Huvud
Skäl

Prostata cyst

Cystisk bildning kan förekomma i något organ i människokroppen. Prostatakörteln är inget undantag. Prostata cysten är falsk och sann. Den senare visas mellan lobulerna, i detta fall är håligheten fylld med vätska. Dess färg och konsistens kan variera. Formationens väggar består av fibervävnad, eventuellt närvaron av ett epitel av en cylindrisk eller kubisk typ. Den falska cystiska hålan är en övervuxen glandulär lobule.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Från cyste i prostata lider omkring 20% ​​av det starkare könet. I riskgruppen ligger främst män över 40. Cystiska formationer klassificeras enligt:

 • Ursprungsorsaker (medfödda, förvärvade);
 • storlek;
 • plats;
 • former;
 • innehåll;
 • närvaro (frånvaro) av skiljeväggar (enkel, komplex);
 • kvantiteter (singel, multipel).

Cystor, vars diameter är från 2 till 5 mm, är kända som små. De finns även i en frisk man. De har inte negativ inverkan på prostatakörtelns funktion tills de ändras på grund av påverkan av externa och interna faktorer.

Bildningen kan ligga nära urinrörets inre öppning. Cystiska håligheter, som härrör från medfödda sjukdomar, är lokaliserade vid prostatens botten. De kännetecknas av spindelformad eller droppformad form, har en tunn stammen bildad av parenkymvävnad.

Förvärvade prostatacystor upptäcks oftare hos äldre. Kaviteter av denna typ kan växa till stora storlekar. Som ett resultat är inte bara prostatakörteln skadad, utan även urinblåsan, urinröret och andra inre organ som ligger i bäckenregionen.

Riskfaktorer

Varje typ av prostatacyst har sina egna egenskaper. Kaviteten av den falska typen bildas på grund av obstruktionen av prostatakörtelns excretionskanaler. På grund av detta ackumuleras den hemlighet som genereras av denna kropp. Det finns stagnation, vilket resulterar i att gynnsamma förhållanden skapas för den väsentliga aktiviteten hos patogen mikroflora. Förstoring av prostats lobule åtföljs av att den fylls med en vätska innehållande pus. Tillväxten av den sanna typen karakteriseras av en sluten struktur.

Sannolikheten för utseende av cyste i prostatakörteln ökar på grund av följande skäl:

 • Sjukdomar i prostatakörteln (prostatit, hyperplasi, onkologi).
 • Otillräcklig (överdriven) sexuell aktivitet.
 • Öka mängden utsöndring som produceras.
 • Kostnaden för yrkesverksamhet (lyftvikt, vibration).
 • Stor fysisk belastning.
 • Stress.
 • Problem med sömn.
 • Alkoholism, rökning och annan skadlig missbruk.

Spridningen av fibrös vävnad blir ofta en följd av patologier i det genitourära systemet. Att ignorera rekommendationer från den behandlande läkaren, vägrar att genomgå en årlig läkarundersökning påverkar prostatakörtelns funktionalitet negativt. Medfödda cystor uppstår från Mueller-kanalernas otillräckliga bildning. Denna sjukdom är ofta förknippad med patologier av penis och skrotets struktur.

Kliniska manifestationer

Symtom på prostatacysten hos män liknar dem hos andra patologier i det genitourära systemet. Till dem rankas:

 • Smärtsamma känslor i ljummen, rektalområdet.
 • Akut retention av urin.
 • För tidig utlösning.
 • Obehag vid urinering och ejakulation.
 • Hyppig uppmaning att släppa urin, speciellt på natten.
 • Känsla av ofullständig tömning.
 • Subfebril kroppstemperatur under en längre period.
 • Försvagning av urinflödet.
 • Impotens.

Prostatacystan utvecklas ofta utan märkbara kliniska manifestationer. Att diagnostisera det i detta fall är svårare än vid närvaro av ljus symptomatologi. Ofta beror detta på regelbundna förebyggande undersökningar.

Situationen förvärras om infektionen kommer in i kroppen. Infektion blir drivkraften för bildandet av pus, proliferation av fibrös vävnad, en abscess, en ökning i prostatacysten. Resultatet är en minskning av rektum och urinrör. För att identifiera den exakta orsaken till sjukdomen behöver du hjälp av en kvalificerad urolog.

Hur man diagnostiserar

Vassen utsöndrar kanalen om vägen av vas deferens är trasig. Du kan hitta detta genom att undersöka spermierna. Denna metod är nödvändig för att bestämma sätt att återställa den reproduktiva funktionen. Avvikelser som upptäcks till följd av laboratorieundersökningar av sekretion, som produceras av prostatakörteln, kompletterar den kliniska bilden.

I den första etappen av undersökningen bedriver läkaren en anamnesis. Därefter använder han de fysiska metoderna för diagnos. De innefattar palpation av prostata. Så du kan bestämma storleken på endokrina körteln, arten av sjukdomen, närvaron (frånvaro) av inflammatorisk process. Cysten manifesteras som en rundad neoplasma, kännetecknad av elasticitet. Därefter utser läkaren laboratorieundersökningar av biologiska material (urin, blod, seminalvätska, prostasjuice). I listan med obligatoriska metoder:

 • Allmän analys av urin och blod.
 • Biokemi.
 • Urethrocystoscopy.
 • Urethrocystography.
 • Datortomografi.
 • Ultraljud av det urogenitala systemet.
 • Sperma.

Cancer av den cystiska typen är mycket mindre vanligt än prostatacancer. Diagnosera denna sjukdom genom TRUS. Med denna teknik kan du identifiera det drabbade området av prostata. Cystenen har ojämna väggar än den nya tillväxten, desto mer märkbar. Vid behov punktera.

Intensiteten av kliniska manifestationer beror på typen av cystisk bildning, lokalisering och storlek. Små cystor med en enkel struktur skadar inte kroppen hos en man. Det viktigaste är att börja stödja terapi i tid och för att undvika effekterna av negativa faktorer.

behandling

Terapeutisk behandling ordineras beroende på utvecklingsstadiet av patologi. Om prostata cyst inte stör patienten och inflammationen är frånvarande, föreskriver läkaren läkemedel och minimalt invasiva förfaranden. Om den cystiska bildningen är stor och komplicerad genom suppuration blir kirurgisk ingrepp den enda vägen ut.

Självmedicinering i detta fall kommer inte att medföra lättnad. Utan en noggrann diagnos kan effektiv terapi inte väljas och i avsaknad av en noggrann diagnos kommer patientens tillstånd gradvis att försämras. Behandlingsregimen kan innefatta punktering eller sklerosering. Av yttersta vikt är de ytterligare åtgärder som vidtas för att eliminera komplikationer.

De innefattar fysioterapi (zoneterapi, magnetoterapi). En fördelaktig effekt på prostatakörteln tillhandahålls av ultraljud, vakuum och värmebehandling. Med hjälp kan du stoppa omvandlingen av prostata. Komplex behandling är ett alternativ till kirurgisk ingrepp. Dessa metoder används framgångsrikt under den postoperativa perioden. De återställer erektil funktion, eliminerar stagnation, ökar libido. På grund av dem minskar intensiteten av kliniska manifestationer: smärta försvinner, obehag som uppstår vid urinering försvinner.

Den terapeutiska behandlingen innefattar ofta metoder för alternativ medicin. Läkaren hjälper dig att välja recept som förbättrar prostatakörteln. Använd folkmedicinska åtgärder med försiktighet. Trots den naturliga sammansättningen har de biverkningar och kontraindikationer. Örter används för symptomatisk behandling, cysten med hjälp kan inte elimineras. Fytoterapi mot prostatacyst används i kombination med mediciner och fysioterapi.

De mest effektiva drogerna är:

 • Tinktur av burdock. Juice av medicinalväxter (300 ml) kombineras med ett glas alkoholhaltig dryck (vodka). Blandningen infunderas i 2 dagar. En enstaka dos är lika med en teskedsmedel, drick medicinen innan du äter.
 • Essensiell olja från kargenfrön svart. Han gnidas dagligen i ljummen. Den positiva effekten av kompositionen kompletteras med en massage. Som ett resultat ökar sexuell attraktion, och styrkan återställs.
 • Infusion av Stalnik, björkblad och linfrö. Ingredienserna tas i samma proportion och blandas. Lägg sedan 3 matskedar vegetabilisk samling i en termos, häll torrblandning med kokande vatten. Kompositionen är klar om 2 timmar, ta den tre gånger om dagen. Den dagliga normen är 300 ml, denna medicin behandlar prostatit och prostata adenom.

Att bota en cyste i prostata tar lång tid. Läkemedelsblandningar har en kumulativ effekt, så det är inte rekommenderat att hoppa över receptionen.

titta

Denna metod är i alla fall nödvändig. Kontroll över storleken på prostata och cystisk hålighet hjälper till att utvärdera effektiviteten av de åtgärder som vidtagits och i tid för att stoppa inflammatorisk process. Denna metod är grundläggande, om bilddiametern inte överstiger 2 mm, har vätskans färg och konsistens också ett värde.

Vid val av övervakningsteknik utser doktorn patienten ett regelbundet schema med besök. Medicinsk undersökning av det urogenitala systemet bör ske minst två gånger om året. Om det finns smärtsamma känslor, obehag vid urinering och ejakulation, ska du omedelbart kontakta din läkare. Utseendet hos sådana tecken indikerar övergången av cystisk utbildning till nästa steg.

Mottagning av läkemedel

Drogterapi ingår i den terapeutiska regimen som föreskrivs för prostatacyst. Läkaren väljer läkemedel, med fokus på resultaten av den diagnostiska undersökningen. Han tar nödvändigtvis hänsyn till orsaken till patologiska förändringar och storleken på det cystiska hålrummet.

Om cysten är komplicerad av inflammation, ordinera läkemedel som saktar tillväxten och förhindrar ytterligare förändringar i organets klonvävnad. Detta underlättas av ett terapeutiskt komplex av antibiotika, hormoner, analgetika, animaliska enzymer och antispasmodika.

Dessa läkemedel har en fördelaktig effekt på blodcirkulationen i bäckenområdet och prostatafunktionen. I behandlingsschemat ingår rektala suppositorier, med långvarig inflammationsbehandling kommer inte att ge den förväntade effekten. Om bildandet av det cystiska hålrummet utlöses av den accelererade tillväxten av en cancerous tumör innefattar det härdande systemet kemi, androgen-blockad och kirurgisk ingrepp.

punktering

Behovet av sådan behandling av prostatacystosen uppträder om det finns problem med urinering. Mini-operation utförs med hjälp av ultraljud. Vätskan pumpas ut ur appendagen på prostatakörteln. Punktering kombineras ofta med skleroterapi. Minimalt invasivt förfarande för avlägsnande av cysten anses effektiv, enkel och säker.

scleroterapi

Denna operation är en punktering, kompletterad med limning av väggarna i cystisk utbildning. I det första steget avlägsnas vätska från hålrummet, och en speciell preparat införs i den andra.

Denna metod får ordineras för de flesta patienter, det har inga begränsningar. Skleroterapi är nödvändig om prostatacystosen är stor i storlek, och i klinisk bild utöver tecken på urinlidssyndrom är det en försämring av erektilfunktionen.

Operationsavlägsnande

Kirurgisk kirurgi för att eliminera cystisk utbildning föreskrivs när effekterna av traditionell medicin och sjukgymnastik är otillräckliga. Det finns flera sätt att kirurgiskt ingripa, bland dem:

 • Dränering av prostatacysten är en form av skleroterapi. Metoden är föreskriven i närvaro av volymetrisk utbildning. Operationen utförs enligt följande: det cystiska hålrummet behandlas med etylalkohol, vilket orsakar skleros och upptorkning av bildningen.
 • Laser-nukleering av prostatacystosen är ett nödvändigt ingrepp om prostatacystosen orsakas av hyperplasi. Det ordineras om prostatakörteln har ökat till 80 kubikmeter. se Laserterapi är kontraindicerad hos personer som lider av onkologi. Anledningen till att vägran att utföra detta förfarande är förekomsten av purulent exudat.
 • Laparoskopi är en metod som innefattar excision av prostatacysten med ett endoskop. Operationen görs i närvaro av abscesser, risken för smittsam infektion är minimal. Efter operationen krävs rehabilitering. Prostatakörtelns funktionalitet återställs helt.

Förebyggande åtgärder

För att undvika utveckling av prostatacystor och komplikationer är det nödvändigt att minimera effekterna av negativa faktorer. Därför överdriver inte om blåsan är full. Också du måste följa temperaturregimen, superkylning är strängt förbjudet. Vilken katarralsjukdom som helst kan prova en minskning av prostatakörtelnens funktionalitet.

Det bästa förebyggandet kommer att vara en hälsosam livsstil. Glöm inte om måttlig träning och rätt näring. Från kosten måste man utesluta kaffe, alkoholhaltiga drycker, kryddiga och feta livsmedel. Det är nödvändigt att följa intim hygien, det är önskvärt att undvika oavsiktliga anslutningar.

Det är nödvändigt att genomgå en urologisk undersökning varje år. Inte ignorera även mindre förändringar i prostataarbetet. När symptom uppstår måste prostatacystrar utan dröjsmål gå till sjukhuset. Detta gäller särskilt män, vars ålder är över 35 år.

Eventuella komplikationer

I avsaknad av snabb behandling av prostata kan cysten öka kraftigt. I detta fall kommer det att utöva påtryckningar på prostata, urinblåsa, tarm, urinrör. Resultatet av sådant inflytande är ofta bildandet av konkrement, inflammation i prostata, abscess, proliferation av fibrös vävnad. I nästa steg finns det skleros och atrofi av skadade prostataceller.

Utvecklingen av ett cystisk hålrum i prostatan åtföljs av en deformation av körtelvävnaden och kärlen, en försening i urinen. Som en följd av patologins progression uppstår en störning av utbildningen, som är full av skador på närliggande organ och sepsis. Prostatacystosen är farlig, så ignorera inte dess symtom och konsekvenser.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Topiska metoder för behandling av prostatacyst hos män

Frekventa besök på toaletten på kvällen, fullständig eller partiell störning av sexuell funktion, smärta vid utlösning och urinering - allt detta kan indikera närvaron av en prostatacyst hos män. Denna sjukdom behandlas framgångsrikt på ett tidigt stadium. Var därför inte panik om du diagnostiserats med ett sådant tillstånd.

Ju tidigare du uppmärksammar oroliga manifestationer och konsulterar en specialist, desto högre är sannolikheten för fullständig eliminering av tumören.

Hyperplasi av prostata och cystisk brännvikt: vad är skillnaden?

En man som hänvisas till en läkare kan diagnostiseras som: BPH eller cystisk fokalskador. Det är inte samma sak.

BPH är en godartad prostatahyperplasi eller prostata adenom. Orsaken till utvecklingen av denna sjukdom är den hormonella rekonstruktionen av organismen, som förekommer i vävnaderna efter 45 år.

Cyst av prostata

Klippen i körteln expanderar, som ett resultat av vilket orgelet växer i storlek och klämmer urinröret. I de flesta fall är huvudsymptomet hos denna sjukdom svårigheter att urinera.

Cystiska fokalformationer representerar också en volymetrisk proliferation av körtelvävnader. Men endast i kontrast till den tidigare varianten av sjukdomen bildas i detta fall en eller flera volymetriska formationer, inom vilka en vätska med transparent eller ljusbrun färg ackumuleras.

Sådana manifestationer kräver som regel inte några terapeutiska eller operativa åtgärder (förutom de fall då cysten snabbt ökar i storlek och stör de närliggande organens normala funktion).

Principer för behandling av prostatacyst hos män

Principen om neoplasmbehandling beror på cystens storlek, liksom på förekomsten av patologiska manifestationer som åtföljer sjukdomen.

Beslutet fattas av specialisten på grundval av de uppgifter som erhållits under den inledande undersökningen, samt efter den komplexa undersökningen av patienten.

Följaktligen kommer läkaren att använda något av alternativen nedan.

Medicinsterapi

Behandling med användning av läkemedel. Detta alternativ är valt när cysten är minimal eller är en komplikation av akut prostatit eller BPH.

För att eliminera symtom och utbildning använder sig biologiska regulatoriska peptider, antibiotika och alfa-blockerare.

Om du väljer ett läkemedel behöver du konstant övervaka processen av din läkare. Förutom att ta läkemedel till läkare, kan en läkare också välja att observera taktik.

Kirurgiska metoder

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Om utbildningen ständigt ökar i storlek, vilket leder till besvär för patienten, måste specialister vidta nödåtgärder som syftar till att påskynda resultatet.

Bland nödåtgärderna är sådana metoder som:

 • punktering. Denna kontrollmetod väljs i fall där neoplasmen börjar orsaka patienten olägenhet och pressar på angränsande organ. I det här fallet går läkaren in i sklerosanten i formationen och punkterar cysten. Denna metod är den mest säkra och har ett minimum av konsekvenser på grund av minimal inblandning i kroppen. Skleroserande cyster ger som regel en bra effekt;
 • kirurgisk ingrepp. Det utförs när bildningen snabbt ökar i storlek och pus ackumuleras i dess vävnader. Extraktionen av cysten från kroppen sker genom bukhinnan, genom perineum, transuretalt eller transrektalt. Valet av alternativet beror på funktionerna i formationen och storleken på bildningen. Efter avslutad operation måste patienten vara på sjukhus under en tid under överinseende av läkare.

För att fixa resultatet av kirurgisk behandling, såväl som för att undvika kirurgisk ingrepp, kan du använda vissa folkrecept som kan stärka effekten av mediciner och ha en antiinflammatorisk effekt.

Behandling med folkmedicin

Folk recept bör helst användas i kombination med mediciner, efter samråd med den ansvariga läkaren. I annat fall kan fonderna inte ge resultat eller orsaka biverkningar. Som regel används följande recept för att kontrollera prostatacystosen.

Kocktinktur

Käften rot hjälper till att sakta ner tumörens tillväxt. Produkten kan köpas på apoteket eller beredas självständigt hemma. Detta kräver en torkad rot av burdock och vodka.

Preparatet framställes genom att hälla 10 gram av den krossade rotan av växten med 100 g vodka och insistera i 2 veckor.

Efter tinkturen är klar, tas kompositionen dagligen 10 droppar 3 gånger om dagen 30 minuter före måltiden.

Pumpa Juice

Pumpa är en produkt som innehåller mycket zink. Detta element spelar en viktig roll vid bildandet av sexuell funktion.

Om du har problem med prostata och utseendet på cystor, måste du dricka 1-2 glas pumpa juice varje dag.

Endast nypressad juice har användbara egenskaper. Konserver eller juice från tetrapak för behandling kommer inte att fungera.

Avkok av larkens bark

Larkens bark är ganska effektiv för att bekämpa prostatakörtelns cysta och adenom.

För behandling kan du använda droger som köpts på apotek eller självbereda ett läkemedel.

För att göra detta, ta 5 matskedar av råvaror och fyll dem med 1 liter kokande vatten. Det är nödvändigt att insistera på termos i 12 timmar. Ta medicinen för några muggar om dagen.

Tinktur på skalet av en valnöt

För att förbereda tinkturen, ta skalet av 14 muttrar och krossa det till ett pulverformigt tillstånd. När det mottagna pulvret hälls i 500 g vodka och lämnas för att infunderas under 2 veckor.

Tinktur förbrukas två gånger om dagen för 5 g. För att förbättra processen för assimilering av produkten och förbättra dess terapeutiska egenskaper är det nödvändigt att späda den del av tinkturen under intag av 50 ml vatten.

Vad händer om jag inte behandlas?

Av den anledningen försenas de flesta män med en överklagande till doktorn och avsiktligt avvisar behandlingen.

Faktum är att en sådan fördröjning i bästa fall kan leda till försämring av staten: tillväxten i utbildningen och intensifieringen av symtomen.

I värsta fall kommer resultatet av frånvaro av terapi att vara utseendet på cancerceller med efterföljande spridning av metastaser och avlägsnandet av inte bara den farliga bildningen utan även de muskel- och nervbuntar som krävs för det normala livet.

Relaterade videoklipp

På behandling av prostatacystrar hos män och prostatit i video:

Att tillståndet inte förvärrades, är det inte nödvändigt att försumma läkares råd. Gå direkt till receptionen till en specialist så fort du märker något fel. Tidig behandling av en läkare är nyckeln till framgångsrik behandling, bevarande och återställande av sexuella funktioner, och främjar också den maximala förlängningen av livet hos en patient i vilken ålder som helst.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Vad är farlig cyst i prostata?

Sjukdomar i prostata är mycket vanliga fenomen för män i åldern. Cystret på prostata kan inte leda till de bästa konsekvenserna.

Cystisk neoplasma i prostata. Deras symptom och sätt att behandla.

Cystor kan förekomma i något organ och prostatakörteln är inget undantag.

Prostata cysten är ett mycket vanligt fall. Nästan varje femte man på planeten lider av detta. Små cyster kan också hittas hos friska män, men behöver fortfarande se en läkare. Ökningen i dessa formationer kan få dåliga konsekvenser.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Typer av cystor

Specialister skiljer flera klassificeringar. De är indelade i:

Det första fallet är sällan. Sådana cystor ligger vanligen vid prostatens botten.

Oftast förekommer tumörer genom åren. Vanligtvis finns de hos äldre män.

Beroende på manifestationens särdrag är de också utsedda:

 • Sant, inom vilken det finns flytande;
 • Falskt - detta är en liten lobule av prostata, fylld med vätska.

Det finns en annan klassificering av cyster:

 • Singel och flera;
 • Infektiös och icke-infektiös. Orsaken till det första utseendet var inflammatoriska processer som involverade patogener, och den andra uppträdde mot bakgrund av inflammation på grund av organismens fysiologiska egenskaper;
 • Inflammatorisk och inte inflammatorisk. Inuti de inflammatoriska cysterna kan det finnas pus.

Hur identifierar sjukdomen

Mycket ofta finns det fall då en neoplasmas utseende hos män uppträder symptomen inte. För att definiera en neoplasma är det bara möjligt att göra det, vid planerad undersökning av läkaren. Men det finns fortfarande vissa symtom. De mest levande och vanliga tecknen på prostatacystor är:

 • Problem med urinering;
 • Jag vill gå på toaletten oftare, särskilt på natten;
 • Smärta och brännande i urinröret, som uppträder under tömning
 • Smärta under ryggen
 • Snabb utlösning, som åtföljs av obehagliga känslor eller smärta.
 • Svag eller ingen erektion;
 • Konstant känsla av överflöd av blåsan;

Om en cyste dykt upp på prostata och en infektion kom in i det, börjar processen med suppuration och en abscess uppstår. Sådana formationer hos män kan växa till en sådan storlek att de kommer att blockera urinrörets och rektumets lumen.

Om det finns skarpa symtom som svår smärta i perineum och rektum, ska du omedelbart kontakta en urolog. Ett sådant fenomen kan indikera utvecklingen av suppuration i neoplasmen.

Liknande tecken åtföljer de flesta sjukdomarna i det genitourära systemet för män, så att fastställa att detta är prostatacysten kan bara vara en kvalificerad specialist.

Diagnostiska metoder

Innan du bestämmer vilken behandling som ska ordineras, bör urologen se till att detta är en cyste av prostata. För detta utför han sådana förfaranden:

 1. Känner prostata genom tjocktarmen
 2. Ultraljud av prostata. Denna diagnosmetod kan ge omfattande information om körtelns struktur, närvaron av cystlika neoplasmer, deras storlek och plats. En komplett bild kan ge en transrektal ultraljud. Men förfarandet är ganska obehagligt och det kan inte utföras med hemorrojder, rektala sprickor, tarmobstruktion.
 3. Analys av blod, urin, sperma och juice av prostata;
 4. Punktering och undersökning av cystets innehåll
 5. MR kan ge mer exakta och omfattande data. Före forskning är det nödvändigt att äta korrekt, att gasbildningen i tarmarna har minskat.

Hur man behandlar en patologi

Behandlingen är ordinerad beroende på cystens typ och plats. För män är det mycket viktigt att veta om symtomen på sjukdomen för att kontakta en specialist i god tid. Sådan behandling kan utses eller nomineras:

 1. Om sjukdomen i prostatakörteln upptäcktes av misstag hos en frisk man, tillämpas observationsmetoden. Behandlingen består av mätning av neoplasmens storlek och övervakning av sjukdomsutvecklingen.
 2. Om det var möjligt att ta reda på orsaken till sjukdomsuppkomsten består behandlingen av att ta mediciner;
 3. Under videokontrollen görs punktering med cyster: med hjälp av en tunn nål från neoplasmen dras vätska. Cystväggarna kan också hålla sig ihop. För detta införs alkohol i inredningen. Sådan behandling används när cysten är stor och orsakar svårigheter med urinering och erektion.
 4. I det fall cysten är allvarligt hotande för människors hälsa kan den avlägsnas kirurgiskt. Till cysten kan nås genom urinröret, rektum eller perineum.

Möjliga konsekvenser

Om du inte kontrollerar sjukdomen och inte vidtar åtgärder i tid, kan neoplasmer sprida sig så att de kommer att uppta hela bäckenet.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för sjukdomstillstånd är det nödvändigt:

 1. Regelbundet genomgå en urolog undersökning
 2. I tid och fram till slutet för att behandla alla urologiska sjukdomar;
 3. Om det finns några avvikelser i det genitourära systemet, ska du omedelbart rådgöra med din läkare.

Symtom och behandling av prostatacystor hos män

Neoplasmer som representerar kaviteter som är fyllda med exudat kallas cyster i medicin. De kan bilda sig i något organ, inklusive prostata. Prostata cysten finns i 20% av männen. Enligt klassificeringen kan det vara en medfödd och förvärvad natur. Medicinsk behandling av cystisk utbildning utförs på grundval av orsaken till patologi. Tänk på hur cysterna är klassificerade, hur farliga och hur de behandlas.

Typer av cystor

Externt är neoplasmen en tumör som är fylld med vätska. Det kan bildas i en helt frisk person. Genom utvecklingens art är cystiska formationer medfödd och förvärvad natur.

Den medfödda cysten i prostata hos män upptäcks på grund av missbildningar av Mullerian-kanalerna, kan diagnostiseras oberoende av patientens ålder. Den totala andelen medfödda formationer är 8% av alla fall. Sådana neoplasmer kan som regel vara multipla, inte enskilda. Ofta kombinerat med onormal utveckling av reproduktionsorganet och pungen.

Förvärvat prostatacyst hos män är vanligare, i de flesta bilder finns det hos patienter i äldre åldersgrupper. Orsaken är att klämma eller täppa till kanalerna i körtelorganet med stenar, tumörer, ärrvävnad.

För information, om patogena mikroorganismer kommer in i cysten, leder det till suppuration eller en abscess. I avsaknad av snabb behandling observeras skleros eller atrofisk förändring i prostatakörteln.

På lokaliseringsplatsen är cystor:

 • Median. De är resultatet av att Mülleriankanalerna helt eller delvis försvinner. Denna typ av neoplasm finns ofta hos män under 20 år;
 • Side. De är belägna på ett tillräckligt avstånd från mittlinjen, så sätten att träffa någon del av det manliga organet;
 • Paramedicinerna kännetecknas av nära lokalisering till mittlinjen.

Cystor klassificeras av etiologiska faktorer. De är av smittsam och icke-infektiös natur. I det första fallet är utvecklingen inte orsakad av infektion, i andra fallet är uppkomsten baserad på inflammatorisk process, vilket beror på aktivering av svampinfektion eller andra patogena mikroorganismer.

Neoplasmer är sanna och falska. Den första varianten är lokaliserad mellan proportionerna i prostatakörtelns mjukvävnad, håligheten innehåller prostatajuice. Falska cyster är en förstorad lobule av körtelorgan, där exsudat ackumuleras.

Metoder för att diagnostisera cystor på prostata

När man bildar en cystisk neoplasm utvecklar en man symtom som tvingar honom att söka medicinsk hjälp från en specialist. Övning visar att symptomatologin inte utvecklas hos alla patienter, eftersom allt beror på arten av cysten, dess storlek etc. faktorer.

Symtom på prostatacystret hos män: Vanliga resor till toaletten, åtföljd av smärtsyndrom, problem med erektil funktion. Patienter klagar ofta på smärta av varierande svårighetsgrad i perineum och i rektum. Många män har en okontrollerad utlösning på grund av cystbildning. Med infektiös etiologi av cystisk utbildning ökar kroppstemperaturen.

För diagnos av cystor i prostata utförs följande studier:

 1. Ultraljudsundersökning. I modern medicin är den här metoden den mest informativa. Den bärs genom bukets hud med en fylld urinblåsa. Ofta kompletteras "normal" ultraljud med en transrektal metod för undersökning - TRUS. Kontraindikation för rektal undersökning: hemorrojida sjukdom, sprickor i rektum, tarmobstruktion.
 2. Rektal palpation möjliggör att uppskatta prostatakörteln, struktur, onormala förändringar och andra kriterier.
 3. Spermogram, analys av urin och blod.
 4. Uroflowmetry (manipulation, vilket gör det möjligt att bestämma hastigheten på urineringsprocessen).

Det är värt att veta: en beräknad tomografi för diagnos av prostatacyst är sällsynt, vilket beror på strålningsexponering för kroppen. Om ultraljudet inte har tillhandahållit en komplett bild rekommenderas en MR.

Möjliga orsaker och konsekvenser

Cystisk neoplasma är en multifaktoriell sjukdom. I enkla ord är orsaken en hel del faktorer som framkallar ökad produktion av prostatajuice, vilket medför att en viss del av det kvarstår i körtelorganet, vilket leder till en ökning.

Det finns ingen exakt etiologi. Möjliga orsaker är följande provokationsfaktorer:

 • Alltför aktivt sexliv med frekventa förändringar i sexpartner;
 • Långtidsuppehåll, oregelbunden intim intimitet;
 • De skadliga villkoren för yrkesverksamhet. Till exempel, stillasittande arbete i 12 timmar om dagen, lyfter vikter eller överdriven fysisk aktivitet;
 • Godartad prostatahyperplasi, kronisk eller akut form av prostatit;
 • Tumör i prostata;
 • Clogging av prostata kanaler;
 • Ökning av mängden fibrer i prostata etc.

Medfödda cyster orsakas av en kränkning av strukturen hos Mullerian-kanalerna, vilket är en konsekvens av en abnorm struktur av skrotet eller onormal utveckling av reproduktionsorganet. Uteslut inte genetisk predisposition.

Symtom på prostatacystrar kräver viss behandling. Vanligtvis påverkar orsaken som ledde till bildandet av utbildning. I frånvaro av terapi observeras följande effekter av prostatacystrar:

 1. Akut retention av urin;
 2. Deformation och komprimering av mjukvävnader i körtelorganet;
 3. Genombrott av cystisk neoplasma;
 4. Purulent process i prostatakörteln.

Visst uppstår inte komplikationer i alla kliniska bilder. Om hålrummet är stort ökar risken för bristning eller suppuration flera gånger.

Behandlingen av cystiska formationer

Behandlingen av prostatacysten hos män utförs på olika sätt, eftersom neoplasmens "beteende" är viktigt. I medicinsk praxis används läkemedelsbehandling, kirurgi, punktering - proceduren hjälper till att avlägsna vätska från hålrummet.

Viktigt: Om den cystiska bildningen inte åtföljs av obehag och smärta, och storleken är högst 2 mm, medan den diagnostiseras av misstag, behandlas den inte. Huvudåtgärden är regelbunden övervakning och storlekskontroll.

av droger

Om cyste i prostata körteln hos män från 2 mm, föreskriva en behandling som innebär användning av mediciner. Tabletter och andra droger rekommenderas endast i de fall då det finns en tendens att öka tumören.

Om neoplasmen ökar, börjar klämma i prostatakörtelns mjukvävnader, kan läkaren ordinera mediciner:

 • Narkosetabletter hjälper till att sluta smärta syndrom;
 • Antibakteriella läkemedel, om etiologin av bildandet av infektiös natur;
 • Alfa-blockerare.

Mot bakgrund av bristen på terapeutisk effekt från användningen av tabletter utförs en punktering. Denna procedur tillåter att pumpa ut exsudatet, efter att ultraljudsapparaten är kontrollerad införs en speciell substans i kaviteten, vilken vidhäftar cystens väggar.

Kirurgisk ingrepp är ett radikalt åtgärd som utförs i dessa bilder när andra metoder inte har resulterat i ett resultat eller deras tillämpning är omöjlig. En annan indikation är en cystbrott eller en purulent process i den.

Folkmetoder

Tillsammans med medicinsk behandling är icke-traditionella behandlingsmetoder väldigt populära. Detta är en hjälpmetod, i kombination med utnämningen av en medicinsk specialist.

Effektiva recept från folkläkare:

 1. Före varje måltid, drick en matsked av tinktur på roten av käften. För beredning ta 400 ml färsk juice och 100 ml alkohol / vodka. Insistera flera dagar.
 2. Omedelbart före måltiderna ta en tinktur av valnötter. Doseringen är en matsked. Skal med 15 nötter häll 500-600 ml vodka, insistera några veckor.

Obs: Enligt patientens recensioner främjar frisk pumpasjuice resorption av den cystiska neoplasmen. Ta en drink två gånger om dagen för 250 ml.

Om en man har en prostatacyst, innebär behandlingen att man använder en samling baserad på medicinska växter. Ta linfrön, bladens björk, rötterna på fältstammen i lika stora proportioner. För att förbereda ett läkningsmedel hälls tre matskedar i 1000 ml kokande vatten, insistera i flera timmar på en varm plats. Ta tre gånger om dagen för 100 ml. Behandlingstiden 2 månader, efter att ha gjort en veckopaus, igen.

Bota av den unga larven hjälper till att bota prostata cysten. För att göra detta hälls den krossade komponenten (5 matskedar) i 250 ml varmvätska. I en förseglad behållare insisterar 12 timmar efter filter. Ta bara på tom mage, användningsfrekvensen - upp till fem gånger om dagen. Doseringen vid en tidpunkt är 250 ml. Behandlingskursens totala varaktighet är sex månader. Varje månad, ta en kort paus.

Kan jag göra en prostata massage med en cyste?

Nödvändigheten att massera prostatakörteln hos män bestäms av den behandlande läkaren. I de flesta fall utförs glandulärorganmassan inte, eftersom det finns en stor sannolikhet att traumatisera de tunna cysteväggarna, vilket leder till att vätskan lämnar in i intilliggande håligheter och vävnader. Detta kan leda till komplikationer:

 • Öka cyst i storlek;
 • Smittsam process;
 • Suppuration etc.

Terapi av cystisk utbildning ska endast ordineras av en läkare. Oberoende handlingar kan inte ge det önskade resultatet, vilket kommer att leda till allvarliga hälsoproblem hos män - impotens, infertilitet, klämma blodkärl, utseende av betong i organet etc.

Som en profylax av prostatacystrar rekommenderas att man undviker hypotermi, att behandla alla infektiösa patologier i rätt tid, för att begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga produkter. Och män som har korsat den 40-åriga linjen är det nödvändigt att genomgå årlig profylaktisk undersökning av prostatakörteln.

Prostata cysten hos män - vad du behöver veta

Enligt WHO-statistiken visar 20% av männen en sådan patologi som prostatacystan. Det visar sig att varje femte man står inför detta problem. Frågan om vilken prostatacyst är - är långt ifrån tomgång. I artikeln hittar du svaret. Vi kommer också att berätta om orsakerna till patologin, de mest slående symptomen, behandlingsmetoderna. Du kommer att lära dig hur farligt cysten är för livet, se bilder och videoklipp om ämnet.

Allmän information om patologi

Cystenen är ett hålrum i organvävnaden som har väggar och är fylld med vätska. På män, som hos kvinnor, har patologi en medfödd och förvärvad form. I det första fallet bildas cysten på grund av defekter i organbildning i livmodern eller tidig ålder. Den här kategorin omfattar Mülleriancyst, som oftast förekommer utan symptom eller med mindre micturitionsstörningar. När det gäller förvärvad patologi - är dess utseende orsakad av ett hinder för utflödet av fysiologiska vätskor.

I vårt fall är det en retention cyst av prostata. I de flesta fall är detta en förvärvad patologi som uppstår genom en kränkning av utflödet av prostata utsöndring. Med olika tumörer är kronisk prostatit, bildandet av stenar i kroppen täppt till mikroskopiska kanaler. I kroppen bildas ett hålrum som fylls med en hemlig och annan vätska.

Beroende på orsakerna - cystorna i prostatakörteln är uppdelade enligt följande tecken:

 • inflammatorisk - med akut prostatit eller annan inflammation i angränsande vävnader;
 • purulent - liknar en abscess, framträder på grund av ackumulering av leukocyter i hålrummet;
 • infektiös - orsakad av olika patogena mikrofloror, inklusive sexuellt överförbara infektioner;
 • singel - kapseln är lokaliserad på ett ställe, till exempel prostata cysten i prostatakörteln;
 • flera kaviteter sammanfogas i ett kluster eller ligger i olika delar av orgeln;
 • falskt - bildas på grund av expansionen av en av prostata lobula, ofta - med BPH.

Orsaker till prostatacyst och provokationsfaktorer:

 1. Förhöjd sekretorisk aktivitet i orgeln.
 2. Bildandet av stenar i körteln är en beräknad prostatit.
 3. Godartad prostatahyperplasi.
 4. Prostatacancer.
 5. Prostatit av olika etiologi och etapper.
 6. Skada.

Det är värt att notera att även hos friska män kan det finnas en beskriven patologi. Vid små storlekar (2-5 mm) orsakar sjukdomen inte en man att oroa sig för. Närvaron av cysten upptäcktes av en slump, under undersökningen på grund av en annan sjukdom.

Enligt ICD-10-cysten i prostata kan hänföras till klass N-41-inflammatoriska sjukdomar. Faktum är att patologin har ett liknande mönster med en prostata-abscess som har kod N 41.2. Skillnaden är bara i vätskans natur (med en abscess är håligheten fylld med pus).

Vilka symptom kommer att peka mannen på patologin

I de flesta fall brister cyster inte mänskliga olägenheter och hotar inte livet. I små storlekar är kursen asymptomatisk. Situationen förvärras om det inte behövs någon behandling. I detta fall ökar cysten i storlek, pressar kanalerna och kärlen och berör nervefibrerna.

Mannen känner följande symptom:

 • problem med urinering - beror på tumörens placering
 • smärta av varierande svårighetsgrad - oftast i perineum, i anus, liksom under urinering och utlösning;
 • tidig utlösning
 • impotens eller svag erektion
 • med en komplex process - en ökning av kroppstemperaturen.

Samma symptom har prostata adenom, kronisk eller akut prostatit, andra förändringar och patologier i organ. Därför ger närvaron av ett eller flera av dessa symtom inte upphov till påståendet att en cyste uppträdde. En noggrann diagnos kan göras först efter en fullständig undersökning av en man.

Diagnos av prostata cysten

Hur kan jag upptäcka närvaron av en prostatacyst? För att göra detta använder doktorn en mängd olika tekniker för att bekräfta eller förneka misstanke. Först och främst, om det inte finns kontraindikationer för rektal undersökning, kommer urologen att utföra palpation av orgeln. Om det finns täta, elastiska knölar (knoppar), kan du göra en preliminär diagnos. Denna teknik kommer endast att ge ett resultat om cysten är lokaliserad på den ytan av orgelet som står inför ändtarmen.

Efter en preliminär diagnos krävs ett antal instrumentprov:

 1. Transabdominal eller transrectal (TRUS) ultraljud. Den mest effektiva metoden för diagnos, vilket möjliggör för bilden på monitorn att identifiera cyster, lokalisering, struktur och storlek.
 2. Undersökning av blod, utsöndring av prostatakörteln, urin, spermogramleverans.
 3. I sällsynta fall, med ett diagnostiskt syfte, utförs en biopsi.

Behovet av denna eller den här metoden för diagnos bestäms av läkaren. Det är omöjligt att säga exakt vilka tester som ska tas. Med förtroende kan du prata om att skicka till en ultraljud eller TRUS. Leverans av blod och urin för biokemisk analys ingår också i den obligatoriska förteckningen över diagnostiska åtgärder. Resten - om nödvändigt, klargöra diagnosen.

Behandling av prostatacyst

Om patologin är liten, föreskrivs ingen behandling. Läkaren rekommenderar att en man genomgår undersökningar för att övervaka cystens tillstånd. Kontrollfrekvensen är annorlunda, enligt urologens bedömning. Kanske en gång var sjätte månad eller mer.

Om det vid undersökningen var möjligt att fastställa orsaken till patologins utseende - föreskriva medicinering. Med en cyste av infektiöst ursprung väljer läkaren antibiotika som är skadliga för typen av patogen. Det är möjligt att förskriva symptomatiska medel som syftar till att avlägsna smärta och normalisera urinering.

Med en ökning av patologi i storlek kan doktorn referera till punkteringen. Under denna procedur införs en ihålig nål i cystehålan, med hjälp av vilken innehållet i "fickan" pumpas ut. Vätskan kommer att skickas till en mikroskopisk undersökning för att mer exakt kunna känna till arten och orsakerna till cystets utseende. Om patologin har en kammare - inuti genom samma nål introduceras speciella lösningar för att orsaka skleros av kapselns väggar och efterföljande vidhäftning. Det är sant att ett sådant förfarande inte ger den önskade effekten, om cysten har en cellulär struktur (kaviteten har intern septa).

Verksamheten utses som en sista utväg. Vanligtvis, om cysten ökar till 9 mm och hotar kroppens vitala funktioner. I det här fallet kommer doktorn att avlägsna antingen patologin själv eller ta tag i angränsande vävnader i orgeln. För närvarande är transuretral resektion möjlig. Detta är en mild metod, där alla manipuleringar utförs genom urinröret under visuell kontroll.

Populära frågor om patologi och svar på dem

Män som har bekräftat diagnosen "prostatacyst" är intresserade av livskvaliteten, möjliga åtgärder för att eliminera problemet, konsekvenserna. Vi har förberett svar på de mest pressande frågorna.

Kan jag göra en prostata massage med en cyste?

Behovet av fysisk inverkan i sjukdomar bestäms av läkaren. Massage med en cyste är oönskade. Det finns möjlighet att skada hålets tunna väggar, vilket leder till framkomst av vätska i intilliggande vävnader och hålrum. Ytterligare konsekvenser är svåra att förutsäga: från en ökning av cystor i storlek, till utseendet av infektion i bäckenhålan.

Är fysisk aktivitet tillåten?

Cystor är förbjudna vassa knäböj, lyfter vikter. Det är önskvärt att överge extremsporter. Men lätt att springa, gå, ladda - kommer att gynna. Efter träning förbättras blodcirkulationen, metabolism normaliseras, stagnerande fenomen i bäckenorganen förhindras. Allt detta bidrar till behandlingen av patologi.

Leder patologi till infertilitet?

När det observeras av en medicinsk specialist minimeras risken att utveckla infertilitet på grund av cysten. Problemet kan uppstå på grund av ökad patologi och kompression av vas deferens. Regelbunden undersökning kommer att avslöja ett hot, punktering eller kirurgisk behandling kommer att utföras, vaskulär patency kommer att återställas. Men med den oberoende behandlingen av cystor är risken att utveckla infertilitet hög.

Kan jag bli behandlad med folkmedicin?

Traditionell medicin är endast effektiv om du vet orsakerna till denna eller den sjukdomen. Dessutom har många recept ett antal kontraindikationer och är inte lämpliga för varje man. En läkare kan ordinera örtte som ett förstärkande hjälpmedel. Under alla omständigheter, före behandling med icke-traditionella metoder, kontakta en urolog och lyssna på hans rekommendationer.

Vad är konsekvenserna av prostatacyst?

Om du går till doktorn och följer recepten - det finns inga allvarliga konsekvenser. Livsfaren ignorerar symptomen och försöker läka dig själv. De vanligaste komplikationerna är:

 • öppning av kaviteten, infektion i närmaste organ
 • akut urinretention
 • sammandragning och krökning av prostats kärl;
 • orgelatrofi.

Blir cysten prostatacancer?

Ja, patologi kan utvecklas till en cystisk organcancer. I det här fallet kommer läkaren på ultraljudets resultat att uppmärksamma krökningen på kapslarnas väggar. En annan obehaglig egenskap är den snabba, jämfört med den vanliga formen, tumörtillväxt.

Vi skyndar oss att lugna oss - cystisk prostatacancer diagnostiseras sällan.

slutsats

Nu vet du vilken prostatacyst är och hur farlig det är för livet. För att förhindra patologins utseende, observera de elementära reglerna:

 1. Leda en hälsosam livsstil.
 2. Avvisa från rökning och alkohol.
 3. Eliminera oskyddad sex.
 4. Självmedicinera inte.

Om något av symtomen förekommer i artikeln, kontakta din läkare omedelbart. Med en liten storlek är cysten lätt att behandla, problem uppstår med patologier som sträcker sig i storlek från 9 mm eller mer.