Huvud
Skäl

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Strålbehandling för prostatacancer: Vilka är chanserna för patienten?

Prostatacancer är en livshotande sjukdom där cancerceller bildar sig i prostatakörteln och stör fullständigt reproduktionssystemet hos den manliga kroppen.

Sjukdomen är fylld med allvarliga komplikationer för hälsa, bland annat infertilitet, koma och död. Det är därför som alla handlingar av läkare syftar till att förstöra den maligna tumören och rädda patientens liv.

Den mest framgångsrika är kirurgisk ingrepp, vilket ger excision av det drabbade området av orgeln. Men modern kirurgi kräver också strålbehandling för prostatacancer, vilket ger en stabil positiv effekt i återhämtningsriktningen.

Funktioner av terapi

Först och främst bör det klargöras att detta förfarande kan vara både en oberoende metod för behandling av den diagnostiserade diagnosen och att representera ett framgångsrikt tillägg till operationen och ge accelererad återhämtning av patienten.

Här är det sista ordet för en läkare som, efter en noggrann studie av medicinsk historia och diagnos, äntligen kan bestämma den optimala behandlingsregimen.

Det är viktigt att komma ihåg att strålbehandling för prostatacancer inte bara ger en terapeutisk effekt, men det kan också framkalla extremt oönskade biverkningar i den drabbade organismen. Doseringen av strålning till människokroppen är tillåten, men konsekvenserna och den enskilda reaktionen kan vara det mest oväntade.

Därför utförs detta allvarliga förfarande under ytterligare sjukhusvistelse, medan det krävs mer än en behandlingskurs. Typiskt är tidsintervallet cirka 6 månader, men i alla fall förhandlas villkoren för ombehandling separat.

tidsbeställning

Om prostatacancer detekteras vid 0, 1 eller 2 steg, kan strålterapi fungera som huvudmetod för behandling, och kräver inte ytterligare kirurgi för att ta bort en del av det drabbade organet. Det är dock också relevant i steg 3 och 4 i de kliniska bilderna där kirurgisk ingrepp inte är möjlig.

Som en hjälpbehandling kompletterar strålterapi kemohormonbehandling, vilket är särskilt viktigt vid steg 3 och 4 av cancer. Dosering av strålning beräknas individuellt men beror på den maligna tumörens struktur, form och storlek.

Detta förfarande också kan komplettera kirurgisk ingrepp, som utförs i alla skeden av sjukdomen och bestäms av den histologiska strukturen och formen av tillväxt av malign neoplasma i prostatakörteln hos den manliga kroppen.

Om det finns benmetastaser i medicinsk historia, då intensiv Strålbehandling hjälper till att försvaga ett litet akut smärtssyndrom, samtidigt som antalet blodceller minskas. Och detta är inte den enda bieffekten som går fram emot en sådan intensiv terapi.

Eftersom förfarandet är mycket efterfrågat i modern onkologi kan man bedöma sin höga effektivitet och helande av hopplösa patienter.

klassificering

I modern medicinsk praxis, flera typer av strålbehandling, var och en har sin egen målmedvetna åtgärd med fokus på patologi. Dessa är:

 • fjärr strålbehandling
 • protonbehandling;
 • brakyterapi;
 • kontaktbehandling.

Valet av behandlingsmetoder som läkaren utför individuellt.

Fjärrbestrålning som kompromisslösning

Oftast i onkologiska sjukdomar använder läkare fjärrbestrålning, men för en lyckad procedur måste CT och MR först utföras för att fastställa patologin.

Efter en sådan detaljerad studie utförs en målad bestrålning av den maligna tumören, Det är viktigt att bevara integriteten hos närliggande vävnader som inte påverkas av sjukdomen.

De viktigaste fördelarna med en sådan klassisk teknik är följande indikatorer:

 • minimerade risken för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • utmärkt patienttolerans.

Det finns emellertid också nackdelar, vilket orsakar läkare vissa tvivel innan fjärrbestrålning. Dessa är:

 • risken för skador på organ och system som ligger intill prostata;
 • utseendet av strålsår;
 • blödningsstörning.

Brachyterapi - ett lovande alternativ till den klassiska tekniken

En annan vanlig typ av strålbehandling är brachyterapi, som redan åtföljs av en låg grad av skada på den försvagade organismen. Efter att ha bestämt patologins fokus, ett radioaktivt element, vilket minimerar spridningen av strålning till närliggande vävnader och organ.

I medicinsk praktik utmärks intracavitär, intravaskulär och interstitiell brachyterapi, där varje modifikation, till skillnad från avlägsen bestrålning minimerar risken för komplikationer och biverkningar, tolereras perfekt även vid pensionsåldern.

Temporär och permanent brachyterapi är välkänd, vilket också kräver medicinsk involvering och medicinska indikationer.

I det andra fallet injiceras radioaktiva implantat under noggrann övervakning av ultraljud i prostatakörteln, och på grund av detta påverkar högre doser av strålning patologins fokus utan att påverka friska vävnader.

Brachyterapi, liksom den avlägsna strålningen, har dess fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna borde vara:

 • patientens överlevnad är 80%;
 • processens höga effektivitet
 • minimal risk för komplikationer;
 • rehabilitering varar ett par dagar;
 • ultraljudskontroll gör det möjligt att agera radioaktivt ämne direkt på patologins plats;
 • Möjligheten att återvända hem nästa dag efter förfarandet.

Nackdelar är följande nyanser:

 • dysursjukdomar;
 • brännande känsla med frekvent urinering;
 • svårighet att urinera eller urininkontinens
 • blödning från ändtarmen
 • impotens.

I vilket fall som helst bör det betonas att detta förfarande utsetts i stället för prostatektomi för att diagnostisera den första fasen av cancer, för utrotning av de återstående cancercellerna efter operation och för att lindra smärtan i det avancerade skedet.

Konsekvenserna av strålbehandling för prostatacancer är frustrerade av det faktum att friska celler i kroppen utsätts för strålning, som ett resultat av vilket deras DNA är trasigt och förmågan att reproducera nya celler, sker en gradvis minskning av till synes hälsosamma vävnader.

Förebyggande underhåll och rehabilitering efter strålbehandling

Minns att en malign tumör i prostatakörteln i frånvaro av effektiv behandling ökar i storlek, samtidigt som det stör störningen av normal urinering och leder till en reproduktionsstörning.

Strålbehandling är inte den enda metoden för framgångsrik behandling, Konservativa och operativa metoder är också kända för att förstöra många cancerceller. Men utan den nödvändiga dosen av strålning kan de inte fullständigt utrotas, och de fortsätter att snabbt delas och modifieras.

En definitiv hämning av cancerceller tar dock tydligt tid, och under denna period är det nödvändigt att komma ihåg de elementära reglerna för förebyggande, vilket måste följas.

Rekommendationer för förebyggande:

 1. Eliminera från hans liv överdriven fysisk ansträngning.
 2. Observera kontinuerligt den terapeutiska kosten, godkänd av den behandlande läkaren.
 3. Minska användningen av alkohol.
 4. Undvik obehörig användning av läkemedel och narkotiska ämnen.
 5. Övervaka tarmrörelser och urinering.
 6. Besök onkologen regelbundet.

Detta är det enda sättet att slutligen bli av med en dödlig diagnos, vilket kan leda till de mest oväntade komplikationerna för kroppen. Så det är viktigt att stärka vaksamhet och känslighet för din hälsa.

Video om ämnet: När strålterapin är effektiv, och när det är nödvändigt att följa en annan behandlingsmetod:

Prostatacancer kan frigöra metastaser i blåsan. Ta reda på i förväg om de första symptomen på blåscancer.

Ofta sprider allt ännu längre. Mycket ofta - i lungorna. Men lungcancer kan utvecklas och av andra skäl - läs här, om vad som är exakt.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer och rehabiliteringsprocessen

Verkningsmekanism

Varianter av strålbehandling för prostatacancer

brakyterapi

Biverkningar av strålbehandling för prostatacancer

Allmänna rekommendationer för en patient som tar emot strålbehandling

De sista artiklarna i avsnittet:

Vid behandling av godartad prostatahyperplasi är first-line-läkemedel alfa-adrenoblocker och 5-alfa reduktashämmare. Stearinljus med prostata adenom används

Fibros av prostatakörteln är en följd av en långvarig inflammation, förändringar i vävnadens struktur mot bakgrund av ärrbildning kan leda till irreversibla konsekvenser. Patologier är benägna att

Prostatit - en inflammatorisk process i prostatakörteln, beroende på formen, kan vara latent, ge svaga kliniska manifestationer eller omvänt svåra symtom

Förberedelser för behandling av prostatacancer är inte mindre viktiga än kirurgisk behandling, kemoterapi och strålbehandling. Innan du väljer en referensmetod tar doktorn hänsyn till en mängd faktorer så att effektiviteten

Strålbehandling av prostatacancer

Kapitel 8. Strålbehandling av prostatacancer

Radioterapi är för närvarande en av de ledande konservativa specialbehandlingarna för prostatacancer både i lokaliserade och lokalt spridda processer.

Fjärr bestrålning med användning megavolt strålningskälla (gamma inställning, linjära acceleratorer, etc) För närvarande rekommenderas för alla stadier av prostatacancer (Aliev BM, 1983, Sviridov TV 1994, Amin PP et al. 1983 Bagschow MA, 1983, etc.). Det är ett alternativ till radikal prostatektomi i det inledande skedet av sjukdomen, i händelse av fel i drift på grund av fel eller samtidig sjukdom patientens från kirurgi. Strålterapi används framgångsrikt både i fall av lokaliserad och lokalt avancerad prostatacancer.

Samtidigt har olika författare betydande skillnader beträffande strålningstekniken och -tekniken, strålningsvolymen och de totala fokusdoserna vid strålbehandling.

Kontraindikationer för strålningsterapi är: total tunga tillståndet hos patienten, cancerös kakexi uttalad cystit och pyelonefrit, närvaron av stora mängder resturin, kronisk njurinsufficiens, azotemi (Goldobenko GV, 1997).

Det senaste årtiondet präglades av betydande framsteg när det gäller att studera möjligheterna till strålbehandling för prostatacancer. Arsenalen av medel och behandlingsmetoder berikades med nya metoder för strålbehandling, ett antal som visade sig vara mycket fruktbart. Dess popularitet förklaras av ett antal uppenbara fördelar jämfört med andra kända terapeutiska metoder. Strålbehandling har några skadliga effekter på det kardiovaskulära systemet och blodproppar, som ändrar under påverkan av hormonbehandling leder ofta till för tidigt födda dödlig utgång. Under de senaste åren har vissa forskare, även vid tidiga stadier av sjukdomen, strålbehandling föredra framför kirurgi (radikal prostatektomi), eftersom de långsiktiga resultaten av båda metoderna är ungefär densamma, men exponeringen orsakar inte så allvarliga medicinska konsekvenser, såsom kirurgi: 0,5-5% - postoperativ dödlighet, 95-100% - impotens, 10-15% - inkontinens, etc.

Vissa litteraturdata om överlevnad hos patienter med prostatacancer behandlad med strålningsmetoden presenteras i tabell. 34.

Tabell 34. Resultat av strålbehandling av prostatacancer. Överlevnad för 5 och 10 år.

Effektiviteten av strålbehandling hos patienter med prostatacancer beror till stor del på bestrålningsplaneringens kvalitet. Planering av strålbehandling och dess kliniska och dosimetriska motivering föregås vanligen av topometrisk beredning av patienter. För detta ändamål används sådana typer av röntgenundersökning som datortomografi, magnetisk resonansbildning etc. i stor utsträckning.

Under de senaste åren, för optimering av strålterapi vanligt förekommande datorprogram och speciell anordning, så kallad konform (konform) strålning, som tillåter tar hänsyn till heterogenitet vävnaden och krökning av bestrålade området i tre dimensioner för att välja de mest rationella förhållanden strålning. Eftersom kriterierna för utvalda radiell belastning på och obstruktiv externa iliaca lymfkörtlar, hud främre och bakre ytan av patientens kropp, höftleden. Dosens fördelning bestäms i den främre, sagittala och horisontella planen av den bestrålade delen av patientens kropp. Vid utvärdering härstammar data från det faktum att den primära tumören och de regionala metastaser zonerna måste bestrålas likformigt med den tillåtna dosen gradient av 90-100%, under det att strålningsbelastningen på höftleden, bör den bakre väggen hos rektum och nivån huden inte överskrida toleransen.

På grundval av den mottagna topometriska informationen utförs en noggrann analys av fördelningen av doser för olika varianter av fjärr-gammabehandling. Den allmänna slutsatsen från dessa studier var erkännandet av rationaliteten i användningen av mobila tekniker för avlägsen gammatbehandling för lokaliserade former av prostatacancer. bestrålning av endast den primära tumören; vid tumörincidensen till de regionala lymfkörtlarna - en kombination av valsning och statisk utförande 4 av tvär dipol förhållande exponeringsdos med de främre och bakre fält 2: 1. Det visas att när man använder dessa utföringsformer strålningsexponeringen belastning på den bakre väggen hos rektum reduceras med nästan 20%, till huden gluteala regionen - med 20-30% i jämförelse med gamma-terapi med ett förhållande av 1: 1 dos och ett band mobil bestrålning primära tumör med en svängvinkel på 240deg eller tvåzons bestrålning med en svängvinkel på 180deg. strålningsexponering vid nivån för den blygdområdet av huden med ett förhållande av doser av 2: 1 är på samma nivå som i de utföringsformer av den gamla gamma-terapi med ett förhållande av 1: 1 dos, som uppgår till 60% av den fokala bestrålningsdosen.

Baserat på en omfattande undersökning, noggrann beredning av dosimetri och beroende på graden av tumör protsecca, finns följande utföranden teleterapi prostatacancer.

1. Bestrålning av endast den primära tumören. Beroende på storleken av tumörer, dess spridning till angränsande organ och vävnadsstrukturer, enkel- eller dubbel-zon applicerar rörlig fjärr gamma-terapi med de erforderliga utspädningrotationsaxlar, 90deg-120deg rotationsvinklar. Infiltrering av en eller två sidoväggar i bäckenet använder en vridnings-teknik med två zoner med svängningsvinklar på 60deg-90deg. Storleksfält på en roterande axel, beroende på parametrarna för tumören varierade från 4 x 8 till 9 x 11 cm. I bestrålningszonen inkluderar en primär tumör, blåshalsen, främre vägg av rektum med en gradvis minskning av den absorberade dosen i riktning mot dess bakre vägg, liksom till höftledet, till en nivå under deras tolerans. Beroende på storleken och konfigurationen av prostatan, ändra strålningsfältet storlek, gungningssektorn och avståndet mellan axlarna för gunga i en två-zon rörliga bestrålning. Om en av Fe-innehållet ökar, och den andra är små, är det nödvändigt för en del av större skador körteln att öka endast en fältexponering. En engångsdos på 1,8-2 Gy, en totaldos på 65-70 Gy. Bryt i en dos av 30-40 Gy och fortsätt bestrålningen efter 2-3 veckor. Indikationer: Tidiga stadier av sjukdomen - T1-2N0M0.

2. Bestrålning av bäckens primära tumör och regionala lymfkörtlar. Fjärr gamma terapi utförs med 4 statiska fält i en vinkel på 45deg - två fält framför, två på baksidan, med ett förhållande av strålningsbelastningen från de främre och bakre fälten på 2: 1. I syfte att nå de tumör och regionala metastaser vägar 90-100% isodose nedre kanten hos strålningsfältet är belägen vid nivån för anus, den övre - i nivå med den första korskota - övergångsutrymmet inre och yttre kedjor lymfa samlare gemensamt. Fältets yttre gräns passerar längs en linje som skär acetabulins inre kant. Efter en total fokal dos av 45 Gy fält är reducerad i storlek, och exponering utförs endast på den primära tumören en- eller två-zon sektorrotation upp till en total dos av 65-70 Gy. Svängningsvinklar varierar med enzonsrotation från 90deg till 120deg, med tvåzonsrotation från 60deg till 90deg. Bestrålning utförs vid en dos av 20-25 Gy (ROD 1.8-2 Gy) efter en paus på 2-3 veckor. Indikationer: patienter med prostatacancer i sjukdomsfasen - T1-2N1-3M0, T3-4N0-xM0. När T1-2NxM0 - den totala dosen till de regionala lymfkörtlarna kan begränsas av en dos på 45 Gy till prostatakörteln dosen justeras till 65-70 Gy. I närvaro av metastatiska lesioner av lymfkörtlar, bringas den totala totala dosen på dem till 50-60 Gy.

3. Bestrålning av bäckens primära tumör och lymfkörtlar med inkludering av paraaortal och allmänna ileala grupper av lymfatiska samlare. Radioterapi är således utfördes på patienter som fick hormonella medel. Först utsättas för bestrålning primära tumören och de regionala lymfnoderna för en total dos av 40-45 Gy fokal. I det andra steget split hastighet, efter ett intervall på 2-3 veckor, ansluter bestrålning de gemensamma höft och para-aorta lymfkörtlar med två krökta fält som har formen av ett inverterat "U" med avskärmning av ryggmärgen och njure till totalt fokal dos på 40 Gy. Därefter bestrålning av de primära tumörfälten fortsätter smalare genom att flytta upp till en total dos av 65-70 Gy fokal vid ett värde av 1,8-2 Gy enkeldos. Indikationer: spridning av tumören till lymfkörtlarna yukstaregionarnye - T1-4N2-3M0.

En större volym av vävnad bestrålas vid det första steget av strålningsbehandling. Single fokus dos av 1,8-2 Gy matas dagligen 5 gånger i veckan. Den totala bränn dosen når 45-50 Gy. Därefter bestrålning utförs endast prostata och intilliggande vävnader. De flesta författare anser att rationell totala fokal dos beräknas i mitten av prostata bör vara T0-1 - 60 Gy, med T2 - 60-65 Gy på T3 - 65-70 Gy vid T4 - 70 Gy. Vid denna dos på ett avstånd av 4 cm från centrum av körteln att uppnå vid T0-2 -6 0 Gy vid T3 - 65-70 Gy och T4 - 70 Gy (Hanks G. et al, 1985.).

Vid användning av strålnings acceleratorer hög energi (> 10 MeV) bestrålning av de primära tumör och lymfkörtlar från bäckenet rekommenderas med två motstående fält (fram och bak) eller fyra fält (fram, bak och två sido). Med användning av fotoner under 18 MeV, kan de främre-bakre fält summera dos av 45 Gy och ytterligare en dos genom att ansluta de laterala fälten (Goldobenko GV, 1997).

De senaste litteraturuppgifterna indikerar allvarliga resultat från strålningsbehandlingsmetoden. Så RTOG-gruppen resulterade i långtidsresultat av strålbehandling av de största medicinska institutionerna som hanterade detta problem. De presenteras i tabell. 35.

Tabell 35. Långsiktiga resultat av strålbehandling för prostatacancer i% (RTOOG, Dearnaley D., 1998).

Funktioner av strålterapi för prostatacancer och dess konsekvenser

I den moderna världen är en av de vanligaste lokaliseringarna av en malign tumör hos män prostatacancer med varierande svårighetsgrad, vilket är en av de vanligaste orsakerna till cancerdöd. Denna typ av elakartade tumörer är det andra plats i strukturen av cancer hos män i Ryssland (12,1%), andra bara till lungcancer, är den högsta bland alla maligna tumörer den genomsnittliga tillväxttakten för sjuklighet (8,45%). Under de senaste åren all cancer ryska medicinska institutioner PSA screeningprogram för prostatacancer har införts, vilket har gett en möjlighet att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede av sjukdomen, vilket avsevärt ökar överlevnadsgraden, för att erbjuda den bästa behandlingen och för att uppnå full återhämtning av patienter med denna sjukdom. Strålningsterapi för prostatacancer är en av de viktigaste och mest effektiva metoderna för lokal behandling av malign prostatacancer. Konsekvenserna av sådan behandling är mottagliga för behandling och uppstår inte alltid.

Funktioner av terapi

För prostata strålningsterapi inkluderar interstitiella brachyterapi källor som implanterats med en låg dosrat, interstitiell brakyterapi med hög dosrat källa, såväl som andra mindre vanliga tekniker. Låt oss dölja mer detaljerat om funktionerna i strålterapi i kampen mot prostatacancer och på allvaret av konsekvenserna som denna behandling kan ha för den manliga kroppen.

Strålbehandling för cancersjukdomar hos lokalisering kan användas som huvudmetod för att bekämpa tumören och vara en del av andra tekniker, som för närvarande utvecklas och testas ganska mycket. Denna behandling kan användas för att ge den snabbaste återhämtningen för en patient som har genomgått en operation för att avlägsna en malign tumör i prostata, såsom prostatektomi.

Beslutet att tillämpa strålbehandling kan endast tas av en specialist efter noggrann diagnos, studie av anamnese och intervjuer med en patient, med tanke på nivå och dynamik hos PSA. Han bestämmer också vilken behandling, i detta fall bestrålning, är mest effektiv för varje enskild patient.

En noggrann inställning till behandlingsregimen beror främst på det faktum att strålbehandling (bestrålning) under behandling av varje cancer, inklusive prostatacancer, kan inte bara ha en positiv effekt, men också orsaka en hel del typer av negativa effekter av olika svårighetsgrad för en attenuerad organism. Dosen av tillåten säker exponering för en person är strikt definierad, men individen kan inte förutse en individuell reaktion från patienten till sådan behandling.

Behandling av prostatacancer är endast nödvändig under överinseende av en läkare.

Att behandla prostatacancer med strålbehandling kan vara bara på ett sjukhus, styr det hela läkare - en specialist inom detta område, med en positiv effekt kan uppnås som ett resultat av flera behandlingskurer med ett intervall på cirka sex månader under överinseende av PSA.

När den används

Strålningsterapi för prostatacancer kan användas som huvudmetod för att påverka malign utbildning, om sjukdomen upptäcktes vid det första utvecklingsstadiet. Den första och andra etappen av cancer kräver inte alltid kirurgiskt ingripande, men i denna grad av sjukdom är prostatektomi mest effektiv. Med den vidare utvecklingen av tumören, i tredje och fjärde graden, är kirurgisk behandling ofta redan omöjlig eller värdelös. I denna kliniska bild kan strålterapi stoppa tillväxten av cancerceller och spridningen av metastaser. Vid dessa steg kan denna behandlingsmetod vara ett effektivt komplement till kemoterapi. Kontroll utförs av PSA: s dynamik. Beroende på tumörens storlek och form bestämmer experten den optimala dosen av strålningsexponering, strikt individuellt. Prostatektomi kompletteras med strålbehandling efter en histologisk undersökning av prostata-neoplasmen.

Strålningsterapi ordineras med stor omsorg när man sprider metastaser till benvävnad, eftersom det kan orsaka ytterligare komplikationer. Trots att när denna metod används, minskar smärtsmärta avsevärt, det påverkar starkt antalet blodkroppar. Att minska antalet celler är inte den enda bieffekten av strålningsexponering för människokroppen. Höga resultat vid behandling av prostatacancer uppnåddes av doktorerna i Prostatacentret vid universitetssjukhuset i Arau i Schweiz, indikatorerna här är de bästa i världen.

Innan tilldelning av patienten strålterapi läkaren behöver genomföra ett test diagnostik för att fastställa den individuella dosen av strålningsexponering och anger antalet nödvändiga sessioner till behandling var inte bara effektiv, men också den mest ofarliga, är det. E. För att minimera fall av allvarliga komplikationer och graden av negativ inverkan på kropp. Viktigt i detta skede är PSA-indexet. Det är också nödvändigt att avgöra om ytterligare kirurgi behövs.

Typen av strålbehandling bestäms av läkaren, baserat på den preliminära diagnosen av patientens tillstånd.

För närvarande använder onkologer olika typer av strålbehandling för prostata, med olika effekter på malign bildning och konsekvenser. Låt oss utesluta de viktigaste:

 1. Remote.
 2. Proton.
 3. Brachyterapi.
 4. Kontakta strålbehandling.

Lämplig specifik patient metod bestäms av den behandlande läkaren på resultaten av preliminära studier, inklusive PSA, gör han utnämning, där komplikationer minimeras, och väljer en viss diet som ger tillräcklig näring försvagad organism.

Möjliga konsekvenser

Varje behandling av prostatacancer medför konsekvenser, ibland är de obetydliga och ibland mycket olägenheter för patienten.

 • Förändringar i urinering.

Bestrålning kan orsaka sådana komplikationer som någon irritation och ödem i prostata. Prostatan ligger intill urinröret (ett rör som förbinder blåsan med omvärlden). När ödem i prostatakörteln kan skapa tryck på urinröret och följande konsekvenser uppstår:

 1. Svårig början på urinering.
 2. Försvagning av urinflödet under urinering.

Det kan vara en känsla av omöjlighet att utstå trängseln att urinera; eller det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan, vilket provocerar:

 1. Mer frekvent urinering.
 2. Flera hissar på natten för att urinera.

Ibland märker patienter efter strålterapi blod i urinen.

I närvaro av några av de angivna symtomen på konsekvenserna ska patienten omedelbart kontakta den behandlande läkaren som kommer att välja drogerna för att underlätta dem.

 • Burning med urinering.

Bestrålning kan ha irriterande effekter på urinblåsan och urinröret (ett rör som tar urin ur blåsan och kroppen). Denna konsekvens är ofta uppfylld. Detta kan orsaka brännande känsla vid urinering. Ett liknande tillstånd kallas cystit, fall av utseende efter strålbehandling av prostatakörteln sker med hög frekvens. När en patient utvecklar cystit, rekommenderas att öka mängden vätska som konsumeras. Supplerande dricks bidrar till en ökning av vattenhalten i urinen och minskar den irriterande effekten på urinröret. Med långvarigt flöde av cystit bör urin undersökas för att identifiera en eventuell infektion i blåsan. När en infektion upptäcks ordinerar läkaren vanligtvis en antibiotikaförlust och i avsaknad av en infektion kommer läkemedlet att minska brinnande känsla.

Diarré uppträder när tjocktarmen eller tjocktarmen träffar exponeringsområdet för strålbehandling.

 • Diarré.

Diarré uppträder när tjocktarmen eller tjocktarmen träffar exponeringsområdet för strålbehandling. Tarmceller delar ganska snabbt och är mer mottagliga för exponering för strålning. Som följd kan det finnas konsekvenser som magkramper eller diarré. Vanligtvis observeras denna effekt efter 10-14 behandlingssessioner. Hos vissa patienter förekommer diarré tidigare, och vissa passerar. För att minska effekterna av strålning på tarmen, rekommenderar läkaren vanligen patienten att dricka 3-4 glas vatten 30 minuter före varje behandlingstillfälle, för att fylla blåsan, samt catering för specialkost. När blåsan är full, trycker den tarmarna och hjälper till att flytta den från behandlingszonen. Detta bör bidra till att minska magkramper och diarré. Korrekt näring är också mycket viktigt vid kampen mot diarré.

Diarré i kombination med strålning kan orsaka irritation och ömhet i huden runt anusen. När huden ömmer, bör användningen av toalettpapper kasseras. Som ersättare kan du använda barn eller andra mjuka fuktiga servetter som en hygienmedel efter avföring.

 • Trötthet.

Trötthet är en vanlig följd, men det kan manifesteras hos patienter i varierande grad. Stress på bakgrunden av prostatacancer, dagliga resor för behandling och effekterna av exponering för friska celler kan få patienten att känna sig mer trött. Vanligtvis är trötthet efter 10 behandlingssessioner. Det kan tyckas att det ökar vid slutet av veckan, men det passerar efter helgen. Trötthet kan vara från flera veckor till flera månader efter avslutad behandling. Aktiva aktiviteter bör planeras i början av veckan, när det finns en rush av energi. Patienten rekommenderas att följa regimen och gå upp på samma gång 7 dagar i veckan, leda en aktiv livsstil och, om möjligt, göra övningar. Det är viktigt att du inte överbelastar dig själv. När tecken på trötthet uppträder bör du planera viloperioder under dagen. Korrekt näring spelar en viktig roll i kampen mot trötthet.

Vanligtvis är erektil dysfunktion orsakad av operation - prostatektomi, som en komplikation direkt efter strålbehandling, det är sällsynt nog, men det kan utvecklas gradvis. Behandling av denna komplikation är ganska effektiv när man använder olika örter.

Fall av fullständig botning av patienter med prostatacancer i varierande grad efter strålbehandling tenderar att öka. Återkoppling från patienter som fått denna behandling är de mest positiva komplikationerna efter en sådan behandling är relativt små. I inget fall inte kan försummas hjälp onkolog vid första manifestationerna av sjukdomssymptom, utföra regelbundna PSA kontroll. I utse strålbehandling kursen är det nödvändigt att strikt följa läkarens rekommendationer och rehabiliteringsperioden, kom ihåg att en riktig kost, undvika skadliga vanor, regelbundna besök till onkolog är nyckeln till en komplett botemedel. En av de högsta räntorna i världen för behandling av prostatacancer uppnåddes kliniken Aarau i Schweiz.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer: höjdpunkter

Strålbehandling - detta är en av de vanligaste och mest effektiva metoder för behandling av prostatacancer, vilket gör att stoppa utvecklingen av tumörer och förstöra cancerceller genom användning av strålning riktas mot tumören.

Strålningsterapi inkluderar extern strålbehandling (yttre applicering av strålning) och brachyterapi (joniserande effekt på tumören inom) - effektivitet och ändamålsenlighet av metoden som valts av de individuella egenskaperna hos patienten, eventuella komplikationer av sjukdomen, etc....

Kemoterapi utförs både före operation och efter operation (till exempel efter radikal prostatektomi) för att stoppa reproduktionen av cancerceller i friska organ och vävnader.

Effekter av strålbehandling för prostatacancer varierar: i vissa fall effekten av behandlingen är liten och alla biverkningar nästan omedelbart försvinner efter avslutad behandling, i andra - de negativa effekterna är starkare och kräver speciell utrustning för lindring av symptom, och vissa effekter är irreversibla.

De viktigaste konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är:

 • Ökad trötthet.
 • Irritation av huden på platser där strålbehandling exponerades.
 • Problem med urinering: Det kan vara en känsla av brännande och stickningar, liksom ett svagt urinflöde och vanliga svårigheter med urinering (frekvent eller sällsynt urinering).
 • Rektala irritationer och blödningar, utveckling av hemorrojder.
 • Ökad temperatur.
 • Risken för att utveckla impotens inom två år efter behandlingen.
 • Flytande avföring, diarré och problem med tarmarnas funktion.

När strålbehandling krävs för prostatacancer efter operation

Radikal prostatektomi är en metod för behandling av prostatacancer genom kirurgisk ingrepp. Operationen är att hela prostata, seminalblåsor och angränsande vävnad avlägsnas. Patienter som genomgår en sådan operation, varning av den fortsatta risken för återfall av prostatacancer, så vi föreslår också genomgå strålbehandling efter radikal prostatektomi.

Strålbehandling är mest användbar för prostatacancer efter operation för patienter med hög risk för återfall och en nolla PSA, liksom för dem som predpolozhitelen enbart lokalt återfall. I fall där tumören har gått bortom prostatan eller har metastasiserats i kroppens organ och vävnader, är behandling med strålbehandling inte ineffektiv.

För närvarande i modern medicin identifiera flera huvudtyper av strålterapi, med varje separat typ av terapi effektiv med en viss utveckling av prostatacancer. Tänk på följande typer av uppgifter:

 • planering konformstrålningsterapi prostatacancer utförs om det är nödvändigt att bestråla tumören i en komplex form jämnt och fullständigt. Med konformstrålningsterapi skapas en tredimensionell tumormodell och positionen av organ och vävnader i närheten av tumören beaktas. Denna metod gör det möjligt att bestråla komplexa former av tumörer och samtidigt inte skada friska vävnader och organ.
 • Strålbehandling med modulerad intensitet är riktningen av tumörens strålning, som är indelad i flera mindre strålar, och kraften hos varje stråle ges av ett speciellt program. Detta gör att vi kan skicka en liten del av strålningen till friska organ och vävnader, så att basdosen faller på tumören.
 • Protonstrålningsterapi, enligt många medicinska experter, är för närvarande en av de mest avancerade metoderna för behandling av prostatacancer. Behandling utförs med hjälp av protoner som bestrålar tumören och omgivande vävnader får mindre skada - protoner är mindre farliga för friska organ. Protonstrålebehandling används emellertid bara för att behandla vissa typer av maligna tumörer.
 • Neutronstrålningsterapi Det används i fall då tumören inte reagerar på alla andra bestrålningsmetoder. Neutroner har en mer uttalad effekt på celler.

Resultatet av strålbehandling för prostatacancer: PSA-kontroll i prostatacancer efter strålbehandling, biverkningar och rehabilitering

Som ett resultat av strålbehandling för prostatacancer förhindras ett eventuellt återfall av en aggressiv cancerform. Strålbehandling är ett slags röntgen: Effekten av bestrålning kan inte märkas, ses eller lukas.

Under de första två veckorna efter strålterapi kommer inga konsekvenser att komma. Eftersom strålbehandling endast utsätts för vissa områden och organ i patientens kropp, kommer endast dessa organ att påverkas av terapin.

Bestrålning med prostatacancer ger vissa fördelar vid olika stadier av sjukdomen:

 • Vid det inledande skedet av cancer används bestrålning med prostatacancer i stället för radikal prostatektomi för att bibehålla friska organ och vävnader i kroppen om möjligt.
 • Efter operationen kommer bestrålning med prostatacancer att förstöra cancerceller som har bevarats i kroppen.
 • Vid avancerad cancer kan strålbehandling hjälpa till att minska smärta.

Efter strålbehandling är det nödvändigt att regelbundet se en läkare för att övervaka sjukdomsförloppet. Cirka den tredje månaden efter strålbehandling utförs ett PSA-test. PSA i prostatacancer efter strålbehandling kontrolleras var tredje till fyra månader och donerar även blod för test.

PSA är en nyckelindikator för att övervaka utvecklingen av prostatacancer. Omedelbart efter behandling med strålbehandling faller inte PSA till låga nivåer, det tar lite tid. Nivån på PSA under de tre första åren efter behandlingen kommer att fluktuera - det här är helt normalt.

Efter den radikala prostatektomi är resultatet av behandlingen emellertid omedelbart märkbart: PSA-nivån närmar sig nollmärket, vilket indikerar framgången med proceduren.

Bestrålning med prostatacancer har fördelar och nackdelar

fördelar:

 • Tumörutvecklingen saktar ner: vissa cancerceller dör, resten slutar dela.
 • Det finns en partiell överväxt av blodkärl som matar cancerceller.
 • I vissa former av prostatacancer är den mest skonsamma och effektiva behandlingsmetoden.

nackdelar:

 • Överkänslighet i cirkulationssystemet och intestinalt epitel till mottagen strålning.
 • Många olika biverkningar som kan ta lång tid: Sådana biverkningar inkluderar problem med urinering, nedsatt tarmrörelser, impotens etc.
 • Det finns ingen absolut garanti för att det inte kommer någon återkommande prostatacancer.

För att minimera de negativa effekterna och komplikationerna av strålbehandling i prostatacancer, bör följande procedurer följas:

 • Efter varje bestrålningssession, vila minst tre timmar.
 • Observera rätt diet: Matintag bör ordineras 4-5 gånger om dagen, det finns små portioner, för att vägra skadlig mat. Ät så mycket som möjligt frukt och grönsaker, och drick mycket vätskor.
 • Ytterligare fördelar kommer att medföra regelbundna andningsövningar.
 • Det område som bestrålningen riktas mot bör smörjas med solskyddsmedel för att minska strålningsnivån som produceras av friska vävnader.
 • För att rengöra tänderna bör du använda mjuka borstar, tandkräm bör vara gel och skumma.
 • Under alla omständigheter är vägran av alkohol och rökning obligatorisk.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

På frågan om huruvida det är möjligt att bota prostatacancer genom strålbehandling, är svaret positivt. Men för segern över onkologi är höga doser av strålning nödvändiga. För alla som har stött på denna sjukdom är det viktigt att veta vilka konsekvenser strålbehandling för prostatacancer har.

Effektiviteten av strålterapi för prostatacancer

För att bota en tumör av vilken lokalisering som helst, först och främst är det nödvändigt att förstöra tumören själv. Vid användning av kirurgiska behandlingsmetoder avlägsnas det från kroppen. Vid applicering av strålterapi kvarstår tumören i kroppen och det är nödvändigt att bekräfta sin fullständiga försvinnande.

Vid den internationella konferensen för urologer var onkologer och radiologer i 2016 forskningsresultat presenteras, under vilken den genomfördes en långsiktig övervakning av livskvaliteten för patienter som genomgår strålbehandling.

I de män som observerades 3-8 år efter bestrålning togs prostata vävnad för att bekräfta frånvaron av tumörceller. Följande korrelation noterades: med ökad stråldos ökade antalet helt återställda patienter.

Om dosen överskred 80 grayer (exakt 81 grå) vid användning av IMRT uppnåddes 88-90% överlevnad inom 8 år efter bestrålning. Detta är en viktig klinisk prestation. Men bortsett från procentsatsen av botemedel, är det nödvändigt att vara uppmärksam på biverkningarna i samband med strålbehandling för prostatacancer.

Konsekvenser av strålterapi

För närvarande finns det flera metoder för strålterapi som används för att behandla prostatacancer. Följaktligen används flera typer av utrustning för att förstöra en malign tumör.

Frekvensen av förekomst och allvarlighetsgrad av toxiska effekter efter strålbehandlingstest beror direkt på behandlingsmetoden. Idag arbetar de med metoderna för IMRT, CRT. Den innovativa metoden, som infördes i praktiken 2013, bygger på principerna för GPS med användning av immobilisering av prostata. Alla dessa metoder har olika överlevnadsfrekvenser och förekomst av biverkningar.

Biverkningar

Vid bestrålning av prostata körs de närmaste vävnaderna och organen först och främst av: rektum och blåsan. Efter strålbehandlingstiden kan följande effekter observeras:

 • Läckage av urin;
 • impotens;
 • diarré;
 • Förekomsten av blod i avföringen;
 • uretrit;
 • Strålningsfibros (förminskning av blodkärlens lumen på grund av bildandet på deras väggar av olika storlekar av tätningar);
 • Uretral stricture (smalning av lumen);
 • Hydronephrosis av njurarna;
 • Rectite (inflammation i rektal slemhinna);
 • Blåskatarr.

Det finns tidiga och sena komplikationer. Bland de tidiga, manifesterade under de första dagarna och veckorna efter strålbehandlingstiden:

 • cystit;
 • uretrit;
 • Tarmsjukdomar;
 • Urinläckage och nedsatt urinering.

Med hjälp av IMRT-tekniken var det möjligt att uppnå bra resultat från biverkningar av strålbehandling. Vid den andra graden av malign tumör var mängden toxiska effekter:

 • Ur urinvägarna 10%;
 • 0,5% från mag-tarmkanalen och ändtarmen.

Förutom frekvensen och allvarlighetsgraden av biverkningar är kriterierna för behandlingens kvalitet följande:

 • Lokal kontroll av tumörprocessen;
 • Frånvaron av avlägsna metastaser.

Idag finns det tillförlitliga data som bekräftar jämförbarheten av effektiviteten av kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi) och exponering vid hög dosering.

Samma sak kan sägas för analys av total dödlighet.

Tyvärr är inte alla metoder bristfälliga. Kirurgisk ingrepp kan vara tekniskt svårt, och inte alla kirurger har tillräcklig erfarenhet av sådana operationer. Detsamma gäller för högdoserad strålbehandling.

Orsakerna till biverkningar från strålbehandling

En av de viktiga faktorerna som minskar effektiviteten av strålterapi och ökar frekvensen av biverkningar är prostatakörlens rörlighet.

Förskjutning av prostata är förknippad med förflyttningen av avföring i ändtarmen. I det här området av det lilla bäckenet är en liten mängd ledigt utrymme. Med framsteg i avföring börjar rektum att trycka på prostatakörteln. Detta orsakar dess förskjutning.

För att förstå varför rörelserna i prostatakörteln är orsaken till biverkningarna av strålterapi, måste du bekanta dig med hur bestrålningsprocessen går.

Hur strålbehandling utfördes tidigare

Under femtiotalet av förra seklet användes en metod där, förutom att bestråla själva prostata, en dos gavs till omgivande vävnader för att säkerställa tillförlitligheten av förstörelsen av maligna celler. Till prostans kontur tillsattes 20 mm, och hela området bestrålades. Ett så kallat "säkerhetsbälte" skapades och täckte närliggande hälsosamma vävnader. Och den här metoden fungerade. Men det har kritiska nackdelar.

Det finns ett problem: Dessa friska vävnader som omger prostatakörteln är blåsan och ändtarmen. Täckning av friska vävnader krävde behovet av att minska dosen till 70 grå. Som en konsekvens observerades en minskning av härdningshastigheten från prostatacancer till 50%.

För fullständighet kan situationen ses i följande exempel. Om prostatakörtelns volym uppgår till 35 cm3, och för att beteendet är tillförlitligt, för att öka denna säkerhetsmarginal runt körteln med 20 mm, kommer detta att resultera i bestrålning av vävnader med en volym av minst 235 cm3.

Metod för konformerad strålbehandling CRT och dess konsekvenser

När införandet av ny teknik, har betydande förändringar i metod för strålbehandling uppnåtts. Idag, onkologer har utrustning utrustad med mnogolistkovymi kollimatorer som gör det möjligt att helt återställa lindring av tyget och ge exponering för en tillräckligt strikt överensstämmelse med konturerna av prostatakörteln.

Det blev möjligt att manipulera strålningsdosen med hänsyn till alla anatomiska egenskaper mot bakgrund av en hög dos av bestrålning av prostatakörteln. Detta är en metod för CRT eller konformerad strålbehandling.

Med användning av denna metod utförs bestrålning av prostatakörteln från 5 sidor med en bestämd form av strålstrålen. Således tillåter utrustningen mer exakt inverkan på tumören. Och även minska storleken på "säkerhetsbältet" runt prostatakörteln från 20 mm till 6 mm, vilket leder till en signifikant minskning av strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

I samband med dessa blev det möjligt att öka stråldosen direkt för prostatakörteln. Hittills applicera en dos av 86 grå. För att uppnå resultatet är strålbehandlingens del uppdelad i 48 sessioner. Totalt sträcker strålbehandlingstiden 10 veckor. Vid varje session är bestrålningsdosen upp till 1,8 -1,9 grått.

CRT-biverkningar

Erfarenheten av att använda denna metod innefattar studier av mer än tusen patienter, som observerades i 10 år. Resultaten är mycket bra.

 1. I närvaro av en tumör med låg risk uppnåddes fullständig återhämtning i nästan 100% av fallen;
 2. I närvaro av en tumör med mellanrisk uppnådde härdningshastigheten 85%;
 3. I högriskgruppen, 67%;
 4. Det finns en signifikant minskning av förekomsten av biverkningar från urinvägarna, mag-tarmkanalen och i synnerhet ändtarmen.
 5. Frekvensen av biverkningar av den tredje graden av svårighetsgrad är mycket låg;
 6. Biverkningar av den andra graden av svårighetsgrad är sådana att de något komplicerar patienternas liv. Dessa effekter är ganska obehagliga, men du kan ändå leva med det.

Strålterapi IMRT och dess konsekvenser

För närvarande är den mest använda strålterapin med en modulerad (variabel) intensitet - IMRT. Denna metod bygger på en djup förståelse för de processer som förekommer i tumören när man använder strålbehandling. Det syftar till att minska antalet bestrålningssessioner (upp till 25, 20 eller mindre) med en parallell ökning av strålningsdosen.

Huvudproblemet med metoden: med minskat antal sessioner bör dosen som ges på var och en av dem ökas. Om du sänker antalet sessioner till 12, måste du ge varje dos en dos som når 7,9 grått. Därför är huvudproblemet med denna metod att risken för biverkningar i samband med strålning ökar betydligt. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon täckning av omgivande vävnader.

En ny milstolpe inom radioterapi för prostatacancer gick fram i början av 2010 med införandet av en metod som möjliggör visuell kontroll utifrån en datoranalys av de erhållna bilderna. Metoden gör det möjligt att identifiera fel som gjordes under planeringen av bestrålning.

IMRT använder enheter som är en hybrid av en datortomografi och en linjär accelerator. Denna utrustning är speciellt installerad i kliniken "Medicine" i Moskva.

Två moduler används, varav en tillåter att få en stråle i form av en kon och är nödvändig för att markera strålbehandling. Den andra modulen producerar en stråle vars profil kan ändras i realtid. Detta gör det möjligt att utesluta bestrålning av omgivande vävnader.

Hur utförs terapi?

Patienten placeras i en speciell kammare, apparaten börjar rotera runt den. Vid denna tidpunkt utförs 3-dimensionell rekonstruktion av interna organ, planeringsfel detekteras och deras automatiska korrigering utförs.

I strålbehandlingstiden tillsattes sålunda två nya faser:

 • Korrigering av fel i realtid;
 • Minimera strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

För närvarande når noggrannheten att planera strålningsexponeringen uppgå till 2 mm eller mindre. Nu är den här metoden tillgänglig och används i många kliniker runt om i världen. Men biverkningarna vid användning av IMRT utesluts inte.

Effektivitet och konsekvenser av IMRT

Idag används följande data som guldstandard:

 • 5-års överlevnad i lågriskgruppen 94%
 • I den mellanliggande riskgruppen, 84%;
 • I högriskgruppen, 81%.

Detta visas bäst i jämförelse med det kirurgiska ingreppet, inklusive robotmetoder för kirurgiska ingrepp.

IMRT-biverkningar:

 • Blåsersjukdomar 10%;
 • Störningar i rektum 5%.

Den innovativa metoden för strålbehandling för prostatacancer

Fokusen på onkologer och radiologer fokuserade på att hitta sätt att minimera förskjutningen av prostatakörteln för att utesluta bestrålning av närliggande vävnader. En utgång hittades: tillämpningen av ett system som liknar bilens GPS. Men det finns en stor skillnad.

Bil GPS tar emot en signal från satelliten. Och med en ny metod för strålterapi placeras dessa "satelliter" direkt i prostatakörteln. Operatören trycker på knappen, signalen överförs till prostata, transpondrarna placeras i körtelen aktiveras och sänder tillbaka den reflekterade signalen i form av ett eko.

Ovanför patienten är ett block som liknar bilens GPS, vilket gör att du snabbt och noggrant kan bestämma platsen för prostatakörteln. Varje minut utförs 10 skanningar, vilket gör det möjligt att ta hänsyn till alla förskjutningar i prostatakörteln. Och de har inte längre någon effekt på bestrålningens inverkan. Men med tanke på dessa rörelser är det möjligt att minska risken för biverkningar från slimhinnan i blåsan och ändtarmen.

I alla kliniker där denna metod utövas utförs ett bestrålningsstopp med en signifikant förskjutning av prostatakörteln i en anteroposteriorriktning. I detta fall upphör respektive bestrålning av de omgivande cellerna också.

Således kom vi till det minsta antalet negativa följder av strålbehandling för prostatacancer. Hittills är den här metoden den dyraste.

Metod för eliminering av prostata bias

Lösningen av problemet var översättning av prostata från mobiltillstånd till immobilt tillstånd. Läkare gick på följande väg: I lungan i rektum injicerar de en luftfylld ballong. I lumen i prostatakörteln är en kateter. Detta gör att du kan fixa prostata i stillastående position.

Således uppnåddes en låg variabilitet: mindre än 1 mm. Och dessa mindre förskjutningar är förknippade med ballongens rörelser i rektumets lumen. Om vi ​​talar om fraktioner av en millimeter kan ett sådant fel försummas. I genomsnitt, med denna metod för behandling av prostatacancer, utförs 5 fraktioner (5 sessioner) med en dos av 9,9 gram.

Konsekvenser av strålbehandling med immobilisering av prostata

Patientövervakning visade:

 • 2% av biverkningar med låg svårighetsgrad av det genitourära systemet och rektum;
 • Fullständig frånvaro av toxiska effekter hos magtarmkanalen.
 • Brist på sena toxiska effekter;
 • Absolut alla patienter lyckades minska PSA-nivån till 2 ng / ml. I inget av fallen var det ett återfall (en ökning av PSA-nivån).

Denna metod lägger inte till något nytt för de befintliga metoderna för strålbehandling för prostatacancer. Men det är den enda som tillåter dig att minimera förekomsten av biverkningar, som år 2017 tog upp till 0%. Således drar vi en slutsats: konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer kan både ske och vara frånvarande.