Huvud
Förebyggande

Massage med prostatit hos män

Det finns flera sätt att massage, som används för prostatit. Denna procedur är en del av den komplexa behandlingen av denna sjukdom och ordineras tillsammans med läkemedel. Korrekt massage i prostata hjälper till att öka tonen i hennes muskler och återställa erektilfunktionen. Även med fördelarna kan proceduren leda till försämring av välbefinnandet, därför används den endast enligt indikationer.

Vad är prostatit?

Sjukdomen är en inflammation i prostatakörteln, vilket orsakar problem med urinering och erektil funktion. De farliga konsekvenserna av patologi är abscessbildning av prostata med skador på testiklarna och bilagorna, vilket kan leda till jämn infertilitet. Prostatit (från Latin Prostatitis) klassificeras i flera arter beroende på kursens art:

 1. Bakteriell eller infektiös. Utvecklas som ett resultat av bakteriernas penetration i prostata vävnaden. Bakteriell prostatit kan förekomma i akut eller kronisk form.
 2. Icke-bakteriell (icke-infektiös). Det händer bara kroniskt. Denna typ av prostatit är inte associerad med bakterier. Sjukdomen kallas också kronisk bäckensmärksyndrom. Det åtföljs av samma symptom som akut form, men endast de är mindre uttalade. Prostatsmassage med kronisk prostatit bidrar till att minska frekvensen eller fullständigt försvåras.

Noninfektiös prostatit utvecklas av andra orsaker som inte är associerade med patogena bakterier. Beroende på arten av patologin är uppdelad i flera underarter:

 1. Stillastående. Tilldelas som en extra art tillsammans med infektiösa och icke-infektiösa former. Orsaken till sjukdomen är en livsstil med låg aktivitet.
 2. STEN-. Det är en följd av utseendet av stenar i genitourinvägarna.
 3. Ålder. Det utvecklas hos män efter 40 år på grund av förändringar i utsöndringen av hormoner som leder till inflammation i prostata.

skäl

Infektiös prostatit bildas som ett resultat av penetration in i prostata av bakterier i det urogenitala systemet (pyelonefrit, cystit), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (till skrubbsår, halsont, influensa, lunginflammation). Dessa är de yttre orsakerna till uppkomsten av en sådan sjukdom. Den icke-infektiösa formen av prostatit är inte associerad med den vitala aktiviteten hos patogena mikroorganismer. Dess orsaker är interna, förknippade med nedsatt blodcirkulation i prostatakörteln. Riskfaktorerna för utveckling av prostatit innefattar:

 • påkänning;
 • hormonellt misslyckande;
 • trötthet;
 • stillasittande livsstil;
 • HIV-infektion;
 • promiskuösa sexuella relationer
 • bristande överensstämmelse med hygienregler
 • trauma av vävnader och bäckenorgan;
 • obalanserad näring
 • hypotermi;
 • försvagning av immunitet.

behandling

Terapi av prostatit är komplex. Det är viktigt att konsultera en läkare vid de första tecknen på sjukdomen. Varning bör vara smärta vid urinering och problem med erektion. Korrekt och snabb diagnos är nyckeln till snabb återhämtning. Basen av behandlingen är läkemedelspreparat:

 1. Antibiotika. Utnämnd i bakteriens natur av sjukdomen.
 2. Kramplösande. Lindra smärta orsakad av vasospasmer. Ett exempel på sådana droger är No-shpa.
 3. Nonsteroidal antiinflammatorisk och analgetisk. Eliminera inflammation, lindra smärt syndrom. I denna kategori används Ibuprofen, Ketoprofen, Diklofenak, Nimesil, Paracetamol.

Eftersom behandlingen är komplex, måste den täcka alla sfärer av en människas liv. Av denna anledning, mot bakgrunden av medicineringen, visas följande förfaranden och metoder för patienten:

 1. Diet. Från kosten behöver du utesluta skadliga livsmedel som irriterar urinvägarna. Basen på menyn ska vara frukt, grönsaker, spannmål, gröna, fettsorter av kött och fisk.
 2. Fysisk aktivitet. Hjälper eliminera stillastående fenomen i bäckenområdet. Nyttiga är normala promenader, avslappnings / spännings-gluteala muskler, halva knep och knäböjningar.
 3. Sjukgymnastik. Förbättrar blodtillförseln till prostata. För detta ändamål föreskrivs elektrokoagulering, ultraljudsfonophores.
 4. Terapeutisk massage. Ökar blodflödet i bäckenregionen, vilket bidrar till att minska inflammation. Dessutom förbättrar massage med prostatit erektilfunktionen.
 5. Kirurgisk ingrepp. Detta är en radikal behandlingsmetod, därför används den endast vid strikta indikationer vid ineffektivitet av konservativ terapi.

Behandling av prostata genom massage

Användningen av massage med prostatit har tydliga indikationer, för i alla fall är proceduren inte säker. Denna teknik rekommenderas i följande fall:

 • med kronisk prostatit associerad med bakterier;
 • patienter med infertilitet, som härrör från prostatit;
 • vid det atoniska tillståndet av prostata;
 • om effektiviteten av antibiotikabehandling inte är tillgänglig
 • för brott mot erektil funktion.

Om massage med prostatit genomförs i rektummet, är proceduren förbjuden om det finns mikrobrytningar i anala passage och hemorrojder. Kontraindikationer inkluderar också:

 • akut stadium av prostatit;
 • cystor i prostata;
 • adenom av prostata;
 • tillstånd med ökad temperatur
 • tuberkulos av prostata
 • inflammation i prostatakörteln i samband med andra infektioner i kroppen;
 • Närvaron av stenar i prostatacancer.

Om en patient har en av kontraindikationerna är det förbjudet att göra en fingermassage med prostatit, d.v.s. genom anusen. I detta fall rekommenderas extern massering av testiklarna. Detta är en mer känslig metod. Generellt finns det flera typer av prostata-massage:

 1. Visceral. Det är effekten på ledband i buken. Detta ger stimulering av matsmältningsorganet och bäckenorganen.
 2. Transrectal (finger, rektal) Antag att massera prostata med fingret genom anusen.
 3. Akupunktur. I detta fall masserade vissa bioaktiva punkter på kroppen, som är ansvariga för arbetet med inre organ. Plus proceduren - utan belastning direkt på prostata.
 4. Totalt. Vissa läkare hävdar att det finns ett samband mellan prostatainflammation och problem i ryggraden. Av denna anledning behöver sådana patienter en allmän massage. Exponering för biologiskt aktiva delar av kroppen bidrar till att stabilisera patientens tillstånd.

Rektalsmassage

Denna typ av massage med prostatit utförs i kliniken, eftersom förfarandet kräver speciella färdigheter. Patienten tar en knä-armbågsställning på soffan, varefter urologen lägger på handskar och sätter in ett pekfinger i anuset. Massering är som följer:

 • Läkaren masserar rätten först och sedan den vänstra loben av prostata;
 • sedan pressar han kraftigt på det centrala spåret för att få ut ca 4 kapslar av prostatakörtelns utsöndring.

Många män upplever psykiska besvär från detta förfarande, så att inte göra en sådan prostata massage på kliniken, och lära sig hans tekniker hemma och spendera sina egna. I det här fallet är det viktigt att känna till indikationerna för proceduren. De är:

 • bakteriell eller infektiös prostatit, men endast under perioden neobastreniya;
 • kronisk prostatit.

Kontraindikationer av rektal teknik inkluderar endast beräknad form av inflammation i prostatakörteln. När du masserar prostata hemma behöver du göra mjuka, lugna rörelser. Förfarandet är mer effektivt med en fylld urinblåsa, eftersom prostatakörteln ligger närmare ändens vägg. Av denna anledning rekommenderar vi att du dricker 300-400 ml vatten och väntar på ett litet urin att urinera.

Allmän massage

Under den allmänna massagen med prostatit exponeras de bioaktiva kroppsdelarna. Detta bidrar till att eliminera de negativa symptomen på inflammation i prostatakörteln. Indikationer för proceduren är stillastående prostatit. Det är bevisat att massage med en sådan sjukdom aktiverar arbetet i centrala nervsystemet och muskelvävnad. Detta eliminerar den främsta orsaken till sjukdomen - stagnation av blod. Massera följande områden i kroppen:

 1. Foot. Exponering för dem minskar stress, ger ett utflöde av venöst blod från det lilla bäckenet.
 2. Skinkor. Massera detta område ökar blodflödet till bäckenorganen, lindrar smärtsyndrom.
 3. Loin. Nervändningarna i detta område styr prostata körningens funktion. När de utsätts för dem stabiliseras prostatakörteln.
 4. Taz. Massera detta område kan du uppnå normalisering av blodflödet till prostata. Som ett resultat, förbättrar erektilfunktionen, symptomen på dysursjukdomar passerar, processen för avföring och urinering underlättas.

Massage i prostatakörteln i hemmet

Någon form av massage med prostatit, hårdvara eller manuell kan göras självständigt hemma. Det finns flera typer av denna procedur:

 1. Direct. Detta är en metod för rektal massage med ett finger eller buzhem genom anusen. Denna metod ger maximal effekt.
 2. Indirekt. Antag spänningar / avslappning av musklerna i anusen. Dessutom jobbar den lumbosakrala regionen i ryggen, underlivet och zonen strax ovanför puben.
 3. Med hjälp av massageapparater. Det finns speciella anordningar för massering av prostata genom rektalmetoden.

Indirekt massage

Denna typ av procedur är särskilt populär, eftersom en av dess metoder kan användas var som helst. För att göra detta måste du först starkt anstränga musklerna i anuset, som om de ritar dem och sedan slappna av. Sådana åtgärder måste upprepas upp till 25-30 gånger. Under dagen rekommenderas att du utför proceduren minst 2 gånger. Extern indirekt massage av prostata utförs genom att gnugga fyra fingrar i sin tur med följande zoner:

Direkt massage

Genomför proceduren i ett rektalt sätt rekommenderas varannan dag. Den optimala varaktigheten är 1,5-2 minuter. Vid slutet av sessionen måste du trycka på prostatakörteln för att utsöndra några droppar av utsöndring. I allmänhet utförs direkt prostata massage enligt följande:

 • ligga på ryggen, benen sprids
 • Pekfingret bör smörjas med vaselin och införas i anuset;
 • känna för prostatakörteln - dess yta är tuberös;
 • massage först till vänster och sedan höger sida av orgeln;
 • i slutet klicka på den för att markera hemligheten.

Massager

En mängd olika hårdvarutekniker är en hydromassage. För sitt beteende ligger en man i ett bad där det rekommenderas att lägga till växtbaserade örter. Vidare skapar vattenstrålen en mjuk effekt på hela kroppen, med särskild uppmärksamhet på prostataområdet. Det finns andra massageapparater:

 1. "The Straw Bull". Det är en reflexerad stympad kon. Det kan sättas på sätet på bilen, sitter mellan benen under prostata.
 2. "Just". Detta är en premium massager med en kontrollpanel och ett roterande huvud. Det verkar på prostata genom värme. En kondom sätts på munstycket, sedan smutsas det med vaselin och injiceras i anuset och pressar mot prostata. Enheten själv avslutar sessionen, du behöver inte styra tiden.
 3. "Emils-007." Denna medicinska enhet kombinerar foto, mikrovibration och magnetterapi. För användning behövs en speciell kondom för analsex. Under vibromassageproceduren kan du inte använda telefonen. För sessionen sätts silikonmunstycket in i ändtarmen. Enheten kan fungera både från nätverket och från batterierna.

Profylax av prostatit med hjälp av massage

Olika typer av massage används för att förhindra prostatit. Kursen av rektal rekommenderas 1 gång i sex månader. För att förhindra utveckling av prostatit bör följande metoder dessutom användas:

 1. Sjukgymnastik och självmassage. Perineum kan masseras med en tennisboll. Bland de användbara övningarna är "Walking on the buttocks", Kegels gymnastik. Fysisk stress bör vara minst 2-3 gånger varje vecka.
 2. Slip. Det är användbart att mala perineum med honung, särskilt efter badet.
 3. Banker. De lägger på ytterkanten av sakrumet i nivå med 2-3 sakrala ryggkotor. Med prostatit är det känsligt för tryckpunkter. Före proceduren behandlas huden med alkohol. Sedan görar scarifier ett par skåror och lägger burken. På grund av vakuumet går blodet ut. Den avlägsnas med steril bomullsull och huden är förseglad med ett bakteriedödande gips. Bankerna läggs 1 gång varannan vecka. Kursen är 3-5 rutiner. Det är bättre att lämna dem till en specialist, eftersom en oförberedd person inte kan genomföra dem korrekt.

Behandling av prostatit med massage hemma

Med några sjukdomar i prostatakörteln, inkl. och dess inflammation, rekommenderar läkare att uppmärksamma den mekaniska effekten på hennes vävnadsmassage. Videobehandling av prostatitmassage hemma finns på Internet, tekniken för sitt beteende är inte något komplicerat. Doktorer rekommenderar dock att du går till ett sjukhus för ett förfarande, istället för att göra det själv. I extrema fall, lyssna noggrant på instruktionerna i behandlingsrummet och följ sedan alla dessa rekommendationer hemma.

Hemma kan du massage med hjälp av en älskad, liksom med hjälp av specialinstrument. Det finns också en indirekt massage, som inte påverkar prostata sätter genom anus eller urinrör. Förutom behandling kan massage användas för att förhindra, förbättra reproduktionssystemet. Det är särskilt användbart för de män som inte har regelbundna sexuella relationer.

Allmän information om prostatit

Prostatit är en inflammatorisk patologi av prostata, orsakerna till vilka kan vara en mängd olika faktorer. Oftast är de:

 • Maloaktiv livsstil
 • Lång avhållsamhet
 • Cirkulationssjukdomar i bäckenet
 • Dåliga vanor
 • Felaktig kost
 • Försvagning av immunsystemet
 • Stress, starka känslomässiga upplevelser

Att åstadkomma inflammation hormonella misslyckanden, åldersförändringar, kroniska förstoppningar, alltför aktivt intimt liv är kapabla. Cirka 10% av sjukdomsfallet orsakas av ingrepp av patogena mikroorganismer i prostata. De kan tränga in i hennes vävnad med oskyddad sex. Även parasiter kan medföra blod eller lymfflöde från infektionskällan i ett annat organ (tandkött, njurar, luftvägar, etc.).

Prostatit finns i de flesta fall hos män äldre än 40 år, men de senaste åren finns det alltmer hos unga människor.

Bestäm förekomsten av sjukdomen hos en man kan vara på karakteristiken för hennes symtom. Huvuddelen av dem är störningar i urinering och erektil funktion, eftersom prostata reglerar eller på annat sätt påverkar dem. De visar smärta när de går på toaletten och oftare samtal till honom på natten, smärtsam utlösning, försvagning av erektion. Det kan vara smärta i ljummen, underlivet, perineum, ibland ger tillbaka till anus eller länden. Med förhöjning av patologin, feber, frossa och feber observeras förgiftning.

För behandling av prostatit används medicin och fysioterapi. Massage hänvisar till den andra metoden och tillämpas efter samråd med en läkare. På internet kan du hitta en massagevideo för prostatit hemma eller detaljerade instruktioner för sitt beteende skriftligt. Efter att ha bestämt orsaken till sjukdomen, kan du välja typ av massage - generellt, prostata, indirekt, med hjälp av instrument. Mer om var och en av dem nedan.

Indikationer för procedurer

Det visade förfarandet kan vara för män vars inflammation startade på grund av stagnerande fenomen i det lilla bäckenet. Tilldela det också kan, om sjukdomen har gått i kronisk form (endast inte i beräkningen - när prostatan innehåller stenar). Också till indikationerna för användning är:

 1. impotens
 2. Uppförande eller brist på erektion
 3. Hållbar smärta i bäckenet
 4. Profylax av komplikationer av prostatit, dess återfall

Massage med prostatit i hemmet kan krävas om patienten har samtidiga patologier - vesikulit, uretrit, prostata adenom. Hälsa representanter för det starkare könet skadar han inte, särskilt om de upplever problem med orgasmbrist, för tidig utlösning.

Positiva effekter

Huvudsyftet med massagen är att eliminera stillastående fenomen och stabilisera blodcirkulationen. Dessa effekter kan uppnås med andra metoder, men det tar mycket längre tid. Förutom att normalisera blodcirkulationen, kan du med hjälp av massage uppnå:

 • Minskad svullnad av vävnader
 • Eliminering av smärta
 • Minskning av inflammatoriska processer
 • Förbättringar i produktionen av prostatajuice
 • Ökad muskelton

En positiv effekt kan kallas en ökning av effektiviteten av de tagna medicinerna. tyger blir bättre för dem att förstå. På grund av det faktum att prostatakörteln kommer att få mer syre och näringsämnen kommer restaureringen av dess vävnader att accelereras. Detta kommer också att bidra till att höja lokal immunitet och skydda patienten från reinfektion.

Fördelarna med massage prostatit hos män i hemmet kommer att medföra och för sin sexuella solvens, tk. Ju bättre prostata fungerar desto bättre produktion av testosteron. Detta könshormon ansvarar för sexuell lust, tillståndet av erektion, processen med spermatogenes. Höjningen av muskeltonen ökar känslan under orgasmen, och det kommer att göra det möjligt för excretionskanalerna att fungera normalt i körteln. Med ett regelbundet förfarande noteras också urinprocessen.

Typer av massage

För behandling av prostatit erbjuder modern medicin flera typer av massage. Det mest effektiva är det rektala, där kroppen själv är direkt masserad. Det utförs av ett finger, genom anusen. Effekten på prostata kan också utföras direkt genom urinröret med ett speciellt tunt rör (spark).

Indirekt inflytande är inte lika effektivt, men det kan hjälpa dem som inte kan fullfölja själva uppgiften. Det är också lämpligt i närvaro av kontraindikationer för direkt prostata massage. Hemma kan en massage för behandling av prostatit genomföras med hjälp av speciella enheter eller enheter (vibro-massage, stimulanter). För att förhindra sjukdom eller förhindra återfall är en allmän massage också lämplig, där hela ytan på kroppen behandlas. Låt oss betrakta dessa sorter mer i detalj.

Rektalsmassage

Massa av prostata utförs i procedurrummet av en specialist, tveka inte att kontakta sjukhuset för denna behandlingsmetod. Föregick honom en speciell förberedelse: Patienten behöver en timme innan sessionen dricker ca 1 liter vatten, så att prostatan är bättre probed mot bakgrunden av ändtarmen. Det är också nödvändigt att göra en rengörande enema eller gå på toaletten för att tömma tarmarna. Patienten befinner sig på ett bekvämt sätt för honom: knä-armbågen eller på hans sida med knäna som dras till bröstet.

Massagern behöver smörja fingret och anus med ett smörjmedel för att underlätta förfarandet. Efter det är fingret försiktigt infört i anuset, det är bäst att göra flera "tillvägagångssätt", varje gång det introduceras djupare. Cirka 5 cm från anus kan man hitta prostatakörteln (i form liknar en mutter).

Patienten behöver slappna av anusen, och läkaren börjar vid denna tid vinka eller cirkulera rörelser för att massera först till höger och sedan på vänster sida av penis. Vid massering av prostatit hos män i hemmet ska den andra personen noggrant övervaka patientens reaktion. Om processen ger honom smärta, svårt obehag, kan han inte begränsa lusten att gå på toaletten, det är nödvändigt att sluta. Vid slutet av proceduren, med ett litet tryck följs det centrala spåret, varefter ejaculation kan inträffa.

Detta är en vanlig reaktion på massage, eftersom körteln har ett ganska stort antal nervändar. Sessionen ska ta cirka 2-3 minuter, det rekommenderas att upprepa dem om 24 timmar. Den genomsnittliga kursen är 7-10 procedurer. Kontraindikation för användning av transrektal massage kan vara:

 1. Förstöring av prostatit
 2. Förekomsten av hemorrojder, analfissurer
 3. Exacerbation av cystit
 4. Prostatacancer

I 2 timmar före proceduren rekommenderar läkare inget att äta. Om du vill göra det själv är det värt att gå igenom speciell träning, annars kan du skada din hälsa.

Själv massage

Under en indirekt självmassage som hålls självständigt studeras vanligen en plats under buken (mellan naveln och puben). Därefter passerar de till sakrummets område, nedstigande till coccyxen. Den behandlade huden ska vara ren, för enkelhets skyld kan den appliceras med en kräm eller olja.

En av sorterna av självmassage prostata kan kallas Kegel övningar. De syftar till att träna den pubic-coccygeal muskel som ligger nära orgeln som vi behöver. När det skärs, utförs massage. Bestäm muskeln kan vara, om du går på toaletten för att försöka sluta, och sedan återuppta strålen. Den muskel som har ansträngt sig just nu och är nödvändig för oss.

Det ska vara ansträngt i 3 sekunder, sedan slappna av och upprepa kursen ca 20 gånger. Över tiden är det nödvändigt att öka spänningens varaktighet till 10 sekunder. Under dagen kan du utföra träningen när som helst och på vilket som helst ställe. Inte dåligt med massagen klara av motorisk aktivitet, men fortfarande med prostata-massage kan det inte jämföras.

Nedan hittar du en massagevideo från prostatit hos män i hemmet, där författaren talar om tekniken i hans uppförande. Doktorn visar också vilka enheter som kan användas i tillägg.

Med hjälp av instrument

För att massera prostatakörteln kan du använda speciella instrument utöver dina egna fingrar. Beroende på vilken typ av exponering de är indelade i ultraljud, vibration, laser, värme etc. Elektrostimulatorer ger lite smärta, men de kan förbättra matsmältningen, eliminera stillastående fenomen. För att få fördelaktiga effekter är det nödvändigt att sätta in en förseglad kapsel i anuset och sedan ställa in enheten till önskat läge.

Vibromassagerare används ofta av män, inte bara för massage, för nöje. Detta förfarande är mycket användbart om representanten för det starkare könet inte har en permanent partner. Vibrationer hjälper till att öka blodflödet, förbättra prostataarbetet och stärka sin ton. Sådana anordningar är mest lämpade för hemmassage med prostatit, eftersom bär inte någon skada med sig själva. Exponeringen ska vara ca 10-20 minuter, den kan upprepas dagligen.

Egenskaper av behandlingen

Det är viktigt att komma ihåg med en prostatitpatienter att förutom massage för att behandla inflammation i prostata, bör andra metoder användas. Först och främst avser detta läkemedelsbehandling och upprätthållandet av en hälsosam livsstil. Endast med ett sådant komplex kan vi uppnå fullständig återhämtning. Läkemedel ordineras av läkaren baserat på orsaken till sjukdomen och de symptom som finns i patienten. Detta kan vara antibiotika, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, alfablockerare, muskelavslappnande medel, obezboivayuschie, lugnande medel och liknande

För att påskynda återhämtningen är det värt att ägna mer uppmärksamhet åt din kost. Män bör ha färska grönsaker och frukter på menymenyn, gröna. Användbar för genitourinary systemet kommer att vara valnötter, pumpa frön, skaldjur, banan, granatäpple, peppar, sura mjölkprodukter. En dag ska dricka minst 2 liter vatten, men dricksregimen kan justeras i närvaro av kränkningar av urinering.

Patienten är viktig vid behandlingen, och bättre för alltid, att sluta röka och dricka alkohol. Det är också nödvändigt att minska användningen av starkt te och kaffe.

Det är värt att göra mer fysiska övningar, eftersom de hjälper till att undvika blodstagnation. På samma sätt påverkar permanent intima relationer, bara med dem kommer inte att stagnera och seminalvätska. Det är önskvärt att undvika stress och sova bra, vila helt. Om patienten inte vet hur man behandlar prostatit hemma med en massage och vill börja självständigt för att göra det, ska han komma för att se en urolog. Han kommer att berätta vilken typ av massage terapeut är och vart du ska gå, för att du behöver träna av en specialist.

Behandling av prostatit med massage

Prostatit >> behandling med massage

Massage är en metod för mekaniskt inflytande på kroppsvävnader. Hanteras av händer eller speciell utrustning. Irritationer uppfattas av receptorerna i huden, musklerna och överförs till de yttre delarna av centrala nervsystemet. En kraftfull pulsström från massageområdena i huden ökar tonen i centrala nervsystemet och genom den har en positiv regleringseffekt på aktiviteten hos andra fysiologiska system. Som ett resultat av svaret på massage förbättras oxidationsreduceringsprocesserna i vävnader och muskler, mobilisering av skyddande adaptiva mekanismer med prostatit.

Som ett medel för att förebygga många sjukdomar, inklusive prostatit, allmänt använd hälsa (hygienisk) massage.
Den klassiska metoden för allmän massage används. Lännen och benen behandlas med djupt knådning och starka gnisttekniker. Händer och mage behandlas mycket enkelt. Sedan utförs massage av kragezonen och huvudet från det masserade sittets position.

Segmentmassage utförs i patientens position som ligger på magen. Först massera baksidan, området masa (sträckning, gnidning, knådning) och sakrummet (sträcker och gnider från ytterkanten av sakrummet till den inre kammusslan). Sedan massera längs ytterkanten av sakrummet, i riktning från nedan till ländryggen, sträcker musklerna i skinkorna. Med ökad ton visas ljusvibrationer ovanför symfysen.

Slutför proceduren genom att skaka bäckenet och baksidan. Smärta i blåsans område kan elimineras av en massage av vävnaderna i underlivet och pubic symfysen.
Bindvävsmassage (massage i "bindvävsområden") utförs genom stimulering av bindväv med fingertopparna 3 och 4. Det börjar med lumbosakralområdet. Efterföljande bearbetade sacroiliac leder, ilmkammaren. Bärflyttning från den femte ryggradens spinneprocess till den laterala kanten av rectus abdominis-muskeln.

Ytterligare masse lår och skinkor sidoyta (kort och lång rörelse i den proximala riktningen från den undre tredjedelen av ilio-tibial-regionen). Goda knådade skinkor lateral yta mellan trochanter major och den främre övre spinae iliacea (bågformig rörelse i den ventrala riktning eller kort och lång längs den nedre tredjedelen av ilio-tibial vägarna distalt).

Vid behov med 5-6: e proceduren är korta rörelser anslutna med två händer samtidigt längs midterkanten av lårets bakre yta från mitten av den subakikulära vikningen i riktning mot poplitealfossan.
I framtiden hålls massage bukområdet (kort rörelse av den laterala kanten av rectus abdominis från naveln till blygdbenssymfysen, korta och långa rörelser från fronten, det övre höft ryggraden till pubic artikulation; kort och lång rörelse från den främre övre spinae iliacea till pubic artikulation; långa tvärgående rörelser från nivån av pubic articulation till nivån av iliorets främre överlägsen ostium).

Vid behandling av prostatit med störningar av sexuell funktion massas sacro-pelvic och iliac-tibiala regioner;, lateral yta av skinkor och buk. Gradvis förbinda området med sartoriusmuskelens mediala kant (rörelser i den proximala riktningen inom den övre delen av sartoriusmuskeln och lateralt under den nedre kanten av costalbuken till höger). Alla metoder stimulerar blodcirkulationen i venös system, påverkar positivt neuropsykiska störningar.

De positiva effekterna av procedurer på centrala nervsystemet kompletteras med långa tvärgående rörelser i pannan. Förfarandet ändar upprepande långa rörelser samtidigt med båda händerna under de nedre kanterna av ribborna från en mitten-axillära linjer till xiphoid processen och av linjen ovanför bäcken krönet till blygd artikulation. Förfarandena ordineras varannan dag, under behandlingens gång - 12 till 15 procedurer.

Den vibrerande massage (rytmisk pressning vinkelrät mot vävnadsytan) utförs med användning av apparatur VMP-1 "Vibromassage". Med användning av en halvcirkulär gummi eller plast munstycke, påverka liten vibration i nedre bröst och ländkotor 1-2, såväl som inom de höftbenskammarna för 5-6 minuter (dagligen eller varannan dag). Kurser - 6-12 procedurer.

Apparaten för massage "Effect-I" påverkar huden, subkutan vävnad, senor och muskler, vilket ökar deras temperatur och elastisk-elastiska egenskaper. Patienter uppmuntras att självmassage ryggen, skinkorna och buken. Procedurer görs bäst på morgonen, före hygienisk gymnastik, efter preliminär evakuering av tarm och urinblåsa.

Massage utförs på grundligt rengjord hud. Som en grund massage grädde kan användas lanolin, vegetabilisk olja (olivolja, persika, solros, raps, senap) i lika proportioner. Såsom massageorgan tjänar följande sammansättning: 1% citral alkohol - 2 ml, pepparmintolja -1 ml Eukalyptusolja - 1,5 ml ricinolja - 10 ml, lanolin, solrosolja och - på 43 ml. Beroende på förfarandet målen inkluderar inflammatorisk kräm, absorberbara, toning, anti-sklerotisk och andra droger. Här tas hänsyn till svårighetsgraden av åtföljande sjukdomsaktivitet patologiska processen, hudtyp (fet, torr, normal) tillstånd för fartyg på ett visst område.

När du förbereder dig för en massage, är det lämpligt att ta ett ångbad först. Innan massage för 2-5 minuter lagrad varm kompress med infusion (fitokompress) eller Schrott (fitoapplikatsiya) från medicinalväxter som förbättrar lång förbättring av hudens mikrocirkulation. I dessa fall absorberas massagekrämen snabbt. Kursen ordineras 15-20 procedurer, som görs minst 2 gånger i veckan. Applicera omedelbart före massagen distribueras fytokromet genom lätta, sträckande, icke-skiftande rörelser.

Hittills, en av de mest effektiva behandlingsmetoderna patienter med prostatit förblir transrektal massage i prostatakörteln. Exponering för prostatakörteln aktiverar de partiella vesiklarna, testiklarna och urinblåsan.

Och som ett bevis på nära prostatatestulära relationer manifesteras effekten av kraftökning efter prostata-massage. Massage i prostatakörteln har egenskapen att förlänga samlaget och höja tröskeln för excitabilitet hos det ejaculatoriska centret. I avsaknad av ejakulation (anejaculation) noteras en positiv effekt av utlösningsreflexutbildningen med hjälp av en speciell vibrator.

Massa av prostatakörteln genom rektum bör startas inte tidigare än 1-2 dagar efter inledandet av anti-infektionsbehandling. Fortsätt till proceduren först efter nedfall av akuta fenomen. Tidigstartad massage leder till exacerbation av prostatit och förekomsten av epididymit.

Naturligtvis är den absoluta kontraindikationen för massage den fas av akut inflammation. En annan Jules Jeanne skrev att under denna period "prostata körteln bör undersökas som om den rörde tvålbubblan med fingerspetsen och försökte inte brista den. Varje slags tryck är strängt förbjudet: det skulle vara kriminellt galenskap att klämma ut under denna period en liten hemlighet i prostata. "

Således kan prostasmassage utan hänsyn till kontraindikationer, såväl som vid överträdelse av procedurtekniken vara farlig för patientens hälsa. För att utföra en transrectal massage tar patienten en knä-armbåge eller stillastående position med en något böjd baksida. Kanske en annan position hos patienten: Ligger på höger sida med böjd och pressad mot mage knä. I det här fallet slappna av i bekkenbotten och fingret är lättare att nå överkolvens övre pol. En fullblåsan gör att prostata kan närma sig fingret som masserar genom ändtarmen. Det bör emellertid komma ihåg att med en fylld urinblåsa kan prostatakörteln som skjuts tillbaka in i lumenet verka förstorad.

I början smörjar läkaren pekfingret i höger hand i en gummihandske med petroleumgel eller annan icke irriterande fettliknande substans. Finger i ändtarmen förs in försiktigt, medan det är nödvändigt att fokusera på patientens känslor. På ett avstånd av 4-5 cm från anus bestäms prostatens nedre pol. Först utvärderas formen, storleken, densiteten, enhetligheten av konsistensen, uppmärksamhet dras mot närvaron av infiltrationsställen, ocklusioner, konkretioner och ömhet i prostata. Om patienten ligger vid sin sida vid procedurens gång beaktas en oundviklig avvikelse från det centrala spåret från den horisontella linjen (ett falskt intryck om organs asymmetri kan skapas).

Denna massa av prostatakörteln utförs från periferin till det centrala spåret under utsöndringskanalerna. Börja massage med en mindre känslig högerklot. Mass först först, sedan en annan del av prostatan genom en plan yta-sträckning. Intensiteten av manipulationen mäts baserat på patientens känslor och konsistensen hos körteln (från mild till mild till kraftig när den är tät). Avsluta massage med ett försiktigt tryck på området av centrala sulcus från topp till botten.

Procedurer - varar från 30 sekunder till 1 minut, -ledas dagligen eller varannan dag. Ytterligare intervall mellan individuella procedurer ökas till 3-4 dagar. Transrectal medicinsk massage, som utförs minst en gång i veckan, har visat sig i kronisk icke-infektiös prostatit som ett medel för komplex terapi. Vid bestämning av procedurernas frekvens är det också nödvändigt att ta hänsyn till patientens sexuella aktivitet. Rekommenderas för en kurs på 12-15 massage. Kursens totala längd är 3-4 veckor.

Vid inflammation av bulboretralkörtlar, utförs massage, samtidigt som den verkar på framkanten av ändtarmen och perineum. Och ändå används massagen av prostatakörteln för att få en hemlighet med ett diagnostiskt syfte. Det bör också vara medveten om kontraindikationer (akut inflammation i prostatakörteln och andra tillbehör könskörtlar, cystit, urinretention, proktit, paraprostatichesky tromboflebit).

Visst diagnostiskt värde av massage av prostata och sädesblåsor rektum är vid Reiters sjukdom, som även "gjort med det minst traumatiska kan bidra till uppkomsten av nya lesioner på den del av rörelseapparaten, visuell organ, hud, slemhinnor (" avsiktlig provokationstest " Detta symptom anses vara ett av de diagnostiska kriterierna för Reiters syndrom.

Det finns en åsikt på fördel av en prostata massage på sparkel. För detta ändamål kan du använda fasta blåsor 25-27 (enligt Sharjer). Patientens position ligger på höger sida mot doktorn. Förfarandena utförs mot bakgrund av antibiotikabehandling. Insats sätts in i urinrörets främre del och fixerar den med vänster hand. Då slutar 1 och 2 av fingrarna på höger hand utföra tryckta slag i riktning från roten av penis till urinrörets yttre öppning. Procedurer som varar i 1/2 - 1 minuter upprepas efter 1-2 dagar.

Det finns observationer som efter 7-10 sådana procedurer återställdes den nedsatta sexuella funktionen utan administrering av hormonella droger.
För att utföra en mikro-massage i en urinrör i all utsträckning och prostata i det löpande magnetfältet tillåter enheten "Intramag".
dactylar Äggmassage med prostatit och dess bihang minskar smärta och svullnad, och förbättrar lymfatisk stagnationsfenomen när ökar kärltonus, sädesledare. Börja med sträckning, lätt gnugga från testikelns övre pol till den yttre inguinalringen. Efter 2-3 procedurer börjar massera den sjuka testikeln och epididymis. Lägg i början massagen av appendagen. Applicera en liten trituration och pressning i riktning från huvudet till baksidan av bilagan. Massage sedan spermatkabeln (1-2 minuter).

När ihållande hypo- och anerektsionnom syndrom rekommenderas att använda vakuum förträngning (Phallo-dekompression, eller ett lokalt undertryck) med användning av en vakuumpump och erektrota.
Lokalt negativt tryck (LOD) på könsorganet (baromassage, fallostimulering, stigande baromassage med prostatit med hjälp av cylindriska minitryckkammare) är en ny riktning i behandlingen av sexuella störningar hos män.

Hypobarisk exponering till penis (trycket reduceras till 3 / 10-3 / 5 kg / cm2, och varaktigheten av vakuum under 1-2 minuter varje dag eller varannan dag, för en under förfaranden 10-15) följt av en utvidgning (diffus ihållande förlängnings lumen) vaskulärt blodflöde till orgeln genom att sträcka bindevävnaderna. Erektionstillståndet förlängs genom att överla en medlem av den speciella kompressionsringen som begränsar venöst utflöde med prostatit.

Det bör noteras att LODen reflexivt främjar aktiveringen av blodcirkulationen och återställandet av trofism i prostatakörteln. Den minibarokameru som fastställs på basis av penis och skapar ett negativt tryck. Det noteras latensperiod (tiden från starten av exponering för en erektion LOD), och efter droppe undertryck - tiden för försvinnandet av erektion. Den långa latenta perioden i tid för prostatit kan indikera en kränkning av erektionsmekanismen (en minskning av inflödet av arteriellt blod).

Massage i prostata vid behandling av prostatit

I komplexet av terapeutiska åtgärder för kronisk prostatit ingår massage i prostatakörteln. Det är ett av de viktigaste sätten att påverka denna kropp. Massage aktiverar lymf och blodcirkulationen i prostata, eliminerar stagnerande fenomen i det, återställer avlopp av körtlarna i orgelet längs sina utflödeskanaler.

Vad är prostatit?

Inflammation av prostata kallas prostatit. Sjukdomen kan orsakas av olika typer av mikroorganismer. Prostatit uppträder som ett resultat av infektionens penetration i körteln:

 • från fokusen på inflammation i de yttre könsorganen, föregås ofta prostatit av epididymit;
 • med blodflöde från ett annat inflammatoriskt fokus placerat var som helst i kroppen;
 • från urinrörets baksida.

Prostatit är akut och kronisk. Vid den första av dem är massor av en prostatakörtel inte färdig. Men med en kronisk inflammatorisk process i prostata kan denna manipulering vara mycket användbar.

Prostatit - inflammation i prostata

Syftet med prostata massage

Den terapeutiska effekten av massage orsakas av aktivering av lymfo- och blodflöde i prostata och acceleration av metaboliska processer i den. Förfarandet gör det möjligt för läkaren att göra det för att utvärdera prostatens initiala tillstånd och dynamiken i dess förändringar under behandlingen genom att utvärdera informationen som erhållits genom palpation. I enlighet med denna information utvecklar specialisten en plan för ytterligare terapi.

Det finns många varianter av abnormiteter i strukturen i prostatakörteln, bestämd genom undersökning. Var och en kräver en speciell massage.

Dessutom, under behandling av långsam kronisk prostatit med antibiotika, spelar massage en stödjande roll. Manipulation aktiverar mikrocirkulationen av medicinska substanser i prostata och förbättrar kapslarnas permeabilitet. Som ett resultat ökar effektiviteten hos det använda antibakteriella läkemedlet. Under inverkan av massage utförs en patologisk sekret från prostatakörteln tillsammans med mikroorganismer, vilket hjälper till att rensa orglet från infektion.

Typer av massage som används för prostatit

Prostata kan massera utsidan genom bukväggen och insidan - transrektalt metoden (med åtkomst via ändtarmen). Den andra metoden är indelad i följande typer:

 • Fingermassage. Prostasmassagen med fingret är den mest direkta metoden att påverka prostatakörteln
 • Stimulering av körteln med hjälp av en speciell massager, som kan köpas hos medicinsk utrustning. Särskild massage för att göra massage mycket bekvämare
 • Hydraulisk massage med vätska. Mjuk påverkan på prostata utförs med vatten eller någon svag desinfektionslösning som hälls i ändtarmen under tryck med en gummipäron. För prostata hydromassage, en vanlig gummipäron
 • Massage med en metall expanderare - bougie.
 • Inställningsmassage.

De senare två metoderna används endast av en hälsovårdare i en medicinsk institution. Allt resten kan utföras av patienten självständigt efter att ha utbildat massageteknik av en specialist.

Inställningsmassage

Inställningsmassage tillhör en särskilt betydande plats vid komplex behandling av kronisk inflammation i prostata. Förfarandet är följande:

 1. Ungefär 6-7 ml läkemedelslösning injiceras i urinröret genom en spruta med en gummitopp. Som ett resultat behålls läkemedlet inte bara i den bakre urinröret utan tränger också in i blåsan i en viss mängd. Detta ger en långsiktig terapeutisk effekt på dessa organ.
 2. Efter att hela lösningen har injicerats, griper patienten penis med handen i huvudområdet. Eller en speciell klämma appliceras på penis. Detta görs så att vätskan inte häller ut.
 3. Därefter utföra en vanlig finger eller hårdvara massage av prostata.
 4. Vid slutet av proceduren avlägsnas klämman. Återstoden av läkemedelslösningen häller ut, sedan urinaterar patienten.

Vid instillation får prostatanmassagen möjlighet att skapa direkt i porerna i körteln en hög koncentration av medicinering, som inte är tillgänglig under andra typer av inflytande. Den terapeutiska effekten härrör från långsam infiltrering av lösningen till prostatavävnaden.

Inställning av prostasmassan skiljer sig från det vanliga i att innan det utförs är urinröret fyllt med medicinsk lösning

Denna typ av massage löser flera problem samtidigt:

 • stimulerar blodcirkulationen i inflammerad körtel;
 • dränerar de prostatiska porerna och spolar de patologiska innehållen ut ur dem;
 • har antibakteriell, regenererande och analgetisk medicinsk effekt på prostatan;
 • skyddar slemhinnan i den bakre delen av urinröret från sekretionen som härrör från prostata, innehållande en patogen mikroflora.

Video: om prostata massage

Indikationer och kontraindikationer

Massage i prostatakörteln genomförs under perioden av stagnation av den kroniska inflammatoriska processen i prostata. Förloppsförloppet föreskrivs inte tidigare än 2-3 månader efter antibiotikabehandling för förvärring av sjukdomen och varar 4-8 veckor. Om ett nytt inflammatoriskt fenomen inträffar i prostata under massagen, bör sessionerna stoppas.

Förfarandena utförs varannan dag och varaktigheten av kursen är från 3 till 4 veckor. Beroende på patientens individuella känslor och hälsotillstånd kan intervallerna mellan sessionerna ökas till 3-4 dagar. När man utför manipulationen måste man ta hand om: effekten på prostatakörteln ska vara försiktig och mild.

Massage är kategoriskt kontraindicerad i följande prostata sjukdomar:

 • cancer;
 • akut inflammation, i synnerhet en abscess;
 • blockering av excretionskanalerna i körteln.

Du kan inte utföra någon form av transrektal massage vid rektal patologi:

 • hemorrojder;
 • sprickor i anus;
 • proktit (inflammatorisk sjukdom i ändtarmen);
 • paraproktit (inflammation i matsmältningsvävnaden).
Sår i rektum, varav en är hemorrojder, är en kontraindikation mot prostata massage

Förberedelse för inre prostata massage

Efter sessionen behöver patienten tömma blåsan helt. Riklig urinering bidrar till erosionen av patologiska prostatiska sekretioner från den bakre urinröret, vilket säkert kommer att framstå under den terapeutiska effekten. Om detta inte är klart kan de komma in i urinblåsan och orsaka inflammation - cystitis. Därför bör massor av prostatakörteln utföras med fullblåsan.

Om sessionen hålls i en medicinsk institution förbereder sjuksköterskan proceduren för patienten. Men innan ett enskilt finger masserar prostatakörteln i hemmet måste en man utföra flera åtgärder:

 • Köp själv tunna gummihandskar, lämpliga för handstorlek, och petroleumgel eller babykräm;
 • en timme före sessionen drick 0,5 liter vatten för att fylla blåsan;
 • förbered dig själv en bekväm vilstol för proceduren
 • tömma rektum på ett naturligt sätt eller med en rengörande enema;
 • tvätta händerna och skära dina naglar på dem
 • håll en noggrann analspray och externa könsorgan, torka sedan bort dessa platser torrt.

En fingertopp eller kondom för att donera till handen är bäst att inte använda. Under massage kan dessa föremål lätt komma från fingret och stanna i endotarmen, varifrån enbart en professionell prokolog kan extrahera dem. Ja, och hygienen kommer noga att observeras om massagehanden är helt klädd i en gummihandske. Bäst för detta ändamål passar sterila gynekologiska produkter, som kan köpas på något apotek.

Fotogalleri: föremål för beredning för hemma prostata massage

Hur man håller sig självmassage av prostata själv: den enklaste tekniken

Efter att ha lärt sig att massera prostata själv kan du utan någon skam överföra denna användbar procedur under förhållanden som är lämpliga för dig och i frånvaro av andra människor. När du har slutfört alla förberedelser ligger du på vänster sida (om du har rätt hand). Benen måste böjas i knä och höfter i rät vinkel. Gör sedan följande:

 1. Sätt handsken på din högra hand och smörj den och anus med petroleumgel.
 2. Sätt tummen i analöppningen till ett djup på ca 5 cm.
 3. Känn prostata körteln: den ligger intill den nedre delen av den främre väggen i ändtarmen och liknar en valnöt i form.
 4. Uppmärksam på det känsligare den högra sidan av prostatan, försiktigt börja att massera hennes vänstra hand - skonsam pumpytan i riktning från periferin till mitten av utforska alla håligheter, stötar och tätningar. De är tecken på ett brott mot sekretion och stagnation i vissa delar av kroppen.
 5. Efter att ha slutfört 10-20 slag, flyttar du gradvis till höger hälften av orgeln. På hårda områden i prostata, öka trycket och på mjukare - lossa. För första gången kommer det att vara tillräckligt att massera en och den andra sidan av körteln i 30 sekunder vardera.
 6. Om du kan hitta de allra första vesiklarna, släck dem sedan. De ligger strax ovanför prostata.
 7. Massage med lätt slipning av prostatens centrala lobe i riktning ner, längs median sulcus. Under proceduren bör några droppar vitaktig vätska - prostasjuice - skilja sig från urinrörets yttre öppning.
 8. När du har avslutat stimulering, dra försiktigt fingret ur ändtarmen.
 9. Urinera för att ta bort uretrapatogena mikroorganismer som släpptes under en massage från prostatakörteln tillsammans med en stillastående hemlighet.
 10. Därefter gör du igen det anogenitala området och händerna.

Om urladdning från penis under massagen innehåller en blandning av pus eller blod - proceduren ska avbrytas och konsultera en specialist.

Det är mer praktiskt att utföra själv stimulering av prostata med hjälp av en speciellt konstruerad enhet för detta ändamål. Effekten på prostatakörteln med hjälp av en speciell massageanordning skiljer sig inte från fingermassage tekniken. Huvudvillkoren är extremt korrekta rörelser och avsaknaden av smärtsamma känslor.

Det är mest lämpligt att utföra en prostata massage som är utformad för denna massage

Den första sessionen får inte överstiga totalt 1 minut. Vid efterföljande procedurer kan varaktigheten av massagen, intensiteten och hastigheten hos sträckningsrörelserna gradvis ökas. Procedurens maximala längd är 15 minuter.

Frågan om antalet massagekurser och deras varaktighet bestäms individuellt med läkaren. Det beror på patientens tolerans för sådana förfaranden och arten av hans sjukdom. Om en man har regelbundet samlag och slutar med ejakulation, kommer det att räcka för att han ska ha 2 sessioner av massage per vecka. Om inte - då behövs denna stimulering av prostata varje dag.

Video: En oberoende prostata massage i stället för knäböjning

Hur man gör sig till en extern massage i prostata

Extern massage i prostata kallas inguinal eller indirekt. Det utförs också med en fylld urinblåsa. Förfarandet kan indirekt bidra till frigöring av körteln från en patologisk hemlighet om den utförs korrekt. Det blir bättre om de första sessionerna utförs av en läkare. Efter att ha följt verkställighetsmetoden är det vidare möjligt att utföra sådan manipulering självständigt eller att be om att hjälpa någon från familjemedlemmar.

Så hur är indirekt prostata massage gjort:

 1. Fria underlivet från kläderna och ligga på ryggen.
 2. Placera båda palmerna på den främre bukväggen, strax ovanför pubis. Tommarna ska röra.
 3. Utför 10-20 lätt tryck på buken med ringen och mittenfingret i båda händerna.
 4. Medan du håller hudens bukvägg under palmerna byter du växelvis några centimeter åt vänster och till höger. Upprepa 15-20 gånger i varje riktning.
 5. Flytta dina handflator över magen 2 cm upp, upprepa föregående steg.
 6. På samma sätt, rör dina händer mot naveln 2 flera gånger. Det ska finnas totalt 4 steg.
 7. Efter att ha nått naveln, i omvänd ordning, flytta palmerna ner till puben. I detta fall fortsätt att dra huden i båda riktningarna.
 8. Upprepa samma effekt på sidan av nedre delen, på varje sida.
 9. Töm blåsan efter proceduren.

Video: Indirekt prostationsmassage utförs av en läkare

Hur känns en man som en följd av en massage: prognosen och konsekvenserna

Man bör komma ihåg att grov mekanisk knådning av prostatakörteln kan främja aktiveringen av inflammatoriska fenomen i den och ökad tillväxt av adenom. Om allting gjordes korrekt, känner patienten efter massagen av prostatakörteln:

 • lättnad av urinering
 • Stihanie smärta i inflammerad körtel;
 • förbättring av sexuell funktion.

Detta beror på en minskning av organets volym och en försvagning av spänningen i kapseln. Om en person inte finner några positiva förändringar i hans mäns hälsa, är massage obehagligt eller smärtsamt, så är sådana sessioner meningslösa och de ska stoppas. Antingen vet patienten helt enkelt inte hur man gör det korrekt - i det här fallet blir det bättre att tillgripa hjälp av en medicinsk arbetare.

Video: prostata massage med ett finger och en massageapparat

Man bör komma ihåg att massage inte är ett universellt sätt att bekämpa prostatit. Det är bara en del av den komplexa behandlingen av denna sjukdom och hjälper till att påskynda återhämtningen. För att en självständig massage i prostatakörteln ska kunna gynna måste en man följa alla recept och rekommendationer från en läkare. Om det är svårt att utföra proceduren är det svårt att övervinna falsk skam och vända sig till en specialist.