Huvud
Analyser

Användbara egenskaper hos roten av peruanska vallmor

Peruanska Maca eller klopovnik Meyen (Maca), - en mycket intressant rotfrukt från kål familjen, en släkting till den välbekanta oss kålrot, rädisa, senap och broccoli.

Foto: Depositphotos.com Författare: ildi_papp

Denna historia börjar i Peru. De lokala bönderna först märkte påverkan av denna växt på boskap. Djuren som betade i vallmo-befolkade områden var starkare, hälsosammare, mer varaktiga än sina kamrater och mer ofta copulerande.

Så upptäcktes en av de mest kraftfulla afrodisiakum och adaptogener på vår planet. Den är rik på vitaminer (B2, B6, B12, C och niacin), mineraler (järn, kalcium, jod, mangan, kalium, zink), aminosyror och andra substanser, speciellt användbara för kvinnors hälsa.

Att äta rotmat är bäst i råform, men att hitta den i våra stormarknader är problematisk. I ett sådant fall är biologiskt aktiva tillsatser innehållande ett läkemedelsrotpulver lämpliga. Den genomsnittliga dosen för en vuxen är 500-1000 mg hackade vallmor per dag (i vissa källor upp till 3000-5000 mg).

Användbara egenskaper hos rot av peruanska vallmor

Rotan av vallmo kan delta i behandlingen av många sjukdomar, allt från depression och slutar med onkologi. Det är en levande adaptogen som ökar kroppens arbetsförmåga, motståndskraft mot stress och infektioner på grund av effekterna på kroppens endokrina system.

Biologiskt aktiva substanser i kompositionen klopovnika Meyen reglera reproduktion kortisol (stresshormoner) i hypotalamus och adrenal tonen aktivitet.

Under klimakteriet

Rotan av vallmo kan användas som en analog av hormonersättningsterapi (HRT) hos kvinnor i klimakteriet. Klassisk HRT leder till ovarieatrofi och kan störa produktionen av hormoner, och vår rotväxt har inga liknande biverkningar.

I kampen mot infertilitet

För kvinnors hälsa

Obehagliga symtom under menstruationen är inte bara associerade med hormonella utbrott utan också med en brist på vitaminer och mineraler som kvinnokroppen behöver. Rotan av vallmo upprätthåller hormonbalansen och mättar cellerna med antioxidanter. Således reducerar det menstruations- och huvudvärk, minimerar risken för blödning, lindrar störningar av irritabilitet.

Peruvian vallmo - afrodisiakum

Den peruanska afrodisiakerns ära kom till Europa och Ryssland från Andes foten - de peruanska vallarnas födelseort. Roten av denna växt är effektiv vid erektil dysfunktion, orsakad av svår stress. Hans mottagning, enligt experter, kan öka personens libido med 180%. En annan, lite känd för ryssar, men en väldigt populär växt avrodisiakum i väst är Damian löv.

Vallmo för viktminskning

Vi undersökte de användbara egenskaperna hos rotan av peruanska vallmo, det är dags för biverkningar. Här är de viktigaste: huvudvärk, sömnlöshet, upprörd mage, halsbränna, tårthet, hormonberoende akne och en ökning av hjärtfrekvensen. Har märkt dig själv ett av symptomen - minska dosen snabbt.

Jag köpte en vallmo på den officiella hemsidan. Först gav vännen ett försök - det smakade som mjölkpulver. Efter att ha läst all reklam på det här kontot, beställde han dumt fyra paket och två som en gåva. Allt detta skickade de mig via post. Allt i vackra paket. Efter att ha öppnat en av dem smakade jag innehållet. Det visade sig vara ett vitt pulver med tillsats av citronsyra. I det första fallet liknade innehållet torkad mjölk, vilket förbryllade mig, eftersom kompositionen är densamma, och smaken är helt annorlunda. Omedelbart kände skilsmässan för pengar och det var en önskan att kasta allt detta i papperskorgen. Men, efter att ha tänkt (och plötsligt), bestämde sig fortfarande för att prova denna nyfikenhet. Jag tar redan detta läkemedel en månad, 3 gånger om dagen, resultatet är noll. Inte bara att det inte fanns någon önskan, ingen erektion, och det blev ännu värre, det fanns någon form av tomhet. Kort sagt, den mest kompletta bluff att extrahera pengar från älskvärda människor. Vem läser denna recension - tro inte ett enda ord till personer från den officiella sajten. Det här är svindlare och bedragare som strävar efter att klättra in i fickan och städa dig.

Alexei, en vallmo är en växt. Han har inte och kan inte ha en officiell hemsida. Kära läsare! Köp inte "mirakel" på Internet. Ta hand om dig själv! I bästa fall är detta en placebo, i värsta fall - en blandning som är hälsofarlig. Det finns många skurkar nu, och deras egen intelligens är det bästa försvaret mot dem. Alex, mer trafik, frisk luft, en positiv attityd, nötter med honung, naturlig granatäpplejuice med jämna mellanrum (om magen tillåter), kommer att hjälpa till bättre valp. Hälsa åt dig och ett gott humör!

Jag köpte den i Sverige, i en hälsoaffär. Det ser ut som ett senapspulver, smak och lukt av en växt. Jag dricker den första veckan. Det finns inga mega-resultat, men en timme efter intaget finns det en liten brinnande och stickning över hela kroppen. Medan det är trevligt.

Hej, kära läsare. Jag är 21 år gammal... 3 år sedan hade jag en olycka på en motorcykel, och sedan dess finns det problem med erektion och impotens. Jag är fortfarande ung och vill inte lida av detta hela mitt liv. Jag vill veta från er råd. Ger denna maca en medicinsk egendom eller en tillfällig effekt? Och var kan jag få originalen? Och är det möjligt att skaffa inte pulvret, utan själva frukten? Det verkar som om frukten är mer användbar än någon form av pulver. Väntar på feedback från dig. Snälla hjälp.

UNDER, bättre till dig till doktorn att ta itu med, inklusive till psykoterapeuten, förmodligen, vad är det på sin del kommer att vara. Mac kan köpas på webbplatsen iHerb, det finns alla BAD kvalitativa och många olika tillverkare. Du kan knappt hitta en frukt, och fysiskt kommer du inte att kunna äta så mycket frukt för att uppnå en medicinsk effekt.

Mac ska tas med avbrott, inte alltid. Jag köper vallmo i Peru, eller mina vänner tar med mig.

Maca peruanska

Lepidium meyenii Walp., 1843

Maca peruanska, eller Meil's Clover (Latin Lepidium meyenii) - en art av växter från släktet Clopnik av kålfamiljen. Den växer på de höga platåerna i Bolivia, Peru och nordvästra Argentina i en höjd av 3.500-4.450 meter över havet. Den använder som en livsmedelsprodukt, förmodligen har inte bekräftats av kliniska studier afrodiziaticheskimi egenskaper (för vilka även ibland kallas peruansk ginseng -. Engl Peruansk ginseng [3]).

Det franska hygienbyrån utfärdat en varning om eventuell osäkerhet av dricksmjölfrö som innehåller potentiellt mutagena komponenter.

 • amidyzhirnyh-syror (makamidy-sorter A, B1, B2, C) - bidrar till ökad potens
 • blandningar av imidazolalkaloidderivat - alkaloider (lepidiner A och B) [4] [5] [6] [7].

Jordgubbsvalmor används i rå, kokt och torkad form (för beredning av en slags puree med tillsats av mjölk). Torkade knölar kan lagras i många år. Odlingen av vallmo i Sydamerika har spridit sig mycket sedan Conquest, men har minskat med tiden. I Peru, i början av 2000-talet, var bara cirka 50 hektar ockuperade av att plantera vallmor. [2]

Maca peruanska (Lepidium meyenii)

Syn: bugle av Meyen, Maca Andes, peruanska ginseng.

Klopovnik Meyen eller peruanska vallmo - syn på den tvååriga örtartade växter med ätliga päron rotstock, tjocka pinnately separata blad och små blommor, samlade i KLASLIKNANDE blomställning. Växten stimulerar sexuell funktion, ökar rörligheten för spermatozoa, normaliserar hormonell obalans.

Innehållsförteckning

I medicin

Klopovnik Meyen, mer känd som vallmo peruanska inte farmakopén växt och är inte registrerad i registret RF läkemedel, men är tillåtet att sälja som en biologiskt aktiv tillsats (BAA). Växten är en afrodisiakum, bidrar till normalisering av hormonbalans, ökar motiliteten hos spermier.

Kontraindikationer och biverkningar

Roten av peruanska vallmo har ett antal kontraindikationer. Det ska inte tas under graviditet, amning och i barndomen. Maca kan förvärra tillståndet hos patienter med hormonkänsliga sjukdomar, såsom myom och livmodercancer, bröstcancer, äggstockscancer och liknande.

I matlagning och livsmedelsindustrin

Den perifiska vallmarnas rhizom är en livsmedelsprodukt. I utseende liknar rotfoten en rov eller en rutabaga och är antingen oljig gul eller lila, nästan svart. Från färska rötter förbereda soppor, sylt, lägg dem till curry och grönsaker grytor. En populär maträtt i Peru är en bakad rot av en vallmo, varifrån en viskös mos erhålls. Puree torkas, får något som havremjöl. De äts till frukost, häller mjölk. De perjanska vallarnas jäserade rötter är grunden till en svag öl som heter "chicha de maci". Planternas svarta rötter används för produktion av sprit. Ätbara och plantens löv, de är lämpliga för sallader. Färska rötter av vallmor lagras inte för länge, så du kan bara äta dem på de ställen där växterna växer. Från torkade rötter får vallmo mjöl som är lämpliga för bakning av pannkakor, kakor, bröd. Att smaka den peruanska vallmo är både lite söt och bitter.

I hushållet

Rotgrödor och jordjord av peruanska vallmor tjänar som god matning för artiodaktyldjur.

klassificering

Meyenklöver (Lepidium meyenii) är en art av tvååriga örtplantor från släktet Clopovnik (Lepidium). Platsen är också känd som Peruvian Maca. Enligt olika källor sträcker sig släktet från 175 till 220 arter. Förutom den peruanska maki användes Lepidium sativum, mer allmänt känd som ätlig vattenkräv, allmänt som en medicinalväxt. Släktet Klopovnik tillhör den omfattande familjen Kål, eller Korsfästare (Brassicaceae).

Botanisk beskrivning

Maki Peruvian köttig rot är sfärisk eller cylindrisk, vars färg varierar från ljusgul till lila och svart. Roten når upp till 1 kg. Tjockgröna, pinnat delade löv samlas in i en rosett, de uppdateras kontinuerligt - yttre matrisen, och från mitten, direkt från ovanstående del av roten växer nya. De når 20 cm i längd. De fina vita blommorna i peruanska vallmorna samlas i en racemosblomställning. Deras diameter når 5 mm. Växtens frön är små, ovate, rödgrå.

spridning

Växten finns i Peru, Bolivia och Brasilien. Naturligt för peruanska vallmo mediet är på en höjd av från 3 800 till 4400 meter över havet där den genomsnittliga lägsta och högsta temperaturer under odlingsperioden varierar i området från - 2 till + 13 ° C.

Inköp av råvaror

Det medicinska råmaterialet är ett pulver som erhålls från peruanska makiens rötter. Eftersom anläggningen vid alltför höga temperaturer förlorar några av de medicinska egenskaperna behandlas det på ett skonsamt sätt. Rötterna av vallmo extraheras från marken, rengöras av fastnat smuts, tvättas och skärs i bitar. Dessa bitar torkas vid en temperatur av högst 45 ° C. För terapeutisk användning har rötterna nyligen gelerats och strängsprutats för att göra råmaterialet mer anbud, biotillgängligt och lämpligt för matsmältning. En annan ny teknik - maceration av de peruanska vallarnas rötter med den efterföljande extraktionen av juice från dem. Denna saft sublimerar och mottar ett väl smältbart näringsrikt pulver, ofta kallat ett peruanskt maki-extrakt. Förvara peruansk vallmopulver på en torr, sval plats i upp till 12 månader, i hermetiskt tillslutna behållare (glas, plast eller papper).

Kemisk sammansättning

Den kemiska sammansättningen av peruanska vallmoens rot är väl studerad. Näringsvärdet av rotgrönsaker är jämförbart med spannmål som vete och ris. I det handlar det om 60-75% kolhydrater, upp till 15% protein och 2% fett, och även 8,5% fiber. Vid roten av detekterade kalcium, kalium, jod, järn, zink, mangan, fettsyror - linolensyra, palmitinsyra, oljesyra, äppelsyra, 19 aminosyror, och makamidy - fettsyraamider och deras derivat tiotsiananaty aminer, två imidazol alkaloid och lepediny A och B glukosinolater, alkaloider, 7 alkamider och beta-sitosterol. Den mest värdefulla biologiskt aktiva substansen är alkaloid-makaridin, som endast finns i rotten av vallmo.

Farmakologiska egenskaper

I ett antal vetenskapliga experiment har den peruanska vallmo visat sig vara en afrodisiakum. Växten förbättrar funktionen av prostata körteln, hjälper till att minska eldfast paus, förbättrar hormonell metabolism. Peruvian vallmo rekommenderas för asthenozospermi och oligospermi, eftersom det ökar aktiviteten hos spermatozoa. Röda rotsorter kan minska dysursymptom hos prostatit hos män, vilket bevisas i försök på råttor. Antitumörverkan av växten är jämförbar med verkan av besläktade arter från samma familj. Alla kål innehåller thiocyanater och glykosinolater, vilket hjälper till att förebygga prostata adenom. Läkare pratar om den svarta peruanska vallmo som en produkt mättad med jod, som kan bekämpa bristen på detta element i kroppen. Studier har visat att ett långt (minst 6 veckors) intag av det peruanska maki-extraktet förbättrar blodtrycket något och vissa aspekter av humör, inklusive eliminerar depression och ångest hos postmenopausala kvinnor. Men fördelarna med växtacceptans erkänns av forskare som obetydliga. Tonens effekt av växten är inte bevisad.

Ansökan i folkmedicin

Läkande egenskaper hos peruanska maki har funnits i folkmedicin. Växten rekommenderas att ta från manlig infertilitet som en afrodisiakum, en produkt som ökar sexuell lust och har en positiv effekt på styrkan. Peruanska Maca föreslår att dricka under klimakteriet att ta itu med hormonell obalans, från problem med menstruationscykeln, anemi och leukemi, kroniskt trötthetssyndrom. Healers erbjuder att ta vallmo från depression, för att förbättra minnet, som en immunostimulant.

Historisk bakgrund

Nyttiga egenskaper hos peruanska maki är kända i århundraden. Fram till slutet av det tjugonde århundradet växte växten endast i en begränsad region runt sjön Judin i Peru. Indianer som bodde där bytte vallmo odlas för andra produkter. Denna utbyte var mycket framgångsrik, eftersom lokalbefolkningen trodde på den extraordinära effekten av peruanska maki på män, deras styrka. Det finns en legend som de berömda Inka-krigarena åt växten innan slaget blev otroligt kraftfullt. Efter att ha vunnit slaget attackerade de de erövrade kvinnorna med en aldrig tidigare skådad glädje, så de var influerade av vallmo.

I början av 1900-talet ökade vallmarnas popularitet som ett kosttillskott dramatiskt. Marknadspriserna för växten uppnådde aldrig tidigare skådade höjder. Tilltalade av kommersiella potentiella växter började kinesiska affärsmän växa vallmo i sydvästra Yunnan. Eftersom de sådda områdena är många gånger större än det tillgängliga landet i Peru och Bolivia, växer den kinesiska vallmån mer och det är billigare. De peruanska myndigheterna anklagar kineserna för biopiracy. En särskild fråga för internationella organisationer som hanterar sådana skandaler är hur kineserna fick fröet, eftersom obehandlad vallmo är förbjuden att exportera av myndigheterna i alla länder där växten odlades tidigare.

Maca peruanska

Maca peruanska, eller Meil's Clover (Lat. Lepidium meyenii ) - en art av växter från släktet Clopnik av kålfamiljen. Den växer på de höga platåerna i Bolivia, Peru och nordvästra Argentina i en höjd av 3.500-4.450 meter över havet. Den används som en livsmedelsprodukt, har afrodisiakala egenskaper (för vad som ibland kallas peruanska ginseng - engelska. Peruanska ginseng [2]).

 • amidyzhirnyh-syror (makamidy-sorter A, B1, B2, C) - bidrar till ökad potens
 • blandningar av imidazolalkaloidderivat - alkaloider (lepidiliner A och B) [3] [4] [5] [6].

Jordgubbsvalmor används i rå, kokt och torkad form (för beredning av en slags puree med tillsats av mjölk). Torkade knölar kan lagras i många år. Odlingen av vallmo i Sydamerika har spridit sig mycket sedan Conquest, men har minskat med tiden. I Peru, i början av 2000-talet, var bara cirka 50 hektar ockuperade av att plantera vallmor. [1]

Färgen på knölarna är annorlunda, den vanligaste är gul.

Maca-peruanska Wikipedia

Maca peruanska (synonymer: Maca, klopovnik Meyen, Peruanskt ginseng, Mack Andinska) är en örtartad perenn med vegetating storlek del av 12 till 20 cm och har en saftig rhizom kort stjälkar pressas mot marken.. Växtens löv är rosetike, pinnate och förnyas under vegetation från rosets centrum. Penslar av blommor är av liten färg. Frukten placeras i en böja som har en storlek på 4-5 mm, vilken är uppdelad av en septum i två båtformade ventiler innehållande frukter. Frukten själv är ovoid, 2-2,5 mm, brun.

Spridningen av de peruanska vallmoerna: [redigera]

Den peruanska vallmo växer på de höga platåerna i Bolivia, Peru och nordvästra Argentina i en höjd av 3.500-4.450 meter över havet. Odlingen av vallmo i Sydamerika har spridit sig mycket sedan Conquest, men har minskat med tiden. I Peru, i början av 2000-talet, var bara cirka 50 hektar ockuperade av att plantera vallmor. Jordbruket av Maca är begränsat till platåerna i den agroekologiska zonen i den centrala regionen av de peruanska Andesna, som ligger på en höjd av 4000 meter. Dessa platåer kännetecknas av plötslig temperaturfall ner till frost även under växtsäsongen. Maca tolererar emellertid enkelt dessa temperaturförhållanden. När makan växer på andra länder, som det till exempel var i Tyskland år 1990, bildar inte rotplantor.

Sammansättningen av den peruanska vallmo: [redigera]

 • amider av fettsyror (makamidy arter A, Bl, B2, C), vilket bidrar till ökad potens
 • blandningar av imidazolalkaloidderivat - alkaloider (lepidiliner A och B) normaliserande funktioner hos urin- och reproduktionssystemen.
 • tio-cyanater (bensylisotiocyanat, p-metoxibensylisotiocyanat); glykosinolater - ger en preventiv antitumör effekt.

Det är möjligt att det är i den kombinerade kombinationen av ovanstående ämnen, liksom tillsammans med spårämnen och vitaminer, att läkemedlet har en effektiv effekt på ökad sexuell funktion.

Ett högt kalciuminnehåll (258 mg per 100 g) och järn (15,4 mg per 100 g) är den största fördelen med denna Andean-växt. Den innehåller 14% protein och 78% kolhydrater. Den är också rik på stärkelse, glykosider, alkaloider och tanniner. Proteinhalten kan variera från 10 till 14% beroende på markförhållanden och intraspeciesvariation.

Effekter och forskning [redigera]

Det bekräftas av studien (Gonzales, 2001) och visar också den positiva effekten av sexuell dysfunktion på intaget av inhibitorer av fångst av serotonin. Författarna till den systematiska vetenskapliga granskningen (Byung-Cheul Shi, 2010) kom fram till slutsatsen [1] att effektiviteten hos den peruanska maki som en afrodisiakum är ytterst tveksam.

Ökar rörligheten för spermatozoa, den rekommenderas för oligospermi och asthenozospermi.

Bekräftas endast av en liten studie (Gonzales, 2001) som genomfördes i Peru (producentens land). [2]

Antitumöreffekt - tiocyanat och glikozinolaty, på grund av dess egenskaper att binda till lever toxiner och carcinogener, bidrar till att förebygga prostatacancer, vilket är viktigt vid förhållanden med dålig ekologi.

Precis som andra grönsaker, till exempel kål eller pepparrot innehåller ännu mer glykosinolater.

Tonisk action - Peruvian vallmo ökar vital energi, uthållighet, ökar stressmotståndet, vilket är mycket viktigt med livets moderna rytm.

Normaliserar hormonell obalans - Peruana fytosteroler som ingår i maki, som är föregångare till könshormoner, reglerar deras nivå i kroppen.

Motbevisas. När man använde extraktet av rötterna från peruanska vallmo, förändrade nivån av hormoner LH, FSH, prolactin, progesteron, testosteron och östrogener inte. [3]

Återställ funktionen hos urinvägarna - reducerar dysursymptom hos män med prostatit (frekventa uppmaningar, smärta vid urinering).

Det finns endast bekräftelse i en studie på råttor. Man tror att det mesta av denna åtgärd är karakteristisk för den röda vallmovarian. [4]

Anabole åtgärder - främjar ackumulering av myoglobin i muskelvävnad och utsöndring av anabola hormoner som ökar muskelstyrkan och fysisk uthållighet.

Ej bevisat. Som redan nämnts ändras inte nivån på huvudhormonerna. [5]

Ansökan i medicin [redigera]

Maca peruanska har traditionellt använts i indianernas kurativa praxis i mer än 2000 år. Det huvudsakliga syftet med beredningar av den peruanska Maca rot är behandlingen av nedsatt sexuell lust (inklusive "kall" och klimakteriet hos kvinnor) och erektil dysfunktion (minskad styrka). Dessutom droger förmodligen effektiva för infertilitet (oligospermi) eftersom studier visar att systemisk administrering av beredningar baserade på maca extrakt ökar signifikant antalet motila spermier. Nya studier visar en positiv effekt av extrakt på prostatafunktionen hos råttor, vilket motiverar deras användning för förebyggande av prostata adenom.

Peruvian maki kan också användas som en tonic för behandling av kronisk trötthetssyndrom. Rekommenderas också till idrottare som ett alternativ till anabola steroider för dess stimulerande egenskaper utan att påverka kroppens hormonella bakgrund.

Läkemedel och tillsatser [redigera]

Det bör noteras att de terapeutiska effekterna avslöjas endast i rottextraktet, medan pulvret har en mycket lägre koncentration av alla aktiva komponenter. Kliniskt godkända makiberedningar existerar inte.

additiv Maka Vibe på basis av Lepidium Meyenii finns i form av en kapsel på 850 mg innehållande 500 mg torr Mac-rot. Den optimala dagliga dosen av läkemedlet är 1,5 gram (3 droppar). Den rekommenderade dosen är 3 g per dag, det vill säga 6 caplets.

Pulver av rot Macs av ​​peruanska är tillgängliga från en mängd olika tillverkare av kosttillskott. Maca rot pulver tjänar blandas med varmt eller kallt vatten eller juice, eller används för att framställa fruktcocktail, tillförs livsmedel, såsom kakor och andra bakverk. Den rekommenderade dagliga dosen är 5-20 gram.

I sportnäring är populär MASA på NU, som innehåller kapslar med ett extrakt av 500 mg.

Biverkningar [redigera]

Inga toxicitetsstudier hittades. Biverkningar: med fastande eller överdosering (över 10 g) kan diarré och ökad gasning i tarmen förekomma.

2 fastigheter som förhärligade peruanska vallmo, tillsatsens fördel och skada

Vad bara biologiskt aktiva tillsatser är inte närvarande nu: de torkar, maler och packar på kapslar praktiskt taget allt som kan vara på något sätt användbart för personen. Låt oss titta på fördelarna, skadorna och kontraindikationerna för användningen av peruanska vallmor - en av tillsatserna som tillskrivs den nästan mirakulösa effekten på vissa kroppssystem.

Vad är det

Du bör börja med det faktum att vallmo - snarare superfud än kosttillskott, det vill säga har denna växt påstådda egenskaper även i sin råa form, och behöver inte anrikningen, extraktion eller andra ingredienser. Om du kunde köpa den här produkten på marknaden och äta den rå, skulle effekten bli ännu mer uttalad. Men eftersom denna kultur växer främst i Peru, Argentina och Bolivia, återstår resten av världen att förlita sig på vallmopulverets verkan, som säljs som livsmedelstillsats.

Så hur ser den här vallmo ut? Låt oss vara ärliga, det är inte särskilt märkbart: det är en vanlig korsväxtväxta som rosor eller rädisor med ganska medelmåttiga smakegenskaper. Men eftersom rötterna inte är väldigt läckra, varför började de äta dem alls? Faktum är att peruanerna attraherade vallmarnas egenskaper, vilket manifesterade sig i förhållande till betesmarker på de platser där den växte. Djuren som åt vallmo var starkare, mindre benägna att bli sjuka och avkommorna togs utan misslyckande. Det är inte förvånande att även människor ville uppleva en sådan effekt av en vanlig rot.

Varför blev vallmo så populär?

Naturligtvis är vallmo en naturlig produkt även i form av kapslar, pulver och tabletter, och naturliga produkter ger vanligen åtminstone en förstärkande effekt. Faktum är att detta tillägg innehåller en imponerande uppsättning spårämnen som kan ge den:

 • vitaminer В2, В6, В12, С, Е;
 • mineraler som zink, selen, järn, mangan, jod, kalium och kalcium;
 • aminosyror och alkaloider.

Men berömningen av Mejens insekt, som denna växt kallas också, hittades inte så mycket för innehållet av användbara ämnen som för en specifik effekt.

adaptogen

Om du vill ge upp kaffe, men inte är beredd att förlora den livslängd som det ger dig på morgonen, kan du enkelt byta till en vallmo. I tillräckliga mängder kan heja på dig en tid, ja, på systematisk användning kommer du att märka att din prestation var högre, stress du bär lättare, och i allmänhet stämningen började dominera det positiva i livet.

När vi talar om vallmans fördelar och skador kan vi inte nämna de situationer där den mest uppskattas tack vare den adaptogena effekten.

 • Minskning av styrka mot bakgrund av sjukdom. Precis som koffein, vallmo kunna hjälpa människor med lågt tryck för att återföra livskraften, och andra kroniska sjukdomar som påverkar energinivån, kommer det att bli en utmärkt uppladdning.
 • Ofta stressiga situationer. Det kan inte nekas att växter kan påverka nervsystemet: ta minst känt för alla Valerian och Motherwort. Det är bara med en vallmo i stressiga situationer, du kommer inte bara slappna av, utan också styrkan att hitta en lösning.
 • Depression, liksom ett förtryckt mentalt tillstånd mot bakgrund av rädsla. Tonik egenskapen hos denna växt kommer också att hjälpa till här: inte så mycket avkopplande, som vitalitetens återkomst, det hjälper till att ta sig i hand och klara av problemet.
 • Behovet av en enda explosion av energi. Oavsett om det är en examen, intervju eller träning, kommer detta tillskott att hjälpa till att stärka din mentala eller fysiska aktivitet, det är inte förgäves så ofta som möjligt i sportnäring.

Maca kan styra nivån av kortisol - ett stresshormon.

afrodisiakum

Män köper ofta vallmo inte på grund av adaptogena egenskaper, men eftersom det anses vara en naturlig afrodisiakum. Ja, med hjälp av vallmo, försöker många att återställa eller stärka styrkan, samt öka libido. För detta ändamål är det sant att ta vallmo en gång, som Viagra, det finns ingen speciell känsla, eftersom dess effekt blir mycket mindre uttalad. Men en lång ansökan kan göra förändringar i ditt fysiska och psykologiska tillstånd, vilket ger det önskade resultatet.

Maca hjälper inte om libido nivåerna minskar kliniska skäl, och kan fixa sin lägsta nivå, endast om problemet uppstod på bakgrund av en allmän förlust av styrka, stress eller deprimerad psykiska tillstånd.

Dessa två egenskaper förhärligade vallmo världen över, men dessutom kan tillägget av den markerade makiroten:

 • att stärka immunförsvaret genom att fungera som profylax för förkylningar och SARS och bekämpa infektioner;
 • normalisera den hormonella bakgrunden: till exempel att öka produktionen av testosteron, för att hjälpa till med klimakteriet eller dysfunktionen i sköldkörteln;
 • förbättra minnet genom att förbättra mental aktivitet
 • normalisera ämnesomsättningen, främja viktminskning.

De säger att Maca främjar livslängd och kan bidra till att förebygga cancer, men det kommer inte att överdriva sin styrka om denna effekt från vallmo och där, är det inte tillräckligt uttalad köpa tillsats för sådana ändamål.

Överens, låter vallmo som en lösning på många problem, och med tanke på att det är en naturlig växt produkt och kontraindikationer för användning av den peruanska maca reduceras till individuell tolerabilitet, skulle dessutom vara önskvärt att få just nu. Men är det värt det?

Kan det vara skada från vallmo?

Om du åt vallmo rå, skada dig själv att det skulle vara ganska svårt, men vissnade rot kosttillskott, är koncentrationen av verksamma ämnen i det ökat, så rekommendationerna för användning av denna superfuda kvar. Vanligtvis rekommenderas en dag att använda 1000 mg pulver per dag med en maximal säker dos på 4000 mg.

Hur förstår du vad du överdriven? Effekten kommer att likna den för en lätt överdos av koffein: huvudvärk, hjärtklappning, sömnlöshet, matsmältningssystemet. Innan du tar ihop kapslar eller pulver är det viktigt att läsa instruktionerna och följa det exakt, så att de inte påverkar negativa konsekvenser.

Vad mer kan överskugga användningen av peruanska vallmo?

 • Det finns för många förfalskningar på den ryska marknaden (och inte bara), därför är det bättre att beställa ett tillsatsmedel från peruanska eller argentinska producenter, eller åtminstone i USA.
 • Maca i pulver är vanligtvis tillsatt till mat eller smoothies, medan du ändrar smaken för mindre kända och mindre trevliga.
 • Effekten av vallmo mjukare än Viagra eller koffein, och hjälper till att gå ner i vikt är det mycket villkorligt, som kanske inte uppfyller dina förväntningar för högt när du är väl läst om dess underbara egenskaper.

Och viktigast av allt, att hoppas på botemedel av kliniska tillstånd med hjälp av superfashion är naiv. Om du har allvarliga problem med hormoner eller reproduktionssystemet, lita inte på rotgrönsaker, men gå till doktorn. Vallmo kan bli mjuk och säker energisk och lite "fixa" din libido, men i kampen mot mer komplicerade problem är det bättre att lita på garanterade arbetande läkemedel.

Peruvian vallmo: skilsmässa eller inte? - Feedback

Peruvian vallmo är en växt, vars användning är vanlig i medicin, som ett återställande läkemedel. Köp peruanska Maca (på den officiella hemsidan) är inga problem, men innan du beställer - det är bättre att noggrant studera den verkliga återkoppling och egenskaper av denna produkt, läsa översynen läkaren, lära och samla in information från forum folk.

härkomst

Överflödet av artificiellt syntetiserade läkemedel och deras aggressiv reklam under en längre tid skiftade deras preferenser konsumenter mot valet av kemiska läkemedel - och redan förstår inte är sant eller skilsmässa. Men nu börjar allt fler moderna människor uppmärksamma naturliga naturläkemedel som kan klara de problem som uppstått och samtidigt inte skada hälsan. En av dessa växter, som har underbara helande egenskaper, samt en unik smak är Mejen Clover, mer känd som peruanska vallmo.

Peruvian vallmo (Lepidium meyenii / Maca) växer i högländerna Peru, Bolivia och Argentina, varifrån den fick sitt namn. Planten i sig liknar en rädisa. Men försök att odla vallmo i andra regioner har inte lyckats - det ger inte knölar, som används av läkare som läkemedel. Ibland är det ibland förvirrat med peruanska ginseng.

I Peru vallmo odlas i många århundraden. Den användes huvudsakligen som en livsmedelsprodukt, men dess helande egenskaper var kända från antiken, särskilt för män. Produktionen av vallmor minskade gradvis, förflyttas från marknaden av livsmedelsprodukter av potatis och andra typer av växter som är billigare i produktion, relativt opretentiösa och ger stora utbyten. I början av 2000-talet har Peru inte mer än 50 hektar mark för vallmoodling, vilket gör det knappt och, på grund av detta, en ännu mer värdefull produkt.

Peruvian vallmo - fördelar och egenskaper

Växten innehåller ett stort antal vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater, stärkelse, men inte dessa ämnen gör det till ett unikt läkningsmedel. I slutändan är stärkelse, vitaminer och mineraler rikliga i vilken morot som helst.
Peruvian vallmo och preparat baserade på den har en värdefull botande effekt närvaro i:

 • amider av fettsyror, har en stark afrodisiakulär effekt och förbättrar manlig sexualitet
 • amidazolalkaloider, påverkar hälsan hos könsorganen hos både män och kvinnor;
 • tiocyanater och glukosinolater, har antitumör effekt.

Denna kombination av komponenter gör växten till ett mycket värdefullt läkemedel för behandling av många sjukdomar, främst förknippad med manlig impotens, men inte bara med den.
Med tanke på bristen på produkten, under de senaste åren, ett stort antal förfalskningar, även om du vill köpa in ett apotek analog denna bad-men, eftersom tillverkarna försöker kapitalisera på det ökade intresset för den peruanska Maca, poserar för förberedelserna för henne, värdelös nappar.

Effekter, indikationer och dosering

Peruvian vallmo används som ett medel för återställande åtgärder som den har på kroppen, men det finns ett antal sjukdomar, liksom de förhållanden där läkemedlets effekt är mest effektiv - rekommendationer och recensioner av läkare:

 • oligospermi (brist på spermatocyter). Maca förbättrar spermatets kvalitet, påverkar spermatocyter, ökar rörelsens hastighet och därmed aktiviteten. Samtidigt ökar antalet reproducerbara spermatocyter;
 • antioxidant effekt av tiocyanater och glukosinolater har en kraftfull antitumör effekt
 • afrodisiakseffekt leder till förbättrad erektion, ökad sexuell lust hos män, förbättrar prestanda och förbättrar kroppens ton;
 • huden förnyas, rynkor slätas;
 • fytosteroler främja normalisering av hormonell bakgrund hos kvinnor;
 • är aktiverad produktion av muskelmyoglobulin, bidra till byggandet av muskelmassa, effektivare träning av idrottare.

Hur tar man det?

Dosering varje gång måste väljas individuellt, oftast behöver du bara kontakta en läkare, eller du kommer att lita på säljaren. I grund och botten, då, som peruanska Maca take beror på sammansättningen av beredningen, koncentrationen av biologiskt aktiva substanser från patientens hälsa och individuell mottaglighet (vanligtvis tar snabbpulver - flera 10-s och g löses i vatten,
volym av 100 ml).

Vanligtvis sker doserna enligt följande metodik: 1 sked pulver blandat med 1 kopp vätska - sedan drick, äta 1-2 gånger om dagen, efter att ha ätit. Men det här är bara ett speciellt fall, innan du köper är det bättre att rådgöra med säljaren.

Kontraindikationer och biverkningar

Eftersom peruanska vallmo är en biologiskt aktiv substans, men inte ett läkemedel med speciella kontraindikationer för dess användning där. Det är nödvändigt att avstå från förberedelserna av denna växt under graviditeten och med intolerans mot någon av komponenterna (inklusive allergisk reaktion på någon komponent) - så säg kundreferenser.

Biverkningar under användning är endast möjliga under de ovan beskrivna förhållandena.

Formlösning: pulver och extrakt

Roten av den peruanska vallmo kan användas i kokt, torkat eller torkat form.
De sydamerikanska indianerna tog pulveret av peruanska vallmor och gjorde en slags puré från den och lagade den på mjölk.
Nu producerar producenterna oftast vallmo i form av pulver eller extrakt. Det mest effektiva sättet är att använda det i form av ett pulver, inte en kapsel. Även om vissa recensioner om extraktet hävdar att det är mer effektivt

Peruvian vallmo är ett mycket effektivt sätt att klara av många problem. Oftast används den för sexuell dysfunktion eller infertilitet, men indikationerna för användning kan vara mycket större. Läkare i Sydamerika sprider i stor utsträckning övningen av att använda denna växt i medicin.

Köp peruanska vallmofrön

Att beställa den peruanska vallmoen utan apotek och till låga priser kan du på denna sida:

Cirka 1/5 apotek i stora städer säljs detta läkemedel, men i hälften av fallen är det en falsk. Därför rekommenderar vi att du beställer den officiella säljaren på webbplatsen. Vidare sker leveransen vid vilken som helst adress i Moskva, St Petersburg och andra stora städer (Jekaterinburg, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Krasnodar och andra) ofta utförs med kontanter vid leverans, det finns ingen risk. Du kan också beställa via telefon direkt i onlinebutiken, där det finns vanliga rabatter.

Hur mycket är det och är det tillgängligt?
Priserna från 990 rubel per 1 förpackning, desto fler paket, desto lägre kostnad.

Fler bilder

video

Videon presenteras på engelska (du kan titta på den med ryska undertexter) från ett välkänt företag Nationell Nutrition

Från herbaled.org

INLEDNING

Maca är en växt (Meiens klöver), som har en lång historia av användning och tillämpning i livsmedelsindustrin och medicin av grödor i Peruens berg. Men 1982 meddelade Internationella rådet för skydd av genetiska resurser att vallmo, i form av tamplerade växter, hotades. Lyckligtvis, på grund av den senaste vetenskapliga forskningen börjar vallmo nu blomstra igen och dess popularitet växer Peru, Av Japan, Amerika och Europa som ett medel för spännande kraft, som hjälper till med fertilitetsproblem hos män och som kosttillskott som förbättrar metabolismen - det finns recensioner på forumet om samma effekt från peruanska vallmor.

HISTORIA

Det finns antropologiska bevis på att Maca odlades i Peru tillbaka 1600 f.Kr. Maca ansågs peruanska indianer som en gåva av gudarna tillsammans med majs och potatis. Dessutom var det ses som mat - som den enda gröda som kan frodas på hög höjd peruanska berg - av samma skäl var det också användas med hallucinogena växter folkdanser och religiösa ceremonier. Spanska kroniker skrev att snart efter erövringen av Peru insåg spanjorerna att deras boskap dåligt reproducerar avkommor i en extrem bergig region (ett naturfenomen). Indierna uppmanade spanjorerna att mata sina djur med vallmofrön, och sedan återvände deras boskap till dess normala. Används även i kosmetologi, som ersättning för kosmetika för kvinnor. Ironiskt nog visade spanjorerna sin tacksamhet genom att låta indianerna betala skatt till Maca-roten.

BOTANIK

Maca är en årlig blommande växt som tillhör Brassicaceae-familjen av botanisk (cruciferous), och är en nära släkting till rovor och rädisor. Det finns cirka 175 arter som växer runt om i världen. Den vanligaste arten är sådd, den är mest känd i USA och Europa. Vissa författare föreslår att vallmo hör till växterna av arten Peruvianum.

Men ingen auktoritativ botanisk organisation erkände detta namn.

Odling och grödor

Maca odlas främst för att få sin knölrot, som i botanik kallas hypokotyl (precis som rädisa och nypa). Maca-växter som är ovanligt toleranta mot frost och har en unik förmåga att växa i extremt höga områden i Perus oförstörbara bergsekosystem (från 3 800 till 4 800 meter). Pune (Andesfjälls platå i Sydamerika) är en mycket vacker, men hård ekologisk zon, där förutom högfjällsgräs, bitter potatis och Macar växer inte mer. Luften här är låg i syre, solljuset är mycket intensivt och temperaturen varierar från behagligt och varmt + 20 till minus tecken på natten. På grund av den extremt starka vinden är området trädlöst och växterna växer inte över 15 till 20 centimeter.
Sö vallmo från september till december. Efter att fröerna planterats på fältet - i 6 - 8 månader samlar de rötterna.

Rötterna slits ut manuellt, rengöras av löv, tvättas och lämnas för att torka på duken under den öppna himlen i solen. Under regnet och på natten är rötterna täckta med en speciell kappa. Torkning tar ungefär 2 månader för nygravade rötter, under vilka de förlorar 75% av sin ursprungliga vikt.

Torkade rötter levereras till butiker där de mycket väl kan lagras i flera år med minimal kvalitetsförlust, och de erhållna fröna förblir livskraftiga i 3 till 4 år. Peruvian vallmo är mycket nedbrytande jord, så efter skörd är fälten förberedda för en ny gröda i 5 till 10 år. Utbytet är cirka 11 000 kg per hektar, även om detta kan variera kraftigt. Det uppskattas att den totala skörden i Peru 2003 uppgick till 5 600 ton.

Traditionell användning i folkmedicin

Quechua - indianstammar i det centrala höglandet i Peru tror att Mac är en mycket näringsrik produkt som främjar mental och fysisk vitalitet, uthållighet, uthållighet, och bara en stor medicinalväxt som du kan göra en drink. Också känd för myter, som afrodeziak, vilket ökar sexuell lust och prestanda. Hon förtjänade ett särskilt gott rykte, som en växt för styrka, vilket följde ökad födelsetal i både män och kvinnor, liksom husdjur. Macu äts ofta av peruanska kvinnor som vill bli gravid. Andra traditionella indikationer för antagning vallmo är anemi, tuberkulos, magcancer, minnesförlust, starka ben hos barn, artrit och reumatism, sjukdomar i andningsorganen och alkoholism.

Särskilt uppskattat av indiska kvinnor som en lättnad av symptomen på klimakteriet. Det ges också till studenter under tentor för att säkerställa goda testresultat.

Farmakologisk och medicinsk forskning

Behandling av 9 friska män med Maki rotpulver (1500 och 3000 mg per dag i 4 månader) resulterade i:

Ökning i partiella volymer, antalet spermier med ejakulation, motilitet hos spermier. Det är intressant att notera att dessa förbättringar i prestanda och rörlighet inte var associerade med en ökning av produktionen av könshormoner: lyuteiniziruyuschigo hormon, follikelstimulerande hormon, prolaktin, testosteron och estradiol.

Det finns dyrare tillverkare av komplexet i USA, de kan också hittas om den peruanska vallmo i forumet och på webbplatser för officiella säljare:

Lepidium meyenii (Maca av Peru)

Lepidium meyenii, även känd som vallmo, är en tvåårig örtväxter från Cruciferae-familjen, infödd i Andesfjällen i Peru, nära sjön Judin. Den odlas för sin köttiga hypocoter (kombinerad hypokoter och stamrot), som används som rotgrönsak och används också i medicin och anses vara afrodisiakum. I Spanien och i Quechua indianerna kallas växten maca-maca, maino, ayak chichira och ayak willku.

beskrivning

Peruvian Maca, eller Mejen's Clover (Latin Lepidium meyenii) - en art av växter från släktet Kloopovnik av kålfamiljen. Roten på en växt ser ut som en ropa. Maca är uppdelad i kategorier beroende på rotans färg, som kan vara röd, svart, rosa eller gul. I allmänhet är knölarnas färg annorlunda, men den vanligaste och ofta förekommande färgen är gul. Macu odlades historiskt i Peru. Maca har traditionellt använts i hela världen som en afrodisiakum. Dess effekt sträcker sig till både män och kvinnor. Maca fungerar inte genom produktion av hormoner, och ökar inte testosteron eller östrogenhalten i kroppen. Män använder maku för att öka produktionen av sperma. Mack visas också kraftfull suppressor prostata hypertrofi, hjälper till att förbättra potens, är dess verkan som liknar finasterid (läkemedel, hormonella anticancerläkemedlet som används vid behandling av benign prostatahyperplasi hos män). Preliminära studier tyder också på att vallmo kan skydda hjärnan från olika skadliga effekter, förbättra tillståndet i benvävnad och till och med förbättra kognitiv förmåga hos friska människor. Ytterligare forskning är nödvändig för att fastställa makiens huvudsakliga mekanism för åtgärder. De flesta vallmoforskning har skett i Peru, och det tar mycket lång tid att reproducera och validera dessa studier i andra regioner. Export av vallmor är en viktig komponent för Peruens ekonomi. Kallas även: Meiena klöver, vallmo rot, peruanska ginseng.

Mac instruktioner för användning

Standarddosen av vallmo är 1500-3000 mg. Använd som additiv en maki rot eller ett vallmo-baserat extrakt baserat på vatten eller etylacetat. Maca ska tas dagligen under måltiderna. Traditionellt behandlas vallmo som en livsmedelsprodukt, inte en livsmedelstillsats. Djurstudier, som använde vallmo i en dos av 1000-2.200 mg / kg kroppsvikt, ledde till identifieringen av följande förhållande:

Botaniska egenskaper

Den första europeiska som beskriver denna art var Gerard Walpers, som 1843 gav växten det vetenskapliga namnet Lepidium meyenii. På 1990-talet delade professor Gloria Chacon vidare de olika arterna. Hon ansåg att den väldigt odlade naturliga vallmo är en ny tamdjur, L. peruvianum. De flesta botaniker instämmer dock inte med denna definition och fortsätter att hänvisa till den odlade L. meyenii maku. Det latinska namnet, godkänt av den amerikanska jordbruksdepartementet, hör också ihop med de flesta forskares åsikter (dvs Lepidium meyenii). För närvarande fortsätter tvister om växtens korrekta nomenklatur, liksom huruvida uppdelningen mellan meyenii och peruvianum är botaniskt korrekt eller om växterna tillhör samma art. Enligt tillväxt, storlek och proportioner är vallmo ungefär lika med rädisor och ropa, med vilken den är relaterad till ett visst förhållande. De doftande gröna topparna är korta och brukar spridas längs marken. Tunna stickade löv ger skott i rosetter på jorden, som inte växer längre än 12-20 cm i längd. I reproduktionssteget visar bladen dimorfism. De är mer märkbara i den vegetativa fasen, och uppdateras ständigt från centen när de avlägsna bladen dör. De vita, självbestämande blommorna ligger på den centrala blomställningen. Efter blommorna bildas frukter av 4-5 mm, vilka var och en innehåller två små (2-2,5 mm) rödgrå äggliknande frön. Maca multipliceras endast med hjälp av frön. Maca reproducerar huvudsakligen genom självbestämning och är en autogamous art. Genomet innehåller 2n = 8x = 64 kromosomer. Experiment visar att vallmo är en växt av en kort dag. I vissa källor hävdar man att vallmo är en årlig växt, eftersom det under gynnsamma år kan gå igenom en fullständig utvecklingscykel inom ett år.

rot

Pulver från vallmoens rot

Maca är den enda medlemmen i släktet med en köttig hypokotyl, kopplad till stammen rot, som bildar en grov päronformad struktur. Växtarterna skiljer sig avsevärt i storlek och form av roten, som kan vara triangulär, oblate rund, sfärisk eller rektangulär (den senare bildar de längsta rötterna). Hypocotylen hos en vallmo kan vara gyllene, grädde, röd, lila, blå, svart eller grön. Varje färgvariant är genetiskt bestämd (avkomman kommer att ha rötter av samma färg som moderplantan). Nyligen har det konstaterats att vissa fenotyper (i maki "fenotyp" korrelerar huvudsakligen med rotens färg) uppvisar vissa näringsmässiga och terapeutiska egenskaper. Rötterna av krämfärg är särskilt uppskattade i Peru för deras söta smak och storlek. Mörkare rötter av vallmo (röd, lila, svart) innehåller signifikanta mängder naturligt jod, vilket kan förhindra en gnagare som utvecklas efter att ha konsumerat en lättare vallmo. Svart vallmo ökar energi och uthållighet, och är både söt och bitter i smak. Röda vallmo ökar också popularitet. Det visades att denna typ av vallmo minskar storleken på prostata hos möss.

Växande förhållanden

Vallmarnas naturliga livsmiljö är latitud 11-12ºS och höjden 3800-4400 m över havet. Vid denna höjd är de genomsnittliga månatliga tillväxttemperaturerna minsta -2 ° C och 13 ° C maximala. Temperaturen kan emellertid minskas till -10 ° C med frost. Mac överlever även med starka vindar och solljus. Idag odlas vallmo huvudsakligen i Peru, i Andesberget i Bolivia och lite - i Brasilien.

odling

Maki plantor spirer vanligen en månad efter sådd i början av regnsäsongen, i oktober. I den vegetativa fasen, från maj till juni, ökar den nedre delen av hypokotylen och den övre delen av stammen roten i storlek. Efter 260-280 dagar bildas en hypokotyl som är lämplig för konsumtion. Om du lämnar roten i jorden kommer den att "somna" i 2-3 månader av den kalla och torra säsongen, fram till augusti. Efter detta kommer en generativ skott att bildas, där fem månader senare kommer fröna att mogna. En växt kan ge upp till tusen små frön, varav 1600 kommer att väga omkring ett gram. För vidare spridning behövs därför endast ett litet antal växter. För odling väljs växter efter storlek och färg och placeras sedan på ett djup av 50-100 cm med alternerande nivåer av gräs och jord för att skydda dem mot uttorkning. Växter är rikligt befruktad. Odlingscykeln är relaterad till årets tid. Marken för vallmoodling var traditionellt förberedd för hand. För närvarande används maskiner också för detta. Maca kan växa endast på platser där inga andra grödor växer. Vallmofält pollineras av boskap, men mekaniska metoder för pollinering kan användas för att förhindra bristen på användbara näringsämnen. Skydd från växter eller bekämpningsmedel behövs vanligtvis inte, eftersom vallmo växer under sådana klimatförhållanden som inte passar de flesta växter eller bekämpningsmedel. I Peru odlas vallmo organiskt, eftersom denna art sällan attackeras av skadedjur. Macu odlas ibland med potatis, eftersom denna växt destillerar bekämpningsmedel som matar sig på makiens rötter. Skörden av vallmor samlas manuellt och lämnar bladen som ett organiskt gödningsmedel. Utbytet är 15 ton friska hypokotyler per hektar mark, vilket är cirka 5 ton torrt material. Enligt departementet för nationalekonomi i Peru uppgick den genomsnittliga avkastningen av vallmor 2005 till i genomsnitt endast 7 ton / hektar. Även om vallmo odlas inte bara i Andes, är det fortfarande inte klart om vallmo som odlas utanför dess naturliga livsmiljö har samma aktiva ingredienser och potential. Hypokotyler, odlade från peruanska frön, är svåra att bilda vid låga höjder, i växthus eller heta klimat.

Källor och sammansättning

Källor för information

Ordet "vallmo" avser Meiens klöver, som tillhör släktet Klopovnikov och Kålfamiljen. hänvisar till en familj av cruciferous grönsaker, såsom broccoli, blomkål, kål och senap. Planterna som är närmast associerade med vallmo (taxonomically) är våldtäkt, senap, rån, svart senap, kål, vattenkryssa och vattenkryssa. Maca används traditionellt i den andinska regionen Peru i folkmedicin för att öka vitaliteten och fertiliteten, används av både män och kvinnor. Dessutom används Macu också av djur. Ibland kallas vallmo som peruanska ginseng, trots att den inte har någon likhet med ginseng av släktet Panax och hans familj. Den odlas exklusivt i den andinska regionen Peru på en höjd av 4000-4500m över havet, i blåsiga förhållanden, kallt och med tillräckligt med solljus. Det är möjligt att låga temperaturer är mer gynnsamma för vallmoens tillväxt, i en studie noterades acceleration av tillväxten vid låga temperaturer. Användningen av vallmo kan vända nedgången i spermatogenesen, som förekommer i detta höjdintervall (hos råttor). Maca odlas exceptionellt i samma höjd i peruanska regionen, där den traditionellt används som tillsats som ökar fertiliteten. Det tillhör en familj av växter som broccoli och andra kål. När de används som en livsmedelsprodukt torkas lökhypokotyler och ätas sedan över 20 gram per dag, vilket inte åtföljs av några biverkningar. Torkade hypokotyler kan förvaras i många år. Maca bryggs ofta och berusad som en juice, torkade hypokotyler är för svåra att tugga. För närvarande används vallmofrön som regel i form av kapslar. Torkad vallmo (av vegetabiliskt ursprung, utan tillsatser) innehåller:

Maca har som regel hypokotyler (utsprång som liknar rovor). Denna del av växten brukar användas för mat, och i denna form innehåller det i grunden kolhydrater och fibrer med hård konsistens. Det finns mer än 13 olika typer av vallmo (alla kallas Meyenklöver), som växer olika beroende på sorten (från vit till svart). Den vanligaste är gul vallmo, som står för 47,8% av det totala antalet olika sorter, och det är också den mest kommersiellt krävda sorten. Denna efterfrågan beror på färgningen av hypokotyler. Olika sorter kallas ibland ekotyper av maki. I jämförande studier konstaterades att svart vallmo har större neuroprotektiva egenskaper än gul eller röd, och har också en effektivare effekt på spermatogenesen. Röd vallmo (men inte svart eller gul) kan minska prostataens storlek. Olika "poppys" arter varierar beroende på hypokotylens färg, i allmänhet är de mycket likartade, men olika arter kan användas för olika ändamål.

struktur

Icke-näringsämnen biologiskt aktiva substanser i vallmo innehåller som regel:

Alkaloid, känd som macaridin, är en av de mest biologiskt aktiva maca alkaloiderna och innehåller också en viss mängd glukosinolater; makamidy är unika fettsyror vallmo, men deras innehåll, och antalet av deras derivat i vallmo (i makamidah) är för låg, så att de kan betraktas som bioaktiva substanser vallmo. Faktum är att vallmoens aktiva komponenter och deras effekter på kroppen inte är väl förstådda. Torkad vallmo har ett högt näringsvärde, jämförbart med spannmål, såsom ris och vete. Vallmo innehåller 60-75% kolhydrater, 10-14% protein, 8,5% dietfibrer och 2,2% fett. Mack innehåller stora mängder av dietetiskt kalcium och kalium mineraler (och en liten mängd natrium), såväl som sådana väsentliga spårelement som järn, yodin, koppar, mangan och zink, samt fettsyror inkluderande linolensyra, palmitinsyra och oljesyra, och 19 aminosyror. Förutom socker och proteiner, innehåller vallmo uridin, äppelsyra och dess bensoylderivat och glukosinolater glyukotropeolin och m-metoksiklyukopeolin. Metanolextraktet maca knöl innehåller även (1R, 3S) -1-metyltetrahydro-karbolin-3-karboxylsyra-molekyl som har en stor effekt på CNS. Vallmo innehåller många olika alkamider. Dessutom innehåller vallmo selen och magnesium samt polysackarider. Den positiva effekten av vallmo på reproduktionssystemet kan förmedlas av en hög koncentration av proteiner och vitala näringsämnen; vallmo innehåller en kemisk substans p-metoxibensylisotiocyanat, vilket antas utgöra egenskaperna hos en afrodisiakum.

Kompositioner och alternativ

Den gelatiniserade vallmo produceras under gelatinering av stärkelse. maca pulvret upphettas i vattnet, vilket resulterar i en uppsättning av polymerer i lösning, som ökar absorptionen och biotillgängligheten av vallmotillsatser jämfört med utgångspulvret. För närvarande finns det inga studier som bedömer hur denna process påverkar vallmoaktiviteten. Det finns dock ett behov av sådana studier som glukosinolater är kända för att vara känsliga för värme och immunvallmo effekter kan spåras baserat på innehållet av kolhydrater (kost kolhydrater påverkar många positiva effekter som förbättrar immunitet, som vi ser i fråga om sådana anläggningar, som en tennlack och en woolly-stalked astragalus). En populär form av vallmo inte utreds, och det är okänt hur denna process påverkar aktivering av kroppens funktioner.

Effekter på kroppen

neurologi

Aphrodisia (sexuell upphetsning)

Studien, för att studera frågan om det finns ett samband mellan hormoner och afrodiziey vid användning av maca, misslyckades med att hitta något samband mellan dessa fenomen. Det fanns inga höjningar av hormoner i studiepopulationen, trots förekomsten av afrodisiakum; denna studie visade att mekanismerna av effekten av maca på afrodisius inte medieras av hormoner. Dessa effekter av afrodisiakum, det visar sig, beror också på vallmoens förmåga att orsaka motorisk aktivitet; i en studie på råttor visades att vallmo förbättrar latent fas intromission och interkopulyativnogo slits (inte dosberoende) såväl som efter utlösning latens (dosering 75 mg / kg), men som inte observerats med synliga korrelationer observerade ökningen i rörelse. De aktiva komponenterna kan representeras som makamid (lipider), eftersom lipidekstrakten är bioaktiv. Mekanismer är inte beroende på verkan av olika hormoner som normalt är involverade i afrodizii (testosteron, östrogen, luteiniserande hormon, etc.) och andra nervösa vallmo influenser. En studie som jämförde vallmo engagerade verkan i råttor, observerade att efter användning av 25 eller 100 mg / kg av ett vattenhaltigt extrakt, en enda dos administrerad 30 minuter före sexuell aktivitet, misslyckades med att förbättra prestanda för utlösning hos råttor. Mätningar efter en vecka att ta emot vallmo visade en trend mot en avsevärd förbättring, men bara för en vecka, och efter 21 dagar, dessa skillnader var inte statistiskt signifikanta. vallmo rot bidrar till 'build' afrodizii effektivitet visar sig efter upprepade upotrebleniya.Maka ingen effekt på den sexuella aktiviteten. Hos friska män med 1,5 g eller 3 g dagligen vallmo, är afrodiziya (självbedömning) ökade med 24,4%, 40% och 42,2%, när den används för 4, 8 och 12 veckor respektive. Denna studie noterade att placebogruppen hade en ökning med 16,6% vid vecka 4, oförändrad vid antingen 8 eller 12 veckor. afrodisiakum effekter noterades också i studien av idrottare som 2 g vallmo extraktet i ett förhållande av 5: 1 i 2 veckor resulterade i förbättrad sexualitet på en bedömningsskala bedömning följt av en markant förbättring dyadisk sexuell lust (sexuell lust i förhållande till den andra), och inte enda sexuell lust. Hos män med mild erektil dysfunktion, äta vallmo (2400 mg) och placebo resulterade i signifikanta förbättringar i bedömningen IIEF-5 (bedömningsskala för behandling av erektil dysfunktion), förstoringsgraden med hjälp en vallmo var signifikant högre än med placebo; Maca var kraftfullare med avseende på andra droger. Studie vallmo roten på ett polikliniskt på deprimerade patienter (17 kvinnor och 3 män), som varade i 10 månader (som var tillräckligt för att betraktas som ett antidepressivt medel vid den inducerade sexuell dysfunktion), med användning av 1,5 g eller 3 g dagligen vallmo, mer än 12 veckor, noteras att i enlighet med MGH-SFQ och ASEX förhör, fanns en signifikant förbättring i båda grupperna, effektivare var vallmo i hög dosering. I en av de undersökningar (ASEX), libido nivån har förbättrats markant, även rapporterade en ökning av sexuell njutning. Studier av människor som helhet visar statistisk signifikans i olika befolkningsgrupper.

Ångest och depression

Hos kvinnliga råttor som genomgick ett tvingat simningstest uppvisade vallmo i en dos av 1 g / kg antidepressiva effekter, vilket minskade immobiliteten med 76,4-87,4% av baslinjen. Denna studie noterade också att även om gul och röd vallmo har effekten av antidepressiva medel var svart vallmo något effektivare. Författarna till ett av studierna föreslog att vallmo kan uppvisa anxiolytiska effekter, i samband med positiva resultat av att passera testet (hos möss). Reduktion av depression och ångest observerades hos postmenopausala kvinnor när de tog 3,5 g vallmo per dag i 6 veckor, enligt lämplig bedömning av den klimakteriska gröna skalan. Studier som studerar effekterna av vallmo på människor har funnit att detta tillskott kan minska ångest och depression.

Minne och lärbarhet

Jämförande studie av kvinnliga ovariektomiserade råttor, med en g / kg av vallmo alla tre former (rött, gult och svart), uppvisade förbättrad kognition funktioner via problem att hitta vatten, och det visades att den svarta vallmo är effektivare än andra utföringsformer. Ett liknande problem användes i studien av svart vallmo, i syfte att identifiera de neuroprotektiva effekterna av vallmo mot skopolamin. Det visade sig att vallmoens skyddande effekt översteg något av placebo. Det finns en tendens att förbättra kognitiva funktioner i normala friska råttor, men det är inte alltför stor och verkningsmekanismer är okända. I en studie med administration av skopolamin (som inducerar acetylkolin) har det visat sig att vallmo trycker ökning av AChE, och inte signifikant skilda från placebo, men var i stånd att reducera ökningen av smärta i samband med klimakteriet hos råttor. Det fanns ingen effekt på aktiviteten av monoaminoxidas.

neuroprotektion

Testet in vitro av neuroner som isolerats från kräftceller indikerade att vallmo uppvisar dosberoende skydd mot väteperoxid i förbehandlings Maca neuroner i 3 timmar före användning H2O2, denna pentan vallmo extrakt besatt indikator EC50 ca 2.8mkg / ml och visade 88% skydd vid användning av en dos på 30 mcg / ml. När de testas in vivo, en dos av 3 mg / kg kroppsvikt reducerade antalet myokardischemi (figur skyddande verkan) till 58,6%; högre doser (10, 30 mg / kg) förvärrade faktiskt skadan. En studie med användning av olika doser (0,125, 0,25, 0,5 och 1 g / kg) svarta vallmo, i kampen mot effekterna av minnesförsämring orsakad av alkohol, vid oral administration i 28 dagar, visade att alla doser svarta vallmo kunde avbryta ökningen av spar latens (den tid det tar för musen för att komma ut ur labyrinten) med hjälp av alkohol. Skydd från verkan av skopolamin observeras med användning svarta vallmo, användes i denna studie som vatten (0,5, 2 g / kg) eller vatten-alkohol (0,25 1 g) maca extrakt i 35 dagar. Före testningen injicerades testmössen med acetylkolinergtoxinscopolamin. Det har visats att den vallmo kan förhindra prestandaförsämring orsakad av skopolamin (möss test för oberoende bestämning av labyrinten utbyte) oberoende av extrakt eller dosering; lägre doser av varje extrakt var mer effektiva. Svart är en kraftfull neuroskyddande vallmo, jämfört med andra ekotyper, och har en stor neuroprotektiva effekter; Anledningen till detta har inte studerats grundligt vid denna tidpunkt.

Kardiovaskulära sjukdomar

Blodtryck

En studie visar att vallmo kan minska blodtryck via ACE (angiotensinomvandlande enzym) hämmande verkan uppvisar ett dos-beroende sätt, varvid den termiskt behandlade extraktet är överlägsen verkan av ett råextrakt. En preliminär toxikologisk studie visade att att ta 0,6 g vallmo dagligen orsakar en liten men signifikant ökning av diastoliskt blodtryck. Effekten av maca på kardiovaskulärsystemet har inte studerats noggrant för närvarande.

Interaktion med glukosmetabolism

upptag

Maca-test har utförts på förmågan att hämma absorptionen av kolhydrater i tarmarna. In vitro-studier har visat att rostade eller råa vallmoxtrakt inte hämmar a-glukosidas och a-amylas. Röda vallmo hämmar a glukosidas i intervallet 20-40% (ganska svagt), och a-amylas (ca 10%) inhiberar ristad vallmo inte a-amylas. Dessa resultat var inte korrelerade med innehållet av polyfenoler i vallmo, vilket var mycket lågt.

forskning

Forskning på råttor med användning vallmo i mängden 1 vikt% av livsmedlet, djuren med nedärvda höga halter av triglycerider (som bryts ned med hjälp av en kost rik på sackaros i två veckor), noterade att vallmo kan reducera plasmakolesterol (LDL ), liksom nivån av triglycerider och glukos (sekundärt till minskningen av triglycerider). I den föreliggande studien användes 0,02% rosiglitazon som det aktiva additivet för kontrollgruppen, det överskred effekten av maca. I allmänhet finns det ingen solid information om effekterna av vallmor på glukosmetabolism.

Mac i bodybuilding

Aerob prestanda

En studie med åtta erfarna cyklister, utan förändringar i deras diet eller träningsprocess, visade att den höga dosen maki (2 g av extraktet i ett förhållande av 5: 1; bioaktivitet 10d), används i 2 veckor, associerad med en signifikant minskning av testtiden tills avslutat prov med +/- 57,62 till 56,56 +/- 3.14min 2.68min (minskning med 1,84%) i jämförelse med de grundläggande resultat. I en grupp där idrottsmän fick placebo observerades inga statistiskt signifikanta resultat. Vid jämförelse mellan placebo och vallmo jämfört med baslinjens prestanda fanns inga signifikanta skillnader. För närvarande är det bara svaga bevis för att bedöma effekten av vallmo på fysisk aktivitet. Preliminära resultat innebär inte stora fördelar.

Immunologi och inflammatoriska processer

forskning

En jämförande studie utfördes med användning av en blandning av olika arter av vallmo (1500 mg) med 300 mg uknaria vinägerad mot 1500 mg glukosaminsulfat. Även om användningen av båda drogerna var förknippad med betydande förbättringar var blandningen av örter mindre effektiv (paracetamol gavs till deltagarna om de inte lindrade smärta i lederna genom behandling). Denna forskning sponsras av ett företag som producerar en blandning av olika typer av vallmo.

Interaktion med hormoner

testosteron

1,5 g och 3 g vallmo i 12 veckor kunde inte öka nivån av cirkulerande testosteron hos friska män. Samma doser användes för 12-veckors studie med andra män visade en ökning afrodizii (självutvärdering), som nådde 24,4%, 40% och 42,2% vid användning av vallmo, 4, 8 och 12 veckor (respektive ), medan man tog placebo hos män inte orsakade en ökning på 8 och 12 veckor; Denna ökning av afrodisius beror inte på testosteronnivåer, som inte skiljer sig åt mellan grupper. Androgena effekter eller en ökning av testosteron observeras inte hos postmenopausala kvinnor som tar 3,5 g vallmo per dag i 6 veckor. Maca har ingen signifikant androgen interaktion förutom cirkulerande testosteron, har denna studie inte observerats någon interaktion vallmo komponenter med androgena receptorer. Ingen av studierna hittills har fastställt vallmoens eller dess beståndsers förmåga att påverka ökningen av testosteronnivåerna. Forskning på råttor med användning bly för att orsaka skador på testiklarna, noteras att 2,2 g av vallmo-extrakt (kokt hypocotyler) upprätthålla spermatogenes, men hindrar inte minskningen i testosteronnivåer orsakade av bly. En liknande dos av 2 g / kg, jämförbar med den traditionella dosen av vallmo, misslyckades också med att påverka testosteronnivåerna hos friska råttor. Studier indikerar ett enda fall av ökande testosteronnivåer hos en kvinna som tar en vallmo, detta berodde på att testet misslyckades. senare visade testet en normal testosteronnivå.

östrogen

1,5 g eller 3 g vallmo dagligen under 12 veckor påverkade inte nivån av cirkulerande östrogen friska män, och dessa resultat observerades också i andra studier med användning av liknande doser och varaktighet liknande observationer liksom hos postmenopausala kvinnor som använder 3,5 gram vallmor per dag i 6 veckor. För närvarande finns det otillräckliga data som tyder på att vallmo fungerar genom att öka östrogenhalten in vivo. I en studie, som använder bröstcancerceller MCF-7 (som är ansvarig för östrogen-cellinje), observerades det att en dos av tillsats vallmo 0.1-100mkg / ml kan inducera proliferation och främja östrogenicitet vid en koncentration 100-200mkg / ml men denna koncentration var mindre potent än den fysiologiska koncentrationen av östrogen; åtgärden var jämförbar med tisteln spotted. Östrogena effekter observerades in vivo när ovariektomiserade råttor gavs 0,24 g / kg alkohol vallmo extrakt (ekvivalent med 1,25 g / kg extrakt av maca root), där livmodervikten vid 28 veckor var 121,9% av kontrollvikten. I en annan studie, med användning av lägre doser av tre typer maki i 4 veckor kunde inga östrogena effekter upprättas. Östrogena effekter observerades inte heller vid andra in vitro-test. Vissa data tyder på att vallmo fungerar direkt som ett fytostrogen, men bevisen är för tillfället blandad, och den praktiska betydelsen av denna information är okänd.

Follikelstimulerande hormon

I en 12-veckors dubbelblind studie med vallmo i en dos av 1,5 g eller 3 g ges i tre uppdelade doser och 1,5 g som en enstaka dos hos män var det ingen tidsskillnad. Dessutom har ingen signifikant effekt av Maca på follikelstimulerande hormon visats; liknande resultat erhölls hos postmenopausala kvinnor som tog 3,5 g vallmo per dag i 6 veckor.

Luteiniserande hormon

I en 12-veckors studie av friska män som använde 1,5 g eller 3 g vallmo varje dag var det inte möjligt att upptäcka en väsentlig effekt av vallmor på den cirkulerande nivån av luteiniserande hormon vid 4, 8 eller 12 veckor. Det noterades också att det inte fanns någon effekt på användningen av 3,5 g per dag under 6 veckor i postmenopausala perioden hos kvinnor.

Interaktioner med benmetabolism

I en studie av honråttor utan äggstockar (klimakteriet), vid mottagande av 0,096 eller 0,24 g / kg alkohol vallmo-extrakt (0,5 och 1,25 g / kg av det torra rotextrakt, respektive) under 28 veckor, observerades det den dosen 0,096 g / kg gör det möjligt att bibehålla bentäthet jämfört med kontrollgruppen (vanligen försumbar), och en dos av 0,24 g / kg ökar halten kalcium vid lårbenet med förstorad diameter, med normalisering av benmineraltätheten i förhållande till kontrollgruppen. Det är möjligt att dessa effekter är sekundära mot östrogenernas verkan. Denna studie noterade ökningen i livmodervikt hos råttor utan äggstockar, under användning av en dos poppy 0,24 g / kg.

Interaktion med organsystem

Levern

In vitro, metanol och vattenhaltiga extrakt av vallmo inte påverkar hepatocyt-funktion 0.1-10mkg / ml koncentration, och när inkuberades under utsträckta tidsperioder (72 timmar) för att bidra till att minska läckage av LDH och AAT till 61,2% och 55,6%; respektive med en koncentration på mer än 1 μg / ml, förbättrades läckageskyddet för LDH signifikant. Detta strider emellertid mot de preliminära toxikologiska studiedata på effekter på människa, där den enda biverkan observeras med användning 0,6 g vallmo dagligen under 90 dagar, vilket bidrog till en liten ökning i nivån av AAT i serum. Anledningen till denna diskrepans är sannolikt att oxidation är inte lika vallmo har relativt svaga antioxiderande egenskaper och difenilpekrilgidrazil (DPGR) analys visade att vattnet och metanolen extraktet hade ett EC50-värde av 3,46 +/- 0.16mg / ml och 0,71 + / - 0,10 mg / ml. Mack orsakar en ökning superoxidnivåer i levern, liksom en minskad ökning av serum glutiona utan förändringar i markörer av lipidperoxidation i serum. Effekten av vallmor på levern förstås inte fullständigt.

prostata

Röd vallmo kan undertrycka prostataförstoring, medan svarta och gula sorter är ineffektiva i detta. I denna studie, råttor, i en dos av 2 g / kg av ett vattenhaltigt extrakt av röd vallmo en dag i en vecka, observerade viktminskning ventrala prostata jämfört med baslinjen. I 14 och 42 dagar normaliserades vallmoutvidgningen av prostata, efter injicering av testosteron. Ökningen i frövikt undertrycktes också. Den aktiva ingrediensen kan vara vallmo bensylgrupper glukosinolater, toppexponerings röda vallmo i den första studien (bestämt med HPLC) sammanföll med dessa komponenter, och reducera prostatastorlek hittades i den senare studien då de testades i benzilglyukozinolatov 0.02-0.08mg / ml koncentration. reduktion i prostatastorlek observerades även vid samtidig administrering med 0,1 mg glukosinolater till, inom 14 dagar (även om denna studie visade inte ett fullständigt avskaffande av ökningen). Denna studie noterade också att extrakt innehållande 0,1 mg benzilglyukozinolata (den exakta mängden av extraktet redovisas inte) var mer effektiva i att undertrycka prostataförstoring än 0,1 mg finasterid, utan att påverka vikten av sädesblåsorna (i motsats till de resultat som observerades tidigare med 2 g / kg). En andra studie genomfördes med användning av röd vallmo med användning finasterid som referenssubstans och råttorna som tillämpar vallmorött (0,01, 0,05, 0,1, 0,5 g / kg) dos beroendet bekräftades, med åtmin dos på 0,1 g / kg var detta beroende redan statistiskt signifikant. Den andra delen av studien med användning av 0,6 mg / kg av finasterid visade att den röda vallmo vid 0,1 och 0,5 g / kg (0,64% benzilglyukozinolata) var mer effektiv vid inhibering av prostatatillväxt, utan att påverka vikten av sädesblåsorna. Enligt tillverkarna beror verkningsmekanismen på omvandlingen av dehydrosteron. Ökade testosteronnivåer i dessa råttor med användning vallmo inte observerats, vilket vanligtvis inträffar som ett resultat av exponering för inhibitorer av 5α-reduktas såsom finasterid eller bockhornsklöver, vilket indikerar en avsaknad av interaktion vid nivån för 5-AP-enzym. De lovande resultaten av den röda vallmo visar att denna substans har en lika kraftfull effekt som finasterid i att reducera prostatastorlek (en biomarkör för risk prostatacancer); Dock bör forskning spelas utanför Peru (produktion och export av röd vallmo kan likna det gäller policosanol i Kuba) och genomförs med deltagande av folket. Action bensyl glukosinolat (den aktiva beståndsdelen som påverkar inhibition av tillväxten av prostatakörteln) i relation till spermatogenes är inte känd, de ovannämnda studier tyder på att det inte spelar någon roll, men passivt bidrar till det faktum att testosteron kan påverka storleken på sädesblåsorna. Den enda andra växt som uttrycker en bensylgrupp glukosinolater, Tropaeolum tuberosum (Tropaeolum tuberosum), är känt för att undertrycka spermatogenes (även om ett orsakssamband i bestämn har inte fastställts aktiv ingrediens). Vissa tillverkare misstänker att polyfenoler kan spela en roll i detta, men det har inte fastställts vid denna tidpunkt. Bensyl glukosinolat - systemnamn glukosinolat känd som Glyukotropaolin, som är 80-90% av de totala glukosinolater. Överraskande skiljer sig inte glukaktropaolinhalten signifikant mellan vallmos ekotyper. Som det hittades i en studie var innehållet 81,37%, 80,30% och 80,25% för respektive rött, gult och svart vallmo. Vidare visade det sig att röda vallmo förmåga att undertrycka ökning zinknivå i prostata, vilket underlättar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron (DHT); denna studie visade också en stark korrelation mellan zinknivåer och prostata storlek, även om korrelationskoefficienten var 0,76. Trots det faktum att den röda vallmo orsakar en minskning i prostatastorlek större än andra typer av maca, förefaller det som om denna mekanism inte är relaterad till innehållet av bensyl glukosinolat, eftersom detta innehåll är inte signifikant olika mellan ekotyper; Kanske förenklas denna process av en okänd molekyl för tillfället (eller studierna i Peru var felaktiga).

Hanklippen

I en studie av testikelskador som orsakas av exponering för bly, där bly råttor matades under 35 dagar, och vallmo infördes på dag 18, visade det sig att 2,2 g / kg per dag vallmo (kokt extrakt hypokotyl) orsakade en försvagning av utsäde viktminskning bubbla, observerad vid exponering för bly, bevarar testisens vikt. När det gäller spermatogenes rapporteras att svart vallmo har en mer gynnsam effekt på spermatogenesen. Gula och röda vallmor orsakade en ökning av dagsproduktionen av spermier, men ibland uppnåddes ingen statistisk signifikans. Jämförande studie av de olika extrakt av svarta vallmo för 7 dagar noterade att etylacetat är mest effektiva för att öka den dagliga produktionen av spermier, och kloroformextraktet förbättrar spermier i sädesledaren. I allmänhet var båda lika effektiva för att öka antalet spermatozoer i testisens bilagor. Generellt observeras förbättringar av spermaproduktion på den första dagen av tillskott hos råttor, och en ökning av antalet spermatozoer kan ses oberoende av ökningen av daglig spermaproduktion. Dessa ökningar i den dagliga produktionen av spermier är sannolikt förknippade med en ökning av uppkomsten av spermatogenes. Maca kan också betala undertryckandet av spermatogenes och minskad spermier, även när de utsätts för leda, på grund av den minskade nivån konservering av spermatogenes orsakas av en kraftig ökning. Denna slutsats kan vara en förklaring till varför vallmo har en så imponerande användarhistoria och varför produktionen sker exklusivt i en höjd av 4000-4500m över havet, och denna studie genomfördes på en höjd av 4340m. Maca som helhet anses vara ett ämne som skyddar testiklarna, medan svart vallmo är det effektivaste sättet att öka spermaproduktionen (och teoretiskt, fertilitet).

Säkerhet och överdosering

Allmän information

Under tiden för konsumtionen av vallmo-rotens mänsklighet rapporterades inga signifikanta fall av överdosering. En rapport från en studie säger att 0,6 g vallmo i 90 dagar bidrog till en ökning av serum ALT och diastoliskt blodtryck. Användningen av råttor till 5 g / kg kroppsvikt uppvisade inga biverkningar. I tester vallmo hos människor vid doser upp till 3 g per dag har visat sig att denna dosering tolereras väl, och den traditionella metoden för kokning till 20 g vallmo, varigenom en juice, som inte heller är associerad med överdos. Vallmo har praktiskt taget inga toxikologiska kontraindikationer.

graviditet

För närvarande är den enda studien på gravida exponerings vallmo en studie på möss, med användning av en g / kg av den lyofiliserade maki (2,16 g / kg torrvikt), korrelerad med de konventionella konsumerbara doser som tas och före och strax efter befruktning. Antalet individer som föddes en gång av kvinnan ökade, utan att det påverkar könsindikatorer och livets livskraft. Detta berodde inte på frekvensen av embryoimplantation, fertilitetsindex eller ungdomens överlevnad. Det finns inga tecken på en säker effekt på en person, men det finns inga negativa rapporter heller. För närvarande är det inte känt om detta tillskott är säkert under graviditeten eller inte, men det är troligt att det är mycket lovande att öka kvinnors fertilitet (döma genom djurstudier).

användningen av

Maca odlas huvudsakligen för näringsrika och användbara egenskaper hos sin rot. De flesta av de samlade vallmorna torkas. I torkad form kan hypokotyler lagras i flera år. I Peru konsumeras vallmo på olika sätt, men traditionellt konsumeras det som mat. Den köttiga hypokotylen stekt i fossa (huatia) anses vara en delikatess. Roten är också mjukad och kokad, vilket skapar en söt, tjock dryck, som sedan torkas och blandas med mjölk för att skapa en gruel. Förberedda rötter används också med andra grönsaker i empanadas, sylt eller soppor. Roten är jordad för produktion av brödmjöl, pajer eller pannkakor. Vid fermentering av maki produceras en svag öl chicha de maca. Under 2010 blev bryggeriet Andean Brewing Company i USA det första företaget som producerar och säljer öl gjord av vallmo under varumärket KUKA Beer. Från svarta sorter av vallmor producerar vätska. Vallmarnas löv är också ätbara och kan användas som foder till boskap. De kan ätas råa i sallader eller kokta. Den ökade efterfrågan på vallmor förmedlade tillväxten av odling och skörd av växter i Peru och Bolivia. Huvudprodukten för export är vallmjöl, som används vid matlagning och är tillverkad av torra hårda rötter. Den heter "harina de maca". Mjöl (pulver) från vallmo är en relativt billig produkt, jämförbar med vete eller potatismjöl. Industrin använder både torra rötter och mjöl från vallmo för olika typer av bearbetning och skapande av koncentrerade extrakt. En annan vanlig form av vallmo är vallmo, utsatt för gelatinisering. Denna strängsprutningsprocess i vilken det hårda fibern separeras från rötter och blad, med hjälp av en liten uppvärmning och tryck som rå Maca svårt att smälta på grund av närvaron av fibrer och fast innehåll goitrogen (orsakar struma). Gelatinisering uppnåddes speciellt för maca för att simulera effekten av matlagning och för att mildra matsmältningen. Gelatiniserad maca används huvudsakligen för terapeutiska ändamål och som ett kosttillskott men kan även användas som mjöl eller som ett kulinariskt hjälpmedel. Också tillgängligt är fryst och torkad juice gjord av vallmo, som sticker ut från den blöta färskroten. Under århundradena har vallmor blivit odlade och används av folk som bor i Andesfjällen. I motsats till den populära troen att vallmo odlades i det moderna Peru, visade sig att vallmo vuxit fram till slutet av 1980-talet endast i ett begränsat område i Judinsjön, i centrala Peru. Historiskt växlades vallmo för de viktigaste låglandet produkterna: majs, ris, kassava, quinoa och papaya. Maca användes också som betalning för de spanska kungliga skatterna. Man tror att de kungliga krigarena Inka använde vallmo i mat före slaget. Deras legendariska styrka, enligt rykten, var delvis medierad av förbrukningen av stora mängder vallmor. Efter erövringen av en stad tog Inca-krigarena på sig kvinnor, eftersom vallmo multiplicerade sin manliga potential många gånger över. Detta faktum är naturligtvis beskrivet i vallmoproducenternas reklamkampanjer. Det är emellertid inte känt, såvitt denna legend ligger nära sanningen.

Påverkan på hälsan

Vallmo används som mat för människor och djur, därför är risken för konsumtionen förmodligen relativt liten. Maca anses vara säkert för användning i livsmedel, liksom andra grönsaker, dock innehåller vallmo glukosinolater, vilket kan orsaka goiter när de konsumeras i stora mängder med en diet innehållande en liten mängd jod. Dock innehåller mörkare rötter av vallmor (röd, lila eller svart) betydande mängder av naturlig jod, och en 10 gram del av torr vallmo innehåller 52 mg jod. Även livsmedel som innehåller höga halter av glukosinolater orsakar oftast struma, finns det inga specifika uppgifter om huruvida sjukdomen orsakar en vallmo.

Marknadsföringspotential

På grund av den antagna effekten på sexualitet har de kommersiella och vetenskapliga intresset för vallmo under de senaste decennierna ökat avsevärt. På 1990-talet fanns en snabb tillväxt av odlade vallmojord. Med ökningen i efterfrågan har priset också ökat. På grund av säljarernas överdrivna förväntningar var förslaget för högt, och under 2000 föll priserna för vallmo igen. Marknadsundersökningar visar att konsumenter som aldrig smakat en vallmo tidigare, värderar inte hennes smak mycket högt. Detta skapar hinder för ytterligare marknadsföring av produkten som en grönsak. Ekonomiskt intresse ligger därför i den medicinska användningen av vallmoens rot.

Stötta vårt projekt - var uppmärksam på våra sponsorer: