Huvud
Massage

Behandling av prostatit med laser

Laserbehandling har vunnit popularitet relativt nyligen, men nuförtiden behandlas sådan behandling oftare. Dessutom är denna apparat oumbärlig i kosmetologi, för att lösa problemen med hudfelektioner och för att utföra många andra aktiviteter.

Behandling av prostatit med en laser är inte bara en modern terapeutisk metod, det är också ganska effektivt. Och svaren på alla "hur?", "Vad?" Och "varför?" - kommer att hittas nedan.

Vad är laserterapi med prostatit?

Laserbehandling avser fysioterapi metoder. Enheten avger en ljusström - det här är en våg med en fast längd. Oftast används optisk strålning av infraröd eller rött intervall. Kan genereras i pulserande och kontinuerliga lägen.

Egenheten vid behandling av prostatit med en laser är penetrationen av strålning direkt i vävnaden vid vilken som helst djup, där den utövar sin egen läkande effekt på dem. Du måste också veta att det finns flera typer av laserterapi.

 1. Akupunktur - när åtgärden riktas mot vissa punkter.
 2. Extern - på huden.
 3. Interaktiv - denna metod innebär att laserstrålning penetreras direkt i ändtarmen. Det är särskilt effektivt vid avancerade former av prostatit.

På grund av vad har effekten uppnåtts?

Energin från laserstrålning kan fungera mirakel. Det förbättrar blodtillförseln av vävnader, ökar oxidationsreduceringsprocessen, stimulerar regenerering av skadade vävnadsställen, förbättrar syreförsörjningen, har en antiinflammatorisk och analgetisk effekt.

Således är laserterapi vid komplex behandling av prostatit ett utmärkt verktyg förutom läkemedelspreparat.

Effekten är:

 • Uteslutning av möjligheten att utveckla en allergisk reaktion.
 • Smärta avlägsnande
 • Förbättra blod och lymfflöde direkt i det sjuka organet.
 • Minskar sannolikheten för att utveckla stillastående fenomen i prostatakörteln.
 • Förbättra patensen och öka effektiviteten hos använda antibiotika.
 • Stimulering av immunsystemet.

Kan jag bota prostatit med en laser?

Behandling av prostatit med en laser kan inte vara den enda i kampen mot prostatit av den enkla anledningen att en sådan sjukdom ska behandlas på ett komplicerat sätt, och behandling kan inte gå utan medicinering.

Det är värt att notera att om patienten vände sig till läkaren i tid, är det inte troligt att laserterapi används. Vanligtvis föreskriver urologer det redan i fallet då prostatit har gått till den försummade formen, eller för att öka hastigheten på behandling av akut prostatit (tillsammans med antibiotika).

Förbättring av mannen känns väldigt snart - efter det första förfarandet. Denna terapeutiska metod är mycket effektiv, det vill säga att lasern inte kan misslyckas med att ge positiv dynamik, i samband med vilken den kan kallas en värdig "läkare".

Kontraindikationer till laserterapi:

 • Tuberkulos.
 • Sjukdomar i hematopoiesen.
 • Maligna tumörer.
 • Förekomsten av allvarliga sjukdomar.
 • Fotofobi.
 • ONMI / ischemi.
 • Störningar i nervsystemet.

När laserterapi ordineras:

 • Kronisk prostatit (kronisk, bakteriell, förknippad med infektion i genitourinary system).
 • Prostatit komplicerat av prostata adenom.
 • Behovet av att komplettera den komplexa behandlingen med immunokorrigeringsmedel.

Hur är behandlingen av prostatit med en laser?

Behandling av kronisk prostatit med laser utförs i ett urologiskt rum på en särskild stol. Samtidigt borde mannen sitta halvvägs och ligga halvt på ryggen. Denna ställning är nödvändig för att helt slappna av musklerna i underkroppen, i synnerhet musklerna i extremiteterna och skelettmusklerna.

Tidigare bör patienten fylla blåsan - utan denna laserterapi är omöjlig. Förutom neon- och infraröda lasrar måste doktorn också använda en speciell gel som förbättrar strålningens strålning. Efter avslutad procedur (och det varar bara en kort stund) håller fysioterapeuten sig med patientens andnings gymnastik.

Viktiga punkter

Effektiviteten av laserbehandling av prostatit beror på hur långt det komplexa programmet utvecklades av läkaren. Och som det redan skrivits om, om läkemedelsbehandling inte utförs, blir resultatet av lasern självklart, men det tar mycket längre tid att vänta på det.

Av stor betydelse är människans ålder och graden av utveckling av sjukdomen. Läkaren måste ta hänsyn till andra befintliga sjukdomar och resultaten av studierna. Självklart bör diagnosen göras så exakt som möjligt - mycket beror också på detta.

Priset på behandling av prostatit med laser varierar omkring 1000 rubel per session, beroende på kliniken. Vanligtvis ordinerar läkare flera sessioner i flera minuter (från 5 till 10).

Effektiviteten av laserbehandling av olika former av prostatit

Beroende på egenskaperna hos flödet av prostatit, utmärks flera former av denna sjukdom: kronisk, akut, asymptomatisk. För någon av dessa diagnoser kan laserterapi användas. Vad är effekten av laserbehandling, och vad är fördelarna med denna procedur?

Effekter av laserstrålning

Laserterapi utförs med låg intensitet strålning. Under dess inflytande accelereras avlägsnandet av skadliga ämnen från vävnaderna, bildandet av nya celler, mer resistenta mot patogena mikroorganismer. Behandling har en vasodilaterande effekt som förbättrar blodflödet och aktiverar metaboliska processer i prostatakörteln, ett aktuellt utflöde av lymf.

Med samtidig administration av läkemedel accelereras deras penetrering i det inflammerade organet. Laserterapi främjar snabb läkning av sårytor och bildandet av granulationsvävnad. Under inflytande av strålning i patogena mikroorganismer uppstår skelningsbrott, vilket leder till deras död. Detta förklarar processens baktericida effekt.

Enligt resultaten av kliniska studier känns positiva resultat av laserterapi med prostatit efter de första sessionerna. Dess fördelar förutom korta villkor för behandling och rehabilitering inkluderar frånvaron av en allergisk reaktion, biverkningar, smärta sensioner. Behandling kan användas vid varje stadium av sjukdomen. Dessutom kan terapin producera ett långsiktigt resultat: Genitourinary systemets reproduktionskapacitet upprätthålls i 12 månader.

Indikationer för recept

Applicera denna behandlingsmetod till kroppen som helhet och till dess enskilda organ. Vilka sjukdomar i prostata kan behandlas med en laser?

Denna fysioterapi teknik används för sådana prostata sjukdomar och relaterade konsekvenser:

 • kronisk bakteriell prostatit;
 • infektiös prostatit, komplicerad av närvaron av urogenitala infektioner;
 • efter användning av antibakteriella läkemedel;
 • Infertilitet, som utvecklades på grund av inflammatoriska processer i prostatakörteln;
 • partiell eller fullständig impotens
 • De första tecknen på början av prostata hyperplasi
 • kronisk bäckensmärta
 • smalning av urinröret efter ett kirurgiskt ingrepp.

Kontraindikationer och komplikationer

Laserterapi används inte för akuta inflammatoriska processer i prostatakörteln eller under perioder med förvärring av kronisk prostatit.

Kontraindikationer inkluderar också:

 • Förekomst av infektionssjukdomar, inklusive i organen i genitourinary system;
 • allvarliga sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • komplicerad patologi av lungorna och bronkierna;
 • närvaron av maligna neoplasmer
 • diabetes mellitus;
 • problem med blodkoagulerbarhet.

Laser terapi leder som regel inte till negativa konsekvenser och komplikationer och är helt smärtfri. I sällsynta fall kan en liten blodig urladdning under urinering och svaga drabbningar i underlivet observeras.

För att utesluta ovanstående kontraindikationer utförs en fullständig klinisk undersökning av patienten innan förfarandet utnämns.

Kursens längd

Laserbehandling innebär 10-12 dagliga sessioner. För att maximera effektiviteten hos laserterapi krävs några anpassningar av livsstilen.

 • inkludera i de dagliga kostfoder som är höga i vitaminer och spårämnen, avstå från att äta för fet, salt och kryddig mat;
 • utesluta intensiv fysisk aktivitet
 • observera hygienen i sexuella relationer
 • vid psykoneurologiska symptom för att acceptera lugnande preparat.

Sekvens av sessionen

Behandling bör utföras med fylld blåsan, så 30-40 minuter innan sessionen ska dricka upp till 1 liter vätska. Detta är nödvändigt för att efter borttagning av manipuleringarna för att avlägsna urinresten kvar i processen med prostatajuice. Förfarandet utförs i sittande läge med helt avslappnade muskler i underkroppen och underbenen. Effekten kan utföras genom huden (mellan skrotan och den analöppna) eller ändtarmen. Den första metoden används för svaga former av sjukdomen, den transrektala metoden används för att eliminera den startade inflammatoriska processen.

I svåra former av prostatit rekommenderas behandling för att kombinera med andningsövningar. Vid slutet av sessionen ska patienten utföra flera djupa andetag och utandningar, kombinera dem med spänningen och avslappningen i bäckensmusklerna. Under träningen behandlas fokuseringen i 2 minuter med röd strålning. Vid slutet av proceduren är det nödvändigt att tömma blåsan och vila i 15-20 minuter.

Om behandlingen inte ger det förväntade resultatet efter flera sessioner korrigeras effektens intensitet. Terapi med laserstrålning kan användas ensam eller ingå i en komplex behandling tillsammans med mediciner och andra fysioterapitekniker.

Att fullständigt bli av med prostatit: laserbehandling och dess effektivitet

Idag är laserterapi en av de mest effektiva metoderna för fysioterapi som används för att avlägsna tecken på prostatit, oavsett form - subakut eller kronisk.

Behandling av en sådan sjukdom med en laser är utformad för att utföra en sanering av prostatahålan och också för att stärka immunförsvaret för hela organismen.

Den höga effekten av den beskrivna metoden bevisas inte bara vid behandling av absolut något stadium av sjukdomen utan också vid eliminering av dess konsekvenser. Denna artikel är utformad för att ge svar på frågor om indikationerna, kontraindikationerna för sjukdomen, själva förfarandets subtiliteter etc.

Är det möjligt att behandla prostatit med en laserstråle?

Omedelbart är det nödvändigt att göra en reservation att för att bli av med prostatit är det helt möjligt endast med hjälp av ett komplett komplex av åtgärder, och inte bara laserbehandling. Vid tidig behandling av patienten till doktorn är det emellertid osannolikt att den senare kommer att tilldela honom laserterapi.

Urologen rekommenderar oftast det när sjukdomen förvärvar en försummad form eller för att öka intensiteten av behandlingen för akut inflammation i prostata.

Synliga förbättringar observeras efter den första sessionen. Därför kännetecknas en sådan härdningsteknik av hög effektivitet. Med andra ord kan det helt enkelt inte låta bli att få en positiv effekt.

Effektiviteten av laserterapi för inflammation i prostata

När det jämförs med andra alternativ för att eliminera symtomen på inte bara prostatit, men även andra sjukdomar i excretions- och reproduktionssystem, präglas laserterapi av förekomsten av ett stort antal fördelar.

Så, laserterapi kan:

 • att ge en bedövningseffekt i det inflammatoriska fokuset;
 • orsakar inte allergiska reaktioner, vars manifestationer inte utesluts i andra förfaranden;
 • förbättra blodmikrocirkulationen, kunna eliminera stagnation och även spela en förebyggande roll för prostatit;
 • för att förhindra trombbildning
 • öka lokal skyddande funktion av kroppen;
 • öka effekten av läkemedel som används i behandlingsprocessen;
 • främja effektivare absorption av antibiotika av kroppen.

Indikationer och kontraindikationer för laserterapi

Innan laserbehandling av prostatit utförs, utförs specialister diagnosen patienten. Det bör noteras att vittnesbördet i denna teknik är ganska brett, men det finns de vanligaste typerna och formerna av skador som endast kan botas med hjälp av moderna laserinstrument.

Så, de viktigaste indikationerna på laser terapi är:

 • kronisk form av 2 typer av prostatit - icke-infektiös, smittsam
 • bakteriell kronisk typ, som uppstår med skador på genitourinärsystemet;
 • intensiv utveckling av erektil dysfunktion;
 • detektion av prostatahyperplasi
 • en minskning av urinröret, en minskning av urinledarens storlek.

Behandling av prostatit genom laser gör det möjligt att återställa metaboliska fenomen microcircular normaliserar kanalsystemet inuti bäckenströmmen.

I motsats till den höga effektiviteten hos den beskrivna tekniken har den också vissa kontraindikationer som innefattar:

 • prostata fistel;
 • allvarlig sjukdom av urinrörets infektiösa natur, reproduktionssystem
 • patologisk avvikelse i cirkulationssystemet, andning
 • malign tumörbildning
 • samtidig styrka av det endokrina systemet;
 • samtidig sjukdom av karossinfektionens natur
 • inflammatorisk patologi av viraltyp, lever;
 • hemofili - sjukdomar i hemostasystemet
 • fistel.

Behandling av prostatit med laserterapi

Mycket ofta är prostatit åtföljd av en psykisk störning, eftersom en man börjar oroa sig för nedgången i hans manliga förmågor. I de flesta fall, efter att en man har upptäckt denna sjukdom, är han rädd för att söka specialiserad och professionell hjälp, eftersom han erkänner detta tillstånd som skamligt. Men det är värt att förstå att prostatit på ett tidigt stadium kan botas, men i senare skeden kommer det att vara nödvändigt att tillgripa kirurgisk ingrepp. Nyligen har metoden att behandla prostatit med en laser blivit populär.

Terapi av prostatit med laser

Vid de första varningstecken som kan tyda på en progressiv sjukdom i prostatan, omedelbart bör söka råd från kliniken till urolog, som verkligen kan göra en diagnos, bestämma stadiet av sjukdomen, tilldela effektiv behandling. Om en man börjar en inflammatorisk process som äger rum i prostatakörteln, kommer behandling med droger inte att hjälpa och kommer att behöva använda laserterapi.

Laserterapi är en metod att behandla ett visst organ eller hela människokroppen. Det kan öka immuniteten genom att ta bort skadliga ämnen. Denna procedur tar inte mycket tid, anses effektiv och smärtfri leder inte till negativa konsekvenser. Om du läser recensioner om laserterapi har den bara positiva aspekter.

Sådan behandling av prostatit rekommenderas för patienter som har prekut eller kronisk form.

Denna behandlingsmetod bidrar till att öka skyddsfunktionen hos hankroppen och bidra till förbättringen av klingans tvåskiktiga påse.

Det rekommenderas att förbereda före proceduren, sådan laserterapi har sina egna egenskaper.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Indikationer, kontraindikationer för användning

Glöm inte heller att detta förfarande kan ordineras för att förebygga denna sjukdom. Förbättringar som en man börjar känna efter första kursen.

Kontraindikationer till proceduren:

 • Prostatit av akut form.
 • Infektionssjukdomar i urin- och reproduktionssystemen och hela organismen.
 • Sjukdomar i svåra hjärt- och kärl-, bronkial- och lungsystem.
 • Maligna tumörer.
 • Tuberkulos.
 • Diabetes.
 • Viral hepatit B och C.
 • Schizofreni och epilepsi.
 • Blodkoagulationssjukdomar.

I sällsynta fall, efter laserterapi, komplikationer som:

 1. Blodig urladdning tillsammans med urinutsläpp.
 2. Liten smärta i underlivet.

Indikation för denna procedur:

 • Manifestationer av kronisk bakteriell och kongestiv prostatit.
 • Manifestationer av kronisk prostatit med urogenitala infektioner.
 • Efter en andra behandling av anti-infektionsbehandling.
 • Om som ett resultat av prostatit diagnostiserades mannen med interceptiv infertilitet.
 • Oförmåga att begå samlag.
 • Prostatit, som åtföljs av prostata adenom.
 • Kronisk bäckensmärta.
 • Förträngning eller fullständig infektion i urinrörets lumen, på den plats där det kirurgiska förfarandet utfördes.

Det är viktigt att behandlingen är effektiv, det är nödvändigt att följa receptbelagda läkare. Recensioner om sådan behandling och behandling finns på olika medicinska institutioners webbplatser.

Hur utförs laserterapi? Förberedelser för förfarandet

Innan vi fortsätter med ett välbehövligt förfarande, ska patienten vara ordentligt förberedd.

 1. Vid leverans av alla nödvändiga test: en allmän analys av blod, urin, sperma, utsöndring av prostata, blod för prostataspecifikt antigen.
 2. Preliminärt samråd med terapeuten och urologen.
 3. Innan själva förfarandet, någonstans i en timme, behöver patienten fylla blåsan.

Förfarandet tillsammans med beredningen totalt tar inte mer än 20 minuter.

Patienten ska sitta på en speciell stol. Koppla av alla muskler i underkroppen och benen. På grenplatsen sätta en gasbinda genom vilken lasern kommer att påverka prostata. Även prostatakörteln kan påverkas genom anusen.

Under behandlingens gång behöver en man:

 1. Avstå från att ta mediciner som späd blod.
 2. Avstå från samlag.
 3. Avstå från motion och undernäring.

Recensioner om laserterapi

Recensioner om denna terapi är bara positiva och kan hittas överallt. Nedan presenterar vi återkoppling som speglar allt: kärnan och driften av laserterapi.

"Först efter en annan undersökning hade jag en kronisk bakteriell prostatit. Behandlingen ordinerades i form av laserterapi. I förväg har läkaren utsett eller nominerat för att överlämna alla analyser till mig. Jag var mycket orolig för att sådan behandling skulle kunna påverka mina människors hälsa och allmänna välbefinnande. Men doktorn försäkrade mig om att hon var helt säker. Och efter proceduren blev jag övertygad om att min hälsotillstånd bara var bättre. Förfarandet i sig tog inte så mycket tid och var smärtfri. Jag är väldigt glad att jag inte gav upp denna typ av terapi och behandling. "

Vladislav, 50 år gammal

"Med ålder hade jag problem i sängen, och som du vet är det för en man på 50 år inte en mening ännu, och även i denna ålder vill du känna en fullfjädrad bonde. Efter att ha hört en specialist var jag ordinerad prostatabehandling som laserterapi. Jag var väldigt rädd för detta förfarande, ett ord "laser" var alarmerande. Men min erfarenhet visade sig vara förgäves och efter terapi och rehabilitering var jag igen på toppen. Och detta märktes inte bara av mig, men också av min fru! "

Anatoly, 38 år gammal

"God eftermiddag. Jag, som om någon inte gillar att gå till läkarna, och i vår tid finns det väldigt få intelligenta specialister. Men för ett år sedan mötte jag en obehaglig situation. Allt oftare började märka de alarmerande tecknen i samband med sexuell funktion och urinutsläpp. Med varje övergångsdag förvärrade tillståndet bara. Och bara när det redan var ganska outhärdligt, bestämdede sig för att söka hjälp från en läkare.

Det visade mig att jag har en prostata adenom av 1: a graden. Jag var självfallet bara chockad av denna diagnos, till och med slog ett slut på mitt personliga liv. Men doktorn uppmuntrade mig så snart han kunde. Det visade sig vara en bra specialist, till vilken jag, till denna dag, är tacksam. Han föreskrev inte bara mediciner, massage, gav rekommendationer om övningar och användbara tips för framtiden, men utsåg även laserterapi. Läkaren sa att det hjälper. Jo, naturligtvis, tvivlade jag på och till och med var till viss del rädd, men så småningom överens om att mitt liv bara börjar. Jag har tidigare läst ett gäng olika recensioner på webbplatser och forum, och insåg att den här saken fungerar och slutligen kommit överens om.

Efter förberedelse och genomförande av förfarandet började jag inte omedelbart märka förbättringar. Men han hade fått tålamod, han väntade och hoppades. Två veckor senare var mina förväntningar uppfyllda, och analyserna var en bekräftelse.

Läget förbättrades, smärtan försvann och allt i livet började förbättras. Avslutningsvis vill jag säga att det inte bara inte behöver köra sjukdomen till svåra steg, för att köra på den första väckarklocka till sjukhuset och det är önskvärt att beprövade experter, men också att försöka laserbehandling, eftersom det inte bara tar lite tid, är smärtfri, men mycket effektivt ".

"Jag vill dela med mig av erfarenheten. För två år sedan hittade jag, som många män, prostata adenom. Jag var i chock och berättade inte ens min fru. Först gick jag med mina armar ner och räknade, jag satte upp ett kors. Till och med vägrade behandling. Men med tiden blev jag bara värre, och jag bestämde mig för att du inte kan behandla dig själv så, och du måste tänka på din fru. På grund av min feghet kan familjen kollapsa. En vecka senare gick jag till doktorn och sa att jag instämmer i allt, bara för att återhämta sig och rädda familjen. Han erbjöd mig laserterapi. Ett ord "laser" orsakade panik i mig, men han lugnade mig och introducerade till och med ett par patienter som gick med på att prata med mig och genomgått denna behandling.

Efter en lång konversation och läste forumen bestämde jag mig för förfarandet. Jag försökte följa alla recept från läkaren, mycket noggrant förberedd, i allmänhet, gjorde allt som läkaren berättade för mig. Jag trodde att jag inte kunde stå på terapin, men det visade sig att det var väldigt snabbt och, som jag förstår nu, mycket effektivt. Det har varit två år nu, och jag är helt frisk och glad att jag bestämde mig och gick igenom laserbehandling. "

"Hello. Jag vill dela med mig av min upplevelse och glädje. För sex månader sedan hade jag ett adenom, som åtföljdes av en infektionssjukdom i genitourinary systemet. Läkaren sa att om jag vill leva ett normalt sexliv, måste du skall behandlas, först och främst från en infektion, som bara förvärrar situationen, och efter att botas, kan vara brådskande att genomföra laserterapi. Självklart kom jag överens. För mig gick tiden långsamt, och jag räknade minuter för att starta behandlingen så snart som möjligt. Tidsgräns och behandling, och jag fick laserterapi. Nu är jag en frisk och fullvärdig man, som var nöjd med allting och glad. Men jag vill också säga att förfarandet är dyrt, men om du vill leva ett normalt liv och att behaga damerna är inte värt att spara, desto mer hjälper och räddar från sådana problem som prostatit, adenom och andra sjukdomar "

Behandling av prostatit med en laser: indikationer och försiktighetsåtgärder, recensioner av läkare och patienter

Inflammatoriska sjukdomar i prostatakörteln påverkar mer än hälften av männen i åldern 45-50 år. De främsta orsakerna till denna patologi är stillastående fenomen i bäckenet på grund av stillasittande livsstil, hypotermi, bakterieinfektion, tvingad utlösning av utlösning för preventivmedel.

Behandling av prostatit med laser hjälper till att öka effektiviteten av läkemedelsbehandling, lindrar symtom, minskar frekvensen av exacerbationer i kronisk form av sjukdomen.

I modern medicin har laserterapi blivit populär på grund av ett brett utbud av applikationer och ett litet antal kontraindikationer. Lokala effekter av lågintensiv strålning används för att stimulera blodcirkulationen, metaboliska processer. I kirurgi används lasern för att utföra mycket noggranna komplexa operationer. Denna teknik kännetecknas av en kort återhämtningsperiod, en låg risk för komplikationer.

I urologi används metoder för lasermedicin för att behandla sådana sjukdomar:

 • prostata adenom;
 • kronisk inflammation i prostata av olika etiologier (bakteriell eller icke-infektiös);
 • stagnerande prostatit;
 • manlig infertilitet mot bakgrund av inflammatoriska processer i organen i det genitourära systemet;
 • Brott mot sexuell funktion hos män
 • urinrörets struktur (smalning av urinröret).

För första gången i Ryssland testades tekniken för behandling av prostatit med en laser i början av 1990-talet. Sedan den här metoden har fått stor popularitet, trots den relativt höga kostnaden för förfarandet. Beroende på region och komplexitet är priset från 10 till 50 tusen rubel per procedur.

Den terapeutiska effekten uppnås på grund av:

 • stimulering av blodflöde och metabolism i prostatakörteln;
 • eliminering av ödem;
 • antibakteriell verkan mot patogener av prostatit.

Efter behandlingsförloppet försvinner smärta av sådana symptom på prostatisk patologi som svårigheter med blåsningstömning. Aktiveringen av metaboliska processer normaliserar spermatogenes, återställer potens.

Dessutom främjar behandlingen av prostatit med en laser den bästa leveransen av aktiva komponenter i drogerna som används direkt till prostatakörteln. Detta bidrar till att förkorta behandlingen.

Kontraindikationer till proceduren är:

 • maligna neoplasmer;
 • ökad nervös excitabilitet
 • kroniska sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • endokrina patologier (i synnerhet diabetes mellitus);
 • akut förlopp av prostatit, åtföljd av svår smärta och ökad kroppstemperatur;
 • tuberkulos i aktiv form.

Enligt urologer bidrar behandlingen av prostatit med en laser förutom den huvudsakliga effekten på prostatakörteln också till en ökning av kroppens försvar. Patienter noterar den snabba inledningen av effekten, procedurens smärtfrihet, tillgången på videomaterial om manipulation på Internet. Den terapeutiska effekten förbättras med samtidig utövande av prostatakörteln och andra fysioterapiprocedurer under de medicinska institutionernas villkor.

Prostata laserterapi: fördelarna med metoden, magnetisk laserterapi

I början av 2000-talet genomfördes ett antal kliniska prövningar för att utvärdera effektiviteten av behandling av inflammation i prostata med lågintensiv laserexponering.

Som resultat erhölls följande data:

 • mer än 70% av männen rapporterade en bestående förbättring i prostata funktionella tillstånd
 • 60% hade smärta efter den tredje sessionen;
 • Mer än 90% av männen noterade fullständig återställning av styrkan och lindringen av urinprocessen.

Detta bekräftades av laboratorietester, 95% av patienterna normaliserade kompositionen av den utsöndrade prostatsekretionen. Positiva förändringar i blodflödet i bäckenorganen noterades under ultraljudsundersökning med doppler.

Proceduren för laserterapi av prostata görs på en fylld urinblåsa. Detta är mycket viktigt, eftersom efter bestrålning kommer toxiner och inflammatoriskt exsudat som ackumuleras i prostatakörteln att komma ut med urin. Mannen ligger på den urologiska stolen och tar en lämplig position för proceduren, fortsättningen fortsätter i ca 2 minuter. Vid behandlingstillfället rekommenderar experter att de inte tar antikoagulantia, sexuella handlingar och intensiv fysisk ansträngning.

Laserterapi av prostata kan utföras externt på perinealområdet eller rektalt genom ändtarmen. En teknik för akupunkturverkan av infraröd laserbestrålning på vissa punkter på människokroppen har också utvecklats.

Fördelarna med denna behandling är:

 • smärtfritt;
 • effektiv åtgärd efter 1 - 2 sessioner;
 • icke-invasiv;
 • möjligheten att kombinera med medicinska och andra fysioterapeutiska metoder för att bekämpa prostatit.

Nyligen har det visat sig att den antiinflammatoriska effekten av lågfrekvent laserstrålning ökar i kombination med magnetoterapi. I kliniker används enheten "Matrix Urologist", som samtidigt tillåter dig att massera körteln samtidigt med laserterapi av prostata.

De första 5 procedurerna utförs utan att ett vibrerande huvud används. Om en man genomgår manipulation normalt, kombinerar magnetolaserterapi med en massage från 6 till 10 sessioner. En 10-15-procedur utförs endast med användning av ett vibrationsmunstycke utan inklusion av laserelektrostimulering.

Laserbehandling med prostatit: Metoder för genomförande

Tidigare, för att öka effektiviteten av fysioterapi användes vakuummassage, som utfördes med hjälp av en speciell enhet. Men nu används inte denna teknik på grund av den höga risken för komplikationer.

I avsaknad av kontraindikationer utförs laserterapi med prostatit på två sätt:

 1. transrektal. Behandlingen utförs med hjälp av Matrix-apparaten, utrustad med ett speciellt munstycke, det sätts in i ändtarmen till projiceringszonen på prostatakörteln. Våglängden är 0,63 mikron, intensiteten är maximal, exponeringstiden är 1,5-2 minuter. Transrectal laser terapi av prostata visas i komplex behandling av infektion i kombination med antibakteriella läkemedel, med den kroniska formen av sjukdomen påbörjad.
 2. transdermalt. Effekten utförs på perinealzonen i 2 minuter. Samtidigt ställs följande parametrar in på enheten: våglängd 0,89 μm, frekvens 80 Hz, effekt 7 till 50 W beroende på typ av enhet.

För närvarande anses laserbehandling för prostata vara ett av de mest effektiva sätten att bekämpa sjukdomen. Ett bra resultat av denna teknik kombineras med säkerhet och frånvaro av komplikationer. Nästan den enda nackdelen med förfarandet är den höga kostnaden.

Laser terapi som en av de mest effektiva moderna metoderna för behandling av prostatit

I samband med förekomsten av urogenitala patologier bland den manliga befolkningen, inklusive prostatit, ökar behovet av att söka efter nya behandlingsmetoder. Detta beror på uppkomsten av farliga symptomatiska händelser och därefter allvarliga komplikationer. I detta avseende kräver de första tecknen på en minskning av prostata i funktionaliteten att diagnostiska studier utförs och omedelbart påbörjas behandling. En av de moderna högteknologiska teknikerna är laserterapi. I kombination med läkemedel klarar hon framgångsrikt med sjukdomen.

Laserapplikation i medicin

Laserbehandling är en av de mycket effektiva metoderna för fysioterapi. Den bygger på applicering av optisk bandstrålning (koherent och monokromatiskt ljus), vilket ger en laser. Dess energiparametrar ställs in beroende på hur driften av enheterna, behandlingsens art och indikationer för dess beteende.

Vid operation används främst högintensiva lasrar, och i diagnos och terapi - lågspänningsstrålar.

Kärnan i metoden

Kärnan i denna teknik är penetrationen av strålning direkt in i det drabbade organets vävnader. Varje kvantegenerator avger koherent ljus och arbetar i ett smalt vågområde. Kan skapa stor kraft, allokerar enheten en stråle av riktningsenergi, som fokuserar vid en liten punkt. Detta ger honom en hög densitet och terapeutisk effekt. På grund av detta har lasrar blivit van vid användning inom diagnostik, terapi och kirurgi.

Historisk bakgrund

Fysioterapeutisk metod för behandling av artificiella ljuskällor utvecklades och implementerades av den danska läkaren NR Finsen. Aktivt började det tillämpas i början av 1900-talet. Över hundra udda år har tekniken gått igenom flera omvandlingsfaser - från en rubin- och helium-neonlaser till en strålkälla med andra ädelgaser, inklusive atomoxid. Senare, när forskare erhållit generation inte bara i infraröd, utan också i det synliga spektret, fortsatte de att använda lasern, eftersom denna stråle redan användes som ett laboratorieinstrument.

I Sovjetunionen erkändes tekniken effektiv 1974, och bara 12 år senare öppnades institutet för lasermedicin i Moskva. I Amerika och Europa var den här metoden den mest effektiva, den spred sig bara 2003, vilket ledde till ett växande intresse för vetenskaplig forskning och praktisk tillämpning av lasern vid diagnos och behandling av sjukdomar.

Idag ingår denna teknik i behandlingsstandarden för många medicinska anvisningar. Så, lokala effekter bidrar till att stimulera blodcirkulationen, förbättra metaboliska processer. Laseroperation innebär komplexa operationer som kräver hög noggrannhet.

Laserbehandling av prostatit

I urologi har metoder för laserexponering funnit bred tillämpning. Hittills är de ett vanligt sätt att bekämpa inflammation i prostata. Detta beror på utsläpp av en viss mängd termisk energi, vilket resulterar i kompensationsreaktioner i organets vävnader, och det finns positiva förändringar.

Metoden anses fysisk, beskaffenhetens natur har en låg grad av intensitet. Det ordineras i en subakut eller kronisk form av inflammatorisk process. Under proceduren används spektral infraröd strålning, vilket är säkert och smärtfritt.

vittnesbörd

Behandlingsförloppet väljs individuellt för varje patient, med hänsyn till sjukdomsformen, stadium av inflammatorisk process och även organismens och ålderns egenskaper. Laserterapi kan hjälpa till med följande urogenitala patologier:

 • erektil, liksom copulativ dysfunktion, infertilitet;
 • striktur av urinröret (smalning av urinröret);
 • prostatit i de tidiga utvecklingsstadierna, när symtomen ännu inte uppenbaras;
 • inflammation i organs organ av olika etiologier, fortsätter i kronisk form;
 • godartad hyperplasi och adenom.


Att uppnå en snabb och effektiv effekt är endast möjlig i kombination med immunkorrektion och antibiotikabehandling.

Kontra

Denna procedur kan utföras endast enligt indikationerna hos den behandlande läkaren, eftersom det, som många andra, har begränsningar.

Så, användningen är kontraindicerad om det finns sådana brott:

 • ökad nervös excitabilitet
 • maligna sjukdomar utsatta för progression
 • stroke och ischemi som leder till nedsatt hjärncirkulation;
 • organiska störningar i centrala nervsystemet, inklusive psykiska störningar;
 • fotofobi;
 • tuberkulos;
 • blodsjukdomar och organ som producerar det;
 • svår patologi i dekompenseringsstadiet.

Negativa reaktioner

Som praktiken visar övervakningen av laserterapi-tekniken säkerheten och smärtlösheten i proceduren.

I vissa fall kan dock patienten uppleva oförutsägbara manifestationer om det finns ett brott mot sitt beteende eller på grund av kroppens individuella egenskaper.

 1. Förstärkning av smärtssyndromet.
 2. Svaghet och försämrad samordning.
 3. Hypertermi (ökad kroppstemperatur), orsakad av aktivering av utsöndring av toxiska komponenter genom blodflöde.

fördelarna med förfarandet

I jämförelse med andra metoder för fysiska eller medicinska effekter har laserbehandling relativt fördelar, vilka är följande:

 • öka organismens skyddande funktioner på lokal nivå;
 • säkerhet och smärtlindring
 • förbättring av dynamiken efter 2-3 sessioner
 • frånvaro av biverkningar, inklusive och allergiska reaktioner;
 • ett litet antal absoluta kontraindikationer;
 • minskning av villkoren för återhämtning
 • ökad läkemedelsexponering;
 • uppnåande av uthållig terapeutisk effekt
 • möjligheten att kombinera med andra typer av behandling.

Förväntad effekt

Egenskaper av laserbehandling består i att uppvärma de drabbade prostata vävnaderna för att uppnå följande resultat:

 • ökad cirkulation i bäckenorganen;
 • cupping av den inflammatoriska processen;
 • aktivera ämnesomsättningen på cellulär nivå;
 • acceleration av regenerering av skadade vävnader;
 • generell förstärkning av kroppen.

Förberedande skede

Användningen av laserterapi i det övergripande behandlingspaketet innebär att vissa regler följs, vars stränga efterlevnad kommer att bidra till att snabbt förbättra välbefinnandet och påskynda återhämtningsprocessen. Därför, i första hand, med avseende på patienten, utförs diagnostiska tester enligt vilka läkaren föreskriver en behandlingsförlopp som föreskriver antalet sessioner och intensiteten hos exponeringen. De inkluderar att genomföra alla nödvändiga test - urin, blod, sperma, prostatisk utsöndring.

Ett viktigt villkor för proceduren är att fylla blåsan en timme innan den börjar. Detta är nödvändigt för efterföljande avlägsnande av toxiner tillsammans med urin.

Teknik av förfarandet

Förfarandet utförs på poliklinik i ett urologiska rum. Patienten erbjuds att sitta bekvämt i fåtöljet och så mycket som möjligt slappna av alla musklerna i det lilla bäcken och underbenen. I avsaknad av kontraindikationer utförs manipulation på ett av två sätt.

transdermalt

Effekten utförs inom 2 minuter på perinealområdet, som tidigare är täckt med en servett. Våglängden är ungefär 0,89 μm, frekvensen är 80 Hz. Beroende på typ av enhet kan strömmen fluktuera i intervallet 7-50 W. Denna metod används för raderade symptom i ett tidigt utvecklingsstadium eller för förebyggande av prostatit.

transrektal


För att behandla denna metod används Matrix. Det optiska munstycket sätts in i ändtarmen upp till projiceringszonen på organvävnaden. Exponeringstiden vid maximal intensitet överstiger inte heller 2-3 minuter, medan våglängden är 0,63 μm. Fördelen med denna metod är möjligheten att kombinera den terapeutiska processen med rektalmassage av prostata.

Ytterligare information

För närvarande, med alla olika behandlingsmetoder, är laserbehandling av prostata körteln effektivast. Ett högt positivt resultat kombineras perfekt med säkerhet och frånvaron av komplikationer.

Kostnad för förfarandet

Kostnaden för laserterapi varierar i ett visst prisintervall och beror på förfarandets metod.

Behandling av prostatit med en laser: effektiviteten hos den moderna metoden

Inflammation i prostatakörteln åtföljs ofta av en psykisk störning, eftersom en man starkt upplever en minskning av sexuell kraft. Modern medicin erbjuder en rad behandlingar för prostatit, men inte alla är effektiva. Laserterapi har visat sig, vilket lindrar inflammatoriska processer i prostata i subakutiska och kroniska stadier.

Vad är laserterapi med prostatit?

Enligt statistiken lider varje tredje man av inflammation i prostata, som ofta åtföljs av en spridning av körtlar. Om sjukdomen inte ger upphov till medicinsk behandling, föreskriver urologen ett kirurgiskt ingrepp. Den enklaste och mest populära operationen är prostata laserterapi. Kärnan i den fysioterapeutiska metoden är laserns riktning (neon eller infrarödt område) på det drabbade området. Flera operationer utförs:

 • transrectal (intrarectal), i vilken sensorn är införd direkt i ändtarmen;
 • extern, utförd med hjälp av konventionella sensorinstallationer (på huden i ljummen eller perineum);
 • akupunktur, där reflexologen påverkar strålen på speciella punkter på patientens kropp.

Laserergi levereras med den finaste fiberoptiska kabeln, som släpps genom urinröret. Detta hjälper till att undvika under resektionsoperationen. Lasern skär de smälta vävnaderna från prostataklans mittprofil. Den ligger bredvid blåsan. Samtidigt är kärlen förseglade så att det inte finns någon blödning. Fördelar med behandling av prostatit med en laser:

 • frånvaro av ärr;
 • snabbt resultat;
 • uttalad analgetisk effekt;
 • kort vistelse på sjukhuset
 • frånvaro av anestesi
 • snabb återhämtning;
 • frånvaro av allergi
 • låg andel risker.

Hur laserterapi fungerar med prostatit

Laserbehandling av prostatit ökar popularitet i urologi, eftersom strålens effekt på olika delar av prostatakörteln påverkar blodets mikrocirkulation i hela det lilla bäckenet positivt. Också i prostatavävnad ökar koncentrationen av syre under exponering för lasern, vilket gynnar aktiveringen av naturlig regenerering av vävnader.

Förfarandet hjälper de aktiva komponenterna i de läkemedel som föreskrivs för patienten att absorberas snabbare och förbättrar deras terapeutiska effekt på kroppen. Med hjälp av tekniken för behandling av prostatit med en laser kan du uppnå snabbt avlägsnande av sådana symtom på sjukdomen som:

 • ömhet i prostata;
 • svullnad;
 • obehag i grenområdet
 • en tumör i de drabbade vävnaderna.

Laserterapi har en helande och desinficerande effekt, vilket förhindrar stagnerande fenomen i bäckenorganen, som bildas på grund av inflammatoriska processer i prostata. Ibland kan patienterna efter att ha passerat de första behandlingarna av prostatit, förvärra tillståndet lite. Det finns ömhet och särskild urladdning från urinröret. I regel utesluter efterföljande procedurer helt denna symptomatologi. I detta fall förbättras inte bara människornas allmänna tillstånd utan ökar också hans humör, effektivitet.

Indikationer för behandling av prostatit med laser

Operationen för att avlägsna hudtillväxten av en sort eller annan med en laservåg med fast längd innebär en punkteffekt på ett visst område i flera minuter. Terapeutiska kursen utses individuellt. Den genomsnittliga varaktigheten är 10-15 sessioner. Operationen utförs samtidigt med andra behandlingsmetoder. Under perioden med komplex terapi krävs antibiotika för att öka effektiviteten av laserexponering. Indikation för operationen är närvaron av följande patologier:

 • infektiös prostatit;
 • manlig infertilitet
 • kronisk kronisk (kongestiv) typ av sjukdom;
 • striktur av urinröret (intern smalning av urinröret)
 • Neurovegetativ prostatopati (ett syndrom av kronisk bäckensmärta av icke-inflammatorisk natur);
 • dysfunktion av reproduktionssystemet, vilket uttrycks i omöjligheten av samlag
 • inflammation i prostatakörteln, vilket orsakade stagnation av lymf och blod i bäckenorganen;
 • inflammatoriska processer i prostata, fortsätter mot bakgrund av förvärring av blåsans sjukdomar eller andra organ i excretionssystemet;
 • en sjukdom åtföljd av prostata adenom;
 • kränkningar av blodflödet i prostatakörteln eller annan bäckenregion;
 • upphörande av bakteriell infektion i prostata;
 • eliminering av infektiösa neoplasmer i det lilla bäckens organ.

Kontraindikationer för laserterapi av prostatit

Även om effektiviteten hos tekniken är bevisad av tiden, är behandling av prostatit med en laser inte lämplig för alla patienter. Kontraindikationer till förfarandet är få, men de är. Av denna anledning skickas patienten för en fullständig klinisk undersökning före utnämningen av en kurs av laserterapi. Laserbehandling utförs inte om en person har:

 • tuberkulos av lungorna vid utvecklingsstadiet av patologi;
 • sjukdomar som kännetecknas av överkänslighet mot artificiellt och / eller naturligt ljus;
 • godartade formationer av någon etiologi
 • hypertyreoidism;
 • diabetes mellitus;
 • allvarliga sjukdomar i det kardiovaskulära systemet (ischemi, hypertoni, cerebral stroke, lungödem och andra);
 • patologiska tillstånd i centrala nervsystemet (epileptiska anfall, schizofreni och andra);
 • faktor för individuell intolerans.

Förberedelser för förfarandet

Behandling av prostatit med lasern görs på poliklinisk grund. Huvudregeln för laserterapi är att förfarandena ska utföras dagligen utan tillstånd. Varaktigheten av varje session bestäms av läkaren, beroende på sjukdomsstadiet, symptomernas allvarlighetsgrad. Före utnämningen av laserbehandling skickas patienten för testning och leverans av laboratorietester. Bland dem:

 • spermogram (analys av spermier för att detektera sjukdomar i reproduktionssystemet);
 • prostatasekretionsanalys (hjälper till att diagnostisera inflammatorisk process i körteln);
 • ett blodprov för närvaron av ett prostataspecifikt antigen (höga indikationer indikerar inflammation i prostata);
 • allmän analys av urin och blod (diagnos av andra sjukdomar hos patienten).

Dessutom behöver patienten samråd med terapeuten och urologen. 3-5 dagar före proceduren måste en man avstå från sex, undvika hög fysisk ansträngning, inte ta mediciner och utesluta från menyn mat som utspätt blod (sur mjölk, mjölksyraprodukter, naturliga juice). Ingen särskild utbildning krävs. Innan laserterapi (i 1 timme) behöver du dricka några glas vatten för att fylla urinblåsan. Efter att patienten sitter i en fåtölj eller läggs på ett manöverbord.

Hur är laserterapi av prostatit

I genomsnitt tar en ökning av laserproceduren 10 minuter. Semi-liggande och semi-sittande läge för patienten hjälper till att slappna av kroppens skelettmuskler och lemmar. Behandling av prostatit med laser utförs av olika utrustningar:

 1. Vid rektal exponering för prostatakörteln sätts ett lasermunstycke in i patientens anus. Den skickar en laserstråle till de skadade områdena. Läkare tror att detta är den mest effektiva metoden för behandling, faktiskt samtidigt genomförd och prostata massage. Proceduren tar inte mer än 5 minuter.
 2. Vid exponering för lasern utförs behandlingen genom huden. För att göra detta appliceras fuktig gasbind på patientens ljumsk eller perineal area, på vilken en laserstråle appliceras, vilken verkar på det sjuka organet. För att förbättra strålens patency hjälper en speciell gel. En session varar ca 6 minuter.
 3. Vid akupunkturbehandling förekommer effekten av laserflödet vid de punkter som är ansvariga för prostata körtelns funktionalitet. De ligger i bröstet, nacken, midjan, perineum. Denna metod används inte bara för behandling av prostata, men också för förebyggande av inflammatoriska processer i den, eftersom en kombinerad effekt av laserens användbara egenskaper på biologiskt aktiva punkter uppträder. Tidpunkten för enhetens exponering för punkterna bestäms av det urologiska centrumets reflexeterapeut.

För en bättre effekt kombineras laserterapi med respiratorisk gymnastik. Under inspiration måste patienten dra ihop musklerna i perineum och bäckenbotten och koppla av dem med utandning. Efter avslutad procedur behöver en man besöka toaletten för att ta bort kroppen från hemligheten av prostata körteln som kom in i urinen under proceduren. Då behöver patienten vila i 20-30 minuter. Återhämtningsperioden för laserterapi är frånvarande. Ibland strax efter proceduren känner patienten en liten ömhet i underlivet, men det går snabbt.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.