Huvud
Behandling

Behandling av prostataförstoring

Vid personen vid födseln har prostata körningen små storlekar. Förstoringen av prostata uppträder när pojken växer upp. Under puberteten ökar produktionen av hormonet, nämligen testosteron. På grund av detta ökar prostata i storlek. Men en sådan process anses vara naturlig. Vid 17 års ålder har prostatan full funktionell kapacitet.

Under de närmaste 20-30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Hos mannen på 30 år uppstår sjukdomen hos hankirteln sällan. Dock förändras situationen väsentligt hos män som går över den 40-åriga linjen. Under denna period börjar prostata att öka för ett antal skäl. Hos 50% av männen som fyllt 60 år finns en ökning av prostata.

När puberteten uppstår expanderar prostatan på ett enhetligt sätt. Men expansionen som uppträder hos en person efter 40 år är koncentrerad runt urinröret. När ökningen når en viss storlek pressas urinröret, vilket orsakar vissa problem för män. Denna ökning i prostata kallas: det är godartad prostatahyperplasi eller adenom (ett föråldrat namn).

Beskrivning av prostata funktioner

Prostatakörteln hänvisar till ett litet manligt organ i form av en kastanj. Det ligger på toppen av urinröret, men under urinblåsan. Prostatan är uppdelad i två delar: höger och vänster - och består av olika vävnader (körtel och muskulatur). Kirtlens del av kroppen är ansvarig för bildandet av hormoner och prostatiska sekretioner, och muskelvävnaden reglerar urinrörets lumen.

Tack vare muskelvävnaden finns ett utflöde av den prostatiska utsöndringen längs kanalerna, vilket förhindrar stasis och utveckling av prostatit. Prostatakörteln är ansvarig för:

 • sexuella funktioner
 • spermier sammansättning;
 • naturlig urinering
 • ett hinder för att kasta ett frö i blåsan.

Funktionen hos detta organ påverkar funktionen hos det genitourära systemet. De minsta störningarna i prostataarbetet kan påverka människornas reproduktiva förmåga.

Vätskan som produceras av denna körtel utför också en skyddande funktion. Den innehåller citronsyra, som förstör skadliga mikroorganismer. Under samlag fungerar detta lilla organ som en ventil i urinröret.

Prostatens anatomiska läge gör det svårt att diagnostisera och behandla det.

För vilka orsaker förstorar prostata?

Det kan inte sägas att en ökning av prostata alltid är associerad med vissa patologier. Snarare är denna situation ett resultat av åldrande. En annan faktor som påverkar prostatakörteln är testiklarnas funktion. Under undersökningen noterades att prostata inte ökar hos män som i sin ungdom har tagit bort testikeln.

Ett stort inflytande har en hormonell bakgrund i en mans kropp. På grund av en minskning av testosteronproduktionen, som vanligen förekommer hos män med ålder, ökar nivån av östrogen. Detta leder till utveckling av prostata adenom eller benign prostatahyperplasi (BPH).

Det finns andra orsaker som negativt påverkar arbetet hos mänens genitourära system. De vanligaste faktorer som framkallar en ökning av prostata är:

 • övervikt;
 • brist på aktivt liv;
 • oregelbundet sexliv eller omvänt orimligt;
 • rökning;
 • alkoholmissbruk
 • skada.

Problem uppstår ofta hos män som tvingas stanna länge på jobbet. Riskgruppen omfattar kontorsarbetare, förare. När en person sitter länge, stör blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Det finns stillastående fenomen, vilket leder till kränkningar i prostata.

Enligt studier är en annan viktig orsak till ökad prostatacelltillväxt ett genetiskt program som aktiverar tillväxten.

Vilka tecken åtföljs av en ökning av prostata?

Tecken på prostatakörtelns patologi visas inte omedelbart. Ökningen i volymen av prostatavävnad sker gradvis. Därför upplever man ingen obehag när prostata inte är mycket förstorad. Symtomen beror också direkt på vad som orsakar ökningen i körteln.

Sjukdomar i prostata som orsakar prostataförstoring:

Med godartad prostatahyperplasi utvecklas en nodulär neoplasma som inte producerar metastaser. Adenom kan ligga på olika sätt. Ibland tränger det in i blåsan, ibland ökar i rektalområdet. Det finns tre steg i BPH: kompenseras (steg 1), subkompenseras (steg 2), dekompenseras (steg 3).

Vid första etappen är huvudsymptomen associerat med frekvent urinering. Under natten kan en person få upp till 8 gånger på toaletten, på dagtid krävs en toalett mer än 10 gånger. Men med sådana frekventa uppmaningar kräver tömning av blåsan ansträngning. Den första etappen av sjukdomen kan utvecklas under en period av 10 år, varefter den passerar in i andra etappen.

Symtomen på steg 2 kan särskiljas med ljusa manifestationer. En man upplever smärta när han tömmer urinblåsan, medan strålen är svag och intermittent. I detta skede kan fullständig urinretention uppstå på grund av förkylningar, stressiga situationer, hypotermi, alkoholkonsumtion och brist på diet. I denna position finns det smärtsamma känslor i ljummen och ger till ländryggen eller suprapubisk regionen.

Tårar under tömningen av blåsan leder till bildandet av en bråck, förlust av ändtarmen. Det andra steget utvecklas under de närmaste 2 åren. Den tredje etappen av adenom manifesteras av allvarlig försämring av hälsan. Patienten kan inte själv urinera, så han använder en urinal. Förutom detta symptom observeras förlust av aptit, illamående, förstoppning, törst, svaghet. På grund av stagnation av urin nedsätts njurfunktionen, vilket åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen. I ett sådant tillstånd behöver patienten bli inlagd på ett brådskande sätt.

Förstorad körtel med prostatit

Prostatit är en sjukdom där hankörteln infaller. Det finns en sådan patologi på grund av kränkningen av blodcirkulationen på grund av stillasittande livsstil och övervikt. Inflammation uppträder när en infektion uppstår, till exempel gonorré, uretrit. Ibland kan prostatit orsakas av komplikationer efter överförda infektionssjukdomar, som influensa, angina, tuberkulos.

Denna sjukdom kan orsaka en ökning i prostatakörteln. Det finns akut och kronisk prostatit. När akut prostatit observeras:

 • frekvent urinering
 • ökad kroppstemperatur;
 • svag urinproduktion
 • rezi när tömmer blåsan;
 • smärtsam avföring
 • brott mot sexuella funktioner
 • ökad svettning.

Med purulent inflammation kan en obduktion obduceras, vilket uppträder vid utgången av pus från anus eller urinrör.

Kronisk prostatit manifesteras av svag erektil funktion, nervosbrytning, trötthet. Förutom dessa manifestationer kan det finnas snabbt övergående och milda smärtor i perineum, i skönhetsområdet och i ljummen. På morgonen, tillsammans med urin, finns vita flingor som kan ses med blotta ögat. Utan den nödvändiga behandlingen ökar prostata och förvärrar ytterligare situationen.

Hur man behandlar en förstorad prostata?

Behandlingsbehandling ska väljas av en läkare. Före detta föreskrivs ett antal diagnostiska förfaranden. De måste göras omedelbart, eftersom fördröjningen är full av komplikationer. Den förstorade prostata kan inte minska på egen hand. Det är nödvändigt att utesluta närvaron av en malign tumör i prostata.

Drogläkemedel väljs med hänsyn till orsaken som orsakade förstoringen av körteln.

Eftersom prostatakörteln är olika, kan behandlingen inte vara densamma. Standardbehandling innebär att du tar följande läkemedel:

 • antibakteriella;
 • hormonell;
 • alfa-blockerare;
 • naturläkemedel.

Förutom den medicinska metoden för att eliminera problemet kan elektrostimulering, magnetoterapi eller prostasmassage användas. Men massage är kontraindicerat i purulenta infektioner. I mycket allvarliga fall kan en kirurgisk metod för eliminering av formationer användas.

Vid behandling av en förstorad körtel måste du följa en diet. Det är nödvändigt att vägra från mottagandet av fet, stekt, kryddig mat. Det är också nödvändigt att utesluta intag av alkohol, koffein. Det är nödvändigt att begränsa mottagning av en vätska på eftermiddagen och att vara regelbunden inspektion till läkaren.

Hur kan jag minska den förstorade prostata?

Vanligtvis tänker män inte på vad som borde vara en hälsosam prostatakörtel och vad man ska göra för att upprätthålla dem i det normala tillståndet. Att ignorera de grundläggande reglerna för förebyggande av kroppssjukdomar med tiden leder till tillväxten och utseendet i det starkare könet av obehagliga symptom. Med alla sina problem och frågan om hur du kan minska prostata behöver du bara kontakta en urolog. Ingen förnekar effektiviteten hos människors förhållningssätt, men att utföra diagnos och diagnostisera är ett oumbärligt behandlingsställe. Mest troligt kommer doktorn själv att ge råd om ett antal naturliga tillvägagångssätt för att behandla problemet, men bara i kombination med traditionella metoder.

Innehållet i artikeln

Varför prostataformen kan förändras?

Den viktigaste faktorn som framkallar en ökning av prostatakörteln är åldern hos mannen. Den specialiserade kroppen tjänar till att utveckla en hemlighet genom vilken spermier levereras från de yttre kanalerna och utåt i utlösningsprocessen. Hos unga män överstiger deras storlek inte storleken på en valnöt. Vid 40 års ålder är det mer som en stor aprikos. Och vid åldern av sextio når prostaten parametrarna för citronen.

Denna process kallas godartad proliferation, hyperplasi eller adenom, prostata. Om du inte vidtar några åtgärder kommer storleken på prostatakörteln att öka ytterligare. Som ett resultat kommer det att bli ett blockering av urinröret och en överträdelse av urinflödet. Organets vävnader kan bli inflammerade när som helst på grund av störningar i metaboliska processer i dem och bli fokus för den smittsamma processen. Den farligaste konsekvensen av patologi är utvecklingen av cancer som ett resultat av celldegenerering.

Ogynnsamma yttre förhållanden eller interna störningar i kroppen kan leda till att förändringar i prostata kommer att börja ske mycket tidigare. Droppen i nivået av testosteronhormon bidrar till aktiv produktion av östrogen. Och detta ämne är ansvarigt för en aktiv ökning av prostata i storlek. Det finns också goda nyheter - negativa konsekvenser kan förebyggas. För detta, från en ung ålder måste killarna uppmärksamma sin livsstil och lära sig några enkla rekommendationer för förebyggande av adenom.

Kroppsstorlek i normalt och onormalt tillstånd

Trots att det finns grundläggande parametrar för prostatastorlek, bör de inte uppfattas som obligatoriska indikatorer för normen. Uppgifterna kan variera beroende på kroppens vikt, storlek, ålder, fysiska och sexuella aktivitet, hans allmänna tillstånd. Nyligen har experter något ökat till och med gränserna för de genomsnittliga siffrorna, men de motsvarar inte alltid situationen. Exempelvis prostata längd 20 till 45 mm, en bredd på 23 till 43 mm och en tjocklek av 10 till 23 mm och en volym i intervallet 20-26 cm ^ anses normalt. Men mindre avvikelser är tillåtna, förutsatt att det inte finns några patologiska processer i vävnaderna.

Om basvolyldata ökar med mer än 10 enheter från baslinjen, talar läkare redan om misstanke om patologi. Ändringen av andra parametrar kan vara ojämn. Ibland är det även svårt att fastställa de verkliga dimensionerna av bildningen på grund av svullnad av vävnaderna. För att få de mest exakta resultaten är det nödvändigt att genomföra ultraljud genom ändtarmen, kontrasten röntgen eller tomografi. Sådana signifikanta förändringar är svåra att inte märka, de åtföljs av ett antal symtom och minskar livskvaliteten hos en man.

Prostata minskning med medicinering

Det finns många alternativ hur man minskar prostatakörteln, utan att tillgripa radikala tekniker. När du ser dessa symptom som frekvent urinering, urininkontinens, konstant känsla av fullkomlighet i urinblåsan och smärta frigörprocessvätskor, är det nödvändigt att omedelbart gå till doktorn. I det här fallet kan du försöka undvika konservativa metoder för att påverka det drabbade organet.

Effektiva syntetiska droger

Med mediciner kan du minska volymen av prostatakörteln på kort tid och eliminera de smärtsamma symptomen. Det är strängt förbjudet att själv välja läkemedel. Endast en läkare kan välja den optimala listan över produkter efter fullständig diagnos och utvärdering av de medföljande faktorerna.

Här är de mest populära drogerna för att minska prostata:

 • Alfa-blockerare. Till de positiva stunderna att använda sådana läkemedel som Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin och deras analoger är ett snabbt resultat. De etablerar snabbt en process av urinutflöde, men de har många kontraindikationer och orsakar ofta biverkningar. Medlen kan inte bota problemet, de ger bara tillfällig lättnad, så de används tillsammans med andra läkemedel.
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas. Produkter som kan både minska storleken på prostata och förhindra återfall av tillståndet. Hittills är de mest populära Proscar och Avodart. Förutom det höga priset har de några fler brister. Långtidsbehandling av läkemedel kan leda till minskad styrka och försämring av sædets sammansättning. Mottagning av produkter följs ofta av toleranta men obehagliga biverkningar.
 • Hormonala preparat. Användningen av så starka och farliga medel tillgripas i extrema fall. Deras effektivitet beror på inhiberingen av syntesen av könshormoner, vilket leder till en saktning eller stopp av tillväxten av utbildningen. Det är viktigt att komma ihåg att långvarig användning av produkter som Sinarel eller Megaeus kan provocera en minskning av libido upp till kemisk kastration.
 • Symptomatisk betyder. I vissa fall kan tillväxten av prostata bero på flödet i hennes vävnader i den smittsamma processen. I denna situation innefattar terapi antibiotika, antispasmodik, antiinflammatoriska läkemedel. Eftersom orsaken till inflammation och svullnad i orgelet tas bort kommer dess storlek att återgå till normalt. Ibland är situationen komplicerad av närvaron av flera patologier hos en patient. I detta fall är behandlingen multidirektionell, med beaktande av alla negativa aspekter.

I så fall kan även den mest sparsamma behandlingen vara tillräcklig för att få önskat resultat. Ofta behöver man inte ens ta droger, terapi är begränsad till användningen av lokala läkemedel, till exempel rektala suppositorier.

Ett regelbundet besök hos urologen i syfte att genomföra en förebyggande undersökning avslöjar början av tillväxten av en godartad tumör i ett tidigt skede

Terapi baserad på kosttillskott

Den ökande populariteten hos biologiskt aktiva tillsatser som ett medel för att behandla prostataadenom och andra sjukdomar i körteln beror på deras beprövade effektivitet. Fonder baserade på naturliga komponenter bidrar inte bara till att minska prostata, utan också öka kroppens funktionalitet. Det viktigaste är att inte glömma nyanser av deras mottagning. Trots kompositionens renhet kan ignorering av instruktionerna för kosttillskott orsaka negativa konsekvenser.

Det finns flera alternativ för läkemedel, här är de mest populära av dem:

 1. Prostonor. Ett läkemedel som samtidigt minskar prostatavolymen och ökar sannolikheten för ett botemedel mot prostatit. Dessa är dyra droppar baserade på chaga, pumpa frön, magnesium och palm sabal. Varaktigheten av deras antagning är 2-5 veckor, beroende på läkarens rekommendationer. Medlet är indicerat för intag även vid prostatacancer, men under förutsättning att blodnivåerna övervakas.
 2. Kinesiskt urologiskt gips. Produkten, baserad på en imponerande lista över växtbaserade komponenter, lindrar symtomen på inflammation i prostata och minskar dess storlek. Den klistras strax under naveln och lämnas i 3 dagar, varefter den ändras. Innan behandlingen påbörjas, kontakta en läkare och läs instruktionerna noggrant.
 3. Pro-State Power. Den fytosterolrika produkten kan bekämpa svullnaden i körtelvävnaderna och eliminera tillväxtfaktorerna för godartad bildning i de tidiga stadierna av sjukdomen.

Det positiva ögonblicket att använda sådana droger är avsaknaden av inflytande på syntesen av könshormoner. Komponenter agerar exklusivt lokalt och framkallar väldigt sällan biverkningar. Vanligtvis är huvudkontraindikationen mot mottagningen den individuella intoleransen av växtextrakt.

Minskning av prostata storlek med folkmetoder

Idag är män mer och mer intresserade av hur man reducerar adenom i prostata med alternativ medicin. Effektiva och säkra metoder för att påverka organet finns existerande. Det är bara att använda dem som ett oberoende verktyg rekommenderas inte. Endast i kombination med fysioterapi och medicinering ger de önskade resultat.

Medicinska infusioner, tinkturer och buljonger

Med den överdrivna storleken på prostata fungerar avkoket från hasselnötterbladet perfekt. Det är nödvändigt att ta en matsked av den torkade ingrediensen, brygga ett glas kokande vatten och koka på låg värme i 5 minuter. Den färdiga produkten filtreras och berusas halva glaset upp till 4 gånger om dagen. Perioden för att ta produkten är vanligtvis inte begränsad till specifika indikatorer, men det är bättre att diskutera ögonblicket med läkaren.

En annan kvalitetsprodukt är tinktur från Kalanchoe. 100 ml alkohol eller vodka tas per 100 g löv. Komponenterna blandas, placeras i en glasbehållare, täckt med lock och infunderas i 20 dagar. Den mottagna vätskan tar inom en månad på 1 tsk per dag.

Med svullnad av prostata hos olika etiologier, bekämpar infusion av lökskalar också. För att göra det måste du ta 100 g bruna blad, tvättas ordentligt under rinnande vatten. De hälls ett glas kokande vatten och insisterade under locket i 3 timmar, varefter förformen filtreras. Drick det ska vara en matsked tre gånger om dagen i 3-5 dagar, beroende på symptomens svårighetsgrad.

Effektiv grönsaksterapi

I kampen mot den patologiska utvidgningen av prostata kan du använda den vanligaste pumpan. Det är bäst att tillgripa komplex terapi, som kombinerar konsumtionen av vegetabilisk juice och dess frön. Drick du måste dricka varje dag för 200 ml med 14-21 dagar. Fröna ätas i en rå torkad form under samma period - 50-100 g per dag. Vid rengöring av elementen bör du försöka att inte skada den gröna filmen, den innehåller det maximala antalet användbara komponenter.

Inte mindre användbart i närvaro av problem med prostata lök. Det kan helt enkelt konsumeras dagligen för 1 liten lök, oavsett måltider. Om detta alternativ är obehagligt, bereddes buljongen från grönsaken. För att göra detta måste du skalla och finhacka löken, häll den med kokande vatten och håll den i 5 minuter vid låg värme. Den resulterande kompositionen filtreras, kyls något och drunkas vid 100 ml per dag för 1 mottagning.

Användning av honungsstearin

Folkmekanismer behöver inte tas internt, de kan användas för lokal exponering för problemområdet. Särskild uppmärksamhet i detta fall förtjänar ett honungsljus. De är beredda från ett kycklingägg, en matsked honung och rågmjöl (volymen av komponenten måste bringas till ett tjockt tillstånd). Honung kan ersättas med smält smör, men i det här fallet är det nödvändigt att välja formarna och vänta tills ämnena fryser. Varje dag ska man sätta på ett ljus på morgonen och på kvällen är kursens varaktighet 2-3 veckor eller det är överens med läkaren.

Kost vid behandling av prostataförstoring

Korrekt näring är nyckeln till kroppens hälsa, det har en positiv effekt på prostatakörteln. Avslag på olika stimulanser i form av kaffe, alkohol, kolsyrade drycker och kryddiga kryddor minskar den irriterande effekten på organets vävnader och minskar dess volym. Om du utesluter från menyn fet, saltad, rökt, sylt och stekt rätter, normaliserar kroppen metabola processer. Detta kommer att fungera som en garanti för snabbare återhämtning av skadade vävnader och återhämtning. Missa inte snabbmat, halvfabrikat och konserveringsmedel, som är farliga även för friska människor.

Basen av kosten med en förstorad prostata bör vara neutrala frukter och grönsaker, gröna, magert kött och flodfisk. Ett bra tillägg kommer att vara gröt, surmjölkprodukter och skaldjur. Särskild uppmärksamhet ägnas åt dricksregimen, vars efterlevnad ger normal avföring och tvättning av blåsan. För att dricka är det bara nödvändigt vätskor: vatten, juice, kompott, fruktdrycker, örtte.

Minskning av prostata genom kirurgi

Om konservativa behandlingsmetoder inte ger det önskade resultatet måste man tillgripa radikala tillvägagångssätt. Kirurgi gör att du snabbt kan minska prostata till önskad storlek och återställa blåsans funktionalitet. Detta minskar också sannolikheten för malignitet vid bildandet och utvecklingen av cancer. Men betrakta inte denna metod som en idealisk lösning. Operationer har många kontraindikationer, de garanterar inte att tumörtillväxt inte kommer att fortsätta och kan leda till komplikationer.

Hittills har flera alternativ utvecklats för kirurgisk behandling av en förstorad prostata:

 1. Transuretral kirurgi. Instrumentet sätts in genom urinröret. Förfarandet utförs under visuell övervakning av en läkare. Risken för biverkningar är minimal, men i fallet med bulktumörer är detta synsätt inte alltid relevant.
 2. Prostatectomy. Tillgång till prostata öppnas genom ett snitt i underlivet. Med detta tillvägagångssätt lyckas läkaren kontrollera sina handlingar så mycket som möjligt. Förfarandet är traumatiskt, men det låter dig ta bort alla spår av en godartad tumör från kroppen så kvalitativt som möjligt.
 3. Exponering för lasern. En modern teknik som är mycket effektiv, men många är inte tillgängliga på grund av den betydande kostnaden. Att ta bort onödig vävnad med hjälp av en laser gör det möjligt att försegla blodkärl samtidigt, med undantag av komplikationer.

Vart och ett av metoderna har sina fördelar och nackdelar, så du måste noggrant studera alla potentiella risker, de önskade resultaten och diskutera dem med din läkare. Med rätt förberedelse för manipulering, deras tydliga genomförande och överensstämmelse med villkoren för återhämtningsperioden kan du räkna med att bli av med problemet. Genomförande av profilunderhållsbehandling hindrar henne från att återvända.

Profylax av förnyelse av prostata tillväxt

Att få positiva resultat från behandlingen ska inte vara lugnande. Om organ har ökat i storlek en gång kan det hända igen. För att förhindra detta är det nödvändigt att lyssna noga till den behandlande läkaren och införa ett antal förebyggande åtgärder i sitt liv.

För att förhindra utveckling av adenom för första gången eller efter att behandlingen är nödvändig:

 • Titta på maten, vägra från uppenbarligen skadliga produkter. En viktig punkt är att hålla tarmarnas arbete och kämpa med förstoppning.
 • Behålla fysisk aktivitet. Sportaktiviteter kommer att normalisera metaboliska processer i bäckenorganen, vilket minskar risken för stagnation av prostatsekretion.
 • Att leda ett aktivt sexuellt liv, vilket kommer att ge mannen en funktionell hälsa och livslängd.
 • Slå ut dåliga vanor. Rökning och alkohol förgiftar inte bara kroppens vävnader, utan påverkar också de endokrina körtlarna. Detta leder till oönskade hormonella misslyckanden.

Besök till urologen bör bli en vana, särskilt efter 40 år. Förebyggande undersökningar tar bara några minuter, och det kan på ett tidigt stadium avslöja prostata i sjukdomen så mycket som möjligt.

Förstorad prostata: patologiska processer och deras behandling

Under hela livet hos en man förändras prostata körtelns storlek ständigt. Vid tidpunkten för födseln är den mycket liten och över tiden ökar den i storlek.

Toppet av organs tillväxt beror på puberteten.

Vid majoritetstidpunkten når det ett visst värde och ändras inte till 40 år.

Vid en ålder av femtio, överskrider prostataformen redan det värde som observerades under 20-30 år, men det här är en naturlig process och om det inte finns några patologiska processer i körteln sker ökningen inom normens gränser.

 • Åldrande av kroppen
  Expansion av prostata i tonåren och vuxenlivet är annorlunda. Om vid den första tillväxtpiken ökade prostatakörteln jämnt, så sker den andra förändringen huvudsakligen mot blåsan. Betydande tillväxt leder till en felfunktion av urinering, eftersom den förstorade prostata, klämmer urinröret, förhindrar fri tömning av blåsan. Och ju mer det har ökat i storlek, desto mer uttalade symtomen och det sämre mannen.
 • adenom
  I det fall prostatastorleken överstiger normen diagnostiserar urologen godartad hyperplasi. Tecken på en ökning av prostata detekteras inte omedelbart, vävnaderna växer gradvis och börjar bara orsaka obehag när prostata blir överdrivet stor. Utan diagnostiska verktyg är det omöjligt att veta om starten av en patologisk förändring i prostata. Du kan se adenomen på bilden.
 • prostatit
  En förstorad prostata kan vara ett tecken på inflammatoriska processer som förekommer i organen, i vilket fall urologen diagnostiserar prostatit. Inflammation i prostatakörteln kan bero på matpathogens organinfektion eller som ett resultat av stagnation i bäckenorganen, som orsakas av en stillasittande livsstil och oregelbunden sex.
 • onkologi
  Cancer, liksom godartad utbildning, utvecklas långsamt, med symptom som liknar adenom, diagnostiseras med ett blodprov för PSA. För att kunna diagnostisera en malign tumör i de tidiga stadierna är det efter 40 år önskvärt att genomföra en dynamisk observation av förändringen i prostata.

Beroende på typ av patologi ordinerar läkaren lämplig behandling. För att bestämma typen av sjukdom och utesluta cancer, utförs instrumental och laboratorieundersökningar, studeras volymen och tjockleken hos prostata, blodkompositionen. Efter att ha fått resultaten bestäms läkaren med behandlingstekniken.

Metoder för behandling:

 1. läkemedel för att förhindra patologisk tillväxt av prostata väljs individuellt. Bland droger är följande grupper utmärkande:
  • antibiotika;
  • hormonella preparat;
  • naturläkemedel;
  • alfa-blockerare.
 2. sjukgymnastik brukar användas som en hjälpmetod för behandling. Utnämnda förfaranden som magnetoterapi, elektrofores, prostatamassage, mikrostrålbehandling, laserbehandling och andra.
 3. Folkmekanismer Behandlingen syftar till att eliminera inflammatoriska processer i prostatakörteln. Därför används medicinska örter, rötter, bär och biprodukter.
 4. Kirurgiska metoder behandling används om konservativ behandling inte hjälper och situationen förvärras.
  Typer av kirurgiska ingrepp:
  • transuretral resektion av prostata;
  • transuretral mikrovågstermoterapi;
  • transuretral laser prostatektomi under ultraljud observation;
  • en transuretral del av prostata;
  • transuretral nålablation av prostata;
  • öppen kirurgi.

Tidig undersökning och omfattande behandling gör att du kan undvika allvarliga komplikationer och operation, för att upprätthålla fertilitet hos män, så det är viktigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på en miktur.

Prostataförstoring: orsaker till abnormiteter

En signifikant förändring i prostata är inte alltid åtföljd av patologiska processer, och därför är denna process svår att spåra.

Som ett resultat av åldrande minskar produktionen av testosteron, och östrogen ökar tvärtom, vilket bidrar till att överskrida kroppens tillväxthastighet.

Ibland kan orsakerna till prostataförstoring undvikas oberoende.

Faktorer som negativt påverkar prostatakörteln innefattar följande:

 • otillräcklig fysisk aktivitet
 • nikotinberoende
 • alkoholmissbruk
 • fetma;
 • oregelbundet kön eller promiskuitet
 • skada.

Stagnerande fenomen i bäckenorganen orsakar ofta prostataförstoring. Detta kan undvikas om du ändrar din livsstil: Ät rätt, träna, utesluta dåliga vanor och led ett vanligt sexliv.

Prostataförstoring: Symptom som karakteriserar patologiska processer

Som framgår av artikeln ökar prostaten av olika anledningar: åldrande, godartad eller malign tumör i kroppen, prostatit.

Den kliniska bilden av symptom på prostataförstoring av olika skäl är liknande i en sådan indikator som svårigheten vid urineringsprocessen på grund av överdriven tryck på urinvägarna. Men prostata adenom och prostatit har sina egna särdrag. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

Symptom på adenom:

 • frekvent urinering
 • Urinen fortsätter att droppa efter avslutad tömningsprocess;
 • omöjlighet att utstå trängseln att urinera;
 • smärta vid urinering
 • inte passera känslan av en fullblåsan.

Det finns tre stadier av adenom (BPH):

 1. Kompenseras. Det kännetecknas av frekvent men smärtsam urinering. Perioden i vilken detta stadium utvecklas är lång, upp till 10 år.
 2. Subcompensated. Under urinering finns det smärtor, urinströmmen är svag, intermittent. Vid akut respiratoriska infektioner kan stress, förgiftning (alkohol, droger) vara akut urinretention. Om du inte vidtar åtgärder för att behandla sjukdomen, går det om ett par år i nästa steg.
 3. Dekompenserad. För tömningen av blåsan gör mannen avsevärda ansträngningar, försök till vilka bråken utvecklas. Det finns allvarliga kränkningar av njurfunktionen. Kroppen är ständigt i ett tillstånd av berusning. På detta stadium är patienten på sjukhus för akutvård.

Symtom på prostatit

Beroende på vilken typ av sjukdom som orsakades av en ökning i prostata, kan symtomen variera. Den akuta formen präglas av svår smärta i underlivet, ryggen, perineum, hög kroppstemperatur, smärta vid urinering och avföring, purulent urladdning från urinröret. Patologiska processer utvecklas snabbt, men om behandlingen är aktuell, är återhämtningen snabb och effektiv.

Med kronisk prostatit är alla symptom vaga och svagt uttryckta. Smärtan känns som att dra, det finns ingen allmän förgiftning av kroppen. För att diagnostisera en kronisk form kommer indikatorer som sexuell dysfunktion, nervösa sjukdomar och svårigheter att urinera att komma fram.

Förteckning över orsaker och metoder för behandling av prostatakörteln med ökande

En ökning i prostatakörteln hos män är en åldersprocess som oftast diagnostiseras hos äldre patienter. Hypertrofi hos det manliga organet i reproduktionssystemet utvecklas under påverkan av olika faktorer, men oavsett orsakerna kan processen med att förstora prostatakörteln inte försummas.

"Evolution" av storleken

När varje nyfödd pojke är född, har prostatakörteln en liten volym, liknande i form som en kastanj. Med ålder ökar orgeln och vid puberteten förvärvar den sin naturliga storlek, som förblir oförändrad i ca 20 år.

Normerna i prostatakörteln för sexuellt mogna män 18-40 år varierar inom följande gränser:

 • Längd - 2,4-4 cm;
 • Tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 • Fram och bak är 1,5-2,5 cm.

Vid en ålder av 30 år diagnostiseras cirka 10% av männen med prostatacancer, efter att ha korsat den 40-åriga gränsen, ökar denna procentsats med en faktor 3. Vid 50 års ålder lider varje andra manlig medlem av en förstorad prostata, och vid 1980-talet har denna irreversibla process observerats hos nästan alla.

Orsaker och symtom

Inte varje man med förstorad prostata känner obehag och observerar några symtom. Vissa lever tyst, inte ens vet om möjligheten att utveckla hypertrofi hos orgelet, men andelen av dessa män är väsentligen liten. I de flesta fall förstör den förstorade prostatakörteln människans levnadsstandard.

Inflammation av prostata

Alltid i den inflammatoriska processen i prostatakörteln ökar organet i storlek, och ökningen sker både ute och inne. Orgeln i reproduktionssystemet täcker helt urinröret, trycket i urinströmmen på dessa väggar ökar.

Om urinen kommer in i prostatavävnaden, ökar svullnaden ytterligare och patienten konfronteras med följande symtom:

 • Smärtsamma känslor när man går på toaletten på ett litet sätt;
 • Frekvent urinering med dåligt urinflöde;
 • Irriterande pulsation i ljummen;
 • Problem av sexuell art;
 • Brist på aptit och generell svaghet.

Adenom av prostata

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en ökning av hanorganet som ett resultat av kaos i hormonbalansen, förändringar i androgener och cellulära tillväxtfaktorer.

Ökad i storlek, prostata utövar tryck på urinröret och en progressiv sjukdom leder till det faktum att mannen upplever:

 • Svårighet tömning med en svag och intermittent ström av urin;
 • Spasmer i bäckenområdet;
 • Känsla av ofullständig tömning;
 • Svaghet och generell sjukdom
 • Problem med styrka.

Prostatacancer

Förstoring av prostatakörteln i sällsynta fall orsakas av cancerceller som är lokaliserade i orgeln. Symtom på prostatacancer är tillräckligt stor för att noggrant diagnostisera utan att besöka en specialist. I början kan sjukdomen i allmänhet inte manifestera sig på något sätt.

Prostatacancer kan inkludera alla symtom som presenteras nedan och kan begränsas till en eller två:

 • Smärta i ljummen;
 • Obehag när tömningen av urean och efter det;
 • Urininkontinens
 • hematuri;
 • Svag erektion eller fullständig impotens.

Andra skäl

Ökade DHT-nivåer

Prostata producerar ett ämne från testosteron-dihydrotestosteron, som ackumuleras med ålder, vilket resulterar i tillväxt av prostataceller.

Testosteron abnormitet

Med ålder minskar antalet androgener (manliga könshormoner), och följaktligen minskar produktionen av testosteron. Som ett resultat av dessa processer ökar andelen naturliga östrogen, vilket direkt påverkar utvidgningen av prostatakörteln.

genetik

Om farfar och far hade en förstorad prostatakörtel, är det mer troligt att samma öde kommer att vänta arvtagaren till deras slag. Forskare har visat att inom några celler i prostata är ett genetiskt program inbäddat, vilket "aktiverar" i vuxenlivet och påverkar tillväxten hos manliga organ.

Även ökning i prostata kan tjäna som sådana faktorer som:

 • En stillesittande livsstil, stillasittande arbete;
 • Överdriven kroppsvikt;
 • Skadliga vanor (rökning och alkoholberoende);
 • Luta sexliv eller vice versa, ett överflöd av kön;
 • Uppskjuten trauma.

diagnostik

Om diagnosen prostatahypertrofi märks av patienten och erkänns av läkaren i god tid, är förutsägelser för framtiden positiva. För att exakt bestämma prostatavolymen och orsakerna till ökningen måste patienten genomgå en grundlig undersökning:

 • Undersökning med urologen: Läkarens palpation kan bestämma ökningen av prostata i storlek och smärtkänslighet. Det är emellertid inte möjligt att bestämma graden av urinrörets klämning genom rektal undersökning - mer noggrann diagnos behövs.
 • Analyser av blod och urin kommer endast att vara effektiva om prostatakörteln orsakas av en inflammatorisk process.
 • Ultraljudet hos diagnostikern visar hur mycket prostatan är förstorad, även ultraljudsundersökningen kommer att se om den kvarvarande volymen urin efter urinering har avvikit från normen.
 • MR - visar en mer exakt bild av sjukdomen än ultraljud. Användningen av kontrast i tomografi gör det möjligt att visualisera den inflammatoriska processen, eftersom inflammatoriska vävnader skiljer sig från friska.
 • Cystoskopi är lämplig, blod finns i patientens blod. Patienten injiceras i penis med ett flexibelt rör och ser på tillståndet i urinröret, urinblåsan och prostata. Förfarandet utförs under lokalbedövning.
 • Urinflödet produceras nu med hjälp av elektroniska apparater. För att kvalitativt bedöma graden av komprimering av urinröret med en förstorad prostata, är det nödvändigt att undersöka hastigheten och trycket i urinblåsan.

behandling

Eftersom utvidgningen av prostatakörteln är en naturlig ålder fenomen, kommer förr eller senare varje man att möta det. En följd av utvecklingen av denna process kan vara olika återkommande infektioner i njurarna och urinvägarna. Om hypertrofi inte kan undvikas kan alla minska sin utvecklingsprocess.

Behandlingsförloppet väljs tillsammans med urologen och endokrinologen individuellt. Förloppet av terapeutiska åtgärder påverkar många faktorer, nämligen patientens ålder, orsaken till sjukdomen och graden av försummelse.

I den inflammatoriska processen i prostata kommer läkemedelsbehandling att vara ineffektiv. Detta problem måste lösas genom att ansluta fysioterapiprocedurer: ultraljud, elektrostimulering, laserterapi och massage. Detta beror på det faktum att med inflammation i prostata ökar organs organs storlek och klämmer de blodgivande arteriolerna, vilket i sin tur leder till en störning av cellulär näring.

I BPH bör behandlingen också vara omfattande. Prostatkörteln är ca 20 gram och en vuxen hane är 60-80 kilo. För att de medicinska preparaten målmedvetet ska påverka reproduktionssystemets manliga organ är det därför nödvändigt att maximera blodflödet till det. Och utan den fysioterapeutiska effekten av en kvalitativ blodtillförsel är det omöjligt att uppnå.

Medicinsterapi

Alfa-blockerare minskar inte prostata, men slappna av i mjukvarorna i prostata och blåsans hals. Mottagandet av dessa läkemedel påverkar positivt återhämtningen av urinflödet.

Alfa-blockerare har ett stort antal biverkningar, inklusive: slöhet, apati, dåsighet och konstant yrsel. Män med högt blodtryck och de som har godartad prostatahyperplasi, dessa läkemedel är kontraindicerade.

Hormonbehandling

Användningen av hormonella droger är viktig om prostatakörteln orsakas av maligna celler, det vill säga cancer. En viss uppsättning hormoner kan sakta eller helt stoppa uppdelningen av cancerceller. Ofta förstärks hormonanvändningen genom strålbehandling eller rekommenderas före operation.

hypertermi

Vid behandling av prostataförstoring är det ibland lämpligt att påverka kroppen med hög temperatur. Oftast används transrectal mikrovågs hypertermi för maligna neoplasmer i prostata. Dess fördel är att förfarandet har praktiskt taget inga tunga konsekvenser som uppkommer efter operationen. Kateteriseringen av blåsan utförs på ett sådant sätt att mikrovågsstrålningen riktas mot prostata och verkar på dess vävnader.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgi för att minska prostatakörteln är endast föreskriven i det försummade fallet, när ingen terapeutisk metod redan hjälper och patientens tillstånd är konsekvent svår.

Om inflammationen i prostata och BPH behandlas terapeutiskt, då i diagnosen cancer, en operation är föreskriven. Maligna celler avlägsnas bäst tills tumören har börjat grilla bortom prostatakörteln (metastaser kan "delegera" till några avlägsna organ).

Förebyggande åtgärder

Förstoring av prostatakörteln är en irreversibel fysiologisk process som inte kan stoppas. Men för att minska risken för att utveckla sjukdomar som påverkar storleken hos androgenberoende organ kan man följa de elementära rekommendationerna:

 • Led en aktiv livsstil, besök sport sektioner. Även dagliga aktiviteter med låg aktivitet (promenader, morgonjogging, primitiv träning) ger fördelar för människors hälsa.
 • Få tillräckligt med sömn. Resultaten av testning bekräftar att män vars sömn inte överstiger 5 timmar är mycket mer benägna att möta inflammatoriska processer och prostata fascination. Slutsats - sömn bör alltid ges med vederbörlig uppmärksamhet, så att alla kroppar har tid att "vila och återhämta sig".
 • Var inte nervös över bagage. Frekventa överbelastningar och orimliga stressiga situationer provar utvecklingen av stillastående processer i prostatakörteln, jämförbar med inflammatoriska sådana.
 • Levande sexliv. Sex - inte bara en trevlig, men också en användbar lektion för prostata och könsorgan. "Passiva" män är dubbelt så sannolikt att lida av prostataförstoring.
 • Du måste genomgå schemalagda urologiska undersökningar varje år, även om du inte är orolig för någonting. Speciellt detta råd bör följas vid vuxenlivet!

De män som inte följer näringens kvalitet, missbrukar fet och stekt mat, är risken för en ökning av prostata körteln högre. Fortfarande inte helt utforskat detta förhållande, men det faktum att komplexa kolhydrater, protein och nyttiga fetter har en positiv effekt på fortplantningsorganen av kroppen - ett faktum. Kraftrepresentant för det starkare könet ska vara balanserat, mångsidigt och innehålla alla nödvändiga vitaminer och mineraler för kroppen.

Prostataförstoring: orsaker, symtom och naturliga behandlingar

Prostatkörteln hos en man växer under hela sitt liv, och detta anses vara normen. I majoriteten av den manliga befolkningen är denna process asymptomatisk, och andra står inför det här problemet på första hand. Ökningen i prostatakörteln påverkar inte bara hälsan i allmänhet, men förändrar också livskvaliteten hos en man i synnerhet.

En förstorad prostata förekommer hos en av fem män i åldern 50-60 år och oftast hos äldre män. Symtom på denna sjukdom kan vara mycket påträngande, eftersom de kan påverka kvaliteten på ditt personliga liv eller på jobbet på grund av ständig sömnbrist. I alla fall av förstorad prostata är det nödvändigt att tillgripa medicinering eller operation, särskilt om det inte finns något stort behov av det, eftersom det kan förvärra sjukdomsförloppet. I de flesta fall behöver du bara göra anpassningar till kost och livsstil för att återfå din tidigare hälsa.

Vad betyder förstorad prostatakörtel?

Prostata är ett järn i det manliga reproduktionssystemet, som ligger strax under blåsan, mellan ändtarmen och botten av penis. En förstorad prostata kan orsaka problem med urinering, eftersom den ligger runt urinröret, genom vilket urinen passerar.

Ur en medicinsk synpunkt kallas en förstorad prostata benign prostata hyperplasi (BPH) eller prostata adenom. Ordet benign säger att tillväxten av prostata inte beror på cancerceller, och ordet hyperplasi betyder en ökning eller en onormal ökning av antalet celler. BPH är den vanligaste icke-cancerformen av celltillväxt hos män, som inte utvecklas till prostatacancer.

När det växer börjar prostata att trycka på urinblåsan och urinröret, vilket resulterar i ett svårt urinflöde och frekvent urinering att urinera, även om blåsan inte är full. Dessa uppmuntrar öka när musklerna under blåsan börjar komma i kontrakt, även om det bara finns en liten mängd urin i den. Med tiden stannar detta konstanta tryck musklerna i urinblåsan, vilket leder till att det stannar rätt och helt tömt.

symptom

När prostata förstoras pressar den på blåsan och urinvägarna. Detta kan leda till problem som:

 • frekvent urinering, särskilt på natten
 • svårt att tolerera när man vill
 • urin börjar inte strömma omedelbart (trots en stark uppmaning);
 • spänning vid urinering
 • en svag jet och oförmåga att plötsligt avsluta processen;
 • Efter avslutad process fortsätter urinen att droppa och läcka;
 • känner att blåsan inte är tom efter urinering.

Det är värt att notera att det inte finns någon direkt relation mellan prostata och symptom. Män med en mycket stor prostata kan inte visa några prostatiska symptom alls, medan en relativt liten ökning kan orsaka många problem.

Omkring en tredjedel av män med en förstorad prostata upplever symptom på det nedre urinvägarna (SNMT) som påverkar livskvaliteten. Symtom på SNMT beskrivs ovan. I vissa män försvinner de så småningom, andra förblir oförändrade eller förvärras. I det senare fallet kan kirurgisk behandling vara nödvändig.

Ibland händer det att en man med en förstorad prostata plötsligt har problem att urinera eller han kan inte urinera alls. Detta obehagliga och potentiellt farliga tillstånd kallas akut urinretention och det kräver omedelbar medicinsk behandling. Det förekommer vanligtvis hos män med godartad prostatahyperplasi, och det föregås vanligtvis av någon ogynnsam effekt på prostata. Det kan vara kallt väder, ta mediciner som påverkar blåsans sammandragning eller överdriven alkoholkonsumtion. Andra faktorer kan innefatta invasiva förfaranden för behandling av dng, akut bakteriell prostatit och virusinfektioner.

Orsaker till utvidgning av prostata

Det är helt normalt när prostata börjar växa intensivt under puberteten. Under denna tid når den storleken på en valnöt. Ungefär 25 år fortsätter prostata sin tillväxt igen, bara mycket långsamt. Dess tillväxt i varje person förekommer på olika sätt: för vissa växer det snabbare än andra.

Det visar sig att förändringarna som uppträder hos manliga könshormoner (androgener) med ålder, påverkar tillväxten i prostata. Prostata omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT), en annan kraftfull androgen och DHT stimulerar i sin tur celltillväxten i prostatavävnaden. Detta är den främsta orsaken till förstorad prostata, och detta sker vanligtvis mellan pubertet och upp till 25 år. Östrogen kan också delta i processen att förstora prostata. När de blir mogna minskar testosteronnivåerna hos män, och andelen östrogen ökar och kan orsaka prostatablomning.

Riskfaktorer

Ålder är en stor riskfaktor för utvidgning av prostata. Denna process utvecklas som ett strikt åldersrelaterat fenomen hos nästan alla män, som börjar ungefär 40 år. Studier av obduktionsresultat över hela världen visar att prevalensen av BPH är cirka 10 procent hos män på 30-åldern, 20 procent hos män i åldern 40, når 50-60 procent hos män i åldrarna 60 och 80-90 procent hos män i åldern 70-80 år.

Studier utförda av kliniken och Mayo Foundation visade att de 2111 män som deltog i studien uppgav 440 (21%) att detta problem också var bland deras manliga släktingar. Dessa 440 personer mötte också detta problem till viss del. Därför kan vi dra slutsatsen att den ärftliga faktorn ökar risken för BPH.

Och undersökningen, publicerad i International Journal of Cardiology, föreslår att patienter med BPH och symtom i nedre urinvägsvikten är mer benägna att utveckla kardiovaskulär sjukdom än personer i ålderdom. De bakomliggande orsakerna till denna korrelation är inte helt tydliga, men forskarna föreslår att en förstorad prostatakörtel kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom på grund av konstant sömnbrist, blodtryckssprängningar och förhöjda kortisolnivåer.

Traditionella metoder för behandling av prostataförstoring

Behandling av en förstorad prostata beror på svårighetsgraden av symtomen och risken för komplikationer, till exempel akut urinretention. De flesta män med förstorad prostata har milda till måttliga symtom, och de kan klara dem utan att tillgripa medicinering. Om den förstorade prostata ger obehag och smärta, minskar livskvaliteten hos en man och symtomen blir sämre med tiden, då är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå en föreskriven behandling.

I USA väljer läkare att vänta och se taktik för detta problem, och detta synsätt blir alltmer populärt. Patienter med förstorad prostata övervakas ständigt för att säkert veta om den övergripande bilden förvärras innan man behandlar någon form av behandling. Behandlingar för en förstorad prostata eller prostatacancer, som kirurgi eller strålning, är ofta för konservativa, smärtsamma och har en mängd biverkningar, såsom urininkontinens, problem med den födda kroppen, impotens.

En studie som började mellan 1989 och 1999 och publicerades i tidningen "New England Journal of Medicine », utfördes bland 695 män med prostatacancer vid första skedet. En grupp tilldelades en radikal prostatektomi (avlägsnande av prostatakörteln), och den andra gruppen var helt enkelt under noggrann övervakning av läkare utan behandling. I slutet av 2012 publicerades resultaten av den 23-åriga studien. Det är värt att notera att det kirurgiska ingreppet utfördes endast i det fall då risken för död var för stor, samtidigt som man tog hänsyn till patientens ålder. Naturligtvis var överlevnaden i gruppen under regelbunden tillsyn, men utan behandling, betydligt högre än hos personer som genomgått operation. Men denna grupp av patienter hade en långsam kurs i sjukdomen, mindre symtom och en lägre risk för dödlighet. Följaktligen är slutsatsen att före behandling med radikala metoder med en massa biverkningar upp till ett dödligt utfall är det värt att vänta på tid för att förstå om behandling är nödvändig i allmänhet.

Om symtomen på en förstorad prostata inte går bort eller blir mer intensiva med tiden, används följande traditionella behandlingsmetoder:

medicinering

Som tidigare nämnts är det värt att börja vänta och observera utvecklingen av symtom innan man bestämmer sig för radikala metoder. Om den övergripande bilden förvärras över tiden är det nödvändigt att konsultera en läkare om vad han ska göra, vet säkert och kommer att hämta en individuell behandlingsplan. Alfa-blockerare, såsom terazosin, används för att lindra symptomen på BPH. Med deras hjälp går symtomen bort inom några veckor, men de stör inte den fortsatta tillväxten av prostata. 5-alfa-reduktashämmare (såsom avodart eller proscar) används för att minska den förstorade prostata, men kursen kan ta upp till sex månader eller mer för att få de första resultaten. Ibland används alfa-blockerare och 5-alfa-reduktashämmare i kombination. Vid medicinering bör man ta hänsyn till eventuella biverkningar, samt interaktion med andra läkemedel. Exempelvis bör alfa-blockerare inte tas med droger för behandling av impotens eftersom de båda sänker blodtrycket.

Kirurgisk ingrepp

Det finns kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatavävnad. Kirurgi är nödvändigt när komplikationer börjar eller symtomen blir mer akuta, och det finns inget annat sätt att lindra obehag. Transuretral resektion av prostata (TURP) är den vanligaste formen av kirurgisk ingrepp som används för att behandla en förstorad prostata. Varje år i USA går cirka 150 000 människor igenom detta förfarande. Operationen består i att avlägsna den förstorade prostata vävnaden med en elektrisk ström eller laser.

I en studie i 2011 var 40 patienter involverade, som genomgått en TURP på grund av BPH. Deltagarna i experimentet var vid 80 års ålder och vikten av deras BPH-vävnader var 30-80 gram. Efter att ha samlat data från deltagare efter operationen fann forskarna att deras livskvalitet förbättrades efter operationen, och patienternas ålder påverkade inte resultatet av situationen.

Förstorad prostatabehandling med folkmedicin

1. Förändringar i livsstil och kost

Vissa justeringar i det vanliga sättet att leva kan mildra symptomen på manifestationen av en förstorad prostata. För dem som bestämde sig för att fördröja traditionella behandlingsmetoder kan dessa förändringar väsentligt förbättra situationen:

 • Begränsa eller undvik alkohol och koffein;
 • drick en mindre mängd vätska på kvällarna;
 • försök att skriva minst en gång var tredje timme;
 • leda en aktiv livsstil
 • bibehålla en hälsosam vikt
 • öka intaget av användbara fettsyror, till exempel omega-3.

2. Träna bäckens golvmuskler

Träning på bäckensbottenmusklerna, även känd som övningar, kan hjälpa män att stärka bäckens membran, förbättra inkontinenssituationen. Övningen är ganska enkel och består av spänningar och avslappning i musklerna som stöder blåsan och stänger sfinkteren. Om det är svårt att bestämma platsen för denna muskel, försök att utföra träningen medan du urinerar. Spänna musklerna så att strålflödet först saktar ner och stannar sedan helt i 20 sekunder. Det rekommenderas att utföra denna övning 3-5 gånger om dagen.

3. Växtbaserade tillskott

Följande örter kan också hjälpa till med BPH:

Palma Serenoi

Det används ofta som ett terapeutiskt medel för behandling av urinvägsförändringar orsakade av BPH. Studier har visat att palm serenosa kan lösa problemet med frekventa urinprövningar hos män med BPH, och det kan användas under lång tid utan att hälsan skadas.

Stingnätrot

I en studie i Japan visade sig att hydrofoba komponenter (t.ex. steroider) som inhiberar membranernas aktivitet i prostata vävnaderna och undertrycker metabolism och tillväxt av prostataceller hittades i nätkompositionen.

Pumpaolja

Studier har visat att pumpaolja kan minska symtomen på en förstorad prostata i tre månader, och efter 6 månader försvinna problem med urinering helt och hållet.

Förstorad prostata och försiktighetsåtgärder

Innan du tar något läkemedel utan receptbelagd läkemedel (t.ex. medel mot avstötning eller antihistamin), behöver män med förstorad prostata bara rådfråga en specialist. Dessa läkemedel, vanligtvis används för att behandla förkylningar och allergier, kan förvärra problemet med urinering. De har en avslappnande effekt på musklerna i prostata och urinblåsa, vilket leder till urininkontinens.

Diuretika som ökar urinering kan också förvärra symtomen på en förstorad prostata, så du bör konsultera din läkare innan du tar det.