Huvud
Strömförsörjning

Stages av prostatacancer, behandling av 3 och 4 steg. prognoser

Diagnos av en patient med misstänkt prostatacancer så småningom skall fastställa tillväxtstadium (proliferation) av tumören, dess grad av malignitet och ursprunget (av vilka celler bildas).

Om du inte har en korrekt diagnos kan du inte börja behandla denna sjukdom. Ett fel i diagnosen leder till felaktig behandlingstaktik, vilket är oacceptabelt, särskilt för onkologiska sjukdomar.

Division av prostatacancer i scenen:

 • 1: e scenen - Tumören är mycket liten, den diagnostiseras endast genom mikroskopisk undersökning.
 • 2 steg - tumören går inte utöver prostata, men detekteras redan med ultraljudsdiagnos
 • 3 steg - tumören sträcker sig till angränsande vävnad, bortom prostata
 • 4: e scenen prostatacancer - metastaser sprider sig till levern, urinblåsan, lungorna, lymfkörtlarna och benen.

Det är förstås att beroende på stadium av prostatacancer bestämmer cancerläkare valet av behandlingsmetoder. Baserat på beskrivningen stadier av prostatacancer och deras schematisk bild i bilden är inte ens en specialist, är det klart att behandlingen i steg 3 genom att använda redan sparande kirurgi opraktiskt och kräver prostatektomi och borttagning av sädesblåsorna.

Steg av prostatacancer enligt TNM-klassificering

Ovanstående stadier av prostatacancer motsvarar den allmänt accepterade internationella klassificeringen av TNM. Till exempel, T1 - detta är första etappen, T2 - 2: e scenen, T3 - den tredje etappen av prostatacancer, T4 - motsvarar den fjärde etappen av prostatacancer, men faktiskt ha en bredare gradering av steg. I systemet TNM bokstavssymboler, i kombination med figurerna bära stora mängder information om omfattningen av tumörspridning (lokalisering i prostata, som går utöver), graden av lymfkörtelmetastaser och närvaron av avlägsna metastaser.

TNM-beteckningar:

 • T-tumör = svullnad. Förekomst av tumör (T) i prostatakörteln, graden av skada (spiring) av närliggande vävnader och seminala vesiklar;
 • N-nodus = nod, lymfkörteln. indikator N fixar graden av involvering av lymfkörtlar med metastatiska celler i diagnosen;
 • M - metastas = rörelse. Indikatordata M ange närvaron eller frånvaron av metastaser i avlägsna organ, lymfkörtlar och benvävnader.

siffror bredvid bokstäverna T, N eller M ange omfattningen av illamående skador. Små bokstäver "en"b"Och"c"dela upp scenen i mindre graderingar av onkologiska processer.

Till exempel, T3N1M0 - Detta är den tredje etappen av prostatacancer, där: tumören redan har mätt mer än 5 cm och har trängt bortom kapseln i prostata, finns enstaka metastaser i lymfkörtlarna, men avlägsna metastaser har ännu inte observerats.

Grader av prostatacancer

 • 1 grad - Förändringen av friska celler är obetydlig, neoplasmen fortskrider långsamt;
 • 2 grader - Cellerna är mer modifierade och finns i små grupper;
 • 3 grader - I tumör av prostatacancer observeras celler av olika storlekar och växer redan i omgivande vävnader.
 • 4 grader - Cancerceller är mycket olika, de skadar intilliggande vävnader. Prognosen för botemedel mot prostatacancer i grad 4 är minst gynnsam;
 • 5 grader - tumören är fylld med skift av förändrade (cancerceller) som inte kan differentieras.

Ovanstående grader motsvarar klassificeringen av prostatacancer enligt Gleason-poängen. Att bestämma cellernas malignitet i enlighet med graden av differentiering tillåter läkare att noggrant planera behandling och prognoser för eftergift eller fullständig återhämtning.

Behandling av prostatacancer i 4: e graden (i de sena stadierna)

Läkare av onkologer i Tyskland, inklusive professor Truss, noterar det i de sena stadierna kräver en mer individuell behandling. Standarderna är endast tillämpliga på lokala stadier av prostatacancer.

När en prostatacancer diagnostiseras på ett stadium där PSA-nivån är över 50 ng, utförs inte prostatektomi alltid. 4 grad av prostatacancer kännetecknas därför av signifikant spiring i angränsande organ borttagning av prostata är inte längre användbar för patienten.

Vid stadium 4 utförs prostatacancer ibland:

 • lymfadenektomi (avlägsnande av lymfkörtlar som redan påverkats av tumören);
 • TUR operation av prostata;
 • ibland kombineras TUR med HIFU (exponering med hög dosering).

Syftet med denna behandling (med grad 4 prostatacancer) är att minska tumörmassan för att minska trycket på andra organ och minimera möjligheten till metastaser. Beslutet om optimal behandling tas efter en grundlig undersökning och diskuteras med patienten.

Om prostatacancer diagnostiseras i steg 4, när det fanns flera metastaser i lymfkörtlarna eller ben, Tyskland föreslog införandet av en konservativ (vanligen kemoterapi) och symtomatisk behandling (smärtlindring).

Preliminär diagnos före behandling av komplexa steg

Preliminärt är det nödvändigt att genomföra forskning på en positronutsläppstomografi kombinerad med en datortomografi (PET-CT) med kolin. Det är med kolin, och inte med andra radioaktiva läkemedel.

Denna studie visar närvaron och lokaliseringen av metastas som möjliggör mer specifik behandling prostatacancer i steg 3 och 4 (öka prognosen för 5-års överlevnad efter behandling).

I ett antal länder är studien av PET-CT med kolin ännu inte tillgänglig för en bred tillämpning, så om det behövs kan du utföra det på vår klinik.

Studien utförs endast på torsdagar (en enda dag för mottagande av radio-drogkolin). Detta beror på den korta livslängden för kolin. Läkemedlet beställs för en viss patient och ska användas i flera timmar, varefter kolin förlorar sina funktioner.

Prognos överlevnad vid etapperna 3 och 4 i prostatacancer (i grad 3, 4, 5)

Trots det faktum att stadium och grader prostatacancer är inte densamma, det är tydligt att figurerna 3 och 4 indikerar en svårare situation för behandling av denna onkologi och förvärrar överlevnadsprognoserna.

I vilket fall som helst behöver man inte förtvivla, och årligen uppträder nya metoder som stoppar den fortsatta utvecklingen av prostatacancer i senare skeden. I varje situation och varje patient utvecklas en behandlingsmetod baserad på klinikens erfarenhet och resultaten från modern onkologi.

I Tyskland, i sena stadier av prostatacancer, med 3, 4 och 5 klass, livet för patienter lyckas förlänga med de senaste mediciner och kemoterapi, hormonterapi, precisa och säkra för frisk vävnad exponering för strålning på tumören (strålbehandling).

Från den tredje etappen av prostatacancer, kombinerade metoder och längre krävs individuell behandling och medicinsk övervakning. Om tumören ännu inte har metastaserat (M0), då Prognos för steg 3 prostatacancer är mycket positiv. Hos hälften av patienterna med cancer i 3 steg kan ta bort hela tumören (tillsammans med prostatakörteln). En sådan framgångsrik operation på prostatacancer ökar förutsägelserna signifikant: vid behandling i Tyskland lever 80 till 90 procent av patienterna ännu mer än 5 år.

Tyvärr, i Ryssland, fem-årsöverlevnaden värre inhemska sjukvård, för att uttrycka det milt, inte hålla jämna steg med den moderna innovationer inom onkologi. alla nya utvecklingar används i medicinsk praxis i Tyskland, av vilka många är öppna tyska onkologer i universitetssjukhus, och därmed de positiva prognoser för överlevnad, även under svåra skede prostatacancer är faktiskt högre än i Ryssland och många andra länder.

För behandling av prostatacancer i tredje och fjärde graden i Tyskland, kontakta:
Prostate Center, Dortmund

Beurhausstraße 40
44137 Dortmund

Telefon i Tyskland:
+49 (152) 267-32-570

i Ryssland:
+7 926 649 68 77

E-postadress:
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste ha Javascript aktiverat för att visa den.

Diagnos och behandling av prostatacancer i Tyskland

Behandlingsschemat med oss

 • 1. Registrering av ansökan på webbplatsen eller via telefon
 • 2. Förberedelse av det medicinska förslaget inom 12 timmar
 • 3. Beslutsfattande och utnämning av behandlingsdatum.
 • 4. Mottagande av visum och ankomst till Tyskland, Dortmund
 • 5. Drift och rehabilitering
 • 6. Extrahera och återvänd hem

Rak-Prostaty.ru - Informationssida om behandling av prostatacancer i Tyskland
© 2018, Alla rättigheter förbehållna. Impressum
Sekretesspolicy

För att webbplatsen ska fungera normalt använder vi cookies, samlar information om IP-adressen och besökarnas plats. Om du inte håller med det här, bör du sluta använda webbplatsen

Vad är prognosen för överlevnad i prostatacancer i grad 4 med benmetastaser?

Onkologiska sjukdomar är ofta felaktigt klassificerade som obotliga. Överlevnaden för maligna neoplasmer är dock hög. Det beror direkt på hur tidigt sjukdomen detekteras. Om det är prostatacancer i 4: e graden med benmetastaser, kan överlevnadsprognosen inte kallas helt pessimistisk. För optimism har också sina egna skäl.

Statistiken över förekomsten av prostatacancer

Prostatacancer (PCa) är en ganska vanlig sjukdom. I genomsnitt registreras 71 fall per 100 000 män per år. Och under det senaste årtiondet har ökningen av incidensen ökat med 3% årligen. Detta är en larmsignal, vilket tyder på en ökning av antalet inspelade fall med nästan 2 gånger före 2030.

En del av detta beror på utvecklingen av diagnostiska metoder för att upptäcka cancer och effekten av screeningsprogram. Allt detta i ett komplex låter oss upptäcka maligna processer i prostata i de tidiga stadierna av deras utveckling. Därmed ökningen av incidensen.

Men det statistiska indexet för överlevnad påverkas av registrerade fall av latenta maligna tumörer. Detta är när resultaten av en biopsi avslöjade maligna celler i frånvaro av andra tecken på utveckling av den onkologiska processen.

Staging av prostatacancer

Att upptäcka och klassificera PCa använder en uppsättning diagnostiska tekniker:

 • PRI (digital rektal undersökning;
 • Prostata-specifikt antigen (PSA) test;
 • ultraljud;
 • biopsi;
 • CT-skanning (computertomografi);
 • MRI (magnetisk resonansbildning).

De erhållna data tillåter att bestämma utvecklingsstadiet av malign neoplasma. För detta ändamål har specialklassificerare utvecklats:

Enligt dessa klassificeringar kännetecknas prostatacancer i stadium 4 av en hög grad av tumöraggressivitet och metastasering. Fel i diagnos och staging är inte uteslutna. Och anledningen är en: den mänskliga faktorn. Ett fel vid bestämning av den maligna processen kan tolereras om:

 • Otillräcklig erfarenhet och kvalifikationer hos den specialist som gjorde diagnosen.
 • Felaktig tolkning av diagnostiska data.

Prognos överlevnad i prostatacancer

Vid bedömning av prognosen för överlevnad i prostatacancer anses det först och främst att detta är en långsammare sjukdom, oavsett stadium av dess utveckling. Detta är den första uppmuntrande faktorn för dem som inte är lyckliga nog att möta denna sjukdom.

Idag finns det praktikbaserade behandlingsmetoder, vilket ger en 100% garanti för att bli av med prostatacancer i steg 1 och 2. Detta är kirurgisk avlägsnande av prostata med excision av regionala lymfkörtlar (enligt indikationer) och strålbehandling med sin innovativa fixeringsform (immobilisering) av prostata. Och med bestrålning med användning av denna metod finns det inga komplikationer från urinblåsan och rektummen.

Att ge radikal behandling ger läkare patienten möjlighet att leva ett helt liv i 10-15 år eller mer. Det är denna tidsperiod som är karakteristisk för utvecklingen av den maligna processen till scenen av kliniskt uttryckta symtom. Om prostatacancer detekteras hos en man över 80, är ​​sannolikheten för att han kommer att dö av prostatacancer minimal. Mest sannolikt kommer det att finnas andra orsaker, eftersom PCa kan utvecklas i årtionden.

Den första etappen av prostatacancer: prognosen

Detektering av PCa vid det inledande skedet av dess utveckling är en stor framgång. Detta är en 100% garanti inte bara för överlevnad, men också för ett helt uppfyllande liv i många år. Modern medicin har medel för snabb och framgångsrik behandling av cancer i första etappen. Som regel används kirurgisk ingrepp och observationsmetod.

Efter avslutad behandling är patienten under överinseende av en onkolog, passerar periodiskt de nödvändiga testen. Allt detta möjliggör för att minimera risken för återfall. Efter återhämtning från PCa sker det (återfall) som regel inte.

Prostatacancer utvecklas långsamt, vilket gör det möjligt att tänka och bestämma att använda denna eller den andra behandlingsmetoden. Men det är inte nödvändigt att försena, eftersom modern diagnostik inte kan kallas fullständigt perfekt. Dessutom är det inte känt hur tumören kommer att verka.

Andra etappen av prostatacancer: prognos

Den andra etappen av PCa skiljer sig lite från den första. Tumören är fortfarande lokaliserad i prostata kapseln. Metastasering är frånvarande. Som en radikal behandling används kirurgiskt ingrepp, strålterapi och kemoterapi. Den senare utförs för att förstöra möjliga faser av metastasering. De som ännu inte kan upptäckas med hjälp av diagnostiska medel.

Alla behandlingsmetoder visar liknande resultat med nästan inga biverkningar från genitourinary systemet. Överlevnadsprognosen för de kommande 10-15 åren är 97-100%.

Den tredje etappen av scenen av prostatacancer: prognosen

Den tredje etappen av PCa karakteriseras av tumörspiring i kapseln och bortom den. Metastasering är möjlig i närliggande organ, vävnader, lymfkörtlar. Sannolikheten för bildandet av nya foci av patologi ökar med sjukdomsförloppet.

Men detekteringen av PCa ger vid denna tidpunkt en mycket optimistisk prognos: Överlevnad efter operation eller strålbehandling är mer än 87% under de kommande 5 åren. Detta är en uppmuntrande indikator.

Fjärde etappen av prostatacancer: prognos

Det finns inga exakta uppgifter om livslängd för prostatacancer i grad 4. Oavsett om sjukdomen är komplicerad av metastaser i benvävnaden, eller inte. Patienten kan leva 2 år och mer än 5 år.

Vid 4 steg av prostatacancer utförs en uppsättning terapeutiska tekniker, vars framgång beror på många faktorer:

 • Förekomsten av metastaser och lokaliseringar av deras lokalisering;
 • Förekomst av andra sjukdomar i kroppen;
 • Patientens försiktiga stimulans till återhämtning.

Den senare faktorn är ofta avgörande. Många forskare anser cancer för att vara en kategori av somatiska sjukdomar. De vars utveckling är provocerad av en persons känslomässiga och mentala tillstånd. Långvariga stressiga situationer är den främsta provokationsfaktorn vid utvecklingen av många brott mot kroppens arbete. Uttalandet att alla sjukdomar är från nerver, inte långt ifrån sanningen. Så många läkare anser.

Steg 4 cancer med metastaser i benen kan vara i åratal. Sjukdomsförloppet avslutas av terminalsteget, vilket kännetecknas av två villkor:

Den första kan vara ganska lång tid. För detta stadium av sjukdomen kännetecknas av:

 • Minskning av blodtryck;
 • Andnöd;
 • Allmän svaghet;
 • Vägran av mat;
 • Psykiska störningar
 • Lukt av ammoniak från kroppen.

Ångesteget varar i genomsnitt inte mer än 3 timmar.

Möjligheter till icke-traditionella behandlingsmetoder i stadium 4 i prostatacancer

Idag erbjuds många olika metoder för att bli av med cancer i vetenskapliga och pseudo-vetenskapliga publikationer, liksom på internetresurser. Inklusive, från prostatacancer 4 steg med metastaser i benet. Det är förståeligt att patientens önskan att bli av med en malign tumör, och de tar tag i dessa tekniker, som ett halm.

Börja med att uttömma sig med olika andning och fysiska övningar, ta örter, kosttillskott och så vidare. Särskilt populära är raspiarennye sätt att behandla prostatacancer med soda, fotogen, biprodukter. Kanske finns det viss sanning i dessa behandlingsmetoder.

Vil läsk hjälpa till med stadium 4 cancer med metastaser i benen

För att utvärdera effektiviteten av läskebehandling behöver du förstå att cancer är en mulfokal sjukdom. Den är lokaliserad på ett ställe först i början av dess utveckling. Och det kan redan finnas flera lokaliseringspunkter.

Kirurger, för fullständigt förtroende för frånvaro av återfall, ta inte bara bort tumören, men också en betydande mängd vävnad runt den. Eftersom det inte finns någon garanti för att det inte finns några maligna celler i de omgivande områdena. Därför, när du behandlar soda, bör hela kroppen påverkas.

Detta kan bara göras med hjälp av cirkulationssystemet. Det är därför de erbjuder både lokal behandling och preoral. Soda har en alkalisk effekt och dödar därmed cellerna i en malign tumör. Kanske. Vad händer efter att du har läsknat inuti?

 1. Innan du når tumören måste det (läsk) övervinna den första barriären - magen. Han kommer att neutralisera det tills det släpper ut saltsyra. Men en del av läsken kan fortfarande komma in i blodet. Men i en låg koncentration.
 2. Det andra hindret är kroppens immunsystem. Hennes uppgift är att bibehålla blodets pH i normen. Soda kommer att ha en alkalisk effekt. Och kroppen kommer att försöka bli av med det med alla tillgängliga medel.

Det är svårt att bedöma hur mycket soda kommer att nå patologins fokus och om det kommer att räcka för att få någon inverkan på malign neoplasm. Att öka dosen är inte ett alternativ. Detta kommer helt att motsvara meningen: man läker, andra mutilater.

Det finns flera fler anledningar till att förstå det värdelösa av natronbehandling av cancer, särskilt med metastaser. Soda kan förstöra maligna celler endast när de appliceras topiskt. Vad man ska göra med prostatacancer (och inte bara) är extremt svårt.

Därför är det viktigt att behandla alla innovationer av alternativ medicin med viss viss skepsis. Detta kommer att undvika många misstag. Under tiden erbjuder officiell medicin för behandling av cancer i stadium 4 med metastaser i benet sina metoder, vilket ger hopp om överlevnad.

Prostatacancer Steg 4

Centrum för strålterapi "Oncostop" behandlar behandling av prostatacancer i fjärde etappen. Vi använder den modernaste utrustningen i vårt arbete, och garanterar också vår specialists - onkologers professionalism och höga kvalifikationer.

För att behandla prostatacancer, inklusive metastaser, använder vi CyberKnife-systemet. Det är effektivt även i de sena stadierna av sjukdomen och är ett alternativ för ooperativa patienter.

funktioner

Prostatacancer i 4 steg karakteriseras av tumörtillväxt och närvaron av metastaser i avlägsna organ och vävnader.

Det finns en klassificering av prostatacancer i det fjärde etappen, som omfattar tre delsteg.

Understeg T4. Tumören sträcker sig bortom prostatakörteln och växer till friska organ och vävnader.

Substeg T4A. Tumören sprider sig i rektum och urinblåsa

Substeg T4B. Spridningen av tumören påverkar bäckenet och muskeln i anusen.

Vid den fjärde etappen av prostatacancer kan metastaser bildas om några dagar och representerar det enda kliniska tecknet på sjukdomen. Vid detta stadium går spridningen av cancerceller genom blod och lymfkörtlar. Följande typer av lymfkörtlar påverkas:

Metastaser kan orsaka svullnad i könsorganen och benen. Om de är i benet, fungerar smärtan i dem ofta som det första tecknet på tumörens närvaro. I benet sprids metastaser genom det hematogena sättet. Oftast påverkar de sådana typer av ben som:

Metastaser påverkar de inre organen, i första hand - binjurarna, leveren och lungorna.

Symptom på den 4: e graden av prostatacancer, som gav metastaser, är:

 • akut smärta, inklusive i benen
 • dålig smältning av ben i sprickplatserna;
 • förändring gång
 • metaboliska störningar;
 • nedsatt medvetenhet.

Diagnos av denna sjukdom utförs enligt följande metoder:

 • ultraljud,
 • transrektal ultraljud,
 • ett blodprov för ett prostatiskt antigen,
 • palpationsmetod för prostataundersökning.

behandling

Patienter med grad 4 prostatacancer är oanvändbara, så de är ordinerad behandling i form av:

 • hormonbehandling,
 • strålbehandling,
 • strålkirurgi.

Hormonbehandling är en behandling med hormonella läkemedel. Detta beror på att tumörens tillväxt uppstår på grund av hormon testosteron och ökar dess nivå. Minska tumörtillväxten och hämma metastasen genom att blockera testosteron. Komplet behandling ger inte denna metod, men det gör det möjligt att förbättra patientens livskvalitet och minska symtomen. Hormonbehandling har biverkningar, vilket inkluderar minskad potens, ökat blodtryck, gynekomasti.

Behandling av prostatacancerstadiet 4 med hjälp av strålterapi är att bestråla denna kropp med radioaktiva strålar. Detta bidrar till att minska tumörprocessens tillväxt och minska metastaser, men ger inte en fullständig återhämtning. En sådan behandlingsmetod låter dig bland annat hålla sexuell aktivitet.

Radiosurgical metod för cancerbehandling anses vara den mest progressiva och effektiva. Det är ett alternativ för ooperativa patienter, liksom de som övergivit sin egen fria vilja.

CyberKnife-systemet refererar till radiokirurgi och har många fördelar. Behandling med hjälp av prostatacancer i 4: e graden är helt smärtfri, ger inte komplikationer och kräver inte en lång vistelse på sjukhuset och en lång återhämtningsperiod.

Användning av CyberKnife-systemet, med några undantag, har inga kontraindikationer. Till sådana undantag

inkluderar: allvarligt allvarligt tillstånd hos patienten, förvärring av samtidiga sjukdomar, graviditet och så vidare.

I varje fall bestäms kostnaden på grundval av indikationer för behandling, det erforderliga antalet fraktioner och behandlingsplanen som utvecklats av doktorens strålbehandlingskliniker och medicinsk fysiker.

För detaljerad information om behandling av prostatacancer i 4: e etappen på CyberKnife-systemet, kan du få det från våra specialister från Oncostop Radiation Therapy Center på +7 (495) 215-00-49

Prostatacancer 4 grader: Prognoser för livsförväntan

Denna sjukdom kännetecknas av en långsam tillväxt av en malign tumör, som vid ett visst stadium av dess utveckling sprider metastaser till andra delar av människokroppen. I det här fallet överförs de till organen i kroppens andningsorgan och excretionssystem, chocken mot sig själv tas också emot av muskuloskeletala systemet.

Hittills har orsakerna till uppkomsten av denna sjukdom inte preciserats exakt. Men det finns flera teorier om förutsättningarna för sjukdomstillstånd. De inkluderar:

 • åldersfaktor (efter 40 år är andelen fall mycket högre än tidigare);
 • användningen av mat med ett alltför stort innehåll av animaliskt fett och en otillräcklig mängd växtfiber;
 • stillasittande livsstil;
 • fetma;
 • Förekomsten av en liknande patologi i nära släktingar;
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • tidigare förfaranden för sterilisering (vasektomi);
 • tillhör afrikanska amerikaner.
Steg 4 cancer är en irreversibel malign kroppsskada, som kännetecknas av atypisk och okontrollerad tillväxt och cellmutation

Det bör noteras att män som har testosteronnivåer i deras blod överskattas, är mer benägna att utveckla denna cancer än män i den lägre halvan av mänskligheten. Dessutom sker sjukdomsprogressionen mycket snabbare. Onkologi kan också uppstå som en konsekvens av prostata adenom.

Tyvärr är det omöjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna. Detta beror på att hans symtom börjar manifestera sig oftare bara i tredje etappen. Behandling i detta fall kan vara ineffektiv. Du kan hoppas på ett mycket bättre resultat med tidigare diagnos.

Men förtvivlan i förväg är inte värt det. Onkologisk neoplasma i prostatakörteln stoppas av olika tekniker. Ett positivt resultat är remission. Därför kan man med denna sjukdom existera utan att förlora livskvaliteten.

Symptom på sjukdomen

Symptom på sjukdomen är sådana manifestationer som:

 • spotting, blandat med sperma och urin;
 • smärtsamma känslor i ljummen;
 • täta besök på toaletten på grund av små behov, åtföljd av en brännande känsla;
 • förlust av kroppsvikt
 • förgiftning av kroppen
 • falsk uppmaning att tömma blåsan;
 • blek hud.
I många fall är inte tillväxten av onkologi till det sena skedet åtföljd av några subjektiva förnimmelser

De uppstår inte alltid. I vissa fall är sjukdomen praktiskt taget asymptomatisk. Det är nödvändigt att förstå att dessa tecken kan indikera en sjukdom som kallas "prostata adenom". Dess huvudsakliga skillnad från en cancerous tumör ligger i god kvalitet. Det är bara läkaren som kan avgöra vad patienten lider efter all den nödvändiga forskningen har gjorts.

Försämringen av patientens hälsa blir mer märkbar som spridningen av metastaser. Prostata körs upp, rör vid urinvägarna och vissa delar av tarmarna, i synnerhet ändtarmen. Lymfsystemet i kroppen blir ett medel för att flytta tumören till andra organ.

Stages of

Olika sjukdomar hjälper till att bestämma sjukdomen, men oftast används Gleason-skalan. I enlighet med det finns det fyra stadier av prostatacancer:

 1. Symptom på onkologi observeras inte. Vid detta stadium är neoplasmen en tumör som är innesluten i en märklig kapsel.
 2. Villkoret för cancerceller förändras inte. Symtom, som i första etappen, är oftast frånvarande.
 3. Under denna period påverkas lymfkörtlarna som ligger nära prostatakörteln. Tumören sträcker sig bortom kapselns kant. Det är sjukdom och svårigheter med urinering.
 4. Metastaser börjar spridas till andra organ och kroppens muskuloskeletala system. Symtom manifesterar sig i full kraft.
Cancer (karcinom) av prostata i 4: e graden ligger på andra plats i antalet dödsfall bland alla typer av tumörer

En sådan sjukdomsförlopp är den främsta orsaken till att antalet fall ökar år efter år. Intimiteten hos sjukdomen ökar inte heller chanserna för återhämtning för de patienter som fortfarande har dem. För att förebygga sjukdom är det nödvändigt att genomföra regelbundna undersökningar. Detta kommer att göra det möjligt att avslöja patologin i tid, vilket i sin tur kommer att säkerställa en effektiv behandling.

Hur identifierar sjukdomen

Prostatacancer i 4: e graden kan förstöra en person på mycket kort tid. Det här är en väldigt förförisk sjukdom, som uppmärksammas, men det slår snabbt. För sin diagnos är det nödvändigt att genomföra laboratorietester och använda särskild utrustning.

Om det finns misstankar om en prostatakörtel, bör du genast gå till en sjukhus. Till att börja med måste du besöka terapeuten, som, baserat på de uppgifter som presenteras, kommer att hänvisa patienten till den specialist som krävs.

Många kliniska manifestationer av prostatacancer i 4: e graden liknar den kliniska bilden av prostata adenom

Identifiering av sjukdomen sker på grund av kombinationen av följande metoder:

Laboratorietester

Med hjälp av dem är det möjligt att bestämma endast förekomsten av avvikelser, vilket kan vara karakteristiskt inte bara för onkologi. Denna metod kan inte avgöra om en person är sjuk eller inte. När allt är till exempel, är UAC grunden för detektering av inflammatorisk process i kroppen, och OAM visar hur excretionssystemet fungerar, i synnerhet njurarna.

I de fall då experter misstänker onkologi, blir det nödvändigt att ta prov för de så kallade oncomarkersna, blodsekretionerna i avföring och smuts. Oncomarkers är en produkt av cancercellernas vitala aktivitet.

För att utföra analysen krävs venös blod som tas efter vakning på en tom mage. Men antigener kan vara närvarande i kroppen av en helt frisk person. För att bestämma sjukdomen används en cancermarkör med en PSA-beteckning.

Den senare analysen kan vara generell eller fri. Om en man har en onkologisk tumör lokaliserad i prostatakörteln, produceras ett prostata-specifikt protein-PSA. Det upptäcktes 1987, sedan dess blev det möjligt att bestämma diagnosen tidigt och följaktligen att bli av med den. Värdet av PSA hos en frisk person är 4 mg per ml.

Symtom på prostatacancer väcker inte misstanke hos män till fjärde etappen, eftersom de vanligtvis inte manifesterar sig på något sätt

Om misstanke om sjukdomen kan man säga när man får ett resultat, som varierar i intervallet från 4 mg per ml till 10 mg per ml. För sin tydliga definition kommer det att ta mer än ett test för oncomarker. Diagnosen kommer att vara korrekt endast vid konstant överskott av PSA.

Strålningsdiagnos

För att utföra forskning med hjälp av ultraljud, röntgen och radiomagnetiska strålar. De hjälper till att förstå läget, dess parametrar och placeringen av inklusionerna, om sådana finns.

Radioisotop diagnostik

Dess användning är acceptabel för att specificera typen av tumör.

Erkännande av sjukdomar som använder en förening märkt med radioaktiva isotoper

Endoskopisk undersökning

Bland sådana metoder kan noteras koloskopi, cytoskopi, gastroskopi och laparoskopi. Genom sin utvärdering av slemhinnor.

biopsi

Hjälper till att hjälpa till att bestämma tumörens maligna natur. Material för detta tas av tidigare metoder.

Tyvärr är det bara omöjligt att använda en av ovanstående metoder för att bestämma sjukdomen. För detta är det nödvändigt att utföra alla procedurer som indikeras av den behandlande läkaren. Men framsteg står inte stilla, det är ganska möjligt att det på kort tid blir mycket lättare att diagnostisera cancer.

För att sluta utveckla cancer i en prostata på 4 grader och för att öka livslängden genom operationen kommer det inte att visa sig

I en separat grupp kan man skilja en sådan definition av definition som palpation. Detta är en av de metoder som testas tidigt. Gör det rektalt, det vill säga genom anusen. Resultatet av en sådan studie beror ofta på tumörens placering. Storleken på det i detta fall har ingen effekt. Läkaren kan bestämma tumören upp till 0,2 mm. Användningen av sådana manipuleringar avbryter inte passagen av andra steg i undersökningen.

I slutet av kursen sammanställs en specialist, om en tumör finns, sammanställer ett dokument där följande information ska anges:

 • stadium av tumörutveckling
 • prevalenshastighet;
 • dess ursprung

Behandlingen är föreskriven på grundval av undersökningsdata och en onkologs rapport.

Terapeutisk process

Valet av behandlingsmetoder beror på scenen av sjukdomen som upptäckts under diagnosen. Behandlingen i de tidiga stadierna kan innehålla sådana metoder som:

 • Surgical. Det innebär en operation för att ta bort tumören.
 • Medical. Oftast används droger från gruppen av hormoner.
 • Strålning. Radioaktiv strålning kan minska tillväxten av cancerceller.
Behandling av prostatacancer i 4: e etappen syftar till att undertrycka nivån av manliga könshormoner, vilket bidrar till "inhibering" av cancer

De sistnämnda två metoderna utsätts ofta för enande, vilket medför att man kan minska intensiteten i manifestationen av symtom och för att lindra patientens situation.

Prostatacancer i stadium 4 reagerar tyvärr dåligt på ovanstående metoder, eftersom detta stadium av sjukdomen kännetecknas av närvaron av metastaser som har spridit sig. Följaktligen är det ingen mening att driva patienten, även om det är möjligt att avlägsna testiklar. Dessutom brukar specialisten utse hormoner, bör antagandet ta en ganska lång period. Det är effektivt, vilket gör sådan terapi ett acceptabelt steg vid behandlingen av sjukdomen. Konsekvenserna är:

 • Uppkomsten av eftergift
 • avlägsnande av symtom på sjukdomen
 • tillfällig förbättring av patientens livskvalitet.

För att blockera utvecklingen av cancerceller i benvävnad används terapi, inklusive användning av strålar som har olika ursprung.

Tyvärr är prostatacancer i 4: e graden inte botad, du måste vara beredd på att prognosen under diagnosen inte kommer att vara positiv. Tillvägagångssättet för varje patient borde vara individuellt, eftersom det finns en möjlighet att kroppen inte kommer att reagera korrekt på föreskrivna läkemedel.

Sådana behandlingsmetoder som palliativ teknik kan appliceras. Det förekommer i maligna tumörer som inte kan användas. Visas inte så länge sedan, men hade redan tid att bevisa. Palliativ medicin är en vårdindustri vars mål är att skapa en möjlig miljö för patienter som lider av kroniska, obotliga sjukdomar och förlänger sina liv.

Vid den sista etappen av cancer används strålterapi som en hjälpmetod för komplex terapi

Prostatacancer i etapp 4 orsakar behovet av palliativ vård utformad för att lindra tillståndet och förbättra patientens livskvalitet i den mån det är allmänt möjligt med onkologi. Det påverkar bara symtomen, avlägsnande eller minskning av intensiteten hos deras manifestationer.

För detta används läkemedel som tillhör bisfosfonatgruppen. De kan hjälpa till med smärtskänningar som orsakas av skador i den rörliga apparaten. De hänvisas till hämmare av osteoklaster.

För att minska smärta i den metastaserade drabbade benvävnaden används också:

 • analgetika;
 • radionuklider;
 • glukokortikoider;
 • fjärr strålning.
Steroid och icke-steroida anti-androgener

Ett allvarligt tillstånd uppstår när:

 • Kompression av ryggmärgen. Det kräver akut medicinsk intervention, i synnerhet inkludering i terapi (om det inte gjordes tidigare), sådana behandlingsmetoder som:
 1. hormon;
 2. glukokortikoid;
 3. strålning;
 4. operativ dekompression.

De hjälper till med dysfunktion av organen i excretionssystemet, radikalt tecken, generell svaghet.

 • Infrastruktiv obstruktion. Det kan uppstå både under eftergift och under återfall. För att minska det måste du vidta åtgärder för att avlägsna överskott av vätska från kroppen. Detta kan göras genom hormonbehandling och kirurgisk ingrepp. Ofta används antiandrogener.
 • Smärta i metastaserade ben. De kan inte bara orsakas av frakturer. Lokala liknande smärta sensioner i midjan eller småbäcken, och processen kan utsättas för något ben i kroppen. För att förbättra situationen utförs kirurgi, strålningsmetoder för helande (leukopeni, trombocytopeni).
 • Anemi. Det förekommer inte lika ofta som tidigare stater, men om det gör det är det bara i latent form. För att bli av med det måste du ta vitamin-mineralkomplex och justera kosten. I extrema fall är blodtransfusion möjlig.
Eftersom behandling i sista etappen av prostatacancer är ineffektiv, vägrar många patienter i deprimerat tillstånd någon form av terapi

Behandling av prostatacancer i 4: e graden utförs inte utan yttre bestrålning. Dess syfte är att störa strukturen hos cancerceller, som genomförs med hjälp av tredimensionell strålning. Penetration i förändrade celler sker genom opåverkad vävnad.

En enda dos av strålning ska vara liten. Detta minskar biverkningen av proceduren. Att ligga i en medicinsk institution är inte nödvändig, och problem med erektion och urinutmatning från kroppen uppträder mindre frekvent än med andra behandlingsmetoder. Nackdelar med förfarandet kan betraktas varaktigheten av exponeringsperioden (upp till två månader) och en lång väntetid för resultatet. Glöm inte effekten på friska celler. Trots allt detta, med hjälp av radiologisk terapi, hämmas tillväxten av en cancerous tumör och minskningen av smärtsamma förnimmelser.

Prostatacancer i 4: e etappen orsakar ibland outhärdlig smärta. För att eliminera det används följande läkemedel:

 1. Opioider är smärtsamma förnimmelser av nociceptiv natur.
 2. Antiepileptiska läkemedel, antidepressiva medel - neuropatisk smärta.
 3. "Ibuprofen" är en smärta i benen som påverkas av metastaser.
 4. "Paracetamol", bisfosfonater - en mild sjukdom.
 5. "Codeine", "Tramadol" - måttliga smärtsamma förnimmelser.
 6. "Hydromorfon", "Metadon" - svår smärta.
Ett av de mest akuta problemen för män som har funnit cancer i 4: e graden är hemanestesi

De mest moderna läkemedel som används av patienter som lider av stadium 4 cancer innefattar "Prednisolon", "Morfin", "Oxycodon", "Metadon" och så vidare. Läkemedel är endast föreskrivna av den behandlande läkaren. Grunden för detta är faktorer som intensitet i smärta och lokalisering.

Alternativ medicin

Det finns "farmor" recept som kan hjälpa till att bota alla 4 stadier av prostatacancer. De används ofta i palliativ vård.

Baserat på hemlocken

Blomställningar av denna växt tas tillsammans med vodka i samma proportion. Anslut dem och lämna in för att infilera, medan du stänger locket. Dryckinfusion behövs dagligen i 80 dagar. Principen är att du måste använda från en droppe, utspädd i ett halvt glas, och lägga varje gång en efter en. Efter att ha nått 40 droppar fortsätter alla i omvänd ordning. Behandling kräver minst 3 kurser.

Om en person vill kombinera huvudbehandlingen med användning av traditionella medicinmetoder är det först nödvändigt att konsultera en läkare

Första samlingen

Det kommer att kräva: blomställningar immortelle 75 g, nässla blad 75 g, groblad blad 75 g, lämnar lingon 2, gräs Hjärt '75, '50 herde handväska, rölleka '50, en serie av '50, '50 salvia, centaury '25, '25 malört, horsetail '25, ek bark björk 50 till 50 knoppar, stadens, havtorn bark '25, höfter 100 g.. All blandad, pre-hackad. Tillsätt kvart i en del av blandningen med 2 liter vatten och förbered en avkokning. Koka det ska vara 15-20 minuter. Efter det är det nödvändigt att förbereda den resulterande vätskan att avlägsna de vegetativa komponenterna och sätt på kylning. Drick den resulterande medicinen tre gånger om dagen innan du äter. Kursen är 90 dagar, intervallets varaktighet är 14 dagar.

Andra samlingen

Den innehåller en örtmark, guldblomma och blomkålblad. Ingredienserna krossas noggrant, blandas och hälls med kokande vatten. Sedan sätt på en långsam eld och koka i 5 minuter. Drick en fjärdedel av ett glas 4 gånger om dagen före måltiden.

Mottagandet av sådana naturliga preparat bör godkännas av den behandlande läkaren.

Dieten och kosten hos patienten

Överensstämmelse med kost för patienter som lider av prostatacancer är obligatorisk. När allt kommer omkring är näring och immunsystemets tillstånd direkt relaterade, därmed beror människans hälsa på vad det äter.

Dagligen äta färska grönsaker och frukter, drick mycket vatten, tillsätt färska sura mjölkprodukter till kosten

Kosten hos en cancerpatient måste uppfylla följande krav:

 1. Minsta animaliska fetter.
 2. Matlagning ska inte göras genom stekning.
 3. Produkterna ska ha ett lågt glykemiskt index.
 4. Patienten ska inte äta marinader, skarpa och salta livsmedel.
 5. Strikta restriktioner gäller även för mejeriprodukter, rött kött, bakverk.

Användbar kommer att vara:

 • fiskrätter (för ett par);
 • grönsaks- och fruktsallader (preferenser ska ges röda och gröna komponenter);
 • nötter av olika sorter;
 • svamp och bär (källor till vitaminer och lentinant)
 • drycker som te, rött torrt vin och fruktjuicer.

Dieten bör utvecklas av specialister, och för varje steg individuellt.

Vad händer om du startar processen

Frånvaron av behandling leder endast till en acceleration av det dödliga resultatet. Naturligtvis är sannolikheten för återhämtning inte, men att ge upp är fortfarande för hänsynslös. Livslängden för alla som inte har haft turen att få diagnosen prostatacancer i 4: e graden är annorlunda. Det beror på sjukdomsförloppet, ögonblickets bestämning och början av åtgärderna. I genomsnitt kan en person med denna diagnos leva upp till 15 år.

Livet är i alla fall inte lätt, men för de som på förhand vet vad som kommer att dö, och ännu mer. Men du måste tro på dig själv och inte förlora hoppet. Positiv attityd och positiva känslor kan hjälpa till att hålla längre och ha tid att göra allt som inte kunde tidigare. Det vill säga att leva de återstående dagarna så att du inte ångrar något senare.

Hur dör de av prostatacancer? Svaret på detta är bara känt för dem som dog av prostatacancer, och inget annat. Alla har sin egen attityd till döden, vilket innebär att han har en åsikt om denna fråga också. Läkare rekommenderar endast att den individen ska gå till en annan värld med fred i själen och tillfredsställelse från sitt liv.

Prostatacancer i 4: e graden

Prostatacancer är en malign onkologisk process som kännetecknas av snabb metastasering och obehagliga symtom. Skälig statistik säger att prostatacancer i 4: e graden upptar de bästa platserna i listan över dödsfall från onkologi. Sjukdomen påverkar endast den manliga kön, huvudsakligen i åldern 50-70 år.

Vad är farligt för prostatacancer i 4: e graden?

Enligt statistiken lider varje 7 man över 50-55 år av denna sjukdom. Det är därför äldre pensionärer har möjlighet att dö för tidigt på grund av onkologi.

Neoplasmen förekommer i prostatakörteln, som åtföljs av produktion av surt fosfatas. Illamående kännetecknas av ett brett spektrum av symtom, och det försvagar snabbt den mänskliga immuniteten och förvärrar arbetet med inre organ och system. Också mot bakgrunden aktiveras kroniska processer och patologier.

Sjukdom är också farlig eftersom det i många år (ibland upp till 12-15 år) fortsätter den i latent eller långsam form. Diagnos vid stadium 1-2 är endast möjlig vid samtidig eller profylaktisk undersökning av prostata, vilket är extremt sällsynt. I grunden upptäcks tumören i metastasprocessen (steg 4), då läkemedelsbehandling och kirurgisk behandling bara hjälper till att upprätthålla patientens liv och lindra symtomen, men inte bota sjukdomen.

Tidiga metastaser i sista scenen fånga snabbt in inre organ (njurar, lever, lungor), ben (småbäcken, ryggrad), regionala och allmänna lymfkörtlar. Om stödjande behandling inte har givit effekt och inte har undertryckt tumörutvecklingen, dör en person ut under några månader och de senaste veckorna överförs till dem extremt smärtsamt och smärtsamt.

Symtom på prostatas sena onkologi

Primärt symptom på den onkologiska processen liknar den kliniska bilden av prostata adenom:

 • regelbunden uppmaning att urinera (snabbare mot kvällen), känsla av ofullständig tömning av urean;
 • Urinströmmen är svag, krökt och avbruten;
 • motstår, obehag och förbränning under urinprocessen
 • utveckling av uretrit, cystit
 • urininkontinens.

Med ökningen av neoplasma och spridningen av metastaser till de inre organen uppträder symptomen som är karakteristiska för det senare skedet:

 • En kraftig minskning av immuniteten, som leder till att kroniska sjukdomar och processer förvärras, lider patienten ofta av virus-, bakteriella och kalla sjukdomar.
 • Metastaser förstör ben, ökar risken för sprickor och kompressionsfrakturer som inte kan suturas.
 • smärta och gnugga i de drabbade benen, musklerna, senorna och ligamenten;
 • smärta och obehag i inre organ, patologiska störningar och dysfunktioner;
 • svårighet och smärtsam urinering
 • ödem och inflammation i reproduktionsorganet, skrot och lemmar;
 • obstruerad avföring (förstoppning);
 • blod och slem föroreningar i avföring och urin;
 • allmän trötthet och svaghet, nervositet, apati, sömnstörningar och nedsatt aptit
 • libido-undertryckning, erektil dysfunktion;
 • andningens patologi (hosta med slem, slem och blod);
 • pyelonefrit, sjukdomar i det genitourära systemet;
 • värk och smärta i ländryggen, perineum och i underlivet;
 • en kraftig minskning av kroppsvikt.

Vilka tester och undersökningar behövs?

Diagnos av prostatakörteln genomförs med hjälp av ett antal studier.

 1. Echografi, transrektal ultraljud, CT med kontrastbilder.
 2. Visuell undersökning och palpation (rektalfingerundersökning av prostata).
 3. Urin och blodprov. En viktig roll spelas av analysen av det prostatiska antigenet.
 4. En tumörbiopsi följt av en cytologisk och histologisk undersökning.
 5. Skelettens scintigrafi (möjliggör identifiering av metastaser i benet).
 6. Röntgen av inre organ med införande av kontrast (i riktning mot onkologen).
 7. MR, CT i bäckenorganen.
 8. Positronutsläpp CT med kolin.

Behandling av prostatacancer 4 grader

Det är känt att i steg 4 patienter dör snarare än från spridning av tumören, hur mycket av spridningen av metastaser i vitala organ.

Behandling i detta fall syftar till att upprätthålla livet och förlänga det till en femårsperiod (chanserna för framgångsrik terapi är 30%).

Först av allt, tilldelar en onkolog extern strålning och hormonbehandling som hämmar cancerceller och förhindra ytterligare tumörutveckling.

Också ett kirurgiskt ingrepp på fältet - en palliativ operation. I processen utförs transuretral excision av prostatakörteln, vilket underlättar lokala symtom, normaliserar urinprocessen. Operationen förespråkar förebyggandet av genombrott från urinröret och urinröret, förhindrar obstruktion av urinrör, akut njursvikt.

Patientens viktiga funktioner stöds av följande procedurer:

 • plasmaferes;
 • transfusion av blod och nödvändiga komponenter, hemosorption;
 • intravenös administrering av mediciner och anestetika.

Analgetika för prostatacancer i 4: e graden

Smärtsyndromet elimineras av ett trestegs korrigeringsprogram. Läkaren utser sekventiellt analgetika med en ökning i effektens styrka, samtidigt som adjuvansbehandling appliceras, om intensiteten av smärta ökar.

Läkemedelsbehandling börjar när de första tecken på smärta uppträder före utvecklingen av kedjereaktionen och kronisk smärtssyndrom.

Den första etappen av programmet kännetecknas av intaget av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som undertrycker lätt smärta och obehag.

I andra etappen med akut periodisk och kronisk värk i smärta, föreskrivs icke-narkotiska analgetika och svaga opiater ("Ionin", "Promedol", "Tramal", "Codeine" och andra). Den oftast utsedda "Tramadol", vars effektivitet är högst.

Med svår regelbunden smärta förskrivs narkotiska analgetika (morfin, fentanyl, buprenorfin och andra) i tredje etappen.

Förberedelser som föreskrivs vid varje skede av programmet bör tas regelbundet och vid en viss tidpunkt. Dosen bestäms av onkologen beroende på artens art, längd och intensitet.

För att förbättra livskvaliteten under de senaste månaderna, utnämna kortikosteroider, som stimulerar aptit, förbättra hälsan, eliminera huvud- och benvärk.

Hur många lever sådana patienter?

Det finns inga data om fullständig botemedel vid sista skeden av sjukdomen. Vid lyckad behandling med kemoterapi, hormoner och strålbehandling kan patienterna leva upp till 5 år, varefter de dör. Statistiken visar att endast 20-30% av patienterna med stadium 4 överlever denna milstolpe. I avsaknad av behandling varierar livslängden från flera månader till 1-2 år.

Livslängden beror också på följande faktorer:

 • graden av spridning av tumörprocessen och metastasen;
 • typ av malign neoplasm;
 • närvaro av vaskulära patologier och hjärtmuskel (hjärtinfarkt, tromboembolism, stroke);
 • immunitet hos patienten och respons på behandlingen;
 • ålder (äldre en man, desto färre chanser är att nå en femårs milstolpe);
 • Afroamerikaner (chanserna för framgångsrik behandling är lägre än representanter för kaukasoid-tävlingen);
 • ärftlig predisposition;
 • förekomsten av övervikt

Hur förlänger livet i prostatacancer i 4: e graden?

Varje patient har en chans att komma in i en 30% grupp eller ens besegra en statistisk prognos.

För att förlänga livet, tillämpa alla moderna metoder för att behandla cancer i sparsamma doser. Dessutom ska en personlig psykolog arbeta med patienten, regelbundna gruppmöten för personer med liknande problem borde regelbundet delta. Regelbundet stöd av släktingar, kära och vänner är också nödvändigt. Det är viktigt för patienten att organisera möten med människor som lyckades övervinna sjukdomen och återgå till ett fullt och lyckligt liv.

Positivt påverkad av frekventa promenader, vatten aerobics och avslag på dåliga vanor.

Livet kan förlängas med hjälp av rätt näring. Minska konsumtionen av rökt, konserverat, saltat, skarpt och fet mat. Köttprodukterna bör ersättas med fettsyror med låg fetthalt samt råa grönsaker och frukter. Dessutom gå in i kosten av sura mjölkprodukter, örtinfusioner, grönt te, färskpressad juice, fruktbär.

Öka intaget av kalcium, vilket kommer att sakta utvecklingen av neoplasmen. Folkmedicin (till exempel propolis och aloe) har en positiv effekt på immunitet och ger styrka för att bekämpa obehagliga symptom. Drycker baserade på dogrose, johannesört och mynta förbättrar arbetet i genitourinary systemet, underlättar urinering och förhindrar njursjukdom.

Trots den sorgliga prognosen lämnar prostatacancer i 4: e graden en chans till ett helt liv i flera år. Förebyggande hos äldre män efter 50 års ålder undviker allvarlig sjukdom och inte mindre allvarlig behandling.