - kirurgi för att helt avlägsna tumör- eller prostatakörteln (radikal operation).

Hormonbehandling

Hormonal behandling utförs enligt följande metoder:

 1. Castration - efter borttagning av testiklar i kroppen reducerar hanen androgenhalten, inklusive testosteron. Detta påverkar positivt behandlingen av småskaliga former av prostatacancer.
 2. Användningen av det kvinnliga könshormonet östrogen. Den vanligaste dietylstilbestrolen (DES), som fördröjer utvecklingen av cancerceller och minskar nivån av PSA i blodet.
 3. LHRH-agonister är läkemedel som ersätter kastration och minskar nivån av manligt könshormon. Det finns ett antal nackdelar, bland annat den primära ökningen av testosteronnivåerna och en kraftig ökning av symtomen.
 4. Antagonister av LHRH - I Ryssland används läkemedlet "Firmagon" framgångsrikt. Den används i form av subkutana injektioner, 3 dagar efter kursens början, minskar testosteronnivån till kastration i 2 veckor - nivån av PSA i blodet.
 5. Antiandrogena läkemedel - undertryck hormon testosteron, minska eller stoppa tillväxten av prostatacancer.

Dessa metoder för hormonell behandling har biverkningar och kontraindikationer, därför utförs hormonbehandling på ett sjukhus.

Som för radioterapi och kirurgi vid behandling av melkoatsinarnoy adenokarcinom, metoden för att utföra samma som i andra typer av prostatacancer.

slutsats

Nivån på utveckling av moderna mediciner gör det möjligt att identifiera adenokarcinom av småacin i början av utvecklingen. Med detta tillvägagångssätt är prognosen för en man gynnsam, och behandlingen sker med minimala konsekvenser för kroppen. Därför, om det finns karakteristiska symtom behöver du inte självmedicinera och hoppas på recept på traditionell medicin. Kontakta din läkare för korrekt diagnos och snabb behandling.

Klinisk och morfologisk klassificering av prostatacancer

Kapitel 2. Klinisk och morfologisk klassificering av prostatacancer

I 70% av fallen utvecklas prostatacancer i periferzonen, endast i 10-15% av fallen förekommer tumören i den centrala zonen, i andra - i övergångszonen. Som påpekats ovan börjar sjukdomen, med sällsynta undantag, efter 50 år. Histologiska studier av prostatisk obduktion hos unga män i åldern 30-40 år i 20 procent av fallen avslöjade mikroskopiska foci av latent cancer. Eftersom sådana mikroskopiska tumörer växer extremt långsamt, så syns inte sjukdomen kliniskt. Med tiden ökar foci av latent cancer gradvis och börjar förlora de karakteristiska egenskaperna hos differentiering. Det är allmänt accepterat att när en tumör når en volym av 0,5 cm3 blir den kliniskt signifikant och kräver lämplig behandling. Morfologiskt maligna tumörer i prostatakörteln är uppdelade i epitelial och icke-epithelial. I sin tur är epiteltumörer uppdelade i adenokarcinom, transitionalcellkarcinom och plavocellkarcinom. De två sista formerna av tumören är sällsynta. Den vanligaste epiteltumören är adenokarcinom. Det bör noteras att mikroskopiskt adenokarcinom är heterogent i sin struktur. Det finns följande typer av adenokarcinom:
1) finkornig,
5) fast trabekulär cancer,
2) storskalig,
6) endometrioid,
3) Kryptisk cancer,
7) glandular-cystisk,
4) papillär adenokarcinom,
8) slembildande cancer.

De viktigaste diagnostiska kriterierna för prostatacancer är strukturell atypism: ett kompakt arrangemang av tumöraktigt akin, oregelbunden tillväxt med infiltration av organets stroma. I tumörens strom förekommer dödsfallet hos de elastiska fibrerna, infiltrering av den omgivande vävnaden med tumören, invasion av perineurala och perivaskulära lymfatiska sprickor.

För närvarande är den mest använda den histologiska klassificeringen av Gleason, eftersom den i stor utsträckning uppfyller kraven i kliniken när man väljer behandlingens taktik och prognosen för sjukdomen (figur 1).

Fig. 1. Histologisk klassificering av prostatacancer enligt Gleason

Gleason klassificering är baserad på graden av differentiering av tumörkörtelstrukturerna. Tumör Gleason 1 i termer av generatorer väsentligen normal prostata, vars struktur med ökande Gleason score förloras, och exponent 5 känne odifferentierade tumörceller. Ju mer vävnadsdifferentiering går förlorad desto sämre är prognosen för denna patient.

Enligt Gleasons klassificering är graden av differentiering av tumören uppdelad i fem graderingar:

 • gradering 1: tumören består av små homogena körtlar med minimala förändringar i kärnorna;
 • gradering 2: tumören består av kluster av körtlar som fortfarande är separerade av stroma men ligger närmare varandra;
 • gradering 3: tumören består av körtlar av olika storlek och struktur och som vanligen infiltrerar stroma och omgivande vävnader;
 • gradering 4: tumören består av uppenbarligen atypiska celler och infiltrerar omgivande vävnader;
 • gradering 5: tumören är ett skikt av odifferentierade atypiska celler.
Med sällsynta undantag har prostatacancer en heterogen struktur. För att beräkna Gleason-poängen sammanfattas därför de två vanligaste graderingarna. Till exempel, i undersökningen visade att den vanligaste tumör som består av atypiska celler och infiltrera omgivande vävnader, vilket motsvarar gradation 4. Dessutom även frekventa tumörkörtlar bestående av kluster fortfarande stroma separerade men ligger närmare varandra andra som motsvarar den gradering 2. detta kan vara, men mycket mindre ofta träffas och andra utföringsformer av strukturen av tumörer, men summeras endast två mätvärden, det största värdet av grade (i detta fall 4 + 2), d.v.s. Gleason score är 6. Den resulterande antal poäng är en viktig prediktor, vilket tyder på en mer snabb sjukdomsutveckling, metastas och minska överlevnad.

Analysen av resultaten till vakande väntar i behandling av prostatacancer visade att patienter med en Gleason poäng på mindre än 4, har tumören spridit sig till 2,1% per år hos patienter med en Gleason poäng av 5 till 7 - i 5,4% av fallen och hos patienter med en Gleason poäng mer 7 - i 13,5% av fallen.

Tabell 9. Klassificering efter klass Gleason.