Huvud
Symptom

Hormonal behandling av prostatacancer

Fullständigt lindra sjukdomshormonbehandling av prostatacancer är inte kapabel men kan väsentligt sakta sin progression och förbättra patientens välbefinnande.

Syftet med hormonbehandling

Utvecklingen och progressionen av en malign tumör i prostata främjas av könshormoner - testosteron. Tumörceller är känsliga för effekten av dessa hormoner. Därför är målet med hormonella droger att minska frisättningen av kroppstestosteron eller blockera dess effekt.

Det finns flera sätt att använda hormonbehandling, som väljas individuellt för varje patient beroende på följande faktorer:

 • Vikt och höjd hos patienten
 • ålder;
 • Allmän hälsa;
 • Utvecklingsstadiet av sjukdomen och dess förekomst.

OBS! För bästa resultat av behandlingen är det nödvändigt att följa exakt alla läkares rekommendationer, samt kost och åtgärder för att minska risken för biverkningar.

När hormonbehandling används

Som regel, i de tidiga stadierna av sjukdomen, är hormoner inte föreskrivna. I sådana fall, försök att tillgripa radikala behandlingsmetoder eller strålning. Det finns dock ett antal kontraindikationer för dessa metoder, då används hormoner.

I vissa fall, efter kirurgisk borttagning av tumören finns det hög risk för återfall. Därefter utser doktorn omedelbart efter operationen en kurs av hormonbehandling.

I ett antal fall med cancerfall är det inte önskvärt att använda bestrålning eller kirurgisk avlägsnande av tumören. Därefter förskriver läkaren hormonella läkemedel.

Hormonal terapi för prostatacancer är ordinerad med utseende av metastaser.

I ett antal fall används radioterapi för denna metod. Kursens längd är cirka 3 månader.

Det finns två typer av hormonbehandling: kontinuerlig och intermittent. Med en kontinuerlig behandling sker undertryck av testosteronnivåer under lång tid. Det uppnås genom kirurgisk eller läkemedelskastration. Intermittent hormonterapi innebär behandling med kurser. Efter en kurs att ta mediciner normaliseras testosteronnivån. Detta bidrar till att minska biverkningarna av behandlingen, men det är inte alltid möjligt att använda denna metod.

Dessutom kan tumören sluta reagera på hormonella läkemedel över tid, en hormonbeständig cancerform förekommer. I dessa fall byt läkemedel eller föreskriv kemoterapi.

Typer av hormonbehandling

Hormonal behandling av prostatacancer har flera möjliga variationer:

 1. Kirurgisk kastrering. I detta fall avlägsnas testiklarna. Det finns en omedelbar minskning av testosteronnivåerna. Nackdelen med denna procedur är att när det finns starka biverkningar är det omöjligt att återställa frisättningen av hormonet.
 2. Drug castration. Speciella läkemedel förskrivs som förhindrar frisättning av testosteron. Den maximala effekten uppnås efter 3 veckor.
 3. Användning av droger från gruppen antiandrogener. Dessa läkemedel blockerar testosterons verkan, utan att påverka deras produktion. Antiandrogener kan ordineras förutom kirurgisk eller läkemedelskastration. I detta fall blockeras de hormoner som producerar binjurarna. Det finns en maximal androgenblockad.

Biverkningar

Hormonal behandling av prostatacancer har ett antal biverkningar:

 • Impotens och minskad libido. Det återställs när läkemedlet är stoppat.
 • Varmtvätt till överkroppen och ansiktet. I detta fall finns det en snabb puls, ökad svettning, det blir varmt.
 • Osteoporos.
 • Ökning och ömhet hos bröstkörtlarna.
 • Anemi.
 • Depression, trötthet.
 • Metaboliska störningar, vilket leder till ökad kroppsvikt och minskad muskelton.
 • Minneskort.
 • Ökad risk för diabetes, högt blodtryck, hjärtattacker.


Åtgärder för att minska risken för biverkningar

 1. Rätt näring. Minimera användningen av feta livsmedel. Mer att äta frukt och grönsaker, mejeriprodukter. Du bör använda mindre salt. Exkludera från kosten kryddig, kryddig. Det är bättre att äta oftare och i små portioner. Det kan finnas aptitlöshet, men du kan inte ge upp mat. Mer information om den nödvändiga kosten bör berätta för den läkare som behandlas.
 2. Rök inte eller drick alkohol.
 3. Avstå från kolsyrade innehållande och kolsyrade drycker.
 4. Det är bättre att vila oftare, men inte mer än en timme. Du bör hålla en rutin, äta, sova strikt i tid.
 5. Använd ofta tid i frisk luft.
 6. Överexer dig inte själv. Om möjliga fysiska övningar att prata med en läkare, och det är med hans hjälp att göra en plan för sport.
 7. Vandring dagliga promenader är användbara. Men deras varaktighet bör ökas gradvis.
 8. Undvik stressiga situationer.
 9. Drick mer vätska, minst 2 liter om dagen.
 10. För att förhindra osteoporos, äta mat som innehåller kalcium och D-vitamin, spendera mer tid i solen. Om ytterligare intag av vitaminer ska tala med din läkare.
 11. Undvik eventuella fall, blåmärken.

slutsats

Vid behandling av cancer är det väldigt viktigt att följa alla instruktioner hos behandlingsläkaren. Det är nödvändigt att informera honom i tid om biverkningarna, för att leda en hälsosam livsstil, att äta rätt.

Hormonbehandling kommer i vissa fall att hjälpa till att undvika förekomst av återfall eller sakta sjukdomsförloppet. Dessutom kommer det att lindra smärtan i sjukdomen. Om tumören har slutat reagera på hormoner - det här är inte slutet. Det finns andra metoder som är värda att försöka.

Hormonal terapi för prostatacancer

Producerad av körtlar i det endokrina systemet, ämnen - hormoner - reglera vitaliteten hos människokroppen. Deras överskott eller brist är kapabel att provocera både lättkorrigerbara störningar och utseendet av tumörer - till exempel prostatakarcinom.

Anledningen till dess utseende är en ökning i koncentrationen av androstenedion, dihydrotestosteron och testosteron, vilket provocerar den patologiska tillväxten av körteln och utseendet av cancerceller.

På grund av den direkta korrelationen mellan överskottet av dessa biologiskt aktiva substanser och tumörens tillväxt anses hormonbehandling för prostatacancer vara en av de mest effektiva behandlingarna, även i de sista skeden av sjukdomen.

Vid vilka indikationer tillämpas hormonbehandling?

Användningen av hormonbehandling för prostatacancer är angiven i sådana fall:

patologiskt förändrade celler har inte helt eliminerats vid kirurgi eller strålbehandling, det finns en signifikant risk för återkommande sjukdom;

 1. Den maligna tumören sprider sig till andra vävnader;
 2. Den tidigare behandlingen av strålterapi gav inte en stabil remission;
 3. Det finns en hög risk för förvärring av den onkologiska processen (i detta fall kombineras hormonbehandling med strålningsexponering för prostata);
 4. i ooperativa tumörfall (vanligtvis för äldre patienter);
 5. vid den sista etappen av den onkologiska processen för att fördröja tumörtillväxten och metastaserna.

I fallet när tumören har passerat till närliggande lymfkörtlar eller benvävnad anses hormonbehandling vara den mest lämpliga och effektiva. Förloppet av att ta hormonella droger ordineras ofta innan operationen tar bort prostata för att stoppa den patologiska processen och minska volymen av den drabbade körteln.

Applikationsordningen och dosen av läkemedel utsetts av onkolog-urologen, utgående från följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av systemiska kroniska sjukdomar som påverkar toleransen för droger, utsikterna till operation och graden av tumörtillväxt.
 • etapper av malign process.

Dosering och dosering av läkemedlen kan ökas eller minskas om resultatet inte är signifikant eller om biverkningarna av behandlingen har för stor effekt på patientens livskvalitet.

Hormonbehandling kan öka livslängden för patienter med stadium 4 prostatacancer i genomsnitt med 3 år och i vissa fall upp till 5-7 år.

Typer av hormonbehandling

Hormonbehandling klassificeras enligt kursens varaktighet och behandlingsmetod. Under kursens längd är det uppdelat i:

 • kontinuerlig (detta inkluderar kirurgiska och vissa medicinska behandlingsmetoder);
 • diskontinuerlig (intermittent).

För att övervaka effekten av hormonbehandling används PSA-nivån (prostataspecifik antigen), vilken är associerad med tumörens tillväxt och scenen för den onkologiska processen. Det optimala värdet är 0,5 μg / l, och med långvarig hormonbehandling sjunker den till 0,1 μg / l.

Med intermittent terapi stoppas medicinen efter att ha nått den optimala antigennivån. Detta minskar kostnaden för behandling och undviker utseendet av biverkningar.
Det finns flera sätt att hormonbehandling för prostatacancer:

 1. Kirurgisk kastration (orchidektomi);
 2. Drogkastration med kemiska analoger av hypofyshormonet;
 3. Intag av hypofyshormonantagonister, vilket bidrar till en minskning av mängden testosteron;
 4. Monoterapi med antiandrogener;
 5. Maximal androgenblockering (kombination av läkemedelskastration med användning av antiandrogena läkemedel).

Var och en av metoderna bör övervägas separat.

Kirurgisk kastrering

Orchidektomi - borttagande av testiklarna - utförs för att snabbt och naturligt minska koncentrationen av androgener för att utesluta deras effekter på prostatakarcinom. Operationen utförs under lokal eller allmän anestesi genom en liten (upp till flera centimeter) snitt i pungen.

Fördelen med metoden är den irreversibla inhiberingen av hormonproduktion, vilket ger tumörtillväxt. Nackdelarna innefattar möjliga konsekvenser av ingreppet - infektion av sår eller hematom i pungen.

Många patienter vägrar kirurgisk kastrering av psykologiska skäl, trots den högre livskvalitet än efter medicinsk kastrering, snabb effekt och en betydande ökning av överlevnad i ett tidigt skede av cancer processen.

Medicinsk kastrering

Medicinsk kastration kallas gonadotropinfrisättande hormonanalog terapi (GnRH). Med långtidsinträde minskar de effektivt produktionen av könshormoner. Samtidigt uppnås ett resultat som liknar konsekvenserna av att ta bort testiklarna.

Fördelen med denna behandlingsmetod är dess reversibilitet (testosteronnivån stiger till nära normal efter stoppande injektioner).

Nackdelarna med denna metod är avstånden effekt (nivån av manligt hormon reduceras till ett optimum i cancerprocessen inte mindre än 3 veckor) såväl som tillfällig ökning androgenkoncentration i blodströmmen vid början av behandlingen, som inledningsvis kan stimulera tillväxten av malignitet, och först därefter agera återflöde sätt.

För medicinsk kastrering används substanser som tryptorelin, leuprorelin, goserelin (Zoladex), buserelin. De injiceras under huden en gång var 1-3 månader beroende på ämnets natur och dess dosering.

Användningen av hypofyshormonantagonister

Denna typ av läkemedel binder hypofysreceptorerna, vilka är ansvariga för frisättningen av gonadotropiner, follikelstimulerande och luteiniserande hormon. På grund av en minskning av antalet stimulerande hormoner sjunker testosteronnivån i patientens blod kraftigt.

Fördelen med att använda antagonister till gonadotropinfrisättande hormon jämfört med medicinsk kastrering är ingen initial explosion av testosteron i blodet, vilket orsakar försämring av sjukdomen, att den karakteristiska starta GnRH-agonist terapi.

Preparat av denna klass reducerar reversibelt produktionen av testosteron, hämmar utvecklingen av den onkologiska processen och stimulerar cellens differentiering (dvs den omvända patologiska processen). I medicinsk praxis är det mest kända läkemedlet Firmagon (aktiv ingrediens - Degarelix).

Metoder för behandling med antiandrogener

Monoterapi med antiandrogener kan användas i fall där en cancerous tumör har spridit sig endast till prostatavävnad och inte kompliceras av metastaser. Som ett alternativ båda typerna av kastrering, har det fördelen av en bättre livskvalitet (patienter bevara erektil funktion), men har den biverkningen - stimulerar tillväxt och ömhet thorax körtel (gynekomasti).

Antiandrogener används också i den så kallade. maximal androgen blockad Minskningen av mängden testosteron under kastration är inte 100%, men upp till 60% på grund av det faktum att några hormoner associerade med prostatatumör produceras av binjurarna.

Förberedelser av denna farmakologiska grupp utses för att blockera interaktionen mellan cancerceller med binjur och androgener och sålunda att hämma utvecklingen av den onkologiska processen så mycket som möjligt.

Oftast bland antiandrogen använda läkemedel som anandron, flucin, androkur och bicalutamid (Casodex).

Östrogenbehandling (behandling med kvinnliga könshormoner) kan ibland användas i vanliga former av prostatacancer, även om det anses något mindre effektivt än nuvarande anti-androgena läkemedelsregimer.

Nackdelen med denna metod är ett stort antal och risk för komplikationer (trombos, myokardinfarkt, avvikelser i mag-tarmkanalen och leverfunktionen, etc.). Denna farmakologiska grupp innehåller beredningar:

Biverkningar av cancer mot cancer

Hormonal terapi påverkar kroppen väsentligt. Brottet mot balansen mellan biologiskt aktiva substanser i kroppen, som hämmar tumörutvecklingen, har också ett antal biverkningar:

 • minnesbrist
 • minskning av hemoglobin (anemi)
 • hypertoni, dysfunktion i hjärt-kärlsystemet;
 • förändring i metabolism (tillväxt av fettmassa, ökad risk för manifestation av diabetes mellitus);
 • ökad bräcklighet av benvävnad (osteoporos);
 • permanent utmattning, ökad risk för depression
 • ökad svettning;
 • diarré;
 • gynekomasti;
 • erektil dysfunktion.

Det är välkänt att biverkningar efter avskaffandet av läkemedelsbehandling gradvis passerar och kroppens normala funktion återställs. Den kirurgiska metoden för hormonbehandling är irreversibel.

Ytterligare åtgärder för hormonbehandling

Biverkningar kan minskas med ytterligare åtgärder. Till exempel för att stärka benvävnadssubstanser baserade på zolendronsyra, densumab, samt kosttillskott av kalcium och cholecalciferol (D3).

Patienter som får hormonbehandling i samband med prostatacancer bör följa ett antal rekommendationer:

 • Håll dig till en speciell diet med högt innehåll av vitaminer, kostfiber och kalcium, minska intaget av animaliska fetter.
 • Undvik användning av koffeinhaltiga och kolsyrade drycker;
 • Sluta röka
 • Ät små portioner och observera vattennormen (minst 2,5-3 liter vätska per dag).
 • Vila minst 8 på natten och regelbundet ta pauser under dagen;
 • Att ge tid till sport: sysselsättningen kommer att tillåta att minska en vinstvikt, för att stärka en muskulär korsett och för att påskynda blodcirkulationen. Nivån på lasten måste avtalas med den behandlande läkaren i förväg. skador och överbelastningar kan utlösa framkallandet av den onkologiska processen.
 • Undvik stress.

Prostatacancer är en sjukdom som inte är försäkrad av någon medlem av det starkare könet. Tidig diagnos, kirurgiska ingrepp, strålterapi och medicinsk terapi, inklusive, inklusive intag av hormonella droger, gör det möjligt att upprätthålla livskvaliteten på högsta möjliga nivå och ger möjlighet till långvarig eftergift.

Hormonal terapi för prostatacancer

Prostatacancer: behandling och prognos

Alla de obehagliga följderna av prostatacancer beror på att det flyter utan symptom. Det betyder att patienten inte märker några speciella sjukdomar och inte misstänker att han har en sjukdom. Först när tumören når en signifikant storlek uppträder metastaser och urinering störs - patienten vänder sig till läkaren, som diagnostiserar honom som "prostatacancer i 4: e graden". Är det möjligt att bota denna onkologi? Vilka är konsekvenserna och hur lång tid tar det att leva efter diagnosen? Låt oss försöka förstå dessa problem.

Kortfattat om mekanismen för utveckling av prostatacancer

Det är uppenbart att den främsta orsaken till denna onkologi är hormon testosteron. Ju högre dess innehåll i kroppen desto större är risken för cancer.

I det första, första steget ligger cancercellerna på prostatakörteln och orsakar inte patientens ångest. Att upptäcka dem med hjälp av rektal undersökning eller ultraljud är omöjligt. Förekomsten av onkologi bestäms endast genom morfologisk undersökning.

I det andra steget tränger cellerna in i djupet av vävnaden, små knutar och tumörer uppträder. Men personen märker inte utvecklingen av cancer i honom, som i första etappen. Du kan upptäcka närvaron av onkologi med en planerad eller obehandlad läkarundersökning: i detta skede kan cancer upptäckas med ultraljud.

Män i riskzonen (från 50 år) bör regelbundet undersökas av en läkare. Faktum är att lyckad behandling endast är möjlig med de två första stegen. Som regel fortsätter de utan symptom, och för övergången av prostatacancer till tredje och fjärde etappen kan det ta upp till tio år.

Vid det tredje skedet växer tumören, går bortom prostata och träffar närliggande vävnader. Oftast är detta märkbart i ömhet i lymfkörtlarna. Dessutom komprimerar den expanderande tumören urinvägarna, vilket gör det svårt att urinera. Hastigheten för vidare utveckling av onkologi beror på ålderens och hälsan hos människan, liksom på lokalisering av tumören.

I det fjärde stadiet upptäcks prostatacancer oftast. I detta fall sprids metastaser snabbt i kroppen, ibland per dag. Först av allt revben, lungor, rektum och lymfkörtlar påverkas. Ytterligare prognos beror på hur snabbt behandlingen påbörjas.

Symptom på prostatacancer i 4: e graden

Symtom på cancer i detta skede beror på placeringen av metastaser i kroppen. Det första du behöver ta upp är urinering. Med prostatacancerstadiet 4 är det vanligt, förekommer med ansträngning kan det finnas en skärande smärta. Med denna onkologi utvecklas svullnad i penis, skrot och ben. Om lymfsystemet och benen påverkas, kommer symtomatologin att vara enligt följande:

 • förändring i gångarter - lameness utvecklas på grund av höftfraktur;
 • frekventa frakturer, inklusive kompressionsrygg
 • det finns huvudvärk och nedsatt medvetenhet
 • Metabolismen förändras.

Om patienten känner ont och smärta i benen och urinering medan det är svårt och oregelbundet - ska du omedelbart gå till läkaren. Moderna sätt att diagnostisera och behandla kan öka livslängden avsevärt i stadium 4 cancer.

Metoder för att diagnostisera cancer och dess klassificering

För att beteckna onkologins natur används den internationella klassificeringen T (tumörstorlek), N (lesion av lymfkörtlarna) och M (närvaro eller frånvaro av metastaser) i stadium 4 av prostatacancer. I sin tur kan T-klassificeringen ha tre olika indikatorer:

 • T4 - tumören spred sig bortom kroppen och började påverka friska vävnader;
 • T4a - cancerceller penetrerade i rektum eller blåsan;
 • T4b - tumören passerar genom anusens muskler.

Först och främst, för diagnos av prostatacancer, ordineras ultraljud och rektal undersökning utförs. På detta stadium kan du identifiera förekomst av onkologi, dess storlek, lokalisering. För mer exakt diagnos i modern medicin tillämpa ytterligare metoder.

Visual Diagnostics

Magnetic resonance imaging (MR), positron emission tomography (PET), computertomografi (CT) tilldelas. Att få en bild av orgeln gör det möjligt för doktorn att mer exakt bestämma tumörens natur, lokalisering och distribution, lokalisering.

Prostata biopsi

Denna procedur, även om den är obehaglig för patienten, men tillåter oss att bestämma genom cellens histologiska analys tumörens natur: godartad eller malign (onkologi). Det är på grundval av denna typ av analys att man fattar beslut om vilken typ av vidarebehandling som helst.

Metoder för behandling av cancer i 4: e etappen

Trots det faktum att behandling av cancer i 4 etapper är omöjlig, är det möjligt att sakta ner utvecklingen av processen och därigenom förlänga patientens livslängd avsevärt. I sällsynta fall finns det en chans att läka. Under alla omständigheter är det inte värt att ge upp och vägra behandling.

Hormonbehandling

Denna typ av terapeutisk effekt syftar till att blockera syntesen av testosteron eller, i extrema fall, sakta ner det. Ofta slutar läkaren exakt på denna typ av behandling, i sällsynta fall väljs ett integrerat tillvägagångssätt, till exempel med kirurgisk ingrepp.

De läkemedel som används för hormonbehandling för prostatacancer, och deras syfte, kan ses i tabellen.

Östrogen eller dess derivat

Användning av hormonbehandling kan inte ge önskat resultat. Cancerceller har förmåga att anpassa sig till effekterna på dem av droger och fortsätter med tiden att utvecklas. Om detta inträffar föreskrivs andra behandlingstyper.

Kirurgisk behandling

Denna metod för behandling används sällan, och endast om utvecklingen av onkologi stör kroppens normala liv. Ett levande exempel är att urinröret pressas av tumören. Typer av kirurgisk ingrepp:

 1. Orkidektomi. Avlägsnande av äggstockarna bidrar till att sänka nivån på testosteron, vilket kan gynna sjukdomsförloppet positivt.
 2. Avlägsnande av lymfkörtlar. Denna metod används när ytterligare diagnostik krävs. Flera lymfkörtlar skickas, vilka skickas till laboratoriet för undersökning.
 3. Prostatectomy. Avlägsnande av prostatakörteln kan endast bidra till behandling av stadium 4 cancer om tumören inte växer utanför kroppen och inte påverkar intilliggande vävnader.

Sådana komplikationer som förekomsten av blödning och erektil dysfunktion, liksom risken för infektioner, är anledningen till att sådana operationer utförs i extrema fall.

Strålbehandling

För att neutralisera cancerceller används energi strålar, till exempel röntgenstrålar. Deras effekt minskar intensiteten för reproduktion av cancerceller, lokaliserar tumören. I regel ger denna metod inte en fullständig bot och patienten instämmer i den om den vill behålla sexuella funktioner

Dessa är de viktigaste metoderna för att påverka cancer tumörer. Förutom dessa kan andra tekniker användas, såsom intravenös administrering av en radioaktiv preparat, läkemedel, immunterapi, kemoterapi och så vidare.

Prognos för prostatacancer 4 grader

I de flesta fall är prognosen ogynnsam. Med stadium 4 cancer sprids metastaser över hela kroppen och modern medicin kan inte neutralisera dem. Ändå kan kombinationen av moderna tekniker öka patientens livslängd med 10 år. Om du inte söker medicinsk hjälp överskrider din livslängd inte fyra år. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till de faktorer som påverkar sjukdomsförloppet: patientens ålder, tävlingen, den sjuka människans allmänna tillstånd.

slutsats

Självklart finns det ingen effektiv effekt på prostatacancer i 4: e graden, med den moderna utvecklingen av medicin. Därför rekommenderas att följa förebyggande åtgärder: Avslaget på feta livsmedel, särskilt de över 60 år, Observation i en medicinsk institution, en hälsosam livsstil.

Hormonterapi vid behandling av prostatacancer

Prostatacancer är vanligt nog. På grund av svårigheterna med snabb diagnos fastställs diagnosen i de sena stadierna, när sjukdomen redan har metastasiserats.

Hormonbehandling med prostatacancer kan blockera tumörtillväxt.

Vad är inflytningsmetoden baserad på?

Utveckling av prostata, utvecklingen av dess celler beror på hormoner som produceras av testiklarna. Det är dock testosteron som framkallar framväxten och tillväxten av patologiska celler som bildar en cancerous tumör. Hormonbehandling för prostatacancer är baserad på att testosterons effekt avlägsnas på atypiska celler. Androgen-blockad tillåter dig att minimera koncentrationen av manliga hormoner i kroppen.

Läkare kan effektera cancer tumören på följande sätt:

 1. Kirurgiskt avlägsna vävnad av testiklar som producerar könshormoner;
 2. Minska produktionen av könshormoner med medicinering;
 3. Att reducera (medicinskt) beroende av tumören på effekten av testosteron.

Hormonbehandling för prostatacancer bör:

Hittills var hormonbehandling för prostatacancer baserad på introduktionen av ett manligt kvinnligt hormon - östrogen. En sådan hormonell behandling av prostatacancer hade dock ett stort antal biverkningar från:

 • hjärta och blodkärl;
 • mag-tarmkanalen;
 • immunsystemet;
 • blodantalet.

Hittills behandlas prostatacancer med hormoner som är analoga med luteiniserande hormon. Det är under hans inflytande att testiklarna produceras av testiklarna. Men med införandet av stora doser binder hormonet ytan av receptorerna som är ansvariga för att interagera med det och härleder dem från det allmänna systemet. Således ersätts den omedelbara frisättningen av testosteron med en signifikant minskning av dess nivå i blodet. Den så kallade läkemedelskastrationen ger en stor chans att härda patienten. Efter tre till fyra veckor faller testosteronnivåerna till 100%.

Resultatet av PSA för hormonell behandling av prostata (som är en oncomarker) indikerar också effektiviteten av behandlingen: den minskar med 50-90%.

Preparat innehållande en artificiell analog av luteiniserande hormon är likartade på sätt av effekt, effektivitet och verkan som utövas på kroppen, skillnaden föreligger i form av frisättning av läkemedel.

Adjuvanshormonbehandling efter radikal behandling av prostatacancer anges i fall där tumören sträcker sig bortom prostatakörteln.

En obetydlig del av testosteron produceras av binjurarna. Om det behövs ordineras patienten en läkemedelsterapi som undertrycker produktionen av hormonet, men isolerar inte binjurarna fullständigt.

Metoden för hormonell behandling av prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.

Metoden för hormonell behandling av prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Innehållet i artikeln

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.